Θεσπρωτία: Ο οχυρωμένος οικισμός στη χερσόνησο της Λυγιάς

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2022
Ο οχυρωμένος οικισμός της Λυγιάς εκτείνεται στο ανατολικό ήμισυ της ομώνυμης χερσονήσου, στην περιοχή των παλαιών εκβολών του ποταμού Καλαμά. Ο οικισμός ταυτίζεται, πιθανότατα, με την αρχαία πόλη Τορώνη, τμήμα της «Κερκυραϊκής Περαίας», της εκτεταμένης αποικίας που -σύμφωνα με το Θουκιδίδη- ίδρυσαν οι Κερκυραίοι κατά την κλασική περίοδο στις θεσπρωτικές ακτές. Αποτελείται από τρία διαδοχικά οχυρωμένα τμήματα, που ονομάζονται συμβατικά Κάστρα Α, Β και Γ και φέρουν ισχυρές ισοδομικές -ως επί το πλείστον- οχυρώσεις του 5ου και πρώιμου 4ου αι. π.Χ. Τμήματά τους πιθανότατα επισκευάστηκαν ή ανακατασκευάστηκαν κατά την ύστερη κλασική και ελληνιστική εποχή, ενώ υπάρχουν και κάποιες επεμβάσεις των ρωμαϊκών, πιθανόν, χρόνων. Εκτός από τις οχυρώσεις, ελάχιστες πληροφορίες έχουμε για την πολεοδομική οργάνωση του οικισμού, καθώς δεν έχει γίνει έρευνα στα λιγοστά κτιριακά κατάλοιπα που είναι σήμερα ορατά στο χώρο.

http://igoumenitsamuseum.gr/images/text_images/15842617665388656a795f35.82849291.jpg
Τμήμα του τείχους στο Κάστρο Α
Το Κάστρο Α είναι το ανατολικότερο και μικρότερο σε έκταση από τα τρία κάστρα του οικισμού. Περιβάλλεται από ισχυρό τείχος κατασκευασμένο με δύο διαφορετικά συστήματα τειχοποιίας. Στην περισσότερο επιμελημένη ανατολική και νότια πλευρά ακολουθήθηκε το ισοδομικό σύστημα, ενώ η δυτική και βόρεια πλευρά έχει αμελέστερη κατασκευή με μικρούς αδρά κατεργασμένους ορθογώνιους λίθους. Η δυτική βατή πλευρά της οχύρωσης ενισχύεται με προτείχισμα, ενώ στον χώρο μεταξύ προτειχίσματος και οχύρωσης σώζεται ορθογώνιο κτίριο, ίσως προμαχώνας, και διακρίνονται τα κατάλοιπα αρκετών άλλων κτισμάτων. Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκαν αναλημματικοί τοίχοι, παράλληλοι προς την ανατολική οχύρωση, κατασκευασμένοι από μεγάλους γωνιόλιθους. Η αμυντική ικανότητα των τειχών ενισχύεται από ημικυκλικούς ή ορθογώνιους πύργους. Η πρόσβαση στον τειχισμένο οικισμό εξασφαλιζόταν με τέσσερις πύλες. Η κύρια πύλη της οχύρωσης βρίσκεται στα ανατολικά μεταξύ ενός ορθογώνιου και ενός ημικυκλικού πύργου και ήταν, πιθανότα, τοξωτή.
http://igoumenitsamuseum.gr/images/text_images/103006431353886579ad0fb7.74559659.jpg
Ημικυκλικός πύργος στο Κάστρο Α

Ο οικισμός εκτείνεται σε επίπεδη, στο μεγαλύτερο τμήμα της, έκταση στην κορυφή του λόφου. Μια κεντρική οδική αρτηρία, πλάτους 5 μ., ξεκινούσε από την ανατολική πύλη, διέσχιζε όλον τον οικισμό και κατέληγε στο υψηλότερο σημείο του στα δυτικά, όπου είχε οικοδομηθεί μεγάλων διαστάσεων κτιριακό συγκρότημα,πιθανόν δημόσιου χαρακτήρα. Σε όλη την έκταση του οικισμού διακρίνονται θεμέλια οικημάτων.

Δυτικά του Κάστρου Α βρίσκεται το Κάστρο Β. Η ανατολική και η νοτιοανατολική πλευρά της οχύρωσης έχουν κατασκευαστεί κατά το ισοδομικό σύστημα, όπως και η ανατολική και νότια πλευρά του Κάστρου Α. Οι υπόλοιπες πλευρές χαρακτηρίζονται από αμελέστερη κατασκευή με αδρούς λίθους, ενώ στη βόρεια πλευρά ξεχωρίζει ένα τμήμα, πιθανόν μεταγενέστερη επισκευή, κατασκευασμένο κατά το πολυγωνικό σύστημα. Η αμυντική ικανότητα του τείχους ενισχύεται από θλάσεις και από ορθογώνιους και ημικυκλικούς πύργους. Στα νότια ενδέχεται να ανοιγόταν μια πύλη, που οδηγούσε στην ακτή. Στην ανατολική πλευρά του κάστρου Β παρατηρείται ανακατασκευή, με τη χρήση μικρού μεγέθους ορθογώνιων λίθων και κονιάματος ως συνδετικού υλικού, που χρονολογείται, πιθανόν, στους ρωμαϊκούς χρόνους

http://igoumenitsamuseum.gr/images/text_images/864947772538865844c5515.93098523.jpg
Κάστρο Γ. Αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, πιθανόν από αρχαία λιμενική εγκατάσταση

Στα δυτικά του Κάστρου Β διασώζονται, εξαιρετικά αποσπασματικά, κατάλοιπα από την οχύρωση του Κάστρου Γ. Το τείχος είναι πρόχειρης κατασκευής από αδρούς λίθους, με εξαίρεση τη δυτική πλευρά όπου ακολουθείται ένα επιμελέστερο οικοδομικό σύστημα, ανάλογο με εκείνο της δυτικής πλευράς του Κάστρου Α. Στο εσωτερικό του Κάστρου Γ απουσιάζουν τα κτιριακά κατάλοιπα. Βόρεια της οχύρωσης του Κάστρου Γ, σε έναν από τους όρμους της χερσονήσου, σώζεται τμήμα ισοδομικού τοίχου κατά μήκος της ακτής, που αποτελεί, πιθανότατα, κατάλοιπο λιμενικών εγκαταστάσεων.

Πρόσβαση: Η Λυγιά βρίσκεται, περίπου, 8 χλμ. βορειοδυτικά της Ηγουμενίτσας. Ο επισκέπτης ακολουθεί τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς την παραλία Δρέπανο - Μακρυγιάλι. Φτάνοντας στον υποσταθμό της ΔΕΗ ακολουθεί το δρόμο προς τα αριστερά του, ο οποίος οδηγεί στο βορειοδυτικό άκρο της παραλίας, στους πρόποδες του υψώματος του Κάστρου Α της Λυγιάς.
 
Read More »
Θεσπρωτία: Ο οχυρωμένος οικισμός στη χερσόνησο της Λυγιάς Θεσπρωτία: Ο οχυρωμένος οικισμός στη χερσόνησο της Λυγιάς Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2022 Rating: 5

Ισόπαλος σε φιλικό αγώνα ο Θεσπρωτός

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2022
Ισόπαλος σε φιλικό αγώνα ο Θεσπρωτός


Βελτιωμένος σε σχέση με τον προηγούμενο φιλικό αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα, εμφανίστηκε ο Θεσπρωτός στη φιλική αναμέτρηση με τον Παναιτωλικό (2-2) η οποία διεξήχθη στο προπονητικό Κέντρο Emileon στο Αγρίνιο.

Τα γκολ για τον Θεσπρωτό πέτυχαν οι Λύγκας και Μπίκας και για την ομάδα του Αγρινίου οι Τσιγγάρας και Μαλής.

Λόγω της αλλαγής ημέρας του αγώνα του Παναιτωλικού με την ΑΕΚ, ο Γιάννης Αναστασίου χρησιμοποίησε ένα ιδιαίτερα αξιόμαχο σύνολο, με τους Βαρόνε, Τσιγγάρα, Μαλή και Λιάβα που επανέρχονται από μακροχρόνιους τραυματισμούς να συμμετέχουν στην 11άδα.

Η ομάδα του Αγρινίου αγωνίστηκε με την ακόλουθη σύνθεση: Στεργιάκης, Μπακάκης, Λιάβας, Μαλής, Χουχούμης, Μάρτενσον, Τσιγγάρας (72’ Σενγκέλια), Βαρόνε, Ξενιτίδης, Κολοβός, Πέδρο.

Αντίπαλος του Θεσπρωτού στο επόμενο προπονητικό τεστ θα είναι η ομάδα της Καστοριάς την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου.
Read More »
Ισόπαλος σε φιλικό αγώνα ο Θεσπρωτός Ισόπαλος σε φιλικό αγώνα ο Θεσπρωτός Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2022 Rating: 5

Στην εκπομπή Σαββατοκύριακο με το Μάνεση οι Γαρίδες Θεσπρωτίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2022
Στην εκπομπή Σαββατοκύριακο με το Μάνεση οι Γαρίδες Θεσπρωτίας (ΒΙΝΤΕΟ)Read More »
Στην εκπομπή Σαββατοκύριακο με το Μάνεση οι Γαρίδες Θεσπρωτίας (ΒΙΝΤΕΟ) Στην εκπομπή Σαββατοκύριακο με το Μάνεση οι Γαρίδες Θεσπρωτίας (ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2022 Rating: 5

Συνεχίζεται τη Δευτέρα για 4η ημέρα η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2022

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2022
Συνεχίζεται τη Δευτέρα για 4η ημέρα η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2022


4η Ημέρα δράσεων Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας:

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 17:00: Συνδυάζω και μετακινούμαι στον χώρο και τον χρόνο.

Τη Δευτέρα 19 Σεπτέμβριου θα πραγματοποιηθεί η δράση «Συνδυάζω βιώσιμους τρόπους μετακίνησης για να μεταφερθώ από το παρόν στο παρελθόν: Επίσκεψη στον Πύργο Ραγίου με ποδήλατο, αστικό λεωφορείο ή συνδυασμό τους».

Στο πλαίσιο της εν λόγω δράσης θα συνδυάσουμε διαφορετικούς τρόπους μετακίνησης για να φτάσουμε από την Ηγουμενίτσα στον Πύργο Ραγίου μεταβαίνοντας:

· Είτε με ποδήλατο από την κεντρική Παιδική Χαρά

· Είτε με το Αστικό από το ΚΤΕΛ ή τις ενδιάμεσες στάσεις (Η μετάβαση με το αστικό είναι δωρεάν).

· Είτε με συνδυασμό Ποδηλάτου και Αστικού. Μετάβαση με το ποδήλατο μέχρι και το Κάμπινγκ, όπου οι συμμετέχοντες θα κλειδώσουν τα ποδήλατα σε ασφαλή χώρο και έπειτα, θα επιβιβαστούν στο αστικό για μετάβαση στο Πύργο Ραγίου.

Θα ακολουθήσει επίσκεψη και περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Πύργου Ραγίου, ενώ η επιστροφή θα γίνει με τους ίδιους τρόπους.

Οι ώρες και τα σημεία αναχώρησης αποτυπώνονται παρακάτω:
Ηγουμενίτσα – Πύργος Ραγίου, με Αστικό
17:00 ΚΤΕΛ Ηγουμενίτσας
17:04 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας
17:07 49 Μαρτύρων & Αθηνάς
17:15 Πλατεία Δημαρχείου
17:20 Κεντρική παιδική χαρά
17:25 Δημοτικό Στάδιο Ηγουμενίτσας
17:30 Νέες Εργατικές Κατοικίες
17:35 Κάμπινγκ Δρεπάνου
17:50 Πύργος Ραγίου

Ηγουμενίτσα – Πύργος Ραγίου, με Ποδήλατο,
17:00 Κεντρική παιδική χαρά
17:30 Κάμπινγκ Δρεπάνου (απαιτείται να έχουν κλειδαριά όσοι αφήσουν τα ποδήλατα)
17:35 Επιβίβαση στο αστικό
17:50 Πύργος Ραγίου

Επιστροφή
Πύργος Ραγίου – Ηγουμενίτσα
· με αστικό
18:50 Πύργος Ραγίου - Κάμπινγκ Δρεπάνου - Νέες Εργατικές Κατοικίες - Δημοτικό Στάδιο - Κεντρική παιδική χαρά – Πάνθεον - 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας - ΚΤΕΛ Ηγουμενίτσας

· με Ποδήλατο
18:50 Πύργος Ραγίου
19:10 Κάμπινγκ Δρεπάνου
19:45 Κεντρική παιδική χαρά

* Όσοι ενήλικες επιθυμούν, μπορούν εναλλακτικά να πραγματοποιήσουν ολόκληρη τη διαδρομή μόνο με ποδήλατο
* Υποχρεωτική χρήση κράνους στους ποδηλάτες
* Λουκέτο ποδηλάτου για όσους αφήσουν το ποδήλατό τους στο Κάμπινγκ Δρεπάνου για να συνεχίσουν με το αστικό

Οι συμμετέχοντες στις δράσεις μπαίνουν στην κλήρωση δύο ποδηλάτων, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα λήξης της Ε.Ε.Κ., λαμβάνοντας ένα κουπόνι συμμετοχής ανά δράση.
Read More »
Συνεχίζεται τη Δευτέρα για 4η ημέρα η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2022 Συνεχίζεται τη Δευτέρα για 4η ημέρα η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2022 Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2022 Rating: 5

Θέσεις κοινωνικών λειτουργών για τη στελέχωση δομών ασυνόδευτων ανηλίκων σε Ηγουμενίτσα και Ιωάννινα

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2022
Θέσεις κοινωνικών λειτουργών για τη στελέχωση δομών ασυνόδευτων ανηλίκων σε Ηγουμενίτσα και Ιωάννινα


Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (ICSD)» ανακοινώνει την πρόσληψη με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης δύο (2) ατόμων ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών για τη στελέχωση Δομών Ασυνόδευτων Ανηλίκων που λειτουργεί στα Ιωάννινα και στην Ηγουμενίτσα. Συγκεκριμένα οι δύο εργαζόμενοι θα στελεχώσουν τις Δράσεις «ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5163971 και «ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΙΚΟΧΩΡΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5163970 που χρηματοδοτούνται από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου του ΕΠΑ 2021-2025.

Για να δείτε τις αναλυτικές προσκλήσεις επιλογής προσωπικού παρακαλούμε πατήστε εδώ:

Για να κατεβάσετε το έντυπο της Αίτησης Συμμετοχής παρακαλούμε πατήστε εδώ:
Read More »
Θέσεις κοινωνικών λειτουργών για τη στελέχωση δομών ασυνόδευτων ανηλίκων σε Ηγουμενίτσα και Ιωάννινα Θέσεις κοινωνικών λειτουργών για τη στελέχωση δομών ασυνόδευτων ανηλίκων σε Ηγουμενίτσα και Ιωάννινα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2022 Rating: 5

Μήνυμα Μ. Κάτση για τον εορτασμό της ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, στη Νέα Σελεύκεια

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2022
Μήνυμα Μ. Κάτση για τον εορτασμό της ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, στη Νέα Σελεύκεια


100 χρόνια συμπληρώθηκαν από τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μ. Ασίας από τις πατρογονικές τους εστίες. Η ιστορική μνήμη της μεγάλης καταστροφής, του πόνου, και των φρικαλεοτήτων που υπέστησαν οι ελληνικοί πληθυσμοί, είναι χρέος μας να παραμείνει ισχυρή και να μην ξεθωριάσει. Ειδικά σήμερα όπου καλούμαστε να αμυνθούμε έναντι σε κάθε είδους ιστορικό αναθεωρητισμό.

Η μαύρη αυτή επέτειος γίνεται όμως αφορμή ώστε να συλλογιστούμε και κάτι ακόμα. Το πώς δηλαδή αυτοί οι πρόσφυγες που έφτασαν στη σύγχρονη Ελλάδα, μέσα από το πείσμα, την εργατικότητα και το πολιτιστικό φορτίο που κουβαλούσαν, πέρασαν από την ανέχεια και την απόγνωση, στη δημιουργία και την προκοπή. Η ιστορική δικαίωση αυτών των ανθρώπων και όσων χάθηκαν άδικα, όχι μόνο δεν καλλιεργεί τη μισαλλοδοξία, αλλά είναι το όχημα ώστε να υπάρξει ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία των λαών.
Read More »
Μήνυμα Μ. Κάτση για τον εορτασμό της ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, στη Νέα Σελεύκεια Μήνυμα Μ. Κάτση για τον εορτασμό της ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, στη Νέα Σελεύκεια Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2022 Rating: 5

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε 81χρονος από τη θάλασσα

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2022
Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε 81χρονος από τη θάλασσα


Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες εχτές, από την θαλάσσια περιοχή “ΚΑΣΤΡΟΣΥΚΙΑΣ” Πρέβεζας, 81χρονος ημεδαπός.
Ο ανωτέρω διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γ.Ν. Πρέβεζας , όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Από το Λιμεναρχείο Πρέβεζας που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.
Read More »
Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε 81χρονος από τη θάλασσα Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε 81χρονος από τη θάλασσα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2022 Rating: 5

ΕΛΜΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: "Απαιτούμε άμεση άρση των τιμωρητικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους συναδέλφους"

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2022
ΕΛΜΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: "Απαιτούμε άμεση άρση των τιμωρητικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους συναδέλφους"Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς προκαλεί έκπληξη η απόφαση της κυβέρνησης για υποχρεωτική εβδομαδιαία διενέργεια εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου των μη εμβολιασμένων εκπαιδευτικών και κάλυψη του κόστους με δική τους δαπάνη.
Όταν το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας εισέρχεται ελεύθερα στα σχολεία, τα διαγνωστικά τέστς και η χρήση μάσκας είναι προαιρετικά, τα επιβεβαιωμένα περιστατικά μπορούν να επιστρέφουν στα σχολεία μετά την παρέλευση πέντε (5) ημερών ακόμη κι αν ο διαγνωστικός έλεγχος είναι θετικός, οι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι νοσούν και μεταδίδουν τον ιό, τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό περιορίζονται ή καταργούνται, δεν είναι κατανοητή η σκοπιμότητα της απόφασης για υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο των μη εμβολιασμένων εκπαιδευτικών.
Η χρήση του εμβολιασμού σαν μέσου για την αντιμετώπιση της πανδημίας φαίνεται να μετατρέπεται σε μέτρο για τιμωρητικές αποφάσεις, κοινωνικό διαχωρισμό και όξυνση διχαστικών πρακτικών. Αδυνατούμε να ερμηνεύσουμε την απόφαση για υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο των ανεμβολίαστων σαν προσπάθεια επιβολής της συμμόρφωσης και εξουδετέρωσης κάθε μορφής αντίδρασης.
Καλούμε την κυβέρνηση αφού λάβει υπόψη ότι οι τιμωρητικές ρυθμίσεις στον εκπαιδευτικό χώρο προσωρινά μόνο αποτελέσματα έχουν, να άρει την παράδοξη απόφαση που προκαλεί οικονομική αφαίμαξη και ψυχική ταλαιπωρία στους συναδέλφους μας.
Read More »
ΕΛΜΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: "Απαιτούμε άμεση άρση των τιμωρητικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους συναδέλφους" ΕΛΜΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: "Απαιτούμε άμεση άρση των τιμωρητικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους συναδέλφους" Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2022 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Είχε κρυμμένους στο φορτηγό 5 αλλοδαπούς

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2022
Ηγουμενίτσα: Είχε κρυμμένους στο φορτηγό 5 αλλοδαπούς


Στη σύλληψη πέντε (05) αλλοδαπών καθώς και του 60χρονου αλλοδαπού διακινητή τους, προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας. 
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής με τη συνδρομή υπαλλήλου ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας του λιμένα στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 60χρονος οδηγός Φ/Γ οχήματος με επικαθήμενο, μετέφερε στο χώρο του επικαθήμενου τους πέντε (05) αλλοδαπούς, οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό να τους μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό. 
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω Φ/Γ όχημα – επικαθήμενο.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Είχε κρυμμένους στο φορτηγό 5 αλλοδαπούς Ηγουμενίτσα: Είχε κρυμμένους στο φορτηγό 5 αλλοδαπούς Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2022 Rating: 5

Συλλυπητήρια του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας για των απώλεια συναδέλφου τους

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2022
Συλλυπητήρια του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας για των απώλεια συναδέλφου τους


Το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια όλων των συναδέλφων στην οικογένεια και τους οικείους του συναδέλφου Βασίλης Μπίκας , που έφυγε πρόωρα και αναπάντεχα από κοντά μας.
Ο συνάδελφος υπηρετούσε στο Νομικό Πρόσωπο Αρωγή Δήμου Σουλίου ως εργάτης γενικών καθηκόντων .
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, ώρα 17.00 στην εκκλησία Αγίου Νικολάου Χρυσαυγής .
Θα τον θυμόμαστε με αγάπη και εκτίμηση.

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΕΓΓΟΥΝΗ ΣΟΦΙΑ
Read More »
Συλλυπητήρια του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας για των απώλεια συναδέλφου τους Συλλυπητήρια του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας για των απώλεια συναδέλφου τους Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2022 Rating: 5

Παλιά Σαγιάδα Θεσπρωτίας: Το εγκαταλελειμμένο χωριό με την πλούσια ιστορία

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2022
Παλιά Σαγιάδα Θεσπρωτίας: Το εγκαταλελειμμένο χωριό με την πλούσια ιστορία

Φωτογραφίες - Γιώργος Μαλαμίδης

Η Παλιά Σαγιάδα συναντάται πάνω στην πλαγιά του βουνού στο δεξί χέρι, καθώς κατευθυνόμαστε προς το όμορφο ψαροχώρι της Σαγιάδας. 
Ένα εγκαταλελειμμένο χωριό με πλούσια ιστορία. 

Η μετάβαση στο χώρο του οικισμού μπορεί να γίνει με αυτοκίνητο μέχρι ενός σημείου και από εκεί και πέρα προτείνεται πεζοπορία. 

Το χωριό κάηκε από τους Γερμανούς κατακτητές το 1943 και έκτοτε εγκαταλείφθηκε. 

Οι κάτοικοι σκορπίστηκαν στα γύρω χωριά, αλλά και στην Κέρκυρα. 

Το 1950 το κράτος παραχώρησε στους κατοίκους λίγα σπίτια στην παραλία και έτσι αναπτύχθηκε το νέο χωριό, η σημερινή Σαγιάδα. 

Στην κεντρική πλατεία του χωριού στέκεται ακόμη η γραφική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με μοναδικές τοιχογραφίες, ενώ υπάρχει και η παλιά βρύση με ονομασία «Πιάδι». 

Αξίζει να αναφερθεί ότι τον 19ο αιώνα η Παλιά Σαγιάδα καταστράφηκε από ισχυρούς σεισμούς δύο φορές, όμως οι κάτοικοι τη ξανάχτισαν. 

Η θέα από το χωριό προς το δέλτα του Καλαμά και την Σαγιάδα είναι υπέροχη. 

Κάθε καλοκαίρι στις 26 Ιουλίου, της Αγίας Παρασκευής, γίνεται παραδοσιακό πανηγύρι στο χωριό.

Read More »
Παλιά Σαγιάδα Θεσπρωτίας: Το εγκαταλελειμμένο χωριό με την πλούσια ιστορία Παλιά Σαγιάδα Θεσπρωτίας: Το εγκαταλελειμμένο χωριό με την πλούσια ιστορία Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2022 Rating: 5

Χωρίς τέλος η καταστροφή των πλατάνων της Ηπείρου

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2022
Χωρίς τέλος η καταστροφή των πλατάνων της Ηπείρου


Συνεχίζει την καταστροφική του επέμβαση ο μύκητας των πλατάνων, ο οποίος έχει γίνει αιτία να αποδεκατιστούν χιλιάδες δέντρα στην Ήπειρο . 
Η εικόνα στο πλατανόδασος του Αγίου Γεωργίου στη Φιλιππιάδα και σε πολλά ακόμη σημεία είναι απογοητευτική και αντικατοπτρίζει το μέγεθος του προβλήματος που διογκώνεται μέρα με τη μέρα.
Η εμφάνιση του καταστροφικού μύκητα έγινε το 2010 και κάθε χρόνο χρειάζεται να απομακρυνθούν περίπου 500 πλατάνια τα οποία έχουν νοσήσει και έχουν ξεραθεί. 
Η ασθένεια έφτασε στην περιοχή μας μέσω μολυσμένων μηχανημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για τις εργασίες στην Εγνατία Οδό και η σωστή απολύμανσή τους παραμένει ένας από τους βασικούς τρόπους για να μη μεταδοθεί η νόσος σε όσα δέντρα έχουν απομείνει.
Read More »
Χωρίς τέλος η καταστροφή των πλατάνων της Ηπείρου Χωρίς τέλος η καταστροφή των πλατάνων της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2022 Rating: 5

Η ιστορία μιας «πράσινης επένδυσης» και ο ρόλος της Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσας

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2022
Η ιστορία μιας «πράσινης επένδυσης» και ο ρόλος της Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσας


Στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας ήλθε στις 28/08/22 για έγκριση Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που αφορά την κατασκευή «ομάδας φωτοβολταϊκών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, 91 ιδιωτών-παραγωγών , συνολικής ισχύος 45,479 MW» στην περιοχή Μαργαριτίου του Δήμου Ηγουμενίτσας. Στην συνεδρίαση δεν πάρθηκε απόφαση γιατί δεν είχε σταλεί η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Μαργαριτίου. Ωστόσο το θέμα συζητήθηκε (586) Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας 13/2022 - YouTube από το 1:47 λεπτό στο video).
Το θέμα ήλθε πάλι στο Δ.Σ. μετά την συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου στις 14/09/22. Το Τ.Σ. Μαργαριτίου σε συνεδρίαση του απέρριψε ΟΜΟΦΩΝΑ την ΜΠΕ.
Το Δ.Σ. όμως ενέκρινε κατά πλειοψηφία την ΜΠΕ, μολονότι είχε απορρίψει προηγούμενες επενδύσεις στην περιοχή Μαργαριτίου που θεωρείται κορεσμένη (586) Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας 14/2022 - YouTube από το 50’ στο video).
Η Παράταξη του Δημάρχου υπερψήφισε επιχειρηματολογώντας υπέρ της «πράσινης ανάπτυξης» επισείοντας τον κίνδυνο της «κλιματικής αλλαγής» .
Η δε παράταξη με επικεφαλής τον Γ. Γόγολο , που μέχρι τότε κονταρομαχούσε με τον δήμαρχο περί «όνου σκιάς», συμφωνώντας τόνισε το συμμετοχικό του εγχειρήματος και το ότι θα είναι ντόπιοι οι «επενδυτές» και μάλιστα κατά δήλωση τους εργαζόμενοι στον πρωτογενή τομέα. (Να θυμίσουμε ότι στελέχη της παράταξης πρωτοστατούσαν στην δημιουργία εταιρείας που θα αγόραζε το πλειοψηφικό πακέτο της ΟΛΗΓ Α.Ε.)
Η Λ.Σ. υπερψήφισε την πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου του Μαργαριτίου, καταψηφίζοντας την ΜΠΕ. 
Τονίσαμε ότι τις ευθύνες της Κυβέρνηση και Ε.Ε. για την «πράσινη μετάβαση». 
Οτι αιτία της ενεργειακής φτώχιας του λαού είναι η απελευθέρωση της ενέργειας, το εμπόριο ρύπων, τα πράσινα τέλη , η απολιγνιτοποίηση , το χρηματιστήριο ενέργειας κλπ. 
Επίσης τονίσαμε την υποκρισία της Ε.Ε. και κυβέρνησης περί κλιματικής αλλαγής ,όταν βαφτίζει ΑΠΕ την παραγωγή ρεύματος από την πυρηνική ενέργεια, όταν πρωτοστατεί στους πολέμους, όταν φέρνει το πανάκριβο LNG τις ΗΠΑ επιβαρύνοντας το περιβάλλον, όταν ζητά να αλλάξουν οι καυστήρες από φυσικού αερίου σε πετρελαίου κλπ. 
Πιστεύοντας δε ότι απευθυνόμαστε σε αγρότες και κτηνοτρόφους τους επισημάναμε τους οικονομικούς κινδύνους του εγχειρήματος, γιατί στον καπιταλισμό «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό» και στην μάχη για την απορρόφηση των 30 δις ευρώ του ταμείου ανάκαμψης της Ε.Ε. αντιμάχονται καρχαρίες που θα τους κάνουν μια μπουκιά. 
Φέραμε δε σαν παράδειγμα τις “Μινωικές Γραμμές” που κατέληξαν στα χέρια του GRIMALDI, ο οποίος σήμερα διεκδικεί το λιμάνι της πόλης μας
Ωστόσο τα δεδομένα ήταν διαφορετικά. 
Το Δ.Σ. εξαπατήθηκε. 
Όπως προκύπτει από τον κατάλογο των 91 «παραγωγών» που ο Δήμαρχος στην συνεδρίαση δεν παρουσίασε ούτε ντόπιοι είναι όλοι, ούτε κτηνοτρόφοι. (Μικρός ο τόπος και γνωριζόμαστε πολύ καλά).
Λογικό ,που να βρούνε οι αγρότες χρήματα για «την ιδία συμμετοχή» και εγγυητικές επιστολές τραπεζών, όταν είναι γνωστή η άθλια οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων; 
Ωστόσο ο εκπρόσωπος τους που μας συστήθηκε κτηνοτρόφος μας διαβεβαίωσες ότι το 80% είναι του πρωτογενούς τομέα. 
Μας διαβεβαίωσαν ότι μόνο αυτοί οι 91 χωράνε στην επένδυση και δεν μπορεί να προστεθούν άλλοι. (Όλα αυτά είναι στα video των συνεδριάσεων που επισυνάπτονται). 
Ωστόσο σε υπόμνημα της γεωπεριβαλλοντικης μελέτης που έστειλε ο μελετητής μετά από αίτηση Περιφερειακής Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης, μέλους της Επιτροπής Περιβάλλοντος Ηπείρου όπου θα συζητηθεί η ΜΠΕ, εμφανίζεται σαν 92ος επενδυτής ο ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ.
Αυτό πια και αν δεν ήταν κεραυνός. 
Συνεδριάσαμε σαν Δ.Σ. δύο φορές με θέμα την ΜΠΕ και είχαμε άγνοια της συμμετοχής του δήμου. 
Έπρεπε να παρέμβει η Λ.Σ. στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου για να το μάθουμε.

Από αυτό το γεγονός προκύπτουν μια σειρά ερωτήματα:
1) Γιατί ο Δήμαρχος δεν το ανέφερε στην εισήγηση;(σσ η εισήγηση του δήμαρχου λείπει από το video)
2) Γιατί ο Δήμαρχος όταν προκλήθηκε από συνάδελφο, μέλος του Δ.Σ., να μας πει ποιοί είναι αυτοί οι 91 το απέφυγε; (Μάλιστα στην απάντηση του εμφανίστηκε σαν αντίπαλος των μεγάλων επιχειρήσεων)
3) Ποιος αποφάσισε να συμμετέχει ο δήμος μας στο εγχείρημα των 91; Ποιο όργανο συνεδρίασε για αυτό; Πότε; Γιατί δεν ενημερώθηκαν οι Δ.Σ.;
5) Η απόφαση που πάρθηκε ισχύει με βάση την μελέτη για τους 91 όπως αναφέρονται στην εισήγηση και στην ΜΠΕ. Ισχύει η ίδια απόφαση και για 92 παραγωγούς; Αφού το Δ.Σ. με βάση άλλα δεδομένα αποφάσισε. Η επιτροπή περιβάλλοντος στην περιφέρεια για ποια ΜΠΕ θα πάρει απόφαση; Μπορεί να πάρει για τους 92; Αν ναι πώς; Αφού στην διαβούλευση άλλη μελέτη συζητήθηκε.

Προφανώς υπάρχει μείζον θέμα τάξης και λειτουργίας του δήμου όπως και παραπλάνηση του Δ.Σ αλλά κυρίως πάρα πέρα υποβάθμισης του.
Ξανά ρωτάμε για ποιον λόγο υπήρξε αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά;
Σε κάθε περίπτωση η Δ.Α είναι υπόλογη και πρέπει να δώσει εξηγήσεις τόσο στο Δ.Σ όσο και στους κατοίκους του δήμου μας που απειλούνται με ενεργειακή φτώχεια και πρόσθετα χαρατσώματα από τον δήμο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλούμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα του δήμου μας σε αγώνα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας:
-Για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο άμεσης αξιοποίησης όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας, - όπως ο λιγνίτης, υδροηλεκτρισμός, γεωθερμία, ΑΠΕ - με περιβαλλοντικούς όρους και χωροταξικό σχεδιασμό κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη» και το εμπόριο ρύπων.
-Για κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής.
-Για απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, που τελικά τις πληρώνει ο λαός, ενώ τμήματα του κεφαλαίου θησαυρίζουν από τη µεταφορά του πανάκριβου αµερικανικού LNG.
-Για κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
-Για γενναία μείωση και πλαφόν στην τιµή του ηλεκτρικού ρεύµατος και του φυσικού αερίου.
-Για κατάργηση της χρέωσης του χαρατσιού των ΑΠΕ στους λογαριασµούς ρεύµατος.
-Καµία διακοπή ρεύµατος σε όσους δεν µπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασµούς.

ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΟΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ

Ηγουμενίτσα 17/09/2022
Για την Λαϊκή Συσπείρωση
Δώρης Δήμας

Η απάντηση του μελετητή της ΜΠΕ προς το την επιτροπή περιβάλλοντος του Π.Σ. Ηπείρου:

Read More »
Η ιστορία μιας «πράσινης επένδυσης» και ο ρόλος της Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσας Η ιστορία μιας «πράσινης επένδυσης» και ο ρόλος της Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2022 Rating: 5

Συνεδριάζει την Πέμπτη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σουλίου

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2022
Συνεδριάζει την Πέμπτη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σουλίου


Παρακαλούμε να συμμετάσχετε σε τακτική συνεδρίαση , που θα διεξαχθεί ME ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ, στις 22 Σεπτεμβρίου 2022, ημέρα Πέμπτη και ώρα 9.00΄, για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης :
 1. Έγκριση πρακτικού I αξιολόγησης φακέλων δικαιολογητικών συμμετοχής & οικονομικών προσφορών του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού (Α/Σ: 191150)
 2. «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΟΔΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ/ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ».-
 3. Χορήγηση 1ης παράτασης σύμβασης Υπηρεσίας : «Παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου (Ωρίμανση Έργων) ».
 4. Χορήγηση 1ης παράτασης σύμβασης Προμήθειας : «Προμήθεια απορριμματοφόρων και λοιπών οχημάτων αποκομιδής μεταφοράς απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών (προμήθεια απορριμματοφόρου)» του Δήμου Σουλίου».
 5. Συγκρότηση επιτροπής διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση για την υπηρεσία με τίτλο: «Βασικός μελετηρής του έργου : ΚΤΙΡΙΟ ΒΟΥΛΓΑΡΗ: ΚΤΙΡΙΑΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ».
 6. Έγκριση της αριθ. 21/2022 απόφασης ΝΠΔΔ «ΑΡΩΓΗ», περί τροποποίησης προϋπ/σμού οικ. έτους 2022.
 7. Έγκριση Πρωτοκόλλου ελέγχου χρηματικής διαχείρισης Δήμου Σουλίου, μηνός Ιουνίου 2022.
 8. Εξειδίκευση πιστώσεων προϋπ/σμού οικ. έτους 2022.
 9. Παροχή εξουσιοδότησης για παράσταση ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κερκύρας (Αγωγή αποζημίωσης Σ. Μ ) .
 10. Παροχή εξουσιοδότησης για παράσταση ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κερκύρας ( αγωγή Μ. Κ και λοιποί ).
 11. Παροχή εξουσιοδότησης για παράσταση ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κερκύρας ( αγωγή Γ. Π και λοιποί ) .

Ο Δήμαρχος , ως Πρόεδρος της Ο.Ε
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Read More »
Συνεδριάζει την Πέμπτη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σουλίου Συνεδριάζει την Πέμπτη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2022 Rating: 5

Ο επιθετικός Ιορδάνης Αδαμάκης νέο μεταγραφικό απόκτημα του Θεσπρωτού

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2022
Ο επιθετικός Ιορδάνης Αδαμάκης νέο μεταγραφικό απόκτημα του Θεσπρωτού


Η ΠΑΕ Θεσπρωτός ανακοινώνει την απόκτηση του 22χρονου επιθετικού Ιορδάνη Αδαμάκη.
Αγωνίζεται στη θέση του δεξιού εξτρέμ αλλά και στις θέσεις, πίσω από τον σέντερ φορ, αλλά και του φορ. Άρχισε την καριέρα του από τον Βρασίδα Νέας Περάμου απ' όπου μεταγράφηκε στην Καβάλα. 
Στη συνέχεια παραχωρήθηκε υπό τη μορφή δανεισμού, στο Νέστο Χρυσούπολης. 
Επέστρεψε στην Καβάλα την περίοδο 2020-2021. 
Με τη φανέλα της κατέγραψε 17 συμμετοχές στη Football League σημειώνοντας 5 γκολ ενώ είχε και μία συμμετοχή στο Κύπελλο Ελλάδας. 
Τη περασμένη σεζόν έπαιξε στον Α.Σ. Ρόδος. 
Έκανε μία ‘γεμάτη’ αγωνιστική χρονιά με 26 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα της Super League 2 πετυχαίνοντας 5 γκολ.
Η ΠΑΕ Θεσπρωτός τον καλωσορίζει και του εύχεται υγεία και κάθε επιτυχία με την ομάδα μας.
Read More »
Ο επιθετικός Ιορδάνης Αδαμάκης νέο μεταγραφικό απόκτημα του Θεσπρωτού Ο επιθετικός Ιορδάνης Αδαμάκης νέο μεταγραφικό απόκτημα του Θεσπρωτού Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2022 Rating: 5

Ο ΜΗΝΑΣ ΚΟΥΤΗΣ, Ο ΠΛΑΙΣΙΟΣ ΚΑΙ Η ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2022


(απο την εφημερίδα ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ του 1939)
του κ. Π. ΜΠΕΜΠΗ
Η αιφνιδία και μυστηριώδης εξαφάνισις του Μηνά Κούτη ή Πλαίσιου έρριψε βέβαια εις δεινήν ανησυχίαν και θλίψιν τους οικείους του και φίλους του, αλλ’ απέμεινε και κάποια ελπίς ότι ίσως δεν θα επρόκειτο περί δυστηχήματος, αλλ’ ότι θ’ απεσύρθη ούτος κάπου εντός της Ελλάδος μεταξύ αγνώστων διά να εφησυχάση επί τι διάστημα ως παλαιός και άκαμπτος παλαιστής της ζωής ή θα είχε βαδίση εις το εξωτερικόν , όπου συνείθιζε να μεταβαίνη συχνά είτε διά λόγους εμπορίου είτε διά λόγους εθνικούς. 
Την δευτέραν εκδοχήν ενίσχυεν η προς το αγαπημένο του παιδί, τον Πύρρον, απευθυνθείσα εξ Αθηνών επιστολή του, μεστή πατρικών συμβουλών και πατριωτικών παραινέσεων και προειδοποιητική, ότι θ’ ανεχωρεί και θα εταξείδευε διά κάπου πολύ μακράν δι’ «εθνικούς λόγους», οπόθεν ήτο πρόβλημα εάν λόγω του γήρατος και της χρονιάς ασθενίας του θα κατώρθωνε να επανέλθη όπως έγραφεν αυτοτελεί προς τον Πύρρον. Παρήλθεν όμως διετία σχεδόν ολόκληρος και ουδαμού ουδέν ηκούσθη περί του αλησμονήτου Μηνά, παρά τας επιμόνους ερεύνας των οικείων του. 
Και ηρχίσαμεν πλέον όλοι συμπατριώται και φίλοι και προ παντός οι βαρέως πληγέντες οικείοι του να συνειθίζωμεν με την βάσιμον εντύπωσιν ότι ο καλός Ηπειρώτης και σεμνός πατριώτης αποκαμών από τα πλήγματα της τύχης ιδίως εν τω κεφαλαίω της υγείας και της ζωής προσφιλεστάτων δι’ αυτόν μελών της οικογενείας του και ιδίως μετά την δραματικήν απώλειαν του αειμνήστου υιού του Ανδρέου, αποτελεσθέντος εντός 3 ημερών εξ οξυτάτου νοσήματος και μετά τον θάνατον της βιωτικής του Συντρόφου, θα έθεσεν ασφαλώς εκούσιον τέρμα εις την πολυκύμαντον αλλά και εξαιρετικώς τιμίαν και πατριωτικήν ζωήν του.

Επέστη συνεπώς η στιγμή να παραδεχθώμεν πως ο αλησμόνητος αυτός συμπολίτης και φίλος ανήκει πλέον εις τον κόσμον του υπερπέραν και ότι με την εξαφάνισίν του εξέλιπεν εκ του μέσου της Κοινωνίας και μία ιδιάζουσα φυσιογνωμία του τόπου μας.

Λέγω δε ιδιάζουσαν διότι ουδείς ηγνοεί τον συμπαθεί αυτόν Συμπατριώτην , όστις και ως αρχηγός οικογενείας υπήρξε στοργικός και ως φίλος σταθερός και ειλικρινής και ως έμπορος τίμιος και ως πατριώτης αγνός και θερμός. Δεν υπήρξεν ομαδική πατριωτική προσπάθεια εις τον τόπον μας, εις την οποίαν να μη επροκινδύνευσεν ο αείμνηστος Μηνάς Κούτης. 
Και είναι πολύ γνωσταί αι πατριωτικαί υπηρεσίαι του προς το απελευθερωτικόν και ένδοξον Ελληνικόν Στράτευμα κατά την εθνικήν εποπτοιΐαν του 1912 οπότε με αληθή της ζωής του κίνδυνον παρείχε πολυτίμους πληροφορίας περί των κινήσεών του τότε αντιπάλου. Όπως επίσης είναι αρίγνωτον και το ενδιαφέρον του υπέρ της Ηπείρου γενικώτερον αλλά και των τοπικών μας ζητημάτων εκάστοτε. 
Επίσης είναι γνωστή η κοινωνικότης του αοιδίμου αυτού Συμπατριώτου, όστις διά των αγαστών αυτού κοινωνικών προσόντων, της μειλιχιότης της φιλοξένου διαθέσεως και της υποχρεωτικότητος των τρόπων του είχε δημιουργήση πλειάδα προσωπικών φίλων και εκτιμώντων αυτόν όχι μόνον εις την επαρχίαν και την Ήπειρον αλλά και έξω της ιδιαιτέρας του πατρίδος ακόμη. 
Επίσης είναι γνωστή ή εις τα πάτρια και τα Ηπειρωτικά εμμονή του, κάποια έμφυτος διάθεσις προς την λαϊκήν στιχουργίαν και προπάντος η επί των πατριωτικών ανδραγαθημάτων των Εθνικών Ηρώων του τόπου μας έμπειρος εγκυκλοπαιδικό της. 
Πεισθείς ήδη εκ του χρόνου, ότι ο καλός αυτός πατριώτης και φίλος δεν αναπνέει πλέον μεταξύ ημών εν τω υλικώ και φθαρτώ τούτω Κόσμω, αλλ’ εκουσίως απεσύρθη ανεπιστρεπτεί υπό το περιβάλλον μας, τραπείς προς τους αγνώστους τόπους του υπερπέραν, ενόμισα, ότι είχα επιβεβλημένον καθήκον να χαράξω από των στηλών της «Θεσπρωτίας» λέξεις τινάς μνημοσύνους εις μνήμην του αειμνήστου αυτού τέκνου της ηρωϊκής και πατριωτικής κοινότητος Πλαισίου και κάλλιστου επαρχιών μας Μηνά Κούτη. 
Απευθύνω δε προς την εκλεκτήν Γενέτειραν του Κοινότητα, το Πλάισιον , προς το αγαπημένο του παιδί, τον Πύρρον προς την προσφιλή του θυγατέρα Αριστούλαν , προς τον συμπαθέστατον γαμβρόν του και προσωπικό φίλον μου κ. Μηνάν Παρούσην και προς πάντας τους λοιπούς οικείους του αειμνήστου Μηνά Κούτη και βαθύτατα συλλυπητήριά μου επί τη απώλεια του πατρός και οικείου των. 
Εάν δε καθυστέρησα κάπως εις την έκφρασιν των πενθίμων αυτών αισθημάτων μου, προήλθε τούτο εκ κάποιας ελπίδος, ότι δεν είχεν εκλίψη πάσα ελπίς, ότι ίσως να ευρίσκετο εν τη ζωή και κάποτε να επανήρχετο εν τω μέσω του περιβάλλοντος. 
Τώρα όμως πρέπει να τον θεωρήσωμεν ως οριστικώς εκλίποντα. 
Αντί δ’ ανθέων εις τον άγνωστον τάφον του ας δεχθή από μέρους μου τας παρούσας υπέρ της μνήμης του πενθίμους γραμμάς.

ΝΕΑ των ΦΙΛΙΑΤΩΝ 

Read More »
Ο ΜΗΝΑΣ ΚΟΥΤΗΣ, Ο ΠΛΑΙΣΙΟΣ ΚΑΙ Η ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ Ο ΜΗΝΑΣ ΚΟΥΤΗΣ, Ο ΠΛΑΙΣΙΟΣ ΚΑΙ Η ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2022 Rating: 5

Σήμερα το πρωί η 3η Ημέρα Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2022 στην Ηγουμενίτσα

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2022
Σήμερα το πρωί η 3η Ημέρα Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2022 στην Ηγουμενίτσα


3η Ημέρα δράσεων Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας:
Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022, Πεζόδρομος Γρ. Λαμπράκη
11:00-13:00 Δράση έναρξης σχολικής χρονιάς
Υποδεχόμαστε τη νέα σχολική χρονιά με παιχνίδια, κατασκευές, αθλητικές δράσεις και πολλές ευχές για μια ευχάριστη και δημιουργική σχολική χρονιά!
Παρέα μας θα βρίσκονται: Α.Σ.ΠΕ «ΕΡΜΗΣ», Γ.Σ. «ΠΡΩΤΕΑΣ», Δημοτικός Ναυταθλητικός Όμιλος Ηγουμενίτσας, ΚΑΕ «ΠΡΩΤΕΑΣ Ηγουμενίτσας», Ολυμπιακή Ακαδημία Ηγουμενίτσας, Ο.Α. Θεσπρωτίας, «ΤΙΤΑΝΗ», ΚΔΑΠ ΑΡΙΩΝ και ΚΔΑΠ ΔΙΑΥΛΟΣ Δήμου Ηγουμενίτσας.
Οι συμμετέχοντες στις δράσεις μπαίνουν στην κλήρωση δύο ποδηλάτων, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα λήξης της Ε.Ε.Κ., λαμβάνοντας ένα κουπόνι συμμετοχής ανά δράση.
Read More »
Σήμερα το πρωί η 3η Ημέρα Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2022 στην Ηγουμενίτσα Σήμερα το πρωί η 3η Ημέρα Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2022 στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2022 Rating: 5

Σελίδες