Φιλιάτες: Ηλικιωμένη βρέθηκε απαγχονισμένη στην αυλή του σπιτιού της

Τετάρτη, Ιανουαρίου 15, 2020
Φιλιάτες: Ηλικιωμένη βρέθηκε απαγχονισμένη στην αυλή του σπιτιού της


Τέλος στη ζωή της έβαλε μία ηλικιωμένη γυναίκα, περίπου 73 ετών, στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του thespro.gr, την ηλικιωμένη γυναίκα εντόπισαν γείτονές της, απαγχονισμένη στην κληματαριά του σπιτιού της.

Άμεσα έφτασαν στο σημείο άντρες της Αστυνομίας και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετέφερε την 73χρονη στο Νοσοκομείο Φιλιατών, όπου οι γιατροί απλά διαπίστωσαν το θάνατό της.

Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών, ενώ έχει διαταχθεί και η πραγματοποίηση νεκροτομής.
Read More »
Φιλιάτες: Ηλικιωμένη βρέθηκε απαγχονισμένη στην αυλή του σπιτιού της Φιλιάτες: Ηλικιωμένη βρέθηκε απαγχονισμένη στην αυλή του σπιτιού της Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 15, 2020 Rating: 5

Το Μαργαρίτι Θεσπρωτίας και τα αξιοθέατά του (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τετάρτη, Ιανουαρίου 15, 2020
Το Μαργαρίτι Θεσπρωτίας και τα αξιοθέατά του (+ΒΙΝΤΕΟ)

Epirustravel eu - Drone Flights

Το Μαργαρίτι (Μαργαρίτιον) βρίσκετε στα νοτιοδυτικά παράλλια της Ηπείρου, (στην καρδιά της αρχαίας Ελεάτιδας). 
Στην περιοχή της αρχαίας Ελεάτιδας, στους προχριστιανικούς χρόνους αναφέρονται κάποιες πολιτείες, οι οποίες αργότερα καταστράφηκαν, όπως η Λιμναία, και η Ελινία. 
Το Μαργαρίτι ιδρύθηκε περίπου το 1430 από τους Ενετούς και οι πρώτοι κάτοικοι του ήταν χριστιανοί, ενώ αργότερα αποικίστηκε από αλβανικά φύλα. 
Μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας οι κάτοικοι του οικισμού εξισλαμίστηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος. 
Σε αντάλλαγμα για το γκρέμισμα των καμπαναριών και της κατασκευής μιναρέδων, έγιναν κύριοι (τσιφλικάδες) των εύφορων πεδιάδων. 
Μετά την παρακμή της Βενετίας (κυρίως με την παρακμή της Οθ. Αυτ. και την προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης του Αλή Πασά) οι Μαργαριτιώτες αγάδες, έχουν ως αντίπαλο τον Τουρκαλβανό Πασά των Ιωαννίνων, στον οποίο όμως τελικά υποτάσσονται περίπου το 1811. 
Μόλις στις αρχές του 20ου αιώνα το Μαργαρίτι γίνεται ελληνικό και τότε είναι η εποχή που οι αγάδες δέχονται τα πρώτα κτυπήματα περί αναδασμού και περιορισμού των τσιφλικιών από τους νόμου του Βενιζέλου. 
Εξακολουθούν όμως να αποτελούν την άρχουσα τάξη μέχρι και τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο κατά τον οποίο έχουν φιλοαξονική στάση. 
Η στάση τους αυτή είναι που τους αναγκάζει με το τέλος του πολέμου να εγκαταλείψουν τον οικισμό για το εσωτερικό της Αλβανίας. 
Κατά τον Αραβαντινό το Μαργαρίτι περίπου το 1815 είχε 8500 κατοίκους. 
Μετά το 1940-41 σημειώνεται μια κατακόρυφη πληθυσμιακή πτώση που οφείλεται κυρίως στην αποχώρηση των Αλβανόφωνων Μουσουλμάνων. 
Η πτώση θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν τα εγκαταλειμμένα αρχοντικά και καλλιέργειες δεν αποτελούσαν ισχυρό κίνητρο για εποικισμό από ακτήμονες των γειτονικών αλλά και άλλων ορεινών χωριών.


Read More »
Το Μαργαρίτι Θεσπρωτίας και τα αξιοθέατά του (+ΒΙΝΤΕΟ) Το Μαργαρίτι Θεσπρωτίας και τα αξιοθέατά του (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 15, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Live με λαϊκά σήμερα, στο "Παλιό Λιμάνι"

Τετάρτη, Ιανουαρίου 15, 2020
Ηγουμενίτσα: Live με λαϊκά σήμερα, στο "Παλιό Λιμάνι"Τετάρτη 15 Ιανουαρίου στις 9 μ.μ.

πλήκτρα - φωνή Νίκος Νοτίδης

μπουζούκι - φωνή Βασίλης Δημητρίου
Read More »
Ηγουμενίτσα: Live με λαϊκά σήμερα, στο "Παλιό Λιμάνι" Ηγουμενίτσα: Live με λαϊκά σήμερα, στο "Παλιό Λιμάνι" Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 15, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Σε λειτουργία η δακτυλοειδής αποβάθρα της Β’ Φάσης του Νέου Λιμένα

Τετάρτη, Ιανουαρίου 15, 2020
Ηγουμενίτσα: Σε λειτουργία η δακτυλοειδής αποβάθρα της Β’ Φάσης του Νέου Λιμένα Μετά και την απομάκρυνση του εργοταξιακού υποστηρικτικού χώρου, καθώς και τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους, σε λειτουργία δίδεται η δακτυλοειδής αποβάθρα μήκους 197,60 μ. τμήμα των έργων της Β’ Φάσης του Νέου Λιμένα. 

Το Σάββατο 11 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη προσέγγιση και πλέον η αποβάθρα θα εξυπηρετεί κανονικά την καθημερινή λειτουργία του λιμένα προσφέροντας ασφαλή πλαγιοπρυμνοδέτηση. Ένα ακόμη έργο μπαίνει σε πλήρη λειτουργία ενισχύοντας την ασφαλή προσέγγιση και παραμονή πλοίων. 

Οι χερσαίοι χώροι και οι λιμενικές υποδομές που προστέθηκαν με τα έργα της Β’ Φάσης επιτρέπουν την καλύτερη οργάνωση υπηρεσιών. Τα έργα της Γ’ Φάσης που προχωρούν κανονικά θα ενισχύσουν και θα προσδώσουν ένα ακόμη ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. 

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας τόσο μέσα από νέες υποδομές όσο και με τα κατάλληλα μέτρα, με τη συνεχή συντήρηση αλλά και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων υποδομών, στοχεύει στην βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών στους χρήστες του λιμένα και την ποιοτική εξυπηρέτηση της μεταφορικής ζήτησης, καθώς και στη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας στις μεταφορές.


Read More »
Ηγουμενίτσα: Σε λειτουργία η δακτυλοειδής αποβάθρα της Β’ Φάσης του Νέου Λιμένα Ηγουμενίτσα: Σε λειτουργία η δακτυλοειδής αποβάθρα της Β’ Φάσης του Νέου Λιμένα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 15, 2020 Rating: 5

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ : Θεσμικές και κοινωνικές του αναγνώσεις - Του Αλκη Φάτσιου, Δικηγόρου

Τετάρτη, Ιανουαρίου 15, 2020
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ : Θεσμικές και κοινωνικές του αναγνώσεις - Του Αλκη Φάτσιου, Δικηγόρου


1. Οι κοινωνικές και οι πολιτικές συνθήκες, σε κάθε ιστορική περίοδο, είναι βέβαιον ότι γεννούν κάθε φορά , επίκαιρα ερωτήματα, δηλ. ερωτήματα ευθέως ανάλογα με αυτές τις συνθήκες, οδηγώντας τον καθένα μας, να προσπαθεί να διαπιστώσει – όσο αυτό είναι δυνατόν – τόσο τις συνέπειες όσο και τα αίτια των φαινομένων που προκύπτουν στις εκάστοτε δεδομένες συνθήκες. Έτσι λοιπόν σήμερα, με αφορμή όσα συμβαίνουν στη χώρα μας και στον λεγόμενο ‘’ πεπολιτισμένο’’ ευρωπαϊκό χώρο, αισθάνθηκα την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις, για τον εν γένει ΡΑΤΣΙΣΜΟ.

2. Ας μη βιαστούμε να θεωρήσουμε, ότι γνωρίζουμε καλά τι είναι ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ , επειδή σχεδόν κάθε ημέρα, γίνεται αναφορά σε αυτόν, συνεπεία γεγονότων, συζητήσεων, ΜΜΕ κ.λ.π. Πολύ εύστοχα ο Γάλλος φιλόσοφος- ερευνητής ΠΙΕΡ ΑΝΤΡΕ ΤΑΓΚΙΕΦ αναφέρεται σε σχετικό του βιβλίο με τον τίτλο ‘’ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ’’, σε μία φράση – προειδοποίηση του ΧΕΓΚΕΛ από το βιβλίο του τελευταίου « Η ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ» δηλ.: ‘’ ό,τι είναι ευρέως γνωστό συνήθως ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ , ακριβώς επειδή είναι ευρέως γνωστό.’’ Με απλά λόγια, το γεγονός ότι συχνά, ή ευρέως ακούγεται η λέξη ρατσισμός, δεν σημαίνει ότι γνωρίζουμε ακριβώς το φαινόμενο, τα αίτιά του, τις συνέπειές του, την ιστορική διαδρομή του, την σχέση του με την κοινωνία, πολιτική, ομάδες ανθρώπων, συλλογικότητες κ.λ.π. Εννοείται βεβαίως ότι ο γράφων , με το παρόν κείμενο, ούτε σκοπεύει, ούτε έχει την δυνατότητα, να αναφερθεί στο ζήτημα με πλήρη κοινωνική, ιστορική και επιστημονική επάρκεια. Απλά ως ένας ενεργός πολίτης, που θεωρεί αυτονόητο χρέος την διαδικασία του σκέπτεσθαι, για κάθε κοινωνικό φαινόμενο, αισθάνομαι την ανάγκη να καταθέσω δημόσια, προβληματισμούς, σκέψεις, απόψεις, στηριζόμενος βεβαίως στην εν γένει κοινωνική μου εμπειρία.

3. Η βασική – αλλά κυρίως – αρχική έννοια του ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ, σύμφωνα με όλους σχεδόν τους φιλοσόφους και κοινωνιολόγους, είναι το ΔΟΓΜΑ που ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ανάμεσα στις ΑΘΡΩΠΙΝΕΣ ΦΥΛΕΣ. Πριν λοιπόν αναφερθώ στις μεταγενέστερες και ευρύτερες κοινωνικές έννοιες του ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ, θεωρώ χρήσιμο να παραθέσω λίγες σκέψεις, αναφορικά με την αρχική έννοια του ρατσισμού, δηλαδή της τάχα ‘’ υπεροχής ‘’ μιας φυλής, έναντι άλλης ή άλλων με βασικό κριτήριο το χρώμα του δέρματος, και ειδικότερα αυτό της ΛΕΥΚΗΣ φυλής έναντι της ΜΑΥΡΗΣ και των άλλων… Σχεδόν το σύνολο των ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΩΝ και ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΩΝ σε ολόκληρο τον πλανήτη, συμφωνεί ότι το ΛΙΚΝΟ της ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ είναι η ΑΦΡΙΚΗ και ότι όλες οι ΚΟΙΤΙΔΕΣ της ανθρωπότητας, η εμφάνιση και η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, υπήρξαν και συνέβησαν στην ΑΦΡΙΚΗ…. Και βέβαια το ΧΡΩΜΑ του ΔΕΡΜΑΤΟΣ των πρωτανθρώπων, των ΠΡΟΓΟΝΩΝ μας ήταν ( και είναι ) το ΜΑΥΡΟ… Σύμφωνα με το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας, μετά την εμφάνιση του ανθρώπινου είδους στη ΑΦΡΙΚΗ, άρχισε το πρώτο στην ιστορία της ανθρωπότητας ΚΥΜΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ από την ΑΦΡΙΚΗ και κατά μήκος της ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ και προς την ΑΣΙΑ και κατόπιν προς ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ και ΜΑΛΑΙΣΙΑ. Ύστερα δε, ακολούθησε και άλλο κύμα μετανάστευσης προς άλλες γεωγραφικές περιοχές, παντάπασιν ακατοίκητες από οποιοδήποτε θηλαστικό είδος. Ο σπουδαιότερος – μάλιστα σ’ολόκληρο τον πλανήτη – παλαιοντολόγος και ερευνητής ο Γάλλος ΜΙΣΕΛ ΜΠΡΙΝΕ, αναφέρει χαρακτηριστικά στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο ‘’ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ ‘’ αλλά και σε σχετική συνέντευξή του μεταξύ άλλων: «…Μετά από αυτές τις μεταναστεύσεις ΑΡΧΙΣΕ η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ανθρώπων με διαφορετικό χρώμα δέρματος από το αρχικό ΜΑΥΡΟ σε ανθρώπους με χρώμα δέρματος ΛΕΥΚΟ, κίτρινο κ.λ.π, ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ. Το ΑΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ στο δέρμα μας χρώμα, ΛΕΥΚΟ, ΜΑΥΡΟ ή ΑΛΛΟ, είναι ΑΠΛΑ ΖΗΤΗΜΑ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ( θερμό, ψυχρό κ.λ.π. ). ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ. ΑΠΛΑ ΘΕΜΑ ΚΛΙΜΑΤΟΣ. ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ»!!! Ηρεμήστε λοιπόν ‘’ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ’’ μου, φανερά και κρυπτόμενα ΡΑΤΣΙΣΤΟΕΙΔΗ!! ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, και μάλιστα με την βούλα της Επιστήμης!!! Επειδή δε διατυμπανίζετε ότι είστε και πλάσματα του ΘΕΟΥ (τρομάρα σας… ) ο ΘΕΟΣ αυτός, για εσάς, προφανώς είναι σίγουρα ΛΕΥΚΟΣ!!! Η γελοιότητά σας περισσεύει…. (Εννοείται βεβαίως, ότι σέβομαι τον οποιοδήποτε για την οποιαδήποτε πίστη του, εδώ όμως, αναφέρομαι σε κάτι εντελώς διαφορετικό ).

4. Στη διαδρομή του χρόνου η έννοια του ρατσισμού άρχισε πλέον να αποδίδεται και να αποτυπώνεται ( και πολύ σωστά ) σε πλήθος κοινωνικοπολιτικών συμπεριφορών, κι έτσι έπαψε πλέον να περιορίζεται και να εξαντλείται μόνο, στην φυλετική δήθεν ‘’υπεροχή’’ μιας φυλής κ.λ.π. Στο σημείο τούτο, νομίζω πως είναι χρήσιμο να αναφερθεί, ο κατά την ταπεινή μου άποψη διαχωρισμός της πολιτικοκοινωνικής έννοιας και αντίληψης του ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ, σε ΘΕΣΜΙΚΟ και σε ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ. Θεσμικός ρατσισμός είναι εκείνος που ΕΚΠΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΘΕΣΜΩΝ (κυβέρνηση, κόμματα, βουλευτές, δήμαρχοι κ.λ.π.) είτε με δηλώσεις τους είτε με έκδοση αποφάσεων, νόμων κ.λ.π. Κοινωνικός ρατσισμός υπάρχει, όταν η αντίληψη αυτή εκδηλώνεται από πολίτες ( μάλλον ΟΧΛΟΣ…) που ούτως ή άλλως διαπνέονται ανέκαθεν από εθνικιστικές και φασιστικές ιδέες και βέβαια και από ανθρώπους που καθημερινά δηλητηριάζονται από την προπαγάνδα εκπροσώπων του ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ, σε αγαστή συνεργασία με συγκεκριμένα Μ.Μ.Ε ( τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες κ.λ.π. ) και με τα εκεί απασχολούμενα ΑΝΔΡΑΠΟΔΑ που παριστάνουν τους αντικειμενικούς δημοσιογράφους!!!! ΔΕΙΓΜΑΤΑ ( ή δήγματα ) ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ : Δεν υπάρχει βέβαια αμφιβολία ότι οι γενικότερες θέσεις και πρακτικές της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής αλλά και οι θέσεις της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ – πέρα από οτιδήποτε άλλο – είναι βαθύτατα ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ. Όμως δεν στέκομαι ΜΟΝΟ σ’αυτούς, σταχυολογώ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ δηλώσεις και τοποθετήσεις εκπροσώπων ( θεσμικά) του υπολοίπου πολιτικού προσωπικού. Ενδεικτικά αναφέρω : ‘’ Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες. Κάτι τέτοιο είναι ΑΝΤΙΘΕΤΟ στην ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΥΣΗ.!!! ’’ ( Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός της χώρας ). ‘’ Οι παράτυποι μετανάστες δεν θα πρέπει να τύχουν ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ( ΒΟΡΙΔΗΣ, νυν ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ υπουργός, παλαιότερα αρχηγός της φασιστικής, χουντικής ΕΠΕΝ… ). ‘’ Δεχόμεθα ΕΙΣΒΟΛΗ, στην πατρίδα μας, από τους ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. ‘’ ( Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ νυν ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ υπουργός, εκείνος που πρόσφατα επίσης δήλωσε χωρίς ίχνος ντροπής ότι ΤΟ ΚΑΖΙΝΟ στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ θα είναι ο νέος ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ των Ελλήνων. Η ΞΕΦΤΙΛΑ στο απόγειό της… ). ‘’ Η Αστυνομία είναι – πρέπει να είναι – μια ηλεκτρική σκούπα που θα σαρώνει όλα τα ανθρώπινα σκουπίδια, δηλ. μετανάστες κ.λ.π. που βρίσκονται στα Εξάρχεια κ.λ.π.’’(Μπαλάσκας, Αντ/δρος Παν/νιας Ομ/δίας Αστυνομικών ). Επίσης, οι μελετώμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για κλειστά κέντρα (γκέτο) σε πόλεις, χωριά και ξερονήσια,( νέες Σπιναλόγκες δηλαδή), ρυθμίσεις που αντιβαίνουν στα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, και αποτελούν την πεμπτουσία του ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ… Ας μην αναφερθώ σε ανάλογες δηλώσεις κάποιων απίθανων ακροδεξιών τύπων (βουλευτών όμως…) όπως του ΠΛΕΥΡΗ, ΜΠΟΓΔΑΝΟΥ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΥΡΑΝΑΚΗ, ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ( νομίζω ότι είναι και υπουργός ) και πολλών άλλων που όταν τους ακούς ( μπουρδολόγοι και ακροδεξιοί με πατέντα), όχι μόνο ‘’ ΠΕΡΙΠΙΠΤΕΙΣ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΕΜΕΣΕΩΣ ’’, αλλά ταυτόχρονα ντρέπεσαι για το επίπεδο των πολιτών που στέλνουν στη ΒΟΥΛΗ ανθρώπους με αυτές τις πολιτικές αντιλήψεις ως εκπροσώπους των… Οι παραπάνω δηλώσεις, απόψεις κ.λ.π ( ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΚΟΥΣΑ ΜΕ ΤΆΥΤΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ…) υποδηλώνουν με σαφήνεια την ΘΕΣΜΙΚΑ καλλιεργούμενη ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ αντίληψη, η οποία διαχέεται στην κοινωνία, την οποία δηλητηριάζει, την διαποτίζει και δημιουργείται – και κατ’αυτόν τον τρόπο – ο λεγόμενος ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. Τα σχόλια περιττεύουν… Έτσι λοιπόν, τα ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ φαινόμενα, δεν είναι απλώς συχνά, αλλά σχεδόν καθημερινά. Τι να πρωτοαναφέρουμε, την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την δολοφονία του Πακιστανού ΟΥΛΙΝΟΥΜ, την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, την απόπειρα δολοφονίας τω στελεχών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, την δολοφονική απόπειρα των Αιγύπτιων ψαράδων και την όμοια κατά των αλλοδαπών εργατών συλλογής φράουλας στην Πελοπόννησο, και ο κατάλογος μακρύς… Παράλληλα, ‘’αγανακτισμένοι’’ γονείς Ελληναράδες, να προσπαθούν με διαδηλώσεις να εμποδίσουν παιδιά μεταναστών και προσφύγων, να φοιτήσουν στα ίδια σχολεία που φοιτούν οι κανακάρηδες τους…( Αλήθεια αναλογίστηκαν, τι παράδειγμα δίνουν στα παιδιά τους με αυτές τους τις ενέργειες;) για να μη μολυνθούν τάχα οι ‘’γαλαζοαίματοι’’ απόγονοί τους!!. Να μην ξεχνάτε, ο λεκτικά άκρατος ‘’πατριωτισμός’’ ανθρώπων αυτού του είδους, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά το καταφύγιο ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ και ΦΑΣΙΣΤΩΝ. Η γενικευμένη ξενοφοβία, το μίσος για τον άλλο άνθρωπο, τον διαφορετικό από εμάς, τον αλλόθρησκο, τον αλλόφυλο, τον άνθρωπο που μιλάει άλλη γλώσσα, τον άνθρωπο με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, είναι ΠΛΕΟΝ καθημερινό φαινόμενο, και με φρίκη ξυπνάει μνήμες για πλέον γενικευμένες – ιστορικά – εκδηλώσεις ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ, όπως αυτή του ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ, δηλ. της εξολοθρεύσης των ΕΒΡΑΙΩΝ, των ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ, των ΟΜΟΦΥΛΟΦΥΛΩΝ κ.λ.π από τους ΝΑΖΙΣΤΕΣ του ΧΙΤΛΕΡ ( προγόνους της Χ.Α. ), γενοκτονία ΑΡΜΕΝΙΩΝ, ΠΟΝΤΙΩΝ κ.λ.π !!! Από εμφανίσεώς του ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ, ήταν και είναι, μία ξεκάθαρα ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ αντίληψη και πρακτική που ταιριάζει σε ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΚΤΗΝΗ και βρίσκεται στον αντίποδα των ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, της ΙΣΟΤΗΤΟΣ για να αναφερθώ μόνο στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του ανθρώπου του Ο.Η.Ε. (άρθρο 1 του 1948). Επίσης, διαχρονικά πλέον, είναι φανερό ότι σε κάθε εκδήλωση, ρατσιστικών φαινομένων, ΠΑΝΤΟΤΕ υποκρύπτεται ένα απόλυτο ΣΥΜΦΕΡΟΝ μιας ομάδας, μιας τάξης, μιας οργάνωσης, με όχημα το μίσος, και την άσκηση βίας σε κάθε τι διαφορετικό, που μπορεί να λειτουργήσει εναντίον αυτού του ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ… Επίσης δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι ΑΚΡΟΔΕΞΙΕΣ ( λεκτικό ξέπλυμα της έννοιας του ΦΑΣΙΣΤΑ… ) αντιλήψεις αλλά και οι απροκάλυπτα ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ και στη χώρα μας και αλλού, είχαν και έχουν τον ΡΑΤΣΙΣΜΟ ως βασικό κύτταρο της δομής των, σε επίπεδο και θεωρίας και πράξης… Αν θέλουμε να προσδιορίσουμε την σύγχρονη πλέον έννοια και χρηστικότητα του ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ, ο ιστορικός και φιλόσοφος Πιερ – Αντρέ ΤΑΓΚΙΕΦ εύστοχα τον ορίζει ( μεταξύ άλλων ) σαν: ‘’ ΕΝΑ ΒΑΣΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ, ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΔΙΩΓΜΟΥΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ, ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ, ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ’’ και εν τέλει, – συμπληρώνει η ταπεινότητά μου – για δημιουργία σχέσεων ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΟΥ και ΕΞΟΥΣΙΑΖΟΜΕΝΩΝ !!!

6. Ενώ προσπαθώ να καταγράψω τα παραπάνω, ακούω στις ειδήσεις και διαβάζω στην εφημερίδα, για νέες ‘’κινητοποιήσεις’’ ‘’αγανακτισμένων’’ Ελληναράδων στο Καραβόμυλο, στα Διαβατά, στο Κιλκίς, κ.λ.π να προσπαθούν με διαδηλώσεις μαζί με τους Δημάρχους τους, να εμποδίσουν εγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων κοντά στις περιοχές τους, εκτοξεύοντας πέτρες στα πούλμαν που μεταφέρουν τους διωγμένους από την πατρίδα τους συνανθρώπους μας. Με άλλα λόγια επιδεικνύουν συμπεριφορές, αυτοί οι Ελληναράδες, όχι μόνο βαθύτατα Ρατσιστικές, αλλά συμπεριφορές που προσομοιάζουν σε ανθρωπόμορφα ΚΤΗΝΗ !!! Σε όλους αυτούς, εκτός των άλλων, επειδή προφανώς δηλώνουν και Χριστιανοί ( κατ’όνομα τουλάχιστον είναι δε σίγουρα από αυτούς που τις ‘’ Κυριακές από νωρίς στην Εκκλησιά ‘’ όπως αναφέρει ο αείμνηστος ΠΑΝΟΣ ΤΖΑΒΕΛΑΣ στους ‘’ έντιμους κυρ Παντελήδες’’ του), θα ήθελα να τους συστήσω να διαβάσουν την ‘’ Επιστολή προς Γαλάτες ‘’ του Αποστόλου Παύλου ( ΙΙΙ 27-28 ). Επίσης να παραθέσω προς ανάγνωση τα λόγια του ιερέα Χρήστου Ζαρκαδούλα, εφημέριου στον Καραβόμυλο Στυλίδος, οι κάτοικοι του οποίου επίσης εναντιώθηκαν κατά των μεταναστών: ‘’ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣΟΥΜΕ αυτούς τους ανθρώπους ως ΑΔΕΛΦΟΥΣ μας. Ανεξάρτητα από φύλο, φυλή , έθνος, θρησκεία, πρέπει να γίνουμε οι ΠΛΗΣΙΟΝ τους. Να πιέσουμε δυνατά να ανοίξουν τα σύνορα, ώστε ο καθένας να κινηθεί προς τη χώρα που επιθυμεί. ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ στη δημιουργία γκέτο, ΦΥΛΑΚΗΣ, και να απαιτήσουμε την εγκατάστασή τους σε σπίτια, μέσα στις πόλεις και στα χωριά ‘’. Απ’ότι βλέπετε, τα ΕΙΠΕ ΟΛΑ, ο παπα-Χρήστος Ζαρκαδούλας !!!7. Ανακεφαλαιώνοντας : ΕΧΘΡΟΣ μας δεν είναι ο πρόσφυγας, ο μετανάστης και τα παιδιά τους που θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο, που από ‘’ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ‘’ έγινε ‘’ απέραντος γαλάζιος ΤΑΦΟΣ ‘’. ΕΧΘΡΟΣ μας ΕΙΝΑΙ, οι πολιτικές των ιμπεριαλιστικών χωρών της ‘’πεπολιτισμένης ‘’ τάχα μου Ευρώπης ( Ε.Ε.) και ΗΠΑ που με τις πολεμικές ( και όχι μόνο ) επεμβάσεις τους για την ΛΗΣΤΡΙΚΗ εκμετάλλευση του πλούτου των χωρών, αυτών των ανθρώπων, τους ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ σε μαζική ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ και ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ, μήπως και μπορέσουν και επιβιώσουν. ΕΧΘΡΟΣ μας ΕΙΝΑΙ οι πολιτικές των Ελληνικών Κυβερνήσεων ( και της τωρινής και των προηγουμένων) που υπακούουν πλήρως στις εντολές Ε.Ε και Η.Π.Α., που δεν δέχονται την απομάκρυνση των μεταναστών από τη χώρα μας, με διάφορες συνθήκες που μας ΕΠΕΒΑΛΑΝ και ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΑΜΕ ( Δουβλίνα 1,2, Σέγκεν κ.λ.π. ), μετατρέποντας τη χώρα μας σε μια τεράστια αποθήκη ψυχών δυστυχισμένων ανθρώπων!!! Ας συστρατευτούμε λοιπόν ΕΠΙ-ΘΕ-ΤΙΚΑ απέναντι σ’αυτές τις πολιτικές, απέναντι στο ΡΑΤΣΙΣΜΟ, αν και δεν είμαι τόσο αισιόδοξος γι’αυτή μου την προτροπή… αυτό γιατί πιστεύω ότι, η Ελληνική κοινωνία, πλην κάποιων κορυφαίων ιστορικών περιόδων, (Επανάσταση 1821, Αντίσταση στο φασισμό – ναζισμό το 1940 και έπειτα), εξελίχθηκε σταδιακά σε βαθύτατα συντηρητική και συνεπώς δεκτική στο να καλλιεργούνται ρατσιστικές αντιλήψεις… Το να δίνεις σε μετανάστες και πρόσφυγες ένα πιάτο φαγητό ή κλινοσκεπάσματα, στην αρχή (χρονικά) ενός τέτοιου φαινομένου, ΔΕΝ σημαίνει κατ’ανάγκην ότι έχεις αντιρατσιστικές αντιλήψεις. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό είναι απλή φιλανθρωπία, στην χειρότερη ΟΙΚΤΟΣ… ΜΟΝΟ όταν ΠΑΓΙΩΝΕΤΑΙ αυτό το φαινόμενο, και αποκτά ΜΟΝΙΜΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, τότε και μόνον τότε, θα φανούν οι πραγματικές κοινωνικές σου απόψεις, για το θέμα αυτό…. Παρά ταύτα, θα επαναλάβω την προτροπή μου: ΟΧΙ στον ΡΑΤΣΙΣΜΟ, αφού (μεταξύ άλλων) αποδεχόμενοι αυτόν, ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΕΤΕ την ίδια σας την ΖΩΗ, δηλαδή πετάτε στα σκουπίδια, το μεγαλύτερο δώρο που σας έχει δοθεί…

8. Κλείνοντας, κι επειδή όπως προανέφερα, παρατηρώ – ΔΥΣΤΥΧΩΣ- μια κοινωνικά αυξανόμενη αποδοχή του Ρατσισμού, αυτό με ΤΡΟΜΑΖΕΙ.., με τρομάζει και μου θυμίζει μία φράση του ανεπανάληπτου ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ ( τον οποίο ο Περικλής Κοροβέσης, πολύ εύστοχα, κοινωνιολογικά τον τοποθετεί στην ΑΡΙΣΤΕΡΑ του 21ου αιώνα, που δεν χρειάζεται να είναι τόσο κομματικοποιημένη όσο κοινωνικοποιημένη ): ‘’ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΤΕΡΑΤΟΣ (φασισμός, ρατσισμός, λαϊκισμός) ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΖΕΙ, ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΜΕ ,’’ και δυστυχώς ο κοινωνικός κατήφορος δεν έχει τέλος..

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019 – ΡΙΟ ΠΑΤΡΑ

ΑΛΚΗΣ ΦΑΤΣΙΟΣ

Υ.Γ. : Αγαπημένε Θάνο, παρ’όλη την ενσυνείδητη (σε σένα) αναχώρησή σου, 2-3 μέρες πριν από αυτήν, δίνεις εντολή, προτροπή στους οικείους σου, αντί στεφάνων στην κηδεία σου, το αντίτιμο αυτών σε χρήματα, να δοθούν στ’ασυνόδευτα ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ. Θάνο, σ’ευχαριστούμε για το τελευταίο σου μάθημα ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ και ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ.
Read More »
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ : Θεσμικές και κοινωνικές του αναγνώσεις - Του Αλκη Φάτσιου, Δικηγόρου ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ : Θεσμικές και κοινωνικές του αναγνώσεις - Του Αλκη Φάτσιου, Δικηγόρου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 15, 2020 Rating: 5

Στις 31 Μαΐου του 2020 τα εγκαίνια του πρωτότυπου Θουκιδίδειου Ναυτικού Μουσείου Συβότων

Τετάρτη, Ιανουαρίου 15, 2020
Στις 31 Μαΐου του 2020 τα εγκαίνια του πρωτότυπου Θουκιδίδειου Ναυτικού Μουσείου Συβότων


Στις 31 Μαΐου του 2020 θα εγκαινιαστεί το Θουκυδίδειο Ναυτικό Μουσείο Συβότων, που ιδρύθηκε με φροντίδα και πρωτοβουλία του προέδρου του Θουκυδίδειου Συλλόγου Συβότων Γρηγόρη Καλογερόπουλου.
Και αυτό σε ανάμνηση της μεγάλης ναυμαχίας των Συβότων, το 433 π.Χ., μεταξύ των Κορινθίων και των Κερκυραίων, με αφορμή τη διεκδίκηση της πόλης Επιδάμνου ή Δυρραχίου (επί αλβανικού εδάφους σήμερα). 
Όπως αναφέρει ο κ. Καλογερόπουλος, "στο Θουκυδίδειο Ναυτικό Μουσείο Συβότων παρουσιάζεται ένα αυθεντικό αντίγραφο αρχαίας ελληνικής Τριήρους με την ονομασία «Η Θεσπρωτίς», ιδιαίτερα για εκπαιδευτικά και μαθητικά προγράμματα. Επίσης εκτίθεται μεγάλος πίνακας σε δίγλωσση μορφή (αρχαία ελληνικά και γαλλικά), όπου αναφέρονται τα ονόματα των 290 αρχαίων Τριήρεων, οι οποίες έλαβαν μέρος στη ναυμαχία το 433 π.Χ.".


Και προσθέτει: "Επίσης παρουσιάζονται και πολλοί άλλοι μεγάλοι πίνακες σε δίγλωσση, τρίγλωσση και πεντάγλωσση μορφή, εκθέτοντας το ιστορικό των αρχαίων ελληνικών Τριήρεων από τη ναυπήγησή τους μέχρι την καθέλκυσή τους προς πλεύση μέσα στη θάλασσα. Δεν παραλείπεται σ’αυτό το Μουσείο να παρουσιάσουμε και το συγγραφικό έργο του Ιστορικού Θουκυδίδη, όπου μέσα σ αυτό αναφέρεται και ο περίφημος Επιτάφιος Λόγος του Περικλή που συν τοις άλλοις, γίνονται αναφορές και για τον ορισμό του πολιτεύματος της Δημοκρατίας, το οποίο όπως είναι γνωστό υιοθέτησαν σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου".
Να σημειωθεί ότι στο Μουσείο, που δημιουργήθηκε με τη στήριξη του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη και του δημάρχου Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλου, φιλοξενούνται και πολλά αγάλματα, όπως και διάφορα αντικείμενα, που σχετίζονται με τον αρχαίο θαλάσσιο ελληνικό πολιτισμό.

Read More »
Στις 31 Μαΐου του 2020 τα εγκαίνια του πρωτότυπου Θουκιδίδειου Ναυτικού Μουσείου Συβότων Στις 31 Μαΐου του 2020 τα εγκαίνια του πρωτότυπου Θουκιδίδειου Ναυτικού Μουσείου Συβότων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 15, 2020 Rating: 5

Δωρεές στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Ιανουαρίου 15, 2020
Δωρεές στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας


Δωρεά από το Φαρμακείο του Κ. Κάτσιου Νικόλα στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας σε φαρμακευτικό υλικό 
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας θέλει να ευχαριστήσει το Φαρμακείο του Κάτσιου Νικόλα στην Ηγουμενίτσα για την προσφορά του σε φαρμακευτικό υλικό και οτιδήποτε έχουμε χρειαστεί. 

Δωρεά από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας σε φαρμακευτικό και παραφαρμακευτικό υλικό.
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας θέλει να ευχαριστήσει το Κέντρο Ψυχικής Υγείας για την συλλογή τους σε φάρμακα και παραφαρμακευτικό υλικό προς το Κοινωνικό Φαρμακείο και για την συνεχή στήριξη σε οτιδήποτε έχουμε χρειαστεί. 

Δωρεά στο Κοινωνικό Φαρμακείο από την εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνος του Δήμου Ηγουμενίτσας σε φαρμακευτικό υλικό.
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας θέλει να ευχαριστήσει την Εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνος του Δήμου Ηγουμενίτσας και συγκεκριμένα τον π. Θεόδωρο Ζώη για την δωρεά φαρμάκων και την συνεχή στήριξη και βοήθεια του σε οτιδήποτε έχουμε χρειαστεί.

Η ανάγκη βοήθειας στους συνδημότες μας που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες είναι συνεχής. Το Κοινωνικό Φαρμακείο δέχεται τις προσφορές σε φάρμακα και παραφαρμακευτικό υλικό που δεν χρειάζεστε και δεν έχει παρέλθει ο χρόνος λήξης τους καθημερινά 7:00 – 15:00 στα γραφεία του ( παλιά μαθητική εστία). 

Βοηθήστε μας να βοηθήσουμε όσους μας έχουν ανάγκη. 

Στοιχεία επικοινωνίας: 
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 
Κτήριο ΕΙΝ – 28ης Οκτωβρίου 7, 
Τ.Κ. 46100 Ηγουμενίτσα 
Τηλ.: 2665024245 
Φαξ: 2665028888 
Read More »
Δωρεές στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας Δωρεές στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 15, 2020 Rating: 5

Θεσπρωτία: Στο Λιά οι εικόνες του Θεόφιλου

Τετάρτη, Ιανουαρίου 15, 2020
Θεσπρωτία: Στο Λιά οι εικόνες του Θεόφιλου


Στο ορεινό χωριό της Μουργκάνας, στο Λιά που έγινε γνωστό μέσα από το βιβλίο «Ελένη» του Νίκου Γκατζογιάννη θα φιλοξενηθούν οι τρεις εικόνες του Θεόφιλου.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε δημιουργήθηκε και είχε εγκαινιαστεί πριν από ένα χρόνο το Μουσείο «Υφαντή».

Οι εικόνες έχουν μεταφερθεί για συντήρηση και όπως προκύπτει μετά την επίσκεψη που έκανε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και την σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, με την ολοκλήρωση της συντήρησης οι εικόνες θα μεταφερθούν εκεί όπου ανήκουν.

Το Μουσείο άλλωστε δημιουργήθηκε για αυτόν τον σκοπό.

Να φιλοξενήσει τις εικόνες.
Read More »
Θεσπρωτία: Στο Λιά οι εικόνες του Θεόφιλου Θεσπρωτία: Στο Λιά οι εικόνες του Θεόφιλου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 15, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα και Πάτρα παραμένουν τα ορμητήρια των κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων

Τετάρτη, Ιανουαρίου 15, 2020
Ηγουμενίτσα και Πάτρα παραμένουν τα ορμητήρια των κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων


Η παρουσία χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας και η επιθυμία τους να μετακινηθούν προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης αποτελούν «κινητήρια δύναμη» για τα κυκλώματα που δρουν ανεξέλεγκτα στη χώρα μας.

Είτε με πλωτά μέσα κακής ποιότητας είτε μέσω των βασικών λιμένων εξόδου από τη χώρα μας (Πάτρα - Ηγουμενίτσα) τα κυκλώματα επιχειρούν έναντι αμοιβής να διακινήσουν μετανάστες από τη Δυτική Ελλάδα προς την Ιταλία.

Για την επίτευξη των στόχων τους βρίσκουν ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν κάθε σπιθαμή των απόκρημνων ακτών της Δυτικής Ελλάδας που αποτελούν ορμητήρια, καθώς από εκεί κυρίως τις νυχτερινές ώρες με ιδιωτικά σκάφη μεταφέρουν μετανάστες προς την πλησιέστερη ιταλική ακτή.

Παράλληλα η χώρα μας χρησιμοποιείται και ως «θαλάσσιος δρόμος» διέλευσης (από τις τουρκικές ακτές προς τη Νότια Ιταλία), ενώ για τα ταξίδια προς τη γειτονική χώρα χρησιμοποιούνται από τα κυκλώματα ακόμα και ακτές της Μεσσηνίας, όπως στην Κυπαρισσία, με προορισμό το Οτράντο.

Οι μετακινήσεις
Οπως επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» στελέχη του Λιμενικού, για τις μετακινήσεις χρησιμοποιούνται «αναλώσιμα» μέλη τα οποία εάν συλληφθούν ή χάσουν τη ζωή τους δεν θα επηρεαστεί η «λειτουργία» του κυκλώματος και θα αντικατασταθούν άμεσα.

Εν τω μεταξύ τρεις εκ των 21 διασωθέντων του ναυαγίου στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά των Παξών συνελήφθησαν από τους λιμενικούς ως οι διακινητές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τρεις υπηκόους Αφγανιστάν ηλικίας 49, 30 και 26 ετών τους οποίους υπέδειξαν κάποιοι από τους διασωθέντες και ομολόγησαν την εμπλοκή τους το βράδυ της Κυριακής. Την ίδια στιγμή χωρίς αποτέλεσμα συνεχίστηκαν και χθες οι έρευνες για τους αγνοουμένους. Στο 10μετρο σκάφος επέβαιναν περίπου 50 πρόσφυγες και μετανάστες.

Από την έρευνα των λιμενικών έχει προκύψει ότι οι μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος που βυθίστηκε στους Παξούς είχαν μεταφερθεί σταδιακά με υπεραστικά λεωφορεία στην Αρτα όπου τους οδήγησαν σε ένα σπίτι και από εκεί το βράδυ της Παρασκευής τούς πήγαν σε βραχώδη ακτή της Πρέβεζας όπου επιβιβάστηκαν στο μοιραίο σκάφος προκειμένου να ταξιδέψουν προς Ιταλία.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό εξαρθρώθηκε σε κοινή επιχείρηση ελληνικών και ιταλικών διωκτικών Αρχών κύκλωμα που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση μεταναστών από την Ελλάδα προς την Ιταλία, με την υποομάδα που δρούσε στη χώρα μας να «κλείνει» συμφωνίες προώθησης με τους μετανάστες έναντι αντιτίμου από 5.500 έως και 6.000 ευρώ το άτομο.
Read More »
Ηγουμενίτσα και Πάτρα παραμένουν τα ορμητήρια των κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων Ηγουμενίτσα και Πάτρα παραμένουν τα ορμητήρια των κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 15, 2020 Rating: 5

Το ΚΔΑΠ Δίαυλος κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα

Τετάρτη, Ιανουαρίου 15, 2020
Το ΚΔΑΠ Δίαυλος κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα


Read More »
Το ΚΔΑΠ Δίαυλος κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα Το ΚΔΑΠ Δίαυλος κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 15, 2020 Rating: 5

Δωρεάν Μαστογραφικός Έλεγχος στη Δ.Ε. Αχέροντα

Τετάρτη, Ιανουαρίου 15, 2020
Δωρεάν Μαστογραφικός Έλεγχος στη Δ.Ε. Αχέροντα


Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας. Ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο υπολογίζεται στις 7.500. Παρόλη την υψηλή συχνότητα της, η ασθένεια απειλεί ολοένα και λιγότερο τη ζωή και την ποιότητα της, τόσο εξαιτίας των σημαντικών προόδων της ιατρικής επιστήμης που οδήγησαν σε πιο αποτελεσματικές και περισσότερο εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις, όσο και γιατί ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις συνεχώς αυξάνει, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια, τότε που οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές και μπορεί να οδηγήσουν στην ίαση. 
Η καλύτερη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Ο
 τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία μειώνει τη θνησιμότητα από την ασθένεια σε ποσοστό που φθάνει το 30%. 
Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας η μονάδα μαστογράφου της Ε.Α.Ε. συνεχίζοντας το «πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου μαστού», με χορηγό Εταιρεία την “ESTEE LAUDER” και σε συνεργασία με το Παράρτημα Καναλακίου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, το Δήμο Σουλίου και το Κέντρο Κοινότητας θα βρίσκεται:

• Στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Γαρδικίου Δημοτικής Ενότητας Αχέροντα.
Το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Τηλέφωνο για ραντεβού:2666360137 -138 (09.00π.μ – 13.00μ.μ) 
Τα ραντεβού θα κλείνονται με σειρά προτεραιότητας

Προϋποθέσεις για τον μαστογραφικό έλεγχο.
• Ηλικίες γυναικών από 40 έως 70 ετών. 
• Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες. 
• Να μην έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό. 
• Να μην είναι σε έμμηνο ρύση (περίοδο 3 ημέρες πριν - 5 ημέρες μετά).

Προσπάθειά μας είναι να επιτύχουμε να εξεταστούν όσο το δυνατό περισσότερες γυναίκες και έτσι να μειώσουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της ασθένειας. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τον καρκίνο του μαστού παρελθόν.
Read More »
Δωρεάν Μαστογραφικός Έλεγχος στη Δ.Ε. Αχέροντα Δωρεάν Μαστογραφικός Έλεγχος στη Δ.Ε. Αχέροντα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 15, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Κυκλοφοριακών & Συγκοινωνιακών Ρυθμίσεων

Τετάρτη, Ιανουαρίου 15, 2020
Ηγουμενίτσα: Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Κυκλοφοριακών & Συγκοινωνιακών Ρυθμίσεων


Καλείστε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κυκλοφοριακών & Συγκοινωνιακών Ρυθμίσεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 14:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου (οδός Σουλίου, αρ. 3), για συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί των παρακάτω θεμάτων: 

Επί της με αριθ. Πρωτ. 10578/8-8-2019 αίτηση του Π.Σ. επί χορήγησης άδεια για τοποθέτησης αντανακλαστικών προειδοποιητικών φώτων έμπροσθεν του καταστήματος του στη θέση Πυρί-Νέα Σελεύκεια.
Επί της με αριθ. Πρωτ. 11047/22-8-2019 αίτηση του Τ.Σ. επί χορήγησης θέσης στάθμευσης έμπροσθεν της επιχείρησης του στην Ηγουμενίτσα.
Επί του εγγράφου με αριθ. πρωτ. ΔΥ/29-08-19 της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών & Δόμησης για την με αριθ. Πρωτ. 10660/9-8-2019 αίτηση της Β.Κ. επί χορήγησης θέσης στάθμευσης ΑΜΕΑ στο δρόμο μπροστά στην ιδιοκτησία της στα Σύβοτα.
Επί του με αριθ. πρωτ. 2132.27-4/5149/2019/23.10.2019 εγγράφου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας σχετικά με την εύρυθμη κυκλοφορία πεζών και οχημάτων επί της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Ηγουμενίτσας
Επί της με αριθ. Πρωτ. 14594/21-10-2019 αίτηση των Γ.Θ & Γ.Μ. επί παραχώρησης άδειας εισόδου-εξόδου σε ιδιόκτητο υπόγειο γκαράζ στην οδό 49 Μαρτύρων 23.
Επί της με αριθ. Πρωτ. 14919/29-10-2019 αίτηση του Α.Φ. επί παραχώρησης άδειας εισόδου-εξόδου σε ιδιόκτητο χώρο στάθμευσης επί των οδών Πάργας 8 & Ρόδου.
Επί της με αριθ. Πρωτ. 16841/3-12-2019 αίτηση της Β.Ε. επί αποδέσμευσης θέσης στάθμευσης ΑΜΕΑ στην Ηγουμενίτσα.
Επί της με αριθ. Πρωτ. 235/9-1-2020 αίτηση του Δ.Ε. επί παραχώρησης θέσης στάθμευσης ΑΜΕΑ στην οδό Π. Αθηναγόρα 28.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Κυκλοφοριακών & Συγκοινωνιακών Ρυθμίσεων Ηγουμενίτσα: Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Κυκλοφοριακών & Συγκοινωνιακών Ρυθμίσεων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 15, 2020 Rating: 5

Σελίδες