Εκπροσώπηση του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Ηπείρου στο Πανευρωπαϊκό Νοσηλευτικό Δίκτυο Florence Network

Τετάρτη, Απριλίου 25, 2018


Η φοιτήτρια του Τμήματος Νοσηλευτικής της ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Ηπείρου, κ. Γεωργία-Παναγιώτα Βόσσου, εκλέχθηκε στο Φοιτητικό Συμβούλιο του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Florence Network, με τομέα ευθύνης της την προβολή (visibility) του Δικτύου.

Το Florence Network είναι ένα πανευρωπαϊκό νοσηλευτικό δίκτυο, που περιλαμβάνει 40 Νοσηλευτικά Τμήματα από 18 διαφορετικές χώρες.

Το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Ηπείρου, είναι το μοναδικό Τμήμα Νοσηλευτικής από την Ελλάδα, που έχει επιτύχει να αποτελεί μέλος του.

Η εκλογή της κ. Γεωργίας-Παναγιώτας Βόσσου αποτελεί ένδειξη της δυναμικής τόσο της ίδιας της φοιτήτριας όσο και του Τμήματος αλλά και του Ιδρύματος στην Ευρώπη, καθώς αποτελεί ευκαιρία για την περαιτέρω προβολή τους.

Το Τμήμα Νοσηλευτικής, συγχαίρει την κ. Βόσσου για τη διάκρισή της και της εύχεται καλή θητεία.


Read More »
Εκπροσώπηση του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Ηπείρου στο Πανευρωπαϊκό Νοσηλευτικό Δίκτυο Florence Network Εκπροσώπηση του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Ηπείρου στο Πανευρωπαϊκό Νοσηλευτικό Δίκτυο Florence Network Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 25, 2018 Rating: 5

Ήπειρος: Δείτε τους 14 δήμους που ξεκινά τη νέα σχολική χρονιά η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση

Τετάρτη, Απριλίου 25, 2018


Πρεμιέρα τον προσεχή Σεπτέμβριο σε 14 δήμους της Ηπείρου στη δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων, που θα συμπληρώσουν την 31η Δεκεμβρίου του 2018 την ηλικία των 4 ετών. 
Πανελλαδικά ο νέος θεσμός θα εφαρμοστεί από το σχολικό έτος 2018-2019 σε 184 δήμους και σε βάθος τριετίας η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση θα γίνει υποχρεωτική σε όλους τους δήμους. 
Ειδικότερα, θα ενταχθεί στο πλαίσιο της υποχρεωτικής ενιαίας 14χρονης εκπαίδευσης, που αποτελεί διαχρονικό αίτημα των εκπαιδευτικών, των παιδαγωγών και των γονέων. 
Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση υπεγράφη από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, μετά από ομόφωνη θετική εισήγηση των Τριμερών Επιτροπών και των Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε εφαρμογή του άρθρου 33 του νόμου 4521/2018. 
Σύμφωνα με τον νόμο, η φοίτηση των νηπίων, που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής την ηλικία των 4 ετών, γίνεται υποχρεωτική σταδιακά από το ερχόμενο σχολικό έτος και σε κάθε περίπτωση εντός τριετίας, κατά δήμους, οι οποίοι ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών και ύστερα από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 
Η σχετική εισήγηση διατυπώνεται μετά από γνώμη της τριμερούς Επιτροπής. 
Η Τριμερής Επιτροπή αποτελείται από τους οικείους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως Προέδρους, τους οικείους Δημάρχους και τους Προέδρους των οικείων Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως μέλη.
Αναλυτικά στην Ήπειρο -ανά Περιφερειακή Ενότητα- ο πίνακας των Νηπιαγωγείων ανά Δήμο έχει ως εξής:

Π.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΣΟΥΛΙΟΥ
Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΣΟΒΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ
Π.Ε. ΑΡΤΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ
Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΓΑΣ


 
Read More »
Ήπειρος: Δείτε τους 14 δήμους που ξεκινά τη νέα σχολική χρονιά η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση Ήπειρος: Δείτε τους 14 δήμους που ξεκινά τη νέα σχολική χρονιά η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 25, 2018 Rating: 5

Συνάτηση Μάριου Κάτση και ΕΑΥΘ με τον Αρχηγό ΕΛ.ΑΣ. και ΓΓ Δημοσίας Τάξης

Τετάρτη, Απριλίου 25, 2018

Συνάντηση με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ Δημήτριο είχε την Τρίτη ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, παρουσία αντιπροσωπείας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Θεσπρωτίας .

Στη συνάντηση που διεξήχθη σε άριστο κλίμα, τέθηκαν καίρια ζητήματα που αφορούν ζητήματα ασφάλειας της Θεσπρωτίας όσο και υπηρεσιακά θέματα που αφορούν τόσο τους εργαζόμενους αστυνομικούς όσο και τις υποδομές που υπάγονται στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας.

Πιο συγκεκριμένα, βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η νομιμοποίηση του κτηρίου που στεγάζεται η Αστυνομική Διεύθυνση Ν. Θεσπρωτίας, το οποίο είναι αυθαίρετο, όσο και η εξεύρεση τρόπων για την αναβάθμισή του. Επίσης συζητήθηκαν ζητήματα ασφάλειας που αφορούν την ενίσχυση των ελέγχων των μεταναστευτικών ροών από και προς το Λιμάνι Ηγουμενίτσας.

Ο Μάριος Κάτσης υποστήριξε θερμά το αίτημα της Ε.Α.Υ.Θ. για την αναδρομική καταβολή του επιδόματος επιχειρησιακής ετοιμότητας σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ το 2013. Ο βουλευτής, που έχει ασχοληθεί και προσωπικά με το ζήτημα, πήρε τη διαβεβαίωση ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο η υλοποίησή του. Επίσης ευχαρίστησε προσωπικά τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. όσο και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Αναγνωστάκη, για την έμπρακτη στήριξη του νομού, όποτε του ζητήθηκε. Απόδειξη αυτής, είναι η δρομολόγηση του θεσμού του τοπικού αστυνόμου στη Σαγιάδα σε κτήριο που θα υποδείξει ο Δήμος Φιλιατών, όσο και η παροχή 4 θερμικών καμερών οι οποίες θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα του έργου της Αστυνομικής Δ/νσης Θεσπρωτίας.

Τέλος, όλοι οι παριστάμενοι δεσμεύτηκαν να βρίσκονται σε επαφή για να συνδράμουν στην υλοποίηση των ανωτέρω αιτημάτων.


Read More »
Συνάτηση Μάριου Κάτση και ΕΑΥΘ με τον Αρχηγό ΕΛ.ΑΣ. και ΓΓ Δημοσίας Τάξης Συνάτηση Μάριου Κάτση και ΕΑΥΘ με τον Αρχηγό ΕΛ.ΑΣ. και ΓΓ Δημοσίας Τάξης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 25, 2018 Rating: 5

Συνεχώς αυξανόμενο το ενδιαφέρον των Κυπριών για τουρισμό στην Ήπειρο

Τετάρτη, Απριλίου 25, 2018


Είκοσι και πλέον επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, Δήμοι κ.α., που ανταποκρίθηκαν στην ανοικτή δημόσια πρόσκληση της Περιφέρειας Ηπείρου, έδωσαν δυναμικό παρών στη φετινή Διεθνή Τουριστική Έκθεση «Ταξίδι 2018» της Κύπρου.

Από την Έκθεση- στην οποία η Περιφέρεια συμμετείχε για 15η συνεχή χρονιά- επιβεβαιώθηκε το συνεχές και εντεινόμενο ενδιαφέρον των Κυπρίων για την Ήπειρο, όπως αποτυπώθηκε και από την μεγάλη επισκεψιμότητα του περιπτέρου, που ήταν αυξημένη κατά 50% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η φετινή συμμετοχή της Ηπείρου ήταν η πολυπληθέστερη ως τώρα, γεγονός στο οποίο συνέβαλαν και οι απευθείας πτήσεις της TUS Air από και προς Ιωάννινα. Όπως εκτίμησαν παράγοντες του Κυπριακού τουρισμού οι συγκεκριμένες πτήσεις μαζί με τις πτήσεις που ήδη εκτελούνται μέσω Ακτίου, θα συντελέσουν στην περαιτέρω αύξηση των επισκεπτών προς όλους τους προορισμούς της περιφέρειας.

Οι Ηπειρώτες επιχειρηματίες είχαν τη δυνατότητα συναντήσεων με τουριστικούς πράκτορες της Κύπρου για σύναψη συμφωνιών, ενώ οι εκπρόσωποι των Δήμων Ιωαννιτών, Αρταίων, Σουλίου, Κόνιτσας, Βορείων Τζουμέρκων και ο Οργανισμός Σπηλαίου Περάματος, που συμμετείχαν στην αποστολή και στο περίπτερο της Ηπείρου, παρουσίασαν τα εξειδικευμένα χαρακτηριστικά των περιοχών τους.

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης (που πραγματοποίησε τα εγκαίνια της Έκθεσης), ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος, ο Διευθυντής του Ε.Ο.Τ. Θαλασσινός Θεόδωρος, ο Επίσκοπος Μεσαωρίας Γρηγόριος, ήταν ορισμένοι από τους επισήμους, οι οποίοι επισκέφτηκαν το περίπτερο της Ηπείρου, εκθειάζοντας τη συνεχώς αναβαθμιζόμενη συμμετοχή της στη Διεθνή Έκθεση «Ταξίδι».

Το περίπτερο της Ηπείρου, ήταν και ο πρώτος σταθμός των τουριστικών επιχειρηματιών της Κύπρου, (επικεφαλής των οποίων ήταν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Πρακτόρων ΑCΤΑ Βασίλειος Σταματάρης), του Εκπροσώπου του Συνδέσμου Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου, του Διευθύνοντα Σύμβουλου της TUS κ.α.Σε παράλληλη εκδήλωση έγινε παρουσίαση του προορισμού «Ήπειρος». Μετά τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης Στράτος Ιωάννου, ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση των αξιοθέατων και όλων των μορφών τουρισμού της Ηπείρου από τη Διευθύντρια Τουρισμού της Περιφέρειας κ. Ιουλία Μαρκούλα, του Epirus trail από στέλεχος της Διεύθυνσης και των Δήμων από εκπροσώπους τους.

«Η Ήπειρος είναι πλήρης προορισμός με όλο το βάρος και την πολυχρωμία που περικλείει η λέξη. Μαγεύει τον επισκέπτη, σε κάθε μεριά της, κάθε εποχή του χρόνου. Η απομόνωση στην οποία επί δεκαετίες βρισκόταν η Ήπειρος, λόγω της δύσκολης πρόσβασης, άφησε ανέπαφη τη φύση της και ζωντανά τα σημάδια της ιστορίας», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Μαρκούλα, καλώντας τους Κυπρίους να επισκεφθούν την Ήπειρο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα από τη Διεθνή Έκθεση «Ταξίδι 2018» ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Η Περιφέρεια, συστηματικά επί πολλά χρόνια προβάλλει την Ήπειρο στην Κύπρο, συμμετέχοντας ανελλιπώς στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση της Λευκωσίας και έχοντας διοργανώσει κι άλλες παράλληλες εκδηλώσεις προβολής του τουριστικού μας προϊόντος. Μόνο με τη συστηματική και συνεχή δουλειά επιτυγχάνουμε αποτελέσματα, τα οποία είναι ορατά και μετρήσιμα. Μεταξύ αυτών είναι οι πτήσεις που πραγματοποιούνται εδώ και τρία χρόνια από το Άκτιο κι αυτές που ξεκίνησαν φέτος από τα Ιωάννινα, που συμβάλλουν στην αύξηση των επισκεπτών από την Κύπρο. Σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχουμε η αύξηση θα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή τα επόμενα χρόνια. Το γεγονός αυτό δικαιώνει τις προσπάθειές μας, για συνέχιση του έργου και την υλοποίηση του σχεδιασμού μας, με τον οποίο αλλάζει ο τουριστικός χάρτης της Ηπείρου και ενισχύεται η τοπική μας οικονομία».

Ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Ν. Γκόλας

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Ιωαννιτών, Νίκος Γκόλας, σε δήλωσή του αναφέρει τα εξής:

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου τα Γιάννενα και μέσω αυτών η Ήπειρος είναι πολύ κοντά στο γίνουν κόμβος που θα συνδέει την Ελλάδα με πολλές πόλεις του εξωτερικού μέσω των πτήσεων της εταιρίας TUS.

Αυτό δείχνει ότι οι προσπάθειες που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα στο τομέα του τουρισμού είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Οι σχέσεις που έχουν αναπτυχτεί με την διοίκηση της αεροπορικής εταιρίας από την πλευρά του Δήμου, της Περιφερείας και των επαγγελματιών είναι άριστες και είμαι σίγουρος ότι θα οδηγήσουν τον τουρισμό των Ιωαννίνων στην επόμενη μέρα, η οποία θα έχει αναπτυξιακά οφέλη για όλη την κοινωνία κι όχι μόνο για όσους ασχολούνται επαγγελματικά με αυτόν.

Πιστέψαμε από την αρχή σε αυτό το εγχείρημα.

Εργαστήκαμε σκληρά και μεθοδικά και θεωρώ πως σήμερα είμαστε πολύ κοντά στο να δηλώσουμε πως τα έχουμε καταφέρει».

Η αποστολή

Στη Διεθνή Έκθεση «Ταξίδι 2018» εκπροσωπήθηκαν:

Η Περιφέρεια Ηπείρου με τον Αντιπεριφεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου, τον Εκτελεστικό Γραμματέα Δημήτρη Σιώλο, την Διευθύντρια Τουρισμού Ιουλία Μαρκούλα και στελέχη της Διεύθυνσης.

Ο Δήμος Ιωαννιτών με τον Αντιδήμαρχο Ν.Γκόλα, τον Δημοτικό Σύμβουλο Ν. Τσόλη και τον Ειδικό Σύμβουλο του Δημάρχου Στ. Ζέρβα.

Ο Δήμος Σουλίου, με τη Δήμαρχο Σταυρούλα Μπραϊμη και την Εντεταλμένη Σύμβουλο Τουρισμού Βασιλική Ντούκα.

Ο Δήμος Αρταίων με Διευθυντικά Στελέχη Τουρισμού.

Ο Δήμος Κόνιτσας με την Αντιδήμαρχο Κατερίνα Δημαράτου και δύο δημοτικούς συμβούλους

Ο Δήμος Β. Τζουμέρκων με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και υπεύθυνο Τουρισμού Βαγγέλη Γιωτόπουλο

Ο Οργανισμός Σπηλαίου Περάματος με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Ν. Σαρακατσάνο και το μέλος Γ. Κάκο.

Read More »
Συνεχώς αυξανόμενο το ενδιαφέρον των Κυπριών για τουρισμό στην Ήπειρο Συνεχώς αυξανόμενο το ενδιαφέρον των Κυπριών για τουρισμό στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 25, 2018 Rating: 5

Παραμυθιά: Το προγραμμα εορτασμού του Αγίου Δονάτου του Θαυματουργού

Τετάρτη, Απριλίου 25, 2018
Read More »
Παραμυθιά: Το προγραμμα εορτασμού του Αγίου Δονάτου του Θαυματουργού Παραμυθιά: Το προγραμμα εορτασμού του Αγίου Δονάτου του Θαυματουργού Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 25, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Σήμερα η ολοήμερη επίδειξη μηχανημάτων της Husqvarna από την Μπλέτσας και Υιοί

Τετάρτη, Απριλίου 25, 2018
Read More »
Ηγουμενίτσα: Σήμερα η ολοήμερη επίδειξη μηχανημάτων της Husqvarna από την Μπλέτσας και Υιοί Ηγουμενίτσα: Σήμερα η ολοήμερη επίδειξη μηχανημάτων της Husqvarna από την Μπλέτσας και Υιοί Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 25, 2018 Rating: 5

Στο Σμόλικα την Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Απριλίου 25, 2018

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας θα πραγματοποιήσει εξόρμηση την Κυριακή 29/4/2018 στο δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, στο Σμόλικα.

1η ΠΟΡΕΙΑ : Πάδες - Δρακόλιμνη
ΒΔ : 2+
Ώρες Πορείας : 6-7


2η ΠΟΡΕΙΑ : Πάδες - Δρακόλιμνη - Κορυφή 2637μ.
ΒΔ : 3
Ώρες Πορείας : 10

ΑΡΧΗΓΟΣ : Παναγιώτου Πέτρος

Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, ζευγάρι μπατόν, ατομικό φαρμακείο, αδιάβροχο/αντιανεμικό, νερό 2 λίτρα, κολατσιό, καπέλο, αντιηλιακό, ρουχισμός κατάλληλος για την εποχή και δεύτερη αλλαξιά ρούχων (στο λεωφορείο).

Αναχώρηση στις 6.00πμ από το Πάνθεον.

Δηλώσεις συμμετοχής Τετάρτη 25/4 & Πέμπτη 26/4 19.00-21.00 στα γραφεία του συλλόγου: Κτίριο παλιάς μαθητικής Εστίας, 2ος όροφος από αριστερή σκάλα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 2665400802 (TET-ΠΕΜ 19.00-21.00)

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ.


 
Read More »
Στο Σμόλικα την Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας Στο Σμόλικα την Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 25, 2018 Rating: 5

Εθελοντική αιμοδοσία από τον Σύλλογο Εκπαιδευτκών Θεσπρωτίας

Τετάρτη, Απριλίου 25, 2018
Read More »
Εθελοντική αιμοδοσία από τον Σύλλογο Εκπαιδευτκών Θεσπρωτίας Εθελοντική αιμοδοσία από τον Σύλλογο Εκπαιδευτκών Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 25, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Πρόγραμμα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας

Τετάρτη, Απριλίου 25, 2018

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), διοργάνωσε από τις 12 έως και τις 17 Απριλίου 2018, δωρεάν μέτρηση οστικής πυκνότητας, με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης στους Δημότες μας.

Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν με ειδικό μηχάνημα – πελματογράφο σε όλο το Δήμο Ηγουμενίτσας και συγκεκριμένα στην Ηγουμενίτσα, στην Πλαταριά, στο Μαργαρίτι, στον Παραπόταμο και στην Πέρδικα από τα ειδικευμένα στελέχη του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας κα Νικολέτα Λάμπρου και κα Άντζελα Μπέζα.

Συνολικά εξετάστηκαν 299 άτομα, εκ των οποίων σύμφωνα με τις μετρήσεις τα 109 πάσχουν από οστεοπενία, 45 από οστεοπόρωση, ενώ 5 από βαριάς μορφής οστεοπόρωση.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος δήλωσε σχετικά:

«Η υλοποίηση του Προγράμματος Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας έγινε φέτος για πρώτη φορά στον Δήμο μας και σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Λόγω της μεγάλης συμμετοχής, αλλά και της αυξημένης ζήτησης, στα πλαίσια της εφαρμογής προληπτικών προγραμμάτων που υλοποιεί ο Δήμος μας, δεσμευόμαστε στην καθιέρωση ετήσιου ΔΩΡΕΑΝ ελέγχου μέτρησης οστικής πυκνότητας.

Η συνεργασία των στελεχών του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας, με το ΕΔΔΥΠΠΥ για την υλοποίηση και αυτής της δράσης, υπήρξε άριστη και γι’ αυτό το λόγο θέλω και δημόσια να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για το έργο που εθελοντικά επιτελούν.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, μέλος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας, θέτει σε απόλυτη προτεραιότητα την προαγωγή υγείας των δημοτών και προτίθεται να συνεχίσει να υλοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερα προγράμματα υγείας για την πρόληψη των συνηθέστερων νοσημάτων».

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ & της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου δήλωσε πως στο πλαίσιο της πρόληψης, όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εξετάζονται με προσυμπτωματικό έλεγχο.


Read More »
Ηγουμενίτσα: Πρόγραμμα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας Ηγουμενίτσα: Πρόγραμμα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 25, 2018 Rating: 5

«Η μπανάνα, ο πίθηκος, το πάντα» και η σχέση τους με την Πρόληψη των Εξαρτήσεων

Τετάρτη, Απριλίου 25, 2018


Η ραγδαία ανάπτυξη των ανθρωπιστικών επιστημών, στη διάρκεια του περασμένου αιώνα, έχει οδηγήσει σε πλήθος κατανοήσεων για τις αιτίες, τις διεργασίες και την έκφραση κοινωνικών και ατομικών συμπεριφορών. Βασικό χαρακτηριστικό των επιστημονικών παρατηρήσεων, ιδιαίτερα της επιστήμης της Ψυχολογίας, ήταν η «παγκοσμιότητα» των συμπερασμάτων τους και η δυνατότητα της αξιοποίησης τους ως εργαλείων κατανόησης της ανθρώπινης συμπεριφοράς, ανεξάρτητα από το πολιτισμικό πλαίσιο. Ωστόσο, η πεποίθηση της «καθολικότητας» αμφισβητήθηκε έντονα, ως Δυτικοκεντρική, με την παράλληλη ανάδειξη της επίδρασης που ασκούν τα πολιτισμικά πρότυπα και νόρμες στην ανθρώπινη συμπεριφορά.

Είναι αλήθεια πως οι άνθρωποι μοιραζόμαστε κοινά χαρακτηριστικά και ανάγκες. Παρ' όλα αυτά, και παρά την σαρωτικά ομογενοποιητική δύναμη της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας της αγοράς, εξακολουθούμε να σκεφτόμαστε και να δρούμε με πολύ διαφορετικούς τρόπους και αξιακά πλαίσια. Οι μελέτες της ανθρώπινης συμπεριφοράς συνηθίζουν να αξιοποιούν μικρές δειγματοληπτικές ομάδες με την αξιολογική κρίση/ υπόθεση ότι τα συμπεράσματα τους στη συνέχεια μπορούν να αναχθούν/ γενικευτούν στον ευρύτερο πληθυσμό. Η αναγωγή μπορεί να θεωρηθεί ορθή μονάχα εφόσον ο ευρύτερος πληθυσμός είναι επαρκώς ομοιογενής και αντικατοπτρίζεται στο μικρό τυχαίο ερευνητικό δείγμα. Είναι όμως έτσι; Μια προσεκτικότερη ματιά στην «ταυτότητα» των ερευνών αποδεικνύει πως η πλειονότητα των μελετών διεξάγονται έχοντας ως σύνηθες δείγμα προπτυχιακούς φοιτητές με το περισσότερο από 90% εξ αυτών να προέρχονται από χώρες του λεγόμενου και «Δυτικού κόσμου». Γίνεται λοιπόν σαφές ότι το δείγμα δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο, πόσο μάλλον αντιπροσωπευτικό του ευρύτερου ανθρώπινου πληθυσμού.

Ένα από τα κλασικότερα παραδείγματα αποτύπωσης των διαφορετικών τρόπων σκέψης που διαμορφώνουν διαφορετικοί μεταξύ τους πολιτισμοί είναι το εξής χορηγούμενο παιχνίδι συσχέτισης: Δίνουμε τρεις κάρτες που απεικονίζουν μια μπανάνα, ένα πάντα και μια μαϊμού και ζητούμε να επιλεχθούν εκείνα που σχετίζονται μεταξύ τους περισσότερο. Εάν προέρχεστε από Δυτικό περιβάλλον σκέψης το πιθανότερο είναι να συσχετίσετε τη μαϊμού και το πάντα καθώς και τα δύο είναι ζώα, στη λογική ενός αναλυτικού τρόπου σκέψης τα αντικείμενα συσχετίζονται άσχετα από το περιβάλλον τους. Εάν από την άλλη προέρχεστε από το περιβάλλον σκέψης της Ανατολής το πιθανότερο είναι να συσχετίσετε τον πίθηκο και την μπανάνα καθώς αυτά θεωρούνται αλληλένδετα (οι πίθηκοι τρώνε μπανάνες), σε ένα ολιστικότερο τρόπο σκέψης τα αντικείμενα συνδέονται με το περιβάλλον τους.

Το παραπάνω παράδειγμα καθιστά σαφές πως οι πολιτισμικές διαφορές επηρεάζουν τον τρόπο θέασης του κόσμου και κατ' επέκταση τη μνήμη, την αντίληψη, τη γλώσσα, τη σκέψη αλλά και τον τρόπο θέασης του ίδιου μας του εαυτού και του τρόπου που αυτός σχετίζεται και κοινωνικοποιείται. O τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι περιγράφουν τον εαυτό τους είναι πολιτισμικά δεσμευμένος. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι στο Δυτικό κόσμο είναι πιθανότερο να θεωρούν τους εαυτούς τους ως ελεύθερα, αυτόνομα και μοναδικά άτομα που διαθέτουν ένα σύνολο σταθερών χαρακτηριστικών· ενώ εκείνοι που προέρχονται από την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική ως μέλη διαφορετικών κοινωνικών σχέσεων που συνδέονται και αλληλεπιδρούν έντονα με τα υπόλοιπα μέρη.

Οι κριτικές που ασκήθηκαν στην επιστήμη της Ψυχολογίας για τη γενίκευση των συμπερασμάτων της, μπολιασμένες από τα εργαλεία και τα συμπεράσματα μελετών της Κοινωνιολογίας και της Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας, εντάσσουν το στοιχείο της πολιτισμικής διαφοράς. Πιο συγκεκριμένα, εξαιτίας της ύπαρξης πολιτισμικών διαφορών στη συμπεριφορά των ανθρώπων, το πλαίσιο της ανίχνευσης των «αποκλίσεων και των μη κανονιστικών συμπεριφορών» δεν είναι πλήρες. Εκείνο που μπορεί να θεωρηθεί «φυσιολογικό» σε μια κουλτούρα μπορεί να θεωρηθεί ότι «αποκλίνει» από τον κανόνα και το κοινωνικά αποδεκτό σε μια άλλη. Φανταστείτε έναν/μία Προτεστάντη/σα Ολλανδό/η μπροστά στη γνωστή σε όλους/ες μας σκηνή του «ξεματιάσματος». Πόσο λογική και αποδεκτή πιστεύετε ότι θα του/της φαινόταν μια τέτοια πρακτική, ως μέθοδος αντιμετώπισης της «ασθένειας»;

Είναι σαφές ότι οι ανθρώπινοι πολιτισμοί, είτε αυτοί αφορούν στην τοπική κοινότητα είτε σε ευρύτερους κοινωνικούς σχηματισμούς, έχουν τεράστια επίδραση στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε, αντιμετωπίζουμε και αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο γύρω μας αλλά και στην αυτοεικόνα μας. Τα Κέντρα Πρόληψης, έχοντας ως γνώμονα την παραπάνω επιστημονική παραδοχή, οφείλουν και στο βαθμό που τους επιτρέπεται, αναπτύσσουν παρεμβάσεις πρόληψης προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε ιδιαίτερης κοινότητας, αξιοποιώντας θεωρητικά μοντέλα και μεθοδολογικές προσεγγίσεις που αφ' ενός διαθέτουν επιστημονική τεκμηρίωση και εγκυρότητα και αφ' ετέρου δοκιμάζονται στο πεδίο. Βέβαια, οι καθόλα φυσιολογικές ιδιαιτερότητες της εκάστοτε τοπικότητας δεν υποκαθιστούν την κοινή στόχευση της καθολικής πρόληψης που είναι η συμβολή «μέσα από ένα συνεχές παρεμβάσεων στην κατά το δυνατόν ολόπλευρη στήριξη των ανθρώπων μέσα από την αδιάρρηκτα δεμένη ενίσχυση της προσωπικής αυτονομίας και της συνοχής στην κοινότητα».

Τα προγράμματα πρόληψης, έτσι όπως αυτά σχεδιάζονται και εφαρμόζονται από τους/ις λειτουργούς των ΚΠ, με τις επιμέρους διαφοροποιήσεις και εκδοχές τους, βασίζονται στο διαλεκτικό ψυχοκοινωνικό μοντέλο, τη βιωματική μάθηση και τη συμμετοχική έρευνα δράσης. Το πολυπαραγοντικό φαινόμενο της εξάρτησης προϋποθέτει, για την αντιμετώπισή του, δράσεις και φιλοσοφία που συνεκτιμούν τοπικές και ευρύτερες συνθήκες, προσωπικές ιδιαιτερότητες και κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά. «Πιο εμφατικά: ο άνθρωπος είναι κάτι πολύ περισσότερο από σώμα, αλλά και από ένα μαθηματικό άθροισμα σώματος και ψυχής, αφού διαμορφώνει και διαμορφώνεται από την κοινωνία και γενικότερα το περιβάλλον».

Θανάσης Χ. Θεοδώρου 
εργαζόμενος στο ΚΠ «Αριάδνη»


Read More »
«Η μπανάνα, ο πίθηκος, το πάντα» και η σχέση τους με την Πρόληψη των Εξαρτήσεων «Η μπανάνα, ο πίθηκος, το πάντα» και η σχέση τους με την Πρόληψη των Εξαρτήσεων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 25, 2018 Rating: 5

3ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Τετάρτη, Απριλίου 25, 2018

1η Ημέρα: Ηγουμενίτσα – Μετέωρα – Τρίκαλα – Βόλος Αναχώρηση στις 07,00 πμ από το Πάνθεον. Στάση για καφέ στην πόλη της Καλαμπάκας. Ακολουθεί Ξενάγηση στα επιβλητικά Μετέωρα που αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς και επίσκεψη σε κάποιο από το Μοναστήρια. Συνεχίζουμε για την πόλη των Τρικάλων που διασχίζεται από τον Ληθαίο ποταμό, μεσημεριανό γεύμα και συνεχίζουμε για το Ξενοδοχείο μας στον Βόλο. Τακτοποίηση και ελεύθερος χρόνος στην πόλη. 
2η Ημέρα : Βόλος – Μουσεία Πόλεως – Πήλιο Πρωινό και επιβίβαση στο πούλμαν καθώς σήμερα θα έχουμε ξενάγηση από τον Πρόεδρο ΟΑΕΕ του Βόλου στα Μουσεία πόλεως. Ο Βόλος είναι πόλη της Θεσσαλίας, κτισμένος στον μυχό του Παγασητικού κόλπου, κοντά στη θέση της αρχαίας Ιωλκού και στους πρόποδες του βουνού των Κενταύρων, του Πηλίου. Αποτελεί μία από τις πιο μεγάλες πόλεις και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ελλάδας. Ο μόνιμος πληθυσμός της Δημοτικής Ενότητας Βόλου ανέρχεται σε 86.046 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011, ενώ το πολεοδομικό συγκρότημα αριθμεί 125.248 κατοίκους. Ο πληθυσμός του διευρυμένου Καλλικρατικού Δήμου Βόλου ανέρχεται σε 144.449 κατοίκους. Ακολουθεί επίσκεψη στην περιοχή του Πηλίου και ελεύθερος χρόνος για φαγητό. Το Πήλιο είναι βουνό στο Νομό Μαγνησίας δίπλα στην πόλη του Βόλου, με ύψος 1.624 μέτρα (κορυφή Πουριανός Σταυρός). Κατά την Ελληνική μυθολογία ήταν η θερινή κατοικία των θεών και πατρίδα των Κενταύρων. Επιστροφή το απόγευμα στο Ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση. 
3η Ημέρα : Βόλος – Λίμνη Πλαστήρα - Ηγουμενίτσα Πρωινό και επιβίβαση μαζί με τις αποσκευές μας στο πούλμαν. Μια ενδιάμεση στάση για καφέ στην διαδρομή μας και το μεσημέρι θα καταλήξουμε στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα. Η Λίμνη Πλαστήρα είναι λίμνη που βρίσκεται στο οροπέδιο της Νεβρόπολης στο Νομό Καρδίτσας. Είναι τεχνητή λίμνη και το επίσημό της όνομα είναι λίμνη Ταυρωπού. Σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στο νότιο άκρο της επί της αρχής του ποταμού Ταυρωπού ή Μέγδοβα, η δε ιδέα για την κατασκευή της αποδόθηκε στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, όταν το 1935 που επισκέφθηκε την γενέτειρά του, και είχαν σημειωθεί καταστροφικές πλημμύρες στη περιοχή και την Μακεδονία από συνεχείς βροχοπτώσεις. Μεσημεριανό γεύμα και επιστροφή στην Ηγουμενίτσα με μία ενδιάμεση στάση στην διαδρομή μας.

Τιμή : 85 € ανά άτομο σε δίκλινο δωμάτιο
115 € σε Μονόκλινο δωμάτιο


Read More »
3ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 3ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 25, 2018 Rating: 5

Πανελλήνια συνάντηση για τα πετρέλαια

Τετάρτη, Απριλίου 25, 2018Σε πανελλήνια συνάντηση των κινημάτων ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων καλούν αυτή την Παρασκευή 27-04-2018, στις 6:00 μμ στα Ιωάννινα, στο Συνεδριακό Κέντρο "Αίθριον", στην Φρόντζου Πολιτεία οι Οικολόγοι Πράσινοι, σε συνεργασία με την Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με συμμετέχοντες απ' όλη την Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα.

Θέμα της συνάντησης είναι η συζήτηση για κοινή δράση στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, τις στρατηγικές για την ενεργειακή μετάβαση και απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, με παραδείγματα από όλη την Ευρώπη.

Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι η Βούλα Τσέτση, Γενική Γραμματέας της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Γιώργος Δημαράς, Βουλευτής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενος από τους Οικολόγους Πράσινους και η Ζωή Βροντίση, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ), ενώ παρεμβάσεις θα γίνουν από τον Δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη,τον Περιφερειακό σύμβουλο Δυτικής Ελλάδας Γιώργο Κανέλλη, εκπροσώπους από τα νησιά του Ιονίου και το Δίκτυο South East European Pipeline Watch Network, από τις τέσσερεις Πρωτοβουλίες ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο καθώς και τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις.


 
Read More »
Πανελλήνια συνάντηση για τα πετρέλαια Πανελλήνια συνάντηση για τα πετρέλαια Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 25, 2018 Rating: 5

Σελίδες