Σε πρόγραμμα παρακολούθησης για τον λευκό πελαργό συμμετέχει ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά

Παρασκευή, Μαΐου 27, 2016



Ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά συμμετέχει στο πρόγραμμα παρακολούθησης μιας ομάδας ερευνών για τον λευκό πελαργό σε συνεργασία με το τμήμα Ζωολογίας του πολωνικού πανεπιστημίου Poznan’ University of Life Sciences (http://en.puls.edu.pl/).

To πρόγραμμα ("White stork on the rubbish dumps in Central and Eastern Europe") περιλαμβάνει παρακολούθηση του λευκού πελαργού (Ciconia ciconia) για τυχόν αναζήτηση τροφής στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου και έχει διάρκεια 5 μηνών (έως την αναχώρηση των πελαργών τον Αύγουστο). Το σύνολο των επισκέψεων στο ΧΥΤΑ θα είναι 10.

 
Το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης και συγκεκριμένα στη Δ. Ευρώπη κατά την αναπαραγωγική περίοδο αλλά και σε περιοχές όπου δεν αναπαράγεται ο πελαργός, ωστόσο η κατάσταση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη παραμένει ακόμα άγνωστη. Η αφθονία και η υψηλή ενεργειακή αξία των υπολειμμάτων τροφής που βρίσκει ο πελαργός στα σκουπίδια οδηγώντας πολλές φορές και σε αναπαραγωγική επιτυχία, έρχονται σε αντίθεση με τις συνέπειες που προκαλεί όπως η παρουσία ρύπων και δηλητηριωδών ουσιών στα απορρίματα (πχ. Βαρέα μέταλλα κ.α.) και η πρόκληση πνιγμού από την κατάποση στερεών αντικειμένων.

Στόχος του προγράμματος είναι η εκτίμηση της έκτασης του φαινομένου αναζήτησης τροφής στα σκουπίδια του πελαργού και η επιρροή του στην οικολογία της αναπαραγωγής του είδους.




Read More »
Σε πρόγραμμα παρακολούθησης για τον λευκό πελαργό συμμετέχει ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά Σε πρόγραμμα παρακολούθησης για τον λευκό πελαργό συμμετέχει ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 27, 2016 Rating: 5

Κανονικά έχουν πληρωθεί οι εργαζόμενοι στους Παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Μαΐου 27, 2016

 
Σχετικά με το δημοσίευμα της thespo.gr που αφορά τα δεδουλευμένα των εργαζομένων που απασχολούνται στους Παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηγουμενίτσας με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» σας ενημερώνουμε ότι τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα είναι ΑΝΑΛΗΘΗ.

Οι εργαζόμενοι στις παραπάνω δομές στο σύνολο τους είναι 15 άτομα και επίσης τους έχουν καταβληθεί αποδοχές μέχρι και το μήνα Απρίλιο 2016.

Για το Π.Α.Κ.Π.ΠΟ
Ο Πρόεδρος
Γεράσιμος Φουσέκης

Read More »
Κανονικά έχουν πληρωθεί οι εργαζόμενοι στους Παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηγουμενίτσας Κανονικά έχουν πληρωθεί οι εργαζόμενοι στους Παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 27, 2016 Rating: 5

Κάλπικη ευαισθησία του Δήμου Ηγουμενίτσας για τα ΑμΕΑ ή μικροπολιτικές σκοπιμότητες;

Παρασκευή, Μαΐου 27, 2016


"Με επιστολή μου προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, ζήτησα τη συνεργασία του για την αξιοποίηση κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να δημιουργηθούν σημεία πρόσβασης ΑΜΕΑ στις παραλίες του Δήμου μας.
Στόχος μας είναι να παρέχεται απρόσκοπτη πρόσβαση στη θάλασσα τόσο των ΑΜΕΑ όσο και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα.
Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Περιφερειάρχης θα ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα μας, καθώς είμαι πεπεισμένος ότι ενστερνίζεται την αρχή της παροχής ίσων δυνατοτήτων σε όλους."


Αυτή τη δήλωση έκανε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος, στο προσωπικό του προφίλ  στο Facebook, με αφορμή την απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου, για τη τοποθέτηση 2 ραμπών για την εύκολη πρόσβαση ΑμΕΑ, σε δύο παραλίες της Ηπείρου.

Υπό άλλες περιστάσεις θα λέγαμε μπράβο στον Δήμαρχο που διεκδικεί τη μία θέση τοποθέτησης σε παραλία του Δήμου μας.

Θα συμφωνήσουμε όμως με τη θέση του Περιφερειάρχη Ηπείρου, ο οποίος δήλωσε πως οι παραλίες που θα τοποθετηθούν οι ράμπες, θα υποδειχθούν από τους ίδιους τους χρήστες, τις ενώσεις δηλαδή των ΑμΕΑ.

Δύο τινά επομένως μπορεί να συμβαίνουν.
Ή η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μικροπολιτικά την απόφαση της Περιφέρειας, ή ενδιαφέρεται πραγματικά για τους συνανθρώπους μας με Ειδικές Ανάγκες.

Δεν μπορούμε να "διαρρήξουμε" τις σκέψη τους, για να καταλάβουμε εαν θέλουν να εκμεταλλευτούν μικροπολιτικά τα ΑμΕΑ.

Γνωρίζουμε όμως το πως συμπεριφέρεται στην πράξη η Δημοτική Αρχή, απέναντι στα ΑμΕΑ.

Για παράδειγμα η υπόθεση με τη τοποθέτηση του περιπτέρου, του ανάπηρου συμπολίτη μας κ. Βαγγέλη Παππά.


Στο κυνήγι της θέσης
Ως γνωστόν, όπως το Σύνταγμα και οι Νόμοι του Κράτους προβλέπουν, ο Βαγγέλης Παππάς έχει ζητήσει άδεια λειτουργίας περιπτέρου. 

Για χρόνια, ενώ του υπόσχονταν την ικανοποίηση του νόμιμου και δίκαιου αιτήματός του, το άφηναν στα συρτάρια της γραφειοκρατικής ή της κομματικής σκοπιμότητας και εκδίκησης.

Μετά από αδειοδότηση της τότε Νομαρχίας επί Γιόγιακα, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να καθορίσει τη θέση του περιπτέρου σε μια ερημική περιοχή, μακρυά  στον συνοικισμό Εθνικής Αντίστασης, για την υποτιθέμενη εξυπηρέτηση των κατοίκων του.
Και πάλι μετά από σοβαρές αντιδράσεις του ίδιου, αποφάσισαν να του υποδείξουν άλλον χώρο, απέναντι από το παλαιό –νέο λιμάνι και άνθρωπος κατέθεσε τη σχετική αίτηση.

Από τότε 23 Μαΐου 2013 που κατατέθηκε η υποδειχθείσα αίτηση, η Δημοτική Αρχή σκέφθηκε να συγκεντρώσει τα σχετικά δικαιολογητικά, το 2014!!!
Για να δεχθεί να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο στις 15 Δεκεμβρίου 2014, προκειμένου να εγκρίνει το αίτημα, μετά την απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής της Ποιότητας Ζωής του Δήμου!!! Δείτε εδώ τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Από τότε μέχρι σήμερα 27 Μαΐου 2016 (!) με ευθύνη της σημερινής Δημοτικής Αρχής, ΔΕΝ υλοποιείται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 
Απλά δεν έχουν βρει χρόνο να του υποδείξουν τη θέση για να τοποθετήσει το περίπτερό του;
Αντιλαμβάνεται  κανείς τον λόγο τόσο της συνέχισης του εμπαιγμού  σε βάρος του ανάπηρου και πάμπτωχου οικογενειάρχη, όσο και των όποιων σκοπιμοτήτων κρύβονται από πίσω.

Στην τοποθέτηση του περιπτέρου, σε σημείο το οποίο αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, ξέρουν και ξέρουμε ποιοί έχουν θέσει ΒΕΤΟ, όντας στο στενό πολιτικό περιβάλλον του Δημάρχου.

Και οι λόγοι είναι καθαρά μικροπολιτικοί.

Βρείτε μόνοι σας την απάντηση, για το εάν η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μικροπολιτικά την απόφαση της Περιφέρειας, ή ενδιαφέρεται πραγματικά για τους συνανθρώπους μας με Ειδικές Ανάγκες.
Read More »
Κάλπικη ευαισθησία του Δήμου Ηγουμενίτσας για τα ΑμΕΑ ή μικροπολιτικές σκοπιμότητες; Κάλπικη ευαισθησία του Δήμου Ηγουμενίτσας για τα ΑμΕΑ ή μικροπολιτικές σκοπιμότητες; Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 27, 2016 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: «Γνωρίζοντας το λιμάνι της πόλης μου»

Παρασκευή, Μαΐου 27, 2016


Με επιτυχία έκλεισε για φέτος η δράση «Γνωρίζοντας το λιμάνι της πόλης μου» που ξεκίνησε ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας και η οποία θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά. Συνολικά, από τον μήνα Απρίλιο επισκέφτηκαν το λιμάνι εννέα (9) σχολεία του Νομού Θεσπρωτίας με συνολικά 338 μαθητές. Η δράση «Γνωρίζοντας το λιμάνι της πόλης μου» θα συνεχιστεί και τη νέα σχολική χρονιά.

Οι μαθητές επισκέφτηκαν τις λιμενικές εγκαταστάσεις στο σύνολό τους, τόσο τους χερσαίους χώρους του Νέου Λιμένα, όσο και τις στεγασμένες εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στην καθημερινή λειτουργία του Λιμένα.

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας με στόχο την βιωματική γνωριμία των παιδιών με το λιμάνι και τις λειτουργίες του, εφάρμοσε τη δράση «Γνωρίζοντας το λιμάνι της πόλης μου», που απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι να γνωρίσουν το λιμάνι της πόλης τους, καθώς και τις λειτουργίες του στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Δόθηκε η ευκαιρία μέσα από την περιήγηση τα παιδιά να δουν από κοντά, τόσο τις καθημερινές δραστηριότητες του λιμένα, όσο και να γνωρίσουν τα επαγγέλματα που εμπλέκονται στις λιμενικές δραστηριότητες.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Δ/νση Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης Νομού Θεσπρωτίας, καθώς και τους καθηγητές και δασκάλους των σχολείων που επισκέφθηκαν το λιμάνι για την άψογη συνεργασία στην υλοποίηση αυτής της δράσης.

Read More »
Ηγουμενίτσα: «Γνωρίζοντας το λιμάνι της πόλης μου» Ηγουμενίτσα: «Γνωρίζοντας το λιμάνι της πόλης μου» Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 27, 2016 Rating: 5

Ο Αητός του Σουλίου - Του Γιάννη Δεβελέγκα

Παρασκευή, Μαΐου 27, 2016


Το κινητό τηλέφωνο κουδούνισε επίμονα μέσα στην παλάμη του κυρ Θανάση, την ώρα που κάτω από μια έκφραση αποστροφής στο πρόσωπό του, διάβαζε ένα εισερχόμενο μήνυμα. Το μήνυμα έγραφε πως την ώρα που ετηρείτο ενός λεπτού σιγή στην αίθουσα του κοινοβουλίου για τη γενοκτονία των Ποντίων από τους Τούρκους, μία εκπρόσωπος του λαού αποχώρησε επιδεικτικά από την αίθουσα. Προβληματισμένος, έφερε το τηλέφωνο στ’ αυτί του για να απαντήσει στην κλήση. Από την άλλη άκρη ακούστηκε η φωνή ενός παλιού του φίλου, που του υπενθύμιζε πως σαε λίγες μέρες, θα ολοκληρώνονταν οι ετήσιες τριήμερες εκδηλώσεις που γίνονται σε ανάμνηση του ολοκαυτώματος του Σουλίου και της αυτοθυσίας του καλόγερου Σαμουήλ και των Σουλιωτών, υπέρ της ελευθερίας. Το τηλεφώνημα, του άλλαξε αμέσως η διάθεση κι άφησε ικανοποιημένος το κορμί του να βυθιστεί στο βάθος της πλάτης της καρέκλας του γραφείου του.

Ο κυρ Θανάσης, συνταξιούχος πλέον πυροτεχνουργός του στρατού, είχε για πολλά χρόνια σαν αποστολή, να οργανώνει και να εκτελεί από το παρασκήνιο την εντυπωσιακή ανατίναξη του Κουγκίου κατά την αναπαράσταση την θυσίας των Σουλιωτών. Αυτή τη φορά όμως του δινόταν η ευκαιρία να παραστεί σαν προσκυνητής και να απολαύσει χωρίς άγχος την εκδήλωση που περιελάμβανε εκτός των άλλων και τοπικούς παραδοσιακούς χορούς που του άρεσαν ιδιαίτερα. Δεν θα ήταν άσχημη η ιδέα, να πάρει και τον εγγονό του.

Σαν έφτασε η μέρα, φόρεσε τα καλά του, μπήκαν με τον πιτσιρικά στο αυτοκίνητo και ανηφόρισαν νωρίς το πρωί προς την Παραμυθιά, για να προλάβουν τη δοξολογία.

Κάθε φορά που σκαρφάλωνε ο Κυρ Θανάσης, στα άγρια και απόκρημνα βουνά των Κασσωπαίων, στον ιερό αυτό τόπο που συμπλέκονται αδιάσπαστα ο μύθος και η ιστορία, ένα αίσθημα ελευθερίας αγκάλιαζε το στήθος του κι άθελα η σκέψη του ταξίδευε μέσα στο χρόνο. Ταξίδευε αντάμα με τους καπεταναίους και τις καπετάνισσες στην Κιάφα και στο Αβαρίκο. Και μετά στο Κούγκι και στο Ζάλογγο και στη Μονή του Σέλτσου.

Ακολουθούσε νοερά τη Μόσχω Τζαβέλλα και τις τετρακόσιες Σουλιώτισσες, που αρματώθηκαν μέσα στην απελπισιά τους και πήρανε -γυναίκες αυτές περήφανες- φαλάγγι τον εχθρό. Και τη δεκαοχτάχρονη, τη Λένη του Μπότσαρη, που την αρπάξανε τα παγωμένα νερά του Αχελώου και έγινε η θυσία της ύμνος για τη λευτεριά και παρακαταθήκη για το γένος που μόλις τότε ξύπναγε απ’ το λήθαργο της σκλαβιάς και της υποταγής. Και μετά, έφερνε στο νου του τον μεγάλο φιλέλληνα τον Λόρδο Μπάιρον, που έφτασε στην Ελλάδα το 1810 και ενώ περίμενε να δει εκείνη τη λαμπρή τη χώρα που είχε γνωρίσει στα διαβάσματά του, αντίκρισε με απογοήτευση μια χώρα βυθισμένη στην υποδούλωση. Κι ύστερα, όταν ο Μπάιρον γνώρισε τους Σουλιώτες και του αναπτερώθηκε και πάλι η ελπίδα για τη λευτεριά, έγραψε γι αυτούς ένα υπέροχο ποίημα:

«Στο βράχο του Σουλίου και στην ακτή της Πάργας,
υπάρχουνε τα απομεινάρια
μιας γενιάς
όπως εκείνης που γεννούσαν
οι Σπαρτιάτισσες,
κι ίσως εκεί ένας σπόρος
να φυτεύτηκε,
που έχει το αίμα των Ηρακλειδών».

Έτσι, χωρίς να το καταλάβει ο κυρ Θανάσης, έφτασαν στο χώρο της γιορτής στη δύσβατη περιοχή του Σουλίου. Μια περιοχή επιλεγμένη με σοφία και στρατηγική ικανότητα, από τις πρώτες οικογένειες των Σουλιωτών που την κατοίκησαν. Μόνο από μία κατεύθυνση μπορεί κανείς να προσεγγίσει αυτό το μέρος, ακολουθώντας αναγκαστικά τη μία και μόνη στενωπό, που ελίσσεται ανάμεσα από έναν φοβερό λαβύρινθο βαράθρων, βράχων και οχυρωματικών πύργων, όπως αναφέρει στην ιστορία του ο Παπαρηγόπουλος.
Ο κυρ Θανάσης ώσπου να φτάσουν οι επίσημοι, εκμεταλλεύτηκε το χρόνο για να εξηγήσει στον εγγονό του πρώτα - πρώτα τα δικά του κατορθώματα. Πώς δηλαδή προετοίμαζε την ανατίναξη και πόσο υπεύθυνη και προσεκτική ήταν η δουλειά του. Του μίλησε επίσης για έναν αητό που πέταγε κάθε φορά πάνω απ’ τα κεφάλια τους και κάθε τόσο τους πλησίαζε σαν να ήθελε να επιβλέψει τις ετοιμασίες. Κι όλο έφερνε γύρες ακούραστος στον ουρανό μέχρι που τέλειωνε η γιορτή, για να χαθεί και πάλι στον ορίζοντα. Και μετά του είπε για την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες που αυτοπροσδιορίζονταν σαν έθνος ελεύθερο και ανεξάρτητο από τον 6ο ακόμα π.Χ. αιώνα. Κι όλοι οι Έλληνες την Ήπειρο τη θεωρούσαν μέρος ιερό και ακρόπολη της Ελλάδας, λόγω της μορφολογίας της και τον ηρωισμό των παιδιών της. Του μίλησε για τα κατορθώματα των Σουλιωτών και τους αγώνες τους για την ελευθερία, τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια της Επαναστάσεως του ¨21.

Ο καιρός ανοιξιάτικος. Ξεκίνησε με λιακάδα, αλλά προς το τέλος μετά την αναπαράσταση, έπιασε μια μπόρα, όχι όμως ασυνήθιστη για την περιοχή. Κοσμοσυρροή. Άντρες γυναίκες και παιδιά ανηφόρησαν στον Άγιο Δονάτο και στο βουλευτήριο με το εθνικό φρόνημα να συναγωνίζεται στο ύψος τις απόκρημνες κορυφογραμμές. Κι ύστερα η εντυπωσιακή αναπαράσταση της θυσίας του καλόγερου Σαμουήλ και των συντρόφων του και η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων από την πολιτεία και τις τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές. Χοροί τραγούδια δυο στροφές, έτσι για το καλό, γιατί ο καιρός δεν έκανε το χατίρι του κόσμου για φέτος. Ίσως κρατάει τα καλύτερα για του χρόνου.

Όλα τέλειωσαν κάτω από ένα αίσθημα χαράς κι ικανοποίησης. Κι ο κόσμος ετοιμάστηκε να φύγει. «Παππού, κοίτα! Ο αητός!». Άκουσε τον εγγονό του να φωνάζει ο κυρ Θανάσης. Γύρισε τότε το βλέμμα του ο παππούς τον ουρανό και τον είδε. Και σιγουρεύτηκε πως ήτανε ο ίδιος. Αυτός που συντροφιά και έλεγχο τους έκανε από πάντα. Ο αητός πλησίασε για μια στιγμή και του φάνηκε σα να τον χαιρέτησε κι ύστερα γύρισε κι υψώθηκε πάνω απ’ το φρούριο της Κιάφας και τράβηξε κατά το νότο. « Ίσως να πάει για το Μεσολόγγι», σκέφτηκε ο κυρ Θανάσης, «στα μέρη που αναπαύεται ο Μάρκος Μπότσαρης, ο γίγαντας αυτός της Επανάστασης».

«Παππού είμαι περήφανος για σένα, είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας», απάντησε ο μικρός στην προτροπή του παππού του να μπει στο αυτοκίνητο και τρύπωσε στην αγκαλιά του. «Του χρόνου να πάρουμε μαζί μας και τους φίλους μου».
Ο κυρ Θανάσης συγκινημένος, έβγαλε απ’ την τσέπη του το κινητό, άνοιξε τα εισερχόμενα μηνύματα και πάτησε «Διαγραφή».

«Στο υπόσχομαι», απάντησε στον εγγονό του και ξεκίνησαν…
Read More »
Ο Αητός του Σουλίου - Του Γιάννη Δεβελέγκα Ο Αητός του Σουλίου - Του Γιάννη Δεβελέγκα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 27, 2016 Rating: 5

Το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ηγουμενίτσας συντηρεί το πάρκο στην Κύπρου

Παρασκευή, Μαΐου 27, 2016


Την Κυριακή (22/05) 10:00-14:00 το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ηγουμενίτσας αναλαμβάνει να φτιάξει εθελοντικά το πάρκο στην πλατεία Τιτάνης, που είναι στην οδό Κύπρου, απέναντι από το Β' Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας. 
 
Όποιος θέλει να βοηθήσει είναι ευπρόσδεκτος!!!
 
Σας περιμένουμε....!!!
Read More »
Το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ηγουμενίτσας συντηρεί το πάρκο στην Κύπρου Το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ηγουμενίτσας συντηρεί το πάρκο στην Κύπρου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 27, 2016 Rating: 5

ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Παρασκευή, Μαΐου 27, 2016

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας διακηρύσσει Ανοικτό πλειοδοτικό Διαγωνισμό για τη σύναψη σύμβασης συλλογής εγκαταλελειμμένων οχημάτων (Ο.Τ.Κ.Ζ.) εντός των ορίων του Δήμου, μεταξύ του Δήμου Ηγουμενίτσας και εταιρίας επεξεργασίας και ανακύκλωσης οχημάτων-επίσημο μέλος του δικτύου Ε.Δ.Ο.Ε.

Η δημοπρασία θα διεξαχθεί 09 Ιουνίου 2016, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00 πμ έως 12:00 μμ, θα είναι φανερή, πλειοδοτική και προφορική και θα διεξαχθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ηγουμενίτσα, οδός Σουλίου 3, ενώπιον της αρμόδιας από το Νόμο Επιτροπής. Η δημοπρασία μπορεί να συνεχιστεί και πέραν της οριζόμενης στη διακήρυξη ώρας, εφόσον εξακολουθούν άνευ διακοπής οι προσφορές.

Ως ελάχιστο όριο πρώτης προσφοράς για κάθε Ο.Τ.Κ.Ζ. ορίζεται το ποσό των εκατόν πενήντα ευρώ (150,00 €) ανά όχημα και αφορά οχήματα τύπου Μ1,Ν1 βάση του Π.Δ 116/2004.

Για όλα τα υπόλοιπα οχήματα που δεν περιλαμβάνονται στο Π.Δ 116/2004, δηλαδή τα μηχανάκια και τα οχήματα πάνω από 3,5 τόνους , η συλλογή θα γίνεται με εφαρμογή της υπ’ αρ. Κ.Υ.Α 1002901/67/Τ. & Ε.Φ. 
Σε αυτή την περίπτωση η τιμή είναι καθορισμένη στα εκατό ευρώ (100,00 €) για κάθε τόνο βάρους που θα έχουν συλλέξει. 
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο γραφείο εγκαταλελειμμένων 0χημάτων του Δήμου Ηγουμενίτσας , οδός Σουλίου 3, αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο τηλέφωνο 2665361255. 
Η δαπάνη δημοσίευσης της διακήρυξης, αρχικής και τυχόν επαναληπτικής, βαρύνει τον ανάδοχο. 
Οι αποδείξεις καταβολής των δαπανών αυτών προσκομίζονται απαραιτήτως από τον ανάδοχο κατά την υπογραφή της οικείας σύμβασης (άρθρο 26, Ν.28/80).

Read More »
ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 27, 2016 Rating: 5

Δήμος Φιλιατών: Έγκλημα και τιμωρία - Του Σταύρου Κωσταρά

Παρασκευή, Μαΐου 27, 2016


Διάβασα με ιδιαίτερη προσοχή τον πρόσφατο απολογισμό για το έτος 2015 του Δήμου Φιλιατών και εκ των διαπιστώσεων προκύπτει ότι τα οικονομικά προβλήματα του Δήμου αυτού, όπως άλλωστε και αρκετών άλλων στην Ελλάδα, εξακολουθούν να παραμένουν μεγάλα. 
 
Ο Δήμος αυτός όμως έχει μία ιδιαιτερότητα που δεν την έχουν παρά ελάχιστοι Δήμοι στην χώρα. Εκτός από τα πολύ μεγάλα χρέη που κληρονόμησε την 1-1-2011 η τότε δημοτική αρχή ( περίπου 3.500.000 για τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους Φιλιατών και Σαγιάδας), από τον κλείσιμο των ισολογισμών των ετών 2005-2010 για τον Καποδιστριακό Δήμο Φιλιατών, οι οποίοι δεν είχαν γίνει από την προηγούμενη δημοτική αρχή, προέκυψαν και ελλείμματα συνολικά 4.700.000 ευρώ, τα οποία είναι επιπλέον των χρεών. Είναι δηλαδή χρήματα που λείπουν από τα ταμεία ή για τα οποία δεν γνωρίζει κανείς που πήγαν!!! 
 
Αυτά τα χρήματα πιθανόν κάποιοι να τα έχουν πάρει για να λείπουν και να μην δικαιολογούνται από τα υπάρχοντα παραστατικά στα ταμεία του Δήμου! Ένα μέρος από αυτό το ποσό, 1.683.478,47 ευρώ δηλαδή, ήταν ταμειακό έλλειμμα το οποίο προέκυψε από τον διενεργηθέντα Οικονομικό και Διαχειριστικό έλεγχο περιόδου 1/1/2008 - 11/11/2009 των Επιθεωρητών Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης Ηπείρου, και το οποίο καταλογίστηκε ως απαίτηση στην Ταμία του Δήμου. Για αυτό το ποσό έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των υπευθύνων και η δικάσιμος, μετά από αναβολές, ορίστηκε κάπου τον Σεπτέμβριο, αν θυμάμαι καλά. 
 
Ο Δήμος όμως, εκτός από οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες, οφείλει να κινητοποιηθεί έγκαιρα και να ζητήσει παράσταση πολιτικής αγωγής κατά την δίκη και, κατά την γνώμη μου, πρέπει ακόμη, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να ορίσει και κατάλληλο δικηγόρο ειδικό επί των θεμάτων αυτών, ο οποίος και θα εκπροσωπήσει τον Δήμο. Αυτό θα πρέπει να γίνει έγκαιρα τόσο για να προετοιμαστεί κατάλληλα ο δικηγόρος, όσο και για υπάρξει χρόνος να του παρασχεθούν όλα τα στοιχεία, πορίσματα, κλπ, αλλά κυρίως για να λάβει γνώση της δικογραφίας. 
 
Τα χρήματα αυτά τα οποία λείπουν είναι χρήματα των δημοτών και σε αυτούς πρέπει να επιστραφούν. Ο Δήμος σαν εκπρόσωπός τους οφείλει να προβεί σε κάθε ενέργεια η οποία θα προασπίσει τα συμφέροντα τους και να διεκδικήσει, εκτός από την τιμωρία των υπευθύνων, και την επιστροφή όσον το δυνατόν περισσότερων από τα χρήματα που λείπουν. 
 
Μαθαίνω με έκπληξή μου ότι μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει ενέργειες, αν και η δίκη είναι από αναβολή και πιθανόν να μην παραστεί δικηγόρος από την πλευρά του Δήμου ο οποίος και θα προασπίσει τα συμφέροντά του. Χρόνος υπάρχει αρκετός και για να ληφθούν οι αποφάσεις που προβλέπονται, και να αναζητηθεί ο κατάλληλος δικηγόρος που θα εκπροσωπήσει το Δήμο. Όσο και αν δεν προβλέπεται ρητά από τον νόμο η υποχρέωση αυτή.

Σε αντίστοιχη περίπτωση ταμειακών ελλειμμάτων ο Δήμος Ιωαννιτών αποφάσισε ομόφωνα την 17 Δεκεμβρίου 2015 να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής κατά του πρώην ταμία του Δήμου και της πρώην διευθύντριας οικονομικών υπηρεσιών για έλλειμμα ποσού 1.650.000 ευρώ Ο δε Δήμαρχος Ιωαννιτών τόνισε ότι η παράσταση πολιτικής αγωγής πρέπει να δηλωθεί για την αποκατάσταση τόσο της υλικής όσο και της ηθικής βλάβης την οποία υπέστη ο Δήμος!
Read More »
Δήμος Φιλιατών: Έγκλημα και τιμωρία - Του Σταύρου Κωσταρά  Δήμος Φιλιατών: Έγκλημα και τιμωρία - Του Σταύρου Κωσταρά Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 27, 2016 Rating: 5

Ιδιαίτερα θετική η αξιολόγηση του ΤΕΙ Ηπείρου

Παρασκευή, Μαΐου 27, 2016

- Αποτελεί ένα καλά οργανωμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον με ακαδημαϊκό προσωπικό αφοσιωμένο στην αποστολή του.
- Παρουσιάζει πλούσιο ερευνητικό έργο, σημαντικό μέρος του οποίου απολαμβάνει ευρείας επιστημονικής αναγνώρισης.
- Έχει ζωτικό ρόλο για την οικονομία της Ηπείρου μέσω των συνεργειών που έχει αναπτύξει με παραγωγικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς και θεσμικούς φορείς της Περιφέρειας.



Η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) κοινοποίησε στο ΤΕΙ Ηπείρου την τελική Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης που κατέθεσε η πενταμελής Επιτροπή διακεκριμένων εμπειρογνωμόνων, μετά την επιτόπια επίσκεψή της στο Ίδρυμα κατά το διάστημα 21-23 Μαρτίου. Η Επιτροπή επισκέφθηκε διδακτήρια, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, δομές φοιτητικής μέριμνας και μονάδες εξυπηρέτησης των φοιτητών, ενώ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με μέλη του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, απόφοιτους και εκπροσώπους θεσμικών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της Περιφέρειας.

Η συνολική αποτίμηση της υπόστασης, του έργου και της προοπτικής του ΤΕΙ Ηπείρου είναι ιδιαίτερα θετική. Ειδικότερα, η Επιτροπή:

· Διαπιστώνει με ικανοποίηση ότι το Ίδρυμα εξακολουθεί με συνέπεια να υπηρετεί το όραμα και τους στόχους που είχαν τεθεί από την ίδρυσή του: την παροχή σύγχρονης εφαρμοσμένης τεχνολογικής εκπαίδευσης και έρευνας για να εξυπηρετήσει της ανάγκες του τόπου. Η πρακτική-εφαρμοστική προσέγγιση στην εκπαίδευση, που προωθείται στο ΤΕΙ Ηπείρου και αποτυπώνεται στα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων του, ικανοποιεί απόλυτα τους φοιτητές, τους απόφοιτους και τους εργοδότες τους, καθώς θεωρούν ότι οι νέοι πτυχιούχοι έχουν αναπτύξει τις αναγκαίες δεξιότητες ώστε να διεκδικήσουν καλές ευκαιρίες απασχόλησης.

· Δηλώνει με έμφαση ότι είναι αδιαμφισβήτητη η αφοσίωση του συνόλου του προσωπικού στα καθήκοντά του, ενώ επισημαίνει ως άξιες επαίνου τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα μέλη του για τη διατήρηση της ποιότητας στο παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και τις δυσμενείς συνέπειές της στη χρηματοδότηση και τη στελέχωση του Ιδρύματος. Θετικά αποτιμάται επίσης το επίπεδο των φοιτητών και η αφοσίωση στις σπουδές τους. Η σχέση διδασκόντων και διδασκομένων χαρακτηρίζεται ως ανοικτή, εξωστρεφής και αποδοτική.

· Υπογραμμίζει την ύπαρξη πολύ καλά εξοπλισμένων εργαστηρίων, στα οποία προωθείται η εφαρμοσμένη έρευνα σε τομείς που σχετίζονται με τις ανάγκες του τόπου και της χώρας, και στους οποίους το Ίδρυμα έχει αναπτύξει πρωτότυπες και εξειδικευμένες εφαρμογές. Σημαντικό μέρος του ερευνητικού έργου απολαμβάνει ευρείας επιστημονικής αναγνώρισης. Η οργάνωση στοχευμένων και ελκυστικών προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών συνιστά επίσης ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυσης της έρευνας.

· Ενστερνίζεται ένθερμα το σχεδιασμό του ΤΕΙ Ηπείρου να υλοποιήσει κατά προτεραιότητα τη δημιουργία ενός πρότυπου αγροδιατροφικού τεχνολογικού πάρκου στην Άρτα. Το σχέδιο αυτό, που δημιουργεί αυξημένες ερευνητικές προοπτικές και έχει την καθολική αποδοχή και υποστήριξη από τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας, ήδη βαίνει προς υλοποίηση. H συγκεκριμένη δομή αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τους ισχυρούς δεσμούς που έχει αναπτύξει το ΤΕΙ Ηπείρου με τους τοπικούς φορείς της αγροδιατροφικής βιομηχανίας.

· Καταδεικνύει με σαφήνεια ότι το πλέον ισχυρό σημείο που έχει να επιδείξει το ΤΕΙ Ηπείρου είναι η λειτουργική του διασύνδεση με τις τοπικές κοινωνίες και επιχειρήσεις. Υπογραμμίζεται ιδιαίτερα, ότι το Ίδρυμα εστιάζει στρατηγικά τη δραστηριότητά του σε τέσσερεις κύριους θεματικούς τομείς (αγροδιατροφή, υγεία και πρόνοια, καινοτομία και επιχειρηματικότητα, τουρισμός), οι οποίοι συνδέονται άμεσα με την παραγωγική βάση, την αναπτυξιακή προοπτική και τον πυρήνα της οικονομικής πραγματικότητας της Ηπείρου. Οι ενεργές συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί με συναφείς τοπικούς παραγωγικούς φορείς παγιώνουν και ενισχύουν τη δυναμική των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του Ιδρύματος ενώ καθιστούν αδιαμφισβήτητα ζωτικό το ρόλο του για την οικονομία της Ηπείρου. Τέλος, το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής διαθέτει ταλαντούχο προσωπικό και φοιτητές και στο πλαίσιο της λειτουργίας του οργανώνει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και συμμετέχει ενεργά στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής. Χάρη στη φήμη που έχει αποκτήσει, λειτουργεί ως πολύ σημαντικός πρεσβευτής του ΤΕΙ Ηπείρου στις τοπικές κοινωνίες.

Αν και πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, η διαδικασία της εξωτερικής αξιολόγησης του Ιδρύματος αποδείχθηκε ενδιαφέρουσα και πολύ χρήσιμη. Η Διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου δεσμεύεται, με τη συνεργασία όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών, να αξιοποιήσει κατά το βέλτιστο δυνατό τρόπο τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της Επιτροπής. Άλλωστε, η σημερινή, πολύ θετική αποτίμηση του έργου και της προσφοράς του Ιδρύματος είναι το αποτέλεσμα μακρόχρονης, διαρκούς και συλλογικής προσπάθειας, την οποία οφείλουμε να συνεχίσουμε με πνεύμα συνεργασίας και συναντίληψης, στοχεύοντας στην επίτευξη της Αριστείας.

Η Διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες προς όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, απόφοιτους και εκπροσώπους θεσμικών και παραγωγικών φορέων της περιοχής, που συμμετείχαν στην επιτυχή διοργάνωση και διεκπεραίωση της διαδικασίας αξιολόγησης του Ιδρύματος.

Η πλήρης Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης του ΤΕΙ Ηπείρου είναι διαθέσιμη στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.teiep.gr/useruploads/files/ekthesh_ejwterikhs_aksiologhshs_tei.pdf

Read More »
Ιδιαίτερα θετική η αξιολόγηση του ΤΕΙ Ηπείρου Ιδιαίτερα θετική η αξιολόγηση του ΤΕΙ Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 27, 2016 Rating: 5

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου προκηρύσσει θέση Διευθύνοντος Συμβούλου

Παρασκευή, Μαΐου 27, 2016

Το ΝΠΙΔ «ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ / Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης-Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων», προκηρύσσει θέση στελέχους επιπέδου Διευθύνοντος Συμβούλου για την Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, στην πόλη των Ιωαννίνων. 
 
Ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει: 
1) βαθιά γνώση και πολύχρονη εμπειρία στον Τραπεζικό Τομέα (Επιχειρηματική & Λιανική Τραπεζική) με έμφαση σε ανώτερες-ανώτατες διοικητικές θέσεις (διοίκηση πολυπληθών ομάδων), 
2) ικανότητα και εμπειρία σε ανάπτυξη και εφαρμογή Επιχειρηματικού και Χρηματοοικονομικού Σχεδιασμού-Ρευστότητα, Επενδύσεις, Πελατοκεντρικό Σχεδιασμό, 
3) εμπειρία στην Οργάνωση και Διοίκηση Δικτύου Καταστημάτων-Αναδιοργάνωση, Ποιότητα Υπηρεσιών και Υποστήριξη Μικρών Εμπορικών Επιχειρήσεων, 
4) ικανότητα στην ανάπτυξη ολοκληρωμένου Συστήματος Ενεργητικής Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων-Σύστημα Προϋπολογισμού, Στοχοθεσίας και Αναφορών, 
5) υψηλού επιπέδου ικανότητα στην επικοινωνία και τις διαπραγματεύσεις-διοίκηση έμπειρων αλλά και νέων στελεχών καθώς και τομεακών Ομάδων Έργου, 
6) δεξιότητα δημιουργίας εξαιρετικής ποιότητας αναφορών και παρουσιάσεων-ενημέρωση και επικοινωνία με Επόπτη και Μετόχους. 
 
Τυπικά Προσόντα: 
α) κάτοχος Πανεπιστημιακού τίτλου Πτυχίου/Διπλώματος στην Οικονομία ή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ή στις Θετικές Επιστήμες, 
β) πιστοποιήσεις στην Τραπεζική κ.α. και 
γ) άριστη γνώση Αγγλικής γλώσσας. 
 
Τα βιογραφικά σημειώματα θα πρέπει να υποβληθούν σε ηλεκτρονική μορφή, προς το Ταμείο-υπόψη κου Β. Κολλάτου, μέχρι την Τρίτη 31/5/2016, στην εξής διεύθυνση: cv@teaeapae.gr 
 
Για να διαβάσετε τη σχετική προκήρυξη, κάντε κλικ ΕΔΩ
Read More »
Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου προκηρύσσει θέση Διευθύνοντος Συμβούλου Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου προκηρύσσει θέση Διευθύνοντος Συμβούλου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 27, 2016 Rating: 5

Επαναληπτικός διαγωνισμός για την εκμίσθωση τριών καταστημάτων στις Εργατικές Κατοικίες της Ν. Σελεύκειας

Παρασκευή, Μαΐου 27, 2016


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Προκηρύσσει δημοπρασία πλειοδοτική φανερή και προφορική για την εκμίσθωση τριών καταστημάτων στις Εργατικές Κατοικίες της Ν. Σελεύκειας.

Η δημοπρασία θα διεξαχθεί την 09/06/2016, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:00.

Η Δημοπρασία θα ξεκινήσει για το υπ’αριθ.1 από 10:00- 10:15 για το υπ’αριθ.2 από 10:15-10:30 και για το υπ’αριθ.3 10:30-10:45 στο Δημοτικό Κατάστημα Ηγουμενίτσας.

Ελάχιστο όριο πρώτης προσφοράς ορίζεται το ποσό των 100 Ευρώ για το κατάστημα με εμβαδόν 67 τ.μ. μηνιαίως και 50 Ευρώ για τα καταστήματα με εμβαδόν 27 τ.μ. μηνιαίως.

Μαζί με τη συμμετοχή τους οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν και εγγύηση συμμετοχής που ανέρχεται στο ποσό των 120 Ευρώ για το κατάστημα με εμβαδόν 67 τ.μ. και 60 Ευρώ για τα καταστήματα με εμβαδόν 27 τ.μ..

Πληροφορίες παρέχονται τις ημέρες και ώρες γραφείου στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου στην κ. Νικολοπούλου Ευτυχία, Διεύθυνση Σουλίου 3, Τηλέφωνα 26653 61255 - 26650 41365.

Οι αναλυτικοί όροι της δημοπρασίας θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηγουμενίτσας www.igoumenitsa.gr.

 
Read More »
Επαναληπτικός διαγωνισμός για την εκμίσθωση τριών καταστημάτων στις Εργατικές Κατοικίες της Ν. Σελεύκειας Επαναληπτικός διαγωνισμός για την εκμίσθωση τριών καταστημάτων στις Εργατικές Κατοικίες της Ν. Σελεύκειας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 27, 2016 Rating: 5

Σελίδες