Ο κύβος ερρίφθη στο ΚΙΝΑΛ για τον Δήμο Ηγουμενίτσας - Ποιο πρόσωπο αποφάσισαν να στηρίξουν

Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2018

Στο πρόσωπο στο οποίο θα δώσουν στήριξη για την διεκδίκηση του Δήμου Ηγουμενίτσας στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του Μαΐου κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες του thespro.gr, τα μέλη της επιτροπής του ΚΙΝΑΛ που είναι αρμόδια για τις εκλογές.

Υπενθυμίζουμε πως σε διευρυμένη συνεδρίαση της Νομαρχιακής του ΚΙΝΑΛ Θεσπρωτίας, στην Ηγουμενίτσα τον προηγούμενο μήνα, είχαν αυτοπροταθεί ο Παναγιώτης Νταής και ο Γιώργος Σιντόρης, ενώ είχε ετεροπροταθεί και ο Γιάννης Γόγολος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το ΚΙΝΑΛ θα δώσει στήριξη και όχι χρίσμα, στον συνδυασμό του Γιάννη Γόγολου.

Φαίνεται πως ο ήδη υπάρχων συνδυασμός, που μεγάλο μέρος του έχει ήδη δημοσιοποιηθεί από τον κ. Γόγολο, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση της επιτροπής.

Είναι μάλιστα πιθανό στο ψηφοδέλτιο του κ. Γόγολου να συμμετέχει τελικά και ο κ. Νταής,

Η επίσημη ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ, αναμένεται τις επόμενες δύο ημέρες. Read More »
Ο κύβος ερρίφθη στο ΚΙΝΑΛ για τον Δήμο Ηγουμενίτσας - Ποιο πρόσωπο αποφάσισαν να στηρίξουν Ο κύβος ερρίφθη στο ΚΙΝΑΛ για τον Δήμο Ηγουμενίτσας - Ποιο πρόσωπο αποφάσισαν να στηρίξουν Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2018 Rating: 5

Συνελήφθη 70χρονος ημεδαπός στη Λωρίδα Σαγιάδας Θεσπρωτίας, για μεταφορά τριών μη νόμιμων μεταναστών

Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2018


Συνελήφθη, σήμερα (11-12-2018) το πρωί στη Λωρίδα Σαγιάδας Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας 70χρονος ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για μεταφορά τριών μη νόμιμων μεταναστών.

Συγκεκριμένα, μετά από αστυνομικό έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 70χρονος, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε, έναντι χρηματικής αμοιβής, προς το εσωτερικό της χώρας, με τελικό προορισμό την Αθήνα, τρεις αλλοδαπούς, ηλικίας 42, 40 και 27 ετών, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.

Επιπρόσθετα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο προέκυψε ότι ο 70χρονος οδηγός του αυτοκινήτου στερούνταν άδειας ικανότητας οδήγησης ενώ σε βάρος των δύο αλλοδαπών εκκρεμούσαν μέτρα απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος Schengen.

Κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 70χρονου δράστη, που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά καθώς και δύο κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών.


Read More »
Συνελήφθη 70χρονος ημεδαπός στη Λωρίδα Σαγιάδας Θεσπρωτίας, για μεταφορά τριών μη νόμιμων μεταναστών Συνελήφθη 70χρονος ημεδαπός στη Λωρίδα Σαγιάδας Θεσπρωτίας, για μεταφορά τριών μη νόμιμων μεταναστών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2018 Rating: 5

Εκκρεμεί η εφαρμογή βασικών διατάξεων της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ

Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2018

Εκκρεμεί η εφαρμογή βασικών διατάξεων της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ
Ερώτηση 40 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας

Η πορεία εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες με την οποία προβλέπεται η ένταξη της διάστασης της αναπηρίας σε κάθε δημόσια πολιτική και διοικητική διαδικασία είναι το θέμα Ερώτησης που κατέθεσαν με πρωτοβουλία του Βασίλη Γιόγιακα 40 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι βουλευτές ρωτούν πότε πρόκειται να υλοποιηθούν καίριες διατάξεις του νόμου ν.4488/2017 με τον οποίο ρυθμίστηκε η εφαρμογή της Σύμβασης, όπως η εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα άτομα με αναπηρία και ο ορισμός Γενικού ή Διοικητικού Γραμματέα σε κάθε Υπουργείο ως σημείο αναφοράς για την παρακολούθηση υλοποίησης των δημόσιων πολιτικών. 
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΘΕΜΑ: «Εφαρμογή ρυθμιστικού πλαισίου για την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες»

Με το Κεφάλαιο Δ’ του ν.4488/2017 θεσπίστηκε το ρυθμιστικό πλαίσιο για την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες. Στις σχετικές διατάξεις προβλέπεται η ένταξη της διάστασης της αναπηρίας σε κάθε δημόσια πολιτική, διοικητική διαδικασία, δράση, μέτρο και πρόγραμμα (άρθρο 62) και ορίζεται ως Κεντρικό Σημείο Αναφοράς για θέματα σχετιζόμενα με την εφαρμογή της Σύμβασης η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αρμοδιότητα, μεταξύ άλλων, την εκπόνηση και υποβολή στη Βουλή Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα άτομα με αναπηρία (άρθρο 70). Επίσης ορίζεται σε κάθε Υπουργείο ο Γενικός ή Διοικητικός Γραμματέας ως Σημείο Αναφοράς, για την παρακολούθηση υλοποίησης των δημόσιων πολιτικών στο οικείο Υπουργείο και στους εποπτευόμενους από αυτό φορείς ενώ για την παρακολούθηση εφαρμογής της Σύμβασης σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο ορίζεται ως Σημείο Αναφοράς ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος αντίστοιχα (άρθρο 71).

Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του ν.4488/2017 εκκρεμεί η εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και δεν έχουν οριστεί τα Επιμέρους Σημεία Αναφοράς στους δήμους, στις περιφέρειες και στο σύνολο των Υπουργείων με αποτέλεσμα να μην έχει διαμορφωθεί, έστω «επί χάρτου», μια ολοκληρωμένη, συνεκτική δέσμη δημοσίων πολιτικών για τα άτομα με αναπηρία, η οποία αποτελεί καθολικό αίτημα των φορέων του χώρου αλλά και αναγκαία συνθήκη για την ουσιαστική εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων αυτών.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα άτομα με αναπηρία και πότε αναμένεται η ολοκλήρωση και η υποβολή του στη Βουλή,
Αν και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τον ορισμό των Επιμέρους Σημείων Αναφοράς σε δήμους, περιφέρειες και στο σύνολο των Υπουργείων,
Αν και ποιες ενέργειες έχουν αναληφθεί ή πρόκειται να αναληφθούν για την κατάλληλη οργάνωση και στελέχωση της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 


 
Read More »
Εκκρεμεί η εφαρμογή βασικών διατάξεων της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ Εκκρεμεί η εφαρμογή βασικών διατάξεων της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2018 Rating: 5

Νέες θερμικές κάμερες για την Ήπειρο

Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2018


«Φιλοδοξούμε σε μια καλύτερη συζήτηση και εξειδίκευση ανά περιοχή. Ξεκινήσαμε από την Ήπειρο, θα το συνεχίσουμε και σε όλη την Ελλάδα. Ο άμεσος διάλογος της πολιτικής ηγεσίας και των ανθρώπων που είναι καθημερινά στο δρόμο, είναι αυτό που θα δώσει τα καλύτερα εχέγγυα επιτυχίας σε αυτό το εγχείρημα», δήλωσε η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη κατά την επίσκεψή της στα Ιωάννινα.

Η Όλγα Γεροβασίλη και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος επισκέφθηκαν τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου και συνομίλησαν με το προσωπικό. Αναφέρθηκαν στο νέο σχέδιο “ΠΕΡΣΕΑΣ” για την εμφανή αστυνόμευση, που εφαρμόζεται εδώ και δύο μήνες. Σχέδιο, που ήδη έχει σημαντικά αποτελέσματα για την μείωση της μικροπαραβατικότητας.

Η Υπουργός ανέφερε ότι γίνεται αναλυτική καταγραφή των ζητημάτων παραβατικότητας ανά περιοχή προκειμένου να εκπονηθούν τα κατάλληλα σχέδια για την αντιμετώπισή της. Τόνισε δε, ότι η Αστυνομία εργάζεται μεθοδικά και έχει καταφέρει σημαντική μείωση της βαριάς εγκληματικότητας.

Αναφερόμενη στα ζητήματα που απασχολούν την Ήπειρο, η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ότι τα θέματα των ναρκωτικών αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, ενώ προανήγγειλε την διενέργεια διαγωνισμού για την προμήθεια θερμικών καμερών για την καλύτερη επιτήρηση των χερσαίων συνόρων.

«Ο οδοστρωτήρας της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών δεν ήταν δυνατόν να μην επηρεάσουν και την Αστυνομία τόσο σε αριθμό, όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές», σημείωσε η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και υπενθύμισε ότι επί υπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταργήθηκαν χιλιάδες οργανικές θέσεις στην ΕΛ.ΑΣ. Θέσεις, που κατά τα επόμενα χρόνια ήταν αδύνατο να καλυφθούν λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών.

«Σταδιακά θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική», δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη, προσθέτοντας ότι η χώρα ανακάμπτει και καταβάλλεται μια μεγάλη προσπάθεια με βήματα συνειδητά και μεθοδικά.

Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε συναντήσεις με συνδικαλιστικούς με εκπροσώπους της Ένωσης Αξιωματικών Ηπείρου, της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων και του Συλλόγου Πολιτικού Προσωπικού Ελληνικής Αστυνομίας & Πυροσβεστικού Σώματος Ηπείρου – Κέρκυρας.

Επισκέφθηκε, επίσης, την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Ηπείρου και τον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Ιωαννίνων. Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις, ενημερώθηκε από τους Διοικητές των Υπηρεσιών και συνομίλησε με το προσωπικό.

Στην επίσκεψη παραβρέθηκε και ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Στέφος.


 
Read More »
Νέες θερμικές κάμερες για την Ήπειρο Νέες θερμικές κάμερες για την Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2018 Rating: 5

Χρυσό Μετάλλιο κατέκτησαν οι Θεσπρωτές αδερφές Σπανομάρκου, στα Global Music Awards στην Καλιφόρνια, με μουσική για το θέατρο!

Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2018

Διεθνές Χρυσό μετάλλιο για την μουσική της παράστασης «Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Κάρολου Ντίκενς, που παίζεται στο Θέατρο Διάνα, κατέκτησαν οι αδελφές Σπανομάρκου.
Ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο σε διεθνή μουσικό διαγωνισμό έφεραν στη χώρα μας τα …«χρυσά κορίτσια» Ιωάννα & Αρετή Σπανομάρκου, οι μουσικοσυνθέτριες/στιχουργοί που τα τελευταία χρόνια με τις συνθέσεις τους σαρώνουν τα βραβεία και τις κορυφαίες θέσεις σε σημαντικότατους μουσικούς διαγωνισμούς, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε μουσικούς με πολλαπλά Grammy. Αυτή τη φορά, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στα Global Music Awards, στην Καλιφόρνια, με το album της πρωτότυπης μουσικής που έγραψαν για την θεατρική παράσταση «Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία»!
 
 
Λίγα λόγια για την θεατρική παράσταση:
Η διαχρονική και απόλυτα χριστουγεννιάτικη ιστορία του Κάρολου Ντίκενς, ζωντανεύει στο Θέατρο Διάνα μέχρι 13 Ιανουαρίου 2019, για θεατές από 8 έως 108 ετών! Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη (γνωστή από τους 12 Ενόρκους και το Εκτός Ύλης) η οποία υπογράφει και τη θεατρική διασκευή, παραμένοντας πιστή στο πρωτότυπο κείμενο και λόγο του Ντίκενς.

Στον απαιτητικό ρόλο του τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρούτζ, ο εξαιρετικός ηθοποιός Θανάσης Κουρλαμπάς. Μαζί του ένας 15μελής θίασος, ενώ σε ρόλο έκπληξη εμφανίζεται και ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης!

 
Πολλά χορευτικά, κοστούμια εποχής, εντυπωσιακοί φωτισμοί, βιντεοπροβολές, και πολύ όμορφες ερμηνείες που υπογραμμίζονται από την επιβλητική μουσική υπόκρουση δύο δημιουργών που έχουν φέρει στην Ελλάδα διεθνή βραβεία με την μουσική τους. Πρόκειται για τις διεθνώς διακεκριμένες μουσικοσυνθέτριες/στιχουργούς Αρετή&Ιωάννα Σπανομάρκου, που έχουν επιμεληθεί τη μουσική, τους στίχους, αλλά και τα ηχητικά εφέ της παράστασης, συστήνοντας μάλιστα και… δύο νέα κάλαντα Χριστουγέννων τα οποία μένουν στα χειλη των θεατών, μετά το πέρας της παράστασης!

Τα «Κάλαντα των Φετινών Χριστουγέννων» και το τραγούδι «Ελπίδα Χρυσή».

ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
https://www.youtube.com/watch?v=mPb7klv3BA8

ΛΟΝΔΡΕΖΙΚΟ ΒΑΛΣ
https://www.youtube.com/watch?v=uEbT2ifOQDk

Για την μουσική επένδυση, δημιούργησαν ένα ιδιαίτερο κράμα συμφωνικής μουσικής με στοιχεία ηλεκτρονικής μουσικής, κατι ανάλογο που εχει κανει στο παρελθόν ο Βαγγέλης Παπαθανασίου. Από το πρώτο λεπτο, οι πλούσιες ενορχηστρώσεις και ένα μείγμα οργάνων κλασσικής ορχήστρας, γκάιντας και άλλων τοπικών οργανων, σε παραπέμπουν στον χρόνο και στον τόπο όπου διαδραματίζεται η ιστορία του Σκρουτζ, δηλαδή στο Βικτωριανό Λονδίνο της εποχης του Ντικενς, περι το 1800. Ένα εργο που μας τοποθετεί απευθείας στο Χριστουγεννιάτικο κλίμα, και εχει βαθύτερα νοήματα που αγγίζουν τις ψυχές των ανθρώπων.

Στις αρχές του Δεκεμβρίου 2018, ανακοινώθηκαν οι νικητές των Global Music Awards, από τον πρόεδρο της διοργάνωσης Thomas Baker, ανάμεσα στους οποίους οι διεθνώς διακεκριμένες μουσικοσυνθέτριες Ιωάννα & Αρετή Σπανομάρκου κέρδισαν το Χρυσό Μετάλλιο στην κατηγορία «Best Album/Original Score» που αφορά την πρωτότυπη μουσική για θέατρα και ταινίες. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες μουσικές διοργανώσεις στο επίκεντρο της μουσικής βιομηχανίας στην Καλιφόρνια, που στηρίζεται από το περιοδικό Billboard, στο νικητήριο βάθρο της οποίας έχουν περάσει σημαντικότατες προσωπικότητες της μουσικής, και κάτοχοι Grammy, όπως ο διεθνούς φήμης μαέστρος Gustavo Dudamel (που διατελεί διευθυντής της Φιλαρμονικής του Los Angeles, και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Σικάγο), του συνθέτη και επίσης κάτοχου βραβείου Grammy, Ricki Kej, του συνθέτη συμφωνικής μουσικής Eric Funk, της συνθέτριας Esperanza Spalding που της έχουν απονεμηθεί 4 βραβεία Grammy, αλλά και ο συνθέτης μουσικής για δημοφιλέστατες ταινίες, σειρές και video games Jeff Broadbent (X-MEN, NCIS, Criminal Minds, κ.α. ).
Οι εξέχουσες Ελληνίδες συνθέτριες έχουν κερδίσει ακόμα μια φορά στον ίδιο διαγωνισμό το 2017, λαμβάνοντας μάλιστα και την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση “Best of Show” για το album τους «ΕΛΛΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ». Μέσα σε λίγα χρόνια, η Αρετή και η Ιωαννα Σπανομάρκου, κατάφεραν να αποκτήσουν διεθνή αναγνώριση, καθώς έφεραν και άλλα βραβεία με τις συνθέσεις τους, όπως το 2013 που κέρδισαν στον τελικό του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Μουσικής Σύνθεσης (ISC στο Nashville, στις ΗΠΑ), με το ορχηστρικό συρτάκι τους «Αμέθυστος». Η πορεία τους συνεχίζεται με την βραβευση αυτή για την μουσική που συνέθεσαν για την παράσταση «Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία».

 
Οι αδελφές Σπανομάρκου με τις συνθέσεις και τις ενορχηστρώσεις τους έχουν καταφέρει να αποδώσουν με ακρίβεια τις συναισθηματικές εναλλαγές που αποτυπώνονται στο έργο του Ντίκενς, προσφέροντας μια πλούσια μουσική επένδυση, που ενισχύει τις ερμηνείες των αξιόλογων ηθοποιών της παράστασης οι οποίοι ξεδιπλώνουν τον καλύτερο τους εαυτό, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Κωνσταντίνας Νικολαϊδη.

Δείτε σκηνές από την πολύμηνη προετοιμασία: https://www.youtube.com/watch?v=2TFDFqdr70A

Ακόμα ένας λόγος για να παρακολουθήσετε το κλασσικό έργο του Κάρολου Ντίκενς

Μια ιστορία που εχει μείνει στα κλασσικά εργα της λογοτεχνίας, και όχι τυχαία γιατι έχει πολλά μηνύματα, για την ζωή και την αλληλεγγύη.

Φέτος έρχεται ΜΙΑ (άκρως) ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ που… όπως επισημαίνει και ο συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου… «Μακάρι να μας στοιχειώσει για πάντα».

Κάθε Κυριακή στις 12.00 και στις 15.00

Επιπλέον παραστάσεις: 10 Νοεμβρίου, 22 & 29 Δεκεμβρίου και 5 Ιανουαρίου στις 14.00 και 25, 26 Δεκεμβρίου και 1, 2 Ιανουαρίου στις 12.00.

Στο ταμείο του θεάτρου διατίθενται εισιτήρια για ΑΜΕΑ μαθητές-φοιτητές και ανέργους.


Παίζουν:

Θανάσης Κουρλαμπάς, Ορέστης Τρίκας, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Τατιάνα Μελίδου, Νίκος Βατικιώτης, Κωνσταντίνος Μπάζας, Παναγιώτα Χαϊδεμένου, Κατερίνα Κωνσταντέλλου, Αλεξία Στολιδάκη, Μελισσάνθη Ρεγκούκου, Γιάννης Φιλίππου, Βαγγέλης Ζάπας, Βασίλης Φακανάς, Άννα Μάγκου

Κείμενο: Κάρολος Ντίκενς
Μετάφραση: Μαρία Σ. Μπλάνα
Διασκευή/Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Σκηνικά/Επιμέλεια κοστουμιών: Πολυτίμη Μαχαίρα
Πρωτότυπη μουσική/Στίχοι/Ενορχήστρωση/Ηχητικά Εφέ: Αρετή και Ιωάννα Σπανομάρκου
Κίνηση/Χορογραφίες: Χριστίνα Φωτεινάκη
Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα
Make-up artist & special effects: Ράνια Γιαννάκη
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαγδαληνή Παλιούρα & Κωνσταντίνος Μουταφτσής
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Ρασσιάς
Γραφιστική επιμέλεια: Γιάννης Στιβανάκης
Video: Robin Beer
3d mapping: Ερατώ Τζαβάρα
Παραγωγή: A PRIORI
Read More »
Χρυσό Μετάλλιο κατέκτησαν οι Θεσπρωτές αδερφές Σπανομάρκου, στα Global Music Awards στην Καλιφόρνια, με μουσική για το θέατρο! Χρυσό Μετάλλιο κατέκτησαν οι Θεσπρωτές αδερφές Σπανομάρκου, στα Global Music Awards στην Καλιφόρνια, με μουσική για το θέατρο! Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2018 Rating: 5

Έλεγχοι σε φορτία οπωροκηπευτικών στους οδικούς άξονες της Ηπείρου

Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2018


Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού & Φυτουγειονομικού Ελέγχου (Π.Κ.Π.Φ.Π. & Φ.Ε) Ιωαννίνων, με εντολή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νίκου Αντώνογλου, κατά το χρονικό διάστημα από 19/11/2018 μέχρι και 6/12/2018, πραγματοποίησε συνολικά 66 ελέγχους σε φορτία νωπών οπωροκηπευτικών κατά το στάδιο της διακίνησης.

Οι ανωτέρω έλεγχοι ήταν στοχευμένοι και πραγματοποιήθηκαν υπό το συντονισμό του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παρεμπορίου και σε συνεργασία με την Τροχαία Ιωαννίνων και την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Από τα 66 φορτία νωπών οπωροκηπευτικών που ελέγχθηκαν, διαπιστώθηκαν σε 14 φορτία μη συμμορφώσεις με την κείμενη νομοθεσία. Οι μη συμμορφώσεις αφορούσαν κυρίως σε έλλειψη της προβλεπόμενης επισήμανσης των μέσων συσκευασίας, μη κατάλληλα μέσα συσκευασίας, καθώς και μη υποβολή των προβλεπόμενων αναγγελιών στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών για εξαγωγή/ενδοκοινοτική διακίνηση των προϊόντων.

Μέχρι σήμερα, το Π.Κ.Π.Φ.Π. & Φ.Ε. Ιωαννίνων έχει προχωρήσει τη διαδικασία παραπομπής για την εξέταση επιβολής διοικητικών προστίμων ύψους 13.000 ευρώ σύμφωνα με το Ν. 4235/2014, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η διερεύνηση ορισμένων υποθέσεων.


Read More »
Έλεγχοι σε φορτία οπωροκηπευτικών στους οδικούς άξονες της Ηπείρου Έλεγχοι σε φορτία οπωροκηπευτικών στους οδικούς άξονες της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2018 Rating: 5

Ανοικτή Επιστολή προς την ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: "Φάνοτα και οχι Φανοτή"

Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2018


Ανοικτή Επιστολή προς την ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:
« Φάνοτα και οχι Φανοτή όπως αποκαλείται σε όλες τις δημοσιεύσεις σήμερα, αυτή η αρχαία Θεσπρωτική Πόλη »

Κύριε Προιστάμενε,

Η προαναφερόμενη αρχαία Θεσπρωτική Πολη Φάνοτα, γίνεται γνωστή στην ιστοριογραφία της Ελλαδας κατά την περίοδο των τεσσάρων Ρωμαιο-Μακεδονικών Πολέμων δηλαδή:
Ο πρώτος 215-205 π.Χ
Ο δεύτερος 200-196 π.Χ
Ο τρίτος 172-168 π.Χ

Ο τέταρτος 150-148 π Χ όπου και μετα την Ναυμαχια του Ακτίου κοντά στη σημερινή Πρέβεζα, ολόκληρη η Ελλάδα έγινε πλέον Ρωμαική Επαρχία μέχρι τους χρόνους του Αυτοκτάτορα του Βυζαντίου Μεγάλου Κωνσταντίνου 324 μ.Χ.

Οι πρώτοι αρχαιολόγοι της Θεσπρωτιας Δημήτριος ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΓΣ στο Βιβλιο του ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ σελίδα 24, καθώς και ο επίσης Αρχαιολόγος Σωρήριος ΔΑΚΑΡΗΣ συνήθιζαν να αποκαλούν αυτή την Πόλη με την ονομασία Φανωτή (με ωμέγα ).

Ωστόσο σήμερα, διαπιστώνεται σε υμέτερες και άλλων δημοσιεύσεις, οτι η προαναφερόμενη αρχαία Θεσπρωτική Πόλη αναφέρεται οτι κατα την αρχαιότητα απεκαλείτο με την ονομασία Φανοτή. Ακόμα και σε δημοσιεύσεις που απαντώνται στο Διαδυκτιο του Υπουργείου Πολιτισμού, απαντάται να αποκαλείται αυτή η αρχαία Θεσπρωτική Πόλη πάλι με την ονομασία, Φανοτή.

Είναι το σωστό ή πρόκειται περί λανθασμένης ονομασίας, τίθεται το ερώτημα , πράγμα το οποίο θα προσπαθήσουμε να διαλευκάνουμε στις παραγράφους που ακολουθούν διασταυρώνοντας τις κύριες πηγές που μας έρχονται απο την αρχαιότητα .

Δυο είναι οι αρχαίοι Συγγραφείς οι οποιοι εξιστορούν λεπτμερειακά τα συμβάντα κτα την διάρκεια αυτών των Ρωμαιο-Μακεδονικών συγκρούσεων, και ιδαίτερα τα γεγονότα τα οποία διαδραματίστηκαν στην Θεσπρωτία και γενικά στην Ηπειρο και που αναφέρουν την εν λόγω Πολη .
Απο ελληνικής πλευράς ειναι ο Ιστορικός Πολύβιος200-118 π.Χ. και απο Ρωμαικής πλευράς είναι ο Λατίνος Ιστορικός Τίτος Λίβιος 59 π.Χ. – 14 μ. Χ.

Ο Ιστορικός Πολύβιος στο έργο των Ιστοριών αυτού, Βιβλίο XXIII παράγραφος 14 περιγράφοντας τα γεγονότα στη Θεσπρωτία αναφέρει τον Ρωμαίο Υπατο Αύλον Οστίλιο να καταφθάνει στη Πολη που τους κατοικους αυτης τους αποκαλεί Φανοτεîς:
«Συνέβη δε, τον Αύλον είς τούς Φανοτεîς παραγενόμενον καταλύσαι » με περισπωμένη επί της λέξης . Γραμματικά, η λεξη, τους Φανοτεîς, είναι όνομα ουσιαστιοκο της τρίτης κλίσης απαντώμενη στην αιτιατική πτώση στον πληθυντικο αριθμό , και κλίνεται ως ακολουθως: 

                 Ενικός αριθός    Πληυθντικός
Ονομαστικη: Ο Φανοτεύς Οι Φανοτεîς
Γενικη : Του Φανοτέως Των Φανοτέων
Δοτικη : Τω Φανοτεî Τοις Φανοτεύσι
Αιτιατικη : Τον Φανοτέα Τους Φανοτεîς

Αν το όνομα των κατοίκων ήταν, ο Φανοτός , οι Φανοτοί , κλινόμενη η λέξη στην αιτιατική του πληθυντικου αριθμου έπρεπε να απαντάτο ο τύπος, τους Φανοτούς . Απέχει λοιπον πολυ αυτος ο τύπος να είναι ορθός γραμματικα τη στιγμη που ο Πολυβιος ορθογραφεί την λεξη στην ίδια πτώση με τον τύπο « τους Φανοτεîς »

Η εν λογω παράγραφος του Πολυβιου δεν καταδεικνύει όμως ποιά ήταν η ονομασία της Πόλης των κατοικων αυτης, δηλαδη των Φανοτέων.

Ωστόσο υπάρχει ο Λατίνος Ισορικός Τίτος Λίβιος στα Βιβλία της Ρωμαικής Ιστορίας του, ο οποίος εξιστορώντας τα ιστορικά γεγονότα κατά τα έτη 169 -167 π.Χ. που είχαν διαδμαματιστεί στη Θεσπρωτία κατά την περίοδο των Ρωμαιο-Μακεδονικών πολέμων, που όλοι οι Ηπειρώτες και Θεσπρωτοί ήσαν σύμμαχοι των Μακεδόνων, ο οποίος διαλευκαίνει τα πράγματα αναφέροντας ΤΡΕΙΣ φορές το όνομα αυτής της Θεσπρωτικής Πόλης, πράγμα το οποίο καταχωρούμε αμέσως κατωτέρω.

Πράγματι σύμφωνα με τις περιγραφές του Λίβιου το ετος 169 π.Χ. η Πόλη των Φανότων αμύνθηκε ηρωικά και δεν έπεσε στα χέρια των Ρωμαίων. Δυο χρονια μετα ητοι το 167 π.Χ. πολιορκούμενη ξανά από τους Ρωμαίους , ήταν η πρώτη Πόλη η οποία έπεσε στα χέρια αυτών.

Οπως παρατηρείται κατωτέρω την πρώτη φορά κατά το έτος 169 π.Χ ο Λατίνος Ιστορικός Λίβιος αναφέρει την ονομασία της Πόλης αυτής στην αιτιατική πτώση του ενικού αριθμού δηλαδη Phanotam ήτοι Φάνοτα, τη δεύτερη φορά αναφέρει στη Γενική Πτώση την Πολη με την ονομασία Phanotes δηλαδή των Φανότων στα Ελληνικα, και στη τρίτη περίπτωση αναφέρει την ονομασία της ίδιας Πόλης στην ονομαστική πλεον πτωση, Phanota δηλαδή Φάνοτα.

Η κλίση του ονόματος στα Λατινικά ειναι:
Νοminatif Singulier: Phanota Ονομαστική
Vocatif Singulier Phanota Κλιτική
Accusatif Singulier Phanotam Αιτιατική
Génitif Singulier Phanotes Γενική
Datif Singulier Phanotae Δοτική
Ablatif Singulier Phanota Αφαιρετική

Κατωτέρω οι σχετικές παράγραφοι του Λίβιου στα Λατινικά:

1)Βλέπε Τίτος Λίβιος Βιβλίο 43 Παράγραφος XXI
« Ap. Claudius acceptam in Illyrico ignominim corrigere cupiens Phanotam, Epiri castellum. Ο Απ. Κλαύδιος επιθυμώντας να εξαλείψει την ντροπή και την αποτυχία που υπέστη στην Ιλλυρία ανέλαβε να επιτεθεί εναντίον των Φανότων φρούριο της Ηπείρου»
Μετάφραση της ίδιας παραγράφου απο Ακαδημαική Μελέτη στη Γαλλικη Γλωσσα όπου αναφέρεται η Πόλη με την ονομασία Phanota :
« Ap Claudius, jaloux d’effacer l’affront qu’il avait essuyé en Illyrie, entreprit d’assiéger Phanota »

2)Βλεπε Τίτος Λίβιος Βιβλίο 43 παράγραφος XXIΙΙ
Appium tamem ab obsidone phanotes fama ducentia ad Stratum Persei summeuit

Εν τω μεταξύ η είδηση μετάβασης του Βασιλιά Περσέα στην Στράτος, ανάγκασε τον Αππιο να μη προβεί στην πολιορκία των Φανότων »

Μετάφραση της ίδιας παραγράφου απο Ακαδημιακη Μελετη στα Γαλλικά:
« Cependant le bruit de sa marche vers Stratos , avait décidé Appius à lever le siege de Phanota »

3)Βλεπε Τιτος Λιβιος Βιβλιο 43 Παραγραφος XXVI
« Ubi prima Phanota ei dedita
Πρώτα τα Φάνοτα παραδόθηκαν »

Μετάφραση απο Ακαδημαικη Μελέτη στα Γαλλικα:
« La première ville qui lui ouvrit ses portes fut Phanota »
ΠΗΓΗ όλων των ανωτέρω Μεταφράσεων στα Γαλλικα : Œuvres de Tite Live sous la direction de M. Nisard. Εκδοση Firman Didot Παρισι 1864.

Παρατηρείται απο τα ανωτέρω οτι ο Λατίνος Ιστορικός Λίβιος στις δυό περιπτώσεις στην κατάληξη της εν λόγω λέξης, χρησιμοποιέι το φωνήεν αλφα ητοι Phanotam, , Phanota πραγμα που σημαινει οτι το φωνηεν αλφα πρεπει να διατηρηθεί και στα Ελληνική Γλωσσα με την ονομασία Φάνοτα , γεγονός το οποίο και οι Γαλλοι Λόγιοι οπως παρατηρείται ανωτέρω κατά την μετάφραση των κειμένων του Τίτου Λίβιου στα Γαλλικα, διατηρούν την ιδια ονομασία. Γιατί στην Ελληνικη Γλωσσα απουσιαζει και αποκαλείται αυτή η αρχαία Θεσπρωτική Πόλη με την ονομασία Φανοτή ;

Χρησιμοποιώντας ανωτέρω τη μετάφραση στα Γαλλικά των κειμένων του Τίτου Λίβιου, θα θέλαμε να προσθέσουμε ότι αν η ονομασία της Πόλης ήταν Φανοτή, οι Γάλλοι Λόγιοι των οποίων η Γλώσσα τους ειναι Λατινογενήης, την κατάληξη σε –η- της λέξης, θα την μεταγλώττιζαν σε Phanotée (με δυό έψιλον στο τέλος γιατί αυτός ήταν ο κανόνας για το αντίστοιχο του φωνήεντος -η- ως κατάληξη), πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει.

Ετυμολογικά, η Πόλη αυτή των Φανότων παραγόμενη από το ρήμα Φαίνω και Φαίνομαι εέχε την έννοια « τα αστραφτερά » ήτοι της αστραφτερής της απαστράπτουσας Πόλης. Της ίδιας Γραμματικής τάξης, δηλαδή να απαντάται η λέξη στον πληθυντικό αριθμό και σε ουδέτερο γενος, όπως τα Φάνοτα ,ειναι και οι αλλες αρχαίες Θεσπρωτικες Πολεις, όπως τα Γίτανα η οποία σημαίνει η Πολη η περιβαλόμενη απο Γιτέες δηλαδή απο Ιτιές καθώς και τα Σύβοτα τα οποία ετυμολογικά οπως αναγράψαμε και σε αλλα άρθρα μας, προερχόμενη η λέξη των Συβότων απο τη λεξη Συβόσιον (αγέλη) σημαίνει όχι κοπάδι από Σύες, δηλαδή απο γουρούνια , χοίρους που βόσκουν , αλλά λαμβάνοντας γεωγραφικη μορφή, η τοποθεσια Σύβοτα σημαίνει Κοπάδι απο Νησάκια.

Οσο μας αφορά, η Πόλη αυτή με την ονομασία Φανοτή δηλαδη τονιζόμενη στη λήγουσα, δεν μπορεί να ηταν κατάληξη αρχαίας ελληνικής λέξης και ιδιαίτερα Πόλης. Στη Αττική Διάλεκτο η Πολη θα απαντάτο ως η Φανότις της Φανότιδος, όπως άλλως τε αναφέρει μια περιοχή της Φωκίδας και ο αρχαίος Ιστορκικος ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ Βιβλιο Δ 76 και Δ 89.

Οι Θεσπρωτοί όμως και γενικά οι Ηπειρωτες ανήκουν στο αρχαίο ελληνικό Φύλο των Δωριέων, στους οποίους κυριαρχούσε το φωνήεν « άλφα » κατά την σύνθεση των λέξεων, όπως για παράδειγμα: παγά αντί πηγή , απειρωτάν αντί ηπειρωτών, « Πά τάν Ασανάν έστιν ά Γερωχία» «Σε ποιό μέρος των Αθηνών ευρίσκεται η Γερουσία » όπως επισης και το γνωστότατο δωρικό « ή τάν ή επί τάς »δηλαδή « ή τήν ή επι τής, ήτοι ή με αυτήν την ασπίδα νικητής να γυρίσεις ή επ αυτής νεκρός » καθώς και μαχανά αντι μηχανή, Δαμοκρατία αντί Δημοκρατία, Ποσειδάν αντί Ποσειδών, Ευρώπα αντί Ευρώπη, Αρταμις αντί Αρτεμις και άλλα. Ετσι μεταξύ της δωρικής διαλέκτου και των άλλων ελληνικών αρχαίων διαλέκτων των άλλων Φύλων της αρχαίας Ελλαδας , υπήρχαν αισθητές γραμματικές και λεκτικές διαφορές.

Κατα συνεπεια , θεωρουμε οτι με την ονομασία αυτή η αρχαία Θεσπρωτική Πόλη ως Φανοτή, ήτο αδύνατο να ονομάζετο, σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές που καταχωρήσαμε ανωτέρω . Παράλληλα , ως δωρική ονομασία οπως στο Φύλο των Δωριέων που ανηκαν οι Θεσπρωτοι, έπρεπε η Πολη να καταλήγει υποχεωτικά σε φωνήεν άλφα, πράγμα που συμβαίνει και στα κειμενα του Λατίνου Ιστορικού Λίβιου, ο οποίος είχε στη διάθεσή του και τα στρατιωτικά Αρχεία της Ρωμαικής τότε Αυτοκρατορίας.

Επίσης αν η λέξη τονιζόταν στη λήγουσα δηλαδη Φανοτή (με κατάληξη –τή-), αυτός ο τύπος, εκτός που δεν έχει τον ήχο, το χρώμα, την προφορά αρχαίας ελληνικής λέξης, ομοιάζει κατά πολύ με καταληξη που δίνουμε και έχουν οι σημερινες ονομασιες των Κοινοτήτων Πλακωτή κοντά στην Παραμυθιά και Δαφνωτή δίπλα στον ποταμό Αραχθο και άλλλες.

Το ανωτέρω θέμα που θήξαμε, δεν πρόκειται για ενα ζήτημα ενος τόνου, απλά στη λήγουσα η στην προπαραλήγουσα, για ένα άλφα ή για ένα ήτα, αλλα θεωρούμε οτι είναι θέμα μείζονος σημασίας και γοήτρου συνάμα, τόσο για την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, όσο πιο πολύ και για την Αρχαιολογία.

Μα πιο πολύ χρησιμοποιώντας μιά ομηρική έκφραση της Οδύσσειας, για την Ιστορία της « εν πίονι Δήμω Θεσπρωτών » ήτοι για την Ισρορία της καλής Χώρας των Θεσπρωτών.

Εν αναμονή απάντησης δια του τύπου σε οποιαδηποτε Εφημερίδα της Ηγουμενίτσας για να έχουμε, δια το κοινόν της Θεσπωτίας , τις πηγές και τα επιχειρήματα επ αυτούυ του θέματος και απο πλευράς της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτιας,

Μετα τιμής
Γρηγόρης ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ιστορικός-Συγγραφέας-Δρ. του Πανεπιστημίου της Σορβόννης 
Πρόεδρος ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΒΟΤΩΝRead More »
Ανοικτή Επιστολή προς την ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: "Φάνοτα και οχι Φανοτή" Ανοικτή Επιστολή προς την ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: "Φάνοτα και οχι Φανοτή" Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2018 Rating: 5

Ευχαριστήριο του Δημάρχου Ηγουμενίτσας για τη συμπαράσταση στο πένθος του

Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2018


Εκ μέρους της οικογένειας του πολυαγαπημένου μου ανιψιού, Σπύρου Λώλου, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συγγενείς και φίλους, που με την παρουσία τους, τις σκέψεις και τα λόγια τους εξέφρασαν την αγάπη τους στο απροσδόκητο ταξίδι του.

Ευχαριστούμε επίσης για την από πλευράς σας κατανόηση προς την οικογένεια, που ήταν ανέφικτο να δεχτεί την ειλικρινή σας συμπαράσταση.


 
Read More »
Ευχαριστήριο του Δημάρχου Ηγουμενίτσας για τη συμπαράσταση στο πένθος του Ευχαριστήριο του Δημάρχου Ηγουμενίτσας για τη συμπαράσταση στο πένθος του Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2018 Rating: 5

Καταδίκη των φαντάρων που είχαν πετάξει ζωντανό σκύλο σε γκρεμό

Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2018


Στο Πενταμελές Στρατοδικείο Ιωαννίνων, εκδικάστηκε σήμερα η υπόθεση της κακοποίησης σκύλου, από φαντάρους σε στρατιωτικό φυλάκιο της Κόνιτσας στα τέλη του 2017. 
Οι τρεις κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για την πράξη τους παρότι εξέφρασαν την ειλικρινή τους μεταμέλεια για όσα συνέβησαν αποδίδοντάς τα σε επιπολαιότητα της στιγμής. 
Οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι τιμωρήθηκαν με ποινή φυλάκισης 10 μηνών και χρηματική ποινή 2.000 ευρώ με αναστολή και ο τρίτος κατηγορούμενος με ποινή φυλάκισης 6 μηνών και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ. 
Στη δίκη παραστάθηκε ως πολιτική αγωγή και Φιλοζωικό Σωματείο της Ηγουμενίτσας.
Όλοι τους είχαν απολυθεί όταν είχε δημοσιοποιηθεί το βίντεο, ωστόσο για έξι μήνες μετά την απόλυσή τους διέπονται υπό την στρατιωτική νομοθεσία και έτσι η δικογραφία είχε σχηματιστεί από τον εισαγγελέα του Στρατοδικείου Ιωαννίνων.


 
Read More »
Καταδίκη των φαντάρων που είχαν πετάξει ζωντανό σκύλο σε γκρεμό Καταδίκη των φαντάρων που είχαν πετάξει ζωντανό σκύλο σε γκρεμό Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2018 Rating: 5

Στα όρη Σουλίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2018Read More »
Στα όρη Σουλίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας Στα όρη Σουλίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2018 Rating: 5

105 κιλά κάνναβης και ένα πιστόλι «tokarev» στο Κερασοχώρι Θεσπρωτίας

Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2018Συνελήφθη, την Κυριακή (09-12-2018) αργά το βράδυ στο Κερασοχώρι Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Β’ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας 34χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό τη διακίνηση καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και αλλοδαπών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, οι αστυνομικοί εντόπισαν και ακινητοποίησαν για έλεγχο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 34χρονος δράστης και μετά από έρευνα, βρέθηκαν στο εσωτερικό του οχήματος -100- δέματα που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη, βάρους περίπου (105) κιλών και ένα πιστόλι «tokarev».

Επίσης, ο 34χρονος δράστης κατείχε και επέδειξε στους αστυνομικούς διαβατήριο Αλβανικών Αρχών, το οποίο έφερε πλαστή σφραγίδα εισόδου, ενώ σε βάρος του εκκρεμούσαν μέτρα απαγόρευσης εισόδου στη χώρα και σε έδαφος Schengen.

Συνολικά κατασχέθηκαν:

· -100- δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -105- κιλών και -460- γραμμαρίων, τα οποία βρέθηκαν στο χώρο των αποσκευών και στα πίσω καθίσματα του οχήματος,

· ένα πιστόλι «tokarev» με γεμιστήρα και (5) φυσίγγια διαμετρήματος 7,62 mm, που βρέθηκαν στη θέση του συνοδηγού,

· το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας εταιρίας ενοικιάσεων, που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των ναρκωτικών,

· το χρηματικό ποσό των -250- ευρώ,

· ένα διαβατήριο και

· δύο κινητά τηλέφωνα.

Προανάκριση για την υπόθεση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ενώ ο συλληφθείς με την κακουργηματική σε βάρος του δικογραφία θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.


Read More »
105 κιλά κάνναβης και ένα πιστόλι «tokarev» στο Κερασοχώρι Θεσπρωτίας 105 κιλά κάνναβης και ένα πιστόλι «tokarev» στο Κερασοχώρι Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2018 Rating: 5

Θεσπρωτία: Πραγματοποιήθηκε ο τοπικός διαγωνισμός πειραμάτων Φυσικών Επιστημών

Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2018

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8/12/2018 ο τοπικός διαγωνισμός πειραμάτων Φυσικών Επιστημών,  για την επιλογή της μίας ομάδας που θα εκπροσωπήσει το νομό μας στον Πανελλήνιο διαγωνισμό EUSO 2019 (Βόρειας Ελλάδας), που διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ).
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν δύο ομάδες από το 1ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας και μία ομάδα από το 2ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας.
Νικήτρια αναδείχθηκε ομάδα του 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας, αποτελούμενη από τους μαθητές:
  • Καλενδέρη Άγγελο
  • Κάτσιο Αντώνη
  • Λιανό Κωνσταντίνο
Εκ μέρους του ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας θέλω να ευχαριστήσω τους καθηγητές:
  • Ιωάννου Γιώργο του 1ου ΓΕΛ Ηγ/τσας
  • Καλογερή Γιώργο του 2ου ΓΕΛ Ηγ/τσας
  • Μακρυγεωργάκη Μαρία του 2ου ΓΕΛ Ηγ/τσας
  • Μπακάλη Ανίτα του 1ου ΓΕΛ Ηγ/τσας
  • Παπαευθυμίου Βασιλική του 1ου ΓΕΛ Ηγ/τσας
  • Τσουμέτη Χρήστο του 1ου ΓΕΛ Ηγ/τσας
  • Τζέρπο Νικόλαο του Εσπερινού ΓΕΛ Ηγ/τσας
για τη βοήθειά τους ως θεματοδότες, επιτηρητές και διορθωτές στο διαγωνισμό.

Θέλω επιπλέον δημόσια να ευχαριστήσω τη Διεύθυνση του 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας για την τροφοδοσία (εμφιαλωμένο νερό, κρουασανάκια, κλπ) των διαγωνιζομένων μαθητών.

 
Read More »
Θεσπρωτία: Πραγματοποιήθηκε ο τοπικός διαγωνισμός πειραμάτων Φυσικών Επιστημών Θεσπρωτία: Πραγματοποιήθηκε ο τοπικός διαγωνισμός πειραμάτων Φυσικών Επιστημών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2018 Rating: 5

Σύλληψη τεσσάρων αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2018

Στη σύλληψη τεσσάρων (04) αλλοδαπών προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας. 

Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας στον επιβατικό σταθμό του λιμένα Εξωτερικού Ηγουμενίτσας, κατείχαν και επέδειξαν ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα. 

Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.


 
Read More »
Σύλληψη τεσσάρων αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη τεσσάρων αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Η τεχνολογία καυσίμων των αεροσκαφών στο diesel αυτοκίνητό σας

Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2018

DIESEL Avio Double Filtered από την EKO

Ένα τεχνολογικά προηγμένο καύσιμο που εφαρμόζει την τεχνολογία φίλτρων καυσίμων των αεροσκαφών στο Diesel του αυτοκινήτου σας.

Σας εξασφαλίζει:

Μεγαλύτερη επιτάχυνση, μείωση θορύβων και κραδασμών, χάρη στον αυξημένο αριθμό κετανίων.
Μηδενική απώλεια ισχύος του κινητήρα σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας του και σε όλο το εύρος των στροφών του (σύμφωνα με το τεστ κινητήρα CEC F-98-08 που έχει καθιερωθεί για τους σύγχρονους common rail κινητήρες Diesel).
Εξαιρετικά αποτελέσματα καθαρισμού του κινητήρα, άρα και μείωση της κατανάλωσης καυσίμου για ακόμα μεγαλύτερη οικονομία.
Πλήρη επαναφορά της ομαλής λειτουργίας του κινητήρα με 2 γεμίσματα. Με 5 γεμίσματα, πλήρη εξαφάνιση των εσωτερικών εναποθέσεων στα μπεκ.
Aποτελεσματική αντιαφριστική, αντιδιαβρωτική και αντιοξειδωτική προστασία χάρη στα ειδικά τεχνολογικά προηγμένα βελτιωτικά πρόσθετα.

Με το Avio Filter εξασφαλίζετε καθαρότερα καύσιμα!

Το Avio Filter είναι εγκαταστημένο δίπλα στις αντλίες και σας εξασφαλίζει καθαρότητα στα καύσιμα στο επίπεδο καθαρότητας των καυσίμων των αεροσκαφών.
Φιλτράρει αποτελεσματικά τα καύσιμα που βάζετε, επιτυγχάνοντας:
Απομάκρυνση σωματιδίων
Απομάκρυνση σκουριάς και νερού
Απόδοση φιλτραρίσματος καυσίμου 98% Απόδοση και καθαρότητα από τα πρώτα κιόλας γεμίσματα!


 
Read More »
Ηγουμενίτσα: Η τεχνολογία καυσίμων των αεροσκαφών στο diesel αυτοκίνητό σας Ηγουμενίτσα: Η τεχνολογία καυσίμων των αεροσκαφών στο diesel αυτοκίνητό σας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2018 Rating: 5

Τα αποτελέσματα του γκάλοπ του thespro.gr για τον Δήμο Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2018


Πολιτική έρευνα για τους υποψήφιους Δημάρχους Ηγουμενίτσας, πραγματοποίησε το thespro.gr, από το διάστημα 20 Νοεμβρίου 2018, μέχρι και την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018.

Στην έρευνα συμμετείχαν 433 άτομα, που ψήφισαν online με τον λογαριασμό τους στην google.

Τα συμπεράσματα που εξάγονται είναι πολλά και μπορούν να αναλυθούν σε βάθος.

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε πως οι ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις δεν έχουν κανένα επιστημονικό υπόβαθρο και ανάλυση, αφού δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα δημογραφικά στοιχεία των συμμετεχόντων, ώστε να γίνει και η απαραίτητη αναγωγή.

Όπως επίσης πως οι δημοσκοπήσεις δεν είναι κάλπη και δεν "δείχνουν" τον νικητή, αλλά κυρίως σε μικρές κοινωνίες, όπως αυτή της Ηγουμενίτσας, είναι καθαρά μια δήλωση συμπάθειας.

Το ότι κάποιος δηλώνει σε μία ηλεκτρονική δημοσκόπηση πως "ψηφίζει" συγκεκριμένο πρόσωπο, δεν σημαίνει πως αυτό θα μεταφραστεί και σε ψήφο στην κάλπη. 

Τα πρόσωπα που συμπεριλάβαμε στην δημοσκόπηση ήταν 11 στον αριθμό. 
6 άτομα που συμμετείχαν στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές (Γούλα, Δήμας, Λιαμπότης, Λώλος, Νταής Α., Παππάς)  και 5 άτομα που ακούγονται στην πολιτική πιάτσα. (Γόγολος, Δημητρίου, Κοτσώνη, Νταής Π. και Πάσχος).

Επίσης υπήρχε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να μην επιλέξουν κανένα από τα παραπάνω ονόματα.

Ας δούμε πρώτα όμως τα αποτελέσματα και θα συνεχίσουμε με την ανάλυσή τους.

Όπως βλέπουμε 1ος αναδείχθηκε o Πάσχος Αλέκος με 99 ψήφους και ποσοστό 22,86%.
Ο κ. Πάσχος είναι ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Επιμελητηρίων Ηπείρου. Ο ίδιος δεν έχει εκφράσει την πρόθεσή του να ηγηθεί ψηφοδελτίου για τον Δήμο Ηγουμενίτσας, ωστόσο πολλοί είναι οι φίλοι του που τον παροτρύνουν να το πράξει.
Προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

2ος ακολουθεί ο Γόγολος Ιωάννης με 67 ψήφους και ποσοστό 15,47% .
Ο κ. Γόγολος είναι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Αντρέα Νταή (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ διετέλεσε και Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας κατά την Δημοτική Αρχή του κ. Κάτσινου (ΠΑΣΟΚ). 
Προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο ήταν και υποψήφιος βουλευτής. Είναι ο μοναδικός που έχει δηλώσει δημόσια εδώ και μήνες, την πρόθεσή του να διεκδικήσει τον Δήμο, δημοσιοποιώντας μάλιστα και μεγάλο μέρος από τους συνεργάτες του.

3ος ακολουθεί ο νυν δήμαρχος κ. Λώλος Ιωάννης με 58 ψήφους και ποσοστό 13,39% .
Ο κ. Λώλος προέρχεται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, διετέλεσε δήμαρχος Μαργαριτίου για δύο τετραετίες, ενώ έχει αποφασίσει να διεκδικήσει για δεύτερη φορά τη θέση του Δημάρχου Ηγουμενίτσας.

4η ακολουθεί η Κοτσώνη Αλέκα με 46 ψήφους και ποσοστό 10,62% .
Η κα Κοτσώνη είναι εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος με την παράταξη του κ. Λώλου, ωστόσο οι δρόμοι τους χώρισαν από τους πρώτους μήνες της θητείας της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Προέρχεται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και στο παρελθόν διετέλεσε Νομαρχιακή Σύμβουλος Θεσπρωτίας και Αντινομάρχης. 
Η ίδια δηλώνει εδώ και αρκετό καιρό τη διάθεσή της να συγκρουστεί με τη σημερινή δημοτική αρχή, διεκδικώντας η ίδια τη θέση της Δημάρχου.

Ακολουθούν η Γούλα Δήμητρα με 30 ψήφους και ποσοστό  6,93% (είναι εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Ενεργοί Πολίτες), ο Δώρης Δήμας με 22 ψήφους και ποσοστό 5,08%  (εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, παράταξη του ΚΚΕ).

Λίγο πιο κάτω βρίσκεται ο Νταής Παναγιώτης με 21 ψήφους και ποσοστό 4,85% .
Ο κ. Νταής προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και είναι εγγονός του αείμνηστου τέως Δημάρχου Ηγουμενίτσας Παναγιώτη Νταή.
Έχει πλούσιο βιογραφικό με σπουδές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών/ Σχολή Νομικών, Οικονομικών  και  Πολιτικών  Επιστημών,  Πτυχίο  Τμήματος Πολιτικής  Επιστήμης  και  Δημόσιας  Διοίκησης (1986  – 1990) με κατεύθυνση Δημόσια Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ είναι Προϊστάμενος της Ειδικής  Υπηρεσίας  Ε.Σ.Π.Α. του Τομέα  Πολιτισμού του Υπουργείου  Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ακολουθεί ο Δημητρίου Θωμάς με 18 ψήφους και ποσοστό 4,16% .
Ο κ. Δημητρίου, καθηγητής στο επάγγελμα, προέρχεται από το χώρο της ΔΗΜΑΡ, ενώ έχει ανακοινώσει την κάθοδό του στις εκλογές, με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται ο Παππάς Θωμάς (επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης)  με 14 ψήφους και ποσοστό 3,23% και ο Νταής Αντρέας (επικεφαλής της ελάσσων αντιπολίτευσης)  με 14 ψήφους και ποσοστό 3,23%. 
Και οι δύο παραπάνω έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν ενδιαφέρονται να είναι εκ νέου υποψήφιοι.

Στην τελευταία θέση με 10 ψήφους και ποσοστό 2,31% είναι ο υποψήφιος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λιαμπότης Σωτήρης.

Μεγάλο είναι και το ποσοστό των ψηφοφόρων που δήλωσε πως δεν επιθυμεί κανένα από τα πρόσωπα που συμπεριλάμβανε η ψηφοφορία  (34 ψήφοι και ποσοστό 7,85%).

Ο καθένας μπορεί να εξάγει μόνος του τα συμπεράσματα της διαδικτυακής έρευνας του thespro.gr.
Αυτό που εμείς μπορούμε με ασφάλεια να συμπεράνουμε, είναι πως ο κόσμος γυρνάει την πλάτη στις κομματικές επιλογές προσώπων, που θα ηγηθούν των ψηφοδελτίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.  

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι πρέπει να αναδεικνύονται και να υποδεικνύονται από την τοπική κοινωνία και όχι μέσα από τα κομματικά όργανα και τα πολιτικά γραφεία, οποιουδήποτε κόμματος.

Ο κόσμος πλέον έχει γνώση και προσωπική άποψη, την οποία και δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση.

Ας τους ακούσουν επιτέλους, όλοι αυτοί, που προαποφασίζουν το μέλλον των παιδιών μας, πλασάροντας μας συγκεκριμένες και περιορισμένες επιλογές προσώπων, πολλές φορές ξένο σώμα από την τοπική κοινωνία.Read More »
Τα αποτελέσματα του γκάλοπ του thespro.gr για τον Δήμο Ηγουμενίτσας Τα αποτελέσματα του γκάλοπ του thespro.gr για τον Δήμο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2018 Rating: 5

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες Στην αγορά, κυκλοφορούν πολλά διαφορετικά είδη παπουτσιών που μπορούν να κάνου...

Σελίδες