https://picasion.com/
https://picasion.com/

Οι Ηπειρώτες της οργανωτικής δομής της «Δημοκρατικής Ευθύνης» - Ο Γιάννης Μιττάκος από την Θεσπρωτία

Πέμπτη, Οκτωβρίου 13, 2016Ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη συμμετοχή μελών και φίλων η 1η συνεδρίαση του προσωρινού Γενικού Συμβουλίου της «Δημοκρατικής Ευθύνης», που εξέλεξε ομόφωνα το 9μελές Εκτελεστικό Συμβούλιο καθώς και την τριμελή Συντονιστική Επιτροπή του κόμματος.

Στη διαδικασία που έγινε στην Αθήνα συμμετείχαν τα μέλη του προσωρινού Γενικού Συμβουλίου και περισσότερα από 200 μέλη και φίλοι της «Δημοκρατικής Ευθύνης».

Η προσωρινή δομή απεικονίζει τη βαθιά δημοκρατική και ανοιχτή δομή της Δημοκρατικής Ευθύνης, η οποία λειτουργεί με διάχυση των αρμοδιοτήτων-καθηκόντων, με δυαρχία και χωρίς αρχηγισμούς.

Από την Ήπειρο συμμετέχουν οι εξής:

Στα 61 μέλη του προσωρινού Γενικού Συμβουλίου, που επέχει και θέση Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνδιάσκεψης (αλφαβητικά):

Ζαφείρης Σπύρος - Ιωάννινα

Κάπος Παναγιώτης – Ιωάννινα

Καραστάθης Παναγιώτης – Πρέβεζα

Μιττάκος Ιωάννης – Θεσπρωτία

Στα 9 μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου συμμετέχει επίσης ο κ. Σπύρος Ζαφείρης (Ιωάννινα).

Το προσωρινό εκτελεστικό συμβούλιο, που εξελέγη ομόφωνα από το προσωρινό Γενικό Συμβούλιο, εκπονεί και υλοποιεί τον πολιτικό σχεδιασμό, καθορίζει και εκτελεί την πορεία προς την ιδρυτική συνδιάσκεψη.

Η «Δημοκρατική Ευθύνη» καλεί τους πολίτες της Ηπείρου που επιθυμούν η φωνή τους να ακουστεί και να συνδιαμορφώσει τις πολιτικές και τις θέσεις του κινήματος, τους πολίτες που ενδιαφέρονται να προσφέρουν στα κοινά αναλαμβάνοντας την ατομική τους ευθύνη και να προσφέρουν στις λύσεις που προτείνουμε στην κοινωνία για την αλλαγή της πορείας της χώρας να μας συναντήσουν και να πορευτούμε μαζί.

Η «Δημοκρατική Ευθύνη» έχει ανοικτές οργανωτικές διαδικασίες που εξασφαλίζουν τη Δημοκρατία και την αξιοκρατία. Υπογράφοντας το «Προσκλητήριο Πολιτών» στην ιστοσελίδα μας, θα λάβετε αυτομάτως μήνυμα με την επόμενη ενημέρωση που θα σταλεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση που θα δηλώσετε.

Πληροφορίες-επικοινωνία: www.dimokratikiefthini.gr, email: info@dimokratikiefthini.gr, Epirus.politics@yahoo.gr, τηλ.: 217 777 1610

Read More »
Οι Ηπειρώτες της οργανωτικής δομής της «Δημοκρατικής Ευθύνης» - Ο Γιάννης Μιττάκος από την Θεσπρωτία Οι Ηπειρώτες της οργανωτικής δομής της «Δημοκρατικής Ευθύνης» - Ο Γιάννης Μιττάκος από την Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 13, 2016 Rating: 5

ΕΚΤΑΚΤΟ: Νεκρή 55χρονη στη Νέα Σελεύκεια Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Οκτωβρίου 13, 2016

Τραγικό θάνατο βρήκε πριν από λίγη ώρα, μια 55χρονη γυναίκα,στη Νέα Σελεύκεια Ηγουμενίτσας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η άτυχη 55χρονη,έκανε μαζί με τον σύζυγο της κάποιες εργασίες στην σοφίτα του σπιτιού τους.

Για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία,η πτυσσόμενη σκάλα αλουμινίου στην οποία βρίσκονταν η 55χρονη,υποχώρησε με αποτέλεσμα η γυναίκα να πέσει στην αυλή του σπιτιού της.

Η πτώση έγινε με το κεφάλι και ο θάνατος  ήταν ακαριαίος.

Προανάκριση για τα ακριβή άιτια του συμβάντος θα διενεργήσει το τμήμα ασφαλείας Ηγουμενίτσας.


Read More »
ΕΚΤΑΚΤΟ: Νεκρή 55χρονη στη Νέα Σελεύκεια Ηγουμενίτσας ΕΚΤΑΚΤΟ: Νεκρή 55χρονη στη Νέα Σελεύκεια Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 13, 2016 Rating: 5

Ρεγγίνα Δηλαβέρη: Υπεύθυνη Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Περιφερειακής Οργάνωσης ΝΔ Ηπείρου

Πέμπτη, Οκτωβρίου 13, 2016


Τον ορισμό της κ. Ρεγγίνας Δηλαβέρη ως Υπεύθυνης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Περιφερειακής Οργάνωσης Ηπείρου, αποφάσισε ο Γραμματέας Οργανωτικού του κόμματος κ. Βασίλης Σπανάκης.

Η κα Δηλαβέρη είναι Αντιδήμαρχος Οικονομικών στο Δήμο Ηγουμενίτσας και ήταν υποψήφια για τον Τομέας Δικαιοσύνης της ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας. 
Read More »
Ρεγγίνα Δηλαβέρη: Υπεύθυνη Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Περιφερειακής Οργάνωσης ΝΔ Ηπείρου Ρεγγίνα Δηλαβέρη: Υπεύθυνη Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Περιφερειακής Οργάνωσης ΝΔ Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 13, 2016 Rating: 5

Απάντηση του Νοσοκομείου Φιλιατών για τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ

Πέμπτη, Οκτωβρίου 13, 2016Σε συνέχεια δημοσιεύματος της ΠΟΕΔΗΝ αναφορικά με ελλείψεις σε Νοσοκομεία, το οποίο και αναδημοσιεύσατε, σας επισημαίνω τα κάτωθι σε ότι αφορά το ΓΝ Φιλιατών :

1. Τα χειρουργεία του νοσοκομείου μας είναι καινούργια και λειτουργούν τα τελευταία 2 έτη στην νέα πτέρυγα του νοσοκομείου. Ο εξοπλισμός του χειρουργείου (αναισθησιολογικός , μόνιτορ ζωτικής λειτουργίας κλπ ) παρελήφθη το 2015 και προέρχεται από το πρόγραμμα ΕΠ «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος 2007 -2013 ).Πράγματι μέρος του εξοπλισμού , υποκατηγορία «χειρουργικές τράπεζες » συνολικού προϋπολογισμού 185.000 € δεν ολοκληρώθηκε και σε συνεργασία με την ΚΤΥΠ Α.Ε. γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για να ενταχθεί σε νέο πρόγραμμα . Οι χειρουργικές τράπεζες που χρησιμοποιούνται έχουν παραληφθεί το 1997, είναι πλήρως λειτουργικές και βρίσκονται σε ετήσιο πρόγραμμα προληπτικής και επανορθωτικής συντήρησης

2. Ο αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου είναι κατασκευής 2002 , βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και βρίσκεται σε ετήσιο συμβόλαιο συντήρησης

3. Σε ότι αφορά την λειτουργία του μαστογράφου, πράγματι είχε τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω προβλήματος στην ακτινολογική λυχνία , της οποίας η αγορά εγκρίθηκε έπειτα από μειοδοτικό διαγωνισμό στην συνεδρίαση του ΔΣ στις 12/10/2016.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε στο κοινό ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου βρίσκεται σε συνεργασία με την 6 ΥΠΕ και το προϊστάμενο υπουργείο ,για την πλήρη ένταξη του ιατροτεχνολογικού και λοιπού εξοπλισμού του έργου «Επέκταση – Αναδιαρρύθμιση του ΓΝ Φιλιατών » το οποίο δεν υλοποιήθηκε στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο.

Τέλος , επισημαίνουμε στο κοινό ότι τόσο τα νέα μηχανήματα που λειτουργούν σε πολλά τμήματα του νοσοκομείου καθώς και ο λοιπός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός , υποστηρίζονται μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών από συμβόλαια συντήρησης και βρίσκονται σε λειτουργία .

ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ

Read More »
Απάντηση του Νοσοκομείου Φιλιατών για τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ Απάντηση του Νοσοκομείου Φιλιατών για τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 13, 2016 Rating: 5

Επιτέλους: Διαγωνισμός για την αντικατάσταση των κατεστραμμένων κιγκλιδωμάτων στα βραχάκια Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Οκτωβρίου 13, 2016ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: Διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου για το έργο «Αντικατάσταση κατεστραμμένων κιγκλιδωμάτων στο βόρειο τμήμα της χερσαίας ζώνης Λιμένα Ηγουμενίτσας»

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 56.844,50 ΕΥΡΩ ΧΩΡΙΣ Φ.Π.Α.

ΠΟΣΟ ΕΓΓΥΗΤΙΚΗΣ: 1.137,00 ΕΥΡΩ

ΗΜΕΡ.& ΩΡΑ ΛΗΞΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΣΤΙΣ 25-10-2016 ΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΩΡΑ 10.00 Π.Μ.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ: ΕΝΙΑΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΟΡΕΑ: Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε.

ΤΟΠΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ: ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ Τ2, ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ & ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ-ΤΑΞΕΩΝ: ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΟΙ:

α) ΗΜΕΔΑΠΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ, ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟΓΗ ΣΕ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ, ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΕΕΠ Α1 ΚΑΙ ΑΝΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ

β) ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΕΡΓΑ (ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΑ) ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΟΥΜΕΝΟ. ΣΧΟΛΙΑ: ΤΕΥΧΗ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 21-10-2016 ΤΗΛ. 26650 - 99319.

Ο πρόεδρος της ΟΛΗΓ
Αντρέας Νταής 

 
Read More »
Επιτέλους: Διαγωνισμός για την αντικατάσταση των κατεστραμμένων κιγκλιδωμάτων στα βραχάκια Ηγουμενίτσας Επιτέλους: Διαγωνισμός για την αντικατάσταση των κατεστραμμένων κιγκλιδωμάτων στα βραχάκια Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 13, 2016 Rating: 5

Σε κατάληψη του Γεν. Προξενείου Μονάχου προχώρησαν οι γονείς των Ελληνικών Σχολείων Βαυαρίας

Πέμπτη, Οκτωβρίου 13, 2016

 
Σε κατάληψη των χώρων του Γενικού Προξενείου Μονάχου προχώρησαν αυτή τη στιγμή γονείς των ελληνικών σχολείων Μονάχου και Νυρεμβέργης για να διαμαρτυρηθούν για τα μεγάλα κενά εκπαιδευτκών που υπάρχουν στα σχολεία (κυρίως δημοτικά).


Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών είχαν προχωρήσει σε κατάληψη του Γραφείου του Συντονιστή Εκπαίδευσης και είχαν από εκεί τηλεφωνική συνομιλία με τον Υφυπουργό Παιδείας - αρμόδιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό - που προαφνώς δεν ικανοποίησε τα αιτήματά τους.
Πάντως η αγανάκτηση δεν περιορίζεται μόνο στους γονείς και μαθητές. Προ ημερών και η βαυαρική πλευρά είχε ζητήσει να καλυφθούν τα κενά εκπαιδευτικών (η Βαυαρική κυβέρνηση επιχορηγεί τα σχολεία).

Read More »
Σε κατάληψη του Γεν. Προξενείου Μονάχου προχώρησαν οι γονείς των Ελληνικών Σχολείων Βαυαρίας Σε κατάληψη του Γεν. Προξενείου Μονάχου προχώρησαν οι γονείς των Ελληνικών Σχολείων Βαυαρίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 13, 2016 Rating: 5

Συνεδριάζει τη Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών

Πέμπτη, Οκτωβρίου 13, 2016Καλείστε να προσέλθετε σε τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (οδός Ελ. Βενιζέλου 8 – Φιλιάτες) την 19 η του μηνός Οκτωβρίου του έτους 2016, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18: 30, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 95 του Ν. 3463/2006 (Δ.Κ.Κ.) και του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα:

Έγκριση Αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016.
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κα Παππά Ουρανία

Αίτημα του Δήμου Φιλιατών προς το ίδρυμα Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης για την ανανέωση παραχώρησης του υπ ΄αριθμ. ΚΗΥ 5727 Σχολικού Λεωφορείου.
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

Διαγραφές οφειλών ύδρευσης.
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

Έγκριση εγχειριδίου διαδικασιών διοικητικής ικανότητας για συγχρηματοδοτούμενα έργα του ΕΣΠΑ.
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κα Παππά Ουρανία

Λύση συμβάσεων εκμίσθωσης Δημοτικών εκτάσεων για εγκατάσταση κεραίων κινητής τηλεφωνίας λόγω συγχώνευσης των εταιρειών και εκ νέου δημοπράτησή τους.
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κα Παππά Ουρανία

Εκμίσθωση Δημοτικής έκτασης στην Τ.Κ. Ριζού για εγκατάσταση οικίσκου τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ .
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κα Παππά Ουρανία

Διαγραφή βεβαιωμένων οφειλής από Δημοτικά σφαγεία.
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κα Παππά Ουρανία

Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών οφειλών ύδρευσης.
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κα Παππά Ουρανία

Έγκριση δαπανών και έγκριση διάθεσης πίστωσης για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 2016.
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κα Παππά Ουρανία

Εκμίσθωση Δημοτικής καλλιεργήσιμης έκτασης της Τοπικής Κοινότητας Ραγίου .
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κόρος Ιωάννης

Εκμίσθωση καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Τοπικής Κοινότητας Κυπαρίσσου για το έτος 2017.
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κόρος Ιωάννης

Εκμίσθωση Δημοτικής καλλιεργήσιμης έκτασης της Τοπικής Κοινότητας Παλαιοχωρίου.
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κόρος Ιωάννης

Εκμίσθωση Δημοτικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Τοπικής Κοινότητας Κεστρίνης.
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κόρος Ιωάννης

Εκμίσθωση καλλιεργήσιμης έκτασης 10,70 στρ. στη θέση << ΣΟΛΟΠΙΑ>> της Τοπικής Κοινότητας Γολάς για το έτος 2017.
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κόρος Ιωάννης

Ορισμός Προέδρου και Εκπροσώπων Παραγωγικών τάξεων της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Φιλιατών.
- Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων

Τροποποίηση συστατικής πράξης Νομικού Προσώπου Δήμου Φιλιατών (ΟΚΠΠΠΑΔΗΦ), ήτοι: της υπ αριθμ. 37/2011 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου «Συγχώνευση ΝΠΔΔ του Δήμου Φιλιατών και σύσταση νέου ΝΠΔΔ κατά τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 (άρθρο 103 παρ. 4 Ν. 3852/2010) Φ.Ε.Κ Αριθμ. Φύλλου 1237 από 14-06-2011 τεύχος Δεύτερο, ως προς το στοιχείο 3. Διοίκηση του νέου Νομικού Προσώπου (ΟΚΠΠΠΑΔΗΦ).
Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων

Ορισμός μελών για τη συγκρότηση του Δ.Σ. του «Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας – Παιδείας – Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φιλιατών. (ΟΚΠΠΠΑΔΗΦ).
Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων

Παραχώρηση της χρήσης του ισογείου χώρου του εκτός λειτουργίας, παλαιού Δημοτικού Σχολείου της Τοπικής Κοινότητας Λιά για τη στέγαση της Υπηρεσίας του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, για την κάλυψη των υπηρεσιακών του αναγκών.
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κα Παππά -Μάλλιου Ουρανία

Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα του έργου "Ασφαλτοστρώσεις οδών πόλης Φιλιατών ”.
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Μποροδήμος Ιωάννης

Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα του έργου "Αποχέτευση όμβριων υδάτων στην τ.κ. Πλαισίου.
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Μποροδήμος Ιωάννης

Παράταση προθεσμίας του έργου: «Αποκατάσταση δημοτικών οδών Δήμου Φιλιατών»
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Μποροδήμος Ιωάννης

Παράταση σχεδίου πόλης.
- Εισηγητές: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων & Αντιδήμαρχος κ. Μποροδήμος Ιωάννης

Έγκριση τεχνικού προγράμματος έτους 2017
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Μποροδήμος Ιωάννης

Εξουσιοδότηση του ταμία του Δήμου Φιλιατών για μεταφορά καταθέσεων από την Τράπεζα Πειραιώς ( πρώην ΑΤΕ ) και Συνεταιριστική Ηπείρου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κα Παππά- Μάλλιου Ουρανία 

Read More »
Συνεδριάζει τη Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών Συνεδριάζει τη Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 13, 2016 Rating: 5

Η νοσταλγική ιστορία με τις καλάθες της Μπολιάνας Θεσπρωτίας στις αρχές του 20ου αιώνα - Του Πέτρου Μίντζα

Πέμπτη, Οκτωβρίου 13, 2016


Η ιστορία με τις καλάθες της Μπολιάνας, ξεκινάει κάπου στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν οι δύο Οσδινιάτες: Γιώργος Ζήσης και Χαράλαμπος -Χαρλάμης Μπάτσης (παππούς του αξέχαστου καθηγητή ιατρικής Μπάμπη), που είχαν μεταναστεύσει στην Αίγυπτο, επέστρεψαν στο χωριό τους και με τα χρήματα που έφεραν,αγόρασαν απέναντι στην εύφορη Μπολιάνα κτήματα και στη συνέχεια έχτισαν και από ένα σπιτάκι. 
Για να μπορούν να περνάνε τον υγρό φράχτη του Καλαμά τους χειμερινούς μήνες, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους,κατασκεύασαν σε απόσταση τριακόσια (300) και πεντακόσια (500) μέτρα από το παλιό γεφύρι, από μία καλάθα. 
Η καλάθα ήταν ένα ξύλινο κιβώτιο μέσα στο οποίο επιβιβαζόταν ο διερχόμενος και ήταν προσαρμοσμένο με τροχαλίες σε δύο παράλληλα χοντρά συρματόσχοινα, δεμένα πάνω σε ψηλά δέντρα (πλατάνια) στις δύο όχθες του Καλαμά. 
Οι μεγάλοι περνούσαν μόνοι τους, ενώ τα παιδιά χρειαζόταν τη βοήθεια κάποιου από την απέναντι πλευρά , ο οποίος έπρεπε να τραβάει με την τριχιά το ξύλινο κιβώτιο.
Σύμφωνα με τις αφηγήσεις του Χρήστου Ντουμάζιου-ο οποίος γεννήθηκε και έζησε για πολλά χρόνια στη Μπολιάνα- πριν κατασκευαστούν οι Καλάθες τους ταξιδιώτες τους περνούσε στους ώμους από τη μία όχθη του Καλαμά στην άλλη, ένας γεροδεμένος οσδινιάτης, ο Μήτρο-Καλόγερος (Δημήτρης Καλογήρου), ο οποίος διατηρούσε νερόμυλο κοντά στο ποτάμι από την πλευρά της Οσδίνας (Πέντε Εκκλησιές).
Η καλάθα του Γιώργου Ζήση ήταν ιδιωτικής χρήσης,εξυπηρετούσε την οικογένεια και τους συγγενείς. 
Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, η οικογένεια Ζήση έπαψε να τη λειτουργεί και έκοψε τα συρματόσχοινα. 
Η καλάθα του Χαρλάμη Μπάτση ήταν επίσης ιδιωτικής χρήσης, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1930. 
Εκείνη τη χρονική περίοδο η οικογένεια εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Μπολιάνα και ο Χαρλάμης άρχισε σιγά σιγά να εξυπηρετεί όλους τους ταξιδιώτες, εισπράττοντας ένα μικρό αντίτιμο.
Για να μην πηγαινοέρχεται στη Μπολιάνα, έφτιαξε δίπλα στην καλάθαμία μικρή καλύβα και έμενε όλο το 24ωρο,γιατί η κίνηση εκείνη την εποχή ήταν πολύ αυξημένη.
Πεθαίνοντας ο Χαρλάμης, τη λειτουργία της καλάθας ανέλαβε η γυναίκα του Αικατερίνη Μπάτση(Βάβω Χαρλάμενα). 


Όταν κάποιος ταξιδιώτης ήθελε να περάσει στην πλευρά της Οσδίνας-Πλακωτής για να πάει στα Γιάννινα ή στην Αθήνα, περνούσε από το σπίτι της Βάβω- Χαρλάμενας στη Μπολιάνακαι τη φώναζε για να τον εξυπηρετήσει. 
Σοβαρό πρόβλημα υπήρχε όταν οι ταξιδιώτες ήθελαν να περάσουν από την πλευρά της Οσδίνας-Πλακωτής στην πλευρά της Μπολιάνας.
Πολλές φορές φώναζαν τη Βάβω-Χαρλάμενα, άλλα λόγω της μεγάλης απόστασης και των άσχημων καιρικών συνθηκών εκείνη δεν άκουγε, με αποτέλεσμα να περιμένουν αρκετές ώρες για να περάσουν τον Καλαμά. 
Η οικογένεια Μπάτση, λειτούργησε την καλάθα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970 που κατασκευάστηκε δίπλα στην παλιό γεφύρι η καινούργια γέφυρα τύπου Μπέλεϋ. 
Αξίζει να αναφέρω ότι το 1976, το οδόστρωμα της γέφυρας (Μπέλεϋ) κατέρρευσε λίγα μέτρα πριν φτάσει στην όχθη της Οσδίνας και ξαναστήθηκε από την αρχή. 
Το 1957 η Νομαρχία Θεσπρωτίας εγκατέστησε κοντά στην καλάθα της Βάβω -Χαραλάμενας ένα μικρό πορθμείο, το οποίο λειτούργησε για λίγους μήνες. 
Τον πρώτο κιόλας χειμώνα που το ποτάμι φούσκωσε για τα καλά, το μικρό πορθμείο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Καλαμά. 
Θυμάμαι ότιστο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1960,τακτικοί πελάτες της Βαβω-Χαρλάμενας ήταν: ο παπα-Δημήτρης (Δημήτρης Σταύρου), ο οποίος καταγόταν από την Οσδίνα και ήταν εφημέριος του χωριού μου (Κοκκινιά) για πάνω από 30 χρόνιακαι ο συγχωριανός μου Ηλίας Ντίνος, ο οποίος υπηρετούσεως αγροφύλακας για κάποια χρόνια στηγειτονική Οσδίνα και πηγαινοερχόταν σε καθημερινή βάση.

Υ. Γ.: Στη φωτογραφία η Αρετή Ντουμάζιου- Μπάκα από τη Μπολιάνα.

Read More »
Η νοσταλγική ιστορία με τις καλάθες της Μπολιάνας Θεσπρωτίας στις αρχές του 20ου αιώνα - Του Πέτρου Μίντζα Η νοσταλγική ιστορία με τις καλάθες της Μπολιάνας Θεσπρωτίας στις αρχές του 20ου αιώνα - Του Πέτρου Μίντζα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 13, 2016 Rating: 5

Εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου - Όλα τα ονόματα των υποψηφίων

Πέμπτη, Οκτωβρίου 13, 2016Στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας την 20 Νοεμβρίου 2016 θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργάνων διοίκησης.Χθες 11 Οκτωβρίου 2016 ήταν η τελευταία προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων βάση της απόφασης προκήρυξης των εκλογών.

Για την Αντιπροσωπεία και το Πειθαρχικό Συμβούλιο του τμήματος κατατέθηκαν υποψηφιότητες από εφτά (7) παρατάξεις.Ο προσωρινός κατάλογος των υποψηφίων έχει ως ακολούθως:
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ Π.Τ. ΗΠΕΙΡΟΥ
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ Α': ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΝΟΜΟΣ: ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Δρούδες Αντώνιος Χρήστος Αγρ.Τ.
Κυριακίδου Παναγιώτα Κωνσταντίνος Αγρ.Τ.
Λεοντάρης Λεωνίδας Ιωάννης Α.
Νάστος Αναστάσιος Θεόδωρος Α.
Τσιακτσήρας Ιωάννης Δημήτριος Η.
ΝΟΜΟΣ: ΑΡΤΑΣ
ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Ζιώβας Βησσαρίων Μιχαήλ Α.
Κικιώνης Βλαδίμηρος Κωνσταντίνος Αγρ.Τ.
ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Γαραντζιώτης Κωνσταντίνος Νικόλαος Η.
Μισηρλής Γεώργιος Κωνσταντίνος Αγρ.Τ.
Τσώλης Άρης Γεώργιος Η.
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ Β': «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ (Α.Κ.Μ.Η.)»
ΝΟΜΟΣ: ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Βάσσος Δημήτριος Ευριπίδης Μ.
Βαφειάδης Γρηγόριος Βασίλειος Αγρ.Τ.
Βλάχας Παναγιώτης Κωνσταντίνος Μ.
Γοδέβενος Γεώργιος Ιωάννης Μ.
Γράβος Ευάγγελος Δημοσθένης Α.
Δρόσος Νικόλαος Χαράλαμπος Η.
Μπέγκα Αλεξάνδρα Κωνσταντίνος Α.
Πατσούρας Χρήστος Αθανάσιος Π.
Τσιγγέλη Ηλιάνα Θεόφιλος Π.
Τσιλιγιάννη Ευαγγελία Βασίλειος Η.
Φλίντρας Θεοχάρης Λάζαρος Α.
ΝΟΜΟΣ: ΑΡΤΑΣ
ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Ξυλογιάννη Αικατερίνη Άγγελος Η.
ΝΟΜΟΣ: ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Αλεξίου Παύλος Λάμπρος Π.
Κολιούσης Γεώργιος Παναγιώτης Π.
Χεκίμογλου Αχιλλεύς Γεώργιος Π.
ΝΟΜΟΣ: ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Βαγενάς Κωνσταντίνος Δημήτριος Π.
Βλάχου Θέκλη Γεώργιος Π.
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ Γ': «ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ - ΔΚΜ»
ΝΟΜΟΣ: ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Γέροντας Ιωάννης Νικόλαος Π.
Γκατζόγιας Ιωάννης Χρήστος Π.
Γκόλα Ελένη Σπύρος Α.
Εξάρχου Έφη Χαράλαμπος Π.
Ευθυμιάδης Γεώργιος Κωνσταντίνος Π.
Ζάραγκας Γεώργιος Δημήτριος Π.
Ζήκος Νικόλαος Δημήτριος Α.
Ιστατιάδης Γεώργιος Θεμιστοκλής Π.
Καλογιάννης Επαμεινώνδας Μιχαήλ Μ.
Καμπαλώνης Αδαμάντιος Αλκιβιάδης Μ.
Καρπούζης Μενέλαος Χαρίτων Α.
Κορτζής Ιωάννης Γεώργιος Η.
Μωρόγιαννης Αθανάσιος-Καίσαρ Φώτιος Χ.
Νανάκης Γεώργιος Μιχαήλ Π.
Ντάνης Γεώργιος Βασίλειος Χ.
Ντομουχτσή Αναστασία Κωνσταντίνος Π.
Παπαδήμας Αλέξανδρος Δημήτριος Η.
Παπαστύλος Γεώργιος Κλέαρχος Μ.
Πήχας Αλέξανδρος Θεμιστοκλής Π.
Ποτσίκας Σπυρίδων Κωνσταντίνος Π.
Πούλιος Ιωάννης Γεώργιος Α.
Τζιάλλας Νικόλαος Ναπολέων Π.
Τσάντος Ιωάννης Δημήτριος Π.
Τσίγκρος Ιωάννης Κλέαρχος Π.
Τσικνιάς Θεόδωρος Ναπολέων Π.
Τσιπέλλης Σεραφείμ Δημήτριος Μτλ.
Χαλιάσος Δημήτριος Χρήστος Π.

ΝΟΜΟΣ: ΑΡΤΑΣ

Κολιοπάνος Ιωάννης Θεόδωρος Π.
Παπαθανασίου-Τζουμάκα Ελένη Απόστολος Α.
Τσουμάνης Δημήτριος Γεώργιος Π.
Υφαντή Φωτεινή Σπυρίδων Π.
Φακίτσας Νικόλαος Κωνσταντίνος Α.
Φλούδας Μιχαήλ Βασίλειος Αγρ.Τ.
Χαρίτος Χρήστος Γεώργιος Π.
Χρηστάκης Ευάγγελος Νικόλαος Π.
ΝΟΜΟΣ: ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Μανωλίτσης Θεόδωρος Φίλιππος Αγρ.Τ.
ΝΟΜΟΣ: ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Διαμάντης Βασίλειος Κωνσταντίνος Μ.
Τριανταφυλλίδης Βασίλειος Πρόδρομος Π.
ΝΟΜΟΣ: ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Δημουλάς Γεώργιος Παναγιώτης Μ.
Κατσαμώρης Κωνσταντίνος Βασίλειος Π.
Ρέμπης Παναγιώτης Γεώργιος Π.
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ Δ': «ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ»

ΝΟΜΟΣ: ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Αλεξίου Βασίλειος Χριστόδουλος Αγρ.Τ.
Ασπρογέρακας Χρήστος Σπυρίδων Α.
Καραθανάσης Νικόλαος Κωνσταντίνος Π.
Κολοκούρη Ελενίτσα Παναγιώτης Α.
Κολοκούρης Κωνσταντίνος Παναγιώτης Π.
Λέκκα Χριστίνα Ευάγγελος Α.
Λιλής Παύλος Φώτιος Π.
Μακόπουλος Χαράλαμπος Γεώργιος Α.
Μπουρνάκας Νικόλαος Γεώργιος Η.
Νικολόπουλος Αποστόλης Παναγιώτης Η.
Στασινού Κωνσταντινιά Οδυσσεύς Α.
Σπέγγος Αριστείδης-Δημήτριος Βασίλειος Μ.
Χαλούλος Πέτρος Δημήτριος Π.
Χολέβας Κωνσταντίνος Ευστάθιος Π.
ΝΟΜΟΣ: ΑΡΤΑΣ

Ανυφαντής Ανδρέας Χαράλαμπος Αγρ.Τ.
Κλεισιάρη Βασιλική Αθανάσιος Π.
Κορδούλας Ευστάθιος Χρήστος Π.
Μακαβέλου Αικατερίνη Ευάγγελος Π.
Οικονόμου Ανδρέας Αναστάσιος Π.
Παπανικολάου Ανίτα Κωνσταντίνος Αγρ.Τ.
Παππάς Γεώργιος Κωνσταντίνος Χ.
Παππάς Ευάγγελος Βασίλειος Π.
Σμύρης Αλέξανδρος Σπυρίδων Π.
Τρομπούκη Κωνσταντινιά Γρηγόριος Π.
ΝΟΜΟΣ: ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Ανωγιάτης Αθανάσιος Ιωάννης Η.
Βασιλειάδης Κωνσταντίνος Κοσμάς Π.
Λογοθέτης Γεώργιος Θωμάς Π.
Λόη Μαριάνα Αντώνιος Α.
Παπαδημητρίου Σπυρίδων Μιχαήλ Χ.
Τρουμπούκης Νικόλαος Σπυρίδων Π.
Χελιδώνη Αλέκα Σπυρίδων Μτλ.
ΝΟΜΟΣ: ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Μπαϊκούσης Ευάγγελος Ιωάννης Π.
Τζάφος Σπυρίδων Θωμάς Μ.
Τσόγκας Βασίλειος Πέτρος Α.
Χαρακλιάς Παντελής Ευάγγελος Μ.
ΝΟΜΟΣ: ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Βλάχος Ευάγγελος Ευστάθιος Π.
Γράψας Νικόλαος Γεώργιος Α.
Κηρολίβανος Πανταζής Ιωάννης Π.
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ Ε': ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΝΟΜΟΣ: ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Ζιάκα Κασσιανή Ανδρέας Α.
Θεοδώρου Κωνσταντίνος Ηρακλής Μ.
ΝΟΜΟΣ: ΑΡΤΑΣ
ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Αμπελογιάννη Βασιλική Σπυρίδων Ηλκν.
Κατσιμπόκης Μιχαήλ Ηλίας Μ.
Μουλιανίτης Βασίλειος Χαρίλαος Μ.
Σκούρα Λουίζα Θεοφάνης Αγρ.Τ.
Σκούρας Βαγγέλης Παναγιώτης Η.
ΝΟΜΟΣ: ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Μπακάλης Κωνσταντίνος Αθανάσιος Ηλκν.
ΝΟΜΟΣ: ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Παπαδόπουλος Χρήστος Λάμπρος Π.
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΣΤ': ΔΙΑΔΡΑΣΗ
ΝΟΜΟΣ: ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Βασιλείου Βασιλική Γεώργιος Π.
Βίλλης-Μπίλλης Μάριος Μενέλαος Η.
Βουκουβάλας Κωνσταντίνος Χρήστος Αγρ.Τ.
Καλογιάννης Μιχαήλ Φίλιππος Π.
Κατόπης Βασίλειος Τηλέμαχος Α.
Κώτσης Βασίλειος Κωνσταντίνος Η.
Λαζάκη Αμαλία Στέφανος Π.
Λάμπρου Αλέξανδρος Ευάγγελος Π.
Μπαλτογιάννης Πέτρος-Αλκιβιάδης Ιωάννης Μ.
Παπαδημητρίου Χριστόφορος Αλέξανδρος Π.
Ρίζου Θεοδώρα Δημήτριος Π.
Τάσιου Χαρά Βασίλειος Π.
Τολίδης Κωνσταντίνος Νικόλαος Χ.
Τσέβης Γεώργιος Παντελής Π.
Χριστοφορίδης Ιωακείμ Ιωάννης Π.
ΝΟΜΟΣ: ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Ακρίβης Κωνσταντίνος Αριστείδης Μτλ.
Κάρτσακλας Κωνσταντίνος Ευάγγελος Π.
ΝΟΜΟΣ: ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Παπαγιάννης Κωνσταντίνος Ιωάννης Π.
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ Ζ': ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ-
ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΝΟΜΟΣ: ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Αναστασίου Χρήστος Κωνσταντίνος Π.
Βάγγης Παύλος Γεώργιος Η.
Γερογιάννης Θωμάς Παναγιώτης Α.-Π.
Γιαννούλας Ευάγγελος Ιωάννης Π.
Γιωρσπύρος Βησσαρίων Σταύρος Αγρ.Τ.
Γκεσούλης Κωνσταντίνος Βασίλειος Π.
Γκούρας Γεώργιος Αναστάσιος Αγρ.Τ.
Δημητρίου Γεώργιος Ευάγγελος Π.
Ζαρπαλάς Θανάσης Κωνσταντίνος Αγρ.Τ.
Ζωίδης Νικόλαος Βασίλειος Μτλ.
Ζωνίδης Νικόλαος Κωνσταντίνος Μ.
Καλτσούνης Νικόλαος Χρόνης Π.
Κοσμάς Αλέξανδρος Γεώργιος Π.
Κωνσταντή Μαριαλένα Κωνσταντίνος Αγρ.Τ.
Λυκοτραφίτης Ιωάννης Δημήτριος Π.
Μαλάτου Ελένη Ευάγγελος Π.
Μιχαηλίδης Τριαντάφυλλος Μιχαήλ Α.
Μπούγιας Πέτρος Ιωάννης Αγρ.Τ.
Παπαγεωργίου Άγγελος Χρυσόστομος Α.
Παπαμιχαήλ Μιχαήλ Κωνσταντίνος Η.
Πατεράκης Εμμανουήλ Γεώργιος Η.
Πατούνα Παναγιώτα-Ναταλία Κωνσταντίνος Π.
Πέτρου Μιχαήλ Νικόλαος Π.
Σακκάς Κωνσταντίνος Αντώνιος Π.
Σαρακατσάνος Χρήστος Παναγιώτης Π.
Σμύρης Γεώργιος Ανδρέας Α.
Σόντης Θεόδωρος Κωνσταντίνος Αγρ.Τ.
Συρμακέση Κλειώ Σπυρίδων Α.
Σφακιανάκη Βαλεντίνα Γεώργιος Π.
Υφαντής Αριστοτέλης Νικόλαος Π.
Χάϊδου Δημητρούλα Γεώργιος Α.
ΝΟΜΟΣ: ΑΡΤΑΣ
ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Κουτσιαύτης Σωτήριος Κωνσταντίνος Α.
Λάμπρου Περικλής Ελευθέριος Π.
Σερέτης Αλέξανδρος Κωνσταντίνος Η.
Στάμου Ελένη Ευάγγελος Αγρ.Τ.
ΝΟΜΟΣ: ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Ευστρατίου Μιχαήλ Σπυρίδων Η.
Κασίμης Κοσμάς Κωνσταντίνος Μ.
Τσόγκας Ηρακλής Ιωάννης Α.
Σπυρόπουλος Νικόλαος Ανδρέας Π.
ΝΟΜΟΣ: ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Αχείμαστος Σταύρος Χαράλαμπος Π.
Βλάχος Σπυρίδων Άγγελος Π.
Γράψας Κωνσταντίνος Σταύρος Α.
Μπέσιος Δημήτριος Μιχαήλ Α.
ΝΟΜΟΣ: ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Ηλιοπούλου Σταυρούλα Δημήτριος Π.
Μπέλλος Χρήστος Ζαχαρίας Μ.
Νάτσιου Πολυξένη Αναστάσιος Π.
Τριβλή Χαρίκλεια Δημήτριος Π.
Χαλικιάς Μιχαήλ Θεοδόσιος Η.
Χριστιάς Θωμάς Χρήστος Π.
ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Π.Τ. ΗΠΕΙΡΟΥ
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ Γ': «ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ - ΔΚΜ»
ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Λάππας Βασίλειος Περικλής Α.
Παπαθανασίου-Τζουμάκα Ελένη Απόστολος Α.
Φακίτσας Νικόλαος Κωνσταντίνος Α.
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ Δ': «ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ»
ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Έξαρχος Κωνσταντίνος Δημήτριος Π.
Λάππας Κωνσταντίνος Ιωάννης Μ.-Η.
Μικρώνης Ζώης Αθανάσιος Π.
Μουσαβερές Θεόδωρος Παναγιώτης Π.
Πολυχρονιάδου Όλγα Νικόλαος Π.

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ Ζ': ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

Βάββας Κωνσταντίνος Αναστάσιος Π.

Γκαραλέας Δημήτριος Βασίλειος Π.

Γοργόλης Ιωάννης Δημήτριος Π.

Κωστούλα Βασιλική Γεώργιος Αγρ.Τ.

Λεοντάρης Πέτρος Κωνσταντίνος Π.

Παπαγεωργίου Γεώργιος Χρυσόστομος Α.
Read More »
Εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου - Όλα τα ονόματα των υποψηφίων Εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου - Όλα τα ονόματα των υποψηφίων Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 13, 2016 Rating: 5

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Πέμπτη, Οκτωβρίου 13, 2016


Αν είναι ανάγκη εμείς οι μεγάλοι να επανεξετάσουμε τη ζωή μας και να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας, πολύ περισσότερη προσοχή οφείλουμε να επιδείξουμε προς τα παιδιά και τους νέους μας. Έχοντας επιλέξει να εμπιστευθείτε τα παιδιά σας στο Κατηχητικό, επενδύετε στην πνευματική θωράκιση του παιδιού σας, και ασφαλίζετε τον πλέον πολύτιμο θησαυρό που έχετε στα χέρια σας.

Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου και ώρα 11π.μ. στις αίθουσες του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας αρχίζουν τα μαθήματα του κατηχητικού σχολείου. Τα τμήματα που θα λειτουργήσουν αφορούν παιδιά ηλικίας από 5 έως 18 ετών.

Κατηχητές: π. Ελευθέριος Κωνσταντής πρεσβύτερος-Θεολόγος, κ. Ξανθή Πρόιου Θεολόγος κ. Μαρία Τσίνα Θεολόγος.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ: Η Εκκλησιαστική χορωδία αποτελεί μέσο έκφρασης της ορθόδοξης πίστης. Η εκμάθηση χριστιανικών τραγουδιών πλουτίζει και καλλιεργεί τα ευγενή συναισθήματα των παιδιών καθώς μορφώνει αξίες και ιδανικά στις ψυχές τους. Μέσα από την μουσική τα παιδιά βιώνουν την αγάπη Του Χριστού μας. Τα μαθήματα θα γίνονται στον Ιερό Ναό με πρόγραμμα που θα καθοριστεί την Κυριακή 16 Οκτωβρίου μετά το τέλος του μαθήματος του Κατηχητικού (12.00μ.).

Διδάσκουσα: κ. Μαγδαληνή Κωτσέα Μουσικός

ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ:Η τέχνη της Βυζαντινής Μουσικής είναι μια σπουδαία ενασχόληση που απαιτεί όμως προσήλωση, μελέτη και συνεχές ενδιαφέρον. Τα μαθήματα θα γίνονται στον Ιερό Ναό κάθε Πέμπτη 7-9 μ.μ. από την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου.

Διδάσκων: κ. Αναστάσιος Δηλαβέρης Πρωτοψάλτης Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ηγουμενίτσας.

ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ:Η τέχνη που αναδεικνύει την πνευματική και όχι την υλική υπόσταση του προσώπου. Τέχνη που άντεξε και πλουτίστηκε στους αιώνες συνεχίζοντας μια παράδοση που ξεκινά από την Αρχαία Ελλάδα περνά στην Αίγυπτο- Σινά και φτάνει ως τις μέρες μας με τον Φ. Κόντογλου κ.α. Τα μαθήματα θα γίνονται στον Ιερό Ναό κάθε Παρασκευή 6-9 μ.μ. από την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου. (Θα διδαχθεί φορητή εικόνα ¾ προσώπου)

Διδάσκων: κ. Εμμανουήλ Μαραγκάκης Αγιογράφος- Αρχαιολόγος

Για πληροφορίες εγγραφές π. Ελευθέριος Κωνσταντής τηλ. 6973806644 

Read More »
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 13, 2016 Rating: 5

72 XΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ - ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΩΗ

Πέμπτη, Οκτωβρίου 13, 2016

Ο ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΞΕΧΝΑΕΙ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΖΗΣΕΙ!...

Στις 28 Οκτωβρίου θα τιμήσουμε το έπος του ΄40.

Με μεγάλη περηφάνια θα ξαναθυμηθούμε το ομόφωνο «ΟΧΙ» του Λαού μας στην φασιστική Ιταλία και τις πράξεις ηρωισμού μας στα βουνά της Αλβανίας.

Στα σχολεία μας την παραμονή θα ακουστούν ομιλίες, τραγούδια και ποιήματα για την 28η Οκτωβρίου 1940, που θα τονώσουν την εθνική μας αυτοπεποίθηση και ίσως θα ακουστεί στο τέλος κι ένα μεγάλο «ΟΧΙ». Στις γιορτές ίσως θα αναφέρουμε «λίγο» και το θέμα της Εθνικής Αντίστασης. Όμως με μεγάλη προσοχή … Ύστερα όλοι θα πάμε στην παρέλαση πριν πάμε για καφέ, απολαμβάνοντας την αργία της 28ης Οκτωβρίου…

Η Ιστορία του ‘40 δεν σταματάει όμως εκεί. Ίσως να «ξεχνάμε» να συνεχίσουμε…

Νομίζω πως πρέπει να θυμόμαστε, όχι μόνο το έπος του ΄40, αλλά και τη γερμανική κατοχή και να αναφέρουμε την ηρωική οργανωμένη Αντίσταση του Λαού μας ενάντια στους Γερμανούς Ναζί που προξένησαν τεράστιες καταστροφές στην Πατρίδα μας. Μια Κατοχή που τα σημάδια ήταν χαραγμένα για πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Και μια Αντίσταση που μας κάνει, μαζί με την Αντίσταση της Γαλλίας, να περηφανευόμαστε για την Ιστορία μας.

Μια διαφορά υπάρχει όμως με τους Γάλλους. Οι Γάλλοι χειρίστηκαν την Ιστορία τους, που σχετίζεται με τη γερμανική κατοχή, με μεγάλη σύνεση και προσοχή. Πέρασαν από ειδικά δικαστήρια τους δωσίλογους κι όλους αυτούς που έβλαψαν τα συμφέροντα της Γαλλίας στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στη Γαλλία. Παρασημοφόρησαν και τίμησαν με ιδιαίτερο τρόπο ΟΛΟΥΣ τους Αντιστασιακούς της Γαλλίας. Ακόμη και αλλοδαπούς ή… κομμουνιστές…

Τις δε γυναίκες που «έκαναν παρέα» στους Γερμανούς και δεν βοήθησαν την γαλλική Αντίσταση και τη Γαλλία, τις κουρέψανε με την «ψιλή» ως ένδειξη μεγάλης περιφρόνησης …

Δυστυχώς η Ιστορία της Ελλάδας είναι άλλη. Είναι θλιβερή και πονάει …

Ας θυμηθούμε το τέλος της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα …

Στις 12 Oκτωβρίου 1944 άρχισε η αποχώρηση των Γερμανών και οι καμπάνες των εκκλησιών της Πατρίδας μας άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα, καλώντας όλους τους Έλληνες να πανηγυρίσουν το τέλος της γερμανικής κατοχής. Ως τις 3 Νοεμβρίου είχε αποχωρήσει ο τελευταίος Γερμανός και Βούλγαρος στρατιώτης από την Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους μια ολοκληρωτική καταστροφή. Την καταστροφή την περιγράφει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τρούμαν στο βιβλίο του «Δόγμα Τρούμαν»:

« …Όταν οι απελευθερωτικές δυνάμεις εισήλθαν στην Ελλάδα διαπίστωσαν ότι με την υποχώρηση των Γερμανών είχε καταστραφεί σχεδόν το σύνολο των σιδηροδρομικού δικτύου, των δρόμων, των λιμενικών εγκαταστάσεων, των επικοινωνιών, και της Εμπορικής Ναυτιλίας. Περισσότερα από 1000 χωριά είχαν καεί, 85% των παιδιών είχαν φυματίωση. Τα ζωντανά, τα πουλερικά, καθώς και τα υποζύγια είχαν σχεδόν εξαφανιστεί και ο πληθωρισμός είχε εξαφανίσει σχεδόν όλες τις οικονομίες των Ελλήνων…»...

Πέρασαν 72 χρόνια. Οι παππούδες μας, οι γιαγιάδες μας και οι γονείς μας ξαναέχτισαν με πολύ κόπο, παρά τις «ελληνικές γκρίνιες» και δυσκολίες την Πατρίδα μας. Έγιναν πολλά λάθη, στην μεταεμφυλιακή Ελλάδα, μα κυρίως στα χρόνια της μεταπολίτευσης… Σήμερα όμως είναι ανάγκη να κοιτάξουμε, με γνώμονα το παρελθόν μας, μπροστά, γιατί μόνο έτσι οδηγούμαστε σε σωστούς δρόμους…

Η μεταπολεμική Γερμανία χτίστηκε με βοήθεια κυρίως των ΗΠΑ και με γνώμονα την Ιστορία της. Πρέπει να παραδεχτούμε πως η νέα Γερμανία, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (Ο.Δ.Γ), βασίστηκε στις παναθρώπινες αξίες, σ΄ ένα μεταπολεμικό δημοκρατικό Σύνταγμα που στη διαμόρφωσή του συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες της νέας Γερμανίας απ΄ όλα τα πολιτικά κόμματα.

Η νέα Ο.Δ.Γ εμπέδωσε στους πολίτες της, νοοτροπίες ενός σύγχρονου κράτους δικαίου. Όμως από αυτή τη Γερμανία, εκτός από ένα συγνώμη που ακούσαμε πριν λίγους μήνες από τον σημερινό Γερμανό Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Gauck, η Πατρίδα μας και τα θύματα του Ναζισμού περιμένουν 72 χρόνια από το τέλος του Β΄παγκοσμίου πολέμου τις γερμανικές οφειλές. Eίναι οφειλές που ορίστηκαν από τη διεθνή Συνδιάσκεψη των Παρισίων, λίγο μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο…

Δε θα σταθώ στα λάθη, στις «χλιαρές» ή στις ασυντόνιστες και χωρίς σχεδιασμό διεκδικήσεις των ελληνικών κυβερνήσεων, κυρίως την περίοδο μετά τη γερμανική επανένωση. Σημασία έχει πως ποτέ οι Ελληνικές Κυβερνήσεις δεν παραιτήθηκαν από τις διεκδικήσεις της Ελληνικής Πολιτείας. Ταυτόχρονα πρέπει να κατανοήσουν οι φίλοι μας Γερμανοί, πως πρέπει να μπει, ειδικά τώρα, μία «γραμμή» που θα τερματίσει το θέμα των γερμανικών οφειλών. Το θέμα αυτό δεν μπορεί να «σέρνεται» και να στιγματίζει σήμερα την ενωμένη Γερμανία αφήνοντας μια μεγάλη σκιά στις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Τα λόγια συγνώμης από επίσημα γερμανικά χείλη πρέπει να συνοδευτούν από έμπρακτη συγνώμη. Και η πρόθεση έμπρακτης συγνώμης από την Γερμανία πρέπει να οδηγήσει τις δυο χώρες σε μια δίκαιη και συνετή λύση που θα προβλέπει το κλείσιμο των ανοιχτών θεμάτων των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Εύχομαι η σημερινή Γερμανία να σταματήσει να αποφεύγει με ακατανόητα επιχειρήματα των νεότερων πολιτικών της να συζητήσει το θέμα των οφειλών.

Θα πρέπει να γνωρίζουν οι φίλοι μας Γερμανοί, πως οι Έλληνες όταν τους ζητήθηκε συγχώρεση, ήταν από τους πρώτους (1952) που άπλωσαν το χέρι συγχώρεσης και φιλίας στους (Δυτικο)Γερμανούς κατά την επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου Konrad Adenauer. Κι έμπρακτα στήριξαν τη Γερμανία το 1953 στο Λονδίνο. Νομίζω πως οι φίλοι μας στη Γερμανία δεν πρέπει να το ξεχνούν αυτό. Ταυτόχρονα θα πρέπει να γνωρίζουν πως τα τελευταία χρόνια μας απαξίωσαν απίστευτα. Θα πρέπει να γνωρίζουν πως κανένας λαός στον κόσμο τα τελευταία 72 χρόνια δεν παρουσιάστηκε με τέτοιο τρόπο από τα ΜΜΕ της Γερμανίας κι από το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόσμου της Γερμανίας …

Δεν πρέπει όμως εμείς οι Έλληνες να παραβλέπουμε κι αρκετές αλήθειες. Για το πολιτικό προσωπικό μας (συμπεριλαμβάνεται κι ο ΣΥΡΙΖΑ), για τη δυσκολία να κοιταχτούμε στον «καθρέφτη» για να ασκήσουμε αυτοκριτική και για την «αδυναμία» της Ελληνικής Πολιτείας να διεκδικήσει τις οφειλές της Γερμανίας.

Το τελευταίο είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο θέμα, άσχετα τι νομίζει ή τι πιστεύει η υπερφλύαρη και όλο «αυταπάτες» σημερινή Κυβέρνηση , χρειάζεται, λόγω της σημερινής γερμανικής αυτοπεποίθησης και της πολιτικοοικονομικής αδύναμης θέσης μας, συντονισμό και Εθνική συνεννόηση.

H γερμανική προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τις υποχρεώσεις της και η πάγια θέση της πως «αυτά τα ζητήματα από νομικής πλευράς έχουν λήξει», θα κάνουν δύσκολη την παρουσίαση του θέματος στην γερμανική κοινωνία. Όμως τα επιχειρήματα της Ελλάδας και η αλήθεια είναι πολύ «ισχυρά όπλα» και δεν μπορούν να μας αποθαρρύνουν.

Είμαι βέβαιος πως στην «εκστρατεία μας» θα έχουμε πολλούς συμμάχους, ακόμα και στη Γερμανία.

Αυτό όμως προϋποθέτει να υπάρχει πολιτική βούληση, εθνική ομοψυχία και συνεννόηση, καθώς κι ένα σχέδιο διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών όπως περιέγραψα σε παλαιότερο άρθρο μου:

«…Η υλοποίηση αυτών των προαναφερόμενων πατριωτικών στόχων σήμερα, απαιτούν κυρίως αποφασιστικότητα, σωστούς διπλωματικούς χειρισμούς, ομοψυχία, κατανόηση του ζητήματος από την κοινή γνώμη στο εξωτερικό, συμμαχίες και συνετή αλλά αποφασιστική εξωτερική πολιτική σύμφωνα με τα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα...».

Δεν πρέπει σήμερα να ξεχνάμε, πως τόσο η γερμανική κατοχή όσο και ο εμφύλιος σπαραγμός κόστισαν στην Ελλάδα τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό, ανυπολόγιστες καταστροφές και οικονομική καθίζηση. Σήμερα δεν πρέπει να ζούμε με τα «φαντάσματα» του παρελθόντος και η ιστορία πρέπει να μας διδάσκει για να μας κάνει πιο συνετούς…

Δεν επιτρέπεται να ξεχνάμε τον αδελφοκτόνο αλληλοσπαραγμό και τις φρικτές αναφορές πολλών ιστορικών αλλά κυρίως των Συμπατριωτών μας, τονίζοντας πως η κάθε «Ελένη», το «παιδομάζωμα» που πραγματοποιήθηκε, αλλά και τα «πέτρινα χρόνια» που έζησαν πολλοί στην Πατρίδα μας, πρέπει να μας διδάσκουν...

Πιστεύω πως τα τραύματα επουλώθηκαν, αλλά παρέμειναν «κάποια σημάδια», που μας θυμίζουν μια πονεμένη Ιστορία, την Ιστορία μας…

Ας μην ψάξουμε να βρούμε ποιος έφταιξε για εκείνο τον αλληλοσπαραγμό. Γιατί το φταίξιμο δεν ήταν μόνο μιας παράταξης, αλλά συρροή λαθών. Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, ο αείμνηστος Γρηγόρης Φαράκος, σωστά δήλωσε πολλά χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμο, ότι «είναι δύσκολο και δεν έχει νόημα να απαντήσει κανείς αν ο εμφύλιος πόλεμος μπορούσε να αποφευχθεί. Ένα είναι βέβαιο, έπρεπε με κάθε θυσία να αποφευχθεί»…

Εύχομαι να οδηγηθούμε σε χρήσιμα συμπεράσματα και να ΄χουμε υπόψη αυτά που αποφάσισε ήδη η αρμόδια Επιτροπή της προηγούμενης Βουλής, για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Στην ανάγκη εντατικοποίησης και συστηματικοποίησης των προσπαθειών των Ελλήνων, καθώς και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης.

Είναι απαραίτητο να συνταχθούμε, να ακολουθήσουμε, τις αποφάσεις της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής. Εύχομαι όμως βαθύτατα, η υλοποίηση των αποφάσεων της Ελληνικής Πολιτείας να μην κρατήσει άλλα 72 χρόνια…

Read More »
72 XΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ - ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΩΗ 72 XΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ - ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΩΗ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 13, 2016 Rating: 5