Έκτακτο: Σεισμική δόνηση αισθητή στη Θεσπρωτία

Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024
Έκτακτο: Σεισμική δόνηση αισθητή στη Θεσπρωτία


Σεισμική δόνηση σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα.
Ο σεισμός σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις είχε επίκεντρο την περιοχή ανάμεσα από το Κεφαλοχώρι και τη Κεραμίτσα Φιλιατών και ένταση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Η σεισμική δόνηση που είχε μεγάλη διάρκεια, έγινε αισθητή σε ολόκληρο το νομό Θεσπρωτίας αλλά και περιοχές των Ιωαννίνων.
Read More »
Έκτακτο: Σεισμική δόνηση αισθητή στη Θεσπρωτία Έκτακτο: Σεισμική δόνηση αισθητή στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Ηλεκτρονικά διόδια: Στον “αέρα” η χιλιομετρική χρέωση – Γιατί είναι δύσκολη η εφαρμογή τους

Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024
Ηλεκτρονικά διόδια: Στον “αέρα” η χιλιομετρική χρέωση – Γιατί είναι δύσκολη η εφαρμογή τους


Δεν φαίνεται να προχωράει το σχέδιο της κυβέρνησης για τα ηλεκτρονικά διόδια. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε το 2021 ότι θα προχωρήσει στην ακύρωση του διαγωνισμού (που είχε προκηρυχθεί λίγα χρόνια νωρίτερα) για την εφαρμογή ενιαίου συστήματος χιλιομετρικής χρέωσης στους αυτοκινητόδρομους όλης της χώρας.

Είχε προηγηθεί απόφαση του ΣτΕ να «παγώσει» τον διαγωνισμό μαμούθ συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ ύστερα από προσφυγή ενός εκ των ενδιαφερομένων.

Το υπουργείο τότε ανακοίνωσε ότι το έργο θα επανασχεδιασθεί και θα προκηρυχθεί διαγωνισμός μέσω του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το έργο υπό νέα μορφή εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης όμως τελικά απεντάχθηκε. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υλοποιηθεί με δεδομένο ότι η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών έχει επανειλημμένα αναφερθεί στη “στενότητα” πόρων για νέα έργα.

Το βασικό πρόβλημα στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, ήταν ο μεγάλος αριθμός των κόμβων που καθιστούσαν ασύμφορη την τοποθέτηση πομπών (για την καταγραφή του σημείου εξόδου ενός οχήματος και την πίστωση της διαφοράς στη διανυθείσα απόσταση). Επιπλέον η χιλιομετρική χρέωση δεν απαιτούνταν από τις συμβάσεις παραχώρησης, επομένως δεν υπήρχε πραγματικό κίνητρο. Ο μόνος παραχωρησιούχος που ξεκίνησε να εφαρμόζει με δική του πρωτοβουλία ένα σύστημα χιλιομετρικής χρέωσης τον Ιανουάριο 2021 ήταν η Ολυμπία Οδός. Η κοινοπραξία εφάρμοσε ένα υβριδικό σύστημα μόνο για τους χρήστες του πομποδέκτη (Ολυμπία Pass) με το οποίο ο οδηγός πληρώνει κανονικά τη διέλευση του από τα μετωπικά διόδια( “χρεώνουν”) το τμήμα που διανύει μέχρι τα επόμενα μετωπικά διόδια) αλλά εάν βγει από τον αυτοκινητόδρομο σε κάποιον ενδιάμεσο κόμβο τότε το σύστημα αναγνωρίζει τον πομποδέκτη και πιστώνει πίσω στον κάτοχο του το ποσό που αντιστοιχεί στην απόσταση που δεν διανύθηκε.

Read More »
Ηλεκτρονικά διόδια: Στον “αέρα” η χιλιομετρική χρέωση – Γιατί είναι δύσκολη η εφαρμογή τους Ηλεκτρονικά διόδια: Στον “αέρα” η χιλιομετρική χρέωση – Γιατί είναι δύσκολη η εφαρμογή τους Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Συνάντηση του Βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Βασίλη Γιόγιακα με το νέο Δήμαρχο Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024
Συνάντηση του Βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Βασίλη Γιόγιακα με το νέο Δήμαρχο Ηγουμενίτσας

Βασίλης Γιόγιακας : Στόχος μας η συνεργασία. Από τη σημερινή συνάντηση με τον νέο Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Παναγιώτη Νταή στον οποίο ευχήθηκα κάθε επιτυχία στο έργο του, προσβλέποντας σε μία γόνιμη συνεργασία μας για την πρόοδο των θεμάτων του τόπου μας.

Read More »
Συνάντηση του Βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Βασίλη Γιόγιακα με το νέο Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Συνάντηση του Βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Βασίλη Γιόγιακα με το νέο Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Στον Δήμαρχο θα υπάγονται οι οργανικές μονάδες της “Αρωγής” μέχρι τον νέο Ο.Ε.Υ.

Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024
Στον Δήμαρχο θα υπάγονται οι οργανικές μονάδες της “Αρωγής” μέχρι τον νέο Ο.Ε.Υ.


Στον Δήμαρχο Θανάση Ντάνη θα υπάγονται από σήμερα και μέχρι τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Σουλίου οι οργανικές μονάδες του Νομικού Προσώπου “Αρωγή”, το οποίο καταργείται με τα υπόλοιπα 513 Δημοτικά Νομικά Πρόσωπα της χώρας (εκτός απο τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία), βάσει των διατάξεων του νόμου 5056/2023

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, ο Δήμος Σουλίου εκπληρώνει τους σκοπούς της “Αρωγής” και εξυπηρετεί τις δραστηριότητες που ασκούσαν με τις οργανικές μονάδες της.

Η απόφαση:

Ορίζουμε ότι ο Δήμος Σουλίου εκπληρώνει τους σκοπούς του καταργούμενου ΝΠΔΔ «ΑΡΩΓΗ ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ» και εξυπηρετεί τις δραστηριότητες που ασκούσαν με τις οργανικές μονάδες του ανωτέρω καταργούμενου Ν.Π. Μέχρι τη θέση σε ισχύ του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Σουλίου οι οργανικές μονάδες του καταργούμενου Ν.Π. θα υπάγονται στον Δήμαρχο.

Οι οργανικές μονάδες του ανωτέρω καταργούμενου Ν.Π. θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν με την ίδια δομή και στελέχωση όπως ίσχυαν κατά την 31η Δεκεμβρίου 2023 και θα συνεργάζονται, όπου απαιτείται, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.


Read More »
Στον Δήμαρχο θα υπάγονται οι οργανικές μονάδες της “Αρωγής” μέχρι τον νέο Ο.Ε.Υ. Στον Δήμαρχο θα υπάγονται οι οργανικές μονάδες της “Αρωγής” μέχρι τον νέο Ο.Ε.Υ. Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Ορίστηκαν οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Φιλιατών

Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024
Ορίστηκαν οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Φιλιατών


Με έξι αντιδημάρχους και θητεία 2,5 ετών, σύμφωνα με την απόφαση του νέου Δημάρχου Βασιλείου Τζίγκου, συμπληρώνεται το σχήμα διοίκησης στο Δήμο Φιλιατών.

Συγκεκριμένα με την απόφαση του Δημάρχουν και με θητεία από 5.1.2024 έως και 30.6.2026, αντιδήμαρχοι ορίστηκαν oι παρακάτω δημοτικοί σύμβουλοι:
Παρασκευάς Βλάχος του Γεωργίου
Ηλιάνα Σπανοπούλου – Σάρρα του Νείλου
Σοφία Στάθη του Σπυρίδωνος
Νικόλαος Μπάντιος του Ελευθερίου
Σπυρίδων Φερεντίνος του Ανδρέα
Στέφανος Μπέλλος του Αριστοτέλη (χωρίς αντιμισθία)

Στον Αντιδήμαρχο Παρασκευά Βλάχο μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες: εποπτεία των Τεχνικών Υπηρεσιών, Χωροτακικά και Πολεοδομικά θέματα, οδικό δίκτυο, κληροδοτήματα, κοινωνικό παντοπωλείο και συνεργασία με τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων.

Στην Αντιδήμαρχο Ηλιάνα Σάρρα – Σπανοπούλου μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες: εποπτεία των οικονομικών υπηρεσιών, θέματα πολιτισμού, έκδοσης αδειών και τέλεσης πολιτικών γάμων, έλεγχος καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, θέματα υγείας, πολιτικής προστασίας και πολιτισμού.

Στην Αντιδήμαρχο Σοφία Στάθη μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες: εποπτεία των διοικητικών υπηρεσιών, θέματα παιδείας, αθλητισμού, τουρισμού και νεολαίας.

Στον Αντιδήμαρχο Νικόλαο Μπάντιο μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες του τομέα καθαριότητας

Στον Αντιδήμαρχο Σπυρίδωνα Φερεντίνο μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες του πρωτογενούς τομέα και κατά τόπο οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Ενότητας Σαγιάδας

Στον Αντιδήμαρχο Στέφανο Μπέλλο μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες της πολιτικής προστασίας.

Τον δήμαρχο θα αναπληρώνει ο Παρασκευάς Βλάχος, ενώ σε περίπτωση απουσίας και αυτού η Ηλιάνα Σάρρα – Σπανοπούλου.
Read More »
Ορίστηκαν οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Φιλιατών Ορίστηκαν οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Περιθώριο έως τις 19 Ιανουαρίου για υποβολή αιτήσεων

Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024
Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Περιθώριο έως τις 19 Ιανουαρίου για υποβολή αιτήσεων


Περιθώριο έως τις 19 Ιανουαρίου έχουν 1,2 εκατομμύρια πολίτες που θέλουν να επιδοτηθούν για να ζεσταθούν, καταναλώνοντας ηλεκτρικό ρεύμα. Το ύψος επιδότησης ξεκινάει από 45 ευρώ και φτάνει στα 480 ευρώ.

Η αίτηση γίνεται στην πλατφόρμα Myθέρμανση, με το ΑΦΜ του αιτούντα και οπωσδήποτε τον αριθμό των εξαρτώμενων μελών του νοικοκυριού, τον αριθμό παροχής της κύριας κατοικίας και τον ταχυδρομικό κώδικα.

Τα κριτήρια είναι ίδια ακριβώς με αυτά που ισχύουν για την επιδότηση πετρελαίου, καυσόξυλων και φυσικού αερίου, δηλαδή 16.000 ευρώ για τους άγαμους, 24.000 ευρώ για τους έγγαμους, συν 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.16.000 ευρώ για τους άγαμους, 24.000 ευρώ για τους έγγαμους, συν 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Σε ότι αφορά τα περιουσιακά κριτήρια, η ακίνητη περιουσία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και τα 300.000 ευρώ για οικογένειες.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κύκλος εργασιών τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξης:

Το βασικό επίδομα θέρμανσης για ρεύμα κυμαίνεται στα 60 ευρώ/μήνα.

Το εύρος της επιδότησης είναι από τα 45 ευρώ και φθάνει τα 480 ευρώ.

Η επιδότηση στο ρεύμα καλύπτει τρεις μήνες (1/1/2024 έως 31/3/2024).

Για κάθε τέκνο προβλέπεται προσαύξηση 20%.

Τα χρήματα αφορούν απευθείας έκπτωση στον εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος, ο οποίος εκδίδεται από τον εκάστοτε προμηθευτή και όχι πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό.

Σε περίπτωση που ένας λογαριασμός περιλαμβάνει ένα διάστημα του μήνα, η μηνιαία επιδότηση επιμερίζεται αναλογικά, εντός της περιόδου ενίσχυσης.

Εξαιρούνται όσοι λαμβάνουν οποιοδήποτε άλλο επίδομα θέρμανσης ή κοινωνικό τιμολόγιο.

Read More »
Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Περιθώριο έως τις 19 Ιανουαρίου για υποβολή αιτήσεων Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Περιθώριο έως τις 19 Ιανουαρίου για υποβολή αιτήσεων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Τι αλλάζει με τον ΦΠΑ σε καφέ και εστίαση

Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024
Τι αλλάζει με τον ΦΠΑ σε καφέ και εστίασηΤις ταμειακές τους μηχανές προσαρμόζουν με την αλλαγή του χρόνου καφετέριες, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που ισχύουν για τους συντελεστές ΦΠΑ.

Οι επιχειρήσεις εστίασης καλούνται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να χρεώνουν ξεχωριστά τα σερβιριζόμενα προϊόντα από αυτά που διατίθενται σε πακέτο ώστε να είναι ξεκάθαρος και ο ανάλογος συντελεστής ΦΠΑ.

Έτσι, οι σερβιριζόμενοι χυμοί θα υπάγονται πλέον σε ΦΠΑ 24%, αν όμως ο καταναλωτής επιλέξει την αγορά σε πακέτο, τότε ο ΦΠΑ θα περιορίζεται στο 13%.

Read More »
Τι αλλάζει με τον ΦΠΑ σε καφέ και εστίαση Τι αλλάζει με τον ΦΠΑ σε καφέ και εστίαση Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δήμου Σουλίου

Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024

Η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δήμου Σουλίου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο δημαρχείο Σουλίου η καθιερωμένη κοπή πίτας.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Σουλίου Θανάσης Ντάνης αφού ευχήθηκε «Χρόνια Πολλά» και «Καλή χρονιά» μοιράστηκε με τους εργαζόμενους τις σκέψεις του και τις κατευθύνσεις του για την τρέχουσα δημοτική περίοδο.

Μίλησε για συνέπεια λόγων και πράξεων καθώς και για την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων προσώπων, υπηρεσιών και φορέων επισημαίνοντας ότι οι πολίτες περιμένουν τις λύσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν χωρίς να υπάρχει κωλυσιεργία.

Στην συνέχεια ο κ. δήμαρχος, είπε ότι θα είναι δίκαιος αλλά και αυστηρός κριτής χωρίς διακρίσεις, αποκλεισμούς και εξαιρέσεις.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην συνέπεια και τις υποχρεώσεις καθώς και για την τήρηση του ωραρίου και της προβλεπόμενης ιεραρχίας.

Τέλος ο κ. δήμαρχος σημείωσε ότι μόνο με ομαδική εργασία και προσφορά θα υπάρχει επιτυχία, κάτι που «το οφείλουμε στους κατοίκους και συνδημότες μας».

Στην συνέχεια απεύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Βασίλης Γιόγιακας, ο δημοτικός σύμβουλος Νότης Παππάς εκ μέρους του επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Καραγιάννη και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θεόδωρος Μπρέστας.

Μετά τις σύντομες ομιλίες ακολούθησε η κοπή της πίτας.

Επίσης στην κοπή της πίτας παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θωμάς Οικονόμου,  οι αντιδήμαρχοι του δήμου Σουλίου Ανδρέας Καγκιούζης, Αντιγόνη Φίλη, Γιώργος Χειμώνας, Αλέξανδρος Κοντός, , δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων.

Read More »
Η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δήμου Σουλίου Η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης Καιρού : Βροχές, καταιγίδες από τα Θεοφάνεια

Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης Καιρού : Βροχές, καταιγίδες από τα Θεοφάνεια

Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, το οποίο προβλέπει επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα του Σαββάτου (Θεοφάνεια) (06-01-2024) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα εκδηλωθούν και στην Ήπειρο.

Με βάση την πρόβλεψη αυτή η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ενημέρωσε Δήμους, Υπηρεσίες και άλλους εμπλεκόμενους φορείς εφιστώντας την προσοχή τους.

Επίσης συνιστά στους πολίτες να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ Ε.Δ.Ε.Κ. ΤΗΣ ΕΜΥ

Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από αργά το απόγευμα του Σαββάτου (06-01-2024) έως το βράδυ της Κυριακής (07-01-2024) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους.

Πιο αναλυτικά :
1) Το Σάββατο 06-01-2024 (Θεοφάνεια)
α) Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από αργά το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

β) Νότιοι άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν από το μεσημέρι στο Ιόνιο και το απόγευμα στο Αιγαίο, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενισχυθούν κατά τόπους έως 9 μποφόρ.

2) Την Κυριακή (07-01-2024)
α) Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν έως το απόγευμα στη δυτική Ελλάδα (Ιόνιο, Ήπειρο, δυτική Στερεά, δυτική και νότια Πελοπόννησο) και το βράδυ θα εξασθενήσουν. Από νωρίς το πρωί, έντονες κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες θα επηρεάζουν κατά τόπους την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με ύφεση από το απόγευμα.

β) Οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη νότιοι νοτιοδυτικοί εντάσεως 7 με 8 και πρόσκαιρα το πρωί κατά τόπους 9 μποφόρ.


Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΒΑΡΔΙΑΣ
Α.ΜΑΜΑΡΑ
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΜΚ
ΘΕΟΔ.Ν.ΚΟΛΥΔΑΣ
Read More »
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης Καιρού : Βροχές, καταιγίδες από τα Θεοφάνεια Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης Καιρού : Βροχές, καταιγίδες από τα Θεοφάνεια Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Αυτοί είναι οι 9 αντιδήμαρχοι και οι 3 εντεταλμένοι του δήμου Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024
Αυτοί είναι οι 9 αντιδήμαρχοι και οι 3 εντεταλμένοι του δήμου Ηγουμενίτσας


Ορισμός Αντιδημάρχων και Εντεταλμένων Συμβούλων και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

Α.Ορίζουμε τους κατωτέρω Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας, Αντιδημάρχους του Δήμου Ηγουμενίτσας, με θητεία από 05-01-2024 μέχρι και 04-01-2025, διατηρώντας ο Δήμαρχος το δικαίωμα τροποποίησης της παρούσας απόφασής του με αιτιολογημένη νέα απόφασή του.

1. Τον κ. Δημάκο Δημήτριο, Αντιδήμαρχο ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ και του μεταβιβάζουμε τις παρακάτω αρμοδιότητες:
i. Την ευθύνη των θεμάτων Παιδείας, Νέας Γενιάς και Αθλητισμού.
ii. Την εποπτεία της λειτουργίας και των δραστηριοτήτων του Τμήματος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νέας Γενιάς, σύμφωνα με τον Ο.Ε.Υ.
iii. Την υποστήριξη για την ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων.
iv. Την ανάληψη πρωτοβουλιών για το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης.
v. Την εποπτεία της καλής λειτουργίας των υποδομών και εγκαταστάσεων των σχολικών κτηρίων, σε συνεργασία με τα αρμόδια συλλογικά όργανα και την εκπαιδευτική κοινότητα.

2. Τον κ. Ζαφείρη Αναστάσιο, Αντιδήμαρχο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ και του μεταβιβάζουμε τις παρακάτω αρμοδιότητες:
i. Την ευθύνη της καθαριότητας όλων των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου, της αποκομιδής και διαχείρισης των αποβλήτων, και της οργάνωσης και διάθεσης των μέσων και του ανθρώπινου δυναμικού που απαιτούνται κάθε φορά σε κεντρικό επίπεδο.
ii. Την ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και των χώρων πρασίνου.
iii. Την εποπτεία και ευθύνη των κοιμητηρίων.
iv. Την ευθύνη των εγκαταλελειμμένων οχημάτων.
v. Την προαγωγή της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης.
vi. Την καθαριότητα σχολικών κτηρίων.
vii. Την παρακολούθηση των διαδικασιών σχεδιασμού και εφαρμογής σχεδίων διαχείρισης αδέσποτων ζώων.
viii. Για τις ανωτέρω αρμοδιότητες εξουσιοδοτείται για την επιβολή προστίμων.
ix. Την ευθύνη και την εποπτεία των αντίστοιχων οργανικών μονάδων του Δήμου σύμφωνα με τον Ο.Ε.Υ. και συγκεκριμένατης Διεύθυνσης Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Κυκλικής Οικονομίας.

3. Την κ. Κατσάρη Σοφία, Αντιδήμαρχο (άμισθη) για ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΟΥ και της μεταφέρουμε τις παρακάτω αρμοδιότητες:
i. Την ευθύνη θεμάτων Ισότητας και Οικογενειακού Προγραμματισμού.
ii. Την ευθύνη των θεμάτων Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας.
iii. Την εποπτεία της αποτελεσματικής λειτουργίας του ΚΕΠ Υγείας.
iv. Την διασφάλιση της ουσιαστικής συμμετοχής του Δήμου στο «Δίκτυο Υγιών Πόλεων» και σε ανάλογες διαδημοτικές πρωτοβουλίες.

4. Τον κ. Κάτσιο Χρήστο, Αντιδήμαρχο ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ, ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ και του μεταβιβάζουμε τις παρακάτω αρμοδιότητες:
i. Την εποπτεία και την ευθύνη της αποτελεσματικής λειτουργίας της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Σχεδίου Πόλης.
ii. Την ευθύνη για την εποπτεία των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου για το σχεδιασμό, εφαρμογή και παρακολούθηση έργων βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και κινητικότητας.

5. Τον κ. Μητσέλο Αλέξανδρο, Αντιδήμαρχο ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ και του μεταβιβάζουμε τις παρακάτω αρμοδιότητες:
i. Την ευθύνη και την εποπτεία των υπηρεσιών Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Πρόνοιας.
ii. Την ευθύνη των δομών Κοινωνικής Φροντίδας και την ανάπτυξη νέων.
iii. Την ευθύνη των θεμάτων εθελοντισμού.
iv. Την ευθύνη των θεμάτων Προστασίας Τρίτης Ηλικίας.
v. Την ευθύνη και την εποπτεία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας, Προαγωγής Υγείας, Παιδείας και Νέας Γενιάς του Δήμου σύμφωνα με τον Ο.Ε.Υ (εκτός του Τμήματος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νέας Γενιάς).

6. Τον κ. Ντάσιο Βασίλειο, Αντιδήμαρχο ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑΣ και του μεταβιβάζουμε τις παρακάτω αρμοδιότητες:
i. Την ευθύνη, το συντονισμό και την επίβλεψη των σχεδίων και δράσεων της πολιτικής προστασίας.
ii. Το σχεδιασμό και την εποπτεία της εκτέλεσης έργων με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας.
iii. Την ευθύνη και την εποπτεία της συντήρησης του ηλεκτροφωτισμού.
iv. Τον συντονισμό και την επίβλεψη των θεμάτων Κίνησης και Οχημάτων.
v. Την ευθύνη και την εποπτεία των αντίστοιχων οργανικών μονάδων του Δήμου, σύμφωνα με τον Ο.Ε.Υ. και συγκεκριμένα του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας.

7. Τον κ. Παππά Ηλία, Αντιδήμαρχο ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, και του μεταβιβάζουμε τις παρακάτω αρμοδιότητες:
i. Την ευθύνη της εποπτείας των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων Εμπορικών Δραστηριοτήτων και των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και την υπογραφή των αποφάσεων:
* Αδειοδότησης εμπορικών δραστηριοτήτων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
* Οριστικής σφράγισης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
* Οριστικής αφαίρεσης αδειών λειτουργίας καταστημάτων.
* Αποσφράγισης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
* Ακύρωσης αποφάσεων προσωρινής αφαίρεσης αδειών καταστημάτων
* Επιβολής προστίμου για καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων που απορρέουν από τις αρμοδιότητες του Τμήματος Επιχειρηματικότητας & Εμπορικών Δραστηριοτήτων του Δήμου (του οποίου έχει την εποπτεία), σύμφωνα με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας.
ii. Την ευθύνη θεμάτων Προώθησης Απασχόλησης και Προσέλκυσης Επενδύσεων και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
iii. Τη λειτουργία Δημοτικών και λαϊκών αγορών, εμποροπανηγύρεων, την άσκηση υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων και τη χορήγηση των σχετικών αδειών.
iv. Τη Διαφήμιση, και τους χώρους τοποθέτησης πλαισίων προβολής υπαίθριας διαφήμισης.
v. Την επιβολή πρόστιμων για τα παράνομα πλαίσια και τις παράνομες πινακίδες (ν.2946/2001, ΦΕΚ 224Α'/2001).
vi. Την ευθύνη και την εποπτεία του Τμήματος Επιχειρηματικότητας & Εμπορικών Δραστηριοτήτων του Δήμου σύμφωνα με τον Ο.Ε.Υ.
vii. Την ευθύνη των θεμάτων Τουριστικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Ο.Ε.Υ.
viii. Την ευθύνη των θεμάτων αγροτικής ανάπτυξης και την εποπτεία των αντίστοιχων δράσεων του Δήμου σύμφωνα με τον Ο.Ε.Υ.
ix. Την ευθύνη για το σχεδιασμό και την εφαρμογή ψηφιακών πολιτικών μέσω της εποπτείας της αποτελεσματικής λειτουργίας του Αυτοτελούς Τμήματος Ψηφιακής Πολιτικής.

8. Τον κ. Πάσχο Αλέξανδρο (Αλέκο), Αντιδήμαρχο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ και του μεταβιβάζουμε τις παρακάτω αρμοδιότητες:
i. Την εποπτεία και την ευθύνη των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου όπως αναφέρονται στον Ο.Ε.Υ. και στις ισχύουσες διατάξεις, εξαιρουμένου του Τμήματος Επιχειρηματικότητας & Εμπορικών Δραστηριοτήτων. Ειδικότερα την έκδοση του τεκμηριωμένου αιτήματος, την έγκριση των δαπανών και τη διάθεση όλων των εγγεγραμμένων στον προϋπολογισμό πιστώσεων, συμπεριλαμβανομένων των πιστώσεων που εγγράφονται σε αυτόν με αναμόρφωση, με την έκδοση της σχετικής απόφασης ανάληψης υποχρέωσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περιπτ. ε΄ της παρ.1 του άρθρου 58 του Ν. 3852/2010, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 1 του άρθρου 203 του Ν.4555/18 (ΦΕΚ 133/19-07-2018 τεύχος Α’).
ii. Την καταγραφή, διασφάλιση και αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας
iii. Την ευθύνη των θεμάτων προγραμματισμού και επιχειρησιακού σχεδιασμού του Δήμου και ειδικότερα του Αυτοτελούς Τμήματος Προγραμματισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου σύμφωνα με τον Ο.Ε.Υ.
iv. Την εποπτεία και ευθύνη των θεμάτων διαχείρισης του Ανθρωπίνου Δυναμικού και των Διοικητικών Υπηρεσιών και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου σύμφωνα με τον Ο.Ε.Υ., καθώς και την υπογραφή κάθε είδους βεβαιώσεων προς το προσωπικό για θέματα που άπτονται της απασχόλησης του στον Δήμο, τις υπηρεσιακές μεταβολές του προσωπικού και τις παραπομπές υπαλλήλων στις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές.
v. Την παρακολούθηση της αποτελεσματικής και εμπρόθεσμης υλοποίησης των κανονιστικών αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, μέσω της εποπτείας της λειτουργίας του Αυτοτελούς Γραφείου Εφαρμογής Κανονιστικών Αποφάσεων Δ.Σ.
vi. Την υποβοήθηση της αποτελεσματικής λειτουργίας των Δημοτικών Κοινοτήτων, μέσω της εποπτείας της αποτελεσματικής λειτουργίας του Αυτοτελούς Γραφείου Υποστήριξης Τοπικών Πολιτικών Οργάνων (Προέδρων και Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων).

9. Την κ. Τσώτου Βασιλική, Αντιδήμαρχο (άμισθη) για την ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ τ. Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.ΠΟ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ και της μεταβιβάζουμε τις παρακάτω αρμοδιότητες:
i. Την εποπτεία της αποτελεσματικής λειτουργίας του τ. Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου του Δήμου «Προσχολική Αγωγή, Κοινωνική Πολιτική, Πολιτισμός» έως την ενσωμάτωση των υπηρεσιών και δραστηριοτήτων του στον Δήμο.
ii. Τη διασφάλιση της ομαλής συνεργασίας του τ. Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.ΠΟ. με τις συναρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.
iii. Την ευθύνη συντονισμού των ενεργειών τροποποίησης του Ο.Ε.Υ. του Δήμου για την αποτελεσματική μεταφορά των μονάδων, δομών και δράσεων του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ. σε υπηρεσίες του Δήμου.

Β. Ορίζουμε τους κατωτέρω Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας, Εντεταλμένους Συμβούλους του Δήμου Ηγουμενίτσας, με θητεία από 05-01-2024 μέχρι και 04-01-2025, διατηρώντας ο Δήμαρχος το δικαίωμα τροποποίησης της παρούσας απόφασής του με αιτιολογημένη νέα απόφαση:

1. Την κα. Κοσιώρη Μαρίνα, Δημοτική Σύμβουλο της πλειοψηφίας, ως Εντεταλμένη Σύμβουλο για την Πολιτιστική Κληρονομιά και την Ιστορία της περιοχής και της μεταβιβάζουμε τις παρακάτω αρμοδιότητες:
i. Τη συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και άλλων κρατικών και αυτοδιοικητικών φορέων για την προστασία, ανάδειξη και προβολή των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων της περιοχής.
ii. Τη συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς για τη λειτουργία λαογραφικών μουσείων.
iii. Την ανάληψη πρωτοβουλιών για την καταγραφή και ανάδειξη στοιχείων της τοπικής ιστορίας και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
iv. Τη συνεργασία με όμορους Ο.Τ.Α. για κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις προστασίας, ανάδειξης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής.

2. Τον κ. Μπόλωση Κωνσταντίνο, Δημοτικό Σύμβουλο της πλειοψηφίας, ως Εντεταλμένο Σύμβουλο αρμόδιο για την επαφή με τους Προέδρους και τα Συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων, που ανήκουν στις Δημοτικές Ενότητες Μαργαριτίου και Πέρδικας και του μεταβιβάζουμε τις παρακάτω αρμοδιότητες:
i. Την επικοινωνία με τους Προέδρους και τα Συμβούλια των Τοπικών Κοινοτήτων.
ii. Τη συμμετοχή μαζί με το Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους, τη ΔΕΥΑΗ και τις Δημοτικές Κοινότητες, στη διαδικασία εκπόνησης του μακροπρόθεσμου πενταετούς και του μεσοπρόθεσμου ετήσιου τεχνικού προγράμματος έργων, δράσεων και παρεμβάσεων σε κάθε Κοινότητα.
iii. Την υποδοχή αιτημάτων, προτάσεων και παρατηρήσεων Προέδρων και Συμβουλίων Κοινοτήτων, για θέματα καθημερινότητας πολιτών, προώθησή τους προς επίλυση, παρακολούθηση των σχετικών διαδικασιών και ενημέρωση των ενδιαφερομένων.
iv. Την πραγματοποίηση επισκέψεων και αυτοψιών για τον έλεγχο εκτάκτων περιστατικών σε συνεργασία με τους Προέδρους και τα Συμβούλια των Κοινοτήτων.
v. Την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης έργων, δράσεων και εργασιών στις Κοινότητες.
vi. Τη μέριμνα για την διατήρηση των μηχανημάτων και του εξοπλισμού έργων που βρίσκεται στις κοινότητες σε κατάσταση ετοιμότητας και καλής λειτουργίας.
vii. Την υποστήριξη των Προέδρων για την αποτελεσματική χρήση της πάγιας προκαταβολής.
viii. Την παρακολούθηση της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου που εδρεύουν στις Κοινότητες.

3. Τον κ. Τακλάκογλου Παναγιώτη, Δημοτικό Σύμβουλο της πλειοψηφίας, ως Εντεταλμένο Σύμβουλο για την επαφή με τους Προέδρους και τα Συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων, που ανήκουν στις Δημοτικές Ενότητες Ηγουμενίτσας (εκτός Δημοτικής Κοινότητας Ηγουμενίτσας) Συβότων και Παραποτάμου και του μεταβιβάζουμε τις παρακάτω αρμοδιότητες:
i. Την επικοινωνία με τους Προέδρους και τα Συμβούλια των Τοπικών Κοινοτήτων.
ii. Τη συμμετοχή μαζί με το Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους, τη ΔΕΥΑΗ και τις Δημοτικές Κοινότητες, στη διαδικασία εκπόνησης του μακροπρόθεσμου πενταετούς και του μεσοπρόθεσμου ετήσιου τεχνικού προγράμματος έργων, δράσεων και παρεμβάσεων σε κάθε Κοινότητα.
iii. Την υποδοχή αιτημάτων, προτάσεων και παρατηρήσεων Προέδρων και Συμβουλίων Κοινοτήτων, για θέματα καθημερινότητας πολιτών, προώθησή τους προς επίλυση, παρακολούθηση των σχετικών διαδικασιών και ενημέρωση των ενδιαφερομένων.
iv. Την πραγματοποίηση επισκέψεων και αυτοψιών για τον έλεγχο εκτάκτων περιστατικών σε συνεργασία με τους Προέδρους και τα Συμβούλια των Κοινοτήτων.
v. Την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης έργων, δράσεων και εργασιών στις Κοινότητες.
vi. Τη μέριμνα για την διατήρηση των μηχανημάτων και του εξοπλισμού έργων που βρίσκεται στις κοινότητες σε κατάσταση ετοιμότητας και καλής λειτουργίας.
vii. Την υποστήριξη των Προέδρων για την αποτελεσματική χρήση της πάγιας προκαταβολής.
viii. Την παρακολούθηση της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου που εδρεύουν στις Κοινότητες.

Γ. Οι Αντιδήμαρχοι:
i. Τελούν τους πολιτικούς γάμους και υπογράφουν τις δηλώσεις τελέσεως των πολιτικών γάμων, αρμοδιότητα που διατηρεί και ο Δήμαρχος.
ii. Υπογράφουν έγγραφα ή πράξεις με εντολή Δημάρχου στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους.
iii. Εκπροσωπούν τον Δήμο στα δικαστήρια στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους.
iv. Ασκούν τις αρμοδιότητες που αναφέρονται σε θέματα Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
v. Δεν μπορούν να εκλεγούν μέλη του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την διάρκεια της θητείας τους.

Δ. Οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι :
i. Τελούν τους πολιτικούς γάμους και υπογράφουν τις δηλώσεις τελέσεως των πολιτικών γάμων, αρμοδιότητα που διατηρεί και ο Δήμαρχος.
ii. Υπογράφουν έγγραφα ή πράξεις με εντολή Δημάρχου στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους.
iii. Εκπροσωπούν τον Δήμο στα δικαστήρια στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους.
iv. Ασκούν τις αρμοδιότητες που αναφέρονται σε θέματα Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Ε. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του Δημάρχου αναπληρωτής για την άσκηση των καθηκόντων του ορίζεται η Αντιδήμαρχος κα. Τσώτου Βασιλική και σε περίπτωση που και αυτή απουσιάζει ή κωλύεται, τα καθήκοντα θα ασκούνται από τον Αντιδήμαρχο κ. Πάσχο Αλέξανδρο (Αλέκο).

Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος Αντιδημάρχου, τις αρμοδιότητές του ασκεί ο Δήμαρχος ή ο αναπληρωτής του Δημάρχου.

Η παρούσα απόφαση να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου, στην Διαύγεια, καθώς και στον Πίνακα Ανακοινώσεων του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας
Παναγιώτης Νταής
Read More »
Αυτοί είναι οι 9 αντιδήμαρχοι και οι 3 εντεταλμένοι του δήμου Ηγουμενίτσας Αυτοί είναι οι 9 αντιδήμαρχοι και οι 3 εντεταλμένοι του δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Το Σάββατο η ετήσια χοροεσπερίδα από τη Διεθνή Ένωση Αστυνομικών Τ.Δ. Θεσπρωτία

Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024
Το Σάββατο η ετήσια χοροεσπερίδα από τη Διεθνή Ένωση Αστυνομικών Τ.Δ. ΘεσπρωτίαRead More »
Το Σάββατο η ετήσια χοροεσπερίδα από τη Διεθνή Ένωση Αστυνομικών Τ.Δ. Θεσπρωτία Το Σάββατο η ετήσια χοροεσπερίδα από τη Διεθνή Ένωση Αστυνομικών Τ.Δ. Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: 124 εκατ. ευρώ για εγγειοβελτιωτικά έργα – Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων

Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: 124 εκατ. ευρώ για εγγειοβελτιωτικά έργα – Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων


Μετά από συνεργασία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη με τον αρμόδιο Υφυπουργό Διονύση Σταμενίτη, εκδόθηκε χθες 3/1 με την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της Δράσης 4.3.1: «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του Προγράμματος «Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020». Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 100%.
Στα 124 εκατ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης

Δικαιούχοι για την υποβολή των σχετικών προτάσεων είναι:
α) η Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, β) η Δ/νση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και γ) οι Περιφέρειες της Χώρας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, «η Δράση 4.3.1. προκηρύσσεται σε μια περίοδο κρίσιμη για την διαχείριση των υδάτων, μιας και η κλιματική κρίση έχει άμεσες επιπτώσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα. Με τα εγγειοβελτιωτικά έργα που θα γίνουν θέλουμε να ενισχύσουμε την αποδοτικότητα της ελληνικής γης, να εξοικονομήσουμε νερό και να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων».

Με τις πιστώσεις της μεταβατικής αυτής πρόσκλησης θα χρηματοδοτηθούν έργα με προϋπολογισμό άνω των 2,2 εκ. € (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.) τα οποία αφορούν: βελτίωση ή αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων, ταμίευση χειμερινών απορροών (λιμνοδεξαμενές, φράγματα), βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των αρδευτικών υποδομών, χρήση ανακυκλωμένου νερού στις αρδεύσεις και τεχνητό εμπλουτισμό υπόγειων υδάτων σε ανακαίνιση δικτύου από γεωτρήσεις.

Με τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν επιτυγχάνεται η μείωση των απωλειών και η εφαρμογή μεθόδων άρδευσης υψηλής αποδοτικότητας, η χρήση εναλλακτικών πηγών νερού, η συγκράτηση των χειμερινών απορροών και η διάθεση αυτών κατά τους θερινούς μήνες, η αντιμετώπιση προβλημάτων υφαλμύρυνσης και η αποκατάσταση προβληματικών υπόγειων υδάτινων συστημάτων, η καλύτερη διαχείριση της απόληψης του νερού και η μείωση των πιέσεων από τη γεωργία τόσο στα υπόγεια, όσο και στα επιφανειακά υδατικά σώματα. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η αποδοτικότητα της χρήσης του αρδευτικού νερού και βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής γεωργίας.

Η Πρόσκληση κοινοποιείται στους δικαιούχους και αναρτάται στις ιστοσελίδες του ΥΠ.Α.Α.Τ., www.agrotikianaptixi.gr και www.minagric.gr καθώς και στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ www.espa.gr.

H αίτηση στήριξης υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Αγροτικής Ανάπτυξης–Ο.Π.Σ.Α.Α. (www.opsaa.gr/RDIIS), συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά / έγγραφα.

Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων στο ΟΠΣΑΑ, είναι η 04/01/2024 και η ημερομηνία λήξης είναι η 09/02/2024.

Read More »
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: 124 εκατ. ευρώ για εγγειοβελτιωτικά έργα – Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: 124 εκατ. ευρώ για εγγειοβελτιωτικά έργα – Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024 Rating: 5

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 9,4% η ανεργία τον Νοέμβριο 2023

Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024
ΕΛΣΤΑΤ:Στο 9,4% η ανεργία τον Νοέμβριο 2023


Στο επίπεδο του 9,4% διαμορφώθηκε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Νοέμβριο του 2023 έναντι του αναθεωρημένου προς τα άνω 11,9% τον Νοέμβριο του 2022 και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 9,4% τον Οκτώβριο του 2023, ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση:

• Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.161.930 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 12.025 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2022 (0,3%) και μείωση κατά 87.722 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023 (-2,1%).

• Οι άνεργοι ανήλθαν σε 429.806 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 130.997 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2022 (-23,4%) και κατά 12.156 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023 (-2,8%).

• Τα άτομα κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 3.198.315, σημειώνοντας αύξηση κατά 91.820 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2022 (3,0%) και κατά 97.602 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023 (3,1%).

Read More »
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 9,4% η ανεργία τον Νοέμβριο 2023 ΕΛΣΤΑΤ: Στο 9,4% η ανεργία τον Νοέμβριο 2023 Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Συνεχίζουν τη στοχευμένη αποχή οι δικηγόροι της Θεσπρωτίας

Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024
Συνεχίζουν τη στοχευμένη αποχή οι δικηγόροι της Θεσπρωτίας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΑΠΟ 08 ΙΑΝ. 2024 ΕΩΣ ΚΑΙ 19 ΙΑΝ. 2024

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, συνήλθε σήμερα Παρασκευή 05.01.2024 σε έκτακτη συνεδρίαση και με το υπ. αριθμ. 01/2024 Πρακτικό ΔΣ του αποφάσισε την επικύρωση της από 05.01.2014 απόφασης της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας για τις στοχευμένες αποχές όπως έχουν αναγραφεί στην ανωτέρω απόφαση της Ολομέλειας και με το πλαίσιο αδειών που αποφάσισε η Ολομέλεια.

Στο πλαίσιο αυτό, το Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ. αποφάσισε την αποχή των μελών του από Δευτέρα 08/01/2024 έως και Παρασκευή 19/01/2024:
1. α) Από όλες τις ποινικές δίκες, εκτός των δικών που προέρχονται από διακοπή και στις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η εξέταση του πρώτου μάρτυρα.
β) Από την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, Τραπεζών και funds.
γ) Από δίκες συμφερόντων Ελληνικού Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, δημοσίου τομέα πλην ΟΤΑ. 

2. Την παράταση της αποχής των μελών τους από δίκες του άρθρου 187 ΠΚ μέχρι 31.1.2024, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, και την αναστολή της, όταν και εφόσον ψηφιστεί η κατατεθειμένη σχετική διάταξη στο σχέδιο νόμου για την τροποποίηση των Ποινικών Κωδίκων.

3. Την αναστολή της αποχής των μελών τους από δίκες Νομικής Βοήθειας, σε αναμονή της ψήφισης της εξαγγελθείσας διάταξης για την εκκαθάριση και πληρωμή όλων των οφειλόμενων αποζημιώσεων.

4. Την αναστολή της απόφασης της Ολομέλειας για αποχή στα κακουργήματα μετά τη δεύτερη διακοπή για τρείς μήνες από τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, εφόσον η διάταξη του άρθρου 349 ΚΠΔ ψηφιστεί ως έχει.

Άδειες θα χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο:
Σε περιπτώσεις παραγραφών και αποσβεστικών προθεσμιών, συμπεριλαμβανομένων των δικονομικών.
Στις ποινικές υποθέσεις, στα πλημμελήματα συμπληρωμένα έξι (6) έτη στον α' και επτά (7) έτη στον β ́ βαθμό και στα κακουργήματα συμπληρωμένα δεκαπέντε (15) έτη στον α' βαθμό και δεκαοκτώ (18) έτη στο β ́ βαθμό.
Σε ποινικές δίκες β ́ βαθμού με κρατούμενο, συνεπεία πρωτοβάθμιας καταδικαστικής απόφασης.
Σε περιπτώσεις προσωρινά κρατουμένων, εν' όψει της συμπλήρωσης προσωρινής κράτησης. Συμπληρωμένοι δέκα μήνες σε περίπτωση δωδεκαμήνου και δεκαπέντε μήνες σε περίπτωση δεκαοκτάμηνου.

Δεν απαιτείται Άδεια σε αυτόφωρα και συνοδείες.

Ως προς τις Αναβολές: 
Για την διευκόλυνση των συναδέλφων επιτρέπεται η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του απόντος συναδέλφου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου.

Σημειώνεται ότι το πλαίσιο της αποχής πρέπει να εφαρμόζεται είτε υφίσταται υποχρέωση έκδοσης γραμματίου προείσπραξης εισφορών είτε υπάρχει απαλλαγή από αυτή την υποχρέωση κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο 61 παρ. 3 του Κώδικα Δικηγόρων, όπως μεταξύ άλλων τις περιπτώσεις που εκπροσωπούν το δημόσιο, ΟΤΑ, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με σύμβαση πάγιας αντιμισθίας ή εκπροσωπούν δικαιούχους Νομικής Βοήθειας και Ευεργετικής Πενίας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ Π. ΜΠΕΖΑΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ Κ. ΣΙΤΟΥΝΗΣ
Read More »
Συνεχίζουν τη στοχευμένη αποχή οι δικηγόροι της Θεσπρωτίας Συνεχίζουν τη στοχευμένη αποχή οι δικηγόροι της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Ποιες επιχειρήσεις έδειξαν την αλληλεγγύη τους, στις 150 οικογένειες του κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου Σουλίου

Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024
Ποιες επιχειρήσεις έδειξαν την αλληλεγγύη τους, στις 150 οικογένειες του κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου Σουλίου


30 επιχειρήσεις, έδειξαν την αλληλεγγύη τους κατα την διάρκεια του 2023, στις 150 οικογένειες που εξυπηρετούνται από το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Σουλίου, προφέροντας τρόφιμα, ενδύματα και εξοπλισμό, απαραίτητα για τις καθημερινές ανάγκες τους.

Μέσω του κοινωνικό παντοπωλείο και με την ενεργό συμμετοχή και ευαισθησία επιχειρήσεων, εθελοντικών φορέων, συλλόγων αλλά και μεμονωμένων πολιτών, υποστηρίζονται πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με αναπηρία, μοναχικοί ηλικιωμένοι, άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας, άποροι καθώς και άλλες περιπτώσεις πολιτών που απειλούνται ή βρίσκονται στο όριο της φτώχειας.

Οι 20 επιχειρήσεις είναι:

Ξενοδοχείο Theasis
Πρακτορείο ΟΠΑΠ Λουκά Παναγιωτα
Super market Βέρμπης
Super market Ξένος
Super Market ΡΑΜΜΟΣ
Super market Τσουγκάρη
Super market Γκαμπρέλας
Super market DIELLAS
Κρεοπωλείο Ντίνος
ΜΚΟ Griechenlandhilfe
ΜΚΟ Griechenlandhilfe Schweiz
Καραμολέγκος
Κουλουροποιΐα “Μελιγγιώτη”
Ζαχαροπλαστείο «Mondo»
Ζαχαροπλαστείο «Panos» στο Wuppertal
Φούρνος στο Λιμάνι – Πανταζής
Αρτοποιείο Δημητρίου – Γλυκή
Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας
Κοτοπουλα Νιτσιάκος
ΒΙΚΟΣ ΑΕ
Ποτοποιία Διαμάντης
Ταβέρνα – Μεζεδοπωλείο “Ο Βασiλης”
ΤΖΑΚΟΣ – ΣΙΩΖΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε
Φιλήμωνας Ντρίτσος
Γραφείο τελετών Μάντη – Παπαπάσχου
Μελισσοκομική «Καλδάνη»
Σεβαστό Μέλι
Γ. Καψιώχας Α.Ε.Β.Ε.
Επιμελητήριο Θεσπρωτίας
ΟΛΗΓ


Read More »
Ποιες επιχειρήσεις έδειξαν την αλληλεγγύη τους, στις 150 οικογένειες του κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου Σουλίου Ποιες επιχειρήσεις έδειξαν την αλληλεγγύη τους, στις 150 οικογένειες του κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Νεκρή ηλικιωμένη στο πλοίο της γραμμής Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα

Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024
Νεκρή ηλικιωμένη στο πλοίο της γραμμής Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα


Τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Κέρκυρας, για περιστατικό θανάτου 83χρονης ημεδαπής επιβάτιδας εντός Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου, προερχόμενο από Ηγουμενίτσα.

Η σορός της 83χρονης παρελήφθη μετά τον κατάπλου του πλοίου από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας προς διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.
Read More »
Νεκρή ηλικιωμένη στο πλοίο της γραμμής Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα Νεκρή ηλικιωμένη στο πλοίο της γραμμής Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Κωνσταντίνα Ζώη και Ηλίας Διαμάντης σήμερα στο ARC στην Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024
Κωνσταντίνα Ζώη και Ηλίας Διαμάντης σήμερα στο ARC στην ΗγουμενίτσαRead More »
Κωνσταντίνα Ζώη και Ηλίας Διαμάντης σήμερα στο ARC στην Ηγουμενίτσα Κωνσταντίνα Ζώη και Ηλίας Διαμάντης σήμερα στο ARC στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024 Rating: 5

To βιβλίο «Ο Δίδυμος Καπιταλισμός» παρουσίασε η Άννα Στεργίου στην Κέρκυρα

Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024
To βιβλίο «Ο Δίδυμος Καπιταλισμός» παρουσίασε η Άννα Στεργίου στην Κέρκυρα


Η κλιματική κρίση, οι ανισότητες, η ψηφιοποίηση, η ιστορία και η σύγχρονη γεωπολιτική της ενέργειας αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου «Ο Δίδυμος Καπιταλισμός» στις 3/1/2023.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τις εκδόσεις Κομνηνός και το βιβλιοπωλείο Πλους στη Νέα Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας, ενώ ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Το βιβλίο παρουσίασαν ο Αλέκος Αυλωνίτης, κοινοβουλευτικός τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, η δημοσιογράφος Βάσω Γκόρου και η συγγραφέας, Msc Κοινωνιολογίας, Άννα Στεργίου, ενώ την εκδήλωση και τη συζήτηση συντόνισε η εκπαιδευτικός Κέλλυ Στεργίου.

Ο Αλέκος Αυλωνίτης αναφέρθηκε διεξοδικά στο γεγονός ότι η Άννα Στεργίου φέρνει νέα εννοιολογικά εργαλεία στην αριστερά και δημιουργεί ερωτήματα για το πώς αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι αυτή τη δίδυμη καπιταλιστική μετάβαση, ως προς την πράσινη ενέργεια και την ψηφιακή κοινωνιολογία, η οποία ανοίγει νέες προοπτικές αλλά δημιουργεί νέα ζητήματα και διευρύνει το πλέγμα των κοινωνικών ανισοτήτων, ιδίως για τους πιο αδύναμους και τις γυναίκες.

Εξήγησε πως οι υποδομές πρέπει ν΄αλλάξουν, καθώς επηρεάζονται από την κλιματική κρίση. Σημείωσε πως τα λιμάνια γίνονται «πράσινα» αλλά την ίδια στιγμή η ψηφιοποίηση επηρεάζει και το επάγγελμα του ναυτικού. Εξήγησε πως το βιβλίο προβληματίζει γιατί η ψηφιοποίηση φέρνει αλλαγές στο ναυτικό επάγγελμα και στον τουρισμό. Τόνισε πως ο νέος ναυτικός πρέπει και να μάθει τις νέες τεχνολογίες αλλά και οι ακαδημίες εμπορικού ναυτικού να εξειδικευτούν σε νέα πεδία, αντί να υποβαθμιστούν, όπως επιχειρεί η κυβέρνηση, διότι τα επόμενα χρόνια τα υπολογιστικά συστήματα θα μειώσουν τις θέσεις εργασίας και στο ναυτικό επάγγελμα.

Ο κ. Αυλωνίτης τόνισε πως η ψηφιοποίηση δημιουργεί νέα ζητήματα πάνω στην ελευθερία των ανθρώπων, μέσα από τις παρακολουθήσεις και σημείωσε το ζήτημα της ισότητας των πολιτών, που είναι ζήτημα δημοκρατίας. Τόνισε μάλιστα ότι ενώ έχει αποδειχτεί περίτρανα το θέμα των παρακολουθήσεων και μέσα από την εξεταστική επιτροπή τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εξακολουθούν να το υποβαθμίζουν.

Η δημοσιογράφος Βάσω Γκόρου αναφέρθηκε διεξοδικά στους ορίζοντες που ανοίγει το βιβλίο πάνω στην δίδυμο μετασχηματισμό της κοινωνίας, μέσω του πράσινου και ψηφιακού πλούτου, που επηρεάζει συνολικά και σε τοπικό και σε περιφερειακό και σε διεθνές επίπεδο.

Η κ. Γκόρου εξήγησε πως το βιβλίο είναι επιστημονικό, διότι δημιουργεί νέα ορολογία και αναλύει τη νέα πραγματικότητα, που κινείται και στον πραγματικό και στον υβριδικό και στον εικονικό κόσμο. Αναφέρεται δηλαδή στη μετατροπή του ιδιωτικού χώρου περιστασιακά σε δημόσιο, στην ψηφιακή οικογένεια στην ψηφιακή παρακολούθηση, στην ψηφιοποίηση των επαγγελμάτων αλλά και στο γεγονός ότι οι γυναίκες μένουν πίσω σ΄αυτή τη μετάβαση, όπως αναλύεται διεξοδικά στο βιβλίο. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι όταν εκείνη ξεκινούσε το μεταπτυχιακό της μόλις 5 γυναίκες στον κόσμο είχαν ασχοληθεί με το hardware.

Η κ. Η Γκόρου σημείωσε ότι η συγγραφέας έχει χαρακτηριστεί ως «σκαπανέας της Κοινωνιολογίας», διότι προσπαθεί να αναλύσει τη σύγχρονη πραγματικότητα μέσα από τη σκοπιά της επιστήμης της Κοινωνιολογίας. Ανήκει στους νεομαρξιστές, οι οποίοι ενσωματώνουν στη σύγχρονη κοινωνιολογική θεωρία, κλασικά εργαλεία του μαρξισμού αλλά και σύγχρονες θεωρίες, που προκύπτουν από τα οικολογικά κινήματα, το φεμινιστικό κίνημα κ.ά.

Η Θεσπρωτή, Άννα Στεργίου, Msc Κοινωνιολογίας, δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Ο δίδυμος Καπιταλισμός» αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα της σύγχρονης αριστεράς και των εννοιολογικών εργαλείων, που χρησιμοποιεί. Τόνισε ότι η αριστερά δεν μπορεί να μείνει εγκλωβισμένοι στο αριστερός ίσον πένητας αλλά να δώσει διέξοδο στα κοινωνικά στρώματα, που πιέζονται αφόρητα κι αναζητούν μερικές φορές λύσεις ακόμη και σε ακραίους. Σημείωσε ότι ο καπιταλισμός έχει πετύχει στο να κάνει τους ανθρώπους να ονειρεύονται την ευτυχία μέσα από λύση των οικονομικών τους αδιεξόδων αλλά η Σταχτοπούτα που παίρνει το βασιλόπουλο είναι μία ενώ οι υπόλοιπες 99 απλώς ζουν ή φυτοζωούν. Τόνισε ότι η σύγχρονη αριστερά πρέπει να στοχεύει στη μείωση των ανισοτήτων και στην αλλαγή παραδείγματος ως προς την κοινωνία, η οποία θέλει να ζει, να εργάζεται και ν΄ αμείβεται αξιοπρεπώς.

Read More »
To βιβλίο «Ο Δίδυμος Καπιταλισμός» παρουσίασε η Άννα Στεργίου στην Κέρκυρα To βιβλίο «Ο Δίδυμος Καπιταλισμός» παρουσίασε η Άννα Στεργίου στην Κέρκυρα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε όχημα – Πώς θα λειτουργεί

Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024
Ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε όχημα – Πώς θα λειτουργεί


Σε ψηφιακή μορφή οι άδειες κυκλοφορίας, το δίπλωμα οδήγησης, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, το δελτίο τεχνικού ελέγχου από τα ΚΤΕΟ και η άδεια πρόσβασης στον Δακτύλιο της Αθήνας στην ενότητα του MyAuto

Στην εφαρμογή Gov.gr Wallet στο κινητό τους τηλέφωνο θα έχουν μέσα στις επόμενες ημέρες όλοι οι οδηγοί το σύνολο των εγγράφων που σχετίζονται με το αυτοκίνητο!

Οι άδειες κυκλοφορίας, το δίπλωμα οδήγησης, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, το δελτίο τεχνικού ελέγχου από τα ΚΤΕΟ, ακόμα και η άδεια πρόσβασης στον Δακτύλιο της Αθήνας θα περιλαμβάνονται σε ψηφιακή μορφή στο νέο ολοκληρωμένο MyAuto, που ετοιμάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η ενότητα του MyAuto θα βρίσκεται εντός της εφαρμογής Gov.gr Wallet και θα αποτελεί πλέον τον ηλεκτρονικό φάκελο κάθε οχήματος, ο οποίος θα είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή στην οθόνη του κινητού.

Ειδικότερα, μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας, ο πολίτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο σύνολο των πληροφοριών που αφορούν το όχημά του. Είναι η πρώτη φορά που οι οδηγοί θα μπορούν να έχουν στο κινητό τους τηλέφωνο πλήρη και ολοκληρωμένη εικόνα για το όχημά τους, χωρίς πολλαπλές και χρονοβόρες επισκέψεις σε δημόσιες υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, μέσω του Gov.gr Wallet, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα βλέπουν σε πραγματικό χρόνο όλα εκείνα τα στοιχεία που αφορούν το όχημά τους, όπως αυτά τηρούνται σε διάφορα μητρώα των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης. Τα στοιχεία θα ομαδοποιούνται σε κατηγορίες, βάσει των μητρώων από τα οποία προέρχονται-αντλούνται.

Οι πληροφορίες θα είναι οι εξής:

Στοιχεία αδειών κυκλοφορίας, τα οποία θα αντλούνται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Στοιχεία τεχνικών ελέγχων οχημάτων – ΚΤΕΟ, τα οποία θα λαμβάνονται επίσης από το υπουργείο Μεταφορών.

Στοιχεία πληρωμής τελών κυκλοφορίας, ακινησίας και ιδιοκτησίας, τα οποία θα αντλούνται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Εύρεση ασφάλισης οχημάτων, που θα αντλείται από τα μητρώα του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Αδεια κυκλοφορίας στον Δακτύλιο της Αθήνας.

Μέσω του MyAuto, ο πολίτης ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να βλέπει και να ελέγχει για κάθε όχημά του: τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας, εάν έχει πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, εάν το όχημά του είναι σε κίνηση ή ακινησία, ακόμα και εάν το όχημά του έχει κλαπεί.

Επιπλέον, θα βλέπει το αποτέλεσμα του Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ) και την ημερομηνία του επόμενου ελέγχου. Μάλιστα θα ειδοποιείται στο κινητό του όταν πλησιάζει η ημερομηνία του επόμενου ελέγχου.

Επίσης, θα βλέπει με λεπτομέρειες τα στοιχεία ασφάλισης του οχήματός του.

Σε επόμενο στάδιο όλα τα παραπάνω στοιχεία θα είναι διαθέσιμα και στις ελεγκτικές Αρχές (Αστυνομία κ.λπ.) ώστε να καταργηθεί η διαδικασία προσκόμισης ή επίδειξής τους από τους πολίτες.

Νέες υπηρεσίες

Στο μεταξύ, σειρά νέων ψηφιακών υπηρεσιών θέτει σε λειτουργία και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Στις νέες υπηρεσίες, οι οποίες τίθενται άμεσα σε δοκιμαστική λειτουργία, περιλαμβάνεται εφαρμογή για το Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (ΣΕΣΟ – το γνωστό Point System), η οποία δίνει στον πολίτη πλήρη πρόσβαση στους πόντους, τις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στις οποίες τυχόν έχει υποπέσει, στο ιστορικό των αφαιρέσεων που σχετίζονται με την άδεια οδήγησης.

Με άλλη ψηφιακή υπηρεσία, οι πολίτες αποκτούν πρόσβαση στο πλήρες ιστορικό των ελέγχων των οχημάτων τους από τα ΚΤΕΟ, συμπεριλαμβανομένων και των καταγεγραμμένων χιλιομέτρων κάθε οχήματος. Επίσης, μέσω της νέας ψηφιακής πύλης Auto.gov.gr απλουστεύεται η εύρεση όλων των ψηφιακών εφαρμογών του Gov.gr που σχετίζονται με οχήματα.

Οι νέες υπηρεσίες ολοκληρώνουν το έργο ψηφιοποίησης που υλοποιήθηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καθ’ όλο το 2023 και θα επεκταθούν εντός του 2024, μαζί με την εισαγωγή νέων, που ήδη έχουν προγραμματιστεί.


Read More »
Ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε όχημα – Πώς θα λειτουργεί Ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε όχημα – Πώς θα λειτουργεί Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Σχολεία: Τι θα ισχύσει με τις απουσίες μαθητών που νοσούν με κορονοϊό

Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024
Σχολεία: Τι θα ισχύσει με τις απουσίες μαθητών που νοσούν με κορονοϊό

Ανησυχία για την έξαρση του κορονοϊού, της γρίπης και ιώσεων, λίγο πριν το άνοιγμα των σχολείων, τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε συνδυασμό με τη γρίπη και τις εποχικές ιώσεις έχει φέρει ανησυχία σε γονείς και εκπαιδευτικούς ενόψει της επιστροφής των μαθητών στα θρανία στις 8 Ιανουαρίου.

Για το λόγο αυτό, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προχώρησε σε σχετικές οδηγίες προς μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, συστήνονται τα εξής:
Τακτικό πλύσιμο των χεριών: Οταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό).
 Πριν και μετά: την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος, το γεύμα, τη χρήση της τουαλέτας.
 Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων. Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)
Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων
Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και ύστερα από αυτό
Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά ύστερα από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

Τι θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές που θα έχουν δηλώσει θετικό αποτέλεσμα Covid (δηλαδή κάνουν τεστ στο φαρμακείο ή σε κέντρο υγείας ή σε νοσοκομείο και το αποτέλεσμα περαστεί στο σύστημα από τον φαρμακοποιό κτλ) για τις επόμενες πέντε ημέρες δεν θα πηγαίνουν σχολείο και οι απουσίες με το έγγραφο που θα τυπώνουν από gov δεν θα προσμετρώνται.

Μέχρι τη Δευτέρα, η εγκύκλιος θα έχει σταλεί στα σχολεία.

Read More »
Σχολεία: Τι θα ισχύσει με τις απουσίες μαθητών που νοσούν με κορονοϊό Σχολεία: Τι θα ισχύσει με τις απουσίες μαθητών που νοσούν με κορονοϊό Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Έρχεται «κούρεμα» 30% στα τεκμήρια - «Ανάσα» για χιλιάδες φορολογούμενους

Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024
Έρχεται «κούρεμα» 30% στα τεκμήρια - «Ανάσα» για χιλιάδες φορολογούμενους


Ριζικό λίφτινγκ και κούρεμα 30% μεσοσταθμικά από την 1η Ιανουαρίου 2025 σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφορικά με τα τεκμήρια διαβίωσης.

Περίπου 1,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα πληρώνουν έξτρα φόρους επειδή είτε διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία κι έχουν ένα αυτοκίνητο.

Οι αλλαγές

Πληροφορίες του οικονομικού ένθετου των ΝΕΩΝ αναφέρουν πως θα υπάρξουν παρεμβάσεις στον τρόπο υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης με αναμόρφωση των κλιμάκων των τεκμαρτών ποσών για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής. Παράλληλα, προβλέπει τροποποιήσεις σε διατάξεις για τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους άγαμους και των 5.000 ευρώ φια τους έγγαμους.

Στόχος των αλλαγών είναι η διόρθωση ή και η εξάλειψη των στρεβλέσεων και των αδικιών για χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι φορολογούνται όχι με βάσει το πραγματικό εισόδημά τους, αλλά με βάση το τεκμαρτό, δηλαδή αν έχουν ένα σπίτι κι ένα αυτοκίνητο στην κατοχή τους.

Σε ποιες περιπτώσεις ισχύουν

Κατοικίες

Αυτοκίνητα

Σκάφη αναψυχής

Πισίνες

Δίδακτρα

Βοηθητικό προσωπικό

Κόστος διαβίωσης

Read More »
Έρχεται «κούρεμα» 30% στα τεκμήρια - «Ανάσα» για χιλιάδες φορολογούμενους Έρχεται «κούρεμα» 30% στα τεκμήρια - «Ανάσα» για χιλιάδες φορολογούμενους Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Το Προεδρείο και η Δημοτική Επιτροπή στο Δήμο Φιλιατών

Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024
Το Προεδρείο και η Δημοτική Επιτροπή στο Δήμο Φιλιατών

Ολοκληρώθηκαν οι δημαιρεσίες και στο Δήμο Φιλιατών το απόγευμα της Πέμπτης.

Στη θέση της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, εξελέγη η Σταμάτη Πηνελόπη, προερχόμενη από το Δημοτικό Διαμέρισμα Σαγιάδας, Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ο Βρακας Χρήστος και Γραμματέας του Δημοτικού συμβουλίου η Βρακά - Βασδέκη Σταυρούλα.

Την Προεδρεία της Δημοτικής επιτροπής κρατάει ο Δήμαρχος Τζίγκος Βασίλειος.
 Από την πλειοψηφία στη Δημοτική Επιτροπή θα μετέχουν οι Βλάχος Παρασκευάς και Σπανοπουλου -Σάρρα Ηλιάνα με αναπληρωματικά μέλη τη Στάθη Σοφία και τον Φερεντίνο Σπυρίδωνα.
 Από τη μειοψηφία στη Δημοτική Επιτροπή θα μετέχουν οι Παππά -Μάλλιου Ουρανία και η Καίσαρη Παρασκευή με αναπληρωματικά μέλη τους Πανταζάκο Μιχάλη και Ντάφλου Ευθυμία


Read More »
Το Προεδρείο και η Δημοτική Επιτροπή στο Δήμο Φιλιατών Το Προεδρείο και η Δημοτική Επιτροπή στο Δήμο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Σελίδες