Οι Έλληνες σεφ επιλέγουν να σερβίρουν τις δημιουργίες τους στα πιάτα της Θεσπρωτής Αντιγόνης Οικονομίδου

Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021
Οι Έλληνες σεφ επιλέγουν να σερβίρουν τις δημιουργίες τους στα πιάτα της Θεσπρωτής Αντιγόνης ΟικονομίδουΤα πιάτα της νεαρής interior designer και σχεδιάστριας κεραμικών ειδών, έχουν μπει στα εστιατόρια που αλλάζουν τον γαστρονομικό χάρτη της χώρας. Η ίδια μιλά στην Popaganda για το πως συνδυάζει την αγάπη της για την κεραμική και την γαστρονομία.

Η ίδια δεν αποκαλεί τον εαυτό της κεραμίστρια, καθώς θεωρεί ότι απέχει πολύ από αυτό, μιας και «η κεραμική είναι μια πολύ δύσκολη τέχνη, την οποία πρέπει να την μελετήσεις σε βάθος και για χρόνια για να φτάσεις σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο γνώσεων». Παρόλα αυτά όμως, οι δημιουργίες της Αντιγόνης Οικονομίδου έχουν καταφέρει να φιλοξενήσουν μερικά από τα πιο νόστιμα πιάτα μεγάλων Ελλήνων σεφ. Μπορεί η κύρια ασχολία της να είναι το interior design, εκείνη όμως σχεδίαζε πάντα και απολάμβανε ιδιαίτερα να φτιάχτει πράγματα με τα χέρια.

«Η κεραμική μπήκε πολύ συνειδητά και στοχευμένα στη ζωή μου, όταν αποφάσισα να σχεδιάσω πιάτα και σκέφτηκα ότι πρέπει να μπορώ να υλοποιώ αυτό που έχω σχεδιάσει». Τα πιάτα προέκυψαν από την αγάπη της για την γαστρονομία αλλά και την πεποίθηση της πως όταν γεύεσαι κάτι, εκτός από την γεύση λειτουργούν και οι υπόλοιπες αισθήσεις. «Στόχος είναι τα σκεύη να βελτιώνουν την εμπειρία του φαγητού. Είτε τρως μια pasta fresca σε ένα χωριό της Ιταλίας μέσα σε ένα pasta bowl, που μπορείς να το κρατάς με το ένα σου χέρι και να έχει την απλότητα και την φυσικότητα του περιβάλλοντος που στέκεσαι, είτε τρως ένα degustation menu σε ένα Γαλλικό εστιατόριο, όπου τα σκεύη πρέπει να αφήσουν την πολυπλοκότητα του πιάτου να φανεί, αλλά ταυτόχρονα να το πλαισιώσουν διακριτικά και κομψά», λέει χαρακτηριστικά η ίδια.


Τα σχέδια της Αντιγόνης Οικονομίδου δεν άργησαν να αποκτήσουν θαυμαστές, μερικοί εκ των οποίων είναι καταξιωμένοι σεφ, οι οποίοι φαντάστηκαν τις δημιουργίες τους σερβιρισμένες μέσα στα πιάτα της. Ένα από τα πρώτα πιάτα που έφτιαξε ήταν για το degustation menu που δημιούργησε ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης για το CTC. «Είναι ένα φλατ πιάτο στο χρώμα της άμμου. Το έχω ξαναπεί και παλιότερα και παρότι από τότε έχω κάνει πολλά ακόμα σχέδια, παραμένει το αγαπημένο μου». Μερικοί από τους σεφ που έχουν σερβίρει τις δημιουργίες τους στα πιάτα της, είναι ο Παντελής Ζαρταλούδης στο Hams&Clams, ο Γκίκας Ξενάκης στο Aleria, αλλά και ο Άνταμ Κοντοβάς στο εστιατόριο Alali του Astarte Suites στην Σαντορίνη. Η ίδια προτιμά να παίζει με απλές φόρμες και δίνει έμφαση στις λεπτομέρειες, αλλά και στην εργονομία του σκεύους. Παίζει κυρίως με ματ και σατινέ υφές σε γήινους και ανοιχτόχρωμους τόνους, ενώ σπάνια θα χρησιμοποιήσει έντονα και γυαλιστερά φινιρίσματα. «Προσαρμόζομαι όμως στο κάθε concept και αν χρειαστεί να βγω έξω από τα νερά μου το κάνω. Πάντα όμως με τρόπο που με αντιπροσωπεύει και ταιριάζει και στην δική μου αισθητική», εξηγεί.


Όσο για την διαδικασία παραγωγής και την επιλογή των σχεδίων, αυτή ξεκινά πάντα με ένα λευκό χαρτί. «Συνήθως η δημιουργία ενός σκεύους είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων και το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας που οι βασικοί παράμετροι είναι το μενού, οι ανάγκες που έχει ο σεφ για το πιάτο του, η ατμόσφαιρα του εστιατορίου, ακόμα και η γεωγραφική του θέση. Οι σεφ και οι εστιάτορες μου δίνουν μια κατεύθυνση και από εκεί και πέρα προτείνω, αλλάζουμε, δοκιμάζουμε, μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι πολύ ωραία η διαδικασία της αναζήτησης μέχρι το τελικό αποτέλεσμα». Ο σχεδιασμός και η τελική επιλογή χρωμάτων και υλικών όμως, είναι αποκλειστικά δική της υπόθεση. «Υπάρχουν ευτυχώς, πολύ σημαντικοί και έμπειροι συνεργάτες, όπως ο Φώτης Αλεξόπουλος, ένας εξαιρετικά έμπειρος αγγειοπλάστης, που αναλαμβάνουν κομμάτια της παραγωγής, ώστε να μπορεί να βγει η δουλειά στους χρόνους και στην ποιότητα που επιθυμώ».


Στην ερώτηση για τον αν συνδυάζεται εύκολα το interior design με την κεραμική απαντά πως μάλλον όχι. «Δεν είναι εύκολο. Το interior design φαντάζει όμορφο αλλά είναι σκληρό. Τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας πρέπει να είσαι στις 7 το πρωί στο εργοτάξιο πριν μπεις στο γραφείο και ξεκινήσεις να σχεδιάζεις, να κάνεις συναντήσεις και ταυτόχρονα να ενημερώνεσαι για ό, τι καινούργιο εμφανίζεται, να επισκέπτεσαι καταστήματα, εκθέσεις, να κρατάς τον εαυτό σου ενημερωμένο. Το ίδιο ισχύει και για την κεραμική. Είναι κάτι πολύ επίπονο για το σώμα, όσοι ασχολούνται το γνωρίζουν πολύ καλά. Και εδώ μπορεί όλα να φαίνονται όμορφα, αλλά κρύβουν από πίσω τους ατελείωτες ώρες μέσα στη λάσπη, ατελείωτες ώρες υάλωσης και στιγμές αποτυχίας. Επίσης και τα δύο, ως ελευθέρια επαγγέλματα, έχουν πάνω τους τη δυσκολία της ελεύθερης αγοράς και της αναγκαιότητας να κρατάς τους πελάτες σου ευχαριστημένους και ικανοποιημένους». Λέει χαρακτηριστικά πως συνήθως αφιερώνει μία ή δύο ημέρες της εβδομάδας εξ ολοκλήρου στην παραγωγή κεραμικών και τις υπόλοιπες ασχολείται με το interior. «Τα συνδυάζω με έναν μαγικό τρόπο που λέγεται αγάπη. Παρά τις δυσκολίες που προφανώς υπάρχουν και θα υπάρχουν, απολαμβάνω αυτό που κάνω».


Όσο για το ιδανικό σκηνικό, στο οποίο θα μπορούσε να απολαύσει κάποιος ένα γεύμα μέσα στα πιάτα που δημιουργεί η Αντιγόνη Οικονομίδου, αυτό έχει σίγουρα ήλιο. «Είτε στέκεσαι σε έναν μεσογειακό κήπο κάτω από δέντρα με δέσμες φωτός να χτυπάνε πάνω τους, είτε δίπλα στη θάλασσα, σε ένα τραπέζι πάνω στην άμμο με το φως δυνατό και εκτυφλωτικό. Σημαντικό στοιχείο στα πιάτα μου είναι οι υφές. Συνήθως ματ ή σατινέ και σε συνδυασμό με την φυσική υφή του πηλού. Το φως αποτελεί έναν πολύ καθοριστικό παράγοντα στο πόσο διαφορετικά τα αντιλαμβάνεται κάποιος ανάλογα με την ένταση του. Είναι αυτό το παιχνίδι φωτός και σκιάς που τα αλλάζει όλα».


Η κεραμική είναι μια τέχνη που μετρά χιλιάδες χρόνια και κατάφερε από πολύ νωρίς, εκτός από αισθητικό χαρακτήρα να αποκτήσει και χρηστικό, εισχωρώντας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε κάθε σπίτι. Αυτό είναι κάτι που και η Αντιγόνη Οικονομίδου αντιλαμβάνεται πλήρως, καθώς εκτός από πιάτα, δημιουργεί και άλλα χρηστικά αντικείμενα, ενώ πολύ σύντομα θα έχει έτοιμη μια όμορφη συλλογή απο σκεύη για το σπίτι, τα οποία θα διατεθούν προς λιανική πώληση μέσω του e-shop και του showroom της που βρίσκεται στο Κολωνάκι.

Studio: Δεινοκράτους 10, Κολωνάκι
Επικοινωνία: a.economidou@gmail.com
Read More »
Οι Έλληνες σεφ επιλέγουν να σερβίρουν τις δημιουργίες τους στα πιάτα της Θεσπρωτής Αντιγόνης Οικονομίδου Οι Έλληνες σεφ επιλέγουν να σερβίρουν τις δημιουργίες τους στα πιάτα της Θεσπρωτής Αντιγόνης Οικονομίδου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021 Rating: 5

Έφυγε από την ζωή ο πρ. δήμαρχος Παραμυθιάς Αριστοτέλης Φούρκας

Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021
Έφυγε από την ζωή ο πρ. δήμαρχος Παραμυθιάς Αριστοτέλης Φούρκας


Έφυγε από την ζωή το απόγευμα της Πέμπτης σε ηλικία 94 ετών, ο πρ. δήμαρχος Παραμυθιάς Αριστοτέλης Φούρκας.

Ο αείμνηστος Αριστοτέλης Φούρκας γεννήθηκε στη Παραμυθιά στις 8 Νοεμβρίου του 1927 και αποφοίτησε από την Ζωσιμαία σχολή Ιωάννινων. Επαγγελματικά ασχολήθηκε με το εμπόριο και τον τουρισμό.

Δήμαρχος Παραμυθιάς διατέλεσε 2 θητείες, η πρώτη την διετία 1973-1974 και η δεύτερη την τετραετία 1978-1982. Απο το 1975 μέχρι το 1978, ήταν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αριστοτέλης Φούρκας ήταν ο πρώτος πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Σούλι Παραμυθιάς και μάλιστα υπηρέτησε από αυτή την θέση το τοπικό ποδόσφαιρο επι 20 χρόνια. Το 2018 για την προσφορά του, τιμήθηκε απο την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας.

Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 το μεσημέρι της Παρασκευής στο 1ο κοιμητήριο Παραμυθιάς στον Ι.Ν κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Read More »
Έφυγε από την ζωή ο πρ. δήμαρχος Παραμυθιάς Αριστοτέλης Φούρκας Έφυγε από την ζωή ο πρ. δήμαρχος Παραμυθιάς Αριστοτέλης Φούρκας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021 Rating: 5

Συλλυπητήρια από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας για την απώλεια συναδέλφου

Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021
Συλλυπητήρια από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας για την απώλεια συναδέλφου Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια του συναδέλφου μας Μπαλαούρα Νικόλαου, μετά από διαρκή μάχη με την επάρατη νόσο.
Ενός άξιου συναδέλφου που τον θυμόμαστε για την προσφορά του στην Υπηρεσία μας και στην κοινωνία. Ο Θεός ας τον αναπαύσει.
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.
Read More »
Συλλυπητήρια από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας για την απώλεια συναδέλφου Συλλυπητήρια από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας για την απώλεια συναδέλφου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021 Rating: 5

3.491 νέα κρούσματα | 67 νέοι θάνατοι και 755 διασωληνωμένοι

Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021
3.491 νέα κρούσματα | 67 νέοι θάνατοι και 755 διασωληνωμένοι Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.491, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 267.172 (ημερήσια μεταβολή +1.3%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 98 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.927 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 67, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.160 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 755 (64.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.717 ασθενείς. Οι εισαγωγές2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 561 (ημερήσια μεταβολή +17.12%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 448 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).
Read More »
3.491 νέα κρούσματα | 67 νέοι θάνατοι και 755 διασωληνωμένοι 3.491 νέα κρούσματα | 67 νέοι θάνατοι και 755 διασωληνωμένοι Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021 Rating: 5

58 νέα κρούσματα στην Ήπειρο

Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021
58 νέα κρούσματα στην Ήπειρο

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων

ΠΕ Άρτας 13
ΠΕ Θεσπρωτίας 4
ΠΕ Ιωαννίνων 39
ΠΕ Πρέβεζας 2Read More »
58 νέα κρούσματα στην Ήπειρο 58 νέα κρούσματα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021 Rating: 5

Ανασυγκρότηση Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ) Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021
Ανασυγκρότηση Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ) ΘεσπρωτίαςΑνασυγκροτούμε το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Δ.Ε) Θεσπρωτίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 123 του Ν.4763/2020 «Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 254/τ.Α ́/21-12-2020), ως εξής:

Ορίζουμε:

1. Πρόεδρο του Συμβουλίου τον κ. Κοσιώρη Ευάγγελο του Σταύρου, εκπ/κό κλάδου ΠΕ84, Δ/ντή της Δ/νσης Δ.Ε. Θεσπρωτίας, με αναπληρωτή του τον κ. Πασχοδήμα Γεώργιο του Θεοδώρου, εκπ/κό κλάδου ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής και Προϊστάμενο του Τμήματος Ε ́ Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας.

2. Τακτικό μέλος και Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου την κ. Γκότοβου Δήμητρα του Ιωάννη, εκπ/κό κλάδου ΠΕ86, Διευθύντρια του ΓΕΛ Φιλιατών, με αναπληρώτριά της την κ. Δεβλέτογλου Μαριάνα του Νικολάου, εκπ/κό κλάδου ΠΕ06, Διευθύντρια του Εσπερινού Γυμνασίου Ηγουμενίτσας.

3. Τακτικό μέλος του Συμβουλίου τον κ. Σιούτη Λάμπρο του Κωνσταντίνου, εκπ/κό κλάδου ΠΕ 01, Διευθυντή του Γ/σίου Πλαταριάς, με αναπληρωτή του τον κ. Μητσιώνη Βασίλειο του Κωνσταντίνου, εκπ/κό κλάδου ΠΕ86, Διευθυντή του 3ου Γ/σίου Ηγουμενίτσας.

4. Τακτικό μέλος του Συμβουλίου την κ. Τσιάτσιου Ιλιάνα του Ιωάννη, εκπ/κό κλάδου ΠΕ86, του 1ου ΕΠΑΛ Φιλιατών, με αναπληρωτή της τον κ. Αρβανίτη Ιωάννη του Ευαγγέλου, Διευθυντή του 2ου Γ/σίου Ηγουμενίτσας.

5. Τακτικό μέλος του Συμβουλίου την κ. Κοτσώνη Αλεξάνδρα του Μιχαήλ, εκπ/κό κλάδου ΠΕ02, του 1ου ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας, με αναπληρωτή της τον κ. Παπαδόπουλο Παναγιώτη του Χρήστου, εκπ/κό κλάδου ΠΕ86, του 2ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας.

Γραμματέα του Συμβουλίου ορίζουμε τον κ. Γρηγορίου Σπυρίδωνα του Μιχαήλ, κλάδου ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων, Προϊσταμένου του Τμήματος Γ’ Προσωπικού της Δ.Δ.Ε. Θεσπρωτίας, με αναπληρώτριά του την κ. Σακαρέλη Ελπινίκη του Θεοδώρου, κλάδου ΠΕ Διοικητικός – Οικονομικός, Προϊσταμένη του Τμήματος Α’ Διοικητικού της Δ. Δ.Ε. Θεσπρωτίας.

Η θητεία των ως άνω τακτικών και αναπληρωματικών μελών του συμβουλίου λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022.
Read More »
Ανασυγκρότηση Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ) Θεσπρωτίας Ανασυγκρότηση Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ) Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021 Rating: 5

Β. Γιόγιακας: Με 2 νέα οχήματα συνεχίζεται η ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021
Β. Γιόγιακας: Με 2 νέα οχήματα συνεχίζεται η ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης ΘεσπρωτίαςΜε 2 νέα καινούργια περιπολικά αυτοκίνητα τύπου pick-up (αγροτικά) εφοδιάζεται η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας.
Η ενίσχυση αυτή έρχεται σε συνέχεια της παραλαβής 14 νέων υπηρεσιακών οχημάτων από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον περασμένο Δεκέμβριο που, μαζί με τα 11 οχήματα μέσω της Περιφέρειας Ηπείρου και τα 7 οχήματα και τις 2 μοτοσικλέτες από κατασχέσεις, έχουν αναβαθμίσει τον στόλο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας σε έναν από τους πιο σύγχρονους στη χώρα.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξοπλιστική ενίσχυση της αστυνομίας στην ιστορία της Θεσπρωτίας, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια της παραμεθόριας περιοχής μας, για το αίσθημα ασφάλειας των συμπολιτών μας και για την άσκηση των καθηκόντων των αστυνομικών μας», δήλωσε ο Βασίλης Γιόγιακας.
Read More »
Β. Γιόγιακας: Με 2 νέα οχήματα συνεχίζεται η ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας Β. Γιόγιακας: Με 2 νέα οχήματα συνεχίζεται η ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021 Rating: 5

Να μην φορολογηθούν τα αναδρομικά ζητούν οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021
Να μην φορολογηθούν τα αναδρομικά ζητούν οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ ΘεσπρωτίαςΝα μην φορολογηθούν τα αναδρομικά που εισέπραξαν τον Οκτώβριο του 2020 1.100.000 συνταξιούχοι ή οι κληρονόμοι τους για την περίοδο Ιούνη 2015 – Μάη 2016 ζητά η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των έντεκα πανελλαδικά συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων με υπόμνημά της πρός τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, το οποίο κοινοποιεί και πρός τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Ο διπλός «κόφτης» στα αναδρομικά επιβλήθηκε με την απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή για τον «τύπο και το περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων για το φορολογικό έτος 2020» (ΦΕΚ Β’ 797/1.3.2021) . Αντί δηλαδή η κυβέρνηση να καταβάλλει τα αναδρομικά έντοκα και αφορολόγητα, τα φορολογεί και μάλιστα διπλά και πιο συγκεκριμένα:
α) ως φορολογητέο εισόδημα από συντάξεις με συντελεστή 22-42% για το 2015 και με συντελεστή 22-45% για το 2016 και
β) ως Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης με συντελεστή 2-8% για το 2015 και με συντελεστή 2,2-10% για το 2016.
Συνέπεια αυτής της διπλής άγριας φορολόγησης των αναδρομικών θα είναι οι περισσότεροι συνταξιούχοι ή οι κληρονόμοι τους να επιστρέψουν τα μισά στο κράτος!

Το υπόμνημα, με ημερομηνία 24.3.2021, της ΣΕΑ των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΟΣΕΑ-ΕΤΕΑΕΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ έχει ως εξής:

«Κύριε υπουργέ,
Οι συνταξιούχοι την τελευταία 10ετία με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από όλες τις Κυβερνήσεις δέχθηκαν πολύ μεγάλες περικοπές στις συντάξιμες αποδοχές τους. Το συνολικό τίμημα αυτών των περικοπών που συνεχίζονται υπολογίζεται γύρω στα 8 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο. Σε όλη αυτή την καταστρεπτική πορεία οι συνταξιούχοι με τους αγώνες τους κατάφεραν να αποκρούσουν ορισμένα μέτρα ακόμη πιο καταστροφικά που οι κυβερνήσεις σκόπευαν να εφαρμόσουν, όπως την προσωπική διαφορά για τους συνταξιούχους που έλαβαν την σύνταξή τους πριν την ψήφιση του νόμου 4387/16.
Μετά την απόφαση του ΣτΕ όπου οι νόμοι 4051και 4093/12 κρίθηκαν αντισυνταγματικοί αλλά μόνο για το 11μηνο (Ιούνης 2015, Μάης 2016), η Κυβέρνηση υπολόγισε ότι το καταβληθέν ποσό ανέρχεται συνολικά σε 4δισ. για όλους τους συνταξιούχους για τις περικοπές στα δώρα, τις κύριες και επικουρικές τους συντάξεις. Αυτή την απόφαση η Κυβέρνηση την εφάρμοσε κουτσουρεμένη με πολιτική απόφασή της. Με βάση αυτή την απαράδεκτη ενέργειά της, η μεγάλη μερίδα των συνταξιούχων βγήκε εκτός και από τα 4δίς που ήταν να καταβληθούν. Για όσους τελικά πήραν μετά από πολλά χρόνια τα ποσά που τους αναλογούσαν, έρχεται τώρα η τσιμπίδα της εφορίας να τους πάρει πίσω ένα σημαντικό ποσό.
Καλούμε την κυβέρνηση μετά από όλες αυτές τις περικοπές που έχουν δεχθεί οι συνταξιούχοι, να μην προβεί σε καμιά φορολόγηση των αναδρομικών. Μετά από τόσες περικοπές η φορολόγηση που επιβάλλεται στα ποσά των αναδρομικών είναι τουλάχιστον απαράδεκτη, πολύ περισσότερο αφού τα ποσά αυτά καταβλήθηκαν στους συνταξιούχους ατόκως.»
Read More »
Να μην φορολογηθούν τα αναδρομικά ζητούν οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ Θεσπρωτίας Να μην φορολογηθούν τα αναδρομικά ζητούν οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021 Rating: 5

Μάριος Κάτσης: “Γιατί πανηγυρίζει ο κ. Καχριμάνης για τα διόδια; Κυβέρνηση και Περιφέρεια υπεύθυνοι για τις επιβαρύνσεις των πολιτών”

Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021
Μάριος Κάτσης: “Γιατί πανηγυρίζει ο κ. Καχριμάνης για τα διόδια; Κυβέρνηση και Περιφέρεια υπεύθυνοι για τις επιβαρύνσεις των πολιτών”Μια ημέρα πριν ανοίξουν οι φάκελοι των δεσμευτικών προσφορών για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού σε ιδιώτη, ο κ. Kαχριμάνης πανηγυρίζει με ανακοίνωσή του για την απόφαση του ΣτΕ στην προσφυγή της Περιφέρειας Ηπείρου, εναντίον της απόφασης του π. Υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη, που απάλλαξε από τα διόδια τους μονίμους κατοίκους της Θεσπρωτίας και δεκάδων άλλων Δήμων της Βόρειας Ελλάδας.

Ωστόσο στην ανακοίνωσή του δεν εξηγεί στους συμπατριώτες μας αν πλέον και οι κάτοικοι των Ιωαννίνων θα έχουν δωρεάν διέλευση ή καταργείται και για όσους ήταν δωρεάν, για να αυξηθεί το κέρδος του ιδιώτη που θα την πάρει.

Το ΣτΕ ως γνωστόν, έχει αρμοδιότητα να ακυρώνει αποφάσεις της Διοίκησης και την καλεί να συμμορφωθεί. Αναρωτιόμαστε αν ο Περιφεριάρχης και οι βουλευτές Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας έχουν εξασφαλίσει τη δέσμευση του Υπουργού Υποδομών κ. Καραμανλή ότι η συμμόρφωση με το ΣτΕ θα σημαίνει νέα έκδοση Υπουργικής Απόφασης όπου οι απαλλαγές που ίσχυαν θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν και στους κατοίκους των Ιωαννίνων ανεξαρτήτως ιδιωτικοποίησης. Μακάρι να διαψευστούμε αλλά αμφιβάλλουμε.

Αντί ο Περιφερειάρχης να διεκδικήσει από την Κυβέρνηση της παράταξης από την οποία προέρχεται, την επέκταση της απόφασης Σπίρτζη, με τη στάση του ανοίγει «κερκόπορτες» στην κυβέρνηση της ΝΔ να προχωρήσει σε μια ζημιογόνα για το Δημόσιο ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας εν μέσω πανδημίας, την κατάργηση των απαλλαγών από τα διόδια και τις ανατιμήσεις στο κόστος διέλευσης/χλμ. με τεράστιο κόστος για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, κυβέρνηση και Περιφέρεια Ηπείρου φέρουν την ευθύνη για τις ενδεχόμενες επιβαρύνσεις από εδώ και στο εξής.
Read More »
Μάριος Κάτσης: “Γιατί πανηγυρίζει ο κ. Καχριμάνης για τα διόδια; Κυβέρνηση και Περιφέρεια υπεύθυνοι για τις επιβαρύνσεις των πολιτών” Μάριος Κάτσης: “Γιατί πανηγυρίζει ο κ. Καχριμάνης για τα διόδια; Κυβέρνηση και Περιφέρεια υπεύθυνοι για τις επιβαρύνσεις των πολιτών” Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021 Rating: 5

Στο “Αντώνης Τρίτσης” η βελτίωση της διαχείρισης ενέργειας των υποδομών ύδρευσης του δήμου Σουλίου

Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021
Στο “Αντώνης Τρίτσης” η βελτίωση της διαχείρισης ενέργειας των υποδομών ύδρευσης του δήμου ΣουλίουΣτην υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για την προμήθεια και εγκατάστασης αυτόματης βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας των υποδομών ύδρευσης του δημου Σουλίου, θα προχωρήσει η δημοτική αρχή, ύστερα απο ομόφωνη απόφαση της οικονομικής επιτροπής στην τελευταία συνεδρίαση.

Πιο συγκεκριμένα αποφάσισε:
Την υποβολή πρότασης στην Πρόκλησή ΑΤ03 του Προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών στον Άξονα Προτεραιότητα «Περιβάλλον» με τίτλο «Παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίησή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων και λυμάτων» της πράξης: «Προμήθεια και εγκατάστασης αυτόματης βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας των υποδομών ύδρευσης του Δημου Σουλίου», συνολικού προϋπολογισμού 3.087.246,60€ με Φ.Π.Α 24%.
Read More »
Στο “Αντώνης Τρίτσης” η βελτίωση της διαχείρισης ενέργειας των υποδομών ύδρευσης του δήμου Σουλίου Στο “Αντώνης Τρίτσης” η βελτίωση της διαχείρισης ενέργειας των υποδομών ύδρευσης του δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021 Rating: 5

Δωρεά από το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021
Δωρεά από το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου ΗγουμενίτσαςΟ Δήμος Ηγουμενίτσας θέλει να ευχαριστήσει το ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας) για την συλλογή σε φάρμακα και παραφαρμακευτικό υλικό προς το Κοινωνικό Φαρμακείο και για την συνεχή στήριξη σε οτιδήποτε έχουμε χρειαστεί.

Η ανάγκη βοήθειας στους συνδημότες μας που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες είναι συνεχής. Το Κοινωνικό Φαρμακείο δέχεται τις προσφορές σε φάρμακα και παραφαρμακευτικό υλικό που δεν χρειάζεστε και δεν έχει παρέλθει ο χρόνος λήξης τους καθημερινά 7:00 – 15:00 .

Βοηθήστε μας να βοηθήσουμε όσους μας έχουν ανάγκη.

Στοιχεία επικοινωνίας:
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
ΑΓ.ΔΟΝΑΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ( ΠΡΩΗΝ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ)
Τ.Κ. 46100 Ηγουμενίτσα
Τηλ.: 2665024245
Φαξ: 2665028888

Read More »
Δωρεά από το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας Δωρεά από το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021 Rating: 5
Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021


Read More »
Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021 Rating: 5

Στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ ο Θανάσης Χασκής

Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021
Στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ ο Θανάσης Χασκής


Στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ την αρχαιότερη ομοσπονδία στην Ελλάδα. εκλέχτηκε ο πρόεδρος του Πρωτέα Ηγουμενίτσας Θανάσης Χασκής.
Στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 31 Μαρτίου ο Θανάσης Χασκής εκλέχθηκε στο νέο διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο την Σοφία Σακοράφα.

Ο ίδιος με ανάρτησή του στο facebook ανέφερε:
Μετά την ολοκλήρωση των σημερινών εκλογών του ΣΕΓΑΣ θεωρώ Μεγάλη μου τιμή αλλά και ευθύνη να συμμετάσχω στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ!!!
Θα φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης όλων των σωματείων και νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όσους με τίμησαν με την ψήφο συνεχίζοντας με την ίδια διάθεση την προσπάθεια που ξεκινήσαμε στην ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ . 
Ως παρακαταθήκη και οδηγό το πετυχημένο έργο που επιτέλεσαν οι προηγούμενες διοικήσεις η νέα διοίκηση του ΣΕΓΑΣ με Πρόεδρο τη Σοφία Σακοράφα, με γνώμονα την διάθεση για προσφορά , το ήθος και την ανάπτυξη του Στίβου έχει να επιτελέσει πολύ σημαντικό έργο . 
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!!!!!!
Read More »
Στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ ο Θανάσης Χασκής Στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ ο Θανάσης Χασκής Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021 Rating: 5

Παράνομες παγίδες για μπλε καβούρια στη λιμνοθάλασσα της Σαγιάδας

Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021
Παράνομες παγίδες για μπλε καβούρια στη λιμνοθάλασσα της Σαγιάδας


Εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν, πρωινές ώρες της Τρίτης, κατά τη διάρκεια συντονισμένου ελέγχου από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας και του Λιμενικού Σταθμού Σαγιάδας, στη θαλάσσια περιοχή όρμου Βάλτου Θεσπρωτίας (ΒΑΤΑΤΣΑ), ποντισμένες έντεκα (11) ιχθυοπαγίδες (ΝΤΑΟΥΛΙΑ) μήκους περίπου έξι μέτρων και είκοσι εκατοστών (6,2 μ.) έκαστη.
Μέσα στις ιχθυοπαγίδες βρέθηκαν περίπου δύο κιλά (02 kg) ζωντανά μπλε καβούρια, τα οποία στη συνέχεια απελευθερώθηκαν στη θάλασσα.
Read More »
Παράνομες παγίδες για μπλε καβούρια στη λιμνοθάλασσα της Σαγιάδας Παράνομες παγίδες για μπλε καβούρια στη λιμνοθάλασσα της Σαγιάδας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021 Rating: 5

Δωρεάν rapid test σε πεζούς σε Πέρδικα, Μαργαρίτι και Πλαταριά

Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021
Δωρεάν rapid test σε πεζούς σε Πέρδικα, Μαργαρίτι και ΠλαταριάΟ Δήμος Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα πραγματοποιήσει δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) Covid-19 σε πεζούς.

Συνεχίζοντας την προσπάθεια για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, η δράση θα υλοποιηθεί σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
Παρασκευή, 2/4 – Πλατεία Πέρδικας, από τις 10:00 έως τις 14:00
Τρίτη, 6/4 – Πλατεία Μαργαριτίου, από τις 10:00 έως τις 14:00
Σάββατο, 10/4 –παλιό Δημαρχείο Πλαταριάς, από τις 10:00 έως τις 14:00

Όσοι επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ θα πρέπει να έχουν στείλει μήνυμα για μετακίνηση 1 στο 13033, να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους, τον αριθμό ταυτότητας και τον αριθμό του τηλεφώνου στο οποίο θα αποσταλεί το αποτέλεσμα του rapid test.

Τα τεστ θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με όλες τις οδηγίες που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι πολίτες θα πρέπει να προσέρχονται φορώντας μάσκες και τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας.

* Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί νέο πρόγραμμα διενέργειας rapid test

Read More »
Δωρεάν rapid test σε πεζούς σε Πέρδικα, Μαργαρίτι και Πλαταριά Δωρεάν rapid test σε πεζούς σε Πέρδικα, Μαργαρίτι και Πλαταριά Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021 Rating: 5

Δωρεάν rapid tests σήμερα, τη Δευτέρα και την άλλη Παρασκευή στο Φιλιάτι

Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021
Δωρεάν rapid tests σήμερα, τη Δευτέρα και την άλλη Παρασκευή στο ΦιλιάτιΑγαπητοί συνδημότισσες και συνδημότες θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι συνεχίζουμε την δράση σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ για δωρεάν rapid test που θα γίνει την Πέμπτη στην πόλη μας 1/4/2021 ώρα 10.00 π.μ έως 14.00 μ.μ στην κεντρική πλατεία. 
Επίσης δωρεάν ΤΕΣΤ θα γίνουν πάλι την Δευτέρα 5/4/2021 και την Παρασκευή 9/4/2021 την ίδια ώρα και μέρος. - στην πόλη Δήμος Φιλιατών.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Φιλιατών Νικόλαος Μάνος
Read More »
Δωρεάν rapid tests σήμερα, τη Δευτέρα και την άλλη Παρασκευή στο Φιλιάτι Δωρεάν rapid tests σήμερα, τη Δευτέρα και την άλλη Παρασκευή στο Φιλιάτι Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021 Rating: 5

Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021
Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό στην ΗγουμενίτσαΤροχαίο ατύχημα σημειώθηκε, μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης, επί της οδού Εθνικής Αντίστασης στην Ηγουμενίτσα, όταν δίκυκλο όχημα με 35χρονο οδηγό συγκρούστηκε με Ι.Χ.Ε. όχημα με 41χρονο οδηγό, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του οδηγού του δικύκλου.
Ο 35χρονος διεκομίσθη αρχικά με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας για την παροχή των πρώτων βοηθειών, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών για περαιτέρω εξετάσεις.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
Read More »
Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό στην Ηγουμενίτσα Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021 Rating: 5

84 παραβάσεις για μάσκα και άσκοπη μετακίνηση

Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021
84 παραβάσεις για μάσκα και άσκοπη μετακίνηση Στο πλαίσιο εντατικών ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (31-03-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά (84) παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:

(69) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους (300) ευρώ, ως εξής:
21 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
7 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
25 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
16 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

(15) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους (300) ευρώ, ως εξής:
3 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
3 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
5 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
4 παράβαση στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με αμείωτη ένταση με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
Read More »
84 παραβάσεις για μάσκα και άσκοπη μετακίνηση 84 παραβάσεις για μάσκα και άσκοπη μετακίνηση Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021 Rating: 5

Σελίδες