Σχεδόν 100 τα κρούσματα και σήμερα στη Θεσπρωτία - 652 νέα στην Ήπειρο

Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2022
Σχεδόν 100 τα κρούσματα και σήμερα στη Θεσπρωτία - 652 νέα στην ΉπειροΑναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 123
ΠΕ Θεσπρωτίας 97
ΠΕ Ιωαννίνων 351
ΠΕ Πρέβεζας 81

Read More »
Σχεδόν 100 τα κρούσματα και σήμερα στη Θεσπρωτία - 652 νέα στην Ήπειρο Σχεδόν 100 τα κρούσματα και σήμερα στη Θεσπρωτία - 652 νέα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2022 Rating: 5

Αίσιο τέλος στην περιπέτεια των δύο ανήλικων κοριτσιών

Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2022
Αίσιο τέλος στην περιπέτεια των δύο ανήλικων κοριτσιών


Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των δύο ανήλικων κοριτσιών που είχαν εξαφανιστεί από το Κέντρο Προστασίας Παιδιού Ιωαννίνων.

Η περιπέτεια της Μαρίας 14 ετών και της Αλεξάνδρας 17 ετών έληξε νωρίτερα κι έτσι πήρε τέλος η αγωνία όλων όσων τις αναζητούσαν.

Η Μαρία Γ. και η Αλεξάνδρα Π., βρέθηκαν στην Πάτρα και είναι καλά στην υγεία τους.

Σύντομα αναμένεται να βρίσκονται και πάλι στο Κέντρο Προστασίας Ιωαννίνων ενώ από την πλευρά το «Χαμόγελο του Παιδιού» που κινητοποιήθηκε για τον εντοπισμό τους θα βρίσκεται δίπλα τους για την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και οτιδήποτε άλλο χρειαστούν.
Read More »
Αίσιο τέλος στην περιπέτεια των δύο ανήλικων κοριτσιών Αίσιο τέλος στην περιπέτεια των δύο ανήλικων κοριτσιών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2022 Rating: 5

Παράταση των μέτρων ως τις 23 Ιανουαρίου

Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2022
Παράταση των μέτρων ως τις 23 ΙανουαρίουΤην παράταση των ισχυόντων μέτρων για τουλάχιστον μία εβδομάδα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, κατόπιν της εισήγησης της Επιτροπής Επιδημιολόγων.

«Σήμερα, Τετάρτη 12/1, συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Αποφασίστηκε τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μια εβδομάδα.» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Τα μέτρα που παραμένουν σε ισχύ
-Διακοπή λειτουργίας κέντρων εστίασης και διασκέδασης τα μεσάνυχτα
-Οι πελάτες θα πρέπει να είναι μόνο καθήμενοι
-Όριο ατόμων ανά τραπέζι οι 6 πελάτες.
-Απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο
-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση.
Read More »
Παράταση των μέτρων ως τις 23 Ιανουαρίου Παράταση των μέτρων ως τις 23 Ιανουαρίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2022 Rating: 5

Times: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Αθήνα - Πρέπει να επιστρέψουν»

Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2022
Times: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Αθήνα - Πρέπει να επιστρέψουν»


Yπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα τάσσεται για πρώτη φορά η βρετανική εφημερίδα Times, η οποία κάνει μια ιστορική στροφή, καθώς τονίζει ότι επί 50 χρόνια στήριζε την κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο στη θέση εναντίον της επιστροφής τους στην Ελλάδα, ωστόσο σήμερα ανακοινώνει ότι αλλάζει γνώμη.

«Η υπόθεση για την επιστροφή των Ελγίνειων Μαρμάρων στην Αθήνα έχει γίνει επιτακτική» σημειώνει στον υπότιτλο.

«Για περισσότερα από 50 χρόνια, καλλιτέχνες και πολιτικοί υποστήριξαν ότι τα τόσο θεμελιώδη τεχνουργήματα για την πολιτιστική ταυτότητα ενός έθνους πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το Μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη των Times, αντιστάθηκαν στην πίεση. Όμως, οι καιροί και οι συνθήκες αλλάζουν. Τα Γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Τώρα πρέπει να επιστρέψουν», γράφουν χαρακτηριστικά.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην πρόσφατη επιστροφή του θραύσματος Fagan του Παρθενώνα από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο, για να εκτεθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης. Πρόκειται για απόσπασμα του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα, όπου απεικονίζονται οι θεοί του Ολύμπου καθιστοί, παρακολουθώντας την παράδοση του πέπλου στην Αθηνά, την Πολιούχο θεά της Αθήνας. Απεικονίζει τα κάτω άκρα της Θεάς Αρτέμιδας, μεταξύ άλλων Θεάς του κυνηγιού, η οποία ατενίζει προς την πομπή των Παναθηναίων, που προσέρχεται προς τον μεγάλο ναό.

Με αφορμή την επιστροφή αυτή, οι Times θυμούνται μια παρόμοια συμφωνία που είχε προταθεί στο Βρετανικό Μουσείο πριν αρκετά χρόνια. «Σε αντάλλαγμα για την επιστροφή των Γλυπτών, η Ελλάδα θα έστελνε στο Λονδίνο μια εκ περιτροπής έκθεση με μερικά από τα καλύτερα κλασικά της αντικείμενα που δεν εκτίθενται μόνιμα», σημειώνει.

«Η πρόταση έφτασε κοντά σε συμφωνία. Απέτυχε λόγω διαμάχης για την ιδιοκτησία των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η Βρετανία επέμεινε ότι είχαν αγοραστεί, όχι λεηλατηθεί, και πρέπει να παραμείνουν ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου», αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας την αντίδραση της Ελλάδας στα λεγόμενα των Βρετανών, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, είχαν προβάλει επιχειρήματα που σχετίζονταν και με την «αυξανόμενη ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα, που έχει επηρεάσει μεγάλο μέρος του Παρθενώνα, ενώ τα Ελγίνεια Μάρμαρα έχουν διατηρηθεί σε σχεδόν παρθένα κατάσταση σε ένα καθαρό, ασφαλές περιβάλλον».

Βέβαια, όπως τονίζει το δημοσίευμα, αυτό το επιχείρημα δεν ισχύει πλέον. «Όχι μόνο τα Γλυπτά του Παρθενώνα έχουν ήδη υποστεί ζημιές από ακατάλληλο καθαρισμό, αλλά η Ελλάδα έχει χτίσει ένα υπέροχο μουσείο δίπλα στην Ακρόπολη, ασφαλές και προσβάσιμο, όπου φυλάσσονται τώρα τα αυθεντικά Γλυπτά και όπου τα Μάρμαρα θα συμπλήρωναν τη ζωφόρο», σημειώνει.

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι sui generis. Στέκονται εμπόδιο σε μια θερμή σχέση με την Ελλάδα: ο Λόρδος Βύρων θεωρείται ήρωας της ελληνικής ανεξαρτησίας. Ο φιλελληνισμός έφτασε στο απόγειό του στη βικτωριανή Βρετανία. Ο διαχωρισμός στοιχείων ενός καλλιτεχνικού συνόλου είναι σαν να βγάζεις τον Άμλετ από το First Folio των έργων του Σαίξπηρ και να λες ότι τα δύο μπορούν ακόμα να υπάρχουν χωριστά. Η επιστροφή των Μαρμάρων θα ήταν μια μεγαλόψυχη χειρονομία, καθώς η Βρετανία χρειάζεται να αναθερμάνει τις ευρωπαϊκές φιλίες», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Read More »
Times: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Αθήνα - Πρέπει να επιστρέψουν» Times: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Αθήνα - Πρέπει να επιστρέψουν» Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2022 Rating: 5

Σημαντική νίκη του Θεσπρωτού με 2-1 ενάντια στον Ολυμπιακό Β'

Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2022
Σημαντική νίκη του Θεσπρωτού με 2-1 ενάντια στον Ολυμπιακό Β'


Καλύτερος κατά διαστήματα ο Θεσπρωτός κατάφερε να νικήσει με 2-1 τον Ολυμπιακός Β’ σε παιχνίδι για την 13 αγωνιστική του Πρωταθλήματος Betsson Super League.

Το νικητήριο τέρμα για την ομάδα της Ηγουμενίτσας πέτυχε ο Αργεντινός σέντερ φορ Μπονίγια που έκανε ντεμπούτο.

Η εικόνα του ματς
3’ Κίτρινη στον Βοϊλή
4. Εκτέλεση φάουλ Ραμίρεζ προβολή Βασιλάκη άουτ.
5’ Βοϊλής ξέφυγε από τα αριστερά απέφυγε τον Γκάνσιερ και πλάσαρε τον Κίναλη (0-1)
15’ Σέντρα ‘πάρε-βάλε’ του Ραμίρεζ από τα δεξιά αλλά ο Μπονίγια γλίστρησε και το πλασέ που επιχείρησε πέρασε ελάχιστα άουτ.
21’. Απευθείας εκτέλεση κόρνερ του Κωνσταντίνου και η μπάλα -με τη βοήθεια και του ανέμο- κατέληξε στα δίχτυα (1-1).
26’. Μπάσιμο και σουτ του Ραμίρεζ από τα δεξιά η μπάλα πέρασε άουτ.
28’ Κίτρινη στο Κεραμίδα
40’. Σέντρα Ραμίρεζ από τα αριστερά, κεφαλιά Βασιλάκη απέκρουσε δύσκολα ο Στουρνάρας.
43’. Κίτρινη Βαλέντε.
45’ Σουτ –φάουλ Ντόη πάνω από τα δοκάρια.
54’ Σουτ Ραμίρεζ από το ύψος της περιοχής ψηλά άουτ.
68’. Ο Λιάτσος προσπάθησε με κόρνερ να πετύχει γκολ, υπολογίζοντας και στην εύνοια του ανέμου αλλά ο Κίναλη έδιωξε σε νέο κόρνερ.
72΄. Σουτ Κωνσταντίνου άουτ.
83’. Μπονίγια ‘τρύπωσε’ στην περιοχή του Ολυμπιακού και με πλασέ από το ύψος της μικρής περιοχής έκανε το 2-1.
85’ Κίτρινη Νίκολιτς
86’ Κίττρινη στον πάγκο του Ολυμπιακού Β’

Βραβεύσεις
Η ΠΑΕ Θεσπρωτός πριν την έναρξη του αγώνα τίμησε την ΠΑΕ Ολυμπιακός, τον προπονητή της ομάδας Β’, Άριελ Ιμπαγάσα και τον γενικό αρχηγό Γιώργο Ανατολάκη.
Την τιμητική πλακέτα για την ΠΑΕ Ολυμπιακός παρέλαβε ο διευθυντής επικοινωνίας Νίκος Γαβαλάς. Την απονομή έκανε ο Μάριος Κάτσης Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Ν. Θεσπρωτίας.
Την τιμητική πλακέτα στον Γιώργο Ανατολάκη απένειμε ο Σπύρος Τσάτσης, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Θεσπρωτού, ενώ στον Άριελ Ιμπαγάσα την απονομή έκανε ο Πέτρος Αναστασίου παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και πρώην προπονητής της ομάδας της Ηγουμενίτσας.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 13ης αγωνιστικής του Α’ Ομίλου:
Θεσπρωτός–Ολυμπιακός Β΄ 2-1
ΑΟ Καβάλα–Απόλλων Λάρισας 0-0
Αλμωπός Αριδαίας–ΑΕΛ 0-1
Αναγέννηση Καρδίτσας–Βέροια αναβλήθηκε
Πιερικός–Ηρακλής αναβλήθηκε
ΑΟ Ξάνθη–Πανσερραϊκός αναβλήθηκε
Ολυμπιακός Βόλου–ΠΑΟΚ Β΄ αναβλήθηκε
Νίκη Βόλου–ΑΟ Τρίκαλα 13/01
ΡΕΠΟ: Απόλλων Πόντου

H ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 10 αγώνες)
1. ΑΟ Ξάνθη 22 -9αγ.
2. Βέροια 21
3. Αναγ. Καρδίτσας 19 -9αγ.
4. ΑΕΛ 19
5. Θεσπρωτός 16
6. Ολυμπιακός Β΄ 14
7. Αλμωπός Αριδαίας 13 -9αγ.
8. Τρίκαλα 13
9. Νίκη Βόλου 12 -8αγ.
10. Ηρακλής 12 -9αγ.
11. Απόλλων Πόντου 11
12. Πιερικός 10
13. ΠΑΟΚ Β΄ 10 -9αγ.
14. Ολυμπιακός Βόλου 9
15. Πανσερραϊκός 9 -9αγ.
16. Απόλλων Λάρισας 4
17. Καβάλα 1 -8αγ.
Read More »
Σημαντική νίκη του Θεσπρωτού με 2-1 ενάντια στον Ολυμπιακό Β' Σημαντική νίκη του Θεσπρωτού με 2-1 ενάντια στον Ολυμπιακό Β' Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2022 Rating: 5

43 θετικά rapid tests σε Ηγουμενίτσα και Παραμυθιά

Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2022
43 θετικά rapid tests σε Ηγουμενίτσα και ΠαραμυθιάΤην Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022, πραγματοποιήθηκαν 142 δράσεις δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου σε κεντρικά σημεία 63 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, στις οποίες διενεργήθηκαν 29.074 rapid test και ανευρέθηκαν 2674 θετικά (9.17%). Από τις 2674 περιπτώσεις, οι 1331 αφορούν άνδρες και οι 1343 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 35.51 έτη.

ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ
125 rapid test με 4 θετικά (3.2%) αφορούν σε 1 άνδρα και 3 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 30 έτη

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ “ΠΑΝΘΕΟΝ”
442 rapid test με 39 θετικά (8.82%) αφορούν σε 18 άνδρες και 21 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 37 έτηRead More »
43 θετικά rapid tests σε Ηγουμενίτσα και Παραμυθιά 43 θετικά rapid tests σε Ηγουμενίτσα και Παραμυθιά Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2022 Rating: 5

Έκλεψαν 300€ με τη μέθοδο της απασχόλησης

Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2022
Έκλεψαν 300€ με τη μέθοδο της απασχόλησηςΕξιχνιάστηκε άμεσα από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας κλοπή που έγινε προχθές (10-01-2022) το απόγευμα σε περιοχή της Άρτας και σχηματίστηκε σχετική δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών γυναικών.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενες εισήλθαν σε σπίτι ηλικιωμένου, από όπου με τη μέθοδο της απασχόλησης αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των -300- ευρώ.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.Read More »
Έκλεψαν 300€ με τη μέθοδο της απασχόλησης Έκλεψαν 300€ με τη μέθοδο της απασχόλησης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2022 Rating: 5

Θετικοί άλλοι 301 μαθητές, επτά τμήματα σε αναστολή

Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2022
Θετικοί άλλοι 301 μαθητές, επτά τμήματα σε αναστολή301 ακόμη μαθητές βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό μετά τα self test που έγιναν την Τρίτη και απουσίαζαν από τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ηπείρου.

Οι απουσίες ήταν λιγότερες απ’ αυτές που είχαν σημειωθεί την Δευτέρα, πρώτη ημέρα επιστροφής στα σχολεία.

Από τα σχολεία απουσίαζαν 32 ακόμη εκπαιδευτικοί οι οποίοι επίσης βρέθηκαν θετικοί στον τακτικό δειγματοληπτικό έλεγχο.

Συνολικά από τα σχολεία της Ηπείρου απουσιάζουν 1.342 μαθητές ενώ επτά τμήματα έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας. Πρόκειται κυρίως για μονοθέσια τμήματα σε ορεινές περιοχές.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας για τις αναστολές τμημάτων προς το παρόν δεν είναι ενημερωμένη.
Read More »
Θετικοί άλλοι 301 μαθητές, επτά τμήματα σε αναστολή Θετικοί άλλοι 301 μαθητές, επτά τμήματα σε αναστολή Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2022 Rating: 5

Οι βουνίσιοι θησαυροί της τυροκόμησης στο ετήσιο «διάβα» τους από τα ορεινά λιβάδια των βουνών στα χειμαδιά

Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2022
Οι βουνίσιοι θησαυροί της τυροκόμησης στο ετήσιο «διάβα» τους από τα ορεινά λιβάδια των βουνών στα χειμαδιά


Συνταγές και πρακτικές τυροκόμησης που αναπτύχθηκαν επί αιώνες στα βουνά της Πίνδου από νομάδες κτηνοτρόφους και «μεταφέρθηκαν» στις μέρες μας μέσα από τη λαϊκή παράδοση και τη φυσική διαδοχή των οικογενειακών τσελιγκάτων, ανήκουν μεταξύ άλλων στους θησαυρούς που οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι «κουβαλούν» μαζί τους στο ετήσιο «διάβα» τους από τα ορεινά λιβάδια των βουνών στα χειμαδιά.

Εκεί, αφού τα αιγοπρόβατα έχουν βοσκήσει σε ένα φυσικό περιβάλλον με γηγενή βότανα και χόρτα, παράγουν γάλα με υψηλή ποιοτική υπεροχή, προς την αξιοποίηση του οποίου, σημειωτέον, έχει δραστηριοποιηθεί η Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου με τη δημιουργία σχετικού brand υπεραξίας.

«Είναι το παράπονό τους» αναφέρει σχετικά ο βραβευμένος φωτογράφος Δημήτρης Τοσίδης, που βρέθηκε στα ορεινά της Πίνδου και γνώρισε από κοντά τη ζωή τεσσάρων οικογενειών, δημιουργώντας μαζί τους σχέσεις ζωής. Μάλιστα για το μεγάλο του οδοιπορικό, που φέρει την ονομασία «Διάβα, νομαδικός ποιμαντισμός στην ορεινή Βόρεια Ελλάδα» και περιγράφει τη διαδρομή των κτηνοτρόφων με τα κοπάδια τους από τα βουνά στα χειμαδιά για να ξεχειμωνιάσουν, τιμήθηκε με το βραβείο Athens Photo World 2021.

Αν και τα ζώα τους αποδίδουν ένα προϊόν υψηλής ποιότητας, «αδυνατούν να το πουλήσουν σε τιμές τέτοιες που να δικαιολογούν την αξία τους», σημειώνει ο Δημήτρης Τοσίδης. «Παράγουν Φέτα και Αναβατό. Έχω φάει τενεκέδες από τα τυριά αυτά και ακόμα περισσότερα κιλά πρόβειου κρέατος. Γάλα δεν είχα την τύχη να πιω γιατί το διάβα γίνεται στο τέλος του καλοκαιριού και πριν αρχίσουν να γεννούν τα ζώα, οπότε δεν βγάζουν γάλα». Υπερασπιζόμενος τη μοναδικότητα αυτών των σκληραγωγημένων ανθρώπων ο φωτορεπόρτερ του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, τον οποίο συνάντησε η ειδική ετήσια έκδοση «Top50 by Τυροκόμος» για να καταγράψει την εμπειρία του, μίλησε για κάθε μία από τις τέσσερις οικογένειες που γνώρισε

«Είναι ερωτευμένοι με αυτό που κάνουν. Ο Θωμάς Ζιάγκας, για να μου δώσει να καταλάβω τη σχέση που έχει τη δουλειά του, μου εκμυστηρεύτηκε κάποια στιγμή ότι τα μόνα όνειρα που βλέπει από παιδί, είναι με πρόβατα. Δεν έχει δει κανένα άλλο όνειρο στη ζωή του. Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τη δουλειά. Ο ένας γιος του συνεχίζει το επάγγελμα, ενώ έχει κάνει μεταπτυχιακό στην Κτηνιατρική και ετοιμάζει το διδακτορικό του. Αλλά και ο δεύτερος γιος είναι επίσης στη δουλειά» σημειώνει ο Δημήτρης Τοσίδης. Επισκεπτόμενος συχνά τα βουνά ως ορειβάτης και αναρριχητής, ο ίδιος ήταν ήδη εξοικειωμένος με τους ορεινούς όγκους και την απάτητη φυσική ομορφιά της Ελλάδας.

«Σε αυτά τα ταξίδια συναντούσα τους κτηνοτρόφους με τα κοπάδια τους. Κι έτσι ό,τι κατέγραψα αργότερα με τις φωτογραφίες μου ήταν κάτι το γνώριμο. Μου άρεσε πάντα να βλέπω τους ανθρώπους να ζουν στο βουνό. Μία από αυτές τις φορές βρέθηκα στον Σμόλικα, το καλοκαίρι του 2018. Ήταν η πρώτη μου γνωριμία με την Ελένη και τον Νάσο Τζίμα. Μου εξήγησαν πώς είναι η ζωή τους, η καθημερινότητά τους. Έβλεπα πώς είναι να δουλεύουν στο βουνό, να μαγειρεύουν και να κοιμούνται εκεί. Στην απορία μου για το πώς ένα ηλικιωμένο ζευγάρι μπορούσε να ζει και να κοιμάται στην ύπαιθρο, απάντησαν ότι αυτό είναι το σπίτι τους. Οι συγκεκριμένοι ήταν από την Παραμυθία της Θεσπρωτίας». διηγείται.

Από εκείνη τη στιγμή γεννήθηκε μέσα μου η περιέργεια να μάθω περισσότερα πράγματα για εκείνους. Τους φωτογράφισα και στη συνέχεια άρχισα να ψάχνω περισσότερα πράγματα. Μάλιστα είχα διαβάσει ότι η νομαδική κτηνοτροφία είχε γίνει μέρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Βρήκα πληροφορίες από έρευνες του καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλη Νιτσιάκου. Αποφάσισα να πάω να τους συναντήσω με την ιδιότητά μου ως φωτογράφος. Όχι μόνο τον κύριο Νάσο και την κυρία Ελένη. Κάπως έτσι κατέληξα σε άλλες τρεις οικογένειες. Οι δύο από τη Σαμαρίνα, τη λεγόμενη πρωτεύουσα των κτηνοτρόφων, και μία ακόμα οικογένεια από το Περιβόλι Γρεβενών. Τους συνάντησα καλοκαίρι, τους είπα τι ήθελα να κάνω. Μάλιστα τους ζήτησα όταν θα έφευγαν το φθινόπωρο, να τους ακολουθήσω», αφηγείται ο Δημήτρης Τοσίδης. Όλοι τους με εξαίρεση το ζεύγος Τζίμα που είχαν προορισμό την Παραμυθιά, διατηρούσαν τα χειμαδιά τους σε χωριά της Θεσσαλίας. «Συνάντησα μία διστακτικότητα στην αρχή. Κανείς μέχρι τότε δεν τους είχε ζητήσει να κοιμηθεί μαζί τους και να φωτογραφίσει τη ζωή τους. Η φωτογράφηση διήρκεσε τρία χρόνια. Μαζί τους κοιμήθηκα συνολικά δύο μήνες στο σύνολο των τριών ετών. Οι περισσότερες φωτογραφίες τραβήχτηκαν το καλοκαίρι του 2020».

Το μοναχικό ταξίδι ήταν συνειδητή επιλογή του Τοσίδη. Το κύριο ερέθισμα για να καταπιαστεί με τη φωτογραφία είναι η μοναχικότητα που του προσφέρει. «Η φωτογραφία είναι κάτι, μέσα από το οποίο μπορώ να αφηγηθώ μόνος μου μία ιστορία, έχοντας στα χέρια μου μία μηχανή». Από τις εντονότερες εικόνες που αποτυπώθηκαν στο νου του και ταυτόχρονα κατάφερε να αποδώσει με τον φωτογραφικό φακό, είναι αυτή κατά την οποία ο Γιώργος Ανθούλης με το παρατσούκλι Ζιώγας, από τη Σαμαρίνα, σκύβει πάνω από τα απομεινάρια μιας προβιάς. «Ήταν η μέρα που φεύγαμε από τη Σαμαρίνα. Η πρώτη μέρα του ταξιδιού με κατεύθυνση το Σπήλαιο Γρεβενών και προορισμό τα χειμαδιά.

Ο Ανθούλης ήξερε καλά ότι έλειπε μία προβατίνα από το κοπάδι του από το περασμένο βράδυ. Κατάφερε μέσα από περιγραφές άλλων βοσκών σε μία εντελώς αχαρτογράφητη περιοχή, να εντοπίσει την προβιά. Την έπιασε στα χέρια του και αμέσως κατάλαβε ότι κάποιος λύκος ή αρκούδα είχε επιτεθεί στο ζώο. Έμοιαζε να μην τον πολυνοιάζει ότι έχασε το ζώο. Το να φάει λύκος ή αρκούδα κάποιο πρόβατο στην αρχή του ταξιδιού, είναι σαν θυσία για να πάει καλά το ταξίδι, είπε τότε ο Ζιώγας». Όλη η διαδικασία του ταξιδιού ενέχει κάτι το μεταφυσικό. Μια μέρα πριν ξεκινήσουν, οι βοσκοί γλεντούν στο καφενείο του χωριού. Ο Ανθούλης σφάζει δύο ζώα μία μέρα πριν το «διάβα» και το ίδιο βράδυ στήνει γλέντι και κερνάει τους χωριανούς. Μαζεύει μουσικούς από τα γύρω χωριά, σαν αποχαιρετισμός, πριν πάει για να ξεχειμωνιάσει. «Πρόκειται για έναν άνθρωπο κατά κάποιο τρόπο διάσημο ανάμεσα στους κτηνοτρόφους. Τον Ζιώγα τον αποκαλούν και Άρχοντα του Σμόλικα» σημειώνει ο Δημήτρης Τοσίδης.

Θυμάται επίσης την πρώτη μέρα που κοιμήθηκε στο βουνό με τα δύο αδέρφια, Γιάννη και Νίκο Σαΐτη. «Ήταν η πρώτη μου διανυκτέρευση στην ύπαιθρο. Η πιο έντονη νύχτα, έχοντας τους βοσκούς και το κοπάδι γύρω μου. Και ταυτόχρονα ήταν η πρώτη φορά που έγινα μάρτυρας σε μια τέτοια διαδικασία. Είχα περπατήσει όλη την ημέρα μαζί με το κοπάδι, διασχίζοντας κορυφές της Πίνδου όπως το Αυγό και η Φλέγγα σε υψόμετρο πάνω από 2.000 μέτρα»

Στον ίδιο δρόμο για όλη τη ζωή τους

Οι νομάδες έχουν μεγάλα κοπάδια, αρκετά μεγαλύτερα από αυτά που έχει συνηθίσει το μάτι να βλέπει σε μη μετακινούμενες κτηνοτροφικές μονάδες, με τον πληθυσμό τους να φτάνει ακόμα και τα 3.000 ζώα. «Κατά τη μετακίνηση μού έκανε εντύπωση ότι κινούνται σε αχαρτογράφητα μονοπάτια. Ωστόσο ο δρόμος που ακολουθούν είναι κάθε χρόνο ο ίδιος. Ένας δρόμος που αν τον κάνουν μία φορά τα πρόβατα, τον ξέρουν απαρέγκλιτα για την υπόλοιπη ζωή τους. Προπορεύονται τα πιο δυνατά τραγιά, που οδηγούν το υπόλοιπο κοπάδι. Όποιο τραγί οδηγεί το κοπάδι βγάζει ένα αίσθημα περηφάνειας, καθώς θεωρείται ότι είναι το ζώο – αρχηγός που καθοδηγεί τα υπόλοιπα». Φυσικά στη διαδρομή οι κίνδυνοι είναι πάντοτε υπαρκτοί. Φρουροί της μακρόσυρτης πορείας είναι τα τσοπανόσκυλα που πλευρίζουν το κοπάδι, προστατεύοντάς το. «Συχνά βρίσκονταν λύκοι κοντά στο κοπάδι, αλλά με τόσα σκυλιά ήταν αδύνατον να πλησιάσουν». Ένας ακόμα κίνδυνος είναι να τραυματιστεί κάποιο πρόβατο στη διαδρομή και να μην μπορέσει να ακολουθήσει στην επιστροφή. Εχθρός είναι κι ο καταρροϊκός πυρετός που προσβάλλει τα ζώα. Για να τον αντιμετωπίσουν συνεννοούνται μεταξύ τους μην τυχόν και διασταυρωθούν τα κοπάδια τους στη διαδρομή, με ενδεχόμενο να μεταδοθεί η ασθένεια από τη μία πλευρά στην άλλη.

Απο το Agronews
Read More »
Οι βουνίσιοι θησαυροί της τυροκόμησης στο ετήσιο «διάβα» τους από τα ορεινά λιβάδια των βουνών στα χειμαδιά Οι βουνίσιοι θησαυροί της τυροκόμησης στο ετήσιο «διάβα» τους από τα ορεινά λιβάδια των βουνών στα χειμαδιά Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2022 Rating: 5

Συρρίκνωση του πληθυσμού της Ηπείρου…

Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2022
Συρρίκνωση του πληθυσμού της Ηπείρου…


Mειωμένος κατά 2.280 άτομα ήταν ο πληθυσμός στην Ήπειρο την 1η Ιανουαρίου του 2021 σε σχέση με την 1η Ιανουαρίου του 2020. Αυτό προκύπτει από το δελτίου που δημοσιεύει στο τέλος κάθε έτους η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και αποτυπώνει τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς.
Μειωμένος λοιπόν ήταν ο πληθυσμός και στις 4 Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου ο μόνιμος πληθυσμός της οποίας την 1η Ιανουαρίου 2020 ήταν 333.265 και μέσα σε ένα χρόνο μειώθηκε στις 330.265 άτομα.
Πιο συγκεκριμένα:
Για την Π.Ε Άρτας οι μόνιμοι κάτοικοι μειώθηκαν μέσα σε ένα χρόνο κατά 846 άτομα, για την Π.Ε Θεσπρωτίας 155, για την Π.Ε Ιωαννίνων 966 και για την Π.Ε Πρέβεζας κατά 313 άτομα.
Και πανελλαδικά όμως η “συρρίκνωση” του μόνιμου πληθυσμού ανήλθε σε 45.902 άτομα (84.767 γεννήσεις έναντι 130.669 θανάτων ατόμων με τόπο συνήθους διαμονής εντός της ελληνικής επικράτειας), ενώ η καθαρή μετανάστευση εκτιμάται σε 6.384 άτομα (θετικό ισοζύγιο).
Read More »
Συρρίκνωση του πληθυσμού της Ηπείρου… Συρρίκνωση του πληθυσμού της Ηπείρου… Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2022 Rating: 5

Παραλήφθηκε το νέο παράκτιο περιπολικό του Λιμενικού "Αρχικελευστής ΛΣ Τατσάκης Σωτήριος" (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2022
Παραλήφθηκε το νέο παράκτιο περιπολικό του Λιμενικού "Αρχικελευστής ΛΣ Τατσάκης Σωτήριος" (+ΒΙΝΤΕΟ)


Το 4ο παράκτιο περιπολικό τύπου P355GR του Λιμενικού Σώματος Αρχικελευστής ΛΣ Τατσάκης Σωτήριος (ΛΣ930) έφτασε στον Πειραιά.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε την παρθενική του άφιξη:


Θυμίζουμε τα άλλα 3 αδερφά του είναι τα :
Read More »
Παραλήφθηκε το νέο παράκτιο περιπολικό του Λιμενικού "Αρχικελευστής ΛΣ Τατσάκης Σωτήριος" (+ΒΙΝΤΕΟ) Παραλήφθηκε το νέο παράκτιο περιπολικό του Λιμενικού "Αρχικελευστής ΛΣ Τατσάκης Σωτήριος" (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2022 Rating: 5

Σήμερα στις 15:00 ο αγώνας του Θεσπρωτού με τον Ολυμπιακό Β’

Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2022
Σήμερα στις 15:00 ο αγώνας του Θεσπρωτού με τον Ολυμπιακό Β’

Ενισχυμένος με τον 23χρονο Αργεντίνο σέντερ φορ Tomas Bonilla θα είναι ο Θεσπρωτός στο σημερινό αγώνα με τον Ολυμπιακό Β’, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 3 μ.μ. στο Δημοτικό στάδιο Ηγουμενίτσας.

Ο Μπονίγια που δεν "έπιασε λιμάνι" το περασμένο καλοκαίρι παρά την κοινή διάθεση για συνεργασία, τελικά φοράει τα κιτρινόμαυρα. Γεννήθηκε στην πόλη Κλουτσέλας της Αργεντινής στις 7 Απριλίου του 1998 και έχει ύψος 1,85 μ. Προηγούμενες ομάδες του ήταν οι αργεντίνικες Atlético de Rafaela και Atletico San Jorge, και η ισπανική CD Calahorra. Ο Αργετντινός άσος, ο οποίος κατέχει και ιταλική υπηκοότητα, υπέγραψε συμβόλαιο διετούς διάρκειας και θα φοράει τη φανέλα με το Νο 23.

Επίσης, τυπικές λεπτομέρειες έχουν απομείνει για την ολοκλήρωση της μεταγραφής του Σπύρου Γεωργούση από την Επισκοπή Ρεθύμνου. Ο Γεωργούσης γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου του 1999. Έχει ύψος 1,78 μ. και αγωνίζεται ως επιθετικός (σέντερ φορ αλλά και ακραίος –αριστερός εξτρέμ). Θα φοράει τη φανέλα με το Νο 91.

Η ΠΑΕ Θεσπρωτός καλωσορίζει τους δύο νεοαποκτηθέντες παίκτες και τους εύχεται επιτυχίες.

Εκτός αποστολής για το σημερινό αγώνα έμειναν οι τραυματίες Κολιτσίδας, Μπίκας, Πατσέκο και Μπαλός.
Read More »
Σήμερα στις 15:00 ο αγώνας του Θεσπρωτού με τον Ολυμπιακό Β’ Σήμερα στις 15:00 ο αγώνας του Θεσπρωτού με τον Ολυμπιακό Β’ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2022 Rating: 5

Μετάθεση ημερομηνίας μετάπτωσης των μη εμπορικών επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ

Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2022
Μετάθεση ημερομηνίας μετάπτωσης των μη εμπορικών επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ


Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ενημερώνει ότι με την αριθμ. 138352 Υ.Α. (ΦΕΚ 6054/Β/2021) μετατίθεται για τις 01.04.2022 η έναρξη ισχύος των άρθρων 3 & 4 της αριθμ. 90043/10-8-2021 Υ.Α. (ΦΕΚ 4066/Β/2021).

Τα άρθρα 3 & 4 αφορούν τα Φυσικά πρόσωπα που ασκούν Μη εμπορική δραστηριότητα, τις υποχρεώσεις αυτών, και τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) που αντιστοιχούν σε Μη εμπορική δραστηριότητα, και .

Βάσει αυτών, τα ανωτέρω Φυσικά πρόσωπα:
1) εγγράφονται υποχρεωτικά στο ΓΕ.Μ.Η.,
2) δεν καταβάλλουν ανταποδοτικά τέλη του άρθρου 113 του ν. 4635/2019, με εξαίρεση τα τέλη που αφορούν σε επιλογή διακριτικού τίτλου, η οποία είναι προαιρετική, και
3) όσα εξ αυτών θα έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας πριν από την έναρξη ισχύος της ΥΑ, δηλαδή στις 01.04.2022, και δεν θα έχουν λάβει αριθμό Γ.Ε.ΜΗ., η διαδικασία εγγραφής τους στο Γ.Ε.ΜΗ. και ο διαχωρισμός τους βάσει Κ.Α.Δ. θα πραγματοποιηθεί αυτόματα.

Η διαδικασία της μετάπτωσης θα υποστηριχθεί από την δια λειτουργικότητα του Π.Σ. του ΓΕΜΗ και της ΑΑΔΕ.

Τονίζεται ότι με την β παράγραφο του 1ου άρθρου της αριθμ. 90043/10-8-2021 Υ.Α., λογίζεται ότι ασκούν Εμπορική δραστηριότητα τα φυσικά πρόσωπα που η κύρια ή η δευτερεύουσα δραστηριότητά τους ή του υποκαταστήματός τους αντιστοιχεί σε Κ.Α.Δ. του Παραρτήματος Ι της Υ.Α. (ΚΑΔ που αντιστοιχούν σε εμπορική δραστηριότητα).

Εκ της Διοικήσεως
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας


Read More »
Μετάθεση ημερομηνίας μετάπτωσης των μη εμπορικών επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ Μετάθεση ημερομηνίας μετάπτωσης των μη εμπορικών επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2022 Rating: 5

Σήμερα η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων & Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας

Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2022
Σήμερα η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων & Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας


Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων & Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσπρωτίας
Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση
Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, 7μμ, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας

Εργαζόμενες –οι στα σουπερμάρκετ, τις αποθήκες, τα εμπορικά καταστήματα, στα γραφεία, καθαρίστριες, security, και αλλού
Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου μας απευθύνει κάλεσμα σε όλους να συμμετέχουν μαζικά στη εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση. Η Συνέλευση είναι το βήμα για να ακουστούν δυνατά τα αιτήματα μας, να σμίξουν οι κοινές μας αγωνίες, να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις.
Δυναμώνουμε με την παρουσία και την εγγραφή μας στο Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Θεσπρωτίας, τη συλλογική και οργανωμένη δράση, τη μοναδική διέξοδο στα προβλήματά μας. Βάζουμε εμπόδιο στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, μπαίνουμε μπροστά για να ξεκινήσει η αντεπίθεση για τη ζωή που μας στερούν, τη ζωή που μας αξίζει, για νέες κατακτήσεις.
Μέσα σε συνθήκες πανδημίας με τις μάχες που δώσαμε, αποκαλύψαμε το χαρακτήρα των μέτρων της κυβέρνησης, όπου με νόμους και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου επεδίωξε να διασφαλίσει τα κέρδη των μεγαλοεργοδοτών, αδιαφορώντας για την υγεία και το εισόδημα μας. Συμβάλλαμε να μην περάσει το κλίμα φόβου, μοιρολατρίας, ανοχής και αναμονής.
Το μήνυμα που στείλαμε όλο αυτό το διάστημα ήταν ξεκάθαρο: «Κανένας συνάδελφος μόνος του!» Όσοι συνάδελφοι απευθύνθηκαν στο σωματείο, για να καταγγείλουν τα όσα τραβάνε και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους, έμαθαν τη σημασία του να υπάρχει σωματείο δυνατό, μαζικό, με παρουσία και μέλη σε κάθε χώρο δουλειάς, που παρεμβαίνει και υπερασπίζεται τα δικαιώματα μας, διεκδικεί με κριτήριο τις ανάγκες και τις αγωνίες μας, κόντρα σε κυβέρνηση – εργοδοσία. Όλο το προηγούμενο διάστημα καταφέραμε με τις παρεμβάσεις μας να γίνει γνωστή σε όλους η κατάσταση που επικρατεί μέσα στους χώρους εργασίας μας, να γίνουν γνωστά τα πρωτόκολλα- λάστιχο που εφαρμόστηκαν προς όφελος των μεγαλοεργοδοτών από το 1ο κύμα της πανδημίας μέχρι και σήμερα.

ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ – ΝΑ ΑΝΤΙΠΑΛΕΨΟΥΜΕ
Το απαράδεκτο καθεστώς των νέων ατομικών συμβάσεων ευέλικτης & 6ημερης εργασίας, που αποτελούν εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη, της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, της 10ωρης δουλειάς και των απλήρωτων υπερωριών.
Τα εξαντλητικά και διευρυμένα ωράρια που τσακίζουν τη ζωή. Να απαιτήσουμε σταθερό ωράριο εργασίας, λιγότερες ώρες εργασίας με την κατοχύρωση του 7ωρου- 5ήμερου- 35ωρου, την επαναφορά και κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας, την κατάργηση των «σπαστών».
Τους μισθούς πείνας. Ειδικά αυτές τις ημέρες που η ακρίβεια ροκανίζει τους μισθούς μας, γίνεται όλο και πιο φανερό ότι δεν αρκούν ούτε καν για τα στοιχειώδη, αφού δυσκολευόμαστε να πληρώσουμε το νοίκι, το ρεύμα, τη θέρμανση, τα βασικά είδη διαβίωσης μας. Την ίδια ώρα ακριβοπληρώνουμε για την υγεία, τη μόρφωση των παιδιών μας ενώ υποβαθμίζεται και άλλο το δημόσιο σύστημα υγείας και παιδείας.
Να διεκδικήσουμε την επαναφορά της κλαδικής σύμβασης μας, η οποία καθορίζει το μισθό, τα ωράρια, γενικότερα τους όρους εργασίας με ενιαίο τρόπο για όλους.
Θέλουμε τώρα αυξήσεις στους μισθούς μας, κανείς κάτω από 751 ευρώ – σταθερή δουλειά για όλους. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ για όλους και της αρχής της ευνοϊκότερης Σύμβασης, των τριετιών.
Θέλουμε κοινωνική ασφάλιση για όλους, δημόσια και υποχρεωτική. Λεμέ όχι στο τζογάρισμα των ασφαλιστικών μας εισφορών. Κατάργηση του νόμου Βρούτση/Κατρούγκαλου & Χατζηδάκη, όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
Απαιτούμε τώρα μέτρα για την προστασία της υγείας μας από την πανδημία, αλλά και τις επαγγελματικές ασθένειες που αυξάνονται λόγω των συνθηκών εργασίας. Μαζικά επαναλαμβανομενα δωρεάν test από κλιμακια του ΕΟΔΥ για όλους τους εργαζόμενους. Καμία απόλυση – αναστολή σύμβασης!
Δεν τους χαρίζουμε τη ζωή μας – δεν μπορούμε να ζούμε μέσα στην ανέχεια και την ανασφάλεια, συνεχώς να επιδεινώνονται οι όροι εργασίας και διαβίωσης στο όνομα μιας ανάπτυξης που συνθλίβει τις ανάγκες, ενώ υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ζήσουμε καλύτερα. Δεν ανεχόμαστε τα προκλητικά προνόμια εξασφάλισης των κερδών των εργοδοτών, που εξασφαλίζουν από όλες τις κυβερνήσεις, τους εκατοντάδες νόμους που μας κάνουν ακόμα πιο φθηνούς και ευέλικτους.
Με το σωματείο μας συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία, όπου οι συμβάσεις έχουν ημερομηνία λήξης και οι απολύσεις δίνουν και παίρνουν, στην εργασία μέσω δουλεμπορικών, στη διεύρυνση του ωραρίου 7:00 με 21:30 των Lidl και των άλλων αλυσίδων σουπερμάρκετ, στην «ενδιάμεση βάρδια» στον Σκλαβενίτη.
Βάζουμε στο επίκεντρο τον αγώνα για διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με μείωση του εργάσιμου χρόνου και αυξήσεις στους μισθούς.
Συνεχίζοντας το παράδειγμα των συναδελφων μας διανομέων στην E–FOOD, που μετά από μαζικότατες και με καθολική συμμετοχή κινητοποιήσεις και την αλληλεγγύη όλης της εργατικής τάξης της χώρας μας, ακύρωσαν τα σχεδία και τους εκβιασμούς της εταιρείας, αναγκάζοντας την να μετατρέψει όλες τις συμβάσεις σε αόριστου χρόνου, κάνοντας στην πράξη το νόμο Χατζηδάκη ξεσκονόπανο.
Συνεχίζουμε με εμπιστοσύνη στη δύναμη που έχουμε όταν διεκδικούμε οργανωμένα και συλλογικά , όταν το σωματείο με τα μέλη του είναι μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς. Ενισχύουμε την οργάνωσή μας, με νέες εγγραφές σε κάθε χώρο δουλειάς. Μαζικοποιούμε ακόμα περισσότερο το σωματείο μας, γινόμαστε μέλη και συμμετέχουμε στην εκλογοαπολογιστική μας συνέλευση. Βγαίνουμε πιο δυνατοί, εξοπλισμένοι με θάρρος για τους αγώνες που έρχονται.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να γίνουν τώρα μέλη!
Με συναδελφική ενότητα και αλληλεγγύη διεκδικούμε τα δικαιώματα μας!
Κανένας μόνος του! Όλοι για έναν κι ένας για όλους!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, 7μμ, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας
(Η συμμετοχή στη γενική συνέλευση γίνεται με όλα τα μέτρα προστασίας, μάσκες(διπλή χειρουργική ή FP95), αποστάσεις, αντισηπτικά).
Read More »
Σήμερα η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων & Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας Σήμερα η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων & Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2022 Rating: 5

Συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην Έκθεση Τροφίμων και ποτών (EXPOTROF) ΜΕC Παιανίας

Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2022
Συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην Έκθεση Τροφίμων και ποτών (EXPOTROF) ΜΕC Παιανίας


Η Περιφέρεια Ηπείρου προτίθεται να συμμετάσχει στην Έκθεση Tροφίμων και Ποτών 8η (EXPOTROF) -The Greek Fine Food Exhibition, η οποία θα λάβει χώρα μεταξύ 18-20 Φεβρουαρίου 2022 στο εκθεσιακό κέντρο ΜΕC Παιανίας.

Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία με στόχο την ανάδειξη της ποιότητας και της μοναδικότητας των τοπικών προϊόντων, την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την ενίσχυση της εξωστρέφειας. Παράλληλα κατά την διάρκεια της έκθεσης θα επιτρέπεται και η λιανική πώληση.

Επίσης, στο πλαίσιο της μεγάλης γαστρονομικής εκδήλωσης «Μαγειρεύουμε Ελλάδα» η οποία πραγματοποιείτε κάθε χρόνο με μεγάλη συμμετοχή επώνυμων ΣΕΦ, θα δημιουργηθεί μια live γαστρονομική εκδήλωση αποκλειστικά για τα προϊόντα από τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας που συμμετέχουν στην έκθεση.

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι, λόγω του περιορισμένου αριθμού των θέσεων, να δηλώσουν εγγράφως την πρόθεσή τους να παραστούν, το αργότερο ως τις 15-01-2022 στo e-mail: s.fouki@php.gov.gr. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν στo τηλέφωνο 26510-87151 (κ. Σοφία Φούκη).
Read More »
Συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην Έκθεση Τροφίμων και ποτών (EXPOTROF) ΜΕC Παιανίας Συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην Έκθεση Τροφίμων και ποτών (EXPOTROF) ΜΕC Παιανίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2022 Rating: 5

Εξαφανίστηκαν δύο ανήλικα κορίτσια

Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2022
Εξαφανίστηκαν δύο ανήλικα κορίτσια


Στις 10/01/2022, πρωινές ώρες, εξαφανίστηκε από την περιοχή των Ιωαννίνων, η Μαρία Γ., 14 ετών και η Αλεξάνδρα Π., 17 ετών.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώθηκε εχτές 11/01/2022 για την εξαφάνιση των ανήλικων και άμεσα προέβη στη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους κατόπιν αιτήματος των ανθρώπων που τις φροντίζουν, καθώς συντρέχουν λόγοι που θέτουν την ζωή της σε κίνδυνο.

Η Μαρία Γ., έχει ύψος 1.67 μ., είναι κανονικού βάρους, έχει μαύρα μαλλιά και καστανά μάτια. Την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε μπλε τζιν παντελόνι, μαύρο γιλέκο, μαύρα αθλητικά παπούτσια και λευκό-γκρι φουλάρι.

Η Αλεξάνδρα Π., έχει ύψος 1,62 μ., είναι κανονικού βάρους, έχει καστανά μαλλιά και γαλαζοπράσινα μάτια. Την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε μπλε τζιν παντελόνι, πράσινο φούτερ, πράσινο μπουφάν και ροζ αθλητικά παπούτσια. Κρατούσε ροζ σακίδιο πλάτης με ζωγραφισμένα ονόματα.

Το μεσημέρι της Τρίτης, οι δύο ανήλικες είχαν εντοπιστεί στην Πάτρα στο σπίτι οικείου προσώπου της μεγαλύτερης κοπέλας.

Οι άνθρωποι του Κέντρου Προστασίας είχαν επικοινωνία μαζί τους και είχε κινηθεί η διαδικασία για επιστροφή τους στην πόλη των Ιωαννίνων.

Όμως ξαφνικά κάθε επικοινωνία χάθηκε και τα κορίτσια έχουν πλέον κλειστά τα κινητά τηλέφωνα…

Οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία, παρακαλείται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όλο το 24ωρο, στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις» 116000, σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας αλλά και μέσω της εφαρμογής Missing Alert app οπού υπάρχει ζωντανή ενημέρωση για την εξαφάνιση. Μπορείτε να την κατεβάσετε για Android κινητά εδώ http://bit.ly/missing-alert-android και για Apple κινητά εδώ http://bit.ly/missing-alert-apple

Read More »
Εξαφανίστηκαν δύο ανήλικα κορίτσια Εξαφανίστηκαν δύο ανήλικα κορίτσια Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2022 Rating: 5

Σελίδες