Πανηγυρισμοί για μικροπολιτικούς και προεκλογικούς λόγους

Τρίτη, Απριλίου 11, 2023
Πανηγυρισμοί για μικροπολιτικούς και προεκλογικούς λόγους


Κανένας δεν έγινε σοφότερος μετά την πολύωρη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας με βασικό θέμα την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης. Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής η οποία πίστεψε τις ανακοινώσεις Πλακιωτάκη για κατάθεση της σύμβασης στη βουλή και ψήφισή της πριν το κλείσιμο για τις διακοπές του Πάσχα.

Πίστευε η Δημοτική Αρχή Ηγουμενίτσας ότι μαζί με την κατάθεση της σύμβασης θα γινόταν η παραχώρηση της χερσαίας ζώνης, όπως άλλωστε εξήγγειλε ο Υπουργός και ως εκ τούτου θα είχε πολλούς λόγους να πανηγυρίζει και παράλληλα να συμβάλλει στο δύσκολο προεκλογικό έργο που έχει ο γαλάζιος βουλευτής στη μονοεδρική της Θεσπρωτίας.

Με την διαφορά ότι τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι..

Η σύμβαση δεν κατατέθηκε, το περιεχόμενό της μένει άγνωστο και βρέθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή και των δύο βουλευτών του Νομού να συζητούν επί σημείων που διέρρευσαν χωρίς κανένας να μπορεί να διαβεβαιώσει ότι αυτά τελικά είναι και σημεία της σύμβασης.

Η ουσία από την πολύωρη συζήτηση είναι μία…

Η παραχώρηση της χερσαίας ζώνης παραπέμπεται στην επόμενη Βουλή και στην επόμενη κυβέρνηση!

Αυτό το παραδέχθηκε στο κλείσιμο της συζήτησης και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας λέγοντας ότι «η επόμενη κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία να μην παραχωρήσει την χερσαία ζώνη…»…

Προς το παρόν λοιπόν οι πανηγυρισμοί είναι κενοί περιεχομένου και οφείλονται καθαρά και μόνο σε μικροπολιτικούς, προεκλογικούς λόγους.
Read More »
Πανηγυρισμοί για μικροπολιτικούς και προεκλογικούς λόγους Πανηγυρισμοί για μικροπολιτικούς και προεκλογικούς λόγους Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 11, 2023 Rating: 5

Μ.Κάτσης: Πολιτική απάτη ολκής Μητσοτάκη-Γιόγιακα η μη απόδοση της χερσαίας ζώνης του ΟΛΗΓ. Βαριά εκτεθειμένη η κυβέρνηση

Τρίτη, Απριλίου 11, 2023
Μ.Κάτσης: Πολιτική απάτη ολκής Μητσοτάκη-Γιόγιακα η μη απόδοση της χερσαίας ζώνης του ΟΛΗΓ. Βαριά εκτεθειμένη η κυβέρνηση


Η παραδοχή του απερχόμενου κυβερνητικού βουλευτή κ. Γιόγιακα στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας ότι η απόδοση της χερσαίας ζώνης θα γίνει από την επόμενη Βουλή μετά τις εκλογές, συνιστά μια άνευ προηγουμένου εξαπάτηση στην πολιτική ιστορία της Θεσπρωτίας.
Τέσσερα χρόνια τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη κοροϊδεύει κατάμουτρα την τοπική κοινωνία, ότι είναι θέμα χρόνου η απόδοση του παράκτιου μετώπου της Θεσπρωτίας, και ότι αυτή θα αποδοθεί από τον ΟΛΗΓ στους δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών. Έσπευσαν δε, λίγο πριν τις εκλογές και βρισκόμενοι σε αποδρομή, να πουλήσουν το 67% των μετοχών του ΟΛΗΓ στους Ιταλούς (χωρίς να περάσει η σύμβαση από τη Βουλή και να καταβληθεί το τίμημα) ώστε να ικανοποιηθεί το προεκλογικό deal της «Μαξίμου ΑΕ». Το ξεπούλημα το πρόλαβαν, την απόδοση της χερσαίας ζώνης όχι.
Όλο αυτό το διάστημα, χρησιμοποίησαν το ζήτημα της χερσαίας ζώνης ως τυράκι ώστε να κάμψουν τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας για το ξεπούλημα του λιμανιού. Μέχρι την τελευταία στιγμή αποπροσανατόλιζαν τους πολίτες με την δήθεν απόδοση που θα γινόταν από μέρα σε μέρα, ενώ ταυτόχρονα προχωρούσαν γοργά στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΗΓ. Ο λόγος είναι ότι μόνο αυτό τους ενδιέφερε, και όχι η τοπική κοινωνία που την έχουν αφήσει στο σκοτάδι. Μάλιστα η όλη διαδικασία έγινε εν κρυπτώ με μια πρωτοφανή μεθόδευση για τα ιστορικά των ιδιωτικοποιήσεων, χωρίς να έχουν δημοσιοποιήσει πουθενά ως όφειλαν τη Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών (ΣΑΜ) και την Σύμβαση Παραχώρησης από το Ελληνικό Δημόσιο στον ιδιώτη, προφανώς γιατί υπάρχουν σκελετοί στην ντουλάπα. Δεν ξέρουμε τι πουλήσαμε, τι παίρνουμε, με ποιους όρους και ποιες ρήτρες. Τι έχουν να κρύψουν; Γιατί επέλεξαν τόσο χονδροειδέστατα πολιτικά ψέματα, σαν αυτά που αράδιασε ο κ. Πλακιωτάκης στους πανηγυρίζοντες κ. Γιόγιακα και κ. Λώλο, αντί να βγουν να που την αλήθεια; Αφού είναι τόσο περήφανοι για τις επιλογές τους, γιατί δεν καταθέτουν επίσημα το περιεχόμενο όσων υπέγραψαν;
Λυπάμαι πολύ που επιβεβαιώθηκα μέχρι κεραίας, για όσα κατέθεσα στο δημόσιο διάλογο όλο αυτό το διάστημα, με τοποθετήσεις που πήγαζαν από την αγωνία μου για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και της περιουσίας του θεσπρωτικού λαού. Δεν ήταν επένδυση στην ήττα, αλλά βαθιά επίγνωση ότι τίποτε καλό δεν μπορεί να προκύψει από την πιο επικίνδυνη, ανίκανη, και ψευδόμενη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος.
Ο κ. Γιόγιακας επί μια τετραετία είτε ψεύδονταν συνειδητά, τάζοντας ακόμα και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ότι η απόδοση έρχεται από μέρα σε μέρα με την κύρωση της σύμβασης στη Βουλή. Είτε τον παραμύθιαζαν από την κυβέρνηση χωρίς να παίρνει χαμπάρι τι του γίνεται, και όντας φυσικά απών από τη λήψη των αποφάσεων. 
Ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας για να πει τι ακριβώς; Ότι μπορεί να μην έχω τίποτα επίσημο στα χέρια μου, πέραν της πώλησης των μετοχών του ΟΛΗΓ, αλλά σας υπόσχομαι ότι θα γίνει η απόδοση μετά της εκλογές των οποίων το αποτέλεσμα δεν γνωρίζω βέβαια; Μια μεταχρονολογημένη επιταγή δηλαδή, χωρίς αντίκρισμα μόνο και μόνο για να μπορεί να λέει κάτι προεκλογικά; Είτε συνένοχος, είτε ανίδεος, το αποτέλεσμα είναι ένα. Ο διακηρυγμένος στόχος για απόδοση της χερσαίας ζώνης κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία.
Σε ότι μας αφορά, ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεσμευόμαστε πως η σύμβαση αγοραπωλησίας, αλλά και της παραχώρησης που υπέγραψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα ερευνηθούν μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Η κυβέρνηση αυτή, μας έχει αποδείξει σε πληθώρα περιπτώσεων, ότι μπορεί να δημιουργήσει οικονομικό σκάνδαλο μέχρι και για το χαρτί που υπεγράφησαν οι συμβάσεις. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μιλά για ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων των λιμανιών σε περίπτωση που δεν έχουν επισυμβεί νομικά τετελεσμένα και βαρείες οικονομικές ρήτρες, και σε κάθε περίπτωση απόδοση της χερσαίας ζώνης στους οικείους Δήμους όπως πράξαμε στην Πάτρα, στη Δραπετσώνα και αλλού για ελεύθερη χρήση από τους πολίτες. Με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης οδεύουμε στις εκλογές στο σκοτάδι, χωρίς να γνωρίζει κανείς πόσο και σε τι έχει δεσμεύσει το θεσπρωτικό λαό η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Δεν μας αξίζει τέτοια υποτίμηση και μιζέρια. Οι Θεσπρωτοί και οι Θεσπρωτές, σύντομα με την ψήφο τους θα αποδώσουν τις ευθύνες σε όσους υπονομεύουν το μέλλον τους αδιαφορώντας για τον τόπο μας, και παράλληλα θα δώσουν την ευκαιρία για πολιτική αλλαγή ώστε να έρθει η δικαιοσύνη παντού!


Read More »
Μ.Κάτσης: Πολιτική απάτη ολκής Μητσοτάκη-Γιόγιακα η μη απόδοση της χερσαίας ζώνης του ΟΛΗΓ. Βαριά εκτεθειμένη η κυβέρνηση Μ.Κάτσης: Πολιτική απάτη ολκής Μητσοτάκη-Γιόγιακα η μη απόδοση της χερσαίας ζώνης του ΟΛΗΓ. Βαριά εκτεθειμένη η κυβέρνηση Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 11, 2023 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Προσπάθησε να βγάλει από τη χώρα 3 σταυρούς βυζαντινών χρόνων

Τρίτη, Απριλίου 11, 2023
Ηγουμενίτσα: Προσπάθησε να βγάλει από τη χώρα 3 σταυρούς βυζαντινών χρόνων


Στη σύλληψη ενός 61χρονου αλλοδαπού, προέβησαν βραδινές ώρες χθες, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.Δ.Ι.Ν.) της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας, για παράβαση του Ν. 4858/2021 ''περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς''. 
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από τα ανωτέρω στελέχη, σε Ι.Χ.Ε. όχημα με οδηγό τον εν λόγω αλλοδαπό, στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, εντοπίστηκαν εντός των χειραποσκευών του, επιμελώς κρυμμένοι μεταξύ των ενδυμάτων, τρεις (03) σταυροί, πιθανόν βυζαντινών χρόνων, με σκοπό να τους μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό. 
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω ανευρεθέντα και το Ι.Χ.Ε. όχημα.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Προσπάθησε να βγάλει από τη χώρα 3 σταυρούς βυζαντινών χρόνων Ηγουμενίτσα: Προσπάθησε να βγάλει από τη χώρα 3 σταυρούς βυζαντινών χρόνων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 11, 2023 Rating: 5

Τοποθετήθηκαν νέες φωλιές για τους πελαργούς

Τρίτη, Απριλίου 11, 2023
Τοποθετήθηκαν νέες φωλιές για τους πελαργούς


Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου (ΜΔΠΠΗ) του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) σε συνεργασία με το Δήμο Σουλίου και τη ΔΕΔΔΗΕ Ηγουμενίτσας, προχώρησε στην τοποθέτηση / αντικατάσταση πέντε (5) νέων, τεχνητών φωλιών πελαργών σε Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Σουλίου (Προδρόμι, Καρβουνάρι, Ξηρόλοφο, Ραχούλι και Κρυσταλλοπηγή). Οι φωλιές τοποθετήθηκαν στις ίδιες θέσεις όπου υπήρχαν οι παλιές, οι οποίες έχρηζαν αντικατάστασης είτε λόγω φθορών από τις έκτακτες καιρικές συνθήκες είτε λόγω πρόκλησης προβλημάτων στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Επιπλέον, η ΜΔΠΠΗ σε συνεργασία με τη ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του Πακέτου Εργασίας 4.5 "Δράσεις Για Την Προστασία Των Πελαργών", του Υποέργου 1 της Πράξης «Διαχειριστικές Δράσεις Προστατευόμενων Περιοχών, Ειδών και Οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης του τέως Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων» του ΕΠ – ΥΜΕΠΕΡΑΑ, τοποθέτησε έξι (6) νέες τεχνητές φωλιές για Πελαργούς (Ciconia ciconia) σε επιλεγμένες θέσεις, όπου είτε έχει γίνει προσπάθεια φωλεοποίησης, είτε υπήρχε παλαιότερα φυσική φωλιά.

Στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων οι εργασίες τοποθέτησης έλαβαν χώρα στις 17 και 22 Μαρτίου στις περιοχές Αμπελιά, Νεοκαισάρεια, Λυκόστομο, Περίβλεπτο και Κάτω Λαψίστα. Στις τεχνητές φωλιές τοποθετήθηκαν λεπτά ξύλα και άχυρο, για δημιουργηθούν φιλικές συνθήκες για τους Πελαργούς και να τους προσελκύσουν. Στην Κάτω Λαψίστα τοποθετήθηκε υλικό και ενισχύθηκε παλιά τεχνητή φωλιά, ενώ πραγματοποιήθηκε καθαρισμός της φυσικής φωλιάς στο Ροδοτόπι.


Ευχαριστούμε θερμά από τον ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων, τη Διευθύντρια Βασιλική Γνωστοπούλου, τον τομεάρχη εκμετάλλευσης κ. Γεώργιο Λιόλιο και το τεχνικό προσωπικό κ.κ. Φερεντίνο Γεώργιο, Βεζύρη Κοσμά, Κυριάκο Μανώλη και Λιόντο Ευάγγελο για την παραχώρηση ειδικού καλαθοφόρου οχήματος και τη συνεχή συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου. Επίσης, ευχαριστούμε από τον ΔΕΔΔΗΕ Ηγουμενίτσας, τον υπεύθυνο υπηρεσίας κ. Καλιαμούρη Θωμά, τον Δήμο Σουλίου, για τη συνεργασία και την κατασκευή τεσσάρων (4) φωλιών και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Δ. Σουλίου κ. Καραγιάννη Ιωάννη, καθώς και το προσωπικό του Δήμου που συμμετείχε ενεργά στη δράση.


Οι Λευκοί Πελαργοί φτάνουν στα τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου και αναχωρούν συνήθως στα μέσα Αυγούστου. Σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσπρωτία, οι ενεργές φωλιές του είδους αριθμούν περί τις 54, οι οποίες «έδωσαν» τελικά 163 νεοσσούς στο σύνολό τους. Οι υγρότοποι στους οποίους βρίσκει την τροφή του ο Πελαργός, από βορειοδυτικά προς νοτιοδυτικά είναι: το δέλτα Καλαμά και οι πλημμυρισμένες υγροτοπικές του εκτάσεις, ο κάμπος Φιλιατών, η λίμνη Λιμνοπούλα, η λίμνη Προντάνη, το έλος Καλοδικίου και το δέλτα Αχέροντα. Η προστασία αυτών των υγροτοπικών εκτάσεων αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για την παροχή άφθονης τροφής στους πελαργούς που προτιμούν την περιοχή μας κάθε χρόνο.

Στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων υπάρχουν 11 ενεργές φωλιές Λευκού Πελαργού, διάσπαρτες σε οικισμούς της περιοχής και μία εντός της πόλης των Ιωαννίνων. Όλες οι υγροτοπικές και αγροτικές εκτάσεις του λεκανοπεδίου αποτελούν περιοχές τροφοληψίας του είδους και είναι σημαντικές για τη διατήρησή του.

Read More »
Τοποθετήθηκαν νέες φωλιές για τους πελαργούς Τοποθετήθηκαν νέες φωλιές για τους πελαργούς Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 11, 2023 Rating: 5

Ο πρόεδρος της Γλυκής για τις δράσεις εξωραϊσμού της κοινότητας ενόψει Πάσχα

Τρίτη, Απριλίου 11, 2023
Ο πρόεδρος της Γλυκής για τις δράσεις εξωραϊσμού της κοινότητας ενόψει Πάσχα


H KOINOTHTA ΓΛYKHΣ ENOΨEI TOY ΠAΣXA KAI THΣ TOYPIΣTIKHΣ ΣEZON ΠOY ΞEKINAEI ΠPOEBH ΣTON KAΘAPIΣMO TΩN KENTPIKΩN OΔΩN.ΣYNEXIΣE ME TON EΛAIOXPΩMATIΣMO KTIPIΩN KAI ΣTAΣEΩN TOY KTEΛ.

ΣYNEXIZEI ME TO KOΨIMO TΩN XOPTΩN ΣTIΣ ΠΛATEIEΣ,TIΣ ΠAIΔIKEΣ XAPEΣ KAI ΣTOYΣ ΠAPAΔPOMOYΣ.EINAI ΣHMANTIKO OI EΠIΣKEΠTEΣ TOY XΩPIOY NA ΦYΓOYN ME TIΣ KAΛYTEPEΣ ENTYΠΩΣEIΣ AΠO TH ΓΛYKH.

TEΛOΣ O ΠPOEΔPOΣ THΣ KOINOTHTAΣ EYXETAI ΣE OΛO TON KOΣMO KAΛO ΠAΣXA KAI XPONIA ΠOΛΛA.
Read More »
Ο πρόεδρος της Γλυκής για τις δράσεις εξωραϊσμού της κοινότητας ενόψει Πάσχα Ο πρόεδρος της Γλυκής για τις δράσεις εξωραϊσμού της κοινότητας ενόψει Πάσχα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 11, 2023 Rating: 5

Σε Ιωάννινα και Μέτσοβο το 37ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων

Τρίτη, Απριλίου 11, 2023
Σε Ιωάννινα και Μέτσοβο το 37ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων


Στην πόλη των Ιωαννίνων και στο Μέτσοβο θα πραγματοποιηθεί φέτος το 37ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων, που αποτελεί την κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση του Βλαχόφωνου Ελληνισμού.

Η σχετική απόφαση πάρθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων και σήμερα ο Πρόεδρος του κ. Μιχάλης Μαγειρίας συνοδευόμενος από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και το Δήμαρχο Μετσόβου κ. Κωνσταντίνο Τζαφέα.

Το Αντάμωμα θα γίνει το τριήμερο 7,8 και 9 Ιουλίου. Η εναρκτήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Ιουλίου στα Ιωάννινα και τις άλλες δύο ημέρες (8 και 9 Ιουλίου) οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Μέτσοβο.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου και ο Δήμαρχος Μετσόβου ευχαρίστησαν το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας για την απόφασή του να πραγματοποιήσει το φετινό Αντάμωμα στην Ήπειρο. Εξήραν το γεγονός ότι το «Αντάμωμα» «επιστρέφει» στην Ήπειρο και ειδικά στην πόλη των Ιωαννίνων, που θα δώσει τη δυνατότητα στις νέες γενιές να γνωρίσουν μέρος των πολιτιστικών δρώμενων του Βλαχόφωνου Ελληνισμού και υποσχέθηκαν να συνδράμουν με κάθε πρόσφορο τρόπο στην επιτυχία των εκδηλώσεων που θα συμβάλουν και στην τουριστική/ πολιτιστική ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής.
Read More »
Σε Ιωάννινα και Μέτσοβο το 37ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων Σε Ιωάννινα και Μέτσοβο το 37ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 11, 2023 Rating: 5

Ευχές του Κέντρου Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ»

Τρίτη, Απριλίου 11, 2023
Ευχές του Κέντρου Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ»


Ο Πρόεδρος Δημήτριος Δημάκος, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και οι Εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ»
Σας εύχονται
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
με Υγεία, Ειρήνη και Αισιοδοξία
Read More »
Ευχές του Κέντρου Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ» Ευχές του Κέντρου Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ» Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 11, 2023 Rating: 5

Ερώτηση Μ. Κάτση για την αναξιοκρατία και τις παρατυπίες κατά τη διαδικασία επιλογής Διευθυντών Σχολείων και Σχολικών Συμβούλων

Τρίτη, Απριλίου 11, 2023
Ερώτηση Μ. Κάτση για την αναξιοκρατία και τις παρατυπίες κατά τη διαδικασία επιλογής Διευθυντών Σχολείων και Σχολικών Συμβούλων


Ερώτηση κατέθεσε ο Μάριος Κάτσης και 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αναξιοκρατία και τις παρατυπίες κατά τη διαδικασία επιλογής Διευθυντών Σχολείων και Σχολικών Συμβούλων.
Στην Ερώτηση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι στους αξιολογικούς πίνακες Σχολικών Συμβούλων, υπάρχουν υποψήφιοι οι οποίοι στη συνέντευξη βαθμολογήθηκαν με παραπάνω από Άριστα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νόμο, η μέγιστη βαθμολογία για τη συνέντευξη είναι «Είκοσι» (20), υπάρχουν όμως παραδείγματα υποψηφίων οι οποίοι έλαβαν μεγαλύτερους βαθμούς, ενώ οι θιγόμενοι ανθυποψήφιοι δεν έλαβαν ποτέ αιτιολογημένη απόρριψη των ενστάσεών τους, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.
Με ευθύνη λοιπόν της Κυβέρνησης, το αίσθημα της αδικίας είναι διάχυτο μεταξύ των στελεχών της Εκπαίδευσης. Μέχρι και σήμερα με προκλητικό τρόπο το καθεστώς Μητσοτάκη εξυπηρετεί, βολεύει και τακτοποιεί γαλάζια παιδιά, ακόμα και στον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα της Δημόσιας Παιδείας.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κα
Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
ΘΕΜΑ: «Αναξιοκρατία και πλήθος παρατυπιών κατά την επιλογή Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Σχολικών Συμβούλων»
Αρκετές είναι οι καταγγελίες, οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το τελευταίο χρονικό διάστημα, σχετικά με τις διαδικασίες επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Σχολικών Συμβούλων. Όπως καταγγέλλεται, η αναξιοκρατία και οι παρατυπίες χαρακτήρισαν την διαδικασία της επιλογής Σχολικών Συμβούλων, με την ανάλογη διαδικασία για τους Διευθυντές να φαίνεται μέχρι στιγμής τουλάχιστον εξίσου προβληματική.
Στις 6 Δεκεμβρίου 2022, αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο οι κατόπιν ενστάσεων αναμορφωμένοι αξιολογικοί πίνακες των Συμβουλίων επιλογής Σχολικών Συμβούλων με βάση την προκήρυξη Φ.351.1/7/45017/ Ε3,18.04.2022, ενώ ακολούθησε η ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος των συνεντεύξεων των υποψηφίων. Οι τελικοί αξιολογικοί πίνακες του Α’ Συμβουλίου επιλογής που αφορούν τους υποψηφίους των περιφερειακών Διευθύνσεων Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας δημοσιεύτηκαν στη «Διαύγεια» στις 29 Μαρτίου 2023.
Το εξόχως παράδοξο έγκειται στο γεγονός ότι, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 32, παρ. 4 του Ν. 4823/2021 η μέγιστη βαθμολογία για τη συνέντευξη είναι «Είκοσι» (20), υπήρξαν υποψήφιοι που βαθμολογήθηκαν με μεγαλύτερο βαθμό! Για παράδειγμα, υποψήφιος με βαθμολογία πριν τη συνέντευξη 33,125 έλαβε από τη συνέντευξη 20,74 και είχε τελική βαθμολογία 53,87, ενώ έτερος υποψήφιος είχε βαθμολογία πριν τη συνέντευξη 27,57 και λαμβάνοντας από τη συνέντευξη 21,13, η τελική βαθμολογία του διαμορφώθηκε στο 48,7. Παράλληλα, οι θιγόμενοι ανθυποψήφιοι δεν έλαβαν ποτέ αιτιολογημένη απόρριψη των ενστάσεών τους, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.
Περαιτέρω, αναφορικά με τη διαδικασία επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, παρατηρήθηκε, για πρώτη φορά, η απουσία εκπροσώπων-αιρετών του κλάδου από τη συγκρότηση των συμβουλίων επιλογής, τα οποία διαμορφώθηκαν μόνο με διορισμένα μέλη, χωρίς την απαιτούμενη κατάρτιση και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα με αδιαφανείς διαδικασίες. Επιπροσθέτως, το Υπουργείο εξακολουθούσε να εκδίδει και να αποστέλλει διευκρινιστικές οδηγίες στις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες, ενώ είχε ήδη ανοίξει η πλατφόρμα και παρά το γεγονός ότι ορισμένοι εκπαιδευτικοί δεν είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν αλλαγές στις αιτήσεις τους, καθώς τις είχαν ήδη οριστικοποιήσει, με αποτέλεσμα τη διαφορετική μοριοδότηση των αντικειμενικών κριτηρίων ανά συμβούλιο επιλογής.
Όπως καθίσταται προφανές, οι διαδικασίες αξιολόγησης και επιλογής κατέστησαν απολύτως διαβλητές, με το αίσθημα της αδικίας να είναι διάχυτο μεταξύ των υποψηφίων. Εν αναμονή της ανάρτησης του τελικού αξιολογικού πίνακα για του Διευθυντές Σχολικών Μονάδων, συνιστά ελάχιστη υποχρέωση του αρμόδιου Υπουργείου να διορθωθούν οι συγκεκριμένες στρεβλώσεις, προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα, όπως αυτό της τραγελαφικής διαδικασίας για την επιλογή Σχολικών Συμβούλων.

Επειδή κατά τις εν λόγω διαδικασίες, οφείλεται να προτάσσονται η επιστημονική-παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτιση (πτυχία, μεταπτυχιακές σπουδές, επιμορφώσεις κ.α.), καθώς και η υπηρεσιακή κατάσταση, καθοδηγητική και διοικητική εμπειρία (διδακτική υπηρεσία, καθοδηγητική, διοικητική εμπειρία κ.α.).
Επειδή η διαφάνεια πρέπει να συνιστά τον κανόνα όσον αφορά την επιλογή στελεχών στον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης.

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για τη διόρθωση των καταγγελλόμενων παρατυπιών στις διαδικασίες επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Σχολικών Συμβούλων;
2) Πώς αιτιολογείται η βαθμολόγηση της συνέντευξης συγκεκριμένων υποψηφίων με βαθμό άνω του 20, ήτοι της ανώτατης βαθμολογίας οριζόμενης από τη νομοθεσία;
3) Για ποιους λόγους δεν εφαρμόστηκε η νομοθεσία, όσον αφορά την αιτιολόγηση της απόρριψης των ενστάσεων;
4) Πώς σκοπεύει να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα στο μέλλον;
Read More »
Ερώτηση Μ. Κάτση για την αναξιοκρατία και τις παρατυπίες κατά τη διαδικασία επιλογής Διευθυντών Σχολείων και Σχολικών Συμβούλων Ερώτηση Μ. Κάτση για την αναξιοκρατία και τις παρατυπίες κατά τη διαδικασία επιλογής Διευθυντών Σχολείων και Σχολικών Συμβούλων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 11, 2023 Rating: 5

ΚΚΕ: Η εμπορευματοποίηση της υγείας στη «λογική κόστους οφέλους», αιτία για την άθλια κατάσταση του Νοσοκομείου Φιλιατών

Τρίτη, Απριλίου 11, 2023
ΚΚΕ: Η εμπορευματοποίηση της υγείας στη «λογική κόστους οφέλους», αιτία για την άθλια κατάσταση του Νοσοκομείου Φιλιατών


"Εξαιρετική εικόνα δήλωσε ότι αποκόμισε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά την επίσκεψη της στο Νοσοκομείο Φιλιατών στο πλαίσιο της οποίας συνομίλησε με τη διοίκηση και προσωπικό του νοσοκομείου, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας και τον Δήμαρχο Φιλιατών..."

Τουλάχιστον προκλητική είναι η παραπάνω δήλωση την στιγμή που η κατάσταση του ΓΝΦ κρίνεται επικίνδυνη, με το νοσοκομείο να κάνει εφημερίες (Μάρτιος) δέκα ημέρες χωρίς γιατρό στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα και πέντε ημέρες χωρίς γιατρό στην ορθοπεδική κλινική, με τις ελλείψεις του προσωπικού να είναι τόσο μεγάλες που χρειάζονται τουλάχιστον εννέα γιατροί από όμορα Κ.Υ. για να καλυφθούν οι ανάγκες 24ωρης εφημερίας. Γενικά το προσωπικό αναγκάζεται να εργάζεται υπο αντίξοες και μη ασφαλείς συνθήκες, σε υποστελεχωμένα τμήματα κάνοντας βάρδιες χωρίς την απαιτούμενη εντεκάωρη ανάπαυση και συνήθως ενας η μια σε απογευματινή και νυχτερινή βάρδια με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και για τους ασθενείς. Και όλα αυτά παρόλο που σήμερα υπάρχουν τεράστια άλματα στην έρευνα, στην επιστήμη, στην τεχνολογία και ενώ υπάρχει ένα πολυάριθμο αξιόλογο υγειονομικό προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων άνεργο.

Τα οξυμένα προβλήματα του νοσοκομείου Φιλιατών και γενικότερα των δημόσιων υπηρεσιών υγείας της χώρας μας δεν αποτελούν “φυσικό” φαινόμενο, κεραυνό εν αιθρία. Είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που αποδέχονται και συγκαλύπτουν οι τοπικές διοικήσεις (Περιφέρεια, Δήμοι). Είναι η πολιτική της ΕΕ, που έχει ως αποτέλεσμα την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των δημόσιων δομών υγείας ώστε να δοθεί χώρος στους επιχειρηματίες της υγείας και τα κέρδη τους. Είναι η πολιτική της συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που απαξίωσε και έκλεισε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, τα άφησε χωρίς προσωπικό. Είναι η πολιτική της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με κριτήρια του “κόστους–οφέλους”, της επιχειρηματικότητας και της ανταποδοτικότητας. Είναι η αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των νοσοκομείων με βάση την ικανότητα προσέλκυσης πελατών και την επίτευξη οικονομικής αποδοτικότητας. Είναι ο νέος νόμος για τη δημόσια υγεία. Όλα αυτά σηματοδοτούν το μέλλον των νοσοκομείων και του νοσοκομείου Φιλιατών.

Κάθε νέα «μεταρρύθμιση» στο χώρο της υγείας, όπως και η πρόσφατη της ΝΔ, η οποία στηρίζεται στους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα την εμπορευματοποίηση της υγείας. Έτσι εξηγείται και η τουλάχιστον υποκριτική αντιπολίτευση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ως κυβέρνηση περιέκοψε κατά 40% (800 εκατ. ευρώ) την κρατική επιχορήγηση στα νοσοκομεία σε 4 χρόνια, γέμισε συμβασιούχους τις δομές υγείας. Ενέταξε στο ΕΣΥ το 1ο νοσοκομείο Ανώνυμη Εταιρεία αυτό της Σαντορίνης.

Με τους αναγκαίους προεκλογικούς «τσακωμούς» τους θέλουν να στήσουν το δόκανο τόσο στους υγειονομικούς που προσπαθούν μέσα στις αντίξοες συνθήκες να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα τους, όσο και στο λαό που ψάχνει τον γιατρό με το κιάλι, βάζει συνεχώς και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, μπαίνει στις λίστες αναμονής, όλο και περισσότερο παραδίδεται ως «λάφυρο» για την αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών στην Υγεία.

Το ΚΚΕ διαφωνεί με αυτή την στρατηγική και καλεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες και τα παιδιά της εργατικής λαϊκής οικογένειας, τους συνταξιούχους σε αγωνιστική συμπόρευση διεκδικώντας: αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην Υγεία, μαζικές προσλήψεις υγειονομικών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ανάπτυξη όλων των απαραίτητων υποδομών και τον σύγχρονο εξοπλισμό τους, αύξηση των αποδοχών των υγειονομικών, πλήρεις και απολύτως δωρεάν παροχές υπηρεσιών σε όλους χωρίς περικοπές και εξαιρέσεις.

Μέσα σε αυτόν τον αγώνα, για ένα άλλο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, με αναπτυγμένο, στελεχωμένο και εξοπλισμένο κρατικό σύστημα ΠΦΥ, που θα έχει ως κριτήριο την έγκαιρη, ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των λαϊκών αναγκών, μπορούν να βρουν λύση τα βάσανα των υγειονομικών και των ασθενών, τα βάσανα του λαού μας.

Καλούμε τους εργαζόμενους να προβληματιστούν μέσα από την κατάσταση που βιώνουν στα νοσοκομεία για το ποιος ευθύνεται τελικά, πως διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις διαιώνισαν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την υποχρηματοδότηση στην υγεία διοχετεύοντας μεγάλο όγκο χρημάτων στους φαρμακοβιομήχανους, στους εφοπλιστές με φοροαπαλλαγές.

Ισχυροποίηση και συμπόρευση με το ΚΚΕ στους αγώνες για δημόσια και δωρεάν υγεία του αλλά και με τη ψήφο στις επερχόμενες εκλογές γιατί θα είναι ισχυροποίηση της μοναδικής φωνής που παλεύει μέσα στη Βουλή, με παρεμβάσεις, νομοσχέδια, ερωτήσεις για τους εργαζόμενους και ταυτόχρονα σε όλους τους χώρους δουλειάς, όπως στα νοσοκομεία, για κάθε τι που προβληματίζει τους εργαζόμενους. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα στείλει ένα μήνυμα καταδίκης της πολιτικής που μας τσακίζει.
Read More »
ΚΚΕ: Η εμπορευματοποίηση της υγείας στη «λογική κόστους οφέλους», αιτία για την άθλια κατάσταση του Νοσοκομείου Φιλιατών ΚΚΕ: Η εμπορευματοποίηση της υγείας στη «λογική κόστους οφέλους», αιτία για την άθλια κατάσταση του Νοσοκομείου Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 11, 2023 Rating: 5

Ευχές από το δήμο Σουλίου

Τρίτη, Απριλίου 11, 2023
Ευχές από το δήμο ΣουλίουRead More »
Ευχές από το δήμο Σουλίου Ευχές από το δήμο Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 11, 2023 Rating: 5

Σελίδες