Στα 95 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα - 38 οι νεκροί

Κυριακή, Μαρτίου 29, 2020
Στα 95 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα - 38 οι νεκροί


Τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, Κυριακή 29 Μαρτίου, είναι 95 και το σύνολο των περιστατικών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 1.156, ανακοίνωσε κατά την Κυριακάτικη ενημέρωση ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. 
Τα περισσότερα από τα νέα ανακοινωθέντα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική. 

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, 69 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι, ενώ πέντε έχουν εξέλθει από την εντατική θεραπεία. 

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε έξι ακόμα θανάτους από κορωνοϊό και πλέον το σύνολο των νεκρών στη χώρα μας είναι 38, με μέση ηλικία τα 71 έτη. 
Από αυτούς, 29 ήταν άνδρες και 9 γυναίκες, ενώ το 92% των θανάτων αφορά ηλικιωμένους από 70 ετών και άνω ή με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Το 58% των ασθενών με σοβαρές ασθένειες έπασχε από καρδιαγγειακή νόσο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ελλάδα έχουν διενεργηθεί μέχρι στιγμής 15.151 διαγνωστικοί έλεγχοι για τον νέο κορωνοϊό. 

Επίσης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, εντοπίστηκε κρούσμα κορωνοϊού σε δομή αστέγων. Ο ασθενής νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση σε νοσοκομείο, ενώ εξετάστηκαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και οι 130 διαμένοντες στη δομή. 

Παράλληλα σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντική η διάγνωση ατόμων που διαμένουν σε κέντρα αποκατάστασης, δομές αστέγων, κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων και μονάδες νοσηλείας χρόνιων πασχόντων, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα πιθανά κρούσματα και να σταματά ή διασπορά της νόσου.
Read More »
Στα 95 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα - 38 οι νεκροί Στα 95 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα - 38 οι νεκροί Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 29, 2020 Rating: 5

Ιταλία: Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 756 ασθενείς

Κυριακή, Μαρτίου 29, 2020
Ιταλία: Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 756 ασθενείς


Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 97.689. Οι νεκροί έφτασαν τους 10.779. Παράλληλα, 13.030 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Το Σάββατο (28/3) το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 92.472 και είχαν χάσει την ζωή τους 10.023 άνθρωποι ενώ 12.384 είχαν ιαθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 756 ασθενείς και καταγράφηκαν 5.217 νέα κρούσματα. 646 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Παράλληλα, 3.906 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 27.386 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 42.558 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 41.007 και οι νεκροί 6.360 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 13.119 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.443. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 8.358, με 392 νεκρούς.

Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ο ρυθμός μετάδοσης του ιού, αλλά και ο αριθμός των νεκρών, έχουν ελαφρά περιοριστεί.
Read More »
Ιταλία: Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 756 ασθενείς Ιταλία: Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 756 ασθενείς Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 29, 2020 Rating: 5

Παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων

Κυριακή, Μαρτίου 29, 2020
Παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων


Σε παρατάσεις προθεσμιών υποβολής δηλώσεων προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, με απόφαση του υφυπουργού Απόστολου Βεσυρόπουλου και κατόπιν εισήγησης του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.

Στόχος, όπως αναφέρεται, η ανακούφιση των επιχειρήσεων και των λογιστών- φοροτεχνικών στην πρωτοφανή δοκιμασία που περνούν αυτήν την περίοδο, ώστε να επικεντρωθούν στην εκπλήρωση των δηλωτικών υποχρεώσεων οι οποίες είναι κρίσιμες για τη στήριξη της οικονομίας.

Ειδικότερα, παρατείνονται οι εξής προθεσμίες υποβολής δηλώσεων:
Παρατείνονται για δύο μήνες από τη λήξη τους, κατά περίπτωση, οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου και τελών χαρτοσήμου, με καταληκτική ημερομηνία εντός Μαρτίου και Απριλίου 2020. Οι δηλώσεις τελών χαρτοσήμου, που αποδίδονται ηλεκτρονικά με τον παρακρατούμενο φόρο εισοδήματος και αποτελούν παρακολούθημα του φόρου αυτού, αποδίδονται κατά τον χρόνο απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου.
Παρατείνεται έως και τις 30/6/2020 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων περιβαλλοντικού τέλους πλαστικής σακούλας, με καταληκτική ημερομηνία την 30/4/2020, που αφορούν στο α' τρίμηνο του 2020.
Παρατείνεται έως και τις 29/5/2020 η προθεσμία υποβολής δηλώσεων φόρου διαμονής, με καταληκτική ημερομηνία την 31/3/2020, που αφορούν στα ειδικά στοιχεία τα οποία εκδόθηκαν εντός Φεβρουαρίου 2020.
Παρατείνεται έως και τις 30/6/2020 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου διαμονής, με καταληκτική ημερομηνία την 30/4/2020, που αφορούν στα ειδικά στοιχεία που εκδόθηκαν εντός Μαρτίου 2020.
Παρατείνεται έως και τις 29/5/2020 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιών και κερδών από τυχερά παίγνια, που λήγει εντός Μαρτίου και Απριλίου. Το ίδιο ισχύει και για τις δηλώσεις φόρου δωρεών και γονικών παροχών, για τις οποίες δεν συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο.
Για την προστασία της υγείας των συναλλασσόμενων και των εργαζομένων στις εφορίες, οι δηλώσεις φορολογιών κεφαλαίου που υποβάλλονται κατά το χρονικό αυτό διάστημα, παραλαμβάνονται και διεκπεραιώνονται χωρίς διενέργεια ελέγχου, ο οποίος θα διενεργηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.
Read More »
Παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων Παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 29, 2020 Rating: 5

ΓΕΦΥΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ 1931 ΤΟΝ ΚΑΛΑΜΑ ΣΤΗ ΒΡΥΣΕΛΛΑ

Κυριακή, Μαρτίου 29, 2020
 ΓΕΦΥΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ 1931 ΤΟΝ ΚΑΛΑΜΑ ΣΤΗ ΒΡΥΣΕΛΛΑ 


Η ιταλική γέφυρα ARCHIVIO STORICO LUCE ΚΩΔ. RG00007035.


Στη θέση που σήμερα βρίσκεται η τσιμεντένια γέφυρα του Καλαμά κάτω από τη Βρυσέλλα, βρισκόταν κάποτε και εξυπηρετούσε τους ταξιδιώτες μια περαταριά (στα αρβανίτικα «λούντρα»). Η κατασκευή αυτή είχε αντικαταστήσει την απλή θαλασσινή βάρκα που την γέμιζαν με άμμο και την χρησιμοποιούσαν για το πέρασμα του ποταμού.
Ήταν η περαταριά μια ξύλινη κατασκευή με επίπεδη καρίνα, ώστε να είναι δύσκολη η ανατροπή της. Στην πλώρη έφερε έναν ξύλινο στύλο, ο οποίος συνδέονταν με τροχαλία με ένα σχοινί το οποίο ήταν τεντωμένο σε δέντρα ή στύλους στις δυο όχθες ώστε να μην παρασυρθεί από το ρεύμα η σχεδία και ταυτόχρονα να διευκολύνεται η κίνησή της κάθετα στα νερά του ποταμού. Μπορούσε να εξυπηρετήσει ανθρώπους και φορτηγά ζώα και αργότερα, όταν η κατασκευή της τυποποιήθηκε μπορούσε να μεταφέρει και μικρά αυτοκίνητα από τη μια όχθη στην άλλη. Ο αρχιφωτογράφος του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ, Αλή Σαμή Βέη, φωτογράφησε πριν τον πόλεμο ένα τέτοιο αμάξι πάνω στην περαταριά της Βρυσέλλας.
Ξύλινες περαταριές στον Καλαμά, υπήρχαν στη Μενίνα ( μια στο Ματζάρι και μια πιο πάνω από το Παλιογέφυρο στη θέση περίπου της σημερινής τσιμεντογέφυρας) και στη Βροσύνα. Μαζί με τις περαταριές χρησιμοποιούνταν το πιο απλό σύστημα της «καλάθας» σε όλο το μήκος του Καλαμά.
Πριν εγκατασταθεί η τυποποιημένη περαταριά στη Βρυσέλλα, χρησιμοποιούνταν για το σκοπό αυτό μια απλή σχεδία η οποία εγκυμονούσε κινδύνους και οι ταξιδιώτες κινδύνευαν.
Η πρώτη αναφορά για την κατασκευή του πορθμείου στη Βρυσέλα γίνεται από τη Γενική Διοίκηση Ηπείρου προς το Ειδικό Ταμείο Επαρχιακής Οδοποιίας, το Μάη του 1931. Η περάτωση της κατασκευής έγινε τον Σεπτέμβρη του 1931 "Αποπερατώθη πρό τριημέρου η από τινος αρξαμένη κατασκευή πορθμείου υπό του δημοσίου επί του Καλαμά παρά την κοινότητα Βρυσέλλας και ήρξατο η λειτουργία του κατά τρόπον άνετον και άνευ πληρωμής δια τον πληθυσμόν".
Την περαταριά της Βρυσέλλας στην αρχή εκμεταλεύονταν ο Βασίλης Τσόγκας από τη Σαγιάδα έχοντας σαν βοηθό το Νικόλα Κόρο Σαγιαδινό επίσης. 

Ο Νικόλαος Κόρος 100 χρονών σήμερα, διηγείται ότι η οδήγηση της περαταριάς ήταν εύκολη, γιατί κινούταν με το ρεύμα. Έμεναν σε ένα σπίτι με δυο δωμάτια, το οποίο το ένα το χρησιμοποιούσαν ως κουζίνα και το άλλο ως κρεβατοκάμαρα. Επειδή εργαζόταν στην ερημιά είχαν το δικαίωμα οπλοφορίας (ένα τυφέκιο "μαρτίνι"). Αργότερα μετά το θάνατο του Αλεξίου από φυματίωση, την περαταριά ανέλαβε πάλι Σαγιαδινός, ο αγωγιάτης Βασίλης Τσάμης.
Το όνειρο των κατοίκων της περιοχής ήταν να κατασκευαστεί μόνιμη γέφυρα πάνω στο ποτάμι. Μάλιστα τον Απρίλιο του 1931 η εφημερίδα "ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ" ανακοίνωσε υπό τον τίτλο ΓΕΦΥΡΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ, ότι "Το ταμείον Επαρχ. Οδοποιΐας διέθεσεν εις τον προϋπολογισμόν του 1931-32 πίστωσιν 500.000δρ. δι' εκτέλεσιν έργων μεμονωμένων συγκοινωνίας επί επαρχιακών οδών μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η κατασκευή γεφύρας επί του Καλαμά και παρά την Κοινότητα Βρυσέλας". 
Ήθελαν να ενώσουν το Φιλιάτι με το δρόμο που οδηγούσε από τα Γιάννενα στην Ηγουμενίτσα, αλλά ο γερουσιαστής Ιωαννίνων Πέτρος Μπέμπης χαρακτήρισε την κατασκευή ως "... εντεχνικόν έργον δυσυπερβλήτων δυσχερειών και κολοσσιαίας δαπάνης, είναι η απαιτηθησομένη γέφυρα εις το σημείον αυτό του Καλαμά..."
Στις αρχές Ιούλη του 1932 τα νερά του ποταμού έπεσαν τόσο πολύ, ώστε η Γενική Διοίκηση εξουσιοδότησε τον Έπαρχο να κατασκευάσει "ειδική διάβαση" ώστε να μπορούν να περνάνε τα ζώα.
Ο Σπύρος Μελετζής φωτογράφισε στα 1937 την περαταριά. 
Στη δεξιά όχθη του ποταμού υπήρχε στρατιωτικό φυλάκιο το οποίο διακρίνεται σε μια από τις φωτογραφίες.
To Μάρτη του 1936 το καινούριο πορθμείο το οποίο είχε στοιχίσει 60.000 δραχμές έπαψε να λειτουργεί για μια δαπάνη (ένα καρούλι) 200 δραχμών. Οι οδοιπόροι έπρεπε να περάσουν από το ιδιωτικό πορθμείο που λειτουργούσε παράλληλα (ή λειτούργησε για την περίσταση) και το οποίο φαίνεται ότι ήταν μια απλή βάρκα.
Ο Καλαμάς δημιουργούσε συνεχώς προβλήματα και το Δεκέμβρη του 1937 σε μια κατεβασιά του έκοψε το συρματόσχοινο, αναγκάζοντας τον Β. Τσάμη να κατασκευάσει αυτοσχέδιο μπαρκί (βάρκα) για να μπορέσει να το ξαναφτιάξει.
Τη νύχτα της 28ης Οκτωβρίου 1940, μετά την ιταλική επίθεση, τα ελληνικά τμήματα της προκάλυψης οπισθοχωρώντας, πέρασαν τον Καλαμά από την περαταριά της Βρυσέλας. Για το λόγο αυτό, τιμήθηκε με παράσημο ο ηρωικός περατάρης Βασίλης Τσάμης. "...Τα αγωνιζόμενα επί του άξονος Παράβρυσον [Πλαίσιο] -Φιλιάτες, τμήματα της προκαλύψεως συγκείμενα εκ δύο λόχων πεζικού, μαχόμενα επιβραδυντικώς κατά τον άξονα της συμπτύξεώς των, φθάνουσι την νύκτα της 28ης Οκτωβρίου νοτίως του ποταμού Καλαμά, διαπεραιωθέντα δια του πορθμείου Βρυσέλας..."
Το Νοέμβρη του 1940 οι Ιταλοί, εγκατέστησαν μια πρόχειρη γέφυρα για να περάσουν τα τμήματά τους απέναντι. Από το ημερολόγιο του Φερναντο Καμπιόνε διαβάζουμε: "3 Νοεμβρίου 1940...Στην επιστροφή συναντούμε μεταγωγικά -τριακόσια και πλέον ζώα- και ένα τμήμα ανδρών του μηχανικού με γεφυρόσκαλα. Την νύχτα θα την μεταφέρουν στα χέρια ως τον ποταμό (τον Καλαμά), μολονότι είναι βαρυτάτη. 4 Νοεμβρίου. Συρρέουν προς τον ποταμό (τον Καλαμά) πολυάριθμα φορτηγά αυτοκίνητα, γεμάτα υλικό...Έρχεται επίτηδες από τα Τίρανα ο Στρατηγός -Διοικητής του Μηχανικού για να επιστατήση στην ζεύξι του ποταμού με γεφυρόσκαφα, όταν θα συντελεσθή η διάβασίς του..." 
"...Η ΠΡΟΧΕΙΡΗ ΓΕΦΥΡΑ... Άνδρες του πεζικού και του μηχανικού προσπαθούν να περάσουν τον ποταμό, για να στερεώσουν στην απέναντι όχθη ένα καλώδιο και να σχηματίσουν μια πρόχειρη γέφυρα. Ελπίζεται να το κατορθώσουν πριν βραδυάσει...Κατά τις 4 το απόγευμα ένα τηλεφώνημα μας πληροφορεί ότι οι πεζοί, ύστερα από διάφορες εναλλαγές του αγώνος και αφού υπέστησαν αισθητές απώλειες, τοποθέτησαν την πρόχειρη γέφυρα και τώρα τα τμήματα περνούν τον ποταμό..." 
Οι Ιταλοί προσπάθησαν να ζεύξουν τον Καλαμά και στην περιοχή της Σκουπίτσας σύμφωνα με το Επιτελείο Στρατού.
"...Από του μεσονυκτίου της 4 προς 5 Νοεμβρίου, τα επί του ποταμού Καλαμά φυλάκια του Υποτομέως Παραποτάμου εσημείωσαν έναρξιν κατασκευής γεφύρας υπό των Ιταλών παρά το πορθμείον Βρυσέλας και ήρξαντο να βάλωσσι κατ' αυτών μέχρι πρωίας. Άμα τη έω, οι Ιταλοί ήρχισαν να βοβαρδίζωσι σφοδρώς...τη συμμετοχή της αεροπορίας, ήτις βοβαρδίζουσα...εκάλυπτε την υπό των Ιταλών κατασκευήν γεφυρών επί του ποταμού Καλαμά εις Βρυσέλαν και Τσιφλίκι..." Επιτελείον Στρατού, ο.π., σ. 92
Η εφημερίδα ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΠΡΕΒΕΖΗΣ, αρ. 135, 24-10-1960, σ. 1, γράφει: "...ο εχθρός επί του ποταμού Καλαμά υποστάς βαρυτάτας απωλείας εις νεκρούς, πνιγέντας και τραυματίας...ιδίως κατά την απόπειράν του να διαβή τον ποταμόν κατά πυκνάς φάλαγγας λέμβων ελαστικών αι οποίαι εβυθίζοντο από τα πυρά των Πολυβόλων..." 
Ο διοικητής του Τάγματος Φιλιατών, Αλέξανδρος Παπαγεωργίου, περιγράφει στο ημερολόγιό του τη μάχη του Παραπόταμου: 
"5η Νοεμβρίου 1940. Καιρός αίθριος. Την 5ην πρωϊνήν ώραν ο εχθρός ήρξατο σφοδροτάτου και καταιγιστικού πυρός διά ολοκλήρου του πυροβολικού του και των όλμων του…ενώ ταυτοχρόνως αρκετός αριθμός λέμβων πλήρων στραριωτών εξαπελύθη εκ της Βορείας όχθης του ποταμού Καλαμά και παρασυρόμεναι υπό του ρεύματος του ποταμού προσήγγισαν εις την Νοτίαν όχθην ένθα απεβιβάσθησαν οι εν αυταίς στρατιώται. Πλείσται όμως των λέμβων ανετράπησαν υπό του ρεύματος και οι εντός αυτών επνίγησαν. Πολλαί λέμβοι επίσης διετρήθησαν υπό των πυρών των αυτομάτων μας (πολυβόλων και οπλοπολυβόλων) και εβυθίσθησαν, πνιγέντων των εν αυταίς στρατιωτών…Απόπειραι διελεύσεως του εχθρού εκ της θέσεως του πορθμείου Βρυσέλλας ως και πόρων Δυτικώς και Ανατολικώς τούτου απέτυχον, λόγω της επισεσημασμένης και πυκνής βολής των ημετέρων πολυβόλων… Κατά την διάρκειαν της επιθέσεως του εχθρού, έτερα τμήματα τούτου, διά λέμβων διεπεραιώθησαν επί της Νοτίας όχθης του ποταμού και ανεπτύχθησαν προς επίθεσιν, πλην όμως και ταύτα καθηλώθησαν υπό των ημετέρων πυρών. Τα διαπεραιωθέντα εχθρικά τμήματα ενισχύονται διαρκώς εκ του αυτού σημείου δι ετέρων, διαπεραιουμένων επίσης διά λέμβων, πλην όμως δεν κατόρθωσεν ο εχθρός να διαπεραιώση τμήματα εκ του Πορθμείου Βρυσέλλας και των Δυτικώς και Ανατολικώς τούτου πόρων, διότι αι ομάδες πυροβόλων εκ θέσεως Κλεφτέϊκα και Φωλέζας έβαλλον συνεχώς παρά τα καταιγιστικά πυρά του εχθρικού πυροβολικού και όλμων…"

Τελικά το κατόρθωσαν το μεσημέρι και πέρασαν το ποτάμι. "…Την 16.25΄ ώραν ο Διοικητής της αριστεράς υπολορίδος μοι ανέφερεν…ότι ο εχθρός αποπερατώσας την γέφυραν εις Πορθμείον Βρυσέλλας, διήρχετο ταύτην και υπελόγιζε τα διελθόντα τμήματα περισσότερον από τάγμα…"
Οι Ιταλοί πέρασαν την ίδια μέρα τον Καλαμά και στο Τσιφλίκι (Ράϊ).
Το πρωί της 6ης Νοέμβρη, ελληνικά αεροπλάνα κατέστρεψαν τη γέφυρα βομβαρδίζοντάς τη.
"...6 Νοεμβρίου...Κατά τας 8 το πρωί τρία εχθρικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν την γέφυρα με γεφυρόσκαφα, που ετοποθετήθησαν με πολλούς κόπους την νύχτα. Μπόρεσαν να δράσουν ανενόχλητα μολονότι βαλλόμενα από το αντιαεροπορικό πυροβολικό...Η γέφυρα ανετινάχθη. Ένα εχθρικό αεροπλάνο ήταν αληθινά υπέροχο...Η αεροπορική επιδρομή προκάλεσε τρεις νεκρούς και οκτώ τραυματίας μεταξύ των ανδρών που ήσαν απεσπασμένοι στην γέφυρα..."
Η ελληνική εκδοχή είναι πιο σύντομη: "...Υπό της αεροπορίας κατεστράφη και η εις την περιοχήν Παραποτάμου παρά τον ποταμόν Καλαμά, κατασκευασθείσα υπό των Ιταλών γέφυρα..."
Οι Ιταλοί την επισκεύασαν και κατά την υποχώρησή τους και ενώ η αρχική σκέψη ήταν η ανατίναξη της γέφυρας τελικά την αποσυναρμολόγησαν στις 19 Νοέμβρη του 1940.
"...Στις 6 το πρωί το 32ο πεζικό μας βεβαιοί ότι όλα τα τμήματά του πέρασαν το ποτάμι και ότι η γέφυρα που επρόκειτο να καταστραφή, ελύθη και μεταφέρθη στην όχθη..." 

Αργότερα όταν ξαναγύρισαν στην περιοχή, μέσα σε 28 μέρες, κατασκεύασαν μια ξύλινη γέφυρα κι εγκατέστησαν κι αυτοί στρατιωτικό φυλάκιο για τη φύλαξή της.Αργότερα κατά την οπισθοχώρησή τους ανατίναξαν τη γέφυρα αυτή.
Μετά την απελευθέρωση, οι Βρετανοί εγκατέστησαν πάλι μια περαταριά στο ποτάμι.

Το καλοκαίρι του 1945 οι Ελληνικές αρχές κατασκεύασαν μια ξύλινη γέφυρα στον ίδιο χώρο κι εγκατέστησαν το Βασίλη Τσάμη ως φύλακα, με το βασικό έργο να προσέχει την κατασκευή απομακρύνοντας τα κλαδιά και δέντρα που παρέσερνε ο Καλαμάς και θα μπορούσαν να βλάψουν την κατασκευή. 
Ο Νομομηχανικός Θεσπρωτίας, για οικονομικούς λόγους απέλυσε τον φύλακα κι έτσι το χειμώνα του 1946 «…σε μια μεγάλη κατεβασιά ήλθε ο Καλαμάς ορμητικός όπως πάντοτε και παρέσυρεν το ‘απροστάτευτο’ γιοφύρι…» 

Ξανάφτιαξαν μια περαταριά χωρητικότητας δυο τόνων, την οποία ανέλαβε πάλι ο Τσάμης. Το καλοκαίρι του 1946 δημοπρατήθηκε μια τσιμεντένια γέφυρα στο Φοινικιώτικο ποτάμι την οποία ανέλαβε ως εργολάβος κάποιος Τζοβάρας, ο οποίος καθυστέρησε ν’ αρχίσει τις εργασίες κι έτσι το Νοέμβρη ο ποταμός παρέσυρε δυο φορές τα βάθρα της γέφυρας.
Στον ίδιο τον Καλαμά προτάθηκε ως λύση η κατασκευή μια λυόμενης σιδερένια γέφυρας τύπου Μπέλεϋ, η οποία τοποθετήθηκε εκεί από την εταιρεία Γκορίτσα και Σία ύστερα από πολλές καθυστερήσεις στα τέλη του 1947 λόγω των γεγονότων του εμφυλίου και παραμένει ακόμα στη θέση της ως σήμερα εντελώς παρατημένη από τον καιρό που φτιάχτηκε η σύγχρονη τσιμεντογέφυρα (1995).
Στην αριστερή όχθη του ποταμού λειτουργούσε στρατιωτικό φυλάκιο το οποίο έλεγχε τους επιβάτες ως το τέλος της δικτατορίας το 1974. 
Έπρεπε ο διερχόμενος να ήταν εφοδιασμένος με ειδική άδεια για να περάσει τη γέφυρα. 
Read More »
ΓΕΦΥΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ 1931 ΤΟΝ ΚΑΛΑΜΑ ΣΤΗ ΒΡΥΣΕΛΛΑ  ΓΕΦΥΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ 1931 ΤΟΝ ΚΑΛΑΜΑ ΣΤΗ ΒΡΥΣΕΛΛΑ Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 29, 2020 Rating: 5

Κλειστά τα σχολεία μέχρι το Πάσχα

Κυριακή, Μαρτίου 29, 2020
Κλειστά τα σχολεία μέχρι το Πάσχα


Το σενάριο να ανοίξουν τα σχολεία μετά το Πάσχα, εξετάζει το υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο, αν οι ειδικοί πουν «όχι» σε αυτό καθώς θα υπάρξει ακόμη κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού, τότε οι μαθητές θα παραμείνουν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία μίλησε στο OPEN TV, εξετάζεται το σενάριο περικοπής της ύλης και τη μεταφορά της ημερομηνίας των πανελληνίων εξετάσεων. Πιθανότατα οι πανελλήνιες να διεξαχθούν μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου, καθώς οι μαθητές είναι συνηθισμένοι να δίνουν εξετάσεις στις αρχές του καλοκαιριού. 

Εν τω μεταξύ, από τη Δευτέρα, 30 Μαρτίου έως και τις 9 Απριλίου μπορούν να γίνονται οι αιτήσεις για τις πανελλήνιες εξετάσεις

Ερωτηθείσα για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η ίδια απάντησε το εξής: «Πάνω από 130.000 εκπαιδευτικοί και πάνω από 750.000 μαθητές έχουν μπει στην πλατφόρμα». Αυτό δείχνει, όπως τόνισε η κυρία Ζαχαράκη τη μεγάλη ζήτηση αλλά και τον όγκο που υπάρχει στην πλατφόρμα.
Read More »
Κλειστά τα σχολεία μέχρι το Πάσχα Κλειστά τα σχολεία μέχρι το Πάσχα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 29, 2020 Rating: 5

Όλο το δημόσιο στην οθόνη του υπολογιστή μας

Κυριακή, Μαρτίου 29, 2020
Όλο το δημόσιο στην οθόνη του υπολογιστή μας


Όλο το Δημόσιο χωράει στην οθόνη του υπολογιστή μας. Με ένα κλικ επισκεπτόμαστε 14 υπουργεία, 32 φορείς και οργανισμούς, 3 Ανεξάρτητες Αρχές, υποβάλλουμε ηλεκτρονικά υπεύθυνη δήλωση και εξουσιοδότηση με τους κωδικούς του taxisnet, ενώ σε δοκιμαστική λειτουργία τέθηκε από χθες η άυλη συνταγογράφηση.

Στα άμεσα σχέδια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να ενταχθούν στο gov.gr και η τηλεσυμβουλευτική, όπου μπορεί κάποιος πολίτης με συμπτώματα κορωνοϊού να παρακολουθείται μέσω της πλατφόρμας από πιστοποιημένο γιατρό του υπουργείου Υγείας.

Επίσης, θα προστεθεί και θυρίδα online εξυπηρέτησης του πολίτη στα ΚΕΠ με κατάθεση αίτησης, καθώς στα σχέδια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι το gov.gr να εμπλουτίζεται συνεχώς και να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο του πολίτη στις συναλλαγές του με το Δημόσιο.

Ο πολίτης σερφάροντας μπορεί εύκολα και γρήγορα να αναζητήσει απευθείας την υπηρεσία που τον ενδιαφέρει ή να την βρει μέσα από τις κατηγορίες ειδικά αυτή την περίοδο που μένουμε σπίτι, να λάβει οδηγίες σε σχέση με τον κορωνοϊό, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να δηλώσει συμμετοχή για να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του για την αντιμετώπιση της πανδημίας. H νέα διαδικτυακή πύλη του ελληνικού κράτους που λειτούργησε εσπευσμένα λόγω της πανδημίας, ήρθε για να απαλλάξει τους πολίτες από τις καθυστερήσεις, την γραφειοκρατία, την ταλαιπωρία δίνοντας το πρώτο στίγμα στο συνολικό έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού που ετοιμάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τι ακριβώς θα δείτε στο gov.gr
Στο περιβάλλον της ιστοσελίδας υπάρχουν οδηγίες σχετικά με το κορωνοϊό που αφορούν είτε την ψυχολογική υποστήριξη των πολιτών, οδηγίες για το κοινό, όπως για την παραμονή οικογενειών με μικρά παιδιά ή έφηβους στο σπίτι, για ταξιδιώτες, επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία, για επαγγελματίες υγείας και χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, για ασθενείς με ιστορικό καρκίνου, οδηγίες για διαχείριση εγκύων με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον κορωνοϊό κ.α., ενώ φυσικά υπάρχει κι η οδηγία για να εκτυπώσουν οι πολίτες το έντυπο της βεβαίωσης κίνησης.

Επιπρόσθετα, φιλοξενούνται όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες
• Συνολικά 14 υπουργείων, όπως του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπουργείου Δικαιοσύνης, υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υπουργείου Εσωτερικών, υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπουργείου Οικονομικών, υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπουργείου Υγείας, υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
• 32 φορέων και οργανισμών μεταξύ των οποίων Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), Ελληνικό Κτηματολόγιο Α.Ε., Ελληνική Αστυνομία, Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχων Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ), Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.), Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) Α.Ε., Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π), Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε.(ΕΔΥΤΕ Α.Ε.), Εθνικής Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ.α.
• 3 Ανεξάρτητες Αρχές, όπως Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων

Στο gov.gr προσφέρεται πρόσβαση σε 11 κατηγορίες με 507 υπηρεσίες. Ειδικότερα, οι κατηγορίες είναι οι παρακάτω:
1.Γεωργία και κτηνοτροφία
Διαδικασίες, επιδοτήσεις και αποζημιώσεις για την γεωργική, κτηνοτροφική ή αλιευτική σας δραστηριότητα.

2.Δικαιοσύνη
Υπηρεσίες για την ασφάλεια και το δικαστικό σύστημα, έκδοση εγγράφων.

3. Εκπαίδευση
Διαδικασίες για την εγγραφή και φοίτηση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

4. Επιχειρηματική δραστηριότητα
Υπηρεσίες για να ξεκινήσετε και να μεγαλώσετε την επιχείρησή σας.

5. Εργασία και ασφάλιση
Εργαλεία και υπηρεσίες για την αναζήτηση εργασίας, την ασφάλιση και τη συνταξιοδότησή σας.

6.Οικογένεια
Διαδικασίες και έκδοση εγγράφων για όλα τα γεγονότα της ζωής σας.

7. Περιουσία και φορολογία
Οδηγίες και υπηρεσίες για τη διαχείριση της περιουσίας σας και τη φορολογία.

8. Πολίτης και καθημερινότητα
Υπηρεσίες για τις επαφές σας με το δημόσιο και την παραμονή των πολιτών τρίτων χωρών.

9.Πολιτισμός, αθλητισμός και τουρισμός
Πολιτιστικές υπηρεσίες, διαδικασίες για εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό.

10.Στράτευση
Διαδικασίες για τη θητεία και τις στρατιωτικές σχολές, υπηρεσίες για ένστολους και απόστρατους.

11. Υγεία και πρόνοια
Διαδικασίες για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια τροφίμων, υπηρεσίες για φάρμακα και νοσηλεία.

Πηγή: ΑΠΕ
Read More »
Όλο το δημόσιο στην οθόνη του υπολογιστή μας Όλο το δημόσιο στην οθόνη του υπολογιστή μας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 29, 2020 Rating: 5

Γεωργιάδης: «Κανένας Αθηναίος δεν θα πάει το Πάσχα στο χωριό του»

Κυριακή, Μαρτίου 29, 2020
Γεωργιάδης: «Κανένας Αθηναίος δεν θα πάει το Πάσχα στο χωριό του»


Πάσχα στο σπίτι μας προβλέπεται ότι θα κάνουμε, καθώς τα μέτρα που πάρθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση για να μειωθεί η επέκταση του κορωνοϊού, δεν αναμένεται να χαλαρώσουν πριν από το Πάσχα. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, είπε μεταξύ άλλων ότι: «Η καραντίνα σίγουρα θα ισχύει μέχρι τότε (εννοεί το Πάσχα)… καλό είναι να το λέμε από τώρα», προσθέτοντας ότι «θα υπάρξουν αστυνομικά μέτρα για να αποφευχθεί η μετάβαση πολιτών στα χωριά τους».

Ακόμη είπε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει φέτος πασχαλινή έξοδος. Η καραντίνα σίγουρα θα ισχύσει μέχρι τότε καλό είναι να το λέμε από τώρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ακόμη ότι αύριο Δευτέρα, θα εκδώσει εγκύκλιο προς κτηνοτρόφους και σφαγείς να λάβουν υπόψη τους ότι φέτος δεν θα γίνει η καθιερωμένη κατανάλωση αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα.

Εξήγησε πως ενώ η χώρα τα έχει πάει καλά στην διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού θα ήταν «πολύ μεγάλο λάθος» να μεταδοθεί στην επαρχία από την Αθήνα που έχει τα πιο πολλά κρούσματα. Κάλεσε τους πάντες να κάνουν υπομονή ένα μήνα.

Read More »
Γεωργιάδης: «Κανένας Αθηναίος δεν θα πάει το Πάσχα στο χωριό του» Γεωργιάδης: «Κανένας Αθηναίος δεν θα πάει το Πάσχα στο χωριό του» Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 29, 2020 Rating: 5

Η εξέλιξη των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Κυριακή 29 Μαρτίου)

Κυριακή, Μαρτίου 29, 2020
Η εξέλιξη των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Κυριακή 29 Μαρτίου)


Η εικόνα ως προς κρούσματα και τα ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό στην Ήπειρο μέχρι σήμερα (Κυριακή 29 Μαρτίου 2020) το μεσημέρι στα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής:

1. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ :
· Tα δύο περιστατικά που είναι θετικά διαγνωσμένα εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας διασωληνωμένοι. Ο ηλικιωμένος από την Άρτα είναι σε σταθερή κατάσταση και το νεαρότερο άτομο από τα Ιωάννινα παρουσιάζει πολύ σημαντική βελτίωση.
· Εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Λοιμωδών το θετικό κρούσμα ατόμου του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου της Πρέβεζας.
· Αναμένεται η διακομιδή από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας ενός θετικού κρούσματος το οποίο πρόκειται να νοσηλευθεί στη Μονάδα Λοιμωδών.
· Το περιστατικό από την Πρέβεζα που νοσηλεύεται στην ειδική καρδιολογική μονάδα ΜΕΚΠ, βρέθηκε αρνητικό για SARS-COV-2.
· Δεν υπάρχουν αποτελέσματα για άλλα θετικά δείγματα.

2. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
· Αναμένονται αποτελέσματα από τα δύο δείγματα.
· Όλα τα υπόλοιπα δείγματα που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες είναι αρνητικά .

3. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
· Τα δύο νέα θετικά κρούσματα , τα οποία διαπιστώθηκαν κατ΄σ τη χθεσινή ημέρα παραμένουν σε καραντίνα στην οικία τους και παρακολουθούνται από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της επιστημονικής επιτροπής του Νοσοκομείου, αφού από την κλινική τους εξέταση και την διενέργεια των απαραίτητων εργαστηριακών εξετάσεων είναι καλά στην υγεία τους και δεν προκύπτει ανάγκη νοσηλείας . 
· Όλες οι διαπιστωμένες επαφές των ανωτέρω, ύστερα από την ιχνηλάτηση, τέθηκαν σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται, όπως εξακολουθούν να βρίσκονται σε περιορισμό και να παρακολουθούνται και οι επαφές του θετικού κρούσματος του ηλικιωμένου, που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. 
· Αναμένονται αποτελέσματα από δέκα εννέα (19) δείγματα , επτά (7) εκ των οποίων ελήφθησαν χθες Σάββατο και δώδεκα σήμερα.
· Από το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας έχουν ληφθεί έως σήμερα ενενήντα (90) δείγματα εκ των οποίων τρία (3) ήταν θετικά. Όλα τα υπόλοιπα δείγματα είναι αρνητικά .

4. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
· Ένα εκ των υπόπτων κρουσμάτων, το οποίο είχε εισαχθεί προ ημερών στο Νοσοκομείο για καρδιολογικό νόσημα και διακομίσθηκε στο Γ.Π.Ν. Ιωαννίνων για καρδιολογική παρακολούθηση είναι αρνητικό για SARS-COV-2.
· Ένα δείγμα νοσηλευόμενου υπόπτου κρούσματος επέστρεψε αρνητικό για SARS-COV-2.
· Στο Νοσοκομείο σήμερα νοσηλεύεται σε απομόνωση ένα ύποπτο κρούσματα SARS-COV-2, το οποίο είχε εισαχθεί προ ημερών και του οποίου το αποτέλεσμα δείγματος αναμένονται αύριο.
· Τα αποτελέσματα από δύο δείγματα υπόπτων κρουσμάτων, τα οποία δεν χρήζουν νοσηλείας και τα οποία βρίσκονται εδώ και ημέρες σε κατ΄ οίκον περιορισμό, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ., αναμένονται αύριο.

5. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
· Δεν έχει απαιτηθεί η λήψη κάποιου νέου δείγματος προς διερεύνηση .
· Δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο θετικό κρούσμα από τα δείγματα τα οποία έχουν ληφθεί έως τώρα .
Read More »
Η εξέλιξη των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Κυριακή 29 Μαρτίου) Η εξέλιξη των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Κυριακή 29 Μαρτίου) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 29, 2020 Rating: 5

Παρατείνεται το λουκέτο στα καταστήματα μέχρι τις 11 Απριλίου

Κυριακή, Μαρτίου 29, 2020
Παρατείνεται το λουκέτο στα καταστήματα μέχρι τις 11 ΑπριλίουΣε παράταση του μέτρου των κλειστών καταστημάτων, λόγω του κορωνοϊού, προχωρά η κυβέρνηση, καθώς το «λουκέτο» παρατείνεται τουλάχιστον μέχρι και τις 11 Απριλίου. Η προηγούμενη απόφαση ήταν για το χρονικό διάστημα από 14/3/2020 έως και 27/3/2020, ενώ η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε από τους υπουργούς Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας, Υγείας, Πολιτισμού, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ αναφέρει ότι το μέτρο παρατείνεται και μέσα στον Απρίλη.

Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρεται στην επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού, στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 28/3/2020 έως και 11/4/2020.

Το άρθρο

Την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 28.3.2020 έως και 11.4.2020, κατά τα αναφερόμενα στην από 26.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 και προς περιορισμό του κινδύνου της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τις ακόλουθες δραστηριότητες:

Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από είδη ψιλικών 47.19.10.01 και περιπτέρων 47.19.10.02, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 4719).

Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 4741).

Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών (ΚΑΔ 4742).

Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 4743).Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 4751).

Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 4752).

Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 4753).

Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 4754).Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 4759).

Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 4761).

Λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από λιανικό εμπόριο εφημερίδων 47.62.62 και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 4762).

Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 4763).

Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 4764).

Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 4765).

Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 4771).Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 4772).

Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από λιανικό εμπόριο χαρτιού υγείας, χαρτομάντιλων, μαντιλιών και πετσετών καθαρισμού προσώπου, τραπεζομάντιλων και πετσετών φαγητού, από χαρτί 47.75.76.19 και υπηρεσιών ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 4775).

Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 4777).

Άλλο λιανικό εμπόριο καινούργιων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από λιανικό εμπόριο υλικών καθαρισμού 47.78.84, λιανικό εμπόριο καύσιμου πετρελαίου οικιακής χρήσης, υγραέριου, άνθρακα και ξυλείας 47.78.85, λιανικό εμπόριο ακατέργαστων αγροτικών προϊόντων π.δ.κ.α. 47.78.87, λιανικό εμπόριο μηχανημάτων και εξοπλισμού π.δ.κ.α. 47.78.88 και υπηρεσιών ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ ’οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 4778).

Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα (ΚΑΔ 4779).

Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές (ΚΑΔ 4782)

Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, πλην χαρτικών, ειδών καθαριότητας και προσωπικής φροντίδας (ΚΑΔ 4789).Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής εποχικής λειτουργίας (ΚΑΔ 5520).

Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα (ΚΑΔ 5530).

Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery, room service κτλ.) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά (ΚΑΔ 5610).Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering) (ΚΑΔ 5621).

Δραστηριότητες παροχής ποτών (χορευτικά κέντρα, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, καφενεία, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κτλ.), με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery, room service κτλ.) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά (ΚΑΔ 5630).

Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (ΚΑΔ 5914).

Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 7721).

Ενοικίαση βιντεοκασετών και δίσκων, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 7722).Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 7729).

Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων (ΚΑΔ 8230), συναυλιών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (ΚΑΔ 9321 και 9329).

Δραστηριότητες σχολών ερασιτεχνών οδηγών, εξαιρείται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση (ΚΑΔ 8553).

Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες (ΚΑΔ 9004).

Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων (ΚΑΔ 9101).

Δραστηριότητες μουσείων (ΚΑΔ 9102).

Λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών (ΚΑΔ 9103), καθώς και αρχαιολογικών χώρων.

Δραστηριότητες βοτανικών και ζωολογικών κήπων και φυσικών βιοτόπων (ΚΑΔ 9104).

Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα (συμπεριλαμβανομένων καζίνο, χαρτοπαιχτικών λεσχών κτλ.), εξαιρουμένων των υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας (on line) σύνδεση (ΚΑΔ: 92.00.14) και υπηρεσιών στοιχημάτων σε απευθείας (on line) σύνδεση (ΚΑΔ: 92.00.21) (ΚΑΔ 9200).

Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων (ΚΑΔ 9311).

Δραστηριότητες αθλητικών ομίλων (ΚΑΔ 9312).Εγκαταστάσεις γυμναστικής (ΚΑΔ 9313).

Άλλες αθλητικές δραστηριότητες (ΚΑΔ 9319).

Δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων (ΚΑΔ 9321).

Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας (ΚΑΔ 9329).

Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής (ΚΑΔ 9602).

Δραστηριότητες σχετικές με τη φυσική ευεξία (ΚΑΔ 9604).

Λιανικό εμπόριο ανθέων, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 47767701)49. Λιανικό εμπόριο αποξηραμένων φυτών, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 47767703).Λιανικό εμπόριο κομμένων ανθέων και μπουμπουκιών τους, συνθέσεων ανθέων, καθώς και ανθοδεσμών, στεφανιών και παρόμοιων ειδών, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 47767710).

Λιανικό εμπόριο μερών φυτών, χορταριών, βρύων και λειχήνων, κατάλληλων για διακοσμητική χρήση, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 47767711).

Λιανικό εμπόριο -μετά από εισαγωγήανθέων, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.) (ΚΑΔ 47767712).

Υπηρεσίες που παρέχονται από καντίνες αθλητικών εγκαταστάσεων (ΚΑΔ 56292002).

Υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία) (ΚΑΔ 56292004).

Υπηρεσίες που παρέχονται από φοιτητικά εστιατόρια, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) (ΚΑΔ 56292005).Υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων (ΚΑΔ 94991601).

Υπηρεσίες ψυχαγωγικών μη αθλητικών λεσχών (ΚΑΔ 94991602).

Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων (ΚΑΔ 96091906).

Υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων (ΚΑΔ 96091908).

Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ) (ΚΑΔ 96091909).

Υπηρεσίες ιερόδουλων (ΚΑΔ 96091912).

Υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών, αιθουσών κ.λπ. (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και άλλες εκδηλώσεις) (ΚΑΔ 96091916).Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing) (ΚΑΔ 96091917).

Υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων οδικών μεταφορών (ΚΑΔ 71201400), εξαιρουμένων αποκλειστικά των Ιδιωτικών Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΙΚΤΕΟ) που διαθέτουν εγκεκριμένη αδειοδοτημένη αυτόματη γραμμή τεχνικού ελέγχου βαρέων οχημάτων για τον τεχνικό έλεγχο φορτηγών και λεωφορείων αυτοκίνητων οχημάτων που εκτελούν διεθνείς μεταφορές, των οποίων ο τεχνικός έλεγχος εξακολουθεί να διενεργείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Υπηρεσίες που παρέχονται από παιδότοπους (ΚΑΔ 93291905).

Υπηρεσίες που παρέχονται από Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) [ΚΑΔ 8810].
Read More »
Παρατείνεται το λουκέτο στα καταστήματα μέχρι τις 11 Απριλίου Παρατείνεται το λουκέτο στα καταστήματα μέχρι τις 11 Απριλίου Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 29, 2020 Rating: 5

Αυξάνονται οι νεκροί στην Ελλάδα

Κυριακή, Μαρτίου 29, 2020
Αυξάνονται οι νεκροί στην Ελλάδα


Άλλα τρία άτομα, έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό στη χώρα μας. Πρόκειται για ηλικιωμένους ασθενείς που νοσηλεύονταν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη.

Συγκεκριμένα, ο ένας από τους θανόντες, ηλικίας 65 ετών νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Σωτηρία, ο δεύτερος, επίσης 65 ετών, ήταν διασωληνωμένος στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης κατέληξε ένας ηλικιωμένος από την Ξάνθη, ηλικίας 77 ετών. 

Πληροφορίες κάνουν λόγο και για τέταρτο νεκρό, ο οποίος νοσηλευόταν στο Σισμανόγλειο, ωστόσο ακόμη δεν επιβεβαιώνονται.

Read More »
Αυξάνονται οι νεκροί στην Ελλάδα Αυξάνονται οι νεκροί στην Ελλάδα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 29, 2020 Rating: 5

Τον λήστεψαν άγνωστοι με τη χρήση σωματικής βίας

Κυριακή, Μαρτίου 29, 2020
Τον λήστεψαν άγνωστοι με τη χρήση σωματικής βίας


Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αστυνομικές έρευνες, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δύο αγνώστων, μέχρι στιγμής δραστών, οι οποίοι σήμερα (29-03-2020) μετά τα μεσάνυκτα, διέπραξαν ληστεία σε βάρος ενός ημεδαπού στην πόλη των Ιωαννίνων. 

Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, οι δύο δράστες προσέγγισαν τον παθόντα και με τη χρήση σωματικής βίας, αφαίρεσαν από την κατοχή του χρηματικό ποσό. 

Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.
Read More »
Τον λήστεψαν άγνωστοι με τη χρήση σωματικής βίας Τον λήστεψαν άγνωστοι με τη χρήση σωματικής βίας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 29, 2020 Rating: 5

Το πρώτο θετικό κρούσμα κορωνοϊού στην Κέρκυρα

Κυριακή, Μαρτίου 29, 2020
Το πρώτο θετικό κρούσμα κορωνοϊού στην Κέρκυρα


Ένας 70χρονος που επέστρεψε στην Κέρκυρα από το Βέλγιο την προηγούμενη εβδομάδα και εισήχθη την Πέμπτη το βράδυ με πνευμονία στον ειδικό θάλαμο απομόνωσης της πνευμονολογικής, είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στο νησί της Κέρκυρας.

Τα αποτελέσματα του επιχρίσματος που εστάλη στο Ινστιτούτο Παστέρ επέστρεψαν στην Κέρκυρα σήμερα το πρωί, ενώ ο ασθενής παραμένει σε σοβαρή κατάσταση και ενδέχεται να μεταφερθεί σε νοσοκομείο αναφοράς είτε στα Γιάννενα, είτε στην Πάτρα,  εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται τα αποτελέσματα του τεστ για άλλους δύο ασθενείς που εισήχθησαν στο Νοσοκομείο Κέρκυρας, την ώρα που τα τεστ εξακολουθούν και γίνονται με το σταγονόμετρο αφού από την αρχή της κρίσης έχουν σταλεί επιχρίσματα από ύποπτα κρούσματα σε μόλις 50 περιπτώσεις…

Read More »
Το πρώτο θετικό κρούσμα κορωνοϊού στην Κέρκυρα Το πρώτο θετικό κρούσμα κορωνοϊού στην Κέρκυρα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 29, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: "ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ" Ένα ποίημα για τον ... κορωνοϊό από τον Βαγγέλη Χαλμαντζή

Κυριακή, Μαρτίου 29, 2020
Ηγουμενίτσα: "ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ" Ένα ποίημα για τον ... κορωνοϊό από τον Βαγγέλη Χαλμαντζή

Read More »
Ηγουμενίτσα: "ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ" Ένα ποίημα για τον ... κορωνοϊό από τον Βαγγέλη Χαλμαντζή Ηγουμενίτσα: "ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ" Ένα ποίημα για τον ... κορωνοϊό από τον Βαγγέλη Χαλμαντζή Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 29, 2020 Rating: 5

Συνελήφθη ένα άτομο για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

Κυριακή, Μαρτίου 29, 2020
Συνελήφθη ένα άτομο για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού 


Συνελήφθη, χθες (28-03-2020) το πρωί, σε περιοχή της Ηπείρου, ένας ημεδαπός, κατηγορούμενος για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. 

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από τον αστυνομικό έλεγχο, ο κατηγορούμενος λειτουργούσε, ως ιδιοκτήτης, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, παρά την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας συναφών επιχειρήσεων. 

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Read More »
Συνελήφθη ένα άτομο για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού Συνελήφθη ένα άτομο για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 29, 2020 Rating: 5

Βρήκαν εποχή και ευκαιρία για ... παγκάκια!!!

Κυριακή, Μαρτίου 29, 2020
Βρήκαν εποχή και ευκαιρία για ... παγκάκια!!!


Αναγκαζόμαστε να ασχοληθούμε ξανά με τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας, παρότι την κοινή γνώμη απασχολούν πολύ σοβαρότερα προβλήματα και ζητήματα.

Δυστυχώς όμως αυτό φαίνεται πως προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και αυτοί, που αποφάσισαν στις 18-03-2020, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης -και όχι μόνο-  με το θέμα του κορωνοϊού,  να αγοράσουν 63 παγκάκια (από τα οποία τα 20 υπάρχουν ήδη και θα γίνει μόνο επικάλυψη ξύλου) για την παραλία των Συβότων, 40 καλαθάκια απορριμάτων,  1 ανοιγόµενη µπάρα πάρκινγκ µήκους 9µ. και τρία 3 φρεάτια διαστάσεων 70εκ.*70εκ. βαρέου τύπου, για την περιοχή των Συβότων

Δείτε την "τεχνική περιγραφή", που μόνο περιγραφή και μόνο τεχνική δεν είναι.Υπό άλλες συνθήκες και υπό προϋποθέσεις, θα επικροτούσαμε την επιλογή της διοίκησης της ΟΛΗΓ.
Η τακτική την οποία επέλεξαν όμως για την προμήθειά τους καθώς και η χρονική συγκυρία, δεν μας επιτρέπουν να το κάνουμε.

Πρώτον, η επιλογή του εργολάβου έγινε με απ' ευθείας ανάθεση, χωρίς να γίνει δημόσια πρόσκληση για την επιλογή της συμφερότερης προσφοράς.
Το ποσό της απ' ευθείας ανάθεσης 19.420,00€, πλέον του Φ.Π.Α.


Δεύτερον η εταιρία που επιλέχθηκε (ΑΡΠΕΚΟ) είναι και πάλι, όπως στην περίπτωση με τον καθαρισμό του ποδηλατόδρομου, νεοσύστατη, αφού σύμφωνα με το ΓΕΜΗ συστήθηκε στις 8/1/2020 (Δείτε ΕΔΩ), με αρχικό κεφάλαιο 5.000€ και τρεις μετόχους.
Επένδυση που η απόσβεσή της έγινε, με την πρώτη δουλειά που ανέλαβε η εταιρία, πάλι με απ' ευθείας ανάθεση από την ΟΛΗΓ Α.Ε., για υδραυλικές εργασίες στο χωροδικτύωμα της Πύλης Ακτοπλοΐας του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και που πληρώθηκε στις 4/3/2020 το ποσό των 7.257,92€.

Τρίτον αναρωτιόμαστε εάν είναι τα ίδια παγκάκια που είχαν αγοραστεί και πριν από 9 μήνες και συγκεκριμένα στις 5/6/2019, με απόφαση του τότε διευθύνοντα συμβούλου της ΟΛΗΓ Α.Ε. κ. Νταή, με απ' ευθείας ανάθεση και πάλι προς τη εταιρία Κασσαβός Νικόλαος, έναντι του ποσού των 16.745,00€, πλέον του Φ.Π.Α.;


Τα παγκάκια είχαν παραληφθεί και ο εργολάβος πληρώθηκε στις 9/7/2019.


Μπορεί η διοίκηση του οργανισμού λιμένος Ηγουμενίτσας να απαντήσει στα αυτονόητα ερωτήματα που προκύπτουν:
  • Γιατί δεν έγινε διαγωνισμός;
  • Με ποιόν τρόπο επιλέχθηκε η συγκεκριμένη εταιρία.
  • Έγινε δημόσια πρόσκληση ώστε να κάνουν τις προσφορές τους και άλλοι επαγγελματίες;
  • Ποια η σκοπιμότητα να αγοραστούν νέα παγκάκια, εάν μάλιστα αυτά είχαν αγοραστεί μόλις πριν 9 μήνες από τον προκάτοχό τους;
  • Υπάρχει πρωτόκολλο παραλαβής της ανάθεσης του κ. Νταή;
  • Υπάρχει σοβαρή τεχνική περιγραφή που να υποδεικνύει και τις θέσεις που θα τοποθετηθούν τα παγκάκια;
  • Και το σημαντικότερο, έχουν κάνει κάτι ώστε να βρουν και κώλους για να κάτσουν σε όλα αυτά τα παγκάκια ή το μόνο που κάνουν είναι να αναζητούν νεοσύστατες εταιρίες;


Υ.Γ. 1. Ακόμα περιμένουμε να μας απαντήσετε ποιους 5 έχετε προσλάβει ως "καβοδέτες" για τα Σύβοτα και τη Πλαταριά και με ποια κριτήρια;

Υ.Γ. 2. Μπορείτε να μας πείτε τον ΑΔΑ της πρώτης ανάθεσης προς την εταιρία ΑΡΠΕΚΟ για τις υδραυλικές εργασίες στο χωροδικτύωμα της Πύλης Ακτοπλοΐας του λιμανιού; Αν υπάρχει...
Read More »
Βρήκαν εποχή και ευκαιρία για ... παγκάκια!!! Βρήκαν εποχή και ευκαιρία για ... παγκάκια!!! Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 29, 2020 Rating: 5

Λαγκάβιτσα 1994 - Ντοκιμαντέρ του tvA Θεσπρωτίας

Κυριακή, Μαρτίου 29, 2020

Λαγκάβιτσα 1994 - Ντοκιμαντέρ του tvA Θεσπρωτίας


Δείτε μια παραγωγή για λογαριασμό της ομοσπονδίας Μουργκάνας και των φορέων της περιοχής από τον τηλεοπτικό σταθμό της Θεσπρωτίας tvA

Read More »
Λαγκάβιτσα 1994 - Ντοκιμαντέρ του tvA Θεσπρωτίας Λαγκάβιτσα 1994 - Ντοκιμαντέρ του tvA Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 29, 2020 Rating: 5

Ειδήσεις από... το παρελθόν

Κυριακή, Μαρτίου 29, 2020
Ειδήσεις από... το παρελθόν 

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 1920


Και οι δημοσιευόμενες σήμερα «ειδήσεις» είναι και ποικίλης φύσεως και αντλούνται από διάφορες εφημερίδες της Ελλάδας και της διασποράς.

Έτσι η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ και ο ΝΕΟΛΟΓΟΣ εξεδίδοντο στην Κωνσταντινούπολη, η ΠΡΩΪΑ στην Αθήνα, η ΗΠΕΙΡΟΣ και ο ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ στα Γιάννενα, ο ΑΙΩΝ, ο ΑΣΤΗΡ όπως και το ΜΠΟΥΚΕΤΟ στην Αθήνα.

Η «ΗΠΕΙΡΟΣ» ήταν, φαίνεται, εντόνως φιλοβασιλική και διευθυντής της ήταν ο Γ.Δ. Χατζής, ο πατέρας του γνωστού συγγραφέα της Αριστεράς, Τάκη Χατζή. Την εποχή, που αναφέρεται, είχε ήδη εκδηλωθή ο διχασμός φιλοβασιλικών και Βενιζελικών, ενώ εφαίνετο ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος - Ο αναφερόμενος Τζων Κώστας, ήταν ο περιώνυμος χωριανός μου, από το χωριό Λειά - Μουργκάνας Τζων Κώστας (1864-1932), μια αληθινά Οδυσσεϊκή φυσιογνωμία. Ήρωας του αποκαλούμενου πολέμου των Μπόερς (1899-1902) μεταξύ των λευκών της Νοτίου Αφρικής, των Μπόερς, και της πανίσχυρης Βρετανικής αυτοκρατορίας. Προσήλθε εθελοντικά στην Ήπειρο και εσχημάτισε ανταρτικές ομάδες κατά των Οθωμανών. Εισήλθε από τους πρώτους στα απελευθερωμένα Ιωάννινα, όπου στα επόμενα χρόνια ανέπτυξε και έντονη επιχειρηματικότητα. Παράλληλα έχει και έντονη πολιτική δραστηριότητα, με το κόμμα των φιλελευθέρων. Μετά τις εκλογές του 1920 επέστρεψε στην Ν. Αφρική, όπου πέθανε το 1932. Περισσότερα για τον Τζων Κώστα, στο προσφάτως εκδοθέν βιβλίο μου «ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ» εκδόσεις ΑΡΜΟΣ.

Αλλά ας παραθέσουμε, επί λέξει, τις σχετικές «ειδήσεις».


ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ, 15-2-1884 – Ο προ τριών μηνών αποβιώσας εν Βουκουρεστίω Αναστάσιος Φιλίτης εκ της κωμοπόλεως Ζίτσης της Ηπείρου διά διαθήκης καταλείπει φράγκα 300.000 εις τας κοινότητας Ζίτσης και Ιωαννίνων, ίνα εκ του εισοδήματος αυτών εκπαιδεύοντα νέοι άποροι και ευφυείς εκ των ρηθεισών πόλεων. Έτι καταλείπει 600 φλωρία εις την αξιόλογον βιβλιοθήκην του εν Ιωαννίνοις γυμνασίου. Εις τα εν Βουκουρεστίω καταστήματα και εις συγγενείς του αφήνει φράγκα 40.000.


ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ, 9-2-1884 – Τη 28 λήξαντος Ιανουρίου ετελεύτησεν εν Αθήναις ο πρώην Βελλάς Γερμανός (Τσενίδης). Γεννηθείς εκ Βερροία της Μακεδονίας και χρηματίσας καθηγητής των Ιερών εν τη Ζωσιμαία σχολή των Ιωαννίνων, τη 27-5-1863 επί τη Α’ Πατριαρχίας του αοιδίμου Ιωακείμ του Β’ εψηφίσθη επίσκοπος Βέλλας της Κονίτσης, της επισκοπής ταύτης τότε επανασυσταθείσης, διετέλεσε δε ποιμένων αυτήν άχρις Ιανουαρίου του 1876, ότε αντικαταστάς απήλθεν εις Άγιον Όρος. [...] Αποθανών εν πενία, εκηδεύθη δημοσία δαπάνη μετά πάσης της προσηκούσης τιμής.


ΝΕΟΛΟΓΟΣ (ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΝ ΤΩ ΠΕΡΑΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ) 22-7-1894 (3-8-1894). Εξ Ιωαννίνων επιστέλλονται ημίν από 12 Ιουλίου τάδε: Τω παρελθόντι Σαββάτω επανέκαμψεν εις την πόλιν ημών εκ της ανά το Ζαγόριον και το τμήμα Κόνιτσας περιοδίας αυτού η Α.Ε. ο γεν. του βιλαετίου ημών διοικητής Αχμέτ Χατζή Πασσάς. Την Α.Ε. προϋπάντησαν εν Λυκοστόμω η Α.Ε. ο στρατιωτικός διοικητής Ιωαννίνων Αχμέτ Ζεκή Πασσάς, ο δήμαρχος Ιωαννίνων, η Α.Σ. ο άγιος Ιωαννίνων κ. Γρηγόριος και άπασα η ανωτέρα της διοικήσεως υπαλληλία.


ΠΡΩΪΑ, 9-8-1898 – Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Αλέξανδρος Ρώμας... ανήγγειλε χθες εις τον ημέτερον Ηγέτην κ. Θεοδ. Π. Δηλιγιάννην τον θάνατον του πενθερού αυτού Χρηστάκη Ζωγράφου, πατρός της κυρίας Αλεξάνδρου Ρώμα, της κυρίας Κ. Καραπάνου και της κυρίας Λεων. Δεληγιώργη. Ο Χρηστάκης Ζωγράφος ήτο εκ των διαπρεπόντων επί φιλοπατρία και αρεταίς πολυταλάντων ομοεθνών, γενναίος των ελληνικών γραμμάτων χορηγός, διά των δωρεών του οποίου πολλά εν Κωνσταντινουπόλει, εν τη ιδιαιτέρα αυτού πατρίδα Ηπείρω και εν τη Τουρκία εν γένει συντηρούνται εκπαιδευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα. [...]


ΗΠΕΙΡΟΣ,15-1-1917 – Διευθυντής Γ.Δ. ΧΑΤΖΗΣ (Γ. ΠΕΛΛΕΡΕΝ)
Ο φέρελπις νέος κ. Μιλτιάδης Φραγκίσκου, φαρμακοποιός εν Φιλιάταις και η διά πολλών χαρίτων περικοσμουμένη Δις Χαρίκλεια Τρουμπέτα, της γνωστής εμπορευομενης οικογενείας, ετέλεσαν τους αρραβώνας των. [...]


ΗΠΕΙΡΟΣ, 4-2-1917
– Προχθές περί ώραν 2αν μ.μ. εισήλθον εις Κόνιτσαν τρεις ιλαι Ιταλικού Ιππικού και 1 διλοχία πεζικού καταλαβούσαι την πόλιν. Οι Ιταλοί κατέλυσαν τας ελληνικάς αρχάς, αι οποίαι αφικούνται ενταύθα σήμερον.


ΗΠΕΙΡΟΣ, 4-2-1917 – Ο Αστυνόμος Φιλιατών τηλεγραφεί ότι την νύκτα της 30 – 31 λήξαντος συμμορία Τουρκαλβανών εξ 25 ατόμων επεχείρησε να διαρπάση το ποίμνιον του σκηνίτου Ντίνα Μίχου Κώστα συγκείμενον εκ 2.400 προβάτων. Αγνοείται η τύχη των σκηνιτών Ηλία Μίχα και Βασιλείου Κώστα ως και 264 προβάτων, καθότι οι λησταί εξηφανίσθησαν προς την Ιταλοκρατούμενην ζώνην.


ΗΠΕΙΡΟΣ, 7-2-1917 – Καθ’ ά έχομεν πληροφορίας εκ Κατσανοχωρίων εις το χωρίον Καλέντζι συνέβη μεγάλη κλοπή εις το μαγαζείον του Ιωάννου Τσιάτσου παντοπώλου. Οι κλέπται αφήρεσαν παν ό,τι είχεν, αξίας τουλάχιστον 2.000 δραχμών.


ΗΠΕΡΟΣ, 15-3-1917 – Προ δέκα ημερών ηυρίσκετο εις Κρετσούνισταν ο Τζων Κώστας και Κρομμύδας, προσπαθούντες να εκβιάσωσι ολόγυρα χωρία να ζητήσουν τους Ιταλούς δι’ αναφοράς. Ο Τζων Κώστας ανεχώρησεν έπειτα εις Κέρκυραν.


ΑΣΤΗΡ, 30-11-1922 – ΝΕΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΩΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΠΛΙΤΩΝ
35Ο Σ.Π. φονευθέντες αξιωματικοί:... Ι. Μήνας Ναυπακτίας [...]
Φονευθέντες οπλίται του 35ου πεζικού Συντάγματος... Βασ. Ευαγγέλου Μαργαρίτιον... Χρ. Ντίνας Ιωάννινα, Ν. Αγγελής Ιωάννινα. Δ. Κουτσοπάνος Άρτα.


ΑΣΤΗΡ, 1-12-1922 ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΠΛΙΤΩΝ, ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΩΝ κ.λπ.
Γ’ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΔ. ΠΥΡ/ΚΟΥ Εξαφανισθέντες οπλίται δεκανείς Δ. Κουμπάρος Ιτέα, Ε. Νασιούλας Πρέβεζα,... στρατιώται:... Σ. Βανδάλας Ιωάννινα,... Ι. Ζάκκας Δίστομον... Ηλίας Παππάς Δελφοί, Α. Ρίζος Άρτα... Θ. Σέντος Ιωάννινα... Σ. Δαρδούφης Πρέβεζα, ... Α. Ανδρίτσος Κλεπαϊς, Αθ. Γιαννόπουλος Δάφνη Αιτ/νίας.


ΑΣΤΗΡ, 14-10-1923 – ΑΡΧΗΓΕΙΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ.
Προσκαλούμεν τους κάτωθι... διά την αστυνομικήν Σχολήν Κερκύρας προς εκπαίδευσιν διά τον βαθμόν του αστυφύλακος, της υποβληθείσης ημίν αιτήσεώς των εγκριθείσης.
Γκορτζής Ιωάννης Γεωργίου Βεσταβέτσιον Ιωαννίνων
Σκέντζος Απόστολος, Καρδάρα Δωρίδος
Μίχας Βασίλειος, Ευπάλιον Δωρίδος
Ντόβας Παναγ. Σκλίβανη Ιωαννίνων
Κάρλος Ευθυμ. Λιδωρίκιον

Εν Αθήναις τη 6-10-1923
Ο Αρχηγός
ΒΟΥΝΤΛΕΪΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ, 3-5-1929 Αφίξεις – Αναχωρήσεις
Εξ Ιωαννίνων ο κ. Σταλήμερος Επιθεωρητής Τ.Τ.Τ. της Περιφέρειας Ηπείρου


ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ 14-5-1929 – Υπό του υπ/ράρχου κ. Χαρ. Βραχνούλα και του χωροφύλακος Γ. Νικολούζου, οργάνων του Β. Αστυνομικού Τμήματος, συνελήφθη ο εκ Σαγιάδας Θεοχάρης Διαμάντης κατηγορούμενος επί ηθική αυτοργία διά απόπειρον φόνου και τραυματισμόν.


ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ, 29-5-1929 – Αφίξεις. Εκ Μαργαριτίου ο κ. Σπυρ. Μπακαγιάννης. Παρεπιδημεί ενταύθα ο πρόεδρος της κοινότητας Σαγιάδος κ. Νικ. Σκέντος.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ, 28-6-1929 – Ανεχώρησε εκ της γενέτειράς του διά Γούστερ Μασ. της Αμερικής, ο αγαπητός μας συγχωριανός και μέλος του φιλεκπαιδευτικού μας Συλλόγου η «Αναγέννησις» ο κύριος Σωτήριος Τσώνης, όστις επ’ αρκετά έτη εμπορευόμενος εις Αμερικήν, κατόρθωσεν πλουσίαν αποκατάστασιν εις τε την ξένην και εις την ιδιαιτέραν του πατρίδα. [...]

Ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος
Βαβουριωτών «Η Αναγέννησις»


ΑΙΩΝ, 30-5-1866 – Ο εξ Ηπείρου κ. Ιωάννης Αργυριάδης υποστάς τας εν τη φιλοσοφική του Εθνικού Πανεπιστημίου Σχολή νενομισμένας εξετάσεις, έτυχε διδακτορικού διπλώματος. [...]


ΜΠΟΥΚΕΤΟ, 17-7-1946 – Δημοσιογραφικά πένθη. Ο Γεώργιος Παπαγεωργίου καταγόταν από την Ήπειρο και ασχοληθείς με τη δημοσιογραφία διακρίθηκε πολύ γρήγορα και κατέβαλε επίζηλο θέση στον κλάδο. Διετέλεσε συντάκτης πολλών εφημερίδων και περιοδικών – μεταξύ άλλων και του «Μπουκέτου»- και η συνεργασία του ήταν πάντα περιζήτητη λόγω της μεγάλης του μορφώσεως, της γλωσσομάθειάς του και του ακαταπονήτου ζήλου του.


ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ, 10-10-1929 - ΕΞΑΦΑΝΗΣΙΣ ΠΑΙΔΟΣ
Την 7ην προς 8ην Μαϊου ε.έ. εξηφανίσθη παις, όστις παρηκολούθει ανά την Θεσσαλίαν τον υποφαινόμενον, προϊστάμενόν του, επαγγελόμενον τον βαρελοποιοόν, ονομάζεται Φώτιος Αθανασίου Θάνος, κατάγεται εκ του χωρίου Γλούστα των Φιλιατών. [...]

Τσοτύλιον, 18-9-1929
Φώτιος Ζγέρης

και για την αντιγραφή
Αντώνης Ν. Βενέτης
Μοναστηράκι Δωρίδος 
Read More »
Ειδήσεις από... το παρελθόν Ειδήσεις από... το παρελθόν Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 29, 2020 Rating: 5

Σελίδες