Όλα έτοιμα για τον 12ο Θεατρικό Νοέμβρη της Παραμυθιάς

Δευτέρα, Νοεμβρίου 07, 2022
Όλα έτοιμα για τον 12ο Θεατρικό Νοέμβρη της Παραμυθιάς


Να ΄μαστε λοιπόν! 12ο Θεατρικό +απαντημα… 12ος ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΝΟΕΜΒΡΗΣ στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας!

Η ΘεαΤο Παραμυθιά Θεσπρωτία σε συνδιοργάνωση με τον Δημος Σουλιου και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και με την στήριξη του Εμπορικός σύλλογος Παραμυθιάς παρουσιάζει έναν μήνα γεμάτο με θεατρική δημιουργία!

Από τις 12 -11-22 μέχρι τις 3-12-22 η πόλη της Παραμυθιάς θα ζει σε ρυθμούς πολιτιστικής έξαρσης. Θεατρικές ομάδες που θα φιλοξενηθούν (όπως φαίνεται στο πρόγραμμα που αναρτούμε στην αφίσα μας), εργαστήρια για όλους με δωρεάν συμμετοχή ανεβάζουν το πολιτιστικό επίπεδο του τόπου μας και γεμίζουν με τέχνη τις ημέρες του Νοέμβρη μας !

Συντονιστείτε… για οποιαδήποτε πληροφορία στείλτε μήνυμα στο messenger της ΘεαΤο.

Η οικονομική ενίσχυση είναι 3 ευρώ
Σας περιμένουμε!
Read More »
Όλα έτοιμα για τον 12ο Θεατρικό Νοέμβρη της Παραμυθιάς Όλα έτοιμα για τον 12ο Θεατρικό Νοέμβρη της Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 07, 2022 Rating: 5

Την Κυριακή οι εκλογές στο Σύλλογο Βλάχων Νομού Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Νοεμβρίου 07, 2022
Την Κυριακή οι εκλογές στο Σύλλογο Βλάχων Νομού Θεσπρωτίας


Ο Σύλλογος Βλάχων Νομού Θεσπρωτίας καλεί τα μέλη του σε εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 11 πμ στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Σελεύκειας. Ενημερώνουμε τα μέλη μας, πως οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ, θα πραγματοποιηθούν μετά την συνέλευση και ώρα 12 έως 15 μ.μ.
Δικαίωμα ψήφου, έχουν όλα τα μέλη που είναι οικονομικά τακτοποιημένα (ετήσια συνδρομή 5,00 ευρώ).
Υποψηφιότητες μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και την Τρίτη 9 Νοεμβρίου στα e-mails:
1: alexmpez@gmail.com,
2: vasit_87@yahoo.gr
Πρέπει να τονιστεί, ότι η συμμετοχή όλων μας στην εκλογική διαδικασία είναι εξαιρετικά σημαντική για την ομαλή λειτουργία και απαραίτητη προϋπόθεση για την πολιτιστική δράση του συλλόγου μας.

Το Δ.Σ του Συλλόγου Βλάχων Ν. Θεσπρωτίας
Read More »
Την Κυριακή οι εκλογές στο Σύλλογο Βλάχων Νομού Θεσπρωτίας Την Κυριακή οι εκλογές στο Σύλλογο Βλάχων Νομού Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 07, 2022 Rating: 5

Δωρεά από το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο ΔΕΣΜΟΣ και την εταιρεία THENAMARIS στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Νοεμβρίου 07, 2022
Δωρεά από το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο ΔΕΣΜΟΣ και την εταιρεία THENAMARIS στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ευχαριστεί το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο ΔΕΣΜΟΣ και την εταιρεία THENAMARIS για την μεγάλη προσφορά σε τρόφιμα μακράς διάρκειας καθώς και για τη συνεχή στήριξη στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου μας.
Η ανάγκη βοήθειας στους συνδημότες μας που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες είναι συνεχής. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο δέχεται τις προσφορές σας καθημερινά 7:00 – 15:00 στα γραφεία του.

Στοιχεία επικοινωνίας:
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
ώρες λειτουργίας : 07:00 – 15:00
Αγίου Δονάτου (έναντι Πυροσβεστικής) ,
Τ.Κ. 46100 Ηγουμενίτσα
Τηλ.: 2665021438


Read More »
Δωρεά από το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο ΔΕΣΜΟΣ και την εταιρεία THENAMARIS στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας Δωρεά από το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο ΔΕΣΜΟΣ και την εταιρεία THENAMARIS στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 07, 2022 Rating: 5

Ευχαριστήριο της ΔΑΚΕ/ΠΕ Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Νοεμβρίου 07, 2022
Ευχαριστήριο της ΔΑΚΕ/ΠΕ Θεσπρωτίας


Συναδέλφισσες Συνάδελφοι,

Ως υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Ανεξάρτητης Κίνησης Εκπαιδευτικών (ΔΑΚΕ/ΠΕ), θέλουμε να εκφράσουμε τις θερμές και εγκάρδιες ευχαριστίες μας σε όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν στην χθεσινή εκλογική διαδικασία, ασκώντας το δημοκρατικό τους δικαίωμα το 67,5% και δίνοντας στο ψηφοδέλτιο μας την πρώτη θέση με ποσοστό 52,54%.
Η επόμενη μέρα βρίσκει τον κλάδο μας με δημοκρατικά εκλεγμένους αιρετούς, που θα εκπροσωπούν κάθε συνάδελφο στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Η αποχή από τις εκλογές δεν είναι ποτέ λύση!

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους υποψήφιους μας για την παρουσία τους στην πιο δύσκολη και πολωμένη εκλογική διαδικασία των τελευταίων ετών.
Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής για την διασφάλιση της διαδικασίας και την βοήθειά τους σε όσους συναδέλφους την χρειάστηκαν.
Ως Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.) με οδηγό τη διαχρονικά υπεύθυνη και συνεπή μας στάση και με πρόταγμα την υπεράσπιση της ελεύθερης και ακηδεμόνευτης συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος της επιλογής από τους ίδιους τους συναδέλφους, δώσαμε και δίνουμε τον αγώνα να στηρίξουμε, να υπερασπιστούμε, να θωρακίσουμε τον θεσμό του αιρετού. Ενός θεσμού που έχει δώσει πολύ θετικά δείγματα γραφής στην τήρηση της Νομιμότητας, της Διαφάνειας, της Δικαιοσύνης και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των συναδέλφων.
Κοιτώντας προς το μέλλον του θεσμού πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο αιρετός εκπρόσωπος είναι θεματοφύλακας της ισονομίας, της αξιοκρατίας, της υπεράσπισης των δικαιωμάτων ΟΛΩΝ των εκπαιδευτικών, της νομιμότητας και της διαφάνειας.

Εκλέγονται στο Π.Υ.Σ.Π.Ε. Θεσπρωτίας:
Κυριάκος Τσόδουλος, τακτικό μέλος
Ηλίας Κάτσης, αναπληρωματικό μέλος

Πάντα στη διάθεση όλων των συναδέλφων.
Read More »
Ευχαριστήριο της ΔΑΚΕ/ΠΕ Θεσπρωτίας Ευχαριστήριο της ΔΑΚΕ/ΠΕ Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 07, 2022 Rating: 5

Τα αποτελέσματα των εκλογών των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Νοεμβρίου 07, 2022
Τα αποτελέσματα των εκλογών των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας

Read More »
Τα αποτελέσματα των εκλογών των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας Τα αποτελέσματα των εκλογών των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 07, 2022 Rating: 5

Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας | 9 Νοέμβρη κλείνουμε τα καταστήματά μας

Δευτέρα, Νοεμβρίου 07, 2022
Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας | 9 Νοέμβρη κλείνουμε τα καταστήματά μαςΣυμμετέχουμε στην Πανελλαδική Απεργιακή Κινητοποίηση

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
-Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
-Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε όλα τα είδη στο 15%.
-Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Άμεση ρύθμιση των χρεών
-Κατάργηση του χρηματιστηρίου της ενέργειας
-Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000, με προοδευτική αύξηση της φορολογίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
-Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, της προκαταβολής φόρου.
-Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
-Για όσους συναδέλφους έχουν πάρει επιστρεπτέες προκαταβολές έως 12000 ευρώ, κατάργηση της καταβολής των χρημάτων για την αποπληρωμή τους. Να επιστραφούν τα χρήματα σε όσους συναδέλφους έχουν πληρώσει.
-«Κούρεμα» των ιδιωτικών χρεών σε εφορία και τράπεζες. Του συνόλου των τόκων και των προστίμων. Ρύθμιση των οφειλών με 240 δόσεις.
-Διαγραφή τόκων και προστίμων για χρέη ατομικής ασφάλισης. Επίσης, διαγραφή του μέρους των χρεών που αφορά την εισφορά υγείας. Η υγεία πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν για όλους, με σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες.
-Αυξήσεις στις συντάξεις μεγαλύτερες του πληθωρισμού.
-Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.
-Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, επαγγελματικού λογαριασμού.
-Δικαίωμα στην συνταγογράφηση για όλους τους συναδέλφους, να μην εμφανίζονται ως ανασφάλιστοι όσοι συνάδελφοι δεν έχουν καταβάλει τις εισφορές τους.
-Επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές, τις μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
Read More »
Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας | 9 Νοέμβρη κλείνουμε τα καταστήματά μας Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας | 9 Νοέμβρη κλείνουμε τα καταστήματά μας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 07, 2022 Rating: 5

Το Λαϊκό Λαχείο μοίρασε περισσότερα από 3,9 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο

Δευτέρα, Νοεμβρίου 07, 2022
Το Λαϊκό Λαχείο μοίρασε περισσότερα από 3,9 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο


Μεγάλα κέρδη μοίρασε τον Οκτώβριο το Λαϊκό Λαχείο. Σε τέσσερις κληρώσεις διένειμε συνολικά 3.950.900 ευρώ.
Στην 41η κλήρωση του παιχνιδιού, o Γ’ Λαχνός Τριδύμου, που πωλήθηκε στην Εύβοια, μοίρασε συνολικά κέρδη 51.500 ευρώ.

Στις υπόλοιπες κατηγορίες κερδών:
· 2 τυχεροί παίκτες κέρδισαν από 15.000 ευρώ
· 63 παίκτες κέρδισαν από 1.000 ευρώ
· 105 παίκτες κέρδισαν από 200 ευρώ
· 869 παίκτες κέρδισαν από 100 ευρώ
· 189 παίκτες κέρδισαν από 50 ευρώ
· 368.905 παίκτες κέρδισαν από 10 ευρώ ο καθένας

Το Λαϊκό Λαχείο διατίθεται από τους λαχειοπώλες και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ σε όλη την Ελλάδα. Η εβδομαδιαία κλήρωση πραγματοποιείται κάθε Τρίτη, στις 19:00, και μεταδίδεται ζωντανά στο κανάλι του ΟΠΑΠ στο YouTube.

Σχετικά με την Ελληνικά Λαχεία Α.Ε.
H Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. μία εταιρεία του Ομίλου ΟΠΑΠ, διαθέτει το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προβολής και διαχείρισης όλων των Κρατικών Λαχείων όπως το Λαϊκό, το Εθνικό, το Πρωτοχρονιάτικο αλλά και το Στιγμιαίο Κρατικό Λαχείο-ΣΚΡΑΤΣ, με σύμβαση παραχώρησης για 12 έτη, που εκτείνεται έως το 2026. H Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ δύο κορυφαίων εταιρειών στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών και λοταρίας: ΟΠΑΠ Α.Ε. και Scientific Games Int'l.

Σχετικά με τον ΟΠΑΠ
Ο ΟΠΑΠ είναι η κορυφαία εταιρεία τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα και μία από τις πλέον καταξιωμένες στον κλάδο της παγκοσμίως.
Ιδρύθηκε το 1958 και δραστηριοποιείται στη διεξαγωγή και διαχείριση αριθμοπαιχνιδιών, παιχνιδιών αθλητικού στοιχήματος, αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος, λαχείων, στιγμιαίων τυχερών παιχνιδιών και παιγνιομηχανημάτων (VLTs) στην Ελλάδα. Επιπλέον, ο ΟΠΑΠ κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο ως προς την ενσωμάτωση των παγκόσμιων αρχών του Υπεύθυνου Παιχνιδιού στις δραστηριότητες του.
Ταυτόχρονα, ο ΟΠΑΠ κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των πλέον κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Μέσω εκτενούς προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας, το οποίο επικεντρώνεται στην Υγεία, τον Αθλητισμό και την Απασχόληση, η εταιρεία στηρίζει έμπρακτα και διαχρονικά την ελληνική κοινωνία.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.opap.gr

Σχετικά με την Scientific Games Int’l
Η Scientific Games είναι ένας εταίρος με μοναδική δυνατότητα στη μεγιστοποίηση των προοπτικών για την αγορά στιγμιαίων λαχείων στην Ελλάδα. Η SGI είναι η εταιρεία που δημιούργησε το 1974 την κατηγορία του ΣΤΙΓΜΙΑΊΟΥ ΛΑΧΕΙΟΥ ΣΚΡΑΤΣ, διαθέτοντας εμπειρία σχεδόν 50 χρόνων στη συγκεκριμένη κατηγορία που η ίδια δημιούργησε, η εταιρεία έχει οδηγήσει με συνέπεια και επαγγελματισμό, στην ανάπτυξη και τη δημιουργία κέρδους για 300 πελάτες και συνεργάτες λαχείων σε παραπάνω από 50 χώρες. Έχοντας ως βάση την τεράστια εμπειρία που διαθέτει, η SGI εφαρμόζει τις βέλτιστες πρακτικές στο μάρκετινγκ, όπου σε συνδυασμό με την υψηλή τεχνολογία και με τo ολοκληρωμένο, καινοτόμοo και ασφαλές σύστημα παραγωγής παρέχει προϊόντα υψηλής ποιότητας προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε λοτταρίας.
Έτσι και πάντα με στόχο την ποιότητα και την ασφάλεια μέσα από μια πελατοκεντρική προσέγγιση η εταιρεία αναπτύσσει καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες οι οποίες υποστηρίζονται από υψηλή τεχνολογία και αποτελούν πρότυπα στην αγορά.
Read More »
Το Λαϊκό Λαχείο μοίρασε περισσότερα από 3,9 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο Το Λαϊκό Λαχείο μοίρασε περισσότερα από 3,9 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 07, 2022 Rating: 5

Συνελήφθη ημεδαπός για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σε ανήλικη

Δευτέρα, Νοεμβρίου 07, 2022
Συνελήφθη ημεδαπός για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σε ανήλικη


Συνελήφθη χθες (06-11-2022) το απόγευμα στην Άρτα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, νωρίτερα ο κατηγορούμενος προέβη σε πράξη ενώπιον ανήλικης, που πρόσβαλε τη γενετήσια αξιοπρέπειά της.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.
Read More »
Συνελήφθη ημεδαπός για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σε ανήλικη Συνελήφθη ημεδαπός για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σε ανήλικη Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 07, 2022 Rating: 5

Νέα αρχαιολογική ανακάλυψη στο Λαδοχώρι Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Νοεμβρίου 07, 2022
Νέα αρχαιολογική ανακάλυψη στο Λαδοχώρι ΗγουμενίτσαςΑποκάλυψη τετράκογχου παλαιοχριστιανικού κτηρίου σε σωστική ανασκαφή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας στο Λαδοχώρι Ηγουμενίτσας
Στο πλαίσιο του έργου «Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου ομβρίων στην 1η και 3η Π.Ε. του Δήμου Ηγουμενίτσας» αποκαλύφθηκε από την αρμόδια ΕΦ.Α. Θεσπρωτίας, που εκτελεί υποέργο, τμήμα τετράκογχου κτηρίου με ψηφιδωτό δάπεδο. Η έρευνα διενεργείται εντός του πολεοδομικού ιστού της Ηγουμενίτσας, στην περιοχή του Λαδοχωρίου. Το Λαδοχώρι έχει οικοδομηθεί επάνω από παλαιότερο οικιστικό σύνολο, που χρονολογείται πιθανώς στους ελληνιστικούς χρόνους, αλλά τα περισσότερα κατάλοιπα ανάγονται στην ρωμαϊκή και πρωτοβυζαντινή περίοδο. Ο αρχαίος οικισμός δεν έχει ταυτιστεί, αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη επιστημονική συζήτηση, σχετικά με την τοποθέτηση στον κόλπο της Ηγουμενίτσας των αρχαίων Συβότων. Επίσης ο κόλπος της Ηγουμενίτσας είναι η πιο κοντινή θαλάσσια διέξοδος για την ρωμαϊκή πόλη της Φωτικής, η οποία υπήρξε έδρα επισκόπου κατά την πρωτοβυζαντινή περίοδο.
Η κατασκευή του δικτύου ομβρίων περιλάμβανε και την οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, όπου στα όμορα οικόπεδα παλαιότερα είχαν εντοπιστεί τμήματα πεντάκλιτης βασιλικής με νάρθηκα και αίθριο. Με τις πρώτες διερευνητικές τομές εντοπίστηκαν ταφές ρωμαϊκών και πρωτοβυζαντινών χρόνων και η αψίδα της πεντάκλιτης βασιλικής με σύνθρονο και μαρμαροθέτημα. Κοντά στη συμβολή της οδού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου με την οδό Λαδοχωρίου, ΝΑ της βασιλικής, αποκαλύφθηκαν η δυτική κόγχη και τμήματα της βόρειας και νότιας από τετράκογχο κτήριο μεγάλων διαστάσεων. Η τοιχοποιία του σώζεται σε ύψος 1,5 μ. περίπου και αποτελείται από καλά λαξευμένους λίθους σε άφθονο κονίαμα. Στο ανασκαφέν τμήμα αποκαλύφθηκε το δάπεδο, με ψηφιδωτό διάκοσμο αποτελούμενο από γεωμετρικά μοτίβα και στο ανατολικό του πέρας κεφαλαιογράμματη έμμετρη επιγραφή σε οκτώ σειρές με διαστάσεις 1,12 Χ 1,91 μ.
Το κτήριο κατά πάσα πιθανότητα αποτελούσε τον κεντρικό χώρο, το φωτιστήριο, του βαπτιστηρίου της παρακείμενης βασιλικής. Πρόκειται για το δεύτερο γνωστό παλαιοχριστιανικό βαπτιστήριο στην Ήπειρο, μετά από αυτό της Βασιλικής Β στη Νικόπολη και το πρώτο παλαιοχριστιανικό τετράκογχο που αποκαλύπτεται στην βορειοδυτική Ελλάδα. Γενικά τα τετράκογχα κτήρια δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένα στην παλαιοχριστιανική περίοδο, σε αντίθεση με τη ρωμαϊκή, και κυρίως είχαν την χρήση ναών ή μαρτυρίων και σπανιότερα βαπτιστηρίων. Ο αρχιτεκτονικός τύπος του κτηρίου, ο τρόπος οικοδόμησης, ο ψηφιδωτός διάκοσμος και η επιγραφή, με χρήση αρχαίων τύπων λέξεων, που δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένοι σε ύστερα παλαιοχριστιανικά κτήρια, οδηγούν σε πρώιμη χρονολόγηση, πιθανώς στα τέλη του 4ου ή στις αρχές του 5ου αιώνα και σίγουρα πριν τις μεγάλες βασιλικές της Νικόπολης.
Πρόκειται για αρχιτεκτονικό σύνολο ιδιαίτερης σημασίας, καθώς ανήκει σε σπάνιο αρχιτεκτονικό τύπο, που χρήζει μελλοντικά περαιτέρω έρευνας και αποκάλυψης στο σύνολό του, καθώς για λόγους προστασίας, τόσο των ευρημάτων όσο και των περιοίκων, το ανασκαφέν τμήμα έχει καταχωθεί. Επίσης το μέγεθος της επιγραφής, η θέση της και ο τρόπος που ξεκινά υποδηλώνει ύπαρξη και άλλης ή άλλων επιγραφών επί του ψηφιδωτού δαπέδου, ενώ από μόνης της η αποκαλυφθείσα επιγραφή είναι εξαιρετικά σημαντική. Παράλληλα αναδεικνύεται η σημασία, που είχε κατά την παλαιοχριστιανική τουλάχιστον περίοδο ο άγνωστος οικισμός, και ενδεχομένως αποτελεί την αρχή μόνο της αποκάλυψης ενός εντυπωσιακού θρησκευτικού κέντρου, άμεσα συνδεδεμένου με την επισκοπή της Φωτικής ή και έδρα πιθανώς προγενέστερης επισκοπής.
Η σωστική ανασκαφή διενεργήθηκε υπό την εποπτεία της κ. Κωνσταντίνας Παππά, Αναπληρώτριας Προϊσταμένης του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και υπό την διεύθυνση του κ. Ιωάννη Χουλιαρά, προϊσταμένου της ΕΦ.Α. Θεσπρωτίας.
Read More »
Νέα αρχαιολογική ανακάλυψη στο Λαδοχώρι Ηγουμενίτσας Νέα αρχαιολογική ανακάλυψη στο Λαδοχώρι Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 07, 2022 Rating: 5

Σελίδες