"Ανοιχτοί σε ιδέες και πρόσωπα" - Άρθρο του βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Β. Γιόγιακα

Τετάρτη, Οκτωβρίου 25, 2017



«Τι είναι αυτά τα προσυνέδρια που κάνει η Νέα Δημοκρατία;» με ρωτάνε φίλοι και γνωστοί. Ένα από αυτά άλλωστε, το τρίτο, θα φιλοξενηθεί στα Γιάννενα με θέμα την υγεία και την αλληλεγγύη. Αυτά τα προσυνέδρια - απαντώ - είναι μια ακόμα απόδειξη ότι αλλάζουν πολλά στη Νέα Δημοκρατία. Είναι ένα ακόμα βήμα προς την εξωστρέφεια, τη λογοδοσία και την ανανέωση. Που ακολουθεί το συμμάζεμα των οικονομικών του κόμματος, τη διαφανή οικονομική ενίσχυση από τη βάση και την πρόσκληση προς άξιους συμπολίτες μας να στελεχώσουν το κόμμα μας.

Αυτά λοιπόν τα προσυνέδρια είναι διαφορετικά. Πότε άλλοτε ένας πρόεδρος κόμματος συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση και απαντά σε ερωτήσεις του κοινού; Πότε άλλοτε οι ομιλητές δεν είναι μόνο κομματικά στελέχη αλλά προέρχονται από την αγορά, τις επιστήμες και φορείς πολιτών; Πότε πριν συμμετείχαν και πολίτες που δεν ανήκουν σε κόμματα και μπορούσε ο οποιοσδήποτε να θέτει ερωτήσεις με ηλεκτρονικό τρόπο, την ώρα που διεξάγεται μια συζήτηση; Και πότε πριν έχει ζητηθεί από κάθε ενδιαφερόμενο να καταθέσει τις απόψεις του μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου; Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία, ανοιχτή, συμμετοχική, διαλογική, δυναμική.

Όπως και η Νέα Δημοκρατία που χτίζουμε.



Ένα κόμμα που αγκαλιάζει το δημιουργικό και υγιές κομμάτι της κοινωνίας μας, εκείνους που αγωνιούν και νοιάζονται για το μέλλον αυτού του τόπου. Που δε φοβάται να πει την αλήθεια. Γνωρίζει τι πρέπει να γίνει για να ξαναμπεί η χώρα στο δρόμο της κανονικότητας και της προόδου. Και αναζητεί ανθρώπους με νέες ιδέες και την ικανότητα να τις κάνουν πράξη.

Καταλαβαίνω την απογοήτευση πολλών από τα κόμματα και την απόσταση που κρατάνε από την πολιτική και τους πολιτικούς. Αλλά το μέλλον διαμορφώνεται από εκείνους που συμμετέχουν, που ενδιαφέρονται, που ενημερώνονται. Όχι από εκείνους που έχουν επιλέξει να απέχουν, αφήνοντας κάποιους άλλους να επιλέγουν για λογαριασμό τους. Η αποχή δεν είναι λύση. Και τα πράγματα θα αλλάξουν όταν οι περισσότεροι από εμάς καταλάβουν ότι πρέπει πρώτα να αλλάξουμε, λιγότερο ή περισσότερο, οι ίδιοι. Η Νέα Δημοκρατία δίνει το παράδειγμα: αλλάζει η ίδια ως οργανισμός, ώστε να αλλάξει τη χώρα.

Την επόμενη φορά που θα ακούσετε για τα προσυνέδρια της Ν.Δ., ας σκεφθείτε ότι μικρή σχέση έχουν με αυτό που γνωρίζατε μέχρι σήμερα. Και, ξεκινώντας από το 3ο Προσυνέδριο στα Γιάννενα, αναζητήστε έναν από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να κάνετε τη φωνή σας να ακουστεί και τη γνώμη σας να μετρήσει!


Read More »
"Ανοιχτοί σε ιδέες και πρόσωπα" - Άρθρο του βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Β. Γιόγιακα "Ανοιχτοί σε ιδέες και πρόσωπα" - Άρθρο του βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Β. Γιόγιακα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 25, 2017 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Η καλύτερη πίτσα στην πόλη (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τετάρτη, Οκτωβρίου 25, 2017

Chocolat, Αγίων Αποστόλων 45, λιμάνι Ηγουμενίτσας, απέναντι από το ΚΤΕΛ
Τηλέφωνο για παραγγελίες: 2665022911

Read More »
Ηγουμενίτσα: Η καλύτερη πίτσα στην πόλη (+ΒΙΝΤΕΟ) Ηγουμενίτσα: Η καλύτερη πίτσα στην πόλη (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 25, 2017 Rating: 5

Β. Γιόγιακας: «Χάντρες και καθρεφτάκια μοίρασε η Κυβέρνηση στους Ηπειρώτες»

Τετάρτη, Οκτωβρίου 25, 2017

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τις ομιλίες του Πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών στο Ε' Αναπτυξιακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα:

«Σχεδόν τρία χρόνια μετά την “πρώτη φορά Αριστερά” η Κυβέρνηση θυμήθηκε την Ήπειρο… Και αντιμετωπίζοντας τους Ηπειρώτες σαν ιθαγενείς, μοίρασε χάντρες και καθρεφτάκια: χρήμα που θα έρθει, έργα που θα γίνουν, μελέτες που “προχωρούν”, γενικά και αόριστα. Όσο αόριστες ήταν για άλλη μια φορά οι αναφορές του Πρωθυπουργού σε “ανάπτυξη“, “παραγωγή“ και “απασχόληση”…

Ο κόσμος έχει καταλάβει όμως ότι τα αναπτυξιακά συνέδρια δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά ένα επικοινωνιακό κόλπο. Γιατί βιώνει μια πραγματικότητα που είναι τελείως διαφορετική από τα όσα ισχυρίζεται η κυβερνητική προπαγάνδα.

Εδώ είμαστε πάντως, για να δούμε εάν και πότε τα “θα” πρόκειται να γίνουν πράξη.».


 
Read More »
Β. Γιόγιακας: «Χάντρες και καθρεφτάκια μοίρασε η Κυβέρνηση στους Ηπειρώτες» Β. Γιόγιακας: «Χάντρες και καθρεφτάκια μοίρασε η Κυβέρνηση στους Ηπειρώτες» Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 25, 2017 Rating: 5

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού σε Ηγουμενίτσα και Ιωάννινα

Τετάρτη, Οκτωβρίου 25, 2017


Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε την Τρίτη με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων, Μάξιμο, στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών της «Αποστολής» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που λειτουργεί σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πολύτιμη συνεισφορά της Αποστολής και μοίρασε δώρα στα παιδιά της δομής.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη μονάδα συσκευασίας ιχθύων «Δάγων», η οποία ιδρύθηκε και λειτουργεί, εδώ και τρία χρόνια, με μετόχους τους ιδιοκτήτες πέντε μικρών εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας που δραστηριοποιούνται στη Θεσπρωτία και έχει σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα.



Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της μονάδας, ενημερώθηκε από τους παραγωγούς για τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο και συνομίλησε με εργαζόμενους της μονάδας.

Στη συζήτηση που είχε με τους παραγωγούς, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε το ιδιαίτερο βάρος που δίνει η Κυβέρνηση στην ενίσχυση της παραγωγής της ιχθυοκαλλιέργειας για τη βελτίωση της ήδη καλής θέσης που διατηρεί η Ελλάδα στην παγκόσμια αγορά.

Σημείωσε ότι στόχος της συνεργασίας των συναρμόδιων υπουργείων με τους παραγωγούς είναι να απορροφηθούν στο σύνολό τους οι κοινοτικοί πόροι των 150 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα αλιείας, να δημιουργηθούν υποδομές, βασισμένες στην καινοτομία, οι οποίες θα δώσουν προστιθέμενη αξία στη παραγωγική βάση, ενώ τους επισήμανε την ανάγκη οι ίδιοι οι παραγωγοί να αξιοποιήσουν τον νόμο και να δημιουργήσουν συνεταιρισμούς παραγωγών.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους του πρωτογενούς τομέα, με σημαντική συνεισφορά στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας προσφέροντας περισσότερα από 600 εκατομμύρια σε εξαγωγές κάθε χρόνο.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο κλάδος μπορεί να ενισχυθεί, να επεκταθεί η δραστηριότητά του με σεβασμό στο περιβάλλον και χωρίς προβλήματα στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, και διαμορφώνοντας το νέο μοντέλο παραγωγής, που θα μας οδηγήσει εκτός κρίσης σε ένα βιώσιμο μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης.


Read More »
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού σε Ηγουμενίτσα και Ιωάννινα Επίσκεψη του Πρωθυπουργού σε Ηγουμενίτσα και Ιωάννινα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 25, 2017 Rating: 5

Υπόμνημα Κίνησης Πολιτών Δήμου Ηγουμενίτσας Δ.Ε. Συβότων με σκοπό την βελτίωση της παραλιακής οδού Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας

Τετάρτη, Οκτωβρίου 25, 2017



Η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού, είναι αναμφισβήτητα το μεγάλο γεγονός που περίμεναν εδώ και δεκαετίες οι κάτοικοι στην Ήπειρο αλλά και τη Δυτική Ελλάδα. 
Αυτή η ολοκλήρωση έχει φέρει στην επιφάνεια, τις μεγάλες ανάγκες οδικών δικτύων που εξακολουθεί να έχει η περιοχή, καθώς σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα παραμένει γυμνή. 
Το τελευταίο διάστημα είδαμε τις προσπάθειες που γίνονται για τους κάθετους άξονες προς Αγρίνιο και προς Πρέβεζα, ενώ εδώ και πολλά χρόνια είναι υπό κατασκευή και ο κάθετος Άκτιο-Αμβρακία.
Εκτός από αυτούς τους τρεις άξονες, υπάρχει άλλος ένας, πολύ σημαντικός καθώς εξυπηρετεί την ακτογραμμή της Ηπείρου, αλλά και τις μετακινήσεις προς Κέρκυρα και Παξούς. 
Ο λόγος για τον οδικό άξονα Πρέβεζα-Ηγουμενίτσα που είναι από τους πλέον βασανισμένους δρόμους. 
Η αναβάθμιση του σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας έχει ξεκινήσει από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίες, ενώ τώρα απομένουν τρία διακριτά τμήματα. 
Το πρώτο είναι το βόρειο άκρο, το Ηγουμενίτσα-Πλαταριά, το δεύτερο είναι η παράκαμψη Πλαταριάς και το τρίτο ο κόμβος Πάργας-Μεσοπόταμος. 
Η ολοκλήρωση του έργου έχει περάσει από 40 κύματα καθώς το έργο στο παρελθόν είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, απεντάχθηκε και τώρα έχει μείνει ορφανό παρότι έχει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους. 
Εμείς, ως Κίνηση πολιτών του Δήμου Ηγουμενίτσας με μοναδικό σκοπό, την βελτίωση της Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας, θα θέλαμε να επισημάνουμε ορισμένα σημεία, ώστε να κάνουμε κοινώς αντιληπτό το πρόβλημα, το οποίο και τώρα, αλλά πρωτίστως στο μέλλον, θα δημιουργηθεί μεγαλύτερο, και δυστυχώς δεν έχει δοθεί η ανάλογη βαρύτητα." 



Η βελτίωση της Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας έχει μελετηθεί σε 5 υποτμήματα, εκ των οποίων μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί μόνο τα 2, τα υπόλοιπα αναζητούν χρηματοδότηση. 
Η ανάγκη για την ολοκλήρωση και των υπόλοιπων τμημάτων, αντλείται από το γεγονός πως οι σημαντικότερες περιοχές του Ιονίου όπως: Κέρκυρα, Παξοί, Αντίπαξοι, Ηγουμενίτσα, Σύβοτα, Πάργα, Πρέβεζα, Λευκάδα, αλλά επιπλέον και οι επισκέπτες που έρχονται στη χώρα μας μέσω του Λιμένα Ηγουμενίτσας, του συνοριακού σταθμού Μαυροματίου αλλά και του Διεθνούς Αερολιμένα Ακτίου, κινούνται και θα κινούνται επί του παραλιακού άξονα Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας και της Αμβρακίας Οδού. 
Εμείς ζητάμε να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς προς αναζήτησή πόρων για την υλοποίηση των υπόλοιπων έργων, διότι εάν μείνει ως έχει και δεδομένου της ολοκλήρωσης της Αμβρακίας οδού, θα μιλάμε για μια νέα οδό καρμανιόλα, την παραλιακή Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας". 
ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Ο ΠΡΕΒΕΖΑ- ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ!!! 
Ο οδικός άξονας Ηγουμενίτσα-Πρέβεζα και κατ`επέκταση μέχρι την Αμβρακία, δίνει άμεση πρόσβαση στους οδηγούς που κινούνται στα παράλια της Ηπείρου και τα Ιόνια Νησιά, μειώνοντας κατά 50-60χλμ την διαδρομή, σε σχέση με την χρήση του δρόμου μέσω Ιωαννίνων (Ιόνια οδός).
Εξυπηρετεί σειρά από πόλεις, ενώ η χρησιμότητα του φτάνει μεχρι την Κέρκυρα. 
Η μείωση των χιλιομέτρων αλλά και η σύνδεση του Πρέβεζα- Ηγουμενίτσα με την Αμβρακία Οδό, αλλά και τον μελλοντικό κάθετο Πρέβεζα-Ιόνια Οδό, δημιουργεί ένα σπουδαίο οδικό κύκλωμα στην Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία εξυπηρετώντας όλες τις ανάγκες της περιοχής. 
Το κόστος ολοκλήρωσης για τα 3 τμήματα είναι περίπου 50εκ.ευρώ. 
Προς το παρόν είναι ενταγμένο στα προτεινόμενα έργα στο ΣΠΕΜ 2014- 2025, εκτός από ένα μικρό τμήμα 2,5 χλμ. (υπότμημα 1β) που ήταν ενταγμένο με την Γ1 φάση του λιμένα Ηγουμενίτσας και απεντάχθηκε πριν δυο μήνες, λόγω ορισμένων λανθασμένων ενεργειών. 
Η υλοποίηση του άξονα θα ολοκλήρωνε τα οδικά έργα στην ευρύτερη περιοχή, δεδομένου του γεγονότος ότι νοτιότερα είναι έτοιμος να υλοποιηθεί ο μεγαλύτερος οδικός άξονας της περιοχής που δεν είναι άλλος από την Αμβρακία Οδό. 
Οι προσπάθειες που έχουμε κάνει σαν κίνηση πολιτών τα τελευταία 7 χρόνια είναι πολλές, με παρεμβάσεις, ερωτήσεις στη Βουλή, με αποστολή εγγράφων στο Υπουργείο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν αποφέρει καρπούς, κάνοντας τον συγκεκριμένο οδικό άξονα, τον μοναδικό ημιτελή δρόμο σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου.


 
Read More »
Υπόμνημα Κίνησης Πολιτών Δήμου Ηγουμενίτσας Δ.Ε. Συβότων με σκοπό την βελτίωση της παραλιακής οδού Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας  Υπόμνημα Κίνησης Πολιτών Δήμου Ηγουμενίτσας Δ.Ε. Συβότων με σκοπό την βελτίωση της παραλιακής οδού Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 25, 2017 Rating: 5

Πρότυπο Ωδείο Ηγουμενίτσας: Με επιτυχία το σεμινάριο πιάνου

Τετάρτη, Οκτωβρίου 25, 2017

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το σεμινάριο πιάνου, που διεξήχθη την Κυριακή 22 Οκτωβρίου από το Πρότυπο Ωδείο Ηγουμενίτσας.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον» και απευθύνονταν σε σπουδαστές και καθηγητές, καθώς και σε όλους τους λάτρεις της μουσικής γενικότερα.

Τη διακεκριμένη στο χώρο της κλασικής μουσικής, σολίστ πιάνου Σίλλα Μόριτς-Βορδώνη, παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον οι μαθητές και οι γονείς τους που παρευρέθηκαν στο «Πάνθεον».

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούμε στη διδασκαλία του πιάνου, ενώ ανέλυσε τη σπουδαιότητα της μουσικής ως μέσον για να εκφράσουμε και να απεικονίσουμε τα συναισθήματά μας. Με τη λήξη του σεμιναρίου η σολίστ παρουσίασε απόσπασμα από το «Νυχτερινό» του F.Chopin και το κοντσέρτο Νο2 για πιάνο του S.Rachmaninoff και όπως ήταν αναμενόμενο καταχειροκροτήθηκε.


 
Read More »
Πρότυπο Ωδείο Ηγουμενίτσας: Με επιτυχία το σεμινάριο πιάνου Πρότυπο Ωδείο Ηγουμενίτσας: Με επιτυχία το σεμινάριο πιάνου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 25, 2017 Rating: 5

Γιώργος Αμυράς: Χθες στον εισαγγελέα, σήμερα στο πεδίο… για τον Καλαμά

Τετάρτη, Οκτωβρίου 25, 2017


  
Στο Δέλτα του Καλαμά, μαζί με τους ανθρώπους του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά Αχέροντα βρέθηκε ο Γιώργος Αμυράς, εκπροσωπώντας τον Σταύρο Θεοδωράκη, προκειμένου να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τις πιθανές λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη για την προστασία και ανάδειξη της περιοχής.

Η κ. Αλεξάνδρα Ράπτη (δασολόγος) και ο κ. Ανέστης Μαρτίνης (επόπτης-φύλακας), με αγάπη για τον τόπο τους, παρουσίασαν στον βουλευτή και τον κ. Φώτη Ζγούρη (εκπρόσωπο της υποψηφιότητας του Σταύρου Θεοδωράκη για την Θεσπρωτία) στοιχεία για την καταστροφή που συντελείται στα παρόχθια οικοσυστήματα του Καλαμά από:
την παρουσία του μύκητα Ceratocystis platani που προκαλεί την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους η οποία νεκρώνει τα πλατάνια κάθε ηλικίας.



Την επιβάρυνση από αστικά, βιομηχανικά, νοσοκομειακά και γεωργοκτηνοτροφικά λύματα
η ανάπτυξη δραστηριοτήτων που δεν είναι συμβατές με το χαρακτήρα των περιοχών
την αυθαίρετη άσκηση δραστηριοτήτων και παρεμβάσεων εντός των προστατευόμενων περιοχών χωρίς τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν αυτά τα περιβαλλοντικά ζητήματα, θα μπορούσε να είναι η παροχή κινήτρων (πιστοποίηση προϊόντων) ή η θέσπιση ανταποδοτικών τελών για αυτούς που δραστηριοποιούνται εντός των προστατευόμενων περιοχών, η επικαιροποίηση των σχεδίων διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής και η οριστική επίλυση του εργασιακού καθεστώτος των εργαζομένων σε όλους τους φορείς διαχείρισης της χώρας.


 
Read More »
Γιώργος Αμυράς: Χθες στον εισαγγελέα, σήμερα στο πεδίο… για τον Καλαμά Γιώργος Αμυράς: Χθες στον εισαγγελέα, σήμερα στο πεδίο… για τον Καλαμά Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 25, 2017 Rating: 5

Επίσκεψη του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκου Παππά

Τετάρτη, Οκτωβρίου 25, 2017



Την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχιακό Μέγαρο Ηγουμενίτσας, μεταξύ του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκου Παππά, του Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλο, του Βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Μάριου Κάτση, του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη, του Αντιδημάρχου Φιλιατών κ. Πέτρου Κατσάρη, του Προέδρου του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας κ. Ανδρεα Νταή, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας κ. Δονάτου Μαρτίνη και της Περιφερειακής Συμβούλου κας Αντιγόνης Φίλη. 





Ο κ. Λώλος έθεσε στον κ. Παππά το θέμα της κάλυψης με ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα των λευκών περιοχών, οι οποίες είναι αρκετές στην περιοχή, την επέκταση του μητροπολιτικού δικτύου οπτικών ινών, το οποίο διασυνδέει τα δημοτικά και τα δημόσια κτήρια, καθώς και την αύξηση της ταχύτητας πρόσβασης στο διαδίκτυο ιδιαίτερα στο παραλιακό τόξο. Επίσης ο κ. Δήμαρχος μετέφερε στον κ. Υπουργό τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με την μείωση πόρων, την υποστελέχωση να μαστίζει τους Δήμους και την παράλληλη αύξηση των αρμοδιοτήτων. Ο κ. Δήμαρχος μετέφερε επίσης τον προβληματισμό του σχετικά με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το μέλλον του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου που έχει έδρα στην Ηγουμενίτσα.


Read More »
Επίσκεψη του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκου Παππά Επίσκεψη του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκου Παππά Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 25, 2017 Rating: 5

Επίσκεψη του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρήστου Σπίρτζη στο Δημαρχιακό Μέγαρο Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Οκτωβρίου 25, 2017



Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχιακό Μέγαρο Ηγουμενίτσας, του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρήστου Σπίρτζη, του Δήμαρχου Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλου, του Βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Μάριου Κάτση, του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη, του Δήμαρχου Φιλιατών κ. Σπύρου Παππά, της Αντιδημάρχου Σουλίου κας. Βασιλική Ντούκα, του Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας κ. Ανδρέα Νταή και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Αθανασίου Βούρδα. 





Ο κ. Λώλος έθεσε στον κ. Σπίρτζη αρκετά θέματα με κυριότερα όλων την κατασκευή του οδικού άξονα Ηγουμενίτσας – Μαυροματίου, ο οποίος περιλαμβάνει και την παράκαμψη της πόλης της Ηγουμενίτσας, την κατασκευή των έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης για τα ρέματα που διασχίζουν την Ηγουμενίτσα και την Νέα Σελεύκεια, καθώς και τα έργα προστασίας της παραλίας του Δρεπάνου από την διάβρωση. Παράλληλα τέθηκαν και ζητήματα βελτίωσης του οδικού άξονα Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας και γενικότερα του οδικού δικτύου του παραλιακού μετώπου, το οποίο κατά τους θερινούς μήνες έχει ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση ενώ τέθηκε και το θέμα της σιδηροδρομικής σύνδεσης.


Read More »
Επίσκεψη του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρήστου Σπίρτζη στο Δημαρχιακό Μέγαρο Ηγουμενίτσας Επίσκεψη του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρήστου Σπίρτζη στο Δημαρχιακό Μέγαρο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 25, 2017 Rating: 5

Ομιλία του Πρωθυπουργού, στο πλαίσιο του 5ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση «Γέφυρες Ανάπτυξης με την Ήπειρο»

Τετάρτη, Οκτωβρίου 25, 2017


Είναι μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι ξανά εδώ ανάμεσά σας, που βρίσκομαι ξανά στα Γιάννενα, που βρίσκομαι ξανά στην Ήπειρο. Αυτήν τη φορά στα πλαίσια ενός θεσμού που τώρα ξεκινάμε, αλλά αποδεικνύεται εξαιρετικά παραγωγικός. Και αναφέρομαι στο θεσμό που ξεκινήσαμε με τα Περιφερειακά Συνέδρια, μέσα από τα οποία φιλοδοξούμε να συγκροτήσουμε, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, τους παραγωγικούς φορείς, τους κλαδικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, το σχέδιο μας για την επόμενη μέρα. Το σχέδιο μας για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και για το νέο μοντέλο ανάπτυξης που οραματιζόμαστε. Το μοντέλο της δίκαιης ανάπτυξης, καθότι τώρα που σιγά – σιγά αχνοφαίνεται στον ορίζοντα η οριστική έξοδος από αυτήν την πολύ μεγάλη περιπέτεια, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να θελήσουμε ή να πιστέψουμε ότι μπορούμε, γιατί δε μπορούμε ούτως ή άλλως, να γυρίσουμε στο πώς ήταν τα πράγματα πριν την κρίση, στο 2009. Αν δεν αλλάξουμε το μοντέλο της παραγωγής και το μοντέλο της ανάπτυξης η κρίση θα ξανακυλήσει. Μαζί, λοιπόν, με την έξοδο από την κρίση πρέπει να καταπολεμήσουμε και τις αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτήν. Και πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια που καταγράφεται με επιτυχία, και η επιτυχία φαίνεται από την παρουσία όχι μόνο στην ομιλία του Πρωθυπουργού, κυρίως στα στρογγυλά τραπέζια, εκεί όπου γίνεται πολύ ουσιαστική συζήτηση, σχεδόν με το μισό υπουργικό συμβούλιο κάθε φορά.

Αυτή, λοιπόν, η εμπειρία καταγράφει με πετυχημένο, θα έλεγα, τρόπο, τη δίψα, την επιθυμία των τοπικών κοινωνιών όχι να είναι κομπάρσοι σε αυτήν την παράσταση, σε αυτήν την προσπάθεια, αλλά να είναι συμπρωταγωνιστές στην κοινή μας προσπάθεια για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, για να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και για να αξιοποιήσουμε τα πολύ σημαντικά, συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που έχει ο κάθε τόπος. Και κάθε τόπος είναι ξεχωριστός και προφανώς έχει κι άλλες ανάγκες, άλλες προτεραιότητες, άλλες προσδοκίες.

Θέλω, λοιπόν, να πω ότι οι εργασίες των δύο ημερών εδώ στην Ήπειρο επιβεβαίωσαν τη δυναμική αυτών των πρωτοβουλιών.

Επιβεβαίωσαν τη θέρμη με την οποία οι τοπικές κοινωνίες προσέρχονται σε αυτόν τον ανοιχτό και απροκατάληπτο διάλογο για τα προβλήματα, αλλά και για τις προοπτικές της περιφερειακής ανάπτυξης. Έναν διάλογο, στον οποίο οι υπουργοί της κυβέρνησης δεν έρχονται μόνο για να μιλήσουν. Έρχονται, κυρίως, για να ακούσουν και να καταγράψουν. Και ας μη φοβηθούμε να πούμε και τη λέξη, ότι έρχονται και για να αξιολογηθούν από τις τοπικές κοινωνίες, από τους παραγωγικούς φορείς, μέσα από μία άμεση και ζωντανή διαδικασία κοινωνικού διαλόγου.

Επιτρέψτε μου, όμως, φίλες και φίλοι, να ξεκινήσω την παρέμβασή μου όχι από τα τοπικά, αλλά κάνοντας, πάρα πολύ σύντομα, έναν μικρό απολογισμό μίας πορείας, ομολογουμένως, εξαιρετικά δύσκολης, από το 2015 έως σήμερα.

Και γιατί το αισθάνομαι αυτό; Γιατί, βλέπω ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής, σε ένα σημείο που παίρνουμε τη στροφή. Και άρα, δεν χρειάζεται εφησυχασμός, δεν χρειάζεται να θεωρήσουμε ότι όλα τελείωσαν. Όμως, χρειάζεται να έχουμε και συνείδηση πού ήμασταν και πού βρισκόμαστε. Και να αξιολογήσουμε και το γιατί βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση σήμερα.

Ξέρετε, εμείς δεν κρύψαμε πότε ότι αυτή η πορεία θα είναι δύσκολη.

Αντιθέτως, στις εκλογές του 2015 του Σεπτέμβρη, μετά τη σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση, που οδήγησε σε έναν συμβιβασμό δύσκολο με τους εταίρους μας, μιλήσαμε ανοιχτά στον κόσμο για τον ανηφορικό δρόμο που θα είχαμε μέχρι το τέλος του προγράμματος και των μνημονίων.

Παράλληλα, όμως, δεσμευτήκαμε και σε κάποιες βασικές αρχές.

Ότι θα εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά της χώρας, που για δεκαετίες ήταν αντικείμενο διασπάθισης, κακοδιαχείρισης και λεηλασίας.

Ότι θα χτυπήσουμε, αν χρειαστεί και με συγκρούσεις, που ενδεχομένως να έχουν και πολιτικό κόστος, τη ρίζα της διαπλοκής και της διαφθοράς. Και ότι σε αυτή μας την προσπάθεια, μία δύσκολη προσπάθεια, διττή και μέσα και έξω. Έξω, με διαρκείς διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή του προγράμματος, μέσα, με συγκρούσεις. Σε αυτή μας την προσπάθεια, όμως, δε θα χάσουμε τον προσανατολισμό μας να στηρίζουμε με κάθε τρόπο τους πιο αδύναμους. Τους ανασφάλιστους, τους άνεργους, αυτούς που απειλούνται από τον εφιάλτη της φτώχειας.

Σε αυτά τα μέτωπα εργαστήκαμε με πείσμα. Και σήμερα, πιστεύω ότι είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε έναν θετικό απολογισμό και, κυρίως, είμαστε σε θέση να έχουμε την απόλυτη αυτοπεποίθηση ότι οι θυσίες και οι προσπάθειες δεν πάνε χαμένες. Διότι, σήμερα, είναι όλη η Ευρώπη που παραδέχεται ότι παίρνουμε στροφή. Σήμερα, είναι ο διεθνής Τύπος που αναγνωρίζει ότι τελειώνουν επιτέλους τα προγράμματα. Σήμερα, αρχίζει σιγά – σιγά και το αισθάνεται και ο τελευταίος Έλληνας ότι έχουμε μπροστά μας τα τελευταία μέτρα για να βγούμε από αυτήν την πολύχρονη περιπέτεια που πέρασε ο τόπος.

Εργαστήκαμε με πείσμα, λοιπόν. Συγκρουστήκαμε με ισχυρότατα συμφέροντα που κρατούσαν για πάρα πολλά χρόνια δέσμια τη χώρα και την οικονομία και αξιοποιήσαμε κάθε δυνατότητα, ακόμα και μέσα σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, προκειμένου να εδραιώσουμε προγράμματα κοινωνικής προστασίας και κοινωνικής απασχόλησης.

Να εξασφαλίσουμε καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, για παράδειγμα, για όλους, ασφαλισμένους και μη, να στηρίξουμε τις δομές του κοινωνικού κράτους, που, δυστυχώς, οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στα χρόνια της ευμάρειας, άφησαν εγκαταλελειμμένες και ουσιαστικά κατεδαφίστηκαν, στην πορεία των χρόνων.

Σήμερα, όμως, λοιπόν που βρισκόμαστε σε αυτήν την καμπή της πορείας αυτής, στον απολογισμό που έχουμε να κάνουμε, θέλω να σας πω το εξής: Σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα προγράμματα, η αποτυχία των οποίων προκάλεσε τεράστια προβλήματα στη χώρα και την οικονομία, το πρόγραμμα αυτό υλοποιεί τους στόχους του και βαδίζει προς την ολοκλήρωσή του.

Γιατί, λοιπόν, εμείς πετυχαίνουμε εκεί που οι προηγούμενοι απέτυχαν; Γιατί το τρίτο πρόγραμμα βγαίνει, ενώ τα δύο πρώτα δε βγήκαν; Το τρίτο πρόγραμμα είχε ελαφρύτερη δημοσιονομική προσαρμογή. Αυτό ήταν το κέρδος, το ουσιαστικό της διαπραγμάτευσης. Τα μικρότερα πλεονάσματα από αυτά τα οποία είχε δεσμεύσει τη χώρα η προηγούμενη κυβέρνηση που ήταν 4 και 4,2 % για την τριετία που διανύουμε. Δεν είναι λίγα 20 δισ. ευρώ περισσότερα βάρη που στο 2016, 2017 και 2018 θα έπεφταν στις πλάτες των πιο αδύναμων.

Και βεβαίως, εγώ θεωρώ, ότι αν αυτός είναι ο πρώτος λόγος, ο δεύτερος λόγος είναι ότι στοχεύσαμε στις δομικές μεταρρυθμίσεις, πολλές από αυτές ήταν αναγκαίες.

Για παράδειγμα, είναι αναγκαίο στη χώρα να πληρώνουν οι πλούσιοι, πώς θα γίνει; Όποιος έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία, που είναι ένα αντικειμενικό στοιχείο, πρέπει να πληρώνει. Διότι, όλα τα προηγούμενα χρόνια, ήταν σχεδόν εθελοντική η συνεισφορά των εχόντων. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα δύο πρώτα μνημόνια έδωσαν τα φορολογικά βάρη, δυστυχώς, στους μεσαίους και στους χαμηλούς.

Δομικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και στο κράτος που ήταν αναγκαίες. Όλοι μιλούσαν για αποκομματικοποίηση του κράτους, αλλά δυστυχώς όλοι γνωρίζαμε, ότι όχι μόνο όταν άλλαζαν οι κυβερνήσεις, αλλά και οι υπουργοί όταν άλλαζαν έπαιρναν μαζί τους και τον τελευταίο υπάλληλο.

Εμείς τις τολμήσαμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Αλλά, αυτές τις μεταρρυθμίσεις τις πετυχαίνουμε για έναν λόγο. Διότι, έχουμε δημιουργήσει ένα πλαίσιο συναίνεσης και εάν όχι πλήρους αποδοχής, θα έλεγα, πλήρους κατανόησης από την πλευρά της κοινωνίας σε αυτές τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Γιατί, καμία μεταρρύθμιση δε μπορεί να πετύχει εάν δεν έχει τη στοιχειώδη συμφωνία της κοινωνίας.

Εμείς, λοιπόν, πετυχαίνουμε εκεί που αυτοί απέτυχαν. Διότι, εξασφαλίσαμε μικρότερη δημοσιονομική επιβάρυνση κατά 20 δισ. στην τριετία, αλλά και διαμορφώσαμε συναινέσεις, καθότι ήμασταν οι πρώτοι, σε αυτήν την πολύχρονη, επτάχρονη μέχρι σήμερα, περιπέτεια του τόπου, που πήγαμε στην κάλπη μετά τη συμφωνία και όχι πριν. Και άρα, ήταν στον ελληνικό λαό όλα γνωστά και μπροστά. Και ζητήσαμε, με παρρησία, την επιλογή του να διαλέξει ποιος είναι αυτός ο οποίος μπορεί να βγάλει εις πέρας αυτήν τη δύσκολη πορεία. Και πάλι, με παρρησία, όταν θα έχει ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος, και ευελπιστούμε ότι θα ολοκληρωθεί, σαφώς, με το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, αλλά στο τέλος της κυβερνητικής μας θητείας τον Σεπτέμβρη του 2019, θα απευθυνθούμε πάλι στον ελληνικό λαό για να διαλέξει, συγκρίνοντας πού ήταν η χώρα όταν εμείς αναλάβαμε και πού θα είναι η χώρα την επόμενη ημέρα, ποιο ήταν το σχέδιο της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και ποιο θα είναι την επόμενη ημέρα.

Φίλες και φίλοι,

Πρέπει να πω ότι στη φάση αυτή παρακολουθούμε, βεβαίως, και κλείνω με αυτό την εισαγωγική μου αναφορά για να μπω στα προβλήματα της Ηπείρου και στις λύσεις που διερευνήσαμε εδώ μαζί αυτό το διήμερο, να σας πω ότι παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τον πανικό που έχει καταλάβει ορισμένους που βλέπουν ότι όχι η κυβέρνηση, αλλά η χώρα πετυχαίνει στόχους, αναγνωρίζεται διεθνώς, ξαναγίνεται χώρα με κύρος στο διεθνές στερέωμα, δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο που κανείς δεν ήθελε να ασχολείται μαζί του. Και όταν οι ξένοι ηγέτες ασχολούνταν μόνο με δασκαλίστικο ύφος να πουν κάντε τα μαθήματά σας, θυμάστε τι τραβήξαμε τόσα χρόνια.

Και επειδή ενοχλούνται από αυτό ορισμένοι, έχουν εξαπολύσει μία απίστευτη προσπάθεια παραπληροφόρησης. Το φαινόμενο ονομάζεται, δεν είναι μόνο Ελλαδικό, είναι διεθνές, αλλά στην Ελλάδα έχει παραγίνει. Είναι το φαινόμενο των fake news, των πλαστών ειδήσεων. Πότε διαβάζουμε ότι υπάρχει κατάρρευση των δημόσιων οικονομικών και των εσόδων, πότε ότι οι δανειστές μας είναι δυσαρεστημένοι με την αναδιανομή του πλεονάσματος και θα μας βάλουν χέρι, θα μας μαλώσουν. Πότε ότι δεν υπάρχει πλεόνασμα, πότε ότι υπάρχει πρόβλημα και δε θα πάρουμε την υποδόση των 800 εκατ. που την παίρνουμε αυτές τις μέρες. Πότε ότι η τρίτη αξιολόγηση τινάζεται στον αέρα. Όλες αυτές οι ειδήσεις, συσσωρευμένες, για να κρατήσουν, να δημιουργήσουν ένα κλίμα, μέχρι να διαψευστούν, συνήθως την επόμενη ημέρα από αυτήν στην οποία τυπώνονται και κοσμούν πρωτοσέλιδα. Και βεβαίως για να διαπιστωθεί την επομένη ότι και το πρόγραμμα εξελίσσεται κανονικά και η χώρα πιάνει τους στόχους της και ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο πολύ καλύτερο από κάθε άλλη φορά πριν από κρίσιμες αξιολογήσεις. Άρα, θα ήθελα να πω ότι εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε το φαινόμενο των fake news. Έχουμε το φαινόμενο των desperate news, δηλαδή των απελπισμένων ειδήσεων. Δεν είναι απλώς ψευδείς ειδήσεις. Είναι απελπισμένες ειδήσεις, γιατί δεν υποδηλώνουν τίποτα άλλο, παρά την απελπισία ενός συστήματος εξουσίας που προσπαθεί να διατηρήσει την επιρροή της στις πλατιές λαϊκές μάζες, διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις. Και όταν διαπιστώνει ότι η διαστρέβλωση δεν αποδίδει καρπούς στα οικονομικά, τότε αποκαλύπτει χολέρες και πανούκλες στα νοσοκομεία και τρελές συριζαίες που πετάνε εικονίσματα από τα γραφεία του υπουργείου Παιδείας.

Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα, δυστυχώς. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εμείς, όμως, σε αυτήν την πραγματικότητα, την πλαστή, γυρνάμε την πλάτη. Δε μας απασχολεί. Και κοιτάμε μπροστά. Κοιτάμε μπροστά συνομιλώντας με τις υγιείς δυνάμεις, τις παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, με τους ανθρώπους που παράγουν και δημιουργούν, προσπαθώντας να στήσουμε μαζί τους μία σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης. Δε μας ενδιαφέρει να ασχοληθούμε ούτε να απαντάμε, αλλά ούτε και να ασχοληθούμε με αυτήν τη μιζέρια. Διότι, αυτό που μας ενδιαφέρει, κυρίως, είναι αυτό που σας είπα στην αρχή. Να σφυρηλατήσουμε, να χτίσουμε μαζί το πλαίσιο εκείνο, τα θεμέλια εκείνα πάνω στα οποία, για να μιλήσω και με όρους μηχανικού, θα συγκροτηθεί η νέα εποχή, το νέο μοντέλο παραγωγής και ανάπτυξης στη χώρα μας που πρέπει να είναι δίκαιο, πρέπει να καλύπτει τις κοινωνικές ανάγκες και πρέπει να βλέπει τις μεγάλες δυνατότητες, τις αναξιοποίητες δυνατότητες που έχει αυτός ο τόπος και ιδιαίτερα τις δυνατότητες στους νέους ανθρώπους να μπορέσουν να ζήσουν αξιοπρεπώς σε αυτόν τον τόπο.

Έρχομαι, λοιπόν, στην Περιφέρεια της Ηπείρου.

Αγαπητέ κ. Περιφερειάρχη,

Είπατε στο τέλος της ομιλίας σας, με γενικό τρόπο τα προβλήματα. Ευτυχώς που δε μπήκατε και στα ειδικά, γιατί νομίζω ότι θα είχαμε εδώ πολύ μαλλί να ξάνουμε. Αλλά, το λέω για να πω ότι τα γενικά προβλήματα προσδιορίζουν πόσο μεγάλες είναι οι δυσκολίες. Όλα όσα είπατε είναι πάρα πολύ σημαντικά θέματα. Όλα όσα είπατε. Εγώ όμως ένα πράγμα θέλω να επισημάνω, μόνο μία διαφωνία έχω με όλα όσα είπατε. Και δεν είναι κακό, διότι εγώ χαίρομαι που σε αυτά τα διήμερα συνέδρια η βάση είναι η συζήτηση, η ανταλλαγή απόψεων και η διαφωνία. Εγώ, λοιπόν, σε όλα όσα είπατε, και θα αναφερθώ κι εγώ στις μεγάλες δυσκολίες και στις δυνατότητες αυτού του τόπου. Η διαφωνία μου έγκειται στο ότι ενώ επισημάνατε στο τέλος της ομιλίας σας την ανάγκη να προχωρήσουμε με ευρύτερες συνεννοήσεις και ευρύτερες συναινέσεις, κάπου στην αρχή, αν δεν κάνω λάθος, εκφράσατε την πλήρη αντίθεσή σας με τη συζήτηση που εμείς ξεκινάμε, ως κυβέρνηση. Βεβαίως, θέλουμε τη διαβούλευση και τον διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να φτιαχτεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που να καθιστά αναγκαστικές αυτές τις συνεννοήσεις και τις συναινέσεις. Διότι, είναι εύκολο πράγμα να λέμε ότι καλό πράγμα η συναίνεση και η συνεννόηση, αρκεί να μην αφορά εμάς. Μπορεί να είναι καλό για μία κυβέρνηση που θα κυβερνά 11 εκατ. πολίτες, αλλά όχι για έναν δήμο που θα κυβερνά 100.000 δημότες ή μία περιφέρεια.

Εγώ, λοιπόν, θα έλεγα, ότι δε μπορεί αυτή η χώρα να πάει μπροστά με το μοντέλο του χθες, ούτε στο κομμάτι της παραγωγής, ούτε όμως στο θεσμικό πλαίσιο. Πρέπει να δημιουργήσουμε νέους θεσμούς που θα μας εξαναγκάζουν να καθόμαστε, να συζητάμε, να διαφωνούμε, αλλά να συνθέτουμε στο τέλος. Και γι’ αυτό πιστεύω ότι η συζήτηση για την απλή αναλογική και στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι μία συζήτηση που πρέπει να γίνει. Κι ας καταλήξουμε με συνθέσεις. Να δούμε, τι μοντέλο έχουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Γιατί αυτοί έχουν διαφορετικά από τα δικά μας; Και να δούμε τη βέλτιστη λύση και να προχωρήσουμε.

Η Περιφέρεια της Ηπείρου, λοιπόν, τώρα. Δε θέλω να πω πολλά εισαγωγικά. Είναι μία αδικημένη περιφέρεια που έχει τρομακτικές δυνατότητες. Και είναι και μία ιστορική περιφέρεια, ένας ιστορικός τόπος. Δεν το λέω γιατί κατάγομαι από εδώ, αλλά είναι έτσι.

Έχει δεχθεί διαδοχικά πλήγματα, μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Εμφύλιο, τη μετανάστευση και την αστικοποίηση, αλλά και από τις ανεπάρκειες της πολιτικής που εφαρμόστηκε τις τελευταίες δεκαετίες.

Μιας πολιτικής που δεν αξιοποίησε τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους, δεν προστάτευσε τους ορεινούς και πλέον απομακρυσμένους πληθυσμούς, δεν προστάτευσε ένα μοναδικό περιβάλλον και έναν μοναδικό πλούτο φυσικών πόρων.

Η Ήπειρος είναι μία γεωγραφική περιοχή με πλούσια ιστορία, πολιτισμό, παιδεία και οικονομική ισχύ, αλλά είναι δυστυχώς σήμερα μία από τις φτωχότερες περιφέρειες, όχι της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης. Και, δυστυχώς, με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η ανάπτυξη την οποία επιδιώκουμε, με αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης, με ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, και με τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος πρέπει να ανατρέψει όλες αυτές τις αρνητικές δυναμικές, όλες τις παθογένειες που έχουν επιβαρύνει, για δεκαετίες τώρα, την Ήπειρο.

Και πρέπει να το πούμε καθαρά. Δε μπορεί να μιλάμε εδώ για ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση με αυτά τα ποσοστά της ανεργίας. Άρα, να ξεκαθαρίσουμε ότι δε θέλουμε μία ανάπτυξη για να δούμε κάποιους δείκτες θετικούς που θα αφορούν όμως κάποιους λίγους, που εκεί που κέρδιζαν λιγότερα, θα κερδίσουν περισσότερα. Αλλά, θέλουμε μία ανάπτυξη που θα διαχυθεί στην κοινωνία και, κυρίως, που θα μας οδηγήσει σύντομα σχετικά, από τη μία ημέρα στην άλλη δε γίνεται, στη μείωση των ποσοστών της ανεργίας. Διότι, αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, εθνικό πρόβλημα, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα. Την παραλάβαμε στο 27% το 2015. Σήμερα, είναι στο 21%. Μειώθηκε κατά έξι μονάδες σχεδόν, αλλά είναι εξαιρετικά υψηλή. Δε μπορεί να μιλάμε και να λέμε «μένουμε Ευρώπη», όταν έχουμε εμείς αυτήν την ανεργία και στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν τους μισούς δείκτες ανεργίας από ό,τι εμείς.

Υπάρχουν, λοιπόν, σημαντικότατες παραγωγικές δυνατότητες στην Ήπειρο, παραδοσιακές και νέες, που δεν αξιοποιούνται και πρέπει να τις αξιοποιήσουμε για να ξανακερδίσουμε την εργασία, πρωτίστως.



Και ξεκινάω από τον πρωτογενή τομέα. Ξεκινάω, γιατί γνωρίζω ότι είναι αδυναμία και του Περιφερειάρχη, αλλά είναι και αδυναμία πολλών εξ ημών.

Και πιστεύω ότι και σε ό,τι αφορά την αγροτική παραγωγή και γεωργία, αλλά και την κτηνοτροφία, είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας.

Στον τομέα, λοιπόν, της πρωτογενούς παραγωγής, πολλά προβλήματα συσσωρεύτηκαν. Όμως οι δυνατότητες ανάπτυξης είναι μπροστά μας και οφείλουμε να τις υποστηρίξουμε. Η πολιτική μας βασίζεται σε σταθερούς άξονες που υπερβαίνουν τις διαρθρωτικές αδυναμίες και αντιμετωπίζουν τη συσσωρευμένη παθογένεια των τελευταίων δεκαετιών.

Γι’ αυτό, για μας, προτεραιότητά μας είναι:

· Πρώτον, ο ταχύτερος εξορθολογισμός, η αποκατάσταση των αδικιών στην κατανομή των αγροτικών ενισχύσεων.

· Η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού.

· Η παραγωγή αγροτικών προϊόντων, με δυνατότητες ανταγωνισμού και εξωστρέφειας, πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω συλλογικών, συνεργατικών επαγγελματικών σχημάτων.

· Η ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στον αγροτικό-κτηνοτροφικό χώρο. Πολύ σημαντικό ζήτημα, διότι προσθέτει, δίνει προστιθέμενη αξία, δημιουργεί υποδομές και βεβαίως προϋποθέτει και την υποστήριξη από ένα νέο επιστημονικό δυναμικό.

Ξέρω ότι στην ειδική συζήτηση που έγινε, σε αυτό εδώ το συνέδριο, δύο ημέρες τώρα, για τα αγροτικά θέματα, παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η πολιτική μας στον αγροτικό χώρο στοχεύει κυρίως:

· Στην παραγωγή Αγροτικών Προϊόντων ποιότητας, υψηλής προστιθεμένης αξίας, όπως είπα, αλλά και ανταγωνιστικού χαρακτήρα κι έχουμε τέτοια παραδείγματα. Αναφερθήκατε στα αρωματικά φυτά. Υπάρχουν τέτοια προϊόντα, ανταγωνιστικού χαρακτήρα.

· Επίσης, στην παραγωγή ειδικών προϊόντων εξαγωγικού ενδιαφέροντος, που ευνοούνται από τις κλιματικές συνθήκες και από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.

· Στην παραγωγή βασικών προϊόντων διατροφικής επάρκειας για τη χώρα μας, όπως είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας.

Για την υποστήριξη της κτηνοτροφίας, ιδιαίτερα, θα χρειαστεί να εστιάσουμε ακόμα περισσότερο σε πολιτικές, όπως η εγχώρια παραγωγή ζωοτροφών και κτηνοτροφικών φυτών και η προστασία ντόπιων φυλών, για τις οποίες υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες βελτιώσεων.

Στον τομέα της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, είναι ενδεικτικό ότι το μεγάλο ενδιαφέρον της Ηπείρου στον τομέα της αγροδιατροφής αποτυπώνεται και στις υποβολές που έχουμε στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Το 55% των αιτήσεων της Περιφέρειας Ηπείρου αφορούν στην αγροδιατροφή. Συνολικά υπεβλήθησαν 17 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 35 εκατ. ευρώ.

Επίσης, με συγκεκριμένα προγράμματα από το ΕΣΠΑ για τη βελτίωση της εξωστρέφειας, όπως το πρόγραμμα «Επιχειρώ έξω», προϋπολογισμού 30 εκατ., με το οποίο ενισχύουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί τη συμμετοχή των επιχειρήσεων σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις, καθώς και άλλους τρόπους προώθησης των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές. Και σε αυτήν την κατεύθυνση ανακοινώσαμε ήδη την έναρξη του προγράμματος για τη διαμόρφωση Ελληνικού Σήματος, με στόχο την ανάπτυξη ενιαίας ταυτότητας, ελληνικής ταυτότητας για τα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα.

Το πρόγραμμα που ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα του κλάδου θα βελτιώσει, πιστεύω, τη θέση των ελληνικών προϊόντων αγροδιατροφής και θα τους επιτρέψει να διεκδικήσουν καλύτερους όρους και μεγαλύτερο μερίδιο στις διεθνείς αγορές.

Το όφελος για την οικονομία της Ηπείρου, από αυτό το πρόγραμμα, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού πολλά προϊόντα της Ηπείρου, της Περιφέρειας, πληρούν, θα έλεγα και με το παραπάνω, τις προδιαγραφές για τη διεθνή αγορά.

Και θέλω να επισημάνω, εδώ, ότι ένα από αυτά τα προϊόντα, διεθνούς φήμης και αξίας για το οποίο δώσαμε μεγάλες μάχες, αλλά κερδίσαμε κιόλας, είμαστε οι μόνοι που κερδίσαμε μάχες και συνεχίζουμε να δίνουμε, είναι η φέτα της Ηπείρου, για την προστασία της οποίας καταφέραμε ήδη πολλά και θα συνεχίσουμε τη μάχη και τον αγώνα για να κατοχυρώσουμε την προέλευσή της.

Ακόμα, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην Παραγωγική Ανασυγκρότηση δύο σημαντικών κλάδων, της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών.

Σήμερα, βρέθηκα στη Θεσπρωτία, έξω από την Ηγουμενίτσα και συνομίλησα με παραγωγούς. Είδα από κοντά την εξαιρετική δουλειά που κάνουνε, παράγοντας στη Θεσπρωτία μόνο 12 χιλιάδες τόνους. Και μιλάμε για τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, ο οποίος προσδίδει στην ελληνική οικονομία 600 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο στο εμπορικό ισοζύγιο από τις εξαγωγές.

Πρέπει, λοιπόν, να βοηθήσουμε να καταστούν βιώσιμοι και αειφόροι αυτοί οι κλάδοι, τόσο ως προς το κομμάτι της διαχείρισης και της διατήρησης των θαλάσσιων βιολογικών πόρων, όσο και όμως και ως προς τη βιωσιμότητα των θέσεων εργασίας που απορρέουν από αυτούς.

Ήδη 520 εκατ. ευρώ του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας κατευθύνονται στον χώρο, στην αλιεία και στην ιχθυοκαλλιέργεια.

Επιτρέψτε μου, εδώ, μια γενικότερη επισήμανση, που φαντάζομαι ότι πολλοί από όσους μέσα στον χώρο ή όσους μας παρακολουθούν από την τηλεόρασή μας είναι αγρότες θα περιμένουν να την ακούσουν. Σήμερα, πιστώνονται και αύριο θα είναι στη διάθεση όλων των αγροτών, θα μπουν στους λογαριασμούς τους, 750 εκατ. ευρώ από τη βασική τους ενίσχυση.

Μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα έχουν εισπράξει, συνολικά για το 2017, ενισχύσεις ύψους 2,8 δισ. ευρώ, που αποτελούν, βεβαίως, μεγάλη οικονομική ανάσα για όλη την ελληνική ύπαιθρο.

Και θέλω, με την ευκαιρία, να κάνω ένα σχόλιο σε αυτό.

Για πρώτη φορά, επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης, ο αγρότης έχει χρονοδιάγραμμα πληρωμών. Ξέρει πότε θα πάρει τα χρήματα που δικαιούται.

Και επιπλέον, είναι η τρίτη χρονιά που πληρώνουμε στην ώρα τους τα δισεκατομμύρια των αγροτικών ενισχύσεων και ταυτόχρονα η χώρα μας δεν έχει ούτε ένα ευρώ πρόστιμο.

Θα μου πείτε, μα τι μας λες τώρα, αυτό είναι αυτονόητο. Δυστυχώς, φίλες και φίλοι, τα αυτονόητα δε συνέβαιναν, για χρόνια πολλά, σε αυτόν τον τόπο. Και εμείς υλοποιούμε, επιτέλους, αυτά τα αυτονόητα.

Διότι, όταν αναλάβαμε, η χώρα ήταν φορτωμένη με πρόστιμα και καταλογισμούς πάνω από 3 δισ. ευρώ που καλούμαστε εμείς τώρα να διαχειριστούμε. Και θα τα διαχειριστούμε όσο γίνεται πιο ανώδυνα για τον Έλληνα αγρότη.

Η ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα, όμως, μας βάζει, αυτονόητα, μπροστά στο επόμενο βήμα.



Και το επόμενο βήμα είναι η στήριξη της μεταποίησης, η στήριξη της βιομηχανίας.

Το σχέδιο μας για τη βιομηχανία στηρίζεται στο τρίπτυχο «ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας – εξωστρέφεια – περιβαλλοντική βιωσιμότητα».

Το υπουργείο Οικονομίας υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα από παρεμβάσεις για την ενίσχυση της βιομηχανικής και μεταποιητικής δραστηριότητας.

Οι παρεμβάσεις αυτές χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Υποδομών, και τον Νέο Αναπτυξιακό νόμο.

Ο προσανατολισμός των παρεμβάσεων αυτών επιδιώκει τη στήριξη της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, τις συνέργειες και τις συνεργασίες στον κλάδο, καθώς και στην πρόσβαση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές.

Στην Ήπειρο, οι συνολικές υποβολές, μέχρι σήμερα, είναι συνολικού ύψους 51 εκατ. ευρώ. Όμως, επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο, να πω ότι δε μπορούμε να ενισχύσουμε τον δευτερογενή τομέα και τη μεταποίηση και συνακολούθως τον πρωτογενή, γιατί ελληνικά αγροτικά προϊόντα θα μεταποιούνται, αν δεν καταφέρουνε να βρούμε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ξεχωριστό τομέα, λοιπόν, στη στρατηγική μας σε εθνικό επίπεδο έχει αυτό που ονομάζουμε αποκέντρωση της ανάπτυξης.

Στόχος είναι να πάψει η ανάπτυξη να αφορά την Αττική και λίγα μεγάλα αστικά κέντρα και να αγκαλιάσει όλη τη χώρα.

Γι’ αυτό και στο 2016 προβήκαμε σε αύξηση του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την Ήπειρο κατά 279%.

Ενώ, για το 2017, έχουμε εγκρίνει ήδη 31 εκατ. ευρώ ώριμα έργα από εθνικούς πόρους.

Και ανακοινώνουμε, επίσης, από αυτό εδώ το συνέδριο, τη διάθεση επιπλέον πιστώσεων ύψους 5 εκ. ευρώ προς την Περιφέρεια από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων για την κάλυψη περισσότερων αναγκών. Μέχρι το τέλος του έτους, θα επιδιώξουμε να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο αυτό το ποσό.

Στην Ήπειρο, αξιοποιούμε αυτούς τους πόρους πρωτίστως για έργα υποδομών, για άμεσες παρεμβάσεις που αφορούν την ποιότητα ζωής των πολιτών, για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, καθώς και για την αποκατάσταση σημαντικών πολιτιστικών και ιστορικών μνημείων.

Από το νέο ΕΣΠΑ υλοποιούνται αυτήν τη στιγμή στην Ήπειρο έργα διαχείρισης λυμάτων ύψους 7,3 εκ. ευρώ, ενώ έχουν δρομολογηθεί έργα προϋπολογισμού 21 εκ. ευρώ στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Επιπλέον, από τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας θα κατευθυνθούν σε επιχειρήσεις της Περιφέρειας περισσότερα από 22 εκ. ευρώ.

Τέλος, αποφασίσαμε την αύξηση του προϋπολογισμού του περιφερειακού προγράμματος κατά 151% στον τομέα των υποδομών και μεταφορών και κατά 145% στον τομέα της εκπαίδευσης, της υγείας και της πρόνοιας. Διασφαλίζουμε έτσι την υλοποίηση επιπλέον έργων σε αυτούς τους ιδιαίτερα κρίσιμους τομείς. Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της περιφέρειας, θα έλεγα ότι κατέχει ιδιαίτερη θέση η υλοποίηση του έργου «Εγγύηση για την ενδυνάμωση του Οικοσυστήματος Κοινωνικών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα». Κύριοι στόχοι αυτού του έργου είναι η δημιουργία ενός «Ταμείου Εγγυήσεων» για τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις και η παροχή υποστηρικτικών εργαλείων για την εκκίνηση, ανάπτυξη, και εδραίωση και μεγέθυνση των επιχειρήσεων αυτών, εταίρος του έργου είναι, μεταξύ άλλων, και η Συνεταιριστική Τράπεζα της Ηπείρου.

Αυτή η πρωτοβουλία θα ενισχύσει στην Περιφέρεια Ηπείρου την ήδη υπαρκτή τάση αξιοποίησης του νέου νόμου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.

Στη βάση, λοιπόν, αυτού του παραγωγικού σχεδιασμού εντάσσονται, θα έλεγα, και τα ευρύτερα ζητήματα που αφορούν και το θέμα της ενέργειας.

Η Δημόσια Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος, η λεγόμενη ΔΕΔΑ, έχει καταθέσει σχέδιο για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής σε 42 πόλεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τέσσερις πόλεις της Ηπείρου: τα Ιωάννινα, η Άρτα, η Πρέβεζα και η Ηγουμενίτσα. Οι τέσσερις πρωτεύουσες.

Προβλέπεται η κατασκευή 400 χλμ. δικτύων φυσικού αερίου, εντός της τετραετίας 2020-2023, που θα καλύπτουν τον αστικό ιστό των τεσσάρων αυτών πόλεων.

Προβλέπεται, επίσης, να κατασκευαστούν 15.000 συνδέσεις όλων των κατηγοριών καταναλωτών, με το μεγαλύτερο μέρος τους να αφορά παροχές προς οικιακούς καταναλωτές.

Στο σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας περιλαμβάνεται, επίσης, η σύνδεση με τα δίκτυα φυσικού αερίου αρκετών δημόσιων και δημοτικών κτιρίων, όπως για παράδειγμα τα σχολικά κτίρια, τα δημοτικά γυμναστήρια, τα κολυμβητήρια και άλλες δημόσιες εγκαταστάσεις.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού για τις τέσσερις πρωτεύουσες της Περιφέρειας της Ηπείρου, τις πρωτεύουσες των νομών, με την παλαιότερη διοικητική διάρθρωση.

Για την υλοποίηση του παραπάνω σχεδιασμού, απαιτούνται επενδύσεις, που σύμφωνα με τις μελέτες της ΔΕΔΑ ανέρχονται στο ποσό των 50 εκατ. ευρώ περίπου, με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ, από ίδια κεφάλαια της εταιρείας, αλλά και μέσω δανεισμού που έχουμε εξασφαλίσει από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων.

Κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος, βεβαίως είναι και είμαι βέβαιος ότι θα την έχουμε, η στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, στα πρότυπα της αντίστοιχης επιτυχημένης συνεργασίας με τις υπόλοιπες Περιφέρειες.

Το σχέδιο ανάπτυξης της ΔΕΔΑ προβλέπει το 2020, ως έτος έναρξης των κατασκευών στην περιοχή.

Ωστόσο, οι τέσσερις πόλεις της Ηπείρου βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τα υφιστάμενα και τα σχεδιαζόμενα συστήματα μεταφοράς αερίου, της ΔΕΣΦΑ και τον αγωγό, ΤΑΡ, ο οποίος βρίσκεται σε πολύ υψηλό ποσοστό ολοκλήρωσης και ξεκινάει από την Αλεξανδρούπολη και καταλήγει στη Θεσπρωτία.

Για τον λόγο αυτόν, καθώς δεν προβλέπεται η κατασκευή νέων συστημάτων μεταφοράς, τα οποία θα διέρχονται από την περιοχή, η τροφοδοσία των πόλεων της Περιφέρειας Ηπείρου είναι εφικτή, κυρίως, με τη μεταφορά δια θαλάσσης, είτε σε υγρή μορφή (LNG) είτε ως συμπιεσμένο αέριο (CNG).

Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αποτελεί ένα από τα τέσσερα λιμάνια της χώρας, που είναι ενταγμένα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα POSEIDON-MED ΙΙ για τον ανεφοδιασμό των πλοίων με υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Ως εκ τούτου, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας προβλέπεται η εγκατάσταση δεξαμενών για την αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Οι δεξαμενές αυτές θα μπορούν να αποθηκεύσουν και τις ποσότητες που απαιτούνται για τη τροφοδοσία των τεσσάρων πόλεων, της Άρτας, των Ιωαννίνων, της Πρέβεζας και της Ηγουμενίτσας.

Σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες, είναι γνωστό ότι μεγάλοι παίκτες της διεθνούς αγοράς έχουν εκδηλώσει έμπρακτα τη βούληση τους να εμπλακούν στην έρευνα και την αξιοποίηση σχετικών κοιτασμάτων.

Το ενδιαφέρον στην περιοχή αφορά τόσο στον χερσαίο χώρο της Ηπείρου, όσο και στον θαλάσσιο χώρο στο βόρειο Ιόνιο.

Για την Ήπειρο υπογράφηκε την περασμένη άνοιξη η σύμβαση για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή, ανάμεσα στην Άρτα και στην Πρέβεζα.

Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να δώσουν μια νέα αναπτυξιακή ώθηση, συνολικά στην Ήπειρο, δεδομένου ότι στις Περιφέρειες της χώρας όπου γίνονται έρευνες για υδρογονάνθρακες προβλέπεται να αποδίδεται περιφερειακός πόρος 5% από τα έσοδα που θα προκύψουν στη φάση της παραγωγής. Σημαντικός πόρος, ενώ βεβαίως θα ενισχυθούν και οι τοπικές θέσεις απασχόλησης.

Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στην Ήπειρο έχει υλοποιηθεί και λειτουργεί ένας σημαντικός αριθμός έργων, κυρίως φωτοβολταϊκά και μικρά υδροηλεκτρικά έργα, ενώ βρίσκονται σε φάση υλοποίησης Αιολικά Πάρκα στον Δήμο Ζίτσας και Πωγωνίου.

Υπάρχουν, επίσης, σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης στους τομείς της γεωθερμίας, της βιομάζας και του βιοαερίου, πρωτίστως στον πρωτογενή τομέα, στα θερμοκήπια και στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Τα γεωθερμικά πεδία μπορούν να υποστηρίξουν τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη γεωργία και τις ιχθυοκαλλιέργειες, με προϋπόθεση τη βιώσιμη διαχείριση των θερμών υδροαποθεμάτων και με μέτρα αποτροπής της χημικής και θερμικής ρύπανσης.

Στην κατεύθυνση αυτή, σχεδιάζουμε να τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση ένα νέο νομοσχέδιο για τη γεωθερμία και την αξιοποίησή της στην κατεύθυνση της στήριξης των τοπικών κοινωνιών.

Όχημα, όμως, για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μπορούν να αποτελέσουν και οι Ενεργειακές Κοινότητες. Το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το επόμενο διάστημα, και δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε πολίτες, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις να εμπλακούν στον ενεργειακό σχεδιασμό, μέσα από τη δυναμική συμμετοχή τους σε ενεργειακά εγχειρήματα.

Οι Ενεργειακές Κοινότητες θα μπορούν να δραστηριοποιούνται στους τομείς παραγωγής, αποθήκευσης, ιδιοκατανάλωσης, διανομής και προμήθειας ενέργειας, καθώς και στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας στην τελική χρήση, σε τοπικό, αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο.



Έρχομαι, τώρα, αγαπητές φίλες και φίλοι, στο εξίσου σημαντικό θέμα που είναι το θέμα των υποδομών.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ήμουν πάλι εδώ. Παραδώσαμε στο σύνολό της την Ιόνια Οδό. Ένα έργο στρατηγικής σημασίας, που βάζει τέλος, επιτέλους, στον συγκοινωνιακό αποκλεισμό της Ηπείρου και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της παραχώρησης της Ιόνιας Οδού, προωθούμε και μια σειρά από έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου, από το Αντίρριο μέχρι τα Γιάννενα.

Τα έργα αυτά στοχεύουν στην αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία των όμορων περιοχών. Αλλά και στη ριζική αναβάθμιση των συνδέσεων του αυτοκινητοδρόμου, με το επαρχιακό και εθνικό δίκτυο.

Μέσα στην εβδομάδα ανατίθεται η εκπόνηση των μελετών από τον παραχωρησιούχο, χωρίς δαπάνη για το ελληνικό Δημόσιο.

Ενώ η στόχευση και προτεραιότητα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι τα πρώτα αντιπλημμυρικά έργα να ξεκινήσουν εντός του τρέχοντος έτους.

Στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος INTERREG και σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά τη μελέτη που αφορά τον οδικό άξονα Ηγουμενίτσα-Σαγιάδα-Μαυρομάτι, προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής.

Ταυτόχρονα, ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, εγώ θα προσέθετα αλλά και ύψιστης εθνικής σημασίας, είναι ο οδικός άξονας Γιάννενα –Κακαβιά, το οποίο, επίσης, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

Προωθούμε τη χρηματοδότησή του μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με την οποία αναζητούμε τα βέλτιστα χρηματοοικονομικά εργαλεία. Πρόκειται για ένα έργο, συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα ολοκληρώσει επί της ουσίας τον αυτοκινητόδρομο της Ιόνιας Οδού και σε σύνδεση και με την Εγνατία θα τονώσει την εξωστρέφεια της Ηπείρου προς τις χώρες των βορείων συνόρων μας.

Σχετικά με το αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Έχει λυθεί οριστικά το ζήτημα των εγκαταστάσεων καυσίμων για τον ανεφοδιασμό αεροσκαφών. Ενώ, έχει ήδη εγκατασταθεί και μέσα στον επόμενο μήνα θα τεθεί σε λειτουργία, το σύστημα αυτόματης προσγείωσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα κυκλοφορίας, λόγω καιρικών φαινομένων.

Οι δύο αυτές παρεμβάσεις αναβαθμίζουν σημαντικά το αεροδρόμιο, με συνεπαγόμενη την αύξηση της τουριστικής κίνησης και της εμπορευματικής κίνησης τόσο για την πόλη των Ιωαννίνων, όσο όμως και για ολόκληρη την περιφέρεια της Ηπείρου.

Επίσης, ολοκληρώνεται η μελέτη για την Αμβρακία οδό, για την οποία έχει ήδη εξασφαλιστεί και η χρηματοδότηση της. Ένα έργο με ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη της Πρέβεζας.

Σημαντικό, επίσης, για την τουριστική αναβάθμιση και αξιοποίηση της Ηπείρου και των νησιών του Ιόνιου είναι και το δίκτυο υδατοδρομίων, που σχεδιάζεται στην περιοχή.

Πρώτη και άμεση προτεραιότητα είναι η δημιουργία υδατοδρομίων στην Ηγουμενίτσα, εδώ στη Λίμνη των Ιωαννίνων, αλλά και στην Πρέβεζα.

Τέλος, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, την Εγνατία Α.Ε και την Περιφέρεια Ηπείρου υλοποιούμε ένα σημαντικό πρόγραμμα ολιστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων οδικής ασφάλειας που προκύπτουν στα «μαύρα σημεία» του εθνικού, του παλαιού και του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Ειδικότερα, το εν λόγω πρόγραμμα για την περιφέρεια Ηπείρου είναι συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 50 εκ. ευρώ, ενώ για το θέμα, στο οποίο αναφερθήκατε κ. Περιφερειάρχη, για τα διόδια, να πω ότι έχει ήδη τελειώσει η μελέτη που αφορά αναλογικά διόδια και στόχος μας είναι, σε κάθε περίπτωση, να προχωρήσουμε σε συνεννόηση με τον παραχωρησιούχο, που ακόμη δεν υπάρχει γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, αλλά να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση, εγώ θα έλεγα, για τους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να διανύσουν μία μικρή απόσταση στην καθημερινότητά τους, μένουν δηλαδή στην περιοχή, για να μεταβούν στις δουλειές τους, στους χώρους εργασίας τους.

Δεν λέω άλλα για δρόμους, γιατί θα με παρεξηγήσουν και θα πουν ότι όλα αυτά γίνονται επειδή ο Σπίρτζης έχει τα πεθερικά του στα Γιάννενα και στην Άρτα. Αλλά, όχι δεν γίνονται για αυτό, ούτε γιατί έλκω την καταγωγή μου από εδώ. Γίνονται γιατί εμείς πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ότι αυτή, επιτέλους, η απομονωμένη Περιφέρεια πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση και επαφή με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Όμως, στα θέματα των υποδομών δεν μπορώ να ξεχάσω και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, που αναφέρθηκα πριν σε αυτό. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αλματώδη εξέλιξη, προοδευτικά ανοδική αύξηση της μεταφορικής κίνησης επιβατών και εμπορευμάτων. Τώρα και με την ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα πολλαπλασιαστεί και ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται.

Τα έργα της δεύτερης φάσης του έργου για την αναβάθμιση του λιμανιού έχουν τεθεί ήδη σε λειτουργία. Ενώ η τρίτη φάση έχει ενταχθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ταμείου συνοχής.

Και να πω επίσης ότι η λειτουργία του λιμανιού, μαζί με τη λειτουργία των δύο αυτών αξόνων, της Εγνατίας και της Ιόνιας οδού, μετατρέπουν το λιμάνι της Ηγουμενίτσας σε έναν σύγχρονο κέντρο συνδυασμένων μεταφορών, που θα συνδέει τη χώρα μας με τα άλλα μεγάλα λιμάνια της Αδριατικής.

Και σε αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλει η ανάπτυξη του Εμπορευματικού Κέντρου Ηγουμενίτσας, στην οποία προχωρά η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, με την υποστήριξη των υπουργείων Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Οικονομίας & Ανάπτυξης και Υποδομών & Μεταφορών.

Συνολικά, διαθέτουμε περισσότερα από 50 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Ενώ, είναι πολιτική βούληση να ολοκληρωθεί και η διαδικασία αποχαρακτηρισμού όλων των χώρων της χερσαίας ζώνης του λιμανιού που δεν απαιτούνται για λιμενικές δραστηριότητες και η απόδοσή τους στην αυτοδιοίκηση για κοινωφελείς χρήσεις είναι για μας πολιτική προτεραιότητα.

Ήδη, το Δ.Σ. και η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού έχουν εγκρίνει τον αποχαρακτηρισμό και ο Οργανισμός έχει διαβιβάσει τα σχετικά έγγραφα στα συναρμόδια Υπουργεία για τη δική τους σύμφωνη γνώμη.

Πριν φύγω από τα θέματα των υποδομών να μην ξεχάσω να αναφερθώ και σε κάτι που, επίσης, για μας σηματοδοτεί την επιλογή μας να μην υπάρχουν ξεχασμένοι πολίτες σε αυτόν τον τόπο.

Κι αναφέρομαι στο γεγονός ότι σε πολλά ορεινά, κυρίως, χωριά της Ηπείρου αλλά και σε όλη την Ελλάδα, είχαν φροντίσει ορισμένοι που παρέδωσαν τις δημόσιες συχνότητες στη χώρα μας τζάμπα και που παρέδωσαν και την παροχή σήματος μπιρ παρά, αυτοί είχαν φροντίσει να αφήσουν εκτός δυνατότητας κάλυψης τηλεοπτικού σήματος -όχι ίντερνετ- εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στη χώρα μας που δεν μπορούν να δουν ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Δική μας προτεραιότητα είναι η υλοποίηση ενός προγράμματος μέχρι τέλος του χρόνου που αφορά 400.000 πολίτες, όπου τους παρέχουμε δωρεάν τον εξοπλισμό, τα δορυφορικά πιάτα για να μπορούν και στο τελευταίο ορεινό χωριό της Ελλάδας να παρακολουθούν ελληνικά προγράμματα, ελληνική τηλεόραση.

Φίλες και Φίλοι,

Η δημιουργία αλυσίδων αξίας, καθώς και ο εκσυγχρονισμός της παραγωγής σε όλα τα επίπεδα προϋποθέτουν ένα πράγμα: τη στήριξη της Έρευνας και της καινοτομίας, αλλά και τη σύνδεση της Παιδείας με την παραγωγική δραστηριότητα.

Η Ήπειρος παρουσιάζει μεγάλες επιδόσεις σε δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης κι έχει βεβαίως και πολύ μεγάλη παράδοση. Ας μην ξεχνάμε, τα Γιάννενα πρώτα όχι μόνο στα άρματα, αλλά και στα γρόσια και στα γράμματα.

Παρόλα αυτά, θα έλεγα ότι, αν και υπάρχουν σημαντικές δραστηριότητες στην έρευνα και στην ανάπτυξη, έχει μικρότερο εθνικό μέσο όρο σε ό,τι αφορά το ποσοστό των επιχειρήσεων που καινοτομούν κι εμείς θέλουμε αυτό να το ανατρέψουμε.

Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί στην Ήπειρο στο πρόγραμμα Ερευνώ - Δημιουργώ- Καινοτομώ φθάνουν σε ένα συνολικό προϋπολογισμό 62 εκ.

Στο Μέτσοβο λειτουργεί ήδη το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ενώ, με χαρά θέλω, από αυτό το βήμα, να σας ανακοινώσω και επισήμως την ίδρυση, στην Άρτα, Γεωπονικής Σχολής, που θα συμπεριλαμβάνεται στις Σχολές του Πανεπιστήμιου των Ιωαννίνων.

Επίσης, με χαρά θέλω να σας ανακοινώσω ότι μέσα από τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ιδρύονται τρία διετή Προγράμματα, υπό τη σκέπη του Πανεπιστημίου. Είναι το πρόγραμμα Γαλακτοκομίας, το πρόγραμμα Γεωργοκτηνοτροφικής Παραγωγής και το πρόγραμμα Ιχθυοκαλλιεργειών.

Τα διετή αυτά προγράμματα, τα οποία για πρώτη φορά θεσμοθετούνται στο πλαίσιο των ΑΕΙ, θα αναβαθμίσουν ριζικά την τεχνική εκπαίδευση και θα είναι προσβάσιμα σε όλους τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ.

Πολύ σημαντικό εδώ είναι ότι οι φοιτητές τους θα λαμβάνουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων.

Και θα ήθελα να εξάρω εδώ τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας και με την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, γιατί πάντοτε πιστεύω ότι η στενή συνεργασία, έχουμε πολλά να κάνουμε μαζί, μπορεί να φέρει αποτελέσματα ειδικότερα στον τομέα της παιδείας και της έρευνας, που δίνουν μια προοπτική στη νέα γενιά του τόπου μας.

Τέλος, αποτελεί σημαντική απόφαση η υιοθέτηση της πρότασης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την ίδρυση σε αυτό ενός Κέντρου Έρευνας, με ινστιτούτα για την Βιοιατρική, το Περιβάλλον, τις Τεχνολογίες Υλικών και Εφαρμογών, καθώς και τις Ανθρωπιστικές Σπουδές.

Όπως τόνισα, όμως, από την αρχή, φίλες και φίλοι, η αναπτυξιακή μας πρόταση για την Ήπειρο δε μπορεί παρά να έχει ως προαπαιτούμενο τον ισόρροπο σχεδιασμό και τη συνύπαρξη της ανάπτυξης με την ορθολογική αξιοποίηση και τον σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος.

Σχετική με το ζήτημα αυτό είναι και η διαχείριση των υδατικών οικοσυστημάτων.

Τομέας όπου χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τα αποτελέσματα μίας μακρόχρονης εγκατάλειψης και υποβάθμισης.

Σε ό,τι αφορά τον Αχελώο, τα είπα στη Λάρισα και πιστεύω να έγινα κατανοητός. Διότι, εμείς έχουμε ένα σχέδιο, έχουμε μία στρατηγική και δεν τα λέμε διαφορετικά σε κάθε Περιφερειακό Συνέδριο. Παλιότερα οι κυβερνήσεις τα έκαναν αυτά. Άλλα έλεγαν στη Λάρισα, άλλα έλεγαν στα Τζουμέρκα. Εμείς λέμε τα ίδια.

Σήμερα, όμως, θα αναφερθώ ιδιαίτερα στον Αμβρακικό.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προχωρά άμεσα στις εξής δράσεις:

Πρώτον, στην ένταξη του συνόλου της περιοχής στο δίκτυο Natura 2000.

Δεύτερον, στην εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, με την οποία θα γίνει αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και διατύπωση προτάσεων μέσα από ευρείες διαδικασίες διαβούλευσης.

Τρίτον, στη σύνταξη σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, με ξεκάθαρες χρήσεις γης και επιτρεπόμενες και μη, δραστηριότητες.

Τέλος, με βάση την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, θα προχωρήσουμε στη σύνταξη Σχεδίου Διαχείρισης, ικανοποιώντας το πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και θα συνδυάζει επενδυτικές δραστηριότητες, συμβατές με την προστασία, αλλά και την ανάδειξη του περιβάλλοντος.

Ο συνδυασμός κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος, διότι μην ξεχνάμε ότι το φυσικό περιβάλλον, η ομορφιά του τόπου μας είναι που τον κάνει ξεχωριστό σε σχέση με όλους τους άλλους και πρέπει να το προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού. Αυτός, λοιπόν, ο συνδυασμός είναι το ζητούμενο και για την περίπτωση, Δήμαρχε, της λίμνης Παμβώτιδας, προκειμένου να επιτευχθεί μια ικανοποιητική ισορροπία στους δύο αυτούς παράγοντες. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται στη φάση της τελικής επεξεργασίας του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο στα τέλη του χρόνου.

Με το Προεδρικό Διάταγμα θα υπάρχουν πλέον ξεκάθαρες χρήσεις γης και ανάλυση των επιτρεπόμενων και μη δραστηριοτήτων.

Και έρχομαι τώρα στον τομέα του τουρισμού.

Η ανάδειξη της προστασίας και της τοπικής πολιτιστικής κληρονομίας και η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού αποτελούν τομείς στους οποίους η Ήπειρος θα μπορούσε να παίξει κυρίαρχο ρόλο λόγω των ιδιαίτερων περιβαλλοντικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της.

Αναφέρομαι στο πυκνό δίκτυο των ποταμών, στον ορεινό όγκο, σε συνδυασμό, βεβαίως, με την πλούσια ιστορία της και τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά που συγκεντρώνει η περιοχή. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν μοχλός για την ανάπτυξη.

Αξιοποιούμε πόρους του εθνικού σκέλους του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για τον σκοπό αυτό.

Συμμετέχουμε στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την αποκατάσταση του γεφυριού στην Πλάκα, αναγνωρίζοντας τον εμβληματικό του χαρακτήρα.

Και για αυτόν το λόγο, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση των 5,6 εκατ. ευρώ για το έργο της στερέωσης, αποκατάστασης, αναστήλωσης και ανάδειξης του ιστορικού γεφυριού.

Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, σχεδιάζεται επίσης πρόσκληση για την ανάδειξη περιοχών κοντά σε λίμνες και ποταμούς, με γνώμονα την ήπια ανάπτυξη.

Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης θα είναι 20 εκατ. ευρώ.

Ακόμη 25 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ θα διατεθούν για την αξιοποίηση των αναγνωρισμένων ιαματικών πηγών, δικαιοδοσίας Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού.

Ο τουρισμός, όμως, στην περιοχή, πιστεύω ότι έχει πολύ σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης. Στο πλαίσιο θα ανακοινωθεί άμεσα η πρόσκληση ύψους 120 εκατ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ, για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων.

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για τη δράση που χρηματοδοτεί την αναβάθμιση τουριστικών επιχειρήσεων.

Στην Ήπειρο, υπήρξαν υψηλού επιπέδου προτάσεις και σημειώθηκε μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Αξιολογήθηκαν θετικά οι 64 από τις 68 προτάσεις που υποβλήθηκαν και οι προσωρινοί δικαιούχοι θα επιδοτηθούν άμεσα με 3,3 εκατ. ευρώ.

Επίσης, στην Ήπειρο έχει δρομολογηθεί μέσω του νέου ΕΣΠΑ η υλοποίηση δημοσίων έργων για την αξιοποίηση του τουριστικού κεφαλαίου. Έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση έξι προτάσεων συνολικού προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ.

Φίλες και φίλοι,

Επιστρέψτε μου σε αυτό το σημείο, και προς το τέλος της παρέμβασής μου, να φύγω από υλικά αγαθά, για να πάω σε άυλα, αλλά πολύ σημαντικά, απαραίτητα, γιατί δεν είναι μόνο η ανάπτυξη, οι αριθμοί, τα προγράμματα, η οικονομία, είναι και η ποιότητα ζωής. Και η ποιότητα ζωής δεν μπορεί να υπάρξει δίχως σύστημα υγείας που να αντιμετωπίζει τις ανισότητες και να ανοίγει τις πόρτες του σε όλους τους πολίτες.

Είναι ανάγκη, λοιπόν, να συμπεριλάβουμε ποιοτικούς στόχους στον σχεδιασμό μας για την ανάπτυξη που αφορούν την ευζωία των ανθρώπων, την ευημερία των ανθρώπων. Και βεβαίως, ευζωία σημαίνει καλό επίπεδο υγείας.

Η υγεία για εμάς είναι ένα προνομιακό πεδίο άρσης των ανισοτήτων, κατοχύρωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κοινωνικής αναδιανομής και δίκαιης ανάπτυξης.

Ένα πεδίο, όμως, που τηρήθηκαν στο ακέραιο και βασικές πολιτικές μας δεσμεύσεις, όπως η καθολική κάλυψη, η προτεραιότητα στο ΕΣΥ, αλλά και η «ηθικοποίηση» του Συστήματος Υγείας. Γιατί, ας μην ξεχνάμε, το πρόβλημα όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είναι μόνο ότι κατάφεραν μία μεγάλη κοινωνική τομή, το εθνικό σύστημα σχεδόν να το διαλύσουν. Αλλά, ότι την ώρα που το διέλυαν και την ώρα που ο ελληνικός λαός πλήρωνε μνημόνια, αυτοί συνέχιζαν το πάρτι της ρεμούλας μέσα στο εθνικό σύστημα υγείας, με το ΚΕΕΛΠΝΟ, με τη Novartis, με όλα αυτά τα οποία γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά.

Είναι, λοιπόν, ένας τομέας που εξασφαλίζεται η κοινωνική ανταποδοτικότητα των αυξημένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πολιτών.

Για αυτό λοιπόν, για την Ήπειρο, στο πλαίσιο της μεγάλης μεταρρύθμισης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, προβλέπεται να λειτουργήσουν μέσα στο 2017 και μέχρι το τέλος του χρόνου 5 τοπικές Μονάδες Υγείας στα Γιάννενα και μία στις υπόλοιπες πρωτεύουσες των νομών, σε καθεμία από αυτές.

Ταυτόχρονα, δίνεται ένας συνεχής αγώνας για την κάλυψη των κενών σε προσωπικό, αλλά και για την τεχνολογική αναβάθμιση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας της Περιφέρειας.

Και ήδη πληροφορήθηκα ότι τους τελευταίους μήνες έχουν προσληφθεί πάνω από 350 νοσηλευτές και γιατροί, συνολικά, στα νοσοκομεία της Ηπείρου και υπάρχει βεβαίως προοπτική το επόμενο διάστημα να έχουμε μεγαλύτερο αριθμό προσλήψεων. Κάποιοι θα μας κατηγορήσουν, βέβαια ότι κάνουμε προσλήψεις. Αλλά, ας μας κατηγορούν, γιατί με αυτό δεν κρύβουν το πραγματικό τους πρόσωπο, που είναι η απαξίωση κάθε κοινωνικής υπηρεσίας. Γιατί αυτό το πραγματικό πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού.

Επίσης, να αναφέρω την εγκατάσταση νέου Μαγνητικού Τομογράφου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τον νέο αξονικό τομογράφο στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, ο οποίος θα εγκατασταθεί μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και την επαναλειτουργία των ορθοπεδικών χειρουργείων στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, το οποίο ενισχύθηκε με προσωπικό.

Και να σας πω και κάτι που μου εκμυστηρεύεται ο φίλος μου ο Ευκλείδης, που είναι και από την Πρέβεζα, κάθε φορά που συζητάω μαζί του για την αναγκαία μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, που θα γίνει. Διότι, οι προβλέψεις είναι στο τέλος του 2018 να έχουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, με αυτήν την πορεία της οικονομίας για να γίνει η απαραίτητη ελάφρυνση, κυρίως, των μεσαίων στρωμάτων και των μικρών. Όχι των μεγάλων, επαναλαμβάνω. Αλλά, μού λέει μία ιστορία σε ένα καφενείο που συχνάζει στην Πρέβεζα τα καλοκαίρια που κάνει διακοπές. Του λένε: «Υπουργέ, πολύ μεγάλοι φόροι». Τους απαντάει: «Τι προτιμάτε; Να τους κόψουμε 10% στον καθένα σας, να τους μειώσουμε αύριο, αφαιρώντας 10 νοσηλευτές από κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα ή να μπορέσουμε τούτη την ώρα να κρατήσουμε, να αγκομαχήσουμε, αλλά να ξέρουμε ότι θα στηρίξουμε τα νοσοκομεία, θα στηρίξουμε τα ιατρικά κέντρα, θα στηρίξουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες υγείας, θα στηρίξουμε εκείνες τις υπηρεσίες που οι ανήμποροι, οι φτωχοί, οι άνθρωποι που βρίσκονται πιο αδύναμοι έχουν την ανάγκη πρόσβασης. Εγώ αμφισβητώ την απάντηση που μου δίνει ο Ευκλείδης, αλλά με διαβεβαιώνει ότι του λένε ότι προτιμάμε τα νοσοκομεία. Άρα, πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο.

Εγώ, λοιπόν, θα έλεγα, στόχος μας είναι να στηρίξουμε τα νοσοκομεία, να στηρίξουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες, να στηρίξουμε τα σχολειά μας που πρώτη φορά άνοιξαν κανονικά και στην ώρα τους, με δασκάλους και προσωπικό -για δεύτερη φορά, πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια- να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος, να μειώσουμε την ανεργία και να μπορέσουμε στο τέλος να είμαστε εμείς αυτοί που θα δημιουργήσουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, μέσα από την ανάπτυξη της οικονομίας, για να μειώσουμε και τα φορολογικά βάρη. Αυτό απαντάω εγώ στον Ευκλείδη, δεν ξέρω τι απαντάει αυτός σε μένα. Θα το δούμε στην πορεία.

Φίλες και Φίλοι,

Αυτή είναι η εικόνα, όμως. Η εικόνα είναι ότι τα τελευταία χρόνια δίνεται μία άνιση μάχη, αλλά πιστεύω ότι το καταφέρνουμε όσο μπορούμε και όπως μπορούμε να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους.

Και το καταφέραμε αυτό γιατί ήταν προτεραιότητά μας. Γιατί στα προηγούμενα χρόνια μνημονίων δεν διεκδίκησε κανείς και εμείς διεκδικήσαμε και το πετύχαμε 2.5 εκατ. ανασφάλιστοι έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία στη χώρα.

700.000 συμπολίτες μας δικαιούνται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ. Πέρσι τον Δεκέμβρη, ό,τι είχαμε, ό,τι καταφέραμε παραπάνω να βγάλουμε, η υπεραπόδοση του πλεονάσματος μοιράστηκε στους χαμηλοσυνταξιούχους. Και φέτος, τον Δεκέμβρη, ό,τι απόθεμα έχουμε θα μοιραστεί σε αυτούς που το έχουν περισσότερη ανάγκη. Εμείς αυτό κάνουμε, όχι πελατειακή πολιτική.

Όσα είπα, λοιπόν, σήμερα είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο του προβληματισμού που εκφράστηκε τις δύο αυτές ημέρες στο Περιφερειακό Συνέδριο της Ηπείρου.

Από την πλευρά μας κρατήστε μία δέσμευση: Θα συνεχίσουμε την όσο πιο στενή συνεργασία και με την Περιφέρεια, και τους Δήμους όλης της περιοχής και με τους παραγωγικού φορείς του τόπου, έτσι ώστε να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τις παραγωγικές δυνατότητες αυτής της περιοχής.

Θέλω όμως να επισημάνω κάτι. Όπως για εμάς δεν έχει αξία να έρθουμε εδώ να βγάλουμε έναν λόγο, αλλά να ακούσουμε πρώτα και να συνθέσουμε, έτσι κι αυτό που είναι κρίσιμο δεν είναι να φύγουμε από εδώ, εγώ και όλοι οι υπουργοί, και να σας ξανασυναντήσουμε μετά από δύο χρόνια.

Το κρίσιμο, τούτη την ώρα, είναι όπως το λέμε και στο Αθαμάνιο, το follow – up, δηλαδή να μπορέσουμε να έχουμε συνέχεια. Να μπορέσουμε αυτά που ειπώθηκαν εδώ, σχεδιάστηκαν εδώ, συνθέθηκαν εδώ, να έχουν συνέχεια και να τα υλοποιήσουμε. Και θα τα υλοποιήσουμε μαζί.

Δεν είμαστε εμείς στη μια μεριά και οι φορείς της αυτοδιοίκησης στην άλλη μεριά, όποιο χρώμα ή κόμμα κι αν ψηφίζουν, δε μας ενδιαφέρει αυτό.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή για τον τόπο. Αν δεν συνεννοηθούμε τώρα για τα αυτονόητα πότε θα συνεννοηθούμε;

Κάποιοι λοιπόν επιχείρησαν να μποϋκοτάρουν αυτά τα συνέδρια και να απουσιάζουν από τις συνεδρίες. Κάνουν λάθος κι εμείς τους λέμε, ακόμη και τώρα, να διορθώσουν το λάθος τους. Να έρθουν εδώ, όλοι μαζί, να σχεδιάσουμε το αύριο του τόπου μας, να αξιοποιήσουμε τις παραγωγικές δυνατότητες, να στήσουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα πατάει στα πόδια του, να μην ξανακάνουμε τα λάθη του παρελθόντος, τώρα που βγαίνουμε από την κρίση και να μπούμε σε ένα μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης. Αυτό είναι το όραμά μας και πιστεύω ότι μαζί μπορούμε να το κάνουμε πράξη.

Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή δύναμη.

Read More »
Ομιλία του Πρωθυπουργού, στο πλαίσιο του 5ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση «Γέφυρες Ανάπτυξης με την Ήπειρο» Ομιλία του Πρωθυπουργού, στο πλαίσιο του 5ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση «Γέφυρες Ανάπτυξης με την Ήπειρο» Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 25, 2017 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.