Δύο θετικά rapid test στην Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2020

Δύο θετικά rapid test στην Ηγουμενίτσα

Δύο ακόμα άτομα, ένας άντρας και μία γυναίκα, βρέθηκαν σήμερα Τρίτη θετικοί στον κορωνοϊό, μετά από rapid test που πραγματοποιήσαν, σύμφωνα με πληροφορίες του thespro.gr.

Η επίσημη επιβεβαίωση αναμένεται μετά από εργαστηριακή εξέταση αντισωμάτων, σε νέο δείγμα που θα τους ληφθεί.

Και οι δύο παραμένουν σε απομόνωση στο σπίτι τους, στην Ηγουμενίτσα.

Έτσι, ο νομός Θεσπρωτίας, αν επιβεβαιωθούν και τα δύο αυτά δείγματα, θα μετράει μέσα σε ένα 24ωρο, συνολικά 5 νέα κρούσματα.

Read More »
Δύο θετικά rapid test στην Ηγουμενίτσα Δύο θετικά rapid test στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2020 Rating: 5

Και φέτος άναψε το πύρινο ΟΧΙ στην Πέρδικα

Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2020
Και φέτος άναψε το πύρινο ΟΧΙ στην ΠέρδικαΚαι φέτος άναψε το πύρινο ΟΧΙ στην Πέρδικα, εκπέμποντας από μακριά το ηχηρό μήνυμά του. 
Έθιμο, που ξεκίνησε το 1966 με πρωτεργάτη τον δάσκαλο Αχιλλέα Νούτσο, αναβιώνει κάθε χρόνο στις 27 Οκτώβρη από νέες και νέους Περδικιώτες, που ανηφορίζουν το κοντινό βουνό Γρανίτσα και φτιάχνουν με τεράστια πύρινα γράμματα το ΟΧΙ, προς ανάμνηση του ιστορικού ΟΧΙ του Ελληνικού Λαού στις 28 Οκτωβρίου 1940.
Συγχαρητήρια σε όλους εκείνους που κρατούν ζωντανά τα έθιμα του τόπου μας.
Read More »
Και φέτος άναψε το πύρινο ΟΧΙ στην Πέρδικα Και φέτος άναψε το πύρινο ΟΧΙ στην Πέρδικα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2020 Rating: 5

Έκτακτο: 3 ακόμα κρούσματα σήμερα στη Θεσπρωτία

Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2020

 Έκτακτο: 3 ακόμα κρούσματα σήμερα στη Θεσπρωτία

Ακόμα 3 θετικά δείγματα στον covid19, εντοπίστηκαν σήμερα στο νομό Θεσπρωτίας, σύμφωνα με πληροφορίες του thespro.gr.

Πρόκειται για έναν 17χρονο και μία 72χρονη από την Ηγουμενίτσα, συγγενείς μεταξύ τους, καθώς και μία 20χρονη από την Παραμυθιά.

Και οι τρεις τους είχαν επιστρέψει πρόσφατα από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την Γερμανία.

Τα 3 νέα αυτά κρούσματα δεν συμπεριλαμβάνονται στα 4 που ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο ΕΟΔΥ.

Τα 4 που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ, αφορούν το νεαρό ποδοσφαιριστή του Θεσπρωτού που έχει δηλωθεί προσωρινή κατοικία του η Ηγουμενίτσα, τη μητέρα του 42χρονου από το Καρβουνάρι Παραμυθιάς, καθώς και 2 ακόμα άτομα, με ΑΜΚΑ Θεσπρωτίας, που όμως κατοικούν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Υπενθυμίζουμε πως είμαστε σε αναμονή των αποτελεσμάτων από τους παίχτες και τη διοίκηση της ομάδας του Θεσπρωτού.


Read More »
Έκτακτο: 3 ακόμα κρούσματα σήμερα στη Θεσπρωτία  Έκτακτο: 3 ακόμα κρούσματα σήμερα στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2020 Rating: 5

4 νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 27 στην Ήπειρο

Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2020
4 νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 27 στην ΉπειροΣύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ τα σημερινά κρούσματα σε όλη τη χώρα κατανέμονται ως εξής:
- 62 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 295 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 15 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 291 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 10 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές 
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 21 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω
- 47 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 73 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 55 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 26 προέρχονται από τυχαία δειγματοληψία του ΕΟΔΥ, ενώ 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 5 κρούσματα στην Π.Ε Χανίων
- 61 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 51 συνδέονται με συρροή στο ΚΥΤ Χίου
43 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Read More »
4 νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 27 στην Ήπειρο 4 νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 27 στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2020 Rating: 5

Στο κόκκινο τα Γιάννενα - Lockdown από την Πέμπτη

Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2020
Στο κόκκινο τα Γιάννενα - Lockdown από την ΠέμπτηΣε καθεστώς «κόκκινου» συναγερμού τίθενται από τις 6 τα ξημερώματα της 29ης Οκτωβρίου οι Περιφερειακές Ενότητες Σερρών και Ιωαννίνων, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Οι εν λόγω περιοχές που βρίσκονταν σε πορτοκαλί επίπεδο κατέγραψαν αρκετά κρούσματα μετά τους ελέγχους των αρμόδιων υγειονομικών αρχών, με αποτέλεσμα να αλλάξει το επίπεδο του συναγερμού στον χάρτη υγειονομικής ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Read More »
Στο κόκκινο τα Γιάννενα - Lockdown από την Πέμπτη Στο κόκκινο τα Γιάννενα - Lockdown από την Πέμπτη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2020 Rating: 5

ΣΟΚ με 1.259 κρούσματα σε 24 ώρες και 12 νέους θανάτους

Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2020
ΣΟΚ με 1.259 κρούσματα σε 24 ώρες και 12 νέους θανάτους Σε νέο αρνητικό ρεκόρ έφτασε η ημερήσια αύξηση κρουσμάτων Covid-19 στην Ελλάδα, σήμερα, Τρίτη 27 Οκτωβρίου, αφού καταγράφηκαν περισσότερα από 1.000 νέα κρούσματα του ιού από τον ΕΟΔΥ σε 24 ώρες, ξεπερνώντας έτσι το ψυχολογικό όριο αυτό για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας. 

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.259 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 112 συνδέονται με γνωστές συρροές και 62 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου. 

Παράλληλα, σύμφωνα με την ενημέρωση του οργανισμού, 102 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ έχουν καταγραφεί 12 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Σήμερα ανακοινώνουμε 1259 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 112 συνδέονται με γνωστές συρροές και 62 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 32752, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

3950 (12.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12381 (37.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

102 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 33 (32.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 277 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 12 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 593 θανάτους συνολικά στη χώρα. 225 (37.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Read More »
ΣΟΚ με 1.259 κρούσματα σε 24 ώρες και 12 νέους θανάτους ΣΟΚ με 1.259 κρούσματα σε 24 ώρες και 12 νέους θανάτους Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2020 Rating: 5

Ερώτηση Κάτση για την ιδιωτικοποίηση της ΟΛΗΓ

Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2020
Ερώτηση Κάτση για την ιδιωτικοποίηση της ΟΛΗΓΕρώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας του #ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Μάριος Κάτσης με θέμα της την ιδιωτικοποίηση της ΟΛΗΓ Α.Ε. και της χερσαίας ζώνης λιμένα.
Η σημερινή κυβέρνηση ανέτρεψε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τα 10 περιφερειακά λιμάνια της χώρας, όπως αυτός είχε αποτυπωθεί στο ν.4597/2019. Τη δυνατότητα δηλαδή αξιοποίησής τους μέσω υποπαραχωρήσεων δραστηριοτήτων, προκειμένου να είναι δυνατή η ανάπτυξη των λιμένων χωρίς την πώληση των μετοχών και χωρίς απώλεια της διοίκησης από το ελληνικό δημόσιο. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ άνοιξε την πόρτα σε ολικές παραχωρήσεις μετοχών, ξεπουλώντας ένα σημαντικό αναπτυξιακό και στρατηγικό εργαλείο της χώρας, τα λιμάνια της. 
Τη στιγμή που σε άλλα λιμάνια (Φίλιππος Β’ – Καβάλα), διατηρήθηκε το μοντέλο των υποπαραχωρήσεων, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας επιλέχθηκε η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΟΛΗΓ Α.Ε. Μαζί με αυτό εκχωρείται και η χερσαία ζώνη λιμένα που έχει παραχωρηθεί στην ΟΛΗΓ Α.Ε. από το 2001. Πρακτικά το παράκτιο μέτωπο του Νομού Θεσπρωτίας, το εμπορικό φιλέτο δηλαδή, θα διαχειρίζεται από έναν ιδιώτη. Η διαδικασία εξαίρεσης και απόδοσης της χερσαίας ζώνης που δεν περιλαμβάνει λιμενικές εγκαταστάσεις στους οικείους Δήμους έχει παγώσει. 
Η πώληση της ΟΛΗΓ Α.Ε. γίνεται μάλιστα εν μέσω πανδημίας που λόγω της ύφεσης οι αξίες είναι πολύ χαμηλές, ενώ σε όλη την Ε.Ε έχει ανοίξει ο κύκλος κρατικοποιήσεων εταιρειών και αναθεώρησης του ρόλου του δημοσίου. Το εν λόγω λιμάνι είναι μεγάλης εθνικής σημασίας και αποτελεί ισχυρό παράγοντα ανάπτυξης για ολόκληρη τη χώρα, ενώ το ελληνικό δημόσιο έχει επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή και την ανάπτυξή του. 
Επειδή η επιχείρηση ΟΛΗΓ Α.Ε. είναι κερδοφόρα, με ετήσια κέρδη άνω των 2 εκατομμύριων ευρώ.
Επειδή η χερσαία ζώνη που δεν προορίζεται για λιμενικές δραστηριότητες δεν έχει αποδοθεί έως σήμερα στον Δήμο Ηγουμενίτσας, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις και κινδυνεύει να δοθεί πακέτο ως προίκα στον ιδιώτη.
Επειδή η αποτίμηση της αξίας του λιμανιού και η πώληση θα γίνουν σε μια περίοδο που η αξία των οργανισμών είναι σαφώς υποεκτιμημένη λόγω πανδημίας, φανερώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης για ξεπούλημα, τη στιγμή μάλιστα που δεν είναι γνωστή η αποτίμησή του από την κυβέρνηση πριν εκδηλωθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Πώς προκύπτει ότι το ξεπούλημα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, χωρίς καμία δέσμευση για νέες επενδύσεις, θα είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, τη στιγμή μάλιστα που η ΟΛΗΓ Α.Ε. είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση, και για την κατασκευή και ανάπτυξη του λιμένα έχουν δαπανηθεί έως σήμερα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τα δημόσια ταμεία, και τι θα σημαίνει η πώληση για τους εργαζομένους της ΟΛΗΓ Α.Ε.; 
2) Πότε θα αποδοθεί η χερσαία ζώνη στον Δήμο Ηγουμενίτσας και θα περιλαμβάνει αυτή η απόδοση όλες τις εκτάσεις που δεν αφορούν λιμενικές εγκαταστάσεις;
Ο ερωτών βουλευτής
Κάτσης Μάριος
Read More »
Ερώτηση Κάτση για την ιδιωτικοποίηση της ΟΛΗΓ Ερώτηση Κάτση για την ιδιωτικοποίηση της ΟΛΗΓ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2020 Rating: 5

Σύλληψη φυγόποινου αλλοδαπού στο Φιλιάτι

Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2020
Σύλληψη φυγόποινου αλλοδαπού στο ΦιλιάτιΣυνελήφθη πρωινές ώρες της (25-10-2020) στις Φιλιάτες Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Ά Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, αλλοδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θήβας Βοιωτίας,   σύμφωνα με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης -8- μηνών και χρηματική ποινή -4.000- ευρώ, για παράνομη είσοδο στη χώρα. 
Read More »
Σύλληψη φυγόποινου αλλοδαπού στο Φιλιάτι Σύλληψη φυγόποινου αλλοδαπού στο Φιλιάτι Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2020 Rating: 5

O Μ. Κάτσης για το τραγικό περιστατικό με το νεκρό στους Φιλιάτες - Στη Βουλή το ζήτημα

Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2020
O Μ. Κάτσης για το τραγικό περιστατικό με το νεκρό στους Φιλιάτες - Στη Βουλή το ζήτημα


Το τραγικό περιστατικό που συνέβη στους Φιλιάτες με το θάνατο ενός 43χρονου συμπολίτη μας, ο οποίος επί 45 λεπτά περίμενε αβοήθητος σε κεντρική πλατεία για να έρθει κάποιο ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο που είναι λίγα λεπτά μακριά, δεν τιμά την Πολιτεία μας. 

Χωρίς καμία διάθεση τυμβωρυχίας και με την ανάλογη σοβαρότητα που απαιτεί η περίσταση, θεωρώ πως πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν το ίδιο το περιστατικό, αλλά και σε επιπλέον ερωτήματα όπως, στο πόσες προσλήψεις έγιναν ώστε να καλυφθούν οργανικά κενά και να ενισχυθούν τα πληρώματα του ΕΚΑΒ Θεσπρωτίας με ανθρώπινο δυναμικό, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχουν χρηματοδοτικοί περιορισμοί λόγω της πανδημίας; Σε ποια επιχειρησιακή κατάσταση βρίσκεται ο στόλος των ασθενοφόρων, ο οποίος είχε ενισχυθεί με 2 νέα ασθενοφόρα το 2016; Τι γίνεται με το ασθενοφόρο που έκανε δωρεά στο Νοσοκομείο Φιλιατών ο κ. Χαρίσης Μήτσης τον περασμένο Αύγουστο, και ποιες κινήσεις έχουν γίνει για την επάνδρωση του και την επιχειρησιακή του ένταξη στο νοσοκομείο Φιλιατών; 

Εμείς δεν θα μιμηθούμε την χυδαία τυμβωρυχία που έκανε η Νέα Δημοκρατία όταν ήταν αντιπολίτευση. Απαιτούμε όμως ενίσχυση των δομών Υγείας της περιοχής μας σε προσωπικό και εξοπλισμό και να σταματήσει η υποβάθμιση, ώστε να μην νιώθουν οι πολίτες την ανασφάλεια ότι αν πάθουν τίποτα θα μείνουν μόνοι και αβοήθητοι. 

Κάθε αρμόδιος οφείλει μέσα από τον ρόλο του να σκύψει πάνω από τα προβλήματα του τομέα υγείας της Θεσπρωτίας, ώστε ποτέ να μην επαναληφθεί κάτι ανάλογο στο μέλλον. Για να διερευνηθούν οι συνθήκες του περιστατικού και οι όποιες ευθύνες υπάρχουν αλλά κυρίως για να ζητήσω την άμεση ενίσχυση των δομών Υγείας που συνεχώς υποβαθμίζονται, θα προχωρήσω σε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας ώστε από τις απαντήσεις να ενημερωθούν θεσμικά όλοι οι συμπολίτες.
Read More »
O Μ. Κάτσης για το τραγικό περιστατικό με το νεκρό στους Φιλιάτες - Στη Βουλή το ζήτημα O Μ. Κάτσης για το τραγικό περιστατικό με το νεκρό στους Φιλιάτες - Στη Βουλή το ζήτημα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2020 Rating: 5

Οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας

Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2020
Οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της ΠεριφέρειαςΗ ανάδειξη αναδόχων για την επέκταση του Δημοτικού Σχολείου Καναλίου, για την μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων Παρακαλάμου, για εργασίες στην ιστορική γέφυρα της Άρτας και η προώθηση οδικών έργων και έργων πολιτισμού με προγραμματικές συμβάσεις σε Άρτα, Πρέβεζα, Πάργα κ.α. περιλαμβάνονται στις αποφάσεις που έλαβε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. 

Αναλυτικά: 
Κατακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί και αναδείχθηκαν οι οριστικοί ανάδοχοι των έργων: 
· «Βελτίωση πρόσβασης – σήμανσης στα Ιαματικά Λουτρά Χανόπουλου Άρτας», προϋπολογισμού 231.500,00 € με ΦΠΑ. Ανάδοχος ΜΕΚΟΝ Α.Ε. 
· «Βελτίωση της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Κοζάνης», προϋπολογισμού 100.000,00 €. Ανάδοχος Πανηπειρωτική ΑΤΕ. 
· «Προσθήκη νέου διώροφου κτιρίου στο υπάρχον δημοτικό σχολείο Καναλίου» προϋπολογισμού € 680.920. Ανάδοχος ΒΕΡΜΙΟ ΑΤΕ 
· «Επείγουσες εργασίες ανάντη Ιστορικής γέφυρας Άρτας», προϋπολογισμού 300.000 € Ανάδοχος Δ. Φούκας. 

Αναδείχθηκαν προσωρινοί ανάδοχοι για τα έργα: 
· «Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Τ.Δ. Παρακαλάμου του Δήμου Άνω Καλαμά (νυν Πωγωνίου)», προϋπολογισμού 700.000 €. Ανάδοχος ΣΥΡΜΕΤ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Α.Ε. 
· «Άμεση αποκατάσταση επαρχιακής οδού Κοκκινόχωμα – Δελβινακόπουλο – Σπήλαιο», προϋπολογισμού 120.000 €. Ανάδοχος ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΟΝ. ΙΚΕ 
· «Συντήρηση του Δικαστικού Μεγάρου Άρτας», προϋπολογισμού € 56.000. Ανάδοχος Ρήγας Κουτσός. 
· «Κατασκευή τεχνικών και διαβάσεων επί ρεμάτων στην περιοχή Κοτσανόπουλου Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού 50.000 € 

Εγκρίθηκε η δημοπράτηση των έργων: 
  1. «Παρεμβάσεις στην περιοχή αναδασμού στις «Πολιτσές» Χρυσοβίτσας», προϋπολογισμού 80.000 ευρώ. 
  2. Συντήρηση – αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Δραγοψάς, προϋπολογισμού 125.000 ευρώ. 

Σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων 
Από την Ο.Ε. εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους Πρέβεζας και Πάργας για οδικά έργα σε Δήμους Πάργας και Πρέβεζας και συγκεκριμένα: 
· Η προγραμματική με το Δήμο Πρέβεζας αφορά το έργο: «Βελτίωση βατότητας – κατασκευή τεχνικών – σήμανση και ασφάλεια οδικών τμημάτων στο Δήμο Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 282.200, εκ των οποίων 218.000 ευρώ θα καταβάλλει η Π.Ε. Πρέβεζας και 64.200 ο Δήμος Πρέβεζας. 
· Η προγραμματική με το Δήμο Πάργας αφορά το έργο: «Βελτίωση βατότητας – κατασκευή τεχνικών – σήμανση και ασφάλεια οδικών τμημάτων στο Δήμο Πάργας», προϋπολογισμού € 382.000, εκ των οποίων η Π.Ε. Πρέβεζας θα καταβάλλει 283.000 ευρώ και ο Δήμος 99.000 ευρώ. 

Προγραμματικές για έργα Πολιτισμού 
Η Ο.Ε. ενέκρινε τη σύναψη των παρακάτω προγραμματικών συμβάσεων για έργα Πολιτισμού και συγκεκριμένα: 
· Με το Υπουργείο Πολιτισμού για το έργο: «Εργασίες αντιστήριξης των πρανών στον Αρχαιολογικό χώρο Μικρού Θεάτρου της Αρχαίας Αμβρακίας», προϋπολογισμού 258.000 ευρώ. 
· Με την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων για τα έργα: α) Αντικατάσταση στέγης Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας Ροδοτοπίου, προϋπολογισμού 98.100 ευρώ και Β) Αποκατάσταση Ιερού Ναού Ταξιαρχών Σερβιανών προϋπολογισμού 55.000 ευρώ. 

Προμήθεια κοντέινερ για ελέγχους κορωνοϊού 
Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Προμήθεια τριών (3) κοντέινερ (container) για τις άμεσες και επιτακτικές ανάγκες της Περιφέρειας Ηπείρου που σχετίζονται µε τη διαχείριση και αντιμετώπιση κρουσμάτων λοίμωξης από τον κορωνοϊό (Covid-19)». 

Επέκταση αγροτικού εξηλεκτρισμού 
Τέλος με άλλη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε χρηματοδότηση ύψους 43.435, 86 ευρώ για την επέκταση του αγροτικού εξηλεκτρισμού στις περιοχές «Κουφοκαριά» και «Πηγάδια» της Τ.Κ. Κρανέας του Δήμου Ζηρού.
Read More »
Οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2020 Rating: 5

Φιλιάτες: Είχε κλέψει από ηλικιωμένο κάρτες και πραγματοποίησε αγορές ύψους 14.000€

Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2020
Φιλιάτες: Είχε κλέψει από ηλικιωμένο κάρτες και πραγματοποίησε αγορές ύψους 14.000€Εξιχνιάστηκε, ύστερα από μεθοδική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Ασφάλειας Φιλιατών, υπόθεση κλοπής και αγορών – συναλλαγών με τη χρήση κλεμμένων τραπεζικών καρτών. 

Ως δράστης ταυτοποιήθηκε αλλοδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή. 

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα καθώς και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, ο κατηγορούμενος, αφαίρεσε από την κατοχή ηλικιωμένου ημεδαπού δύο τραπεζικές κάρτες και στη συνέχεια κατά το χρονικό διάστημα από 31-10-2019 έως 03-07-2020 με τη χρήση των κλεμμένων καρτών, πραγματοποίησε αγορές και άλλες συναλλαγές, αφαιρώντας συνολικά από το λογαριασμό του παθόντος το χρηματικό ποσό των -14.000- ευρώ. 

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.
Read More »
Φιλιάτες: Είχε κλέψει από ηλικιωμένο κάρτες και πραγματοποίησε αγορές ύψους 14.000€ Φιλιάτες: Είχε κλέψει από ηλικιωμένο κάρτες και πραγματοποίησε αγορές ύψους 14.000€ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2020 Rating: 5

ΟΛΗΓ: 900.000€ επιπλέον για security με 0,35% έκπτωση από τον μοναδικό συμμετέχοντα!!!

Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2020

ΟΛΗΓ: 900.000€ επιπλέον για security με 0,35% έκπτωση από τον μοναδικό συμμετέχοντα!!!

Στις 15/4/2020 ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, με απόφαση του διευθύνοντα συμβούλου κ. Αθανάσιου Πορφύρη, προκηρύσσει με ανοιχτή διαδικασία, επιλογή αναδόχου για την ανάθεση σύμβασης γενικών υπηρεσιών με αντικείμενο: «Λήψη Υπηρεσιών Ασφάλειας/Φύλαξης των Λιμενικών Εγκαταστάσεων αρμοδιότητας της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε., στο πλαίσιο εφαρμογής του κώδικα ISPS». και με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά βάσει της βέλτιστης σχέσης ποιότητας - τιμής. 

Η διάρκεια εκτέλεσης της υπηρεσίας είναι δύο (2) έτη από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, με προαίρεση παράτασης ενός (1) επιπλέον έτους.
Ο προϋπολογισμός της σύμβασης για δύο (2) έτη ανέρχεται στο ποσό των 2.025.448,36€ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24 %.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της υπηρεσίας για τρία (3) έτη ανέρχεται στο ποσό των τριών εκατομμυρίων τριάντα οχτώ χιλιάδων εκατόν εβδομήντα δύο ευρώ και πενήντα τεσσάρων λεπτών (3.038.172,54 €) μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α..

Στις 9 Ιουνίου συστήνεται και η επιτροπή διενέργειας και αξιολόγησης του διεθνούς δημόσιου ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού.
Στο διαγωνισμό τελικά συμμετέχει μόνο μία εταιρεία.
Στις 22/6/2020 συνεδριάζει η επιτροπή διενέργειας και αξιολόγησης του διαγωνισμού (υπ΄αριθμ. 6025/29-06-2020 πρακτικό), η οποία και εξετάζει τα δικαιολογητικά συμμετοχής και την τεχνική προσφορά της μοναδικής εταιρείας που συμμετέχει την ICTS HELLAS SECURITY SOLUTIONS (Α.Π.:5796/19-6-2020).

Στις 15 Ιουλίου συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΗΓ Α.Ε. το οποίο εγκρίνει, κατά πλειοψηφία, το πρακτικό της επιτροπής διενέργειας και αξιολόγησης του διαγωνισμού.
Στις 4 Αυγούστου συνεδριάζει εκ νέου η επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού (υπ΄αριθμ. 7347/4-8-2020 πρακτικό) και εγκρίνει την ηλεκτρονική αποσφράγιση του (υπο)φακέλου «Οικονομική προσφορά» που είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη ημέρα και εισηγείται ομόφωνα την αποδοχή της προσφοράς και την προσωρινή κατακύρωση στην ICTS HELLAS SECURITY SOLUTIONS.
Το ποσοστό έκπτωσης που προσφέρει η εταιρεία είναι μόνο 0,35%.

Στις 11 Αυγούστου συνεδριάζει και πάλι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΗΓ Α.Ε. το οποίο εγκρίνει, κατά πλειοψηφία, το πρακτικό της επιτροπής και κατακυρώνει τον διαγωνισμό στην ICTS HELLAS SECURITY SOLUTIONS με αμοιβή το ποσό των δύο εκατομμυρίων δεκαοκτώ χιλιάδων οκτακοσίων σαράντα τεσσάρων ευρώ και ογδόντα λεπτών (2.018.844,80€), μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών.

Ο νόμος επιτρέπει μόνο ένα συμμετέχοντα;;;
Ναι αλλά με προϋποθέσεις.
Όταν σε διαγωνισμό συμμετέχει ένας μόνο υποψήφιος, για να είναι νόμιμη η απόφαση κατακύρωσης, απαιτείται ειδική αιτιολογία ότι η μοναδική προσφορά κρίνεται συμφέρουσα, υπό την έννοια που επιβάλλει η αρχή της οικονομικότητας, συγκρινόμενη με τιμές που προσφέρθηκαν σε προηγούμενους διαγωνισμούς και την τρέχουσα στην αγορά τιμή, για όμοιο ή παρεμφερές υλικό (Αποφ. VII Τμ. Ελ.Συν. 706/2013, 1975, 1505/2012, 2754/2011 ΣτΕ 375/2009, 3734/2008, 662/2007).
Δηλαδή πρέπει αιτιολογημένα η επιτροπή και το ΔΣ να αποφανθούν ότι η προσφορά είναι συμφέρουσα από οικονομική άποψη.
Όταν έχουμε μόνο 1 συμμετέχοντα και ουσιαστικά 0% έκπτωση μάλλον δεν το λες και συμφέρουσα.

Πως κρίνεις αν είναι συμφέρουσα;
Πολύ απλά με την σύγκριση με παρόμοιες υπηρεσίες σε άλλα λιμάνια και αεροδρόμια.
Αν πράγματι οι τιμές είναι παραπλήσιες κατακυρώνεις τον διαγωνισμό (με την σχετική αιτιολόγηση).
Αν όμως είναι υπερτιμημένο τότε ή ακυρώνεται ο διαγωνισμός ή ζητάς καλύτερη τιμή.
Ζητήθηκε βελτίωση της προσφοράς και αν όχι γιατί;
Εγώ αν ήμουν μέλος του ΔΣ θα ζητούσα βελτίωση της μηδενικής έκπτωσης και στοιχεία από την Πάτρα,  το Ελ. Βενιζέλος, την Θεσσαλονίκη κτλ... από παρόμοιες συμβάσεις.

Η παράθεση της νομολογίας είναι ενδεικτική καθώς ο ΟΛΗΓ δυστυχώς δεν έχει αυτεπάγγελτο έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά υπάρχουν σχετικές αποφάσεις του ΣΤΕ και η λογική είναι η ίδια.

Πέραν του προφανούς ηθικού θέματος υπάρχει και ζήτημα με την σημαντική αύξηση του ετήσιου κόστους, το οποίο από 700.000€ το 2018, εκτινάχθηκε στο 1.000.000€ το χρόνο. 
Συνολικά δηλαδή και για τα τρία χρόνια 900.000€ επιπλέον κόστος.

Ειδικά τώρα που η διακήρυξη για την πώληση του λιμανιού είναι σε εξέλιξη, δημιουργείται επιπλέον το ερώτημα για τη σκοπιμότητα της διενέργειας του διαγωνισμού και μάλιστα για 2+1 χρόνια, δεσμεύοντας (;) τον ιδιώτη επενδυτή, που θα αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΟΛΗΓ Α.Ε.
Read More »
ΟΛΗΓ: 900.000€ επιπλέον για security με 0,35% έκπτωση από τον μοναδικό συμμετέχοντα!!! ΟΛΗΓ: 900.000€ επιπλέον για security με 0,35% έκπτωση από τον μοναδικό συμμετέχοντα!!! Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2020 Rating: 5

Έκτακτο: Νεκρός 43χρονος σε παγκάκι στην πλατεία Φιλιατών - Περίμενε ασθενοφόρο 45 λεπτά

Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2020
Έκτακτο: Νεκρός 43χρονος σε παγκάκι στην πλατεία Φιλιατών - Περίμενε ασθενοφόρο 45 λεπτάΝεκρός βρέθηκε το πρωί της Τρίτης, 43χρονος κάτοικος Φιλιατών, σε παγκάκι στην κεντρική πλατεία του Δήμου Φιλιατών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του thespro.gr, περίοικοι που εντόπισαν τον 43χρονο και κάλεσαν ασθενοφόρο, αναφέρουν πως είχες τις αισθήσεις του.

Ωστόσο, παρότι το νοσοκομείο Φιλιατών απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα από την πλατεία, ο άτυχος 43χρονος περίμενε 45 ολόκληρα λεπτά, ώστε να φτάσει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από την Παραμυθιά, όπου είναι και η έδρα του σταθμού του ΕΚΑΒ, αφού και το ασθενοφόρο που βρίσκεται στο ΤΕΠ στην Ηγουμενίτσα, ήταν σε άλλο περιστατικό.

Ήταν όμως ήδη πολύ αργά για τον 43χρονο, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Φιλιατών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Το περιστατικό αναδεικνύει με τον τραγικότερο τρόπο, τα κενά που υπάρχουν στον τομέα της υγείας στο νομό Θεσπρωτίας, στοιχίζοντας όμως τη ζωή ενός νέου συνανθρώπου μας.

Είναι παράλογο και ίσως παγκόσμια πρωτοτυπία, να μην υπάρχει σταθμός του ΕΚΑΒ μέσα στο νοσοκομείο Φιλιατών και θα πρέπει το υπουργείο και η 6η ΥΠΕ να δώσουν άμεσα λύση.
Read More »
Έκτακτο: Νεκρός 43χρονος σε παγκάκι στην πλατεία Φιλιατών - Περίμενε ασθενοφόρο 45 λεπτά Έκτακτο: Νεκρός 43χρονος σε παγκάκι στην πλατεία Φιλιατών - Περίμενε ασθενοφόρο 45 λεπτά Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2020 Rating: 5

Ειδήσεις από το ... παρελθόν που αφορούν τους Τσάμηδες της Ηπείρου

Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2020
Ειδήσεις από το ... παρελθόν που αφορούν τους Τσάμηδες της Ηπείρου

Οι δημοσιευόμενες “ειδήσεις” αφορούν τους Τσάμηδες της Ηπείρου. Ετσι κατά την Αθηναϊκή εφημερίδα “Στοά” της 4.6.1880 ο Τσάμης Αβεδίν Πασάς αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών της απέραντης Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Κατά τον Π. Αραβαντινό “Χρονογραφία της Ηπείρου¨, 1856 “Των Τσάμηδων εν γένει ο φανατισμός προς τον Ισλαμισμόν υπάρχει βαθύτατος και ο χαρακτήρ αυτών γλίσχρος και ψευδής”. Εκτός από τις μεγάλες φάρες αυτών, που αναφέρονται στην “είδηση” της 3.9.1880 (Ντήνου, Πρόνιων, Τσαπαραίων), στην περιοχή Φιλιατών κυριαρχούν οι Ντεμάτες και Σεϊκάτες.

Πάντα κατά τον Π. Αραβαντινό “Ντεμάται· όνομα φατρίας ής περ το αντίθετον και πολέμιον είναι οι Σεϊκάται, οι Ντέμος και Σέικος δύο αδελφοί διαπρέποντες μεταξύ των Οθωμανών της επαρχίας Φιλιατών, επειδή ενέπεσον εις έριδα και εις έχθραν βαθείαν, διηρέθησαν οι φίλοι αυτών αλληλοδιαδόχως οι μεν υπέρ τούτου, οι δε υπέρ του ετέρου”.

Ετσι η παραπάνω “είδηση” της 3.9.1880 αναφέρεται λεπτομερώς στις επιφανέστερες οικογένειες των Τσάμηδων. (Βλέπε και το “Ζήτημα των Τσάμηδων”, ΑΝΤΙ, 5.5.2006 του Αντώνη Ν. Βενέτη). Ο αναφερόμενος, εις την “είδηση” της 3.9.1880, Αβεδίν Πασάς Ντήνου (1838-1906) διετέλεσε και Νομάρχης Αρχιπέλαγους με έδρα τη Ρόδο.

Τέλος η “είδηση” της 20.8.1880, έχει σχέση με την προσάρτηση ελληνικών εδαφών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, στο μικρό ελληνικό βασίλειο, που προέβλεπε το Συνέδριο του Βερολίνου (1878).

Οι Τούρκοι αντιδρούσαν και προσπαθούσαν η προσάρτηση να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν λιγότερα εδάφη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Τελικά με την συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως (20.6.1881), προσαρτήθηκε στην Ελλάδα, η Θεσσαλία και μέρος της Ηπείρου (περιοχή Αρτας). Αλλά ας παραθέσουμε επί λέξει, τις “ειδήσεις” της αθηναϊκής εφημερίδας “Στοά” του 19ου αιώνα, η οποία ευρίσκεται στην Παπαχαραλάμπειο βιβλιοθήκη της Ναυπάκτου.

Στοά, 20.8.1880-Εν Πρεβέζη, τη 12 Αυγούστου 1880. Οι Τούρκοι ήρχισαν να δυσπιστώσι προς τους Αλβανούς και να αμφιβάλλωσι περί αυτών ότι θέλουσι πολεμήσει κατά της Ελλάδος. Τόσω δε το αίσθημα τούτο κατέλαβεν αυτούς ώστε υποπτεύονται και πάντα Ελληνα ευρισκόμενον εις σχέσεις μετά των αλβανών ότι συνεννοείται μετ’ αυτών, το βέβαιον δε είναι ότι οι ολίγοι Αλβανοί των μερών μας ενόησαν το συμφέρον των, ενόησαν δε και την αδυναμίαν των, ώστε ουδεμίαν έχουν διάθεσιν να αντισταθώσιν εκτός αν βιασθώσιν υπό των βορείων Αλβανών, εισβαλόντων ενταύθα, ότε εκ φιλοτιμίας θα συνταχθώσι τινάς βέηδες μετ’ αυτών.

Περί των υπονοιών των Τούρκων σας αναφέρω το επόμενον γεγονός. Ο εν Πρεβέζη Ελλην ιατρός κ. Σ. Ι. Σοκόλης προσεκλήθη τη 25 Ιουλίου εκ Πάργας ίνα επισκεφθή την σύζυγον του Ευαγγέλη Βασιλά πάσχουσαν δεινώς. Μετέβη εκεί, αλλ’ εύρε την γυναίκα νεκράν, επεσκέφθη δε επί τη ευκαιρία ταύτη, προσκληθείς, πολλούς χριστιανούς και Τούρκους.

Αλλ’ η διοίκησις νομίσασα ότι μετέβη εις Πάργαν όπως ραδιουργήση τους Αλβανούς, διέταξε τους εν Μαργαριτίω οθωμανούς να τον καταγγείλωσιν ότι προσπαθεί να τους διαιρέση δίδων εις αυτούς χρήματα και επιδεικνύων εις αυτούς τίτλους της ιδιοκτησίας των αναγνωρισθείσης υπό της ελληνικής κυβερνήσεως. Τότε το εν Ιωαννίνοις στρατοδικείον, επί τη ψευδεί ταύτη μηνύσει, κατεδίκασε τον κ. Σοκόλην ερήμην και άνευ ανακρίσεως ή απολογίας εις εξορίαν και περ όντα έλληνα υπήκοον και διέταξεν αυτόν να απέλθη της Πρεβέζης εντός 24 ωρών. Ο Ελλην υποπρόξενος ενήργησεν ότι ώφειλεν, αλλ’ ηπειλήθη ότι αν ο Σοκόλης δεν αναχωρήση εντός της ταχθείσης προθεσμίας θα διωχθή βία.

Μόλις δε αυτός ο κ. Σοκόλης κατώρθωσε να πείση τον στρατιωτικόν διοικητήν Πρεβέζης Ταχήρ βέην να αναμείνη μέχρι της ελεύσεως του ατμοπλοίου, ότε αληθώς, τη 10 Αυγούσοτυ, ανεχώρησεν εις Κέρκυραν, κλείσας το φαρμακείον του και εγκαταλείψας ούτω την περιουσίαν αυτού. Ο κ. Σοκόλης υπεβλέπετο υπό των Τούρκων από της εποχής των εν Πρεβέζη διαπραγματεύσεων διότι είχε φιλοξενήσει τα μέλη της επιτροπής και διότι ως εκ του επαγγέλματος είχε πολλάς σχέσεις μετά πάντων των προκρίτων Αλβανών της Πάργας, του Μαργαριτίου και Παραμυθίας.

Σημ. Στοάς-Ελπίζομεν ότι η Κυβέρνησις ημών θέλει υπερασπίσει τον κ. Σοκόλην αδικηθέντα υπό της τουρκικής διοικήσεως, ώστε να επανέλθη εν Πρεβέζη όπου αφήκε τα συμφέροντα αυτού έκθετα, ούτω αιφνιδίως διωχθείς.

Στοά, 3.9.1880- Κρίνωμεν χρησιμώτατον κατά τους παρόντας καιρούς να δώσωμεν εις τους αναγνώστας ημών ειδήσεις τινάς βιογραφικάς του χθες απαλλαγέντος υπουργού επί των Εξωτερικών της Πύλης και τινος τοπικώς αντιπάλου αυτώ οικογενείας, της των Πρόνιων.

Αχμέτ-Αγάς Ντήνος υπήρξεν ο πατήρ του προ μικρού επί των Εξωτερικών υπουργού της Τουρκιας Αβεδδίν-πασσά Ντήνου. Ο πατήρ ούτος, μωαμεθανός το θρήσκευμα, είχε λάβει τον τίτλον του Βέη ένεκα της μητρός του, καταγομένης εκ της εν τη επαρχία Μαργαριτίου γνωστής οικογενείας των Τσαπαραίων. Ο υιός αυτού Αβεδδίν άγει ηλικίαν 38 ετών, εγεννήθη δ’ εν Πρεβέζη και επαιδεύθη, μεν εν ελληνικοίς σχολείοις υπό έλληνος διδασκάλου, διήλθε δε τας τουρκικάς εγκυκλίους σπουδάς εν Κωνσταντινουπόλει διδαχθείς και την γαλλικήν γλώσσαν την οποίαν νοεί μεν κάλλιστα, ομιλεί δ’ ικανώς. Ησχολήθη δε περί την ανάγνωσιν ελλήνων συγγραφέων και εβουλεύετο να μεταφράση τουρκιστί εκ των του Ξενοφώντος.

O Aβεδδίν ούτος είναι υψηλός το ανάστημα, έχει δε οφθαλμούς απατηλούς. Οι μορφασμοί του προσώπου του εξαιρέσει των εκ νευροπαθείας φαινομένων, υποδεικνύουσιν ότι υπολαμβάνει τον μετ’ αυτού λαλούντα πολλώ εαυτού υποδεέστερον. Σχηματίσας βιβλοθήκην γαλλικών συγγραμμάτων, ασχολείται εκ δοκησισοφίας περί μελέτας των περί Θεού και ψυχής ζητημάτων και αρέσκεται να διαλέγηται περί αυτών και μεθ΄' απλότητος, μαρτυρούσης επιπολαιότητα και κουφότητα, να γνωματεύη περί αυτών.

Εχουσι δ’ ο τε Αβεδδίν και ο αδελφός αυτού Βεϊσέλ Μπέης μεγάλην εν τη επαρχία Πρεβέζης κτηματικήν περιουσίαν δια πολυπληθών όμως χρεών βεβαρυμένην.

Ο Αβεδδίν προ τινών ετών μόλις είχεν προβιβασθή εις το αξίωμα του μουτεσσαρίφη, διατελέσας τοιούτος εν Ραιδεστω, εν Βαρνη και εν Λαρίσση. Καθ’ ον χρόνον συνήλθεν η εν Κωνσταντινουπόλει Ευρωπαϊκή σύνοδος, ούτος ετύγχανε μικρός υπάλληλος εν τω χρηματηστηρίω Κωνσταντινουπόλεως, και τοτε προσεληφθη υπάλληλος και τότε προσελήφθη εις τα γραφεία της Συνόδου με βαθμό γραμματέως Γ’ τάξεως.

Κατά το 1878 μετέβη εις Ιωάννινα ως αντιπρόσωπος της επαρχίας του εν τω νομαρχιακώ συμβουλίω ιδαρέ, κατά δε τα τέλη του έτους εκείνου ωνομάσθη και ούτος εις των αποσταλέντων εις Πρέβεζαν επιτρόπων των οθωμανικής κυβερνήσεως επί του περί μεταρρυθμίσεως των ορίων ζητήματος, αλλ’ ανεκλήθη ο διορισμός αυτού ούτος, συνεπεία των γενομένων εις τας δυνάμεις, αντικατασταθείς τότε υπό του Αρμενίου Κωνστάν Πασσά.

Ο Αβεδδίν τυγχάνει εις των πρώτων ηγητόρων της Αλβανικής ιδέας. Ενθερμος συνεργάτης του Αβδούλ Μπέη Φράσσαρη του Σαβρή Βέη εξ Αργυροκάστρου, του Τσελάλ Εφφένδη εκ Πρεβέζης, του Μουσταφά πασσά εξ Αυλώνος, του Μεχμέτ Αλή Βρυώνη εκ Βερατίου, εργάζεται ανενδότως υπέρ της συστάσεως Αλβανικής ηγεμονίας, κατά της παραχωρήσεως δι’ Ηπειρωτικών χωρών εις της Ελλάδα.

Η οικογένεια των Πρόνιων κατάγεται εκ της Παραμυθίας και κατοικεί εν αυτή. Επί της εποχής του Σατράπου των Ιωαννίνων υπέστη πολλάς καταστροφάς και εξορίας. Και ο μεν αρχηγός της οικογενείας γέρων Πρόνιος εφαίνετο τιμών την Ελλάδα, αποβιώσας εσχάτως, ο δε διαδεξάμενος αυτόν ανεψιός του Γιασνίν - Αγάς Πρόνιος, ηλικίας ετών 55 αγαπάται καθ’ όλην την επαρχίαν Παραμυθίας και κατά τας ομόρους του Μαργαριτίου και των Φιλιατών και δεν γνωρίζει μεν γράμματα, είναι όμως ανήρ νουνεχής, αλλά μη έχων σταθερόν το φρόνημα.

Πλην αυτού όμως υπάρχουσιν ο τε υιός του αποβιώσαντος γέροντος Πρόνιου Μετλή Αγάς, έχων πολλά κτήματα και μετά τον εξάδελφόν του Γιασνίν Αγά αγαπώμενος, άγων το 45 έτος, και οι αδελφοί αυτού Μουσταφάς και Φερίτ, ων ο μεν άγει το 35 έτος, ζωηρός, ο δε το 30, ακολουθούντες τον αδελφόν αυτών, αγράμματοι, έχοντες δ’ εκάτερος ολίγα τινά κτήματα.
(Πρωία)

Αντώνης Ν. Βενέτης
Read More »
Ειδήσεις από το ... παρελθόν που αφορούν τους Τσάμηδες της Ηπείρου Ειδήσεις από το ... παρελθόν που αφορούν τους Τσάμηδες της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2020 Rating: 5

Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: "ΤΗΕΜΑ - Νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της ανάπτυξης διαπεριφερειακών θεματικών διαδρομών"

Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2020
Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: "ΤΗΕΜΑ - Νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της ανάπτυξης διαπεριφερειακών θεματικών διαδρομών"H Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε. – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. διοργανώνει διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: «Αποτελέσματα υλοποίησης του έργου ΤΗΕΜΑ (New technologies in the service of developing interregional thematic routes – Νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της ανάπτυξης διαπεριφερειακών θεματικών διαδρομών), που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020, στις 11:30 π.μ., η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω live streaming στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://bit.ly/3kgmUBf

Ο στόχος του έργου ΤΗΕΜΑ είναι διττός: αφενός να ενισχύσει την πολιτιστική και φυσική κληρονομία της περιοχής μέσω νέων «έξυπνων» τεχνολογιών και θεματικού τουρισμού, προσελκύοντας νέο κοινό και προσφέροντας ποιοτικές και προηγμένες υπηρεσίες προς όλους και αφετέρου να βελτιώσει την συνολική εμπειρία του χρήστη που δρα ως τουρίστας στην διασυνοριακή περιοχή. 

Το έργο ΤΗΕΜΑ υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG IPA Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020 και η ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. συμμετέχει ως συντονιστής εταίρος. 

Στο πλαίσιο της ημερίδας θα παρουσιαστούν πολύ ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με τον εναλλακτικό τουρισμό στη διασυνοριακή περιοχή μεταξύ Ηπείρου και Αργυροκάστρου, θα παρουσιαστούν οι θεματικές διαδρομές και η εφαρμογή που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, τόσο για την ελληνική πλευρά όσο και για την αλβανική πλευρά, αλλά και συνολικά τα αποτελέσματα και τα οφέλη που προέκυψαν για τη διασυνοριακή περιοχή από την υλοποίηση του έργου ΤΗΕΜΑ. 

Πρόγραμμα Διαδικτυακής Ημερίδας 

11:30 – 11:35 
Καλωσόρισμα Εισηγητών 

11:35 – 11:50 
H Ήπειρος του εναλλακτικού τουρισμού και το ενιαίο δίκτυο μονοπατιών της Περιφέρειας Ηπείρου 
Εισηγητής: Ηλίας Γκαρτζονίκας, Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Ηπείρου 

11:50 – 12:05 
Σύντομη επισκόπηση του έργου ΤΗΕΜΑ [«Νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της ανάπτυξης διαπεριφερειακών θεματικών διαδρομών»]. 
Εισηγητής: Αριστοτέλης Σταγκίκας, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΕ-Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ 

12:05 - 12:20 
Χρήση νέων τεχνολογιών και πολιτιστικές διαδρομές: η εφαρμογή ΤΗΕΜΑ. Κύρια χαρακτηριστικά και καινοτομία. 
Εισηγητής: Χρήστος Μπέλλος, Lime Technology IKE 

12:20 – 12:35 
Οι διαδρομές ΤΗΕΜΑ στην περιοχή της ΠΕ Ιωαννίνων. 
Εισηγητής: Δημήτρης-Χαράλαμπος Παπαϊωάννου & Γεωργία Κιτσάκη, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΕ-Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ 

12:35 - 12:50 
Οι διαδρομές ΤΗΕΜΑ στην περιοχή του Αργυροκάστρου. 
Εισηγήτρια: Matilda Naco, Regional Center for Development and Cooperation 

12:50 – 13:05 
Οι δραστηριότητες του έργου ΤΗΕΜΑ στην περιοχή του Αργυροκάστρου. 
Εισηγητής: Arian Korkuti, Institution of the Prefect of Gjirokaster Region 

13:05 – 13:20 
Η επίδραση των προσωπικών εμπειριών των δημοσιογραφικών αποστολών στην περιοχή μέσω του έργου ΤΗΕΜΑ. 
Εισηγητής: Θοδωρής Αλεξίου, Εξωτερικός Συνεργάτης της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων 

13:20 – 13:30 
Ερωτήσεις-Απαντήσεις. Συζήτηση
Read More »
Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: "ΤΗΕΜΑ - Νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της ανάπτυξης διαπεριφερειακών θεματικών διαδρομών" Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: "ΤΗΕΜΑ - Νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της ανάπτυξης διαπεριφερειακών θεματικών διαδρομών" Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 43χρονου με 190 πακέτα αφορολόγητα τσιγάρα

Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2020
Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 43χρονου με 190 πακέτα αφορολόγητα τσιγάραΣτη σύλληψη ενός 43χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες της 24-10-20, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας για παράβαση του ν.2960/01.
Ειδικότερα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, εντοπίστηκαν στη χειραποσκευή του ανωτέρω εκατόν ενενήντα (190) πακέτα τσιγάρα, διαφόρων επωνυμιών, τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης.
Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα εν λόγω καπνικά προϊόντα.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 43χρονου με 190 πακέτα αφορολόγητα τσιγάρα Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 43χρονου με 190 πακέτα αφορολόγητα τσιγάρα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 47χρονου που μετέφερε με το φορτηγό του επικίνδυνο φορτίο

Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2020
Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 47χρονου που μετέφερε με το φορτηγό του επικίνδυνο φορτίοΣτη σύλληψη ενός 47χρονου ημεδαπού προέβησαν, μεσημβρινές ώρες χθες, τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από τα ανωτέρω στελέχη εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, κατά τον κατάπλου Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου προερχόμενο από το εξωτερικό, διαπιστώθηκε ότι ο 47χρονος, ως οδηγός Φ/Γ οχήματος με επικαθήμενο, μετέφερε ποσότητα επικίνδυνου φορτίου που σύμφωνα με το Διεθνή Ναυτιλιακό Κώδικα Επικίνδυνων Ειδών του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού δεν επιτρέπεται, ενώ το εν λόγω όχημα δεν έφερε την προβλεπόμενη εξωτερική σήμανση ότι το όχημα μεταφέρει επικίνδυνο φορτίο, ως όφειλε.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω Φ/Γ όχημα – επικαθήμενο, καθώς και το επικίνδυνο φορτίο.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 47χρονου που μετέφερε με το φορτηγό του επικίνδυνο φορτίο Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 47χρονου που μετέφερε με το φορτηγό του επικίνδυνο φορτίο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2020 Rating: 5

Σελίδες