Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν 6 διακινητές και 70 μετανάστες, ανάμεσά τους 21 παιδιά

Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2018

70 μετανάστες, κυρίως οικογένειες με 21 ανήλικα παιδιά, βρέθηκαν να είναι επιβιβασμένοι σε σκάφος που εντόπισε το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας τα ξημερώματα, μετά από συντονισμένη επιχείρηση στην παραλία Αϊ Γιαννάκη στην Πάργα.

Η επιχείρηση στήθηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, σε συνεργασία με τα λιμεναρχεία Πρέβεζας και Κέρκυρας και σε αυτή συμμετείχαν δύο πλωτά σκάφη καθώς και δυνάμεις του λιμενικού από την ξηρά.

Συνελήφθησαν 6 αλλοδαποί διακινητές ενώ κατασχέθηκαν ένα πλωτό σκάφος με Ουκρανική σημαία καθώς και ένα φορτηγό αυτοκίνητο με το οποίο μεταφέρθηκαν στοιβαγμένοι οι μετανάστες από περιοχή της Αττικής.

Όλοι έχουν μεταφερθεί και κρατούνται στο Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας ενώ θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρέβεζας.Read More »
Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν 6 διακινητές και 70 μετανάστες, ανάμεσά τους 21 παιδιά Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν 6 διακινητές και 70 μετανάστες, ανάμεσά τους 21 παιδιά Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2018 Rating: 5

Δικό τους δίκτυο καταγραφής σεισμών δημιουργούν 13 σχολεία - Ανάμεσά τους και το 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2018

Το δικό τους δίκτυο καταγραφής της σεισμικής δραστηριότητας έχουν δημιουργήσει στην επικράτεια 13 σχολεία, τα οποία έχουν κατασκευάσει αυτοσχέδιους σεισμογράφους, που εποπτεύονται μέσω κεντρικού υπολογιστή από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το Ινστιτούτο παρακολουθεί τις καταγραφές του σχολικού δικτύου, λαμβάνει τις πληροφορίες που στέλνουν οι σεισμογράφοι τους και, σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Αγωγή, υποστηρίζει την εκπαιδευτική διαδικασία γύρω από την έρευνα για τους σεισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό προκήρυξε για δεύτερη συνεχή χρονιά τον διαγωνισμό «Φτιάξε τον δικό σου σεισμογράφο», σε γυμνάσια και λύκεια της χώρας, όπου οι ενδιαφερόμενες σχολικές ομάδες θα μπορούν να υποβάλουν την εργασία τους προς αξιολόγηση από ομάδα επιστημόνων και εκπαιδευτικών μέχρι τις 23 Μαρτίου. Έπειτα από τη διαδικασία της κρίσης, θα επιλεγούν οι δέκα καλύτερες εργασίες, ενώ οι σχολικές ομάδες θα βραβευθούν σε εκδήλωση που θα γίνει στο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival, στις 27 Απριλίου.

Για την αξιολόγηση των εργασιών λαμβάνεται υπόψη η ποιότητα, η επιστημονική ορθότητα, η παροχή πολλαπλών μέσων αναπαράστασης (οπτικοακουστικό υλικό), η ανάπτυξη δεξιοτήτων (διερευνητική μάθηση, επίλυση προβλημάτων, δημιουργικότητα) και η αντίληψη πολιτικής προστασίας από τους μαθητές για την αντιμετώπιση και πρόληψη των επιπτώσεων των σεισμών στη χώρα.

«Δεχόμαστε την πρωτοτυπία και οποιαδήποτε πρόταση στη δημιουργία σεισμογράφων, που να μπορούν να καταγράφουν την δραστηριότητα. Για παράδειγμα το Ειδικό Λύκειο Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης, είχε αναπτύξει πέρσι έναν σεισμογράφο χρησιμοποιώντας τα ακουστικά τους και συγκεκριμένα το ηχείο τους για να "ακούν" τους σεισμούς. Το 1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής, κατασκεύασε έναν πολύ προχωρημένο σεισμογράφο, που χρησιμοποιούσε έναν σύνθετο κώδικα και arduino (σ.σ. μικροελεγκτή μονής πλακέτας). Άλλο σχολείο έφτιαξε έναν απλό ξύλινο σεισμογράφο. Η προσπάθειά μας είναι να ενημερώσουμε τις τοπικές κοινωνίες για το φαινόμενο του σεισμού και το σχολείο είναι ένας κόμβος ενημέρωσης, ενώ η μάθηση λειτουργεί ως εργαλείο για την επιστημονική σκέψη» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο υπεύθυνος έρευνας και ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής, Σοφοκλής Σωτηρίου.Ο διαγωνισμός υλοποιήθηκε για πρώτη φορά πέρσι –με 50 συμμετοχές σχολείων- στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "Schools study earthquakes" του ευρωπαϊκού έργου "Arc of Inquiry", το οποίο ωστόσο έχει ολοκληρωθεί, ενώ φέτος συνεχίζεται στην Ελλάδα υπό τον συντονισμό του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Αγωγή.


Καταγραφές σεισμών από την Ελλάδα μέχρι την Β. Κορέα
Το σχολικό δίκτυο λειτούργησε πιλοτικά το 2016 με τους σεισμογράφους των σχολείων: Ελληνογερμανική Αγωγή (Παλλήνη), Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, Δημόσιο Ειδικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας, 2ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης, Λύκειο Αυλωναρίου Εύβοιας, Γυμνάσιο Αγνάντων Άρτας, Λύκειο Αργοστολίου. 
Στη συνέχεια το εμπλουτίστηκε με περισσότερους σεισμογράφους σχολείων που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό και οι οποίοι λειτουργούν όλο το 24ωρο.Το σχολικό δίκτυο έχει καταγράψει τους πρόσφατους σεισμούς στην Αθήνα και στο Κιλκίς, εντοπίζοντας με ακρίβεια το μέγεθος και το επίκεντρό τους, όπως και άλλους σεισμούς στην επικράτεια, αλλά επίσης σεισμούς στην Τουρκία, το Μαυροβούνιο, το Ιράν, τη Ρωσία, ακόμη και μία πυρηνική δοκιμή στη Β. Κορέα.

«Οι μαθητές, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, συλλέγουν, αναλύουν και επεξεργάζονται σημαντικές παραμέτρους της σεισμικής δόνησης όπως τον τόπο και τον χρόνο στον οποίο έγινε ο σεισμός, τον υπολογισμό του μεγέθους του και τον εντοπισμό του επικέντρου του. Η δράση στοχεύει στη μελέτη της σεισμικής δραστηριότητας, με μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσω της διδασκαλίας στην τάξη και προτείνει παιδαγωγικές πρακτικές, οι οποίες βασίζονται πάνω σε μεθόδους έρευνας που είναι πιο αποτελεσματικές για την επίτευξη της μάθησης» ανέφερε ο κ. Σωτηρίου.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο επιδιώκει τη διεύρυνση του σχολικού δικτύου σεισμογράφων στην Ελλάδα και σε γειτονικές χώρες, ενώ έχει εγκαταστήσει και δικούς της σεισμογράφους, εφτά σε ελληνικά σχολεία, δύο σε σχολεία της Τουρκίας, έναν στην Κύπρο, έναν στη Βουλγαρία και δύο στη Νάπολη της Ιταλίας, οι οποίοι επίσης συνδέονται με το δίκτυό του και στέλνουν τις πληροφορίες των καταγραφών τους.


 
Read More »
Δικό τους δίκτυο καταγραφής σεισμών δημιουργούν 13 σχολεία - Ανάμεσά τους και το 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας Δικό τους δίκτυο καταγραφής σεισμών δημιουργούν 13 σχολεία - Ανάμεσά τους και το 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Πρόσκληση σε Ημερίδα με θέμα “Εξωστρέφεια και Επιχειρείν”

Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2018


Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου διοργανώνει ημερίδα με την υποστήριξη του Δήμου Ηγουμενίτσας, του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας και του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας με θέμα: "Εξωστρέφεια και Επιχειρείν". 
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιανουαρίου 2018 στο συνεδριακό κέντρο του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα. Θέματα όπως η εξωστρέφεια, η προώθηση προϊόντων σε αγορές του εξωτερικού, η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα, οι στρατηγικές συμμαχίες, η μεταφορά προϊόντων και η διείσδυση σε αγορές του εξωτερικού θα αναπτυχθούν από εκπροσώπους φορέων, οργανισμών και επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής όπως ο Δήμος Ηγουμενίτσας, το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., η Ζυθοποιία Ηπείρου Ε.Π.Ε., Κερκυραϊκή Ζυθοποιία, Πτηνοτροφική Ιωαννίνων Α.Ε. η Agroparago κ.α.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10:00 και είναι ανοιχτή στο κοινό. 
Προσκαλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους να μας τιμήσουν με την παρουσία τους και να αποτελέσει η ημερίδα αυτή ένα φόρουμ συζήτησης, ανταλλαγής απόψεων αλλά και ενημέρωσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας από οργανισμούς, επιχειρήσεις και φορείς με εμπειρία σε εξωστρεφείς επιχειρηματικές δραστηριότητες.


Read More »
Ηγουμενίτσα: Πρόσκληση σε Ημερίδα με θέμα “Εξωστρέφεια και Επιχειρείν” Ηγουμενίτσα: Πρόσκληση σε Ημερίδα με θέμα “Εξωστρέφεια και Επιχειρείν” Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2018 Rating: 5

Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου η κοπή της πίτας του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας

Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2018

Ο πρόεδρος κ. Αλέξανδρος Πάσχος, η Διοικητική Επιτροπή και το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, σας προσκαλούν στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, με την ευκαιρία του Νέου Έτους, στην Ηγουμενίτσα, στο Πνευματικό Κέντρο "ΠΑΝΘΕΟΝ", την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 11.00


Read More »
Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου η κοπή της πίτας του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου η κοπή της πίτας του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2018 Rating: 5

Θεσπρωτία: Ξεκίνησε η "απόβαση" των Ιταλών κυνηγών

Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2018

Όπως συστηματικά συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, ξεκίνησε και φέτος η "απόβαση" των Ιταλών στους κυνηγότοπους της Ηπείρου, κυρίως της Θεσπρωτίας.

Ήδη αρκετοί είναι αυτοί που έχουν καταφτάσει σε περιοχές της Θεσπρωτίας όπου κυνηγούν κυρίως πουλιά και σύμφωνα με κατοίκους των περιοχών αυτών, πυροβολούν σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια τους, ενώ δεν σέβονται και καταπατούν τις περιουσίες τους, προκαλώντας συνήθως ζημιές στις περιφράξεις των χωραφιών τους.

Τα Ιταλικά κυνηγετικά site είναι αυτή τη στιγμή γεμάτα από αγγελίες, που καλούν όσους Ιταλούς ενδιαφέρονται, να αποβιβασθούν στην ελληνική ακτή και να κυνηγήσουν στην Ήπειρο, στα Τρίκαλα, στη Μακεδονία και αλλού.

Στο παρελθόν υπήρξαν και καταγγελίες για πυροβολισμό εναντίον κατοίκου που διαμαρτυρήθηκε, από Ιταλούς κυνηγούς.

Το 2014 στο λιμάνι του Μπρίντεζι, εντοπίστηκαν κυνηγοί οι οποίοι είχαν μαζί τους ως «λάφυρο» εκατό τρυγόνια

Το "πάρτι" των Ιταλών κυνηγών στην Ήπειρο έχει ξεκινήσει εδώ και πέντε χρόνια και παρότι το πρόβλημα έχει αναδειχθεί πολλές φορές, κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί για την προστασία τόσο της πανίδας της περιοχής όσο και των περιουσιών των κατοίκων. Read More »
Θεσπρωτία: Ξεκίνησε η "απόβαση" των Ιταλών κυνηγών Θεσπρωτία: Ξεκίνησε η "απόβαση" των Ιταλών κυνηγών Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2018 Rating: 5

Δρομολογήθηκε λύση για το "θανατηφόρο" κόμβο της Πλαταριάς

Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2018Στον κόμβο της Πλαταριάς έχουν συμβεί πολλά ατυχήματα και δυστυχήματα. 
Και καραδοκεί ανά πάσα στιγμή ο κίνδυνος. 
Ακόμη παρεμβάσεις χρειάζονται στην τουριστική οδό, με πολύ αυξημένη κίνηση, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, Πλαταριάς-Συβότων. 
Κάτι έπρεπε να γίνει. 
Και αποφασίστηκε να δρονολογηθεί έργο, γιατί ήταν χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής. 
Προς το παρόν το έργο είναι σε διαδικαστικό στάδιο. 
Ειδικότερα συγκροτήθηκε και ορίστηκαν τα μέλη της Επιτροπής Διαγωνισμού για την ανάθεση της μελέτης της περιφερειακής ενότητας Θεσπρωτίας. 
Το έργο έχει τον τίτλο «Μελέτη κυκλικού κόμβου Πλαταριάς και τμήματος οδού Πλαταριάς-Συβότων". 
Στη συνέχεια θα κοστολογηθεί και θα δημοπρατηθεί. 
Ελπίζουμε να εξελιχθούν σύντομα αυτές οι διαδικασίες, γιατί έχει επείγοντα χαρακτήρα η υλοποίηση του έργου. 


 
Read More »
Δρομολογήθηκε λύση για το "θανατηφόρο" κόμβο της Πλαταριάς  Δρομολογήθηκε λύση για το "θανατηφόρο" κόμβο της Πλαταριάς Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2018 Rating: 5

Επίσκεψη του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Άρη Ξενόφου στον Ο.Λ.ΗΓ. (+ΒΙΝΤΕΟ)

Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2018


Την Παρασκευή 19/01/2018, ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Άρης Ξενόφος συνοδευόμενος από τον κ. Αθανάσιο Λιάγκο εκπρόσωπο του ΤΑΙΠΕΔ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Τον κ. Ξενόφο, υποδέχθηκε στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ανδρέας Νταής. Ακολούθησε συζήτηση για θέματα που αφορούν τις δράσεις που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στο Λιμένα Ηγουμενίτσας, καθώς και για τα μελλοντικά σχέδια.

Ο κ. Νταής ενημέρωσε σχετικά με την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους των εργασιών της Β’ Φάσης και τη λειτουργία αυτών, καθώς και τα αποτελέσματα διαχείρισης των τελευταίων ετών. Τόνισε παράλληλα, ότι συνεχίζεται απρόσκοπτα η υλοποίησης των έργων της Γ1 φάσης που αφορά το εμπορικό τμήμα του λιμένα. Σχετικά με το θέμα του Επιχειρηματικού Πάρκου (Εμπορευματικού Κέντρου) Ηγουμενίτσας, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την πορεία του έργου Adri-up, καθώς και τα επόμενα βήματα. Συζητήθηκε επίσης, το θέμα της Χερσαίας Ζώνης. Τέλος ο κ. Νταής ενημέρωσε για τις δράσεις στον τομέα της κρουαζιέρας, τις προοπτικές που προσδίδουν τα έργα που προστέθηκαν στο δυναμικό του λιμένα και οι κινήσεις του Οργανισμού για την ανάπτυξη του τουριστικού λιμένα με την προώθηση ενεργειών για την ανάπτυξη του δικτύου Μαρινών σε Ηγουμενίτσα, Πλαταριά και Σύβοτα.

Ο κ. Ξενόφος κατά την παρουσία του στην Ηγουμενίτσα, επισκέφτηκε τους Επιβατικούς Σταθμούς Τ1 και Τ2 και στους χερσαίους και λιμενικούς χώρους του Λιμένα Ηγουμενίτσας, καθώς και στους χώρους δικαιοδοσίας του Οργανισμού Λιμένος στην Πλαταριά και τα Σύβοτα. 


 
 
Read More »
Επίσκεψη του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Άρη Ξενόφου στον Ο.Λ.ΗΓ. (+ΒΙΝΤΕΟ) Επίσκεψη του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Άρη Ξενόφου στον Ο.Λ.ΗΓ. (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2018 Rating: 5

Το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας απέτρεψε ιστιοφόρο με παράτυπους μετανάστες να πλεύσει για Ιταλία

Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2018


 
Όλο το βράδυ ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση του Λιμενικού της Ηγουμενίτσας σε παραλία της Πάργας μετά τον εντοπισμό ιστιοφόρου σκάφους το οποίο επρόκειτο να μεταφέρει δεκάδες παράτυπους μετανάστες από τις ηπειρωτικές ακτές στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στην παραλία του Αϊ Γιαννάκη στην Πάργα με φορτηγό από την Αθήνα .

Οι κινήσεις του διακινητών έγιναν αντιληπτές από τους λιμενικούς οι οποίοι απέτρεψαν την μεταφορά των παράτυπων μεταναστών.  
Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 50 περίπου λαθρομετανάστες. 
Ενώ, τόσο το σκάφος όπου είχαν επιβιβαστεί όσο και το φορτηγό που τους μετέφερε από Αθήνα έχουν κατασχεθεί από τις δυνάμεις του Λιμεναρχείου. 


 
Read More »
Το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας απέτρεψε ιστιοφόρο με παράτυπους μετανάστες να πλεύσει για Ιταλία Το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας απέτρεψε ιστιοφόρο με παράτυπους μετανάστες να πλεύσει για Ιταλία Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2018 Rating: 5

Σελίδες