Voucher 200 ευρώ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους δικαιούχους - Πώς θα κάνετε την αίτηση

Δευτέρα, Απριλίου 05, 2021
Voucher 200 ευρώ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους δικαιούχους - Πώς θα κάνετε την αίτησηΑπό σήμερα, Δευτέρα 5 Απριλίου, ξεκινούν να υποβάλλουν αιτήσεις επιχορήγησης οι δικαιούχοι του α’ κύκλου του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα», μέσω ειδικά διαμορφωμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Η «Ψηφιακή Μέριμνα» θα περιληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και αποτελεί ένα από τα πρώτα προγράμματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που στοχεύουν να χρησιμοποιήσουν κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, οι οποίες δικαιούνται να λάβουν επιταγή 200 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ηλικίας από 4 έως 24 ετών, το οποίο φοιτά σε δημόσια εκπαιδευτική δομή στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια του Α’ κύκλου του προγράμματος, μπορούν να καταθέσουν αίτηση οι εγκεκριμένοι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ για το έτος 2020, οι οποίοι εντάσσονται στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία.

Για να καταθέσετε την αίτησή σας, μπορείτε απευθείας από την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων δικαιούχων στη διεύθυνση https://beneficiary.digital-access.gov.gr/.

Οι αιτούντες εισέρχονται στην πλατφόρμα του προγράμματος χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς του taxisnet.
και συμπληρώνουν τα στοιχεία που τους ζητούνται. Για τον Α’ Κύκλο, ζητούνται ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) του αιτούντος, η δήλωση της βαθμίδας φοίτησης των τέκνων προς όφελος των οποίων γίνεται η αίτηση, κάποια στοιχεία σχετικά με τη φοίτηση των ωφελούμενων τέκνων (όπως ο αριθμός σχολικού μητρώου για τους μαθητές), και η επαλήθευση του προσωπικού κινητού τηλεφώνου στο οποίο θα σταλούν οι κωδικοί των επιταγών με την επιτυχή ολοκλήρωση της αίτησης. Οι έλεγχοι επιλεξιμότητας γίνονται κυρίως με αυτοματοποιημένο τρόπο, μέσω διασταύρωσης πληροφοριών από μητρώα και από όλα τα απαραίτητα πληροφοριακά συστήματα φορέων του δημοσίου, αποφεύγοντας έτσι μια χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία ελέγχου δικαιολογητικών για εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις. Σε περίπτωση που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν κάποια από τα στοιχεία ηλεκτρονικά, απαιτείται η υποβολή δικαιολογητικών. Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου έως και την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021.

Μόλις η αίτησή τους εγκριθεί, οι δικαιούχοι λαμβάνουν την επιταγή ή τις επιταγές τους μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος, καθώς και με SMS στο κινητό τηλέφωνο το οποίο δήλωσαν στην αίτησή τους.

Οι επιταγές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις 12 Απριλίου έως και τις 30 Ιουλίου για την αγορά εγκεκριμένου τεχνολογικού εξοπλισμού της επιλογής των δικαιούχων, από εγκεκριμένο προμηθευτή της επιλογής τους. Τα Μητρώα Εγκεκριμένων Προμηθευτών και Εγκεκριμένου Εξοπλισμού θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του προγράμματος τις προσεχείς ημέρες και θα ενημερώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Οι δικαιούχοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις επιταγές είτε για την κάλυψη του συνολικού κόστους του εξοπλισμού της επιλογής τους, είτε για την κάλυψη μέρους του συνολικού κόστους, εφόσον αυτό ξεπερνά την αξία των διαθέσιμων επιταγών. Οι οικογένειες με περισσότερα από ένα ωφελούμενα τέκνα μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως και τρεις επιταγές για την αγορά μίας μοναδικής συσκευής, εφόσον το επιθυμούν.
Read More »
Voucher 200 ευρώ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους δικαιούχους - Πώς θα κάνετε την αίτηση Voucher 200 ευρώ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους δικαιούχους - Πώς θα κάνετε την αίτηση Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 05, 2021 Rating: 5

Παραμυθιά: Έφτασε ο "διάσημός" πελαργός της Εγνατίας Οδού (ΒΙΝΤΕΟ)

Δευτέρα, Απριλίου 05, 2021
Παραμυθιά: Έφτασε ο "διάσημος" πελαργός της Εγνατίας Οδού (ΒΙΝΤΕΟ)


Eλπιδοφόρο μήνυμα εν καιρώ πανδημίας φέρνει η άφιξη του πελαργού στην μοναδική φωλιά της Εγνατίας Οδού στο ύψος της Κρυσταλλοπηγής Παραμυθιάς στην Θεσπρωτία. 
Όπως κάθε χρόνο και σε συνεργασία με την Εγνατία Οδό Α.Ε, ο Φορέας Διαχείρισης Καλαμά - Αχέροντα - Κέρκυρας σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού για το προστατευόμενο αυτό είδος, δημοσιεύει ένα απόσπασμα από το βίντεο άφιξης το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω :Ευχαριστούμε την Εγνατία Οδό ΑΕ για την συνεργασία.
Read More »
Παραμυθιά: Έφτασε ο "διάσημός" πελαργός της Εγνατίας Οδού (ΒΙΝΤΕΟ) Παραμυθιά: Έφτασε ο "διάσημός" πελαργός της Εγνατίας Οδού (ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 05, 2021 Rating: 5

1.866 νέα κρούσματα | 73 νέοι θάνατοι και 759 διασωληνωμένοι

Δευτέρα, Απριλίου 05, 2021
1.866 νέα κρούσματα | 73 νέοι θάνατοι και 759 διασωληνωμένοι Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.866, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 277.277 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.4% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 69 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.935 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 73, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.453 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 759 (65.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.771 ασθενείς. Οι εισαγωγές2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 438 (ημερήσια μεταβολή -22.06%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 493 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).
Read More »
1.866 νέα κρούσματα | 73 νέοι θάνατοι και 759 διασωληνωμένοι 1.866 νέα κρούσματα | 73 νέοι θάνατοι και 759 διασωληνωμένοι Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 05, 2021 Rating: 5

32 νέα κρούσματα στην Ήπειρο

Δευτέρα, Απριλίου 05, 2021
32 νέα κρούσματα στην Ήπειρο

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων

ΠΕ Άρτας 2
ΠΕ Θεσπρωτίας 6
ΠΕ Ιωαννίνων 23
ΠΕ Πρέβεζας 1Read More »
32 νέα κρούσματα στην Ήπειρο 32 νέα κρούσματα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 05, 2021 Rating: 5

Τηλεδιάσκεψη για τον τουρισμό στη Θεσπρωτία

Δευτέρα, Απριλίου 05, 2021
Τηλεδιάσκεψη για τον τουρισμό στη ΘεσπρωτίαΣας προσκαλούμε σε τηλεδιάσκεψη για τον τουρισμό με στόχο την αλληλοενημέρωση και τον συντονισμό της συνολικής προσπάθειας ενόψει και των δύσκολων συνθηκών που βιώνουμε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ώστε να επιτευχθούν τα μέγιστα κατά τη φετινή τουριστική περίοδο. 
Η τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7/4/2021 και ώρα 10:30πμ. 
Εντός των επόμενων ημερών, θα ανακοινωθεί και ο σχετικός σύνδεσμος για τη συμμετοχή σας σε αυτή.
Read More »
Τηλεδιάσκεψη για τον τουρισμό στη Θεσπρωτία Τηλεδιάσκεψη για τον τουρισμό στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 05, 2021 Rating: 5

Αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για συζήτηση για την προωθούμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα όρη Σουλίου

Δευτέρα, Απριλίου 05, 2021
Αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για συζήτηση για την προωθούμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα όρη ΣουλίουΠρος τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σουλίου
κοινοποίηση: Δημοτική Αρχή, Δημοτικές Παρατάξεις, ΜΜΕ Θεσπρωτίας.

Αίτημα συζήτησης θέματος για την προωθούμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Κε. Πρόεδρε,
είναι γνωστό σε όλους ότι το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες χωροθέτησης και αδειοδότησης Αιολικών Πάρκων (ΑΠ) σε όλη την Ήπειρο. Σε αρκετά Δημοτικά Συμβούλια (Δ.Δωδώνης, Δ.Μετσόβου, Δ.Ζηρού) έχει συζητηθεί το θέμα και έχουν παρθεί αρνητικές αποφάσεις, ενώ έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων των χωριών. Εκτιμούμε λοιπόν, ότι ως Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να τοποθετηθούμε, μιας που μέρος των σχεδιαζόμενων επενδύσεων αφορά και την περιοχή μας. Χαρακτηριστικό είναι το έγγραφο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας («Αδειοδότηση ανεμογεννητριών στις δημοτικές ενότητες Μετσόβου, Ζαγορίου, Δωδώνης» (αριθ. ερωτ. 4078/11.02.2021, αριθ. πρωτ. ΡΑΕ Ι296636/12.02.2021) προς την Ελληνική Βουλή όπου και επιβεβαιώνεται επένδυση τμήμα της οποίας θα χωροθετηθεί στα Όρη Σουλίου εντός των ορίων του δήμου μας.

Το πλαίσιο της επένδυσης:
Η προτεινόμενη επένδυση που επεκτείνεται σε 3 δήμους της περιοχής, περιλαμβάνει την ανάπτυξη δυο αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 117.6 και 140 MW και τη διασύνδεσή τους με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Πρόκειται για μια τεράστια μονάδα παραγωγής ρεύματος καθώς, σύμφωνα με την «Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα για το 2020» που ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), τα συγκεκριμένα αιολικά πάρκα, συνολικά, θα αποδίδουν ενέργεια ίση με το 51,89% των ανεμογεννητριών που τοποθετήθηκαν το 2020 πανελλαδικά, και 16,5% της συνολικής παραγόμενης αιολικής ενέργειας στη χώρα μας.
Το έργο που εκτείνεται μέχρι τα όρη Σουλίου είναι συνολικής ισχύος 117.6 MW, έχει λάβει τη σχετική άδεια της ΡΑΕ (παραγωγού) και αναμένεται η τελική αδειοδότηση. Πρόκειται ουσιαστικά για τη δημιουργία βιομηχανικών τύπου αιολικών πάρκων, χάριν των οποίων πρόκειται να ανοιχθούν χιλιόμετρα νέων δρόμων, να ριχθούν χιλιάδες κυβικά μέτρα τσιμέντο, να στηθούν μεταλλικά τέρατα-βιομηχανικές τουρμπίνες που θα ξεπερνούν τα 200 μέτρα ύψος. Κατατάσσονται στην κατηγορία Α1 και άρα οι άδειες εξετάζονται από το ΥΠΕΝ.
Στόχος της συγκεκριμένης επένδυσης δεν είναι φυσικά οι ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής για εργασία και φθηνή ενέργεια, αλλά τα υψηλά κέρδη της εταιρείας, η οποία θα δει τις αξίες των μετοχών της να φουσκώνουν. Στην ουσία, στήνεται με κρατική επιδότηση, «τζάμπα μαγαζί» και με την πολιτική των εγγυημένων τιμών για τους παραγωγούς ΑΠΕ, η εταιρεία θα κερδοσκοπεί από το υστέρημά μας, έχοντας εξασφαλισμένη πελατεία για πολλά χρόνια.

Απελευθέρωση Ενέργειας και ΑΠΕ:
Η απελευθέρωση της ενέργειας είναι μια πραγματική «αρένα». Οι ιδιωτικοί όμιλοι επιλέγουν πότε και πού θα επενδύσουν, ποιο θα είναι το μέγεθος της επένδυσης, ποιο καύσιμο θα χρησιμοποιήσουν, με μοναδικό γνώμονα τη μέγιστη κερδοφορία τους. Σ’ αυτή τη «ζούγκλα» ο κρατικός ενεργειακός σχεδιασμός, στρέφεται πάντα ενάντια στις λαϊκές ανάγκες και τα συμφέροντα. Έτσι, η νομοθεσία των εκάστοτε κυβερνήσεων όπως και της σημερινής της Νέας Δημοκρατίας, αποσκοπεί στην παροχή διευκολύνσεων προς τα επενδυτικά κεφάλαια, παραβλέποντας τις καταστροφικές συνέπειες που έχουν τέτοιου τύπου επενδύσεις στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον.
Το έχουμε δει αυτό στην πράξη, στα Άγραφα, στο Αιγαίο, στην Εύβοια κ.α. Είναι χαρακτηριστική επίσης, η στάση της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου πήγε πολλά βήματα παραπέρα την πολιτική της «απελευθέρωσης» στην Ενέργεια, βάζοντας στόχο την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από ανεμογεννήτριες κατά δυο επιπλέον γιγαβάτ.


Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις:
Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής θα είναι καταστροφικές και ανεπανόρθωτες.
Θα διανοιχτούν, δρόμοι 8,5 χμ, μέσα σε δάσος, επιπλέον των υπαρχόντων δασικών ή αγροτικών δρόμων. Χιλιάδες στρέμματα δασών θα δεσμευτούν και εκατοντάδες στρέμματα δάσους θα αποψιλωθούν.
Το μέγεθος της καταστροφής που θα προκληθεί, το ομολογούν οι ίδιοι οι «επενδυτές»: 46 ανεμογεννήτριες (και για τα 2 έργα) ύψους 116 μέτρων όπου μόνο τα τσιμέντα, θα καταλαμβάνουν 28 στρ δασικής έκτασης, εκτός από αυτά των δρόμων, ενώ για να μεταφερθεί το ρεύμα από τις ΑΓ στο δίκτυο, θα απαιτηθεί να κατασκευαστεί από το ΑΠ υπόγεια γραμμή 18χμ μέχρι το ΚΥΤ Αράχθου!
Για να μεταφερθούν τα κομμάτια των Α/Γ και οι γερανοί για να τις συναρμολογήσουν, με βαρέως τύπου οχήματα (έως 80μ), θα διανοιχτούν δρόμοι που θα φτάνουν τα 10 μ πλάτος μέσα σε δάσος.
Όλα τα αιολικά πάρκα, όπως καταγράφεται σε μελέτες, εξαιτίας της περιστροφής των πτερυγίων των ΑΓ και των καταβατικών ρευμάτων αέρα, προκαλούν αφύγρανση της εδαφικής ζώνης. Λίγο-λίγο δηλαδή αφού δεν υπάρχει υγρασία, η περιοχή γύρω από κάθε ΑΓ, γίνεται κρανίου τόπος.
Οι επιπτώσεις που θα προκληθούν στο μικροκλίμα της περιοχής, στη χλωρίδα και την πανίδα, θα είναι ανεπανόρθωτες (πχ ξηρασία, θανάτωση αποδημητικών πουλιών κλπ). Σημειώνουμε ότι στα βουνά του Σουλίου εδώ και πολλά χρόνια ζουν άγρια άλογα, για τα οποία η πολιτεία έχει μεριμνήσει τουλάχιστον παλαιότερα με υποδομές (ταΐστρες κλπ.).
Πάντα υπάρχει και είναι πολύ πιο σοβαρή υπόθεση, η εκπομπή υποήχων, οι οποίοι έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στη μελισσοκομία, αλλά και στην υγεία των ανθρώπων, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες. Να έχουμε υπόψη μας, ότι εκτός από τους υπόηχους, οι ΑΓ δεν είναι αθόρυβες. Συγκεκριμένα μια ΑΓ κατά τη λειτουργία παράγει συνεχή θόρυβο περί τα 90-105db (όσα ένα αλυσοπρίονο).
Σε όλα τα έργα τέτοιου μεγέθους, τα ποσά των αερίων του θερμοκηπίου που εξοικονομούνται με τη λειτουργία τους δεν αφαιρούνται από τα ποσά των αερίων του θερμοκηπίου που προκλήθηκαν από την κατασκευή των ανεμογεννητριών, έως τη μεταφορά και τοποθέτησή τους. Η όποια εξοικονόμηση του CO2 (του σημαντικότερου πλανητικού ρύπου) έχει θηριώδη περιβαλλοντικό αντίκτυπο σε βάρος της βιοποικιλότητας τόσο σε επίπεδο χώρας, όσο και παγκοσμίως.
Τέλος, το να καταστρέφεις υψηλής περιβαλλοντικής αξίας τοπικά οικοσυστήματα (ίσως από τα πιο παρθένα πανελλαδικά, στη συγκεκριμένη περίπτωση) να διαταράσσεις και να υποβαθμίζεις τέτοιες περιοχές -περίπου «για το τίποτα»- αποδεικνύει ότι οι ΑΠΕ, όπως προωθούνται από την ΕΕ και την Ελληνική κυβέρνηση, άναρχα και χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, κάθε άλλο παρά φιλικές για το περιβάλλον είναι και μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορούν να επιφέρουν στο λαό.

Άλλες Επιπτώσεις:
Επειδή η ευρύτερη περιοχή (Όρη Σουλίου και Θεσπρωτικά Όρη) αποτελεί μια περιοχή με ιστορική, πολιτιστική, παραδοσιακή και παραγωγική συνέχεια και σύνδεση, θα προκύψουν και ευρύτερες επιπτώσεις πέρα από τις στενά περιβαλλοντικές (αν και είναι δύσκολο να τις ξεχωρίσουμε από το ευρύτερο πλαίσιο του ανθρωπογενούς, πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος). Ενδεικτικά:
Ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις και τόποι με ιστορική σημασία είτε θα χαθούν είτε θα αλλοιωθούν ανεπανόρθωτα υπό το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.
Παραδοσιακά μονοπάτια των Σουλιωτών θα χαθούν και δραστηριότητες όπως η πεζοπορία και το κυνήγι ουσιαστικά θα απαγορευτούν (απαγορεύεται η προσέγγιση ανθρώπων στα ΑΠ).
Ισχυρό πλήγμα θα δεχθούν οι εναπομείναντες κτηνοτρόφοι των Σουλιωτοχωρίων καθώς θα περιοριστούν οι εκτάσεις βόσκησης αιγοπροβάτων και βοοειδών, ενώ απρόβλεπτες θα είναι οι συνέπειες στους βοσκότοπους της ευρύτερης περιοχής από τη αλλαγή του μικροκλίματος.
Η μελισσοκομική δραστηριότητα της περιοχής θα επηρεαστεί αρνητικά.

Σχετικά με τα δήθεν αντισταθμιστικά οφέλη:
Κανένας δεν πρέπει να πιστέψει τους λογής– λογής «γυρολόγους» που βρισκόμενοι σε διατεταγμένη υπηρεσία, περιδιαβαίνουν τα χωριά προσπαθώντας να πείσουν προέδρους και κατοίκους με γελοία επιχειρήματα του τύπου: «θα έχουμε τσάμπα ρεύμα», «θα ανεβαίνουμε με άσφαλτο στα βουνά» κ.α.
Ξεκαθαρίζουμε ότι και να υπήρχαν «αντισταθμιστικά οφέλη», πάλι δεν θα έπρεπε να δεχθούμε την τοποθέτηση Α/Γ στην περιοχή μας, εκτιμώντας την τεράστια περιβαλλοντική και όχι μόνο καταστροφή που θα προκληθεί. Το μεγάλο μέγεθος του έργου, είναι ακριβώς αυτό που προσδιορίζει τις επιπτώσεις στο τοπίο και στη μορφολογία του εδάφους, ως μόνιμες, μη αναστρέψιμες και σημαντικές.

Σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης και διεκδίκησης:
Ως Λαϊκή Συσπείρωση, στηρίζουμε χωρίς προκαταλήψεις κάθε μορφή λαϊκής διεκδίκησης και αγώνα. Παράλληλα όμως εφιστούμε την προσοχή ως προς τη «νομική διεκδίκηση» που προτάσσεται –καλοπροαίρετα πολλές φορές- από ορισμένους, ως λύση. Έχοντας την Πανελλαδική εμπειρία από αντίστοιχες νομικές προσφυγές, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι νόμοι του αστικού κράτους δεν έχουν φτιαχτεί για να υπερασπίζονται το δίκιο του «αδυνάτου». Τυχόν αρνητική έκβαση των προσφυγών, θα φέρει απογοήτευση, θα αφοπλίσει έναν κόσμο που δεν έχει εμπειρία από αγώνες, με αποτέλεσμα οι «επενδυτές» να υλοποιήσουν ανενόχλητοι το έργο τους.
Φυσικά και δεν είμαστε πολέμιοι των Ανανεώσιμων («καθαρών») Πηγών Ενέργειας, όμως -όπως συμβαίνει και με κάθε παραγωγική διαδικασία- τα κριτήρια «ωφελιμότητας» είναι πάντα δυο: ενέργεια για τη μεγιστοποίηση των κερδών των λίγων ή φθηνή ενέργεια για το λαό με σεβασμό στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον; Και τα δύο δεν μπορούμε να τα έχουμε.
Με βάση τα παραπάνω, προτείνουμε τη συζήτηση και έκδοση ψηφίσματος του Δημοτικού μας Συμβουλίου, που να αντιτίθεται κατηγορηματικά στις σχεδιαζόμενες επενδύσεις:

Προτεινόμενο Ψήφισμα:
Σχετικά με την προωθούμενη τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στα Όρη Σουλίου, ως μέρους ενός ευρύτερου επενδυτικού σχεδίου χωροθέτησης αιολικών πάρκων σε περιοχές των Δήμων Δωδώνης, Ζηρού, Πρεβέζης και Σουλίου, ως Δημοτικό Συμβούλιο δηλώνουμε ότι:
1. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, σε καμία περίπτωση δεν στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων της περιοχής για εργασία με δικαιώματα και προσιτή ενεργεία, με σεβασμό στο περιβάλλον. Αντιθέτως, συνδέονται με την πολιτική απορρύθμισης, ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης του ενεργειακού κλάδου. Το μόνο που εγγυώνται είναι η υψηλή κερδοφορία σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με την αρωγή γενναιόδωρων κρατικών επιδοτήσεων.
2. Ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις ως προς τις τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχουν στα οικοσυστήματα των ορεινών μας όγκων. Επιπτώσεις σοβαρές και ανεπανόρθωτες σε μια από τις πλέον παρθένες περιοχές της χώρας μας που θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο και σε όλο το ανθρωπογενές, ιστορικό και πολιτιστικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.

Με βάση τα παραπάνω δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στη συγκεκριμένη επένδυση και απαιτούμε να σταματήσει κάθε διαδικασία υλοποίησης των έργων.
Καλούμε του μαζικούς φορείς του τόπου μας, τα εργατικά σωματεία, τους πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς, του συνδημότες μας συνολικά, να πούμε συλλογικά ένα βροντερό ΟΧΙ στα κυβερνητικά και επιχειρηματικά σχέδια.
Read More »
Αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για συζήτηση για την προωθούμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα όρη Σουλίου Αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για συζήτηση για την προωθούμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα όρη Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 05, 2021 Rating: 5

79 παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση και μη χρήση μάσκας

Δευτέρα, Απριλίου 05, 2021
79 παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση και μη χρήση μάσκαςΣτο πλαίσιο εντατικών ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (04-04-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά (79) παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:
(62) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους (300) ευρώ, ως εξής:
20 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
10 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
16 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
16 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

(17) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους (300) ευρώ, ως εξής:
7 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
4 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
5 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
1 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με αμείωτη ένταση με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
Read More »
79 παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση και μη χρήση μάσκας 79 παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση και μη χρήση μάσκας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 05, 2021 Rating: 5

Ρέκβιεμ για ένα άγνωστο κορίτσι | H Kατίνα από τη Παραμυθιά και οι Βρετανοί πιλότοι που την υιοθέτησαν

Δευτέρα, Απριλίου 05, 2021
Ρέκβιεμ για ένα άγνωστο κορίτσι | H Kατίνα από τη Παραμυθιά και οι Βρετανοί πιλότοι που την υιοθέτησαν«Ο Πίτερ την είδε πρώτος». Ετσι αρχίζει το διήγημα «Κατίνα» του Αγγλου συγγραφέα Ρόαλντ Νταλ. Ενταγμένο στην (αμετάφραστη) συλλογή διηγημάτων «Over To You», μας μεταφέρει στην Ελλάδα, ογδόντα ακριβώς χρόνια πριν: τον Απρίλιο του 1941.

Ο Νταλ ήταν μάχιμος ιπτάμενος χειριστής της RAF και βρέθηκε στην Ελλάδα με την 80ή Μοίρα Διώξεως, τμήμα του βρετανικού εκστρατευτικού σώματος (περισσότερα στο ένθετο «Τέχνες και Γράμματα», αυτή την Κυριακή).

Η Κατίνα του τίτλου ήταν ένα κοριτσάκι που οι Βρετανοί πιλότοι «υιοθέτησαν». «Αυτά συνέβαιναν στην Ελλάδα, στις αρχές Απριλίου του 1941, στην Παραμυθιά.

Η Μοίρα μας ήταν σταθμευμένη σε ένα λασπωμένο χωράφι κοντά στην Παραμυθιά. Βρισκόμασταν στον πάτο μιας κοιλάδας και ολόγυρα μας περικύκλωναν βουνά. (…) Οι Γερμανοί, οι οποίοι είχαν διεισδύσει μέσω Γιουγκοσλαβίας λίγες ημέρες πριν, επιχειρούσαν τώρα με όλες τους τις δυνάμεις και εκείνο το απόγευμα είχαν έρθει έπειτα από πτήση σε μεγάλο υψόμετρο με περίπου τριάντα πέντε Ντορνιέ και βομβάρδισαν την Παραμυθιά».

Θα επιστρατευθεί ένας Γιαννιώτης διερμηνέας, ο Περικλής. Μέσω αυτού οι Βρετανοί μαθαίνουν ότι η Κατίνα βρέθηκε να τριγυρνά στα χαλάσματα της βομβαρδισμένης Παραμυθιάς. «Η οικογένειά της βρισκόταν κάτω από αυτές τις πέτρες».

Λίγες ημέρες αργότερα, οι Βρετανοί μετασταθμεύουν στην Ελευσίνα για να υπερασπιστούν την Αθήνα. Με τα φορτηγά της Μοίρας θα έρθει εκεί και η μικρή Κατίνα.

Πλέον οι Γερμανοί επιτίθενται ανηλεώς. Υποχωρώντας, οι Βρετανοί θα πάρουν μαζί τους την Κατίνα στα χωράφια του Αργους. Αλλά οι Γερμανοί θα τους εντοπίσουν. Ειδικά ένα Μέσερσμιτ. Μέσα στον χαμό, η Κατίνα θα βρεθεί ακάλυπτη.

«Θυμάμαι να σκέφτομαι ότι ήταν τόσο μικρούλα που δεν ήταν δυνατόν να την πετύχει», γράφει ο Νταλ. «Θυμάμαι τις σπίθες από τα πυροβόλα του καθώς έκανε τη βύθιση, και θυμάμαι να βλέπω το παιδί, για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, να στέκεται εντελώς ακίνητο, κοιτώντας το μηχάνημα. Θυμάμαι ότι ο άνεμος φυσούσε στα μαλλιά της. Επειτα έπεσε κάτω».

Την επόμενη σκηνή ο Νταλ δεν την ξέχασε ποτέ: όλοι αυτοί οι άνδρες που είχαν καλυφθεί, όρμησαν τώρα έξω, προς τον «μικρό μπόγο που κείτονταν ακίνητος στη μέση του χωραφιού».

Την ξάπλωσαν κάτω από ένα δέντρο. Ολόγυρά τους καίγονταν αεροπλάνα. «Είδα το δικό μου Χάρικεϊν να καίγεται κοντά εκεί και απόμεινα να κοιτάζω αβοήθητος τις φλόγες που χόρευαν γύρω από τη μηχανή, γλείφοντας τα μεταλλικά φτερά του».

Ζαλισμένος, ο Νταλ νομίζει πως βλέπει το παιδί να στέκεται στη μέση του χωραφιού, με τον ήλιο να ακτινοβολεί στα μαλλιά της. «Για μια στιγμή, κοίταξε τον ουρανό, ο οποίος ήταν καθαρός, γαλανός, χωρίς σύννεφα. Έπειτα στράφηκε προς εμένα και καθώς γύρισε, είδα το λευκό φουστάνι της να έχει πάρει το χρώμα του αίματος. Έπειτα, δεν υπήρχαν πια φλόγες, μονάχα η αστραφτερή παραμορφωμένη φιγούρα του καμένου αεροπλάνου. Πρέπει να στεκόμουν εκεί κάμποση ώρα».

To βιβλίο στα Αγγλικά (Over to You: Ten Stories of Flyers and Flying), μπορειτέ να το προμηθευτείτε από εδώ.
Read More »
Ρέκβιεμ για ένα άγνωστο κορίτσι | H Kατίνα από τη Παραμυθιά και οι Βρετανοί πιλότοι που την υιοθέτησαν Ρέκβιεμ για ένα άγνωστο κορίτσι | H Kατίνα από τη Παραμυθιά και οι Βρετανοί πιλότοι που την υιοθέτησαν Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 05, 2021 Rating: 5

Αρχίζουν σήμερα οι αιτήσεις για τα voucher των 200 ευρώ

Δευτέρα, Απριλίου 05, 2021
Αρχίζουν σήμερα οι αιτήσεις για τα voucher των 200 ευρώΑρχίζουν οι αιτήσεις για το voucher των 200 ευρώ σήμερα Δευτέρα 5 Απριλίου. 
Δικαιούχοι είναι 560.000 μαθητές ή φοιτητές. 
Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά και οι προθεσμίες είναι από 5/4 έως 30/7. 
Στην πρώτη φάση θα μπορούν να καταθέσουν αίτηση οικογένειες οι οποίες έλαβαν το επίδομα παιδιού του ΟΠΕΚΑ στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία το έτος 2020. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτει η μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων του προγράμματος. Στη δεύτερη φάση η πλατφόρμα θα ανοίξει και για τους υπόλοιπους δικαιούχους που πληρούν τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια του προγράμματος. Oι έλεγχοι επιλεξιμότητας θα γίνονται κυρίως με αυτοματοποιημένο τρόπο, με διασταύρωση πληροφοριών από μητρώα και από όλα τα απαραίτητα πληροφοριακά συστήματα φορέων του δημοσίου, αποφεύγοντας έτσι μια χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία ελέγχου δικαιολογητικών για εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις.

Οι δικαιούχοι
Δικαιούχοι είναι οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, οι οποίες θα λάβουν επιταγή 200 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ηλικίας από 4 έως 24 ετών, το οποίο φοιτά σε εκπαιδευτική δομή στην Ελλάδα

Τα κριτήρια
Ειδικότερα τα κριτήρια για τη χορήγηση του voucher είναι τα εξής:
-Για οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, μεικτά εισοδήματα έως 12000 ευρώ.
-Για οικογένεια με ένα παιδί, μεικτά εισοδήματα έως 10.500 ευρώ.
-Για οικογένεια με ένα γονιό κι ένα παιδί, μεικτά εισοδήματα έως 9.000 ευρώ.

Σημείωση: Οι δικαιούχοι μαθητές και φοιτητές δεν θα χρειαστεί να στείλουν αίτηση για να λάβουν το σχετικό voucher ευρώ για την αγορά του τεχνολογικού εξοπλισμού.
Read More »
Αρχίζουν σήμερα οι αιτήσεις για τα voucher των 200 ευρώ Αρχίζουν σήμερα οι αιτήσεις για τα voucher των 200 ευρώ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 05, 2021 Rating: 5

Σελίδες