Ολοκλήρωση των δράσεων του Δήμου Ηγουμενίτσας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2022
Ολοκλήρωση των δράσεων του Δήμου Ηγουμενίτσας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


Με 80 δωρεάν μαστογραφίες σε συμπολίτισσές μας, ολοκληρώθηκε μια σειρά δράσεων του Δήμου Ηγουμενίτσας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών καθώς και στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας των συνδημοτισσών μας.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 8 έως και τις 14 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν οι εξής δράσεις:
· Ενημέρωση και διανομή έντυπου υλικού για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, με την υποστήριξη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας
· Δωρεάν περιποίηση άνω άκρων, με την υποστήριξη του Τμήματος Καλλωπισμού νυχιών & Ονυχοπλαστικής του ΔΙΕΚ Ηγουμενίτσας
· Αθλητική δράση για τις γυναίκες της Τρίτης Ηλικίας από το Τμήμα Άθλησης του ΠΑΚΠΠΟ Δήμου Ηγουμενίτσας
· Εικαστική παρέμβαση για τον ρόλο της γυναίκας από το ΚΔΑΠμεΑ «Το Εργαστήρι» του Δήμου Ηγουμενίτσας
· Δωρεάν Μαστογραφίες από το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία – Παράρτημα Καναλλακίου
· Εκδήλωση «Γυναίκες που εμπνέουν» με εισηγήτριες τη Διευθύντρια A/θμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, κα Μαρίνα Μπέση, την Υπαρχιφύλακα Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, κα Αικατερίνη Γκίνη και την Ολυμπιονίκη της Κωπηλασίας, κα Αλεξάνδρα Τσιάβου. (https://youtu.be/_sBMZIx-NLo )
· Βράβευση για την πολυετή και ανιδιοτελή προσφορά τους στην τοπική κοινωνία τριών συμπολιτισσών μας:
- της κας Ελευθερίας Κώτσιου, ιδρύτρια του Τμήματος Συλλόγου Γονιών Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» στην Ήπειρο, του Πολιτιστικού και Κοινωνικού Συλλόγου «Ρένα Κώτσιου» και του Μουσείου Πολιτισμού και Παράδοσης «Το Σπίτι της Ρένας».
- της κας Ευγενίας Γκόγκου, Διευθύντρια Περιφερειακών Τμημάτων του Τομέα Υγείας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
- της κας Αφροδίτης Δέλκου, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Φίλων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία «Η Στοργή».

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την πολύτιμη συνεισφορά τους στις δράσεις:
- Τον Διευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, κο Ιωάννη Παππά
- Το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας
- Το Παράρτημα Καναλλακίου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας
- Τη Διευθύντρια A/θμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, κα Μαρίνα Μπέση
- Την Υπαρχιφύλακα Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, κα Αικατερίνη Γκίνη
- Την Ολυμπιονίκη της Κωπηλασίας, κα Αλεξάνδρα Τσιάβου
- Το Τμήμα Μαγειρικής του ΔΙΕΚ Ηγουμενίτσας
- Το Τμήμα Καλλωπισμού νυχιών & Ονυχοπλαστικής του ΔΙΕΚ Ηγουμενίτσας
- Το ΚΔΑΠμεΑ «Το Εργαστήρι» του Δήμου Ηγουμενίτσας
- Το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας
- Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ηγουμενίτσας
- Το ΠΑΚΠΠΟ Δήμου Ηγουμενίτσας

Στον Δήμο Ηγουμενίτσας αποτελούμε μια αλυσίδα που θα συνεχίσει να ενώνει ανθρώπους, οράματα, αγώνες, προσπάθειες και στόχους για την εδραίωση μιας δικαιότερης κοινωνίας.

Σας ευχαριστούμε πολύ.
Read More »
Ολοκλήρωση των δράσεων του Δήμου Ηγουμενίτσας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας Ολοκλήρωση των δράσεων του Δήμου Ηγουμενίτσας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2022 Rating: 5

Θετικός απολογισμός από τη συμμετοχή επιχειρήσεων της Περιφέρειας Ηπείρου στη Food Expo 2022

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2022
Θετικός απολογισμός από τη συμμετοχή επιχειρήσεων της Περιφέρειας Ηπείρου στη Food Expo 2022


Με 32 επιχειρήσεις Τροφίμων & Ποτών, «εκπροσωπήθηκε» η Περιφέρεια Ηπείρου στη Διεθνή Έκθεση Food Expo 2022 που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 12-14 Μαρτίου στο Metropolitan Expo στην Αθήνα.

Οι 1.200 Έλληνες και ξένοι εκθέτες υποδέχτηκαν χιλιάδες επαγγελματίες της οργανωμένης λιανικής, του χονδρεμπορίου και της μαζικής εστίασης από κάθε γωνιά της Ελλάδας και από 80 ξένες χώρες, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την Food Expo στο κορυφαίο εμπορικό φόρουμ για τα τρόφιμα και τα ποτά στη Ν.Α. Ευρώπη.

Η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου κρίνεται επιτυχημένη, όπως προκύπτει από την ανταπόκριση του κοινού, αλλά και τις σημαντικές εμπορικές συμφωνίες που συνήψαν οι επιχειρήσεις της Ηπείρου, διευρύνοντας το πελατολόγιό τους.

Στο πλαίσιο της Food Expo 2022, με συντονιστές τους chef κ.κ. Τάσο Τόλη, Έκτορα Ιωάννου και Μίλτο Καρούμπα, πραγματοποιήθηκε γαστρονομικό δρώμενο στο οποίο η Περιφέρεια Ηπείρου, προσέφερε μια μοναδική διαδραστική εμπειρία στους επισκέπτες της έκθεσης, μυώντας τους στη μαγειρική τέχνη, αλλά και στις σπεσιαλιτέ της ιδιαίτερης πατρίδας μας.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, Περιφερειάρχες, βουλευτές κ.α.

Η επικεφαλής της αποστολής της Περιφέρειας, Θεματική Αντιπεριφερειάρχης για την προώθηση των τοπικών προϊόντων κ. Παναγιώτα Ναυρόγλου σε δήλωσή της ανέφερε τα εξής: "Είναι πολύ σημαντικό τις δύσκολες αυτές εποχές που διανύουμε, να παράγουμε και να απαντούμε με αυτό τον τρόπο στην κρίση και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως Περιφέρεια αλλά και ως χώρα .θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους παραγωγούς μας που επιμένουν να παράγουν,, να καινοτομούν και να επιζητούν την εξωστρέφεια!"

Το συντονισμό της συμμετοχής της Περιφέρειας στη Food Expo είχε η προϊσταμένη Προώθησης & Προβολής των Αγροτικών Προϊόντων κα. Σοφία Φούκη.
Read More »
Θετικός απολογισμός από τη συμμετοχή επιχειρήσεων της Περιφέρειας Ηπείρου στη Food Expo 2022 Θετικός απολογισμός από τη συμμετοχή επιχειρήσεων της Περιφέρειας Ηπείρου στη Food Expo 2022 Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2022 Rating: 5

Θεσπρωτία: Ξεκινά η ρίψη εμβολίων αλεπούδων για τη λύσσα

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2022
Θεσπρωτία: Ξεκινά η ρίψη εμβολίων αλεπούδων για τη λύσσα


Εντός της πρώτης εβδομάδας του Απριλίου 2022 προγραμματίζεται να ξεκινήσει ο εναέριος εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων κατά του ιού της λύσσας, για την εαρινή εκστρατεία του 2022 και εντός της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου του 2022, για τη φθινοπωρινή εκστρατεία του 2022.

Οι περιοχές διενέργειας του προγράμματος εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων για το 2022, καθώς και οι λεπτομέρειες εφαρμογής της ενεργητικής επιτήρησης (προγράμματος αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς του), καθορίζονται με απόφαση που δημοσιεύτηκε στη διαύγεια.

Το πρόγραμμα εμβολιασμών εφαρμόζεται δύο φορές το χρόνο, κάθε άνοιξη (εντός του διμήνου Απριλίου – Μαΐου) και φθινόπωρο (Οκτώβριος – Νοέμβριος).

Σκοπός του προγράμματος είναι: α) η προστασία της Δημόσιας Υγείας και της Υγείας των Ζώων από το νόσημα, β) η διασφάλιση της ανοσοποίησης της άγριας πανίδας, γ) η διασφάλιση της εκρίζωσης της λοίμωξης από τον ιό της λύσσας στα ζώα, σε όλη την επικράτεια, δ) η επιζωοτιολογική επιτήρηση και ο έλεγχος της λύσσας στους πληθυσμούς των ζώων της άγριας πανίδας (κόκκινες αλεπούδες), που αποτελούν τον ειδικό στοχευόμενο πληθυσμό, ως ζώα, που λειτουργούν ως δεξαμενή του ιού στη χώρα, ε) η επιζωοτιολογική επιτήρηση και ο έλεγχος της λύσσας σε πληθυσμούς άλλων θηλαστικών ζώων, που ανήκουν στον γενικότερο στοχευόμενο πληθυσμό, στ) Η διατήρηση του καθεστώτος απαλλαγμένου από λύσσα στη χώρα.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου στην Ήπειρο οι περιοχές όπου θα διενεργηθούν εμβολιασμοί είναι τμήμα του Νομού Ιωαννίνων και οι Νομοί Πρέβεζας και Θεσπρωτίας.

Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί με δολώματα φέροντα εμβόλιο κατά της λύσσας και η διασπορά τους θα γίνει με ρίψη από αέρος. Υπολογίζεται η διασπορά κατά μέσο όρο 20-25 δολωμάτων και, πάντως, όχι λιγότερο από 20, ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο επιφάνειας.

Να σημειωθεί ότι εμβολιασμός δεν εφαρμόζεται σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα και λίμνες.
Read More »
Θεσπρωτία: Ξεκινά η ρίψη εμβολίων αλεπούδων για τη λύσσα Θεσπρωτία: Ξεκινά η ρίψη εμβολίων αλεπούδων για τη λύσσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2022 Rating: 5

38 γυναίκες πραγματοποίησαν δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο στην Παραμυθιά

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2022
38 γυναίκες πραγματοποίησαν δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο στην Παραμυθιά


Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στην Παραμυθιά, ο δωρεάν μαστογραφικός έλεγχος, από την Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας συνεχίζοντας το “πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου μαστού” και σε συνεργασία με το Παράρτημα Καναλακίου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, το Δήμο Σουλίου και την κοινωνική υπηρεσία Κέντρο Κοινότητας Δήμου Σουλίου.

Συνολικά 38 γυναίκες συμμετείχαν στην δράση ευαισθητοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου μαστού πραγματοποιώντας τον δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο, με την υποστήριξη της ”ESTEE LAUDER”
Read More »
38 γυναίκες πραγματοποίησαν δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο στην Παραμυθιά 38 γυναίκες πραγματοποίησαν δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο στην Παραμυθιά Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2022 Rating: 5

Δωρεές στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2022
Δωρεές στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας


Δωρεά από το Φαρμακείο του Κ.Κάτσιου Νικόλαου στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας σε φαρμακευτικό και παραφαρμακευτικό υλικό.
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας θέλει να ευχαριστήσει το Φαρμακείο του Κ.Κάτσιου Νικόλαου για την προσφορά σε φάρμακα και παραφαρμακευτικό υλικό προς το Κοινωνικό Φαρμακείο και για την συνεχή στήριξη σε οτιδήποτε έχουμε χρειαστεί.

Δωρεά από το Φαρμακείο του Δήμου Λ. Νικόλαου στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας σε φαρμακευτικό και παραφαρμακευτικό υλικό.
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας θέλει να ευχαριστήσει το Φαρμακείο του Δήμου Λ. Νικόλαου για την συλλογή σε φάρμακα και παραφαρμακευτικό υλικό προς το Κοινωνικό Φαρμακείο και για την συνεχή στήριξη σε οτιδήποτε έχουμε χρειαστεί.

Η ανάγκη βοήθειας στους συνδημότες μας που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες είναι συνεχής. Το Κοινωνικό Φαρμακείο δέχεται τις προσφορές σε φάρμακα και παραφαρμακευτικό υλικό που δεν χρειάζεστε και δεν έχει παρέλθει ο χρόνος λήξης τους καθημερινά 7:00 – 15:00.
Βοηθήστε μας να βοηθήσουμε όσους μας έχουν ανάγκη.

Στοιχεία επικοινωνίας:
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
ΑΓ.ΔΟΝΑΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ( ΠΡΩΗΝ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ)
Τ.Κ. 46100 Ηγουμενίτσα
Τηλ.: 2665024245
Φαξ: 2665028888
Read More »
Δωρεές στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας Δωρεές στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2022 Rating: 5

703 νέα κρούσματα στην Ήπειρο

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2022
703 νέα κρούσματα στην ΉπειροΑναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 89
ΠΕ Θεσπρωτίας 61
ΠΕ Ιωαννίνων 410
ΠΕ Πρέβεζας 143

Read More »
703 νέα κρούσματα στην Ήπειρο 703 νέα κρούσματα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2022 Rating: 5

Η ΔΩΔΩΝΗ έδωσε το παρών στη FOOD EXPO 2022

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2022
Η ΔΩΔΩΝΗ έδωσε το παρών στη FOOD EXPO 2022


Η ΔΩΔΩΝΗ συμμετείχε για 1η φορά στη FOOD EXPO, τη μεγαλύτερη έκθεση Τροφίμων και Ποτών στην Ν.Α. Ευρώπη, η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από τις 12 έως τις 14 Μαρτίου 2022, στο Athens Metropolitan Expo.
Με παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες παγκοσμίως και διαθέτοντας ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων, με πάνω από 100 κωδικούς, μέσω της συμμετοχής της στην φετινή FOOD EXPO, η ΔΩΔΩΝΗ στόχευσε στην περαιτέρω ενίσχυση της εξαγωγικής της δραστηριότητας, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους επισκέπτες της έκθεσης να γνωρίσουν από κοντά προϊόντα τα οποία είναι διαθέσιμα αποκλειστικά στις αγορές του εξωτερικού.
Πιο συγκεκριμένα, όσοι επισκέφτηκαν το περίπτερο της ΔΩΔΩΝΗ στο HALL 3, Stand C05, είχαν την δυνατότητα να δοκιμάσουν μοναδικά προϊόντα που παράγει και διαθέτει η εταιρεία, όπως για παράδειγμα την νέα σειρά φυτικών προϊόντων Plant’d, καθώς και τα DODONI Cheese Heavenly Thins.
Ο κ. Βασίλης Βροχίδης, Διευθυντής Εξαγωγών της ΔΩΔΩΝΗ, δήλωσε σχετικά: « Η FOOD EXPO 2022 αποτέλεσε την κορυφαία συνάντηση για τους ανθρώπους του κλάδου μας και χαιρόμαστε πολύ που ήμασταν μέρος αυτής της εξαιρετικής διοργάνωσης. Μέσω της συμμετοχής μας αναδείξαμε την σημασία που έχει για εμάς η επέκταση των προϊόντων μας στο εξωτερικό, καθώς σήμερα τα προϊόντα ΔΩΔΩΝΗ ταξιδεύουν και στις πέντε ηπείρους, σε περισσότερες από 50 χώρες. Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης είχαμε τη δυνατότητα να συστήσουμε στους επισκέπτες το ευρύ χαρτοφυλάκιο των προϊόντων μας μαζί με νέα λανσαρίσματα που υλοποιήσαμε το τελευταίο διάστημα. Η ΔΩΔΩΝΗ αποτελεί συνώνυμο των προϊόντων υψηλής ποιότητας και είμαστε περήφανοι που πρεσβεύουμε την ελληνική αριστεία διεθνώς.»
Με 1.200 Έλληνες και ξένους εκθέτες, 1.500 χιλιάδες διεθνείς αγοραστές και 650 στοχευμένους hosted buyers, η FOOD EXPO 2022 ήρθε να επιβεβαιώσει την ηγετική της θέση στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και να αποτελέσει ένα κομβικό κέντρο εμπορικών συναντήσεων και συμφωνιών για τα Τρόφιμα και Ποτά στη χώρα μας.
Read More »
Η ΔΩΔΩΝΗ έδωσε το παρών στη FOOD EXPO 2022 Η ΔΩΔΩΝΗ έδωσε το παρών στη FOOD EXPO 2022 Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2022 Rating: 5

Κατατέθηκε η ρύθμιση για την σύνταξη των ομογενών

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2022
Κατατέθηκε η ρύθμιση για την σύνταξη των ομογενών


Δυο ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η ρύθμιση για τις εθνικές συντάξεις των ομογενών από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση και αυτή που αφορά στην ασφαλιστική ικανότητα των μη μισθωτών ασφαλισμένων με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα:
1.Διευκολύνεται η απονομή πλήρους εθνικής σύνταξης στους Έλληνες Βορειοηπειρώτες και στους Έλληνες Πόντιους που προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ένωση και που για αντικειμενικούς λόγους δεν είχαν τη δυνατότητα να παλιννοστήσουν στην Ελλάδα πριν το 1992. Υλοποιείται έτσι η δέσμευση που είχε αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των ομογενών αυτών για την αναγνώριση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.
Ειδικότερα, τροποποιείται η διάταξη του Ν. 4387/2016 («νόμος Κατρούγκαλου») που έθετε ως προϋπόθεση για τη χορήγηση εθνικής σύνταξης 384 ευρώ τη διαμονή επί 40 χρόνια στην Ελλάδα, η οποία ήταν αδύνατο να εκπληρωθεί αφού τα σύνορα άνοιξαν το 1990. Με την προτεινόμενη διάταξη, θα απαιτούνται 30 αντί για 40 χρόνια διαμονής προκειμένου να λάβουν πλήρη εθνική σύνταξη -από 1η Ιανουαρίου 2022- οι ομογενείς από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση.
Την ίδια στιγμή, αυξάνεται σε πραγματικούς όρους η εθνική σύνταξη που λαμβάνουν, καθώς μέχρι τώρα αυτή υπολογιζόταν σε σχέση με το πόσο υπολείπονται τα χρόνια της διαμονής τους από τα 40 χρόνια (π.χ. πλήρης εθνική σύνταξη στα 40 χρόνια, 50% της εθνικής σύνταξης στα 20 χρόνια διαμονής κ.ο.κ. μέχρι το ελάχιστο των 15 ετών). Με τη μείωση του ορίου για την πλήρη εθνική σύνταξη στα 30 χρόνια καθένας από τους ομογενείς αυτούς θα δει αντίστοιχη αύξηση στη σύνταξή του. Η πλήρης σύνταξη θα δίνεται πλέον στα 30 χρόνια παραμονής, ενώ αντίστοιχη θετική επίδραση θα υπάρχει και για όσους έχουν διαμονή μικρότερη των 30 ετών. Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της ρύθμισης θα εξειδικευθούν σε κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εξωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών.

2. Ρυθμίζεται υπό προϋποθέσεις το θέμα της ασφαλιστικής ικανότητας των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και αυτοτελώς απασχολουμένων που έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, δίνεται ασφαλιστική ικανότητα στις ανωτέρω κατηγορίες ασφαλισμένων για παροχές υγείας σε χρήμα και είδος, από 1η Μαρτίου 2022 έως 28 Φεβρουαρίου 2023, με τον όρο είτε να έχουν καταβάλει το προηγούμενο έτος, είτε καταβάλουν κατά το τρέχον έτος στον ΕΦΚΑ ποσό ίσο με την ετήσια εισφορά σε είδος και χρήμα, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία που είχαν επιλέξει για το 2021.
Read More »
Κατατέθηκε η ρύθμιση για την σύνταξη των ομογενών Κατατέθηκε η ρύθμιση για την σύνταξη των ομογενών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2022 Rating: 5

Κροθόπιτα και κατσίκι με άγρια χόρτα, απευθείας από το Σούλι

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2022
Κροθόπιτα και κατσίκι με άγρια χόρτα, απευθείας από το Σούλι


Η Παναγιώτα Τσιρώνη γεννήθηκε στον Αυλότοπο, ένα από τα χωριά που απαρτίζουν την κοινότητα Σουλίου, και μένει στο Σούλι. Είναι κτηνοτρόφος μαζί με τον Θανάση Παπαϊωάννου –τον σύζυγό της– ενώ παράλληλα δουλεύει και στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Είναι έξυπνη, ικανή και όμορφη, έχει δύο μεγάλα αγόρια και μαγειρεύει υπέροχα.

Συναντηθήκαμε, τελείωσε με τις συνταγές σε χρόνο-ρεκόρ, φωτογραφήθηκε, μας μίλησε και δεν την ξαναείδαμε όλη την υπόλοιπη μέρα που μείναμε στο Σούλι. Πήγε στις δουλειές της, οι οποίες δεν σταματούν ποτέ.

Δεν είναι πολύ κουραστική η δουλειά του κτηνοτρόφου για μια γυναίκα;
«Είναι. Ό,τι κάνει ο άνδρας μου, το κάνω κι εγώ. Ταΐζω, αρμέγω, έχω ανέβει και στο βουνό για να βοσκήσω τα ζώα όταν χρειάστηκε. Και τυροκομώ. Φτιάχνω γιαούρτι και όλα τα τυριά μας. Γαλοτύρι, φέτα, ξερή μυζήθρα αλατισμένη και φρέσκια ανάλατη (γκίζα)».

Ξέρατε να μαγειρεύετε από μικρή ή μάθατε μετά;
«Παντρεύτηκα όταν ήμουν 16 χρονών και τα πιο πολλά τα ήξερα από τη μάνα μου. Βεβαίως, ως παντρεμένη και με τα παιδιά, έμαθα περισσότερα».

Σας αρέσει να μαγειρεύετε;
«Ναι, παρ’ όλο που έχω τόσα πράγματα να κάνω. Φτιάχνω πολλά φαγητά τη μέρα. Είμαστε και επτά άτομα μαζί με τα πεθερικά μου, τη νύφη μου και τους γιούς μου».

Η κα. Τσιρώνη μας λέει πως της αρέσει που μένει εδώ. «Και αλλού να πήγαινα, όμως, θα μου άρεσε», προσθέτει. «Και στην κορυφή του βουνού θα μου άρεσε. Οι τόποι δεν με ενοχλούν. Οι άνθρωποι είναι το πρόβλημα. Στις πόλεις οι άνθρωποι είναι πιο πολλοί και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να με ενοχλήσουν. Στο χωριό είναι λίγοι, τα έχουμε βρει, μια χαρά είμαι. Αυτό που θέλω είναι να πάω κάπου σαν άνθρωπος, να είμαι ξέγνοιαστη. Θα μου άρεσε να πάω στα Γιάννενα, που είναι ευχάριστη και η διαδρομή, αλλά δεν προλαβαίνω. Έχω συνέχεια τον νου μου στις δουλειές».
Δεν θα έμενε πάντως με τίποτα στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη: «Απρόσωπα μέρη, μακριά από τη φύση. Μεγάλη η σπατάλη χρόνου στη μετακίνηση, τρελή κίνηση, στρίμωγμα φοβερό. Πάω στα ζώα και δεν νιώθω βρώμικη. Αλλά στην Αθήνα νιώθω βρώμικη, όλα έχουν μικρόβια. Ό,τι και να πιάσεις είναι βρώμικο». Η μεγάλη της επιθυμία είναι να πετάξει με αεροπλάνο. «Οπουδήποτε θα πήγαινα με το αεροπλάνο», λέει. «Δεν με νοιάζει πού. Το όνειρό μου είναι να πετάξω, αλλά δεν μπορώ. Η κτηνοτροφία είναι δουλειά που κρατάει 365 μέρες τον χρόνο».

Όσο για την παραδοσιακή κουζίνα του Σουλίου; Έχει ως εξής, όπως μας την περιγράφει: 
«Είναι η παραδοσιακή κουζίνα της ορεινής Ηπείρου. Πίτες, αρνί και κατσίκι στη σούβλα ή στον ξυλόφουρνο. Στα ορεινά οι οικογένειες δεν είχαν χοιρινά, γιατί δεν περίσσευε τίποτα για να τα ταΐσουν. Τα βόδια ήταν ζώα δουλειάς και γενικά μοσχάρι δεν έτρωγαν. Είχαν λίγες κότες που δεν τρέφονταν καλά, ήταν και οι αλεπούδες, οπότε δεν είχαν ούτε αυγά».
Έτρωγαν λοιπόν τα μανιτάρια του δάσους και τα άγρια χόρτα από τους αγρούς (στέντα, ψωρίλι, ζοχούδι), καθώς και λαχανικά από τους κήπους τους: σκόρδα, κρεμμύδια, σπανάκια, μπαζάνια (είδος σέσκουλου), μακεδονήσι (άγριος μαϊντανός) και συνηθισμένο μαϊντανό. Τα μπρόκολα, τα κουνουπίδια, το λάχανο, ούτε που τα ήξεραν. Τα καλοκαιρινά κηπευτικά –ντομάτες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες– δεν υπήρχαν, γιατί δεν είχαν νερό το καλοκαίρι.

Κροθόπιτα
«Η κροθόπιτα είναι μια μοναδική πίτα», μας λέει η κα. Τσιρώνη, «η οποία φτιάχνεται από όσο ξέρω μόνο στην περιοχή μας. Είναι χορταστική, χωρίς κανένα αρωματικό χόρτο. Αναδεικνύει τη νοστιμιά του κρέατος που είναι και το βασικό της συστατικό και που είναι επίσης και χαρακτηριστικό της εξαιρετικής ποιότητας των κρεάτων της περιοχής μας –μιας περιοχής αμιγώς κτηνοτροφικής, μέχρι πολύ πρόσφατα.

Υλικά (για 4 άτομα)
1 κιλό γίδα, πλάτη και πόδι (με το κόκκαλο), κομμένο σε μερίδες
200 γρ. ρύζι
250 ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
Αλάτι
Μαύρο πιπέρι (τριμμένο)

για το φύλλο
100 ml ελαιόλαδο
250 ml νερό
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά γλυκού αλάτι

Εκτέλεση
Βράζουμε τη γίδα σε δύο λίτρα νερό, μαζί με δύο κοφτές κουταλιές της σούπας αλάτι και το κρεμμύδι για 2 ώρες ή μέχρι να πέφτει το κρέας από το κόκκαλο. Σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό χωριστά.
Αν ανοίξουμε το δικό μας φύλλο, ανακατεύουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε για 3-5 λεπτά. Ανοίγουμε δύο στρογγυλά φύλλα, καθένα με διάμετρο 15 εκ. μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ταψιού. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε το τελευταίο. Στρώνουμε τα φύλλα λαδώνοντας ανάμεσα και τα αφήνουμε να πέφτουν έξω από το ταψί.
Ανακατεύουμε το ρύζι με το ελαιόλαδο και 1 κουταλιά γλυκού πιπέρι και το απλώνουμε πάνω στα φύλλα. Πάνω στο ρύζι τοποθετούμε τα κομμάτια του κρέατος σε κύκλο, κοντά στις άκρες του ταψιού, εκτός από δύο, τα οποία βάζουμε στη μέση. Γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα στρίβοντάς τα (πάντα προς την ίδια φορά) και τραβώντας τα προς λίγο προς το εσωτερικό, ώστε να καλύψουν τη μισή επιφάνεια του κρέατος. Αυτό είναι ο «κόθρος», που δίνει το όνομά του στην πίτα.
Τέλος, προσθέτουμε τον ζωμό που έχουμε φυλάξει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς) για 1 ώρα.

Κατσίκι με άγρια χόρτα στον ξυλόφουρνο
«Το φαγητό αυτό βασίζεται στα δύο υλικά που έχουμε άφθονα στο Σούλι, το κατσίκι και τα άγρια χόρτα», μας λέει η Παναγιώτα Τσιρώνη. «Πατάτες δεν είχαν παλιά εδώ. Πού να τις βρουν και ποιος να έρθει να τις φέρει… Είχαμε βέβαια ρύζι, που χρησιμοποιήσαμε στην κροθόπιτα. Διότι ο κάμπος του Φαναρίου (η αποξηραμένη λίμνη Αχερουσία), ο οποίος διασχίζεται από τον Αχέροντα και περιβάλλεται από τα όρη της Παραμυθιάς, ήταν βάλτος. Κι εκεί καλλιεργούσαν ρύζι».
Εφόσον δεν διαθέτετε ξυλόφουρνο, μπορείτε να φτιάξετε το φαγητό στον φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας, χρησιμοποιώντας ταψί ή γάστρα με καπάκι.

Υλικά (για 4 άτομα)
2 κιλά κατσίκι, όποιο κομμάτι θέλετε
3 κιλά χόρτα: το περισσότερο να είναι σπανάκι, φρέσκα κρεμμυδάκια, σκόρδο φρέσκο (αλλιώς περισσότερα κρεμμυδάκια), ξερό σκόρδο, μαϊντανός, μακεδονήσι ή άνηθος
200 ml ελαιόλαδο
Αλάτι
Μαύρο πιπέρι (τριμμένο)

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε και χοντροκόβουμε τα χόρτα. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το τοποθετούμε στο ταψί. Το περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε για μισή ώρα σε προθερμασμένο φούρνο (αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς). Βγάζουμε το κατσίκι και το στραγγίζουμε.
Στρώνουμε τα χόρτα στο ταψί και τοποθετούμε πάνω τους το κρέας. Αφήνουμε άλλη 1 ώρα για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο, πάντα στην ίδια θερμοκρασία.
Το φαγητό είναι έτοιμο όταν το κατσίκι ροδίσει και ξεκολλάει εύκολα το κόκκαλό του.Αρτεμη Τζίτζη travel.gr
Photos: Νίκος Κόκκας
Read More »
Κροθόπιτα και κατσίκι με άγρια χόρτα, απευθείας από το Σούλι Κροθόπιτα και κατσίκι με άγρια χόρτα, απευθείας από το Σούλι Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2022 Rating: 5

Σελίδες