Από την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου οι ενδιάμεσες εκπτώσεις

Πέμπτη, Οκτωβρίου 25, 2018Από την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου αρχίζουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις για το φθινόπωρο του 2018.

Η ΕΣΕΕ, με εγκύκλιό της στις Εμπορικές Ομοσπονδίες και όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας, έδωσε οδηγίες και διευκρινίσεις, για την έναρξη των εκπτώσεων και την προσήκουσα διενέργειά τους.


Αναλυτικά η εγκύκλιος:

Σύμφωνα με το νόμο, ως ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι ορίζονται καταρχήν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, ωστόσο μπορούν να μεταβάλλονται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου, δημοσιεύεται μέχρι την 1η Δεκεμβρίου κάθε έτους που προηγείται της εφαρμογής των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων.
Στις περιφερειακές ενότητες για τις οποίες η ως άνω απόφαση δεν έχει εκδοθεί, ισχύουν τα πρώτα 15νθήμερα Μαΐου και Νοεμβρίου, ενώ επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Μαΐου και την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Συνακόλουθα, εάν, στην περιφερειακή ενότητα που ανήκετε, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης δεν έχει αποφασίσει, η φετινή ενδιάμεση «φθινοπωρινή» εκπτωτική περίοδος, είναι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Οι 15 ημέρες είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες.

Ως ημέρα έναρξης του δεκαπενθημέρου είναι η Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου και αντίστοιχα, τελευταία ημέρα των εκπτώσεων θα είναι η Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου, με προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, 4 Νοεμβρίου. Κατά τις ισχύουσες διατάξεις, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν την συγκεκριμένη Κυριακή, από ώρα 11.00 έως ώρα 20.00 (παρ. 1 άρθρου 23 ν. 2224/1994).

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουν οι συνάδελφοι, καθώς σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο της παρ. 1 άρθρου 3 της Υπουργικής Απόφασης 56885/10-11-2014 «κατά τη διενέργεια εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης». Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η αναγραφή παλιάς και νέας τιμής είναι επιβεβλημένες, ενώ συμπληρωματικά μόνο δίνεται η δυνατότητα αναγραφής ποσοστού έκπτωσης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου (άρθρο 21 ν. 4177/2013), σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Αρμόδιες ελεγκτικές αρχές σύμφωνα με το νόμο είναι:
α) Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
β) Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
γ) Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
δ) Οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειών.
ε) Οι Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος, στη ζώνη δικαιοδοσίας τους.

Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου διαπιστώνεται η παράβαση. Οι αρχές αυτές ελέγχουν την εφαρμογή τόσο της νομοθεσίας για τις εκπτώσεις όσο και αυτής που αφορά στις Κυριακές.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά: «Αν και μέχρι σήμερα οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι δεν έχουν αποδειχτεί αποδοτικές, εντούτοις η αγορά βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής, οπότε ευελπιστούμε οι προσεχείς φθινοπωρινές εκπτώσεις να έχουν καλύτερα αποτελέσματα και να δώσουν μια σημαντική ανάσα στα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων. Το έχουν ανάγκη όλες οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας. Εύχομαι σε εμπόρους και καταναλωτές, καλές εκπτώσεις, καλές αγορές και καλές δουλειές...».


 
Read More »
Από την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου οι ενδιάμεσες εκπτώσεις Από την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου οι ενδιάμεσες εκπτώσεις Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 25, 2018 Rating: 5

“Ρεύμα” εισερχόμενου εναλλακτικού τουρισμού για πτήσεις παρα5 από τα όρη Παραμυθιάς

Πέμπτη, Οκτωβρίου 25, 2018


Γιγαντώνεται το τελευταίο διάστημα, η εισροή ξένων τουριστών για δράσεις εναλλακτικων μορφών τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Παραμυθιάς, με σκοπό τις πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς από το όρος Γκορίλα και πιο συγκεκριμένα από την πίστα απογείωσης του αεραθλητικού συλλόγου Παραμυθιάς.

Μικρά και μεγάλα γκρουπ από Ολλανδία, Γερμανία, Ελβετία και Γαλλία, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, βρίσκονται στην περιοχή και με την συνδρομή των μελών του αεραθλητικού συλλόγου Παραμυθιάς, απολαμβάνουν το άθλημα τους σε μια από τις καλύτερες περιοχές για πτήσεις, σύμφωνα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για το άθλημα και σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ειδικοί του αλεξίπτωτου πλαγιάς.

Συνήθως οι διαμονές τους είναι τριήμερες ή τετραήμερες, ενισχύοντας εκτός από τις επιχειρήσεις διαμονής και αυτές τις σίτισης άλλα κ.α, και μάλιστα εκτός τουριστικής σεζόν, δείχνοντας πως η περιοχή μπορεί να αποκτήσει εναλλακτικό τουρισμό 12 μηνών.

Το αποτέλεσμα αυτό δεν ήρθε μόνο του. Ήρθε μετά από μακρόχρονες προσπάθειες ορισμένων “τρελών” που συνδύασαν το χόμπι τους με την κοινωνική προσφορά και που κατάφεραν να βάλουν την Παραμυθιά στον πανευρωπαϊκό χάρτη του αλεξίπτωτου πλαγιάς.

Και ο δρόμος αυτός δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Αφιέρωσαν πολύ χρόνο και χρήμα, τόσο για κατασκευές όσο και για τον εξοπλισμό της πίστας, ενώ όπως τονίζουν ζητούν την συμπαράσταση της δημοτική αρχής, για μια σειρά από θέματα που παραμένουν ανεπίλυτα, παρά τις πολλές ενοχλήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες και αντιδημάρχους του δήμου, με κυριότερα την βελτίωση του δρόμου από Κατασκήνωση μέχρι την πίστα του όρους Γκορίλας, άλλα και την συνδρομή για την δημιουργία νέας πίστας στο Παγκράτι.


 
Read More »
“Ρεύμα” εισερχόμενου εναλλακτικού τουρισμού για πτήσεις παρα5 από τα όρη Παραμυθιάς “Ρεύμα” εισερχόμενου εναλλακτικού τουρισμού για πτήσεις παρα5 από τα όρη Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 25, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Γνωστοποίηση αναγκαστικής παραίτησης από το Κέντρο πρόληψης Αριάδνη

Πέμπτη, Οκτωβρίου 25, 2018Με μεγάλη μου λύπη μοιράζομαι μαζί σας την αναγκαστική παραίτηση μου από τον εργασιακό μου χώρο, στον οποίο εργάστηκα, έδωσα και πήρα, για 20 ολόκληρα χρόνια. Δύσκολο να κλείνει κανείς έναν ολόκληρο κύκλο, μα και τα κλεισίματα είναι μέσα στην ζωή.

Το καλοκαίρι του ‘99 ήρθα από την Αθήνα και ξεκίνησα να εργάζομαι στο Κ.Π., στην «ΑΡΙΑΔΝΗ» όπως λένε οι άνθρωποι που το γνώρισαν, με πολύ κέφι μεράκι αλλά και αγωνία και κόπο, για να καταθέσω την γνώση μου και την επιστημονική μου εμπειρία στον τόπο μου. Στόχος η πρόληψη και η ενδυνάμωση των ανθρώπων της κοινότητας ώστε να προλαμβάνουν παρά να θεραπεύουν. Όλα αυτά τα χρόνια με όλες τις ομάδες της τοπικής κοινότητας, στην Ηγουμενίτσα, στην Παραμυθιά, στους Φιλιάτες, σε όλη την Θεσπρωτία, με γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές και φοιτητές, γνωρίστηκα· δούλεψα· επικοινώνησα· μοιράστηκα· αγωνίες, αξίες, προβληματισμούς, ανάγκες. Συναντηθήκαμε σε εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, ραδιοφωνικές εκπομπές, ταξίδια ανταλλαγής, αθλητικές εκδηλώσεις, κινηματογραφικές προβολές.

Σήμερα μετά από 2 περίπου χρόνια αφόρητης εργασιακής πίεσης, η οποία απορρέει από διάφορα προβλήματα του εργασιακού μου χώρου, βρίσκομαι στην δύσκολη θέση να αναγκαστώ σε παραίτηση, να αφήσω πίσω μου όλα όσα έζησα μαζί σας, καθώς ως εργαζόμενη, ως επιστήμονας, ως άνθρωπος, δεν μπορώ πλέον να λειτουργήσω σύμφωνα με τις αξίες μου τις οποίες πρεσβεύω και με τις οποίες εργάστηκα όλα αυτά τα χρόνια.

Πολλοί με έχετε ακούσει να λέω: «Δεν μπορείς να αλλάξεις τους άλλους, τον μοναδικό άνθρωπο που μπορείς να αλλάξεις είναι ο εαυτός σου». Για αυτό το λόγο, πικρά αλλά νηφάλια, αναγκάζομαι να μετακινηθώ, για άλλη μια φορά εγώ· καθώς όλα στον εργασιακό μου χώρο είναι καιρό αμετακίνητα. Και οι επιλογές έχουν κόστη. Το δικό μου κόστος είναι να αφήσω την εργασία μου, που – εκτός των άλλων – ήταν και το μοναδικό βιοποριστικό μου μέσο, από την οποία σε μόλις δύο χρόνια θα μπορούσα να συνταξιοδοτηθώ.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς, όλους εσάς που είχα την τύχη να συνεργαστώ και να γνωρίσω, όλους εσάς με τους οποίους συμπορεύτηκα συνδημιουργώντας.

Παπαγιάννη Άννα
ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ


Read More »
Ηγουμενίτσα: Γνωστοποίηση αναγκαστικής παραίτησης από το Κέντρο πρόληψης Αριάδνη Ηγουμενίτσα: Γνωστοποίηση αναγκαστικής παραίτησης από το Κέντρο πρόληψης Αριάδνη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 25, 2018 Rating: 5

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ - ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΗΓΟΥ

Πέμπτη, Οκτωβρίου 25, 2018


Ο Θρησκευτικός Τουρισμός υπάγεται στην κατηγορία του εναλλακτικού τουρισμού. Η ελληνική κοινωνία χαρακτηρίζεται για την πίστη της στο Θεό, τον Χριστό και την Ορθοδοξία. Ο θρησκευτικός τουρισμός πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και είναι από τις πιο παλιές μορφές τουρισμού (ίσως και η πρώτη). 
Από αρχαιοτάτων χρόνων οι πιστοί μετακινούνταν μαζικά για να τελέσουν θρησκευτικές τελετές σε λατρευτικούς χώρους για να τιμήσουν τους θεούς τους και να ζητήσουν τη βοήθειά τους και να τους προσφέρουν σημαντικά δώρα και θυσίες προς τιμήν τους. 
Ο θρησκευτικός τουρισμός είναι ένα παγκόσμιο τουριστικό προϊόν με μεγάλα οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες που έχουν αξιοποιήσει τα σημεία θρησκευτικού και προσκυνηματικού ενδιαφέροντος.

Τα 4 πιο σημαντικά διεθνώς είναι: η Αγιά Σοφιά στην Πόλη, το Βατικανό, η Ιερουσαλήμ με τους Αγίους Τόπους και η ΜΕΚΑ.

Στην Ελλάδα τα 4 πιο σημαντικά είναι το Άγιο Όρος, τα Μετέωρα, η Παναγία της Τήνου και ο Άγιος Σπυρίδωνας στην Κέρκυρα και πολλά άλλα.

Στην Θεσπρωτία είναι τα παρακάτω:

Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΓΗΡΟΜΕΡΙΟΥ, Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γηρομερίου είναι το ακριβές (20 χλμ. από Ηγουμενίτσα). Ιδρύθηκε στις αρχές του 14ου αιώνα (1310 – 1320) από τον Όσιο Νείλο τον Εριχιώτη και είναι ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια στην Ήπειρο. Χρημάτισε έδρα της Πατριαρχικής Εξαρχίας και Επισκοπής της επαρχίας Φιλιατών. Μέσα στο χώρο της μονής λειτούργησε κρυφό σχολειό και ιερατική σχολή. Το καθολικό, είναι ναός τετρακίονιος σταυροειδής μετά τρούλου. Ανακαινισμένος το 1568, κοσμείται με πολύ σημαντικές, βυζαντινές αγιογραφίες -τοιχογραφίες του 16ου αιώνα μοναδικές στην Ήπειρο. Το θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι κατασκευασμένο το 1824 και επιχρυσωμένο το 1829. Στη συλλογή της μονής σώζεται ένας ιστορικός θησαυρός από εικόνες χειρόγραφα, παλαιότυπα βιβλία, σκεύη, άμφια και άλλα χειροποίητα είδη λαϊκής τέχνης. Τα πιο σημαντικά είναι οι λειψανοθήκες που περιέχουν τμήματα λειψάνων πολλών Αγίων. Η μονή σήμερα είναι στελεχωμένη με νέα αδελφότητα και λειτουργεί ως ανδρικό κοινόβιο. Είναι άξιος συγχαρητηρίων ο Ηγούμενος Π. Μεθόδιος για το θρησκευτικό και πνευματικό έργο που επιτελεί αλλά και για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού. Έχει κάνει γνωστή την Μονή Γηρομερίου στα πέρατα του κόσμου και προσελκύει πλήθος προσκυνητών Ελλήνων και ξένων με αποκορύφωμα το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και επίσης στις 2 Ιανουαρίου στην μνήμη του ιδρυτή της Οσίου Νείλου.ΑΓΙΟΣ ΔΟΝΑΤΟΣ Επίσκοπος Ευροίας, πολιούχος της Θεσπρωτίας και της Ιεράς Μητρόπολις Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας.
Ο Νεομάρτυρας Άγιος Γεώργιος εκ Ιωαννίνων έζησε ένα διάστημα στην Θεσπρωτία, ο οποίος είναι και προστάτης των Σαρακατσαναίων προς τιμήν του ο σύλλογος Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας έχει χτίσει ένα εκκλησάκι στην στάνη στο Τσιπουρίκι Ηγουμενίτσας, μέρος των λειψάνων τους διατηρείται σε λειψανοθήκη της Ιεράς Μονής Γηρομερίου.
Η Αγία Παρασκευή η οποία πρωτοδίδαξε τον χριστιανισμό στην περιοχή και μαρτύρησε για αυτό και προς τιμήν της έχει ιδρυθεί το γυναικείο μοναστήρι κοντά στο Καναλάκι όπου σώζεται και ο τάφος της.
Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ο επιφανέστερος διδάσκαλος των σκλαβωμένων Ελλήνων την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας πραγματοποίησε πολλές χριστιανικές συγκεντρώσεις στην Θεσπρωτία με μεγαλύτερη στο Μαργαρίτι και πολλοί άλλοι Νεομάρτυρες Άγιοι.
Ιερά μονή Αγίου Γεωργίου Καμίτσιανης (20 χλμ. από Φιλιάτες) το αρχικό έτος κατασκευής της είναι άγνωστο. Ανακαινίστηκε τον 1758 από τον ιερομόναχο Παϊσιο. Οι αγιογραφίες στο κομψότατο καθολικό και το ξυλόγλυπτο τέμπλο χρονολογούνται από το 1789. Πανηγυρίζει την 23 Απριλίου, την εορτή του Αγίου Γεωργίου.
Ι. Μ. της Παναγίας της Παραμυθιάς (γνωστή και ως Μεγάλη Εκκλησία) χτισμένη τον 13ο αιώνα. Στην μονή αυτή φυλάχτηκαν για ένα διάστημα τα λείψανα του Αγίου Σπυρίδωνα και της Αγίας Θεοδώρας κατά τη διαδρομή τους από την Κωνσταντινούπολη στην Κέρκυρα. Το σημαντικότερο κειμήλιο της είναι ο χρυσοκέντητος επιτάφιος του 1587.
Ι. Μ. Αγίου Μηνά Κοκκινολιθαρίου (το Μετέωρο της Ηπείρου). Μνημείο της φύσης και της θρησκευτικής μας παράδοσης. Βρίσκεται στον δρόμο για Φιλιάτες Κεραμίτσα. Η ίδρυση του και η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων και καλύπτεται από θρύλους. Είναι αφιερωμένη στον Άγιο Μηνά τον Θαυματουργό, υπήρξε μετόχι της Ι.Μ. Γηρομερίου σύμφωνα με έγγραφο του 1667, εορτάζει την 11 Νοεμβρίου και είναι επισκέψιμη όλο το χρόνο.
Ι. Μ. Ραγίου (10 χλμ. από Ηγουμενίτσα). Αφιερωμένο στην κοίμηση της Θεοτόκου και ιδρύθηκε την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τον ηγούμενο Ναθαναήλ μετέπειτα επίσκοπο Προύσας. Ήταν μοναστήρι πλούσιο με μεγάλη προσφορά στο σκλαβωμένο γένος. Λεηλατήθηκε πολλές φορές και ένα μεγάλο μέρος του καταστράφηκε από πυρκαγιά τον 20ο αιώνα. ‘Έχει επισκευαστεί και είναι επισκέψιμο κάθε μέρα.
Ι. Μ. Παγανίων στην Καλλιθέα Παραμυθιάς χτίστηκε το 1652 από την ιερομόναχο Ιωακείμ.
Ι. Μ. Αγίου Αθανασίου Πέρδικας. Είναι χτισμένο το 1811 στην σημερινή τοποθεσία, σύμφωνα με την παράδοση η αφορμή ήταν η εύρεση της εικόνας του Αγίου Αθανασίου σε μια ελιά που βρίσκεται δίπλα στο ιερό της εκκλησίας. Είναι επισκέψιμο όλο το χρόνο και εορτάζει 2 Μαΐου.
Ι.Μ. Αγίας Παρασκευής Κουγκίου. Βρίσκεται στο ξακουστό Σούλι πάνω από το χωριό Σαμονίβα. Είναι ανακαινισμένο και επισκέψιμο, χτίστηκε από τον περίφημο Σαμουήλ καλόγερο και καπετάνιο το 1793 και ανατινάχτηκε το 1803 από τον ίδιο στο ολοκαύτωμα των Σουλιωτών για να μην πέσουν σκλάβοι του Αλή Πασά. Εκεί κάθε χρόνο γίνεται αναπαράσταση και οι γνωστές εορτές του Σουλίου την τελευταία Κυριακή του Μαΐου.
Ι. Μ. Αγίου Αθανασίου Βαβουρίου Φιλιατών. Χτισμένη τον 17ο αιώνα, πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και είναι σήμερα πλήρως ανακαινισμένο με αξιόλογες αγιογραφίες, εορτάζει την 17 Ιανουαρίου.
Ι. Μ. Μεταμορφώσεως Σωτήρος στην Πλακωτή. Χτίστηκε τον 13ο αιώνα την Βυζαντινή περίοδο, έχει σπάνιο αρχιτεκτονικό τύπο με εξάπλευρο τρούλο, εορτάζει στις 6 Αυγούστου.

Στην Θεσπρωτία οι προσκυνητές είναι κυρίως Έλληνες αλλά τα τελευταία χρόνια έχουμε αύξηση του θρησκευτικού τουρισμού από χώρες ορθόδοξες της Ανατολικής Ευρώπης και της Ρωσίας οι οποίοι έχουν ως προορισμό τους τον Άγιο Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα και τον Άγιο Νικόλαο στο Μπάρι της Ιταλίας. Ορισμένοι επισκέπτονται και τα μοναστήρια της Θεσπρωτίας. Υπάρχει περιθώριο αύξησης του θρησκευτικού τουρισμού με την προϋπόθεση όλοι οι τοπικοί φορείς να συνεργαστούν και να υλοποιήσουν τις προτάσεις του Π. Μεθοδίου Ηγούμενου της μονής Γηρομερίου ο οποίος είναι ειδικός στο θέμα του θρησκευτικού τουρισμού.


Read More »
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ - ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΗΓΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ - ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΗΓΟΥ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 25, 2018 Rating: 5

ΠΡΟΤΥΠΟ ΩΔΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Πέμπτη, Οκτωβρίου 25, 2018Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές μας που πέρασαν με επιτυχία στις κατατακτήριες εξετάσεις πιάνου, βιολιού και ειδικού αρμονίας. 
Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 21 Οκτωβρίου, στο Πρότυπο Ωδείο Ηγουμενίτσας παρουσία εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.) και των επιτροπών που όρισε το υπουργείο.

Οι επιτυχόντες μαθητές είναι οι παρακάτω:

Ειδικό Αρμονίας
1.Γκόγκα Τζένη
2.Καράτζιου Ευδοξία
3.Μάστορας Απόστολος
4.Μωυσάκη Ελένη
5.Ντούση Αθηνά Ελένη
6.Σοκολάκη Ελευθερία
7.Σακκού Αικατερίνη Δανάη

Βιολί
1.Παναγιώτου Δήμητρα
2.Παπαδόπουλος Μιχάλας Ιάσων

Πιάνο
1.Στάμου Ελισάβετ-Ειρήνη

Ευχόμαστε σε όλους τους σπουδαστές μας καλή πρόοδο και καλή συνέχεια στις μουσικές τους σπουδές!


Read More »
ΠΡΟΤΥΠΟ ΩΔΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΠΡΟΤΥΠΟ ΩΔΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 25, 2018 Rating: 5

Πρόγραμμα εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940, στην πόλη της Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Οκτωβρίου 25, 2018

 
Α΄. ΓΕΝΙΚΑ

1. Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων, Δημοτικών και Ιδιωτικών Καταστημάτων και των Καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ. και Τραπεζών, των οικιών και των ελλιμενισμένων πλοίων, από την 8η πρωϊνή ώρα της 26ης Οκτωβρίου μέχρι και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου.

2. Φωταγώγηση της πόλης και των Δημοσίων και Δημοτικών Καταστημάτων, καθώς και των Καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου.

Β΄. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

- Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Ώρα 12.00΄: Απότιση φόρου τιμής από τους μαθητές και σπουδαστές στο Μνημείο Ηρώων της πόλης, προσερχομένων με επικεφαλής καθηγητές και δασκάλους, παρουσία όλων των Αρχών, με τη γενική ευθύνη του Γραφείου Φυσικής Αγωγής .

Γ΄. ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

1. Ώρα 07.30΄: Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της πόλης.

2. Ώρα 10.30΄: Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της πόλης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γιρομερίου και Πάργας κ.κ. ΤΙΤΟΥ.

- Μετά τη δοξολογία, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Παππά Ευάγγελο, Εκπαιδευτικό της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας

- Πέρας προσέλευσης επισήμων για τη δοξολογία, η 10.05΄ώρα.

3. Ώρα 11.15΄: Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων της πόλης και κατάθεση στεφάνων από τους κ.κ.:
α.- Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης
β.- Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας
γ- Βουλευτή Νομού Θεσπρωτίας κ. Κάτση Μάριο
δ - Βουλευτή Νομού Θεσπρωτίας κ. Γιόγιακα Βασίλειο
ε.- Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Φιλιατών
στ.- Δήμαρχο Ηγουμενίτσας
ζ.- Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας
η.- Δ/ντή Αστυνομικής Δ/νσης Θεσπρωτίας
θ.- Δ/κτης 3ης ΠΕΔΙΛ (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ)
ι.- Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσπρωτίας
ια.- Εκπρόσωπο Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών
ιβ.- Εκπρόσωπο Ε.Ε.Σ. – Περιφερειακού Τμήματος Ηγουμενίτσας
 ιγ.- Εκπρόσωπο Ε.Ο.Ε.Α. – Ε.Δ.Ε.Σ. εκ μέρους της Εθνικής
ιδ.- Εκπρόσωπο Π.Ε.Α.Ε.Α. Αντίστασης

ΕΝΟΣ (1) ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ – ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

6.- Ώρα 11.35΄: Παρέλαση, προ των επισήμων, στην παραλιακή λεωφόρο

Εθνικής Αντίστασης:
α.- Της Φιλαρμονικής του Δήμου Ηγουμενίτσας
β.- Της σημαίας από Πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής
γ.- Του Σώματος Εθελοντριών Νοσηλευτικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
δ.- Του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες «ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ».
ε.- Παραδοσιακού Τμήματος από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Γραικοχωρίου «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»
στ.- Τμήματος από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων
ζ.- Τμήματος του Δημοτικού Ναυταθλητικού Ομίλου Ηγουμενίτσας
η.- Των μαθητών των σχολείων της Ηγουμενίτσας, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Υπεύθυνο για τον συντονισμό όλων των τμημάτων της παρέλασης ορίζουμε τον κ. Κιτσάτη Κωνσταντίνο από το Γραφείο Φυσικής Αγωγής της Δ/νσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Θεσπρωτίας.

Read More »
Πρόγραμμα εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940, στην πόλη της Ηγουμενίτσας Πρόγραμμα εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940, στην πόλη της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 25, 2018 Rating: 5

Το χειμερινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της Παραμυθιάς

Πέμπτη, Οκτωβρίου 25, 2018

Σε ισχύ βρίσκεται το χειμερινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της Παραμυθιάς, σύμφωνα με ενημέρωση από τον εμπορικό σύλλογο της πόλης.

Έτσι το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, τροποποιείται ως εξής:

ΔΕΥΤΕΡΑ 08:00 – 14:00
ΤΡΙΤΗ 08:00 – 14:00 & 17:30 – 20:30
ΤΕΤΑΡΤΗ 08:00 – 14:00
ΠΕΜΠΤΗ 08:00 -14:00 & 17:30 – 20:30
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08:00 – 14:00 & 17:30 – 20:30
ΣΑΒΒΑΤΟ 08:00 – 15:00


 
Read More »
Το χειμερινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της Παραμυθιάς Το χειμερινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 25, 2018 Rating: 5

Φιλιάτες: Ερείπιο το παλιό Δημαρχείο

Πέμπτη, Οκτωβρίου 25, 2018

 
Εικόνες εγκατάλειψης στο κτίριο του παλιού Δημαρχείου, δημοσίευσε την Τρίτη (23/10) η ιστοσελίδα neafiliaton.com.
Ένα κτίριο, στο οποίο σήμερα στεγάζονται, η δασική υπηρεσία, ο κυνηγετικός σύλλογος, ο σύλλογος πολυτέκνων, η ένωση συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Θεσπρωτίας, κ. α. μετά από σχετικές παραχωρήσεις από το Δήμο Φιλιατών, κυριολεκτικά καταρρέει.
Κι αυτό, ενώ... λεφτά υπήρχαν! 

Τον Αύγουστο του 2018, ο Δήμος Φιλιατών είχε προκηρύξει διαγωνισμό περίπου 100.000 ευρώ για κατασκευή του έργου με τίτλο: «ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΟΨΕΩΝ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ». Ο ακριβής προϋπολογισμός ανέρχονταν στις 99.630,01€, από πιστώσεις του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ. 

Λίγες μέρες πριν τη δημοπράτηση, που ήταν προγραμματισμένη για τις 29/08/2017, στις 24/8/2017, ο Δήμος Φιλιατών, με ανακοίνωσή του, προέβη στη ματαίωση του Διαγωνισμού, λόγω έναρξης των διαδικασιών του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων, δηλαδή των ηλεκτρονικών διαγωνισμών. 

Χρειάστηκαν 13 ολόκληροι μήνες(!!!) για να επαναπροκυρηχθεί ο διαγωνισμός! 
Τελικά, προσδιορίστηκε για τις 24 Σεπτέμβρη 2018. 
Αναγγελία σύμβασης δε βρήκαμε ακόμα...

Η τραγική κατάσταση στην οποία το κτίριο έχει περιέλθει είναι εμφανής!Read More »
Φιλιάτες: Ερείπιο το παλιό Δημαρχείο Φιλιάτες: Ερείπιο το παλιό Δημαρχείο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 25, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 58χρονος που μετέφερε κρυμμένους 6 αλλοδαπούς

Πέμπτη, Οκτωβρίου 25, 2018


Στη σύλληψη ενός 58χρονου αλλοδαπού διακινητή αλλοδαπών προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας με τη συνδρομή υπαλλήλου (συνοδός σκύλου βιοανίχνευσης) ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω 58χρονος ως οδηγός τράκτορα που ρυμουλκούσε επικαθήμενο, μετέφερε κρυμμένους στο πίσω μέρος του φορτίου έξι (06) αλλοδαπούς, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω όχημα.


 
Read More »
Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 58χρονος που μετέφερε κρυμμένους 6 αλλοδαπούς Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 58χρονος που μετέφερε κρυμμένους 6 αλλοδαπούς Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 25, 2018 Rating: 5

Νεκρή καρέτα - καρέτα στο Μακρυγιάλι

Πέμπτη, Οκτωβρίου 25, 2018


Νεκρή εντοπίστηκε από λουόμενους την Τετάρτη το πρωί χελώνα καρέτα καρέτα στην παραλία Μακρυγιάλι Δρεπάνου στην Ηγουμενίτσα.

Το άτυχο ζώο, ήταν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες σε κατάσταση σήψης, ενώ δεν διακρίνονταν χτυπήματα στο σώμα του.

Πρόκειται για το τρίτο περιστατικό νεκρής χελώνας, στα παράλια της Ηγουμενίτσας, το τελευταίο δίμηνο!

Σημειώνεται ότι οι χελώνες Καρέτα-Καρέτα θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση και προστατεύονται από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης.

Ειδοποιήθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας για την καταγραφή και περισσυλογή του.Read More »
Νεκρή καρέτα - καρέτα στο Μακρυγιάλι Νεκρή καρέτα - καρέτα στο Μακρυγιάλι Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 25, 2018 Rating: 5

Ξεκινά η κατασκευή του δρόμου από τον κόμβο Εγνατίας έως τον ιστορικό χώρο του Σουλίου

Πέμπτη, Οκτωβρίου 25, 2018

Ένα μεγάλο έργο, με ξεχωριστή σημασία, ξεκινά σύντομα. 
Πρόκειται για την κατασκευή του δρόμου από τον κόμβο Εγνατίας έως τον ιστορικό χώρο του Σουλίου, που θα αναδείξει τον ηρωικό τόπο τουριστικά, αφού θα είναι εύκολη η πρόσβασή του, αλλά και θα διευκολύνει στις μετακινήσεις τους μόνιμους κατοίκους, που τώρα αισθάνονται απομονωμένοι. Κηρύχτηκε οριστικός ανάδοχος του έργου, που έχει προϋπολογισμό 3.500.000 ευρώ, η "ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.". 
Ο δρόμος αυτός αποτελεί ουσιαστικό βήμα για την άρση της ενδοπεριφερειακής απομόνωσης και τη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης. Το όνειρο κατοίκων και αποδήμων γίνεται πραγματικότητα. 
Και ταυτόχρονα ανοίγει η δυνατότητα δημιουργίας υποδομών στο Σούλι, ώστε να γίνει ολοκληρωμένα προορισμός τουριστών. 
Σήμερα τα χωριά του Σουλίου έχουν πληθυσμό γύρω στους 600 κατοίκους, καθώς η ιδιαίτερα ορεινή αυτή περιοχή, έχει πληγεί από τη μετανάστευση εσωτερική και εξωτερική. 
Το τοπίο είναι εξαιρετικά άγριο και αφιλόξενο. 
Οι πλαγιάς των βουνών του Σουλίου δεν είναι καλλιεργήσιμες. 
Το έδαφος προσφέρεται μόνο για κτηνοτροφία καθώς είναι άγονο και πετρώδες. 
Ο οικισμός του Σουλίου έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος και κατοικούν εκεί λίγες οικογένειες κτηνοτρόφων. 
Σώζονται ερείπια των σπιτιών των Τζαβέλα, Μπότσαρη, Μπούσμπου, Μπούσου, Δράκου, Δαγκλή, Μαλάμου, στην Κιάφα των Ζερβαίων και στον Αβαρίκον των Μπενουκαίων. 
Η αρχιτεκτονική των οικισμών του είναι τέτοια, ώστε να ανταποκρίνεται στις κοινωνικές και βιοποριστικές ανάγκες των κατοίκων και εντάσσονται αρμονικά στο φυσικό χώρο. 
 Το κύριο οικοδομικό υλικό είναι η πέτρα. 
Όλα τα σπίτια ήταν κτισμένα με τον ίδιο τρόπο, θολογύρι στο κατώγι, κάτω και πάνω απ' αυτό ένα δωμάτιο με πολεμίστρες από τα δύο μέρη.Read More »
Ξεκινά η κατασκευή του δρόμου από τον κόμβο Εγνατίας έως τον ιστορικό χώρο του Σουλίου  Ξεκινά η κατασκευή του δρόμου από τον κόμβο Εγνατίας έως τον ιστορικό χώρο του Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 25, 2018 Rating: 5

Σελίδες