Την Τετάρτη η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου της Παραμυθιάς

Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023
Την Τετάρτη η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου της Παραμυθιάς


Ο Δήμος Σουλίου,ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Παραμυθιάς (Φ.Ο.Π), και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Παραμυθιάς, σας προσκαλούν την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 19:30, στον αύλειο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Δονάτου στην Παραμυθιά, όπου θα πραγματοποιηθεί το άναμμα των φώτων του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου.

Σας περιμένουμε όλους μικρούς και μεγάλους όπου με την παρουσία σας θα δώσετε λάμψη στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή μας!


Read More »
Την Τετάρτη η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου της Παραμυθιάς Την Τετάρτη η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου της Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023 Rating: 5

Ευχαριστήριο του Αντιδημάρχου Γεώργιου Ντάγκα για χορηγία παιδικής χαράς

Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023
Ευχαριστήριο του Αντιδημάρχου Γεώργιου Ντάγκα για χορηγία παιδικής χαράς


Ως Καρβουναριτης και ως αντιδήμαρχος θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τον συγχωριανό μας κ Μετσιο Αχιλλέα ό όποιος εξέφρασε το ενδιαφέρον να δημιουργήσει στο χώρο του κοινοτικού γραφείου μια ολοκαίνουργια πιστοποιημένη παιδική χαρά, ή οποία θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του αδικοχαμένου γιού του Ανδρέα.

Τέτοιες ενέργειες μας γεμίζουν με υπερηφάνεια, καθώς αποδεικνύουν πώς ο τόπος μας είναι βαθιά χαραγμένος στις καρδιές όλων των αποδήμων συγχωριανών μας.

Ευχόμαστε όλες οι παιδικές φωνές που θ ακούγονται σ αυτή την παιδική χαρά να απαλύνουν τον πόνο της ψυχής σού αγαπημένε μας συγχωριανέ Αχιλλέα…
Read More »
Ευχαριστήριο του Αντιδημάρχου Γεώργιου Ντάγκα για χορηγία παιδικής χαράς Ευχαριστήριο του Αντιδημάρχου Γεώργιου Ντάγκα για χορηγία παιδικής χαράς Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023 Rating: 5

Χρυσοχοΐδης: Ιδρύεται νέα ΥΠΕ με έδρα τα Ιωάννινα

Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023
Χρυσοχοΐδης: Ιδρύεται νέα ΥΠΕ με έδρα τα Ιωάννινα

Ένα αίτημα πολλών ετών, αυτό για το σπάσιμο της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και την ίδρυση μιας νέας που θα αφορά στην περιοχή της Ηπείρου, φαίνεται ότι έρχεται να ικανοποιήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Την ανακοίνωση για την ίδρυση της νέας ΥΠΕ έκανε από τα Ιωάννινα και με την ολοκλήρωση των επισκέψεων στα δύο νοσοκομεία ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μάλιστα τόνισε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί σε κυβερνητικό επίπεδο στις αρχές Ιανουαρίου και εν συνεχεία θα κατατεθεί στην Βουλή.

Ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι η νέα ΥΠΕ θα καλύψει την περιοχή της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας και ορισμένα από τα Ιόνια Νησιά.

«Η περιοχή αυτή αποτελεί μία φυσική ενότητα με τους οδικούς άξονες που έχουν κατασκευαστεί» τόνισε ο Υπουργός.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξήρε τον ρόλο του Πανεπιστημιακού και του Νοσοκομείου Χατζηκώστα εκφράζοντας την ικανοποίησή του από την δουλειά που γίνεται καθώς και από την κάλυψη αναγκών σε περιοχές πολύ πέρα από την Ήπειρο.
Read More »
Χρυσοχοΐδης: Ιδρύεται νέα ΥΠΕ με έδρα τα Ιωάννινα Χρυσοχοΐδης: Ιδρύεται νέα ΥΠΕ με έδρα τα Ιωάννινα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023 Rating: 5

Πράσινη ναυτιλία: Το πλάνο ανανέωσης του ακτοπλοϊκού στόλου

Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023
Πράσινη ναυτιλία: Το πλάνο ανανέωσης του ακτοπλοϊκού στόλου


Στις αρχές του 2024 αναμένεται να προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή του τεχνικού συμβούλου ο οποίος θα αναλάβει την υλοποίηση του business plan για την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου προς την «πράσινη» μετάβαση. Να σημειωθεί ότι για το σκοπό αυτό από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει ήδη δεσμευτεί 1 εκατ. ευρώ, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ θα είναι αυτό, που υπό την καθοδήγηση του υπουργείου Ναυτιλίας θα αναλάβει να προχωρήσει τη σχετική διαδικασία.

Ήδη η πρωτοβουλία έχει πάρει την έγκριση από το συμβούλιο στρατηγικών συμβάσεων ενώ για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος θα μπορεί να μελετήσει τη δημιουργία ενός ειδικού χρηματοδοτικού σχήματος ίσως σε συνεργασία με την ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα με στόχο την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης μετά από την επιστροφή από το Ντουμπάι, όπου συμμετέχει στις εργασίες της 28ης διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, αναμένεται να προχωρήσει και στην υλοποίηση σχετικής ομάδας εργασίας όπου θα παρακολουθεί και θα τρέχει τη σχετική διαδικασία.

Πράσινη ναυτιλία: Τι απαιτήσεις υπάρχουν από την εταιρεία που θα κερδίσει τον διαγωνισμό

Η εταιρεία(τεχνικός σύμβουλος) που θα αναλάβει μέσα από τον διεθνή διαγωνισμό να τρέξει τη σχετική μελέτη θα πρέπει να προσδιορίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα που αφορούν την προτεινόμενη τεχνολογία αλλά και τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου στόλου. Θα πρέπει να συμπεριλάβει μελέτη κόστους – οφέλους με προσδιορισμό του χρηματοδοτικού κενού, ενώ θα πρέπει να παραδώσει και επιχειρησιακό σχέδιο προκειμένου να δημιουργηθεί το εργαλείο χρηματοδότησης και με στόχους χρηματοοικονομικής πρόβλεψης.

Επίσης θα πρέπει να παρουσιάσει στο υπουργείο Ναυτιλίας υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να γίνει η ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου και με ποια χαρακτηριστικά μπορεί να υλοποιηθεί ο μηχανισμός για να μπορεί να λειτουργήσει το ταμείο χρηματοδότησης σε συνεργασία πιθανότατα μαζί με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Η χρηματοδότηση θα μπορεί να προέρχεται είτε από το ταμείο που θα δημιουργηθεί είτε από άλλα ταμεία που θα επιθυμούν να επενδύσουν στη Ελληνική ακτοπλοΐα είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Κεντρική ιδέα του σχεδιασμού είναι ότι όποιος πλοιοκτήτης λάβει χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο ταμείο θα είναι υποχρεωμένος να δρομολογήσει το πλοίο του για όλα τα χρόνια στον Ελλαδικό χώρο και να μη μπορεί να το μισθώσει η να του πουλήσει σε άλλη χώρα.

Οι προκλήσεις

Ο Υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης σε πρόσφατη συνάντησή του με τους ακτοπλόους εξέφρασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την προσέλκυση κεφαλαίων για την αναγκαία ανανέωσης του ακτοπλοϊκού στόλου με πλοία νεότερα και φιλικότερα προς το περιβάλλον ενώ αναφέρθηκε και στις σχετικές συζητήσεις που διεξάγονται με τους αρμόδιους φορείς της Ε.Ε.

Μία από τις βασικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ακτοπλοΐας είναι η γήρανση του στόλου. Ο μέσος όρος ηλικίας του ελληνικού ακτοπλοϊκού στόλου είναι τα 28 έτη, που είναι όμως μικρότερος από τον μέσο όρο ηλικίας του ευρωπαϊκού ακτοπλοϊκού στόλου που είναι τα 35 έτη. Όμως το ποσοστό του ελληνικού στόλου που είναι άνω των 20 ετών είναι 86%, κατά πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό, γεγονός που επιβεβαιώνει πως οι ανάγκες ανανέωσης του στόλου είναι περισσότερο επιτακτικές.

Τι ετοιμάζουν ΑΝΕΚ και Attica Group

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη της Attica Group μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με απορρόφηση της ΑΝΕΚ βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις με την ONEX Elefsis Shipyards προκειμένου να υπάρξει συνεργασία σε θέματα συντηρήσεων των πλοίων αλλά και αλλαγών σε επίπεδο εξοπλισμού για την «πράσινη» μετάβαση. Υπενθυμίζεται ότι τα Blue Star Μύκονος και Blue Star Χίος είχαν κτιστεί στα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα με αφορμή τo σχετικό σχέδιο συγχώνευσης των δύο εταιρειών, σε δύο πλοία της ΑΝΕΚ θα υπάρξει εγκατάσταση συστημάτων καθαρισμού καυσαερίων (scrubbers), συνολικού κόστους περίπου 20 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 11,3 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε συντήρηση των πλοίων της κρητικής εταιρείας, που εκτιμάται ότι λόγω της οικονομικής δυσχέρειας ήταν σε χαμηλά επίπεδα επί σειρά ετών.

Τα οφέλη που θα προκύψουν από την επένδυση σε scrubbers θα προέλθουν από τη χρήση οικονομικότερου τύπου καυσίμου «3,5% HSFO» σε σχέση με το ακριβότερο καύσιμο «0,5% VLSFO», που χρησιμοποιείται σήμερα, και θα είναι περίπου 9,5 εκατ. ευρώ με τις σημερινές τιμές καυσίμων, ενώ θα καταστήσουν τα πλοία της ΑΝΕΚ ανταγωνιστικά στις γραμμές όπου δραστηριοποιούνται. Από την πλευρά της, η Attica Group έχει ήδη εγκαταστήσει σύστημα πλυντηρίδων καυσαερίων (scrubbers) στα πλοία Blue Star Patmos, Blue Star Delos, Blue Star Mykonos και Superfast XI.
Ποια η συμβολή της ελληνικής ακτοπλοϊας

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ παρά τη σημαντική πτώση, η Ελλάδα παραμένει στις ηγετικές θέσεις της ευρωπαϊκής επιβατηγού ναυτιλίας σε όρους κίνησης. Ειδικότερα, το 2021 βρέθηκε στη 2 η θέση στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία (57,9 εκατ.), στην οποία όμως επικρατούν οι πορθμειακές συνδέσεις της Σικελίας με την ηπειρωτική χώρα.

Επομένως, παρότι δεν υπάρχουν σχετικά διαθέσιμα στοιχεία για τις θαλάσσιες μεταφορές σε όρους επιβατοχιλιομέτρων, εκτιμάται ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες καθώς, εκτός από τον υψηλό αριθμό επιβατών, η μεταφορά τους πραγματοποιείται σε σχετικά μεγαλύτερες αποστάσεις (κατά μέσο όρο) και επομένως το συνολικό μεταφορικό έργο εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερο.

Επιπρόσθετα, η ελληνική ακτοπλοΐα προσφέρει σημαντική στήριξη σε άλλες δραστηριότητες στα νησιά, όπως ο τουρισμός, η γεωργία και η μεταποίηση. Επιπλέον, οι ναυτιλιακές γραμμές Αδριατικής αποτελούν σημαντική δίοδο για τις ελληνικές εξαγωγές. Ειδικότερα, η αξία των εμπορευμάτων που διοχετευτήκαν στο εξωτερικό από τα λιμάνια Πατρών και Ηγουμενίτσας ξεπερνούσε το 1,7 δισ. το 2019 προ πανδημίας επίπεδα.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις υποστηρικτικές λειτουργίες, υπολογίζεται ότι η επιβατηγός ναυτιλία το ίδιο χρονικό διάστημα συνεισέφερε συνολικά περίπου 13,6 δισ. στο ΑΕΠ της χώρας (7,4% του συνόλου). Το μεγαλύτερο μέρος οφείλεται στη δραστηριότητα που δημιουργείται για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των επισκεπτών στα νησιά που έρχονται με πλοία των ακτοπλοϊκών γραμμών (10,1 δισ.).


Read More »
Πράσινη ναυτιλία: Το πλάνο ανανέωσης του ακτοπλοϊκού στόλου Πράσινη ναυτιλία: Το πλάνο ανανέωσης του ακτοπλοϊκού στόλου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023 Rating: 5

Προσοχή: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Κυριακή σε περιοχές του Δήμου Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023
Προσοχή: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Κυριακή σε περιοχές του Δήμου ΗγουμενίτσαςΑγαπητοί μας πελάτες,

H ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία των δικτύων και εγκαταστάσεων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ενέργειας.

Για το λόγο αυτό προγραμματίζει και υλοποιεί καθημερινά έργα συντήρησης, ενίσχυσης ή αναβάθμισης δικτύων, τα οποία απαιτούν προσωρινές διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Προκειμένου να προγραμματίσετε τις εργασίες σας και να ελαχιστοποιηθεί η όχλησή σας, στον ακόλουθο πίνακα, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις περιοχές και τις ώρες προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης.Προσοχή :
Ενώ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη συντομότερη επανηλεκτροδότηση, εντούτοις, επιβάλλεται μεγάλη προσοχή, θεωρώντας ότι σε όλη την προγραμματισμένη διάρκεια διακοπής, οι αγωγοί είναι υπό τάση!
Read More »
Προσοχή: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Κυριακή σε περιοχές του Δήμου Ηγουμενίτσας Προσοχή: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Κυριακή σε περιοχές του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023 Rating: 5

Εβδομάδα ενημέρωσης και δράσεων από το ΕΚΑΒ

Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023
Εβδομάδα ενημέρωσης και δράσεων από το ΕΚΑΒ


Το ΕΚΑΒ, ως αποκλειστικός Δημόσιος φορέας παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, στα πλαίσια του πανελλαδικού σχεδίου δράσης του Τμήματος Εκπαίδευσής του, διοργανώνει για 10η χρονιά και συγκεκριμένα από τις 12 έως και τις 19 Δεκεμβρίου 2023, την Πανελλήνια Εβδομάδα Εκπαίδευσης & Πρόληψης, με κεντρικό μήνυμα:

Η «Πανελλήνια Εβδομάδα Εκπαίδευσης και Πρόληψης», που έχει πλέον θεσμοθετηθεί ως ελάχιστος φόρος τιμής προς τους διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρων, τους νοσηλευτές και τους ιατρούς του ΕΚΑΒ που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών σχετικά με την πρόληψη των ατυχημάτων και των τραυματισμών αλλά και στην παροχή βασικών γνώσεων για την υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών των συνανθρώπων μας.

Οι εκπαιδευτές διασώστες, νοσηλευτές και οι ιατροί του ΕΚΑΒ θα πραγματοποιήσουν παρεμβάσεις εκπαίδευσης και πρόληψης στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, που θα περιλαμβάνουν ομιλίες και σεμινάρια σχετικά με την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και τη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ), έτσι ώστε όλοι οι εκπαιδευόμενοι πολίτες να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις αντιμετώπισης μιας καρδιακής ανακοπής, προσφέροντας την κατάλληλη βοήθεια στα πρώτα καθοριστικά λεπτά μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ.


Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΚΑΒ υλοποιούνται με τη στήριξη και την αρωγή των Τοπικών ή Περιφερειακών θεσμικών φορέων καθώς και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης των περιοχών που θα πραγματοποιηθούν οι αντίστοιχες δράσεις.


Το αναλυτικό πρόγραμμα της «Πανελλήνιας Εβδομάδας Εκπαίδευσης & Πρόληψης» του ΕΚΑΒ, για την περιοχή έχει ως εξής:

Παράρτημα ΕΚΑΒ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ημερομηνία Ώρες Τοποθεσία

ΤΡΙΤΗ, 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 10:00 – 14:00 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ «ΕΠΙΦΑΝΕΙΟΣ», ΠΡΕΒΕΖΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 10:00 – 14:00 ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ,
 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 10:00 – 14:00 ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΟΤΟΚΗ, ΚΕΡΚΥΡΑ

ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 10:00 – 14:00 ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ,ΙΩΑΝΝΙΝΑ
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 10:00 – 14:00 ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΡΚΑ- ΕΝΑΝΤΙ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ, ΛΕΥΚΑΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ, 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 10:00 – 14:00 ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΑΡΤΑ


Read More »
Εβδομάδα ενημέρωσης και δράσεων από το ΕΚΑΒ Εβδομάδα ενημέρωσης και δράσεων από το ΕΚΑΒ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023 Rating: 5

Στο προσκήνιο ξανά δημοσιεύματα που αφορούν την Μητρόπολη Παραμυθίας- Μήπως ήλθε η ώρα να ασχοληθεί ο νέος Μητροπολίτης κ. Σεραπίων;

Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023
Στο προσκήνιο ξανά δημοσιεύματα που αφορούν την Μητρόπολη Παραμυθίας- Μήπως ήλθε η ώρα να ασχοληθεί ο νέος Μητροπολίτης κ. Σεραπίων;


Αναδημοσιεύουμε από την εφημερίδα « ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ» δύο (2) κείμενα, που τα υπογράφει ο έγκριτος δημοσιογράφος της Θεσπρωτίας κ. Βαγγέλης Μάστορας, δημοσιευθέντα σε προγενέστερους χρόνους, με κοινό σημείο αναφοράς τεκταινόμενα που αφορούν την Ι. Μητρόπολη Παραμυθιάς.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, προκύπτουν τουλάχιστον εύλογα και σαφή ερωτήματα σχετικά με τη νόμιμη λειτουργία φερόμενης ως «Ιεράς Μονής», καθώς και πλειάδα άλλων, που αφορούν την εύρυθμη και νόμιμη εν γένει λειτουργία της Μητρόπολης, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια με τον παραιτηθέντα ήδη προσφάτως υπέργηρο Μητροπολίτη, να μην ασκεί ο ίδιος ουσιαστική διοίκηση, τα τελευταία πέντε- έξι χρόνια.

Όπως πληροφορούμαστε, αν πληροφορούμαστε ορθά, των δημοσιευμάτων αυτών έχει ήδη επιληφθεί η δικαιοσύνη και πιθανολογούμε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις. Ήδη έχουν αρχίσει να καλούνται μάρτυρες να ρίξουν φως στην υπόθεση.

Είχαμε ασχοληθεί και στο παρελθόν . Και δώσαμε την δυνατότητα να δουν το φως της δημοσιοτητας κάποια θέματα που τα απέκρυπταν επιμελώς οι επιτήδειοι. Αλλά ήλθε η ώρα να λάβει έκαστος την δίκαιη μισθαποδοσία του.

. Οι αναγνώστες ας εξάγουν τα πρώτα δικά τους συμπεράσματα και τα υπόλοιπα θα εξελιχθούν με ταχύτητα βολίδας!
διοίκηση από τους διοικούντες σήμερα αυτή κληρικούς.

ΜΕ την ευλογία και έγκριση του σεβαστού ποιμενάρχη μας θα ισχυριστούν προφανώς
λαμβάνονται ή δεν λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις οι αφορώσες την λειτουργία αυτής, οι
εν λόγω κληρικοί που συγκροτούν το τελευταίο χρονικό διάστημα τον στενό πυρήνα της
Διοίκησης αυτής.

ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ όμως οι ίδιοι πολύ καλά, όπως βεβαίως γνωρίζουμε και εμείς αλλά και μια
μειοψηφία δυστυχώς πληθυσμιακά του Χριστεπώνυμου πληρώματος της καθ’ ημάς
Ιεράς Μητροπόλεως που ενδιαφέρεται και ασχολείται με τα τεκταινόμενα σε αυτή, ότι ο
σεβασμιότατος μοιραία λόγω γήρατος, ουσιαστικά έχει εκχωρήσει τη Διοίκηση σε
αυτούς.

ΜΕ την επισήμανση ότι ο γράφων συνδέεται πνευματικά μαζί του, από της ενθρονίσεως
του το 1974, μέχρι και σήμερα, ότι τον τιμά, τον σέβεται και τον αγαπά. ΟΤΙ ως Δήμαρχος
του. τ. Δήμου Σαγιάδας το 2004 τον τίμησε σε ειδική πανηγυρική εκδήλωση που
διοργάνωσε προς τιμήν του για τη συμπλήρωση τριάντα (30) τότε χρόνων Αρχιερατείας.

ΚΑΙ με την επισήμανση επίσης, πως η Μητρόπολη και γενικώς τα τεκταινόμενα σε αυτή
αφορούν το σύνολο των συμπολιτών θρησκευόμενων ή μη, γιατί ως Ν.Π.Δ.Δ.
διαχειρίζεται χρήματα προερχόμενα και από τον οβολό των πιστών και από την
διαχείριση της όποιας περιουσίας ενοριακών Ναών, Μονών κ.λπ. και από Ευρωπαϊκά
προγράμματα, συνεπώς η διαφάνεια και η χρηστή διαχειριστή του «Ιερού χρήματος»
είναι δικαιολογημένα απαίτηση των συμπολιτών.

ΕΜΕΙΣ σήμερα, διατυπώνουμε δημοσίως σειρά ερωτημάτων όσον αφορά τα της
Διοίκησης της Μητρόπολης μας, με αποδέκτη οιονδήποτε θεωρεί εαυτόν αρμόδιο να
απαντήσει σε αυτά και με μια ακόμη επισήμανση.

ΟΤΙ αυτή ως Ν.Π.Δ.Δ. και με τους κληρικούς ως δημόσιους λειτουργούς, για να μη τους
χαρακτηρίσουμε δημόσιους υπαλλήλους απαξιωτικά σεβόμενοι το μέγα της Ιερωσύνης
Μυστήριο, οι οποίοι πληρώνονται από τον ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΟΡΒΑΝΑ, δηλαδή από όλους εμάς
τους φορολογούμενους πιστούς ή μη ανεξαρτήτως πολίτες – συμπολίτες, έχει τα ίδια
δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις όπως κάθε δημόσιος φορέας και οργανισμός.

ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΔΙΑΤΥΠΟΥΜΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ – ΥΠΕΥΘΥΝΟ
Η χαρακτηριζόμενη από όλους, κληρικούς και λαϊκούς ως ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΡΑΓΙΟΥ, τελικά είναι
ΜΟΝΗ; ΔΗΛΑΔΗ Ν.Π.Δ.Δ. με Ηγούμενο και ηγουμενοσυμβούλιο όπως προβλέπεται στον
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ν. 590/1977) ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΑ ́ –
ΑΡΘΡΟ 39 (με δέκα (10) υποάρθρα) «ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΜΟΝΩΝ» ή ΜΕΤΟΧΙΟ ΤΗΣ Ι.
ΜΟΝΗΣ ΓΗΡΟΜΕΡΙΟΥ, όπως αναφέρεται στο Εκκλησιαστικό Ημερολόγιο της Μητρόπολης;
ΥΠΑΡΧΕΙ σχετικό ΦΕΚ αναγνώρισής της ως Μονής;

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ και υποβάλλονται από αυτή (την Ι. Μονή ή Μετόχιο), ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ –
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ όπως προβλέπεται; ΑΝ ναι, αφού γνωρίζετε πως δεν είναι ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ πόσο
Νόμιμο είναι αυτό;

ΠΟΙΑ είναι τα ετήσια έσοδα της εν λόγω «ΜΟΝΗΣ», από ποιές «πηγές», που και πως
διατίθενται αυτά;

ΤΗΡΕΙΤΑΙ σε αυτή όπως προβλέπεται «ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ»; ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΙΒΛΙΟ Ταμείου;
ΥΠΑΡΧΟΥΝ νόμιμα διοριστήρια, νομίμως διορισθέντων σε αυτή επιτρόπων;
ΓΙΑ την εκτέλεση διαφόρων εργασιών εκδίδονται και αν ναι, ΠΟΥ και από ΠΟΙΟΥΣ
προσκομίζονται και εξοφλούνται αυτά σχετικά τιμολόγια; ΥΠΑΡΧΟΥΝ παραστατικά στοιχεία;
ΜΗΠΩΣ λέμε μήπως, αυτή εκ του καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας πρέπει να είναι
χαρακτηρισμένη ως ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΜΟΝΗ αν όχι Μετόχιο και ως τέτοια να υπάγεται διοικητικά
στην πλέον όμορη Ενορία, δηλαδή αυτή του Ραγίου;
ΕΙΝΑΙ αλήθεια όπως φημολογείται, ότι ακόμη και λαϊκοί υπογράφουν πιστοποιητικά τέλεσης
μυστηρίων σε αυτή, (π.χ. βαπτίσεις κ.λπ.);
ΤΟΝ εμπερίστατο σήμερα, κλινήρη γέροντα ΓΕΡΑΣΙΜΟ ηγούμενο αυτής, ποιός τον περιθάλπει,
ποιός ενδιαφέρεται και πως γι’ αυτόν;
ΠΩΣ καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες της «ΜΟΝΗΣ» σήμερα, ΠΩΣ, ΠΟΙΟΙ και με ΠΟΙΑ
διαδικασία εισπράττουν και διαχειρίζονται τα όποια έσοδά της;
ΕΙΝΑΙ αλήθεια ή απλώς κακόβουλη φημολογία ότι σε τραπεζικούς λογαριασμούς κληρικού της
Μητρόπολης και δη του στενού ΠΥΡΗΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ αυτής, εντοπίστηκε στο παρελθόν ποσό
υπέρογκο υπερβαίνοντας κατά τις δικές μας πληροφορίες το 1,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ, μη
δικαιολογούμενο βεβαίως από τις αποδοχές του;
ΕΙΝΑΙ αλήθεια, ότι είχε δοθεί στο παρελθόν πάντα και ειδικότερα με κυβέρνηση ΣΑΜΑΡΑ (προ
ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) εντολή για την διενέργεια σχετικού ελέγχου στο τότε Σ.Δ.Ο.Ε., η οποία όμως
ανακλήθηκε με εντολή άνωθεν και «πάγωσε» έκτοτε ο έλεγχος;

ΓΙΑΤΙ δεν αναρτά η Μητρόπολη όπως είναι υποχρεωμένη εκ του νόμου ως Ν.Π.Δ.Δ. και όπως
κάνουν όλες οι άλλες Μητροπόλεις στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» τις οικονομικές τις συναλλαγές εν γένει,
οτιδήποτε και αν αφορούν αυτές;

ΠΟΣΑ είναι κατ’ έτος τα ετήσια συνολικά έσοδα της και πως διατίθενται αυτά; ΔΕΝ πρέπει να
γνωρίζουν οι συμπολίτες, οι πιστοί πρωτίστως που καταθέτουν τον όβολό τους στο παγκάρι της
ενορίας τους αλλά και γενικότερα για το πώς διαχειρίζεται τα έσοδα της η τοπική Εκκλησία από
την περιουσία της, (π.χ. εκμισθώσεις στρεμμάτων γης, καταστημάτων) κ.λπ;

ΠΩΣ δικαιολογείται η δική μας Μητρόπολη να συμμετέχει με το ποσό των ΕΚΑΤΟ ΧΙΛΙΑΔΩΝ
(100.000) ευρώ στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, όταν ακόμη η και με ελάχιστους πόρους και
ποίμνιο που δεν υπερβαίνει τις έξι χιλιάδες (6.000) Μητρόπολη Κόνιτσας συμμετέχει με
διπλάσιο ποσό; ΚΑΙ με τις άλλες Μητροπόλεις της Ηπείρου πέραν αυτής των Ιωαννίνων που
είναι από τις πλουσιότερες πανελλαδικά, να συμμετέχουν επίσης με εκατοντάδες χιλιάδων
ευρώ, όπως π.χ. αυτές της Άρτας και της Πρέβεζας;

ΕΙΝΑΙ δυνατό η δική μας Μητρόπολη με την Ηγουμενίτσα, την τουριστική Πάργα, το Καναλάκι,
τις Μονές Γηρομερίου, Πούντας και Καναλακίου καθώς και την θεωρούμενη από αυτή ως τέτοια
του Ραγίου, να συμμετέχει με τα… μισά χρήματα από αυτά της Κόνιτσας;
-ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ότι «ΣΥΝΟΔΕΙΑ» Μοναχών ενδιαφερόμενων να επανδρώσει την ακέφαλη
ΜΟΝΗ ΠΑΓΑΝΙΩΝ, επισκέφθηκε και μάλιστα δύο φορές την Μητρόπολη χωρίς τελικά να
συναντηθεί με τον Μητροπολίτη και σε κάθε περίπτωση να ναυαγήσει το ενδιαφέρον αυτό από
μέρος τους; ΚΑΙ αν ναι, γιατί είχαν αυτή την αντιμετώπιση;

ΠΟΣΑ και από ΠΟΙΕΣ «πηγές» είναι τα ετήσια έσοδα της εν λόγω Μονής και πως – ποιοί
διαχειρίζονται – αποφασίζουν που θα διατίθενται αυτά;

ΕΙΝΑΙ αλήθεια ότι η Διοίκηση της Μητρόπολης, πιέζει και μάλιστα ενίοτε ασφυκτικά ιερείς για να
αποδίδουν προς αυτή (την Μητρόπολη), έσοδα στα όποια κυρίως οι μικρές ενορίες δεν
μπορούν εκ των πραγμάτων να ανταποκριθούν, αφού ως γνωστόν «ΟΥΚ αν λάβοις παρά του
μη έχοντος»; ΚΑΙ μάλιστα την περίοδο της πανδημίας που διανύουμε, με τους Ναούς κλειστούς
ή με ελάχιστο εκκλησίασμα και τα παγκάρια άδεια;
ΚΑΙ πως αντιδρώντες ιερείς, απειλούνται με απόσπαση σε δυσπρόσιτη ενορία ως τιμωρία
για… σωφρονισμό αυτών, με ορισμένες να υλοποιούνται; ΑΛΗΘΕΙΑ πόσο Χριστιανικό είναι κάτι
τέτοιο;

ΤΑ της Εκκλησίας τελούμενα ΜΥΣΤΗΡΙΑ έχουν διατίμηση και κοστολογούνται αναλόγως από
ορισμένους ιερείς; ΤΟ αυτό ερώτημα ισχύει και για τελετές – ιερές ακολουθίες, όπως π.χ.
κηδείες, μνημόσυνα, ακόμη και… σαρανταλείτουργα; ΚΑΙ το του Χριστού «ΔΩΡΕΑΝ
ΛΑΒΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΤΕ» που πάει;

ΥΠΑΡΧΟΥΝ Ιερείς «πατρίκειοι και πληβείοι», ήτοι αυτοί των πλούσιων και μεγάλων ενοριών
και οι άλλοι σε ενορίες με μονοψήφιο αριθμό ενοριτών;

ΥΠΑΡΧΟΥΝ Ιερείς ναι ή όχι και μάλιστα υπολειπόμενοι των τυπικών τουλάχιστον προσόντων
άλλων, που υπηρετούν έτη και έτη σε πλούσιες ενορίες και αν ναι, με ποιά κριτήρια επιλέγονται
και πως – ποιοί αποφασίζουν για τη μονιμότητα τους σε αυτές; ΚΑΙ σε κάθε περίπτωση ΠΟΣΟΙ
και ΠΟΙΟΙ είναι οι ωφελούμενοι;

ΥΠΑΡΧΟΥΝ Ιερείς με «χρεωμένες» μεν δύο και τρείς ενορίες λόγω έλλειψης εφημερίων, που
όμως τις επισκέπτονται και λειτουργούν σε αυτές, όταν… θυμηθούν, εντοπιζόμενοι Κυριακές και
μεγάλες γιορτές, να ψαρεύουν ή να πάνε για κυνήγι;

ΥΠΑΡΧΕΙ «χρεωμένος» τυπικά και στα χαρτιά ως εφημέριος υποτίθεται της Μητρόπολης
Ιερέας(;) που όμως δεν συμπεριλαμβάνεται – αναγράφεται στους εν ενεργεία εφημέριους
ενοριών της Μητρόπολης;

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ είμαστε βέβαιοι αλλά για λόγους δεοντολογίας σας υποβάλλουμε σχετικό ερώτημα,
ότι ο εν λόγω κληρικός έχει να φορέσει ράσο κάτι χρόνια, έχει παραπεμφθεί ως
κατηγορούμενος για διάφορες παράνομες δραστηριότητες ακόμη και για εμπόριο όπλων, έχει
εξαπατήσει κόσμο και κοσμάκη με υποτιθέμενα «ΒΟΤΑΝΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ» SIC!! που τα φτιάχνει
και τα… ευλογεί ο ίδιος ως θαυματουργά δια πάσαν νόσον και πάσαν… κίαν;

ΕΙΝΑΙ αλήθεια ότι μετά τον αιφνίδιο θάνατο του αείμνηστου πατρός ΓΕΡΒΑΣΙΟΥ
πρωτοσυγγελεύοντος της Μητρόπολης και Ηγούμενου της Ι. Μονής ΠΑΓΑΝΙΩΝ βρέθηκε σε
αυτή(;) σε άλλο χώρο(;) και από ποιους όπως φημολογείται ευρέως, ποσό τριακοσίων
χιλιάδων (300.000) ευρώ περ.; ΑΝ ναι, από πού προερχόταν τα χρήματα αυτά και πως
«νομιμοποιήθηκαν» – διετέθησαν τελικά;

ΓΙΑΤΙ δεν έχει παραχωρηθεί ακόμη στον αιτούντα κατ’ επανάληψη Δήμο Σουλίου, το πρώην
Οικοτροφείο της Μητρόπολης για την όποια αξιοποίησή του από αυτόν και παραμένει
ανενεργό και καταρρέον παρά τις κατ’ επανάληψη υποσχέσεις και δεσμεύσεις προς τούτο
της Διοίκησης της Μητρόπολης;

ΑΥΤΑ – ταύτα προς το παρόν δημοσίως διατυπούμενα από εμάς ερωτήματα που
αφορούν την εν γένει Διοίκηση της Μητρόπολης μας και την διαχείριση των οικονομικών
της.

ΕΠΕΙΔΗ ως γνωστόν «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ
ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ». ΚΑΙ επειδή όπως προαναφέρουμε τα αφορώντα κυρίως την διαχείριση
των οικονομικών της Μητρόπολης αφορούν όλους τους συμπολίτες φορολογούμενους,
που αυτοί πληρώνουν τους μισθούς των κληρικών αλλά και τα εν γένει τεκταινόμενα σε
αυτή, ιδιαιτέρως την περίοδο που διανύουμε με το γέροντα Δεσπότη μας να διανύει ήδη
οσονούπω το ενενηκοστό έτος της ηλικίας του με ότι αυτό συνεπάγεται, αναμένουν (οι
συμπολίτες, το χριστεπώνυμο πλήρωμα αυτής) απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά από
αυτούς που οφείλουν να απαντήσουν. ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ όμως και ζητάμε και από αυτούς
που οφείλουν θεσμικά, να επιληφθούν αν θεωρούν ότι πρέπει.
Σ.Σ. (1)

ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ Ναού, ναιδρίου έστω, εξ’ όσων γνωρίζουμε μόνο ο Επίσκοπος μπορεί να
κάνει. ΑΥΤΟ ισχύει στη Μητρόπολη μας ή μπορεί να τα τελέσει και… ο αντ’ αυτού;
Σ.Σ. (2)
ΣΥΜΦΩΝΑ με το τυπικό της Εκκλησίας μας, σε περιόδους Νηστειών, καθώς και
ΤΕΤΑΡΤΕΣ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΔΕΝ ΤΕΛΟΥΝΤΑΙ τα μυστήρια του Γάμου και της Βάπτισης.
ΑΥΤΟ στη δική μας εφαρμόζεται μεν, επιλεκτικά δε; ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ…

ΜΕ προγενέστερα, σχετικά δημοσιεύματα μας, διατυπώναμε δημοσίως σειρά ερωτημάτων, όσον αφορά
την γνωστή στους συμπολίτες ως ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΡΑΓΙΟΥ.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για το Μοναστήρι που βρίσκεται εγγύς της Ηγουμενίτσας, απέχει περ. δέκα (10) χιλ. από
αυτή, επανδρωμένο σήμερα με ένα μοναχό, μετά την εκδημία του μακαριστού Ιερομόναχου π.
Κωνστάντιου, τον συμπαθή κατά τα άλλα Ιερομόναχο π. Γεράσιμο εκ Κεφαλληνίας.
ΤΑ ερωτήματα που διατυπώναμε, αφορούσαν την ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ και κατ ́ επέκταση την νόμιμη λειτουργία αυτής ως ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΡΑΓΙΟΥ. ΚΑΙ δεν τα διατυπώναμε τυχαία αφού σύμφωνα με τα στοιχεία πλέον που δημοσιοποιούμε σήμερα, ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΡΑΓΙΟΥ δεν υφίσταται.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ουσιαστικά για ΜΟΝΗ μόνο στα χαρτιά και στα… προφορικά! ΓΙΑΤΙ από τα επίσημα
έγγραφα και το σχετικό Νόμο που δημοσιοποιούμε παρακάτω, αποδεικνύεται ότι: ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΡΑΓΙΟΥ

όπως προβλέπεται σύμφωνα με τον ισχύοντα Καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδας και
ειδικότερα τον Ν. 590/1977 δηλαδή το «ΣΥΝΤΑΓΜΑ» αυτής, αυτή δεν υφίσταται.
ΔΕΝ έχει νομική υπόσταση, δεν είναι Ν.Π.Δ.Δ (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου) όπως προβλέπεται
για την συγκρότηση των ΙΕΡΩΝ ΜΟΝΩΝ.

ΔΕΝ έχει Ηγουμενοσυμβούλιο, το οποίο και οφείλει να διοικεί αυτή, σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο.
ΚΑΙ ειδικότερα η μη νόμιμη Διοίκηση αυτής από Ηγουμενοσυμβούλιο, πέραν τον όποιων άλλων
Εκκλησιαστικών ή παραβάσεων του ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ της Εκκλησίας, αφορά κυρίως και
πρωτίστως και όλους εμάς, τους φορολογούμενους, θρησκευόμενους ή μη, εκκλησιαζόμενους λιγότερο
η περισσότερο πολίτες και εν προκειμένω συμπολίτες.
ΓΙΑΤΙ εκτός των προαναφερόμενων που άπτονται της Διοίκησης της Εκκλησίας, η «ΜΟΝΗ»
διαχειρίζεται και χρήματα και μάλιστα ποσά όχι ευκαταφρόνητα ….
ΧΡΗΜΑΤΑ προερχόμενα από τον δικό μας οβολό, από το περίσσευμα ή το υστέρημα μας. ΧΡΗΜΑΤΑ
επίσης από το μυστήριο του Βαπτίσματος το οποίο τελείται στην «ΜΟΝΗ» αλλά και από δωρεές και
προσφορές πιστών, που για διάφορους λόγους και αιτίες ο κάθε ένας κάνει και αυτό είναι απολύτως
σεβαστό και αναφαίρετο δικαίωμα του βεβαίως.

ΕΠΕΙΔΗ λοιπόν, πέραν των ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ και Εκκλησιαστικών εν γένει παραβάσεων όσον αφορά την
νόμιμη ή μη λειτουργία αυτής και την… προσφώνηση της ως «ΜΟΝΗΣ», που όπως προαναφέρουμε,
αρμόδιες γι’ αυτό να επιληφθούν είναι οι Εκκλησιαστικές Αρχές, ενδεχομένως να επιβάλλεται να
επιληφθεί και η Κοσμική Δικαιοσύνη.

ΓΙΑΤΙ τα ερωτήματα που διατυπώνουμε σήμερα δημοσίως απευθυνόμενοι προς κάθε αρμόδιο, αφορούν
πρωτίστως και κυρίως την διαχείριση των οικονομικών αυτής.
ΕΡΩΤΑΜΕ λοιπόν, απευθυνόμενοι πρώτα στη Διοίκηση της τοπικής Εκκλησίας:
Α. ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ όντως ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΡΑΓΙΟΥ ή αυτή είναι ΜΕΤΟΧΙΟ της απολύτως νόμιμα συγκροτηθείσας
και λειτουργούσας ως Ν.Π.Δ.Δ (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου) με Ηγουμενοσυμβούλιο και
ηγούμενο ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΓΗΡΟΜΕΡΙΟΥ;
Β. AN είναι νόμιμα συγκροτημένη και λειτουργούσα ως ΜΟΝΗ, βάσει ποιού Π.Δ συνεστήθη αυτή;
ΠΟΤΕ, με ποιά απόφαση και τίνος, συγκροτήθηκε αν συγκροτήθηκε και υπάρχει(;)
ΗΓΟΥΜΕΝΟΣΥΜΒΟΥΛΙΟ το οποίο να διοικεί αυτή;
Γ. ΑΝ αυτή, συγκροτεί νόμιμη και αυτόνομα λειτουργούσα ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ, τότε γιατί στα «ΔΙΠΤΥΧΑ», το
ετήσιο ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ της ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ μας δηλαδή για να γίνει κατανοητό από τους μη
γνωρίζοντες, αναφέρεται αυτή σε αυτό, ως… ΜΕΤΟΧΙΟ της ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΓΗΡΟΜΕΡΙΟΥ;
Δ. ΑΝ είναι ΜΕΤΟΧΙΟ, τότε βάσει ποιού κανονισμού λειτουργεί ως ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ; ΚΑΙ αν δεν κάνουμε
λάθος, κάθε ΜΟΝΗ διοικούμενη από Ηγουμενοσυμβούλιο, έχει ΕΝΑ (1) Ηγούμενο. Ο οποίος και
προΐσταται αυτής αλλά και τυχόν ΜΕΤΟΧΙΩΝ της και ο οποίος μνημονεύεται και στην ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ της
οποίας Ηγουμενεύει και σε τυχόν ΜΕΤΟΧΙΑ αυτής. ΝΑΙ ή ΟΧΙ Άγιοι Πατέρες που διοικείτε σήμερα την
Μητρόπολη Παραμυθίας;

ΑΝ και η λειτουργία της υποτιθέμενης «ΜΟΝΗΣ ΡΑΓΙΟΥ» με αυτό το καθεστώς για να είμαστε
αντικειμενικοί δεν είναι σημερινό φαινόμενο αλλά ανάγεται στο… απώτερο παρελθόν, δηλαδή και επι
προηγούμενων διοικήσεων.
ΠΩΣ λοιπόν είναι ΚΑΝΟΝΙΚΟ εκκλησιαστικά, να υπάρχουν… ΔΥΟ (2) Ηγούμενοι σε ΜΙΑ (1) ΜΟΝΗ και
να μνημονεύεται ένας (1) έκαστος εξ αυτών, στην… «δική» του ΜΟΝΗ(;)

ΤΕΛΟΣ και για την… «ΤΑΜΠΑΚΕΡΑ», δηλαδή την διαχείριση των οικονομικών της, ζητούνται
εξηγήσεις και διευκρινίσεις από κάθε υπεύθυνο και αρμόδιο. ΚΑΙ από εμάς, τους φορολογούμενους
πολίτες αλλά κυρίως από τους συμπολίτες, Χριστιανούς προσκυνητές και δωρητές της «ΜΟΝΗΣ»(;)
ΡΑΓΙΟΥ.

ΥΠΟΘΕΤΟΥΜΕ πως εξηγήσεις για το ζήτημα, θα ήθελε από την τοπική Εκκλησιαστική Διοίκηση και η
Κοσμική Δικαιοσύνη, ο κ. Εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσπρωτίας εν προκειμένω, όσον αφορά τη
νομιμότητα ή μη της λειτουργίας της «ΜΟΝΗΣ», ως… ΜΟΝΗΣ! ΚΑΙ βεβαίως διευκρινίσεις για την
ακολουθούμενη διαδικασία διαχείρισης των εισπραττόμενων από αυτή χρημάτων, είτε από
προσφορές των πιστών είτε από τυχόν εκμισθωμένες εκτάσεις αυτής κ.λπ. ΚΑΙ ειδικότερα, ΠΟΙΟΙ-ΠΩΣ,
με ποιά διαδικασία εισπράττουν χρήματα-προσφορές-δωρεές, για εκτέλεση μυστηρίων κ.λπ.
ΓΙΑ το πως διασφαλίζεται η διαφάνεια στην είσπραξη αλλά και την διάθεση τους και ΠΟΙΟΣ-ΠΟΙΟΙ
αποφασίζουν, ΠΟΥ και ΠΩΣ αυτά θα διατεθούν και με ποιά αδιάβλητη και νόμιμη διαδικασία;
ΓΙΑΤΙ αν τελικά αυτή, η Μονή Ραγίου δηλαδή, είναι ΜΕΤΟΧΙΟ της Ιεράς Μονής Γηρομερίου, δικαιούνται,
νομιμοποιούνται και ποιοί κληρικοί και λοιποί, να εισπράττουν και να διαθέτουν τα χρήματα του
«ΜΕΤΟΧΙΟΥ» κατά το δοκούν;

ΤΟ ΜΕΤΟΧΙΟ ως ΜΕΤΟΧΙΟ, δικαιούται και υποχρεούται να καταρτίζει ισολογισμό, να τηρεί βιβλία
εσόδων και εξόδων, να εκδίδει θεωρημένες από την Δ.Ο.Υ αποδείξεις, ναι ή όχι;
ΑΝ δικαιούται, το κάνει; ΑΝ όχι, τότε πως διαχειρίζονται τα εισπραττόμενα χρήματα;
ΔΕΝ είναι ερωτήματα αυτά προς απάντηση από επίσημα θεσμικά Εκκλησιαστικά όργανα της τοπικής
Εκκλησίας και όχι μέσω… FACEBOOK από κάποιον κληρικό που αποσπάστηκε(;) για να βοηθήσει, την
ΜΟΝΗ – ΜΕΤΟΧΙΟ;
ΚΑΙ επειδή πολλά θρυλούνται και φημολογούνται όσον αφορά την διαχείριση των οικονομικών της όχι
σήμερα αλλά… σε βάθος χρόνου, θεωρούμε ότι η Μητρόπολη πρέπει να «τοποθετηθεί» γι’αυτά,
δημοσίως και άμεσα.
ΑΛΛΑ και η Κοσμική Δικαιοσύνη αν εκτιμά ότι από τα προαναφερόμενα στοιχειοθετούνται αξιόποινες
πράξεις, να επιληφθεί. ΓΙΑΤΙ κανείς δεν είναι ΥΠΕΡΑΝΩ του Νόμου και γιατί ΚΑΝΕΙΣ και για ΚΑΝΕΝΑ
λόγο δεν μπορεί να επικαλείται και να χρησιμοποιεί την ΕΚΚΛΗΣΙΑ, προκειμένου να… εκκολάπτονται εν
ονόματι αυτής, οι όποιες τυχόν παρανομίες και η αποκόμιση ενδεχομένως από κάποιους, προσωπικών
οφελών εις βάρος ημών των άλλων, των… αφελών!
(Δημοσιεύουμε στη συνέχεια προς ενημέρωση σας αν είσαστε ανενημέρωτοι, τη σχετική
παράγραφο του Νόμου που προβλέπει και ρυθμίζει τα της συστάσεως, λειτουργίας, Διοίκησης
κ.λπ ΙΕΡΩΝ ΜΟΝΩΝ και ΜΕΤΟΧΙΩΝ αυτών, καθώς και το σχετικό αντίγραφο από το ημερολόγιο
του 2018 της Μητροπόλεως μας όπου και αναφέρεται η Ιερά «Μονή» Ραγίου ως Μετόχιο αυτής
του Γηρομερίου. Και τα συμπεράσματα όλων μας).
Read More »
Στο προσκήνιο ξανά δημοσιεύματα που αφορούν την Μητρόπολη Παραμυθίας- Μήπως ήλθε η ώρα να ασχοληθεί ο νέος Μητροπολίτης κ. Σεραπίων; Στο προσκήνιο ξανά δημοσιεύματα που αφορούν την Μητρόπολη Παραμυθίας- Μήπως ήλθε η ώρα να ασχοληθεί ο νέος Μητροπολίτης κ. Σεραπίων; Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023 Rating: 5

Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων της Παραμυθιάς

Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023
Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων της Παραμυθιάς

Read More »
Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων της Παραμυθιάς Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων της Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023 Rating: 5

Στο νοσοκομείο Φιλιατών οι μαγνητικές, σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο των Ιωαννίνων η γνωμάτευση

Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023
Στο νοσοκομείο Φιλιατών οι μαγνητικές, σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο των Ιωαννίνων η γνωμάτευση


Τα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας συσσωρεύονται και η κατάσταση στα νοσοκομεία επιδεινώνεται. Παρά τις συνεχείς εξαγγελίες για ενίσχυσή τους, για προσλήψεις και στήριξη των νοσοκομείων η πραγματικότητα έρχεται να τα διαψεύσει!

Για πρώτη φορά στην Ήπειρο δημόσιο νοσοκομείο προχωρά σε σύμβαση με ιδιωτικό κέντρο για την παροχή… απομακρυσμένης διάγνωσης και μάλιστα σε εξετάσεις μαγνητικών τομογραφιών!

Πρόκειται για το Νοσοκομείο Φιλιατών το οποίο εδώ και ένα μήνα έλαβε απόφαση για σύναψη σύμβασης με ιδιωτικό ιατρικό κέντρο των Ιωαννίνων. Η σύμβαση υπογράφηκε και τίθεται σε εφαρμογή!

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι ο ασθενής θα κάνει μαγνητική στο νοσοκομείο Φιλιατών και επειδή δεν υπάρχουν ακτινολόγοι οι εξετάσεις θα αποστέλλονται στα Ιωάννινα ώστε να γίνει απομακρυσμένη διάγνωση!

Σύμφωνα με πληροφορίες του epiruspost.gr, η διοίκηση του νοσοκομείου ισχυρίζεται ότι πρόκειται για λύση που επιλέχθηκε καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον για την κάλυψη της θέσης ακτινολόγου. Από το χώρο των εργαζομένων επισημαίνεται πως όταν προκηρύσσεται μία θέση ενώ απαιτούνται τουλάχιστον τρεις γιατροί της ίδιας ειδικότητας τότε δεν θα υπάρξει κανένα ενδιαφέρον, δεν θα καλυφθεί.

Στο Νοσοκομείο Φιλιατών με έγγραφο του Διοικητή προς το Ακτινοδιαγωνιστικό, καλούνται οι υπεύθυνοι να γνωστοποιήσουν το πρόγραμμα εξετάσεων του Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι οι τακτικές εξετάσεις θα πραγματοποιούνται σε ημέρες που εφημερεύει γιατρός του Εργαστηρίου.


Read More »
Στο νοσοκομείο Φιλιατών οι μαγνητικές, σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο των Ιωαννίνων η γνωμάτευση Στο νοσοκομείο Φιλιατών οι μαγνητικές, σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο των Ιωαννίνων η γνωμάτευση Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023 Rating: 5

Σούλι | Ήρθε η στιγμή για την ανάδειξή του – Γράφει ο Νίκος Σπυρόπουλος

Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023
Σούλι | Ήρθε η στιγμή για την ανάδειξή του – Γράφει ο Νίκος Σπυρόπουλος

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια κινητικότητα για την ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σουλίου. Μετά την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 το Υπουργείο Πολιτισμού άρχισε το έντονο ενδιαφέρον του για το Σούλι.

Υπό την αιγίδα του και σε συνεργασία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ,της Περιφέρειας Ηπείρου και του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, εκπονήθηκε μία μελέτη που αποτύπωσε πλήρως την περιοχή του Τετραχωρίου και πρότεινε τον τρόπο και τα έργα για την ανάδειξή του. Επίσης διαπίστωσε και ανέδειξε το πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής.

Πριν από λίγες μέρες η Περιφέρεια Ηπείρου έθεσε σε διαβούευση τις ΟΧΕ (ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις στην Περιφέρεια Ηπείρου), όπου στη ενότητα 3 ενέταξε την περιοχή Σούλι-Αχέροντας στα έργα που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια. Για την περιοχή αυτή προβλέπονται διάφορα έργα 8,00εκ. ευρώ περίπου.

Στα κείμενα προς διαβούλευση επισημαίνονται διάφορες αδυναμίες της περιοχής όπως την δυσκολία προσβασιμότητας προς Σούλι, και το ιδιοκτησιακό καθεστώς Σουλίου που περιορίζει την ιδιωτική συνεργασία και επιχειρηματικότητα κλπ.

Το έντονο ενδιαφέρον του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και της Περιφέρειας Ηπείρου μας δίνει την ελπίδα ότι επιτέλους η περιοχή του Ιστορικού Χώρου του Σουλίου θα αναδειχθεί ,θα γίνει επισκέψιμη σε όλο το Τετραχώρι.

Θεωρώ ότι οι αδυναμίες που έχει καταγράψει το κείμενο διαβούλευσης της ΟΧΕ πρέπει να επιλυθούν με την ολοκλήρωση των έργων.

Την περίοδο αυτή πρέπει όλοι οι φορείς του Σουλίου και άλλοι γύρω από αυτό(Τοπικές κοινότητες Σουλίου, αδελφότητες, πολιτιστικοί σύλλογοι, Δήμος Σουλίου, Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος κλπ) πρέπει να κινητοποιηθούν και να είναι σε εγρήγορση ώστε η ολοκλήρωση των έργων να δώσουν το καλύτερο αποτέλεσμα στην μνήμη των ηρώων του Σουλίου.

Οι προτάσεις μου στα κείμενα διαβούλευσης της ΟΧΕ Περιφέρειας Ηπείρου είναι:Άμεση επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους κατοίκους του Σουλίου ,αλλά και των κατοίκων των κοινοτήτων που είναι γύρω (Σαμονίδα, Αυλότοπος , Τσαγγάρι, Κουκουλί, Φροσύνη) αν ενδιαφερθούν για την αναστύλωση κτιρίων. Τους αξίζει γιατί αυτοί κράτησαν όρθια την περιοχή του Σουλίου όλα τα προηγούμενα χρόνια και την πονάνε.
Βελτίωση, συντήρηση των δρόμων Γλυκή -Σούλι και Ελευθεροχώρι (κόμβος Εγνατίας)-Σούλι ,ώστε η πρόσβαση ενός τουριστικού λεωφορείου να γίνεται με ασφάλεια. (προτεραιότητα νομίζω η βελτίωση Γλυκή-Σούλι γιατί τους καλοκαιρινούς μήνες η επισκεψιμότητα στον Αχέροντα είναι πάρα πολλή μεγάλη)
Ειδικοι όροι δόμησης στο Τετραχώρι ώστε οι αναστυλώσεις να εγκρίνονται πιο γρήγορα.

Υπάρχουν φαντάζομαι και άλλες προτάσεις και θεωρώ ότι πρέπει αυτή την περίοδο να κατατεθούν. Έτσι το Σούλι θα αποκτήσει πάλι την αίγλη που του αξίζει , δημιουργώντας επιπλέον προϋποθέσεις να παραμείνουν οι κάτοικοι την περιοχή.


Read More »
Σούλι | Ήρθε η στιγμή για την ανάδειξή του – Γράφει ο Νίκος Σπυρόπουλος Σούλι | Ήρθε η στιγμή για την ανάδειξή του – Γράφει ο Νίκος Σπυρόπουλος Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023 Rating: 5

Πως αξιολογούν την Ήπειρο οι ξένοι επισκέπτες

Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023
Πως αξιολογούν την Ήπειρο οι ξένοι επισκέπτεςΠάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο «πλασάρονται» οι ελληνικοί προορισμοί ως προς την αξιολόγησή τους από τους ξένους επισκέπτες με την πολιτιστική εμπειρία και τη γαστρονομία να λαμβάνουν την υψηλότερη βαθμολογία.

Από πλευράς εθνικοτήτων οι Αμερικανοί τουρίστες είναι αυτοί που δηλώνουν πιο ευχαριστημένοι, ενώ οι Ιταλοί είναι αυτοί που βαθμολογούν αυστηρότερα τη χώρα μας.

Ικανοποιητικές είναι οι αξιολογήσεις και για την Ήπειρο από τους ξένους επισκέπτες της περιοχής.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), που στο πλαίσιο παρακολούθησης της τουριστικής δραστηριότητας μέσα από διαφοροποιημένες πηγές, συνεργάζεται με την εταιρεία TCI Research (που πλέον αποτελεί τμήμα της εταιρείας MMGY) σχετικά με τη συλλογή δεδομένων για την Ελλάδα και ανταγωνιστικούς προορισμούς (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία) ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση της συνολικής εικόνας της χώρας με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.

Περαιτέρω, η ανάλυση είναι εμπλουτισμένη και με στοιχεία για τις 13 Περιφέρειες της χώρας, που αποτυπώνουν την τουριστική εμπειρία ως προς την εστίαση και τα αξιοθέατα. Στα πλαίσια της ανάλυσης έχουν αξιολογηθεί 220 χιλ. σχόλια για αξιοθέατα και 138 χιλ. για εστιατόρια/ bar στην Ελλάδα και 7,7 εκατ. και 12,9 εκατ. αντίστοιχα για ανταγωνιστικούς προορισμούς.

Αναλυτικότερα ως προς την τουριστική εμπειρία στην Ελλάδα, διατηρεί μια ανταγωνιστική συνολική βαθμολογία (9,1) σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (8,6). Αυτό ισχύει για όλες τις ελληνικές Περιφέρειες, καθεμία από τις οποίες έχει βαθμολογία άνω του 9 εκτός από τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου (8,8) και τις Κυκλάδες (8,9).

Ενδεικτικά, στην Ηπειρωτική Ελλάδα, υψηλές βαθμολογίες με 9,3 συγκεντρώνει η Θεσσαλία με κορυφαίο προορισμό το Πήλιο, όπως και η Ήπειρος με την Πελοπόννησο με 9,2.

Για το σύνολο της χώρας και ανά αγορά οι Αμερικανοί είναι οι πιο ευχαριστημένοι τουρίστες με μία συνολική βαθμολογία στο 9,2 και ακολουθούν Βρετανοί και Ολλανδοί με κάτω του 9. Γερμανοί, Γάλλοι και Ιταλοί ακολουθούν με ελαφρώς χαμηλότερες βαθμολογίες, ωστόσο κάθε εθνικότητα βαθμολογεί διαφορετικά τους προορισμούς. Ενδεικτικά, οι ταξιδιώτες από ΗΠΑ και Γαλλία δίνουν την υψηλότερη βαθμολογία στην Ήπειρο (9,8 και 9,6 αντίστοιχα), από το Ηνωμένο Βασίλειο (10) στην Στερεά Ελλάδα, και από την Ιταλία και την Ολλανδία (9,2 και οι δύο) στην Δυτική Ελλάδα, και οι ταξιδιώτες από τη Γερμανία στην Πελοπόννησο (9,5).

Από την ανάλυση προκύπτει ότι οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα εκτιμούν πολύ τους εργαζόμενους αποδίδοντας εξαιρετική βαθμολογία, στο 9,4, σχεδόν σε όλους τους προορισμούς. Αρκετά ικανοποιητική βαθμολογία καταγράφεται επίσης και στη σχέση «ποιότητας-τιμής» το λεγόμενο ‘’value for money’’ με βαθμολογία που σε όλες τις Περιφέρειες υπερβαίνει το 8 και συχνά αγγίζει ή υπερβαίνει και το 9.

Όσον αφορά τα βιώσιμα ταξίδια, η συνολική εικόνα της χώρας είναι θετική (8,3) με τις περισσότερες Περιφέρειες να έχουν βαθμολογία μεγαλύτερη του 8 και μέγιστη βαθμολογία (9,1) στην Κεντρική Μακεδονία. Βαθμολογία μικρότερη του 8 σε αυτή τη διάσταση παρουσιάζουν οι Κυκλάδες (7,7) και η Θεσσαλία (6,9). Παρόμοια τάση παρατηρείται για την υγιεινή (8,1 συνολικά), με βαθμολογίες 8,5 και άνω στην Κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Βαθμολογία μικρότερη από 8 καταγράφεται στην Θεσσαλία, τα Ιόνια Νησιά, το Βόρειο Αιγαίο και την Κρήτη.

Οι αξιολογήσεις ως προς την πολιτιστική εμπειρία έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία, με βαθμολογία 9,3 και ακολουθούν η γαστρονομία (9) και η εμπειρία θάλασσα (8,8). Αυτό το μοτίβο ήταν παρόμοιο στους περισσότερους προορισμούς με επαρκή όγκο αξιολογήσεων προς ανάλυση. Ωστόσο, στην Κρήτη, η γαστρονομία έλαβε υψηλότερη βαθμολογία από τις πολιτιστικές εμπειρίες, ενώ στην Ήπειρο και την Πελοπόννησο, η εμπειρία στη θάλασσα κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις αξιολογήσεις.


Read More »
Πως αξιολογούν την Ήπειρο οι ξένοι επισκέπτες Πως αξιολογούν την Ήπειρο οι ξένοι επισκέπτες Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023 Rating: 5

Χωρίς ασθενοφόρο ΕΚΑΒ σε κρίση επιληψίας μαθητή της Παραμυθιάς

Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023
Χωρίς ασθενοφόρο ΕΚΑΒ σε κρίση επιληψίας μαθητή της Παραμυθιάς


Ένα ακόμη περιστατικό στην Παραμυθιά, έρχεται να προστεθεί σε όλα αυτά τα καθημερινά που συνθέτουν τον σύγχρονο ΜΕΣΑΙΩΝΑ!

Την Παρασκευή, ένας μαθητής στο Δημοτικό Σχολείο Παραμυθιάς, σε ώρα μαθήματος παθαίνει κρίση επιληψίας και ενώ οι δάσκαλοι κάλεσαν αμέσως για ασθενοφόρο (ΕΚΑΒ) πήραν απάντηση μέσω … Ηγουμενίτσας. Το μοναδικό ασθενοφόρο στην Παραμυθιά είχε φύγει για Γιάννενα με αποτέλεσμα να περιμένουν εκείνο της Ηγουμενίτσας. Μισή ώρα μετά, με συνδρομή τοπικού γιατρού, αφού έκανε κύκλο λόγω έργων! το περιστατικό έλαβε αίσιο τέλος για το μαθητή. Δεν είναι ούτε αστεία ούτε και μικρά τα περιστατικά αυτά όμως για να περνάνε έτσι!

Η υποστελέχωση σε προσωπικό (όλων των ειδικοτήτων) , οι ατελείωτες ελλείψεις σε υλικό εξοπλισμό (από μηχανήματα μέχρι ασθενοφόρα) είναι καθεστώς από άκρη σε άκρη της χώρας. Φυσικά, οι ντόπιοι παράγοντες κοροϊδεύουν και προκαλούν το λαό όταν μιλούν για αναβάθμιση του Νοσοκομείου Φιλιατών και άλλα φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Την ίδια στιγμή που τα εκατομμύρια ρέουν άφθονα για το μεγάλο κεφάλαιο μέσα και έξω από τη χώρα, μας λένε ωμά πως δεν τους ενδιαφέρει η ΖΩΗ μας. Να θυμίσουμε τι συνέβη έξω από το κλειστό! Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου. Δεν θα έχουμε νοσηλευτές, γιατρούς και μονάδες Υγείας χτυπώντας έτσι το ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην δωρεάν περίθαλψη. Οι πολιτικές όλων των Κυβερνήσεων διαχρονικά εκεί στοχεύουν.

Δεν μπαίνουμε στη συζήτηση για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρχει και δεύτερο ασθενοφόρο ή και δεύτερος οδηγός που να κάθεται επειδή δεν έχει πολλά περιστατικά. Να τελικά που έχει! ΝΑ ΕΧΕΙ ΟΣΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ χρειάζονται και ακόμη περισσότερα και να γίνουν προσλήψεις προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες που υπάρχουν ελλείψεις.

Οι ομηρία της ανανέωσης των συμβάσεων των επικουρικών στο Φιλιάτι να σταματήσει και να μονιμοποιηθούν όλοι. Να μην απολυθεί καμία καθαρίστρια. Να γίνουν μαζικές γενικές συνελεύσεις και να παρθούν αποφάσεις αγώνα, αντίστασης στο Μεσαίωνα και να διεκδικήσουν από κοινού λαός και Υγειονομικοί, το Δικαίωμα στην Πλήρη και Δωρεάν Υγεία και Περίθαλψη.


Read More »
Χωρίς ασθενοφόρο ΕΚΑΒ σε κρίση επιληψίας μαθητή της Παραμυθιάς Χωρίς ασθενοφόρο ΕΚΑΒ σε κρίση επιληψίας μαθητή της Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023 Rating: 5

Σύλληψη φυγόποινου

Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023
Σύλληψη φυγόποινου

Συνελήφθη χθες (08-12-2023) το μεσημέρι σε περιοχή των Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ζίτσας ημεδαπός, διότι όπως προέκυψε από τον αστυνομικό έλεγχο, εκκρεμούσε σε βάρος του απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, με ποινή φυλάκισης (1) έτους και (2) μηνών για ενδοοικογενειακή βία.Read More »
Σύλληψη φυγόποινου Σύλληψη φυγόποινου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023 Rating: 5

Οριστικός ανάδοχος για τον δρόμο Πηγάδια- Γέφυρα Πλάκας

Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023
Οριστικός ανάδοχος για τον δρόμο
Πηγάδια- Γέφυρα Πλάκας


Από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, κατακυρώθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για το έργο «Πηγάδια- Γέφυρα Πλάκας». Οριστικός ανάδοχος είναι η «ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Α.Τ.Ε.».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 23.600.000 ευρώ, με τη χρηματοδότηση να καλύπτεται από τρεις «πηγές» και συγκεκριμένα:

Από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 9.370.000 ευρώ, από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΣΑΝΑ471) 6.300.000 ευρώ και από τη ΣΑΕΠ030 Ηπείρου 7.930.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο τμήμα, είναι συνέχεια του τμήματος κόμβος Τερόβου της Ιόνιας Οδού μέχρι Πηγάδια, το οποίο ολοκληρώθηκε και δόθηκε πρόσφατα στην κυκλοφορία.


Read More »
Οριστικός ανάδοχος για τον δρόμο Πηγάδια- Γέφυρα Πλάκας Οριστικός ανάδοχος για τον δρόμο Πηγάδια- Γέφυρα Πλάκας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023 Rating: 5

Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί στην Άρτα για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών

Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023
Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί στην Άρτα για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν ποσότητες κοκαΐνης και ακατέργαστης κάνναβης

Συνελήφθησαν χθες (08-12-2023) το μεσημέρι στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων δύο ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών.

Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι εντοπίστηκαν στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών και στην κατοχή τους βρέθηκε ποσότητα κοκαΐνης 101,8 γραμμαρίων.

Στη συνέχεια διενεργήθηκαν έρευνες στα σπίτια τους, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ακόμη:

· 579 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,

· ζυγαριά ακριβείας,

· (2) κινητά τηλέφωνα,

· αυτοκίνητο και

· μοτοσικλέτα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.Read More »
Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί στην Άρτα για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί στην Άρτα για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023 Rating: 5

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον σοβαρό τραυματισμό συναδέλφου τους, οι Αστυνομικοί της Θεσπρωτίας

Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον σοβαρό τραυματισμό συναδέλφου τους, οι Αστυνομικοί της Θεσπρωτίας


Συντασσόμενοι με την ανακοίνωση της Π.Ο.ΑΣ.Υ. καλούμε όλους του συναδέλφους μας να συμμετάσχουν δυναμικά στην καθολική διαμαρτυρία, την Δευτέρα 11-12-2023 και ώρα 14:00΄ έξωθεν του Αστυνομικού Μεγάρου της έδρας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας.
Οφείλουμε ως αστυνομικοί να εκφράσουμε εμφαντικά την ΟΡΓΗ και την ΘΛΙΨΗ μας.
Το οφείλουμε στον συνάδελφό μας.

ΌΧΙ ΑΛΛΑ ΘΥΜΑΤΑ!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος ΝΑΚΟΣ Βασίλειος
Ο Γενικός Γραμματέας ΚΕΦΑΛΑΣ Χρήστος
Read More »
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον σοβαρό τραυματισμό συναδέλφου τους, οι Αστυνομικοί της Θεσπρωτίας Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον σοβαρό τραυματισμό συναδέλφου τους, οι Αστυνομικοί της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023 Rating: 5

Στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Μάριος Κάτσης

Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023
Στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Μάριος Κάτσης


Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποφασίστηκε η σύνθεση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου (ΚΟΕΣ). Ανάμεσά τους και ο πρώην βουλευτής Θεσπρωτίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μάριος Κάτσης.
Όπως αποφασίστηκε το συνέδριο θα διεξαχθεί από τις 22-25 Φεβρουαρίου του 2024.


Στην ΚΟΕΣ που θα αντικαταστήσει την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στην πορεία προς το Συνέδριο μετέχουν:
Μάριος Κάτσης,
Ράνια Σβίγκου,
Γιώργος Βασιλειάδης,
Σταύρος Αραχωβίτης,
Γιάννης Βουλγαράκης,
Κώστας Γενιδούνιας,
Ελένη Γιακουμάκη,
Χρήστος Δουίτσης,
Κώστας Ζαχαριάδης,
Στέργιος Καλπάκης,
Χρύσα Καραγιάννη,
Νίκος Καραντιλιόν,
Δημήτρης Καρβούνης,
Ζωή Κυρκούλια,
Φώτης Λαμπρινίδης,
Νίκος Μαδεμλής,
Γιώργος Μπαλάφας,
Γιώτα Μπελώνη,
Θάνος Μωραίτης,
Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος,
Πάνος Ρήγας,
Χρήστος Σπίρτζης,
Ελένη Συμεωνίδου,
Ολυμπία, Τελιγιορίδου,
Θεοδώρα Τζάκρη,
Χάρης Τσιόκας,
Αγγελίνα Χατζοπούλου,
Αλέξης Χριστόπουλος

Εξάλλου, ορίστηκε και η Επιτροπή Θέσεων – Απόφασης στην οποία μετέχουν:
Όλγα Γεροβασίλη,
Νατάσσα Γκαρά,
Μενέλαος Γκίβαλος,
Σπύρος Δανέλλης,
Ρένα Δούρου,
Αντώνης Ελευθεριάδης,
Θανάσης Θεοχαρόπουλος,
Διονύσης Καλαματιανός,
Νίνα Κασιμάτη,
Τάκης Κορμάς,
Μαρία Κουβέλη,
Λευτέρης Κρέτσος,
Γιάννης Ματζουράνης,
Γιάννης Μπαλάφας,
Γιάννης Μπουρνούς,
Κατερίνα Νοτοπούλου,
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου,
Γιώργος Παναγιωτόπουλος,
Παναγιώτης Παναγιώτου,
Νίκος Παππάς,
Παύλος Πολάκης,
Μαρία Ρεπούση,
Σαπουνά Αναστασία,
Σαρακιώτης Γιάννης,
Νίκος Σκορίνης,
Διονύσης Τεμπονέρας,
Γιώργος Τσίπρας,
Σωκράτης Φάμελλος,
Αλέκος Φλαμπουράρης,
Δημήτρης Χατζησωκράτης.
Read More »
Στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Μάριος Κάτσης Στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Μάριος Κάτσης Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023 Rating: 5

Πωλείται κρεοπωλείο στην Παραμυθιά

Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023
Πωλείται κρεοπωλείο στην Παραμυθιά


Πωλείται κρεοπωλείο στην Παραμυθιά, σύγχρονα εξοπλισμένο με σταθερή πελατεία, λόγω διορισμού. Τιμή συζητήσιμη-μόνο σοβαρές προτάσεις. 
Τηλ:6993920210
Read More »
Πωλείται κρεοπωλείο στην Παραμυθιά Πωλείται κρεοπωλείο στην Παραμυθιά Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023 Rating: 5

Ενοικιάζεται κατάστημα στο κέντρο της Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023
Ενοικιάζεται κατάστημα στο κέντρο της Ηγουμενίτσας


ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΣΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΚΥΠΡΟΥ 43 ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ NOVA KAI ΤΟ MULTIRAMA . ΕΜΒΑΔΟΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ 170 Μ2 .
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ 6932442460
Read More »
Ενοικιάζεται κατάστημα στο κέντρο της Ηγουμενίτσας Ενοικιάζεται κατάστημα στο κέντρο της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023 Rating: 5

Ένας Θεσπρωτός Πυροσβέστης... ανερχόμενος Πρωταθλητής

Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023
Ένας Θεσπρωτός Πυροσβέστης... ανερχόμενος Πρωταθλητής


Δεν είναι λίγες οι φορές που στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος έχουν διακριθεί στον αθλητισμό σε ελληνικό, ευρωπαικό και παγκόσμιο επίπεδο. Το δρομικό κίνημα που όλο και αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς περιλαμβάνει μερικά από αυτά. Κάποια από τα πιο γνωστά ονόματα των τελευταίων ετών είναι αυτά της Ντενίζ Δημάκη, του Παναγιώτη Τριβυζά.
Ένα από τα ανερχόμενα στελέχη-ονόματα του ΠΣ με, όπως όλα δείχνουν, λαμπρό μέλλον στο χώρο των αγώνων αποστάσεων είναι αυτό του Ορφέα Ιωάννου. 
Ο δόκιμος ανθυποπυραγός της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με καταγωγή από τους οικισμούς Παγκράτι και Ζερβοχώρι του Νομού Θεσπρωτίας, τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει βήμα βήμα επίπεδο γράφοντας το όνομά του στα βάθρα των αγώνων που συμμετέχει. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη πόλη των Ιωαννίνων ενώ ανήκει στο δυναμικό του Α.Γ.Σ Ιωαννίνων.
Η τροπαιοθήκη του μέχρι σήμερα, αριθμεί ήδη 12 μετάλλια σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα(2 Χρυσά, 3 Ασημένια και 7 Χάλκινα) ενώ ξεχωρίζουν αυτά των Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας καθώς είναι όλα χρυσά!
Το 2020 σε ηλικία 17 ετών ο Ορφέας ενώ πιάνει το όριο για τη συμμετοχή του στον Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου Κ18 στέκεται άτυχος καθώς λόγο του COVID αυτό ματαιώθηκε. Ήταν όμως το ‘’καμπανάκι’’ πως κάτι δυνατό έρχεται!
Το 2022 μπαίνοντας στον αθλητικό στίβο πιο ενεργά και με το ένδοξο Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος να έχει μπει πλέον στη ζωή του -πέρασε 1ος στη σειρά επιτυχίας της Σχολής Αξιωματικών ΠΣ μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων- κατακτά την 1η θέση στον αγώνα των 5km της σειράς RUN GREECE που έλαβε χώρα στα Ιωάννινα με την υποστήριξη του ΣΕΓΑΣ και στον οποίο λαμβάνουν συμμετοχή μεταξύ άλλων τα κορυφαία ονόματα της χώρας.


Το 2023 στο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης άλλη μια 1η θέση στον αγώνα των 5km έρχεται να προστεθεί στο βιογραφικό του νεαρού αθλητή του ΠΣ.


Στον 40ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών κατακτά την 3η θέση στον αγώνα των 5km αφήνοντας πίσω του μεγάλα ονόματα του χώρου και προσθέτει άλλη μια επιτυχία στο άλμπουμ του.


Λίγες μέρες μετά ο Ορφέας Ιωάννου ανεβαίνει ξανά στο βάθρο. Αυτή τη φορά κατακτά την 3η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανώμαλου δρόμου στον αγώνα των 8Km.
Η επιτυχία αυτή έμελλε να τον φέρει αντιμέτωπο με μια ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση. Η συμμετοχή του πλέον και επίσημα στο Ευρωπαικό Πρωτάθλημα Ανώμαλου Δρόμου που θα λάβει χώρα στο Βέλγιο στις 10/12 με τα χρώματα της Εθνικής Ομάδας είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 
Η διοργάνωση θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου στο Park van Laken στις Βρυξέλλες και αναμένεται να συγκεντρώσει κορυφαίους Ευρωπαίους αθλητές και αθλήτριες των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων.
Η αποστολή αποτελείται από νεανική ομάδα πέντε αθλητών και μίας αθλήτριας, που θα έχει την ευκαιρία να αποκομίσει πολύτιμες εμπειρίες για το μέλλον, μετέχοντας σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες διοργανώσεις στη Γηραιά ήπειρο. Ο Μάριος Αναγνώστου με συμμετοχή σε τέσσερις διοργανώσεις, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η συμμετοχή της Δάφνης Λαβασσά, έκτης το καλοκαίρι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23.
Σε όλη αυτή τη προσπάθεια συνέλαβε τα μέγιστα και ένας πολύ έμπειρος προπονητής, προπονητής των επιτυχιών θα λέγαμε, καθώς έτσι είναι γνωστός στο χώρο, αλλά και στέλεχος του ΑΠΣ. Φυσικά μιλάμε για τον Σταύρο Καρρέ Ομοσπονδιακό Προπονητή Στίβου τον οποίο ο Ορφέας Ιωάννου συμβουλεύεται πάντα και παντού.
Τέλος, το στήριγμα του νεαρού αθλητή, η οικογένειά του είναι δίπλα του σε κάθε του βήμα. Αξίζει να σημειωθεί πως και η αδελφή του ανήκει στις τάξεις του ΠΣ αφού και η ίδια έχει περάσει στη σχολή αξιωματικών της πυροσβεστικής ακαδημίας.

Read More »
Ένας Θεσπρωτός Πυροσβέστης... ανερχόμενος Πρωταθλητής Ένας Θεσπρωτός Πυροσβέστης... ανερχόμενος Πρωταθλητής Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023 Rating: 5

Αναχώρηση από Κέρκυρα για Ηγουμενίτσα το 1960 (ΒΙΝΤΕΟ)

Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023
Αναχώρηση από Κέρκυρα για Ηγουμενίτσα το 1960 (ΒΙΝΤΕΟ)


Aylon Film Archives

Η Κέρκυρα είναι νησί του Ιονίου Πελάγους στην Ελλάδα. Η συγκοινωνία του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα πραγματοποιείται ακτοπλοϊκώς.
Η ταινία ξεκινά με πλάνο στο λιμάνι του νησιού, όπου οχήματα εισέρχονται στο ferry boat «IGOUMENITSA» και καθώς η κάμερα κάνει zoom out, έχουμε την ευκαιρία να δούμε ορισμένα παλιά αρχοντικά οικοδομήματα.
Το πλοίο απομακρύνεται και βλέπουμε το Παλαιό Ενετικό Φρούριο, αγκυροβολημένα ψαροκάικα κι άλλα πολυώροφα αρχοντικά, μία άμαξα, μία ταμπέλα των «POTAMIANOS LINES», πανοραμική άποψη όλου του παραλιακού δρόμου με τα υπέροχα κτίρια. Συναπάντημα με άλλο πλοίο που κατευθύνεται στο νησί.
Πλησιάζοντας προς το, πρώτο σε κίνηση, λιμάνι της Δυτικής Ελλάδας, στην πόλη της Ηγουμενίτσας, μπορούμε να διακρίνουμε τα πανύψηλα βουνά της Ηπείρου, που περιβάλλουν την πόλη.
* Εγγραφείτε στο κανάλι μας για περισσότερα βίντεο:   / @aylonfilmarchives 
* Ακολουθήστε μας στο Facebook: / aylonfilmarchives 
* Περισσότερα γι' αυτό το φιλμ: http://www.aylonfilmarchives.com/aylo...


Read More »
Αναχώρηση από Κέρκυρα για Ηγουμενίτσα το 1960 (ΒΙΝΤΕΟ) Αναχώρηση από Κέρκυρα για Ηγουμενίτσα το 1960 (ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023 Rating: 5

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από τον εμπορικό σύλλογο Παραμυθιάς

Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023

 Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από τον  εμπορικό σύλλογο Παραμυθιάς


Read More »
Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από τον εμπορικό σύλλογο Παραμυθιάς  Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από τον  εμπορικό σύλλογο Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023 Rating: 5

Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 20χρονο

Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023
Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 20χρονο


Σήμερα (9-12-2023) το μεσημέρι, στο 11ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής οδού Αμφιθέας - Λογγάδων Ιωαννίνων Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε 20χρονος ημεδαπός, εκτράπηκε της πορείας του και προσέκρουσε σε δένδρο, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού.

Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.
Read More »
Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 20χρονο Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 20χρονο Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023 Rating: 5

Χτίζοντας το μέλλον: Εξερευνώντας τα βασικά χαρακτηριστικά των έξυπνων πόλεων

Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023
Χτίζοντας το μέλλον: Εξερευνώντας τα βασικά χαρακτηριστικά των έξυπνων πόλεων


Σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις, η έννοια των έξυπνων πόλεων έχει βγει στην επιφάνεια σαν μια λύση που πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο που ζούμε, δουλεύουμε και αλληλεπιδρούμε ο ένας με τον άλλον σε κοινωνικό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής, στην οποία αναμένεται να γίνει ενσωμάτωση των τεχνολογιών αιχμής και καινοτόμου αστικού σχεδιασμού στην καθημερινότητά μας. Μέσα από το παρακάτω άρθρο, θα εμβαθύνουμε στα βασικά χαρακτηριστικά των έξυπνων πόλεων και πως αυτά πρόκειται να αλλάξουν τη καθημερινότητά μας.

Καινοτόμες αστικές συγκοινωνίες
Οι αστικές καινοτομίες, πρόκειται να αυτοματοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό αφού ήδη γίνονται προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Αυτό που μπορούμε να περιμένουμε από τις συγκοινωνίες, είναι κάποιου είδους έξυπνα αστικά, δηλαδή να μην έχουν ανάγκη τον οδηγό για να μετακινηθούν. Τα αστικά, θα έχουν πάνω τους ενσωματωμένους αισθητήρες, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την μετακίνηση του αστικού λεωφορείου.
Τέτοιου είδους λεωφορεία θα είναι συνεχώς συνδεδεμένα στο διαδίκτυο, και θα προσφέρουν στους πολίτες δωρεάν ίντερνετ. Ως αποτέλεσμα, θα μπορεί κάποιος να μετακινείται και να βλέπει σειρές στο Netflix ή ακόμα και να παίζει NetBet φρουτακια.

Συνεχής συνδεσιμότητα
Η συνδεσιμότητα θεωρείται από πολλούς ως η ραχοκοκαλιά των έξυπνων πόλεων, αφού χάρη σε αυτή θα μπορέσουν να γίνουν όλα πράξη. Πιο συγκεκριμένα, θα υπάρχουν δίκτυα ασύρματων αισθητήρων σε διάφορα αστικά σημεία, τα οποία θα είναι σε θέση να ανταλλάσσουν δεδομένα μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, θα μπορεί να επιλύεται μεγάλος αριθμός προβλημάτων, χωρίς να υπάρχει ανάγκη της ανθρώπινης παρέμβασης.


Βιωσιμότητα των πόλεων
Ένας από τους βασικούς στόχους των έξυπνων πόλεων, είναι να δίνουν προτεραιότητα σε τις βιώσιμες πρακτικές, με στόχο τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Αρχικά, μπορούν να ενταχθούν έξυπνες υποδομές, όπως ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, μέχρι και συστήματα διαχείρισης της ύδρευσης.
Μεγάλη επιρροή στην επίτευξη της βιωσιμότητας των έξυπνων πόλεων πρόκειται να έχει και η ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι έξυπνες πόλεις μπορούν να αξιοποιήσουν την ηλιακή και την αιολική ενέργεια για να τροφοδοτούν τις υποδομές τους. Έτσι θα προκύψουν πλεονεκτήματα όπως η ελαχιστοποίηση της ρύπανσης του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με χαμηλό κόστος.
Τέλος, μπορούν να δοθούν εξαιρετικές λύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων. Οι έξυπνοι κάδοι και οι πρωτοβουλίες για ανακύκλωση, μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση των χωματερών. Ως αποτέλεσμα, θα είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί μία κυκλική και βιώσιμη αστική οικονομία.

Συμπέρασμα
Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να οραματίζονται τις πόλεις του αύριο και η κατανόηση των παραπάνω βασικών χαρακτηριστικών των έξυπνων πόλεων είναι απαραίτητη. Επιγραμματικά, η βασική αρχή πάνω στην οποία θα στηρίζεται η έννοια της έξυπνης πόλης, είναι η συνδεσιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει ένα σύστημα ασύρματων αισθητήρων εντός της πόλης, το οποίο θα είναι σε θέση να δίνει αυτοματοποιημένες λύσεις.
Με αυτόν τον τρόπο, οι πόλεις θα μπορούν να έχουν, αρχικά μία αυτοματοποιημένη συγκοινωνία, κάτι το οποίο σημαίνει ότι τα αστικά, για παράδειγμα, θα μετακινούνται από μόνα τους. Η συνδεσιμότητα, θα ανοίξει το δρόμο και για άλλα οφέλη, όπως το γεγονός ότι οι πόλεις θα μπορούν να είναι πιο βιώσιμες, συμβάλλοντας στην ταυτόχρονα στην προστασία του περιβάλλοντος.
Read More »
Χτίζοντας το μέλλον: Εξερευνώντας τα βασικά χαρακτηριστικά των έξυπνων πόλεων Χτίζοντας το μέλλον: Εξερευνώντας τα βασικά χαρακτηριστικά των έξυπνων πόλεων Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2023 Rating: 5

Σελίδες