Θεσπρωτία: Έχασε τη μάχη για τη ζωή της 62χρονη που νοσηλευόταν με κορωνοϊό

Τετάρτη, Απριλίου 14, 2021

Θεσπρωτία: Έχασε τη μάχη για τη ζωή της 62χρονη που νοσηλευόταν με κορωνοϊό

Έχασε τελικά τη μάχη που έδινε για τη ζωή της, 62χρονη γυναίκα με καταγωγή το Φιλιάτι Θεσπρωτίας, το πρωί της Τετάρτης.

Η άτυχη 62χρονη νοσηλευόταν με κορωνοϊό διασωληνωμένη στην εντατική του νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της 62χρονης.
Read More »
Θεσπρωτία: Έχασε τη μάχη για τη ζωή της 62χρονη που νοσηλευόταν με κορωνοϊό Θεσπρωτία: Έχασε τη μάχη για τη ζωή της 62χρονη που νοσηλευόταν με κορωνοϊό Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 14, 2021 Rating: 5

Περικοπή αποδοχών για τους δημόσιους υπαλλήλους που δεν θα κάνουν self test

Τετάρτη, Απριλίου 14, 2021
Περικοπή αποδοχών για τους δημόσιους υπαλλήλους που δεν θα κάνουν self test


Η περικοπή αποδοχών λόγω μη παροχής εργασίας με δική τους υπαιτιότητα θα είναι η ποινή για τους δημόσιους υπαλλήλους που υποχρεούνται να κάνουν self test για τον κορωνοϊό και δεν προσκομίζουν δήλωση αρνητικού αποτελέσματος την ώρα που φτάνουν στη δουλειά τους.

Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στην απογευματινή ενημέρωση στην οποία εξήγησε την διαδικασία του υποχρεωτικού self test για τους εργαζόμενους που απασχολούνται στα ΚΕΠ, στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και στην καθαριότητα καθώς και για τους δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους.

Ο εργαζόμενος θα παραλαμβάνει το self test από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ του. Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζόμενου στην εργασία του και έχει ισχύ μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειας του. Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας, που ο υπάλληλος παρέχει την υπηρεσία του με φυσική παρουσία.

Σε περίπτωση που ο υπάλληλος πρέπει εκτάκτως να παρουσιαστεί στην εργασία του δύναται κατ’ εξαίρεση να πραγματοποιείται και αυθημερόν ο έλεγχος, αλλά σε κάθε περίπτωση προ της εισόδου του στο χώρο εργασίας. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, την βεβαίωση πραγματοποίησης του οικιακού τεστ. Εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης της δήλωσης από την πλατφόρμα ο εργαζόμενος μπορεί να συμπληρώσει την δήλωση χειρόγραφα, σύμφωνα με σχετικό υπόδειγμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr. Στους υπαλλήλους που υποχρεούνται να υποβληθούν σε self test και δεν προσκομίζουν κατά την προσέλευσή τους δήλωση αρνητικού αποτελέσματος η υπηρεσία προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την περικοπή αποδοχών λόγω μη παροχής εργασίας με υπαιτιότητα του υπαλλήλου.
Read More »
Περικοπή αποδοχών για τους δημόσιους υπαλλήλους που δεν θα κάνουν self test Περικοπή αποδοχών για τους δημόσιους υπαλλήλους που δεν θα κάνουν self test Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 14, 2021 Rating: 5

Υποχρεωτικά self tests σε λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ, εστίαση και δημόσιο

Τετάρτη, Απριλίου 14, 2021
Υποχρεωτικά self tests σε λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ, εστίαση και δημόσιοΥποχρεωτικά θα είναι τα self tests σε μια σειρά επαγγελματικών χώρων του ιδιωτικού τομέα, τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ο κ. Χατζηδάκης, τόνισε πως τα self tests θα επεκταθούν στις εξής δραστηριότητες: λιανεμπόριο (συμπεριλαμβάνονται τα σούπερ μάρκετ),εστίαση, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών. Τα τεστ θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από την ερχόμενη Δευτέρα και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να τα προμηθεύονται με τον ΑΜΚΑ τους.

Για τις παραπάνω δραστηριότητες τα self tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους αυτούς, μία φορά την εβδομάδα. Οι εργαζόμενοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα επιλέγουν τη δήλωση αποτελέσματος για τους εργαζόμενους. Θα μεταφέρονται στη σχετική πλατφόρμα, της ΕΡΓΑΝΗ, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Με αρνητικό αποτέλεσμα ο εργαζόμενος πηγαίνει κανονικά στην εργασία του. Αν το τεστ είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει επαναληπτικό έλεγχο εντός εικοσιτετράωρου, είτε σε δημόσια είτε σε ιδιωτική δομή, με επιβάρυνση του εργοδότη ή του ίδιου. Ο εργαζόμενος θα πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα μέχρι να βγει το αποτέλεσμα. Αν αυτό παραμείνει θετικό εκδίδεται βεβαίωση για την καραντίνα του εργαζόμενου. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό εκδίδεται πάλι βεβαίωση για την προσέλευση στην εργασία.

Τσουχτερά πρόστιμα στους εργοδότες
Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για την υποχρεωτικότητα των self tests. «Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ. Αν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ» είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Self tests στο Δημόσιο
Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε τη διενέργεια υποχρεωτικών self test και στους εργαζόμενους σε τομείς του δημοσίου τομέα. Υποχρεωτικά θα κάνουν τεστ οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ, στους ΟΤΑ (στα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι και στον τομέα καθαριότητας) καθώς και οι δικαστικοί υπάλληλοι και οι δικαστικοί λειτουργοί. Από τη Δευτέρα αυτοί οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν Βεβαίωση του αποτελέσματος του τεστ από την πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Το δωρεάν self test που διανέμεται από τα φαρμακεία είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο προς όφελος της Δημόσιας Υγείας και στόχος είναι ο εντοπισμός των αδιάγνωστων φορέων του ιού SARS-CoV-2, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης .

Έκανε λόγο για μια μορφή προσυμπτωματικού ελέγχου με στόχο την έγκαιρη διάγνωση των ασυμπτωματικών κρουσμάτων και εξήγησε ότι γίνεται σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα. Μίλησε για συμπληρωματικό εργαλείο με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.
Read More »
Υποχρεωτικά self tests σε λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ, εστίαση και δημόσιο Υποχρεωτικά self tests σε λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ, εστίαση και δημόσιο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 14, 2021 Rating: 5

Με βρετανικό μοντέλο και self tests ανοίγει η εστίαση

Τετάρτη, Απριλίου 14, 2021
Με βρετανικό μοντέλο και self tests ανοίγει η εστίασηΜετρούν τις μέρες οι ιδιοκτήτες των καφέ προκειμένου να λειτουργήσουν και πάλι με τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους και να εξυπηρετήσουν τους πελάτες, που κι αυτοί με τη σειρά τους ανυπομονούν να κάτσουν σε ένα μαγαζί και να απολαύσουν ένα ρόφημα. 
Η άνοδος της θερμοκρασίας και η καραντίνα στο σπίτι τους τελευταίους μήνες έχουν επηρεάσει την ψυχολογία του κόσμου και η μόνη διέξοδος είναι η χαλάρωση των μέτρων. 
Η επαναλειτουργία των καφέ μόνο θετικά μπορεί να επηρεάσει τους πολίτες και αυτό φάνηκε χθες στη Βρετανία, όπου λειτούργησαν οι εξωτερικοί χώροι των παμπ.

Στην Ελλάδα, ακόμα κι αν ανοίξουμε την εστίαση όπως η Βρετανία, τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό θα εξακολουθούν να είναι σε ισχύ και μετά το Πάσχα σε όλες τις δραστηριότητες. 
Μία ημερομηνία που βρίσκεται υπό συζήτηση για το άνοιγμα της εστίασης είναι μετά το Πάσχα και πιθανότατα πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, δηλαδή πριν από τις 14 Μαΐου. 
Το σενάριο αυτό είναι υπαρκτό και το επιβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη, καθώς θα γίνει με τη χρήση των self tests, αφού η σημασία τους φάνηκε από την πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων για τους μαθητές της Γ' Λυκείου στις 12 Απριλίου.
Ακόμα και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τριτολογία του στη συζήτηση για την πανδημία και την οικονομία στη Βουλή, είπε πως η εκτίμησή του είναι ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα, κι εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.

«Ίσως η εστίαση ανοίξει πριν τον τουρισμό»
Θετικός ως προς το άνοιγμα της εστίασης είναι και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. «Μετά το Πάσχα πιστεύω θα μπορούμε να ανοίξουμε εάν η εξέλιξη της πανδημίας είναι ομαλή» είπε ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Επίσης έκανε λόγο για τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους ειδικά διαμορφωμένους, σε σωστές αποστάσεις μεταξύ τους και με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων. Όσον αφορά το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, δεν αποκλείεται να οριστεί συγκεκριμένη ώρα το βράδυ κατά την οποία θα κλείνει η εστίαση, αλλά αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί εκ των υστέρων.
Την ίδια εκτίμηση, για άνοιγμα του συγκεκριμένου κλάδου μετά το Πάσχα, κατέθεσαν και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Γ. Σταμπουλίδης, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, σε πρόσφατες δηλώσεις. «Ο καιρός είναι σύμμαχός μας. Έχουμε κάνει και ενέργειες προκειμένου να αυξηθεί ο εξωτερικός χώρος πολλών μαγαζιών. Θα το δούμε τις επόμενες εβδομάδες» είχε πει ο κ. Πέτσας.
Read More »
Με βρετανικό μοντέλο και self tests ανοίγει η εστίαση Με βρετανικό μοντέλο και self tests ανοίγει η εστίαση Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 14, 2021 Rating: 5

81 νέοι θάνατοι και 809 διασωληνωμένοι | 3.089 νέα κρούσματα

Τετάρτη, Απριλίου 14, 2021
81 νέοι θάνατοι και 809 διασωληνωμένοι | 3.089 νέα κρούσματαΤα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.089, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 304.184 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 55 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.410 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 81, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.135 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 809 (62.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.912 ασθενείς. Οι εισαγωγές2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 562 (ημερήσια μεταβολή +22.71%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 525 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).


Read More »
81 νέοι θάνατοι και 809 διασωληνωμένοι | 3.089 νέα κρούσματα 81 νέοι θάνατοι και 809 διασωληνωμένοι | 3.089 νέα κρούσματα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 14, 2021 Rating: 5

32 νέα κρούσματα στην Ήπειρο - Κανένα στη Θεσπρωτία

Τετάρτη, Απριλίου 14, 2021
32 νέα κρούσματα στην Ήπειρο - Κανένα στη ΘεσπρωτίαΑναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 0
ΠΕ Θεσπρωτίας 0
ΠΕ Ιωαννίνων 31
ΠΕ Πρέβεζας 1
Read More »
32 νέα κρούσματα στην Ήπειρο - Κανένα στη Θεσπρωτία 32 νέα κρούσματα στην Ήπειρο - Κανένα στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 14, 2021 Rating: 5

Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης σε περιοχές του Δήμου Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Απριλίου 14, 2021
Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης σε περιοχές του Δήμου Ηγουμενίτσας


Αγαπητοί μας πελάτες,

H ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία των δικτύων και εγκαταστάσεων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ενέργειας.

Για το λόγο αυτό προγραμματίζει και υλοποιεί καθημερινά έργα συντήρησης, ενίσχυσης ή αναβάθμισης δικτύων, τα οποία απαιτούν προσωρινές διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Προκειμένου να προγραμματίσετε τις εργασίες σας και να ελαχιστοποιηθεί η όχλησή σας, στον ακόλουθο πίνακα, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις περιοχές και τις ώρες προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης.


Προσοχή :
Ενώ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη συντομότερη επανηλεκτροδότηση, εντούτοις, επιβάλλεται μεγάλη προσοχή, θεωρώντας ότι σε όλη την προγραμματισμένη διάρκεια διακοπής, οι αγωγοί είναι υπό τάση!
Read More »
Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης σε περιοχές του Δήμου Ηγουμενίτσας Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης σε περιοχές του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 14, 2021 Rating: 5

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το αδιέξοδο που δημιούργησε η κυβέρνηση της ΝΔ στο έργο των δασικών χαρτών

Τετάρτη, Απριλίου 14, 2021
Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το αδιέξοδο που δημιούργησε η κυβέρνηση της ΝΔ στο έργο των δασικών χαρτώνΕπίκαιρη Επερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν εβδομήντα δύο (72) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ των οποίων και ο Μάριος Κάτσης, σχετικά με την ανεπάρκεια της κυβέρνησης στην υλοποίηση του εμβληματικού έργου των δασικών χαρτών, και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θεωρεί ότι πρέπει να διεξαχθεί μία διευρυμένη συζήτηση, ώστε να στηριχθεί και να ολοκληρωθεί μια μεγάλη μεταρρύθμιση που ούτε θέλει, ούτε μπορεί, να ολοκληρώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πρόσφατα αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες της Θεσπρωτίας, και ήρθαν στην επιφάνεια ζητήματα από τον λάθος χαρακτηρισμό ολόκληρων περιοχών, ακόμη και αγροτικών δρόμων ή και επαρχιακού οδικού δικτύου, γεγονός που έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία στους πολίτες. Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στην από 12/04/21 συνάντηση του Μ. Κάτση και του Δημάρχου Φιλιατών, κ. Σπύρου Παππά, καθώς επηρεάζει άμεσα τις τοπικές κοινωνίες, και τον αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό, συνολικά της Θεσπρωτίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κατά τη διακυβέρνηση του, προχώρησε αποφασιστικά το έργο των δασικών χαρτών, παρά την 40ετή καθυστέρηση μιας συνταγματικής υποχρέωσης της χώρας, απαραίτητης για τον αναπτυξιακό και χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά και για το καθεστώς διαφάνειας στις συναλλαγές, καθώς και για την προσέλκυση επενδύσεων και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας.

Παρά την πρόοδο όμως του έργου, των κυρώσεων και των θεσμικών αλλαγών την περίοδο 2015-2019, η ΝΔ στη λογική των μετεκλογικών ρουσφετιών, πάγωσε τις μελέτες που είχαν στο μεγαλύτερο ποσοστό ολοκληρωθεί έως το 2019, και με την ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου 4685/2020, τον Μάιο του 2020, προκάλεσε αλαλούμ και βραχυκύκλωμα στο έργο. Ακύρωσε τους κυρωμένους χάρτες στο 45% της χώρας, πάγωσε την εξέταση αντιρρήσεων και τις προγραμματισμένες προσλήψεις δασολόγων και δασοπόνων, και ψήφισε την αλλαγή προδιαγραφών, μετά μάλιστα τη σύνταξη των χαρτών, με σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Ενώ η ΝΔ είχε υποσχεθεί «επιτάχυνση στην εκπόνηση των δασικών χαρτών, χωρίς εμπόδια που είχαν τεθεί από ίδιο το δημόσιο, αλλά και χωρίς ταλαιπωρία για τους πολίτες», έκανε τελικά ακριβώς το αντίθετο.

Με την Επίκαιρη Επερώτηση τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζητούν συγκεκριμένα στοιχεία για την πρόοδο του έργου και για τις ρυθμίσεις που προετοιμάζει η κυβέρνηση. Αναδεικνύουν τα θεσμικά κενά που δημιούργησε η πολιτική της κυβέρνησης, και καλούν την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ σε μια συζήτηση, ώστε να τεθούν όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να προταθούν λύσεις, με στόχο η Πολιτεία να γίνει πιο αποτελεσματική, και πιο φιλική προς τον πολίτη και προς το περιβάλλον.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Επερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή:
Επίκαιρη επερώτηση

Προς τον Κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Η κυβέρνηση αποδείχτηκε ανεπαρκής και τίναξε στον αέρα το έργο των δασικών χαρτών και σήμερα απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση ώστε με ικανοποίηση των απαιτήσεων του συντάγματος και της δασικής επιστήμης να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση προς όφελος των πολιτών, την ανάπτυξης και των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας»

Όταν ανέλαβε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, η χώρα μας, με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, είχε ήδη σαράντα χρόνια καθυστέρηση σε μια συνταγματική της υποχρέωση και κυρωμένους δασικούς χάρτες μόνο για το 1% της έκτασής της. Η κατάσταση αυτή άλλαξε χάρη στην αποφασιστικότητα και στην επιμονή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα τον Μάιο του 2019 να έχει αναρτήσει το 55% της έκτασής της σε δασικούς χάρτες, να έχει κυρώσει το 44% και να είναι ανατεθειμένοι όλοι οι υπόλοιποι δασικοί χάρτες μέσα από διεθνείς διαγωνισμούς (45% της χώρας). Σύμφωνα με αυτό τον προγραμματισμό το 2019 ολοκληρωνόταν η εκπόνηση των μελετών και το 2020 θα είχε ολοκληρωθεί η ανάρτηση όλων των χαρτών της χώρας και θα είχε κυρωθεί η συντριπτική τους πλειοψηφία.

Η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών από το 2017 ανέδειξε μεγάλα προβλήματα στη διαχείριση του δασικού και αγροτικού χώρου, τα οποία έπρεπε να αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με αλλαγές στη δασική νομοθεσία. Έγινε έντονη προσπάθεια να επιλυθούν όσα ήταν δυνατόν και στα περισσότερα αυτό επιτεύχθηκε.

Έγιναν όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις σε συνεργασία με ΥΠΑΑΤ, ΟΠΕΚΕΠΕ, Κτηματολόγιο για να μη χαθεί καμία επιδότηση, με προσωπική ενημέρωση κάθε γεωργού, ενώ διευκολύνθηκαν οι πολίτες στην απόδειξη κατοχής της έκτασης με δημόσια έγγραφα και σε σημαντικά μειωμένο κόστος αντιρρήσεων, έως και 80%.

Δόθηκε η αρμοδιότητα κατάρτισης, θεώρησης και κύρωσης των δασικών χαρτών στις Διευθύνσεις Δασών της χώρας, ενώ τη δυνατότητα κατάρτισης χαρτών διατήρησε και το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Παρατάθηκαν οι προθεσμίες υποβολής αντιρρήσεων από 60 ημέρες σε 105, ενώ σε αρκετές περιοχές η παράταση ήταν έως και 8 μήνες για να ικανοποιηθεί η ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών.

Προβλέφθηκαν περισσότερες κατηγορίες ατελούς υποβολής αντιρρήσεων, καθώς και ατέλεια υποβολής αντιρρήσεων για τα Υπουργεία και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας.

Εγκρίθηκε η πρόσληψη 100 επιστημόνων (70 Δασολόγων και 30 Δασοπόνων) για τη στελέχωση μέσω Ε.Κ.Χ.Α. Α.Ε. των Διευθύνσεων Δασών της χώρας με αναρτημένο δασικό χάρτη.

Καθορίστηκαν εννέα (9) περιπτώσεις ειδικών σφαλμάτων που είναι πρόδηλα σφάλματα στους δασικούς χάρτες και περιγράφονται τρόποι διόρθωσής τους ενώ προβλέφθηκε για τους πολίτες η ατελής υποβολή αίτησης για επίλυση και διόρθωση του πρόδηλου σφάλματος.

Προωθήθηκε η άρση αναδάσωσης σε καλλιεργούμενες εκτάσεις και η δυνατότητα των ΕΠΕΑ (Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων) να εξετάζουν τον χαρακτήρα των εκτάσεων που εμφανίζονται σε αναδασωτέες περιοχές, η εμφάνιση αναδασμών στους χάρτες, και καθορίστηκε ο τρόπος διόρθωσης των κυρωμένων και μη δασικών χαρτών για την εξασφάλιση της ισονομίας των πολιτών.

Δόθηκε δυνατότητα λειτουργίας των Επιτροπών Δασολογίου επί αναρτημένου χάρτη και η θέση των πεδινών χορτολιβαδικών εκτάσεων εκτός δασικής νομοθεσίας.

Εξασφαλίστηκε η απελευθέρωση των αδειών δόμησης σε εκτάσεις μη δασικού χαρακτήρα, εξασφαλίστηκε απαλλαγή του πολίτη από την υποχρέωση να απευθύνεται στη Δασική Υπηρεσία για βεβαίωση του χαρακτήρα της έκτασης, και δόθηκε παράταση τριών (3) ετών για την οριστικοποίηση προσωρινών παραχωρητηρίων και για τη νομιμοποίηση υφιστάμενων επεμβάσεων σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις (π.χ. κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, υδατοκαλλιέργειες, Ιεροί Ναοί, χιονοδρομικά κέντρα, έργα ύδρευσης, αθλητικές εγκαταστάσεις των ΟΤΑ, κατασκηνώσεις).

Δόθηκε η δυνατότητα κατάθεσης συμπληρωματικών στοιχείων της αντίρρησης (π.χ. τεχνικές εκθέσεις φωτοερμηνείας δασολόγων, πιστοποιητικά υπηρεσιών κλπ) έως την ημερομηνία εξέτασης της αντίρρησης από την Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.).

Δόθηκε παροχή δικαιώματος χρήσης οικοδομικών αδειών και σε χορτολιβαδικού χαρακτήρα εκτάσεις, πέρα από δάση και δασικές εκτάσεις, τακτοποίηση υφιστάμενων ιερών ναών, ναΐσκων κτλ σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα σε περιοχές Natura, και τακτοποίηση υφιστάμενων έργων άρδευσης, αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων.

Με Y.A. του 2019 έγινε αποδοχή Γνωμοδότησης του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών για το χαρακτηρισμό φρυγανικών εκτάσεων ώστε εκτάσεις με μόνο φρυγανική βλάστηση πλέον χαρακτηρίζονται ως χορτολίβαδα ενώ πριν χαρακτηρίζονταν δασικές εκτάσεις και περιορίζονταν οι δυνατές χρήσεις.

Δόθηκε η δυνατότητα εκτάσεις που ήταν ανέκαθεν γεωργικές και εσφαλμένα έχουν χαρακτηριστεί ως αναδασωτέες να αποχαρακτηρίζονται.

Ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει λόγος υποβολής αντίρρησης από τους πολίτες εφόσον η έκτασή τους βρίσκεται σε νόμιμη αλλαγή χρήσης μετά από πράξεις της διοίκησης και εξαιρείται από τη δασική νομοθεσία έκταση με κτίρια με οικοδομική άδεια.

Ενημερώθηκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ ότι εκτάσεις με δασικά είδη, όπως καστανιές και αγριελιές, ο οποίες εμφανίζονται ως ΔΔ στο δασικό χάρτη, δύνανται να είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ και να επιδοτούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών ανέδειξε τρία μεγάλα προβλήματα, τα οποία παραμένουν άλυτα εδώ και δεκαετίες και τα οποία ακροβατούν μεταξύ της συνταγματικότητας και μίας πραγματικότητας που δυσκολεύει τους πολίτες: οι δασωμένοι αγροί, τα δασικά αυθαίρετα και οι εκχερσωμένες εκτάσεις. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε διαδικασίες εξεύρεσης λύσεων και σε αυτά τα θέματα, όπως:

· Δόθηκε δυνατότητα έκταση έως 30 στρ. δασωμένων αγρών να έχουν τη δυνατότητα οι κάτοχοι να αναπτύσσουν γεωργική ή δεντροκομική καλλιέργεια.

· Κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο νόμου (το οποίο δεν ψηφίστηκε λόγω διάλυσης της Βουλής και εκλογών τον Ιούλιο του 2019) για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης στα δάση, με κατεδάφιση όλων των κτιρίων στα ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα, ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών στις εξαιρεθείσες περιοχές των πυκνώσεων, αναστολή κατεδάφισης για 25 χρόνια για ορισμένα κτίρια με ταυτόχρονη καταβολή προστίμου για έργα δασικού ισοζυγίου και πρόβλεψη ΠΔ που θα ρυθμίσει όλες τις εκτάσεις αυτές.

· Εκδόθηκαν ΥΑ σε εφαρμογή του Ν. 4280/2014 που αφορούσαν την εξαγορά εκτάσεων που είχαν εκχερσωθεί, τις οποίες το ΣτΕ (απόφαση 710/2020) ακύρωσε, ακυρώνοντας τη διάταξη του νόμου του 2014 που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση της ΝΔ (και η όχι ο ΣΥΡΙΖΑ όπως διαδίδει ψευδώς η ΝΔ). Με την απόφαση του ΣτΕ ακυρώθηκαν οι διατάξεις που προέβλεπαν την εξαγορά και τη μεταβίβαση κυριότητας δασών/δασικών εκτάσεων ή/και την αλλαγή χρήσης, που εκχερσώθηκαν προ του 1975, καθώς και τη διάταξη που προέβλεπε την έκδοση άδειας επέμβασης για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια σε δάση, δασικές ή και αναδασωτέες εκτάσεις, οι οποίες εκχερσώθηκαν αυθαιρέτως και καλλιεργούνται μετά το 2015 και έως 7.3.2017. Η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί ένα σοβαρό θέμα που είναι πλέον στην ευθύνη της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, που οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία πολιτικού και επιστημονικού διαλόγου για την επίλυσή του.

Μία ακόμη σημαντική παρέμβαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν η προετοιμασία των δασικών υπηρεσιών με προσλήψεις δασικών υπαλλήλων, πέρα από τη στελέχωση με συμβασιούχους που είχε ήδη δρομολογηθεί και για το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ και για τις Δασικές Υπηρεσίες. Για τη μόνιμη στελέχωση και μέσω της εγκεκριμένης πολιτικής πρόληψης πυρκαγιών είχε δρομολογηθεί η πρόσληψη 550 δασολόγων και δασοπόνων (200 εκ των οποίων ως μόνιμοι και ενταγμένοι στον απαραίτητο προγραμματισμό για το 2019) με εξασφαλισμένη την ένταξη της χρηματοδότησης στο ΠΔΕ και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η αλλαγή διακυβέρνησης της χώρας τον Ιούλιο 2019, έφερε και το πάγωμα αυτών των προσλήψεων, παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις του Υφυπουργού ΥΠΕΝ στις 18.10.2019 κατά την συζήτηση της σχετικής επίκαιρης ερώτησης μας, και παρά το γεγονός ότι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχαν εξασφαλιστεί οι σχετικές πιστώσεις. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στις δασικές υπηρεσίες της χώρας είναι η παραδοχή της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του ΥΠΕΝ ότι οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και ότι η ίδια η Γενική Διεύθυνση Δασών λειτουργεί με λιγότερο από τα 2/3 του προσωπικού που προβλέπεται στα περιγράμματα θέσεων σύμφωνα με την προβλεπόμενη δομή της υπηρεσίας.

Η αλλαγή διακυβέρνησης σημαίνει το πάγωμα της προόδου των δασικών χαρτών. Οι μελέτες που ολοκληρώνονται στο τέλος του 2019 μπαίνουν στα συρτάρια. Ταυτόχρονα διαπιστώνεται απροθυμία να προχωρήσουν οι αναρτήσεις και γίνεται προσπάθεια από την τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αναζήτησης εργαλείων για να ικανοποιηθούν αιτήματα και να δρέψουν πολιτικές εντυπώσεις.

Η διακοπή της ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών της χώρας αποκτά και θεσμικό χαρακτήρα, καθώς με το άρθρο 48 του αντι-περιβαλλοντικού νόμου 4685/2020, ακυρώθηκαν ουσιαστικά όλοι οι δασικοί χάρτες για να «αναμορφωθούν» και να αναρτηθούν εκ νέου. Κυρίαρχο επιχείρημα από την πλευρά της ΝΔ η ύπαρξη 170.000 αντιρρήσεων και η καθυστέρηση στον έλεγχο τους. Επιχείρημα όμως που αποκρύπτει ότι οι αντιρρήσεις αυτές αντιστοιχούν σε πολύ μικρό ποσοστό της έκτασης των αναρτημένων δασικών χαρτών (μικρότερο του 2%) και ότι η καθυστέρηση που οφείλονταν στην έλλειψη προσωπικού στις δασικές υπηρεσίες θα λυνόταν με τις δρομολογημένες προσλήψεις των 550 δασολόγων και δασοπόνων που η ίδια πάγωσε.

Η επιλογή αυτή της ΝΔ είχε σα στόχο να εξυπηρετήσει την κατοχή και αλλαγή χρήσης δασικών εκτάσεων, που δεν μπορούσαν με βάση την ισχύουσα νομοθεσία να αλλάξουν μορφή, πρακτικά δηλαδή αποτελεί την εκτέλεση ενός ξεκάθαρου μετεκλογικού ρουσφετιού του κου. Χατζηδάκη σε καταπατητές και παράγοντες του αγροτικού χώρου που επωάζονται για δεκαετίες στο χώρο της Δεξιάς και εκμεταλλεύονται τον αγροτικό κόσμο.

Ως προς τις άλλες αιτιάσεις εκείνη την περίοδο της ΝΔ, υπήρχε ήδη πρόβλεψη στη νομοθεσία για την εξαίρεση από τους δασικούς χάρτες περιοχών που καλύπτονταν από νόμιμες πράξεις της διοίκησης, και άρα δεν ήταν αυτή η αιτία ακύρωσης των δασικών χαρτών από τον κο Χατζηδάκη. Στόχος ήταν η εισαγωγή αμφιβόλου εγκυρότητας διοικητικών πράξεων ως δυνάμενες να αλλάξουν τον χαρακτήρα των δασικών εκτάσεων.

Με την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στη συνέχεια (64663/2956/2020 ΦΕΚ Β΄2773/8.7.2020) προσδιορίστηκαν οι πράξεις της διοίκησης που δύνανται να αναμορφώσουν τους δασικούς χάρτες, παρατάθηκε η προθεσμία αναμόρφωσης των δασικών χαρτών και τροποποιήθηκαν οι κατηγορίες των εκτάσεων που θα εξαιρεθούν από το δασικό χάρτη, ενώ ταυτόχρονα άλλαξαν οι προδιαγραφές κατάρτισης των δασικών χαρτών, εξαιρώντας και δασικές περιοχές, κλείνοντας το μάτι σε ρουσφέτια αλλά και υποθηκεύοντας τη συνταγματικότητα της ρύθμισης.

Κατά της ως άνω υπουργικής απόφασης ασκήθηκε αίτηση ακυρώσεως από περιβαλλοντικές οργανώσεις και την ΠΕΔΔΥ η συζήτηση της οποίας αναβλήθηκε 2 φορές και τελικά συζητήθηκε στις 19 Μαρτίου 2021. Οι αναβολές επέτειναν το πρόβλημα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις απεύθυναν έκκληση στο Υπουργείο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ώστε να εκδικαστεί έγκαιρα η υπόθεση που αποτελεί κομβικής σημασίας ζήτημα για την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας μας. Αντί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να συμβάλει στη γρήγορη εξέταση από το ΣτΕ για να είναι ξεκάθαρο το τοπίο, καθυστέρησε την εξέταση και ταυτόχρονα ανάρτησε τους χάρτες με λάθη και εκκρεμότητες με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημερινό απόλυτο μπάχαλο. Και τώρα ακυρώνει πρακτικά την ανάρτηση και περιμένει το αποτέλεσμα του ΣτΕ που η ίδια, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και συνολικά η κυβέρνηση, καθυστέρησε!

Η προχειρότητα, η ασάφεια και οι ελλείψεις του νόμου 4685/2020 και της Υπουργικής Απόφασης που ακολούθησε αποδείχθηκαν στην πράξη καθώς μετά από δύο μόλις μήνες τροποποιήθηκε η διάταξη με το άρθρο 53 του ν. 4710/2020, ώστε να προστεθεί νέα διευκρινιστική διατύπωση για τις διοικητικές πράξεις που δύνανται να αναμορφώσουν τους δασικούς χάρτες. Στη συνέχεια παρατάθηκε η προθεσμία που είχε προβλεφθεί για την προσκόμιση των διοικητικών πράξεων από τους πολίτες που έληγε εντός του Αυγούστου. Ακόμη, χρειάστηκε η έκδοση δύο εγκυκλίων για να δοθούν οδηγίες και διευκρινήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ η δεύτερη διευκρινιστική εγκύκλιος προς τις αρμόδιες δασικές Υπηρεσίες εκδόθηκε στις 25.11.2020 δηλαδή 5 μέρες πριν την οριζόμενη καταληκτική προθεσμία αναμόρφωσης των δασικών χαρτών!

Στις 21 Δεκεμβρίου 2020 εκδόθηκε νέα εγκύκλιος του Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων με την οποία προβλέπεται η εξαίρεση συγκεκριμένων περιοχών από τη θεώρηση και την ανάρτηση των δασικών χαρτών λόγω μη ανταπόκρισης των ΟΤΑ στην αποστολή των αιτούμενων στοιχείων.

Παρόλα αυτά, ο τότε υπουργός κος Χατζηδάκης στην ομιλία του στη Βουλή στις 14.12.2020 για την κύρωση του προϋπολογισμού δήλωσε για τους δασικούς χάρτες ότι «ολοκληρώνουμε την ανάρτηση στις αρχές του 2021, μετά την ψήφιση του ν. 4685 πέρσι, και κυρώνουμε το μεγαλύτερο μέρος τους έως το τέλος της επόμενης χρονιάς, του 2021, ώστε να έχουμε πλήρεις και αξιόπιστους δασικούς χάρτες σε όλη την Ελλάδα, όχι σε είκοσι επτά χρόνια σύμφωνα με τη μέθοδο του ΣΥΡΙΖΑ για το 55% της χώρας. Μιλάω για όλη την Ελλάδα και μάλιστα σε μόλις δύο χρόνια».

Απέκρυπτε φυσικά ότι μέχρι το τέλος του 2021 δεν θα είχε γίνει η εκδίκαση των ενστάσεων και αντιρρήσεων, όπως αποκάλυπτε ο αρμόδιος υφυπουργός λίγες μέρες νωρίτερα κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΠΟΜΙΔΑ.

Και όλα αυτά ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχόταν αυστηρότερο χρονοδιάγραμμα όπως προκύπτει από την απάντηση του επίτροπου οικονομικών υποθέσεων Paolo Gentiloni (EL E-004689/2020 στις 2.12.2020) σε κοινοβουλευτική ερώτηση για τους δασικούς χάρτες καθώς οι ελληνικές αρχές ανέφεραν ότι το 80 % των εναπομεινάντων δασικών χαρτών είχαν καταρτιστεί έως τα τέλη Οκτωβρίου του 2020 και ότι θα αρχίσουν σταδιακά να αναρτώνται για δημόσια διαβούλευση. Οι αρχές δεσμεύτηκαν να αναρτήσουν όλους τους υπόλοιπους χάρτες έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2020 και ότι η επικύρωση όλων των δασικών χαρτών θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου του 2021.

Προκύπτει προφανώς το ερώτημα, ποιον κοροϊδεύουν πλέον οι Υπουργοί της ΝΔ, τον Επίτροπο ή τους Έλληνες πολίτες;

Έτσι κι αλλιώς είναι προφανές ότι μετά την πρόσφατη παράταση – πάγωμα οδηγούμαστε σε ανάρτηση για όλο το 2021 και βλέπουμε αν ποτέ ολοκληρωθεί γιατί δεν είναι ορατή και καμία λύση.

Έντεκα μήνες (από 5.2020 μέχρι 4.2021) μετά την αναιτιολόγητη και καταστροφική ακύρωση των δασικών χαρτών, κυρωμένων, αναρτημένων και θεωρημένων, οι ως τώρα ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για την έγκαιρη και αξιόπιστη κύρωση των δασικών χαρτών. Το μόνο στο οποίο έχει διαπρέψει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είναι οι παρατάσεις και οι αντισυνταγματικές ρυθμίσεις.

Παράλληλα πρόσθεσαν στις δασικές υπηρεσίες νέα φορτία αναμόρφωσης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών αλλά και τις άφησαν υποστελεχωμένες χωρίς κανένα προγραμματισμό για νέες προσλήψεις και με εξαγγελίες μόνο για συμβασιούχους μέσω κοινωφελούς προγράμματος, για το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία προκήρυξη!

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών - άρον άρον - στο πρώτο δίμηνο του 2021 ανέδειξε το γεγονός ότι το ΥΠΕΝ προχώρησε χωρίς να εφαρμόσει το νόμο που η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε ενώ από την πληθώρα λαθών που συνεχώς εντοπίζονται προκύπτει ότι δεν έχουν εφαρμοστεί ισχύουσες διατάξεις, ακόμα και πριν τον 4685/20.

Το Υπουργείο με το από 15.1.21 δελτίο τύπου ανακοίνωνε: «την έναρξη των αναρτήσεων των δασικών χαρτών που έρχεται μετά την ψήφιση του περιβαλλοντικού νόμου 4685/2020 και τη συνεχή συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, τα στελέχη των δασικών τους υπηρεσιών, του «Ελληνικού Κτηματολογίου», καθώς και την έγκαιρη προετοιμασία και έκδοση των προαπαιτούμενων διοικητικών πράξεων. Στόχος είναι η επίτευξη της κύρωσης των δασικών χαρτών έως το τέλος του 2021 για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας -συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης της πλειονότητας των αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ), σύμφωνα και με το νέο θεσμικό πλαίσιο συγκρότησής τους, αλλά και με τις εθνικές δεσμεύσεις της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Εννέα μέρες αργότερα, με δεύτερο δελτίο τύπου στις 24.1.2021 η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αυτοδιαψεύδεται καθώς, όπως προκύπτει από το δελτίο δεν εφαρμόστηκε ο νόμος 4685/2020 αφού υπάρχουν αιτήσεις που υποβλήθηκαν για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών και δεν εξετάστηκαν. Παράλληλα εισάγεται η παράτυπη διαδικασία εξέτασης αυτών των αιτήσεων, ατελώς, ως αντιρρήσεις από τις νέες ΕΠΕΑ (επιτροπές αντιρρήσεων), ενώ στην εγκύκλιο αυτή η δυνατότητα αφορούσε μόνο τις αιτήσεις αναμόρφωσης που χρειάζονταν προσκόμιση κι άλλων δικαιολογητικών. Από τις παραπάνω παραδοχές και μεθοδεύσεις προκύπτει ξεκάθαρα ότι δεν εφαρμόστηκε η διαδικασία του νόμου και προκειμένου να μην φανεί η κάκιστη διαχείριση και η πολλαπλή παραβίαση των χρονικών προβλέψεων του νόμου, προχώρησε το ΥΠΕΝ στην ανάρτηση των δασικών χαρτών με ελλείψεις.

Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα είναι η πληθώρα πρόδηλων σφαλμάτων που περιλαμβάνονται στους αναρτημένους δασικούς χάρτες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αναρτήσεις σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Ιόνιο. Υπάρχουν εκτάσεις που έπρεπε να έχουν εξαιρεθεί όπως επαρχιακό δίκτυο, αγροτικοί δρόμοι, δημοτικά ακίνητα, δεξαμενές ύδρευσης, δημοτικές εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, οικίες πολιτών με νόμιμη οικοδομική άδεια, ξενοδοχειακές μονάδες, ελαιώνες και πορτοκαλεώνες που είχαν καεί και ενώ έχει εκδοθεί εγκύκλιος που ορίζει ότι έπρεπε να αποχαρακτηριστούν γιατί ήταν αγροτική καλλιέργεια αυτή δεν εφαρμόστηκε .

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιούργησε αλαλούμ στις υπηρεσίες και στους δασικούς χάρτες. Για να καλύψει δε η κυβέρνηση την ανεπάρκειά της αλλά και το κρυφό σχέδιο «τακτοποιήσεων», όπως κάνει δεκαετίες, τους πρώτους μήνες της ανάρτησης και των εντάσεων χρέωνε τις ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας σκιές για την ανάθεση των μελετών. Αποκρύπτει ότι η εκπόνηση των δασικών χαρτών προκηρύχθηκε από το Κτηματολόγιο με διεθνή διαγωνισμό στις 28/7/2017 για το 45% της Ελλάδας και ανατέθηκε σε 16 μελετητικά σχήματα (πρακτικά το σύνολο του σχετικού μελετητικού δυναμικού της χώρας), με υποχρέωση εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας και παραδόθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες στο τέλος 2019, επί κυβέρνησης ΝΔ, ώστε να ελεγχθούν και να θεωρηθούν από τις δασικές υπηρεσίες. Η κυβέρνηση τελικά ανάρτησε τους χάρτες με 14 μήνες καθυστέρηση, χωρίς να έχουν διορθωθεί σημαντικά λάθη.

Στη συνέχεια για να καλύψουν τα λάθη και την ανεπάρκειά τους, είχαν το θράσος να δηλώσουν ότι κληρονόμησαν λάθη από το νόμο 4389/2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς για αυτούς, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επί του 4389/16 δεν αφορούν ουδόλως στα λάθη των σημερινών αναρτήσεων. Αντίθετα, η νέα μεγάλη εκκρεμότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η εξέταση από το ΣτΕ των ρυθμίσεων Χατζηδάκη, μια απόφαση που μπορεί να αναδείξει και άλλα προβλήματα «made by ΝΔ».

Πέραν των παραπάνω, από τις διαδικασίες που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ στο ζήτημα των δασικών χαρτών προκύπτει σαφέστατα ζήτημα ανισοτιμίας των πολιτών στην διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων και ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή των προβλέψεων της παρ. 10 του άρθρου 48 του ν. 4685/2020. Και αυτό γιατί παρόλο που ο κ. Χατζηδάκης ακύρωσε το σύνολο των κυρωμένων δασικών χαρτών, και ενώ δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους πολίτες να υποβάλλουν με καθυστέρηση δικαιολογητικά που δεν είχαν προσκομισθεί κατά την υποβολή της αίτησης αναμόρφωσης των δασικών χαρτών, σε άλλους πολίτες, των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν, ή σε πολίτες που δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν αιτήσεις και γενικά σε όποιο πολίτη έχει έννομο συμφέρον αφαιρείται αυθαιρέτως η δυνατότητα υποβολής αντίρρησης για τα μη αναμορφωμένα τμήματα του δασικού χάρτη. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται δασικοί χάρτες διαφορετικών ταχυτήτων και ευνοούνται οι ανισότητες. Ακόμη, αλλάζοντας το θεσμικό πλαίσιο τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης οι πολίτες ανάλογα με το αν έχουν εξεταστεί από τις αρμόδιες επιτροπές οι αντιρρήσεις τους ή όχι. Στη δεύτερη περίπτωση τους παρέχεται η δυνατότητα να προσκομίσουν συμπληρωματικά στοιχεία.

Μετά από όλα τα παραπάνω και ενώ η ΝΔ διατυμπάνιζε την αριστεία της στο θέμα των δασικών χαρτών την στιγμή που το σύνολο των πολιτών της χώρας βρισκόταν αντιμέτωπο με σωρεία σφαλμάτων που οδηγούν μαθηματικά στην ταλαιπωρία τους, έρχεται η ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης της ΝΔ με τις πρόσφατες ανακοινώσεις.

Από την ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου 4685/2020, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προειδοποιήσει ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα καταλήξουν σε μπάχαλο με κίνδυνο την μη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών. Δυστυχώς για την χώρα μας επιβεβαιωθήκαμε στο 100% των προβλέψεων μας.

Στις 05.04.21 συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι της κατάρρευσης του έργου των δασικών χαρτών, οι κ.κ. Μητσοτάκης, Σκρέκας, Χατζηδάκης, Ταγαράς και Αμυράς, οι οποίοι, διαπιστώνοντας το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο οδήγησαν το εμβληματικό έργο των δασικών χαρτών, παραδέχτηκαν ότι απέτυχαν και έδωσαν έξι (6) μήνες παράταση στους εαυτούς τους, χωρίς να έχουν την επάρκεια να ανακοινώσουν πώς θα διορθώσουν τα λάθη στους δασικούς χάρτες και τις σοβαρές αρρυθμίες που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Η ανεπάρκειά τους αποδεικνύεται από την ίδια την ανακοίνωση: Αφήνουν ανοιχτή τη διαδικασία των αντιρρήσεων, ενώ ταυτόχρονα ανακοινώνουν ότι θα διορθωθούν οι χάρτες (χωρίς να ξέρουν πώς) και άρα ότι θα αναρτηθούν νέοι.

Δεν ανακοινώθηκε όμως ρύθμιση που θα διακόπτει την υποβολή αντιρρήσεων μέχρι τη νέα ανάρτηση διορθωμένων χαρτών ώστε οι πολίτες να μην ταλαιπωρούνται με κόστος μελετών και αντιρρήσεων.

Δεν έχει επίσης προσδιοριστεί ποιο είναι το πεδίο των διορθώσεων ώστε να είναι γνωστό και το χρονοδιάγραμμα, τα τεχνικά εργαλεία και να αποδειχθεί και η πολιτική βούληση για διορθώσεις.

Από δηλώσεις και ανακοινώσεις στα ΜΜΕ προκύπτει ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ κινείται πλέον σπασμωδικά, εκ των υστέρων και χωρίς πυξίδα, εφόσον εδώ και 20 μήνες έκανε ότι μπορούσε για να τινάξει το έργο στον αέρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανακοίνωση της πρόθεσης κατάθεσης ερωτήματος στο Τεχνικό Συμβούλιο Δασών για το αν ο Ασπάλαθος χαρακτηρίζεται ως δασικό είδος ή όχι, ενώ οι χάρτες παραδόθηκαν στις υπηρεσίες τέλος του 2019 και το ερώτημα έπρεπε να είχε αναγνωριστεί και επιλυθεί τότε και ενώ υπάρχει ήδη η Y.A. 182363/2395/13.05.2019 (ΑΔΑ: ΩΚΘΓ4653Π8-ΗΘΑ) με την οποία γίνεται αποδοχή Γνωμοδότησης του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών για το χαρακτηρισμό φρυγανικών εκτάσεων όπου ορίζεται ότι εκτάσεις με μόνο φρυγανική βλάστηση πλέον χαρακτηρίζονται ως χορτολίβαδα. Όπως προκύπτει όμως από δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΕΠΝ η ΥΑ για τις φρυγανικές εκτάσεις του 2019 δεν εφαρμόστηκε στους αναρτημένους χάρτες, με αποτέλεσμα να βλέπουμε μεγάλη δασική κάλυψη στα νησιά και να προκαλείται μεγάλη ανησυχία στην κοινωνία.
Η αλήθεια είναι ότι οι χάρτες αναρτήθηκαν με -έως και- 14 μήνες καθυστέρηση, με ελλιπή έλεγχο και χωρίς να έχουν εφαρμοστεί σημαντικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, άρα με πλήθος σφαλμάτων και βασικό αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών.

Τελικά, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ επί δύο μήνες δήλωνε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα και μετά τα έριχνε στο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα, κάτω από την πίεση και την οργή των πολιτών, παραδέχεται το λάθος και προτείνει «οριζόντιες λύσεις και εσωτερικές διαδικασίες» για να διορθωθούν σφάλματα, που μέχρι προχθές τάχατες δεν υπήρχαν. Δυστυχώς όμως δε γνωρίζει ούτε το πλήθος των προβλημάτων που δημιούργησε ούτε τις λύσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλο αυτό το διάστημα έκανε δημόσιες παρεμβάσεις επισημαίνοντας τα λάθη και τις ολιγωρίες αλλά και τις παλινωδίες της κυβέρνησης. Κατατέθηκαν ερωτήσεις που αποδεικνύουν ότι το έργο των δασικών χαρτών αποτέλεσε απόλυτη προτεραιότητα για εμάς:

Στις 06.04.2020 η ερώτηση και ΑΚΕ με θέμα : «Αναγκαία η θωράκιση της χώρας ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου -αναφορικά με τις προσλήψεις των δασικών υπαλλήλων»

Στις 20.07.2020 η Επίκαιρη ερώτηση με θέμα: «Γιατί η κυβέρνηση επιλέγει να δυναμιτίσει το έργο των δασικών χαρτών και το κράτος δικαίου;»

Στις 07.01.2021 η ερώτηση και ΑΚΕ με θέμα: «Ποια τα αποτελέσματα της επιλογής της κυβέρνησης να ακυρώσει τους δασικούς χάρτες και να τους αναμορφώσει από την αρχή;»

Στις 29.1.2021 η ερώτηση με θέμα: «Η κυβέρνηση της ΝΔ μετέτρεψε τη μεταρρύθμιση των δασικών χαρτών σε σισύφειο σταυρόλεξο»

Στα κοινοβουλευτικά αυτά μέσα οι απαντήσεις ήταν ελλιπείς και η μόνιμη επωδός της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ ήταν ότι το έργο των δασικών χαρτών προχωρά κανονικά και θα ολοκληρωθεί η κύρωση μέχρι το τέλος του 2021 και ότι θα προχωρήσουν στις προσλήψεις.

Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών κατατέθηκαν νέες ερωτήσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Στις 19.02.2021 «Η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών στη Δωδεκάνησο δεν έλαβε υπόψη ρυθμίσεις της δασικής νομοθεσίας (όπως για τις χορτολιβαδικές και φρυγανικές εκτάσεις) και απαιτείται άμεση διόρθωσή τους»

Στις 01.03.2021 «Τα σημαντικά σφάλματα και οι ελλείψεις δασικών χαρτών που αναρτήθηκαν στο νομό Λασιθίου οδηγούν σε απόγνωση τους πολίτες του».

Στις 03.03.2021 «Σημαντικά προβλήματα από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών στην Π.Ε. Αργολίδας»
Στις 04.03.2021 «Σημαντικά προβλήματα από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών στην Κέρκυρα και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου»

Στις 19.03.2021 «Τα σοβαρά λάθη στους αναρτημένους δασικούς χάρτες επιβάλλουν την άμεση διόρθωση τους και την εκ νέου ανάρτηση των δασικών χαρτών της Π.Ε. Ρεθύμνου»

Στις 19.03.2021 «Οι παράτυπες διαδικασίες του ΥΠΕΝ και η δραματική υποστελέχωση των δασικών υπηρεσιών των νομών της Πελοποννήσου δημιουργούν συνθήκες κατάρρευσης των διαδικασιών κύρωσης και ανάρτησης των δασικών χαρτών»

Στις 25.03.2021 «Τεράστια αναστάτωση στην Αιτωλοακαρνανία από την ανάρτηση των δασικών χαρτών»

Στις 07.04.21 «Να επανεξεταστούν οι δασικοί χάρτες της Π. Ε. Ροδόπης, να διορθωθούν και να αναρτηθούν εκ νέου».

Δυστυχώς στην αγωνία των βουλευτών για την πληθώρα των πρόδηλων σφαλμάτων των δασικών χαρτών οι απαντήσεις του Υπουργείου ήταν πανομοιότυπες, αόριστες και συνέχιζαν να διαβεβαιώνουν για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών.

Τελικά η κυβέρνηση της ΝΔ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου διαψεύστηκε για ακόμη μια φορά καθώς σύμφωνα με το δτ 6.4.2021 ο υπουργός ΠΕΝ δήλωσε ότι «Θα διορθώσουμε τα σφάλματα χωρίς ταλαιπωρία για τον πολίτη και χωρίς κόστος με εσωτερική διαδικασία για αυτό εξετάζουμε ξανά τους χάρτες και βλέπουμε που υπάρχουν αυτά τα σφάλματα. Οι πολίτες θα πρέπει να περιμένουν να διορθωθούν τα πρόδηλα σφάλματα, να συμπεριληφθούν στους δασικούς χάρτες οι αποφάσεις της διοίκησης που δεν έχουν συμπεριληφθεί και να δοθεί λύση στα προβλήματα που έχουν προκύψει. Επίσης μειώσαμε το τέλος υποβολής αντιρρήσεων κατά 50%».

Παρότι λοιπόν παραδέχεται την ανάρτηση δασικών χαρτών με μεγάλα λάθη και τη διόρθωσή τους αφήνει ανοιχτή την υποβολή αντιρρήσεων σε λανθασμένους χάρτες, δηλαδή κόστος και ταλαιπωρία των πολιτών, ενώ δεν έχει να δώσει καμία πληροφορία έστω για το χρονοδιάγραμμα των διορθώσεων και την ανανέωση της ανάρτησης

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια διακυβέρνησης η ΝΔ ναρκοθέτησε το έργο των δασικών χαρτών, ακύρωσε όλη την προηγούμενη προσπάθεια, προχώρησε σε πρόχειρη νομοθέτηση που έχει ήδη προσβληθεί στο ΣΤΕ, κατέληξε με αντικρουόμενες εγκυκλίους σε μη εφαρμογή του νόμου που η ίδια ψήφισε, ενώ ανάρτησε τους δασικούς χάρτες με πληθώρα σφαλμάτων και μη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στο κράτος δικαίου, στο περιβάλλον και στα δασικά οικοσυστήματα, στις χρήσεις γης της υπαίθρου και στις περιουσίες των πολιτών.

Επειδή, η ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών αποτελεί συνταγματική υποχρέωση της χώρας, εδώ και περισσότερα από σαράντα χρόνια, και παράλληλα συστατικό στοιχείο του κράτους δικαίου, εργαλείο αναπτυξιακού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού, απαραίτητο για το καθεστώς διαφάνειας στις συναλλαγές, για την προσέλκυση επενδύσεων και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας.

Επειδή, σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις της ίδιας της κυβέρνησης ΝΔ η χώρα βρίσκεται εκτός των χρονοδιαγραμμάτων για τα οποία δεσμεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός έτους (δέσμευση ολοκλήρωσης 07/2021).

Επειδή, οι αναμορφωμένοι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν έχουν σημαντικά λάθη και παραλείψεις, δεν έχουν εφαρμοστεί σημαντικές διατάξεις, υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι

Επειδή, αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της αίτησης ακυρώσεως κατά της υπουργικής απόφασης που προσδιορίζει την διαδικασία αναμόρφωσης των δασικών χαρτών και τις διοικητικές πράξεις που δύνανται να τους αναμορφώσουν

Επειδή, η ανακοίνωση για παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων κατά των αναρτημένων δασικών χαρτών δεν προσφέρει καμία διευκόλυνση στους πολίτες από την στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει παγώσει την υποβολή αντιρρήσεων και δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για να διορθώσει τα σφάλματα των αναρτημένων δασικών χαρτών.

Επερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

1. Πόσες αιτήσεις αναμόρφωσης του δασικού χάρτη υποβλήθηκαν με βάση τον 4685/20 και πόσες από αυτές έγιναν δεκτές; Έγινε έλεγχος νομιμότητας και πληρότητας των διοικητικών πράξεων που αναμόρφωσαν τους δασικούς χάρτες; Τι ποσοστό εκτάσεων που εντάσσονται στη δασική νομοθεσία από-χαρακτηρίστηκαν ή εξαιρέθηκαν/αφαιρέθηκαν από τους δασικούς χάρτες (κυρωμένους και αναρτημένους);

2. Οι διοικητικές πράξεις που υποβλήθηκαν από τους πολίτες και έγιναν δεκτές από τις Δασικές Υπηρεσίες και αναμόρφωσαν τους δασικούς χάρτες εμπίπτουν ή όχι στην έννοια της διοικητικής πράξης που σύμφωνα με την προϊσχύσασα μορφή του άρθρου 20 του ν.3889/2010 δύνανται να αναμορφώσουν τον δασικό χάρτη;

3. Έχει υλοποιηθεί διαδικασίας θεώρησης, επεξεργασίας ή συμπλήρωσης του αρχείου της Αγρογής πριν την ένταξή του στο υπόβαθρο των δασικών χαρτών και αν έγινε έλεγχος ποια τα αποτελέσματα του;

4. Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή το άρθρο 50 του ν. 4685/2020 για την ανάρτηση των οικιστικών πυκνώσεων;

5. Με ποιους δασικούς χάρτες θα τροφοδοτήσει το Υπουργείο τον νέο ψηφιακό χάρτη που βρίσκεται υπό κατάρτιση ώστε τα στοιχεία αυτού να είναι αξιόπιστα και δεσμευτικά για την Διοίκηση, τους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους επενδυτές;

6. Για ποιο λόγο προχωρήσατε σε ανάρτηση των δασικών χαρτών ενώ δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία αναμόρφωσης των δασικών χαρτών που εσείς θεσπίσατε με το νόμο 4685/2020;

7. Για ποιο λόγο ενώ αναρτήσατε τους δασικούς χάρτες με 14μηνη καθυστέρηση, δεν έχετε προβεί σε διόρθωση σημαντικών και πρόδηλων λαθών και δεν έχουν ενσωματωθεί σοβαρές ρυθμίσεις όπως η ΥΑ του 2019 για τις φρυγανικές εκτάσεις που θα έδινε μεγάλες αλλαγές στους χαρακτηρισμούς χρήσεων στη νησιωτική Ελλάδα;

8. Με ποιο αιτιολογικό επιτρέψατε την υποβολή αντιρρήσεων μόνο για το τμήμα των αναμορφωμένων δασικών χαρτών -που δεν αποτελεί και την τελική μορφή- με αποτέλεσμα την δημιουργία χαρτών πολλών ταχυτήτων;

9. Ποιος σχεδιασμός υπάρχει για την αντιμετώπιση πιθανής ακύρωσης της ΥΑ της 8ης/7/20, μετά την εκδίκαση στο ΣτΕ;

10. Με ποιο τρόπο θα καλυφθούν τα νομικά ελλείμματα και οι ελλείψεις των δασικών χαρτών μετά την παραδοχή του υπουργείου ότι δεν ακολουθήθηκε ο νόμος και δίνονται δικαιώματα αλλαγών κατά παράβαση της νομοθεσίας και με διαδικασίες που δεν προβλέπονται;

11. Θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες να καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους επί των αναμορφωμένων δασικών χαρτών ισότιμα όπως προβλέπει το σύνταγμα ή θα δημιουργήσει με επιλογή της η κυβέρνηση Μητσοτάκη και άλλους λόγους που θα οδηγήσουν σε νέα ακύρωση των διαδικασιών, ώστε τελικά να μην αποκτήσει ποτέ η Ελλάδα δασικούς χάρτες και κράτος δικαίου;

12. Θα προχωρήσετε σε στελέχωση των δασικών υπηρεσιών και στην πρόσληψη αντίστοιχων στελεχών στους δήμους, ώστε να υποστηριχθεί η διαδικασία διόρθωσης των λαθών και εισαγωγής των νόμιμων πράξεων του δημοσίου και στη συνέχεια η διαδικασία των αντιρρήσεων;

13. Θα δοθούν σαφείς οδηγίες για την εφαρμογή των νομοθετικών ρυθμίσεων και εγκυκλίων που έχουν αποκαταστήσει τα προβλήματα που αφορούν τις χορτολιβαδικές, τις βραχώδεις και τις φρυγανικές εκτάσεις;

14. Πως πρόκειται να διαχειριστείτε την περίπτωση των εκχερσωμένων για αγροτική καλλιέργεια εκτάσεων;

15. Μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις για εξάμηνη παράταση στην προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων αλλά και πιθανές νέες νομοθετικές διατάξεις πως θα επιτευχθεί το χρονοδιάγραμμα κύρωσης των δασικών χαρτών έως το τέλος του 2021 και πως θα καλυφθεί η δέσμευση έναντι της ΕΕ για κάλυψη της ίδιας υποχρέωσης έως τον Ιούλιο του 2021;
Read More »
Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το αδιέξοδο που δημιούργησε η κυβέρνηση της ΝΔ στο έργο των δασικών χαρτών Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το αδιέξοδο που δημιούργησε η κυβέρνηση της ΝΔ στο έργο των δασικών χαρτών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 14, 2021 Rating: 5

Την επαναλειτουργία του τελωνείου του Μαυροματιού, ζητάει ο Δήμαρχος Φοινικαίων

Τετάρτη, Απριλίου 14, 2021
Την επαναλειτουργία του τελωνείου του Μαυροματιού, ζητάει ο Δήμαρχος ΦοινικαίωνΑΛΒΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΦΟΙΝΙΚΑΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Φοινίκη στις 13.04.2021

Προς .κ Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων
Νίκος Χαρδαλιάς
Προς κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη Περιφερειάρχη Ηπείρου
κ. Θωμά Πιτούλη Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας
κ. Ιωάννη Λώλο Δήμαρχο Ηγουμενίτσας
κ. Βασίλη Γιόγιακα Βουλευτή Ηγουμενίτσας
κ. Μάριο Κάτση Βουλευτή Ηγουμενίτσας

Αξιότιμοι κύριοι,

Κατ’ αρχάς να σας ευχηθώ υγεία και καλές επιτυχίες στο έργο που τελείτε, 
Ταυτόχρονα, εκ μέρους των πολιτών του δήμου Φοινικαίων, που στην πλειοψηφία τους είναι και Έλληνες πολίτες, θα ήθελα να σας ζητήσω τη συνδρομή σας για την επαναλειτουργία του τελωνείου του Μαυροματιού. 
Είμαι βέβαιος ότι κι εσείς το θέλετε, γιατί η δίοδος αυτή είναι μια από τις σημαντικότερες αρτηρίες αναζωογόνησης της περιοχής της Θεσπρωτίας, αλλά και τη όμορης από τη δική μας πλευράς. 
Το κλείσιμο της διάβασης του Μαυροματίου επέφερε αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομία των περιοχών και ειδικά στη δική μας πλευρά στιγμάτισε βαριά την ψυχολογία των ανθρώπων μας, που λόγω του αποκλεισμού αδυνατούσαν να μεταβούν στα γειτονικά νοσοκομειακά κέντρα της Ηπείρου για θεραπεία ή ιατροφαρμακευτική προμήθεια. 
Στις σημερινές συνθήκες, όπου και από τις δύο πλευρές ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται και συνεχίζεται εντατικά ο εμβολιασμός των πολιτών, είναι η κατάλληλη στιγμή να λειτουργήσει το τελωνείο του Μαυροματιού για το καλό των δύο πλευρών. 
Επί της ευκαιρίας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις προηγούμενες προσπάθειες που ο καθένας σας έκανε για την επίλυση αυτού του θέματος προ πολλού και ελπίζω ότι η κοινή μας απαίτηση θα εισακουστεί από τους αρμοδίους.

Με εκτίμηση
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΟΙΝΙΚΑΙΩΝ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΤΣΟΣ
Read More »
Την επαναλειτουργία του τελωνείου του Μαυροματιού, ζητάει ο Δήμαρχος Φοινικαίων Την επαναλειτουργία του τελωνείου του Μαυροματιού, ζητάει ο Δήμαρχος Φοινικαίων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 14, 2021 Rating: 5

"Παγώνουν" οι εργασίες για το νέο ποδηλατόδρομο του Δρεπάνου

Τετάρτη, Απριλίου 14, 2021
"Παγώνουν" οι εργασίες για το νέο ποδηλατόδρομο του ΔρεπάνουΜε έγγραφο της Προϊσταμένης της Κτηματικής Υπηρεσίας Θεσπρωτίας, στις 10 Απριλίου 2021, ζητείται η διακοπή της κατασκευής του έργου πεζοδρόμου-ποδηλατοδρόμου, στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας.

Η δικαιολογία που προβάλλεται είναι πως ο δρόμος που οδηγεί στο Δρέπανο και τον οποίο χρησιμοποιούμε εδώ και 4 περίπου δεκαετίες, είναι μη αδειοδοτημένος.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας προς το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας αναφέρεται:
"Με το παρόν, παρακαλούμε, για την άμεση παρέμβαση του Λιμεναρχείου σας, για την αναγκαία, διακοπή των εργασιών, που πραγματοποιούνται από τον Δήμο Ηγουμενίτσας, & συγκεκριμένα, της κατασκευής του νέου πεζοδρόμου-ποδηλατοδρόμου, επί «μη νομίμως αδειοδοτημένων» προσχώσεων, τουλάχιστον μέχρι , να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες σχετικές Μελέτες, για την προστασία του Περιβάλλοντος, στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με τις Νόμιμες διατάξεις.
Άλλως, για το συγκεκριμένο τμήμα του πεζοδρόμου - ποδηλατοδρόμου, μήκους ~700 μέτρων, ως έργο κατασκευασμένο, επί υφισταμένων «μη νομίμως αδειοδοτημένων» προσχώσεων, υφίσταται σοβαρός κίνδυνος, να κριθεί και αυτό, μη νομίμως υφιστάμενο, σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και της τοπικής κοινωνίας, προσθέτοντας, στα ήδη υφιστάμενα, ένα ακόμα «μη σύννομα» κατασκευασμένο έργο, ίσως μάλιστα και επικίνδυνο, εφόσον κρίθηκε λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, ότι είναι δυνατόν να κατασκευαστεί, με βεβαίωση απαλλαγής από την διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης."

Ελπίζουμε όλα τα παραπάνω να ξεπεραστούν άμεσα και επιτέλους να ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι ο ποδηλατόδρομος - πεζόδρομος, ο οποίος είναι ζωτικής ανάγκης για τους κατοίκους της Ηγουμενίτσας, πρωτίστως όμως με ασφάλεια για τα παιδιά μας.Read More »
"Παγώνουν" οι εργασίες για το νέο ποδηλατόδρομο του Δρεπάνου "Παγώνουν" οι εργασίες για το νέο ποδηλατόδρομο του Δρεπάνου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 14, 2021 Rating: 5

Προσκλητήριο σε επενδυτές για 50 νησιά - Τι αναφέρει ο Θεσπρωτός Πρόεδρος της ΕΤΑΔ, Αντώνης Μπέζας

Τετάρτη, Απριλίου 14, 2021
Προσκλητήριο σε επενδυτές για 50 νησιά - Τι αναφέρει ο Θεσπρωτός Πρόεδρος της ΕΤΑΔ, Αντώνης ΜπέζαςΣτην αξιοποίηση 50 εκ των 600 νησιών που διαθέτει σε Κυκλάδες, Σποράδες και Ιόνιο προχωρά η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου. Ποιοι είναι οι επικείμενοι διαγωνισμοί

Την αξιοποίηση 50 νησιών που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της και δύνανται να αναπτυχθούν δρομολογεί η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), με στόχο τη βέλτιστη εκμετάλλευση των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων της και τη μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, η διοίκηση της ΕΤΑΔ έχει ήδη καταρτίσει επιχειρησιακό σχέδιο, βάσει του οποίου θα εκκινήσει η αξιοποίηση των νησιών που βρίσκονται στο portfolio της εταιρείας. 
Σε πρώτη φάση -και σύμφωνα με την αρχική κατηγοριοποίηση που έχει πραγματοποιηθεί- αξιοποιήσιμα έχουν κριθεί 50 νησιά σε Αιγαίο, Σποράδες και Ιόνιο, από τα συνολικά 600 νησιά και βραχονησίδες που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΤΑΔ. Η άμεση ενεργοποίηση της αξιοποίησής τους, που θα γίνει με μακροχρόνια παραχώρηση, αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, εξ ου και η δρομολόγηση της διαδικασίας από την ΕΤΑΔ.

Με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό της, η ΕΤΑΔ θα ομαδοποιήσει τα νησιά ανάλογα με την περιφερειακή ενότητα στην οποία υπάγονται και στη συνέχεια, σε συνεργασία με τις κατά τόπους περιφερειακές Αρχές, θα προχωρήσει στην κατηγοριοποίησή τους ανά ομάδες, έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες για την αδειοδότησή τους και τον καθορισμό των χρήσεων γης και των περιβαλλοντικών όρων σε κάθε νησί. Η πλειονότητα των νησιών, έκτασης άνω των 100 στρεμμάτωνέκαστο, βρίσκεται στις Κυκλάδες, κάποια βρίσκονται πέριξ των Σποράδων, ενώ υπάρχουν και λίγα αξιοποιήσιμα νησιά στο Ιόνιο.

Πρόσκληση ενδιαφέροντος
Σε δεύτερο χρόνο, μετά την ολοκλήρωση της κατηγοριοποίησης των νησιών, η ΕΤΑΔ θα προχωρήσει στον καθορισμό του τιμήματος για κάθε νησί ξεχωριστά και στη συνέχεια θα απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με στόχο την αξιοποίησή τους μέσω της διενέργειας διεθνούς διαγωνισμού για τη μακροχρόνια παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης. Οπως αναφέρουν, μάλιστα, οι πληροφορίες, η αξιοποίηση των νησιών θα γίνει στα πρότυπα της εκμετάλλευσης του Ολυμπιακού Κέντρου στο Φάληρο και βάσει πολλών παραμέτρων, προκρίνοντας πάντα το εθνικό συμφέρον.
«Είναι βέβαιο ότι η πατρίδα μας στη μετά COVID εποχή θα αναπτυχθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα από την υπόλοιπη Ευρώπη, θα προσελκύσει επενδύσεις και θα αποτελέσει έναν από τους ελκυστικότερους προορισμούς. Η ΕΤΑΔ, ως η σημαντικότερη εταιρεία διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά σε αυτό το νέο αναπτυξιακό όραμα. Θα εντείνει την προσπάθεια για τη μεγιστοποίηση της αξίας του χαρτοφυλακίου της και θα ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης», επισημαίνει στην «R» o πρόεδρος της ΕΤΑΔ, Αντώνης Μπέζας.

Τα υπόλοιπα assets
Με στόχο, μάλιστα, την καλύτερη αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου της, η διοίκηση της ΕΤΑΔ προχωρά στην κατηγοριοποίηση των ακινήτων που διαθέτει στο portfolio της, ανάλογα με τα έσοδά τους. Στο πλαίσιο αυτό, πρόθεση των επικεφαλής της εταιρείας είναι η δημιουργία μικρών ομάδων που θα αποτελούνται από δύο ή τρία ακίνητα και θα συμμετέχουν σε διαγωνισμό με τη μορφή clusters, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά για τους επενδυτές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξετάζεται η ομαδοποίηση ιαματικών πηγών, χιονοδρομικών κέντρων και κάμπινγκ, έτσι ώστε οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν στα συγκεκριμένα ακίνητα να είναι κερδοφόρες.
Στην ίδια κατεύθυνση, η ΕΤΑΔ, μέσω του ΕΣΠΑ και ίδιων πόρων, θα συνεχίσει εντός του 2021 να υλοποιεί έργα εκσυγχρονισμού σε σημαντικές επιχειρηματικές της μονάδες, όπως στο Αχίλλειο της Κέρκυρας, στα Χιονοδρομικά Κέντρα Παρνασσού και Βόρα (Καϊμακτσαλάν), στα σπήλαια Διρού στη Λακωνία, στο Οικοτουριστικό Πάρκο Φαναρίου Ροδόπης και στις ιαματικές πηγές της λίμνης Καϊάφα.
Υπενθυμίζεται ότι στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΤΑΔ έχει περίπου 77.000 ακίνητα, εκ των οποίων ώριμα προς εκμετάλλευση είναι τα 20.000, ενώ τα έσοδα της εταιρείας από 2.000 μισθώσεις σε ετήσια βάση εκτιμώνται σε 35 εκατ. ευρώ.
Στην κατεύθυνση αξιοποίησης των περιουσιακών της στοιχείων, η ΕΤΑΔ αναμένεται, κατά τις πληροφορίες, να προκηρύξει μέσα στο επόμενο εξάμηνο ακόμη μια σειρά διαγωνισμών. Στο πλαίσιο της ωρίμανσης και της αξιοποίησης ακινήτων της εταιρείας, έχουν προχωρήσει τεχνικές και νομικές ενέργειες για ακίνητα που έχουν ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως τα Ξενία Κοζάνης, Τσαγκαράδας, Καλεντζίου Αχαΐας και Πορταριάς, καθώς και τα Τουριστικά Περίπτερα της Λίμνης Μαραθώνα, της Λίνδου Ρόδου, των Μεθάνων, το «Παρά Θίν’ Αλός» της Ζαχάρως στην Ηλεία και εκείνο που βρίσκεται στην Αρβανιτιά Ναυπλίου.
Την ίδια στιγμή, σε διαδικασία τεχνικής και νομικής ωρίμανσης βρίσκονται εμβληματικά ακίνητα της ΕΤΑΔ, με κυρίαρχα τη «Φωνή της Αμερικής» στην Ξάνθη, την παραλία Ιμερου στη Ροδόπη, το Πεζονήσι Ερέτριας, το Κυβερνείο (Παλατάκι) Θεσσαλονίκης, την παραλία Καλαμίτσας στην Καβάλα και τα κάμπινγκ Κατερίνης, Φαναρίου Ροδόπης και Κουρούτας στον νομό Ηλείας.

Στροφή στις ΑΠΕ
Εντονη κινητικότητα καταγράφεται, παράλληλα, στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη μίσθωση μεγάλων εκτάσεων της ΕΤΑΔ, με στόχο την εκμετάλλευσή τους με όρους βιώσιμης ανάπτυξης. Πρόσφατα, η εταιρεία προχώρησε στην απευθείας μίσθωση έκτασης στο Βέρμιο για τη δημιουργία τριών αιολικών σταθμών, ενώ αναμένεται να παραχωρηθεί αντίστοιχη έκταση στην Ηλεία στην κατεύθυνση εκμετάλλευσης της υδροηλεκτρικής ενέργειας. Στην ίδια λογική, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τη μίσθωση εκτάσεων σε Γρεβενά, Φλώρινα και Δράμα.
Στο πλαίσιο, μάλιστα, των νέων δεδομένων που δημιουργούνται στην αγορά ακινήτων, η ΕΤΑΔ αναδιαμορφώνει τη στρατηγική της για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ακινήτων της, εκμεταλλευόμενη τη ζήτηση που καταγράφεται σε κλάδους όπως τα κέντρα logistics, οι μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι, οι τηλεπικοινωνίες και ο πρωτογενής τομέας. Ηδη, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη μίσθωση έκτασης στη Θεσσαλία, με στόχο τη δημιουργία ενός πρότυπου αγροδιατροφικού πάρκου για την παραγωγή προϊόντων που θα κατευθυνθούν στο εξωτερικό.

Ποιες παραχωρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη:

Ολυμπιακό ακίνητο του TaeKwonDo
Δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αττικής, η ΕΤΑΔ, πριν από λίγες ημέρες, απηύθυνε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της Ζώνης ΙΙΙ στο Ολυμπιακό Κέντρο Φαλήρου τμηματικά ή εξολοκλήρου, με στόχο τη διενέργεια σε δεύτερο χρόνο διεθνούς διαγωνισμού (στόχος είναι η προκήρυξή του εντός του 2021) για τη μακροχρόνια παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του ακινήτου.
Μετά την ολοκλήρωση της παραχώρησης της Μαρίνας του Αλίμου στα τέλη του προηγούμενου έτους και σε συνδυασμό με την ανάπλαση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, η ΕΤΑΔ φιλοδοξεί με την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου στο Φάληρο να αλλάξει όψη η Αθηναϊκή Ριβιέρα και να επωφεληθούν ουσιαστικά οι τοπικές κοινωνίες. Στόχος της εταιρείας είναι η ανάπτυξη ενός δικτύου πολιτισμού, αναψυχής και επιχειρηματικότητας στην περιοχή με μητροπολιτικό χαρακτήρα και η συνένωση του δημόσιου αστικού χώρου με μια νέα ζώνη πολιτισμού και ψυχαγωγίας, που θα προσφέρει πλήθος δραστηριοτήτων υψηλών προδιαγραφών και αισθητικής, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι κατά το παρελθόν έχει καταγραφεί ενδιαφέρον για τη μετατροπή του ακινήτου σε συνεδριακό κέντρο ή υδατοδρόμιο.

Παραθαλάσσια ακίνητα
Θέλοντας να εκμεταλλευτεί τις προοπτικές ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, η ΕΤΑΔ έχει προκηρύξει τη διενέργεια δύο ηλεκτρονικών πλειοδοτικών διαγωνισμών για τη μακροχρόνια εκμίσθωση ισάριθμων ακινήτων που βρίσκονται στην Πιερία. Συγκεκριμένα, τα δύο ακίνητα, στα οποία προκρίνεται η ήπια τουριστική ανάπτυξη, θα παραχωρηθούν για 12 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για 8 επιπλέον, κατόπιν συμφωνίας και των δύο πλευρών. Οι δύο παραθαλάσσιες εκτάσεις βρίσκονται στην παραλία Καλλιθέας του δήμου Κατερίνης-Πιερίας και οι διαγωνισμοί θα πραγματοποιηθούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.e-publicrealestate.gr.

Ξενία Εδεσσας
Σε εξέλιξη βρίσκεται την ίδια στιγμή διαγωνισμός για την παραχώρηση του Ξενία Εδεσσας. Το ακίνητο αποτελείται από διώροφο κτίσμα, με προηγούμενη χρήση ξενοδοχείου 4 αστέρων, δυναμικότητας 40 δωματίων. Βρίσκεται εντός του αστικού ιστού, σε κοντινή απόσταση και με εύκολη προσβασιμότητα προς τα διάφορα τουριστικά αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής.

Κοινωφελείς χρήσεις
Στην κατεύθυνση της συνεργασίας της με τους φορείς της αυτοδιοίκησης και με στόχο την αρτιότερη αξιοποίηση του portfolio της προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, η ΕΤΑΔ ολοκλήρωσε την προηγούμενη χρονιά την παραχώρηση,με αντάλλαγμα την ολυμπιακή εγκατάσταση Γαλατσίου στον δήμο Γαλατσίου, του Πανθεσσαλικού Σταδίου στον Δήμο Βόλου, του θεάτρου του Λυκαβηττού στον Δήμο Αθηναίων, ενός ακινήτου για κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στον Δήμο Τρικάλων και του κάμπινγκ Βούλας στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.
Στο ίδιο πλαίσιο, για το 2021 προγραμματίζεται η παραχώρηση του Ξενία Καστοριάς στο υπουργείο Πολιτισμού για τη στέγαση του Βυζαντινού Μουσείου, ενός διατηρητέου ακινήτου που βρίσκεται στην Κέρκυρα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, για τη στέγαση Επτανησιακού Μουσείου, καθώς και του πρώην κτιρίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Δόμπολη) στον Δήμο Ιωαννιτών για κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του.
Read More »
Προσκλητήριο σε επενδυτές για 50 νησιά - Τι αναφέρει ο Θεσπρωτός Πρόεδρος της ΕΤΑΔ, Αντώνης Μπέζας Προσκλητήριο σε επενδυτές για 50 νησιά - Τι αναφέρει ο Θεσπρωτός Πρόεδρος της ΕΤΑΔ, Αντώνης Μπέζας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 14, 2021 Rating: 5

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας δικηγόρων την Πέμπτη στην Ηγουμενίτσα

Τετάρτη, Απριλίου 14, 2021
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας δικηγόρων την Πέμπτη στην ΗγουμενίτσαΗ Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων του Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, σε εκτέλεση της από 12.3.2021 απόφασης της Ολομέλειας για την οργάνωση δράσης «Ημέρες πανελλαδικής διαμαρτυρίας δικηγόρων», κάλεσε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας να λάβουν απόφαση για συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την αντιφατική και κακή νομοθέτηση, που δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου, αιφνιδιάζει τους παράγοντες της δίκης και φαλκιδεύει δικαιώματα Ελλήνων πολιτών καθώς επίσης και για τη συνεχιζόμενη αδράνεια της Κυβέρνησης ως προς την οικονομική στήριξη του κλάδου. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15.4.2021 και ώρα 12:00 , στο χώρο κάθε Πρωτοδικείου της χώρας, με κεντρικό σύνθημα «Ασφαλής υγειονομική και δικονομική λειτουργία της Δικαιοσύνης- Η αξιοπρέπεια των δικηγόρων είναι αδιαπραγμάτευτη» για την διεκδίκηση των αιτημάτων που έχει θέσει με τις αποφάσεις της η Ολομέλεια, θεσμικών και οικονομικών.

Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, αποφάσισε ομόφωνα να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 15.4.2021 και ώρα 12:00, στο προαύλιο του Δικαστικού Μεγάρου Ηγουμενίτσας.

Η διαμαρτυρία θα διοργανωθεί με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων πρόληψης και προστασίας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΝΙΚΟΛΑΟΣ Π. ΜΠΕΖΑΣ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΖΟΒΑΡΑΣ
Read More »
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας δικηγόρων την Πέμπτη στην Ηγουμενίτσα Συγκέντρωση διαμαρτυρίας δικηγόρων την Πέμπτη στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 14, 2021 Rating: 5

Σε εξέλιξη η ανάρτηση των Τεχνικών Δελτίων για το πρόγραμμα Επιχορήγησης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων

Τετάρτη, Απριλίου 14, 2021
Σε εξέλιξη η ανάρτηση των Τεχνικών Δελτίων για το πρόγραμμα Επιχορήγησης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεωνΣε εξέλιξη βρίσκεται η ανάρτηση των Τεχνικών Δελτίων των εγκεκριμένων έργων στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων των επιχειρήσεων που δικαιούνται αποζημίωσης στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΣΠΑ ως πληγείσες από την πανδημία Covid-19.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα εκδοθεί η τελική απόφαση η οποία θα κοινοποιηθεί στους δικαιούχους με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Για τις επιχειρήσεις που δεν αξιολογήθηκαν, διευκρινίζεται ότι η αξιολόγηση των προτάσεων διακόπηκε όταν καλύφθηκε το διατιθέμενο ποσό των 45.000.000 ευρώ, ήτοι σε κατώτατη βάση βαθμολογίας το 19.45.
Ο πίνακας με τις εγκεκριμένες μη χρηματοδοτούμενες όμως αιτήσεις συντάχθηκε με επιχειρήσεις οι οποίες αρχικά υποβλήθηκαν από τους επενδυτές με βαθμολογία μεγαλύτερη του 19,45, μετά όμως τη διόρθωση των κριτηρίων με βάση τα υποβληθέντα από τους επενδυτές αρχεία στο ΠΣΚΕ διαμορφώθηκαν σε βαθμό κάτω του 19,45.
Ανεξάρτητα όλων αυτών, πρέπει να επισημανθεί ότι η επιλογή της Περιφερειακής Αρχής να τεθεί στην Ήπειρο ανώτατο όριο επιχορήγησης το ποσό των 15.000 ευρώ, δίνει τη δυνατότητα ενίσχυσης πολύ περισσότερων επιχειρήσεων σε σχέση με άλλες Περιφέρειες που είχαν θέσει ανώτερα όρια χρηματοδότησης.
Στο αίτημα που υπέβαλλε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης προς το αρμόδιο Υπουργείο για αύξηση του διατιθέμενου ποσού, ώστε να ενισχυθούν επιπλέον επιχειρήσεις αριθμός και σήμερα υπήρξε αρνητική απάντηση, ελλείψει διαθέσιμων πόρων.
Read More »
Σε εξέλιξη η ανάρτηση των Τεχνικών Δελτίων για το πρόγραμμα Επιχορήγησης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων Σε εξέλιξη η ανάρτηση των Τεχνικών Δελτίων για το πρόγραμμα Επιχορήγησης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 14, 2021 Rating: 5

Ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με θέμα: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ myDATA

Τετάρτη, Απριλίου 14, 2021
Ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με θέμα: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ myDATAO Πρόεδρος Αλέξανδρος Πάσχος και το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας σε συνεργασία με την Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών-Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Θεσπρωτίας σας προσκαλούν σε ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με θέμα: «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ myDATA
1. ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ.
2.Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ myDATA ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ»
την Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 και ώρα 16:00

Εισηγητής ο κος Γιώργος Κορομηλάς
Λογιστής -Φοροτεχνικός, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Συγγραφέας λογιστικών και φορολογικών βιβλίων, Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών –Μέλος της διαρκούς επιτροπής για την υποστήριξη της εφαρμογής και την αξιολόγηση του Ν.4308/2014

Η ανωτέρω ενημερωτική εκδήλωση διοργανώνεται από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας στα πλαίσια των ανταποδοτικών υπηρεσιών του και η πρόσβαση σε αυτή είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Η τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην πλατφόρμα Webex στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Η πλατφόρμα θα είναι ανοικτή και θα επιτρέπει την σύνδεσή σας από τις 15:40 προκειμένου να επιλύσετε προβλήματα σύνδεσης.

Παρακαλείστε να διατηρείτε κλειστά το μικρόφωνο και την κάμερά σας κατά την παρουσίαση.

Εάν υπάρξουν απορίες, παρακαλείστε να τις σημειώσετε και να τις υποβάλλετε στον εισηγητή όταν δοθεί ο ανάλογος χρόνος για συζήτηση κι επίλυση αποριών ή να τις αποστείλετε μέσω μηνύματος από το πεδίο Συνομιλίες (Chat). Θα εξετασθούν και οι απορίες που θα υποβληθούν στο YouTube.

Εναλλακτικά μπορείτε να παρακολουθήσετε την τηλεδιάσκεψη στο ακόλουθο σύνδεσμο στο YouTube: https://youtu.be/qehEjGdHIsI
Read More »
Ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με θέμα: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ myDATA Ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με θέμα: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ myDATA Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 14, 2021 Rating: 5

Πρόστιμο 3.000€ σε καφέ - μπαρ | 79 συνολικά οι παραβάσεις

Τετάρτη, Απριλίου 14, 2021
Πρόστιμο 3.000€ σε καφέ - μπαρ | 79 συνολικά οι παραβάσειςΣτο πλαίσιο εντατικών ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (13-04-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά (79) παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:

(55) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους (300) ευρώ, ως εξής:
10 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
7 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
21 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
17 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

(20) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους (300) ευρώ, ως εξής:
6 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
7 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και
7 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.

(4) παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, όπου επιβλήθηκε πρόστιμο (3.000) ευρώ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ - μπαρ) για εξυπηρέτηση 3 πελατών στον εσωτερικό χώρο, στον καθένα από τους οποίους επιβλήθηκε πρόστιμο (300) ευρώ για μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με αμείωτη ένταση με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
Read More »
Πρόστιμο 3.000€ σε καφέ - μπαρ | 79 συνολικά οι παραβάσεις Πρόστιμο 3.000€ σε καφέ - μπαρ | 79 συνολικά οι παραβάσεις Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 14, 2021 Rating: 5

Σελίδες