Στις 29 Νοεμβρίου η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Ιουνίου 08, 2021
Στις 29 Νοεμβρίου η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας


Οριστικοποιήθηκε η διαδικασία για την ολοκλήρωση και της Β' φάσης του διαγωνισμού για την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, σύμφωνα και με ανάρτηση του Προέδρου της ΕΤΑΔ και συντοπίτη μας, πρώην βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Αντώνη Μπέζα.
Με απόφασή του, το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ έθεσε την 29/11/2021 ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών των επενδυτικών σχημάτων της Β' φάσης του διαγωνισμού.
Έμεινε δηλαδή λιγότερο από ένα εξάμηνο για παραχωρηθούν οι μετοχές της ΟΛΗΓ Α.Ε. σε ιδιώτη και τα εκκρεμή ζητήματα, παραμένουν ανοιχτά.
Κυρίως αυτό που αφορά τη χερσαία ζώνη λιμένα και τα όσα διεκδικεί ο Δήμος Ηγουμενίτσας, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει εισπράξει μόνο υποσχέσεις για την επίλυση του ζητήματος.
Ο χρόνος τρέχει και τρέχει γρηγορότερα όταν φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.
Θα πρέπει αύριο κιόλας, τόσο ο Υπουργός Ναυτιλίας, όσο και ο Υπουργός Οικονομικών, να δώσουν τέλος σε αυτό τη σήριαλ και η χερσαία ζώνη να παραχωρηθεί στους φυσικούς ιδιοκτήτες της, που δεν είναι άλλοι από τους κάτοικους της Ηγουμενίτσας.
Εκτός και εάν, από την αρχή έχουν κάτι άλλο στο μυαλό τους και τόσο καιρό κερδίζανε χρόνο, τάζοντας και δίνοντας υποσχέσεις...
Read More »
Στις 29 Νοεμβρίου η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας Στις 29 Νοεμβρίου η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 08, 2021 Rating: 5

Συνεδριάζει η οικονομική επιτροπή του Δήμου Σουλίου

Τρίτη, Ιουνίου 08, 2021
Συνεδριάζει η οικονομική επιτροπή του Δήμου ΣουλίουΣυνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη, την Παρασκευή 11 Ιουνίου στις 09.00΄, η οικονομική επιτροπή του δήμου Σουλίου για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης :
Κατάρτιση σχεδίου αναμόρφωσης προϋπολογισμού Δήμου Σουλίου οικ. έτους 2021.
Έγκριση Πρακτικού ΙI ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού (Α.Α.Σ 95342) για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου με τίτλο: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΟΝΑΤΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΜΥΛΟΣ ΣΑΜΟΝΙΔΑΣ ΣΟΥΛΙΟΥ».
Έγκριση πρακτικού Ι συνοπτικού διαγωνισμού της προμήθειας : «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΔΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ».
Προτεραιοποίηση προτάσεων χρηματοδότησης του Δήμου Σουλίου στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» ,βάσει του υπ. αριθμ. πρωτ. 298/20-04-2021 εγγράφου της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών (ΕΥΔΕ ΥΠΕΣ).
Χορήγηση 6ης παράτασης του έργου: «ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΑΓΩΓΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ».
Έγκριση πρακτικών δημοπρασίας εκμίσθωσης αγροτεμαχίων.
Κατάρτιση όρων δημοπρασίας εκμίσθωσης αγροτεμαχίου.
Παροχή πάγιας προκαταβολής σε Προέδρους Κοινοτήτων Δήμου Σουλίου.
Ασκηση ή μη ενδίκων μέσων ( Αναίρεση ).
Read More »
Συνεδριάζει η οικονομική επιτροπή του Δήμου Σουλίου Συνεδριάζει η οικονομική επιτροπή του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 08, 2021 Rating: 5

16 τα σημερινά κρούσματα στην Ήπειρο

Τρίτη, Ιουνίου 08, 2021
16 τα σημερινά κρούσματα στην ΉπειροΑναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 0
ΠΕ Θεσπρωτίας 2
ΠΕ Ιωαννίνων 12
ΠΕ Πρέβεζας 2


Read More »
16 τα σημερινά κρούσματα στην Ήπειρο 16 τα σημερινά κρούσματα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 08, 2021 Rating: 5

Β. Γιόγιακας: στην τελική ευθεία η οικονομική στήριξη των ιχθυοκαλλιεργητών

Τρίτη, Ιουνίου 08, 2021
Β. Γιόγιακας: στην τελική ευθεία η οικονομική στήριξη των ιχθυοκαλλιεργητώνΟ βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και την Πανελλήνια Ένωση Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών:
«Ύστερα από αλλεπάλληλες συναντήσεις και συζητήσεις, σήμερα μπορούμε πια να πούμε ότι η οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων ιχθυοκαλλιέργειας λόγω της πανδημίας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (Ε.Π.ΑΛ.Θ.) βρίσκεται στην τελική ευθεία, καθώς αναμένεται η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις επιχειρήσεις.
Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό ο οποίος άκουσε με προσοχή τα επιχειρήματά μας και πείστηκε για την ανάγκη να βρεθεί μια λύση - ανάσα για τις δοκιμαζόμενες, μικρότερες και μεγαλύτερες, επιχειρήσεις του κλάδου».
Read More »
Β. Γιόγιακας: στην τελική ευθεία η οικονομική στήριξη των ιχθυοκαλλιεργητών Β. Γιόγιακας: στην τελική ευθεία η οικονομική στήριξη των ιχθυοκαλλιεργητών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 08, 2021 Rating: 5

Μ.Κάτσης: «Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό να μην αποτελέσει συγχωροχάρτι της κυβερνητικής ανικανότητας»

Τρίτη, Ιουνίου 08, 2021
Μ.Κάτσης: «Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό να μην αποτελέσει συγχωροχάρτι της κυβερνητικής ανικανότητας»


Κύρια σημεία της Ομιλίας του Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μ.Κάτση κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το ψηφιακό πιστοποιητικό covid-19

Ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης, τοποθετήθηκε στη Βουλή από τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη θέσπιση ψηφιακού πιστοποιητικού covid-19. Κατά την τοποθέτησή του, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση τρέμει μπροστά στην επανάληψη της περσυνής αποτυχίας της να διαχειριστεί το άνοιγμα του Τουρισμού, με αποτέλεσμα να αναγάγει τη μεγάλη αυτή πρόκληση σε ένα επικοινωνιακό ζήτημα ψηφιακής έκδοσης ενός εγγράφου, προκειμένου να εμφανίσει για μια ακόμα φορά ότι δήθεν αποτελεί πρόταση του Πρωθυπουργού.

Επισήμανε τη λαθροχειρία της κυβέρνησης στο θέμα αυτό, καθώς σχετική πρόταση στα ευρωπαϊκά όργανα έχει κατατεθεί από τον Ιούνιο 2020, μήνες πριν μιλήσει ο κ. Μητσοτάκης για πιστοποιητικό εμβολιασμού, του οποίου μάλιστα η πρόταση απορρίφθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς αυτό που υιοθετήθηκε τελικά είναι ένα πιστοποιητικό διευκόλυνσης των μετακινήσεων και δεν ταυτίζεται με το πνεύμα ενός υγειονομικού διαβατηρίου που είχε προτείνει ο κ. Μητσοτάκης.

Σχολιάζοντας την τακτική του κ. Μητσοτάκη να εμφανιστεί να μιλήσει στη Βουλή την ώρα που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας δεν είχε δυνατότητα να είναι παρών λόγω προγραμματισμένης συνάντησης, τον κάλεσε να έρθει να απαντήσει στην Επίκαιρη Ερώτηση που του κατέθεσε για τα δανεικά και αγύριστα με τα οποία ο ίδιος φέσωσε τη ΝΔ ως αρχηγός της.

Στη συνέχεια έκανε λόγο ότι «η πραγματικότητα σαμποτάρει το κυβερνητικό έργο. Τάξατε ασφάλεια και έχουμε καθημερινά δολοφονίες, τάξατε καλύτερες δουλειές και φέρνετε κατάργηση 8ωρου, τάξατε ανάπτυξη και φέρατε ύφεση πριν την πανδημία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Στις Πρέσπες από τις περικεφαλαίες, τηρείτε και τιμάτε τη συμφωνία, η αριστεία έγινε fake πτυχία, οι «επενδύσεις του μπάφου» έγιναν συγχαρητήρια στον ΣΥΡΙΖΑ, η δήθεν σκευωρία Novartis κατέρρευσε με την άσκηση δίωξης στον βασικό μάρτυρα κατηγορίας». «Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα για αυτά σήμερα στη Βουλή», τόνισε στην ομιλία του ο Μάριος Κάτσης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έκανε, εξ άλλου, αναδρομή στον ανεύθυνο και αλαζονικό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η κυβέρνηση το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, καθώς και της διαβλητότητας των συστημάτων που παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες, απέναντι σε ενδεχόμενο κυβερνοεπιθέσεων και υποκλοπών ευαίσθητων στοιχείων κάθε πολίτη. Θύμισε τις σχετικές υποθέσεις των εν κρυπτώ συνεργασιών της κυβέρνησης με τη σκοτεινή εταιρεία Palantir για τη διαχείριση της πανδημίας, η οποία μάλιστα αποδείχθηκε αποτυχημένη, καθώς και με τη Cisco για το σύστημα τηλεκπαίδευσης που παρουσίαζε συνεχώς προβλήματα και απέκλειε χιλιάδες μαθητές από τα μαθήματά τους. Θύμισε, ακόμα, τις υποθέσεις που ανέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τα κενά ασφαλείας στα ψηφιακά συστήματα του ΕΦΚΑ, του gov.gr και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που εξέθεταν στο διαδίκτυο έγγραφα και στοιχεία των πολιτών. Τόνισε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση φαίνεται τελευταία να έχει κάνει στροφή δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στο ζήτημα των προσωπικών δεδομένων, έπειτα από τις συνεχείς Ερωτήσεις στη Βουλή και την ανάδειξη των ζητημάτων αυτών στον δημόσιο διάλογο από την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών.

Τέλος, ο Μάριος Κάτσης επανέλαβε ότι η ουσία βρίσκεται στη συνολικότερη και ενιαία διαχείριση της υπόθεσης του ανοίγματος του Τουρισμού και ως τέτοιο ζήτημα θα έπρεπε να συζητείται. Για να μην επαναληφθούν τα περσυνά τραγικά λάθη με την απουσία ελέγχων και ιχνηλάτησης, τον αποτυχημένο αλγόριθμο EVA που έγινε τελικά όχημα να μην ζητούνται αρνητικά τεστ πριν την είσοδο της χώρας, την απουσία κοινών υγειονομικών πρωτοκόλλων και ενιαίας διαχείρισης στην Ευρώπη και στις σχέσεις με τρίτες χώρες. Για να μην έχουμε μια ακόμα αποτυχία, έπειτα από τις απανωτές του επιτελικού κράτους.

Και έκλεισε την τοποθέτησή του, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρέχουμε την στήριξή μας στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, αλλά κανένα πιστοποιητικό δεν αποτελεί συγχωροχάρτι για μια ταξικά επικίνδυνη και διαχειριστικά ανίκανη κυβέρνηση».


Read More »
Μ.Κάτσης: «Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό να μην αποτελέσει συγχωροχάρτι της κυβερνητικής ανικανότητας» Μ.Κάτσης: «Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό να μην αποτελέσει συγχωροχάρτι της κυβερνητικής ανικανότητας» Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 08, 2021 Rating: 5

Υπάρχει λιμενική αρχή στην Ηγουμενίτσα;

Τρίτη, Ιουνίου 08, 2021

Υπάρχει λιμενική αρχή στην Ηγουμενίτσα;

Υπάρχει λιμενική αρχή στην Ηγουμενίτσα;

Από ότι φαίνεται, δυστυχώς δεν υπάρχει ή έστω δεν επιτελεί το έργο της.

Και εξηγούμαστε:

Στην παραλιακή οδό της Ηγουμενίτσας, σχεδόν μπροστά από το κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης, δρόμος ο οποίος εποπτεύεται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, έχει σπάσει ένα φρεάτιο, αφήνοντας ανοιχτή τρύπα στο οδόστρωμα.

Στο σημείο, τοποθετήθηκαν 3 πλαστικά κολωνάκια, προφανώς από τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας, ώστε να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα.

Όλα καλά θα μου πείτε.

Μόνο που από τότε έχουν περάσει δέκα ολόκληρες ημέρες, χωρίς ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της ζημιάς.

Και καλά οι "υπεύθυνοι" του ΟΛΗΓ. Έχουν να ασχοληθούν με τις κατατμήσεις και τις απευθείας αναθέσεις. 

Η τροχαία του λιμεναρχείου, ο ίδιος ο Λιμενάρχης, δεν έχουν περάσει από το σημείο;

Δέκα ολόκληρες ημέρες δεν τους απασχόλησε η ασφαλής κίνηση των οχημάτων;

Τι περιμένουν; Να συμβεί πρώτα κάποιο ατύχημα με ΙΧ ή ακόμα χειρότερα με μηχανάκι για να ενδιαφερθούν εκ των υστέρων;

Και αφού απαντήσαμε στο ερώτημα εάν υπάρχει λιμενική αρχή, προκύπτει το ερώτημα εάν υπάρχει έστω ένας εισαγγελέας σε αυτή την πόλη που θα προστατεύσει την υγεία των κατοίκων;

Αναμένουμε...


Read More »
Υπάρχει λιμενική αρχή στην Ηγουμενίτσα; Υπάρχει λιμενική αρχή στην Ηγουμενίτσα; Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 08, 2021 Rating: 5

Συνελήφθη ημεδαπός για άρνηση υποβολής σε αλκοτέστ

Τρίτη, Ιουνίου 08, 2021
Συνελήφθη ημεδαπός για άρνηση υποβολής σε αλκοτέστΣυνελήφθη χθες (07-06-2021) το απόγευμα στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων ημεδαπός οδηγός αυτοκινήτου, διότι αρνήθηκε να υποβληθεί σε έλεγχο για τη διαπίστωση ύπαρξης οινοπνεύματος στον οργανισμό του με τη χρήση αλκοολομέτρου.
Read More »
Συνελήφθη ημεδαπός για άρνηση υποβολής σε αλκοτέστ Συνελήφθη ημεδαπός για άρνηση υποβολής σε αλκοτέστ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 08, 2021 Rating: 5

Θωμάς Πιτούλης: Ο Δήμαρχος Φιλιατών έσπευσε να οικειοποιηθεί έργο της Περιφέρειας

Τρίτη, Ιουνίου 08, 2021
Θωμάς Πιτούλης: Ο Δήμαρχος Φιλιατών έσπευσε να οικειοποιηθεί έργο της ΠεριφέρειαςΜε αφορμή δημοσίευση Δελτίου Τύπου του Δήμου Φιλιατών που αφορά ενέργειες που έχουν γίνει για την κατασκευή κυκλικού κόμβου στην είσοδο της πόλης των Φιλιατών (Παραλία) οφείλω να ενημερώσω τα κάτωθι για αποκατάσταση της αλήθειας:

Η υπό εκτέλεση μελέτη (κατασκευή κόμβου στην είσοδο πόλης Φιλιατών) ξεκίνησε αποκλειστικά από πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας και περιλαμβάνει άλλους δύο κόμβους, στην περιοχή του Δήμου Σουλίου (διασταύρωση Προδρομίου και διασταύρωση Σκανδάλου) για να περιοριστεί στο ελάχιστο η επικινδυνότητα των οδικών αξόνων στις ανωτέρω περιοχές στα πλαίσια οδικής ασφάλειας.

Ανατέθηκε στις 5-5-2021 από την ΠΕ Θεσπρωτίας στο μελετητικό σχήμα «Μέτρον σύμβουλοι μηχανικοί Α.Ε»

Η Π.Ε Θεσπρωτίας ενημέρωσε τον Δήμο Φιλιατών για την επικείμενη επιτόπια αυτοψία -παρουσίαση της αρχικής πρότασης της μελετητικής ομάδας προς τον Δήμο ώστε να μας γνωρίσει τυχόν αιτιάσεις επί της μελέτης.

Αντ’ αυτού ο Δήμαρχος και οι συν αυτώ έσπευσαν να οικειοποιηθούν και αυτοδιαφημιστούν από το όλο εγχείρημα .

Την ανωτέρω μελέτη την προωθούμε και λόγω της δέσμευσης του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας σε τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών, σε συνεννόηση με την Περιφερειακή Σύμβουλο κ. Σπανοπούλου – Σάρρα Ηλιάνα.

Τα σχόλια για αυτή την ενέργεια από πλευράς Δημάρχου περιττεύουν.

Αναδεικνύουν τον τρόπο «συνεργασίας» που επιδιώκει ο Δήμαρχος.
Read More »
Θωμάς Πιτούλης: Ο Δήμαρχος Φιλιατών έσπευσε να οικειοποιηθεί έργο της Περιφέρειας Θωμάς Πιτούλης: Ο Δήμαρχος Φιλιατών έσπευσε να οικειοποιηθεί έργο της Περιφέρειας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 08, 2021 Rating: 5

Εμπορικός Σύλλογος: Διεκδίκηση της χερσαίας ζώνης Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Ιουνίου 08, 2021
Εμπορικός Σύλλογος: Διεκδίκηση της χερσαίας ζώνης ΗγουμενίτσαςΈπειτα κι από τη «σύσκεψη» των Φορέων, που εξελίχθηκε σε ενημέρωση, τη θέση της Δημοτικής Αρχής, τα νομικά κωλύματα – αποφάσεις Υπουργείων, Υπηρεσιών, Δημοτικού Συμβουλίου – το καθεστώς κυριότητας της χερσαίας ζώνης, καθώς και τις διαφορετικές απόψεις των αιρετών για το τι μένει να διεκδικήσουμε, ο Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας απευθύνεται στους Φορείς της πόλης, ζητώντας να συμφωνήσουμε στα παρακάτω:
Ζητούμε να περιέλθουν στον Δήμο Ηγουμενίτσας όλες οι εκτάσεις οι οποίες δεν αφορούν σε λιμενικές δραστηριότητες. Σε αυτές, εκτός των άλλων, περιλαμβάνονται οι δρόμοι του παραλιακού μετώπου, το παλιό λιμάνι εσωτερικού απέναντι από την Αστυνομία, το παρκινγκ απέναντι από την Αντιπεριφέρεια κι όλη η παραλιακή ζώνη ως το Μακρυγιάλι, τα λιμάνια Πλαταριάς και Συβότων και να μείνει στην κυριότητα του ΟΛΗΓ ο χώρος του νέου λιμένα.
Ζητούμε να καταργηθούν όλες οι προηγούμενες αποφάσεις Υπηρεσιών και Φορέων και να αποδοθούν οι παραπάνω εκτάσεις στον Δήμο με νέο νόμο.
Ζητούμε από τη Δημοτική Αρχή να ηγηθεί, με βάσει τις παραπάνω διεκδικήσεις, των κινητοποιήσεων, καθορίζοντας τη μορφή και την έντασή τους, σε συνεργασία με όλους τους Φορείς της πόλης, επιστημονικούς, επαγγελματικούς, εργαζομένων του Δήμου και του Δημοσίου, κοινωνικούς, παιδαγωγικούς, πολιτισμού, υπηρεσιών.

Κινδυνεύουμε, αν και παραλιακή πόλη, να μείνουμε χωρίς ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία μας.

Να μην επιτρέψουμε να μπει ταφόπλακα στην αναπτυξιακή προοπτική της πόλης μας.

Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος 
Μαρέτης Ανδρέας
Ο Γ. Γραμματέας
Κυπριανός Γεώργιος
Read More »
Εμπορικός Σύλλογος: Διεκδίκηση της χερσαίας ζώνης Ηγουμενίτσας Εμπορικός Σύλλογος: Διεκδίκηση της χερσαίας ζώνης Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 08, 2021 Rating: 5

ΦΙΛΙΑΤΕΣ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΟΜΒΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ "ΠΑΡΑΛΙΑ"

Τρίτη, Ιουνίου 08, 2021
ΦΙΛΙΑΤΕΣ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΟΜΒΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ "ΠΑΡΑΛΙΑ"Ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους οδηγούς στην είσοδο της πόλης Φιλιατών παίρνει τέλος.

Ένα άκρως επικίνδυνο σημείο του οδικού δικτύου με πολλά ατυχήματα και καθημερινές διενέξεις μεταξύ οδηγών.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και την Αντιπεριφέρεια Θεσπρωτίας ανατίθεται η μελέτη κατασκευής κόμβου στην διασταύρωση του δρόμου Σαγιάδα-Φιλιάτες στη θέση "Παραλία".
Read More »
ΦΙΛΙΑΤΕΣ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΟΜΒΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ "ΠΑΡΑΛΙΑ" ΦΙΛΙΑΤΕΣ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΟΜΒΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ "ΠΑΡΑΛΙΑ" Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 08, 2021 Rating: 5

Συνεχίζονται μέχρι την Παρασκευή τα καθημερινά rapid tests στη Παραμυθιά

Τρίτη, Ιουνίου 08, 2021
Συνεχίζονται μέχρι την Παρασκευή τα καθημερινά rapid tests στη ΠαραμυθιάΣυνεχίζονται μέχρι την ερχομένη Παρασκευή 11 Ιουνίου η διενέργεια δωρεάν ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) στην Παραμυθιά από το δήμο Σουλίου σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)

Η δράση πραγματοποιείται μπροστά από το δημαρχείο Παραμυθιάς από τις 10:00 έως τις 14:00

Όσοι πολίτες προσέρχονται, θα πρέπει να γνωρίζουν το ΑΜΚΑ τους, τον αριθμό ταυτότητας και τον αριθμό του τηλεφώνου στο οποίο θα αποσταλεί το αποτέλεσμα του rapid test.
Read More »
Συνεχίζονται μέχρι την Παρασκευή τα καθημερινά rapid tests στη Παραμυθιά Συνεχίζονται μέχρι την Παρασκευή τα καθημερινά rapid tests στη Παραμυθιά Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 08, 2021 Rating: 5

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τη μετατροπή του 1ου ΕΠΑΛ σε πρότυπο

Τρίτη, Ιουνίου 08, 2021
Η Λαϊκή Συσπείρωση για τη μετατροπή του 1ου ΕΠΑΛ σε πρότυποΤο Δ.Σ. της Ηγουμενίτσας κλήθηκε στις 02/06/2021 να συζητήσει το θέμα «Έκφραση γνώμης επί της ίδρυσης πρότυπου ΕΠΑΛ στην Ηγουμενίτσα.»

Το θέμα αφορά την επιδίωξη της κυβέρνησης να μετατραπεί το ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας σε “Πρότυπο ΕΠΑΛ” (Π.ΕΠΑΛ) όπως το λένε, παρά την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των διδασκόντων σε αυτό, των μαθητών που αντιδρούν με κινητοποιήσεις, της ΕΛΜΕ, κλπ. Ακόμα και η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του δήμου μας αποφάσισε ενάντια στην ίδρυση Π.ΕΠΑΛ στην Ηγουμενίτσα.

Ο θεσμός των Πρότυπων σχολείων, με τον οποίο διαφωνούμε, φυσικά δεν είναι καινούριος. Είναι έργο διαχρονικό όλων των κυβερνήσεων, λειτουργεί σε Γυμνάσια και σε Γενικά Λύκεια όπου η εισαγωγή γίνεται με εξετάσεις από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Το καινούριο στοιχείο είναι ότι ο θεσμός αυτός επεκτείνεται και στα ΕΠΑΛ, με το νόμο 4763/2020, νόμος που ψηφίστηκε το Δεκέμβρη, μέσα στην καραντίνα και με κλειστά σχολεία.

Από όλη την Δυτική Ελλάδα επιλέχτηκε μόνο ένα ΕΠΑΛ, το 1ο ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας και μάλιστα έγινε προσπάθεια η διαδικασία να προχωρήσει στα μουλωχτά και στα γρήγορα, μέχρι οι διδάσκοντες στο ΕΠΑΛ και η ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας ενημερώθηκαν και δημοσιοποίησαν το ζήτημα.

Μπορεί να ρωτήσει κάποιος. Γιατί διαφωνείτε; Δεν είναι καλό να αναβαθμιστεί ένα σχολείο, να γίνει Πρότυπο; Δεν θα αναβαθμιστεί η Ηγουμενίτσα έχοντας ένα τέτοιο σχολείο; Ξέρετε, πάντα επιλέγουν ωραίες λέξεις για να κρύψουν το πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής και των νομοσχεδίων που φέρνουν. Π.χ. το νομοσχέδιο έκτρωμα Χατζηδάκη, που καταργεί το 8ωρο και χτυπάει την απεργία και το συνδικαλισμό φέρει τον τίτλο “Για την Προστασία της Εργασίας”! Έτσι και ο όρος Πρότυπο, επιχειρεί να κρύψει το πραγματικό περιεχόμενο:

α) Μετατροπή του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας σε Πρότυπο σημαίνει ότι η εισαγωγή των μαθητών θα γίνεται με βάση το βαθμό απολυτηρίου του Γυμνασίου, όπως λέει επί λέξει το σχετικό ΦΕΚ. Τι σημαίνει όμως αυτό; Ότι απόφοιτοι από τα γυμνάσια του δήμου μας, πιθανά να μην μπορέσουν να βρουν θέση, αν υπάρξουν αιτήσεις από μαθητές άλλων περιοχών που έχουν υψηλότερο βαθμό απολυτηρίου. Μάλιστα, ο εκπαιδευτικός οδηγός των Π.ΕΠΑΛ τονίζει ότι αίτηση εγγραφής στο Π.ΕΠΑΛ μπορεί να κάνει ένας μαθητής, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του. Γιατί το τονίζουν; Κάτι τέτοιο ίσχυε έτσι και αλλιώς στα ΕΠΑΛ. Το τονίζουν, γιατί επιδιώκουν ακριβώς να προσελκύσουν μαθητές με υψηλό βαθμό απολυτηρίου από διάφορες περιοχές, κάτι που με μαθηματική ακρίβεια θα στερήσει σε πολλά παιδιά του δήμου μας τη φοίτησή τους στο ΕΠΑΛ της περιοχής τους. Το Π.ΕΠΑΛ τελικά θα είναι ένα Πρότυπο σχολείο, με καλούς μαθητές, όχι όμως από την Ηγουμενίτσα. Κάποιος μπορεί να πει. Θα κάνει κάποιος αίτηση από άλλο τόπο; Φυσικά και θα κάνει. Όταν ένα σχολείο αποκτήσει τη φήμη του καλού σχολείου, τότε σίγουρα θα αυξηθεί η ζήτηση εγγραφής σε αυτό και από άσχετες περιοχές. Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Παιδιά του δήμου μας, ειδικά τα πιο αδύναμα κοινωνικά και μορφωτικά, θα πεταχτούν απ’ έξω! Δηλαδή, αντί να φτιάξουν αίθουσες, να προσλάβουν καθηγητές να πηγαίνουν όλα τα παιδιά στην 1η τους επιλογή, έρχονται και λένε, ας συνεχίσουν να αποκλείονται παιδιά βάζοντας από πάνω σαν κόφτη και το βαθμό απολυτηρίου Γυμνασίου. Ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Θεσπρωτίας είπε στο Δ.Σ. «Δεν τίθεται θέμα ορίου στον αριθμό των επιθυμούντων μαθητών να εγγραφούν ούτε και κατώτατο όριο βαθμού απολυτηρίου”. Ο νόμος ορίζει ακριβώς το αντίθετο. Αλλά όριο φοιτούντων μαθητών έτσι και αλλιώς υπάρχει. Πέρα από τις προθέσεις του οποιουδήποτε εκπαιδευτικού η και δημάρχου. Δεν μπορούν να γραφτούν απεριόριστοι μαθητές στο σχολείο, σε κανένα σχολείο, λόγω έλλειψης αιθουσών, καθηγητών, εργαστηρίων κλπ. Επίσης είναι κατανοητό ότι μπορεί να μην μπαίνει από το νόμο κατώτατος βαθμός, μπαίνει όμως από τις αιτήσεις που θα υπάρξουν. Π.χ. αν στο σχολείο μπορεί να φοιτήσουν μέχρι 250 μαθητές και γίνουν 300 αιτήσεις μαθητών, οι 50 τελευταίοι σε βαθμό θα αποκλειστούν, αφού οι άλλοι έχουν παραπάνω. Άρα, κατώτατος βαθμός μπαίνει και είναι αυτός του τελευταίου μαθητή που γίνεται δεκτός, με βάση τη δυνατότητα του σχολείου. Οι υπόλοιποι που θα πάνε; Στο Φιλιάτι η στην Παραμυθιά; Πέρα από τις χιλιομετρικές αποστάσεις που το καθιστούν ανέφικτο, η υποδομή των αντίστοιχων ΕΠΑΛ δεν το επιτρέπει.

β) Η συγκέντρωση των λεγόμενων καλών μαθητών σε ένα μόνο σχολείο, είτε αυτό γίνεται με εξετάσεις, είτε με βαθμό απολυτηρίου, η κατηγοριοποίησή τους σε καλά και σε κακά σχολεία, είναι κατά τη γνώμη μας μια βαθιά αντιπαιδαγωγική επιλογή. Για αυτό και καταψηφίσαμε την πρόταση που κ. δήμαρχου που ψηφίστηκε από το Δ.Σ. και ζητούσε «Να γίνει πρότυπο ΕΠΑΛ, αλλά στον ίδιο χώρο να λειτουργεί και το υπάρχον ΕΠΑΛ». Το ΦΕΚ είναι σαφές μιλά για μετατροπή των 7 ΕΠΑΛ σε πρότυπα. Αλλά πέρα από αυτό φανταστείτε το εξής: Στον ίδιο χώρο να συγκεντρωθούν οι καλοί μαθητές στο Π.ΕΠΑΛ. Οι μέτριοι και κακοί στο ΕΠΑΛ. Δηλαδή ένα σχολείο που εξ ορισμού κάποια παιδιά φέρουν την στάμπα του αποτυχημένου, του μέτριου και που θα είναι πίσω σε σχέση με τα άλλα. Και ένα άλλο σχολείο που μπορεί να τρέχει στην ύλη, αλλά δημιουργεί στρεβλές κοινωνικά αντιλήψεις και προσωπικότητες παιδιών. Αντικειμενικά, η ύπαρξη ενός Πρότυπου σχολείου, αφού απορροφά τους πιο ικανούς μαθητές, υποβαθμίζει τα άλλα σχολεία. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι η απόδοση ενός μαθητή στο σχολείο, δεν είναι ποτέ αποτέλεσμα μόνο προσωπικών ικανοτήτων. Συνήθως, οι πιο αδύναμοι μορφωτικά μαθητές προέρχονται και από οικογένειες που τα φέρνουν δύσκολα βόλτα, αντιμετωπίζουν κοινωνικά προβλήματα, ανεργία, χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχουν και εξαιρέσεις. Δεν αλλάζουν όμως τον κανόνα. Είναι τελικά ταξικό το ζήτημα και όχι μόνο εκπαιδευτικό. Ανοίγει ο δρόμος για σχολεία πολλών ταχυτήτων, με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικό πρόγραμμα, διαφορετικά μαθήματα, ανάλογα την περιοχή και την τσέπη του γονιού. Εκεί το πάνε, ας μην υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Τι θα γίνει όμως για τα παιδιά που η ζωή δεν τους τα φέρνει βολικά και εύκολα; Θα τα ρίξουμε στον Καιάδα;

γ) Στο Π.ΕΠΑΛ προβλέπεται πρακτική άσκηση, απλήρωτη, μία φορά τη βδομάδα για τη Β’ και Γ’ Λυκείου. Και πού είναι το κακό σε αυτό; μπορεί να πει κάποιος. Κατά τη γνώμη μας, η θέση των ανήλικων μαθητών δεν είναι να δουλεύουν τσάμπα, αλλά να είναι στο σχολείο και στο εργαστήριο. Που πρέπει να αναβαθμιστούν σε όλα τα σχολεία, με σύγχρονη υποδομή και εξοπλισμό. Είναι διαφορετικό πράγμα η ανήλικη εργασία και άλλο ο ενήλικας. Στα Π. ΕΠΑΛ καθιερώνεται για πρώτη φορά η ανήλικη εργασία στην δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση! Στην κατάρτιση υπήρχε ήδη.

δ) Το Πρότυπο ΕΠΑΛ θα συνδέεται πιο αποφασιστικά με την αγορά εργασίας. Δηλαδή ειδικότητες θα αλλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην βρίσκουν την ειδικότητα που θέλουν ή να απαξιώνεται το πτυχίο τους. Και τι να κάνουμε; θα πει κανείς. Έτσι είναι η αγορά. Είστε αντίθετοι; Αυτό ακούμε χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις, που όλες πίνουνε νερό στο όνομα της σύνδεσης του ΕΠΑΛ με την αγορά. Όλες παλεύουν να συνδέουν την εκπαίδευση με την αγορά, τάζουν επαγγελματική αποκατάσταση, καλές δουλειές, αλλά τα παιδιά των ΕΠΑΛ βρίσκουν δύσκολα δουλειά . Αν βρουν, είναι με άθλιους όρους. Άλλωστε, τόσα χρόνια ακούμε για δουλειές κλπ, αλλά τα πτυχία των ΕΠΑΛ αντιμετωπίζονται από όλες τις κυβερνήσεις σαν ένα προσόν ανάμεσα στα άλλα, και γι’ αυτό καλούνται οι απόφοιτοι μετά, να πάρουν έξτρα πιστοποίηση, με πληρωμή ή χωρίς, πάντως έξω από το πτυχίο και έξω από το σχολείο.

ε) Γιατί Π.ΕΠΑΛ στην Ηγουμενίτσα; Μας προβληματίζει. Είναι άσχετο με το γεγονός ότι ο νόμος για την Επαγγελματική Εκπαίδευση βγήκε ένα μήνα μετά τη δημοσιοποίηση των θέσεων του ΣΕΒ; Είναι άσχετο ότι στην πόλη μας υπάρχει το Λιμάνι; Ο κ. διευθυντής ανέφερε κάτι για τμήμα ναυτιλιακών σπουδών. Είναι άσχετο με τις εξελίξεις ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού και τη μετατροπή του δήμου μας σε κόμβο όπου συγκρούονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα; Θα τους παραχωρηθεί το λιμάνι και μαζί του φθηνό, ευέλικτο άλλα και τσάμπα εργατικό δυναμικό.

στ) Τελευταίο, αλλά όχι ασήμαντο, είναι οι οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών του σχολείου. Σε ένα προσωρινό ελιγμό που κάνουν, υπόσχονται τη διατήρηση των οργανικών θέσεων. Όμως είναι λόγια του αέρα. Ο νόμος λέει καθαρά για θητεία. Έχουν χίλιους δυο τρόπους να αναιρέσουν την υποτιθέμενη αυτή δέσμευση. Αρκεί να αναφέρουμε ότι στα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια δεν υπάρχει οργανική θέση, μονιμότητα, αλλά θητεία. Θα είναι ένα σχολείο σε κάθε περίπτωση σκληρή αξιολόγηση, κάτι που δεν αρνήθηκε η κυβέρνηση και οι υποστηριχτές της στο Δ.Σ.. Αν ήθελε πραγματικά να στηρίξει η κυβέρνηση την Επαγγελματική Εκπαίδευση θα μπορούσε:

· Να δώσει χρήματα, γενναία αύξηση της χρηματοδότησης σε όλα τα σχολεία κι όχι σε κάποια ,για να αναβαθμιστούν τα εργαστήρια, να εξοπλιστούν με σύγχρονη υποδομή και μηχανήματα.

· Να φτιάξει σύγχρονα βιβλία, αναλυτικά προγράμματα που να έχουν τις τελευταίες εξελίξεις της επιστήμης, της ειδικότητας, της τεχνολογίας.

· Να δίνει το πτυχίο πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα, χωρίς έξτρα εξετάσεις και πιστοποιήσεις.

· Να προσλάβει εκπαιδευτικούς, με μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.

· Να διευρύνει τις ειδικότητες και τους τομείς σε κάθε περιοχή.

Τέλος δεν μπορεί να περάσει ασχολίαστη η στάση τόσο του κ. Διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όσο και του κ. Δημάρχου. Δεν είμαστε αρμόδιοι να κρίνουμε την αγάπη του κ. διευθυντή για την Τεχνική και Επαγγελματική εκπαίδευση, ωστόσο δεν κρίνονται οι προθέσεις του αλλά το τι ακριβώς ορίζει ο νόμος για τον οποίο δεν μας πληροφόρησε σωστά, και σαφέστατα παραπληροφόρησε το Δ.Σ. λέγοντας ότι έχει ήδη υπογραφεί από τον υπουργό η ίδρυση Π.ΕΠΑΛ στην πόλη μας. Όσον αφορά το κ. Δήμαρχο από την αρχή προσπάθησε να αποπροσανατολίσει την συζήτηση από αυτό που η πρόσκληση για συνεδρίαση σαφέστατα όριζε. Για άλλο πράγμα κληθήκαμε να συζητήσουμε, άλλο εισηγήθηκε και άλλο πρότεινε για απόφαση. Μας είπε μάλιστα ότι με την πρόταση του συμφωνούν και οι καθηγητές. Πράγμα που ο Σύλλογος διδασκόντων στο 1ο ΕΠΑΛ με δελτίο τύπου διαψεύδει. Είναι πράγματι πολύ δύσκολο να υπηρετείς μια αντιλαϊκή πολιτική. Ακόμα πιο δύσκολο είναι να επιχειρηματολογείς ενάντια στην πραγματικότητα. Άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι ο δήμος είναι γρανάζι του κεντρικού κράτους στην υλοποίηση της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής.

Ηγουμενίτσα 5/06/2021

Για την «Λαϊκή Συσπείρωση»

Δώρης Δήμας
Read More »
Η Λαϊκή Συσπείρωση για τη μετατροπή του 1ου ΕΠΑΛ σε πρότυπο Η Λαϊκή Συσπείρωση για τη μετατροπή του 1ου ΕΠΑΛ σε πρότυπο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 08, 2021 Rating: 5

Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας για την απεργία της Πέμπτης

Τρίτη, Ιουνίου 08, 2021
Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας για την απεργία της ΠέμπτηςΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ
10:00 π.μ ΠΛ.ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ-ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι
Η ΝΔ μας κήρυξε πόλεμο, φέρνοντας νομοσχέδιο με τις ανατροπές του αιώνα κατά παραγγελία των επιχειρηματικών ομίλων. Επιδιώκει να ολοκληρώσει το "έργο" του αντεργατικού ξεσαλώματος, αξιοποιώντας την περίφημη διευθέτηση του χρόνου εργασίας για την οποία φέρουν ευθύνη μια προς μια όλες οι κυβερνήσεις. 

Κανείς μας δεν ξεχνά ποιος και τι έκανε για εμάς:
1. Ο νόμος για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας επί ΠΑΣΟΚ που διατηρήθηκε απ' όλες τις κυβερνήσεις.
2. Ο νόμος για τη δουλειά τις Κυριακές, που ξεκίνησε για 7-8 επί ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και τελικά έγιναν 32 επί ΣΥΡΙΖΑ ενώ σήμερα έρχονται να ολοκληρωθούν επί ΝΔ.

Γίνεται μια σκυταλοδρομία στις πλάτες των εργαζομένων για το ποια κυβέρνηση θα εξυπηρετήσει καλύτερα την κερδοφορία των εργοδοτών που φτάνει στο σήμερα με αποκορύφωμα το αντεργατικό έκτρωμα το οποίο:
· χτυπάει το 8ωρο
· το σταθερό εργάσιμο χρόνο
· την κυριακάτικη αργία
· επιβάλλει τη 10ωρη εργασία
· επιβάλλει τις απλήρωτες υπερωρίες
· βάζει ακόμη περισσότερα εμπόδια στην οργάνωση της πάλης μας μέσα από τα σωματεία μας.

Αυτό το έγκλημα ο υπουργός εργασίας το βαφτίζει "πρόοδο" και "εκσυγχρονισμό"! Ότι γίνεται για το "καλό" μας.
Αυτό το καλό βιώνουμε οι εργαζόμενοι στα s/m και στο νομό μας με ωράρια λάστιχο, απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά την Κυριακή, τη μόνη ημέρα για ανάπαυση που μπορεί ο εργαζόμενος να αφιερώσει χρόνο στην οικογένειά του. Είναι το "καλό" που μας έκανε να εργαζόμαστε μέσα στην πανδημία χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας υγείας και ασφάλειας με αποτέλεσμα να μετράμε κρούσματα και συνολικά στον κλάδο δεκάδες θύματα.
Είναι ένα νομοσχέδιο κατά παραγγελία των επιχειρηματικών ομίλων για να βγουν αλώβητοι από τη νέα οικονομική κρίση και απαιτεί πιο φθηνούς, ευέλικτους, αναλώσιμους και αφοπλισμένους εργαζόμενους, οι οποίοι θα εργάζονται όπου, όποτε, αν και όσο τους έχει ανάγκη η μεγαλοεργοδοσία για να απογειώνει την κερδοφορία της.
Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο! Στον πόλεμό τους απαντάμε με πόλεμο!
Μονόδρομος για εμάς είναι η οργάνωση στο σωματείο μας, το δυνάμωμα του συλλογικού μας αγώνα. Με τους συναδέλφους μας μέσα σε κάθε εργασιακό χώρο σχεδιάζουμε την πάλη μας με κριτήριο την ικανοποίηση των δικών μας σύγχρονων αναγκών, απέναντι στην εργοδοσία, τις κυβερνήσεις της και τα συνδικαλιστικά της στηρίγματα.
Απαιτούμε το νομοσχέδιο-έκτρωμα να μην κατατεθεί!

Διεκδικούμε να καταργηθούν:
· όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που διευθετούν το χρόνο εργασίας.
· οι νόμοι των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
· οι νόμοι που ξηλώνουν την Κυριακάτικη αργία.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΗ ΣΤΙΣ 10:00 π.μ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Read More »
Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας για την απεργία της Πέμπτης Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας για την απεργία της Πέμπτης Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 08, 2021 Rating: 5

Οι Σουλιώτες διαμαρτύρονται για συνέδριο που οργανώνεται για τον Αλή Πασά

Τρίτη, Ιουνίου 08, 2021
Οι Σουλιώτες διαμαρτύρονται για συνέδριο που οργανώνεται για τον Αλή ΠασάΑγαπητ/ές-οί απανταχού Ελληνίδες και Έλληνες,
εφέτος η Πατρίδα μας γιορτάζει την επέτειο συμπλήρωσης 200 χρόνων, από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, που ήταν το μεγάλο ξεκίνημα για την απελευθέρωση του Γένους μας, μετά από 400 και πλέον χρόνια, μιας βάρβαρης και τυραννικής σκλαβιάς, κατά τη διάρκεια της οποίας τα θύματα του ελληνικού πληθυσμού, ανήλθαν πλέον σε 7ψήφιο αριθμό, αφού, μόνο κατά την περίοδο 1821-1828, στις επαναστατημένες περιοχές, μηδέ εξαιρουμένης και της Ηπείρου, οι απώλειες άγγιξαν τις 500.000 θύματα, σύμφωνα με την απογραφή που πραγματοποίησε τότε η κυβέρνηση του Ι. Καποδίστρια.
Πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό, σε ζωές και σε ποταμούς αίματος, τόσο των πρωτοστατούντων ηρώων αγωνιστών, όσο και των απλών συμπολεμιστών τους, που θυσίασαν τις ζωές τους και τις ζωές των δικών τους οικογενειών, για να ποτιστεί και να μεγαλώσει το δένδρο της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας της χώρας μας.

Όλους αυτούς τους ήρωες, γνωστούς και αγνώστους, καθώς και όσους βοήθησαν, με κάθε τρόπο, ώστε να προετοιμαστεί, να οργανωθεί και τελικά να πετύχει ο μεγάλος Αγώνας τους, καταφέρνοντας να νικήσουν μια ολόκληρη Οθωμανική αυτοκρατορία, ο ελληνικός λαός τους τιμά διαχρονικά, πόσο μάλλον εφέτος, το 2021, που εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της ένδοξης και νικηφόρου αυτής Επανάστασης.

Όμως, πρόσφατα και στο μέσον, σχεδόν, αυτής της εορταστικής χρονιάς, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών και τα μέλη της δημοτικής του παράταξης, επέλεξαν, με πρόσχημα την συμμετοχή του Δήμου στις επετειακές γιορτές των 200 χρόνων της Παλιγγενεσίας, να διοργανώσουν ένα Διεθνές Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 18-20/6/2021 και να μην τιμήσουν όλους εκείνους, που σύσσωμο το ελληνικό έθνος, τιμά, αλλά να το αφιερώσουν στον σφαγέα ενός μεγάλου αριθμού ηρώων αγωνιστών της Επανάστασης και λυσσαλέο εχθρό, κάθε επαναστατικής προσπάθειας, στον περιβόητο Αλή πασά, με τον τίτλο, «Ο Αλή-πασάς και η εποχή του», λες και διοργανώνουν ένα επιστημονικό σεμινάριο, σε ανύποπτο χρόνο και όχι σε μια διοργάνωση, ως τιμητική προσφορά και συμμετοχή του μεγάλου και ιστορικού Δήμου Ιωαννιτών, για την Επανάσταση του 1821.

Σύμφωνα με την επίσημη δημοτική ανακοίνωση, αυτό το πρόγραμμα παρουσιάστηκε, σε ειδική εκδήλωση, παρουσία των τοπικών Αρχών (!) και διαφόρων εκπροσώπων φορέων της περιοχής, αλλά περιέργως, ουδείς διαμαρτυρήθηκε για το περιεχόμενό του…
Μεταξύ εκείνων που παρευρέθηκαν, ήταν και η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κα Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία συμφώνησε, ότι «η πρόταση του Δημάρχου, συνάδει πλήρως με τις αρχές της Επιτροπής της».(!)

Επίσης παραβρέθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, κος Γιώργος Αμυράς, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του και τη βεβαιότητα, για μεγάλη επιτυχία αυτών των εκδηλώσεων, ίσως, για τα «κατορθώματα» του Αλή πασά, o οποίος έσφαξε τους πρόκριτους στο Χόρμοβο και 600 άτομα στο Γαρδίκι το 1812, όπως έσφαξε και τους κατοίκους της ηρωϊκής Χειμάρας το 1805 μέσα στις εκκλησίες, ανήμερα του Πάσχα, όπως έκοψε στα τέσσερα, τον αγωνιστή παπά-Θύμιο Βλαχάβα και κρέμασε τα κομμάτια του στη πόλη, όπως σκότωσε τον Κατσαντώνη, σπάζοντάς του, όλα τα κόκκαλα στο αμόνι, όπως έπνιξε τη κυρά Φροσύνη, στη λίμνη των Ιωαννίνων και σωρεία άλλων δολοφονιών και θηριωδίες κάθε είδους, καθώς και αποτρόπαιες πράξεις βασανισμού, εξανδραποδισμού, λεηλασίες και φρικαλεότητες. Άραγε, όλα αυτά, θα αποσιωπηθούν σε αυτό Συνέδριο, ή θα εμφανιστούν ως «παράπλευρες απώλειες», από τη δράση μιας «εξαιρετικής προσωπικότητας», που πρέπει, με πόνο ψυχής, αλλά και μεγάλη αγανάκτηση, να ξαναθυμηθούν οι Ηπειρώτες;(!)

Εάν πραγματοποιηθεί η όποια αναφορά στον Αλή πασά, κατά το διεθνές Συνέδριο, θα πρόκειται για μια απαράδεκτη και ασεβή πράξη, τόσο προς τις επετειακές γιορτές των 200 χρόνων από το 21’, όσο και προς τους πεσόντες Hπειρώτες ήρωες και κατ’ εξοχήν, στα ένοπλα τμήματα του τότε Ελληνισμού, το Σούλι και τους Σουλιώτες, που ο Αλή πασάς εξόντωσε σταδιακά και μεθοδικά.
Η επιλογή του Δημάρχου Ιωαννιτών και όσων συμφώνησαν με αυτήν, κάθε άλλο, παρά τιμά την επέτειο του ιερού Αγώνα του 21’ και ταυτόχρονα εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς, αφού οι Έλληνες, γιορτάζοντας τα 200 χρόνια της Απελευθέρωσης τους, προβάλουν ως πρότυπο και σφραγίδα της Ηπείρου, όχι τον Λάμπρο Τζαβέλα, τον Μάρκο Μπότσαρη, ή τη Δέσπω, ή και άλλους ήρωες, αλλά έναν από τους μεγαλύτερους Οθωμανούς σφαγείς.

Ο Δήμος Ιωαννιτών –τουλάχιστον εφέτος– εάν ήθελε να οργανώσει κάποιο Συνέδριο, που να σχετίζεται με τις γιορτές των 200 χρόνων από το 1821, θα έπρεπε να το είχε αφιερώσει στον μεγάλο εχθρό του Αλή Πασά, τους ήρωες του Σουλίου, που έχυσαν το αίμα τους, μέχρι και την τελευταία μέρα της Επανάστασης, διότι με αυτό που επέλεξε, παραβιάζεται κάθε έννοια της κοινής λογικής και του κοινό αισθήματος, με την μηδενική αναφορά στους Σουλιώτες και τους αγώνες του κάθε Ηπειρώτη αγωνιστή, που είναι το σύμβολο της ελληνικής Ηπείρου και άξιοι κάθε τιμής και μνήμης και όχι ο Αλή πασάς.
Αιδώς Αργείοι…

Ο Σύλλογος των Απανταχού Σουλιωτών, του οποίου έχω την τιμή να προεδρεύω, αλλά κι εγώ ο ίδιος, ως απόγονος της ένδοξης φάρας των Μποτσαραίων, καταδικάζουμε απερίφραστα την επιλογή του Δημάρχου Ιωαννιτών και όσων συνέδραμαν σε αυτήν και καλούμε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα πατριώτη, εφόσον συμφωνεί, με αυτό το κείμενο διαμαρτυρίας και καταγγελίας, να το προσυπογράψει ονομαστικά και με την ιδιότητά του, ώστε να συμβάλλει στη προσπάθεια, αλλαγής τίτλου, περιεχόμενου ή ακόμη και ματαίωσης, αυτής της απαράδεκτης εκδήλωσης, από το πρόγραμμα του Δήμου.

ΣΟΥΛΙ 7-6-2021

Με τιμή,
Δημήτριος Μπότσαρης
Προεδρεύων
Συλλόγου Απανταχού Σουλιωτών
Read More »
Οι Σουλιώτες διαμαρτύρονται για συνέδριο που οργανώνεται για τον Αλή Πασά Οι Σουλιώτες διαμαρτύρονται για συνέδριο που οργανώνεται για τον Αλή Πασά Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 08, 2021 Rating: 5

Έρευνες προς εντοπισμό τυχόν αγνοούμενου στην Πρέβεζα

Τρίτη, Ιουνίου 08, 2021
Έρευνες προς εντοπισμό τυχόν αγνοούμενου στην Πρέβεζα Ενημερώθηκαν, βραδινές ώρες χθες, οι Λιμενικές Αρχές Πρέβεζας και Αμφιλοχίας, για περιστατικό τυχόν αγνοούμενου 89χρονου αλλοδαπού στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Αμβρακικού κόλπου.

Συγκεκριμένα, κατά δήλωση ιδιώτη αλλοδαπού, ο 89χρονος ιδιοκτήτης και μοναδικός επιβαίνοντας του Ι/Φ σκάφους ''SOCORRI'' σημαίας Γαλλίας, το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στη θαλάσσια περιοχή εκατό μέτρα (100 μ.) βόρεια του αλιευτικού καταφυγίου Πρέβεζας, αγνοείται.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, άμεσα ξεκίνησαν έρευνες στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή, με τη συμμετοχή δύο (02) περιπολικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ιδιωτικών σκαφών, ιδιωτικού καταδυτικού συνεργείου και τριών (03) περιπολικών οχημάτων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από ξηράς, με αρνητικά αποτελέσματα, ενώ τυχόν εξελίξεις θα γνωστοποιηθούν με νεότερο δελτίο τύπου.
Read More »
Έρευνες προς εντοπισμό τυχόν αγνοούμενου στην Πρέβεζα Έρευνες προς εντοπισμό τυχόν αγνοούμενου στην Πρέβεζα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 08, 2021 Rating: 5

Σελίδες