«Ακροβασίες του μυαλού» | Μια σπαρακτική ανταπόκριση από τη «χώρα» της διπολικής διαταραχής

Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2022
«Ακροβασίες του μυαλού» | Μια σπαρακτική ανταπόκριση από τη «χώρα» της διπολικής διαταραχής


Ο Βαγγέλης Μάστορας αποφάσισε να κάνει το ρεπορτάζ της ζωής του, στέλνοντας μια σειρά από συγκλονιστικές ανταποκρίσεις απευθείας από το πεδίο της προσωπικής του μάχης με την διπολική διαταραχή

Ο Βαγγέλης Μάστορας είναι δημοσιογράφος. Και αυτή είναι η ιδιότητα που τον χαρακτηρίζει περισσότερο από όλες τις άλλες που κατά καιρούς απέκτησε, όπως του εκδότη, του συγγραφέα, ακόμη και του δημάρχου. Σαν δημοσιογράφος, λοιπόν, αποφάσισε να κάνει το ρεπορτάζ της ζωής του -κυριολεκτικά, στέλνοντας μια σειρά από συγκλονιστικές ανταποκρίσεις απευθείας από το πεδίο της προσωπικής του μάχης με την διπολική διαταραχή. Το βιβλίο του «Ακροβασίες του μυαλού - Η ιστορία ενός διπολικού», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος είναι πραγματικά καθηλωτικό, καθώς συντίθεται από μια σειρά μαρτυριών που πολύ σπάνια δημοσιοποιούνται -και δη με τη μορφή ενός ημερολογιακού χρονικού, γραμμένο στο απλό ύφος των αναμνήσεων ή των απομνημονευμάτων.

Το βιβλίο «Ακροβασίες του μυαλού» είναι από τα ελάχιστα, ενδεχομένως το μοναδικό μη-μυθοπλαστικό σύγγραμμα στα ελληνικά το οποίο μεταφέρει, σε πρώτο πρόσωπο και απευθείας από τον πάσχοντα τη βιωμένη εμπειρία ενός πολύ σοβαρού ψυχικού νοσήματος. Ο αναγνώστης παρασύρεται από την αμεσότητα, από την ωμή δύναμη της γραφής του Βαγγέλη Μάστορα, ακριβώς διότι ο συγγραφέας δεν καταβάλλει καμία προσπάθεια να εξωραΐσει ή να απαλύνει τις περιγραφές των επαναλαμβανόμενων κρίσεων που καθόρισαν την πορεία της ζωής του επί 50 και πλέον χρόνια.


Ο Βαγγέλης Μάστορας δεν εκβιάζει κανενός είδους συναίσθημα. Απευθύνεται απλώς στον αναγνώστη του για να του συστήσει μια γνωστή και ταυτόχρονα άγνωστη ψυχοπαθολογία. Στόχος του βιβλίου είναι να ενημερώσει, να διαφωτίσει, εν τέλει να δώσει κουράγιο σε ανθρώπους οι οποίοι είτε γνωρίζουν ότι πάσχουν από διπολική διαταραχή είτε όχι. Σε κάθε περίπτωση, το «Ακροβασίες του μυαλού» είναι ένα πόνημα γραμμένο με αγωνία και πόνο, αυθεντικό και γνήσιο πόνο, από την πρώτη έως την τελευταία λέξη. Και ακριβώς όπως φιλοδοξεί ο Βαγγέλης Μάστορας, μέσα από το βαθύ σκοτάδι της νόσου, ο ομοιοπαθής και οι οικείοι του, αλλά και ευρύτερα η ελληνική κοινωνία, ίσως βοηθηθούν στο να βρουν το φως σε σχέση με την διπολική διαταραχή.
Συνεπώς, αντί οποιασδήποτε περαιτέρω εισαγωγικού σχολίου, ο λόγος δίνεται στον Βαγγέλη Μάστορα. Το (εκτενές) απόσπασμα που παρατίθεται ακολούθως λέει όλα όσα χρειάζεται να μάθει ο αναγνώστης για το περιεχόμενο και το ύφος του βιβλίου «Ακροβασίες του μυαλού»:

«Τώρα ήταν όπως στην αρχή, όταν δηλαδή εκδηλώθηκαν τα πρώτα συμπτώματα σε όψιμη ηλικία, αλλά με πολλαπλάσια ένταση. Άρχισαν πάλι οι συνεχόμενες αϋπνίες διαρκείας και οι νύχτες μου έγιναν ξανά εφιαλτικές. Γεμάτες ένταση και με μια υπερδιέγερση μοναδική να κυριεύει το είναι μου. Μια μέρα, χωρίς να έχω κοιμηθεί καθόλου όλη τη νύχτα, πήγα στη δουλειά μου το πρωί και μέχρι το μεσημέρι, αφού είχε προηγηθεί δίωρη ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή, συμμετοχή μου σε δύο συνεντεύξεις τύπου και γράψιμο στην εφημερίδα, άρχισα να βιώνω κάποιες διαφορετικές έως τότε εμπειρίες. Χωρίς να αισθάνομαι την παραμικρή κούραση και χωρίς να έχω φάει τίποτε (μόνο με καφέδες και τσιγάρα ήμουν), η ύπαρξή μου κυριεύτηκε από μια μοναδική αίσθηση ανωτερότητας! Μέσα στο γραφείο μου, στην εφημερίδα, αισθανόμουν σαν επίγειος θεός! Κοιτούσα τους συναδέλφους μου με μια υπεροψία πρωτοφανή για τον χαρακτήρα μου.

Αισθανόμουν τόσο ισχυρός και με τόσο πολλές ικανότητες που άρχισα να ‘πνίγομαι’ εκεί μέσα. Θεωρούσα ότι ήμουν φτιαγμένος για πολύ πιο σημαντικά πράγματα. Γυρνώντας στο σπίτι μου με τα πόδια, θυμάμαι κοιτούσα στον δρόμο όλους τους διερχόμενους δίπλα μου... αφ' υψηλού. Σε κάποιους, μάλιστα, γνωστούς που έτυχε να συναντήσω και χαιρετηθήκαμε, τους χαιρέτησα με συγκατάβαση, θαρρείς και τους έκανα χάρη. Σαν να τους θεωρούσα... παρακατιανούς, που ήταν τιμή για αυτούς να τους χαιρετώ. Έφτασα στο σπίτι και ξαφνικά τα συναισθήματά μου άλλαξαν. Την ώρα που βρισκόμουν στην είσοδο του σπιτιού, με σκούντησε, χωρίς να το θέλει βεβαίως, ένας περαστικός, ο οποίος ζήτησε αμέσως συγγνώμη και συνέχισε το δρόμο του. Αυτό ήταν! Ακολούθησε έκρηξη... μεγατόνων από μέρους μου, απευθυνόμενος απειλητικά προς εκείνον χωρίς να ελέγχω τον εαυτό μου και τη συμπεριφορά μου εν γένει. Ευτυχώς, το συμβάν έληξε με την παρέμβαση κάποιων περαστικών κι έτσι δεν δόθηκε συνέχεια. Εγώ, ωστόσο, εξακολούθησα να είμαι σε υπερένταση και στο σπίτι μου, χωρίς να υπάρχει λόγος. Προσπάθησα να κοιμηθώ, αλλά μάταια...

Και τα ξημερώματα, πλέον, είχα το πρώτο μέχρι τότε τετ α τετ με τον αυτοκτονικό ιδεασμό. Αφού με ταχύτητα... φωτός, η ένταση και η επιθετικότητα των πρώτων βραδινών ωρών έφυγαν τόσο αιφνίδια όσο είχαν έρθει. Και τότε, αίφνης, την ύπαρξή μου όλη κυρίευσε -ήρθε και εγκαταστάθηκε ουσιαστικά μέσα μου- ένα πρωτόγνωρο μέχρι εκείνη τη στιγμή αίσθημα απόλυτου κενού. Ήταν σαν να είχαν σταματήσει όλες οι vοητικές και πνευματικές λειτουργίες μου και να είχε ‘νεκρωθεί’ ο εγκέφαλός μου. Το τρομακτικότερο όλων, όμως, ήταν αυτή η αίσθηση απώλειας κάθε συναισθήματος. Δεν μπορούσα να αισθανθώ τίποτε, ούτε χαρά, ούτε λύπη, ούτε ενδιαφέρον για κανέναν, θαρρείς και είχα πάψει να υπάρχω ως ζωντανή οντότητα.

Ενώ, λοιπόν, ήμουν ξαπλωμένος με το βλέμμα καρφωμένο στο κενό όλοτο βράδυ, τα ξημερώματα, μια παρόρμηση άρχισε να μου υπαγορεύει τι να κάνω κι εγώ μηχανικά και άβουλα ακολουθούσα τις εντολές της. Σηκώθηκα και, χωρίς ούτε καν να ντυθώ, με τις πιτζάμες, άνοιξα τηνπόρτα και έφυγα χωρίς να με καταλάβει κανείς, με μια έμμονη ιδέα να μου έχει καρφωθεί στο μυαλό: Να φτάσω στη Λίμνη, να βουτήξω μέσα και τέλος! Ήταν δε τόσο έντονη η τάση αυτή, η παρόρμηση, η ορμή θανάτου, που δεν σκεφτόμουν τίποτε άλλο εκείνη την ώρα. Ενώ, επίσης, θεωρούσα ‘εχθρό’ μου οποιονδήποτε θα αποπειράτο να με αποτρέψει. Ήθελα όλα να τελειώσουν ‘εδώ και τώρα’.

Κι όχι μόνο αυτό... Από αυτή την έντονη παρόρμηση θανάτου αντλούσα μια, ασφαλώς, ακατανόητη και ανεξήγητη, όταν το αναλογιζόμουν μετά, μοναδική ευχαρίστηση, βίωνα μια πρωτόγνωρη μέχρι τότε ηδονή. Ευτυχώς για μένα και τους δικούς μου ανθρώπους, την οικογένειά μου και τα παιδιά μου πρωτίστως, η απόπειρα αυτή να ‘τελειώσω’ στη Λίμνη των Ιωαννίνων ναυάγησε τελικά λίγα μέτρα πριν πέσω. Φύλακας-άγγελός μου, που συνέβαλε στην αποτροπή του μοιραίου, ήταν ένας εργάτης καθαριότητας του Δήμου, ο οποίος με γνώριζε λόγω της ιδιότητάς μου και με τον οποίο συναντηθήκαμε κάπου, όπως έγινε στη συνέχεια γνωστό. Προφανώς, τον ξένισε η εμφάνισή μου (με τις πιτζάμες) και το γεγονός ότι με χαιρέτισε χωρίς να ανταποκριθώ και γενικώς η συμπεριφορά μου αυτή τον προβλημάτισε. Για να με ακολουθήσει διακριτικά και σε απόσταση ασφαλείας μέχρι τη Λίμνη και να επέμβει δραστικά και σωτήρια, όπως αποδείχθηκε, σώζοντάς μου τη ζωή».

Ποιος είναι ο Βαγγέλης Μάστορας
Ο Βαγγέλης Μάστορας γεννήθηκε στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας το 1956 και κατάγεται από την ακριτική Σαγιάδα της επαρχίας Φιλιατών Θεσπρωτίας. Υπήρξε συνεργάτης των εφημερίδων «Θεσπρωτική» και «Ελεύθερο Βήμα» της Θεσπρωτίας και, σε ηλικία 21 ετών, εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Θεσπρωτικός Λαός». Διετέλεσε επίσης διευθυντής ενημερωτικής ζώνης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ραδιο-Ηγουμενίτσα», αρθρογράφος, σύμβουλος έκδοσης της εβδομαδιαίας πανθεσπρωτικής εφημερίδας «Η Τόλμη», συντάκτης των εφημερίδων «Ελευθερία», «Πρωινά Νέα» και «Νέοι Αγώνες» των Ιωαννίνων, συνεργάτης του ραδιοφωνικού σταθμού «SUPER FM» και υπεύθυνος παρουσίασης εβδομαδιαίας εκπομπής στον τηλεοπτικό σταθμό «l TV» των Ιωαννίνων.
Τα τελευταία 11 χρόνια είναι συνεργάτης του περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού «ART TV» με έδρα την Άρτα, υπεύθυνος επικεφαλής τμήματος ενημέρωσης για τους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, ενώ συγχρόνως επιμελείται και παρουσιάζει την εβδομαδιαία εκπομπή «Ελεύθερα» με ποικίλη θεματολογία και καλεσμένους. Διετέλεσε ανταποκριτής και συνεργάτης των αθηναϊκών εφημερίδων για την Ήπειρο «Η Καθημερινή», «Η Βραδυνή», «Ελεύθερος Τύπος» και του περιοδικού «Ένα».
Έχει συγγράψει τα βιβλία: «Η Σαγιάδα στη διαδρομή του χρόνου» (2001). «Οδοιπορικό στον θεσπρωτικό Τύπο» (2006), «Κυβέρνησαν τη Θεσπρωτία - Μητροπολίτες, βουλευτές, Νομάρχες Δήμαρχοι Εκλογές και εκλογικά αποτελέσματα (1936-2007)» (2008), «Πολυπολιτισµική Ηπειρόσα: Αλλοδαποί – Οικονοµικοί µετανάστες (1990-2010) (2010)» και «Όταν ήµουν δήµαρχος» (υπό έκδοση). Το 1998 εξελέγη πρώτος δηµοτικός σύµβουλος της πλειοψηφίας του τότε
νεοσύστατου καποδιστριακού δήµου Σαγιάδας του νοµού Θεσπρωτίας. Το 2002 εξελέγη δήµαρχος σε αυτόν και το 2006 επανεξελέγη. Από τον Σεπτέµβριο του 2010 έως και σήµερα είναι εκδότης της εβδοµαδιαίας πανηπειρωτικής εφηµερίδας «Θεσπρωτών Διαβούλευση» με έδρα την Ηγουμενίτσα. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Επιπλέον στοιχεία για το βιβλίο «Ακροβασίες του μυαλού - Η ιστορία ενός διπολικού» στο toposbooks.gr
Read More »
«Ακροβασίες του μυαλού» | Μια σπαρακτική ανταπόκριση από τη «χώρα» της διπολικής διαταραχής «Ακροβασίες του μυαλού» | Μια σπαρακτική ανταπόκριση από τη «χώρα» της διπολικής διαταραχής Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2022 Rating: 5

Από την Ηγουμενίτσα στο Λέβι της Λαπωνίας

Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2022
Από την Ηγουμενίτσα στο Λέβι της Λαπωνίας


Το μεράκι, η επιμονή και η σκληρή δουλειά τον αποζημιώνουν και τώρα καταφέρνει να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα.
Ο λόγος για το νεαρό Νίκο Γούση που από την Ηγουμενίτσα βρίσκεται στην παγωμένη Λαπωνία και το χωριό του πιο αγαπημένου Αγίου, του Άι Βασίλη!
Ο Νίκος δούλευε από μικρός, όντας ακόμη μαθητής στην Ηγουμενίτσα. Μεγαλώνοντας συνέχισε να δίνει τον αγώνα του μεροκάματου.
Ταξίδεψε στη Γερμανία αλλά μετά από μερικούς μήνες δουλειάς επέστρεψε στον τόπο του. Βρέθηκε σεζόν στα νησιά αλλά και σε μεγάλα ξενοδοχεία στην περιοχή της Θεσπρωτίας.
Μαέστρος στην οργάνωση μπαρ που αποτελεί την μεγάλη του αγάπη.. 
Με την δουλειά του διακρίθηκε και κάθε μέρα που περνούσε η φήμη του μεγάλωνε.
Οι δυσκολίες όμως δεν έλειπαν και τον έφτασαν στο σημείο να τα παρατήσει. Τότε όμως ήρθε πρόταση από την Φινλανδία. Από μπαρ και εστιατόρια στο Ελσίνκι.
Και πριν προλάβει να πει το ναι, δέχθηκε πρόταση από πεντάστερο ξενοδοχείο στο Λέβι της Λαπωνίας, ένα από τα πιο διάσημα της περιοχής.
Στο εξής θα ζει στο πιο παραμυθένιο χωριό έτοιμος να το κατακτήσει με τις δικές του δημιουργίες.
Read More »
Από την Ηγουμενίτσα στο Λέβι της Λαπωνίας Από την Ηγουμενίτσα στο Λέβι της Λαπωνίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2022 Rating: 5

Μ. Κάτσης: Η εταιρεία της Ρ. Πιτσίκα δεκαπλασίασε τα κέρδη της μέσα σε 1 χρόνο

Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2022
Μ. Κάτσης: Η εταιρεία της Ρ. Πιτσίκα δεκαπλασίασε τα κέρδη της μέσα σε 1 χρόνο


«Το Πιτσίκα GATE είναι πολύ πιο βαθύ από όσο φαίνεται», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μάριος Κάτσης προχωρώντας σε νέα καταγγελία πως η εταιρεία της Ρεβέκκας Πιτσίκα δεκαπλασίασε τα κέρδη της μέσα σε 1 χρόνο.

«Έπειτα από τις αποκαλύψεις του Π. Πολάκη περί αναθέσεων που αγγίζουν το μισό εκατομμύριο ευρώ από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα εξέδωσε μια ανακοίνωση που όχι μόνο… μπάζει αλλά καρφώνεται κιόλας», σημειώνει και παραπέμπει σε ανακοίνωση της κυρίας Πιτσίκα που, όπως αναφέρει ο κ. Κάτσης, «όλο έκπληξη μας πληροφορεί με επικριτικό ύφος οτι "η People for Business δραστηριοποιείται από το 2007, με πολλές και σημαντικές διακρίσεις και βραβεία", πως έχει "ένα κύκλο εργασιών που αθροιστικά για την τελευταία τριετία θα ξεπεράσει τα 5,5 εκατ. ευρώ" ενώ όλο νόημα σημειώνει πως "έχουμε συμμετάσχει αρκετές φορές -και την τελευταία τριετία- ως εταιρεία σε διαγωνισμούς για έργα του Δημόσιου κάποιους τους έχουμε κερδίσει, κάποιους τους έχουμε χάσει"».

ADVERTISINGRemaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

«Προσπερνούμε το γεγονός πως η ίδια ομολογεί πως την τελευταία τριετία έχει τζιράρει 5, 5 εκατ. ευρώ που όλως τυχαίως ταυτίζεται με την περίοδο διακυβέρνησης του κόμματος του οποίου διατηρεί το μητρώο στελεχών», τονίζει και απευθύνει τα εξής ερώτηματα:

«Μπορεί να μας πει η κυρία Πιτσίκα ή κάποιος από την κυβέρνηση, πώς γίνεται μέσα σε ένα χρόνο η εταιρεία People for Business να δεκαπλασίασε τα κέρδη μετά φόρων σύμφωνα με το δημοσιευμένο ισολογισμό της; Φαίνεται έπιασαν τόπο τα πήγαινε-έλα στα Υπουργεία και τις ΑΕ του Δημοσίου. Μπορεί να μας πει η κ. Πιτσίκα τι μέσο όρο κερδών είχε η εταιρία από το 2007 που συστήθηκε έως και το 2019 που βγήκε η ΝΔ του συνεργάτη της κ. Μητσοτάκη να συγκρίνουμε;».

«Με περισσό θράσος, που μόνο όσοι νιώθουν "ανέλεγκτοι" διαθέτουν, επικαλείται πως οι απευθείας αναθέσεις είναι νόμιμες άρα κακώς την καταγγέλλουμε. Μπορεί όντως οι απευθείας αναθέσεις να είναι νόμιμες και υπό προϋποθέσεις αναγκαίες, όμως μπορεί να μας απαντήσει πού έχει ξαναδεί διαδικασία απευθείας ανάθεσης-αστραπή που ο φορέας (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας/αρ. Σύμβασης 46/2022) ζητάει προσφορές στις 23-5-2022 και στις 25-05-2022 επιλέγεται η εταιρία της PfB ως ανάδοχος; Μια στάση στον ΟΑΣΑ δύο ημερών η κυρία Πιτσίκα και τζίραρε!», σχολιάζει ο Μ. Κάτσης.

«Ελπίζουμε να μην μαθαίνει τέτοια success stories στους εγγεγραμμένους στο Μητρώο Στελεχών της ΝΔ γιατί θα ξαναχρεοκοπήσουν τη χώρα. Να σημειωθεί ότι η ανακοίνωσή της είναι η μόνη επίσημη τοποθέτηση επί του θέματος, παρά τις αποκαλύψεις ότι πρωτοκλασάτοι υπουργοί όπως οι κ.κ. Δένδιας και Γεραπετρίτης την είχαν διορίσει σε εποπτευόμενους φορείς. Η κυρία Πιτσίκα φαίνεται πως δεν είναι απλά ένα "enfant gâté" του καθεστώτος. Είναι ο εκτελεστικός βραχίονας του επιτελικού κράτους να αλώσει κομματικά το Δημόσιο με διορισμούς από το μητρώο Μητσοτάκη με σκοπό τη δημιουργία ενός κράτους ΙΧ. Και να της μείνει και κάτι στην τσέπη…», υπογραμμίζει και καταλήγει με το εξής υστερόγραφο:

«Eπειδή ένα βραβείο-πιστοποίηση που επικαλείται η κυρία Πιτσίκα είναι το Greate place to Work το έχει λάβει κατά σύμπτωση και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, μήπως η κυρία Πιτσίκα μέσω της PfB έκανε για λογαριασμό του Υπερταμείου τη στελέχωση της ΔΕΗ με γαλάζιους διευθυντές και επέλεξε και τον σημαιοφόρο των golden boys κ. Στάσση; Αναμένουμε απαντήσεις».
Read More »
Μ. Κάτσης: Η εταιρεία της Ρ. Πιτσίκα δεκαπλασίασε τα κέρδη της μέσα σε 1 χρόνο Μ. Κάτσης: Η εταιρεία της Ρ. Πιτσίκα δεκαπλασίασε τα κέρδη της μέσα σε 1 χρόνο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2022 Rating: 5

Θεσπρωτία: 56χρονος πέθανε πάνω στο τιμόνι

Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2022
Θεσπρωτία: 56χρονος πέθανε πάνω στο τιμόνι


Ένας 56χρονος οδηγός νταλίκας εντοπίστηκε νεκρός από αστυνομικούς του ΑΤ Παραμυθιάς, μέσα στο αυτοκίνητο του, στο Νεοχώρι Παραμυθιάς.

O 56χρονος έβαλε καύσιμα σε πρατήριο του Νεοχωρίου και λίγη ώρα μετά το αυτοκίνητο εντοπίστηκε λίγα μέτρα μετά με αναμμένη τη μηχανή και τα αλάρμ, ενώ βρισκόταν στην άκρη του δρόμου στο ύψος της .

Το ΕΚΑΒ Παραμυθιάς μετέφερε τον 56χρονο στο Κέντρο Υγείας της πόλης, οπου και διαπιστώθηκε ο θανατός του

Από τις πρώτες ενδείξεις, ο θάνατος 56 οφείλεται σε παθολογικά αίτια.
Read More »
Θεσπρωτία: 56χρονος πέθανε πάνω στο τιμόνι Θεσπρωτία: 56χρονος πέθανε πάνω στο τιμόνι Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2022 Rating: 5

Ανοιχτή για το κοινό η οικία Τζαβέλλα την Παρασκευή και το Σάββατο

Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2022
Ανοιχτή για το κοινό η οικία Τζαβέλλα την Παρασκευή και το Σάββατο


Ανοιχτή για το κοινό θα είναι η οικία Τζαβέλλα στο Σούλι, την Παρασκευή και το Σάββατο 4 και 5 Νοεμβρίου.
Η οικία με έκθεση οικογενειακών κειμηλίων και έργων τέχνης ανοίγει με αφορμή την παρουσία που θα γίνει από το ΕΜΠ της πρότασης για την ανάδειξη και την βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Σουλίου.

Ωράριο λειτουργίας:
Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 12:00-19:00
Σάββατο 5 Νοεμβρίου 10:00-19:00
Read More »
Ανοιχτή για το κοινό η οικία Τζαβέλλα την Παρασκευή και το Σάββατο Ανοιχτή για το κοινό η οικία Τζαβέλλα την Παρασκευή και το Σάββατο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2022 Rating: 5

Συνεδριάζει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Σουλίου

Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2022
Συνεδριάζει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Σουλίου


Συνεδριάζει την Δευτέρα στις 18:00 το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σουλίου, με 12 θέματα στην ημερησία διάταξη
ΘΕΜΑ 1ο Έκδοση ψηφίσματος στήριξης εργαζομένων στο Πρόγραμμα « ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
ΘΕΜΑ 2ο Συμπληρωματική Κατανομή πιστώσεως ποσού 15.715,00 € έτους 2022 ,για κάλυψη κατά προτεραιότητα δαπανών θέρμανσης
ΘΕΜΑ 3ο Τροποποίηση Προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος Δήμου Σουλίου, οικ. έτους 2022
ΘΕΜΑ 4ο Έκθεση εσόδων – εξόδων Γ’ Τριμήνου για τον έλεγχο υλοποίησης προϋπολογισμού, οικονομικού έτους 2022
ΘΕΜΑ 5ο Τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου οικισμού Χόϊκας στα τεμ . 117 του Ο.Τ 23 και στα τεμ. 136 του Ο.Τ 27
ΘΕΜΑ 6ο Εκμίσθωση δημοτικής έκτασης για σταβλικές εγκαταστάσεις στην Κοινότητα Σκανδάλου ( θέση ΛΙΠΑ)
ΘΕΜΑ 7ο Εκμίσθωση δημοτικής έκτασης για σταβλικές εγκαταστάσεις στην Κοινότητα Σκανδάλου ( θέση ΒΡΑΤΥΛΑ)
ΘΕΜΑ 8ο Εκμίσθωση δημοτικής έκτασης για σταβλικές εγκαταστάσεις στην Κοινότητα Σκανδάλου ( θέση ΛΙΠΑ)
ΘΕΜΑ 9ο Παράταση ή μη συμφωνητικού εκμίσθωσης ακινήτου ( Τ.Κ. Πλακωτής )
ΘΕΜΑ 10ο Λήψη απόφασης επί αιτήματος δημότη περί : α ) Λύσης σύμβασης μίσθωσης ακινήτου β ) επιστροφή εγγυητικών γ ) διαγραφή και επιστροφή μισθωμάτων
ΘΕΜΑ 11ο Άδεια χρήσης Δημοτικής έκτασης όμορης του ΧΥΤ Καρβουναρίου ως αποθεσιοθαλάμου για το έργο : «Επέκταση –αναβάθμιση ΧΥΤ Καρβουναρίου Β ́ Φάση »
ΘΕΜΑ 12ο Συζήτηση επί αιτήματος πολιτών Παραμυθιάς
Read More »
Συνεδριάζει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Σουλίου Συνεδριάζει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2022 Rating: 5

Συλλυπητήρια του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου ΕΠΑΛ για την απώλεια συναδέλφου

Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2022
Συλλυπητήρια του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου ΕΠΑΛ για την απώλεια συναδέλφου


Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Ημερήσιου ΕΠΑΛ – Πρότυπου ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας, εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του αγαπητού συναδέλφου μας Χρήστου Τζέγκα, που έφυγε ξαφνικά από κοντά μας, τόσο πρόωρα, αφήνοντας ένα ανεκπλήρωτο κενό. Καλό ταξίδι Χρήστο.
Read More »
Συλλυπητήρια του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου ΕΠΑΛ για την απώλεια συναδέλφου Συλλυπητήρια του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου ΕΠΑΛ για την απώλεια συναδέλφου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2022 Rating: 5

Μια σοβαρή πρόταση από την Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων για την κρουαζιέρα στην Ηγουμενίτσα

Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2022
Μια σοβαρή πρόταση από την Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων για την κρουαζιέρα στην Ηγουμενίτσα


Mια ενδιαφέρουσα πρόταση καταθέτει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, Στάθης Σιούτης, με σκοπό την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του νομού μέσω της σύνδεσης του λιμένος Ηγουμενίτσας με το διεθνές αεροδρόμιο Ιωαννίνων, με ένα πλάνο που θα περιλαμβάνει πτήσεις, διαμονή, ξεναγήσεις και κρουαζιέρα (fly, stay, tour and cruise).

Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, ο μελλοντικός επιβάτης θα ταξιδεύει αεροπορικώς από/προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, στη συνέχεια θα διαμένει και θα γνωρίζει για μερικές ημέρες τον προορισμό και στη συνέχεια θα συνεχίζει προς το λιμάνι της Ηγουμενίτσας για την κρουαζιέρα του.

Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί:
– Η αύξηση των διανυκτερεύσεων στο προορισμό ποιοτικά και ποσοτικά
– Η δημιουργία συνδυαστικών προγραμμάτων
– Η βελτίωση των οικονομικών δεικτών του προορισμού καθώς και του αεροδρομίου Ιωαννίνων και του λιμανιού της Ηγουμενίτσας
– Η προώθηση των τοπικών προϊόντων (νερά, τυριά, κρασιά, κοτόπουλα, κρέας κλπ) για την προμήθεια των κρουαζιεροπλοίων
– Η αύξηση του πελατολογίου για τους μεταφορείς του προορισμού
– Η αύξηση της απασχόλησης καθώς και των επαγγελμάτων που συνδέονται με αυτή

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, είναι απαραίτητη αφενός η στοχευμένη προώθηση της περιοχής ως προορισμού κρουαζιέρας αφετέρου η δημιουργία ζήτησης μέσω της προβολής του προορισμού στους δυνητικούς επιβάτες κρουαζιέρας.

Ιδανικό για κρουαζιέρες το λιμάνι της Ηγουμενίτσας
Γεωγραφικά είναι το πλησιέστερο λιμάνι της Ελλάδος με την Ιταλία και τις Βαλκανικές χώρες της Αδριατικής Θάλασσας, αποτελώντας έτσι μία σημαντική γέφυρα ανθρώπων και εμπορευμάτων από και προς τη Δυτική Ευρώπη. Ετησίως, διακινούνται 2,5 εκατομμύρια επιβάτες και περίπου 250.000 φορτηγά. Κύριες συνδέσεις του λιμένα είναι οι ιταλικοί λιμένες Μπάρι, Μπρίντιζι, Ανκόνα, Βενετία, Τεργέστη και Ραβέννα, καθώς και η νήσος της Κέρκυρας.

Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει σημαντικό προορισμό κρουαζιέρας με δυνατότητα να λειτουργήσει ως λιμένας αφετηρίας διότι προσφέρει χαρακτηριστικά που μπορούν να ικανοποιήσουν τις εταιρείες κρουαζιέρας διότι στα διαθέσιμα χαρακτηριστικά συμπεριλαμβάνονται:
• Το διεθνές αεροδρόμιο των Ιωαννίνων
• Οι οδικοί άξονες της Εγνατίας και της Ιόνιας οδού
• Η ποικιλία τουριστικών αξιοθέατων, ιστορικού, πολιτιστικού, φυσιολατρικού και θρησκευτικού χαρακτήρα σε κοντινές περιοχές.
• Η σημαντική ξενοδοχειακή υποδομή που διαθέτει η Ήπειρος και ο Νομός Ιωαννίνων

Η κρουαζιέρα στην Ελλάδα

Το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη χώρα μας είναι έντονο και διαχρονικό. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, η εκτεταμένη ακτογραμμή, ο πολυνησιωτικός χαρακτήρας, το κλίμα, η φυσική ομορφιά, και τα σημαντικά αποθέματα ιστορικού πλούτου και πολιτιστικής κληρονομίας, αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και ειδικότερα της κρουαζιέρας. Τα άμεσα, έμμεσα και παραγόμενα οφέλη από τις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων και τις αφίξεις επιβατών είναι σημαντικά και διαχέονται σε ένα ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Εντονότερο όλων είναι το ενδιαφέρον για τη χρησιμοποίηση ελληνικών λιμένων ως λιμένες αφετηρίας και τερματισμού των κυκλικών διαδρομών κρουαζιέρας (home-ports). Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι χρόνοι παραμονής κρουαζιερόπλοιων και επιβατών στον προορισμό διευρύνονται σημαντικά. Τα παραγόμενα οφέλη στον ίδιο τον λιμένα, αλλά και στην τοπική κοινωνία και την ευρύτερη οικονομία πολλαπλασιάζονται.

Η επιλογή ενός λιμένα-αφετηρίας συνεπάγεται σημαντικές ωφέλειες για τον λιμένα, τη συνδεδεμένη οικονομία, και τους γειτονικούς προορισμούς ενδιαφέροντος που επισκέπτονται οι επιβάτες κρουαζιέρας. Οι εταιρείες κρουαζιέρας εκτιμούν ότι οι δαπάνες ανά επιβάτη στον λιμένα-αφετηρίας είναι τρεις φορές περισσότερες σε σύγκριση με τις δαπάνες στον ενδιάμεσο λιμένα.

Οι οικονομικές επιπτώσεις της κρουαζιέρας σε ένα λιμάνι-προορισμό εντοπίζονται στην καταναλωτική δραστηριότητα τριών δρώντων παραγόντων:
I. Δαπάνες των επιβατών κρουαζιέρας στον προορισμό που επισκέπτονται.
II. Δαπάνες που πραγματοποιεί η εταιρεία κρουαζιέρας για την εξυπηρέτηση του κρουαζιερόπλοιού της στο λιμάνι που προσεγγίζει.
III. Δαπάνες των μελών του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου –ποσό αρκετά σημαντικό αν υπολογίσει κανείς ότι η στελέχωση του πλοίου υπερβαίνει σε αριθμό τους 500-1000 εργαζόμενους.
Οι δαπάνες ανά επιβάτη στον λιμένα-αφετηρίας (home-port) που επιβιβάζεται ή αποβιβάζεται είναι τρεις φορές μεγαλύτερες σε σύγκριση με τον διερχόμενο (transit) επιβάτη: Κάθε επιβάτης κρουαζιέρας δαπανά ένα ποσό $310,76 στο λιμάνι επιβίβασης-αποβίβασης και $91,96 σε κάθε λιμάνι που επισκέπτεται το κρουαζιερόπλοιο για μια μικρή ή μεγαλύτερη χρονική περίοδο.

Read More »
Μια σοβαρή πρόταση από την Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων για την κρουαζιέρα στην Ηγουμενίτσα Μια σοβαρή πρόταση από την Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων για την κρουαζιέρα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2022 Rating: 5

Τι έκανες στα Χριστούγεννα μάγισσα Αλαντάλα;

Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2022
Τι έκανες στα Χριστούγεννα μάγισσα Αλαντάλα;


Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και δυο νηπιαγωγοί με πολυετή εμπειρία στο χώρο της εκπαίδευσης, η Τσοπόκη Μαρία και η Μάρκου Ουρανία, με καταγωγή τη Θεσπρωτία, σε συνεργασία με τις εκδόσεις iwrite σας παρουσιάζουν την πρώτη τους συγγραφική απόπειρα με ένα παραμύθι πρωτότυπο, μαγικό και ευφάνταστο με τον τίτλο «Τι έκανες στα Χριστούγεννα μάγισσα Αλαντάλα;»

Λίγα λόγια για το παραμύθι….
Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα σ’ ένα μακρινό δάσος, αλλόκοτα πράγματα συμβαίνουν. Η μάγισσα Αλαντάλα είναι πολύ προβληματισμένη. Στριφογυρίζει γύρω από το καζάνι της, σκέφτεται, ψάχνει και δοκιμάζει ένα νέο ξόρκι. Η επιθυμία της μία: να πάρει τη θέση του Αϊ-Βασίλη! Την ίδια ώρα, ένα μικρό ατύχημα φέρνει μεγάλες ανατροπές στο εργαστήρι του Αϊ-Βασίλη. Μια βόλτα στο δάσος, ίσως τον βοηθήσει... Εκεί συναντά ένα κοριτσάκι ντυμένο στα κόκκινα, μια πανέμορφη κοπέλα με γυάλινα γοβάκια και 7 μικρούς νάνους. Είναι η αγάπη όλων τους αρκετή, ώστε να νικήσει τη μάγισσα και να σώσει τα Χριστούγεννα;
Πρόκειται για μια ξεχωριστή ιστορία που φέρνει τη μαγεία των κλασικών παραμυθιών μέσα στα Χριστούγεννα και μιλάει για τη δύναμη της αγάπης, την καλοσύνη και την αλληλεγγύη

Μίλησαν για το παραμύθι….
Η αγάπη είναι το μεγαλύτερο θαύμα των Χριστουγέννων. Αυτό το μήνυμα θέλουν να περάσουν στους μικρούς τους αναγνώστες οι συγγραφείς του παιδικού βιβλίου «Τι έκανες στα Χριστούγεννα μάγισσα Αλαντάλα;». Για να αναδείξουν τη σπουδαία έννοια της αγάπης που παίρνει μακριά κάθε θλίψη, κάθε στεναχώρια και ισορροπεί τα πάντα, επιστράτευσαν τη μάγισσα Αλαντάλα. (Συνέντευξη στο Vivlio Life με τη Μαρία Τσακίρη)
Είναι ένα βιβλίο το οποίο είναι πραγματικά πολύ έξυπνο γιατί περνάει μέσα από τα παραμύθια που μεγαλώσαμε και κάνοντας χαριτωμένες και αισθαντικές στάσεις μας φέρνει στα φετινά Χριστούγεννα (Μάρνη Χατζηεμμανουήλ – Εκπομπή Αναστοχασμοί)
Είναι ένα βιβλίο πολύ τρυφερό. Το όνομα της μάγισσας Αλαντάλα ευρηματικό και αστείο προδιαθέτει τα παιδιά για μια….αλαντάλα συνέχεια. Πρόκειται για ένα παραμύθι προσαρμοσμένο στο γλωσσολογικό πλούτο των παιδιών και κατά συνέπεια προσιτό και ευκολοδιάβαστο. Αυτό που το κάνει συναρπαστικό είναι ότι κινείται σε τρία επίπεδα, το ένα είναι ο κόσμος της μάγισσας, το δεύτερο είναι το εργαστήρι του Άγιου Βασίλη και το τρίτο το δάσος. Με αυτή την εναλλαγή πραγματοποιείται η ικανοποίηση των παιδιών για κίνηση, τα γοητεύει, τα συναρπάζει (Σοφία Γραμμόζη-Σωπίκη Βραβευμένη συγγραφέας από την ένωση Ελλήνων λογοτεχνών)

Το θεατρικό έργο των δυο νηπιαγωγών που είναι βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι φανερώνει την αγάπη τους για τη δημιουργική διαδικασία του θεάτρου στο νηπιαγωγείο. Η ιστορία διαθέτει χιούμορ, έχει αρκετές καλές στιγμές και ωραίο στρωτό λόγο. Το θεωρούμε ιδανικό για παιδιά α’ και β’ δημοτικού και για νηπιαγωγεία που θα το δουλέψουν με συνέπεια και συστηματικά (ELNIPLEX – άρθρο για τη θεατρική παράσταση που βασίζεται στο παραμύθι)
Το παραμύθι «Τι έκανες στα Χριστούγεννα μάγισσα Αλαντάλα;» απευθύνεται σε παιδιά του Νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού και μπορείτε να το βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.https://www.iwrite.gr/bookstore/paidiko-magissa-alantala/

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στα παρακάτω τηλέφωνα επικοινωνίας Τσοπόκη Μαρία 6971619100 (maria.tsopoki@gmail.com) - Μάρκου Ουρανία 6987113982 (ranmarkou@gmail.com)
Read More »
Τι έκανες στα Χριστούγεννα μάγισσα Αλαντάλα; Τι έκανες στα Χριστούγεννα μάγισσα Αλαντάλα; Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2022 Rating: 5

Ευχαριστήριο της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Βορειοδυτικής Ελλάδας

Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2022
Ευχαριστήριο της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Βορειοδυτικής Ελλάδας


Το Δ.Σ. της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Βορειοδυτικής Ελλάδας με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να πούμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την Εθνική Ομάδα Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και στην ΠΑΕ ΘΕΣΠΡΩΤΟΣ, καθώς και τους διαιτητές του αγώνα για την συμμετοχή τους στον φιλανθρωπικό ποδοσφαιρικό αγώνα που διοργανώσαμε της 17/10/22 τα έσοδα του οποίου δόθηκαν σε τέκνο Συναδέλφου μας Λιμενικού το οποίο νοσηλεύεται σε κέντρο αποκατάστασης συνέπεια ατυχήματος.

Ευχαριστούμε επίσης το ΠΑΚΠΠΟ του Δήμου Ηγουμενίτσας για την διάθεση του Δημοτικού Σταδίου Ηγουμενίτσας ,καθώς και τους χορηγούς που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν.

Κυρίως όμως θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και εμείς ,αλλά και εκ μέρους του Συναδέλφου μας,όλους εσάς τους πολίτες που ανταποκρίθηκατε με την θετική συνεισφορά σας ώστε να πετύχει αυτή η εκδήλωση.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ.
Read More »
Ευχαριστήριο της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Βορειοδυτικής Ελλάδας Ευχαριστήριο της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Βορειοδυτικής Ελλάδας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2022 Rating: 5

Γενική συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2022
Γενική συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας


Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας μπροστά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της 9ης Νοέμβρη και για όλα τα οξυμένα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας σε σχέση με την ακρίβεια, τους λογαριασμούς φωτιά του ρεύματος κ.τ.λ πραγματοποιεί γενική συνέλευση τη Τετάρτη 2 Νοεμβρίου και ώρα 7μμ στα γραφεία του.

Για το λόγο αυτό καλεί τους αντιπροσώπους του Εργατικού κέντρου, τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων της δύναμης του αλλά και τους εργαζόμενους συνολικά να παρευρεθούν, να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή.
Read More »
Γενική συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας Γενική συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2022 Rating: 5

Σελίδες