Παν. Νταής: "ΗΤΤΑ Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΛΙΜΕΝΩΝ"

Παρασκευή, Ιουλίου 30, 2021
Παν. Νταής: "ΗΤΤΑ Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΛΙΜΕΝΩΝ"Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΛΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΗΤΤΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΛΙΜΕΝΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Δυστυχώς στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση την ιδεοληψία και όχι την κοινή λογική. Το τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις το βλέπουμε στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, μετά και την τελευταία χρονικά πράξη του … δράματος, την απόφαση δηλαδή της Κυβερνητικής Επιτροπής Παρακολούθησης Αξιοποίησης Λιμένων, η οποία μας έκανε τη μεγάλη «χάρη» να εξαιρεθούν από την ιδιωτικοποίηση ο κεντρικός παραλιακός δρόμος, το βασικό πάρκινγκ της πόλης και χώροι για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην Πλαταριά και τα Σύβοτα. Ήδη, ορισμένοι από το κυβερνητικό στρατόπεδο πανηγυρίζουν για την … μεγάλη επιτυχία.

Ας δούμε όμως τα πράγματα με ψυχραιμία και κυρίως με την κοινή λογική: Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι ένα από τα σημαντικότερα επιβατικά λιμάνια της χώρας, που διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στο δίκτυο των διευρωπαϊκών μεταφορών. Έχει σαφώς και εμπορική σημασία, η οποία όμως δεν είναι η κύρια δραστηριότητά του και ούτε θα είναι ποτέ για τους εξής λόγους: Πρώτον, γιατί ακόμη και όταν το εμπορικό τμήμα λειτουργήσει το μέγεθός του δεν είναι σημαντικό, σε σύγκριση με άλλα λιμάνια της χώρας. Δεύτερον, γιατί δεν προβλέπεται στον ορατό ορίζοντα η σύνδεσή του με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Τρίτον, γιατί οι οδικοί άξονες που συνδέουν την κεντρική Ευρώπη με τα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή, λειτουργούν πλέον κανονικά, αφού η πολιτικοοικονομική κατάσταση στα κράτη που διασχίζουν έχει πλέον εισέλθει σε ρυθμούς κανονικούς (μην ξεχνάμε ότι η κίνηση στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας γιγαντώθηκε όταν λόγω των πολεμικών συρράξεων, οι οδικοί άξονες των Βαλκανίων ήταν κλειστοί ή ανασφαλείς).

Αυτά λέει η κοινή λογική και η ψυχρή ανάλυση των δεδομένων. Με βάση τα εν λόγω στοιχεία το λιμάνι της Ηγουμενίτσας δεν ενδείκνυται για ιδιωτικοποίηση. Το πολύ – πολύ να προσφέρονταν σε ιδιώτες ένα μειοψηφικό πακέτο μετοχών, ώστε να αυξηθούν τα κεφάλαια του ΟΛΗΓ και να εισρεύσει τεχνογνωσία διαχείρισης και διοίκησης από τον ιδιωτικό τομέα.

Αλλά η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία Κυβέρνησης, Ευρωπαϊκών Θεσμών και ΤΑΙΠΕΔ δεν άφησε περιθώρια ορθής κρίσης, καθώς οι ιδιωτικοποιήσεις από μέσο γίνονται στόχος και πανάκεια. Πως όμως ένα λιμάνι με τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά θα γίνει ελκυστικό στους ιδιώτες; Μα φυσικά αν εμπλουτιστεί και με άλλες εγκαταστάσεις άσχετες με την διεθνή επιβατική ή εμπορική κίνηση, κερδοφόρες όμως για τους ιδιώτες. Και ποιες είναι αυτές οι εγκαταστάσεις; Το πορθμείο Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας, ο χώρος που προορίζεται για τη Μαρίνα Ηγουμενίτσας, τα αλιευτικά και τουριστικά καταφύγια σκαφών Συβότων, Πλαταριάς και Σαγιάδας, καθώς και τμήματα – φιλέτα της παραλίας, στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Με αυτό τον τρόπο, η εμμονή σε μια φιλελεύθερη ιδεοληπτική προσέγγιση στερεί για μισό αιώνα μια περιοχή, από χώρους και εγκαταστάσεις, που θα χρησιμοποιούνταν από τους τοπικούς φορείς για την ανάπτυξη του τουρισμού, της αλιείας, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών. Η Ηγουμενίτσα θα αποτελέσει παγκόσμια πρωτοτυπία, με την ιδιωτικοποίηση όχι μόνο του επιβατικού διεθνούς λιμανιού, αλλά και του πορθμείου εσωτερικής ακτοπλοΐας, αλιευτικών και τουριστικών λιμανιών και τμημάτων της παράλιας ζώνης, που δεν έχουν σχέση με τις λιμενικές δραστηριότητες. Τέτοια πράγματα ούτε στις πιο υπανάπτυκτες χώρες δεν συμβαίνουν. Κατά συνέπεια δεν πρέπει να προκαλεί απορία το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση ακόμα και από συμπαθή αφρικανικά κράτη όπως η Μποτσουάνα, στην παγκόσμια κατάταξη σε σχέση με την ποιότητα της διακυβέρνησης. Πλέον δεν ισχύει ούτε το παλιό ανέκδοτο, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα ήταν το πιο ανεπτυγμένο κράτος της …Αφρικής.

Αυτά συμβαίνουν όταν αυτοί που αποφασίζουν χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα (όπως φαίνεται και από την τραγική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης) και επιμένουν σε λάθος πολιτικές. Και αν δεν είναι δυνατή στην παρούσα φάση η αναστολή της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΗΓ, προκειμένου να επανεξεταστεί το μέλλον και η προοπτική του Οργανισμού, στη βάση των αρχών της κοινής λογικής και των πραγματικών δεδομένων, αυτό που σίγουρα θα μπορούσε να γίνει άμεσα είναι ο περιορισμός της διαδικασίας παραχώρησης μόνο στο λιμένα εξωτερικού, με όλα τα υπόλοιπα να περιέρχονται στο δημόσιο και την αυτοδιοίκηση. Κάθε άλλη εξέλιξη – όπως αυτή της απόφασης της Επιτροπής – συνιστά καθαρή ήττα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί γεγονός για πανηγυρισμούς. Για το λόγο αυτό, η διεκδίκηση πρέπει να συνεχιστεί και να στραφεί πλέον προς τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας, ώστε να αποφασίσουν την αποδέσμευση χώρων από το διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης και πέραν αυτών που προτείνει η Γνωμοδότηση της Επιτροπής.

Αυτό όμως προϋποθέτει ότι θα επικρατήσει κοινή λογική, κάτι που δυστυχώς δεν επιβεβαιώνεται αν κρίνουμε από μια σειρά κυβερνητικών αποφάσεων, που φαίνεται να λαμβάνονται με άλλα κριτήρια (ιδεοληπτικά ή κομματικά) και το τίμημα το πληρώνουν οι τοπικές κοινωνίες που στερούνται τη δυνατότητα ενδογενούς αξιοποίησης των αναπτυξιακών τους πόρων.

Παναγιώτης Β. Νταής
Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας
Read More »
Παν. Νταής: "ΗΤΤΑ Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΛΙΜΕΝΩΝ" Παν. Νταής: "ΗΤΤΑ Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΛΙΜΕΝΩΝ" Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 30, 2021 Rating: 5

Ι.Σ.Θ. "Για να ξαναζήσουμε την ζωή όπως την θέλουμε ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος"

Παρασκευή, Ιουλίου 30, 2021
Ι.Σ.Θ. "Για να ξαναζήσουμε την ζωή όπως την θέλουμε ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος"Η Θεσπρωτία αγκάλιασε τον εμβολιασμό από την πρώτη στιγμή και βρίσκεται μεταξύ των νομών με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα, όμως αυτό δεν είναι αρκετό.

Με ανησυχία παρακολουθούμε την εξέλιξη στην πορεία των εμβολιασμών καθώς ενώ υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια και τα ραντεβού είναι άμεσα οι εμβολιασμοί φθίνουν.

Η μετάλλαξη δέλτα που κυριαρχεί πλέον παγκοσμίως είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα το ποσοστό των εμβολιασμένων που απαιτείται για να την αναχαιτίσει είναι υψηλότερο από ότι αναμενόταν.

Γνωρίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί δεν είναι αρνητές, είναι διστακτικοί και φοβισμένοι λόγω της παραπληροφόρησης αλλά και της ελλιπούς πληροφόρησης για τα εμβόλια.

Ως ιατροί είμαστε στην διάθεση των πολιτών να απαντήσουμε στα ερωτήματα σας.

Απευθύνουμε έκκληση σε όλους εσάς που αντιμετωπίζετε τον εμβολιασμό με δισταγμό να ακολουθήσετε την συμβουλή μας και να κλείσετε άμεσα το ραντεβού σας με οποίο εμβόλιο επιθυμείτε στο εμβολιαστικό κέντρο που σας εξυπηρετεί.

Για να μην νοσήσουμε, για να μην θρηνήσουμε νέες απώλειες, για να μην αντιμετωπίσουμε νέο lockdown, για να ξαναζήσουμε την ζωή όπως την θέλουμε ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος.

Για το Δ. Σ. του Ι.Σ.
O Πρόεδρος 
Πέτρος Οικονομίδης
Ο Γεν Γραμματέας
Νικόλαος Τάσιος
Read More »
Ι.Σ.Θ. "Για να ξαναζήσουμε την ζωή όπως την θέλουμε ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος" Ι.Σ.Θ. "Για να ξαναζήσουμε την ζωή όπως την θέλουμε ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος" Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 30, 2021 Rating: 5

Μονοψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων και σήμερα στη Θεσπρωτία - 54 σε όλη την Ήπειρο

Παρασκευή, Ιουλίου 30, 2021
Μονοψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων και σήμερα στη Θεσπρωτία - 54 σε όλη την Ήπειρο
Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 10
ΠΕ Θεσπρωτίας 4
ΠΕ Ιωαννίνων 26
ΠΕ Πρέβεζας 14


Read More »
Μονοψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων και σήμερα στη Θεσπρωτία - 54 σε όλη την Ήπειρο Μονοψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων και σήμερα στη Θεσπρωτία - 54 σε όλη την Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 30, 2021 Rating: 5

Β. Γιόγιακας: ΝΑΙ της Κυβερνητικής Επιτροπής Λιμένων στα αιτήματα των δήμων για τη χερσαία ζώνη

Παρασκευή, Ιουλίου 30, 2021
Β. Γιόγιακας: ΝΑΙ της Κυβερνητικής Επιτροπής Λιμένων στα αιτήματα των δήμων για τη χερσαία ζώνηΟ βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας έκανε την ακόλουθη δήλωση σε συνέχεια της σημερινής γνωμοδότησης της Κυβερνητικής Επιτροπής Παρακολούθησης Αξιοποίησης Λιμένων για τα επιπλέον τμήματα της χερσαίας ζώνης που ζητείται από τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών να εξαιρεθούν από την παραχώρηση του Λιμένα Ηγουμενίτσας:
«Με τη γνωμοδότηση της Επιτροπής ικανοποιείται το αίτημα των δήμων να εξαιρεθούν από την παραχώρηση του λιμανιού πρόσθετα τμήματα της χερσαίας ζώνης, συγκεκριμένα ο κεντρικός παραλιακός δρόμος, το πάρκινγκ καθώς και επαρκείς χώροι για τα τραπεζοκαθίσματα των παραλιακών καταστημάτων στην Πλαταριά, τα Σύβοτα και τη Σαγιάδα.
Ήταν το πιο κρίσιμο και αποφασιστικό βήμα με το οποίο παίρνει «σάρκα και οστά» η δέσμευση της Κυβέρνησης να περάσουν στην τοπική κοινωνία τα τμήματα που δεν χρησιμεύουν για την ανάπτυξη λιμενικών δραστηριοτήτων και τα οποία, από την άλλη, είναι σημαντικά για την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. 
Θα ακολουθήσει η άμεση έγκριση της γνωμοδότησης της Επιτροπής από τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Οικονομικών και στη συνέχεια η αποτύπωση των πρόσθετων προς εξαίρεση τμημάτων.
Θέλω να ευχαριστήσω την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας - τον Υπουργό κ. Πλακιωτάκη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Κυριαζόπουλο - καθώς και την Γενική Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, συμπατριώτισσά μας, Αθηνά Καλύβα για τη μεγάλη τους στήριξη σε αυτή την προσπάθεια, το αίσιο τέλος της οποίας είναι πλέον ορατό».
Read More »
Β. Γιόγιακας: ΝΑΙ της Κυβερνητικής Επιτροπής Λιμένων στα αιτήματα των δήμων για τη χερσαία ζώνη Β. Γιόγιακας: ΝΑΙ της Κυβερνητικής Επιτροπής Λιμένων στα αιτήματα των δήμων για τη χερσαία ζώνη Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 30, 2021 Rating: 5

Οι προτεινόμενες ειδικότητες του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Ιουλίου 30, 2021
Οι προτεινόμενες ειδικότητες του Δ.ΙΕΚ ΗγουμενίτσαςΗ Διεύθυνση του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας και των επιχειρήσεων για νέες ειδικότητες και επαγγέλματα αιχμής σε ολοκληρωμένους τομείς της οικονομίας του τόπου, τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της Εθνικής Οικονομίας αλλά και στο πλαίσιο συνεχούς διαβούλευσης και συνεργασίας με τους Επιτελικούς Φορείς του τόπου (Βουλευτές, Περιφερειακές και Δημοτικές αρχές, Ο.Λ.ΗΓ Α.Ε.), τους Κοινωνικούς Εταίρους (Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, Συλλογικές Οργανώσεις) και το Συμβούλιο Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.) Περιφέρειας Ηπείρου με στόχο την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της τοπικής οικονομίας και της ευρύτερης περιοχής, διαμόρφωσε ολοκληρωμένη πρόταση για την λειτουργία νέων ειδικοτήτων που αφορούν το σπουδαστικό έτος 2021-2022 η οποία κατατέθηκε προς έγκριση στην Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης & Νεολαίας (Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν.) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι προτεινόμενες ειδικότητες είναι οι εξής :
1. Τεχνικός Μαγειρικής τέχνης - Αρχιμάγειρας (chef)
2. Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας (Υπηρεσία υποδοχής - Υπηρεσία ορόφων - Εμπορευματογνωσία)
3. Διασώστης – Πλήρωμα ασθενοφόρου
4. Βοηθός Ιατρικών Εργαστηρίων
5. Τέχνη Φωτογραφίας
6. Τεχνικός Κομμωτικής Τέχνης
7. Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλαστικής
8. Τουριστικός Συνοδός
9. Υποκριτική Θεάτρου – Κινηματογράφου

Επιπλέον θα λειτουργήσουν και οι παρακάτω νέες ειδικότητες οι οποίες εντάχθηκαν στην διαδικασία του Παράλληλου Μηχανογραφικού :
1. Τεχνικός Αισθητικός Ποδολογίας – Καλλωπισμού Νυχιών & Ονυχοπλαστικής
2. Τεχνικός Αμπελουργίας & Οινολογίας
3. Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων

Συνολικά δώδεκα (12) νέες ειδικότητες.

Το Δ.ΙΕK Ηγουμενίτσας είναι 1ος (πρώτος) κατά σειρά βαθμολογίας Διαπιστευμένος Φορέας μεταξύ των Δημόσιων και Ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. της χώρας σε καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα Ευρωπαϊκής Κινητικότητας ERASMUS+ για την περίοδο από 01/03/2021 μέχρι 31/12/2027 και κατατάσσεται στα κορυφαία Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης της χώρας σύμφωνα με τους Δείκτες Ολικής Ποιότητας της Εκπαίδευσης.

Η Διεύθυνση του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας ευχαριστεί την Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης & Νεολαίας (Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν.) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ), τους Επιτελικούς Φορείς του τόπου, τους Κοινωνικούς Εταίρους και το Σ.Σ.Π.Α.Ε. Περιφέρειας Ηπείρου για την διαρκή στήριξη και την βοήθεια στην προσπάθεια των Σπουδαστών, των Εκπαιδευτών και της Διοίκησης για μια ποιοτική και αναβαθμισμένη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή μας.

(https://forms.gle/BncbyA98SpEHiWsc8)
Read More »
Οι προτεινόμενες ειδικότητες του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας Οι προτεινόμενες ειδικότητες του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 30, 2021 Rating: 5

Σύλληψη ημεδαπής για κλοπή από σούπερ μάρκετ

Παρασκευή, Ιουλίου 30, 2021
Σύλληψη ημεδαπής για κλοπή από σούπερ μάρκετ Συνελήφθη χθες (29-07-2021) το μεσημέρι στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, ημεδαπή, κατηγορούμενη για κλοπή.

Ειδικότερα, η κατηγορούμενη χθες το μεσημέρι εισήλθε σε σούπερ μάρκετ και αφαίρεσε ηλεκτρονικά εξαρτήματα, αξίας (125,94) ευρώ, έγινε όμως αντιληπτή από υπαλλήλους του καταστήματος και συνελήφθη από προστρέξαντες στο σημείο αστυνομικούς.

Τα αφαιρεθέντα αντικείμενα αποδόθηκαν στον υπεύθυνο του καταστήματος.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος της από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.
Read More »
Σύλληψη ημεδαπής για κλοπή από σούπερ μάρκετ Σύλληψη ημεδαπής για κλοπή από σούπερ μάρκετ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 30, 2021 Rating: 5

Μ.Κάτσης: «Να πληρωθούν οι γιατροί του ΕΣΥ για την εργασία τους στα εμβολιαστικά κέντρα»

Παρασκευή, Ιουλίου 30, 2021
Μ.Κάτσης: «Να πληρωθούν οι γιατροί του ΕΣΥ για την εργασία τους στα εμβολιαστικά κέντρα»Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με πρωτοβουλία του βουλευτή Θεσπρωτίας Μάριου Κάτση, με την οποία ζητούν να αποζημιώνονται με εφημερίες οι γιατροί του ΕΣΥ για την απογευματινή εργασία τους στα εμβολιαστικά κέντρα και να σταματήσει ο εμπαιγμός τους από την κυβέρνηση στο θέμα αυτό με τις φθηνές υποσχέσεις που τελικά αποδείχθηκαν κούφια λόγια. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι την ώρα που έγγραφα υγειονομικής περιφέρειας ενημέρωναν τις μονάδες υγείας ότι το ιατρικό προσωπικό που θα απασχοληθεί στους εμβολιασμούς σε απογευματινή εργασία ή αργίες, θα αποζημιωθεί με εφημερίες, ταυτόχρονα το Υπουργείο Υγείας νομοθετούσε χωρίς να περιλαμβάνει τέτοια ρύθμιση, κάτι που αρνείται μέχρι και σήμερα να πράξει.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στηλιτεύουν ακόμα τις παραπλανητικές επικοινωνιακές μεγαλοστομίες της κυβέρνησης σχετικά με την αναγνώριση του δύσκολου και πολυτιμότατου έργου των γιατρών κατά την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας και των εμβολιασμών, την ίδια ώρα που τους αντιμετωπίζει ακόμα και ως εχθρούς, με ΜΑΤ και ΕΔΕ. Σημειώνουν ότι η αποζημίωση της απογευματινής εργασίας του ιατρικού προσωπικού στα εμβολιαστικά κέντρα όπου δίνεται η κρίσιμη μάχη με τον χρόνο για το χτίσιμο του τείχους ανοσίας του πληθυσμού, αποτελεί ελάχιστη ενέργεια αναγνώρισης της εργασίας τους και οφείλει η Πολιτεία να προχωρήσει σε αυτή, έστω και τώρα. Τονίζουν, τέλος, πως δε μπορεί από τη μία να αυξάνεται η αποζημίωση των ιδιωτών γιατρών και των φαρμακοποιών για τη συνδρομή τους στον εμβολιασμό και από την άλλη οι γιατροί του ΕΣΥ να υποχρεώνονται σε απλήρωτη εργασία στα εμβολιαστικά κέντρα.Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης και οι συνυπογράφοντες βουλευτές:

Αθήνα, 29 Ιουλίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: «Εμπαιγμός των ιατρών με τις αποζημιώσεις του προσωπικού των εμβολιαστικών κέντρων»
Παρά τις παραπλανητικές επικοινωνιακές μεγαλοστομίες της κυβέρνησης σχετικά με την αναγνώριση του δύσκολου και πολυτιμότατου έργου του ιατρικού προσωπικού κατά την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας και των εμβολιασμών, οι ίδιοι έχουν πέσει θύματα της αναλγησίας και των νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών της ΝΔ, η οποία συνεχίζει κυνικά την πολιτική απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Το ιατρικό προσωπικό της χώρας έχει σηκώσει στις πλάτες του το δυσβάσταχτο βάρος της αντιμετώπισης περιστατικών covid-19, αλλά και της στελέχωσης των εμβολιαστικών κέντρων. Ωστόσο, παρόλο που αποκαλούνται ως «ήρωες με τις λευκές στολές», όχι μόνο εμπαίζονται και δεν έχουν ανταμειφθεί για την υπερπροσπάθεια και την προσφορά τους εδώ και σχεδόν 1,5 χρόνο, αλλά ενίοτε αντιμετωπίζονται και ως εχθροί. Με ΜΑΤ και βία όταν τολμούν να διαμαρτυρηθούν για την απαράδεκτη διαχείριση της πανδημίας εκ μέρους της κυβέρνησης και με ΕΔΕ από τις «γαλάζιες» διοικήσεις των νοσοκομείων όταν νοσήσουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εμπαιγμού του ιατρικού προσωπικού, αποτέλεσαν οι κυβερνητικές υποσχέσεις του Ιανουαρίου 2021 ότι θα αποζημιώνονται με εφημερίες για την απογευματινή απασχόληση στα εμβολιαστικά κέντρα, οι οποίες αποδείχτηκαν κούφια λόγια. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ενδεικτικά το έγγραφο που εστάλη με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το γραφείο του αρμοδίου υποδιοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πελοποννήσου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας, προς όλες τις οικείες εμβολιαστικές μονάδες, με το οποίο ενημερώνονται ρητά ότι: «το ιατρικό προσωπικό που θα απασχοληθεί στους εμβολιασμούς σε απογευματινή εργασία ή αργίες, θα αποζημιωθεί με εφημερίες», σημειώνοντας, μάλιστα, ότι αναμένεται να διευκρινιστούν από το Υπουργείο Υγείας επακριβώς οι λεπτομέρειες αποζημίωσης της εν λόγω εφημεριακής, για τις ανάγκες του εμβολιασμού, εργασίας. Αντιθέτως, όμως, τις ίδιες ώρες το Υπουργείο Υγείας κατέθετε στη Βουλή των Ελλήνων σχέδιο νόμου, το οποίο προέβλεπε αποζημίωση ιατρικού και λοιπού προσωπικού μόνο για τη μη εργάσιμη μέρα Σάββατο, χωρίς καμία αναφορά σε αποζημίωση της απογευματινής εργασίας που όριζε να παρέχεται στα εμβολιαστικά κέντρα μέχρι ώρα 22:00 το βράδυ. Το σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε, με την εν λόγω διάταξη να αποτελεί το άρθρο τριακοστό δεύτερο αυτού και τέθηκε σε ισχύ την 1/2/2021. Ουδεμία πρόβλεψη για αποζημίωση απογευματινής εργασίας δεν υπήρξε, ούτε και στις δύο τροποποιήσεις του άρθρου που επήλθαν με τους ν.4790/2021 (31/3/2021) και ν.4798/2021 (24/4/2021), οι οποίοι επέκτειναν το ωράριο εργασίας στα εμβολιαστικά κέντρα σε 7 ημέρες την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των αργιών, με τους ιατρούς να εργάζονται σε δύο βάρδιες καθημερινά από τις 07:00 το πρωί έως τις 15:00 στα πλαίσια του καθημερινού τους ωραρίου, πλην αργιών και από τις 15:00 έως τις 24:00 τα μεσάνυχτα, ως υπερωριακή απασχόληση (εφημερία).

Επειδή η αποζημίωση της απογευματινής εργασίας του ιατρικού προσωπικού στα εμβολιαστικά κέντρα όπου δίνεται η κρίσιμη μάχη με τον χρόνο για το χτίσιμο του τείχους ανοσίας του πληθυσμού, αποτελεί ελάχιστη ενέργεια αναγνώρισης της εργασίας τους και οφείλει η πολιτεία να προχωρήσει σε αυτή, έστω και τώρα.

Επειδή αποτελεί διαχειριστικό αλαλούμ και ανεπίτρεπτο εμπαιγμό των ιατρών το γεγονός ότι, από τη μία, η προϊσταμένη Αρχή της Υγειονομικής Περιφέρειας τους ενημέρωνε επίσημα ότι θα αποζημιωθούν με εφημερίες για την απογευματινή εργασία τους και, από την άλλη, ο Υπουργός Υγείας κατέθετε σχέδιο νόμου όπου δεν προβλεπόταν κάτι τέτοιο.

Επειδή δε μπορεί να είναι δυνατόν, από τη μία να αυξάνεται η αποζημίωση των ιδιωτών ιατρών και των φαρμακοποιών για τη συνδρομή τους στον εμβολιασμό και από την άλλη οι ιατροί του ΕΣΥ να υποχρεώνονται σε απλήρωτη εργασία στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, ώστε να αποζημιώνονται με εφημερίες οι ιατροί για την απογευματινή εργασία τους στα εμβολιαστικά κέντρα;
Read More »
Μ.Κάτσης: «Να πληρωθούν οι γιατροί του ΕΣΥ για την εργασία τους στα εμβολιαστικά κέντρα» Μ.Κάτσης: «Να πληρωθούν οι γιατροί του ΕΣΥ για την εργασία τους στα εμβολιαστικά κέντρα» Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 30, 2021 Rating: 5

Πρόστιμο 8.000€ για μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας

Παρασκευή, Ιουλίου 30, 2021
Πρόστιμο 8.000€ για μη τήρηση της αναστολής λειτουργίαςΣτο πλαίσιο ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (29-07-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά (13) παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:
(10) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους (300) ευρώ, ως εξής:
· 4 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 3 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· 1 παράβαση στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· 2 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

(3) παραβάσεις σε δύο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, όπου επιβλήθηκαν:
· πρόστιμο (300) ευρώ για μη αναγραφή του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών στον εσωτερικό χώρο στη μία περίπτωση και
· πρόστιμα των (5.000) ευρώ στην επιχείρηση και (3.000) ευρώ στον υπεύθυνο για μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας στην άλλη περίπτωση. Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
Read More »
Πρόστιμο 8.000€ για μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας Πρόστιμο 8.000€ για μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 30, 2021 Rating: 5

Σελίδες