Ο Αντώνης Μπέζας για τους οδικούς άξονες της Ηπείρου

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023
Ο Αντώνης Μπέζας για τους οδικούς άξονες της Ηπείρου


Γιατί δεν λέμε την αλήθεια στους πολίτες για τους οδικούς άξονες της Ηπείρου (που την είπε, αλλά με «ωμό πολιτικό τρόπο», ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Ταχιάος);


Στο ΠΕΠ Ηπείρου υπάρχουν μόνο 38,7 εκατ. ευρώ για οδικές υποδομές και μάλιστα σε ονοματισμένα έργα που είναι, η αναβάθμιση του τμήματος κόμβος Πάργας- Μεσοπόταμος, η οδική σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό και το τμήμα παράκαμψη Φιλιππιάδας, (το κόστος κατασκευής τους έχει υπολογιστεί ότι θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ), καθώς και η ολοκλήρωση της παράκαμψης της Νικόπολης και ο μεγάλος δακτύλιος των Ιωαννίνων.

Το τομεακό πρόγραμμα «Μεταφορές 2021-2027» του Υπουργείου Υποδομών θα χρηματοδοτήσει μόνο τον οδικό άξονα Ιωάννινα- Κακαβιά γιατί οι πόροι του τρέχοντος ΕΣΠΑ για τις οδικές υποδομές είναι πολύ περιορισμένοι.

Το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί έργα μόνο στην περίπτωση που αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2025.

Για τη σύνδεση της Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα και την αναβάθμιση του οδικού άξονα Πρέβεζα-Ηγουμενίτσα, εκτός από το τμήμα κόμβος Πάργας- Μεσοπόπαμος δεν υπάρχουν πλήρεις και εγκεκριμένες μελέτες, δηλαδή δεν υπάρχουν ώριμες μελέτες!

Η σύμβαση για την ανάθεση των οριστικών μελετών στο οδικό τμήμα Ηγουμενίτα- Σαγιάδα- Μαυρομάτι, υπεγράφη μόλις στις αρχές Νοεμβρίου 2023, οπότε αυτές θα είναι έτοιμες μετά το 2025 (το κόστος κατασκευής του εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ) Το ίδιο, σε σχέση με τις οριστικές μελέτες θα συμβεί και με την Παράκαμψη- Περιφερειακό της Ηγουμενίτσας.

Άρα, μέχρι το 2030 που τελειώνει το τρέχον ΕΣΠΑ και θα έχει τελειώσει το Ταμείο Ανάκαμψης, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ «ΦΩΣ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ», αφού δεν υπάρχουν χρήματα για την κατασκευή…

Μετά απ’ όλα αυτά, μήπως τελικά η λύση είναι:

Να ολοκληρωθούν οι μελέτες των απαραίτητων για την Ήπειρο αυτών οδικών έργων, από την Περιφέρεια, το Υπουργείο Υποδομών και την Εγνατία ΑΕ αντίστοιχα, και παράλληλα,

Να προχωρήσει μια μελέτη κόστους- οφέλους για ένα μεγάλο έργο ΣΔΙΤ (σύμβαση παραχώρησης) που θα περιλαμβάνει το σύνολο του οδικού άξονα Πρέβεζα- Ηγουμενίτσα- Παράκαμψη Ηγουμενίτσας- Σαγιάδα- Μαυρομάτι και τη σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό. Λέω, μήπως;Read More »
Ο Αντώνης Μπέζας για τους οδικούς άξονες της Ηπείρου Ο Αντώνης Μπέζας για τους οδικούς άξονες της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023 Rating: 5

Μ. Χρυσοχοΐδης από Ιωάννινα: Υποσχέθηκε θέσεις γιατρών και νοσηλευτών στα δύο Νοσοκομεία

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023
Μ. Χρυσοχοΐδης από Ιωάννινα: Υποσχέθηκε θέσεις γιατρών και νοσηλευτών στα δύο Νοσοκομεία


Επίσκεψη Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στα Ιωάννινα

Θα καλυφθούν οι θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και στο ΓΝΙ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ

Την ικανοποίησή του για την απόδοση και το έργο που παράγουν στον τομέα της Υγείας, της περίθαλψης και της φροντίδας των ασθενών όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά και στα Ιόνια Νησιά και τη Δυτική Μακεδονία τόσο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όσο και το Γ.Ν.Ι. Γ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Ιωάννινα.

Ο Υπουργός Υγείας επισκέφθηκε διαδοχικά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και στη συνέχεια το Γ.Ν.Ι ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ, όπου συναντήθηκε με τις Διοικήσεις, τους διευθυντές των ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών, των κλινικών, όπως και με εκπροσώπους των εργαζομένων.

Το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό του έθεσε ζητήματα που απασχολούν τη λειτουργία των νοσοκομείων, με μείζον αυτό της υποστελέχωσης, με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να δεσμεύεται ότι θα καλυφθούν όλες οι θέσεις. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα καλυφθούν οι θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και στα δύο νοσοκομεία, γιατί είναι νοσοκομεία κορμού για την περιοχή της Ηπείρου και την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, της Βόρειας Αιτωλοακαρνανίας και των Ιονίων νησιών, με προκηρύξεις οι οποίες θα τρέξουν από 1/1/2024. Θέλω να σας πω ότι για πρώτη φορά το Υπουργείο Υγείας παραχώρησε 15 θέσεις στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και άρα 15 νέοι επίκουροι καθηγητές θα προσέλθουν ως υποψήφιοι διδάκτορες, ακαδημαϊκοί, καθηγητές και στη συνέχεια πανεπιστημιακοί και νοσοκομειακοί γιατροί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο». Αναφέρθηκε, μάλιστα, ειδικότερα σε προσλήψεις 1.500 ιατρών, 3.000 ατόμων νοσηλευτικού προσωπικού και 2.000 ατόμων ως τεχνικό, διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό, που, όπως είπε, είναι απαραίτητο για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία. Ενώ, πρόσθεσε ότι θα ενισχυθεί και το ΕΚΑΒ, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη προκήρυξη για πρόσληψη 900 ατόμων.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, στα μέτρα που εξετάζονται για την περαιτέρω ενίσχυση των δύο μεγάλων Νοσοκομείων των Ιωαννίνων είναι η δημιουργία μιας νέας ΥΠΕ με έδρα τα Γιάννενα, «η οποία θα περιλαμβάνει τη Δυτική Μακεδονία και ένα μέρος από τα Ιόνια Νησιά, γιατί όλα αυτά συναποτελούν μια φυσική ενότητα με τους νέους οδικούς άξονες που έχουν κατασκευαστεί».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων θα δημιουργηθεί η μία από τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας για τα εγκεφαλικά, αλλά θα οριστεί και ως ένα από τα 16 Νοσοκομεία που θα αποτελούν Κέντρο Αναφοράς για το Τραύμα. Την ίδια ώρα στα Ιωάννινα θα δημιουργηθεί, όπως είπε ο Υπουργός, μία από τις έξι βάσεις ελικοπτέρων με στόχο τη διάσωση και την αεροδιακομιδή. «Όλα αυτά συνδέονται μέσα από ένα δίκτυο του ΕΚΑΒ και της Πολιτικής Προστασίας, έτσι ώστε να υπάρχει άμεση μεταφορά των ασθενών ή του εγκεφαλικού στον τόπο του νοσοκομείου όπου εδώ, όπως ξέρετε, έχουμε και ελικοδρόμιο», κατέληξε σχετικά.

Στη συνέχεια, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στα Ιωάννινα, με τη συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη.


Read More »
Μ. Χρυσοχοΐδης από Ιωάννινα: Υποσχέθηκε θέσεις γιατρών και νοσηλευτών στα δύο Νοσοκομεία Μ. Χρυσοχοΐδης από Ιωάννινα: Υποσχέθηκε θέσεις γιατρών και νοσηλευτών στα δύο Νοσοκομεία Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023 Rating: 5

Κρασί: Υποχρεωτική πλέον η σύνθεση στην ετικέτα ή σε κώδικα QR

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023
Κρασί: Υποχρεωτική πλέον η σύνθεση στην ετικέτα ή σε κώδικα QR


Κατάλογος συστατικών και διατροφικές πληροφορίες: η σύσταση του οίνου που παράγεται από σήμερα και πωλείται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθίσταται υποχρεωτικό να αναγράφεται σε ετικέτα ή μέσω κώδικα QR τον οποίο μπορεί κανείς να διαβάσει με το smartphone του.

Το κρασί απολάμβανε εδώ και καιρό μια εξαίρεση απ’ αυτό τον κανόνα, καθώς έπρεπε να αναφέρονται μόνο τα αλλεργιογόνα συστατικά του, όπως τα θειώδη.

Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε νέους κανονισμούς οι οποίοι εφαρμόζονται σε όλους τους οίνους που παράγονται από σήμερα, 8 Δεκεμβρίου.

Για τους μη αφρώδεις οίνους, οι νέοι κανονισμοί δεν αφορούν όλους αυτούς που τα χαρακτηριστικά τους έχουν ήδη φθάσει στο απαιτούμενο επίπεδο, και θα ισχύσουν συνεπώς μάλλον για τους επόμενους τρύγους.

Για τους αφρώδεις οίνους όπως η σαμπάνια, αυτοί που προέρχονται από τον τρύγο του 2023 και θα περάσουν από δεύτερη ζύμωση μετά την 8η Δεκεμβρίου, θα πρέπει να υπακούν στους νέους κανονισμούς.

Οι οινοποιοί μπορούν να επιλέξουν να αναφέρουν τις πληροφορίες αυτές στην ετικέτα ή μέσω ενός κώδικα QR που θα παραπέμπει σε ιστότοπο στο Ίντερνετ.

Αυτή είναι η επιλογή που έκανε ο Βενσάν Κιγιέ, παραγωγός σαμπάνιας.

«Δοκιμάσαμε να τα βάλουμε όλα στις ετικέτες, παίρνει πραγματικά πολύ χώρο», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Θα έπρεπε να αλλάξουμε όλες τις μηχανές, τις συσκευασίες, υπερβολικά πολλά αυτή τη στιγμή».

Μερικοί οινοποιοί εκτιμούν πως οι κώδικες QR ευνοούν τους οινοποιούς που χρησιμοποιούν πολλά προστιθέμενα προϊόντα, καθώς οι βιολογικοί ή οι βιοδυναμικοί οίνοι δεν καταφεύγουν ευρέως σ’ αυτά και μπορούν συνεπώς να εμφανίζουν εύκολα όλα τα συστατικά σε μια ετικέτα.

«Είμαστε πολύ υπέρ της διαφάνειας στα προϊόντα» και «θεωρήσαμε πως είναι σημαντικό να εφαρμόσουμε αυτό τον κανονισμό με μοντέρνο τρόπο», αμύνθηκε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αν Αλέ, διευθύντρια των Συνεταιριστικών Οινοποιείων (Vignerons Cooperateurs) η οποία άσκησε πίεση ώστε να καταστεί δυνατή η ψηφιακή ετικέτα.

Ο οργανισμός GS1, σε συνεργασία με τους παράγοντες του τομέα, ανέπτυξε τις προδιαγραφές για τις ελάχιστες πληροφορίες που πρέπει να εμφανίζονται στις πλατφόρμες στις οποίες παραπέμπει ο κώδικας QR.

Στη βάση των προδιαγραφών αυτών, η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων Οίνου παρουσίασε τη δική της πλατφόρμα με την ονομασία U-Label, η οποία είναι διαθέσιμη σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ.

Ο GS1 θέτει επίσης στη διάθεση των μικρών παραγωγών τη δική του «βασική λύση», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντιντιέ Βελόζο, πρόεδρος του GS1 France.

Άλλες επιχειρήσεις προτείνουν παρόμοια εργαλεία.

Σε κάποιο χρονικό διάστημα, υπογραμμίζει ο Ντιντιέ Βελόζο, οι κώδικες QR θα μπορούν εν δυνάμει να περιέχουν ενδείξεις που να επιτρέπουν μια καλύτερη ιχνηλάτηση του προϊόντος, περιλαμβάνοντας για παράδειγμα τους αριθμούς της παρτίδας, ενώ θα μπορούν και να αντικαταστήσουν τον γραμμικό κωδικό στο ταμείο.


Read More »
Κρασί: Υποχρεωτική πλέον η σύνθεση στην ετικέτα ή σε κώδικα QR Κρασί: Υποχρεωτική πλέον η σύνθεση στην ετικέτα ή σε κώδικα QR Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023 Rating: 5
Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023
Ολοκληρώθηκε η δράση «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» του Εθελοντικού Οργανισμού «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» σε συνδιοργάνωση με το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας και σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσπρωτίας και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Θεσπρωτίας, με την πολύτιμη αρωγή του ΟΠΑΠ.

Το κινητό πολυϊατρείο, που εγκαταστάθηκε στην Ηγουμενίτσα για πέντε (5) ημέρες, από 27 Νοεμβρίου έως και 1 Δεκεμβρίου, μπροστά στο Πνευματικό Κέντρο «ΠΑΝΘΕΟΝ», έδωσε τη δυνατότητα σε 299 παιδιά/μαθητές της Α’θμιας εκπαίδευσης να εξεταστούν προληπτικά από εθελοντές ιατρούς, που συμμετείχαν στη δράση ανιδιοτελώς. Κατά τη διάρκεια της δράσης, πραγματοποιήθηκαν 371 εξετάσεις (13 παιδιατρικές, 45 ωτορινολαρυγγολογικές, 26 οφθαλμολογικές, 287 οδοντιατρικές).

Ευχαριστούμε θερμά τους ιατρούς, που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στα παιδιά που προσήλθαν για προληπτική εξέταση, των οποίων η βοήθεια ήταν απαραίτητη για την υλοποίηση της δράσης.

Επιπλέον, θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Α’θμια Εκπαίδευση Θεσπρωτίας, που ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του εθελοντικού οργανισμού «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» βοήθησε στην κοινοποίηση της δράσης στους μικρούς μαθητές και στις οικογένειές τους, το ξενοδοχείο «Ακταίον» για την κάλυψη μέρους των εξόδων διαμονής του προσωπικού της μονάδας και το «NANOU Donuts House» για την ευγενική του χορηγία.

Τέλος, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους πολίτες που αγκάλιασαν για μία ακόμη φορά δράση προληπτικής ιατρικής του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας.Read More »
Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023 Rating: 5

Καινοτόμες προσεγγίσεις στον Εναλλακτικό Τουρισμό: Αναδεικνύοντας τα αποτελέσματα του έργου "TheRout_Net – Thematic Routes and Networks"».

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023
Καινοτόμες προσεγγίσεις στον Εναλλακτικό Τουρισμό: Αναδεικνύοντας τα αποτελέσματα του έργου "TheRout_Net – Thematic Routes and Networks"».

Η Περιφέρεια Ηπείρου προσκαλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στο Τελικό Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «TheRout_Net – Thematic Routes and Networks» το οποίο έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020».

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα της «Φρόντζου Πολιτείας», στα Ιωάννινα, την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου στις 09:30 π.μ.

Το Συνέδριο θα φιλοξενήσει τους Δικαιούχους Εταίρους του έργου "TheRout_Net – Thematic Routes and Networks", προσφέροντας την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δράσεις και τα αποτελέσματά του. Επίσης, στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα διεξαχθεί και ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο με θέμα: "Οι νέες τουριστικές τάσεις", το οποίο θα επικεντρωθεί στις προοπτικές εφαρμογής για την κοινωνία και την οικονομία.

Στόχος του Τελικού Συνεδρίου είναι να παρουσιάσει τα σημαντικότερα αποτελέσματα του Έργου "TheRout_Net – Thematic Routes and Networks" και να αναδείξει τις καινοτόμες προσεγγίσεις στον Εναλλακτικό Τουρισμό μέσω ειδικών παρουσιάσεων, συζητήσεων και διαδραστικών εργαστηρίων.


Read More »
Καινοτόμες προσεγγίσεις στον Εναλλακτικό Τουρισμό: Αναδεικνύοντας τα αποτελέσματα του έργου "TheRout_Net – Thematic Routes and Networks"». Καινοτόμες προσεγγίσεις στον Εναλλακτικό Τουρισμό: Αναδεικνύοντας τα αποτελέσματα του έργου "TheRout_Net – Thematic Routes and Networks"». Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023 Rating: 5

Ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη Θωμά Πιτούλη για την κατολίσθηση στον Παραπόταμο

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023
Ανακοίνωση  του  Αντιπεριφερειάρχη Θωμά Πιτούλη για την  κατολίσθηση  στον Παραπόταμο


Κατόπιν μεγάλου σε έκταση κατολισθητικού φαινομένου με κατάπτωση γαιών και εμφάνιση μεγάλου ρήγματος στην ευρύτερη περιοχή της Δ.Ε. Παραποτάμου καθώς των ανυπολόγιστων καταστροφών που υπέστη λατομείο στη Δ.Ε. Παραπόταμου, του Δήμου Ηγουμενίτσας του Νομού Θεσπρωτίας, στις 3 Δεκεμβρίου 2023, λόγω κατολίσθησης και αποκόλλησης του απέναντι σε αυτό βουνού, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ, ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ όπως ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ που απεικονίζεται στις αεροφωτογραφίες που ακολουθούν (δλδ από το δρόμο προς Δριμίτσα και αριστερά) για όσο διάστημα διαρκούν οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες και μέχρι νεότερη ενημέρωση για την καταλληλόλητα της ευρύτερης περιοχής.Read More »
Ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη Θωμά Πιτούλη για την κατολίσθηση στον Παραπόταμο Ανακοίνωση  του  Αντιπεριφερειάρχη Θωμά Πιτούλη για την  κατολίσθηση  στον Παραπόταμο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023 Rating: 5

Δωρεά από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023
Δωρεά από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ευχαριστεί το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας για την μεγάλη προσφορά σε τρόφιμα μακράς διάρκειας στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου μας.

Η ανάγκη βοήθειας στους συνδημότες μας που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες είναι συνεχής. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο δέχεται τις προσφορές σας καθημερινά 7:00 – 15:00 στα γραφεία του.


Στοιχεία επικοινωνίας:
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
ώρες λειτουργίας : 07:00 – 15:00
Αγίου Δονάτου (έναντι Πυροσβεστικής) ,
Τ.Κ. 46100 Ηγουμενίτσα
Τηλ.: 2665021438
Email: kp@igoumenitsa.gr
Facebook: www.facebook.com/kpIgoumenitsas/Read More »
Δωρεά από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας. Δωρεά από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας. Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023 Rating: 5

Σε λειτουργία ο μαγνητικός τομογράφος στο Νοσοκομείο Φιλιατών

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023
Σε λειτουργία ο μαγνητικός τομογράφος στο Νοσοκομείο Φιλιατών

Στο πλαίσιο της διαχείρισης των προκλήσεων και των ελλείψεων που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας, το νοσοκομείο Φιλιατών αναζήτησε λύση για τη λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου και για πρώτη φορά στην Ήπειρο, προχώρησε στη σύναψη σύμβασης με ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο των Ιωαννίνων για την παροχή υπηρεσιών απομακρυσμένης διάγνωσης μαγνητικών τομογραφιών.

Αντιμέτωπη με την έλλειψη ακτινολόγων, η διοίκηση επέλεξε αυτήν την προσέγγιση για να διασφαλίσει τη λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου που έχει εγκατασταθεί στο Νοσοκομείο την τελευταία διετία. Όπως είναι γνωστό και σε άλλα νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ (Αγρίνιο, Τρίπολη κλπ), υπάρχουν εγκατεστημένοι εδώ και χρόνια, μαγνητικοί τομογράφοι οι οποίοι δε λειτουργούν λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.

Πρακτικά, ο ασθενής θα υποβάλλεται σε μαγνητική εξέταση στο νοσοκομείο Φιλιατών, και εξαιτίας της έλλειψης εξειδικευμένου ακτινολογικού προσωπικού, αυτές θα αξιολογούνται από ειδικούς στα Ιωάννινα μέσω απομακρυσμένης διάγνωσης.

Πρόκειται για μια επιλογή η οποία προέκυψε από την έλλειψη ενδιαφέροντος για την κάλυψη της θέσης ακτινολόγου, η οποία έχει μέχρι στιγμής προκηρυχθεί τέσσερις φορές χωρίς αποτέλεσμα.

Έτσι ήδη από τον Δεκέμβριο, μπορούν να προγραμματίζονται μαγνητικές εξετάσεις στο Νοσοκομείο Φιλιατών, σύμφωνα με το πρόγραμμα εφημεριών του Ακτινολογικού, απαλλάσσοντας έτσι τους ασθενείς από τη Θεσπρωτία αλλά και την Κέρκυρα, από το κόστος και την ταλαιπωρία μετάβασης στα Ιωάννινα.

Ήδη πραγματοποιήθηκαν οι πέντε πρώτες μαγνητικές εξετάσεις.


Read More »
Σε λειτουργία ο μαγνητικός τομογράφος στο Νοσοκομείο Φιλιατών Σε λειτουργία ο μαγνητικός τομογράφος στο Νοσοκομείο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023 Rating: 5

Σύλληψη φυγόποινου αλλοδαπού

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023

 Σύλληψη φυγόποινου αλλοδαπού


Συνελήφθη χθες (7-12-2023) το μεσημέρι στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς και του Αστυνομικού Τμήματος Πωγωνίου αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας με ποινή φυλάκισης 12 μηνών και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.


Read More »
Σύλληψη φυγόποινου αλλοδαπού  Σύλληψη φυγόποινου αλλοδαπού Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023 Rating: 5

Σύλληψη για ηχορύπανση από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023
Σύλληψη για ηχορύπανση από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος


Συνελήφθη σήμερα (8-12-2023) μετά τα μεσάνυχτα στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων ημεδαπός, διότι λειτουργούσε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο οποίο διαπιστώθηκε να κάνει χρήση μουσικής παραβιάζοντας το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο θορύβου.


Read More »
Σύλληψη για ηχορύπανση από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος Σύλληψη για ηχορύπανση από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023 Rating: 5
Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023
ΟΗΕ: Η κτηνοτροφία παράγει το 12% των ανθρώπινων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίουΣύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 12% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ο αντίκτυπός της στο κλίμα θα αυξηθεί αν δεν ληφθούν μέτρα, καθώς η παγκόσμια ζήτηση για κρέας αυξάνεται, σύμφωνα με έκθεση της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAΟ).

Προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές του τομέα, ο FAO προτείνει κυρίως την αύξηση της παραγωγικότητας στο σύνολο της αλυσίδας παραγωγής, την αλλαγή στη διατροφή των ζώων και τη βελτίωση της υγείας τους.

Επίσης κάνει λόγο για μείωση της κατανάλωσης κρέατος στις πλούσιες χώρες ως ενδεχόμενο, το οποίο όμως θα έχει περιορισμένα αποτελέσματα.

Ο FAO χρησιμοποίησε το 2015 ως έτος αναφοράς, όταν παράχθηκαν 810 εκατ. τόνοι γάλακτος, 78 εκατ. τόνοι αυγών και 330 εκατ. τόνοι κρέατος, σύμφωνα με την έκθεση.

Η διαδικασία από την παραγωγή των ζωοτροφών που καταναλώνουν τα ζώα μέχρι αυτά να φτάσουν το κατάστημα προκάλεσε την έκλυση 6,2 γιγατόνων ισοδύναμων διοξειδίου του άνθρακα (CO2), με τον FAO να υπολογίζει την παραγωγή μεθανίου, πρωτοξειδίου του αζώτου και διοξειδίου του άνθρακα.

Τα βοοειδή ευθύνονται για τις περισσότερες εκλύσεις (62%), ενώ ακολουθούν τα γουρούνια (14%), τα πουλερικά (9%), τα βουβάλια (8%) και τέλος τα αρνιά και τα κατσίκια (7%).

Σε ό,τι αφορά τα παράγωγα των ζώων, το κρέας είναι η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου (67%), μπροστά από το γάλα (30%) και τα αυγά (3%).

Οι εκπομπές που συνδέονται άμεσα με την εκτροφή των ζώων αποτελούν το 60% του συνόλου.
Αύξηση στην κατανάλωση κρέατος

Η κατανάλωση κρέατος θεωρητικά αυξάνεται με την αύξηση του πλούτου και την αστικοποίηση, όμως η ανησυχία για το κλίμα, για την υγεία και την ευημερία των ζώων ενδέχεται να επιβραδύνουν την αύξηση, σημειώνει ο FAO.

Αλλά μεταξύ της αύξησης του πληθυσμού της Γης και της μέσης ζήτησης σε κρέας ανά κάτοικο, η κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών αναμένεται να ενισχυθεί κατά 21% από το 2020 ως το 2050, εκτιμά η οργάνωση.

Προκειμένου να απαντηθεί αυτή η τάση χωρίς να αυξηθεί ο αριθμός των ζώων εκτροφής ο FAO κάνει διάφορες συστάσεις για την παραγωγή, αλλά και την κατανάλωση.

Το πιο αποτελεσματικό μέτρο για να μειωθούν οι εκπομπές του τομέα, σύμφωνα με τον FAO, είναι να ενισχυθεί η παραγωγή στο σύνολο της αλυσίδας, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα διάφορες τεχνικές για να αυξηθεί η παραγωγή γάλακτος από τις αγελάδες ή μειώνοντας την ηλικία σφαγής των ζώων.

Σημαντική είναι και η διατροφή των ζώων, όπως και η βελτίωση της υγείας τους η οποία θα οδηγήσει σε καλύτερη παραγωγικότητα αλλά και θα μειώσει τα ποσοστά θνησιμότητας.

Εξάλλου ο FAO αναφέρεται στη μείωση της κατανάλωσης κρέατος, αν και υπογραμμίζει ότι οι επιπτώσεις της θα είναι περιορισμένες, αν για παράδειγμα το κρέας αντικατασταθεί από την κατανάλωση λαχανικών από θερμοκήπια ή φρούτα εκτός εποχής που μεταφέρονται με αεροπλάνα.


Read More »
Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023 Rating: 5

Χριστούγεννα στην Πέρδικα - Διήμερο εκδηλώσεων

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023

 Χριστούγεννα στην  Πέρδικα - Διήμερο εκδηλώσεων Read More »
Χριστούγεννα στην Πέρδικα - Διήμερο εκδηλώσεων  Χριστούγεννα στην  Πέρδικα - Διήμερο εκδηλώσεων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023 Rating: 5

Ορκωμοσίες των νέων αυτοδιοικητικών στη Θεσπρωτία

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023
Ορκωμοσίες των νέων αυτοδιοικητικών στη Θεσπρωτία

Οι ορκωμοσίες των αιρετών των τριών Δήμων του Νομού Θεσπρωτίας που αναδείχθηκαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, πρόκειται να πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Στην Ηγουμενίτσα, η ορκωμοσία θα γίνει τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, στις 18:30 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον.

Οι αιρετοί του Δήμου Σουλίου θα ορκιστούν, στον ιστορικό χώρο του Σουλίου, την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου στη μία το μεσημέρι.

Τέλος, στο Δήμο Φιλιατών, η ορκωμοσία θα γίνει την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου στις 11:00 το πρωί, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στους Φιλιάτες.


Read More »
Ορκωμοσίες των νέων αυτοδιοικητικών στη Θεσπρωτία Ορκωμοσίες των νέων αυτοδιοικητικών στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023 Rating: 5

Διπλή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023
Διπλή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου
Ηπείρου τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου


· Τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 13.00 θα πραγματοποιηθεί η Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης: «Ψήφιση Προϋπολογισμού και Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (ΟΠΔ- Πίνακας Στοχοθεσίας Οικονομικών Αποτελεσμάτων) οικονομικού έτους 2024 της Περιφέρειας Ηπείρου».

· Τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 15.00 θα πραγματοποιηθεί τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τα παρακάτω θέματα Ημερήσιας Διάταξης:

ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ του Περιφερειακού Συμβούλου Πρέβεζας, κ. Παύλου Φραγκούλη, σχετικά με:
 1. Την εφαρμογή εκπτωτικής πολιτικής για τους κατοίκους της Πρέβεζας και των όμορων περιοχών στα διόδια της υποθαλάσσιας ζεύξης Ακτίου

2. Τους οδικούς άξονες του Ν. Πρέβεζας και τη σύνδεσή τους με τους κύριους οδικούς άξονες

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

1. Επικύρωση πρακτικών -αποφάσεων των συνεδριάσεων: 16η /14-11-2023 (τακτική διά ζώσης) 17η /29-11-2023

2. Έγκριση 8ης τροποποίησης προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων Περιφέρειας Ηπείρου, οικ. έτους 2023.

3. Λήψη απόφασης σχετικά με την Άδεια Χρήσης Ύδατος από υδρομάστευση των πηγών Αγίου Γεωργίου Δήμου Ζηρού με δικαιούχους τους Συνδέσμους Ύδρευσης Πρέβεζας -Φιλιππιάδας, πεδινών και ημιορεινών Δήμων Άρτας και Λευκάδας Αιτωλοακαρνανίας.


Read More »
Διπλή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου Διπλή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023 Rating: 5

Στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων ο Χρυσοχοίδης

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023
Στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων ο Χρυσοχοίδης


Το Πανεπιστημιακό και το Νοσοκομείο Χατζηκώστα θα επισκεφθεί την Παρασκευή ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του ίδιου με την συγκεκριμένη ιδιότητα στην περιοχή και την πρώτη επίσκεψη Υπουργού εδώ και αρκετά χρόνια.

Σημειώνεται ότι κατά καιρούς έχουν επισκεφθεί τα νοσοκομεία είτε Αναπληρωτές Υπουργοί είτε Υφυπουργοί.

Και για την επίσκεψη του Υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοίδη δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση και ενημέρωση κάτι που συμβαίνει όλο και πιο συχνά από την παρούσα κυβέρνηση.


Read More »
Στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων ο Χρυσοχοίδης Στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων ο Χρυσοχοίδης Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023 Rating: 5

Στην ηγεσία και στους βουλευτές της Ηπείρου τα προβλήματα των πυροσβεστών

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023
Στην ηγεσία και στους βουλευτές της Ηπείρου τα προβλήματα των πυροσβεστώνΣτον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας καθώς και σε βουλευτές της Ηπείρου τέθηκαν τα προβλήματα των πυροσβεστών από αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ηπείρου.

Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Βασίλης Βράστος, ο Οργανωτικός Γραμματέας Ευάγγελος Γεωργόπουλος και το τακτικό μέλος Ααρών Κορτσινόγλου.

Στις συναντήσεις τέθηκαν πάγια αιτήματα αλλά και υπηρεσιακά ζητήματα της περιφέρειας Ηπείρου.

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην υποστελέχωση των Υπηρεσιών της Ηπείρου, στο ζήτημα της μετακίνησης πυροσβεστών με οχήματα της υπηρεσίας για έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες, στην αξιοποίηση του τμήματος της ΕΜΟΔΕ και σε αστικά συμβάντα μετά την λήξη της αντιπυρικής περιόδου καθώς και σε ζητήματα νομικής υποστήριξης συναδέλφων όταν αυτά προκύπτουν από υπηρεσιακά συμβάντα.

«Οι συναντήσεις έλαβαν χώρα σε θερμό κλίμα και με διάθεση από όλους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων» σημειώνει η Ένωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων σε ανακοίνωσή της.

Συγκεκριμένα έγιναν συναντήσεις με :

-Την Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα. Κεφάλα Μαρία.

-Τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Παπαγεωργίου Βασίλειο

-Τον Αρχηγό του Π.Σ, Αντιστράτηγο Γεώργιο Πουρναρά.

-Την Δ’ Αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή Ν.Άρτας κα. Όλγα Γεροβασίλη.

-Τον βουλευτή Ν.Άρτας κ.Γεώργιο Στύλιο.

-Τον βουλευτή Ν.Θεσπρωτίας κ. Βασίλειο Γιόγιακα.

-Τον βουλευτή Ν.Ιωαννίνων κ.Ιωάννη Τσίμαρη.

-Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος

Δεν υπήρξε συνάντηση με τους βουλευτές, κ. Έξαρχο Νικόλαο, κ. Κυριάκη Σπυρίδωνα και κ. Μπάρκα Κωνσταντίνο λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και δόθηκε εκ νέου ραντεβού για συναντήσεις στους νομούς στους οποίους εκλέγονται.


Read More »
Στην ηγεσία και στους βουλευτές της Ηπείρου τα προβλήματα των πυροσβεστών Στην ηγεσία και στους βουλευτές της Ηπείρου τα προβλήματα των πυροσβεστών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023 Rating: 5

Επίδομα θέρμανσης: Τελευταία ημέρα για τις αιτήσεις

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023
Επίδομα θέρμανσης: Τελευταία ημέρα για τις αιτήσεις


Κλείνει σήμερα, Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης με τους δικαιούχους να ξεπερνούν τις 950.000 και την πρώτη δόση της ενίσχυσης να έχει προγραμματιστεί να δοθεί έως τις 22 Δεκεμβρίου.

Οι δικαιούχοι για την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να συνδεθούν με τους προσωπικούς TAXISnet κωδικούς, ενώ όσοι δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας Α.Φ.Μ. και αριθμό ειδοποίησης κάποιας από τις Πράξεις Προσδιορισμού Φόρου Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων των τελευταίων πέντε ετών.

MuteΕιδικά, οι διαχειριστές των πολυκατοικιών πρέπει να κινηθούν ταχύτατα και να σπεύσουν να δηλώσουν στην πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ μια σειρά από στοιχεία για να λάβουν οι ένοικοι το επίδομα θέρμανσης.

Συγκεκριμένα, πρέπει να καταχωρήσουν:τον ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρείας διαχείρισης της πολυκατοικίας,τον ΑΦΜ της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί στην πολυκατοικία,τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης καιτο ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα η πληρωμή του επιδόματος θα γίνει σε τρείς φάσεις ως εξής:

• Έως τις 22 Δεκεμβρίου για την προκαταβολή και το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογήθηκαν έως τις 30 Νοεμβρίου 2023, εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 8η Δεκεμβρίου 2023.

• Έως τις 29 Φεβρουαρίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2024.

• Έως τις 30 Απριλίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2024.

Ειδικά για το φυσικό αέριο και για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, θα καταχωρούνται έως την 15η Ιουλίου 2024 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1/10/2023 έως 31/03/2024 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 30η Ιουνίου 2024 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 31η Ιουλίου 2024. Η καταβολή των παραπάνω δόσεων πραγματοποιείται μετά την αφαίρεση της καταβληθείσας προκαταβολής.
Read More »
Επίδομα θέρμανσης: Τελευταία ημέρα για τις αιτήσεις Επίδομα θέρμανσης: Τελευταία ημέρα για τις αιτήσεις Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023 Rating: 5

Χιλιάδες καπάκια από το Κέντρο Κοινότητας στο πλαίσιο της ανταποδοτικής δράσης «Μην ξεχνάς το καπάκι να κρατάς»

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023
Χιλιάδες καπάκια από το Κέντρο Κοινότητας στο πλαίσιο της ανταποδοτικής δράσης «Μην ξεχνάς το καπάκι να κρατάς»


Νέα μεγάλη ποσότητα χιλιάδων καπακιών από πλαστικά μπουκάλια, παρέδωσε σήμερα η ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Σουλίου, Βασιλική Ντάφλου, στον Πάτερ Χρήστο της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου Ιωαννίνων.

Η παράδοση έγινε στο πλαίσιο της ανταποδοτικής δράσης «Μην ξεχνάς το καπάκι να κρατάς» μέσω της οποίας από τα καπάκια που συλλέγονται και ανακυκλώνονται προσφέρονται αναπηρικά αμαξίδια σε άπορα άτομα που τα έχουν ανάγκη.

Ευχαριστούμε θερμά την καφετέρια Molos Cafe στα Ιωάννινα (του κύριου Κωνσταντίνου Τσίμαρη), για τη στήριξη συμμετέχοντας σε αυτή τη δράση.


Read More »
Χιλιάδες καπάκια από το Κέντρο Κοινότητας στο πλαίσιο της ανταποδοτικής δράσης «Μην ξεχνάς το καπάκι να κρατάς» Χιλιάδες καπάκια από το Κέντρο Κοινότητας στο πλαίσιο της ανταποδοτικής δράσης «Μην ξεχνάς το καπάκι να κρατάς» Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023 Rating: 5

Στα πηγάδια του Σουλίου | Γράφει ο Δημήτριος Λάππας*

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023
Στα πηγάδια του Σουλίου | Γράφει ο Δημήτριος Λάππας*


Στο χώρο του Βουλευτηρίου και στη γύρω περιοχή, όπου τα ερείπια σπιτιών αγωνιστών του Σουλίου και έως την Κιάφα σώζονται έως και σήμερα, δύο αιώνες και πλέον ,αρκετά (περίπου 40), και σε καλή κατάσταση, από τα 400 συνολικά πηγάδια των Σουλιωτών, καθώς κάθε οικογένεια είχε το δικό της πηγάδι (!).

Η περιοχή σήμερα ονομάζεται Πηγάδια (υπάρχει και σχετικό τραγούδι: Τρία μπαïράκια στήσανε στο Σούλι στα πηγάδια… ακούστε το στο τέλος του κειμένου.)

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός πού βρέθηκαν τόσα πηγάδια σε μια, ομολογουμένως, ωστόσο, ήταν ουσιαστικά στέρνες, όπου συγκέντρωναν το νερό της βροχής.

Κάθε οικογένεια διατηρούσε το δικό της, προκειμένου να εξασφαλίσει νερό για τις ανάγκες της, ενώ πολλά συνδέονταν μεταξύ τους με ένα ευφυές δίκτυο αγωγών.

Συνδέονται υπογείως με κεραμικές σωληνώσεις, ενώ γέμιζαν νερό από μία μεγάλη γούρνα, φυσική δεξαμενή νερού, που βρίσκόταν σε ένα από τα ψηλότερα σημεία. Η φυσική δεξαμενή ήταν πλακόστρωτη και συγκοινωνούσε με τα πηγάδια μέσω του δικτύου των κεραμικών σωλήνων.

Το κάθε πηγάδι είναι φτιαγμένο λιθάρι -λιθάρι, σε σχήμα κυκλικό, πάνω σε λιθόστρωτη βάση.

Βορειότερα στο βουνό υπήρχε η λιθόστρωτη δεξαμενή συλλογής νερού της βροχής. Μέσω ενός υπόγειου δικτύου κεραμικών αγωγών, αυτή συνδεόταν με τα πηγάδια.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, οι Σουλιώτες κατά τις επιχειρήσεις του 1792, όταν οι Τουρκαλβανοί πλησίασαν την περιοχή τους, έριξαν ασβέστη σε πολλά πηγάδια για να τους στερήσουν το νερό.

Ο Δήμος Σουλίου σήμερα έχει καταγράψει όλα τα ιστορικά πηγάδια και εκπονεί μελέτη για την συντήρηση και διάσωσή τους, με τις υποδείξεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας

Ο Δημήτριος Λάππας είναι φιλόλογος,ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας
Read More »
Στα πηγάδια του Σουλίου | Γράφει ο Δημήτριος Λάππας* Στα πηγάδια του Σουλίου | Γράφει ο Δημήτριος Λάππας* Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023 Rating: 5

Ο Υφυπουργός Υποδομών Ν. Ταχιάος στην Ήπειρο

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023
Ο Υφυπουργός Υποδομών Ν. Ταχιάος στην Ήπειρο


Το Σάββατο αναμένεται να επισκεφθεί την Ήπειρο ο Υφυπουργός Υποδομών Νικόλαος Ταχιάος, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν οι οδικές υποδομές της Ηπείρου και ειδικά για τον άξονα Πρέβεζα – Ηγουμενίτσα για τον οποίο πρόσφατα ο υφυπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχουν οι πόροι για να χρηματοδοτηθεί η βελτίωση του.


Read More »
Ο Υφυπουργός Υποδομών Ν. Ταχιάος στην Ήπειρο Ο Υφυπουργός Υποδομών Ν. Ταχιάος στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023 Rating: 5

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από τον πολιτιστικό σύλλογο Αγίου Γεωργίου (Ρίζιανη)

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023
  Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από τον πολιτιστικό σύλλογο Αγίου Γεωργίου (Ρίζιανη)


Read More »
Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από τον πολιτιστικό σύλλογο Αγίου Γεωργίου (Ρίζιανη)   Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από τον πολιτιστικό σύλλογο Αγίου Γεωργίου (Ρίζιανη) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023 Rating: 5

«Φωτίστηκε» το δέντρο στην Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023
«Φωτίστηκε» το δέντρο στην Ηγουμενίτσα


Την έναρξη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων κήρυξε και επίσημα ο Δήμος Ηγουμενίτσας. Σε μία όμορφη εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης έγινε η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου και γέμισε με μελωδίες η πλατεία.

«Η στολισμένη πόλη μας και οι ξεχωριστές εκδηλώσεις του Δήμου μας σε αγαστή συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια με τις Δομές και τους Συλλόγους μας, μαζί με τη Φιλαρμονική μας, θ’ αλλάξουν και φέτος τη διάθεσή μας, δίνοντας τη δυνατότητα για περισσότερα χαμόγελα» ανέφερε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος.

Ευχήθηκε σε όλους αγάπη, δύναμη και ελπίδα και κάλεσε μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις των επομένων ημερών.


Read More »
«Φωτίστηκε» το δέντρο στην Ηγουμενίτσα «Φωτίστηκε» το δέντρο στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023 Rating: 5

Φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου την Κυριακή στους Φιλιάτες

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023
Φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου την Κυριακή στους Φιλιάτες

Read More »
Φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου την Κυριακή στους Φιλιάτες Φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου την Κυριακή στους Φιλιάτες Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023 Rating: 5

Συλλυπητήριο μήνυμα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023
Συλλυπητήριο μήνυμα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας

Η Ένωση μας με λύπη αποχαιρετά τον Ταξίαρχο ε.α. ΤΥΡΟΛΟΓΟ Χαρίλαο του Γεωργίου γεννημένο το 1964, ο οποίος υπηρέτησε επί σειρά ετών στη Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσπρωτίας.
Σο ήθος του και η καλοσύνη του θα συνοδεύουν για πάντα τις αναμνήσεις μας.
Σο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Θεσπρωτίας εκφράζει τα θερμά και ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή 08-12-2023 και ώρα 12:00’ στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Αθαμάνιο Άρτας.Read More »
Συλλυπητήριο μήνυμα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας Συλλυπητήριο μήνυμα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023 Rating: 5

Σελίδες