Διαβάστε στην εφημερίδα ΤΙΤΑΝΗ Θεσπρωτίας που κυκλοφορεί

Τρίτη, Φεβρουαρίου 20, 2018
Read More »
Διαβάστε στην εφημερίδα ΤΙΤΑΝΗ Θεσπρωτίας που κυκλοφορεί Διαβάστε στην εφημερίδα ΤΙΤΑΝΗ Θεσπρωτίας που κυκλοφορεί Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 20, 2018 Rating: 5

Ο αρβανίτικος παραδοσιακός γάμος ξαναζωντάνεψε την Καθαρά Δευτέρα στο Καστρί Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Φεβρουαρίου 20, 2018

Στο Καστρί Ηγουμενίτσας η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται κάθε χρόνο με την αναπαράσταση του αρβανίτικου παραδοσιακού γάμου. Και εφέτος έγινε με επιτυχία το δρώμενο. Με πρωτοβουλία και φροντίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστρίου-Αγ. Βλασίου-Μαυρουδίου, οργανώθηκε η αναβίωση του εθίμου. 
Έγιναν τα προγαμήλια τελετουργικά (ξύρισμα του γαμπρού κ.λπ.) σε αίθουσα του ιδρύματος Ηλία Σάρρα. 
 Η πομπή, που σχηματίστηκε με το γαμπρό και τη νύφη πάνω σε άλογα και την προίκα, ενώ ο κόσμος ακολουθούσε, κατέληξε στο δημοτικό σχολείο του Καστριού, όπου "τελέστηκε" ο γάμος και στήθηκε γλέντι, όπου προσφέρθηκε φασολάδα. 
Πρόκειται για παλαιό έθιμο, που αναβιώνει εδώ και χρόνια κάθε Καθαρά Δευτέρα και δεν είναι λίγοι όσοι το παρακολουθούν.
Στα χωριά της περιοχής- όπως σε κάθε κύτταρο κοινοτικής ζωής - διαμορφώθηκαν έθιμα στενά συνδεδεμένα με τις συνθήκες του τόπου και κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής. 
Ο γάμος, ειδικά την παλιά εκείνη εποχή και κυρίως στο χωριό, ήταν ένα σημαντικό γεγονός, ένα ορόσημο στη ζωή δύο ανθρώπων, που ενδεχόμενο (και μάλιστα συνηθισμένο) ήταν και να μη γνωρίζονται και ακόμη να μην είχαν ιδωθεί ακόμη. 
Αυτό οφειλόταν στο γεγονός, ότι οι περισσότεροι γάμοι γίνονταν από προξενιό και πολλές φορές οι μελλόνυμφοι κατάγονταν από διαφορετικά χωριά.ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ
Το ξεκίνημά του παραδοσιακού γάμου ήταν το προξενιό, με κυρίαρχο θέμα τις διαπραγματεύσεις για την προίκα Αυτούς όμως που ενδιέφερε άμεσα ο γάμος, τους μελλόνυμφους, τις πιο πολλές φορές δεν τους ρώταγαν. Οι πατεράδες ήταν οι γενικοί κουμανταδόροι κι αυτοί έπαιρναν τις αποφάσεις, επιβάλλοντας συχνά στο κορίτσι τους να αποδεχτεί για σύζυγο κάποιο πρόσωπο που δεν ήθελε.
Ο ΑΡΡΑΒΩΝΑΣ
Δεύτερο βήμα ήταν ο αρραβώνας των παιδιών, που βοηθούσε στην καλύτερη γνωριμία και οριζόταν η ημερομηνία του γάμου. Αν απ’ τη πλευρά της κοπέλας ήταν έτοιμοι, δηλ. δεν υπήρχε πρόβλημα με τα προικιά, τότε η περίοδος του αρραβώνα δεν διαρκούσε πολύ.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΜΟ
Η οικογένεια του γαμπρού άρχιζε τις προετοιμασίες από την Πέμπτη. Το πρωί έφτιαχναν τους κουραμπιέδες. Σ` όλη αυτή την προετοιμασία, πρωτοστατούσαν η μάνα του γαμπρού και η γριά γιαγιά του (αν, βέβαια, υπήρχε ακόμη στη ζωή). Τα γλυκά όμως έβαζαν και τα ζύμωναν "τρεις παντρεμένες", που ήταν «πρωτοστέφανες», που ήταν ευτυχισμένες με τους άντρες τους και που είχαν οπωσδήποτε γεννήσει παιδιά. Την άλλη μέρα, την Παρασκευή, ζύμωναν τα ψωμιά του γάμου (τα κουλουρόψωμα ). Είχαν διαλέξει και καθαρίσει από προχτές το σιτάρι και, με τις σχετικές ευχές, το είχανε πάει στο νερόμυλο του χωριού. Και σήμερα οι τρεις ευτυχισμένες παντρεμένες βοήθησαν για να γίνουν τα ψωμιά. Την ίδια μέρα, οι ίδιες γυναίκες, που έχουν το γούρι, ζύμωναν και τις πίτες του γάμου. Ύστερα αυτές και άλλες γυναίκες μαζί και νέες κοπέλες, έφτιαξαν με ζυμάρι ένα σωρό στολίδια πάνω στις πίτες. Το Σάββατο, είχαν από το πρωί απολυθεί στα διάφορα σπίτια οι "καλεστάδες", μικρότερα αδέλφια και ξαδέλφια του γαμπρού. Είχαν μαζί τους δύο κοφίνια (=καλάθια), το ένα, το μεγάλο, άδειο και στο άλλο μέσα είχαν τα "καλέσματα". Έδιναν από ένα τέτοιο δώρο σε κάθε συγγενικό σπίτι και τους καλούσαν στο γάμο. Οι προσκαλούμενοι τους κερνούσαν γλυκό και τους έδιναν αβγά, για να φτιάξουν με αυτά δίπλες.
Ο ΓΑΜΟΣ
Το βράδυ του Σαββάτου πολλοί από τους καλεσμένους πήγαιναν στο σπίτι του γαμπρού, όπου και τους είχαν τραπέζι. Μετά το φαγοπότι άρχιζαν "τα τραγούδια της τάβλας" και το χορό. Τη βραδιά εκείνη έκαναν την εμφάνισή τους και τα όργανα του γάμου: κλαρίνο και λαούτο. Όλο το χωριό έβρισκε την ευκαιρία να διασκεδάσει εκείνες τις ημέρες, μιας και η σκληρή καθημερινή βιοπάλη δεν τους έδινε και πολλές τέτοιες ευκαιρίες. Την ημέρα του γάμου, πριν το μεσημέρι ξεκίναγαν όλοι να πάνε στο σπίτι της νύφης. Ο πατέρας, η μητέρα, τα αδέλφια του γαμπρού και όλο το άλλο συγγενολόι, φίλοι και δικοί. Ένας μονάχα δεν μπορούσε να λάβει μέρος, ο γαμπρός. Τούτη τη μέρα γαμπρός και νύφη θα αντικριστούν μόνο το απόγευμα, την ώρα που θα πήγαιναν να παραλάβουν τη νύφη. Το ξεκίνημα και η πορεία για το σπίτι της νύφης δεν είναι γεγονός τυχαίο, ούτε και μπορεί να γίνει όπως και όπως. Μπροστά πηγαίνουν τα δύο όργανα: κλαριντζής και λαουτιέρης, παίζοντας γνωστό σκοπό του γάμου. Σ΄ όλες τις διαδρομές παιζόταν κατά προτίμηση ο ίδιος σκοπός. Οι κοπέλες και τα παλικάρια που ακολουθούσαν, ξανάλεγαν το τραγούδι. Πίσω από τους 2 οργανοπαίχτες ερχόταν το σπουδαιότερο πρόσωπο της συντροφιάς. Ήταν αυτός που κρατούσε την πίτα του γαμπρού. Πήγαινε μπροστά απ’ όλους τους άλλους, μόνος του. Αυτό φανερώνει την αξία που είχε η πίττα, σε όλη τη διαδικασία του γάμου.
ΤΑ ΠΡΟΙΚΙΑ
Μόλις έφευγαν οι συγγενείς του γαμπρού, οι συγγενείς της νύφης φόρτωναν τρία ζώα με τα προικιά και σχημάτιζαν μια πομπή ανάλογη με την προηγούμενη. Και σ' αυτή την περίπτωση μπροστά πήγαιναν τα όργανα. Έπειτα πρώτη μια κοπέλα που κρατούσε την πίτα της νύφης. Τα προικιά ήταν φορτωμένα με τάξη. Μπροστά πήγαιναν τα χοντρόρουχα του ύπνου, κιλίμια, βελέντζες, κουβέρτες και πάνω τους όμορφα μαξιλάρια. Πίσω ακολουθούσαν δύο καινούργια μπαούλα, γεμάτα με σεντόνια κι εργόχειρα της νύφης. Πιο πίσω το καινούργιο στρώμα κι άλλα είδη. Δεν έλειπαν ούτε οι καινούργιοι τεντζερέδες, τα χαλκώματα και βέβαια η σιδεροστιά. Καθώς προχωρούσε η πομπή, έβγαιναν οι νοικοκυρές στα παραθύρια και στα μπαλκόνια κι έριχναν πάνω στα προικιά χουφτιές το σιτάρι ή το ρύζι. Το ίδιο έκανε και η μάνα του γαμπρού, όταν τα προικιά έφταναν στην αυλή της.
ΤΟ ΣΤΟΛΙΣΜΑ ΤΟΥ ΓΑΜΠΡΟΥ
Το στόλισμα του γαμπρού αποτελείται κυρίως από το κούρεμα, το ξύρισμα και το χτένισμα του. Πρώτα-πρώτα καθίζουν το γαμπρό (συνήθως) πάνω σ' ένα κρασοβάρελο, απ' αυτά που οι γυναίκες του χωριού κουβαλάγανε το νερό από τη βρύση. Κατά το κούρεμα και το ξύρισμα έπαιζαν και τα όργανα. Ο γαμπρός φορούσε την πατροπαράδοτη φουστανέλα, γιλέκο με γαϊτάνι, σελάχι πέτσινο, ζωσμένο στη μέση, με παπούτσια ή τα γνωστά τσολιαδίστικα τσαρούχια και κόκκινο σκουφί με κοντή φούντα. Οι συγγενείς κι οι φίλοι πλησίαζαν το γαμπρό, τον "ασήμωναν" στο μέτωπο με κάποιο νόμισμα, και του εύχονταν να ζήσει ευτυχισμένος. Η τελετή του ξυρίσματος είχε σπουδαία σημασία.
ΤΟ ΣΤΟΛΙΣΜΑ ΤΗΣ ΝΥΦΗΣ
Το στόλισμα της νύφης ήταν σωστή ιεροτελεστία. Όλες οι φιλενάδες της ήταν δίπλα της και φρόντιζαν για τα πάντα. Πιο παλιά και μέχρι το 1910 περίπου, είχε καθιερωθεί σαν νυφικό το ντύσιμο της βασίλισσας Αμαλίας. Μακρύ φουστάνι-όχι λευκό-παπούτσια κουμπωτά, μπούστος και αντί για πέπλο ένας κόκκινος σκούφος (το παπάζι) με μακριά φούντα, που έπεφτε στις πλάτες της νύφης. Στο σπίτι της νύφης, ο τόνος των τραγουδιών του γάμου ήταν μελαγχολικός (με αρκετές βέβαια εξαιρέσεις), λόγω του οριστικού χωρισμού, που θα γινόταν σε λίγη ώρα, ανάμεσα σ' αυτήν και το πατρικό της σπίτι.
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Το απόγευμα ξεκίναγε η πομπή (ο «ταϊφάς» του γαμπρού) για το σπίτι της νύφης. Μπροστά τα δύο όργανα. Στο σπίτι της νύφης η υποδοχή θερμή και σύντομη. Ο γαμπρός μόλις έφτανε στο σπίτι της νύφης, ανέβαινε πάνω στη σκεπή του σπιτιού, στο μέρος που είναι πάνω από την πόρτα κι εκεί αναποδογύριζε μερικά κεραμίδια και λίγα απ' αυτά τα έσπαζε. Έκανε δυναμική επίδειξη εναντίον των δαιμονικών όντων που τυχόν σύχναζαν στο σπίτι της νύφης. Από το σπίτι της νύφης ξεκίναγε πρώτα η ακολουθία του γαμπρού. Πάντα μπροστά τα όργανα, πίσω ο γαμπρός και ξωπίσω όλοι οι άλλοι. Σ' ολόκληρη τη διαδρομή ως το σπίτι της νύφης και ως την εκκλησιά, ο γαμπρός δεν έμενε μοναχός. Δεξιά κι αριστερά του τον κρατούσαν αγκαζέ δύο παλικάρια, ο κουμπάρος κι ο παρακουμπάρος. Εκατό περίπου μέτρα πιο πίσω ακολουθούσε η συνοδεία της νύφης. Ίδια διάταξη κι εδώ. Μόνο που εδώ την κρατούσαν οι δύο στενότεροι δικοί της, ο πατέρας της κι ο αδελφός της. Στην αυλόπορτα της εκκλησίας, η νύφη έκανε τρεις μετάνοιες στους νονούς της και τρεις στα πεθερικά της κι αυτοί με τη σειρά τους την κέρναγαν και οι τέσσερις (εφ' όσον βέβαια ζούσαν άπαντες). Μπαίνοντας η νύφη στην εκκλησιά, φρόντιζε ειδικά τη στιγμή εκείνη να μπει με το δεξί πόδι. Το ίδιο έκανε κι ο γαμπρός. Για να τους έρθουν όλα δεξιά και καλά.


 
Read More »
Ο αρβανίτικος παραδοσιακός γάμος ξαναζωντάνεψε την Καθαρά Δευτέρα στο Καστρί Ηγουμενίτσας Ο αρβανίτικος παραδοσιακός γάμος ξαναζωντάνεψε την Καθαρά Δευτέρα στο Καστρί Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 20, 2018 Rating: 5

Στην κορυφογραμμή της Πετροβίτσας την Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Φεβρουαρίου 20, 2018


Ο σύλλογος μας την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου θα διασχίσει την κορυφογραμμή της Πλακωτής - Πετροβίτσας - Ελαταριάς - Λαμπανίτσας, έως και την Αγία Μαύρα (Σέλλιανη).

Ώρα Αναχώρησης:
6:45 π.μ. από το "Πάνθεον"

Σημείωση:
Τα τοπωνύμια που ακολουθούν στις διαδρομές, αφορούν το βουνό της Πλακωτής, τα οποία αναβίωσαν από την κα Τούλα Αθανασίου - Μώκου, κάτοικος του χωριού της Πλακωτής.


1η πορεία: Βαθμός Δυσκολίας 2 (5 εάν συναντήσουμε χιόνια)

Απόσταση: 11 km , Υ.Δ.: 750 , ώρες: 7

Διαδρομή:
Γέφυρα Βαρδακώστα - Αλώνι του παπά - Γρούβες - Βελανιδιές - Λευτοκαρυά - Γράβος - Κόταλα - Πανί (Λούτσα του Μπότζιου - Αλώνι του Μήτσου - Δεξαμενή) - Γελοδομανή - Τσέπι του Ράφτη - Ρεμαντάνι - Σταυρός - Μουσίτσα (όρια με Πετροβίτσα) - ξέφωτο - κορυφούλα και επιστροφή

Περιγραφή:
Πρόκειται για μία πανέμορφη διαδρομή με αφετηρία τα σύνορα της Μίχλας και της Πλακωτής από την παλαιά Γέφυρα του Βαρδακώστα. Ξεκινάει με πλούσιο θαμνώδες τοπίο σε αγροτικό δρόμο, και εκατέρωθεν αυτού δεσπόζουν οι πρώτες καρυδιές και καστανιές.
Αμέσως, το κελάρυσμα του νερού στα παράπλευρα τρεχούμενα ρέματα, η βοή του αέρα που διασχίζει τη μεγάλη κόψη του βουνού, οι ήχοι από διάφορα πουλιά, το θρόισμα των φύλλων και η πεντακάθαρη ατμόσφαιρα εντυπωσιάζουν τους συνοδοιπόρους.
Αφήνουμε το δρόμο και εισερχόμαστε σε χωμάτινο μονοπάτι με σχετικά έντονη κλήση, σκεπασμένο από βελανιδιές και πουρνάρια.
Η φύση κάνει το θαύμα της, με ένα αγέρωχο δέντρο να έχει γείρει και να δημιουργει μία φυσική πύλη με καμάρα, την οποία διαπερνάμε και εισερχόμαστε εντός πλούσιας βλάστησης με ποικίλες εναλλαγές της χλωρίδας. Η δασώδης έκταση επεκτείνεται με δέντρα βελανιδιές και κέδρα.
Όσο ανεβαίνουμε υψόμετρο τα δέντρα αυτά αραιώνουν και αντικαθίστανται από τα πρώτα μικρά έλατα.
Διασχίζουμε ένα πανέμορφο οροπέδιο (τοποθεσία "Πανί") και ευθύς μπροστά μας προβάλλεται το πρώτο πυκνό δάσος με έλατα, γεμάτο 'πινελιές' χιονιού, θαρρείς και είναι εικόνα από έργο ενός μεγάλου ζωγράφου. Αντιθέτως, είναι η ευχάριστη πραγματικότητα.
"Τραβερσάρουμε" το δάσος ΒΑ και το επόμενο δάσος που συναναντάμε το διαπερνάμε καθέτως.
Βγαίνουμε στις πρώτες "γυμνές" σκληροτράχυλες κορυφούλες στην αρχή της κορυφογραμμής, όπου έχουμε την ευκαιρία να ξαποστάσουμε και να χαρούμε την εκπληκτική θέα των 360 μοιρών και να "γεμίσουμε" με αισθήματα ευφορίας και σωματικής ευεξίας.
Από το σημείο αυτό επιστρέφουμε προς την αφετηρία ακολουθώντας ακριβώς την ίδια πορεία, από όπου και τερματίζουμε.

Απαιτήσεις:
Προτείνεται για την πλειοψηφία των ενδιαφερομένων, αλλά όχι για αρχάριους!

Έδαφος:
Χώμα και μετά το δάσος μετά τα έλατα πετρώδες σκληροτράχηλο.

Αρχηγός:
Κώστας Αθανασίου

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2η πορεία: Βαθμός Δυσκολίας 2+ (5+ εάν συναντήσουμε χιόνια)

Απόσταση: 13 km , Υ.Δ.: 974 μ , ώρες: 8

Διαδρομή:
Γέφυρα Βαρδακώστα - Αλώνι του παπά - Γρούβες - Βελανιδιές - Λευτοκαρυά - Γράβος - Κόταλα - Πανί (Λούτσα του Μπότζιου - Αλώνι του Μήτσου – Δεξαμενή) – Γελοδομανή - Τσέπι του Ράφτη - Ρεμαντάνι - Σταυρός - Μουσίτσα - κορυφογραμμή Πετροβίτσας / Λαμπανίτσας - Κεραίες - Μονή Αγ. Παρασκευής - κατήδρομο - σκάλα (σέλωμα) - χαληκαριές - ρεματιά - Αγία Μαύρα (Σέλλιανη)

Περιγραφή:
Πρόκειται για μία σκληροτράχηλη πορεία, για σκληροτράχηλους ορειβάτες, τα χνάρια των οποίων ενώνονται με αυτά της άγριας πανίδας!
Ιδιαίτερα απαιτητική διαδρομή που αφορά μόνο έμπειρους και δυνατούς συνοδοιπόρους.
Συναρπαστική από την αρχή έως το τέλος, με ποικίλες εναλλαγές του φυσικού τοπίου και των στοιχείων της φύσης.
Παρθένα πλούσια δάση, εντυπωσιακά οροπέδια, "άγρια ομορφιά" , ρεματιές, θέα, χιόνι, πράσινο, αέρας, ομίχλη και πιθανή βροχή, συνθέτουν ένα τοπίο μαγικό, ονειρεμένο, σαν και αυτό θαρρείς, προς στιγμή, πως δεν υπάρχει εντυπωσιακότερο !

Έδαφος:
Στην αρχή χώμα και στη συνέχεια πετρώδες σκληροτράχηλο.

Ιδιαιτερότητες:
Σε 4-5 σημεία χρειάζεται ελαφρώς scrambling (αναρρίχηση).

Αρχηγοί:
Σπύρος Δούδαλης και Άρης Κέρος (σκούπα)

Απαραίτητος Εξοπλισμός:
- Κράνος για την 2η πορεία
(διατίθεται από το Σύλλογο για όσους δεν έχουνε)
- κινητό τηλέφωνο,
- ορειβατικά μποτάκια (αδιάβροχα και με σόλα σε καλή κατάσταση)
- αδιάβροχα και αντιανεμικά ρούχα και γάντια,
- μπατόν,
- γκέτες (προαιρετικά)
- νερό 2,5 λιτ,
- ελαφρύ κολατσιό υδατανθράκων,
- γυαλιά ηλίου
- καπέλο
- αντηλιακό
- σκούφος
- φακός
- ισοθερμική αλουμινοκουβέρτα
- σφυρίχτρα,
- αναπτήρας / σπίρτα ,
- μικρό φαρμακείο
- εφεδρικός στεγανοποιημένος ρουχισμός στο σάκο, κατάλληλος για
την εποχή
- εφεδρική αλλαξιά ρούχων στο λεωφορείο

Δηλώσεις συμμετοχής:

Στο γραφείο του Ε.Ο.Σ.Η. στην παλιά μαθητική εστία, 2ος όροφ. αριστερή πτέρυγα,
την Τετάρτη 21/2/18 και Πέμπτη 22/2/18 και
ώρες 19.00-21.00
τηλ. 2665 400 802

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
2665400802 (TET-ΠΕΜ 19.00-21.00)

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ.


 
Read More »
Στην κορυφογραμμή της Πετροβίτσας την Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας Στην κορυφογραμμή της Πετροβίτσας την Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 20, 2018 Rating: 5

Ημερίδα με θέμα «Διαχείριση των αδέσποτων ζώων & της κακοποίησης των ζώων συντροφιάς»

Τρίτη, Φεβρουαρίου 20, 2018

Σας ενημερώνουμε ότι το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με τη συμμετοχή του Π.Κ.Σ. – Παράρτημα Ηπείρου, θα πραγματοποιήσει ημερίδα με θέμα «Διαχείριση των αδέσποτων ζώων & της κακοποίησης των ζώων συντροφιάς», το Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 17.00 στα Ιωάννινα, στο αμφιθέατρο του Επιστημονικού & Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου. 
Το Πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

17:00-17:05 Έναρξη- χαιρετισμοί

17:05-17:45 Εισαγωγή στην κτηνιατροδικαστική και η επιστημονική προσέγγιση της κακοποίησης και μη-σύννομης θανάτωσης των ζώων.
Δημήτριος Τόντης, Αν. Καθηγητής & Δ/ντής Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

17:45–18:00 Ο προσδιορισμός χρόνου θανάτου ζώου και η κτηνιατροδικαστική εντομολογία.
Δημήτριος Δούκας, Συμβασιούχος Διδάσκων στο Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

18:00–18:15 Καλές πρακτικές στη διαχείριση περιστατικών λεϊσμανίωσης.
Δήμητρα Παρδάλη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ.

18:15–18:30 Η νομοθεσία για τα ζώα στην Ελλάδα, ο ρόλος της Αστυνομίας & των Δημοτικών Αρχών μέχρι σήμερα.
Δημήτριος Δούκας

18:30–18:40 Οι δηλητηριάσεις ζώων συντροφιάς.
Δημήτριος Δούκας

18:40–18:55 Διαχείριση των αδέσποτων ζώων στον Δήμο Ιωαννιτών.
Χρυσάνθη Καραπέτσιου, Τμήμα Κτηνιατρικής, Δ.Α.Ο.Κ. - Π.Ε. Ιωαννίνων

18:55–19:10 Τα κίνητρα και το ψυχολογικό προφίλ του δράστη σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώων.
Δημήτριος Δούκας

19:10–19:20 Οι κοινωνικές προεκτάσεις της κακοποίησης ζώων σε συνάρτηση με μορφές διαπροσωπικής βίας και παραβατικότητας.
Δημήτριος Δούκας

19:20–19:35 Από την ευζωία στην κακοποίηση ζώων συντροφιάς: η φιλονικία για την “γκρίζα ζώνη” και η επιστημονική προσέγγιση.
Δημήτριος Τόντης

19:35–19:50 Ο ρόλος του κτηνιάτρου σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώων, τεχνικές διαγνωστικής νεκροψίας, το πρωτόκολλο και η αξία της κτηνιατροδικαστικής έκθεσης.
Δημήτριος Τόντης

19:50–20:00 Συζήτηση


Read More »
Ημερίδα με θέμα «Διαχείριση των αδέσποτων ζώων & της κακοποίησης των ζώων συντροφιάς» Ημερίδα με θέμα «Διαχείριση των αδέσποτων ζώων & της κακοποίησης των ζώων συντροφιάς» Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 20, 2018 Rating: 5

Σύλληψη 50χρονου ημεδαπού, υπεύθυνου καταστήματος για ηχορύπανση

Τρίτη, Φεβρουαρίου 20, 2018


Συνελήφθη, προχθές (18-02-2018) μετά τα μεσάνυχτα στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πρέβεζας, ένας 50χρονος ημεδαπός, υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε με ειδική συσκευή ηχομέτρησης, κατελήφθη να λειτουργεί μουσική, έχοντας παραβιάσει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ήχου.


Read More »
Σύλληψη 50χρονου ημεδαπού, υπεύθυνου καταστήματος για ηχορύπανση Σύλληψη 50χρονου ημεδαπού, υπεύθυνου καταστήματος για ηχορύπανση Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 20, 2018 Rating: 5

Φυτά για το σπίτι και το γραφείο, μια επιτακτική ανάγκη - Του Άγγελου Ντόρκου

Τρίτη, Φεβρουαρίου 20, 2018


Θυμάστε μια ταινία του ΄50 «Μια ζωή την έχουμε…» με το Δημήτρη Χόρν στον ρόλο του χαμηλόμισθου τραπεζικού υπαλλήλου; μέσα στο φτωχικό του διαμέρισμα υπήρχαν ένα συγγόνιο και ένα «ελβετικό τυρί» όπως έλεγαν την μονστέρα εκείνη την εποχή, ενω στην τράπεζα υπήρχαν διάσπαρτες κέντιες και «ελβετικά τυριά»πάλι, πράγμα που υποδηλώνει οτι τα φυτά αυτά ήταν της μόσας.

Την δεκαετία του ΄70 η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ-η πασίγνωστη NASA- έκανε μια έρευνα με αφορμή το «σύνδρομο των νεκρών κτιρίων». τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου απομακρύνουν από την ατμόσφαιρα επιβλαβείς ουσίες, όπως η φορμαλδεϋδη και άλλες που εκπέμπουν τα πλαστικά, το χρώμα των τοίχων, οι μοκέτες οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκεύες, τα θερμαντικά σώματα, ενώ επιπλέον απελευθερώνουν οξυγόνο.

Μέσα από αυτή τη σύντομη αναδρομή βλέπουμε πως ο ρόλος των φυτών εσωτερικού χώρου ήταν απολύτως απαραίτητος. αναλογικά μπορούμε να καταλάβουμε την τεράστια σπουδαιότητα που έχουν αυτά τα φυτά σήμερα.
Τι εξυπηρετούν όμως αυτά τα φυτά; 
Πέρα από τα όμορφα χρώματα και την ονειρική ατμόσφαιρα που δημιουργούν δίνοντας νόημα στα σκληρά υλικά των τεσσάρων τοίχων της καθημερινότητας μας, έχουν και σημαντική λειτουργική αξία που μπορούμε να την συνοψίσουμε στα εξής:
 • Καθαρίζουν την ατμόσφαιρα.
 • Περιορίζουν τις δυσάρεστες οσμές.
 • Αν είναι αρκετά αυξάνουν την σχετική υγρασία του χώρου όταν οι συνθήκεσ είναι ξηρές.
 • Ψυχοθεραπεία. σε όλους αρέσει και θα πρέπει να μας γίνει συνείδηση να ζούεμς στο χώρο της καθημςρινής μας διαβίωσης ή της εργασίας μας με τα φυτά καθώς κάνουν αυτούς τους χώρους πιο ευχάριστουσ και πιο ζωντανούς.
 • Με βάση τις αρχές του feng shui, τα φύτα μπορούν να τοποθετηθούν σε εσωτερικούw χώρους με συγκεκριμένους κανόνες, είτε ως «επιθετικά» στοιχεία είτε ως φορείς «αρμονίας»Χαρακτηριστικά αναφέρουμε κάποια από τα φυτά που σύμφωνα με την έρευνα της NASΑ έχουν πιο αποτελεσματική επίδραση στο περιβάλλον του σπιτιού: κέντια (Kentia fosteriana), χαμαιδώρεα (Chamaedorea sp), σπαθίφυλλο (Spathiphyllum wallisii) δράκαινες (Draceana marginta, D. franrans, D. warneckeii), Ζέρμπερα (Gerbera jamesonii).

Διαλέγουμε λοιπόν για το σπίτι μας φυτά που έχουμε επιλέξει μόνοι μας είτε με την βοήθεια κάποιου εξειδικευμένου γεωπόνου και αφού σιγουρευθούμε για την καλή τους φυτοϋγεία και τα τοποθετούμε στο χώρο μας. Εκεί θα πρέπει να μάθουμε κάποια πραγματάκια και για την συντήρηση τους. αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα για να καταφέρουμε να ζήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα μαζί μας και να χαιρόμαστε. Σε γενικές γραμμές ένα πρόγραμμα συντήρησης περιλαμβάνει τα εξής:
 • Λίπανση 1 φορά ανά μήνα ή 2 φορές ανάλογα με το φυτό.
 • Τακτικός καθαρισμός του φυλλώματος με ένα καθαρό βρεγμένο πανί, έτσι ώστε να απομακρύνεται η σκόνη που δυσχαιραίνει την αναπνοή.
 • Συμπλήρωση του υποστρώματος της γλάστρας μας όταν χαμηλώνει η στάθμη του.
 • Τακτικός καθαρισμός από ξερά και χαλασμένα φύλλα όσο πιο συχνά γίνεται
 • Αφαίρεση ξερών ή «τελειωμένων» λουλουδίων για τα ανθοφόρα φυτά όπως οι μπιγκόνιες για να ενισχύσουμε την ανθοφορία.
 • Έλεγχος στο πιατάκι της γλάστρας για να μη λιμνάζει το νερό που στραγγίζει
Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιούμε γυαλιστικό σπρέι αλλά με σύνεση. ο λόγος είναι ότι όλα τα φυτά δεν επιδέχονται την χρήση του και ότι υπάρχουν δίαφορες ποιότητες των παραπάνω σκευμασμάτων μερικά από τα οποία μάλιστα μετά το παροδικό γίαλυσμα που προσφέρουν οδηγούν τα φυτά σε θάνατο, καθώς φράσουν τις αναπνευστικές οδούς.

Από τα παραπάνω πιστευω ότι έγινε σε όλους κατανοητή η αναγκαιότητα των φυτών στην καθημερινή μας διαβίωση καθώς και καποιοι βασικοί κανόνες για την συντήρηση τους. 
Έτσι όσοι από εμάς δεν έχουμε ακόμη κάποιο φυτό ας δοκιμάσουμε. 
Τα πλεονεκτήματα και η ψυχική ανάταση που θα μας προσφέρουν θα μας ενθουσιάσουν. 
Ας γίνει σε όλους βίωμα: φυτό ίσον υγεία. 

Τα φυτώρια Ntorkos Plants ιδρύθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80, από τον κύριο Γεώργιο Ντόρκο, με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή εσπεριδοειδών και καλλωπιστικών φυτών εξωτερικού χώρου. 
Το έτος 2004 με την προσθήκη του κυρίου Άγγελου Ντόρκου Γεωπόνου Τ.Ε. στο ανθρώπινο δυναμικό, η επιχείρηση ξεκίνησε δυναμικά την επέκτασή της στους τομείς των λαχανικών και εποχιακών φυτών.Read More »
Φυτά για το σπίτι και το γραφείο, μια επιτακτική ανάγκη - Του Άγγελου Ντόρκου Φυτά για το σπίτι και το γραφείο, μια επιτακτική ανάγκη - Του Άγγελου Ντόρκου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 20, 2018 Rating: 5

Σταματήστε να πουλάτε και δώστε Λύσεις - Του Βασίλη Παππά

Τρίτη, Φεβρουαρίου 20, 2018


Πολλοί Μαρκετίστες, ακόμα και επιχειρηματίες με πολυετή εμπειρία στην αγορά, αγνοούν μια μεγάλη αλήθεια.

Κανείς ΔΕΝ ενδιαφέρεται για το προϊόν ή την υπηρεσία σας ή για ότι άλλο προωθείτε.

Μπορεί να ακούγεται σκληρό, αλλά θα πρέπει να το αποδεχτείτε.

Έχει αποδειχτεί στην πράξη, ότι οι άνθρωποι όταν αγοράζουν σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους. Σκέφτονται μόνο “τι θα πάρουν” από το προϊόν ή την υπηρεσία σας και τίποτα άλλο δεν τους ενδιαφέρει.

Όμως τι πραγματικά σημαίνει αυτό;

Θα σας δώσω μια μικρή συμβουλή για το Μάρκετινγκ που θα σας βοηθήσει να κερδίσετε περισσότερα από την δουλειά σας.

Οι άνθρωποι ΔΕΝ αγοράζουν προϊόντα. Αγοράζουν ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ τους.

Σίγουρα ακούγεται αυτονόητο, όμως πολλοί δεν το αξιολογούν σωστά. Εκεί όμως κρύβεται το μυστικό!
Οι άνθρωποι δεν θέλουν φωτογραφίες – θέλουν αναμνήσεις.
Δεν αγοράζουν αντιρυτιδική κρέμα – αγοράζουν ελπίδα.
Δεν αγοράζουν Rolex – αγοράζουν prestige.
Δεν αγοράζουν πριόνι – αγοράζουν την ευκολία να κόψουν ξύλα

Οι άνθρωποι αγοράζουν πλεονεκτήματα, οφέλη και ΛΥΣΕΙΣ – δεν αγοράζουν το προϊόν σας καθ’ αυτό! Μην το ξεχνάτε ποτέ αυτό!

Κάθε προϊόν ή υπηρεσία, on-line και off-line, μπορεί να “ταιριάξει” με ένα βαθύτερο συναίσθημα ή υποσυνείδητη επιθυμία και ανάγκη που οι άνθρωποι έχουν.

Και όταν εσείς καταφέρετε να κάνετε αυτή την “σύνδεση” για το προϊόν σας, τότε να είσαστε σίγουροι ότι θα κερδίσετε σταδιακά την εμπιστοσύνη της αγοράς και θα προηγείστε κατά πολύ από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό.Όταν ο υποψήφιος πελάτης δει την προσφορά του προϊόντος σας, στην εφημερίδα, περιοδικό, tv ή την ακούσει στο ραδιόφωνο θα πρέπει να δει τον εαυτό του μέσα σε αυτή.

Να δημιουργήσει αυτόματα μια σύνδεση μεταξύ των αναγκών και επιθυμιών του εαυτού του και των λύσεων που προτείνει το προϊόν σας. Τίποτα λιγότερο!

Για να κερδίσετε περισσότερα από την δουλειά σας, θα πρέπει πρωτίστως να βρείτε τι ψάχνει ο πελάτης, τι τον προβληματίζει, ποιες λύσεις αναζητάει, και τι πραγματικά θέλει να κερδίσει μέσα από την αγορά του προϊόντος σας.

Δώστε σημασία σε αυτό, και μην το υποτιμάτε.

Ο σημαντικότερος λόγος που οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις αποτυγχάνουν στο Μάρκετινγκ και τις πωλήσεις, είναι γιατί επικεντρώνονται να πουλήσουν με κάθε τρόπο το προϊόν τους, αντί να δημιουργήσουν μια λύση στο πρόβλημα του υποψήφιου πελάτη και να την προβάλουν επιτυχημένα.

Σταματήστε λοιπόν να πουλάτε και δώστε λύσεις στους πελάτες σας.

*Ο Βασίλης Παππάς είναι Σύμβουλος Marketing, ιδρυτής του Epixeirein.gr με έδρα την Ηγουμενίτσα Θεσπρωτίας. 
Επικοινωνήστε μαζί του εδώ info@epixeirein.gr


Read More »
Σταματήστε να πουλάτε και δώστε Λύσεις - Του Βασίλη Παππά Σταματήστε να πουλάτε και δώστε Λύσεις - Του Βασίλη Παππά Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 20, 2018 Rating: 5

Συνεδριάζει την Τετάρτη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σουλίου

Τρίτη, Φεβρουαρίου 20, 2018


Παρακαλούμε να προσέλθετε σε τακτική συνεδρίαση, που θα διεξαχθεί στο Δημαρχιακό Κατάστημα Παραμυθιάς, στις 21 Φεβρουαρίου 2018, ημέρα Tετάρτη και ώρα 8.30΄, για συζήτηση και λήψη απόφασης, στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης :
 1. Κατάρτιση σχεδίου αναμόρφωσης προϋπολογισμού Δήμου Σουλίου οικ. έτους 2018.
 2. Έγκριση πρακτικών ανοικτού διαγωνισμού της προμήθειας : «Προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών Δήμου Σουλίου και των Νομικών του προσώπων για το έτος 2018» .
 3. Κατάρτιση όρων δημοπρασίας εκμίσθωσης δημοτικού καταστήματος στην Τ.Κ Αγίας Κυριακής.
 4. Σύσταση πάγιας προκαταβολής Δήμου Σουλίου για το έτος 2018.
 5. Έγκριση δαπάνης –Διάθεση πίστωσης για: «Συντήρηση επισκευή Δημοτικού φωτισμού».
 6. Έγκριση δαπάνης –Διάθεση πίστωσης για: «Aποκαταστάσεις βλαβών –συντήρηση δικτύου ύδρευσης».
 7. Έγκριση δαπάνης –Διάθεση πίστωσης για: «Εργασίες σιδηρουργικές».
 8. Έγκριση δαπάνης –Διάθεση πίστωσης για: «Πολιτική Προστασία (Δ.Κ Παραμυθιάς».
 9. Έγκριση δαπάνης –Διάθεση πίστωσης για: «Προμήθεια υλικών ύδρευσης , άρδευσης Δήμου Σουλίου».
 10. Έγκριση δαπάνης –Διάθεση πίστωσης για: «Προμήθεια οικοδομικών υλικών».
 11. Έγκριση δαπάνης –Διάθεση πίστωσης για: «Προμήθεια ηλεκτρικών λαμπτήρων και ηλεκτρολογικού υλικού».
 12. Έγκριση δαπάνης –Διάθεση πίστωσης για: «Προμήθεια διαφόρων ειδών για την περίθαλψη αδέσποτων ζώων».
 13. Έγκριση δαπάνης –Διάθεση πίστωσης για: «Προμήθεια εξοπλισμού τηλεματικής διαχείρισης για το στόλο του Δήμου».
 14. Έγκριση δαπάνης –Διάθεση πίστωσης για: «Προμήθεια αναλωσίμων εκτυπωτών-φαξ-φωτοτυπικών».
 15. Έγκριση δαπανών – Διάθεση πιστώσεων Δήμου Σουλίου οικ. έτους 2018.
 16. Αποδοχή δωρεάς δύο (2) αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών.
 17. Διορισμός δικηγόρου για την εκπροσώπηση του Δήμου ενώπιον του Ειρηνοδικείου Ηγουμενίτσας κατά την εκδίκαση της αριθ. 180/2017 αγωγής.
 18. Διορισμός δικηγόρου για την εκπροσώπηση του Δήμου ενώπιον του Ειρηνοδικείου Ηγουμενίτσας κατά την εκδίκαση της αριθ. 141/2017 αγωγής.


 
Read More »
Συνεδριάζει την Τετάρτη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σουλίου Συνεδριάζει την Τετάρτη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 20, 2018 Rating: 5

Σύλληψη διακινητή αλλοδαπού και του άμεσου συνεργού του στην Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Φεβρουαρίου 20, 2018


Στη σύλληψη ενός 22χρονου αλλοδαπού διακινητή αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, καθώς και του 50χρονου αλλοδαπού άμεσου συνεργού του.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη το Γραφείου Ασφαλείας με τη συνδρομή στελεχών Π.Ο.ΔΙ.Ν. στην πύλη εισόδου και εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω 22χρονος ως οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος καθώς και ο ανωτέρω 50χρονος ως συνοδηγός, μετέφεραν από κοινού μία 17χρονη αλλοδαπή, η οποία κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικό έγγραφο που ανήκει σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό την παράνομη έξοδό της από τη χώρα.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω όχημα.


 
Read More »
Σύλληψη διακινητή αλλοδαπού και του άμεσου συνεργού του στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη διακινητή αλλοδαπού και του άμεσου συνεργού του στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 20, 2018 Rating: 5

Σελίδες