Υπαίθριο Θέατρο Ηγουμενίτσας - Το γεφύρι της Άρτας

Σάββατο, Δεκεμβρίου 29, 2018


Το γεφύρι της Άρτας «ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν» σύμφωνα με τον λαϊκό μύθο!
Στην περίπτωσή μας όμως έχουμε να κάνουμε με δύο τέτοιου είδους γεφύρια!
Το πρώτο είναι το Υπαίθριο Θέατρο Ηγουμενίτσας 1174 θέσεων, για το οποίο η οικοδομική άδεια εκδόθηκε την 9/4/2012. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 1.631.490 ευρώ και με την έκπτωση ο εργολάβος ανέλαβε να το κατασκευάσει με το ποσόν των 1.082.429 ευρώ.
Μετά από μια περίοδο κατά την οποία υπήρξε στασιμότητα στην χρηματοδότηση και προβλήματα του εργολάβου όσον αφορά στην υλοποίηση του έργου, δόθηκαν διαδοχικές παρατάσεις με την τελευταία εκ των οποίων να λήγει την 31/12/2018. Φυσικά ούτε την ημερομηνία αυτή προβλέπεται να παραδοθεί το έργο. Άλλωστε στον προϋπολογισμό του 2018 προβλεπόταν κονδύλια ύψους 200.000 ευρώ από τα οποία δεν διατέθηκε ούτε ένα ευρώ, ενώ για το 2019 προβλέπονται κονδύλια ύψους 361.404 ευρώ.
Από την Περιφέρεια Ηπείρου, για την αποπεράτωση του έργου, διατέθηκε την 22/10/2018 ποσό 50.000 ευρώ για την σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης και άλλα 50.000 ευρώ για τον δρόμο πρόσβασης και την διαμόρφωση του χώρου. Με πρόσφατες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου τα ποσά αυτά έγιναν 74.400 ευρώ για την διαμόρφωση χώρου και δρόμου και 74.400 ευρώ για την σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης.
Με τους ρυθμούς βέβαια που κινείται η δημοτική αρχή δεν προβλέπω να είναι σε θέση να ολοκληρώσει το έργο πριν την λήξη της θητείας της.
Το δεύτερο γεφύρι είναι το περίφημο Δημαρχιακό Μέγαρο Μαργαριτίου το οποίο είναι μια πονεμένη ιστορία που διαρκεί πολλά χρόνια.
Η σύμβαση για την κατασκευή του υπογράφηκε από τον τότε δήμαρχο Μαργαριτίου, και νυν δήμαρχο Ηγουμενίτσας, το 2009 και, κατόπιν πολλαπλών και συνεχών παρατάσεων ( 7 τον αριθμό), εδέησε να προβλέπεται να ολοκληρωθεί την 31/12/2018, ήτοι 10 χρόνια μετά από την υπογραφή της σύμβασης.
Η προσωρινή μόνο παραλαβή του έργου έγινε, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, την 10/12/2018, αλλά, παρ’ όλα αυτά, για το έτος 2019 ο προϋπολογισμός του δήμου προβλέπει κονδύλια ύψους 89.292 ευρώ, τα οποία θα πληρωθούν για την αποπεράτωση του έργου. Ίδωμεν δηλαδή τελικά πότε θα μπορέσει να γίνει τελικά η οριστική παραλαβή του έργου!
Από τα δύο αυτά παραδείγματα μπορούμε να κατανοήσουμε τους ρυθμούς με τους οποίους κινείται η δημοτική αρχή όσον αφορά υποδομές οι οποίες είναι μεγάλης σημασίας για τον δήμο. 
Σταύρος Κωστάρας


 
Read More »
Υπαίθριο Θέατρο Ηγουμενίτσας - Το γεφύρι της Άρτας Υπαίθριο Θέατρο Ηγουμενίτσας - Το γεφύρι της Άρτας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 29, 2018 Rating: 5

Η 85χρονη Σουλιώτισσα και η ανακύκλωση… - Του Σταύρου Τζίμα

Σάββατο, Δεκεμβρίου 29, 2018Εικόνα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, οδός Τσιμισκή, παραμονή Χριστουγέννων. Ανδρόγυνο με το βλαστάρι τους («γύρω» στα 10-12) βγαίνουν από πολυκατάστημα, ο μικρός κρατάει στο χέρι ένα πλαστικό μπουκάλι με νερό και αφού πίνει την τελευταία γουλιά, τσουπ, το πετάει, υπό το αδιάφορο βλέμμα των γονιών του, στο πλακόστρωτο. Σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από δέκα μέτρα υπήρχε κάδος ανακύκλωσης, αλλά για τον πιτσιρικά, και φυσικά τους γονείς, ουδεμία σημασία είχε, αφού το πεζοδρόμιο προσφερόταν.

Κάποιος επισήμανε διακριτικά στο παιδί ότι θα μπορούσε να αφήσει στον κάδο το μπουκάλι. Επενέβη αμέσως αγριεμένος ο πατέρας για να τον βάλει στη θέση του, ζητώντας εξηγήσεις του τύπου «και τι σε κόφτει εσένα ρε», ένα διερχόμενο κοριτσάκι μάζεψε το μπουκάλι και το πέταξε στον κάδο, κάποιοι κούνησαν, αποδοκιμάζοντας, το κεφάλι. Κομίζω γλαύκα, το ξέρω, αφού όλοι έχουμε να αφηγηθούμε μια παρόμοια ιστορία.

Το γράφω όμως γιατί εκείνη τη στιγμή μου ήρθε στο μυαλό μια 85χρονη αγρότισσα που ζει μόνη σ’ ένα ορεινό χωριό, με ελάχιστους ανθρώπους, στο ιστορικό Σούλι της Ηπείρου.

Η ανακύκλωση αποτελεί μόνιμο μέλημα στην καθημερινότητά της. Μαζεύει πλαστικά ή γυάλινα μπουκάλια, χαρτοκιβώτια και χαρτικά, τα κλείνει σε πλαστικές σακούλες σκουπιδιών, τα αποθηκεύει, αφού τα πλύνει και τα καθαρίσει, και με την πρώτη ευκαιρία τα στέλνει για ανακύκλωση σε μια απόσταση τριάντα χιλιομέτρων.

Το γεγονός ότι στα πέντε χωριά του οροπεδίου δεν υπάρχει ούτε ένας κάδος ανακύκλωσης δεν αποτελεί για εκείνη εμπόδιο.

Ψάχνει κάποιον κτηνοτρόφο που πρόκειται να μεταβεί με το αγροτικό ημιφορτηγό του στο πλησιέστερο αστικό κέντρο όπου έχει μπλε κάδους και του «φορτώνει» τις σακούλες.

Κάθε φορά που την επισκέπτομαι, φεύγοντας με ρωτάει αν έχω χώρο στο αυτοκίνητο για την ανακύκλωσή της.

Η ίδια αναρωτιέται γιατί οι Αρχές δεν δέησαν να βάλουν έναν κάδο σε κάθε χωριό, ώστε να μην πετάνε οι άνθρωποι στους νερόλακκους πλαστικά και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά, που στη συνέχεια καταλήγουν στον ποταμό Αχέροντα και από εκεί στη θάλασσα.

Οταν μετέφερα, όπως μου ζήτησε, «αρμοδίως» το αίτημά της, η απάντηση ήταν ότι «δεν συμφέρει, γιατί οι ποσότητες δεν είναι μεγάλες».

Η ίδια επιμένει όχι μόνο να ανακυκλώνει, αλλά και να προσπαθεί συνεχώς να πείσει τους συγχωριανούς της ότι με το να ρίχνουν τα σκουπίδια στους χειμάρρους, ειδικά τα πλαστικά, κάνουν κακό στον τόπο τους και εν τέλει ζημιά στον εαυτό τους.

Χαρά στο κουράγιο της.


 
Read More »
Η 85χρονη Σουλιώτισσα και η ανακύκλωση… - Του Σταύρου Τζίμα Η 85χρονη Σουλιώτισσα και η ανακύκλωση… - Του Σταύρου Τζίμα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 29, 2018 Rating: 5

Στο Βαράθι την Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Δεκεμβρίου 29, 2018

Read More »
Στο Βαράθι την Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας Στο Βαράθι την Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 29, 2018 Rating: 5

ΕΦΕΤ Ηπείρου: Ανακαλείται αλεύρι

Σάββατο, Δεκεμβρίου 29, 2018


Στην ανάκληση παρτίδας του προϊόντος "ΜΥΛΟΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ αλεύρι για όλες τις χρήσεις" προχωρά ο ΕΦΕΤ, επειδή περιείχε αλλεργιογόνο ουσία (σόγια), η οποία δεν δηλώνεται στην επισήμανση.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου του Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο του προγράμματος ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων για το έτος 2018 ως προς τις αλλεργιογόνες ουσίες και ύστερα από εργαστηριακούς ελέγχους που διενεργήθηκαν στην Α΄ Χημική Υπηρεσία Αθηνών – Τμήμα Β΄ του Γενικού Χημείου του Κράτους, διαπίστωσε τη διακίνηση προϊόντος αλευριού σίτου, στο οποίο ανιχνεύτηκε η παρουσία αλλεργιογόνου ουσίας (σόγιας), η οποία δεν δηλώνεται στην επισήμανση.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν "ΜΥΛΟΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ αλεύρι για όλες τις χρήσεις", σε συσκευασία του 1Κg, με ημερομηνία λήξης 30/06/2019 και αριθμό παρτίδας 17582426418, το οποίο παρασκευάζεται από την εταιρεία ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ ΑΕ με έδρα στη Σούρπη Μαγνησίας.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε από την εν λόγω επιχείρηση την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, που είναι αλλεργικοί στη σόγια και έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν».


 
Read More »
ΕΦΕΤ Ηπείρου: Ανακαλείται αλεύρι ΕΦΕΤ Ηπείρου: Ανακαλείται αλεύρι Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 29, 2018 Rating: 5

Για το καθάριο πνεύμα των Χριστουγέννων εκδήλωση με ομιλητή τον π. Μεθόδιο στην Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Δεκεμβρίου 29, 2018
Το άγγελμα "Χριστός Γεννάται χαρά στον κόσμο", που ξεπροβάλλει το καθάριο πνεύμα των Χριστουγέννων, διαχύθηκε στην εκδήλωση, που οργάνωσε, το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου στην Ηγουμενίτσα, η κεντρική εκκλησία της Ευαγγελίστριας, με πρωτοβουλία του ενεργητικού και δημιουργικού σε ποιμαντικό έργο προϊσταμένου του ναού, πρωτοπρεσβύτερου-θεολόγου π. Ελευθερίου Κωνσταντή, που αδρεύει και ανανεώνει τη δύναμή του από το Λυτρωτή, σε συνεργασία με τη Μονή Γηρομερίου, το Φιλοπρόοδο Σύλλογο Γραικοχωρίου, το Δήμο Ηγουμενίτσας, τη Φιλαρμονική του Δήμου Ηγουμενίτσας, το ΠΑΚΠΠΟ του Δήμου Ηγουμενίτσας. Και ο κόσμος, που την παρακολούθησε, ένιωσε μια γλυκύτητα στην ατμόσφαιρα και στην καρδιά, μέσα από τις μελωδίες και τα λόγια. 
Ένιωσε τη μαγεία των Χριστουγέννων. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ηγούμενος της Μονής Γηρομερίου αρχιμανδρίτης π. Μεθόδιος Ντελής, που αποδέχεται ολοκληρωτικά και ολοκληρωμένα το θέλημα του Θεού και υλοποιεί πρόθυμα τον κόπο της αγάπης και ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι ιεροί υμνογράφοι των Χριστουγέννων, κυριαρχημένοι από το φως του Αγίου Πνεύματος διαλαλούν ότι "σήμερον τίκτει η Παρθένος τον ποιητήν του παντός". Και πρόσθεσε ότι η ενανθρώπηση του Λόγου του Θεού είναι το μέγιστο και ανεπανάληπτο γεγονός μέσα στην ιστορία της ανθρωπότητας, που ανέτρεψε τα παλαιά και καθόρισε τα μέλλοντα. 
Η βυζαντινή χορωδία του ναού της Ευαγγελίστριας, υπό τον πρωτοψάλτη Αναστάσιο Δηλαβέρη, ο οποίος πάνω από 40 χρόνια υπηρετεί με ευσέβεια το ψαλτήρι και στο επίκεντρο της ζωής του είναι η θεία λατρεία, με το μοναδικό τρόπο, που ερμήνευσε ύμνους και κάλαντα, έκανε τους πάντες να αισθανθούν την ανάσα του γεννημένου Χριστού στο πρόσωπό τους και την και την καρδιά τους να λιώνει από το χάδι Του. 
Η Φιλαρμονική του δήμου Ηγουμενίτσας με χριστουγεννιάτικα τραγούδια πλημμύρισε κάθε ανθρώπινη ψυχή με ευωδιαστές χιονονιφάδες ήχων. "Νους" και "ψυχή" της εκδήλωσης ήταν ο υπεύθυνος των πολιτιστικών δράσεων του δήμου Ηγουμενίτσας Γιώργος Ματρακούκας, που ο επιτυχημένος σχεδιασμός του έδειξε, μέσα από τα δρώμενα, την πορεία της φανέρωσης του Θεού και της θέωσης του ανθρώπου. 
Το κυριότερο δίδαγμα, που έλαβαν όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση είναι, ότι η γιορτή της γέννησης του Χριστού αποτυπώνει τη συγκατάβαση του Θεού. Ο Θεός έγινε άνθρωπος, ντύθηκε την ανθρώπινη φύση και μας έδωκε το παράδειγμα της ταπεινώσεως. Ο άνθρωπος υψώνεται μέσα από την ταπείνωση, με τη συγκατάβασή του προς όλους, ο άνθρωπος αγιάζεται. 


 
Read More »
Για το καθάριο πνεύμα των Χριστουγέννων εκδήλωση με ομιλητή τον π. Μεθόδιο στην Ηγουμενίτσα  Για το καθάριο πνεύμα των Χριστουγέννων εκδήλωση με ομιλητή τον π. Μεθόδιο στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 29, 2018 Rating: 5

Η ιδιαίτερη σημασία του EastMed

Σάββατο, Δεκεμβρίου 29, 2018

«Ξεκινώντας από τον τομέα της ενέργειας, εδώ και αρκετό καιρό συζητάμε την προοπτική ενός project που θα δώσει, πιστεύω, μιαν άλλη πνοή σταθερότητας στην περιοχή. Και αναφέρομαι στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, στον EastMed. Ο EastMed δεν είναι απλά ένα ενεργειακό project, αλλά ένα project με ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία και σημασία», σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνοντας ότι οι υπογραφές για την κατασκευή του αγωγού θα «πέσουν» τον Φεβρουάριο στην Κρήτη.

«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τη ροή, τη μεταφορά των ενεργειακών πηγών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη. Και υπό αυτήν την έννοια, στόχος μας είναι, σε αυτή τη συνεργασία, να συμπεριληφθούν στο μέλλον και άλλες χώρες. Και άλλες χώρες με πηγές ενέργειας στην περιοχή. Δεν αποκλείουμε κανέναν, αλλά καταθέτουμε την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε σε μια συνεργασία, που -επαναλαμβάνω- έχει τόσο οικονομική αξία, εμπορική αξία, όσο και γεωπολιτική αξία. Διότι όσοι συνεργαστούμε για την κατασκευή αυτού του δρόμου ενέργειας, ανοίγουμε και τον δρόμο για τη σταθερότητα, την ειρήνη στην περιοχή μας», συμπλήρωσε, στέλνοντας έτσι μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις και ειδικότερα προς την Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «εμπνευστής» του έργου ήταν η ΔΕΠΑ, η οποία πριν από 7 χρόνια διερεύνησε τη δυνατότητα κατασκευής του αγωγού με στόχο την απευθείας μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης (σ.σ. η θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, μεταξύ του νησιού και του Ισραήλ) στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου, μέσω της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου θα κατευθύνεται υποθαλάσσια προς την Κύπρο, στη συνέχεια προς τις ακτές της Κρήτης και ακολούθως, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, στην Ιταλία. Στη γειτονική μας χώρα θα φτάνει μέσω του αγωγού IGI - Poseidon, που θα συνδέεται με τον EastMed στο Φλωροβούνι της Θεσπρωτίας
Οπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της ΔΕΠΑ, «από τον Ιούλιο του 2014, η διαχείριση του έργου ανήκει στη θυγατρική της ΔΕΠΑ “ΥΑΦΑ - ΠΟΣΕΙΔΩΝ”, στην οποία συμμετέχει ισομερώς η ιταλική Edison».

Ο βυθός της λεκάνης της Λεβαντίνης στην Ανατολική Μεσόγειο, μέρος της οποίας ανήκει στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο, ενώ διόλου αμελητέα είναι και τα κοιτάσματα πετρελαίου που έχουν εντοπιστεί. Σύμφωνα με έρευνες του Κέντρου Γεωλογικών Μελετών των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS), στην περιοχή της Λεβαντίνης υπάρχουν περίπου 122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Σημαντική για το μέλλον του αγωγού θα είναι και μια ενδεχόμενη συμμετοχή της Αιγύπτου στο σχέδιο, μια και στη δική της περιοχή έχουν βρεθεί σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί το ενδιαφέρον της Ε.Ε. για το έργο, καθώς η κατασκευή του θα την οδηγήσει στο να απεμπλακεί σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο που προέρχεται από τη Ρωσία.


 
Read More »
Η ιδιαίτερη σημασία του EastMed Η ιδιαίτερη σημασία του EastMed Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 29, 2018 Rating: 5

Μια καλόψυχη γιαγιά, η Ιωάννα Δημητρίου, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών...

Σάββατο, Δεκεμβρίου 29, 2018

Τη χόρτασε τη ζωή. 
Και τη χόρτασε όχι γιατί μακροημέρευσε, αλλά γιατί την έζησε με καλοσύνη. 
Μια καλόψυχη γιαγιά, η Ιωάννα Δημητρίου από το Μαυρούδι Ηγουμενίτσας, πεθερά του πρώην βουλευτή Ηλία Βεζδρεβάνη, τον οποίο υπεραγαπούσε και το έδειχνε με τις πράξεις της, αλλά και αυτός της ανταπέδιδε τα ίδια γλυκά αισθήματα, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, 92 ετών. 
Την πήγε τη γήινη ζήση της στο δρόμο, που ονειρεύτηκε. 
Τις έγνοιες της για την οικογένειά της, τις πεθυμιές, που λαχταρούσε, δεν τις άφησε ανεκπλήρωτες. 
Ο χρόνος διάβηκε, αλλά δεν τον άφησε ανεκμετάλλευτο. 
Τη συνάντησε και τον συνάντησε στο σταυροδρόμι της ωραίας ψυχής της, που έβγαζε μοσχοβολιές. 
Κατόρθωσε να μη κυνηγά την άπιστη σκιά της, αλλά να είναι παρούσα και χρήσιμη στην οικογένειά της και το περιβάλλον της. 
Και ήρθε η ώρα, που την άδραξε το χέρι του θεού και το πρόσωπό της ήταν τόσο φωτεινό, όσο και ο βίος της.


 
Read More »
Μια καλόψυχη γιαγιά, η Ιωάννα Δημητρίου, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών... Μια καλόψυχη γιαγιά, η Ιωάννα Δημητρίου, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών... Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 29, 2018 Rating: 5

Για να συνεχίσεις να υπάρχεις πρέπει να αλλάζεις - Του Σταύρου Κωστάρα

Σάββατο, Δεκεμβρίου 29, 2018


Διδάγματα του παρελθόντος!
Το παρελθόν δεν ήταν ούτε τόσο καλό αλλά ούτε τόσο κακό όσο το βλέπουμε εκ των υστέρων! Ήταν απλά διαφορετικό. Η ιστορία διδάσκει και για αυτό δεν πρέπει να την ξεχνάμε.
Ανάμεσα στους δύο παγκόσμιους πολέμους σχεδόν ολόκληρος ο κόσμος βρέθηκε αντιμέτωπος με μια σειρά πρωτοφανείς ανθρωπογενείς καταστροφές. Τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, ο οποίος ήταν ήδη ο χειρότερος και πιο καταστροφικής πόλεμος που θυμόταν η ανθρωπότητα, ακολούθησαν επιδημίες, επαναστάσεις, κράτη που διαλύθηκαν, ανεργία και οικονομικές καταστροφές.
Οι εξελίξεις αυτές μετέτρεψαν τις περισσότερες δημοκρατίες του κόσμου σε αυταρχικές δικτατορίες ή σε ολοκληρωτικά κομματικά κράτη, σπρώχνοντας εν τέλει τον πλανήτη σε ένα δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που ήταν πιο καταστροφικός από τον πρώτο. Τα χρόνια από το 1931 έως το 1945 ήταν χρόνια κατοχής, εθνοκάθαρσης, βασανιστηρίων, πολέμων και συνειδητής γενοκτονίας.
Οι μόνες δημοκρατίες που είχαν απομείνει στην ηπειρωτική Ευρώπη ήταν αυτές της Ελβετίας και της Σουηδίας που εξαρτιόταν όμως από την καλή θέληση της Γερμανίας. Το μέλλον φαινόταν να ανήκει στις δικτατορίες. Ακόμη και μετά το 1945 η βαθιά ύφεση και ο φασισμός ήταν συνεχώς παρόντα στο μυαλό του κόσμου.
Πως όμως είχε συμβεί αυτό? Γιατί κανένας δεν το είχε προβλέψει? Πως θα ήταν εφικτό να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα ξανασυνέβαινε?
Η οικονομική ύφεση,, η φασιστική καταπίεση και οι πόλεμοι εξόντωσης αποτελούν διδάγματα του παρελθόντος που δεν πρέπει να παραβλεφθούν. Αυτό όμως που προκάλεσε την διάβρωση στις κοινωνίες της εποχής εκείνης ήταν κυρίως η αβεβαιότητα. Μια αβεβαιότητα που είχε φτάσει σε παροξυσμό συλλογικού φόβου.
Ο φασισμός και ο κομμουνισμός χρησιμοποίησαν το κράτος υπέρ τους και στα μάτια του κόσμου αυτό φαινόταν θετικό. Η οικονομική όμως πολιτική του φασισμού δεν θα μπορούσε σε καμιά περίπτωση να μακροημερεύσει χωρίς πολέμους, κατοχές και εκμετάλλευση. Για να ορθοποδήσουν οι δημοκρατίες, και να φτάσουν οι πολιτικές ελευθερίες σε χώρες που δεν τις είχαν γνωρίσει ποτέ, θα έπρεπε να συγκριθούν με τα πεπραγμένα των αυταρχικών κρατών. Αλλιώς υπήρχε ο κίνδυνος να νοσταλγήσει ο λαός τα πραγματικά ή φανταστικά επιτεύγματα τους. Υπήρχε λοιπόν η ανάγκη οικονομικών πολιτικών οι οποίες θα απέτρεπαν μια μελλοντική βαθιά ύφεση αλλά και η πρόνοια ενός κράτους κοινωνικής ασφάλισης. Για να συνεχίσεις να υπάρχεις πρέπει να αλλάζεις!
Και στις δύο υπερδυνάμεις, όπως αυτές διατηρούνται ακόμη στην εποχή μας, αλλά και στην Κίνα, παρατηρούνται συνθήκες εκμετάλλευσης, συνθήκες οι οποίες περιορίζουν τις πολιτικές ελευθερίες, αλλά ακόμη και επεκτατικοί πόλεμοι συμφερόντων.
Ο καπιταλισμός, που απέτυχε στην διάρκεια του μεσοπολέμου και φαίνεται και τώρα να αποτυγχάνει, για να μπορέσει να πετύχει έπρεπε να αλλάξει και να ταυτιστεί με έννοιες που ταυτίζονται με τον σοσιαλισμό. Το δημόσιο συμφέρον πρέπει να περιορίζει της ελευθερίες της αγοράς, Η ανεργία, ο πληθωρισμός, η φτωχοποίηση τμημάτων του πληθυσμού, είναι δοκιμασίες της ηθικής συνοχής μιας κοινότητας.
Ένα δημοκρατικό κράτος για να λειτουργήσει σωστά θα πρέπει να προχωρά σε οικονομικό σχεδιασμό, προοδευτική φορολογία και παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. Ο ατομικισμός οφείλει να δώσει την θέση του στην συλλογική δράση και συμμετοχή. Αρμόδια για την κατάσταση της οικονομίας πρέπει να είναι μια συλλογική διακυβέρνηση. Ένα δραστήριο κράτος, με οικονομικό σχεδιασμό και δημόσιες επενδύσεις για όλη την κοινωνία, μπορεί να πετύχει την περιστολή των ανισοτήτων και την μείωση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Αρκεί να υπάρχει κράτος και όχι κακέκτυπο σαν την χώρα μας.
Η σοσιαλδημοκρατία και το κράτος πρόνοιας προσέδεσαν τα κοινωνικά στρώματα και επανασύνδεσαν τις τάξεις. Οι κοινωνικές παροχές προσφέρθηκαν ανεξαίρετα σε όλους. Δωρεάν παιδεία, ιατρική περίθαλψη, κρατικές συντάξεις, ασφάλεια ενάντια στην ανεργία.
Η ανοδική κινητικότητα ορθό είναι να γίνεται μέσω της παιδείας, και όχι με βάση την καταγωγή ή τον πλούτο. Διότι είναι βαθιά απωθητική η ιδέα μιας κοινωνίας που το μόνο που την κρατά ενωμένη είναι οι σχέσεις και τα αισθήματα που προκύπτουν από τα συμφέροντα.
Η κρατική παρέμβαση στην καθημερινή ζωή είναι αναπόφευκτη. Το κράτος οφείλει να παρεμβαίνει και να προστατεύει. Αν αφήσουμε τα πράγματα απλώς να συμβαίνουν ίσως να είναι αργά όταν χρειαστεί να παρέμβουμε. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να γνωρίζουν τι θέλουν να πετύχουν.
Όχι πολιτική για την πολιτική.
Οι δημοκρατίες μπορούν να παραβγούν με τις δικτατορίες με σχέδια μεγαλόπνοα μακροπρόθεσμα και στραμμένα προς το μέλλον. Όταν οι αγορές αποτυγχάνουν να ορίσουν συλλογικούς στόχους, το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει για να αναπληρώνει το κενό. Υπάρχουν άλλωστε πολλά κοινά αγαθά που μόνο το κράτος μπορεί να καλύψει. Η υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του κράτους και ο συσχετισμός του με τις αγορές στρεβλώνει την λειτουργία . Άλλωστε η αναδιανομή του πλούτου που εξαλείφει τις ακραίες περιπτώσεις πλούσιων και φτωχών είναι προς όφελος όλων.
Το κράτος έχει τον κεντρικό ρόλο στην ζωή των ανθρώπων και οι κοινωνικές υπηρεσίες πρέπει να προηγούνται σε σχέση με άλλες δημόσιες δαπάνες. Η πραγμάτωση συλλογικών στόχων πρέπει να προηγείται της αύξησης των ατομικών περιουσιακών στοιχείων, χωρίς όμως να θεωρούν οι λίγοι ότι πληρώνουν για τους πολλούς. 
Σταύρος Κωστάρας 


 
Read More »
Για να συνεχίσεις να υπάρχεις πρέπει να αλλάζεις - Του Σταύρου Κωστάρα Για να συνεχίσεις να υπάρχεις πρέπει να αλλάζεις  - Του Σταύρου Κωστάρα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 29, 2018 Rating: 5

Σύλληψη 26χρονου στην Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Δεκεμβρίου 29, 2018
Στη σύλληψη ενός 26χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες προχθές, στελέχη του γραφείου Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε διενεργηθέντα έλεγχο εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικό έγγραφο που ανήκει σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.


 
Read More »
Σύλληψη 26χρονου στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 26χρονου στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 29, 2018 Rating: 5

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΣΤΑ ΣΥΒΟΤΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Σάββατο, Δεκεμβρίου 29, 2018

1) Στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, πωλείται οικόπεδο Ε= 880,48 τμ εντός πολεοδομικού ιστού του οικισμού ανεξάρτητο, διαμπερές με πρόσωπο σε δύο οδούς. 
2) Στα Σύβοτα Θεσπρωτίας , πωλείται οικόπεδο Ε= 440,24 τμ εντός του πολεοδομικού ιστού του οικισμού. 

Τηλ. Επικοινωνίας : 6947 57 60 59 ΑΛΕΞΑΝΔΡΑRead More »
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΣΤΑ ΣΥΒΟΤΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΣΤΑ ΣΥΒΟΤΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 29, 2018 Rating: 5

ΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ TMHMATOΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ

Σάββατο, Δεκεμβρίου 29, 2018Το Κατάστημα Nova στην Ηγουμενίτσα ζητά να προσλάβει υπάλληλο πλήρους απασχόλησης για το τμήμα ΠΩΛΗΣΕΩΝ.

Παρέχεται σταθερός μισθός, ασφάλιση, bonus και προνόμια στις υπηρεσίες μας.

Για τα βιογραφικά σας μπορείτε, απευθείας στο κατάστημα NOVA Κύπρου 47, Ηγουμενίτσα, τηλ. 2665023501, ή mail to: igoumenitsa@novashops.gr


Read More »
ΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ TMHMATOΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ TMHMATOΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 29, 2018 Rating: 5

Ψάχνουμε για συμβούλους πελατών

Σάββατο, Δεκεμβρίου 29, 2018Ενδιαφερεστε για δουλεια ;

Η γνωριζετε ατομα που θελουν να εργαστουν στην Ηγουμενιτσα η στα Ιωαννινα ;

Μιλας απταιστα γερμανικα ;

Τοτε σας περιμενει μια θεση εργασιας για την εξυπηρετηση πελατων μιας μεγαλης γερμανικης εταιρειας

Το προφιλ σας:
- Μιλατε τη γερμανικη γλωσσα σε προφορικη και γραπτη
- Απολαμβανετε τη χρηση του τηλεφωνου
- Ειστε αξιοπιστοι και εργαζεστε σε μια ομαδα

Σας περιμενουμε
- Σταθερο μισθο
- Πληρη οφελη
- Μονιμη συμβαση εργασιας
- Μια ολοκληρωμενη εκπαιδευση
- Ένα συχρονο εργασιακο περιβαλλον
- Πολύ καλο περιβαλλον εργασιας

Επικοινωνήστε μαζι μας

Email: bewerbung@mk-business.comRead More »
Ψάχνουμε για συμβούλους πελατών Ψάχνουμε για συμβούλους πελατών Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 29, 2018 Rating: 5

Σελίδες