Από την Πρέβεζα μέχρι τα Σύβοτα κάνουμε 5 στάσεις στους ομορφότερους παραθαλάσσιους προορισμούς της Ηπείρου

Σάββατο, Μαΐου 14, 2022
Από την Πρέβεζα μέχρι τα Σύβοτα κάνουμε 5 στάσεις στους ομορφότερους παραθαλάσσιους προορισμούς της Ηπείρου


Διάσημη κυρίως για τους ορεινούς προορισμούς της, η Ήπειρος έχει και μια υπέροχη, εντελώς θαλασσινή πλευρά, η οποία μπορεί εύκολα να ανταγωνιστεί την νησιωτική χώρα και δεν περιορίζεται μόνο στις φαντασμαγορικές παραλίες της.

Περιλαμβάνει χωριά, μικρές πολιτείες, ολόκληρους αρχαίους κόσμους, κάστρα βγαλμένα από εικονογράφηση παραμυθιού και κελαρυστά ποτάμια αρκετά για να γεμίσουν εβδομάδες ολόκληρες διακοπών.

Τα Σύβοτα και τα νησάκια τους
Τα βλέπετε να κατακλύζουν κάθε καλοκαίρι τα social media, και όχι άδικα: Οι παραλίες τους, που μας σύστησε πριν από κάποια χρόνια ο ΕΟΤ ως «Καραϊβική της Ελλάδας» είναι μερικές από τις ομορφότερες, ή και πιο εξωτικές, της χώρας. Τα ίδια τα Σύβοτα είναι ένας υπέροχος προορισμός, ιδανικός για απογευματινές βόλτες στην πλακόστρωτη παραλιακή περαντζάδα του, αλλά και ως βάση για να εξερευνήσετε τα φαντασμαγορικά τοπία –ή και να βουτήξετε αν ο καιρός το επιτρέπει στα κρυστάλλινα νερά εντυπωσιακών παραλιών όπως η Μπέλα Βράκα, η Πισίνα, το Ντράφι και το Καραβοστάσι…


Η Πάργα και τα χρώματά της
Τα πολύχρωμα σπιτάκια της, αμφιθεατρικά χτισμένα πάνω από τα διάφανα νερά του Ιονίου, είναι μια από τις αγαπημένες εικόνες του ελληνικού καλοκαιριού. Τα πλακόστρωτα σοκάκια που ελίσσονται ανάμεσά τους περνούν κάθε τόσο πλάι σε μια λουλουδιασμένη αυλή, ένα ξέφωτο με θέα στο απέραντο τιρκουάζ που απλώνεται μπροστά της, μια ακόμα στροφή με φόντο το βενετσιάνικο κάστρο στην κορυφή του λόφου που την στεφανώνει. Οι παραλίες της είναι επίσης χάρμα οφθαλμών (με πρώτη και καλύτερη το Σαρακήνικο 19 χιλιόμετρα έξω από την πόλη) ενώ στις κοντινές εκδρομές που μπορείτε να κάνετε από εδώ συγκαταλέγεται και ο συγκλονιστικός Αχέροντας.


Η ησυχία στην Πέρδικα
Ανάμεσα στην Πάργα και τα Σύβοτα, η Πέρδικα είναι η ιδανική βάση για όσους θέλουν μεν να εξερευνήσουν την φαντασμαγορική ακτογραμμή της Ηπείρου, θέλουν όμως και την ησυχία τους. Στη… γειτονιά της συναντάμε το καταπληκτικό Μέγα Ντράφι (5 χιλιόμετρα έξω από το χωριό) με τα σμαραγδένια του νερά, τα ολόλευκα βότσαλα και τη φουντωτή βλάστηση που φτάνει σχεδόν ως το κύμα, και το Καραβοστάσι (7 χιλιόμετρα από την Πέρδικα) με την χρυσαφένια αμμουδιά, τα υπέροχα ανοιχτογάλαζα νερά και τον ποταμό Παραμυθιώτη που εκβάλλει εδώ, χωρίζοντας την παραλία στα δύο. Αν ακολουθήσετε το μονοπάτι μέσα από το φουντωτό πευκοδάσος που καταλήγει στην παραλία, θα βρεθείτε στον αρχαιολογικό χώρο του Δυμόκαστρου, για να απολαύσετε την πανοραμική θέα στο απέραντο τιρκουάζ του Ιονίου.

Παραλία Καραβοστάσι

Η Αμμουδιά και οι εκβολές του Αχέροντα
Εκεί όπου ο Αχέροντας συναντά τα τιρκουάζ νερά του Ιονίου, ένα χωριουδάκι μια σταλιά παίρνει το όνομά του από τη μεγάλη χρυσαφένια αμμουδιά που απλώνεται μπροστά του. Από εδώ ξεκινούν τα βαρκάκια που αναλαμβάνουν να μας ξεναγήσουν στο δέλτα του ποταμού και τα νερά της Στυγός, όπου σύμφωνα με τον θρύλο βούτηξε η Θέτιδα τον Αχιλλέα για να τον κάνει αθάνατο… Πολύ κοντά στην Αμμουδιά, στο χωριό Μεσοπόταμος, όπου βρίσκεται το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, ένα από τα σπουδαιότερα μαντεία της Αρχαίας Ελλάδας –και ένας από τους επιβλητικούς αρχαιολογικούς χώρους σήμερα.

Η διακριτική γοητεία της Πρέβεζας
Πιθανότατα δεν το ξέρετε αν δεν την έχετε επισκεφθεί, αλλά η Πρέβεζα είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας: Μια πόλη στη σκιά τριών κάστρων, με ένα πανέμορφο ιστορικό κέντρο γεμάτο πλακόστρωτα καλντερίμια και ηπειρώτικες, βενετσιάνικες και οθωμανικές αναφορές, μια προκυμαία ιδανική για απογευματινές βόλτες με φόντο το ηλιοβασίλεμα, και πολλά ολοζώντανα, παρεΐστικα μπαράκια, café και μεζεδοπωλεία.

Δ
Read More »
Από την Πρέβεζα μέχρι τα Σύβοτα κάνουμε 5 στάσεις στους ομορφότερους παραθαλάσσιους προορισμούς της Ηπείρου Από την Πρέβεζα μέχρι τα Σύβοτα κάνουμε 5 στάσεις στους ομορφότερους παραθαλάσσιους προορισμούς της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 14, 2022 Rating: 5

Τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών από τα χόρτα ζητάει ο Δήμος Φιλιατών

Σάββατο, Μαΐου 14, 2022
Τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών από τα χόρτα ζητάει ο Δήμος Φιλιατών


Σας κάνουμε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου που ξεκίνησε την 1η Μαΐου και ολοκληρώνεται την 31η Οκτωβρίου 2022, σύμφωνα με την υπ. αρίθμ. 20/2022 ( ΦΕΚ 1301/τ.Β/18.3.2022) Πυροσβεστική Διάταξη, υποχρεούνται οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών, να προβούν στον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Ο καθαρισμός περιλαμβάνει: α. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτίσματα (τουλάχιστον 3μ.) δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά. β. Κλάδεμα της κόμης των δέντρων από το έδαφος εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση το ύψος της στηθιαίας διαμέτρου (περίπου 1,50μ.) και το 50% της κόμης τους. γ. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων εντός των ως άνω χώρων. δ. Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από το Δήμο, επιβάλλεται στους υπόχρεους το πρόστιμο της περ. 26 της υποπαρ. β' της παρ. 1 του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α' 114).

Σύμφωνα με τα ανωτέρω ο Δήμος Φιλιατών καλεί τους ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές των προαναφερόμενων χώρων να προβούν άμεσα και το αργότερο έως 31/5/2022 στις απαραίτητες εργασίες καθαρισμού των ιδιοκτησιών τους.

Ο Αντιδήμαρχος
Πέτρος Κατσάρης
Read More »
Τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών από τα χόρτα ζητάει ο Δήμος Φιλιατών Τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών από τα χόρτα ζητάει ο Δήμος Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 14, 2022 Rating: 5

Σύλληψη 38χρονου και 43χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Μαΐου 14, 2022
Σύλληψη 38χρονου και 43χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών ηλικίας 43 και 38 ετών, προέβησαν βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε εντός του επιβατικού σταθμού λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, οι ανωτέρω κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδο τους από τη χώρα, ενώ παράλληλα για τον 38χρονο υπήρχε καταχώρηση εις βάρος του με το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος SCHENGEN.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.
Read More »
Σύλληψη 38χρονου και 43χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 38χρονου και 43χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 14, 2022 Rating: 5

Συνεδριάζει τη Δευτέρα η οικονομική επιτροπή του Δήμου Σουλίου

Σάββατο, Μαΐου 14, 2022
Συνεδριάζει τη Δευτέρα η οικονομική επιτροπή του Δήμου Σουλίου


Συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη, την Δευτέρα στις 9.00΄, η οικονομική επιτροπή του Δήμου Σουλίου με 9 θέματα στην ημερήσια διάταξη :Κατάρτιση σχεδίου αναμόρφωσης προϋπολογισμού Δήμου Σουλίου, οικ. έτους 2022.
Έγκριση ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ I (ΣΤΑΔΙΟ ΑΠΟΣΦΡΑΓΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ – ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ) της Επιτροπής Διαγωνισμού/Αξιολόγησης του ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την :«Προμήθεια ενός συστήματος κάθετης διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων και δύο βυθιζόμενων συστημάτων αποθήκευσης απορριμμάτων σε κάδους συμβατούς με τα κοινά απορριμματοφόρα» του Δήμου Σουλίου.
Χορήγηση 9ης παράτασης προθεσμίας του έργου : «ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΑΓΩΓΩΝ ΠΑΝΤΟΡΡΟΪΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ» .
Χορήγηση 1ης παράτασης προθεσμίας του έργου : «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ-ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ Δ.Ε ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ».
Χορήγηση 2ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης της σύμβασης παροχής υπηρεσίας :«ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ» Δήμου Σουλίου.
Έγκριση Πρωτοκόλλου ελέγχου χρηματικής διαχείρισης Δήμου Σουλίου, μηνός Μαρτίου 2022.
Παροχή πάγιας προκαταβολής σε Πρoέδρους Κοινοτήτων Δήμου Σουλίου.
Ανάκληση της αριθ. 92/2022 απόφασης Ο.Ε ,ως προς το Α΄ σκέλος και εξειδίκευση πίστωσης προϋπ/σμού οικ. έτους 2022 για επιχορήγηση Αθλητικών Συλλόγων του Δήμου Σουλίου.
Αποδοχή δωρεάς.
Read More »
Συνεδριάζει τη Δευτέρα η οικονομική επιτροπή του Δήμου Σουλίου Συνεδριάζει τη Δευτέρα η οικονομική επιτροπή του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 14, 2022 Rating: 5

Προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης στις παιδικές χαρές του Δήμου Σουλίου

Σάββατο, Μαΐου 14, 2022
Προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης στις παιδικές χαρές του Δήμου Σουλίου


Προς την ολοκλήρωσή τους προχωρούν οι εργασίες συντήρησης-επισκευής καθώς και εγκατάστασης νέων στοιχείων (περιφράξεις, παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων, βρύσες) στις παιδικές χαρές του Δήμου Σουλίου καθώς και κάθε απαραίτητη εργασία για τη βελτίωση της λειτουργικότητάς τους, την ασφάλεια των χρηστών και τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία. Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν τρεις ακόμη παιδικές χαρές, μια στην Κοινότητα Ζερβοχωρίου, μια στην Κοινότητα Πετροβίτσας καθώς και στην Κοινότητα Παραμυθιά, όπως φαίνεται και από το ακόλουθο φωτογραφικό υλικό.


Πραγματοποιήθηκαν εργασίες καθαρισμού της ανεπιθύμητης βλάστησης, εγκατάσταση ή/και επισκευή μεταλλικών ή ξύλινων περιφράξεων, εγκατάσταση υδροληψίας από το δίκτυο ύδρευσης και τοποθέτηση βρύσης, εγκατάσταση παγκακίων και κάδων απορριμμάτων, τοποθέτηση υπαρχουσών και νέων πληροφοριακών πινακίδων, επαναχρωματισμός ξύλινων και μεταλλικών στοιχείων εξοπλισμού παιδικών χαρών καθώς και επισκευή-συντήρηση παιχνιδιών παιδικών χαρών σύμφωνα με τις υποδείξεις του φορέα πιστοποίησης TÜV (στηρίξεις, επισκευές φθορών, απομάκρυνση-αντικατάσταση επικίνδυνων παιχνιδιών, συσφίξεις, κλπ).

Οι εργασίες θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν με την αποκατάσταση των υπολοίπων τριών (3) προς πιστοποίηση παιδικών χαρών του Δήμου.
Read More »
Προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης στις παιδικές χαρές του Δήμου Σουλίου Προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης στις παιδικές χαρές του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 14, 2022 Rating: 5

Εκδήλωση στο Κέντρο Πληροφόρησης Καλαμά στην Σαγιάδα με αφορμή τα 30 Χρόνια Δίκτυο Natura 2000

Σάββατο, Μαΐου 14, 2022
Εκδήλωση στο Κέντρο Πληροφόρησης Καλαμά στην Σαγιάδα με αφορμή τα 30 Χρόνια Δίκτυο Natura 2000

Read More »
Εκδήλωση στο Κέντρο Πληροφόρησης Καλαμά στην Σαγιάδα με αφορμή τα 30 Χρόνια Δίκτυο Natura 2000 Εκδήλωση στο Κέντρο Πληροφόρησης Καλαμά στην Σαγιάδα με αφορμή τα 30 Χρόνια Δίκτυο Natura 2000 Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 14, 2022 Rating: 5

Ανοιχτό το μουσείο της Οικίας Τζαβέλα κατά τις εορτές Σουλίου

Σάββατο, Μαΐου 14, 2022
Ανοιχτό το μουσείο της Οικίας Τζαβέλα κατά τις εορτές Σουλίου


Η πατρογονική εστία της ένδοξης οικογένειας των Τζαβελαίων στο Σούλι, ανακαινισμένη πλέον, θα υποδεχτεί τους προσκυνητές του Σουλίου.

Κατά την διάρκεια των Ετήσιων Εκδηλώσεων Μνήμης Σουλίου, η οικία Τζαβέλα θα είναι ανοιχτή για το κοινό, με έκθεση οικογενειακών κειμηλίων και έργων τέχνης με το εξής πρόγραμμα:

Παρασκευή 27 Μαΐου: Ώρες 09:00-18:00
Σάββατο 28 Μαΐου: Ώρες 10:00-20:00
Κυριακή 29 Μαΐου: 09:00-16:00

“Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Σουλίου για την βοήθεια και την υποστήριξη” αναφέρει σε σχετικό σχόλιο η οικογένεια Τζαβέλα.
Read More »
Ανοιχτό το μουσείο της Οικίας Τζαβέλα κατά τις εορτές Σουλίου Ανοιχτό το μουσείο της Οικίας Τζαβέλα κατά τις εορτές Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 14, 2022 Rating: 5

Αμετανόητος...!!!

Σάββατο, Μαΐου 14, 2022
Αμετανόητος...!!!


Σε δίκη οδηγείται την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 ο Δήμαρχος Φιλιατών κ. Σπύρος Παππάς, μετά από μήνυση που του είχα καταθέσει σαν εκδότης της εφημερίδας ΤΙΤΑΝΗ.
Η μήνυση που κατέθεσα, είναι για παράβαση καθήκοντος, κατηγορώντας τον κ. Παππά πως είχε αποκλείσει την εφημερίδα μου (η οποία είναι η παλαιότερη εβδομαδιαία εφημερίδα του νομού Θεσπρωτίας) από τις πληρωμένες δημοσιεύσεις του Δήμου Φιλιατών, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να με εξοντώσει σαν δημοσιογράφο και εκδότη, ώστε να σταματήσω τον δημοσιογραφικό έλεγχο που ασκώ στη δημοτική αρχή Φιλιατών, ως οφείλω. 

Λίγες ημέρες πριν το δικαστήριο στο οποίο είναι κατηγορούμενος, ο Δήμαρχος Φιλιατών, προφανώς σε μία προσπάθεια επίδειξης δύναμης αλλά και δείχνοντας κατάμουτρα στην ελληνική δικαιοσύνη πως αδιαφορεί για τους νόμους της πολιτείας, αποφάσισε να τιμωρήσει και πάλι την εφημερίδα μου.

Συγκεκριμένα, με την υπ' αριθμό 92 απόφαση του ιδίου, γίνεται η ανάθεση της δημοσίευσης ενός (1) Ισολογισμού του έτους 2016 της ΝΕ.ΚΕ.ΔΗ.Φ. του Δήμου Φιλιατών, στην εφημερίδα "Θεσπρωτική" και με την με την υπ' αριθμό 93 απόφαση, γίνεται η ανάθεση της δημοσίευσης δύο (2) Ισολογισμών των ετών 2014 και 2015 της ΝΕ.ΚΕ.ΔΗ.Φ. του Δήμου Φιλιατών, στην εφημερίδα "Θεσπρωτών Διαβούλευση".


Αν και η νομοθεσία είναι σαφέστατη και προβλέπει ίση κατανομή των πληρωμένων δημοσιεύσεων (στην προκειμένη περίπτωση τριών δημοσιεύσεων), η εφημερίδα "ΤΙΤΑΝΗ", για ακόμα μία φορά έχει αποκλειστεί, με απόφαση του δημάρχου Φιλιατών.
Για ακόμα μία φορά ο κ. Παππάς,  προχωράει στη συγκεκριμένη αδικοπραξία κατά της εφημερίδας μου, εκδικητικά και παράνομα.

Μπορεί σαν εφημερίδες να "εξαρτόμαστε" οικονομικά σε ένα μεγάλο βαθμό από τις πληρωμένες δημοσιεύσεις των δήμων, αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα αφήσουμε να γίνονται εργαλείο απειλών, ούτε και μέσο εκδίκησης, στα χέρια αυτών που έχουν, προσωρινά, την εξουσία.
"Αρχή άνδρα δείκνυσι" έλεγαν οι πρόγονοί μας.
Όπως και "αιδώς, Αργείοι"...
Ένα είναι σίγουρο. Πως δεν θα καταφέρει να με φιμώσει!!!

Αναστασίου Α. Ευάγγελος
Read More »
Αμετανόητος...!!! Αμετανόητος...!!! Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 14, 2022 Rating: 5

Προσφορά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, από τον Σύλλογο Φιλιαταίων ''Αγία Τριάδα"

Σάββατο, Μαΐου 14, 2022
Προσφορά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, από τον Σύλλογο Φιλιαταίων ''Αγία Τριάδα"Συνεχής διάθεση προσφοράς στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας , από τον Σύλλογο Φιλιαταίων ''Αγία Τριάδα".
Σας ευχαριστούμε θερμά , ακόμη μια φορά, για τη στήριξη του έργου μας και σας ευχόμαστε κάθε καλό!
Read More »
Προσφορά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, από τον Σύλλογο Φιλιαταίων ''Αγία Τριάδα" Προσφορά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, από τον Σύλλογο Φιλιαταίων ''Αγία Τριάδα" Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 14, 2022 Rating: 5

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για νέες ειδικότητες 2022-2023 στο Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Μαΐου 14, 2022
Εκδήλωση ενδιαφέροντος για νέες ειδικότητες 2022-2023 στο Δ.ΙΕΚ ΗγουμενίτσαςΜπορείτε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας για τις νέες ειδικότητες που θα λειτουργήσουν κατά το διδακτικό έτος 2022-2023, στην παρακάτω φόρμα:
Read More »
Εκδήλωση ενδιαφέροντος για νέες ειδικότητες 2022-2023 στο Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας Εκδήλωση ενδιαφέροντος για νέες ειδικότητες 2022-2023 στο Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 14, 2022 Rating: 5

ΦΙΛΙΑΤΕΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ

Σάββατο, Μαΐου 14, 2022

Κείμενο-φωτό: Γιάννης Βέλλης


Μικρός, άκουγα όταν πηγαίναμε διακοπές με τους δικούς μου στο χωριό μου, στη περιοχή της Μουργκάνας: "Πάμε στην αγορά να πάρουμε πράγματα, στο Φιλιάτι".

Το ίδιο, από συγγενείς, φίλους, συγχωριανούς. Στο μυαλό μου η πρώτη καταχώρηση, έντονη μέχρι σήμερα, ήταν αυτή. Οι Φιλιάτες, το "Φιλιάτι", όπως το λέγανε οι περισσότεροι για ευκολία, πρέπει να είναι μια μεγάλη αγορά, παζάρι, που βρίσκεις τα πάντα. Στη συνέχεια, με κάτι μικροατυχήματα της νεότητος, βρέθηκα στο νοσοκομείο του. Εδώ, μου λέγανε οι γονείς μου, γεννήθηκες, από εμένα καμία αμφισβήτηση, είχανε τις αποδείξεις...

Στο δρόμο, τακτικά βλέπαμε στρατιωτικά οχήματα, "στο "Φιλιάτι" πάνε" λέγανε όλοι, έχει στρατόπεδο εκεί. Σιγά - σιγά έμαθα, όλες τις δημόσιες υπηρεσίες του, τις πλατείες του, την ιστορία του.
Μια μικρή κωμόπολη είναι, των 3000 περίπου κατοίκων. Τα τελευταία χρόνια, μετά τον "Καποδίστρια" έγινε έδρα του Δήμου Φιλιατών, στη συνέχεια με τον "Καλλικράτη" & του Δήμου Σαγιάδας, όταν ενσωματώθηκε στο νέο ευρύτερο Δήμο Φιλιατών Θεσπρωτίας, στην Ήπειρο.

Ένα δήμο με τόσα δημοτικά διαμερίσματα, στα όρια των συνόρων με την Αλβανία, που σου δίνει βουνό, κάμπο και θάλασσα, απλόχερα. Τα έχει όλα, αν και η απόσταση παραμένει η ίδια, στο σημείο που θα επιλέξεις να πας, γι' αυτό δεν έγινε πρόβλεψη, μελέτη... Ευτυχώς, οι εκάστοτε αιρετοί, βγάζουν το “φίδι από την τρύπα” και κρατάνε το δήμο σε καλή κατάσταση.

Από την Ηγουμενίτσα, είναι 17 χλμ.μακριά. Οι δρόμοι καλοί, από όποιο σημείο και αν επιλέξετε να πάτε. Τη χαρακτηρίζει η ιστορία της, αλλά και το πευκοδάσος στην είσοδο της πόλης. Χτισμένη σε οροπέδιο. Η ομορφιά της, στα δικά μου μάτια πάντα, είναι κομμάτια της παλιάς πόλης που έχουν διασωθεί -ελάχιστα θα έλεγα- και δεν έχουν δεχθεί σημαντικές παρεμβάσεις.
Μια βόλτα σ' αυτές της γειτονιές, είναι κάτι που αξίζει, είτε είσαι απλός επισκέπτης, είτε φωτογράφος. Βλέπεις την αραβική αρχιτεκτονική στα καλύτερά της, να μπλέκεται με σύγχρονες μοντέρνες κατασκευές, αλλά-δυστυχώς- κι αλουμινένια παράθυρα, πόρτες. Αυλές σπιτιών, με εντυπωσιακές εισόδους ξύλινες, δεμένες πάνω στην σκαλιστή πέτρα σε οδηγούν σε κατασκευές από τσιμέντο, με αλουμίνια σε παράθυρα & πόρτες, της δεκαετίας του ' 70. Αυτό κάνει περισσότερο ενδιαφέρον το ψάξιμο για το παλιό, μέσα στα στενά.

Απαραίτητη, καλή παρέα, εκτός αν είσαστε φανατικός, του “γυρίζω και φωτογραφίζω μόνος μου”, όπως εγώ -όπου μπορώ να το εξασφαλίσω φυσικά.Ιστορικά, περισσότερο θα σταθείτε στην τουρκική κατοχή της, την αρχιτεκτονική της αυτή την περίοδο, παρά σε παλιότερες εποχές.

Ήταν πέρασμα πολύ σημαντικό για τους Τούρκους προς τα Γιάννενα: Σαγιάδα λιμάνι, Φιλιάτες, Γιάννενα.Για την Μουργκάνα και τα χωριά της, το “Φιλιάτι”, ήταν ο εχθρός στο μέγιστο, κάτι σαν τα Γιάννενα του Αλή Πασά για τους Σουλιώτες. Εκεί ήταν η διοίκηση των Τούρκων, οι αγάδες, ο τουρκικός στρατός που τακτικά έκανε καταστροφές, σκότωνε ανθρώπους, έκαιγε χωριά, όσα φυσικά είχαν τον αντάρτικο στο αίμα τους.

Το χωριό μου το έζησε αυτό, περισσότερο από μια φορά, παντού αν ψάξεις καμένα παλιά σπίτια, υπενθύμιση ότι η ιστορία αφήνει τα σημάδια της και στα κτίρια, εκτός από τους ανθρώπους.Κάθε επίσκεψη στις Φιλιάτες Θεσπρωτίας, είναι μια φωτογραφική έκπληξη. Όσο κι αν από μέσα σου λες, “έχω φωτογραφίσει αρκετά εκεί”.

Η δημοτική αρχή, θα έπρεπε να βγάλει ένα χάρτη ιστορικό, λαογραφικό, πληροφοριακό -μόνη της ή με κάλυψη των εξόδων από τοπικούς χορηγούς- ώστε ο ταξιδιώτης να μαθαίνει, ακόμα και σε μια σύντομη επίσκεψη πολλά πράγματα που αγνοεί. Πράγματα που κάνουν “το Φιλιάτι” ξεχωριστό στη Θεσπρωτία και την Ήπειρο γενικότερα.
Ίσως κι αυτό το καλοκαίρι, να συναντηθούμε στις γειτονιές του, γιατί πάντα αφήνω κάτι εκεί μισοτελειωμένο, για την επόμενη συνάντηση με το “Φιλιάτι”.


Read More »
ΦΙΛΙΑΤΕΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΦΙΛΙΑΤΕΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ Reviewed by ebagelos on Σάββατο, Μαΐου 14, 2022 Rating: 5

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τα Πρότυπα Σχολεία

Σάββατο, Μαΐου 14, 2022
Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τα Πρότυπα Σχολεία


Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας. Διαγωνίσθηκαν 8.752 υποψήφιοι για 1.766 θέσεις για εισαγωγή σε 31 Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας για το σχολικό έτος 2022-2023.

Πώς μπορούν να ενημερωθούν οι γονείς/κηδεμόνες για τα αποτελέσματα:
Για πρώτη φορά θα ειδοποιηθούν με SMS στο κινητό που είχαν δηλώσει κατά την υποβολή της αίτησης για τη βαθμολογία των υποψηφίων και τη σειρά κατάταξης στο σχολείο επιλογής τους.
Από την πλατφόρμα των αιτήσεων https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/aitese-eisagoges-matheton-kai-mathetrion-sta-protupa-kai-peiramatika-skholeia με χρήση των κωδικών taxisnet.
Από την ιστοσελίδα της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) https://depps.minedu.gov.gr/. Μετά την κύρωσή τους από τα Επιστημονικά Εποπτικά Συμβούλια των οικείων σχολικών μονάδων τα αποτελέσματα (επιτυχόντων και επιλαχόντων) θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες των Πρότυπων Σχολείων.

Σε περίπτωση ύπαρξης ισοβαθμιών, οι υποψήφιοι κατατάσσονται με σειρά επιτυχίας σύμφωνα με τον τυχαίο αριθμό που τους αποδόθηκε κατά τη διαδικασία της κλήρωσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022. Ο τυχαίος αριθμός που αποδόθηκε στους υποψηφίους είναι αναρτημένος στον πίνακα ανακοινώσεων του Προτύπου Σχολείου ενδιαφέροντος, στην ιστοσελίδα της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) και στην πλατφόρμα των αιτήσεων με χρήση των κωδικών taxisnet.
Read More »
Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τα Πρότυπα Σχολεία Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τα Πρότυπα Σχολεία Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 14, 2022 Rating: 5

Από Δευτέρα οι εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Σουλίου

Σάββατο, Μαΐου 14, 2022
Από Δευτέρα οι εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Σουλίου


Ανακοινώνουμε ότι από 16-05-2022 ημέρα Δευτέρα ξεκινούν οι αιτήσεις για εγγραφές & επανεγγραφές νηπίων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Σουλίου για το σχολικό έτος 2022-2023, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι την 03-06-2022 ημέρα Παρασκευή και θα υποβάλλονται στο γραφείο του Παιδικού σταθμού Παραμυθιάς και στο γραφείο του παιδικού σταθμού Αχέροντα καθημερινώς από 08:00 π.μ έως 13:00μ.μ.

Δικαίωμα εγγραφής έχουν τα νήπια τα οποία στις 01-09-2022 συμπληρώνουν την ηλικία των 2,5 ετών.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:Αίτηση.
Πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού.
Πιστοποιητικό υγείας του παιδιού από παιδίατρο.
Όσοι γονείς επιθυμούν να ξαναεγγράψουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς του δήμου μας θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου το πιστοποιητικό υγείας του νηπίου μαζί με την αίτηση επανεγγραφής.

Τηλέφωνα επικοινωνίας για τον παιδικό σταθμό Παραμυθιάς στο 2666024024 και για τον παιδικό σταθμό Αχέροντα στο 2666041500.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΝΠΔΔ ΑΡΩΓΗ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Read More »
Από Δευτέρα οι εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Σουλίου Από Δευτέρα οι εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 14, 2022 Rating: 5

Γρ. Μάρκου | Ανοιχτή επιστολή σε Δήμο Σουλίου και Εμπορικό Σύλλογο

Σάββατο, Μαΐου 14, 2022
Γρ. Μάρκου | Ανοιχτή επιστολή σε Δήμο Σουλίου και Εμπορικό Σύλλογο


Για να ξαναζωντανέψει η Παραμυθιά και να επανέρθει στην παλιά της δόξα χρειάζεται να παρθούν σοβαρά μέτρα τα οποία προτείνω παρακάτω, για να γίνουν γνωστά στον Δήμαρχο, στον Εμπορικό Σύλλογο και σε κάθε αρχή του τόπου.
Θέλουμε η Παραμυθιά να ξαναζωντανέψει στο εμπόριο και σε όλους τους τομείς, όπως παλιά που ξεπερνούσε τα Γιάννενα.
Εγώ δεν είμαι κανένας επιστήμονας, αλλά μιλάω και γράφω εκ πείρας και γιατί πονάω με αυτή την κατάσταση μαρασμού που επικρατεί.

Ο τόπος χρειάζεται τα κάτωθι έργα για να πάρει ζωή.
1) Ένα γηροκομείο
2) Ένα ξενοδοχείο 20 κλινών στη θέση κατασκήνωση με απόσβεση διετίας.
3) Επαναφορά του Δημοτικού Σχολείου στην παλιά του θέση (Σχολείο Βούλγαρη).
4) Μεταφορά του Λαμπόβου στο νέο χώρο Γαλατά. Άριστη επιλογή και διπλάσια απόδοση, χωρίς κανένα κίνδυνο.
5) Να ενεργήσουν μαζί με την Περιφέρεια για μια επιδιόρθωση του κεντρικού δρόμου. Να κλείσουν οι λακούβες και τα σαμαράκια που υπάρχουν γιατί κινδυνεύουν οι πολίτες. Όποιος περάσει στην πόλη απορεί με την κακή κατάσταση του οδοστρώματος. Είναι σα να βρισκόμαστε σε απομακρυσμένο χωριό.

Το νέκρωμα της Παραμυθιάς το έχουν δημιουργήσει όλοι οι Δήμαρχοι που πέρασαν 29 χρόνια τώρα εκτός από 2 περιπτώσεις. Έβαλαν όλοι το χέρι τους για την ταφόπλακα στην Παραμυθιά και συνεχίζεται το ίδιο βιολί. Δεν θέλουν να «σπάσουν αυγά». Από το 1995 μέχρι σήμερα προσκυνούν το Δεσπότη με τα εμπόδια που προκαλεί για την ανάπτυξη της Παραμυθιάς και του κάθονται Προσοχή.
Αυτά που γράφω είναι σωστά και η ευθύνη είναι δική τους. Ο λαός θα κρίνει. Εγώ γράφω γιατί πονάω τον τόπο.

Με εκτίμηση
Ο Λαογράφος
ΜΑΡΚΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
Read More »
Γρ. Μάρκου | Ανοιχτή επιστολή σε Δήμο Σουλίου και Εμπορικό Σύλλογο Γρ. Μάρκου | Ανοιχτή επιστολή σε Δήμο Σουλίου και Εμπορικό Σύλλογο Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 14, 2022 Rating: 5

Σελίδες