Αλ. Καχριμάνης: Οι Ηπειρώτες δεν είναι ρατσιστές, αλλά λαός φιλόξενος και δεν θα πούμε όχι στη φιλοξενία προσφύγων

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016


Mέχρι και σήμερα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για τη λειτουργία Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στην Ήπειρο, ανέφερε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, απαντώντας σε ερώτηση που του υποβλήθηκε.

"Ο πληροφορίες μας έρχονται ανεπίσημα και εκτός των όσων έχουν δημοσιευτεί δεν υπάρχουν νεότερα. Εκείνο που έγινε γνωστό είναι ότι η Αλβανία θα δεχθεί μετανάστες. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να μην εγκατασταθούν στο χώρο της Ελληνικής Μειονότητας, όπου ισχύουν διεθνείς συνθήκες", πρόσθεσε για να καταλήξει λέγοντας ότι: "Οι Ηπειρώτες δεν είναι ρατσιστές, αλλά λαός φιλόξενος και δεν θα πούμε όχι στη φιλοξενία προσφύγων"

Read More »
Αλ. Καχριμάνης: Οι Ηπειρώτες δεν είναι ρατσιστές, αλλά λαός φιλόξενος και δεν θα πούμε όχι στη φιλοξενία προσφύγων Αλ. Καχριμάνης: Οι Ηπειρώτες δεν είναι ρατσιστές, αλλά λαός φιλόξενος και δεν θα πούμε όχι στη φιλοξενία προσφύγων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016 Rating: 5

Το Σάββατο ο χορός του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Θεσπρωτίας

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσπρωτίας σας προσκαλεί στο χορό που διοργανώνει το ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016 Ώρα 9 μ.μ. στο ‘ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ’ (Δρέπανο – Ηγουμενίτσα) 

Τιμή: 12 ευρώ (Η τιμή περιλαμβάνει ζωντανή μουσική, φαγητό και κρασί - αναψυκτικά) 

Το Δ.Σ. 

*Προμηθευτείτε έγκαιρα τις προσκλήσεις οι οποίες διατίθενται από τα μέλη του Δ.Σ.
Read More »
Το Σάββατο ο χορός του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Θεσπρωτίας Το Σάββατο ο χορός του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016 Rating: 5

Οι εποχές αλλάζουν, μα μυαλό δεν βάζουν…

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016


Οι εποχές αλλάζουν μα μυαλό δεν βάζουν... 
 
Ο λόγος για διάφορους περιφερόμενους κομματάρχες, που επιχειρούν να ελέγξουν τη νέα εποχή στη Νέα Δημοκρατία..

Νέα εποχή με παλιές μεθόδους...

Αυτά δηλαδή που λένε, δεν τα πιστεύουν ούτε οι ίδιοι.

Εν όψει λοιπόν των εκλογών για την ανάδειξη νέων προέδρων στις ΝΟΔΕ, αρέσκονται να περιφέρονται ανά την Ήπειρο, και μεταξύ κρασιού και μπριζόλας να καταστρώνουν σχέδια για την προώθηση των εκλεκτών...

Και φυσικά, αν ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν ανέφερε συχνά πυκνά ότι η επόμενη μέρα είναι μια άλλη μέρα και ότι αυτή βρίσκει τους πάντες ενωμένους, όλα αυτά θα ήταν αστειότητες γραφικών...

Όμως όταν άλλα λέει η ηγεσία κι εκείνοι επιδίδονται σε μηχανορραφίες, τα πράγματα γίνονται σοβαρά...

Καλό θα είναι κάποιος να τους μαζέψει πριν γελάει μαζί τους ο κάθε πικραμένος Ηπειρώτης.
Read More »
Οι εποχές αλλάζουν, μα μυαλό δεν βάζουν…  Οι εποχές αλλάζουν, μα μυαλό δεν βάζουν… Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Την Δευτέρα η πρώτη παρουσίαση της πρότασης για Εμπορευματικό Κέντρο Θεσπρωτίας

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016Ημερίδα με θέμα «Διαμορφώνοντας το ρόλο του Λιμένα Ηγουμενίτσας στη νέα μεταφορική αλυσίδα» διοργανώνει ο Οργανισμός Λιμένος.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στις εννέα το πρωί, στο ξενοδοχείο Angelica Pallas, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «EA SEAWAY» το οποίο χρηματοδοτείται από το ευρωπαικό πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας IRA ADRIATIC.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, θα γίνει η πρώτη παρουσίαση της πρότασης της ΟΛΗΓ ΑΕ, της Περιφέρειας Ηπείρου, του ΒΙΟΠΑΘΕ και των Ιταλικών λιμένων της Ανκόνα και Τεργέστης για την χρηματοδότηση κατασκευής του Εμπορευματικού Κέντρου. 
 
Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία, για την οποία οι φορείς της Θεσπρωτίας έχουν δουλέψει πολλά χρόνια καθώς το εμπορευματικό κέντρο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής ανάπτυξης.
 
Read More »
Ηγουμενίτσα: Την Δευτέρα η πρώτη παρουσίαση της πρότασης για Εμπορευματικό Κέντρο Θεσπρωτίας  Ηγουμενίτσα: Την Δευτέρα η πρώτη παρουσίαση της πρότασης για Εμπορευματικό Κέντρο Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016 Rating: 5

Δημοτική βραδύα την Πέμπτη στο Bo's club στο Φιλιάτι

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016Read More »
Δημοτική βραδύα την Πέμπτη στο Bo's club στο Φιλιάτι Δημοτική βραδύα την Πέμπτη στο Bo's club στο Φιλιάτι Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016 Rating: 5

Περιφέρεια Ηπείρου: Οργάνωση δράσεων για την ενημέρωση μαθητών Λυκείων, για ζητήματα ισότητας των φύλων

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016


Την οργάνωση δράσεων για την ενημέρωση των μαθητών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κυρίως των τριών τάξεων των Λυκείων, για ζητήματα ισότητας των φύλων, μετά από σχετική εισήγηση της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Ηπείρου, αποφάσισε η Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων της Περιφέρειας σε σημερινή συνεδρίασή της.

Ο σχεδιασμός των αξόνων παρέμβασης και ενημέρωσης, οι οποίοι θα συναποφασιστούν με την Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα περιλαμβάνουν τη συγκρότηση ομάδας εργασίας για τον καθορισμό του περιεχομένου της ενημέρωσης, τον προγραμματισμό επισκέψεων ενημέρωσης στα σχολεία, τη συνεργασία με θεατρικές ομάδες για την παραστατική μετάδοση των μηνυμάτων ισότητας με γνώση επί του αντικειμένου της ισότητας, οι οποίοι/ οποίες θα πραγματοποιούν τις επισκέψεις ενημέρωσης.

Σε πρώτο επίπεδο οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στην Π.Ε. Ιωαννίνων για την καταγραφή της ανταπόκρισης και της αποδοχής τους, με προοπτική επέκτασής τους σε όλες τις Π.Ε. της Ηπείρου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Οδυσσέας Πότσης, τόνισε πως για τη σχετική δράση έχει προηγηθεί συνάντηση με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου, η οποία ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση και αποδέχθηκε τη συνεργασία για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των προτεινόμενων δράσεων. Μάλιστα, μετά από επικοινωνία με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, εκφράστηκε έντονο ενδιαφέρον για τον εμπλουτισμό της πρωτοβουλίας και με άλλα καίρια ζητήματα της σχολικής κοινότητας, όπως η αγωγή υγείας, κ.ά..
Read More »
Περιφέρεια Ηπείρου: Οργάνωση δράσεων για την ενημέρωση μαθητών Λυκείων, για ζητήματα ισότητας των φύλων Περιφέρεια Ηπείρου: Οργάνωση δράσεων για την ενημέρωση μαθητών Λυκείων, για ζητήματα ισότητας των φύλων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016 Rating: 5

Βελτίωση των Υποδομών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου, με 5.000.000 ευρώ

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016


Παρεμβάσεις σε κτιριακές εγκαταστάσεις και σε εξοπλισμό εργαστηρίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ηπείρου, με στόχο να ενισχυθεί η Έρευνα και η Καινοτομία, χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Ηπείρου. 
 
 Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης υπέγραψε πρόσκληση πράξη με τίτλο: "Υποδομές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης", η οποία εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Ενίσχυση Υποδομών Εκπαίδευσης, Υγείας και Πρόνοιας», με συνολική δημόσια δαπάνη 5.000.000 ευρώ.

Δυνητικοί δικαιούχοι της πράξης είναι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το ΤΕΙ Ηπείρου, και η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ηπείρου.

Οι προτάσεις θα υποβληθούν στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Ηπείρου, από την 29/2/2016 έως την 13/5/2016, ώρα 09:00π.μ. έως 14.00μ.μ. και θα αξιολογηθούν με τη σειρά πρωτοκόλλου υποβολής των προτάσεων.
Read More »
Βελτίωση των Υποδομών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου, με 5.000.000 ευρώ Βελτίωση των Υποδομών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου, με 5.000.000 ευρώ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016 Rating: 5

ΣΥΜΒΟΛΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΛΑΕ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΙΔΡΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016

Ως άνθρωποι ενταγμένοι στην αριστερά, που συμμετέχουμε στη ΛΑΕ, θα θέλαμε να θέσουμε εντός της ΛΑΕ, κάποια ζητήματα στρατηγικής, τακτικής και διαδικασίας, τα οποία κρίνουμε ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για την πορεία και την επιτυχία του εγχειρήματος.

Πριν απ’ όλα θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι θα προτιμούσαμε και σαφώς θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο, αυτή η συζήτηση να είχε ξεκινήσει με ευθύνη και με πρωτοβουλία των επιτροπών που ορίστηκαν στη Συνδιάσκεψη του Νοέμβρη για να ετοιμάσουν τις εισηγήσεις και προσυνεδριακό διάλογο στις Πολιτικές Επιτροπές (Π.Ε.). Δεδομένου όμως ότι κάτι τέτοιο δεν έχει λάβει χώρα, πολύ περισσότερο δεν έχει καν οριστεί μέχρι στιγμής η ημερομηνία της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης, αναλαμβάνουμε αυτήν την πρωτοβουλία, λόγω και της κρισιμότητας των ζητημάτων, όπως προαναφέραμε.

Τονίζουμε ότι επιθυμία μας είναι η συζήτηση αυτή να ανοίξει οριζόντια μεταξύ των μελών της ΛΑΕ, αφενός προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμετοχή και η έκφραση όλων των απόψεων και αφετέρου προκειμένου να λειτουργήσει ως έναυσμα, ώστε να ενεργοποιηθούν οι αντίστοιχες επιτροπές, να ολοκληρώσουν τα κείμενα και να ορίσουν ημερομηνία. Αυτή η ανάγκη κρίνεται αυτή τη στιγμή επιτακτική, αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη ότι η φυσιογνωμία της ΛΑΕ μέχρι στιγμής επαφίεται στις αποφάσεις και τις ανακοινώσεις μη εκλεγμένων οργάνων, όπως και στους άτυπους κανόνες εντός των Π.Ε., όπως έχουν διαμορφωθεί μέσω της πρακτικής και βάσει της εκάστοτε σύνθεσης.

Τα σημεία λοιπόν που θεωρούμε κρίσιμα έχουν ως εξής:

Α. Ως προς τον τρόπο λειτουργίας:

1. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι πάγιες και αυτονόητες στην Αριστερά αρχές για το ρόλο της βάσης και των πρωτοβάθμιων οργανώσεων θα αποτυπωθούν και στο μελλοντικό καταστατικό της ΛΑΕ. Θεωρούμε όμως κρίσιμο οι διατυπώσεις να περάσουν στην πράξη και να μη μείνουν για μία ακόμη φορά στα χαρτιά –κι αυτό είναι σημαντικό να ξεκινήσει ήδη από τώρα. Για να μπορέσουν στ’ αλήθεια οι Πολιτικές Επιτροπές (Π.Ε.) να λειτουργήσουν ως βάση συγκρότησης της ΛΑΕ, θα πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από απλός ιμάντας μεταβίβασης της «γραμμής» και χώρος διαμόρφωσης «συσχετισμών», με γραμμική εξάρτηση και αναφορά προς τα «κεντρικά». Οι Π.Ε. θα πρέπει να αποφασίζουν ελεύθερα και δημοκρατικά, να εκλέγουν τα δικά τους όργανα και να ενεργούν πολιτικά στο χώρο ευθύνης τους (είτε χωρικό είτε επαγγελματικό) με δικές τους αποφάσεις και πρωτοβουλίες –προφανώς βέβαια εντός του πολιτικού πλαισίου όπως θα οριστεί και από το Ιδρυτικό Συνέδριο. Ήδη στις περιπτώσεις όπου έχει εφαρμοστεί μια τέτοια λειτουργία, έχει βρει μεγάλη απήχηση.
Πέρα από αυτό, ιδιαίτερη σημασία έχει η οριζόντια επικοινωνία των Π.Ε. μεταξύ τους, καθώς και η ανάδρασή τους με τα όργανα (Πολιτικό Συμβούλιο, Γραμματεία), που δεν μπορεί να είναι μόνο από πάνω προς τα κάτω, αλλά και το αντίστροφο. Εξυπακούεται βέβαια ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει κατ’ ελάχιστον και άμεσα την ανάρτηση όλων των ανακοινώσεων όλων των Π.Ε. στην ιστοσελίδα της ΛΑΕ, καθώς και την οργάνωση ενός δικτύου με το οποίο θα μπορούν μέλη και Π.Ε. να επικοινωνούν και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Σημαντικός σε αυτό το σημείο είναι ο τρόπος κατανομής αρμοδιοτήτων στα μέλη των Π.Ε., η οποία πρέπει να αποφασίζεται από την ίδια την Π.Ε., με βάση τον πολιτικό σχεδιασμό και τις αναγκαιότητες, για τον οποίο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα ώστε να μην αναπαραχθούν τυχόν προγενέστερες άτυπες ιεραρχίες και «επετηρίδες».
Βέβαια, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι ακόμη και σήμερα τρέχουν πολύ σοβαρά πολιτικά ζητήματα. Συνεπώς, ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας δεν μπορεί να μετατεθεί για τον χρόνο μετά τη διεξαγωγή της Συνδιάσκεψης. Αντίθετα, θεωρούμε ότι θα πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν μέτρα που θα επιτρέπουν σε όλα τα μέλη να συμμετέχουν ισότιμα. Ζητούμε λοιπόν το οργανωτικό να αναλάβει την ενημέρωση και τον συντονισμό όλων των Π.Ε. και να θέσει τις βάσεις ώστε να διεξάγεται η οριζόντια επικοινωνία μεταξύ τους. Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να δοθεί για την ενημέρωση όλων των μελών σχετικά με τις αποφάσεις των Π.Ε. και των υπόλοιπων οργάνων, όπως και για τη διεξαγωγή ισότιμου και ουσιαστικού διαλόγου. Κυρίως για να μην επαναληφθούν ξανά περιστατικά, όπως αυτό με τον προϋπολογισμό της περιφέρειας Αττικής. Να σημειωθεί εδώ ότι ακόμη το Πολιτικό Συμβούλιο και η Γραμματεία δεν έχουν πάρει θέση για ένα θέμα για το οποίο τους απευθύνθηκαν πολλές Τοπικές Επιτροπές της ΛΑΕ, με αποφάσεις τους.

2. Αν θέλουμε να χτίσουμε μια άλλη αριστερά, μακριά από το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε σε αυτή τη χρεοκοπία, είναι σημαντικό να αποφασίσουμε και να δημιουργήσουμε έναν άλλο τρόπο συλλογικότητας. Χρειαζόμαστε συλλογική ηγεσία, και όχι «αρχηγό». Το θέμα της συλλογικής ηγεσίας όμως δεν είναι θέμα απλώς αριθμητικό. Είναι θέμα τρόπου λειτουργίας. Ένας δημοκρατικός τρόπος λειτουργίας και ισότιμης παρουσίας στον δημόσιο διάλογο θα μας επιτρέψει και να ξεφύγουμε από την εικόνα του «πρώην ΣΥΡΙΖΑ», ακόμη και του «καλού ΣΥΡΙΖΑ», –καθώς σε κάθε περίπτωση η ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί συγχύσεις και αρνητικές εντυπώσεις, πράγμα που έχει επιβεβαιωθεί και με το αποτέλεσμα των εκλογών και διαπιστώνεται καθημερινά στην επαφή μας με τον κόσμο– και να δημιουργήσουμε μια νέα φυσιογνωμία για την ΛΑΕ. Και αυτή η διαδικασία είναι αναγκαίο να ξεκινήσει από τώρα, λχ με την ισόρροπη εκπροσώπηση στα ΜΜΕ –με προσοχή ως προς την επιλογή των εκπομπών– όλων των πολιτικών αποχρώσεων, των ηλικιακών και κοινωνικών κατηγοριών.

Β. Ως προς τις συμμαχίες
Στα συμπεράσματα της Συνδιάσκεψης του Νοέμβρη, γράφαμε: «η ΛΑΕ αναλαμβάνει την ευθύνη που της αναλογεί για την υπόθεση της Αριστεράς με στόχο την ανασυγκρότηση και επανίδρυσή της. Θα πάρουμε πρωτοβουλίες για να βαθύνει ο διάλογος των αριστερών, ριζοσπαστικών, αντιμνημονιακών δυνάμεων, των δυνάμεων που αντιλαμβάνονται τη σημασία ενός μεταβατικού προγράμματος για την απαλλαγή από τα μνημόνια και το βραχνά του χρέους και για τη ρήξη με την ευρωζώνη. Στόχος μας η διαμόρφωση ενός κοινού πεδίου, ενός «φόρουμ» διαλόγου και κοινών πρωτοβουλιών».
Στο επίπεδο αυτό διαπιστώνουμε ότι οι κινήσεις που έχουν γίνει και οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί δεν είναι επαρκείς και ικανοποιητικές. Αντ’ αυτού, με τη συνέχιση των συνεργασιών με το ΣΥΡΙΖΑ, σε κάποιες περιπτώσεις στην αυτοδιοίκηση και τα σωματεία, δημιουργούμε τις ακριβώς αντίθετες εντυπώσεις, οι οποίες αξιολογούνται αρνητικά από τους ανθρώπους στους οποίους θέλουμε να απευθυνθούμε. Το κοινό Δελτίο Τύπου με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ από την άλλη συνάντησε την αποδοχή του κόσμου, πράγμα που μας οδηγεί στο να συμπεράνουμε ότι πρέπει να κατευθυνθούμε προς τις συνεργασίες με οργανώσεις και δυνάμεις της αριστεράς με σαφές αντιμνημονιακό, αντινεοφιλελεύθερο και αντισυστημικό στίγμα.

Γ. Ως προς το θέμα του ευρώ και της Ε.Ε.
Έχει καταστεί πλέον σαφές στο σύνολο του ελληνικού λαού ότι ευρωζώνη και μνημόνια είναι άκρως συνυφασμένα, και ότι δεν νοείται έξοδος από το Μνημόνιο χωρίς ρήξη με την ευρωζώνη και την Ε.Ε.. Η αμφίσημη προεκλογική ρητορική επ’ αυτού του θέματος, σε μια κοινωνία που είναι πλέον συνειδητοποιημένη, συνέβαλε φυσικά και στην εκλογική αποτυχία. Βέβαια, αναγνωρίζουμε ότι στις ανακοινώσεις και τις δημόσιες παρουσίες των περισσότερων στελεχών το θέμα της εξόδου από την ευρωζώνη τίθεται πλέον με σαφήνεια. Σε αυτή τη φάση όμως, θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να πάρουμε ξεκάθαρα θέση ότι η έξοδος από την ευρωζώνη σημαίνει και σύγκρουση και έξοδο από την Ε.Ε..
Είναι ξεκάθαρο τι είδους ιμπεριαλιστική ολοκλήρωση είναι η Ε.Ε.. Η οδυνηρή εμπειρία της δήθεν «διαπραγμάτευσης» του ΣΥΡΙΖΑ με τους «εταίρους» έχει καταγραφεί και στη συνείδηση του κόσμου και δεν αφήνει περιθώρια για άλλες υποσχέσεις «διαπραγματεύσεων» για να βγούμε από την ευρωζώνη παραμένοντας στην Ε.Ε. σε συνεννόηση με τους «εταίρους». Οι δεσμεύσεις της Ε.Ε. δεν αφορούν μόνο την ευρωζώνη: τα ευρωενωσιακά σύμφωνα, η TTIP, οι επιταγές της ΚΑΠ, οι νομοθεσίες ενάντια στην εργασία σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., το χτύπημα στα θεμέλια της δημοκρατίας, η συνεργασία με τη φασιστική κυβέρνηση της Oυκρανίας, η στάση της Ε.Ε. στο προσφυγικό και πολλά άλλα, δείχνουν ότι δεν είναι απλώς ζήτημα νομίσματος και ευρωζώνης. Δεν μπορεί η πολιτική λογική μας να αφήνει αυταπάτες σχετικά με το ρόλο της Ε.Ε. ή αυταπάτες περί μιας «άλλης Ε.Ε.», ούτε μπορεί να κινείται στη λογική μιας «συντεταγμένης εξόδου από το ευρώ», η οποία θα γίνει μέσα από μια συμφωνία με το ευρωσύστημα και θα βασίζεται σε ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Το αλήστου μνήμης «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», που βασιζόταν σε χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, αποτελεί ακριβές παράδειγμα αυτού που οφείλουμε να αποφύγουμε.
Ο φόβος εξόδου από την ευρωζώνη, τη Σένγκεν και όλες τις άλλες συνθήκες αξιοποιήθηκε το καλοκαίρι, ώστε το ΟΧΙ να μετατραπεί σε ΝΑΙ, και θα χρησιμοποιηθεί και τώρα, προκειμένου να περάσει το ασφαλιστικό και τα προαπαιτούμενα της «αξιολόγησης». Πολύ περισσότερο που είναι οι ευρωπαϊκές συνθήκες, μαζί με το μνημονιακό νομικό οπλοστάσιο, που βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας ως φραγμό σε κάθε διεκδίκηση, η βάση της καλλιέργειας του δόγματος ΤΙΝΑ και μάλιστα πλέον από τα «αριστερά».
Πιστεύουμε πως η ΛΑΕ πρέπει να ηγηθεί, ξεκάθαρα και με σαφήνεια, ενός μεγάλου μετώπου ενάντια στο ευρώ και την Ε.Ε., για μια άλλη πορεία στην οικονομία και την κοινωνία. Η κοινωνία είναι έτοιμη να υποδεχτεί μια τέτοια πρόταση και ήδη η συντριπτική πλειοψηφία των ρευμάτων της αριστεράς να την υποστηρίξει με σθένος.
Στην κατεύθυνση αυτή, χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα εξόδου, με εμβάθυνση του μεταβατικού μας προγράμματος, για την προετοιμασία της κοινωνίας, που θα πρέπει να βγει μπροστά σε αυτή τη διαδικασία ρήξης και σύγκρουσης.

Τέλος, κρίσιμο για την πορεία της ΛΑΕ είναι ένα ακόμη θέμα, το οποίο κατ’ επανάληψη θέτουν άνθρωποι που διάκεινται θετικά προς αυτήν. Συγκεκριμένα, το θέμα αυτό αφορά στην ανάγκη να αποκαλυφθούν πληροφορίες σχετικά με το κυβερνητικό εξάμηνο, οι οποίες αφενός θα επιτρέψουν στη δημιουργία μιας σωστής εικόνας για τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα (κυρίως σε κόσμο που έχει ακόμη αυταπάτες για τις «καλές του προθέσεις»), και αφετέρου θα δώσουν τις απαραίτητες εγγυήσεις σε ό,τι έχει να κάνει με την οριστική μας ρήξη με το παρελθόν.
Αν και είναι αρκετοί αυτοί που πιστεύουν ότι αυτή η συζήτηση δεν πρέπει να γίνεται δημόσια, γιατί αποδυναμώνει τη ΛΑΕ, θέλουμε να επισημάνουμε ότι οι εντυπώσεις που αντλούμε εμείς καθημερινά από τους χώρους στους οποίους κινούμαστε είναι ακριβώς οι αντίθετες. Αυτό που πραγματικά μας αποδυναμώνει είναι το μη καθαρό πολιτικό στίγμα, η έλλειψη ξεκάθαρης στάσης για το τι θέλουμε και το πώς βλέπουμε τη ΛΑΕ. Συνοπτικά, λοιπόν, αν μπορούσαμε να πούμε με μια φράση όλα τα παραπάνω θα ήταν η εξής: Έχουμε διδαχθεί από τα λάθη μας και δεν είμαστε διατεθειμένοι να τα επαναλάβουμε.

Υπογραφές (*)
Σπύρος Μητσέλος Π.Ε. Θεσπρωτίας 
Σπύρος Σκαμνέλος Π.Ε. Άρτας  
Βιργινία Καλαμπούκη Π.Ε. Άρτας 
Δημήτρης Αλεξίου Π.Ε. Αγ. Παρασκευής
Ελένη Ανδριοπούλου Π.Ε. Β. Κέρκυρας
Κώστας Αντωνιάδης Π.Ε. Β' Θεσσαλονίκης
Γιάννης Αυγέρος Π.Ε. Καλλιθέας
Αθηνά Βλαχογεώργου Π.Ε. Εύβοιας
Γεωργία Γκαρδαλίνου Π.Ε. Καρδίτσας
Μαρία Δημητριάδη Π.Ε. Κορινθίας
Μάριος Καλομενόπουλος Π.Ε. Νέας Σμύρνης
Αγγελική Καράπα Π.Ε. Εύβοιας
Ευτυχία Κολέκα Π.Ε. Χαλκίδας
Παναγιώτης Κολοβός Π.Ε. δικηγόρων
Δημήτρης Κόρκας Π.Ε. Κορινθίας
Σταμάτης Κυριακάκης Π.Ε. Κορωπίου
Παντελής Μέλιος Π.Ε. Αγρινίου
Αγγελική Μουζακίτη Π.Ε. Κέρκυρας
Αναστασία Μπάλαρη Π.Ε. Πάτρας
Παντελής Πεταλάς Π.Ε. Καισαριανής
Ιωσήφ Σπάρταλης Π.Ε. Ρόδου
Γιώργος Στάθης Π.Ε. Κορωπίου
Σπύρος Στογιάννης Π.Ε. Ρόδου
Τάσος Συργιαννίδης Π.Ε. Καλλιθέας
Αναστασία Τέκνου Π.Ε. Πολιτισμού
Νικόλαος Τζαχρήστας Π.Ε. Χαλκίδας
Έφη Τριάντη Π.Ε. Πετραλώνων
Γιάννης Φλωράκης Π.Ε. Παλήνης
Στέλα Χριστοφορίδου Π.Ε. Καβάλας

(*) Η συγκέντρωση υπογραφών συνεχίζεται στο symvoli.lae.30@gmail.com και η λίστα με τους υπογράφοντες θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Read More »
ΣΥΜΒΟΛΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΛΑΕ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΙΔΡΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΣΥΜΒΟΛΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΛΑΕ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΙΔΡΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016 Rating: 5

Μηνιαίες καταμετρήσεις ορνιθοπανίδας στο Δέλτα Αχέροντα

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016


Ο Φορέας Διαχείρισης στις 23/2/2016 πραγματοποίησε μετρήσεις ορνιθοπανίδας στις περιοχές αρμοδιότητάς του στο Δέλτα Αχέροντα.
 
Παρατηρήθηκαν δεκάδες είδη πουλιών τα οποία καταγράφονται σε ειδικές φόρμες και στη συνέχεια καταχωρούνται στη βάση δεδομένων του Φορέα Διαχείρισης.


Εικονα 1,2,3,4,5. Καλαμόκιρκος (θηλυκό άτομο), φαλαρίδες
κορμοράνοι, και γλάροι
Εικόνα 2
Εικόνα 3
Εικόνα 4
Εικόνα 5Εικόνα 6. Έλος Κερέντζας - Ένα "άθικτο" καταφύγιο για πολλά είδη πουλιών

Read More »
Μηνιαίες καταμετρήσεις ορνιθοπανίδας στο Δέλτα Αχέροντα  Μηνιαίες καταμετρήσεις ορνιθοπανίδας στο Δέλτα Αχέροντα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016 Rating: 5

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΜΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016


Η ΕΛΜΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της 5ης Νοέμβρη 2015 για την παρακράτηση από τη φετινή χρονιά των συνδρομών κατευθείαν από τη μισθοδοσία. Ως εκ τούτου οι συνδρομές για τη σχολική περίοδο 2015 - 2016 θα παρακρατηθούν σε δύο μηνιαίες δόσεις (7,5 ΕΥΡΩ + 7,5 ΕΥΡΩ = 15 ΕΥΡΩ) τους αμέσως προσεχείς μήνες. (Θα υπάρξει οριστική ενημέρωση για τον ακριβή καθορισμό του χρόνου)

Συνδρομή μέσω μισθοδοσίας δίνουν μόνον όσοι έχουν οργανική θέση και υπηρετούν σε σχολεία ή υπηρεσίες του Νομού. Όσοι συνάδελφοι υπηρετούν στο Νομό ως αποσπασμένοι, από άλλα ΠΥΣΔΕ θα πληρώσουν τη συνδρομή χρηματικά στα μέλη του ΔΣ που θα αναλάβουν να συγκεντρώσουν τις συνδρομές στα σχολεία την αμέσως προσεχή περίοδο. Όσοι συνάδελφοι έχουν οργανική στο Νομό μας αλλά είναι αποσπασμένοι σε άλλο ΠΥΣΔΕ, θα πληρώσουν τη συνδρομή τους στην αντίστοιχη ΕΛΜΕ που τώρα ανήκουν. Τέλος, οι αναπληρωτές απαλλάσσονται για τη φετινή χρονιά από την υποχρέωση της συνδρομής.

Από την επόμενη χρονιά η παρακράτηση των συνδρομών θα εκτείνεται σε μικρότερες δόσεις και σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να μην επιβαρύνονται οι συνάδελφοι.

Αν κάποιος συνάδελφος για δικούς του λόγους δεν επιθυμεί να είναι μέλος της ΕΛΜΕ , και θέλει να εξαιρεθεί από την παρακράτηση της συνδρομής, πρέπει να συντάξει υπεύθυνη δήλωση με την οποία να δηλώνει αυτήν την επιθυμία και να επικοινωνήσει με την ΕΛΜΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση elmethesprotias@gmail.com είτε μέσω τηλεφώνου στον αριθμό 697 4950159 (Καραπάνος Ευάγγελος). Εννοείται ότι σε αυτήν την περίπτωση δε θα ανήκει στο δυναμικό της ΕΛΜΕ και δε θα καλύπτεται συνδικαλιστικά σε κάθε περίπτωση από το σωματείο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
Καραπάνος Ευάγγελος 
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Μητσέλος Σπύρος
Read More »
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΜΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΜΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016 Rating: 5

Αιφνίδια παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ζητεί να σταματήσουν εδώ και τώρα τα μπλόκα προειδοποιώντας τους με συλλήψεις

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016


Με ειδική παραγγελία, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη ζητεί να σταματήσουν εδώ και τώρα τα μπλόκα των αγροτών, προειδοποιώντας τους με συλλήψεις και αυτόφωρη διαδικασία.

Η κα Κουτζαμάνη, με έγγραφό της που εστάλη στις κατά τόπους εισαγγελίες, επισημαίνει το «καθήκον τους να παρέμβουν με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών στο φαινόμενο του αποκλεισμού της κυκλοφορίας στις εθνικές οδούς από τις αγροτικές κινητοποιήσεις».

Στο έγγραφό της, μάλιστα, προειδοποιεί τους αγρότες με... διώξεις, σε περίπτωση που διαπιστωθεί η αξιόποινη πράξη της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

«Προς
τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών της Χώρας και δι' αυτών στους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφερείας τους


» Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται το φαινόμενο του αποκλεισμού της κυκλοφορίας σε δημόσιες οδούς από τους συμμετέχοντες κλπ. στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Η συμπεριφορά αυτή, όπως γνωρίζετε, συνιστά κατ' αρχάς την αξιόποινη πράξη της παρακώλυσης συγκοινωνιών (άρθρο 292 ΠΚ, όπως ισχύει). Η πρόβλεψη του εγκλήματος αυτού, το οποίο διώκεται αυτεπαγγέλτως, έγινε για την προστασία της εύρυθμης λειτουργίας των κάθε είδους συγκοινωνιακών εγκαταστάσεων, που προορίζονται για κοινή χρήση, ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο και θεωρούνται κοινωνικά αγαθά σημαντικής αξίας.

» Θεωρώ υποχρέωσή μου να υπομνήσω σε εσάς το αυτονόητο καθήκον σας για παρέμβασή σας, με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών, με σκοπό, αφενός τη βεβαίωση του πιο πάνω εγκλήματος, ενδεχομένως δε και άλλων εγκλημάτων, και αφετέρου την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών και τη δίωξή τους.

» Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου».
Read More »
Αιφνίδια παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ζητεί να σταματήσουν εδώ και τώρα τα μπλόκα προειδοποιώντας τους με συλλήψεις Αιφνίδια παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου  Ζητεί να σταματήσουν εδώ και τώρα τα μπλόκα προειδοποιώντας τους με συλλήψεις Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016 Rating: 5

Αναζητά το μηχανάκι που εκλάπη τη νύχτα

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016

Το μηχανάκι που του έκλεψαν στην διάρκεια της νύχτας, αναζητά ο ιδιοκτήτης του.

Η κλοπή έγινε στην οδό Ήφαιστου, στην περιοχή της Βρυσούλας Ιωαννίνων, χωρίς κανένας να αντιληφθεί κάτι.

Το μηχανάκι είναι χρώματος μπλε, μάρκας Honda inova και ο αριθμός κυκλοφορίας είναι ΗΝΖ 689.

Όποιος γνωρίζει κάτι παρακαλείτε να επικοινωνήσει με τον αριθμό 6949259118
Read More »
Αναζητά το μηχανάκι που εκλάπη τη νύχτα  Αναζητά το μηχανάκι που εκλάπη τη νύχτα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Σοβαρό τροχαίο ατύχημα το βράδυ στην Εγνατία (+ΦΩΤΟ)

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016


Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε βραδυνές ώρες εχτές στην Εγνατία, στο ύψος του Βασιλικού Ηγουμενίτσας.

Για άγνωστους λόγους, ο οδηγός του ΙΧ, έχασε τον έλεγχό του και αφού αναποδογύρισε, σύρθηκε με την οροφή του για περίπου 700 μέτρα.

Από το ατύχημα καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς το ΙΧ, ενώ οι δύο επιβαίνοντες του οχήματος, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών για τις πρώτες βοήθειες.

Προανάκριση για το ατύχημα διενεργεί το τμήμα τροχαίας Ηγουμενίτσας, ενώ το ΙΧ απομακρύνθηκε από γερανό της οδικής βοήθειας "Μπότσαρης"

Read More »
Ηγουμενίτσα: Σοβαρό τροχαίο ατύχημα το βράδυ στην Εγνατία (+ΦΩΤΟ) Ηγουμενίτσα: Σοβαρό τροχαίο ατύχημα το βράδυ στην Εγνατία (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016 Rating: 5

Απάντηση του Υπ. Εργασίας σε ερώτηση του Β. Γιόγιακα Ξεκινά η ενημέρωση του καταλόγου των παθήσεων που κρίνονται με επ' αόριστον αναπηρία

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016


Την επικαιροποίηση των παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας καθορίζεται επ' αόριστον προαναγγέλλει το Υφυπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης απαντώντας σε ερώτηση του Β. Γιόγιακα για την ένταξη της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας στον σχετικό κατάλογο.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας είχε ζητήσει να ενταχθεί η νόσος της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας, ως μη αναστρέψιμη και μη επιδεχόμενη βελτίωσης, να ενταχθεί στον κατάλογο με τις 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις που κρίνονται με επ' αόριστον αναπηρία. Είχε υπογραμμίσει ότι το ισχύον καθεστώς υποβάλλει τους πάσχοντες και τους οικείους τους στην άσκοπη ταλαιπωρία των επαναλαμβανόμενων αξιολογήσεων στα Κ.Ε.Π.Α. ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις στερεί την πρόσβαση των ασθενών σε προνοιακές παροχές που είναι αναγκαίες για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους.

Στην απάντηση του Υπουργείου σημειώνεται ότι ανασυγκροτήθηκε πρόσφατα η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή το οποίο γνωμοδοτεί για τις παθήσεις που κρίνονται με επ' αόριστον αναπηρία με σκοπό «το επόμενο χρονικό διάστημα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την επικαιροποίηση τόσο των ποσοστών αναπηρίας όσο και των παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ' αόριστον»
Read More »
Απάντηση του Υπ. Εργασίας σε ερώτηση του Β. Γιόγιακα Ξεκινά η ενημέρωση του καταλόγου των παθήσεων που κρίνονται με επ' αόριστον αναπηρία Απάντηση του Υπ. Εργασίας σε ερώτηση του Β. Γιόγιακα Ξεκινά η ενημέρωση του καταλόγου των παθήσεων που κρίνονται με επ' αόριστον αναπηρία Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016 Rating: 5

Παρατήρηση σπάνιας αγριόγατας (felis silvestis) στο Έλος Καλοδικίου-Μαργαριτίου (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016


Κατά τη διάρκεια των απογευματινών μετρήσεων ορνιθοπανίδας στις θέσεις ανάπαυσης () στην ευρύτερη περιοχή του Έλους Καλοδικίου-Μαργαριτίου, παρατηρήθηκε μια αγριόγατα σε πεδινή έκταση και αρκετά κοντά σε αγροτικό δρόμο.

Η λήψη φωτογραφιών και αποσπάσματος βίντεο έγινε μέσω συσκευής κινητού.

videoRead More »
Παρατήρηση σπάνιας αγριόγατας (felis silvestis) στο Έλος Καλοδικίου-Μαργαριτίου (+ΒΙΝΤΕΟ) Παρατήρηση σπάνιας αγριόγατας (felis silvestis) στο Έλος Καλοδικίου-Μαργαριτίου (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016 Rating: 5

Ερώτηση Κάτση για την αρμοδιότητα καβόδεσης επιβατηγών – οχηματαγωγών πλοίων ανοιχτού τύπου

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016

Με ερώτησή του Βουλευτή Θεσπρωτίας Μάριου Κάτση, και 6 ακόμα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αν προτίθενται να προχωρήσουν σε τροποποίηση ή απόσυρση από τον Γενικό Κανονισμό Λιμένων της προσθήκης «Συμπλήρωση διάταξης του Γενικού Κανονισμού Λιμένων αριθμ. 17».

Με την εν λόγω διάταξη δόθηκε η δυνατότητα, ειδικά για τα επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία ανοιχτού τύπου, η από ξηράς πρόσδεση και λύση αυτών να διενεργείται και από το πλήρωμά τους. Ουσιαστικά λοιπόν, να μην εκτελείται η καβοδεσία των συγκεκριμένων πλοίων από επαγγελματίες φορτοεκφορτωτές, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον κλάδο των επαγγελματιών φορτοεκφορτοτών και την ασφάλεια των πληρωμάτων των πλοίων.

Η Ερώτηση όπως κατατέθηκε:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
- Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Περί αρμοδιότητας καβόδεσης επιβατηγών – οχηματαγωγών πλοίων ανοιχτού τύπου.

Τον Δεκέμβριο του 2014 με την έγκριση του Γενικού Κανονισμού Λιμένων αριθμ. 57 «Συμπλήρωση διάταξης του Γενικού Κανονισμού Λιμένων αριθμ. 17» (ΦΕΚ 3299/τ.Β΄/9-12-2014), προστέθηκε στο άρθρο 2 το εξής εδάφιο: «Ειδικά για τα επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία ανοιχτού τύπου, η από ξηράς πρόσδεση και λύση αυτών δύναται, κατά την κρίση του πλοιάρχου, να διενεργείται και από το πλήρωμά τους». Με την εν λόγω διάταξη δόθηκε ουσιαστικά η δυνατότητα να μην εκτελείται η καβοδεσία των συγκεκριμένων πλοίων από επαγγελματίες φορτοεκφορτωτές.

Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 1 της αριθμ. 14366/416/9-5-2013 ΚΥΑ «Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών – καθορισμός δικαιολογητικών για την άσκηση του επαγγέλματος του Φορτοεκφορτωτή ξηράς και λιμένος», στις «εξειδικευμένες φορτοεκφορτωτικές εργασίες» περιλαμβάνεται η καβόδεση πλοίων και σκαφών. Επιπροσθέτως, στην παράγραφο 4 του άρθρου 1 της αριθμ. 15107/437/15.5.13 ΚΥΑ ορίζεται σαφώς ότι «σε κάθε λιμάνι της χώρας απαγορεύεται η πραγματοποίηση φορτοεκφορτωτικών εργασιών, κατά την έννοια της περ. 1 της παρ. ΙΑ.7 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, όπως ισχύει, από εργάτες που δεν θα είναι εγγεγραμμένοι στο προβλεπόμενο από το ν. 4093/2012, όπως ισχύει, Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών […]».

Επιπλέον, οι Συλλογικές Συμβάσεις ναυτικής εργασίας δεν προβλέπουν την εν κινήσει πρόσδεση των πλοίων από τα πληρώματά τους.

Πέραν αυτού, η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης καταλήγει σε απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ), καθώς μαζί με το εισόδημα των φορτοεκφορτωτών μειώνεται και η συλλογική τους εισφορά, χωρίς αναπλήρωση από εισφορές των ήδη έμμισθων μελών των πληρωμάτων των πλοίων που δύνανται να αναλάβουν τώρα την καβοδεσία.

Επειδή η επίμαχη προσθήκη στο άρθρο 2 του Γενικού Κανονισμού Λιμένων αριθμ. 17 αντίκειται τόσο στο νόμο, βάσει του οποίου συντάχθηκαν οι προαναφερθείσες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, όσο και στις Συλλογικές Συμβάσεις ναυτικής εργασίας,

Επειδή τίθεται ζήτημα ασφαλείας των μελών πληρωμάτων που είναι επιφορτισμένα με την πρόσδεση των εν λόγω πλοίων υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες,

Επειδή δημιουργείται απώλεια εσόδων στους φορτοεκφορτωτές και κατ’ επέκταση στα ασφαλιστικά ταμεία,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθενται να προχωρήσουν σε τροποποίηση ή απόσυρση από τον Γενικό Κανονισμό Λιμένων της προσθήκης «Συμπλήρωση διάταξης του Γενικού Κανονισμού Λιμένων αριθμ. 17» (ΦΕΚ 3299/τ.Β΄/9-12-2014);
Read More »
Ερώτηση Κάτση για την αρμοδιότητα καβόδεσης επιβατηγών – οχηματαγωγών πλοίων ανοιχτού τύπου Ερώτηση Κάτση για την αρμοδιότητα καβόδεσης επιβατηγών – οχηματαγωγών πλοίων ανοιχτού τύπου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016 Rating: 5

ΗΠΕΙΡΟΣ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ (1837 - 1917)

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016
Ο ΚΟΛΠΟΣ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Οι Μποσνάκιδες της «είδησης» του 1837 είναι οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι.

Το πορτραίτο της κόρης του Μάρκου Μπότσαρη κοσμεί ακόμα την Πινακοθήκη των καλλονών στα ανάκτορα του Νύμφεμπουργκ, στο Μόναχο. Το διεπίστωσα και εγώ τα Χριστούγγενα του 1973, όταν επισκέφθηκα το Μόναχο.

Η ληστεία, κατά τον 19ο αιώνα, ήταν ενδημικό φαινόμενο στα Βαλκάνια. Στις δημοσιευόμενες «ειδήσεις» οι θηριώδεις ληστές, έχουν τα κατάλληλα παρωνύμια είτε από την σωματοδομή τους (Ντερέκας), είτε από την συμπεριφορά τους (Γομάρας) και προστατεύονται από τους Τουρκαλβανούς Τσάμηδες της Δυτικής Ηπείρου.

Η «είδηση» του 1875 αναφέρεται σε μία τόσο σφοδρή θύελλα, που έπληξε τον Τσαμαντά στη Δυτική Μουργκάνα, που διάφορα κτίσματα σαρώθηκαν από το πρόσωπο της γης. Το περιστατικό σώζεται και από την προφορική παράδοση, όπως το περιέγραψε ο ενενηκοντούτης ήδη αλλά πάντοτε ακμαίος και θαλερός Τσαμαντιώτης Γιάννης Γκανάς.

Η ΕΣΠΕΡΙΑ ήταν εβδομαδιαία ελληνική εφημερίδα η οποία εξεδίδετο στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια του Α’ Π.Π. βρήκα σ’ αυτήν πολλά κείμενα του διακεκριμένου δημοσιογράφου της εποχής, από το Βαβούρι της Μουργκάνας, Χρήστου Καίσαρη (1870-1951).

Αλλά ας παραθέσουμε επί λέξει τις σχετικές «ειδήσεις» του παρελθόντος.

Οι ειδήσεις:

Η ΦΗΜΗ, 26.4.1837 – Βεβαιούμεθα από οθωμανόν ελθόντα από τα Ιωάννινα, ότι Μποσνάκιδες εφόνευσαν τον εκ Πελοποννήσου Αλή Πασά πηγαίνοντα εις το τζαμί μίαν Παρασκευήν, και επροχώρησαν έπειτα μέχρι Καβάγιας.

ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 20.1.1875 – Αικατερίνη Ρόζα Καρατζά. Απεβίωσεν η σεβασμία αύτη γυνή, ης το όνομα συνδέεται μετά σελίδων εποχών άρτι μόλις παρελθουσών της νέας Ελλάδος, και διά της οικογενείας του ήρωος Μάρκου Μπότσαρη, θυγάτηρ ου ήτο, και διά του ονόματος του συζύγου αυτής Γεωργίου Καρατζά υποστρατήγου και διά της ιδίας προσωπικής της διαπρεπείας και της θέσεως, ην από της νεότητός της κατείχε μεταξύ των αρίστων κυριών της απελευθε- ρωθείσης Ελλάδος [...].

Η φήμη της μακαρίτιδος κατά τον βίον αυτής δεν περιωρίσθη εν Ελλάδι μόνον, αλλά δείγμα των τιμών, ας και η ξένη αυλή του Μονάχου απένειμεν εις την παρεπιδημήσασαν ποτέ εκεί Αικατερίνη Καρατζά, την κόρην του Μάρκου Μπότσαρη, κρέμεται εν τη αιθούση των αυτόθι ανακτόρων, τη περικλειούση την σειράν των ωραίων γυναικών, η εικών της εις μνήμην παντοτεινήν, αναρτηθείσα κατά την επιθυμίαν του βασιλέως τότε της Βαυαρίας Λουδοβίκου. Είδομεν την εικόνα ταύτην και απεθαυμάσαμεν αληθώς τας ελληνικάς χάριτας και την σεμνήν ωραιότητα, εις ην προσαρμόζεται τόσον τελείως η κομψή ελληνική της εποχής στολή. Ωνομάσθη δε και Ρόζα η μακαρίτις διά το πολύ και ανθηρόν της νεότητος της κάλλος [...].

ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 30.1.1875 – Ειδήσεις εξ Ιωαννίνων ...Τον Ντερέκαν εφόνευσε ουχί ο Μπεχασδρή αγάς, ως ελέχθη, αλλά δύο εξάδελφοι χωρικοί, εις των οποίων την οικίαν είχε καταφύγει εσπέραν τινά ο λήσταρχος ούτος μεθ’ ενός οπαδού του. Επυροβόλησαν δε κατ’ αυτού κοιμωμένου, [...] ομολογητέον εν τούτοις ότι εάν μη ελαμβάνοντο παρά του Μεχμέτ-Αλή Πασά, τα αυστηρά εκείνα μέτρα... δεν θα εβιάζοντο οι χωρικοί να φονεύσωσι τον φοβερόν Ντερέκαν.

ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 5.2.1875 – Εκ Φιλιατών γράφουσιν ότι μέρος τι του όρους πλησίον του χωρίου Τσιαμάντων (Τσαμαντά) αποσπασθέν ένεκα των αλλεπάλληλων θυελλών κατέρρευσε καταχώσαν εννέα μύλους, οκτώ ελαιοτριβεία, καθώς και πέριξ γιγαντιαίους πλατάνους και λοιπά δένδρα.

ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 7.4.1875 – Ειδήσεις εξ Ιωαννίνων... Αλλά δεν δυνάμεθα δυστυχώς να είπωμεν το αυτό και περί των δυτικών της Ηπείρου επαρχιών. Εκεί η ληστεία ουδόλως περιωρίσθη αντιπροσωπευομένη δε επαξίως παρά του διαβοήτου επί θρασύτητι και επιτηδειότητι Χατζή Γομάρα, συχνότατα διά νέων άθλων της προσπαθεί να μας ενθυμίζει, ότι, εάν εν τη μεθορίω γραμμή αδελφή αυτής έπεσε, δεν φοβείται να υποστή και αύτη την αυτήν τύχην τόσον ευκόλως, διότι ιθαγενής ούσα έχει ρίζες βαθείας εν τω τόπω, και περιθάλπεται ουχί υπό ποιμένων και χωρικών, αλλ’ υπό Μπέϊδων πανισχύρων και υπό χωρίων και επαρχιών ολοκλήρων. Ούτω ενώ, ο ακάματος Μεχμέτ Αλής Πασάς προ πολλού ετοιμάζεται ν’ απέλθη εκ καταδίωξιν του Χατζή-Γομάρα, ... ούτος προχθές εν τη μέση ημέρα εισήλθε μετά της συμμορίας του εις το παρά το Δέλβινον χωρίον και λαβών εκείθεν τρόφιμα και πολεμοφόδια, απήλθεν ανενόχλητος παραγγείλας εις τους χωρικούς να είπωσιν εις τον αντιστράτηγον, ότι όταν εξέλθη εις καταδίωξίν του θέλει τον εύρει εις το ορδί του. Ορδέ δε λέγων εννοεί, βεβαίως, ουχί τα όρη και τα δάση, αλλά τα υπόγεια των μπεϊλιτικών οικιών ένθα συνήθως ευρίσκει άσυλον.

ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 17.4.1875 – Αποβιώσας εκηδεύθη χθες, παρακολουθούσης της αρίστης μερίδος της κοινωνίας, ... ο δικηγόρος Αριστείδης Μπαλάνος, εξ Ιωαννίνων καταγόμενος [...].

ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 27.5.1875 – Είχε διαδοθή, ότι ο διαβόητος Χατζή Γομάρας εφονεύθη εις την Επαρχίαν Κωλονίας, αλλ’ ατυχώς η είδησις αύτη διεψεύσθη, διότι ο φονευθείς ήτο άλλος τις ασήμαντος ληστής εξ άλλης συμμορίας του δε Χατζή Γομάρα ούτε καν τα ίχνη ηδυνήθη μέχρι τούδε να εύρη ο Μεχμέτ Αλής Πασάς, [...].

ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 31.5.1875 – Και άλλη τελετή εγένετο εν Κωνσταντινουπόλει, η εκεί επέτειος της συστάσεως του Ηπειρωτικού Φι- λεκπαιδευτικού Συλλόγου εν η παρευρέθισαν πολλοί φιλόμουσοι και εκ των παρεπιδημούντων Ηπειρωτών πλείστοι. Ο Πρόεδρος κ. Καραπάνος ωμίλησεν ενθουσιωδώς περί των εργασιών του συλλόγου και η τελετή έληξε φαιδρά.

ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 27.5.1875 – Εκ τηλεγραφήματος του αντιστρατήγου Μεχμέτ Αλή Πασά προς τον Νομάρχην Φθιώτιδος εγνώσθη, ότι εν τη περιφερεία Αργυροκάστρου της Αλβανίας τα στρατιωτικά αποπάσματα κατέστρεψαν την ληστρικήν συμμορίαν του Τουρκαλβανού Χατζή-Γομάρα. [...]. Ούτως ηλευθερώθη η Ήπειρος από την ληστείαν.

ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 4.6.1875 – Το πτώμα του πνιγέντος μητροπολίτου Κορυτσάς αοιδίμου Δωροθέου Ευελπίδου ανευρέθη περί το χωρίον Δράγοβον 7 ή 8 ώρας απέχον της Πρεμετής [...].

ΗΛΙΟΣ, 12.11.1886. Ο εν Παρισίοις καθηγητής της νεοελληνικής κ. Αιμίλιος Λεγράν εξέδοτο την «Φυλλάδα του Αλή Πασά», ποίημα ανέκδοτον εις δημώδη γλώσσαν εν 648 στίχοις περιγράφον τα κατά την ανταρσίαν του βεζύρου Ιωαννίνων Αλή Πασά και τον θάνατον αυτού συντεθέν υπό Αλβανού μουσουλμάνου, ως και η έμμετρος ιστορία του Αλή Πασά, η «Αληπασιάς» του Χατζη Σεκρέτη, ην εξέδωκε προ ετών ο κ. Κ. Σάθας.

Η ΕΣΠΕΡΙΑ, 28.9.1917 – Κατά τηλεγραφικήν είδησιν το περασμένον Σάββατον ανεπετάσθη η ελληνική σημαία εις τα Ιωάννινα και υπεγράφη το πρωτόκολλον της ανακαταλήψεως της πόλεως υπό του Ελληνικού στρατού, αποχωρησάντων των Ιταλών. [...]

Η ΕΣΠΕΡΙΑ, 28.9.1917 – Ευχαρίστως θα γνωσθή εις τους απανταχού Έλληνας ότι κατωρθώθη οριστικώς η ίδρυσις έδρας της Νεο-ελληνικής γλώσσης και Ιστορίας εις το Πανεπιστήμιον του Λονδίνου (Κινγκς Κόλλετζ) [...]. Κατά το προσεχές σχολικόν έτος του Κινγκς Κόλλετζ... θα διορισθή καθηγητής διά τα προκαταρκτικά μαθήματα και ο κ. Χ. Καίσαρης διά την ανωτέραν τάξιν.

Η ΕΣΠΕΡΙΑ, 22.6.1917 – Μεταξύ των θυμάτων της τελευταίας εναντίον των φρουρίων του Λονδίνου επιδρομής Γερμανικών αεροπλάνων είναι και ο εκ Κερκύρας, Ηπειρώτης την καταγωγήν, Σπ. Δάσκας, πληγωθείς καιρίως και αποθανών εις το Νοσοκομείον, μετ’ ολίγας ώρας.

ΑΝΤΩΝΗΣ Ν. ΒΕΝΕΤΗΣ
ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ΔΩΡΙΔΟΣ
Read More »
ΗΠΕΙΡΟΣ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ (1837 - 1917) ΗΠΕΙΡΟΣ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ (1837 - 1917) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016 Rating: 5

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016

O Δήμαρχος Ηγουμενίτσας διακηρύσσει ότι εκτίθεται σε Ανοιχτό Ηλεκτρονικό Δημόσιο Διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου για την προμήθεια ειδών εξοπλισμού παιδικής χαράς Ηγουμενίτσας.

Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός της προμήθειας ανέρχεται στο ποσό των 150.000,00€ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. (23%) και κριτήριο ανάθεσης είναι η συνολικά χαμηλότερη τιμή προσφοράς.

Η δαπάνη χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο κατά 120.000,00€ και από ίδιους πόρους του Δήμου κατά 30.000,00€. Οι πιστώσεις θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους και συγκεκριμένα τον ΚΑ:30.7135.60 «Προμήθεια Εξοπλισμού Παιδικής Χαράς Ηγουμενίτσας» με το ποσό των 120.000,00€ και τον προϋπολογισμό έτους 2017 στον οποίο θα εγγραφεί ανάλογη πίστωση, με το ποσό των 30.000,00€.

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του συστήματος.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ: Η Διαδικτυακή πύλη www.promitheus.gov.gr του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΥΛΗ ΤΟΥ Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ: 26-02-2016.

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ: 21-03-2016 και ώρα 15:00.

Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς απαιτείται να διαθέτουν ψηφιακή υπογραφή, χορηγούμενη από πιστοποιημένη αρχή παροχής ψηφιακής υπογραφής και να εγγραφούν στο ηλεκτρονικό σύστημα (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.-Διαδικτυακή πύλη www.promitheus.gov.gr)

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή συνεταιρισμοί της ημεδαπής ή της αλλοδαπής με αντικείμενο δραστηριότητας την παραγωγή ή προμήθεια ειδών σχετικών με το αντικείμενο της παρούσας.

Κάθε συμμετέχων στο διαγωνισμό οφείλει να υποβάλει ηλεκτρονική προσφορά για το σύνολο των υπό προμήθεια ειδών, όπως αυτά αναλυτικά περιγράφονται στην αριθ.14/2015 Διακήρυξη και στη συνημμένη αυτής μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Απαγορεύεται, επί ποινή αποκλεισμού, η συμμετοχή στο διαγωνισμό μιας επιχείρησης σε περισσότερες από μια συμμετοχές (σχήματα διαγωνισμένων).

Το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας θα εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Η προσφορά θα πρέπει να συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή συμμετοχής, το ύψος της οποίας πρέπει να αντιστοιχεί σύμφωνα με το άρθρο 157 ν. 4281/2014, σε ποσοστό 2% επί της συνολικής προϋπολογισθείσας δαπάνης χωρίς το ΦΠΑ, ήτοι ποσού 2.440,00€ (μετά από στρογγυλοποίηση) και να έχει χρονική ισχύ τουλάχιστον 120 ημερών, μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προφορών.

Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 90 ημέρες από την υπογραφή της.

Αρμόδια Υπάλληλος για πληροφορίες: Ιφιγένεια Κώτσια, τηλ.:2665361212, fax: 2665029119, e-mail: igoumen2@otenet.gr

Τα έξοδα των εκ του νόμου απαραίτητων δημοσιεύσεων της περιληπτικής Διακήρυξης θα βαρύνουν τον ανάδοχο στον οποίο θα κατακυρωθεί οριστικά η προμήθεια (άρθρο 46 Ν.3801/09 ΦΕΚ 163 Α’/04-09-2009).
Read More »
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016 Rating: 5

Συνελήφθη 43χρονος ταξιτζής στην Ηγουμενίτσα, ο οποίος μετέφερε 4 μη νόμιμους μετανάστες

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016


Συνελήφθη, χθες (23-02-2016) το απόγευμα στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, ένας 43χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για μεταφορά τεσσάρων μη νόμιμων μεταναστών.

Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Δ.Χ.Ε. αυτοκίνητο (ταξί), το οποίο οδηγούσε ο 43χρονος ημεδαπός, διαπιστώθηκε ότι αυτός μετέφερε, τέσσερις υπηκόους Αλβανίας (τρεις άνδρες και μία γυναίκα), ηλικίας 25, 40, 22 και 30 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα.

Επιπρόσθετα, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι σε βάρος του 40χρονου λαθρομετανάστη εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος Schengen.

Το ανωτέρω όχημα, ιδιοκτησίας του 43χρονου, κατασχέθηκε.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας.

Read More »
Συνελήφθη 43χρονος ταξιτζής στην Ηγουμενίτσα, ο οποίος μετέφερε 4 μη νόμιμους μετανάστες Συνελήφθη 43χρονος ταξιτζής στην Ηγουμενίτσα, ο οποίος μετέφερε 4 μη νόμιμους μετανάστες Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016 Rating: 5

Bike drift στην Θεσπρωτία (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016


Στην πρώτη 20άδα του διαγωνισμού για YouTubers από την Media Markt, κατάφερε και μπήκε το βίντεο με τίτλο "Bike drift" το οποίο δημιούργησε η γνωστή μας πλέον gorilla entertainment, η παρέα νέων δηλαδή από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας, οι οποίοι φτιάχνουν διάφορα βίντεο με extreme sport αλλά και με τις ομορφιές του Νομού μας.

Οι 20 πρώτοι νικητές που προέκυψαν μετά από ψηφοφορία, υπόγραψαν συμβόλαιο συνεργασίας με την Media Markt και την Digital Minds, η οποία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα YouTube networks στην Ελλάδα. 

Οι 3 πρώτοι νικητές κερδίζουν ένα ταξίδι στο YouTube Space Studio στο Λονδίνο με όλα τα έξοδα πληρωμένα.

Στηρίξτε  και εσείς την προσπάθεια των παιδιών από την Παραμυθιά, απλά βλέποντας το βίντεο που ακολουθεί, κάνοντας likes και share.

Το βίντεο έχει γυριστεί στο Ελευθεροχώρι, τα Σύβοτα και την Λούτσα

Read More »
Bike drift στην Θεσπρωτία (+ΒΙΝΤΕΟ)  Bike drift στην Θεσπρωτία (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016 Rating: 5

Αλέξανδρος Πάσχος: Η οργάνωση των παραγωγών θα φέρει προστιθέμενη αξία

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016

Στο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας στην Ηγουμενίτσα συναντήσαμε τον πρόεδρο, Αλέξανδρο Πάσχο, προκειμένου να ενημερωθούμε για την κατάσταση του αγροδιατροφικού τομέα στον νομό. «Οι πυλώνες της οικονομίας στον Νομό Θεσπρωτίας είναι τρεις: ο κάμπος της Σαγιάδας με τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια μανταρίνια), οι ιχθυοκαλλιέργειες και ο τουρισμός», μας αναφέρει ο πρόεδρος, ανοίγοντας έτσι τη συζήτησή μας.

Στον νομό παράγονται ετησίως 60.000 με 70.000 τόνοι μανταρίνια (Κλημεντίνη, Νόβα) και 20.000 τόνοι πορτοκάλια ποικιλίας Βαλέντσια, ενώ υπάρχει και μια μικρή παραγωγή σε ακτινίδια. Ιδιαίτερα στο μανταρίνι Κλημεντίνη, η Θεσπρωτία αποτελεί την κύρια παραγωγική περιοχή στην Ελλάδα. 
 
«Πέρυσι, ήρθαμε σε επαφή με Ομάδα Παραγωγών, προκειμένου να τους πείσουμε να προχωρήσουν μαζί με την περιφέρεια στην πιστοποίηση του μανταρινιού της περιοχής, καθώς βρίσκεται σε προστατευόμενη ζώνη Natura. Αυτό σημαίνει ότι έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα στην υπόλοιπη Ελλάδα», μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλ. Πάσχος. Τονίζει, μάλιστα, τη σημασία που έχει το να αναδειχθεί αυτό το ποιοτικό χαρακτηριστικό, ώστε το θεσπρωτικό μανταρίνι να πάρει προστιθέμενη αξία και να ανοίξουν έτσι περισσότερες πόρτες στο κομμάτι των εξαγωγών.


Στόχος του επιμελητηρίου είναι να στηρίζονται και να προωθούνται τα προϊόντα ως Θεσπρωτίας

Όπως μας ανέφερε ο Α. Πάσχος, στόχος του επιμελητηρίου είναι να στηρίζονται και να προωθούνται (συμμετοχή σε διεθνείς και εθνικές εκθέσεις) τα προϊόντα ως Θεσπρωτίας και όχι ως μεμονωμένων παραγωγών. Σημειώνει, δε, ότι «έχουμε πρόβλημα με την οργάνωση των παραγωγών στον κάμπο με τα εσπεριδοειδή, αλλά εμείς, ως επιμελητήριο, προσπαθούμε να οργανώσουμε τους παραγωγούς με βάση τα τέσσερα συσκευαστήρια που υπάρχουν στην περιοχή.

«Οι ιχθυοκαλλιεργητές της περιοχής μας (Σαγιάδα) είναι πολύ καλά οργανωμένοι», αναφέρει ο πρόεδρος, καθώς εκεί λειτουργούν όλες οι μεγάλες εταιρείες, όπως οι Σελόντα, Νηρέας, Ανδρομέδα, και συσκευαστήρια, με τον όγκο παραγωγής σε τσιπούρα και λαβράκι να φτάνει τους 15.000 τόνους ετησίως. «Είναι ένας ζωντανός και βιώσιμος κλάδος», μας λέει ο Α. Πάσχος, με το 95% της παραγωγής να εξάγεται. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες το 2005 είχαν 8,7 εκατ. ευρώ τζίρο και το 2014 18,4 εκατ. ευρώ, με ετήσιο μέσο όρο ανάπτυξης, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Μελετών ΣΕΒΕ, 38%.

Τέλος, η ιδανική λύση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, για τον πρωτογενή τομέα του νομού είναι η οργάνωση όλων των παραγωγών και στα υπόλοιπα προϊόντα, όπως μέλι, ελιές ελαιόλαδο και τυροκομικά.
 
Read More »
Αλέξανδρος Πάσχος: Η οργάνωση των παραγωγών θα φέρει προστιθέμενη αξία Αλέξανδρος Πάσχος: Η οργάνωση των παραγωγών θα φέρει προστιθέμενη αξία Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016 Rating: 5

Σελίδες