Φωτιά σε σπίτι στο Ελευθεροχώρι Παραμυθιάς

Τρίτη, Απριλίου 18, 2023
Φωτιά σε σπίτι στο Ελευθεροχώρι ΠαραμυθιάςΕκτεταμένες ζημιές προκλήθηκαν σε σπίτι, στο Ελευθεροχώρι Θεσπρωτίας, μετά από φωτιά που ξέσπασε αργά το απόγευμα.

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση ενώ το ευτύχημα είναι πως από την πυρκαγιά δεν κινδύνευσε κανείς.

Για την κατάσβεση επιχείρησαν οχήματα και πυροσβέστες από την Παραμυθιά και την Ηγουμενίτσα.
Read More »
Φωτιά σε σπίτι στο Ελευθεροχώρι Παραμυθιάς Φωτιά σε σπίτι στο Ελευθεροχώρι Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2023 Rating: 5

1ος Γιτάνειος δρόμος στις 3 Ιουνίου (προκήρυξη)

Τρίτη, Απριλίου 18, 2023
1ος Γιτάνειος δρόμος στις 3 Ιουνίου (προκήρυξη)


Το Σάββατο 3 Ιουνίου 2023 θα διεξαχθεί ο 1ός Γιτάνειος Δρόμος 14 χλμ.
Ο Αγώνας Συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Φιλιατών Δήμο Ηγουμενίτσας την Κοινότητα Ραγίου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Ραγίου-Ασπροκκλησίου-Κεστρινης- Σαγιάδας.
Υποστηρικτές: Περιφέρεια Ήπειρου, Επιμελητήριο Θεσπρωτίας και της Ολυμπιακής Ακαδημίας Ηγουμενίτσας

Σκοπός του αγώνα
Η ανάδειξή της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από αθλητικά γεγονότα και η συμβολή του αθλητισμού στην ανάπτυξη ενός τόπου.
Ο αγώνας διεξάγεται εξολοκλήρου σε άσφαλτο. Ξεκινάει από τον πύργο Ραγίου και περνά μέσα από τον κάμπο Ραγίου-Κεστρίνης και αφού περάσει το Φράγμα Ραγίου και διασχίζοντας το πέτρινο γεφύρι της Γκούμανης καταλήγει στην Αρχαία Γιτάνη με σημείο τερματισμόυ το αρχαίο θέατρο.

Τόπος Εκκίνησης: Πύργος Ραγίου
Τόπος τερματισμού:Αρχαίο θέατρο Γιτάνων
Ημερομηνία διεξαγωγής: Σάββατο 3 Ιουνίου 2023
Ωρα Εκκίνησης: 09:30 π.μ.
Διαδρομή – Χρονομέτρηση: 14 χλμ. Ασφάλτινη διαδρομή, χρονομέτρηση θα γίνει ηλεκτρονικά.
Τροφοδοσία: Στη διαδρομή θα υπάρχουν σταθμοί τροφοδοσίας στο 4,4 χλμ. (νερό), στο 10,4 χλμ. (νερό + ισοτονικά) και στον τερματισμό νερό.

Χρονικό όριο αγώνα: Οι δρομείς θα πρέπει να έχουν περάσει τον πρώτο σταθμό τροφοδοσίας (5,4 χλμ.) σε 60 λεπτά και τον δεύτερο σταθμό τροφοδοσίας (10,4 χλμ.) σε 120λεπτά. Σε αντίθετη περίπτωση θα κινούνται με δική τους ευθύνη στη διαδρομή.
Δικαίωμα συμμετοχής: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι αθλητές και αθλήτριες, άνω των 18 ετών, οι οποίοι θα τρέξουν με δική τους ευθύνη και θα πρέπει να έχουν εξεταστεί πρόσφατα από ιατρό και θα υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση.
Για κάτω των 18 ετων μπορούν να συμμετέχουν αθλητές /τριες με την ευθύνη γονέων – κηδεμόνων.
Κόστος συμμετοχής: Δωρεαν

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να γίνουν το αργότερο μέχρι την 31/05/2023
Έγραφές εδώ
Τηλέφωνο επικοινωνίας 6977075270

Η Διαδρομή:

Επαθλα : Θα βραβευθούν οι τρεις (3) πρώτοι άνδρες και οι τρεις (3) πρώτες γυναίκες της γενικής κατάταξης,
Σε όλους τους δρομείς που θα τερματίσουν θα δοθεί μετάλλιο.
Αναμνηστικά δώρα: Στους τερματίσαντες θα δοθεί σακούλα που θα περιλαμβάνει μετάλλιο και μπλουζάκι νερό και άλλα διατροφικά προϊόντα.
Μετακινήσεις: Η μετακίνηση των αγωνιζομένων θα γίνει προς το πύργο Ραγίου με λεωφορείο
από πλατεια Φιλιατων 07:15
από Ηγουμενίτσα πάνθεον στης 07:30
Παραλαβή αριθμών: Η παραλαβή των αριθμών των αθλητών θα γίνει την Κυριακή στην αφετηρία από της 08:00
Παράδοση και παραλαβή προσωπικών αντικειμένων: Η παράδοση των προσωπικών αντικειμένων των αθλητών θα γίνει έως 08:45 π.μ., στην αφετηρία, σε όχημα της διοργάνωσης. Η παραλαβή αυτών θα γίνει στον τερματισμό.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΚΟΥΝ ΣΤΗΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ
Απονομές: Οι απονομές των επάθλων θα γίνουν στις 12:00.
Read More »
1ος Γιτάνειος δρόμος στις 3 Ιουνίου (προκήρυξη) 1ος Γιτάνειος δρόμος στις 3 Ιουνίου (προκήρυξη) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2023 Rating: 5

Παγώνα Αθανασίου, Δάφνη Νικολάου & Σπύρος Ράκης, διασκευάζουν το "Χαλασιά μου" (ΒΙΝΤΕΟ)

Τρίτη, Απριλίου 18, 2023
Παγώνα Αθανασίου, Δάφνη Νικολάου & Σπύρος Ράκης, διασκευάζουν το "Χαλασιά μου" (ΒΙΝΤΕΟ)


Διασκευή, παραγωγή & ενορχήστρωση: Σπύρος Ράκης
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Χρυσίδης 
Τραγουδούν :Παγώνα Αθανασίου & Δάφνη Νικολάου 
Κλαρίνο & ηπειρώτικο ντέφι: Σπύρος Ράκης 
Βιολί: Χρήστος Δαλιάνης 
Κιθάρες: Σταύρος Νικολάου 
Ηχογράφηση: Sierra studios Ηχογράφηση, 
Μίξη: Αλέξανδρος Χρυσίδης 
Βοηθός: Σταύρος Ράγιας

Read More »
Παγώνα Αθανασίου, Δάφνη Νικολάου & Σπύρος Ράκης, διασκευάζουν το "Χαλασιά μου" (ΒΙΝΤΕΟ) Παγώνα Αθανασίου, Δάφνη Νικολάου & Σπύρος Ράκης, διασκευάζουν το "Χαλασιά μου" (ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2023 Rating: 5

Κανονικά θα αγωνιστούν οι παίχτες του Θεσπρωτού απέναντι στην ΑΕΛ

Τρίτη, Απριλίου 18, 2023
Κανονικά θα αγωνιστούν οι παίχτες του Θεσπρωτού απέναντι στην ΑΕΛ


Με μοναδική απουσία τον τραυματία Μίγγο θα υποδεχθεί αύριο 19/04/2023 στις 14:45 στο Δημοτικό Στάδιο Ηγουμενίτσας την ΑΕΛ η ομάδα μας σε μια πολύ κρίσιμη αναμέτρηση στην μάχη της αποφυγής του υποβιβασμού.

Ο Θεσπρωτός καλεί τους φιλάθλους της πόλης μας να δώσουν δυναμικό παρόν στις κερκίδες του Δημοτικού Σταδίου Ηγουμενίτσας και να βοηθήσουν με τη φωνή τους την ομάδα μας να πετύχει ένα θετικό αποτέλεσμα.
Read More »
Κανονικά θα αγωνιστούν οι παίχτες του Θεσπρωτού απέναντι στην ΑΕΛ Κανονικά θα αγωνιστούν οι παίχτες του Θεσπρωτού απέναντι στην ΑΕΛ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2023 Rating: 5

Η μυστική άφιξη κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Απριλίου 18, 2023
Η μυστική άφιξη κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας


Τι σημαίνει η άφιξη ενός κρουαζιερόπλοιου σε ένα μεγάλο λιμάνι μιας επαρχιακής πόλης;
Τι σημαίνει η αποβίβαση εκατοντάδων επιβατών για δέκα ώρες περίπου;
Στην περίπτωση της Ηγουμενίτσας το μόνο που σήμανε ήταν απίστευτη ταλαιπωρία για τους τουρίστες που περιφερόταν υπό βροχή, σε μία πόλη όπου σχεδόν τα πάντα ήταν κλειστά!
Το κρουαζιερόπλοιο έδεσε στο λιμάνι την Δευτέρα του Πάσχα. 
Όπως προκύπτει κανένας φορέας στην Ηγουμενίτσα δεν γνώριζε το παραμικρό, αν και ήταν η πρώτη άφιξη της χρονιάς.
Ούτε ο Δήμος είχε ενημερωθεί, ούτε η Περιφερειακή Ενότητα, ούτε το Επιμελητήριο, ούτε ο Εμπορικός Σύλλογος, ούτε ουδείς άλλος..
Ο ΟΛΗΓ κράτησε για τον εαυτό του την άφιξη την οποία δεν αναφέρει ούτε καν στην ιστοσελίδα του!
Το κρουαζιερόπλοιο μετέφερε 1200 επιβάτες. 
Τετρακόσια απ’ αυτούς κατευθύνθηκαν στα Μετέωρα και οι υπόλοιποι παρέμειναν στο πλοίο.
Εκατοντάδες κατέβηκαν στην πόλη για να γνωρίσουν τα αξιοθέατα, να κάνουν τις βόλτες τους, ενδεχομένως και τις αγορές τους.
Με την διαφορά ότι αυτό έγινε σε ημέρα αργίας όπου τα πάντα ήταν κλειστά. 
Καμία μέριμνα από τον Οργανισμό Λιμένος να δημοσιοποιήσει το γεγονός ώστε να υπάρξει είτε η συνηθισμένη υποδοχή, είτε μέριμνα από την πλευρά των επαγγελματιών να ανοίξουν τα καταστήματά τους ακόμη και σε μέρα αργίας.
Ορισμένοι βλέποντας τους τουρίστες να περιφέρονται υπό βροχή έσπευσαν να επιρρίψουν ευθύνες στους φορείς γιατί δεν φρόντισαν για τα απαραίτητα.
Και θα το είχαν πράξει, όπως συνέβη αρκετές φορές στο παρελθόν, υπό την προϋπόθεση ότι θα.. γνώριζαν!
Όμως η άφιξη του κρουαζιερόπλοιου κρατήθηκε… μυστική και η ευθύνη για τις εικόνες με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι οι τουρίστες, βαραίνουν όσους δεν ενημέρωσαν.
Προφανώς το θεωρούν πολυτέλεια ή πιστεύουν ότι δεν έχουν τέτοια υποχρέωση καθώς το λιμάνι τους "ανήκει"!
Read More »
Η μυστική άφιξη κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας Η μυστική άφιξη κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2023 Rating: 5

Ανακοινώθηκαν οι νέοι διευθυντές των δημοτικών σχολείων της Θεσπρωτίας

Τρίτη, Απριλίου 18, 2023
Ανακοινώθηκαν οι νέοι διευθυντές των δημοτικών σχολείων της Θεσπρωτίας


Ανακοινώθηκαν οι τοποθετήσεις στις αντίστοιχες θέσεις Διευθυντών Σχολικών Μονάδων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, ως εξής:


Βάση της παρ. 1 του άρθρου 42 του Ν.4823/2021, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 100 του Ν.5043/2023, οι Διευθυντές Σχολικών Μονάδων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας τοποθετούνται με τετραετή θητεία η οποία λήγει την 31η Ιουλίου 2027.

Οι Διευθυντές Σχολικών Μονάδων αναλαμβάνουν υπηρεσία εντός των τριών (3) τελευταίων εργάσιμων ημερών του διδακτικού έτους 2022-2023.

Οι Διευθυντές Σχολικών Μονάδων, οι οποίοι έχουν επιλεγεί το διδακτικό έτος 2022-2023, και έχουν τοποθετηθεί, κατά την έναρξη ισχύος του Ν. 5043/2023, ως διευθυντές σχολικών μονάδων, παραμένουν στη θέση που κατέχουν πριν από την τοποθέτησή τους και εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι να αναλάβουν υπηρεσία.
Read More »
Ανακοινώθηκαν οι νέοι διευθυντές των δημοτικών σχολείων της Θεσπρωτίας Ανακοινώθηκαν οι νέοι διευθυντές των δημοτικών σχολείων της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2023 Rating: 5

Θεσπρωτία: Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, με κλειστούς τους αρχαιολογικούς χώρους

Τρίτη, Απριλίου 18, 2023
Θεσπρωτία: Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, με κλειστούς τους αρχαιολογικούς χώρους


Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών (International Day for Monuments and Sites).
Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 
Για το σκοπό αυτό διοργανώνονται σ' όλο τον κόσμο κάθε μορφής εκδηλώσεις, με τις οποίες επιδιώκεται όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.
Μάλιστα σήμερα Τρίτη 18 Απριλίου 2023, η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και μνημεία της Ελλάδας που υπάγονται στο Δημόσιο (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού) είναι ελεύθερη, χωρίς την καταβολή αντιτίμου.

Αυτά σε άλλους νομούς, αφού στη Θεσπρωτία, τουλάχιστον στον αρχαιολογικό χώρο των Γιτάνων, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε πρόσφατα η Εφορία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, ο Αρχαιολογικός χώρος Γιτάνων θα λειτουργεί Δευτέρα, Τετάρτη έως Κυριακή: 08:30-18:00 (Τρίτη: κλειστός).


Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση "Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Απριλίου (Διεθνής Ημέρα Μνημείων) η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους Γιτάνων και Ελέας είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας στις 18 Μαΐου, ημέρα εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, θα δέχεται όλους τους επισκέπτες με δωρεάν είσοδο"

Όμως, αρκετοί επισκέπτες που θέλησαν να βρεθούν στα αρχαία Γίτανα, βρήκαν την πόρτα ερμητικά κλειστή με λουκέτο. 
Η απαράδεκτη δικαιολογία που έλαβαν από τους "υπεύθυνους - Δημόσιους Υπάλληλους" που υπάγονται στο Υπουργείο Πολιτισμού;
"Είναι η ημέρα του ρεπό μας και δεν μπορούσαμε να δουλεύουμε σήμερα".
Λες και θα ήταν πολύ δύσκολο να πάρουν το ρεπό τους μία άλλη ημέρα.

ΝΤΡΟΠΗ, ΝΤΡΟΠΗ, ΝΤΡΟΠΗ
Άραγε το Υπουργείο Πολιτισμού και η κα Μενδώνη, επικροτεί τα όσα συμβαίνουν στην Εφορία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας;
Read More »
Θεσπρωτία: Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, με κλειστούς τους αρχαιολογικούς χώρους Θεσπρωτία: Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, με κλειστούς τους αρχαιολογικούς χώρους Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2023 Rating: 5

Αποχή οι παίκτες του Θεσπρωτού ενόψει του αυριανού αγώνα με την ΑΕΛ

Τρίτη, Απριλίου 18, 2023
Αποχή οι παίκτες του Θεσπρωτού ενόψει του αυριανού αγώνα με την ΑΕΛ


Οι ποδοσφαιριστές του Θεσπρωτού αποφάσισαν να απέχουν από την προπoνήσεις, λόγω των προβλημάτων στις πληρωμές τους. 
Σε αποχή οδηγήθηκαν οι ποδοσφαιριστές του Θεσπρωτού, πριν από τις γιορτές του Πάσχα και συνεχίζουν, καθώς η διοίκηση σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, τους οφείλει αρκετά χρήματα με αποτέλεσμα να αποφασίσουν να σταματήσουν τις προπονήσεις, ενώ υπάρχει ακόμα και ενδεχόμενο να μην "κατέβουν" να αγωνιστούν στην αναμέτρηση της Τετάρτης (19/04, 14:45) με την ΑΕΛ, στο πλαίσιο της 20ης αγωνιστικής του 1ου ομίλου του πρωταθλήματος της Superleague 2. 
Τέλος όλα θα ξεκαθαρίσουν αν οι παίκτες του Θεσπρωτου αγωνιστούν ή όχι σήμερα Τρίτη (18/04) με το πιθανότερο σενάριο ο αγώνας να γίνεται κανονικά στο Δημοτικό Στάδιο Ηγουμενίτσας.
Read More »
Αποχή οι παίκτες του Θεσπρωτού ενόψει του αυριανού αγώνα με την ΑΕΛ Αποχή οι παίκτες του Θεσπρωτού ενόψει του αυριανού αγώνα με την ΑΕΛ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2023 Rating: 5

Οι Λεωφόροι του Πολιτισμού ...ξέχασαν τα Γίτανα

Τρίτη, Απριλίου 18, 2023
Οι Λεωφόροι του Πολιτισμού ...ξέχασαν τα Γίτανα


Οι Λεωφόροι του Πολιτισμού αποτελεί ένα ακόμη φιλόδοξο πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.. 
Στην περίπτωση της Ηπείρου περιλαμβάνει τους αρχαιολογικούς χώρους της Αμβρακίας, της Νικόπολης και της Κασώπης.
Το γεγονός ότι δεν εντάχθηκαν και τα αρχαία Γίτανα, σχολιάζει με καυστικό τρόπο ο πρώην Υφυπουργός Αντώνης Μπέζας ζητώντας να διορθωθεί το λάθος που έγινε..

Σε σχετική του ανάρτηση αναφέρει:
Πολύ σημαντική η πρωτοβουλία για το πρόγραμμα “Λεωφόροι Πολιτισμού”. Μόνο που ο κ. Σταύρος Μπένος ξέχασε τα αρχαία Γίτανα (Γιτάνη ή Γκούμανη) στη Θεσπρωτία… Και προφανώς, το Υπουργείο Πολιτισμού και η κα. Μενδώνη, αφού τα ξέχασε ο εκλεκτός τους κ. Μπένος, ξέχασαν και αυτοί τα Γίτανα…
✅️Για μια ακόμη φορά η Θεσπρωτία εκτός του Ταμείου Ανάκαμψης.
✅️Να τροποποιηθεί το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Σωματείου “Διάζωμα” καθώς και η πράξη ένταξης του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να συμπεριληφθούν τα αρχαία Γίτανα και να διορθωθεί το λάθος που έχει γίνει!
Ο συγκεκριμένος χώρος, εξάλλου, είναι σπουδαιότατος, και από αρχαιολογική αξία αλλά και από άποψη εθνικής σημασίας!
Read More »
Οι Λεωφόροι του Πολιτισμού ...ξέχασαν τα Γίτανα Οι Λεωφόροι του Πολιτισμού ...ξέχασαν τα Γίτανα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2023 Rating: 5

Σύλληψη για ηχορύπανση από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Τρίτη, Απριλίου 18, 2023
Σύλληψη για ηχορύπανση από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος


Συνελήφθη σήμερα (18-04-2023) πρώτες πρωινές ώρες στην Πάργα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φαναρίου ημεδαπός, διότι λειτουργούσε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο οποίο διαπιστώθηκε να κάνει χρήση μουσικής παραβιάζοντας το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο θορύβου.
Read More »
Σύλληψη για ηχορύπανση από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος Σύλληψη για ηχορύπανση από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2023 Rating: 5

Εξιχνιάστηκε κλοπή από ημεδαπό, που παρίστανε υπάλληλο της Δ.Ε.Η. σε χωριό της Θεσπρωτίας

Τρίτη, Απριλίου 18, 2023
Εξιχνιάστηκε κλοπή από ημεδαπό, που παρίστανε υπάλληλο της Δ.Ε.Η. σε χωριό της Θεσπρωτίας


Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας κλοπή, που έλαβε χώρα σε χωριό της Θεσπρωτίας την 05/04/2023.
Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.
Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος παρουσιάστηκε σε σπίτι υπερήλικα προσποιούμενος υπάλληλο της Δ.Ε.Η., τον οποίο έπεισε να τοποθετήσει σε μαξιλαροθήκη χρήματα και χρυσαφικά, προκειμένου δήθεν να διαφυλαχθούν από πιθανό κίνδυνο καταστροφής τους, λόγω των εργασιών που θα εκτελούσε.
Στη συνέχεια, αφαίρεσε χωρίς να γίνει αντιληπτός την μαξιλαροθήκη, που περιείχε χρηματικό ποσό 1.000 ευρώ, χρυσαφικά, δελτίο ταυτότητας και βιβλιάρια τραπεζών και τράπηκε σε φυγή.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.
Read More »
Εξιχνιάστηκε κλοπή από ημεδαπό, που παρίστανε υπάλληλο της Δ.Ε.Η. σε χωριό της Θεσπρωτίας Εξιχνιάστηκε κλοπή από ημεδαπό, που παρίστανε υπάλληλο της Δ.Ε.Η. σε χωριό της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2023 Rating: 5

Εντυπωσιακός υδροστρόβιλος μεταξύ Κέρκυρας και Πλαταριάς (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τρίτη, Απριλίου 18, 2023
Εντυπωσιακός υδροστρόβιλος μεταξύ Κέρκυρας και Πλαταριάς (+ΒΙΝΤΕΟ)


Υδροστρόβιλος μεταξύ Κέρκυρας και Πλαταριάς Θεσπρωτίας.... 17/04/2023...
Κίνηση από Νότια προς Βόρεια...
διάρκεια περίπου δέκα λεπτά 06:51μμ-07:01μμ....

ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ: Θοδωρής Κυρίτσης


Read More »
Εντυπωσιακός υδροστρόβιλος μεταξύ Κέρκυρας και Πλαταριάς (+ΒΙΝΤΕΟ) Εντυπωσιακός υδροστρόβιλος μεταξύ Κέρκυρας και Πλαταριάς (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2023 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Δράση ενημέρωσης για τη στήριξη περιθωριοποιημένων ομάδων όπως οι Ρομά

Τρίτη, Απριλίου 18, 2023
Ηγουμενίτσα: Δράση ενημέρωσης για τη στήριξη περιθωριοποιημένων ομάδων όπως οι Ρομά


Στις 11 Απριλίου 2023 η ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ» με κωδικό ΟΠΣ ΕΟΧ: PDP1 (MIS) 5075006, η οποία συγχρηματοδοτείται από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ) 2014-2021, της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία και το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ηγουμενίτσας, προχώρησε σε δράση ενημέρωσης για το «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 20-44 ετών σε περιθωριοποιημένες ομάδες όπως οι Ρομά». 
Η δράση πραγματοποιήθηκε στους χώρους της Δ/νσης Πρόνοιας και του Κέντρου Κοινότητας, Αγίων Αποστόλων 43, όπου συμμετείχαν άμεσα ενδιαφερόμενοι Ρομά που κατοικούν στον Δήμο Ηγουμενίτσας.
Ευχαριστούμε την Περιφερειακή Ομάδα Δράσης Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα για τη συνεργασία και ευελπιστούμε για μελλοντικές δράσεις.Read More »
Ηγουμενίτσα: Δράση ενημέρωσης για τη στήριξη περιθωριοποιημένων ομάδων όπως οι Ρομά Ηγουμενίτσα: Δράση ενημέρωσης για τη στήριξη περιθωριοποιημένων ομάδων όπως οι Ρομά Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2023 Rating: 5

Η κωμόπολη της Παραμυθιάς και τα αξιοθέατα της (ΒΙΝΤΕΟ)

Τρίτη, Απριλίου 18, 2023
Η κωμόπολη της Παραμυθιάς και τα αξιοθέατα της (ΒΙΝΤΕΟ)Read More »
Η κωμόπολη της Παραμυθιάς και τα αξιοθέατα της (ΒΙΝΤΕΟ) Η κωμόπολη της Παραμυθιάς και τα αξιοθέατα της (ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2023 Rating: 5

Έρχεται ο 1ος Γιτάνειος Δρόμος

Τρίτη, Απριλίου 18, 2023
Έρχεται ο 1ος Γιτάνειος Δρόμος


Το Σάββατο 3 Ιουνίου 2023 θα διεξαχθεί ο 1ος Γιτάνειος Δρόμος 14 χλμ.
Αφετηρία Πύργος Ραγίου - Τερματισμός Αρχαίο θέατρο Γιτάνων.
Ο Αγώνας Συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Φιλιατών - Δήμο Ηγουμενίτσας την Κοινότητα Ραγίου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Ραγίου- Ασπροκκλησίου- Σαγιάδας και Κεστρίνης.
Σκοπός του αγώνα είναι: Η ανάδειξή της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από αθλητικά γεγονότα και η συμβολή του αθλητισμού στην ανάπτυξη ενός τόπου.

Read More »
Έρχεται ο 1ος Γιτάνειος Δρόμος Έρχεται ο 1ος Γιτάνειος Δρόμος Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2023 Rating: 5

Περί επιστημονικής φαντασίας και πραγματικότητας ως προς την σιδηροδρομική Εγνατία | Γράφει ο Νίκος Σπυρόπουλος

Τρίτη, Απριλίου 18, 2023
Περί επιστημονικής φαντασίας και πραγματικότητας ως προς την σιδηροδρομική Εγνατία | Γράφει ο Νίκος Σπυρόπουλος


Στις 21 Μαρτίου ο υπεύθυνος Πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η δυτική σιδηροδρομική Εγνατία είναι επιστημονική φαντασία και αμέσως μετά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης ξύπνησε από τον λήθαργο και συνειδητοποίησε ότι κακώς επί δεκαετίες ο ηπειρωτικός λαός προσδοκούσε και ανέμενε το σφύριγμα των τραίνων να αντηχήσει στα βουκολικά ηπειρωτικά τοπία.
Όμως στις 5 Δεκεμβρίου 2022, η ελληνική κυβέρνηση δηλαδή η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη κατά την διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε την αναθεώρηση του Διευρωπαϊκού Δικτυού Μεταφορών δηλαδή των υποδομών μεταφορών όπως σιδηρόδρομους, δρόμους, λιμάνια και αεροδρόμια τα οποία είναι υψίστης προτεραιότητας για την ανάπτυξη των πράσινων μεταφορών και για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ταυτόχρονα όρισε και τους 9 διαδρόμους του δικτύου προς τους οποίους θα κατευθυνθούν κατά προτεραιότητα οι πόροι των σχετικών χρηματοδοτικών μηχανισμών. Η διαδικασία της τελικής έγκρισης του σχετικού Κανονισμού βρίσκεται σε εξέλιξη.
Χωρίς σχόλια και επειδή μια εικόνα είναι πολύ πιο δυνατή και από χίλιες λέξεις παρατίθεται το σιδηροδρομικό δίκτυο της δυτικής Ελλάδας όπως επίσης και του διαδρόμου ‘’Δυτικών Βαλκανίων – Ανατολικής Μεσογείου‘’ όπως εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 5 Δεκεμβρίου 2022 ακριβώς 105 ημέρες πριν την δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού.


Η κατάσταση είναι διαφορετική και καθόλου επιστημονική φαντασία.
Σαφώς και η υλοποίηση μιας σιδηροδρομικής υποδομής σε ορεινό περιβάλλον είναι ακριβή και θα πρέπει να εξεταστεί όχι μόνο υπό το πρίσμα της σιδηροδρομικής απόδοσης αλλά και της υπεραξίας που θα δημιουργήσει για μια περιφέρεια που συγκαταλέγεται μεταξύ των φτωχότερων της Ευρώπης.
Σαφώς και η υλοποίηση της δεν είναι πανάκεια για την έξοδο της Ηπείρου από την οικονομική ανέχεια και τον κοινωνικό μαρασμό αλλά η σιδηροδρομική απομόνωση ισοδυναμεί με ισόβιο αποκλεισμό της Ηπείρου από το ανταγωνιστικό περιβάλλον και την θέτει για πάντα στο περιθώριο των εξελίξεων.
Τελικά, απαιτεί η Ήπειρος κάτι που είναι πολύ ακριβό και σωστά ο πρωθυπουργός της χώρας το θεώρησε ανέφικτο;
Αντιμετωπίζεται η Ήπειρος ισότιμα με άλλες περιφέρειες ή λόγω αδυναμίας του πολιτικού προσωπικού τόσο σε επίπεδο τοπικών αρχών όσο και κεντρικής εξουσίας, μοιρολατρικά αποδέχεται ότι άλλοι αποφασίζουν για την ύπαρξή της;
Χωρίς πρόθεση αντιπαράθεσης με άλλες περιφέρειες παρατίθενται δύο περιπτώσεις προς σύγκριση και σκέψη από τους τοπικούς ιθύνοντες.

Σύνδεση του λιμανιού της Πάτρας με το υπό κατασκευή σιδηροδρομικό δίκτυο στο Ρίο.
Ύστερα από επίπονες διαβουλεύσεις ανάμεσα σε πέντε τεχνικές λύσεις με κόστος υλοποίησης από 200 έως 500 εκατομμύρια, η κυβέρνηση τελικά επέλεξε μία ακριβή λύση η οποία θα καταστήσει οικονομικά μη βιώσιμο το σύνολο του έργου δηλαδή την σιδηροδρομική σύνδεση Κορίνθου – Πάτρας (όπως ρητά αναφέρεται και στην σχετική μελέτη κόστους οφέλους) για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας.
Ειδικότερα για την ολοκλήρωση της σύνδεσης Ρίο – Πάτρα μήκους 10 Km το εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται περίπου σε 440 εκατομμύρια €, δηλαδή 44 εκατομμύρια € ανά Km ενώ το τελικό κόστος θα εκτιναχθεί πολύ παραπάνω λόγω της τεχνικής πολυπλοκότητας της επιλεγείσας λύσης (υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής υποδομής στο μεγαλύτερο μέρος της χάραξης)

Σιδηροδρομική σύνδεση με Αλβανία μέσω Φλώρινας.
Η σιδηροδρομική σύνδεση με Αλβανία μέσω της Φλώρινας έχει ενταχθεί στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών ύστερα από αίτημα της Ελλάδας αλλά με χαμηλότερη προτεραιότητα σε σχέση με την διασύνδεση Καλαμπάκας – Ηγουμενίτσας.
Στους σχετικούς πίνακες του Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών της Ελλάδας γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην σύνδεση με την Αλβανία και δίνεται ως ορίζοντας εκτέλεσης του έργου το 2030 με εκτιμώμενο κόστος κατασκευής 670 εκατομμύρια € για γραμμή μήκους 48 Km δηλαδή 14 εκατομμύρια € ανά Km.
Εάν και όταν ολοκληρωθεί η σύνδεση με Αλβανία και κατά προέκταση με το λιμάνι του Δυρραχίου, θα αποτελέσει την σιδηροδρομική ‘’παραεγνατία’’ στο δυτικό άξονα και θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά δίνοντας πλεονέκτημα στο λιμάνι του Δυρραχίου σε σχέση με τα ελληνικά λιμάνια του Ιονίου και ιδιαίτερα της Ηγουμενίτσας, παράμετρος που σαφώς θα έχει ληφθεί υπόψη από την ελληνική κυβέρνηση.
Το δυτικό τμήμα της σιδηροδρομικής Εγνατίας και ειδικότερα το τμήμα Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα αποτελεί βασικό στοιχείο του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών, στην αρχή ως ένα από τα 30 έργα προτεραιότητας και μετά την αναθεώρηση του 2013 ως βασικό στοιχείο ενός από τους 9 προκαθορισμένους διαδρόμους υψίστης προτεραιότητας για την ολοκλήρωση του συστήματος μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας λάβει χρηματοδότηση για την εκτέλεση και ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών με τελευταία χρηματοδότηση το 2020.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού της χώρας το κόστος για την κατασκευή του τμήματος Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα εκτιμάται σε 1 δισεκατομμύριο € για σιδηροδρομική γραμμή 134 Km, κόστος που είναι απόλυτα συγκρίσιμο με τα δυο προαναφερθέντα παραδείγματα αλλά πολλαπλάσιας κοινωνικοοικονομικής προστιθέμενης αξίας και σε κάθε περίπτωση τα περιφερειακά σιδηροδρομικά έργα στην Ελλάδα (εκτός του άξονα Αθήνας Θεσσαλονίκης) δεν είναι οικονομικά βιώσιμα χωρίς Ενωσιακή χρηματοδότηση, ορισμένες φορές της τάξης του 85%
Η ολοκλήρωση προς τα δυτικά της σιδηροδρομικής Εγνατίας είναι υπόθεση πολιτικής βούλησης της κεντρικής εξουσίας και πρωτίστως θέμα δυναμικής διεκδίκησης από το σύνολο των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της Ηπείρου και απολύτως απαραίτητη για την μελλοντική επιβίωση της Ηπείρου.
Read More »
Περί επιστημονικής φαντασίας και πραγματικότητας ως προς την σιδηροδρομική Εγνατία | Γράφει ο Νίκος Σπυρόπουλος Περί επιστημονικής φαντασίας και πραγματικότητας ως προς την σιδηροδρομική Εγνατία | Γράφει ο Νίκος Σπυρόπουλος Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2023 Rating: 5

Διασχίζει τρέχοντας 3.000 χιλιόμετρα σε μαρτυρικούς τόπους της Ελλάδας | Στις 24 Απριλίου στην Παραμυθιά

Τρίτη, Απριλίου 18, 2023
Διασχίζει τρέχοντας 3.000 χιλιόμετρα σε μαρτυρικούς τόπους της Ελλάδας | Στις 24 Απριλίου στην Παραμυθιά


Την Δευτέρα 3 Απριλίου, στις 7.30 το πρωί, από τα ακριτικά Μαράσια του Έβρου ξεκίνησε ο Στέργιος Αράπογλου την υλοποίηση ενός δρομικού εγχειρήματος, συνολικού μήκους 3.000km, που θα διέλθει από 62 μαρτυρικές πόλεις και χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδος και της Κρήτης, που υπέστησαν Ολοκαυτώματα κατά την περίοδο 1940 – 1945 από τις δυνάμεις τριπλής κατοχής του Άξονα, δηλαδή της ναζιστικής Γερμανίας, της φασιστικής Ιταλίας και της μοναρχοφασιστικής Βουλγαρίας. Συγκεκριμένα, θα διανύσει τρέχοντας 2.350 χιλιόμετρα στην Ηπειρωτική Ελλάδα και 700 χιλιόμετρα στην Κρήτη μέσα σε 50 ημέρες.
Σκοπός του εγχειρήματος, είναι η ανάδειξη του αγώνα διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών και η υποστήριξη της πρότασης προς το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να διδάσκονται οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσα από τα σχολικά βιβλία, καθώς και τα λοιπά διδακτικά μέσα, έντυπα και ψηφιακά, την ιστορία και τις επιπτώσεις των Ολοκαυτωμάτων, σφαγών αμάχων, του λιμού της Κατοχής και όλων των ναζιστικών και φασιστικών θηριωδιών, διέπραξαν οι κατακτητές στην Πατρίδα μας κατά τη χρονική περίοδο 1940 – 1945. Η απόδοση Δικαιοσύνης και η διατήρηση της Μνήμης τους στις μελλοντικές γενιές αποτελεί τον σπουδαιότερο παράγοντα αποτροπής για την επανάληψή τους στη χώρα μας και οπουδήποτε κυριαρχεί η παράνοια του πολέμου.
Ο Στέργιος Αράπογλου είναι Γενικός Χειρουργός και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υπηρετεί στην Ε΄ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο». Είναι υπερμαραθωνοδρόμος και Σπαρταθλητής. Το δρομικό αυτό εγχείρημα, το οποίο υλοποιείται αποκλειστικά με έξοδα δικά του, ξεκινά από τα Μαράσια του νομού Έβρου, το πλέον ακριτικό σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδος, και ολοκληρώνεται στην Κάτω Ζάκρο του νομού Λασιθίου, ένα από τα πλέον ακριτικά σημεία της νησιωτικής Ελλάδος.
Λίγο πριν ξεκινήσει το ανεπανάληπτο εγχείρημά του, που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, o Στέργιος Αράπογλου δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Οι θηριωδίες που υπέστησαν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, ο λιμός, οι εκτελέσεις αθώων αμάχων, η ολοκληρωτική καταστροφή των υποδομών της χώρας, η λεηλασία του εθνικού μας πλούτου, η υφαρπαγή των θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η κλοπή των αρχαιοτήτων που κοσμούν τις ιδιωτικές συλλογές και τα μουσεία της Γερμανίας, η επιβολή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και όλα τα δεινά που υπέστη η πατρίδα μας από το Γ΄ Ράιχ, είναι εγκλήματα απαράγραπτα, ιστορικά, νομικά και ηθικά. Την ιστορία, αλλά κυρίως τις επιπτώσεις των Ολοκαυτωμάτων, πρέπει να τις διδάσκονται, βάσει προγράμματος από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, όλοι οι μαθητές που φοιτούν στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η εκπαιδευτική εκδρομή στα μνημεία και τα μουσεία των Ολοκαυτωμάτων πρέπει να είναι υποχρεωτική ώστε να διατηρείται η μνήμη τους στη νέα γενιά, που αποτελεί και τον ισχυρότερο αποτρεπτικό παράγοντα για την επανάληψή τους στο μέλλον.
Θέτω το εγχείρημά μου, ανιδιοτελώς, στους σκοπούς του διπλού αγώνα που κάνει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα: αγώνα για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση, διεκδικώντας τις απαράγραπτες και ισχυρά τεκμηριωμένες οφειλές της Γερμανίας προς την πατρίδα μας. Και, παράλληλα, αγώνα αντίστασης απέναντι σε κάθε προσπάθεια στρέβλωσης και παραχάραξης της Ιστορίας της Κατοχής και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε ο Άξονας, με πρωταίτιο το Γ’ Ράιχ, κατά την περίοδο 1940 – 1945. Ελπίζω η νέα γενιά της Ελλάδας να πάρει στα χέρια της γερά τη σκυτάλη του αγώνα για Μνήμη και Δικαιοσύνη, για Ειρήνη και Δημοκρατία.
Είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω και είναι μεγάλη η συγκίνησή μου λόγω της βαρύτητας των τραγικών γεγονότων, που σημάδεψαν την Ιστορία της Ελλάδας και δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ και από κανέναν μας.
Αράπογλου Στέργιος, Σπαρταθλητής».

Το συγκεκριμένο δρομικό εγχείρημα θα υλοποιηθεί αποκλειστικά με έξοδα του δρομέα και – για λόγους διασφάλισης της αξιοπιστίας του – θα καταγράφεται συγχρόνως και συνεχώς με δύο συσκευές εντοπισμού του γεωγραφικού του στίγματος (GPS) ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησής του σε ζωντανό χρόνο από το Διαδίκτυο μέσω του ηλεκτρονικού συνδέσμου https://www.livetrack24.com/2023/olokautomata

Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την ανιδιοτελή και συγκινητική προσπάθεια του συναγωνιστή μας Στέργιου Αράπογλου και του ευχόμαστε καλή επιτυχία. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την επιτυχία και την προβολή αυτού του εγχειρήματος! Καλούμε τους Μαρτυρικούς Δήμους, τις Ενώσεις Θυμάτων, τις Αντιστασιακές Οργανώσεις, τα Πολιτιστικά και Αθλητικά Σωματεία, τα Σχολεία και όλους τους Έλληνες να υποστηρίξουν το εγχείρημα και να υποδεχθούμε τον Στέργιο Αράπογλου όπως του αξίζει οργανώνοντας εκδηλώσεις μνήμης στους μαρτυρικούς τόπους, πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα, κ.α. Πληροφορίες θα δημοσιεύονται κάθε μέρα στην ιστοσελίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα https://esdoge.gr/

To Πρόγραμμα
ΞΥΛΑΓΑΝΗ (05.04.2023) (Ν. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ)
ΔΟΞΑΤΟ (08.04.2023) (Ν. ΔΡΑΜΑΣ)
ΧΩΡΙΣΤΗ (08.04.2023) (Ν. ΔΡΑΜΑΣ)
ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗ (08.04.2023) (Ν. ΔΡΑΜΑΣ)
ΑΝΩ & ΚΑΤΩ ΚΕΡΔΥΛΛΙΑ (13.04.2023) (Ν. ΣΕΡΡΩΝ)
ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ (14.04.2023) (Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ (16.04.2023) (Ν. ΠΕΛΛΗΣ)
ΠΥΡΓΟΙ (18.04.2023) (Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ)
ΜΕΣΟΒΟΥΝΟ (18.04.2023) (Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ)
ΕΡΜΑΚΙΑ (18.04.2023) (Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ)
ΛΕΧΟΒΟ (19.04.2023) (Ν. ΦΛΩΡΙΝΗΣ)
ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ (19.04.2023) (Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ)
ΛΙΓΚΙΑΔΕΣ (23.04.2023) (Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ)
ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ (24.04.2023) (Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ)
ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑ (25.04.2023) (Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ)
ΚΟΜΜΕΝΟ (26.042023) (Ν. ΑΡΤΗΣ)
ΔΙΣΤΟΜΟ (01.05.2023) (Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ)
Ι.ΜΟΝΗ Μ. ΣΠΗΛΑΙΟΥ (06.05.2023) (Ν. ΑΧΑΪΑΣ)
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ (06.05.2023) (Ν. ΑΧΑΪΑΣ)
ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ (06.05.2023) (Ν. ΑΧΑΪΑΣ)
ΒΛΑΧΕΡΝΑ (07.05.2023) (Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ)
ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ (09.05.2023) (Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ)
ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΖΑΡΑΚΟΣ (09.05.2023) (Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ)
Read More »
Διασχίζει τρέχοντας 3.000 χιλιόμετρα σε μαρτυρικούς τόπους της Ελλάδας | Στις 24 Απριλίου στην Παραμυθιά Διασχίζει τρέχοντας 3.000 χιλιόμετρα σε μαρτυρικούς τόπους της Ελλάδας | Στις 24 Απριλίου στην Παραμυθιά Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2023 Rating: 5

Συνέντευξη του Εμανουέλε Γκριμάλντι στην Καθημερινή | Τα σχέδια για Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Απριλίου 18, 2023
Συνέντευξη του Εμανουέλε Γκριμάλντι στην Καθημερινή | Τα σχέδια για Ηγουμενίτσα 


Την πρόθεσή του να διεκδικήσει δυναμικά το 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου αλλά και να αναπτύξει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, που πέρασε ήδη υπό τον έλεγχό του, σε κόμβο της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Τουρκίας, με «αγωγό» τροφοδοσίας την Εγνατία Οδό και τους κάθετους άξονές της που εκτείνονται πέρα από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, υπογραμμίζει μιλώντας στην «Καθημερινή» ο επικεφαλής του ιταλικού ομίλου Γκριμάλντι και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενωσης Εφοπλιστών (ICS) Εμανουέλε Γκριμάλντι.
Ελέγχοντας ένα στόλο με περισσότερα από 130 πλοία που δραστηριοποιούνται τόσο στις επιβατικές μεταφορές όσο και στις μεταφορές οχημάτων, o Ιταλός επιχειρηματίας εξηγεί γιατί θέλει να επεκταθεί στην Ελλάδα, αποτιμά την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, που παραμένει βασικό λιμάνι για τις δραστηριότητες μεταφοράς καινούργιων αυτοκινήτων του ομίλου του, διατυπώνει την άποψή του για τους όρους υπό τους οποίους η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρέπει να επιτρέψει την απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica Group και εξηγεί γιατί στην Ελλάδα η 100% θυγατρική του Μινωικές Γραμμές επικεντρώνεται για την ώρα αποκλειστικά στις γραμμές της Κρήτης και της Αδριατικής. Οντας βασικός χρήστης πολλών ελληνικών λιμανιών, συμπεριλαμβανομένης της Ηγουμενίτσας και του Ηρακλείου, έχει καλά λόγια να πει για τη διαχείρισή τους και τις προοπτικές τους, αλλά εντοπίζει και σημαντικές διαφορές μεταξύ αυτών των δύο λιμανιών. Επιβεβαιώνει πως έχει πραγματοποιήσει συνάντηση με τον επικεφαλής ελληνικής ακτοπλοϊκής εταιρείας, αλλά διαψεύδει τα σενάρια περί συνεργασίας καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, οι ενδονησιωτικές μεταφορές δεν τον ενδιαφέρουν.

– Καταβάλατε 84 εκατομμύρια για το 67% του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Ποια είναι τα σχέδιά σας για το λιμάνι που δικαιολογούν μια τέτοια αποτίμηση;
– Κατ’ αρχάς είμαστε ο μεγαλύτερος πελάτης του λιμανιού. Είναι λογικό λοιπόν να θέλουμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας. Δεύτερον, η Ηγουμενίτσα αποτελεί βασικό κόμβο για τη σύνδεση των Βαλκανίων, και του κομματιού της Τουρκίας που βρίσκεται γεωγραφικά στην Ευρωπαϊκή Ηπειρο, με την Ιταλία και την Κεντρική Ευρώπη. Η αγορά την οποία μπορεί να εξυπηρετήσει δεν απαρτίζεται μόνο από τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και τις βουλγαρικές, τις ρουμανικές, τις τουρκικές κ.ο.κ. Τρίτον, με την παράλληλη ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας δημιουργείται ένας άξονας που μπορεί να εξυπηρετήσει αποτελεσματικά όλη αυτή την αγορά των δεκάδων εκατομμυρίων. Επομένως, βελτιώνοντας περαιτέρω τις υπηρεσίες του λιμανιού και εστιάζοντας σε τρεις πυλώνες, και ειδικότερα στα logistics, στον τουρισμό και στο περιβάλλον, οι προοπτικές βελτίωσης των αποτελεσμάτων του λιμανιού είναι μεγάλες. Η Ηγουμενίτσα είναι ήδη ένα πολύ καλά διαχειριζόμενο λιμάνι το οποίο, εφόσον γίνουν οι κατάλληλες επενδύσεις θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητές του. Σε αυτές τις επενδύσεις περιλαμβάνω και την ενεργειακή αυτονόμηση του λιμανιού. Θα πρέπει να παράγουμε το ρεύμα που καταναλώνουμε και μάλιστα από ανανεώσιμες πηγές. Το ζήτημα της αειφορίας είναι για εμάς σημαντικό και θα το προωθήσουμε, όπως κάνουμε και σε άλλα λιμάνια όπου έχουμε παρουσία, όπως για παράδειγμα στην Αμβέρσα ή τη Βαλένθια.

– Μιλήσατε για τουρισμό. Η Ηγουμενίτσα έχει υπό τον έλεγχό της και τρεις μαρίνες. Θέλετε να μοιραστείτε κάτι περισσότερο για τα σχέδιά σας στον τουρισμό;
– Η σκέψη είναι πως οι μαρίνες πρέπει να παραχωρηθούν σε τρίτο διαχειριστή, ενδεχομένως τοπικό συνεργάτη, που είναι γνώστης αυτού του αντικειμένου και μπορεί να τις αναπτύξει σε σημαντικό κέντρο εσόδων, βοηθώντας παράλληλα την ανάπτυξη του yachting και του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.Επιπλέον, ως όμιλος Γκριμάλντι έχουμε τη δυνατότητα να πουλάμε ολοκληρωμένα πακέτα διακοπών σε άλλα μέρη και το ίδιο θέλουμε να κάνουμε στους υπέροχους προορισμούς της Βορειοδυτικής Ελλάδας.

– Να υποθέσω πως ο τουρισμός είναι μέσα στα σχέδιά σας και για το Ηράκλειο;
– Οπως και στην Ηγουμενίτσα έτσι και στο Ηράκλειο είμαστε εκ των βασικών πελατών. Οπότε το να εξασφαλίσουμε πως το λιμάνι δεν θα πέσει στα χέρια ενός επενδυτικού σχήματος που προσβλέπει σε υπεραξίες σε ορίζοντα πέντε – επτά ετών αυξάνοντας τα τέλη ελλιμενισμού, όπως έκαναν οι Κινέζοι στον Πειραιά, για να δείξει έσοδα και κερδοφορία και να μεταπωλήσει μετά το λιμάνι, είναι για εμάς σημαντικό κίνητρο. Υπό μια θεώρηση, εξαγοράζοντας τα λιμάνια ελέγχουμε και τα κόστη μας και μαζί τα κρατάμε ανταγωνιστικά και για τις υπόλοιπες ελληνικές εταιρείες. Είναι εξάλλου σημαντικό για εμάς τα λιμάνια που χρησιμοποιούμε να έχουν τις καλύτερες δυνατές υποδομές και να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον της πελατείας μας. Εχοντας πει αυτά πρέπει ωστόσο να επισημάνω πως το λιμάνι του Ηρακλείου είναι μια διαφορετική περίπτωση από την Ηγουμενίτσα. Διαφορετική διότι εξυπηρετεί μια αγορά μόλις περίπου 600.000 κατοίκων, και βέβαια θερινών ταξιδιωτών, που είναι πολύ μικρότερη από την ευρύτερη αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης την οποία εξυπηρετεί η Ηγουμενίτσα. Δεν πρέπει να γίνονται λοιπόν εύκολες εκτιμήσεις που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Να συμπληρώσω εδώ πως και το λιμάνι του Ηρακλείου είναι ένα πολύ καλό λιμάνι με καλή διαχείριση.

– Θα θέλατε παρακαλώ να μου σχολιάσετε λίγο περισσότερο αυτό που αναφέρατε για τον Πειραιά και την Cosco; Κι αν το πρόβλημα είναι σημαντικό, θα μπορούσε η Ηγουμενίτσα να λειτουργήσει ανταγωνιστικά ως car terminal;
– Από τότε που ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς πέρασε στον έλεγχο της κινεζικής εταιρείας που αναφέρετε, τα λιμενικά τέλη που πρέπει να καταβάλλουν τα πλοία μας που μεταφέρουν καινούργια αυτοκίνητα απ’ όλο τον κόσμο στο car terminal έχουν διπλασιαστεί. Και έχουν διπλασιαστεί χωρίς να έχουν υπάρξει αντίστοιχου εύρους βελτιώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες ή τις υποδομές.
Οσον αφορά την Ηγουμενίτσα, δεν θα μπορούσε να υποκαταστήσει πλήρως τις δραστηριότητές μας στον Πειραιά διότι απλούστατα δεν υπάρχει επαρκής χώρος για τα φορτία που μεταφέρουμε. Ενδεχομένως η Ηγουμενίτσα θα μπορούσε να προσελκύσει κάποια φορτία που μεταφέρονται από την Ανω Αδριατική. Θα τα δούμε αυτά στο μέλλον.
Εκείνο που είναι θετικό είναι ότι, σήμερα, οποιαδήποτε αύξηση τελών που αφορά λιμένες που προωθούνται για ιδιωτικοποίηση πρέπει να εγκριθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αποφεύγοντας έτσι καταστάσεις όπως εκείνες που δημιουργήθηκαν με τον Πειραιά.

– Στην Ελλάδα είστε γνωστός κυρίως για τις Μινωικές Γραμμές. Πώς βλέπετε τη συγχώνευση της Attica Group με την ΑΝΕΚ;
– Για εμάς το ζήτημα είναι αυτό που έχουμε ήδη θέσει από τότε που οι δύο εταιρείες λειτουργούν κοινοπρακτικά. Θα πρέπει η Επιτροπή Ανταγωνισμού να διασφαλίσει πως θα υπάρχει μια δεύτερη εταιρεία πέραν των δύο που αναφέρετε στην αγορά των Χανίων. Δρομολογήσαμε πλοίο στα Χανιά, αλλά οι άλλοι έβαλαν δύο και με τιμές που μπορεί να ήταν και κάτω του κόστους. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε όρους που θα επιβάλουν τον δίκαιο ανταγωνισμό στα Χανιά. Στην Αδριατική δεν έχουμε πρόβλημα. Ο ανταγωνισμός εκεί μεταξύ μας είναι έντονος και υγιής και διασφαλίζει καλές τιμές για τους πελάτες μας, είτε είναι φορτηγά είτε είναι επιβάτες.

– Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησε στην Ελλάδα η πληροφορία πως συναντηθήκατε με τον επικεφαλής της Seajets Μάριο Ηλιόπουλο στη Νάπολη και ότι συζητήσατε προοπτικές ενδεχόμενης συνεργασίας. Αληθεύει; Το ρωτώ αυτό διότι στην αγορά πολλοί αναρωτιούνται γιατί οι Μινωικές Γραμμές δεν ανεβαίνουν βορειότερα στο Αιγαίο.
– Πράγματι συναντηθήκαμε. Με κάλεσε και μου είπε ότι είχε έρθει για δουλειές στη Νάπολη, χωρίς να μου διευκρινίσει, και με ρώτησε αν θέλω να φάμε μαζί.
Γνωρίζω τον Μάριο πολλά χρόνια. Θα έλεγα πως είναι ενδιαφέρων χαρακτήρας, πάντα γεμάτος ιδέες. Αλλά όχι, δεν συζήτησα την προοπτική κάποιας συνεργασίας. Ξέρετε, τα πλοία μου είναι μεγάλα πλοία και κάνουν διεθνείς γραμμές, με εξαίρεση εδώ την Κρήτη, που είναι ένα πολύ μεγάλο νησί, αλλά κι άλλα μεγάλα νησιά στη Δυτική Μεσόγειο. Η Ρόδος θα μπορούσε να με ενδιαφέρει. Δεν ασχολούμαι πάντως με ενδονησιωτικές μεταφορές και ταχύπλοα όπως η Seajets. Το μόνο ταχύπλοο που έχω είναι το «Σαντορίνη Παλλάς» που απέκτησα αποκλειστικά και μόνο λόγω της συμφωνίας με την οποία η Hellenic Seaways πέρασε στην Attica Group. Είναι πολύ ωραίο καράβι, έχω ταξιδέψει με αυτό, αλλά δεν είναι το αντικείμενο της δραστηριότητάς μου. Είναι άλλωστε το μοναδικό ταχύπλοο στον στόλο μας.

– Εκτός από την Ιταλία και την Ανατολική Μεσόγειο έχετε επεκταθεί και στη Δυτική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια. Σκέφτεστε περαιτέρω ανάπτυξη σε αυτές τις γραμμές;
– Οπως έχω επανειλημμένως δηλώσει τα τελευταία χρόνια, είμαστε πάντοτε ανοικτοί να επενδύσουμε σε νέες αγορές, εταιρείες ή πλοία όταν εκτιμήσουμε ότι υφίσταται η σχετική ευκαιρία. Ετσι και στη Δυτική Μεσόγειο εφόσον αναδυθεί μια τέτοια ευκαιρία είμαστε έτοιμοι να την αξιολογήσουμε και να την αξιοποιήσουμε, εφόσον κρίνουμε ότι μας ικανοποιεί.

– Τα τελευταία χρόνια έχετε ένα μεγάλο ναυπηγικό πρόγραμμα σε υβριδικά πλοία με μηδενικές εκπομπές άνθρακα στα λιμάνια. Ωστόσο, η πλήρης απανθρακοποίηση της ακτοπλοΐας με ορίζοντα το 2050, όπως επιβάλλουν οι στόχοι που έχουν υιοθετηθεί διεθνώς, θα χρειαστεί νέες τεχνολογίες και καύσιμα. Ποια κατά τη γνώμη σας είναι η επικρατέστερη κατεύθυνση όσον αναφορά την πρόωση και τα καύσιμα των πλοίων;
– Είναι όπως καταλαβαίνετε πολύ νωρίς για να πούμε. Αυτό που μπορώ να πω με σχετική ασφάλεια είναι πως ο κάθε τύπος πλοίου μάλλον θα υιοθετήσει διαφορετική λύση. Τα μικρότερα παράκτια πλοία ενδεχομένως να είναι 100% ηλεκτρικά. Τα μεγαλύτερα θα χρειαστούν διαφορετικές λύσεις, είτε αυτή είναι η μεθανόλη, είτε η αμμωνία, είτε τα συνθετικά καύσιμα, είτε καύσιμα που θα παράγονται με δεσμευμένο άνθρακα από άλλες δραστηριότητες, που μαζί με το υδρογόνο μπορούν να μας δώσουν μεθανόλη. Αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο. Ως πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Εφοπλιστών (ICS), και με τη σημαντικότατη υποστήριξη της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, έχουμε προτείνει στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) την υιοθέτηση ενός μοντέλου φορολόγησης – ανταμοιβής με ρεαλιστική τιμολόγηση των παραγόμενων ρύπων. Υπολογίζουμε πως ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να συγκεντρώσει έσοδα 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και προτείνουμε τα μισά από αυτά να χρηματοδοτούν τις πρωτοπόρες επιχειρήσεις στο μέτωπο των καθαρών πλοίων και καυσίμων. Εμείς ως όμιλος Γκριμάλντι επενδύουμε δισεκατομμύρια στην ανανέωση του στόλου μας και υιοθετούμε εκείνες τις λύσεις που είναι διαθέσιμες προκειμένου να ελαχιστοποιούμε όλες τις εκπομπές ρύπων, όπου αυτό είναι τεχνολογικά δυνατόν. Και θα συνεχίσουμε έτσι.

*του Ηλία Μπέλλου από τη kathimerini.gr
Read More »
Συνέντευξη του Εμανουέλε Γκριμάλντι στην Καθημερινή | Τα σχέδια για Ηγουμενίτσα Συνέντευξη του Εμανουέλε Γκριμάλντι στην Καθημερινή | Τα σχέδια για Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2023 Rating: 5

Γηρομέρι: Με τα κλαρίνα στους νεκρούς τους!

Τρίτη, Απριλίου 18, 2023
Γηρομέρι: Με τα κλαρίνα στους νεκρούς τους!


Η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας στην Ήπειρο. Στους ήχους του κλαρίνου ένας ολόκληρος τόπος αλλά και κάθε σπιθαμή του ξέρουν να κλαίνε, να αναστενάζουν, να χαίρονται.
Έμαθαν να αποχαιρετούν τους ξενιτεμένους με ένα τραγούδι, να τους υποδέχονται με ένα διαφορετικό.. Ξέρουν να τραγουδούν τη γέννηση, το γάμο αλλά και το θάνατο.
Η παράδοση είναι ζωντανή…
Και τα έθιμα.
Ειδικά όταν αφορούν στους αγαπημένους που δεν βρίσκονται στη ζωή. Η ανάμνηση τις μέρες των γιορτών είναι πιο έντονη. Εντονότερη γίνεται και η απουσία τους.
Οι κάτοικοι στο Γηρομέρι Φιλιατών, όπως κάνουν χρόνια τώρα, αναβίωσαν το ιδιαίτερο έθιμο.. 
Με τα «κλαρίνα» και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες βρέθηκαν στο νεκροταφείο του ακριτικού και γραφικού χωριού και τραγούδησαν για τους νεκρούς τους.
Μόλις ολοκληρώθηκε η λειτουργία στην εκκλησία, ξεκίνησε το κλαρίνο. Η πομπή κατευθύνθηκε στο νεκροταφείο.
Οι οργανοπαίχτες δέχθηκαν τις παραγγελιές και πάνω σε κάθε μνήμα ακούστηκε το αγαπημένο τραγούδι του νεκρού.
Οι μουσικοί ήχοι σπάζουν τη νεκρική σιωπή και οι ζωντανοί γιορτάζουν τη Λαμπρή, με τους δικούς τους ανθρώπους που έφυγαν.
Έτσι η ζωή νικά το θάνατο.


Read More »
Γηρομέρι: Με τα κλαρίνα στους νεκρούς τους! Γηρομέρι: Με τα κλαρίνα στους νεκρούς τους! Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2023 Rating: 5

Τροποποιήσεις στο εκλογικό σύστημα για τις δημοτικές κοινότητες

Τρίτη, Απριλίου 18, 2023
Τροποποιήσεις στο εκλογικό σύστημα για τις δημοτικές κοινότητες


Αλλαγές στον τρόπο εκλογής προέδρων και συμβουλίων στις δημοτικές κοινότητες θεσπίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε τη Μεγάλη Τρίτη και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ως ν. 5043/2023 με τίτλο «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού- Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς- Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα- Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις».
Ειδικότερα, με το άρθρο 18 προβλέπεται ότι από τις επόμενες δημοτικές εκλογές τριμελές συμβούλιο θα έχουν οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από 201 κατοίκους και άνω. Σήμερα αυτό ισχύει για τις κοινότητες με πάνω από 300 κατοίκους. Οι δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 201 έως 300 κατοίκους, που επηρεάζονται από τη ρύθμιση είναι συνολικά 723.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη:
Οι δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό έως 200 κατοίκους διοικούνται από τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας, ενώ µε πληθυσμό άνω των 201 κατοίκων διοικούνται από τον πρόεδρο του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας και το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας.

Το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας αποτελείται από:
α) τρία µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 201 έως 2.000 κατοίκους,
β) πέντε µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 2.001 έως 10.000 κατοίκους,
γ) 11 µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους και
δ) 15 µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 50.001 κατοίκους και άνω.

Σημειώνεται ότι δεν εκλέγονται συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων στους δήμους της Περιφέρειας Αττικής, µε εξαίρεση τους δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων Νήσων, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.
Πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος του συνδυασμού που συγκέντρωσε κατά τον α' γύρο στη δημοτική κοινότητα την απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Οι λοιποί υποψήφιοι, του ίδιου συνδυασμού, κατά τη σειρά των σταυρών που έλαβαν, λογίζονται ως αναπληρωματικοί.
Την αντίθεσή της στη ρύθμιση έχει εκφράσει η Συντονιστική Επιτροπή Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδος, καθώς ζητά να επανέλθει η ξεχωριστή κάλπη για την ανάδειξη των προέδρων και των συμβουλίων των κοινοτήτων.
Με το άρθρο 37 πρόεδρος δημοτικής κοινότητας με πληθυσμό έως 300 κατοίκους και τα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων με πληθυσμό από 301 έως 2000 κατοίκους θα εκλέγονται σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα της συγκεκριμένης δημοτικής κοινότητας, ανεξάρτητα αν είναι μέρος του συνδυασμού του επιτυχόντος δημάρχου ή όχι. Οι έδρες των συμβούλων κατανέμονται αναλογικά στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές στη συγκεκριμένη δημοτική κοινότητα και σύμφωνα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν σε αυτήν. Πρόεδρος του τριμελούς συμβουλίου είναι ο σύμβουλος του πρώτου κατά σειρά συνδυασμού στη δημοτική κοινότητα που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.
Στις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 2001 κατοίκους και άνω στις οποίες συγκροτούνται (ανάλογα με τον μόνιμο πληθυσμό κάθε δημοτικής κοινότητας) πενταμελή, ενδεκαμελή και δεκαπενταμελή συμβούλια, πρόεδρος ορίζεται ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος του συνδυασμού του δημάρχου, καθώς σύμφωνα με την νομοθεσία ο συνδυασμός του δημάρχου λαμβάνει τα 3/5 του συμβουλίου αυτών των δημοτικών κοινοτήτων.
Ειδική ρύθμιση για την εκλογή προέδρου συμβουλίου κοινότητας άνω των 300 κατοίκων με ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 που λήγει η δημοτική περίοδος που διανύουμε περιέχεται στο άρθρο 10.
Η διάταξη συνιστά συμμόρφωση με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε ως αντισυνταγματικές διατάξεις σχετικά με τον τρόπο ανάδειξης του προέδρου των δημοτικών κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων με ορισμό του συμβούλου του πρώτου κατά σειρά συνδυασμού. Με τη νέα διάταξη επανέρχονται σε ισχύ οι ρυθμίσεις που προβλέπουν την εκλογή του προέδρου της δημοτικής κοινότητας από το σύνολο των μελών του συμβουλίου μεταξύ των δύο πρώτων συμβούλων των δύο πρώτων κατά σειρά εκλογής συνδυασμών.
Αυτό σημαίνει ότι σε όσες κοινότητες άνω των 300 κατοίκων ο πρόεδρος δεν εκλέχτηκε σε συνδυασμό που συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, θα πρέπει να γίνει ειδική συνεδρίαση του συμβουλίου κοινότητας για να εκλεγεί εκ νέου ο πρόεδρός του.
Read More »
Τροποποιήσεις στο εκλογικό σύστημα για τις δημοτικές κοινότητες Τροποποιήσεις στο εκλογικό σύστημα για τις δημοτικές κοινότητες Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2023 Rating: 5

Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η μελέτη για την ανάπλαση του Κάστρου Κιάφας

Τρίτη, Απριλίου 18, 2023
Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η μελέτη για την ανάπλαση του Κάστρου Κιάφας


Αναφορά σε θετικές εξελίξεις, που υπάρχουν για τρία έργα έκανε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο εγκρίσεις μελετών από το ΚΑΣ και μια θετική γνωμοδότηση της ΓΓΑ για την επανεγκατάσταση του πρώην Κλειστού Ξιφασκίας.

Ειδικότερα:

Από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) εγκρίθηκαν:
· Η μελέτη που υπέβαλε η Περιφέρεια Ηπείρου για την ανάπλαση του Κάστρου Κιάφας στον ιστορικό χώρο του Σουλίου και όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης «είμαστε πολύ κοντά για να προχωρήσουμε σε αναζήτηση χρηματοδότησης, ίσως και από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως είπε η Υπουργός».
· Η μελέτη για τα κτίρια που προορίζονται για τη χρήση τους από το Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας στο Κάστρο του Αγίου Ανδρέα. Όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης από την Τρίτη του Πάσχα θα αρχίσουν οι εργασίες αφαίρεσης του ελενίτ που υπάρχει στο χώρο και τα υλικά θα αποσταλούν σε ειδική μονάδα στη Γερμανία. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Περιφέρεια πρόκειται να εκπονήσει και μια δεύτερη μελέτη που θα αφορά τη συνολική συντήρηση του Κάστρου.
Read More »
Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η μελέτη για την ανάπλαση του Κάστρου Κιάφας Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η μελέτη για την ανάπλαση του Κάστρου Κιάφας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2023 Rating: 5

Ευχαριστήριο του Ναυταθλητικού Ομίλου Ηγουμενίτσας προς την εταιρεία Marji Marine

Τρίτη, Απριλίου 18, 2023
Ευχαριστήριο του Ναυταθλητικού Ομίλου Ηγουμενίτσας προς την εταιρεία Marji Marine


Ο Στέφανος Ζέρβας και η εταιρεία @marji.marine στηρίζει έμπρακτα επί σειρά ετών τον Ναυτικό Όμιλο Ηγουμενίτσας φροντίζοντας τα σκάφη των προπονητών να βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και λειτουργία!
Η βοήθεια σας πολύτιμη!
Σας ευχαριστούμε θερμά!
Read More »
Ευχαριστήριο του Ναυταθλητικού Ομίλου Ηγουμενίτσας προς την εταιρεία Marji Marine Ευχαριστήριο του Ναυταθλητικού Ομίλου Ηγουμενίτσας προς την εταιρεία Marji Marine Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2023 Rating: 5

1.382 τροχαίες παραβάσεις σε μία εβδομάδα στην Ήπειρο

Τρίτη, Απριλίου 18, 2023
1.382 τροχαίες παραβάσεις σε μία εβδομάδα στην Ήπειρο


Οι έλεγχοι συνεχίζονται με βάση τις πάγιες εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Συγκεκριμένα το διάστημα από 9 έως 15 Απριλίου 2023, διενεργήθηκαν 105.448 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 22.896 παραβάσεις.

Πιο αναλυτικά, παραβάσεις βεβαιώθηκαν ανά περιφέρεια, ως ακολούθως:
· 3.307 στη Θεσσαλονίκη,
· 3.276 στην Αττική,
· 2.531 στη Θεσσαλία,
· 2.362 στην Κρήτη,
· 2.073 στη Δυτική Ελλάδα,
· 1.697 στην Κεντρική Μακεδονία,
· 1.411 στη Στερεά Ελλάδα,
· 1.399 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
· 1.382 στην Ήπειρο,
· 1.254 στην Πελοπόννησο,
· 723 στο Βόρειο Αιγαίο,
· 566 στα Ιόνια Νησιά,
· 479 στο Νότιο Αιγαίο και
· 436 στη Δυτική Μακεδονία.

Ειδικότερα, οι παραβάσεις, που βεβαιώθηκαν αφορούν:
• 6.997 για παράνομη στάθμευση,
• 5.784 για υπερβολική ταχύτητα,
• 1.180 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδήγησης,
• 786 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
• 558 για μη χρήση προστατευτικού κράνους,
• 522 για οδήγηση σε κατάσταση μέθης,
• 459 για Κ.Τ.Ε.Ο.,
• 322 για ανασφάλιστα οχήματα,
• 264 για χρήση κινητού τηλεφώνου,
• 198 για παραβίαση σηματοδότη,
• 193 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας,
• 162 για αντικανονικούς ελιγμούς,
• 131 για αντικανονικό προσπέρασμα,
• 114 για φθαρμένα ελαστικά,
• 107 για μη τήρηση απόστασης ασφαλείας,
• 97 για θορύβους,
• 53 για κίνηση αντίθετη σε μονόδρομο,
• 42 για παραβίαση προτεραιότητας,
• 40 για υπέρβαρο-διαστάσεις φορτίου,
• 36 για καυσαέρια,
• 31 για αντικανονική χρήση φώτων,
• 24 για απόσπαση προσοχής οδηγού,
• 24 για παραβίαση σήματος τροχονόμου,
• 18 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων,
• 17 για μη κίνηση στο δεξιό άκρο οδού,
• 12 για κίνηση στην αριστερή λωρίδα,
• 3 για έλλειψη ζώνης ασφαλείας και
• 4.722 λοιπές παραβάσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία, αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα οδικής ασφάλειας και στο πλαίσιο αυτό οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση με σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
Επιπλέον, στοχευμένες δράσεις και εξειδικευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, πραγματοποιήθηκαν σε καθημερινή βάση καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας 10 έως 16 Απριλίου 2023, στην περιοχή της παραλιακής Ε.Ο. Αθηνών-Σουνίου, με σκοπό την αντιμετώπιση των αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και άλλων επικίνδυνων παραβάσεων που οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα, διαταράσσουν την ασφάλεια των συγκοινωνιών και την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών.
Συνολικά διενεργήθηκαν 364 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων, βεβαιώθηκαν 257 παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Πιο αναλυτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν ήταν:
· 31 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
· 21 για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας,
· 14 για μη χρήση κράνους,
· 11 για χρήση κινητών τηλεφώνων,
· 11 για αντικανονικούς ελιγμούς,
· 8 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
· 7 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης,
· 6 για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος,
· 2 για επίδειξη ικανοτήτων,
· 1 για παραβάσεις θορύβων και
· 145 για λοιπές παραβάσεις.

Επιπρόσθετα, αφαιρέθηκαν 10 ζεύγη πινακίδων, 37 άδειες κυκλοφορίας και 33 άδειες ικανότητας οδήγησης.
Τέλος, μεταφέρθηκε ένα όχημα.
Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με την ίδια ένταση και σε άλλες περιοχές της Αττικής, που παρουσιάζουν αυξημένη και επικίνδυνη παραβατικότητα.
Read More »
1.382 τροχαίες παραβάσεις σε μία εβδομάδα στην Ήπειρο 1.382 τροχαίες παραβάσεις σε μία εβδομάδα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2023 Rating: 5

Ερώτηση του ΜέΡΑ25 σχετικά με αδειοδότηση αιολικού σταθμού σε προστατευόμενη περιοχή της Θεσπρωτίας

Τρίτη, Απριλίου 18, 2023
Ερώτηση του ΜέΡΑ25 σχετικά με αδειοδότηση αιολικού σταθμού σε προστατευόμενη περιοχή της Θεσπρωτίας


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς: Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εσωτερικών

Θέμα: Αδειοδότηση Αιολικού Σταθμού σε προστατευόμενη περιοχή στην Π.Ε.
Θεσπρωτίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας (ΕΟΕ) αδειοδοτήθηκε παράτυπα, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας (ΑΔΗΔΜ), αιολικός σταθμός εντός ειδικής προστατευόμενης ζώνης (Natura 2000) στη θέση «Πριόνια» του όρους Τσαμαντά της Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Στην ανακοίνωσή της ΕΟΕ αναφέρει ότι:
(α) Η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) του έργου δεν πληροί τις προβλέψεις του θεσμικού πλαισίου για τις προδιαγραφές εκπόνησης μιας ΕΟΑ. Ειδικότερα καταγγέλλει ότι η έρευνα για τα πουλιά της ΕΟΑ αντί να πραγματοποιηθεί κατά την αναπαραγωγική περίοδο της ορνιθοπανίδας (Μάρτιο έως Ιούνιο) επιλέχθηκε η περίοδος Οκτώβριου – Νοέμβριου, με
αποτέλεσμα, δύο από τα τέσσερα πιο σημαντικά είδη πουλιών της προστατευόμενης περιοχής να έχουν ήδη μεταναστεύσει από την περιοχή για την Αφρική!

(β) Γνωμοδότησαν αρνητικά
- η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), η οποία αποτελεί και την κατ΄ εξοχήν αρμόδια υπηρεσία για τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής,
- η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, της οποίας η γνώμη εκφράζει το Περιφερειακό Συμβούλιο,
- το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Θεσπρωτίας,
- η Περιφερειακή Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Θεσπρωτίας και
- το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών και

(γ) εξέφρασε αρνητική άποψη η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία

Παρότι η ΑΔΗΔΜ θα έπρεπε να απορρίψει την ΕΟΑ του έργου, παρέπεμψε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ). Και ενώ η αρμόδια υπηρεσία της ΑΔΗΔΜ (Γεν. Δ/νση Χωροταξικής & Περιβαλλοντικής και Αγροτικής Πολιτικής) αρχικά εισηγήθηκε αρνητικά, τρεις μήνες αργότερα άλλαξε την εισήγησή σε θετική υπό όρους, με αποτέλεσμα το ΠΕΣΠΑ να γνωμοδοτήσει ομόφωνα θετικά για το έργο.

Ακόμα αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι:
«Καθοριστικό ρόλο στην έωλη εισήγηση του ΠΕΣΠΑ είχε η θετική –άλλα πλήρως ατεκμηρίωτη– γνωμοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής (ΓΔΠΠ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (εκπροσωπούμενης από τον Προϊστάμενό της),
όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΠΕΣΠΑ που παρατίθενται ως παράρτημα στην ΑΕΠΟ. Προκαλεί πραγματική απορία πως η ΓΔΠΠ, ενώ θα έπρεπε να πρωτοστατεί στη διαφύλαξη της θεσμικής νομιμότητας, αγνόησε και την αρνητική εισήγηση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και την κραυγαλέα παρατυπία της ΕΟΑ. Εξίσου αδικαιολόγητη και μη
νομιμοποιημένη είναι, βέβαια, και η θετική ψήφος των δύο στελεχών της Περιφέρειας Ηπείρου, που επίσης παρέκαμψαν επιδεικτικά την αρνητική γνωμοδότηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας και της αρμόδιας επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου.»

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :
(α) γιατί η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής (ΓΔΠΠ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας γνωμοδότησε θετικά , αγνοώντας τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών,
(β) γιατί η Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής & Περιβαλλοντικής και Αγροτικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας εισηγήθηκε θετικά στο ΠΕΣΠΑ και στην συνέχεια ενέκρινε τους Περιβαλλοντικούς Όρους τους έργου, αγνοώντας τις αρνητικές
γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών και
(γ) ποια μέτρα θα ληφθούν για την προστασία του περιβάλλοντος και ακύρωση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του συγκεκριμένου έργου.

Οι ερωτώντες/ούσες Βουλευτές/τριες
Γιάνης Βαρουφάκης
Μαρία Απατζίδη
Κρίτων Αρσένης
Κλέων Γρηγοριάδης
Γιώργος Λογιάδης
Σοφία Σακοράφα
Read More »
Ερώτηση του ΜέΡΑ25 σχετικά με αδειοδότηση αιολικού σταθμού σε προστατευόμενη περιοχή της Θεσπρωτίας Ερώτηση του ΜέΡΑ25 σχετικά με αδειοδότηση αιολικού σταθμού σε προστατευόμενη περιοχή της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2023 Rating: 5

5 In-Demand Careers Due to the Development of AI

Τρίτη, Απριλίου 18, 2023
5 In-Demand Careers Due to the Development of AI


Top Five Career Opportunities in Artificial Intelligence
Do you want to pursue a career in AI? Consider these AI career prospects that will be escalated due to the surging demand for AI in various industries.

Gone are the days when the ability to shop online, work remotely or play online casino games via sites such as ICE Casino was a wonder. Today, the advancements making airwaves mostly have to do with Artificial Intelligence (AI) which is expected to slingshot humans into a new and exciting autonomous world. For example, the tech space right now is awash with talks of ChatGPT and the many wondrous potentials it has created for people across different industries globally.

Initially, AI was quietly operating in the background, but of late, it has become more prominent as people have seen the light of what this technology can achieve. From a concept that was mainly an abstract notion to the masses to something that’s already a mainstay in our day-to-day lives, it is incredible the lengths Artificial Intelligence has traveled so far. And given that AI is one of the fastest-growing technology fields, there are lots of avenues to explore career-wise. In case it is an area you are willing to explore, here are some in-demand career opportunities connected with Artificial Intelligence you should consider:
Data Scientists

These professionals are analytical data experts with the capacity to solve pertinent technical problems and the foresight to explore solutions to issues that may potentially emerge. The representatives of this profession are also tasked with developing predictive models to solve problems beforehand. On a day-to-day basis, a data scientist may be charged with the following sets of responsibilities:
● sourcing missing data needed by an organization;
● analyzing electronically stored information to establish trends and patterns;
● building data infrastructure;
● deploying such tools as R, Python, SAS, or SQL in information analysis;
● creating visualizations of data.

Machine Learning Engineers
Every representative of this profession will be tasked with developing self-contained AI systems that will ultimately automate the usage of prediction models. These Machine Intelligence algorithms are what will be used to learn and make decisions for the future. To excel in the career of a machine learning engineer, you must be skilled in statistics and programming so that you can handle such responsibilities as:
● designing Machine Learning systems;
● improving current ML frameworks and processes;
● training and re-training of ML systems when the need arises;
● running Machine Learning tests and experiments;
● analyzing various problem-solving capabilities and putting Machine Learning to good use by using ML algorithms and ranking them by their probability of succeeding.

AI Research Scientists
Given that Machine Intelligence is now a cornerstone of the future of many industries, the AI research scientist position has never been more popular than it is now. An ideal AI research candidate should have a firm grasp of some of the most pressing challenges tech-wise, and not just Machine Intelligence alone. Their wealth of knowledge should expand to many sectors like computational statistics, applied mathematics, and Machine Learning in a bid to perform the following duties in an organization:
● working with scientists and engineers to come up with new Artificial Intelligence approaches and prototypes;
● coming up with better data-driven models for human behavior;
● developing and implementing new AI solutions;
● pursuing research that enables the learning of semantics of electronically stored information.

Big Data Engineer
Such an employer is tasked with developing, analyzing, maintaining, and evaluating the company’s data. Today’s world involves organizations dealing with large chunks of data, and with Machine Intelligence taking the lead, there is an ever-growing demand to recruit big data engineers. Some of the responsibilities that fall upon them include:
● designing and implementing software systems;
● evaluating and improving data pipelines;
● creating structured data solutions using programming languages and tools;
● building cloud platforms to develop the organization’s applications;
● training fellow staff on management systems of electronically stored information.

Robotics Engineering
This field involves building machines that replicate human actions and roles. And so, robotics engineers are tasked with developing prototypes, conducting tests, and maintaining the software powering these machines. Some of the obligations that fall under the purview of such a specialist will include the following:
● constructing, configuring, testing, and debugging robotic systems;
● providing technical support and troubleshooting automated systems;
● installing, calibrating, and operating robotic systems;
● carrying out quality control and performance tests of the robots.

Stay Informed to Build a Career in AI
Like any other technology-related field, building a successful career in Artificial Intelligence means being ready to ride the wave of abrupt change and disruptions at any given time. Thus, you must always strive to keep on top of any new developments to ensure that you are always competitive, even when there’s a shift in trends. While possessing the right skills is good, they will not always suffice in this field as the tech sector is dramatically evolving.
Read More »
5 In-Demand Careers Due to the Development of AI 5 In-Demand Careers Due to the Development of AI Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2023 Rating: 5

Σελίδες