KATΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΥΠΟ

Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016


Νομοσχέδιο - ταφόπλακα στον Περιφερειακό Τύπο ετοιμάζεται να σερβίρει στις Περιφερειακές εφημερίδες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως πασχαλιάτικο δώρο!

Πρόκειται για το Νομοσχέδιο περί δημοσίων συμβάσεων των υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, στο οποίο δεν περιλαμβάνεται η δημοσίευση των διακηρύξεων στις εφημερίδες.

Όπως είναι διατυπωμένο το άρθρο 61 του νομοσχεδίου αυτού, οι επί δεκαετίες προβλεπόμενες ως υποχρεωτικές δημοσιεύσεις των σχετικών προκηρύξεων, διακηρύξεων κλπ. των δημοσίων συμβάσεων στον περιφερειακό Τύπο καταργούνται, αντικαθιστάμενες από αναρτήσεις (!) στο ΚΗΜΔΗΣ και στις ιστοσελίδες των φορέων, εφόσον διαθέτουν (!), με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για τη διαφάνεια της διαδικασίας, όσο και για την βιωσιμότητα των 200 και πλέον περιφερειακών εφημερίδων που εντάσσονται σήμερα στον Ν.3548/2007.

Κι αυτό παρ' ότι η κατάργηση των δημοσιεύσεων στις περιφερειακές -εβδομαδιαίες και ημερήσιες- εφημερίδες, δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, ούτε κοινοτική οδηγία, αλλά ούτε θα επιφέρει κανένα δημοσιονομικό όφελος!

Kαι παρά το γεγονός ότι και οι τέσσερις Ενώσεις Περιφερειακού Τύπου έχουν επισημάνει εδώ και καιρό ότι η κατάργηση των δημοσιεύσεων αυτών στις εφημερίδες, από τη μια θα πλήξει τη διαφάνεια (που συχνά πυκνά επικαλείται η σημερινή κυβέρνηση) και από την άλλη θα σημάνει την οριστική εξόντωση του κλάδου μας, το κλείσιμο επιχειρήσεων που αγωνίζονται καθημερινά για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, αλλά θα σημάνει και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στην Ελληνική Περιφέρεια.

Να σημειώσουμε ότι στο πλευρό μας τάσσεται με πρόσφατη ανακοίνωσή της και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), η οποία μεταξύ άλλων τονίζει: "Η κατάργηση των δημοσιεύσεων των διακηρύξεων, θα πλήξει καίρια τον περιφερειακό Τύπο, που ήδη βιώνει με τον πιο οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες της πολύχρονης κρίσης και θα προσθέσει εκατοντάδες εργαζόμενους στα ΜΜΕ στη στρατιά των ανέργων του χώρου της Ενημέρωσης".

Αυτούς τους τρεις μήνες που το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη ακούσαμε πολλές και διάφορες δικαιολογίες, ωστόσο καμία δεν ήταν πειστική και μάλλον όλες εκθέτουν αυτούς που τις ξεστομίζουν για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

*Ακούσαμε τα μύρια όσα από την κυβερνητική πλευρά, ωστόσο καμία αιτιολογία (περί μνημονιακής υποχρέωσης ή κοινοτικής οδηγίας) δεν ήταν γραπτώς τεκμηριωμένη. Γιατί απλά, δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο που να επιβεβαιώνει ένα από τα δύο. Γιατί απλά, ισχύει το ακριβώς αντίθετο: Οι κανονισμοί και οι κοινοτικές οδηγίες περί δημοσίων συμβάσεων προτρέπουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δημοσιότητα και όχι περιστολή της όπως έχουμε στην προκειμένη περίπτωση

*Μας επικαλέστηκαν οικονομική επιβάρυνση από τις δημοσιεύσεις αυτές, όμως αυτή η αιτιολογία μόνο γέλιο προκάλεσε, αφού το κόστος μιας διακήρυξης ανέρχεται σε 100 - 200 ευρώ, όταν ο εργολάβος -που την πληρώνει- εισπράττει πολλές χιλιάδες ευρώ από κάθε έργο.

*Μας μίλησαν για διαφάνεια στο διαδίκτυο, λες και δεν γνωρίζουν το αντίστοιχο παράδειγμα των ισολογισμών που πλέον, μετά την κατάργηση της δημοσίευσης τους στις εφημερίδες, έχουν χαθεί στο... διαδικτυακό σύμπαν! Λες και δεν γνωρίζουν ότι μόνο στο έντυπο διασφαλίζεται η διαφάνεια.

*Μας μίλησαν για δημοσιονομικό όφελος, σαν να μη γνωρίζουν ότι το 80% και πλέον των δημοσιεύσεων το πληρώνουν οι εργολάβοι.

*Μας πρότειναν τη σταδιακή κατάργηση "για να μην φωνάζουμε", όμως δεν γνώριζαν ότι τον πολυετή αγώνα και την αξιοπρέπεια μας δεν την παζαρεύουμε.

Φυσικά, δεν βρισκόμαστε για πρώτη φορά σήμερα αντιμέτωποι με το ζήτημα αυτό. Πρόσφατες είναι οι δύο τελευταίες απόπειρες, τον Δεκέμβρη του 2013 και τον Αύγουστο του 2014, όταν ειδικά η δεύτερη αποκρούστηκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε της ψήφισης. Και αποκρούστηκε με την ομόφωνη γνώμη και ψήφο όλων των κομμάτων και όλων των βουλευτών. Και στις δυο περιπτώσεις πρωτοστάτησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με προεξάρχοντα μάλιστα τον τότε εισηγητή της μειοψηφίας και σήμερα εισηγούμενο το νομοσχέδιο υπουργό κ. Γ. Σταθάκη! Δικαιούμαστε νομίζω να ρωτήσουμε τι μεσολάβησε που να δικαιολογεί αυτή τη θεαματική αλλαγή στάσης...

Δικαιολογίες πλέον δεν υπάρχουν για τους βουλευτές που με την ψήφο τους θα αφανίσουν τον ιστορικό κλάδο μας. Ιδιαίτερα για τους βουλευτές της περιφέρειας που γνωρίζουν τον αγώνα που κάνουμε καθημερινά, αλλά και τις δυσκολίες που βιώνουμε για να κρατήσουμε ζωντανά τα έντυπα μας.

Αυτή την ώρα, ας πούμε τα πράγματα με το όνομα τους... είναι ξεκάθαρο πια ότι ο βασικός λόγος που κάποιοι επιθυμούν την κατάργηση των δημοσιεύσεων στις περιφερειακές εφημερίδες είναι να ευνοηθεί το καθεστώς της σύναψης δημοσίων συμβάσεων αδιαφανώς και εν κρυπτώ!

Πρόκειται για μια αδικαιολόγητη, πρόχειρη, επικίνδυνη και καταστροφική απόφαση που εξυπηρετεί σκοπιμότητες και όχι οποιαδήποτε θεσμική ή οικονομική αναγκαιότητα.

Όσοι θέλουν από την μια την διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις κι από την άλλη τον Περιφερειακό Τύπο όρθιο και δημιουργικό, δεν έχουν παρά να στηρίξουν το δίκαιο αίτημά μας: να παραμείνει ως έχει το καθεστώς των δημοσιεύσεων διακηρύξεων - προκηρύξεων.

Όσοι δεν θέλουν κανένα από τα παραπάνω και ψηφίσουν ως έχει το άρθρο 61 τότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για ότι θα ακολουθήσει, καθώς οι Ενώσεις ιδιοκτητών και συντακτών δεν είναι διατεθειμένες να αποδεχτούν καταστροφικές για τον κλάδο μας μεθοδεύσεις. Οι αντιδράσεις μας θα είναι συντονισμένες και έντονες προς κάθε κατεύθυνση, με στόχο να προασπίσουμε τις δουλειές μας και τον αγώνα που δίνουμε επί χρόνια στον δύσκολο χώρο του περιφερειακού τύπου. Αυτόν τον αγώνα ούτε τον διαπραγματευόμαστε, ούτε τον παζαρεύουμε.

Για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ε.Τ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ
Ο ΓEN. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΑΒΡΙΗΛ ΓΑΛΑΝΟΜΑΤΗΣ
Read More »
KATΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΥΠΟ KATΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΥΠΟ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016 Rating: 5

Το σκίτσο της ημέρας

Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016

Read More »
Το σκίτσο της ημέρας Το σκίτσο της ημέρας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016 Rating: 5

Επιδρομή χρυσοθήρων στα όρη της Παραμυθιάς

Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016

 
 
Επίδοξοι χρυσοθήρες που ελπίζουν στην ανεύρεση χρυσών λιρών, επισκέπτονται όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα την ευρύτερη περιοχή της Παραμυθιάς και κυρίως τον ορεινό όγκο από την περιοχή Σκάλας Παραμυθιάς μέχρι και τον Αχέροντα ποταμό.

Το φαινόμενο αυτό που είναι διαχρονικό, είναι πιο έντονο τους τελευταίους μήνες, με τις φήμες να δίνουν και να παίρνουν. Άτομα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας άλλα και της Αλβανίας, χρησιμοποιώντας υπερσύγχρονα μηχανήματα ανεύρεσης μετάλλων, “σκανάρουν” μεγάλες περιοχές, ακόμα και τις ημέρες, κυνηγώντας το όνειρο.

Οι φήμες δίνουν και παίρνουν, όπως η συγκεκριμένη των προηγούμενων ημερών που αφορά τον εντοπισμό μεγάλης ποσότητας σε συγκεκριμένο σημείο της περιοχής, στο οποίο μάλιστα εκδηλώθηκε και πυρκαγιά.

Οι περισσότεροι προφανώς αποχωρούν απογοητευμένοι ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν εντοπίσει είτε μικρές είτε μεγαλύτερες ποσότητες.

Σύμφωνα με την νομοθεσία, ιδιωτικές ανασκαφές πωλήσεις και παντός είδους εκμεταλλεύσεις αντικειμένων διώκονται. Σύμφωνα με την τροποποίηση της αριθμ. 33/42426/ 30−07−2003 η κατοχή ανιχνευτών ή και οργάνων τελεί υπό τον έλεγχο των Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (ΥΠ. ΠΟ.Τ) και δίδεται για χρήση μετά από άδεια με συγκεκριμένη διαδικασία.
 
Read More »
Επιδρομή χρυσοθήρων στα όρη της Παραμυθιάς Επιδρομή χρυσοθήρων στα όρη της Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016 Rating: 5

Τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας και του Γυμνασίου Παραμυθιάς συνάντησε στη Βουλή ο Β. Γιόγιακας

Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016


Με τους μαθητές και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς του 1ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας και του Γυμνασίου Παραμυθιάς που επισκέφθηκαν τη Βουλή είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει ο Βασίλης Γιόγιακας. 
 
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και συνομίλησε μαζί τους κατά την ξενάγησή τους στο κτίριο της Βουλής. 
 
Τα δύο σχολεία περιηγήθηκαν μεταξύ άλλων στην Έκθεση που φιλοξενείται στην αίθουσα "Ελευθέριος Βενιζέλος" για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και παρακολούθησαν ενημερωτική προβολή για την ιστορία του κτιρίου και τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Read More »
Τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας και του Γυμνασίου Παραμυθιάς συνάντησε στη Βουλή ο Β. Γιόγιακας Τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας και του Γυμνασίου Παραμυθιάς συνάντησε στη Βουλή ο Β. Γιόγιακας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016 Rating: 5

Γέμισε η θάλασσα ναρκωτικά (+ΦΩΤΟ)

Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016


Πρωινές ώρες της 09-04-2016, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ εντόπισε και περισυνέλεξε στη θαλάσσια περιοχή “ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ” ν. Κέρκυρας, έναν (01) μαύρο σάκο, ο οποίος περιείχε συνολικά δεκαέξι (16) δέματα περιέχοντα ακατέργαστη κάνναβη, ενώ λίγη ώρα αργότερα εντόπισε δύο (02) μεμονωμένα δέματα, τα οποία επίσης περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού μικτού βάρους σαράντα οκτώ κιλών και διακοσίων εξήντα πέντε γραμμαρίων (48,265 kg).
Συγκεκριμένα, μεσημβρινές ώρες της 08-04-2016, από την αρμόδια Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών & Λαθρεμπορίου ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές Ιονίου, ότι φουσκωτό σκάφος μεγάλης ιπποδύναμης αποπειράθηκε να προσεγγίσει τις Ιταλικές ακτές προκειμένου να εκφορτώσει μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών και αφού έγινε αντιληπτό από τις Αρχές της γειτονικής χώρας κατευθύνεται ήδη προς Κέρκυρα ή Αλβανία.
Άμεσα απέπλευσαν περιπολικά σκάφη Λιμενικών Αρχών Κέρκυρας και Ηγουμενίτσας προς εντοπισμό ανωτέρω σκάφους, ενώ πραγματοποιήθηκαν συγχρόνως και έρευνες από χερσαία μέσα.
Βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας έτερο περιπολικό σκάφος ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ εντόπισε βόρεια της ν. Οθωνών τέσσερα (04) επιπλέον δέματα με ακατέργαστη κάνναβη συνολικού μικτού βάρους τριάντα κιλών και διακοσίων γραμμαρίων (30,200 kgs).
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκε η εν λόγω ποσότητα ναρκωτικών ουσιών που ανέρχεται συνολικά στα εβδομήντα οκτώ κιλά και τετρακόσια εξήντα πέντε γραμμάρια (78,465kgs), ενώ επίσης αναζητούνται δύο αλλοδαποί υπήκοοι που φέρεται ότι εμπλέκονται στην εν λόγω υπόθεση.
Read More »
Γέμισε η θάλασσα ναρκωτικά (+ΦΩΤΟ) Γέμισε η θάλασσα ναρκωτικά (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016 Rating: 5

Επίσκεψη του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά στο 3ο δημοτικό σχολείο Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016

Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης επισκέφτηκε σήμερα το 3ο δημοτικό σχολείο Ηγουμενίτσας και συγκεκριμένα την πρώτη τάξη (38 μαθητές) με αφορμή "Τα χελιδονίσματα".
 
Οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν κατασκευές που αφορούσαν τα χελιδόνια καθώς και να πληροφορηθούν σχετικά με τις προστατευόμενες περιοχές των ποταμών Αχέροντα- Καλαμά και το Έλος Καλοδικίου.Read More »
Επίσκεψη του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά στο 3ο δημοτικό σχολείο Ηγουμενίτσας Επίσκεψη του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά στο 3ο δημοτικό σχολείο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016 Rating: 5

Μια μεσογειακή φώκια απαθανατίστηκε σε βίντεο εντός προστατευόμενης περιοχής του Δέλτα Καλαμά

Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016


Μια μεσογειακή φώκια απαθανατίστηκε σε βίντεο κοντά στα δίχτυα ενός ψαρά.

Η Ελλάδα φιλοξενεί το 50% του πληθυσμού της Μεσογείου με τους μεγαλύτερους τοπικούς πληθυσμούς στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων.


video

Read More »
Μια μεσογειακή φώκια απαθανατίστηκε σε βίντεο εντός προστατευόμενης περιοχής του Δέλτα Καλαμά Μια μεσογειακή φώκια απαθανατίστηκε σε βίντεο εντός προστατευόμενης περιοχής του Δέλτα Καλαμά Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016 Rating: 5

Ξενάγηση μαθητών στον Αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης

Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016


Η Περιφέρεια Ηπείρου, Π.Ε Πρέβεζας σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ στο πλαίσιο του έργου «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» εφαρμόζει τις δράσεις «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα» και «Τα σχολεία υιοθετούν. Η κοινωνία αγκαλιάζει».

Οι μαθητές του 4ου Γυμνάσιου Πρέβεζας, του 1ου Γ.Ε.Λ.Φιλιππιάδας, του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καναλακίου, θα πραγματοποιήσουν ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και δρώμενα στο πλαίσιο των προαναφερθέντων δράσεων στις 17 Απριλίου, ώρα 11 π.μ. στον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης, στις οποίες μπορούν να παραβρεθούν και να τις παρακολουθήσουν και όσοι πολίτες το επιθυμούν.

Read More »
Ξενάγηση μαθητών στον Αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης Ξενάγηση μαθητών στον Αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016 Rating: 5

Δήλωση του Προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου για την κοινωφελή εργασία

Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016

Δήλωση του Προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου και Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλου, σχετικά με την κοινωφελή εργασία:

Εκφράζουμε την έντονη αντίθεση μας στην πολιτική του Υπουργείου Εργασίας ως προς τον αποκλεισμό της πλειονότητας των Δήμων από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Η προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η κοινωφελής εργασία ως “πολιτικό παιχνίδι” μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν Δήμοι δύο ταχυτήτων.

Υπό το βάρος των αντιδράσεων μπορεί η αρμόδια Υπουργός κα. Ρ. Αντωνοπούλου να δήλωσε ότι θα επεκταθεί και στους υπόλοιπους Δήμους, όμως ας μας επιτραπεί μια μικρή δυσπιστία, καθώς οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις προς την τοπική αυτοδιοίκηση αποτελούν διαχρονική πρακτική των Κυβερνήσεων.

Read More »
Δήλωση του Προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου για την κοινωφελή εργασία Δήλωση του Προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου για την κοινωφελή εργασία Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016 Rating: 5

Συνελήφθη 34χρονος για κλοπή από ενοικιαζόμενο δωμάτιο

Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016


Συνελήφθη, σήμερα (11-04-2016) τα ξημερώματα στην Πάργα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πάργας, ένας 34χρονος υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενος για κλοπή.

Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι, ο 34χρονος δράστης, σήμερα τα ξημερώματα στην Πάργα, εισήλθε από ανασφάλιστη πόρτα σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο όπου διέμενε ζευγάρι ημεδαπών και αφού ερεύνησε το χώρο αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των (300) ευρώ, έγινε αντιληπτός όμως από τους ενοίκους και τράπηκε σε φυγή.

Μετά την καταγγελία του περιστατικού, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σχετικές αναζητήσεις, με αποτέλεσμα να εντοπίσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τον 34χρονο δράστη και να τον συλλάβουν.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Πάργας.

Read More »
Συνελήφθη 34χρονος για κλοπή από ενοικιαζόμενο δωμάτιο Συνελήφθη 34χρονος για κλοπή από ενοικιαζόμενο δωμάτιο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016 Rating: 5

Συνελήφθησαν δεκατρία άτομα για διενέργεια του παράνομου τυχερού παιγνίου «πόκερ»

Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016


Συνελήφθησαν, χθες (10-04-2016) μετά τα μεσάνυχτα στο Δροσοχώρι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας Αστυνόμευσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, δεκατρία άτομα, ηλικίας από 28 έως 78 ετών, κατηγορούμενοι για διενέργεια και συμμετοχή σε τυχερά – απαγορευμένα παίγνια.

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο σε κατάστημα (καφενείο), όπου συνέλαβαν τον 57χρονο ημεδαπό ιδιοκτήτη, διότι είχε επιτρέψει, σε ειδικά διαμορφωμένο τραπέζι, τη διενέργεια του απαγορευμένου τυχερού παιγνίου «πόκερ» και συγκεκριμένα την παραλλαγή texas holdem, στους υπόλοιπους δράστες (έντεκα ημεδαπούς, ηλικίας από 28 έως 78 ετών και έναν 68χρονο υπήκοο Ισπανίας).

Σημειώνεται ότι δύο από τους συμμετέχοντες στα παίγνια, στην προσπάθεια τους να διαφύγουν, τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, για τη παροχή πρώτων βοηθειών.

Στην κατοχή των δραστών και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στους χώρους του καταστήματος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:
ένα τραπέζι ειδικά διαμορφωμένο για διενέργεια χαρτοπαιγνίων
το χρηματικό ποσό των (3.200) ευρώ
οκτώ (8) ζάρια
μία (1) μάρκα που έφερε την επιγραφή dealer
εικοσιτέσσερις (24) τράπουλες και 39 φύλλα τράπουλας
ένα μεταλλικό κουτί, που βρισκόταν σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη, κάτω από το τραπέζι, όπου διενεργούνταν το απαγορευμένο παιχνίδι.

Την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Ιωαννίνων.

Read More »
Συνελήφθησαν δεκατρία άτομα για διενέργεια του παράνομου τυχερού παιγνίου «πόκερ» Συνελήφθησαν δεκατρία άτομα για διενέργεια του παράνομου τυχερού παιγνίου «πόκερ» Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016 Rating: 5

Συνελήφθη 51χρονος ημεδαπός για κλοπή - Η δικογραφία περιλαμβάνει και τρεις ανήλικους

Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016

Συνελήφθη, χθες (10-04-2016) το απόγευμα στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πρέβεζας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ένας 51χρονος ημεδαπός Ρομά, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή και ηθική αυτουργία σε κλοπή.

Επίσης, στη δικογραφία περιλαμβάνονται και τρεις ανήλικοι ημεδαποί Ρομά, κατηγορούμενοι για κλοπή.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 51χρονος, ενεργώντας από κοινού με τους τρεις ανήλικους, χθες το απόγευμα στη Πρέβεζα, αφαίρεσαν μέσα από αίθουσα κινηματογράφου – θέατρο, μία σχολική τσάντα που περιείχε διάφορα προσωπικά αντικείμενα και μικρό χρηματικό ποσό.

Στην κατοχή των δραστών, βρέθηκαν τα κλοπιμαία και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

Ο 51χρονος δράστης θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Read More »
Συνελήφθη 51χρονος ημεδαπός για κλοπή - Η δικογραφία περιλαμβάνει και τρεις ανήλικους Συνελήφθη 51χρονος ημεδαπός για κλοπή - Η δικογραφία περιλαμβάνει και τρεις ανήλικους Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016 Rating: 5

ΚΠΕ Φιλιατών: Με επιτυχία η ημερίδα για την κλιματική αλλαγή

Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου στην Παραμυθιά στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Καρκαμίσι», η ημερίδα με τίτλο «Άνθρωπος – Κλίμα –Περιβάλλον» η οποία συνδιοργανώθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών, τον Δήμο Σουλίου και τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Παραμυθιάς.

Το Κ.Π.Ε. Φιλιατών ευχαριστεί θερμά:

· τους εισηγητές της ημερίδας κ. Γκόγκα Θεμιστοκλή, αν. καθηγητή Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και τον κ. Κατσίκη Απόστολο, καθηγητή Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων

· την Δήμαρχο Σουλίου κυρία Σταυρούλα Μπραΐμη

· το μέλος του Δ.Σ. του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Παραμυθιάς, κ. Νικηφόρο Σταύρου

Read More »
ΚΠΕ Φιλιατών: Με επιτυχία η ημερίδα για την κλιματική αλλαγή ΚΠΕ Φιλιατών: Με επιτυχία η ημερίδα για την κλιματική αλλαγή Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016 Rating: 5

Ενημερωτική Ημερίδα για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2016

Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016


Παραμυθιά, 12 Απριλίου 2016
Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων 'ΚΑΡΚΑΜΙΣΙ'


Πρόγραμμα

10:00 – 10:30 Προσέλευση

10:30 - 11:00 Μεταβίβαση Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης 2016
(Ανδρέας Παπαβλασόπουλος, Αναπλ. Προϊστάμενος Τμήματος Ελέγχων & Τεχνικών Μέσων)

11:00 - 11:30 Συζήτηση

11:30 - 12:30 Υποβολή ορθής δήλωσης καλλιέργειας
Λάθη – Παραλήψεις – Συμβουλές – Σημεία Προσοχής
(Χαριτίνη Παπαθανασίου, Προϊσταμένη ΠΔ Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας) 
 
12:30 - 13:30 Συζήτηση
Read More »
Ενημερωτική Ημερίδα για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2016 Ενημερωτική Ημερίδα για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2016 Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016 Rating: 5

Μ-Λ ΚΚΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016

Την Τετάρτη 13 Απριλίου 2016 και ώρα 8.00 μμ στην Ηγουμενίτσα, στο «ΠΑΝΘΕΟΝ» σας καλούμε σε ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ του Μ-Λ ΚΚΕ στα πλαίσια της παρουσίασης των θέσεων για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη με θέμα :

Kρίση, εξάρτηση, μνημόνια, πόλεμος, προσφυγιά
H στάση του κινήματος και οι θέσεις της Πραγματικής Αριστεράς


Ομιλητής: Παπαδόπουλος Αντώνης, μέλος της Κ. Ε.

ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ - ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ
Read More »
Μ-Λ ΚΚΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ Μ-Λ ΚΚΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016 Rating: 5

Σύλληψη τριών ημεδαπών, για παραβάσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016


Συνελήφθησαν, εχτές (10-04-2016) μετά τα μεσάνυκτα στα Ιωάννινα, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων, τρεις ημεδαποί, για παραβάσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, συνελήφθη ένας 48χρονος ημεδαπός, διότι κατελήφθη, ως ιδιοκτήτης, να λειτουργεί κατάστημα (καφέ – μπαρ) χωρίς άδεια από την αρμόδια αρχή ενώ επιπρόσθετα λειτουργούσε μουσική, έχοντας παραβιάσει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ήχου.

Στη δεύτερη περίπτωση, συνελήφθη ένας 49χρονος ημεδαπός, διότι κατελήφθη ως προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος εστιατορίου, να λειτουργεί μουσική, έχοντας παραβιάσει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ήχου.

Στην τρίτη περίπτωση, συνελήφθη ένας 33χρονος ημεδαπός, διότι κατελήφθη, ως ιδιοκτήτης καταστήματος (καφέ – μπαρ), να λειτουργεί μουσική έχοντας παραβιάσει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ήχου ενώ επιπρόσθετα δεν κατείχε άδεια μουσικών οργάνων.

Read More »
Σύλληψη τριών ημεδαπών, για παραβάσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος Σύλληψη τριών ημεδαπών, για παραβάσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016 Rating: 5

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΚΕΣΤΡΙΝΗΣ

Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016


Πάντοτε ἡ Μεγάλη Ἑβδομάδα καί τό Πάσχα συνεγείρουν τίς ψυχές τῶν Ὀρθοδόξων Χριστιανῶν. Ἡ ἑορτή τοῦ Πάσχα εἶναι ἀνεξάντλητη πηγή ἐμπνεύσεων καί θείων ἐξάρσεων γιά ὅσους εἰλικρινά καί ἀληθινά πιστεύουν στόν Σωτῆρα Χριστό, πού γεννήθηκε, σταυρώθηκε καί ἀναστήθηκε γιά μᾶς. Ὡς ἐκ τούτου τό Πάσχα δέν περιορίζεται σέ ἐξωτερικές μόνο ἐκδηλώσεις, ἀλλά εἶναι ἡ ἔκφραση τοῦ ἐσωτερικοῦ βάθους κάθε ἀνθρώπινης ψυχῆς. Στό πλαίσιο αὐτό ὁ Ἱερός Ναός τοῦ Ἁγίου Μηνᾶ Κεστρίνης, ὀργανώνει στό ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ τῆς ἐκκλησίας, τήν ΤΕΤΑΡΤΗ 20 Ἀπριλίου καί ὥρα 19.30 μ.μ. ἐκδήλωση γιά τή Μεγάλη Ἑβδομάδα καί τό Πάσχα. Νωρίτερα, 18.00 μ.μ. θά τελεστεῖ τρισάγιο στόν τάφο τοῦ πρωτοπρεσβύτερου Κυριάκου Γκίκα, πού ἔμπρακτα ἀσκήθηκε στίς χριστιανικές ἀρετές, μέ ἀφορμή τή συμπλήρωση τριῶν μηνῶν ἀπό τήν κοίμησή του. Tό πλῆρες πρόγραμμα τῆς ἐκδήλωσης ἔχει ὡς ἑξῆς:


-Προβολή ὀπτικοῦ ὑλικοῦ ἀπό τήν τελετή τῆς ἀφῆς τοῦ ἁγίου Φωτός στά Ἱεροσόλυμα

-Προλογική παρέμβαση ἀπό τόν αἰδεσιμολογιώτατο ἱερέα π. Ἠλία Μάκο (πρεσβύτερο-θεολόγο)

-Τροπάριο τῆς Κασσιανῆς (Βυζαντινή χορωδία Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Μηνᾶ Κεστρίνης)

-Κλασική ἑρμηνεία σέ πιάνο (Νικολέτα Μυσκέτα)

-Ὁμιλία ἀπό τή θεολόγο, ποιήτρια καί δημοσιογράφο Βασιλική Παππά μέ θέμα: «Ὁ Ὤν καὶ ὁ Ἦν καὶ ὁ Ἐρχόμενος» καί ἐνδιάμεσες ποιητικές ἀπαγγελίες ἀπό τή μαθήτρια Γυμνασίου Δέσποινα Παπαδοπούλου

-Κλασική ἑρμηνεία (πιάνο: Νικολέτα Μυσκέτα, ἀλτικόρνο: Εὐθύμιος Κολιομίχος)

-Ψαλμωδίες (Βυζαντινή χορωδία Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Μηνᾶ Κεστρίνης): «Ἰδού ὁ Νυμφίος ἔρχεται ἐν τῷ μέσῳ τῆς νυκτός...», «Ἰδού σοι τὸ τάλαντον, ὁ Δεσπότης ἐμπιστεύει ψυχή μου…», «Ὅτε οἱ ἔνδοξοι μαθηταί ἐν τῷ νιπτῆρι τοῦ δείπνου ἐφωτίζοντο...», «Σήμερον κρεμᾶται ἐπὶ ξύλου ὁ ἐν ὕδασι τὴν γῆν κρεμάσας», «Ἡ ζωή ἐν τάφω κατετέθης, Χριστέ, καί ἀγγέλων στρατιαί...», «Χριστός Ἀνέστη ἐκ νεκρῶν...»

Ἐκ τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Μηνᾶ Κεστρίνης
Read More »
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΚΕΣΤΡΙΝΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΚΕΣΤΡΙΝΗΣ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016 Rating: 5

Φιλιάτες: Ένας 95χρονος ακρίτας, ράφτης παραδοσιακών ενδυμασιών

Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016Πολλές από τις ενδυμασίες είναι πιστά αντίγραφα εκείνων που φόραγαν οπλαρχηγοί του 1821, αλλά και παραδοσιακές νυφιάτικες φορεσιές διαφόρων περιοχών της Ηπείρου και ειδικά της Θεσπρωτίας.

Μία βιτρίνα, με αναρτήσεις επίκαιρων πολιτικών και θρησκευτικών σχολίων, σε γλώσσα καθαρεύουσα, μέσα στην παλιά αγορά της ακριτικής κωμόπολης Φιλιάτες Θεσπρωτίας, έγινε η αφορμή για τη γνωριμία με τον ράφτη παραδοσιακών ενδυμασιών Γεώργιο Σκάγια. Πρόκειται για άνθρωπο ανήσυχο και ευαισθητοποιημένο, που τα 95 του χρόνια δεν έχουν επηρεάσει την καλή του διάθεση για τη ζωή, την εργασία, την ιστορική έρευνα, τη συγγραφή βιβλίων και σχολίων γύρω από την καθημερινότητα και την πολιτική. Είναι ο ράφτης, ο συγγραφέας, ο μάστορας, ο τεχνίτης, ο καλλιτέχνης. Ο χώρος του δεν είναι μεγαλύτερος από 35τ.μ., έχει τον πάγκο που δουλεύει, δύο προθήκες με παραδοσιακές φορεσιές, τρεις καρέκλες και εκατοντάδες κόλλες χαρτί με σημειώσεις.

Η εξέλιξη της παραδοσιακής φορεσιάς στην Ελλάδα

Την τέχνη του ράφτη την έμαθε από μικρός, δίπλα τον αδελφό του, ο οποίος από το 1929 είχε ραφείο στο χωριό τους, το Πλαίσιο, άλλοτε Πλεσίβιτσα, στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Το 1948, το ραφείο μεταφέρθηκε στους Φιλιάτες και εξειδικεύτηκε στις τοπικές παραδοσιακές φορεσιές. Από τότε, μέχρι σήμερα, ο κ. Γιώργος βρίσκεται καθημερινά στον ίδιο χώρο και δημιουργεί ακούραστα γιατί, όπως λένε όλοι, «έχει ακόμη νεανική ψυχή». Μάλιστα, του έχουν προσδώσει το όνομα Γιώρης.

«Είναι τέχνη, επιστήμη και κάτι περισσότερο, μεράκι. Το μεράκι το εσωτερικό, που κάνει τα έργα αθάνατα» λέει για τις χειροποίητες και χρυσοκεντημένες παραδοσιακές φορεσιές που ακόμη δημιουργεί. Πολλές ενδυμασίες είναι πιστά αντίγραφα εκείνων που φόραγαν οπλαρχηγοί του 1821, αλλά και παραδοσιακές νυφιάτικες φορεσιές διαφόρων περιοχών της Ηπείρου και ειδικά της Θεσπρωτίας. Όλες έχουν πλεκτά χρυσά κουμπιά, ενώ κάθε μία από αυτές φέρει κεντημένο το λογότυπο, «Γεώργιος Μ. Σκάγιας. Φιλιάτες, Θεσπρωτίας-Ηπείρου».

Σήμερα, εξηγεί, δεν υπάρχει η όρεξη που υπήρχε παλαιότερα, γιατί οι παραδοσιακές στολές έχουν βιομηχανοποιηθεί και οι χειροποίητες είναι ακριβές, αφού χρειάζεται περισσότερο από ένας μήνας δουλειάς στο χέρι, για την κάθε μία.«Δεν είναι ψευτοδουλειά. Κουράζει. Χρειάζεται αφοσίωση, ώστε να μην κάνεις λάθος».Οι πελάτες του είναι λιγοστοί, καθώς σήμερα οι παραδοσιακοί σύλλογοι, όπως λέει, απευθύνονται σε βιομηχανοποιημένες αγορές. Οι παραγγελίες του είναι από ορισμένους που θέλουν να αποκτήσουν παραδοσιακή φορεσιά, ως «κόσμημα» για το σπίτι τους, αλλά και από συντοπίτες του που μετανάστευσαν στην Αυστραλία και στην Αμερική.

Τα μυστικά της τέχνης, ο κ. Σκάγιας, θέλησε μαζί με τον αδελφό του να τα μεταφέρει σε γυναίκες των Φιλιατών, ώστε η παράδοση να διατηρηθεί και να διαδοθεί. Οι γυναίκες που εκπαίδευσαν ήταν πολλές, όμως το μεροκάματο δεν ανταποκρίνεται τον κόπο τους καιδεν συνέχισαν.

θυμάται ότι τις περασμένες δεκαετίες, υπήρχαν πολλοί ραφτάδες στην περιοχή.«Φτιάχναμε όλες τις στολές του Ιππικού και όλες τις νυφικές στολές της περιφέρειας. Σύγκριση με την σημερινή κατάσταση δεν υπάρχει» σημειώνει.

Το ενδιαφέρον του 95χρονου για την ιστορία και τη λαϊκή παράδοση του τόπου του είναι ιδιαίτερο, γι αυτό μαζί με τον αδελφό του, ο οποίος δεν ζει πια, πήραν την απόφαση να προσφέρουν στον Πολιτισμό της Θεσπρωτίας. Δώρισαν τοπικές ενδυμασίες στο Οικοτροφείο Φιλιατών για τα παιδιά, ενώ δημιούργησαν Λαογραφικό Μουσείο στο χωριό τους, το Πλαίσιο, με την ελπίδα ότι η προσπάθεια τους αυτή, θα βρει υποστήριξη από την Πολιτεία.

Το επάγγελμα του τσαρουχά που χάνεται στον χρόνο

Ρωτήσαμε τον κ. Σκάγια εάν έχει οικογένεια και απάντησε: «Είμαι πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης. Δεν έχω δική μου οικογένεια. Η αποστολή μου είναι αυτή. Να δημιουργώ, να συγγράφω, να προβληματίζομαι και να προβληματίζω». Οι αναρτήσεις στην βιτρίνα του ραφείου, είναι η προσπάθειά του να επικοινωνήσει με τους συμπολίτες του και ειδικότερα με τους νέους.

«Στη σημερινή κατάσταση που βρισκόμαστε, πρέπει να είμαστε και ενήμεροι, αλλά και να προσφέρουμε. Χωρίς προσφορά δεν γίνεται. Ας μην υπολογίσουμε ότι φτάσαμε σε ηλικία μεγάλη. Γιατί η πατρίδα μας έχει ανάγκη. Να κρατήσουμε τις παραδόσεις μας, τη θρησκεία μας» αναφέρει χαμογελαστά, για να προσθέσει ότι θα ήταν καλύτερα, εάν το ραφείο του ήταν στην Αθήνα, η σε κάποια μεγαλούπολη —και όχι στην μικρή ακριτική περιοχή- γιατί πιστεύει πως εκεί το αποτέλεσμα της επικοινωνίας του, θα είχε μεγαλύτερο αντίκρισμα.

Ο κ. Γιώργος, με προτροπή του αδελφού του, ξεκίνησε την ‘Ανοιξη του 1978, στις 5 Μαΐου, όπως θυμάται, να γράφει την «Αφηγηματική Ιστορία —Πλεσίβιτσας Ηπείρου», ένα βιβλίο 300 σελίδων «για να περισωθούνε οι παραδόσεις του χωριού». ‘Αρχισε τότε να συλλέγει πληροφορίες, να εξακριβώνει γεγονότα και αναμνήσεις, από έναν κόσμο που κατάφερε να επιζήσει στην «απόμερη γωνία», που αναδείχτηκε σε μεγάλο εμπορικό κέντρο τον 19ο αιώνα, ενώ σήμερα μετρά μόνο λιγοστούς ακρίτες και παλιά πέτρινα αρχοντόσπιτα- φαντάσματα του παρελθόντος. Μεταξύ των όσων αναφέρει στο βιβλίο, που εκδόθηκε το 1979, για τις παλιές οικογένειες και τα επαγγέλματα στο κεφαλοχώρι του, περιγράφει το ιστορικό της οικογένειας Κονταξή, από την οποία ο Αλή Πασάς άρπαξε την 12χρονη Βασιλική, το 1805. Πρόκειται για ένα πεζογράφημα αφιερωμένο στην Κυρά —Βασιλική, που για τον συγγραφέα «είναι η Ζαν Ντ ‘Αρκ της σκλαβωμένης Ελλάδας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Read More »
Φιλιάτες: Ένας 95χρονος ακρίτας, ράφτης παραδοσιακών ενδυμασιών Φιλιάτες: Ένας 95χρονος ακρίτας, ράφτης παραδοσιακών ενδυμασιών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016 Rating: 5

Διακοπή υδροδότησης στο Καρβουνάρι

Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016


Σας ενημερώνουμε ότι λόγω εκτέλεσης εργασιών από τον Ανάδοχο του έργου: «Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης ΤΚ Καρβουναρίου Δήμου Σουλίου» θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης στον οικισμό Κυρά – Παναγιά Τ.Κ. Καρβουναρίου στις 12/04/2016 κατά τις ώρες 8:30 έως 14:30 μμ.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Read More »
Διακοπή υδροδότησης στο Καρβουνάρι Διακοπή υδροδότησης στο Καρβουνάρι Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016 Rating: 5

Βασίλης Γιόγιακας: Τι κάνει η Κυβέρνηση για να φέρει ξένες κινηματογραφικές παραγωγές; - Ερώτηση 24 βουλευτών της Ν.Δ.

Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016


Ενημέρωση για τις ενέργειες των συναρμόδιων Υπουργείων ώστε να υπηρετηθεί αποτελεσματικά η προσέλκυση, υποδοχή και διευκόλυνση ξένων οπτικοακουστικών παραγωγών στη χώρα μας, ζητούν 24 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με Ερώτηση που πρότεινε ο Β. Γιόγιακας και κατατέθηκε προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Οικονομικών.

Στην Ερώτηση υπογραμμίζονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί το 2014 από την τότε Κυβέρνηση με σκοπό τη βελτίωση του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου, των διοικητικών δομών και των διαδικασιών για την προσέλκυση ξένων οπτικοακουστικών παραγωγών. Σε αυτές περιλαμβάνονταν η νέα διάταξη φορολογικών κινήτρων για την ενίσχυση της κινηματογραφικής παραγωγής, η οποία είχε εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών και από τεχνικό κλιμάκιο των πιστωτών καθώς και το νέο σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την απλοποίηση και την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης για κινηματογράφηση σε αρχαιολογικούς χώρους, με παράλληλη κατάργηση ή μείωση των προβλεπόμενων τελών. Επίσης αναφέρεται η πρόταση δημιουργίας μίας διοικητικής μονάδας για την υποδοχή και διεκπεραίωση των αιτημάτων εκτός Ελλάδας για κινηματογράφηση στη χώρα μας και η ένταξη στο σχέδιο του τότε επικείμενου αναπτυξιακού νόμου των επενδύσεων σε κινηματογραφικά studio.

Σημειώνεται επίσης ότι η θεσμοθέτησή των παρεμβάσεων αυτών δεν προχώρησε λόγω της πρόωρης ολοκλήρωσης της κοινοβουλευτικής περιόδου και της διενέργειας εκλογών τον Ιανουάριο του 2015 και ότι έκτοτε δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση από τα συναρμόδια Υπουργεία για την τύχη τους.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τους:
κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
κ. Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
κ. Υπουργό Οικονομικών

Κοινοποίηση: κα Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού

ΘΕΜΑ: «Ενέργειες για την προσέλκυση ξένων οπτικοακουστικών παραγωγών»

Η υλοποίηση οπτικοακουστικών, κυρίως κινηματογραφικών και τηλεοπτικών, παραγωγών έχει αποδειχθεί αποτελεσματική τακτική για την ενίσχυση της ελκυστικότητας και την αύξηση της επισκεψιμότητας ενός τουριστικού προορισμού. Έχει επιστημονικά τεκμηριωθεί ότι ο σύγχρονος επισκέπτης διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα ενός προορισμού μέσω του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, χωρίς την προκατάληψη ότι μια τηλεοπτική σειρά ή μια κινηματογραφική ταινία είναι διαφημιστικό υλικό. Σε έρευνα του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού το 2006 σε περίπου 500 οργανισμούς τουρισμού, περισσότερο από το 60% των συμμετεχόντων απάντησε ότι ο κινηματογραφικός τουρισμός ενίσχυσε την επισκεψιμότητα στις χώρες τους. Σε μελέτη που πραγματοποίησε το ΙΟΒΕ το 2014 επιβεβαιώθηκε ότι η προβολή μεγάλων ξένων κινηματογραφικών παραγωγών που γυρίστηκαν στη χώρα μας, είτε εξ ολοκλήρου είτε κατά μέρος, οδήγησε σε αξιοσημείωτη αύξηση των επισκεπτών στους τόπους των γυρισμάτων τα επόμενα έτη. Μόνο την περίοδο 2007- 2011 η εισροή ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα από την πραγματοποίηση γυρισμάτων ξένων παραγωγών, δίχως να υπολογίζεται η αύξηση της τουριστικής κίνησης στις περιοχές όπου έγιναν τα γυρίσματα, ανήλθε σε 6,8 εκ. δολάρια, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και το Βέλγιο τα αντίστοιχα ποσά ανέρχονται σε δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Οι κλιματικές και καιρικές συνθήκες, η ποικιλομορφία του φυσικού τοπίου και οι μοναδικοί χώροι ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία η χώρα μας δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει επαρκώς. Οι λόγοι γι' αυτό εντοπίζονται στην έλλειψη των κατάλληλων επενδυτικών και φορολογικών κινήτρων, στην απουσία μεγάλων και σύγχρονων studio καθώς και στη χρονοβόρο και σύνθετη διαδικασία έκδοσης των απαιτούμενων εγκρίσεων και αδειών, κυρίως σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.

Το 2014 τα συναρμόδια Υπουργεία Πολιτισμού, Τουρισμού, Οικονομικών και Ανάπτυξης είχαν προχωρήσει σε σειρά ενεργειών προς βελτίωση του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου, των διοικητικών δομών και διαδικασιών για την προσέλκυση ξένων οπτικοακουστικών παραγωγών. Συγκεκριμένα: α. προτάθηκε νέα διάταξη φορολογικών κινήτρων για την ενίσχυση της κινηματογραφικής παραγωγής, προς αντικατάσταση του ισχύοντος άρθρου 73 του Ν. 3842/2010, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και από τεχνικό κλιμάκιο των πιστωτών, β. εκπονήθηκε νέο σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης για κινηματογράφηση σε αρχαιολογικούς χώρους, με παράλληλη κατάργηση ή μείωση των προβλεπόμενων τελών, γ. προτάθηκε η δημιουργία μίας (1) διοικητικής μονάδας για την υποδοχή και διεκπεραίωση των αιτημάτων εκτός Ελλάδας για κινηματογράφηση στη χώρα μας και δ. εντάχθηκαν στο σχέδιο του τότε επικείμενου αναπτυξιακού νόμου οι επενδύσεις σε οπτικοακουστικές υποδομές (studio). Οι παρεμβάσεις αυτές ήταν ώριμες προς θεσμοθέτηση η οποία ωστόσο δεν προχώρησε λόγω της πρόωρης ολοκλήρωσης της κοινοβουλευτικής περιόδου και της διενέργειας εκλογών τον Ιανουάριο του 2015. Έκτοτε δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση εκ μέρους των συναρμοδίων Υπουργείων για την τύχη των παραπάνω δράσεων.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

- Εάν και ποια εξέλιξη υπάρχει αναφορικά με την προώθηση και την ολοκλήρωση κάθε μίας εκ των παραπάνω πρωτοβουλιών,

- Τι έχουν πράξει ή τι προτίθενται να πράξουν για τη αναδιαμόρφωση του θεσμικού και οργανωτικού πλαισίου ώστε να υπηρετηθεί αποτελεσματικά η προσέλκυση, υποδοχή και διευκόλυνση οπτικοακουστικών παραγωγών στη χώρα μας.

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Βασίλειος Γιόγιακας

Όλγα Κεφαλογιάννη

Κωνσταντίνος Γκιουλέκας

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Ιωάννης Κεφαλογιάννης

Σοφία Βούλτεψη

Θεόδωρος Καράογλου

Χρήστος Μπουκώρος

Χρήστος Κέλλας

Εμμανουήλ Κόνσολας

Γεώργιος Γεωργαντάς

Αθανάσιος Μπούρας

Νικόλαος Παναγιωτόπουλος

Γεώργιος Βαγιώνας

Βασίλειος Οικονόμου

Γεώργιος Κουμουτσάκος

Στέργιος Γιαννάκης

Νικήτας Κακλαμάνης

Μαρία Αντωνίου

Γεώργιος Κασαπίδης

Έλενα Ράπτη

Γεράσιμος Γιακουμάτος

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου

Ελευθέριος Αυγενάκης
Read More »
Βασίλης Γιόγιακας: Τι κάνει η Κυβέρνηση για να φέρει ξένες κινηματογραφικές παραγωγές; - Ερώτηση 24 βουλευτών της Ν.Δ. Βασίλης Γιόγιακας: Τι κάνει η Κυβέρνηση για να φέρει ξένες κινηματογραφικές παραγωγές; - Ερώτηση 24 βουλευτών της Ν.Δ. Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016 Rating: 5

Κουκλοθέατρο στο 1ο Δημοτικό Ηγουμενίτσας Όταν η Θεατρική Αγωγή συνάντησε τη Γλώσσα

Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016

 
Στο σχολείο μας δε μαθαίνουμε μόνο πώς τα υλικά μπορούν να ανακυκλωθούν. 
Το κάνουμε και πράξη. 
Οι μαθητές των δύο τμημάτων της Τρίτης τάξης, με αφορμή τη διδακτική ενότητα, την οποία διδάχθηκαν στο βιβλίο της Γλώσσας με τίτλο: “Τα χαρτιά ανακυκλώνονται”, έδωσαν τη δική τους παράσταση. 
Με την καθοδήγηση της δασκάλας της Θεατρικής Αγωγής Θεοδωρακοπούλου Παρασκευής, κατασκεύασαν μόνοι τους κούκλες για κουκλοθέατρο, βασιζόμενοι στο ρόλο που τους δόθηκε να ερμηνεύσουν. 
Οι κατασκευές που δημιούργησαν τα παιδιά έγιναν αποκλειστικά και μόνο με ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία είχαν στο σπίτι τους, καθώς βασικός όρος ήταν να μην αγοράσουν τίποτα καινούριο. 
Μέσα από την “περιπέτεια” της δημιουργίας, λοιπόν, τα παιδιά κατάφεραν να δώσουν μια νέα χρηστική αξία σε υλικά που είχαν ήδη πάρει το δρόμο για τον κάδο απορριμμάτων, βιώνοντας έτσι στην πράξη τη διαδικασία της Ανακύκλωσης.
Αντί για ακριβές κούκλες του εμπορίου, τα παιδιά κρατούν τις δικές τους χάρτινες κούκλες που κατασκεύασαν μόνοι τους. 
Τη θέση μιας εντυπωσιακής χρωματιστής σκηνής κουκλοθέατρου , πήραν τα θρανία τους. Δείτε και εσείς, δε φαίνεται να τα πειράζει……
Οφείλω να επαινέσω την εκπαιδευτικό της Θεατρικής Αγωγής κ. Θεοδωρακοπούλου Παρασκευή, για την πρωτοβουλία και τη συμβολή της σε αυτό το project. 
 
Για το Α΄ Δημοτικό Σχολείο 
Ο Διευθυντής του Σχολείου  
Γεώργιος Κύλλας
Read More »
Κουκλοθέατρο στο 1ο Δημοτικό Ηγουμενίτσας Όταν η Θεατρική Αγωγή συνάντησε τη Γλώσσα Κουκλοθέατρο στο 1ο Δημοτικό Ηγουμενίτσας Όταν η Θεατρική Αγωγή συνάντησε τη Γλώσσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016 Rating: 5

Σελίδες