https://picasion.com/

Δήμος Ηγουμενίτσας: Ενώ οι εξελίξεις τον έχουν προσπεράσει, θέλει νέες μελέτες για το εμπορευματικό!

Δευτέρα, Ιουνίου 15, 2015
Δήμος Ηγουμενίτσας: Ενώ οι εξελίξεις τον έχουν προσπεράσει, θέλει νέες μελέτες για το εμπορευματικό


Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει... είκοσι χρόνια κοσκινίζει!

Στην προκειμένη περίπτωση αυτός που κοσκινίζει είναι ο δήμος Ηγουμενίτσας, ο οποίος αρνείται να συναινέσει στην δημιουργία του Εμπορευματικού Κέντρου Θεσπρωτίας μόνο και μόνο επειδή αυτό χωροθετείται εκτός διοικητικών του ορίων.

Το αίτημα για την ίδρυση εμπορευματικού κέντρου προβάλλεται εδώ και είκοσι χρόνια.

Άλλωστε πρόκειται για δράση που μπορεί να πολλαπλασιάσει τα οφέλη από την Εγνατία Οδό.

Με την διαφορά ότι τα είκοσι χρόνια δεν στάθηκαν αρκετά για να συμφωνήσουν και να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας έχει δαπανήσει μέχρι τώρα περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να ολοκληρώσει και να ωριμάσει όλες τις μελέτες για το συγκεκριμένο έργο.

Σύμφωνα με αυτές ως ιδανικότερη θέση προβάλλεται αυτή στην Γκρίκα του δήμου Σουλίου.

Πρόκειται για έκταση 300 στρεμμάτων που βρίσκεται 17 χιλιόμετρα από την Ηγουμενίτσα και απέχει περίπου 7 χιλιόμετρα από το σχεδιαζόμενο σιδηροδρομικό άξονα Καλαμπάκα - Ιωάννινα - Ηγουμενίτσα.

Εδώ και ένα μήνα όμως, από την στιγμή που δημοσιοποιήθηκαν τα περισσότερα στοιχεία, ο Δήμος Ηγουμενίτσας προβάλλει...σθεναρή αντίσταση και αρνείται να συμφωνήσει καθώς επιμένει ότι το Εμπορευματικό Κέντρο πρέπει να γίνει στα διοικητικά του όρια!!!

Έτσι χθες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να...απαιτήσει από τον ΟΛΗΓ να προχωρήσει σε νέα μελέτη για την χωροθέτηση στο Μεσοβούνι... Ούτε λίγο, ούτε πολύ να δαπανηθούν άλλα τρία εκατομμύρια!

Σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει στην ανάθεση νέας μελέτης ύψους 15 χιλιάδων ευρώ προκειμένου να διεκδικήσει μια νέα χωροθέτηση!

Σημειώνεται ότι για την θέση της Γκρίκας υπάρχει σύμπνοια όλων των υπολοίπων φορέων της Θεσπρωτίας, οι οποίοι μάλιστα είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν την διαδικασία ακόμη κι αν χρειαστεί να αγνοήσουν πλήρως τον Δήμο Ηγουμενίτσας καθώς η τακτική που ακολουθείται χαρακτηρίζεται κοντόφθαλμη και στενόμυαλη.
Read More »
Δήμος Ηγουμενίτσας: Ενώ οι εξελίξεις τον έχουν προσπεράσει, θέλει νέες μελέτες για το εμπορευματικό! Δήμος Ηγουμενίτσας: Ενώ οι εξελίξεις τον έχουν προσπεράσει, θέλει νέες μελέτες για το εμπορευματικό! Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 15, 2015 Rating: 5

Αυστηρή προειδοποίηση Πιτούλη προς τους κτηνοτρόφους του Πλαισίου

Δευτέρα, Ιουνίου 15, 2015
Αυστηρή προειδοποίηση Πιτούλη προς τους κτηνοτρόφους του Πλαισίου


 
Από το Δήμο Φιλιατών, τον πρόεδρο του Δ.Δ Πλαισίου αλλά και τους κατοίκους, καταγγέλθηκε προς τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, ότι εντός του οικισμού κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα βοοειδή δημι­ουργώντας πλείστα προβλήματα.

Οφείλετε άμεσα, εφόσον βεβαίως ανήκουν σε εσάς τα ανεξέλεγκτα βοοειδή, να προβείτε στις ενέργειες που επιβάλλονται ώστε να εξαλειφθεί το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει.

Οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας (Δ/νση Κτηνιατρικής και Δ/νση Υγείας) σε συνεργασία με το αστυνομικό τμήμα Φιλιατών θα προβαίνει σε συνεχείς ελέγχους και εφόσον διαπιστωθεί εκ νέου το φαινόμενο αυτό, θα είμαι στη δυσάρεστη θέση να προβώ εκτός της επιβολής προστίμου, σε όλες τις κατά νόμον ενέργειες που δεν θα είναι ευχάριστες για κανέναν.
Read More »
Αυστηρή προειδοποίηση Πιτούλη προς τους κτηνοτρόφους του Πλαισίου Αυστηρή προειδοποίηση Πιτούλη προς τους κτηνοτρόφους του Πλαισίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 15, 2015 Rating: 5

Μονομερής ενημέρωση από εφημερίδες της Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Ιουνίου 15, 2015
Μονομερής ενημέρωση από εφημερίδες της Θεσπρωτίας
 

Μόνο ενημερωτικές, ανεξάρτητες , και έγκυρες δεν μπορούν να θεωρηθούν διάφορες πρόσφατες εφημερίδες που εξυπηρετούν την τοπική κοινωνία της Ηγουμενίτσας και του νομού γενικότερα.

Εφημερίδες οι οποίες προκειμένου να μην χάσουν ούτε λεπτό από τους ΟΤΑ, περιφέρειες ΟΛΗΓ και ούτω καθεξής, προσχωρούν στην δημοσίευση δυσφημιστικών άρθρων , εκτελώντας έτσι εντολές για την διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Δεν τους κατηγορούμε όμως… είναι λογικό αυτό που συμβαίνει… Γιατί είναι λογικό θα αναρωτιέστε? Γιατί πολύ απλά έτσι είχαν μάθει όλα αυτά τα χρόνια.. σε μία ενημέρωση μονομερή, ελλιπής η οποία εξυπηρετούσε κάθε φορά συγκεκριμένα συμφέροντα.

Είχαν μάθει σε μια συγκεκριμένη πλύση εγκεφάλου στους αναγνώστες τους… μια πλύση την οποία αποκαλούσαν δημοσιογραφία…

Για την εξυπηρέτηση ποιανού δεν μας είπαν… σίγουρα όμως όχι του πολίτη..

Τους κακοφαίνεται ότι πλέον υπάρχουν αξιόλογα ενημερωτικά μέσα μέσω του διαδικτύου τα οποία δεν εξυπηρετούν κανέναν και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η άμεση και αμερόληπτη ενημέρωση του πολίτη… Με κόστος χαμηλό και με κέρδος ακόμα χαμηλότερο…

Τους χαλάει που ο δήμος η περιφέρεια η οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός στηρίζουν, έρχεται αντιμέτωπος με την αγανάκτηση του κόσμου και είναι αναγκασμένοι να απαντούν σε δημοσιεύματα που θίγουν καίρια και σύνθετα ζητήματα της κοινωνίας.

Μάλλον έχουν ξεχάσει αυτές οι έγκυρες , ενημερωτικές και αμερόληπτες εφημερίδες σε ποια εποχή ζούμε..

Κάποιος να τους ενημερώσει ότι αυτή είναι η εποχή της τεχνολογίας χωρίς λογοκρισία. Λέγεται έτος 2015… και όχι Μεσαίωνας…

Αφορμή για τα παραπάνω ένα δημοσίευμα σε «Εφημερίδα» σχετικά με άρθρο που ασχολήθηκαν τα Media του διαδικτύου για το οποίο η έρευνα δεν έχει τελειώσει ακόμα και για το οποίο θα ενημερωθείτε σύντομα.

Εφημερίδα η οποία κρίνει τους σαιεντολόγους..συγνώμη ιστολόγους ήθελα να πω και η οποία δίνει μάλιστα και μαθήματα δημοσιογραφίας.

Τι να κάνουμε κύριοι… Το πλήρωμα του χρόνου θα ερχόταν κάποια στιγμή και για εσάς.. Μην σας χαλάει όμως… έτσι είναι η ζωή..

Είπαμε…το γρήγορο περπάτημα και το τραγούδι σε κάποιους ανθρώπους μόνο καλό δεν κάνει. 


892: Συνυπογράφουμε το συγκεκριμένο άρθρο του Φιλικού site e-igoumenitsa.gr, με το οποίο, μόνο δεν τυχαίνει, να έχουμε και κοινούς αναγνώστες, εσάς τους αγανακτισμένους πολίτες, που δεν έχετε άλλο τρόπο για να βρείτε το δίκιο σας, παρά να καταφύγετε στα τοπικά ΜΜΕ, επώνυμα και "ανώνυμα", που τολμάνε να υψώσουν το ανάστημά τους, και να δημοσιεύουν (μετά από έρευνα κ. Μάστορα και όχι μετά από 15 πληρωμένες ανακοινώσεις και χίλια (1.000) βιβλία - ξέρεις εσύ - , με ρεπορτάζ και με στοιχεία, χρυσά, όχι χαλκευμένα).

Εμείς σαν μπλοκ θα επανέρθουμε σε επόμενη ανάρτηση, για να καταλάβουν όλοι ποιος μιλάει για ποιόν...

Μην το ξεχάσουμε, κ. πρόεδρε της ΔΕΥΑΗ, πραγματοποιήθηκε σήμερα 15/06/2015 κανένας αιφνίδιος ή μη έλεγχος στον βιολογικό της Ηγουμενίτσας;
Μην απαντάτε σε εμάς και σας μαλώσει ο "αδέκαστος", απαντήστε σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο...
Read More »
Μονομερής ενημέρωση από εφημερίδες της Θεσπρωτίας Μονομερής ενημέρωση από εφημερίδες της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 15, 2015 Rating: 5

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών στο Βουνό από τον Ορειβατικό Σύλλογο Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Ιουνίου 15, 2015
Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών στο Βουνό από τον Ορειβατικό Σύλλογο Ηγουμενίτσας


Αυτή τη Τετάρτη 17/6/15 στις 20:00, ο υπό ίδρυση Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας, θα πραγματοποιήσει Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών στο Βουνό, με σκοπό οι παρευρισκόμενοι να έχουν μια πρώτη ενημέρωση για τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν στο βουνό και τι μπορεί να κάνει κάποιος για να βοηθήσει σε ενα ενδεχόμενο ατύχημα.
 
Τετάρτη στις 8:00 μ.μ.
28ης Οκτωβρίου 1, Ηγουμενίτσα
Κτίριο ΕΙΝ, 2ος όροφος, δεξιά πτέρυγα
 
Read More »
Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών στο Βουνό από τον Ορειβατικό Σύλλογο Ηγουμενίτσας Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών στο Βουνό από τον Ορειβατικό Σύλλογο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 15, 2015 Rating: 5

Σοκ από την αυτοκτονία αστυνομικού την ώρα που χόρευε σε νυχτερινό κέντρο

Δευτέρα, Ιουνίου 15, 2015
Σοκ από την αυτοκτονία αστυνομικού την ώρα που χόρευε σε νυχτερινό κέντρο
 
 
Σοκ έχει προκαλέσει στην Ελληνική Αστυνομία αλλά και στην κοινωνία της Άρτας απ' όπου κατάγονταν η αυτοκτονία 28χρονου αστυνομικού σε καφετέρια, τα ξημερώματα της Κυριακής.

Ο ειδικός φρουρός είχε μεταβεί με φίλους και συγγενείς σε καφέ-μπαρ στην περιοχή του Μενιδίου. Σύμφωνα με μαρτυρίες, περίπου στις 5 το πρωί, ο ειδικός φρουρός ζήτησε να ακούσει το αγαπημένο του τραγούδι. Σηκώθηκε να χορέψει στην πίστα, όταν ξαφνικά έβγαλε ένα πιστόλι, το έστρεψε προς το μέρος του και πάτησε τη σκανδάλη.

Θαμώνες του μαγαζιού αναφέρουν ότι είχε καταναλώσει αρκετό αλκοόλ. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο μετέφερε τον 28χρονο αστυνομικό στο πλησιέστερο νοσοκομείο, ο οποίος κατέληξε λίγη ώρα αργότερα, βυθίζοντας στο πένθος την ΕΛ.ΑΣ.

Πηγές αναφέρουν ότι ο αυτόχειρας ήταν αρραβωνιασμένος και το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα στη σχέση του. Συγκεκριμένα είχε χωρίσει πριν από λίγες ημέρες με την αγαπημένη του και η διάλυση του δεσμού τον είχε καταβάλει συναισθηματικά.

Καταγόταν από την Άρτα και υπηρετούσε στην ομάδα ΔΙΑΣ, στην περιοχή Δυτικής Αττικής.

Τον τελευταίο καιρό όπως αναφέρουν συνάδελφοί του έδειχνε έντονα προβληματισμένος.
Read More »
Σοκ από την αυτοκτονία αστυνομικού την ώρα που χόρευε σε νυχτερινό κέντρο  Σοκ από την αυτοκτονία αστυνομικού την ώρα που χόρευε σε νυχτερινό κέντρο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 15, 2015 Rating: 5

Ορκωμοσίες αποφοίτων τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου σε Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα

Δευτέρα, Ιουνίου 15, 2015
Ορκωμοσίες αποφοίτων τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου σε Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα


Το ΤΕΙ Ηπείρου διοργανώνει τις παρακάτω ορκωμοσίες των αποφοίτων του:

α) στα Ιωάννινα, στην Αίθουσα Θεάτρου «Πέλος και Αλέκα Κατσέλη» της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ:

Τμήμα Νοσηλευτικής: Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015 και ώρα 12 το μεσημέρι.
Τμήμα Λογοθεραπείας: Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015 και ώρα 10 το πρωί.


β) στην Ηγουμενίτσα στο Συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ:
Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων: Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015 και ώρα 10:30 το πρωί.

Tα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΤΕΙ Ηπείρου συγχαίρουν τους πτυχιούχους των τμημάτων για τον αγώνα τους και τους εύχονται μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία.
Read More »
Ορκωμοσίες αποφοίτων τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου σε Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα Ορκωμοσίες αποφοίτων τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου σε Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 15, 2015 Rating: 5

ΙΧ παρέσυρε εργαζόμενο στην καθαριότητα

Δευτέρα, Ιουνίου 15, 2015
ΙΧ παρέσυρε εργαζόμενο στην καθαριότητα


Τροχαίο ατύχημα συνέβη πριν από λίγη ώρα στην περιοχή της πλατείας Αγίου Γεωργίου, με θύμα έναν εργαζόμενο της καθαριότητας του δήμου Πρέβεζας.

Συγκεκριμένα, μια γυναίκα 50χρ οδηγός ιχ, καθώς εκτελούσε την όπισθεν, δεν αντιλήφθηκε τον εργαζόμενο που εκείνη την ώρα εκτελούσε εργασίες καθαριότητας στην πλατεία. 
 
Αποτέλεσμα ήταν ο άτυχος άντρας να βρεθεί στο οδόστρωμα τραυματισμένος.

Άμεσα, κάτοικοι της περιοχής, ειδοποίησαν ασθενοφόρο όπου και μετέβη στο σημείο όχημα του ΕΚΑΒ για την μεταφορά του εργαζόμενου τραυματία στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Ενώ προανάκριση για τα αίτια του ατυχήματος διενεργεί το τμήμα τροχαίας Πρέβεζας.
Read More »
ΙΧ παρέσυρε εργαζόμενο στην καθαριότητα ΙΧ παρέσυρε εργαζόμενο στην καθαριότητα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 15, 2015 Rating: 5

Το κάστρο της Αγιάς

Δευτέρα, Ιουνίου 15, 2015
Το κάστρο της ΑγιάςΤου ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΘΗ

«Φόβος πιάνει τόν άνθρωπο σάν βρεθεί μοναχός μέσα σ' αυτα τα στοιχειωμένα νεκροταφεία, χαμένος μέσα στα χαλάσματα πού σαραβαλιάζονται ώρα μέ τήν ώρα. Κοιτάζεις τις βουβές πέτρες, τα παμπάλαια κοτρόνια που τα στοιβιάσανε άνθρώποι πεθαμένοι πρό χιλιάδες χρόνια, συλλογίζεσαι τ ανθρωπομάνι που πηγαινοερχότανε εκεί μέσα σαν τα μερμήγκια μέσα στη φωλιά τους, και την οχλοβοή πού βγάζανε, και σηκώνονται οι τρίχες της κεφαλής σου, γιατί δεν ακούς τίποτα ολότελα. Βουβαμός! Σιωπή και θάνατος!»
Φώτης Κόντογλου , Ο καστρολόγος .

Το Κάστρο της Αγιάς ,πάντα μου ασκούσε μια μαγική επιρροή . Ίσως με επηρέαζε η ιστορία του Αλή Πασά , ίσως το ίδιο το οχυρό , ίσως η μαγευτική θέα !! Ο Σαλβατώρ αναφέρει, πως από το σημείο αυτό, «δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ωραιότερη θέα με τέτοιο παραμυθένιο φόντο. Ολόκληρη η Λευκάδα ως το ακρωτήριο Δουκάτο και μετά η Κεφαλλονιά, απ’ όπου εμφανίζεται η μισοκρυμμένη ακτή.”
Μάλλον όλα αυτά μαζί με έκαναν ένα σταθερό επισκέπτη και “λάτρη” αυτού του “θρύλου” . Έτσι ξεκίνησα αυτή την προσπάθεια καταγραφής της αρχιτεκτονικής και της ιστορίας του φρουρίου. Φυσικά η προσπάθεια μόλις άρχισε και ελπίζω με την βοήθεια και άλλων “καστρολόγων” να την συνεχίσω.
Γιαννης ΣτάθηςΗπειρος και κάστρα .

Η Ήπειρος, είναι κατάσπαρτη από κάστρα. Ανήκει σ' εκείνους τους τόπους, που συνδυάζουν μοναδική φύση και πλούτο μνημείων. Το ταξίδι σ αυτήν είναι πάντοτε συναρπαστικό. Κάστρα αρχαιοελληνικά, ρωμαικά, Βυζαντινά, φράγκικα, βενετσιάνικα ,Τούρκικα βρίσκονται παντού. Σήμερα τα περισσότερα είναι ερειπωμένα. Στα τείχη τους, όμως, έχει γραφτεί μεγάλο μέρος της ιστορίας μας γι' αυτό και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Οι οχυρωματικοί τους περίβολοι, οι πύργοι και οι προμαχώνες δεν έχουν, βέβαια, σήμερα καμιά στρατιωτική αξία, αποτελούν, όμως, μνημεία της φρουριακής αρχιτεκτονικής . Η ιστορική τους σημασία είναι σημαντική. Πολλά οικοδομήθηκαν σε εξέχουσες θέσεις από τις οποίες οι κατά περιόδους κατακτητές μπορούσαν να ελέγχουν τη γύρω περιοχή, να κρατούν τους κατοίκους σε υποταγή και να προβάλλουν αντίσταση στους επιτιθέμενους εχθρούς είτε από τη στεριά είτε από τη Θάλασσα. Οι όγκοι των κάστρων φαντάζουν σήμερα μεγαλόπρεποι.8
Τείχη γκρίζα , επάλξεις και προμαχώνες, προστάτες της χώρας στους άγριους χρόνους του παρελθόντος, στέκουν μπρος μας σκυθρωπά κι έρημα, σιωπηλά κι όμως φορτωμένα ιστορικό βάρος, σφραγίδες ανεξίτηλες του βιβλίου του ελληνισμού. Η βαριά τους όψη, σοβαρή κι απόκοσμη - θαρρείς - σου προκαλεί τη μαγεία και τον θαυμασμό εκείνον, που ξέρουν να κλείνουν μέσα τους τα παληά ντοκουμέντα. Τα κάστρα της Ηπείρου, ίστορες της ξεχωριστής - και σχεδόν απομονωμένης - τούτης γωνιάς της Ελλάδος, κρατούν την ίδια μοίρα με τα άλλα του τόπου”1

Σύντομη ιστορική επισκόπηση της περιόδου κατασκευής του φρουρίου.

Ο Αλή Πασάς μισούσε θανάσιμα τους Παργινούς. Ενας απο τους λόγους που ήθελε να κατακτήσει την Πάργα ήταν γιατί παρείχε άσυλο σε όσους έπεφταν θύματα της Τυραννίας του. Ο Πασάς ήταν πολύ εχθρικός επειδή ,μετά του Σουλιώτες ήταν ο μοναδικός λαός που του αντιστάθηκε με επιτυχία. Ηταν το τελευταίο καταφύγιο Ελληνικής ανεξαρτησίας.
Η Πάργα ήταν ο τόπος που λαχταρούσε . Η ομορφιά της Πάργας τον γοήτευε. Ωστόσο ο πλέον ουσιαστικός λόγος ήταν ότι η κατάκτηση της θα εξασφάλιζε την πλήρη επιτήρηση του Ιονίου.
Ας αφεθούμε όμως στην διήγηση του Κώστα Μιχαηλίδη ο οποίος στο βιβλίο του “Η ΠΑΡΓΑ” μας δίνει την εικόνα της περιόδου :
« Κατά την εποχή του Αλή -πασά ή Πάργα ήταν τό καταφύγιο εκείνων, πού καταδίωκε ό τύραννος και σύγχρονα το ορμητήριο οργανωμένων επιθέσεων εναντίον του. 'Εκεί βρίσκαν καταφύγιο και οι Σουλιώτες κι' από κεί τροφοδοτούνταν και εφοδιάζονταν με πυρομαχικά, όταν βρίσκονταν σέ ανάγκη και κυρίως κατά τις πολιορκίες τους από τον Αλή - πασά. Γι αυτό και ή έμμονη 'προσπάθειά τον για την κατάληψή της. 'Ταν το κυριότερο πρόσκομμα στα κατακτητικά τον σχέδια και γι' αυτό ό 'Αλή - πασάς έστελνε ληστρικές συμμορίες, πού μαζί μέ τούς Οθωμανούς Μαργαριτιώτες παρενοχλούσε την Πάργα και δεν την άφηνε ήσυχη».
Εκείνη την περίοδο η Γαλλία δεν μπορούσε πια να υπερασπίσει τις απομακρυσμένες κτήσεις της. Βρίσκει την ευκαιρία ο Άλής με συνεννόηση βέβαια της Υψηλής Πύλης να χτυπήσει την Πάργα. Τόν Φεβρουάριο του 1814 ετοιμάζει και στέλνει 6.000 Αλβανούς όδηγούμενους από το γιο του Μουχτάρ—πασά και τους στρατηγούς Ομερ Βρυωνη και Αγο Βαστιαρη κατά τής Αγιάς, που βρίσκεται στα σύνορα τής Πάργας και που βοηθούσε πάντα όσο μπορούσε την Πάργα. Κυριεύει μέ έφοδο τό χωριό την 17ην Φεβρουαρίου, αιχμαλωτίζει και κατασφάζει τούς κατοίκους κι άρχισε ν' ανεγείρει φρούριο στην `Αγιά για να το χρησιμοποιήσει ορμητήριο τον στρατού του κατά τής Πάργας. Στήν διαμαρτυρία τον Γάλλου προξένου στα Γιάννινα, Πουκεβίλ, προφασίστηκε πώς οι Παργινοί συνθηκολογούν για να παραδώσουν την πόλη τους στους "Άγγλους και ζήτησε από τον Πουκεβίλ , να διατάξει τον φρούραρχο τής Πάργας να τού παραδώσει την πόλη χωρίς αιματοχυσίες.» 2
Τελικά ότι δεν κατάφερε ο Αλής με τα όπλα τα κατάφερε με την παροιμιώδη δολιότητα και την ανάλγητη διπλωματία του. Ηρθε σε συμφωνία με τον ανθέλληνα , διεφθαρμένο Αγγλο αρμοστή των Ιονίων Νήσων . Μαίτλαντ , και τελικά “αγόρασε” την Πάργα . Μια νέα μελανή σελίδα δυστυχώς άνοιγε για την υπερήφανη πόλη και τους κατοίκους της...


Στοιχεία φρουριακής αρχιτεκτονικής επί φραγκοκρατίας και Οθωμανικής κυριαρχίας.

Η οχυρωματική αρχιτεκτονική στην Ελλάδα έχει να επιδείξει πλήθος φρουριακών κατασκευών, που ανάγονται σε ποικίλες χρονικά εποχές και αποτελούν σταθμούς εξέλιξης της φρουριακής αρχιτεκτονικής .
Με επίκεντρο την Ιταλία και επιστημονικό δυναμικό από τις κορυφαίες προσωπικότητες της αναγέννησης ,διαμορφώθηκαν οι ιδανικές αρχές χάραξης των οχυρώσεων. Η χάραξη των οχυρώσεων αντίθετα με την παλαιότερη τυχαία ή εμπειρική χάραξη, είναι αποτέλεσμα επιστημονικών μεθόδων, γεωμετρικών μετρήσεων και μαθηματικών αναλογιών και έχει σκοπό την πλήρη κάλυψη των τμημάτων του τείχους μεταξύ των προμαχώνων, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία πυρόβλητων ζωνών.3 Στην πράξη η ιδανική διάταξη των οχυρώσεων προσδιοριζόταν και από συνιστώσες όπως η μορφολογία του εδάφους ή τις τυχόν προϋπάρχουσες οχυρώσεις δίνοντας στο κάστρο την ιδιαίτερη κάθε φορά μορφή του.
ΠΡΟΜΑΧΩΝΕΣ
Το σύστημα οχύρωσης που επινοήθηκε για να αντιμετωπίσει τη συνεχώς αυξανόμενη δύναμη των πυροβόλων όπλων ήταν το “ προμαχωνικό σύστημα “ . Η μορφή των φρουρίων άλλαξε ριζικά . Τα ψηλά κατακόρυφα τείχη των παλιών οχυρώσεων χαμήλωσαν αισθητά και η εξωτερική τους πλευρά διαμορφώθηκε με έντονη κλίση προς τη βάση τους . Παράλληλα όλη η περίμετρος του οχυρού περιβόλου ενισχύθηκε προς το εσωτερικό του φρουρίου με εκτεταμένες επιχωματώσεις .
Οι πύργοι τα πρώτα χρόνια κατασκευάζονταν κυκλικοί και με σχετικά περιορισμένες διαστάσεις . Σταδιακά έπαψαν να είναι πύργοι και μεταβλήθηκαν σε ισχυρές πολυγωνικές πλατφόρμες προωθημένες έξω από την κύρια γραμμή άμυνας . Ονομάστηκαν προμαχώνες και έγιναν το κυρίαρχο στοιχείο των νέων αμυντικών συστημάτων . Ήταν μια συμπαγής κατασκευή με τη μορφή μεγάλης πλατείας . Ήταν τόσο προωθημένη έξω από την κύρια γραμμή άμυνας , ώστε να ελέγχουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη έκταση μπροστά από το φρούριο και να εξασφαλίζουν πλάγια προστασία στα διπλανά ευθύγραμμα τμήματα του τείχους .
Ο σχεδιασμός του προμαχώνα προήλθε από την ανάγκη να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τρία σημεία :
1. Να συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία του φρουρίου , τοποθετημένα συνήθως στις γωνίες του οχυρού περιβόλου , οι πηγές βολών με τη μεγαλύτερη ισχύ .
2. Να γίνεται διείσδυση ορισμένων τμημάτων του φρουρίου σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο βάθος προς την πλευρά του εχθρού , ώστε τα εχθρικά στρατεύματα να συγκρατούνται σε όσο το δυνατό μεγαλύτερη απόσταση από το φρούριο .
3. Να καλύπτεται κάθε σημείο του χώρου έξω από τον οχυρό περίβολο από δύο , τουλάχιστον , διασταυρούμενα πυρά που θα προέρχονταν από διαφορετικές πηγές βολών .3

Περιήγηση στο κάστρο.

Το κάστρο του Αλή Πασα , ή κάστρο της Αγιάς , ή κάστρο της Ανθούσας απέχει 5 χλμ από την Πάργα και είναι χτισμένο στην κορυφή υψώματος, ύψους 300μ , ανάμεσα στην Ανθούσα και την Αγιά στην τοποθεσία τρίκορφο. Η κατασκευή το ξεκίνησε το 1814 από τον Αλή πασά σε στρατηγικό σημείο με στόχο αφενός τον έλεγχο και την εποπτεία της πολιορκίας της Πάργας και αφετέρου την πρόκληση αισθήματος διαρκούς ασφυξίας, φόβου και δέους στους πολιορκημένους.
Πρόκειται για ένα σχετικά μικρό φρούριο , στιβαρό με οχυρωματική σχεδίαση η οποία παραπέμπει στο προμαχωνικό σύστημα οχύρωσης. Τα “δυτικά” κατασκευαστικά και οχυρωματικά χαρακτηριστικά είναι αρκετά έντονα μια και ο μηχανικός που το κατασκεύασε ήταν Ιταλός. Είναι πολυγωνικό με σχήμα ακανόνιστου εξαγώνου , με ψηλά τείχη και πύργο σχεδιασμένο και προσανατολισμένο να δεχθεί βαριά πυροβόλα μια και βασικός στόχος ήταν η διαρκής πολιορκία της Πάργας.
Συμπαγής κατασκευή με έντονα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά , δεσπόζει στο χώρο και χωρίς αμφιβολία αποπνέει αίσθημα κυριαρχίας .Είναι οικοδόμημα,το οποίο χτίστηκε γρήγορα χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις για ανέσεις. Θα λέγαμε ότι ανήκει στον τύπο του ορεινού κάστρου. Στην κατασκευή του μάλλον εργάστηκαν 'Έλληνες ντόπιοι και χρησιμοποιήθηκαν υλικά της περιοχής. Λογικά θα πρέπει κανείς να μην το αντιμετωπίσει ως μια μεμονωμένη κατασκευή άλλα σαν ένα εξάρτημα σε ένα σύστημα κάστρων οχυρών και πύργων των οθωμανικών αρχών με στόχο τον έλεγχο της διακίνησης και των μετακινήσεων της ασφάλειας άλλα και του ανεφοδιασμού της περιοχής.

Ο “καστροπερίπατος” στο εσωτερικό του προσφέρει μοναδικές εμπειρίες μια και μπορεί κανείς να περπατήσει στους δαιδαλώδεις θολωτούς περιφερειακούς διαδρόμους. Το κάστρο είναι σε καλή κατάσταση .Δίχως αμφιβολία ο συνδυασμός των γκρίζων τειχών, η βλάστηση μαζί με την σιωπή και την απαράμιλλη θέα στην Πάργα και το Ιόνιο μπορούν να “συνδέσουν” τον επισκέπτη με την ιστορία!
Ας αφήσουμε όμως τη σκέψη μας στην μοναδικές περιγραφές δυο μοναδικών προσωπικοτήτων που με την καταγραφή τους πλούτισαν την ιστορία της περιοχής. Του ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ ΣΑΛΒΑΤΩΡ και του Σπύρου Μουσελίμη .

Περιγράφει ο ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΣΑΛΒΑΤΩΡ στο βιβλίο του , Η ΠΑΡΓΑ :
«Ο πύργος της Αγιάς που δεσπόζει στην κοιλάδα έχει ένα περιτοίχισμα από χαμηλό τοίχο , δύό πυργίσκους στις δύό πλευρές της εισόδου και μια πύλη με στρογγυλή αψίδα και επιγραφή που τώρα έχει αφαιρεθεί. Ενας ιδιόρρυθμος επικλινής θολωτός χώρος. χωρισμένος με δύό κυκλικά τόξα , οδηγεί επάνω , όπου τριανταδύο σκαλιά βγάζουν στον επάνω προμαχώνα, απ' όπου απολαμβάνει κανείς μια θαυμάσια θέα όλης της περιοχής της Πάργας , με τους άφθονους ελαιώνες, ως τα μακρινά σπίτια της Sindjella, που δεσπόζουν στους λόφους πίσω από την Πάργα. Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί ωραιότερη θέα με τέτοιο παραμυθένιο φόντο· ολόκληρη η Λευκάδα ως το ακρωτήρια Δουκάτο και η Κεφαλλονιά, απ' όπου εμφανίζεται η μισοκρυμμένη ακτή. Παραπάνω είναι η εκκλησία της Παλιόπαργας. Στα βόρεια η Αγιά, το χωριό και πάνω απ' το διάσελο , ανάμεσα σ' αυτόν τον λόφο και στην Κουρίλλα , πέρα στο βάθος. Ο ευγενής όγκος του Παντοκράτορα της Κέρκυρας. Από κάτω τα περιβόλια της Ράπεζας ένα μαγευτικό θέαμα που από κορφή σε κορφή φτάνει ως το Φανάρι. Στον προμαχώνα υπάρχουν δύό σιδερένια ρωσικά κανόνια και ένας μπρούτζινος όλμος από την εποχή του Αβδούλ Μετζίτ. 0 προμαχώνας αυτός είναι τετράγωνος και μια δεύτερη σκοπιά ξεπροβάλλει στο ίδιο ύψος. Στην αυλή του Κάστρου υπάρχουν κατεστραμμένες κατοικίες εκεί πρασινίζουν μερικές συκιές και κλήματα. Στον επάνω προμαχώνα έχουν κατασκευαστεί αρκετές πολεμίστρες για κανόνια σε κάθε πλευρά. Ένας θολωτός χώρας μας οδηγεί στην κύρια πολύ , που κι αυτή είναι θολωτή και όπου ιιπάρχει η μικρή, ακόμα χρησιμοποιουμενη στέρνα με δυό αψίδες μπρος και δύο πίσω, εκεί οπου η σκαλα οδηγεθπρος τα πάνω Εδώ υπαρχει ακομα μια στερνα.»4

Και συνεχίζουμε με την περιγραφή του Σπύρου Μουσελίμη.
“Το κάστρο της Αγιας
Με το καλοκαιριάτικο λεωφορείο Ιωαννίνων -- Πάργας πού διέρχεται από την Παραμυθιά φτάνω το πρωί τής 23ης τ' Αλλωνάρη 1976 στην Πάργα, απ' όπου μαι την κούρσα κάποιου Αξιώτη σωφέρη μεταφέρομαι ως την τοποθεσία «Πλάτανος» όπου τα δύό πλατύστομα πηγάδια από τα όποια υδρευονται οι κάτοικοι 'τού παρακείμενου συνοικισμού Τρίκορφου, και απεκέο κι απανου , μετά από είκοσι λεφτά τής ώρας ποδαρόδρομο, ανάμεσα σχίνων και του φοπριναριών φτάνω στο κάστρο τής 'Αγιάς * Στο δρόμο συαντιούμαι μαι ομάδα Γάλλων τουριστών πού επιστρέφουν από επίσκεψη τού κάστρου. `Ο όγκος τού φρουρίου καπελώνει την κορυφή του ομώνυμου λόφου μεταξύ 'Ανθούσας και Τρίκορφου συνοικισμού της από 20 σκόρπια παλιά σπίτια, στο μέσο των όποιων ο ναός τού Αγίου Γεωργίου. Οι χωρικές τής περιοχής, άρβανίτισσες, με ολιγοστούς κόρφους φοριούνται ακαλαίσθητα..
Τό κάστρο έχει τετράγωνο σχήμα, τών δύό παράλληλων πλευρών, βόρειας και νότιας, ολίγο ανώμαλων, μαι περίμετρο 141 μ. (άνατ. 54, δυτ. 27, βόρ. 40 καί νότ. 20) . Εισέρχομαι από τή μοναδική αψιδωτή μεγάλη πύλη πού ανοίγεται στη δυτική πλευρά, ύψους 3 μ. και πλάτους 2. Τό πλάτος τού τοίχου 1,50 μ. 'Απεδαπεκεί τής πύλης παραστέκουν ανά ένας τετράγωνος εξωτερικός πύργος, οι όποιοι επί των πλευρών φέρουν στενές πολεμίστρες πού χωρούν μόλις την κάνη τον όπλου, ως και εντοιχισμένες ανά μία μικρή Θύρα.
Τό ύψος τού κάστρου κυμαίνεται άπό 6 έως 8 μ.
Γανωθεί τής πύλης, 'εξωτερικώς, σώζονταν ως το 1965 εντοιχισμένη ενεπίγραφη πλάκα, ή όποια αφαιρέθηκε από αρχαιοκάπηλο ή ξένο τουρίστα, αφού κατέστρεψε το εσωτερικό μέρος τού τοίχου πού την περιέβαλλε.
'Όλος ο εσωτερικός χώρος κατέχεται 'από κομψές συνεχόμενες οiκοδομες επί σχεδίου και μελέτης μηχανικού. Πολύ καρπερός θα είναι εκείνος πού τολμήσει να κατεβεί τις λιθαρένιες κλίμακες και περπατήσει χωρίς φέξη και γνεμα τις σκοτεινές δαιδαλώδικες στοές και διαδρόμους ιδίως των υπογείων. Χάνεται, `δεν ξαναβλέπει ήλιο.
Από τέσσερους ορόφους αποτελούνται τα κτιριακά τον συγκροτήματα. 1) 'Από τον υπόγειο λαβύρινθο, όπου και ή γεμάτη πέτρες από τα τσοπανόπουλα δεξαμενή. 2) 'Από τις στοές και διάδρομους, καταφύγια κι αποθήκες τού υπόγειου. 3) 'Από τον θολωτό όροφο όπου τα διαμερίσματα, οι Θάλαμοι των στρατιωτών και τα κονάκια τον αξιωματικών, και 4) 'Από το κορφινό τετράγωνο υπαίθριο παρατηρητήριο όπου ήταν τοποθετημένα οχτώ πυροβόλα τής τοτινής εποχής, από τα όποια απομένουν δύό σιδερένια χωμένα στα χορτάρια μήκους 2,20 μ. και διαμέτρου 10 εκατοστών. Τ' άλλα 6 μπρούντζινα εκποιήθηκαν από το έλλην. δημόσιο (1936-38). 


Λιθαρένcες κλίμακες, μερικές των .όποιων έχουν αφαιρεθεί τα σκαλίδια από τούς χωρικούς οδηγούν σ' όλους τούς ορόφους. `Ολόγυρα σ' όλο το τείχος ανοίγονται πολεμίστρες, φεγγίτες κι οπές προς επισκόπηση τής περιοχής, όπου το πράσινο των ελαιώνων καθρεφτίζεται στα γαλανά νερά τού 'Ιόνιου και ή θάλασσα στολίζεται παραλιακά με σειόμενες δεντροσκιες μαι τα κλωνάρια αναστρεμμένα προς το βυθό και τα κωλόριζα στην επιφάνεια. Ευτυχισμένοι όσοι ζουν στην ύπαιθρο, καμαρώνουν το μεγαλείο και την ομορφιά τον φυσικών καλλονών κι αναπνέουν τον αγέρα της. Τό κάστρο τής 'Αγιάς, τού όποίου τά βλήμα τα των πυροβόλων έφταναν ως τα πρόθυρα τής Πάργας χτίστηκε από τον 'Αλή - πάσά το 1814 υπό την επίβλεψη τού Γενοβέζου αρχιτέκτονα Σάντο Μοντελιόνη πού ήταν στην υπηρεσία τού τύρανου, τον καιρό πού ή Πάργα κατέχονταν από τούς Γάλλους.
0 'Αυλής μή έχοντας εμπιστοσύνη στους 'Αγιώτες και 'Ανθουσιώτες τούς εκτοπίζει από τα χωριά τους και έγκατασταίνει σ' αυτά τουρκαρβανίτες από το Καρβουνάρι τής Παραμυθιάς. 'Επιστρέφουν δε τούτοι στα σπίτια τους μετά την καταστροφή τού 'Αλή το 1822. `Η φρουρά του παραμένει ως το 1820,οπότε, μαζί μέ την υπό τού Μεχμέτ - πασά, εγγονού τού 'Αλή, φρουρά τού κάστρου τής Πάργας, παραδίνεται- στόν αρχηγό τού Σουλτανικού στόλου. Μετά την απελευθέρωση (1913) εγκατασταίνεται `Ελληνική φρουρά, ή όποια ύστερα από λιγόχρονη παραμονή το εγκαταλείπει παραδίδοντάς το στη φθορά τού χρόνου και την ανθρώπινη καταστροφή.
*Το όνομα αγια είναι αραβικό.. Δόθηκε από τούς Σαρακηνούς κουρσάρους αιτία τών πολλών πηγών πού υπάρχουν παραλιακά. 'Αγιά =_- νεροπηγή.Περιοδικό , Κρητική Εστία, Γενάρης 1961, τείχος 103).” 5


Αξιοποίηση των κάστρων.
Τα κάστρα είναι ζωντανοί και αδιάψευστοι μάρτυρες της ιστορίας του Ελλαδικού χώρου. Ξεχωρίζουν για την αξεπέραστη αρχιτεκτονική τους καθώς και για την καίρια τοποθέτησή τους στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο.
Μέλημα όλων μας, πρέπει να είναι η διατήρηση, η ανάδειξη και η προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Τα κάστρα μας, που στεφανώνουν από άκρη σε άκρη την Ελληνική γη, εάν αναδειχθούν, προβληθούν και αξιοποιηθούν δημιουργικά θα έχουμε ως αποτέλεσμα την προαγωγή του πολιτισμού και την ανάδειξη του τουρισμού στη χώρα μας.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εκπόνηση τεκμηριωμένου και ιστορικά εμπεριστατωμένου πληροφοριακού υλικού για όλα τα κάστρα, με στόχο την έκδοση οδηγών, βιβλίων.
Τα κάστρα είναι μία σύνθεση, όπου η φύση, ο νους, η ψυχή και τα χέρια του ανθρώπου, συνεργάστηκαν και δημιούργησαν θαύματα.3


             Το κείμενο στηρίχθηκε σε διάφορες πηγές. Αντλήθηκαν πληροφορίες τόσο από βιβλία όσο και από το διαδίκτυο . Μεγάλο μέρος οφείλεται σε επιτόπια έρευνα με σκοπό να δοθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα της σημερινής του κατάστασής του οχυρού . Η παρουσίαση συμπληρώνεται με την παράθεση φωτογραφιών, που απεικονίζουν χαρακτηριστικές απόψεις αυτού του τόσο γοητευτικού μνημείου.
Στο τέλος της εργασίας παρατίθεται η ακριβής περιγραφή των ιστορικών πηγών και της βιβλιογραφίας έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους αναγνώστες για περισσότερα και βαθύτερα επίπεδα ανάγνωσης. Επίσης στο τέλος ,προστέθηκε και ενα γλωσσάρι (www.kastra.eu) με στόχο την κατανόηση εξειδικευμένων καστρολογικών όρων.
Σε κάθε περίπτωση η εργασία δεν διεκδικεί αρχιτεκτονικές δάφνες ή ιστορική επιβράβευση. Πρόκειται για μια κατάθεση σεβασμού και θαυμασμού για την ιστορία της περιοχής.
Ευχαριστώ προκαταβολικά τους αναγνώστες , που θα μου κοινοποιήσουν τις παρατηρήσεις και τις γνώσεις τους στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση jstathis@gmx.com.

Kαλύτερο επίλογο από την παρακάτω φράση του Νίκου Καζαντζάκη δεν θα μπορούσα να βρω:

'Τα κάστρα εξασκούν μυστηριώδη γοητεία στην ψυχή τον ανθρώπου. 'Όταν μέσα από τον κάμπο ορθώνεται ξάφνου στο βάθος τον ορίζοντα ένα απότομο βουνό και στην κορυφή τον ξεχωρίζεις μιαν κορόνα από μισογκρεμισμένα μουράγια και πύργους και πολεμίστρες, η ψυχή σου τινάζεται κι αντρειεύει... Το κάστρο μας Θυμίζει το οχυρό αυτό σημείο που δε θα θέλαμε να παραδώσουμε, το στερνό καταφύγιο της συνείδησης, της αξιοπρέπειας και της αντρείας..." Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, Ταξιδεύοντας, ο Μοριάς
Read More »
Το κάστρο της Αγιάς Το κάστρο της Αγιάς Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 15, 2015 Rating: 5

"Ποιος σκότωσε τον William;" σήμερα στο Γαρδίκι Παραμυθιάς

Δευτέρα, Ιουνίου 15, 2015
"Ποιος σκότωσε τον William;" σήμερα στο Γαρδίκι Παραμυθιάς


Η θεατρική ομάδα της Γ΄ τάξης Γυμνασίου Παραμυθιάς θα παρουσιάσει την θεατρική παράσταση "Ποιος σκότωσε τον William;" . 
 
Η παράσταση θα δοθεί την Δευτέρα 15 Ιουνίου στο γυμνάσιο Γαρδικίου στις 21:00 Πρόκειται για μια παραγωγή της Γ' γυμνασίου Παραμυθιάς με θεατρική καθοδήγηση από τον Γιάννη Δημάκα.
Read More »
"Ποιος σκότωσε τον William;" σήμερα στο Γαρδίκι Παραμυθιάς "Ποιος σκότωσε τον William;" σήμερα στο Γαρδίκι Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 15, 2015 Rating: 5

Με επιτυχία η ποδηλατική διαδρομή από τον ποδηλατόδρομο Ηγουμενίτσας μέχρι τον Πύργο Ραγίου

Δευτέρα, Ιουνίου 15, 2015
Με επιτυχία η ποδηλατική διαδρομή από τον ποδηλατόδρομο Ηγουμενίτσας μέχρι τον Πύργο Ραγίου

 
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Σύλλογο Θεσπρωτίας «Σπύρος Παπαγιάννης» και τον Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, διοργάνωσε την Κυριακή 14 Ιουνίου 2015, ποδηλατική διαδρομή από την Ηγουμενίτσα έως τον αρχαιολογικό χώρο του Πύργου Ραγίου.

 

Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα πουλιά στον υδροβιότοπο του Δρεπάνου.

Read More »
Με επιτυχία η ποδηλατική διαδρομή από τον ποδηλατόδρομο Ηγουμενίτσας μέχρι τον Πύργο Ραγίου Με επιτυχία η ποδηλατική διαδρομή από τον ποδηλατόδρομο Ηγουμενίτσας μέχρι τον Πύργο Ραγίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 15, 2015 Rating: 5

5 συλλήψεις τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα

Δευτέρα, Ιουνίου 15, 2015
5 συλλήψεις τα ξημερώματα στην ΗγουμενίτσαΔύο (02) παράτυπα εισελθόντες αλλοδαποί συνελήφθησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής.

Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω εντοπίστηκαν, κρυμμένοι εντός φορτίου ασυνόδευτου επικαθήμενου το οποίο επρόκειτο να φορτωθεί σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο με προορισμό το εξωτερικό, στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό να μεταβούν λάθρα στο εξωτερικό.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο ΗγουμενίτσαςΕπίσης τρεις (03) παράτυπα εισελθόντες αλλοδαποί συνελήφθησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εντός του επιβατηγού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής.

Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω κατείχαν και επέδειξαν, ο πρώτος, διαβατήριο Αλβανίας με πλαστή σφραγίδα εισόδου και οι άλλοι δύο (02), πλαστές ταυτότητες Βουλγαρίας, με σκοπό να μεταβούν λάθρα στο εξωτερικό.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
Read More »
5 συλλήψεις τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα 5 συλλήψεις τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 15, 2015 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Χωρίς internet και τηλέφωνο η 49 Μαρτύρων εξαιτίας των έργων

Δευτέρα, Ιουνίου 15, 2015
Ηγουμενίτσα: Χωρίς internet και τηλέφωνο η 49 Μαρτύρων εξαιτίας των έργωνΣυχνό φαινόμενο πλέον στην 49 μαρτύρων να μένουν χωρίς τηλέφωνο και internet τις τελευταίες ημέρες. 

Συγκεκριμένα στην περιοχή του Λαδοχωρίου και ειδικότερα από την διασταύρωση Αποστόλου Πέτρου Παύλου με την 49 Μαρτύρων έως και τα βενζινάδικα, από τις εργασίες που γίνονται οι τσάπες του εργοταξίου σκάβουν όπου θέλουν χωρίς να κοιτούν οι να συμβουλεύονται τον ΟΤΕ με αποτέλεσμα κάθε τόσο να πετυχαίνουν τα καλώδια του ΟΤΕ και να αφήνουν μια ολόκληρη περιοχή χωρίς τηλέφωνο και internet

Τα παράπονα από πολίτες είναι πολλά αλλά από ότι φαίνεται στους υπεύθυνους του έργου δεν ιδρώνει και πολύ το αυτί τους.

Read More »
Ηγουμενίτσα: Χωρίς internet και τηλέφωνο η 49 Μαρτύρων εξαιτίας των έργων Ηγουμενίτσα: Χωρίς internet και τηλέφωνο η 49 Μαρτύρων εξαιτίας των έργων Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 15, 2015 Rating: 5

Η Φώφη Γεννηματά η νέα αρχηγός του ΠΑΣΟΚ

Δευτέρα, Ιουνίου 15, 2015
Η Φώφη Γεννηματά η νέα αρχηγός του ΠΑΣΟΚ


Η πρώτη γυναίκα αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ είναι η Φώφη Γεννηματά.

Η κυρία Γεννηματά συγκέντρωσε το απαιτούμενο 50% των ψήφων και δέχθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής συγχαρητήρια τηλεφωνήματα από τον απερχόμενο πρόεδρο Eυάγγελο Βενιζέλο και τους συνυποψηφίους της Ανδρέα Λοβέρδο και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.


Με καταμετρημένα τα 274 από 311 τμήματα, η κυρία Γεννηματά συγκεντρώνει ποσοστό 52,30%. 
 
Ο Ανδρέας Λοβέρδος ακολουθεί με ποσοστό 24,76% ενώ ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος έρχετε τρίτος με 22,94%.
 
Στην 4η εκλογική περιφέρεια στην Ήπειρο, ψήφισαν  2.249 άτομα με την κυρία Γεννηματά να λαμβάνει 56,84%. ο κ. Λοβέδρος 24,22% και τον κ. Κωνσταντινόπουλο 18,95Σε όλη τη χώρα προσήλθαν – σύμφωνα με εκτιμήσεις επιτελών του κόμματος- περί τους 55.000-60.000 φίλους και μέλη του ΠΑΣΟΚ.

Read More »
Η Φώφη Γεννηματά η νέα αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Η Φώφη Γεννηματά η νέα αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 15, 2015 Rating: 5

Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος το πρωί της Δευτέρας στο Φιλιάτι

Δευτέρα, Ιουνίου 15, 2015
Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος το πρωί της Δευτέρας στο Φιλιάτι


H ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία των δικτύων και εγκαταστάσεων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ενέργειας.

Για το λόγο αυτό προγραμματίζει και υλοποιεί καθημερινά έργα συντήρησης, ενίσχυσης ή αναβάθμισης δικτύων, τα οποία απαιτούν προσωρινές διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Προκειμένου να προγραμματίσετε τις εργασίες σας και να ελαχιστοποιηθεί η όχλησή σας, στον ακόλουθο πίνακα, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις περιοχές και τις ώρες προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης. 


 
Ενώ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη συντομότερη επανηλεκτροδότηση, εντούτοις, επιβάλλεται μεγάλη προσοχή, θεωρώντας ότι σε όλη την προγραμματισμένη διάρκεια διακοπής, οι αγωγοί είναι υπό τάση!
Read More »
Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος το πρωί της Δευτέρας στο Φιλιάτι Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος το πρωί της Δευτέρας στο Φιλιάτι Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 15, 2015 Rating: 5