ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: «ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ» - Του Παναγιώτη Νταή

Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: «ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ» - Του Παναγιώτη Νταή


Τελικά ο κίνδυνος για την αναστολή έναρξης λειτουργίας του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας Ηγουμενίτσας επαληθεύτηκε, με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αναστολή της έναρξης λειτουργίας 38 Τμημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται δυστυχώς και το προαναφερθέν Τμήμα. Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία», καθώς τα πρώτα μηνύματα και οι προειδοποιητικές βολές για τις διαθέσεις της Κυβέρνησης είχαν δοθεί. 

Η αρνητική αυτή εξέλιξη, είναι επακόλουθο της συνεχούς υποβάθμισης της λειτουργίας του ισχύοντος Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων τα τελευταία πέντε τουλάχιστον χρόνια, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και των πανεπιστημιακών – πρυτανικών αρχών. Είναι αποτέλεσμα της ατελούς και υπό όρους νομοθέτησης το 2018, της ίδρυσης του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας, η λειτουργία του οποίου αφέθηκε στη διακριτική ευχέρεια της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στη διαθεσιμότητα εκπαιδευτικού προσωπικού. Είναι τέλος αποτέλεσμα, της χωρίς σοβαρή προετοιμασία ίδρυσης μόνο στα χαρτιά του Τμήματος, κάτι που βαρύνει την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. 

Παρ΄ όλα αυτά, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η απόφαση της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου να αναστείλει την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος. Μια υπεύθυνη πολιτική επιβάλλει τη συνέχεια του κράτους και της διοίκησης και όχι την μονομερή κατάργηση νόμων και αποφάσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί κανένας διάλογος και καμιά ουσιαστική διαβούλευση. 

Με άλλα λόγια, το Υπουργείο Παιδείας έπρεπε όχι να καταργήσει τη νομοθεσία για την ίδρυση των Τμημάτων, αλλά να επιχειρήσει να θεραπεύσει τις όποιες ατέλειες υπήρξαν στην προετοιμασία της προηγούμενης ρύθμισης, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του Τμήματος. Και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να προσπαθήσουν να επηρεάσουν την λήψη των τελικών αποφάσεων, όλοι οι τοπικοί φορείς. 

Συνεπώς, η λύση δεν είναι η αναστολή της έναρξης λειτουργίας του Τμήματος, αλλά η εκ των προτέρων συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για την επίλυση των προβλημάτων και την κάλυψη των ελλείψεων που έχουν παρατηρηθεί (όπως π.χ. τεκμηρίωση εκπλήρωσης των ακαδημαϊκών κριτηρίων, επικαιροποίηση μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, διατύπωση γνώμης της ΑΔΙΠ κ.α.) εντός συγκεκριμένης και αποκλειστικής προθεσμίας. Ο στόχος πρέπει να είναι η έναρξη λειτουργίας του Τμήματος στον προβλεπόμενο από την ισχύουσα νομοθεσία χρόνο, χωρίς άλλα προαπαιτούμενα και χωρίς την αίρεση αποφάσεων άλλων οργάνων, αφού όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα έχουν ήδη συμμετάσχει ενεργά στην διαδικασία. 

Τέλος, για να μην επιρρίπτουμε όλες τις ευθύνες στις κεντρικές Κυβερνήσεις και στις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας, πρέπει επίσης να αναρωτηθούμε: η αυτοδιοίκηση και οι τοπικοί κοινωνικοί φορείς τι έκαναν – πέραν των ψηφισμάτων, διαμαρτυριών ή καταγγελιών – για να υποστηρίξουν τη βιωσιμότητα της λειτουργίας των Τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ηγουμενίτσα. Τι μέτρα έλαβαν και τι έργα έκαναν για να καταστήσουν την Ηγουμενίτσα μια πόλη φιλική, οικονομική και ελκυστική για το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους φοιτητές. Ποιες δράσεις και ποιες πρωτοβουλίες ανέλαβαν για τη σύνδεση της λειτουργίας των Τμημάτων με την τοπική οικονομία και κοινωνία. Τι λύσεις πρότειναν για την επίλυση των προβλημάτων υποδομών, πρόσβασης, στέγασης κ.α. 

Αν δεν προσπαθήσουμε να δώσουμε πειστικές απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα και αν δεν αναδείξουμε την συμβολή της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας στη διαδικασία σχεδιασμού και υποστήριξης της λειτουργίας των Τμημάτων, τότε δυστυχώς κανένας δεν θα μας αντιμετωπίσει σοβαρά, όσα ψηφίσματα και αν εκδοθούν και όσες παραστάσεις διαμαρτυρίας και αν γίνουν. Παναγιώτης Β. Νταής 

Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας
Read More »
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: «ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ» - Του Παναγιώτη Νταή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: «ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ» - Του Παναγιώτη Νταή Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019 Rating: 5

Φοιτητές του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεως: "Μας χάρισαν ψεύτικες υποσχέσεις για πανεπιστημιακό τμήμα στην Ηγουμενίτσα"

Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019
Φοιτητές του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεως: "Μας χάρισαν ψεύτικες υποσχέσεις για πανεπιστημιακό τμήμα στην Ηγουμενίτσα"


Αυτό που συμβαίνει στο τμήμα της Ηγουμενίτσας είναι πρωτοφανές στα χρονικά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 
Το λέμε αυτό διότι, σε αυτό το μικρό τμήμα της Ηγουμενίτσας διδάσκονται 3 προγράμματα σπουδών και μία αποτυχημένη συγχώνευση αναφέρομαι στο τμήμα μετάφρασης και διερμηνείας, όπου σημαίνει 3 αποτυχημένες προσπάθειες να υπάρξει η Ηγουμενίτσα στον ακαδημαϊκό χάρτη 

Και ποιος είναι το θύμα; 
Οι φοιτητές βεβαίως και σε αυτούς κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα τι θα απογίνουν, ποια θα είναι η αποκατάσταση τους καθώς στο πτυχίο τους θα αναγράφονται 2 τμήματα που έχουν καταργηθεί . 
Θύμα είναι οι οικογένειες των φοιτητών που 4 χρόνια στηρίζουν οικονομικά και στερούνται χρηματικά για να παρέχουν στα παιδιά τους όλα εκείνα τα εφόδια για να τα δουν να προοδεύουν. 
Θύμα είναι οι εκπαιδευτικοί. 

Θύμα όμως δεν είναι εκείνοι που χειρίζονταν θέματα του τμήματος, με ερασιτεχνικό τρόπο, χαρίζοντας ψεύτικες υποσχέσεις για πανεπιστημιακό τμήμα στην Ηγουμενίτσα καθώς ΤΜΗΜΑ-ΔΗΜΟΣ-ΠΕΡΙΦΈΡΕΙΑ έπρεπε να είναι ΈΝΑ, παραμερίζοντας τους κινδύνους που υπάρχουν παίρνοντας αυτές τις αποφάσεις ,και το πιο σημαντικό για τους φοιτητές είναι η στέρηση του δικαιώματος για επιλογή λήψης πανεπιστημιακού πτυχίου στο αντικείμενο τους μετά την περάτωση των σπουδών τους στο τμήμα σε κάποιο άλλο αντίστοιχο ίδρυμα της χώρας όπως προβλέπει ο νόμος για όλους τους άλλους φοιτητές της χώρας, χωρίς να επηρεάζει αυτό τη τοπική κοινωνία , και κανείς δεν βρήκε λίγο κενό στην σελίδα να αναφέρει ή να κάνει ερώτηση δημοσία στους αρμόδιους του Υπουργείου για εμάς, το μέλλον της χώρας , για την νέα γενιά, και αυτό δεν είναι δημοκρατία. 

Ήρθαμε σε επαφή με όλους εκείνους τους αρμοδίους για να τους εκφράσουμε το πρόβλημα μας , και να τους ενημερώσουμε πως το νέο τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας, υπάρχει γιατί υπάρχουν φοιτητές στο παλιό Διοίκηση Επιχειρήσεων ,και πως εάν δεν διασφαλιστούν οι σπουδές τους και ενταχθούν στον νόμο αυτό, είναι σαν να κλείνουν την πόρτα και στα νέα παιδιά που θα εισέρχονταν στο νέο τμήμα. 

Βρήκαμε μόνο υποσχέσεις χωρίς γραπτές δεσμεύσεις , χωρίς πραγματικό ενδιαφέρον κολλημένες φοιτητικές εστίες για χρόνια και αφήνουν τα παιδία στο campus να διαμένουν στις κλίνες με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας καθώς πέφτουν σοφάδες απ’ τα ταβάνια , χαλασμένοι και σκασμένοι θερμοσίφωνες, χαλασμένη θέρμανση , αντιμετωπιζόμαστε όλοι οι φοιτητές σαν ένα κομμάτι χρυσό για επικοινωνιακά παιχνίδια στα χέρια κάποιων και για άλλους είμαστε μια βόμβα! 

Όμως εμείς σαν φοιτητικός σύλλογος αλλά και όλοι οι φοιτητές, είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε τις σπουδές μας με ότι συνεπάγεται αυτό (εκπαιδευτικό προσωπικό, ένταξη στον νόμο περί συγχωνεύσεων και μεταγραφών, ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο τμήμα) , είμαστε εδώ για να ακουστούμε και θέλουμε δίπλα μας αυτούς που ενδιαφέρονται για την νέα γενιά, το μέλλον αυτού του τόπου , και φτάνουν πια τα λόγια , θέλουμε γραπτές δεσμεύσεις και πράξεις και αφήνουμε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τι απόφαση θα πάρουν οι φοιτητές για το μέλλον τους στην γενική συνέλευση την Δευτέρα. Θα είμαστε όλοι παρόν στο δημοτικό συμβούλιο και ελπίζουμε να βρουν λίγο χώρο στο χαρτί τους να μιλήσουν ξεκάθαρα για εμάς, τόσα χρόνια στηρίζουν την τοπική κοινωνία οι φοιτητές, τώρα χρειάζεται να στηρίξει και εκείνη εμάς για το συμφέρον όλων! 

Εκ του φοιτητικού συλλόγου του τμήματος
Read More »
Φοιτητές του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεως: "Μας χάρισαν ψεύτικες υποσχέσεις για πανεπιστημιακό τμήμα στην Ηγουμενίτσα" Φοιτητές του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεως: "Μας χάρισαν ψεύτικες υποσχέσεις για πανεπιστημιακό τμήμα στην Ηγουμενίτσα" Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019 Rating: 5

Κέντρο μεταναστών κλειστού τύπου στο εργοστάσιο Φιλιατών;

Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019
Κέντρο μεταναστών κλειστού τύπου στο εργοστάσιο Φιλιατών;Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι πληροφορίες και οι συζητήσεις, για τη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου μεταναστών κλειστού τύπου, στο κτήριο που στεγαζόταν το εργοστάσιο Φιλιατών.

Στα προαναχωρησιακά κέντρα μεταφέρονται κυρίως οικογένειες και πρόσφυγες που τελούν υπό καθεστώς ελέγχου ασύλου, και θα μεταφερθούν από τα νησιά σε χώρους φιλοξενίας σε όλη την χώρα, σύμφωνα και με τα όσα αποφασίστηκαν από κοινού με τους Περιφερειάρχες,

Σήμερα Παρασκευή, το εργοστάσιο Φιλιατών επισκέφθηκε ειδικό συνεργείο, με σκοπό να ελέγξει την καταλληλότητα ή όχι του συγκεκριμένου κτηρίου.

Είναι άγνωστο εάν τελικά θα επιλεχθεί το εργοστάσιο Φιλιατών, καθώς και ο αριθμός των μεταναστών που θα μπορούν να φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του.

Για τον λόγω αυτό, η δημοτική αρχή Φιλιατών (που φαίνεται να είναι ενήμερη), έχει συγκαλέσει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το απόγευμα της Δευτέρας.
Read More »
Κέντρο μεταναστών κλειστού τύπου στο εργοστάσιο Φιλιατών; Κέντρο μεταναστών κλειστού τύπου στο εργοστάσιο Φιλιατών; Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019 Rating: 5

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας για την αναστολή λειτουργίας για το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας

Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019
Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας για την αναστολή λειτουργίας για το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας 


Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχωρά, όπως ανακοίνωσε «στην αναστολή της έναρξης λειτουργίας 38 τμημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης». 

Ανάμεσα στα τμήματα που καταργούνται περιλαμβάνεται και το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας της Ηγουμενίτσας με το οποίο θα συνεχίζονταν η λειτουργία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή μας. 

Μετά την αναστολή λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και την κατάργηση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η διεύρυνση των δυνατοτήτων μόρφωσης της νεολαίας στο δημόσιο Πανεπιστήμιο δέχεται ένα ακόμη πλήγμα. Πλήγμα δέχεται και η ελληνική περιφέρεια, τα περιφερειακά πανεπιστήμια και η ανάπτυξη που θα μπορούσε να επιφέρει η λειτουργία των νέων τμημάτων. 

Δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση σε αυτή την επιλογή που ακυρώνει τη συμμετοχή της Θεσπρωτίας στον χάρτη της Ανώτατης εκπαίδευσης. 

Προφανώς ο σχεδιασμός της κυβέρνησης της ΝΔ περιλαμβάνει και άλλες εκπλήξεις στην περιοχή μας. Αναμένεται αλλαγή στάσης και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα όπως το προσφυγικό, η πώληση του ΟΛΗΓ, ο σχεδιασμός του εμπορευματικού κέντρου που απαιτούν επαγρύπνηση και οργάνωση αγώνων με τη συμμετοχή όλων για να ανακοπούν. 

Καλούμε τους φορείς και τους πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας σε εγρήγορση για να αποτρέψουμε πολιτικές που θα σηματοδοτούν την εγκατάλειψη της περιοχή μας. 

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 
Read More »
Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας για την αναστολή λειτουργίας για το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας για την αναστολή λειτουργίας για το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019 Rating: 5

Ταχύτατη η εξέλιξη του πεζοπορικού τουρισμού, το συμπέρασμα της 3ης Πανελλήνιας Συνάντησης Μονοπατιών

Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019
Ταχύτατη η εξέλιξη του πεζοπορικού τουρισμού, το συμπέρασμα της 3ης Πανελλήνιας Συνάντησης Μονοπατιών 


Ένα σημαντικό βήμα σε πανελλαδικό επίπεδο, προς την κατεύθυνση της ανάμειξης και αξιοποίησης των παραδοσιακών μονοπατιών ώστε να συντελέσουν στην τουριστική προώθηση των τόπων που βρίσκονται αλλά και γενικότερα της Ελλάδας, έγινε στο Μέτσοβο το διήμερο 2,3/11/2019 μέσω της 3ης Πανελλήνιας Συνάντησης Μονοπατιών που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου. 

Οι 156 συμμετέχοντες που υπερκάλυψαν από καιρό τις υπάρχουσες θέσεις, από 62 φορείς και οργανώσεις της νησιώτικης και στεριανής Ελλάδας, μέσω 32 εισηγήσεων και παρουσιάσεων ανέδειξαν την ταχύτατη ανάπτυξη του συγκεκριμένου πεδίου στη χώρα. Παράλληλα διαπιστώθηκαν προβλήματα που έχουν προκύψει και έγιναν προτάσεις για επίλυσή τους, ενώ πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εισηγήσεις για περαιτέρω ανάπτυξη μέσα από συγκεκριμένο πλάνο και δίκτυο. 

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε την ανάγκη για συστηματική δουλειά όλων όσων ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο καθώς και την ανάγκη συνεργασίας για επίτευξη των στόχων που θα βοηθήσουν τον τόπο αλλά και όσους ενεργοποιούνται στο ευρύτερο χώρο που επηρεάζουν οι πεζοπορικές διαδρομές. 

H Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου σε θέματα Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Εμπορίου κα Σταυρούλα Μπραϊμη- Μπότση καλωσορίζοντας τα μέλη της διοργάνωσης τους παρότρυνε να γνωρίσουν όλη την Ήπειρο, έναν τόπο που το μέλλον του ανήκει ιδίως στον τομέα του Εναλλακτικού τουρισμού 


O Δήμαρχος Μετσόβου κ Κώστας Τζαφέας καλωσόρισε τους συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα ενώ ευχαρίστησε την Περιφέρεια Ηπείρου για τη στήριξη στον τομέα ανάδειξης των μονοπατιών και ανάπτυξης του πεζοπορικού τουρισμού, τονίζοντας τις ωφέλειες για το Μέτσοβο από το πιστοποιημένο μονοπάτι Ursa trail 

Από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι συντονισμού της διοργάνωσης Ηλίας Γκαρτζονίκας από την Περιφέρεια Ηπείρου και Νίκος Καλοφύρης από τον Αθλητικό Όμιλο Μετσόβου αναφέρθηκαν στην ταχύτατη εξέλιξη του Πεζοπορικού Τουρισμού και στην ανάγκη συντονισμού και ανάπτυξης δικτύου όλων όσων ενδιαφέρονται για αυτόν τον τομέα. 

Γενικότερα, το πλαίσιο των εργασιών πέραν των παρουσιάσεων μονοπατιών, περιλάμβανε το θεσμικό και νομικό πλαίσιο και την ανάγκη προσαρμογής του, την ασφάλεια των πεζοπόρων, τις δυνατότητες ανάπτυξης τόπων μέσω της αξιοποίησης των μονοπατιών και τις μελλοντικές εξελίξεις που απορρέουν από την επικείμενη εφαρμογή του Μητρώου Μονοπατιών από την πολιτεία αλλά και τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πεζοπόρων που εκπροσωπήθηκε στην διοργάνωση από το κορυφαίο στέλεχός της, τον Πρόεδρο της ERA κ. Μπόρις Μίσιτς, που εκπροσωπεί 54 Ομοσπονδίες απο 34 χώρες της Ευρώπης και συνολικά 3.000.000 εγγεγραμμένα μέλη. 

Η κατά γενική ομολογία των συμμετεχόντων για την ποιότητα και τον πλουραλισμό που χαρακτήρισε τη διοργάνωση, περιλάμβανε εκτός των διήμερων εργασιών στους χώρους του ΜΕΚΔΕ, ακόμη ένα διήμερο με πεζοπορία στο πιστοποιημένο μονοπάτι Ursa Trail του Μετσόβου και στο υπό πιστοποίηση Epirus Trail που συνθέτει πάνω στο παλιό δίκτυο η Περιφέρεια Ηπείρου. 

Επίσης, στο πλαίσιο αυτό, σημαντική ήταν η επίσκεψη σε πανέμορφα φθινοπωρινά τοπία του Ζαγορίου με αφορμή την παρουσίαση σημείων ενδιαφέροντος και εκθεσιακών χώρων στο Γεωπάρκο Βίκου- Αώου που αποτελεί Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO. 


Η 3η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις οργανωτικές ομάδες των Ursa Trail και Epirus Trail. 

Η επόμενη Συνάντηση αποφασίστηκε να γίνει στην Ξάνθη όπου βρίσκεται το πιστοποιημένο μονοπάτι Nestos- Rodopi Trail 

Χαρακτηριστική της απήχησης και της επιτυχίας της διοργάνωσης είναι η κατωτέρω επιστολή του Μπόρις Μίσιτς Πρόεδρου της ERA (Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πεζοπόρων) που εκπροσωπεί 54 Ομοσπονδίες από 34 χώρες της Ευρώπης, που έχουν συνολικά 3.000.000 Εγγεγραμμένα μέλη, προς τον Συντονιστή της Διοργάνωσης εκ μέρους της Περιφέρειας κ. Ηλία Γκαρτζονίκα: 
«Μετά την επιστροφή στο σπίτι, θα ήθελα να εκφράσω για μια ακόμη φορά τις μεγάλες ευχαριστίες μου για το έργο σας για αυτό το συνέδριο, το οποίο ήταν οργανώθηκε και υλοποιήθηκε πολύ καλά. 
Πιστεύω ότι όλοι οι συμμετέχοντες φέρνουν μαζί τους μόνο θετικές εντυπώσεις, αν και ο καιρός δεν ήταν ευνοϊκός για εμάς. Αλλά χαμόγελα σε όλα τα πρόσωπα των συμμετεχόντων σας έδειξαν την ικανοποίηση και την ευχαρίστησή τους.
Θα ήθελα επίσης να σας ευχαριστήσω προσωπικά για τη μέριμνα προσωπικά για μένα και να καταστήσω την παραμονή μου στην Ήπειρο εντελώς αξέχαστη. Εσείς και ο Νίκος με κάνατε να νοιώθω πολύ χαλαρός και αισθάνομαι ότι ήμουν περιτριγυρισμένος από φίλους.
Σας ευχαριστώ πολύ και αν μπορώ να σας βοηθήσω με οποιονδήποτε τρόπο, μην διστάσετε να με καλέσετε.
Με χαρά, Μπόρις»
Read More »
Ταχύτατη η εξέλιξη του πεζοπορικού τουρισμού, το συμπέρασμα της 3ης Πανελλήνιας Συνάντησης Μονοπατιών Ταχύτατη η εξέλιξη του πεζοπορικού τουρισμού, το συμπέρασμα της 3ης Πανελλήνιας Συνάντησης Μονοπατιών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019 Rating: 5

Κέντρο Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ: Βιωματικά Εργαστήρια για τους νηπιαγωγούς της Θεσπρωτίας

Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019
Κέντρο Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ: Βιωματικά Εργαστήρια για τους νηπιαγωγούς της Θεσπρωτίας


Το Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ» και το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Ηπείρου συνδιοργανώνουν 2 Βιωματικά Εργαστήρια για τους/τις νηπιαγωγούς του Νομού Θεσπρωτίας στις 12 και 14 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Πάνθεον Ηγουμενίτσας και ώρες 9.30 – 13.00. 

Εισηγήτρια των εργαστηρίων με θέμα : «Χτίζοντας στις Δυνάμεις μας, Ονειρευόμαστε το Αύριο» θα είναι η κα Κων/να Ζιάγκου, Ψυχολόγος-Οικογενειακή Σύμβουλος και Επιστημονικά Υπεύθυνη στο Κ.Π. ΑΡΙΑΔΝΗ, και συντονίστρια η κα Δήμητρα Γκανιάτσα, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ 60 του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. 

Το Κέντρο Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ συνεχίζει να διερευνά και να αφουγκράζεται τις ανάγκες των εκπαιδευτικών και να ανταποκρίνεται σε αυτές, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας δράσεις με τρόπους δημιουργικούς, καινοτόμους και προσαρμοσμένους στην συγκεκριμένη ομάδα. 

Στόχος της παρέμβασης με την συμμετοχή 60 νηπιαγωγών του νομού είναι η ανάπτυξη των κοινωνικών-συναισθηματικών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών και η προσωπική ενδυνάμωση αναφορικά με τον επαγγελματικό τους ρόλο. 

Από το Κέντρο Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ
Read More »
Κέντρο Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ: Βιωματικά Εργαστήρια για τους νηπιαγωγούς της Θεσπρωτίας Κέντρο Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ: Βιωματικά Εργαστήρια για τους νηπιαγωγούς της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019 Rating: 5

Μάριος Κάτσης: «Η κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση κατάργησης του Πανεπιστημιακού Τμήματος στην Ηγουμενίτσα»

Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019
Μάριος Κάτσης: «Η κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση κατάργησης του Πανεπιστημιακού Τμήματος στην Ηγουμενίτσα» Η Νέα Δημοκρατία μέσα από τις σημερινές δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας κας. Κεραμέως και του Υφυπουργού Παιδείας κου. Διγαλάκη, καταργεί στην ουσία 37 Πανεπιστημιακά Τμήματα σε όλη την Ελλάδα που ίδρυσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων είναι το Πανεπιστημιακό Τμήμα «Μετάφρασης και Διερμηνείας» στην Ηγουμενίτσα που ιδρύθηκε με τον ν.4559/2019. 

Η κα. Κεραμέως, αφού πρώτα με θράσος έριξε στάχτη στα μάτια των θεσπρωτών με την απάντηση σε σχετική ερώτηση που κατέθεσα, λέγοντας ότι ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ ισχύει κανονικά, έρχεται τώρα να κλείσει στην ουσία το νεοϊδρυθέν Τμήμα, λέγοντας μάλιστα ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση τα ίδρυσε μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τοπικιστικά αιτήματα. 

Αναρωτιόμαστε: 

Είναι μικροπολιτικές σκοπιμότητες οι σύμφωνες γνώμες για τη λειτουργία του νεοϊδρυθέντος Τμήματος στην Ηγουμενίτσα οι θετικές εισηγήσεις των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του τέως ΤΕΙ Ηπείρου, που βασίστηκαν σε ακαδημαϊκά κριτήρια; 

Είναι μικροπολιτικές σκοπιμότητες οι τοποθετήσεις όλων των τοπικών φορέων και τα ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, τα οποία ζητούν να λειτουργήσει κανονικά το νεοϊδρυθέν Τμήμα όπως προβλέπει ο Νόμος του ΣΥΡΙΖΑ; 

Ή μήπως είναι μικροπολιτική σκοπιμότητα το πάγιο αίτημα μιας ολόκληρης κοινωνίας να μην εξαιρεθεί από τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης; Φυσικά και δεν είναι! Είναι, όμως, πολιτική αλητεία της Νέας Δημοκρατίας, αφού με το «Σχέδιο Αθηνά» έκλεισε δυο Τμήματα του πρώην ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα, στη συνέχεια επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να διαμαρτύρεται με πρωτοφανή ένταση για το μέλλον του Τμήματος που είχε απομείνει, κατόπιν τον Αύγουστο του 2018 να καταψηφίζει στη Βουλή την ίδρυση του νέου Τμήματος και πλέον να έρχεται ως κυβέρνηση ουσιαστικά να καταργεί το Τμήμα, αφήνοντας τη Θεσπρωτία για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια χωρίς ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Αποδεικνύεται ότι η Νέα Δημοκρατία είχε πάρει εξ αρχής την πολιτική απόφαση για το μέλλον του Τμήματος, αγνοώντας επιδεικτικά τους πάντες, τοπική κοινωνία, φορείς, αυτοδιοίκηση, πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς και τα ακαδημαϊκά κριτήρια με βάση τα οποία ιδρύθηκε το Τμήμα. 

Καλώ τον τοπικό κυβερνητικό βουλευτή κ. Βασίλη Γιόγιακα να πάρει δημόσια θέση υπέρ της λειτουργίας του νεοϊδρυθέντος Πανεπιστημιακού Τμήματος στην Ηγουμενίτσα και να καταψηφίσει στη Βουλή την επερχόμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησής του, που εξαφανίζει τη Θεσπρωτία από τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Καλώ όλους τους τοπικούς φορείς, την τοπική κοινωνία και της πανεπιστημιακή κοινότητα, που σύσσωμοι υποστήριξαν την ίδρυση του Τμήματος, να αντιδράσουν απέναντι στην απαράδεκτη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. 

Τέλος, καλώ την κυβέρνηση να πάρει πίσω τη σημερινή της απόφαση και να προχωρήσει στην άμεση λειτουργία του Τμήματος.
Read More »
Μάριος Κάτσης: «Η κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση κατάργησης του Πανεπιστημιακού Τμήματος στην Ηγουμενίτσα» Μάριος Κάτσης: «Η κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση κατάργησης του Πανεπιστημιακού Τμήματος στην Ηγουμενίτσα» Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Για την Τετάρτη αναβάλλεται η συνάντηση για τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων

Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019
Ηγουμενίτσα: Για την Τετάρτη αναβάλλεται η συνάντηση για τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων


Το Π.Α.Κ.Π.ΠΟ του Δήμου Ηγουμενίτσας και ο Δήμος Ηγουμενίτσας σας ενημερώνουν ότι η προγραμματισμένη πρώτη διερευνητική συνάντηση φορέων-εθελοντών, με θέμα τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων του Δήμου μας, που ήταν προγραμματισμένη για την Δευτέρα 11-11-2019, αναβάλλεται λόγω έκτακτου Δημοτικού συμβουλίου, και ορίζεται νέα ημερομηνία συνάντησης την Τετάρτη 13-11-2019 και ώρα 20:00μ.μ στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Για την Τετάρτη αναβάλλεται η συνάντηση για τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων Ηγουμενίτσα: Για την Τετάρτη αναβάλλεται η συνάντηση για τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019 Rating: 5

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας για τη τύχη του τμήματος της Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019
Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας για τη τύχη του τμήματος της Ηγουμενίτσας Καλείστε σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας που θα γίνει στις 11 Νοεμβρίου 2019 ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου (οδός Σουλίου αρ.3) για συζήτηση και λήψη απόφασης στο παρακάτω έκτακτο θέμα :

ΘΕΜΑ:
Νέα δεδομένα στην Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση και η τύχη του τμήματος της Ηγουμενίτσας μετά τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. -Εισηγητής: Δήμαρχος.

Ο λόγος του κατεπείγοντος συνίσταται στο ότι πρέπει να προβούμε άμεσα σε διατύπωση θέσης ενόψει της επικείμενης νομοθέτησης.
Read More »
Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας για τη τύχη του τμήματος της Ηγουμενίτσας Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας για τη τύχη του τμήματος της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019 Rating: 5

Κρούσμα ιογενούς μηνιγγίτιδας σε νηπιαγωγείο της Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019
Κρούσμα ιογενούς μηνιγγίτιδας σε νηπιαγωγείο της Ηγουμενίτσας


Κρούσμα ιογενούς μηνιγγίτιδας σε νηπιαγωγείο της Ηγουμενίτσας σημειώθηκε την Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες του thespro.gr.

Συγκεκριμένα, κοριτσάκι που πηγαίνει στο συγκεκριμένο νηπιαγωγείο της Ηγουμενίτσας, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο των Ιωαννίνων και η διάγνωση είναι μηνιγγίτιδα ιογενούς αιτιολογίας και όχι βακτηριακής προέλευσης.

Που σημαίνει ότι δεν οφείλεται στον μηνιγγιτιδόκοκκο Α ή Β τύπου που είναι και πιο κολλητικοί.

Το κοριτσάκι δεν διατρέχει κίνδυνο και αναρρώνει στο νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Το συγκεκριμένο νηπιαγωγείο, για προληπτικούς λόγους, θα παραμείνει κλειστό όλη την εβδομάδα που διανύουμε. 

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, έγινε άμεσα γνώστης του προβλήματος και έδρασε αστραπιαία με ψεκασμό και απολύμανση του νηπιαγωγείου, ενημερώνοντας και καθησυχάζοντας παράλληλα τους γονείς των υπόλοιπων μαθητών, αλλά και τους γονείς μαθητών από γειτονικά σχολεία.

Καθησυχαστικοί είναι και οι γιατροί, αφού όπως προαναφέραμε, το κρούσμα οφείλεται ιό και δεν μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Read More »
Κρούσμα ιογενούς μηνιγγίτιδας σε νηπιαγωγείο της Ηγουμενίτσας Κρούσμα ιογενούς μηνιγγίτιδας σε νηπιαγωγείο της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Την Δευτέρα η πρώτη συνάντηση για τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων

Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019
Ηγουμενίτσα:  Την Δευτέρα η πρώτη συνάντηση για τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων 


Το Π.Α.Κ.Π.ΠΟ του Δήμου Ηγουμενίτσας και ο Δήμος Ηγουμενίτσας προσκαλούν όλους τους φορείς και εθελοντές του Δήμου μας στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα 11-11-2019 και ώρα 20:00 μ.μ στην πρώτη διερευνητική συνάντηση με θέμα τις εκδηλώσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Την Δευτέρα η πρώτη συνάντηση για τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων Ηγουμενίτσα:  Την Δευτέρα η πρώτη συνάντηση για τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019 Rating: 5

Νέα έργα Πολιτισμού, Περιβάλλοντος κ.α. θα υλοποιήσει η Περιφέρεια- μέσω προγραμματικών συμβάσεων

Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019
Νέα έργα Πολιτισμού, Περιβάλλοντος κ.α. θα υλοποιήσει η Περιφέρεια- μέσω προγραμματικών συμβάσεων 


Tη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για νέα έργα Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, αγροτικών υποδομών κ.α. ενέκρινε στη πρώτη της συνεδρίαση με τη νέα σύνθεση η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου. 

Τα μέλη της Επιτροπής καλωσόρισε η Πρόεδρος, Θεματική Αντιπεριφερειάρχης κ. Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση και αμέσως μετά εξελέγη ομόφωνα Αντιπρόεδρος εκ μέρους των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης ο κ. Δημήτριος Δημητρίου, που ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος. 

Αναλυτικά εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων: 

Με το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού με τις κατά τόπο Ιερές Μητροπόλεις για τα έργα: 
Συντήρηση μέρους των τοιχογραφιών του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου του Κατσούρη Άρτας, προϋπολογισμού 25.000 ευρώ 
Συντήρηση βυζαντινών τοιχογραφιών του Βυζαντινού ναού της Κόκκινης Εκκλησιάς Άρτας προϋπολογισμού 37.200 €: 
Συντήρηση και αποκατάσταση του εικονογραφικού διακόσμου του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεστών Ιωαννίνων προϋπολογισμού 100.000 € 
Καθαρισμός ξυλόγλυπτου τέμπλου του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Αθανασίου Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 24.800 ευρώ 

Με το Δήμο Κόνιτσας για τα έργα: 
«Καθαρισμός ιαματικών πηγών Νέλλες στην Κλειδωνιά δήμου Κόνιτσας » προϋπολογισμού 24.000€ 
«Προμήθεια σωλήνων ύδρευσης πολυαιθυλενίου για την εξυπηρέτηση ιχθυοκαλλιεργητών Τ.Κ Καλλιθέας Δήμου Κόνιτσας» προϋπολογισμού 6.815,04 ευρώ. 

Με το Δήμο Ζαγορίου για τις μελέτες: 
«ΕΡΓΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ, ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΠΑΠΙΓΚΟΥ. 
«ΕΡΓΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ, ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΡΙΣΤΗΣ» 

Με το Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων για τη μελέτη: : «Φωτισμός μονοπατιού και καταρρακτών στο Δ.Δ Καταρράκτη δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων», προϋπολογισμού 97.000 €. 
Με την 6η ΥΠΕ για το έργο: «Προμήθεια παραθύρων Κέντρου Υγείας Μετσόβου», προϋπολογισμού 62.000 €. 
Με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για το έργο «ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΥΝΗΤΙΚΩΣ ΤΟΞΙΚΩΝ ΜΙΚΡΟΦΥΚΩΝ ΣΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ ΚΟΛΠΟ (Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2019-2020», προϋπολογισμού 9.964,00 € 
Με το ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς για την «Προμήθεια πίνακα μέσης τάσης ( τύπου DMI-M) και υλικών υψηλής τάσης για αποκατάσταση αντλιοστασίου ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς», προϋπολογισμού 24.800,00 €. 
Με τον ΓΟΕΒ πεδιάδας Άρτας για την «Προμήθεια Μονάδας αντιστάθμισης Μ/Σ 800KVA και Πίνακα πυκνωτικής αντιστάθμισης 500KVAR αντλιοστασίου Βίγλας ( ΓΟΕΒ πεδιάδας Άρτας)», προϋπολογισμού 24.800,00 € 

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, γνωμοδότησε επίσης θετικά επί όλων των φακέλων Μ.Π.Ε. που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση.
Read More »
Νέα έργα Πολιτισμού, Περιβάλλοντος κ.α. θα υλοποιήσει η Περιφέρεια- μέσω προγραμματικών συμβάσεων Νέα έργα Πολιτισμού, Περιβάλλοντος κ.α. θα υλοποιήσει η Περιφέρεια- μέσω προγραμματικών συμβάσεων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019 Rating: 5

Προβλήματα από καταπτώσεις στην εθνική οδό Ηγουμενίτσας - Πλαταριάς

Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019
Προβλήματα από καταπτώσεις στην εθνική οδό Ηγουμενίτσας - Πλαταριάς


Προβλήματα από καταπτώσεις χώματος και πετρών, αντιμετωπίζουν οι οδηγοί που κινούνται στην εθνική οδό Ηγουμενίτσας - Πλαταριάς, στο ύψος των "πετρελαίων".

Η ισχυρή βροχόπτωση που συνεχίστηκε όλο το βράδυ, είχε σαν αποτέλεσμα να γεμίσει ο δρόμος με χώματα και πέτρες και να έχει κλείσει από την τροχαία, η μία λωρίδα κίνησης των οχημάτων.

Δεκάδες είναι τα σημεία και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Θεσπρωτίας που επηρεάστηκαν από την κακοκαιρία, κυρίως από καταπτώσεις βράχων και δέντρων. 

Τα περισσότερα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση έχουν αποκατασταθεί ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως δεν παρατηρήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα.
Πράγμα που αποδεικνύει πως ο σωστός καθαρισμός των ρεμάτων από την Περιφέρεια, αλλά και η έγκαιρη προετοιμασία από την πλευρά των Δήμων και του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, απέτρεψαν για φέτος, τουλάχιστον εώς τώρα, να παρατηρηθούν φαινόμενα, τα οποία είχαμε συνηθίσει να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο.
Read More »
Προβλήματα από καταπτώσεις στην εθνική οδό Ηγουμενίτσας - Πλαταριάς Προβλήματα από καταπτώσεις στην εθνική οδό Ηγουμενίτσας - Πλαταριάς Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019 Rating: 5

Ο συνδυασμός Δημητρίου για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019
Ο συνδυασμός Δημητρίου για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας


Στη συνεδρίαση της 4ης Νοεμβρίου 2019 του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας πριν την συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ο επικεφαλής της παράταξή μας δημοτικός σύμβουλος Θωμάς Δημητρίου υπέβαλε προς τον Δήμαρχο τα παρακάτω ερωτήματα:

1. Σχετικά με τον απολεσθέντα φάκελο των ΚΕΠ θα θέλαμε μία ενημέρωση και μία απάντηση στα ερωτήματα. 
α) Όρισε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση την επιτροπή για την ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ);
β) Αν την έχει ορίσει και έχει ξεκινήσει το έργο της, έχουμε οτιδήποτε ανακοινώσιμο από την πορεία της εξέτασης – έρευνας;
γ) Ερώτηση ανεξάρτητη από τα παραπάνω. Υπάρχει και λειτουργεί Υπηρεσιακό Συμβούλιο Υπαλλήλων Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Θεσπρωτία;

2. Τι έχει γίνει από την πλευρά του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το Πανεπιστημιακό τμήμα «Μετάφρασης και Διερμηνείας» της Ηγουμενίτσας; Την πρότασή που σας έχει καταθέσει η παράταξή μας για τη συγκρότηση επιτροπής εξ’ όλων των φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας για μία ισχυρή πίεση προς την Πρυτανεία και το Υπουργείο Παιδείας την επαναφέρουμε.

3. Τη συνάντηση, που σας είχαμε προτείνει και την είχατε αποδεχθεί, του Δημοτικού Συμβουλίου με τους Προέδρους των Κοινοτήτων για την ενημέρωσή μας ως προς τα προβλήματα των κοινοτήτων, ώστε ενημερωμένοι να προετοιμαστούμε για μια ποιο ουσιαστική συμμετοχή κατά την συζήτηση της κατάρτισης του Τεχνικού Προγράμματος και του προϋπολογισμού του Δήμου Ηγουμενίτσας του έτους 2020.

4. Ο Δήμος μας είναι έτοιμος να δηλώσει την περιουσία του, που βρίσκεται στις κοινότητες Ν. Σελεύκειας - Μαυρουδίου – Καστρίου – Αγίου Βλασίου -Γραικοχωρίου και σε όποια άλλη κοινότητα καλείται να κάνει δηλώσεις στο κτηματολόγιο μέχρι τον Ιανουάριο του 2020; Θα θέλαμε κ. Δήμαρχε σε κάποιο από τα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια να πληροφορηθούμε την περιουσιακή κατάσταση του Δήμου στο σύνολό της, αυτήν που έχει δηλωθεί στο κτηματολόγιό κατά το παρελθόν και αυτήν που πρόκειται να δηλωθεί μέχρι τον Ιανουάριο, αλλά και των υπόλοιπων κοινοτήτων για τις οποίες δεν έχει κληθεί ακόμα να το πράξει. Επίσης θέλουμε να μας πληροφορήσετε, ποιές περιουσίες φερόμενες ως Δημοτικές απώλεσε ο Δήμος στη διεκδίκησή τους από ιδιώτες, την τελευταία τουλάχιστον εικοσαετία; 

Η απάντηση του Δημάρχου
- Για τον απολεσθέντα φάκελο του ΚΕΠ μας είπε ότι η Περιφερειακή Διοίκηση δεν έχει ορίσει ακόμα επιτροπή για την ΕΔΕ.
- Για το Υπηρεσιακό Συμβούλιο είπε ότι δεν έχει οριστεί με ευθύνη της Περιφερειακής Διοίκησης.
- Στην συνάντησή τους με την Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως και με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αλμπάνη, ο Δήμαρχος από κοινού με τον βουλευτή Β. Γιόγιακα, ζήτησαν να πάρουν απάντηση μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου αν πρόκειται να λειτουργήσουν ή όχι το νέο Πανεπιστημιακό τμήμα! 

Από τη διατύπωση βέβαια της ερώτησης που υπέβαλαν δεν προκύπτει η επιτακτική απαίτηση για τη λειτουργία του νέου Πανεπιστημιακού τμήματος «Μετάφρασης και Διερμηνείας», όπως, κατά την εκτίμησή μας, όφειλαν να κάνουν.
- Για τη συνάντηση με τους προέδρους των Κοινοτήτων είπε ότι θα γίνει, χωρίς όμως να το προσδιορίσει χρονικά.
- Στην τέταρτη ερώτηση είπε ότι, θα απαντήσει σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στη συνέχεια της συνεδρίασης και κατά τη διαδικασία που ακολούθησε, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής Παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» τοποθετήθηκαν και επιχειρηματολόγησαν επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, υπερψήφισαν όσα θέματα έκριναν ότι κινούνται προς το συμφέρον του Δήμου, ενώ άσκησαν κριτική και καταψήφισαν όσα έκριναν ότι δεν θα λειτουργήσουν υπέρ αυτού.
Read More »
Ο συνδυασμός Δημητρίου για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας Ο συνδυασμός Δημητρίου για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019 Rating: 5

Σύσκεψη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Θεσπρωτίας με τα ΔΣ των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων

Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019
Σύσκεψη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Θεσπρωτίας με τα ΔΣ των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων


Τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Θεσπρωτίας με τα ΔΣ των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων . 

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι Σύλλογοι των 1ου Δημ. Σχολ. Ηγ/τσας , 3ου Δημ. Σχολ. Ηγ/τσας, 4ου Δημ. Σχολ. Ηγ/τσας , 5ου Δημ. Σχολ. Ηγ/τσας, 2ου Δημ . Σχολ. Φιλιατών , Δημ. Σχολ .Καστρίου , Νη/γειο Αγίου Βλάσιου , Δημ. Σχολείο Παραποτάμου . 

Σε μια γόνιμη και δημιουργική συζήτηση πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης . Από τη συζήτηση αναδείχθηκαν τα ζητήματα των μόνιμων διορισμών και των κενών εκπαιδευτικού προσωπικού που υπάρχουν ακόμα στα Σχολεία , κυρίως τα κενά στην ειδική αγωγή και στις ειδικότητες , τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής , συντήρησης και επισκευής των Σχολείων καθώς και η βελτίωση των αύλειων χώρων . Αναδείχθηκε το θέμα της στέγασης του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου καθώς και η ανυπαρξία προγράμματος για τη στέγαση των νηπιαγωγείων , ιδίως μετά την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής , θέματα πυρασφάλειας των σχολικών μονάδων αλλά και η αναγκαιότητα πραγματοποίησης ελέγχου αντισεισμικής προστασίας για το σύνολο των διδακτηρίων . 

Κοινή πεποίθηση όλων των εκπροσώπων των Συλλόγων αποτελεί ότι η προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων τόσο προς τις Δημοτικές αρχές όσο και προς την Κυβέρνηση , θα πρέπει να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και δράσεων. 

Η λειτουργία του Δημόσιου Σχολείου μας αφορά όλους . Είναι υπόθεση όλων μας , γονιών και εκπαιδευτικών .
Read More »
Σύσκεψη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Θεσπρωτίας με τα ΔΣ των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Σύσκεψη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Θεσπρωτίας με τα ΔΣ των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019 Rating: 5

Ηλίας Καταβάτης: Ο Θεσπρωτός πρωταθλητής στην σφαίρα που ανεβαίνει στο ρινγκ

Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019
Ηλίας Καταβάτης: Ο Θεσπρωτός πρωταθλητής στην σφαίρα που ανεβαίνει στο ρινγκ


Ο Ηλίας Καταβάτης με πανελλήνιες διακρίσεις στο στίβο πλέον δοκιμάζει τις δυνάμεις του στην πυγμαχία

Η Πάτρα έχει παράδοση στην πυγμαχία και αυτός ήταν ο λόγος που ο πρωταθλητής της σφαιροβολίας, Ηλίας Καταβάτης, άφησε τον κλασικό αθλητισμό και ανέβηκε στο ρινγκ για να αγωνισθεί στο πρωτάθλημα της μεγάλης κατηγορίας των ανδρών.

Δύο διαφορετικά αθλήματα, τα οποία όμως έχουν σαν βάση τους τη δύναμη, με την πυγμαχία να ενθουσιάζει το νεαρό αθλητή.

Ο Ηλίας Καταβάτης από μικρή ηλικία έχει καταφέρει να πανηγυρίσει τίτλους και μετάλλια, ωστόσο η μη πρόκρισή του στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων στην σφαίρα έφερε και τους τίτλους τέλους για την καριέρα του στον στίβο.
Η ίδρυση του τμήματος πυγμαχίας του Παναθηναϊκού στην Πάτρα του έδωσε το κίνητρο για να ξεκινήσει, ωστόσο φέτος θα αγωνισθεί για πρώτη φορά στην κατηγορία των αδρών με την φανέλα της ΕΑΠ.
Ο ελπιδοφόρος πυγμάχος μιλά για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στον στίβο, ενώ μοιράζεται μαζί μας τον ενθουσιασμό του για την πυγμαχία.


Πώς ξεκίνησες τον αθλητισμό;
Στην αρχή με ξεχώρισαν στο σχολείο σαν ταλέντο για μήκος, ενώ στη συνέχεια έκανα κάποιες ...παύσεις από τις προπονήσεις μπλέκοντας με κακές παρέες. Ωστόσο επέστρεψα και ξεκίνησα τις ρίψεις έχοντας καλές επιδόσεις. Η αλήθεια είναι πάντως ότι και στο μήκος είχα καλές επιδόσεις, αλλά με κέρδισε η σφαίρα.

Πόσο δύσκολο είναι να κάνεις πρωταθλητισμό στην Ελλάδα;
Υπάρχουν πόλεις που δίνουν μεγάλο βάρος στον αθλητισμό. Για παράδειγμα μια τέτοια πόλη είναι η Πάτρα, όπου είναι σε υψηλό επίπεδο ο στίβος και η πυγμαχία βοηθώντας οι ομάδες να προωθηθούν οι αθλητές σε ερασιτεχνικό επίπεδο.


Στην Ηγουμενίτσα που ξεκίνησες τον αθλητισμό, πώς ήταν τα πράγματα;
Οι εγκαταστάσεις ήταν τραγικές, αλλά τα καταφέραμε υπό αντίξοες συνθήκες. Επίσης δεν υπήρχε και η κατάλληλη γνώση από τους προπονητές, όπου κάποιοι έχουν μείνει στα παλιά πρότυπα προπονήσης.

Τί είναι σημαντικό για έναν αθλητή;
Η τεχνική είναι το Α και το Ω για κάθε αθλητή, αν έχεις τεχνική τα υπόλοιπα δουλεύονται καλύτερα, όπως δύναμη και ταχύτητα.


Ένα παιδί με τόσες επιτυχίες και πανελλήνια πρωταθλήματα στον στίβο, γιατί τα παρατάει;
Απογοητεύτηκα, δεν βρήκαμε χημεία με τον προπονητή μου όταν ήρθα στην Πάτρα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χάσω μία κορυφαία διοργάνωση το ευρωπαϊκό νέων, στο οποίο δεν κατάφερα να προκριθώ. Είχα θυσιάσει πολλά πράγματα ακόμη και το σώμα μου, που δεν μου άρεσε στα 120 κιλά ή ακόμη και μια βόλτα με τους φίλους μου γιατί δεν είχα χρόνο. Δεν πήρα αυτό που ήθελα και απογοητεύτηκα.


Όλες αυτές οι θυσίες δεν σε πείσμωσαν για να μην τα παρατήσεις;
Προσπάθησα να συνεχίσω ζητώντας από έναν συναθλητή μου να με προπονήσει, αλλά δεν ευδοκίμησε ούτε αυτό. Μου αρνήθηκε και έτσι τα παράτησα. Έκανα λίγο καιρό CrossFit και μετά ήρθε η πυγμαχία στη ζωή μου που είναι ένα διαφορετικό άθλημα το οποίο με ενθουσιάζει. Μου αρέσει και σαν αυτοάμυνα, όπου μπορείς σε έναν καβγά να χειριστείς κάποιες καταστάσεις, αλλά και σαν γυμναστική. Σημαντικό ρόλο βέβαια έπαιξε ότι η Πάτρα έχει παράδοση στο άθλημα, αν ήμουν σε άλλη πόλη δεν νομίζω να πήγαινα.


Η πρώτη επαφή με το ρινγκ;
Ξεκίνησα στην ΠΥΓΜΗ με τον Λάμπρο Μιχαλόπουλο γιατί είχε πολλές επιτυχίες, αλλά έτυχα σε κακή στιγμή και σε άτυχη περίοδο. Έτσι αποφάσισα να πάω κάπου και από την στιγμή που άκουσα ότι ανοίγει ο Παναθηναϊκός γυμναστήριο στην Πάτρα και ως δηλωμένος Παναθηναϊκός έβγαλα δελτίο.
Ωστόσο ούτε και με το τριφύλλι κατάφερα να αγωνισθώ και θα κάνω ντεμπούτο φέτος με την ΕΑΠ με τον Χρήστο Κλαμπανά προπονητή, όπου η συνεργασία μας είναι τέλεια και είναι σαν άνθρωπος πολύ καλός.Θα αγωνισθείς με το "καλημέρα" στην μεγάλη κατηγορία των ανδρών της πυγμαχίας. Σε αγχώνει αυτό;
Δεν φοβάμαι κάτι, κάνω την προπόνηση μου και θα επιδιώξω ό,τι καλύτερο μπορώ. Η αλήθεια είναι ότι δεν αγχώνομαι ενθουσιάζομαι. Θέλω να το ζήσω και αν υπάρχει φόβος για το άγνωστο μπορώ να το διαχειριστώ.


Έχεις μάθει στα μετάλλια στην σφαίρα. Ο στόχος σου στο ρινγκ;
Θα ήθελα να έχω μια αξιοπρεπή εμφάνιση, αφού θα είναι η πρώτη μου παρουσία, αλλά επειδή έχω μάθει με τον πρωταθλητισμό να είμαι ταπεινός θα ήθελα να κάνω το καλύτερο δυνατό. Σίγουρα ονειρεύομαι ένα μετάλλιο πάντως.ΑΜΑΛΙΑ ΛΑΛΙΩΤΗ
Read More »
Ηλίας Καταβάτης: Ο Θεσπρωτός πρωταθλητής στην σφαίρα που ανεβαίνει στο ρινγκ Ηλίας Καταβάτης: Ο Θεσπρωτός πρωταθλητής στην σφαίρα που ανεβαίνει στο ρινγκ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019 Rating: 5

Οι εκπρόσωποι του δήμου Σουλίου στην ΠΕΔ Ηπείρου

Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019
Οι εκπρόσωποι του δήμου Σουλίου στην ΠΕΔ Ηπείρου


Τους εκπροσώπους στη Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, εξέλεξε το δημοτικό συμβούλιο στην συνεδρίαση της Δευτέρας. 

Τα αποτελέσματα:

Υποψήφιοι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας:

Συνδυασμός «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΔΗΜ.ΟΣ)
ΜΠΕΛΛΟΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ έλαβε επτά (7) ψήφους ( εκλέγεται)
ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ έλαβε έξη (6) ψήφους

Υποψήφιοι εκπρόσωποι της μειοψηφίας:

Α.Συνδυασμός «ΤΟΠΟΣΑΞΙΩΝ»
ΚΑΤΣΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ έλαβε επτά (7) ψήφους (εκλέγεται)
ΧΡΗΣΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ,έλαβε έξη (6) ψήφους

Β.Συνδυασμός «1ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΛΠΙΔΑΣ»
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ έλαβε έξη (6) ψήφους
ΝΤΑΓΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ έλαβε τέσσερις (4) ψήφους

Γ.-Συνδυασμός«ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΟΥΛΙΟΥ»
ΚΟΥΤΣΗΣ ΗΛΙΑΣ,έλαβε έξη (6) ψήφους
ΧΡΗΣΤΟY ΔΗΜΗΤΡΗΣ έλαβε τέσσερις (4) ψήφους

Επειδή διαπιστώθηκε ισοψηφία μεταξύ των δύο υποψηφίων των συνδυασμών της μειοψηφίας, «1ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΛΠΙΔΑΣ» & «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»,ο Πρόεδρος του Δ.Σ.προέβη σε δημόσια κλήρωση σύμφωνα με τη νπαρ. 1 του άρθρου 3 του Π.Δ. 94/2019.Απότην κλήρωση προέκυψε ο κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Read More »
Οι εκπρόσωποι του δήμου Σουλίου στην ΠΕΔ Ηπείρου Οι εκπρόσωποι του δήμου Σουλίου στην ΠΕΔ Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019 Rating: 5

ΠΕΔέματα δεξιών αυτοδιοικητικών

Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019
ΠΕΔέματα δεξιών αυτοδιοικητικώνΣτην τελική ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες για τις εκλογές προκειμένου να αναδειχθεί νέα διοίκηση στην ΠΕΔ Ηπείρου.

Παρότι επιχειρήθηκε η συγκρότηση κοινού ψηφοδελτίων με την συμμετοχή κεντροδεξιάς και ΚΙΝΑΛ κάτι τέτοιο τελικά δεν κατέστη εφικτό.

Στον κεντροδεξιό χώρο οι διαδικασίες σχετίζονται πλέον με την κατάρτιση του ψηφοδελτίου χωρίς να υπάρχει αγωνία για το αποτέλεσμα της κάλπης καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου και το εκλεκτορικό σώμα που προέκυψε από τα Δημοτικά Συμβούλια δίνει άνετη επικράτηση.

Η φωτογραφία την οποία ανήρτησε ο δήμαρχος Άρτας Χρήστος Τσιρογιάννης συνοδεύεται από το σχόλιο «Όλοι μαζί για τις εκλογές της ΠΕΔ Ηπείρου την Κυριακή!»

Read More »
ΠΕΔέματα δεξιών αυτοδιοικητικών ΠΕΔέματα δεξιών αυτοδιοικητικών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019 Rating: 5

Στο 20,5% η ανεργία σε Ήπειρο - Δυτική Μακεδονία

Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019
Στο 20,5% η ανεργία σε Ήπειρο - Δυτική Μακεδονία


Στο 16,7% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Αύγουστο εφέτος, μειωμένο κατά 2,2 μονάδες σε σύγκριση με το 18,9% τον Αύγουστο πέρυσι και οριακά χαμηλότερο από το 16,9% τον Ιούλιο 2019.

Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι ανήλθαν σε 788.287 άτομα και ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 110.162 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο 2018 (μείωση 12,3%) και κατά 9.932 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο 2019 (μείωση 1,2%).

Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.922.523 άτομα και οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 69.892 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο 2018 (αύξηση 1,8%) και κατά 10.386 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο 2019 (αύξηση 0,3%).

Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθε σε 3.214.339 άτομα και μειώθηκε κατά 4.407 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο 2018 (μείωση 0,1%) και κατά 4.355 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο 2019 (μείωση 0,1%).

Στις γυναίκες, το ποσοστό ανεργίας (20,7% τον Αύγουστο εφέτος από 23,6% τον Αύγουστο πέρυσι, παραμένει σημαντικά υψηλότερο από εκείνο στους άνδρες (13,6% από 15,1%).

Ηλικιακά, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στις ομάδες 15- 24 ετών (33,1% τον Αύγουστο εφέτος από 37,6% τον Αύγουστο 2018) και 25- 34 ετών (22,4% από 24,5%). Ακολουθούν οι ηλικίες 35- 44 ετών (14,8% από 17%), 45- 54 ετών (13,7% από 15,7%), 55- 64 ετών (13,3% από 15%) και 65- 74 ετών (10,8% από 10%).

Σε επίπεδο αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Θεσσαλία- Στερεά Ελλάδα (21,7% τον Αύγουστο εφέτος από 18,5% τον Αύγουστο πέρυσι), η Ήπειρος- Δυτική Μακεδονία (20,5% από 23%) και η Μακεδονία- Θράκη (18,1% από 19,3%). Ακολουθούν η Πελοπόννησος- Δυτική Ελλάδα- Ιόνιοι Νήσοι (16,9% από 19,2%), η Αττική (16% από 19,6%), το Αιγαίο (15,2% από 18,3%) και η Κρήτη (11,4% από 13%).
Read More »
Στο 20,5% η ανεργία σε Ήπειρο - Δυτική Μακεδονία Στο 20,5% η ανεργία σε Ήπειρο - Δυτική Μακεδονία Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019 Rating: 5

Σύλληψη ενός 25χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019
Σύλληψη ενός 25χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 25χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο καθώς και ταξιδιωτικό έγγραφο που ανήκει σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.
Read More »
Σύλληψη ενός 25χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη ενός 25χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019 Rating: 5

Σελίδες