Η Περιφερειακή Αρχή στην πρώτη γραμμή για την επίλυση προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 10, 2022
Η Περιφερειακή Αρχή στην πρώτη γραμμή για την επίλυση προβλημάτων του πρωτογενούς τομέαΗ Περιφερειακή Αρχή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την επίλυση χρονιζόντων ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, τόνισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης κατά την τοποθέτησή του στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που είχε θέμα τη συζήτηση για τα προβλήματα του κλάδου.

Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε σειρά πρωτοβουλιών που αναλήφθηκαν και συνεχίζονται εκ μέρους της Περιφέρειας οι οποίες έχουν πανελλαδική αναγνώριση και απήχηση, έχοντας μάλιστα και θετικά έως τώρα αποτελέσματα.

Μεταξύ αυτών, ανέφερε το μεγάλο αγώνα για την αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων», που έφερε και την αύξηση της τιμής του γάλακτος για τους Ηπειρώτες παραγωγούς, την καταλυτική παρέμβαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το ζήτημα των δασικών χαρτών, τις προτάσεις του για τη μείωση του ενεργειακού κόστους που επιβαρύνει τους ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ και τις τιμές παραγωγού και των ζωοτροφών μέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών, την πρότασή του για τον τρόπο εξόφλησης των οφειλών τους για προηγούμενες χρήσεις, ως και τις ουσιαστικές του πρωτοβουλίες για την εξάλειψη των φαινομένων εξαπάτησης με τους βοσκότοπους που αποβαίνει σε βάρος των πραγματικά δικαιούχων κτηνοτρόφων.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις και παρεμβάσεις της Περιφέρειας για βελτίωση των υποδομών πρόσβασης στις παραγωγικές μονάδες, στα αρδευτικά- εγγειοβελτιωτικά έργα που προγραμματίζονται, στις συνεχείς παρεμβάσεις της Περιφέρειας, για τη νομιμοποίηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, για αποζημιώσεις εσπεριδοκαλλιεργητών και ελαιοπαραγωγών, για την απορρόφηση των δασικών στύλων κ.α.

Τέλος κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την στήριξη των γαλακτοπαραγωγών, μέσω της καθιέρωσης κατηγορίας φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος διάρκειας έξι ημερών, της απαγόρευσης χρήσης συμπυκνωμένου γάλακτος για την παραγωγή γιαουρτιού, την εφαρμογή αυστηρών κανόνων ώστε να μη παραπλανώνται οι καταναλωτές από τις επισημάνσεις στα σκληρά τυριά, στο μέλι, στα κρασιά κ.α.

Για το θέμα των χαρτών βόσκησης ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι πρέπει να τεθεί τέλος στην εφαρμοζόμενη τεχνική λύση και να καταργηθεί ο τεχνικός σύμβουλος με μεταφορά όλων των εφαρμογών στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στο Εθνικό απόθεμα για απόκτηση δικαιωμάτων να συμμετέχουν μόνο οι παραγωγικές δραστηριότητες.

To Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από εκτενή συζήτηση ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, την υποβολή αναλυτικής πρότασης προς την Κυβέρνηση με δύο άξονες, ήτοι την οικονομική στήριξη των αγροτών και την επίλυση θεσμικών και διαχειριστικών ζητημάτων.
Read More »
Η Περιφερειακή Αρχή στην πρώτη γραμμή για την επίλυση προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα Η Περιφερειακή Αρχή στην πρώτη γραμμή για την επίλυση προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 10, 2022 Rating: 5

Ομιλία Κάτση στη συζήτηση για το Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για λίστες Πέτσα και δημοσκοπήσεις

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 10, 2022
Ομιλία Κάτση στη συζήτηση για το Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για λίστες Πέτσα και δημοσκοπήσειςΟμιλία του Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριου Κάτση, εισηγητή στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος» στην οποία όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν και υπερψήφισαν.
Αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή ότι δεν έχει ξαναϋπάρξει κυβέρνηση με τόσο προκλητική στήριξη από την πλειοψηφία των ΜΜΕ, κι ότι ο καταιγισμός των δημοσκοπήσεων γίνεται με χρονισμό και ατζέντα που συνάδουν πλήρως στο κυβερνητικό αφήγημα.
Έχουμε όμως ενδείξεις ότι η κυβέρνηση με καύσιμο το δημόσιο χρήμα, επιχείρησε να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη βλάπτοντας τη δημοκρατία;
Όταν ζητήσαμε την εξεταστική, 42εκ€ είχαν μοιραστεί με την επονομαζόμενες λίστα Πέτσα και Κικίλια, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, είχαν δοθεί με απευθείας αναθέσεις, σε εταιρίες όπου οι ιδιοκτήτες τους είχαν και εταιρίες δημοσκοπήσεων. Όπως συνέβη με την Opinion Poll. H Enterprise Greece, πλήρωνε με απευθείας ανάθεση 1εκ€ την εξαγορά καταχωρήσεων υπέρ της κυβέρνησης σε media του εξωτερικού.
Παράλληλα η κυβέρνηση νομοθετούσε ευνοϊκά για τα κανάλια, χαρίζοντας εκατομμύρια για τη δόση του 2021, και μειώνοντας τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων. Ταυτόχρονα είδαμε την Ελλάδα να κατρακυλά στην 70η θέση στην κατάταξη των χωρών ως προς την ελευθερία του Τύπου.
Σε διεθνές επίπεδο, είχαμε την παραίτηση του Αυστριακού καγκελάριου Κουρτς, μετά από έρευνα για πληρωμένες δημοσκοπήσεις με δημόσιο χρήμα.

Όλα αυτά μας οδήγησαν να ζητήσουμε τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής.
Η κυβέρνηση όμως, αν και ελεγχόμενη, προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να σαμποτάρει με κάθε μέσο την εξεταστική, στοχεύοντας στη συγκάλυψη των ευθυνών. Η στάση αυτή όζει από χιλιόμετρα ενοχή. Όμως παρά τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις της ΝΔ, το αίτημα σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής ήταν απολύτως επιτυχημένο.
Επιτρέψτε μου όμως αρχικά, να αναφερθώ σε όσα αποδεικνύουν το οργανωμένο σχέδιο του Μαξίμου, που εκτέλεσαν οι βουλευτές της ΝΔ ευτελίζοντας το Σύνταγμα και τους θεσμούς.
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν τη συγκρότηση διακομματικού Προεδρείου, επικαλούμενοι τη φύση της επιτροπής και το Σύνταγμα. Κι όμως η ΝΔ απέρριψε το αίτημα, προφανώς επειδή ήθελε να ελέγξει απόλυτα το προεδρείο.
Και τι έκανε το μονοκομματικό Προεδρείο; Απέκλεισε όλους τους μάρτυρες που αιτήθηκε η αντιπολίτευση, και κάλεσε μόνο αυτούς που ήθελε η ΝΔ. Προστάτευσαν έτσι τους κ. Πέτσα, Δημητριάδη, Πιερρακάκη και Κικίλια που ζητήσαμε να έρθουν να καταθέσουν, ενώ απέκλεισαν κι όλους τους απαραίτητους μάρτυρες για τις ερευνώμενες περιπτώσεις, ώστε να τους αντικαταστήσουν με μάρτυρες που σε κάθε δύσκολη στιγμή απαντούσαν «δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω»!
Αυτή είναι η απόλυτη απόδειξη της ενοχής της κυβέρνησης. Αν δε φοβάσαι την αλήθεια λες: «όλα στο φως». Η Νέα Δημοκρατία δεν το είπε. Γιατί;
Και κάτι που, κατά τη γνώμη μας, αποτελεί κόλαφο για τη νομιμότητα, τις δημοκρατικές αρχές, αλλά και ρητή διάπραξη αδικήματος, είναι ότι η Κυβέρνηση απέκρυψε συνειδητά κρίσιμης σημασίας έγγραφα που έπρεπε να τεθούν υπόψιν της Επιτροπής, τα οποία κατ’ επανάληψη ζητήθηκαν.
Το μονοκομματικό Προεδρείο τα ζητούσε, όπως λέει, αλλά δεν προσκομίστηκαν ποτέ! Που είναι τα εντάλματα πληρωμής του Υπουργείου Οικονομικών προς τα media της λίστας Πέτσα; Πως ξέρουμε ότι τα ποσά που ανακοινώθηκαν είναι πραγματικά; Που είναι η αλληλογραφία μεταξύ της INITIATIVE και της Προεδρίας της Κυβέρνησης που αποκάλυψε ο μάρτυρας κ. Γκάλγκος ότι υπήρξε; Που είναι τα πρωτογενή δεδομένα της δημοσκόπησης της Opinion Poll;
Στήσατε μια εξεταστική fast track, όπου ο ελεγχόμενος αποφάσισε με ποιους μάρτυρες και ποια στοιχεία θα ελεγχθεί!

Επιτρέψτε μου όμως τώρα, να εισέλθω στα συμπεράσματα της εξεταστικής επιτροπής.
Παρά τις αντιθεσμικές προσπάθειες της ΝΔ, προέκυψαν πεντακάθαρα στοιχεία, για την επιχείρηση χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση. Απουσιάζουν όμως εσκεμμένα από το πόρισμα των συναδέλφων της ΝΔ, εκθέτοντάς τους βαρύτατα.
Όσον αφορά τη «Λίστα Πέτσα», όπως δυστυχώς κατέληξε να λέγεται μια κρίσιμη καμπάνια ενημέρωσης για την προστασία της δημόσιας υγείας, τι προκύπτει από τα έγραφα;
Η κυβέρνηση λίγες μέρες πριν εκδώσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις απευθείας αναθέσεις με πρόσχημα την πανδημία, είχε ζητήσει την γραπτή άποψη της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ).
Η ΕΑΑΔΗΣΥ απαντώντας στις 20 Μαρτίου 2020, απέστειλε έγγραφο με την σημείωση «εξαιρετικά επείγον» και θέμα «Διευκρινίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID- 19». Εκεί αναφέρονται οι όροι που πρέπει να διέπουν τις απευθείας αναθέσεις. Ουσιαστικά ΕΕ και ΕΑΑΔΗΣΥ έδωσαν τη δυνατότητα να εφαρμοστεί το ενωσιακό και εθνικό νομικό πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων στα όριά του, σε κάθε επίκληση απρόβλεπτου και κατεπείγοντος γεγονότος, πάντως σε καμία περίπτωση κατά παρέκκλιση από αυτά, όπως έκανε η κυβέρνηση με τη Λίστα Πέτσα Ι, μέσω της ΠΝΠ.
Εάν ακολουθούσατε τις διατάξεις του 4412/2016 που ενσωματώνει την ευρωπαϊκή οδηγία, όπως σας υπέδειξε η ΕΑΑΔΗΣΥ κατόπιν υποδείξεων της Commission, με έγγραφο που σας κοινοποίησε, 6 μέρες πριν ο κ. Δημητριάδης δεσμεύσει 11εκ € για την καμπάνια και κάνει την ανάθεση, θα έπρεπε να πάρετε τουλάχιστον 3 προσφορές, η προμήθεια της Initiative να ήταν έως 139.000€, και να αποδείξετε ότι ήταν η μοναδική εταιρία που μπορούσε να εκτελέσει το έργο.
Όμως η Initiative πήρε την ανάθεση ενώ δεν ήταν η μοναδική εταιρία, με προμήθεια 420κ€, και όλα αυτά τα καλύψατε με ΠΝΠ και ΚΥΑ ενώ γνωρίζατε ότι παρανομείτε. Διαβάζω από τα πρακτικά:
Γκάλκος: «Σαφώς δεν είμαστε οι μόνοι αλλά δεν υπάρχουν και πολλοί στον συγκεκριμένο χώρο που μπορούν να εκτελέσουν ένα τέτοιο έργο…»
Όλα αυτά είναι αναλυτικά τεκμηριωμένα στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ενδεικτικά αναφέρω ως απόδειξη, ότι στη λίστα Κικίλια για τον εμβολιασμό, που ακολούθησε, συμμορφωθήκατε ως προς το ενωσιακό δίκαιο και ακολουθήσατε όλα τα παραπάνω.

Υπήρχαν κριτήρια στη λίστα Πέτσα;
Από τις μαρτυρικές καταθέσεις αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχαν κριτήρια. Υπήρχε ένα παρασύστημα εγκατεστημένο μέσα στην Προεδρία της Κυβέρνησης, που διεκπεραίωσε εντελώς εξωθεσμικά, τη διαδικασία υιοθέτησης των μέσων ενημέρωσης που τελικά πήραν μέρος στην καμπάνια. Μάρτυρες όπως ο κ. Σκαναβής, η κυρία Αντωνιάδου πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, ο κ. Μουντάκης των περιφερειακών εφημερίδων, ο κ. Γιαμουρίδης της επιτροπής παραλαβής του έργου, κατέθεσαν ότι δεν γνώριζαν τα κριτήρια, και ότι δεν περιγράφονται στη σύμβαση.
Όταν ο επικεφαλής της εταιρείας INITIATIVE κλήθηκε να μιλήσει για τα κριτήρια κατανομής, με βάση τα οποία άλλα μέσα ενημέρωσης υπερχρηματοδοτήθηκαν, άλλα υποχρηματοδοτήθηκαν, και άλλα αποκλείστηκαν, δεν είχε καμία συγκροτημένη απάντηση. Όπως είχε για παράδειγμα η εταιρεία ΤΕMPO, η οποία ανέλαβε την καμπάνια για τον εμβολιασμό, την οποία ελέγξαμε στην επιτροπή και δεν βρήκαμε κάτι μεμπτό.
Από τις μαρτυρικές καταθέσεις, μάθαμε ότι υπήρχαν επιτροπές που λειτουργούσαν κάθε Σάββατο και στις οποίες ενώ δεν υπήρχε δημόσια πρόσκληση, μπορούσε να απευθυνθεί ο οποιοσδήποτε μέσω κρούσης του σε κυβερνητικούς παράγοντες, ώστε να ενταχθεί στην καμπάνια.

Διαβάζω από τα πρακτικά:
ΓΚΑΛΓΚΟΣ: ….Μέσα επικοινωνούσαν με την ομάδα εργασίας τη δικιά μου, με μένα προσωπικά, επικοινωνούσαν με την αναθέτουσα αρχή. Είχαμε θέσει σαν όρο ότι κάθε Σάββατο μαζεύουμε όλες αυτές τις προτάσεις.
Το ίδιο συνέβαινε και στην αναθέτουσα αρχή (Υπουργείο Πέτσα/Προεδρεία της κυβέρνησης). Επικοινωνούσαν μέσα απευθείας στην αναθέτουσα αρχή. Η αναθέτουσα αρχή μάς τα περνούσε όλα όσα σε εμάς, τα αξιολογούσαμε και κάθε Σάββατο συζητούσαμε διαδικτυακά. Επιλέγαμε-απορρίπταμε.
Από τις μαρτυρικές καταθέσεις προκύπτει επίσης ότι τους συμμετέχοντες στη «λίστα Πέτσα» τους επέλεξε η Προεδρία της Κυβέρνησης, η αναθέτουσα αρχή δηλαδή.
Ραγκούσης: Ερώτηση, κύριε Γκάλγκο. Εσείς προτείνατε ή αποφασίζατε; Εσείς προτείνατε ή εγκρίνατε;
ΜΙΧΑΗΛ ΓΚΑΛΓΚΟΣ (Μάρτυς): Εμείς προτείναμε τεχνοκρατικά…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ωραία.
ΜΙΧΑΗΛ ΓΚΑΛΓΚΟΣ (Μάρτυς):…και ενέκρινε η αναθέτουσα αρχή.

Σε άλλο σημείο των πρακτικών:
ΜΙΧΑΗΛ ΓΚΑΛΓΚΟΣ (Μάρτυς): Υπήρχαν δύο ομάδες εργασίας: Η ομάδα εργασίας του αναδόχου και η ομάδα εργασίας της αναθέτουσας αρχής. Η ομάδα εργασίας του αναδόχου πρότεινε, τεκμηρίωνε. Η ομάδα εργασίας της αναθέτουσας αρχής ζητούσε διευκρινίσεις επί των προτάσεων, λάμβανε τις διευκρινήσεις, έδινε εντολές, ενέκρινε και προχωρούσαμε.
Η θέση, δηλαδή, των ανθρώπων της αναθέτουσας αρχής ήταν στο να εγκρίνουμε. Με βάση τη σύμβαση έπρεπε να πάρουμε έγκριση.
Αυτά είπε ο «άλλος που μοίρασε τα λεφτά με κριτήρια» όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στον κ. Χατζηνικολάου.

Σχετικά με τη σύνθεση της επιτροπής αξιολόγησης. Διαβάζω από τα πρακτικά:
ΜΙΧΑΗΛ ΓΚΑΛΓΚΟΣ (Μάρτυς): Δεν τα γνωρίζω αυτή τη στιγμή… Εγώ προσωπικά επικοινωνούσα με την κυρία Γκόγκου που ήταν –αν δεν απατώμαι τον τίτλο της- Διευθύντρια του γραφείου της Προεδρίας!
Η κ. Ευαγγελία Γκόγκου ήταν η Διευθύντρια του γραφείου του Υφυπουργού στον Π/Θ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πέτσα! Και την έδωσε ευθέως μαζί με όλους τους προϊσταμένους της!
Την έγκριση για το αν η εφημερίδα Φιλελεύθερος που μετά έκλεισε θα πάρει 180.000 ενώ η ΕΦΣΥΝ θα πάρει 40.000, ή αν το iefimerida θα πάρει 250.000 ενώ το Documento θα αποκλειστεί, ή αν θα χρημοτοδοτηθούν εκατοντάδες site που δεν ήταν στο μητρώο online media, την έδινε η αναθέτουσα αρχή! Η οποία δια της διευθύντριας του κ. Πέτσα, που ήταν Υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, έδινε εντολές στον Πρόεδρο της Initiative! Ευθεία κυβερνητική παρέμβαση, απόδειξη χειραγώγησης απευθείας από την κεφαλή του Μαξίμου! Τι άλλη απόδειξη χρειάζεται για να φανεί η ξεκάθαρη χειραγώγηση με πολιτικά κριτήρια δηλαδή;
Η ίδια η σύμβαση λέει ρητά πως η εταιρία έχει γνωμοδοτικό ρόλο στην κατάρτιση της λίστας και αποφαστιστικό ρόλο έχει η αναθέτουσα αρχή!
Από τις καταθέσεις προέκυψε και άλλο ένα εξίσου σοβαρό ζήτημα: Πρόκειται για την ευθεία καταστρατήγηση της νομοθετημένης υποχρέωσης της απόδοσης του 30% της κρατικής διαφημιστικής δαπάνης στα τοπικά και περιφερειακά Μέσα, σύμφωνα με ν. 4487/2017 του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα η Επιτροπή Παραλαβής εντοπίζει την παρανομία και αρχικώς αποφασίζει να αποδεχτεί ως προσωρινά εκτελεστέο το κομμάτι παραβιάζοντας το νόμο.
Συνοψίζοντας λοιπόν, στη λίστα Πέτσα δόθηκαν 20εκ € κατά παράβαση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, μοιράστηκαν από την κυβέρνηση χωρίς αντικειμενικά κριτήρια, δεν ταυτοποιήθηκαν τα ποσά γιατί δεν δόθηκαν τα εντάλματα πληρωμής, και παραβιάστηκε ο νόμος του 30% στα περιφερειακά μέσα.

Πάμε παρακάτω
Στο θέμα με την Opinion Poll. Από τη μία διακινήθηκε μία δημοσκόπηση παραβιάζοντας προβλέψεις του νόμου για τις δημοσκοπήσεις.
Από την άλλη, ο ιδιοκτήτης της, έπαιρνε χρήματα από την κυβέρνηση με απευθείας αναθέσεις μέσω δεύτερης εταιρείας, με περίεργες πρακτικές, και ενάντια στις αρχές λειτουργίας της αγοράς.

Σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις:
Και ο Πρόεδρος του ΕΣΡ κ. Κουτρομάνος, και ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΔΕΑ κ. Μαύρος, και ο Πρόεδρος της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων κ. Χατζηπαντελής, ανέφεραν ότι η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει την αρμοδιότητα αυτοτελώς να ελέγξει μια δημοσκόπηση αν της ζητηθεί και ορθώς προσέφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ για την OpinionPoll καθώς το ορίζει ο νόμος. Άρα κακώς η ΝΔ αρνήθηκε τη σύγκλησή της, με αόριστες αιτιάσεις! Και αυτό ας γίνει σαφές, γιατί έχουμε επαναλάβει το αίτημα στη Θεσμών για μια άλλη, «χιονισμένη» δημοσκόπηση, αυτή της εταιρίας Abacus.
Παρένθεση: Ο πρόεδρος του ΕΣΡ είπε ότι αναμένεται πόρισμα για το αν και κατά πόσο παραβιάστηκε η αρχή της πολυφωνίας στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ανακοίνωσε δηλαδή ότι το ΕΣΡ έχει κάνει αποδεκτή την καταγγελία μας. Αναμένουμε.
Ο κ. Μαύρος λοιπόν, αντιπρόεδρος του ΣΕΔΕΑ, κατέθεσε ότι η επίμαχη δημοσκόπηση δόθηκε στη δημοσιότητα χωρίς να αναφέρεται ο εντολέας της. Ενώ και ο κ. Μαύρος και ο κ. Χατζηπαντελής, είπαν ότι αυτό είναι πράγματι πολύ σοβαρό θέμα. Μάλιστα ο κ. Μαύρος είπε ότι δείχνει αν υπάρχουν συμφέροντα ή όχι πίσω από την ανάθεση για την εκπόνηση μιας δημοσκόπησης.
Ο κ. Χατζηπαντελής και ο κ. Μαύρος ρωτήθηκαν αν ζήτησε η OpinionPoll τον έλεγχό της από την ελεγκτική εταιρία των δημοσκοπήσεων, γι’ αυτά που καταγγείλαμε, και απάντησαν όχι. Δεν προσπάθησε δηλαδή να προστατέψει το κύρος της. Ελέγχθηκε μόνο ως προς το σκέλος το τυπικό της συλλογής στοιχείων, δηλαδή στο 50% όπως είπε ο κ. Μαύρος, αλλά ουδέποτε ως προς το ουσιαστικό επιστημονικό σκέλος των σταθμίσεων. Μέχρι κι ο κ. Ζούπη της Opinion Poll κατέθεσε ότι δεν ελέγχθηκε στο κομμάτι των σταθμίσεων.
Ως προς την απευθείας ανάθεση από τον ΕΔΥΤΕ, στην Reposition Strategy του ιδίου ιδιοκτήτη με την Opinion Poll κ. Μ. Διαμαντη, για την υποστήριξη του travel.gov.gr, είσαστε πολλαπλώς έκθετοι!
Από τις μαρτυρικές καταθέσεις του εκπρόσωπου του ΕΔΥΤΕ αλλά και του εκπροσώπου της Opinion Poll, αποκαλύφθηκε ότι την απευθείας ανάθεση των 270.000 ευρώ δεν την έκανε ο ΕΔΥΤΕ, αλλά η Κυβέρνηση.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνέλεξε τις προσφορές, οι οποίες δεν μνημονεύονται σε κανένα έγγραφο του φορέα, και μετά ο ΕΔΥΤΕ επικύρωσε ουσιαστικά την απευθείας ανάθεση προς την Reposition Strategy. Ο εκπρόσωπος του ΕΔΥΤΕ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όταν τον ενημέρωσαν από το Υπουργείο ότι αυτή πρέπει να πάρει τη δουλειά, γκουγκλάρισε για να βρει στοιχεία της εταιρείας. Στο πρακτικό του ΔΣ του ΕΔΥΤΕ που αποφασίζει την απευθείας ανάθεση, αναγράφεται ότι «έχει ήδη ξεκινήσει η συνεργασία του Υπουργείο Ψηφιακής με την Reposition” όταν δεν υπήρχε καν σύμβαση.
Επίσης πρώτα είχαμε την απόφαση ανάθεσης, και μετά από εβδομάδες κατατέθηκε η οικονομική προσφορά από την εταιρεία. Πού; Στην Reposition Strategy που στεγάζεται στην ίδια έδρα και έχει το ίδιο call center με την opinionPoll. Έτσι λειτουργεί το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη! Ο Υπουργός αποφασίζει αναθέσεις και οι φορείς τις επικυρώνουν!
Σύμφωνα με τον κ. Ζούπη Reposition k OpinionPoll είναι μονοπρόσωπες ΕΠΕ του ιδίου ατόμου, που απαγορεύεται από το αρ. 6 του ν.4541/2018. Ενώ τα 270.000 δόθηκαν σε 3 διαδοχικές συμβάσεις με παράλογες αλληλουχίες για το ίδιο φυσικό αντικείμενο, που συνιστά κατάτμηση έργου.
Η ιστοσελίδα που δήθεν υποστήριζε τηλεφωνικά το travel.gov.gr δεν ανέγραφε καν το τηλέφωνο εξυπηρέτησης!
Στην Επιτροπή μάθαμε ότι γαλάζια στελέχη όπως ο κ. Πατούλης, έδιναν απευθείας αναθέσεις στη Reposition Strategy και απολάμβαναν διθυραμβικές δημοσκοπήσεις της OpinionPoll, ενώ άλλα γαλάζια στελέχη όπως ο κ. Σιώμος, έχουν προβεί σε απευθείας αναθέσεις στη συγκεκριμένη εταιρία επιλέγοντας από 3 προσφορές εταιριών του ιδίου ιδιοκτήτη. Ταυτόχρονα οι εταιρίες αυτές έχουν καταγγελθεί για παρόμοια ακριβώς πρακτική στο παρελθόν και στους Δήμους Λέρου και Αγράφων!
Από τις μαρτυρικές καταθέσεις λοιπόν προκύπτει ότι η δημοσκόπηση ήταν παράτυπη, την απευθείας ανάθεση την έδωσε ο ίδιος ο Υπουργός Επικρατείας μέσω του ΕΔΥΤΕ, το έργο που της ανατέθηκε είναι και υπερκοστολογημένο, και δεν ξέρουμε πως και αν έγινε.
Και βεβαίως έπεσε στο κενό ο συμψηφισμός που επιχειρήσατε με τις περιπτώσεις των εταιριών VoxPop και Bridging Europe γιατί ούτε δημόσιο χρήμα πήραν, ούτε έπεσαν έξω υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο από ότι έπεσαν όλες οι άλλες εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ στις προβλέψεις τους. Γι’ αυτό άλλωστε δεν ζητήθηκε η διεύρυνση της Εξεταστικής.
Στην περίπτωση της «Enterprise Greece» μιλάμε για μια σκανδαλώδη ανάθεση που έγινε εκτός των αρμοδιοτήτων της. Και είχε το θράσος να ζητήσει και να πάρει από την Κυβέρνηση τη σύμφωνη γνώμη για να εξαιρεθεί από τη «Διαύγεια», αλλά δεν ζήτησε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να ελέγξει το αν εμπίπτει στους σκοπούς της αυτή η ανάθεση.
Μια ανάθεση για προσωπικές δημόσιες σχέσεις του Πρωθυπουργού και των μελών της Κυβέρνησης, και όχι για τη χώρα και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Φράσεις όπως «ελληνικές επιχειρήσεις», «εξαγωγικές επιχειρήσεις», δεν υπήρξαν μέσα στην ανάθεση του 1 εκ € που έκανε η «Enterprise Greece» στην εταιρεία ΕDELMAN, η οποία ήταν η μόνη από 16 εταιρίες που κατέβηκε στον προσχηματικό διαγωνισμό! Να και η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

Κ.κ. Συνάδελφοι,
Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως έστω και μια ακρωτηριασμένη fast track διαδικασία που δεν έπαιξαν τα ΜΜΕ κατέστη δυνατό να δικαιώσει απολύτως την πρότασή μας και να αποδείξει ότι το ερευνώμενο διαρκές σκάνδαλο της χειραγώγησης της κοινής γνώμης με δημόσιο χρήμα πράγματι συνετελέσθη. Οι πολιτικές σας ευθύνες που εκμεταλλευτήκατε την πανδημία ως ευκαιρία είναι απαράγραπτες και θα σας τις αποδώσει ο ελληνικός λαός στις εκλογές. Προτείνουμε δε με το πόρισμά μας τη διαβίβαση όλων των στοιχείων που έχουν προκύψει στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, προκειμένου εκείνες να ερευνήσουν περαιτέρω με πλήρη τρόπο και σε πλήρη έκταση όλα τα στοιχεία που έχουν ήδη αναδειχθεί και ενδεχομένως θεμελιώνουν την ύπαρξη και ποινικών ευθυνών.
Σας ευχαριστώ.
Read More »
Ομιλία Κάτση στη συζήτηση για το Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για λίστες Πέτσα και δημοσκοπήσεις Ομιλία Κάτση στη συζήτηση για το Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για λίστες Πέτσα και δημοσκοπήσεις Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 10, 2022 Rating: 5

ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 17 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 10, 2022
ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 17 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδαΜεγάλα κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει κάθε μέρα το Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ. Την τελευταία εβδομάδα, από την 1η έως τις 7 Φεβρουαρίου 2022, τα κέρδη ξεπέρασαν τα 17 εκατομμύρια ευρώ.
Ο μεγάλος νικητής, σε κατάστημα του ΟΠΑΠ στη Λάρισα, επέλεξε τα στοιχήματα «Τελικό Αποτέλεσμα» και «Ακριβές Σκορ 1ου Ημιχρόνου», σε έξι αγώνες από το Κύπελλο Εθνών Αφρικής, τα προκριματικά της Αμερικής για το Παγκόσμιο Κύπελλο, την πρώτη κατηγορία του Βελγίου και της Σκωτίας και το Κύπελλο Βελγίου και κέρδισε 28.146,98 ευρώ.
Στο Πάμε Στοίχημα-Ιπποδρομίες, τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, στις ελληνικές ιπποδρομίες στο Markopoulo Park, στο ΣΚΟΡ 6 (σωστή πρόβλεψη του νικητή σε έξι συνεχόμενες ιπποδρομίες), ένας νικητής από την Αθήνα κέρδισε 50.100 ευρώ.

Εταιρικό προφίλ
Ο Όμιλος ΟΠΑΠ έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα για τη λειτουργία και τη διαχείριση αριθμολαχείων, παιχνιδιών αθλητικού στοιχήματος, αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος, λαχείων, στιγμιαίων τυχερών παιχνιδιών και παιγνιομηχανημάτων στην Ελλάδα και κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο για την ενσωμάτωση των παγκόσμιων αρχών του Υπεύθυνου Παιχνιδιού στη δραστηριότητα του.
Ο ΟΠΑΠ ιδρύθηκε το 1958, διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο διανομής και η απόκτησή του το 2013 από τον Όμιλο Emma Delta Hellenic Holdings έδωσε την απαραίτητη ώθηση για τη διασφάλιση της μελλοντικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της εταιρείας σε διεθνές επίπεδο.
Το χαρτοφυλάκιο του ΟΠΑΠ με τα επιτυχημένα και δημοφιλή εμπορικά παιχνίδια: ΚΙΝΟ, ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, ΤΖΟΚΕΡ, ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΤΟ, ΣΚΡΑΤΣ, ΠΡΟΠΟ, EXTRA 5, SUPER 3 συμβάλλει στην ανάπτυξη της εταιρείας και αποτελεί πηγή μιας συνεχώς διευρυνόμενης κοινωνικής συνεισφοράς. Αυτή μεταφράζεται ετησίως σε ουσιαστικά έργα παρέμβασης με απτά αποτελέσματα για την κοινωνία, εξασφαλίζοντας στον ΟΠΑΠ μια ηγετική θέση μεταξύ των πρωταθλητών της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στην Ελλάδα.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.opap.gr
Read More »
ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 17 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 17 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 10, 2022 Rating: 5

Αύξηση κρουσμάτων στη Θεσπρωτία - 830 στην Ήπειρο

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 10, 2022
Αύξηση κρουσμάτων στη Θεσπρωτία - 830 στην Ήπειρο Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 121
ΠΕ Θεσπρωτίας 131
ΠΕ Ιωαννίνων 479
ΠΕ Πρέβεζας 99

Read More »
Αύξηση κρουσμάτων στη Θεσπρωτία - 830 στην Ήπειρο Αύξηση κρουσμάτων στη Θεσπρωτία - 830 στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 10, 2022 Rating: 5

Πρόστιμο 5.000€ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 10, 2022
Πρόστιμο 5.000€ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες για εξυπηρέτηση όρθιων πελατώνΣτο πλαίσιο ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (9-2-2022) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά (40) παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:
(36) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας, με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους -300- ευρώ, ως εξής:
-12- στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
-21- στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
-3- στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

(4) παραβάσεις σχετικά με τη λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων, με την επιβολή των παρακάτω προστίμων:
· (3) πρόστιμα των -300- ευρώ σε πελάτες και εργαζόμενο καταστημάτων για μη χρήση μάσκας στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.
· Πρόστιμο ύψους -5.000- ευρώ και αναστολή λειτουργίας για -15- ημέρες σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
Read More »
Πρόστιμο 5.000€ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών Πρόστιμο 5.000€ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 10, 2022 Rating: 5

Θεσπρωτία: Σχηματισμός δικογραφίας για απάτη στο πλαίσιο αγοραπωλησίας μέσω διαδικτύου

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 10, 2022
Θεσπρωτία: Σχηματισμός δικογραφίας για απάτη στο πλαίσιο αγοραπωλησίας μέσω διαδικτύουΑπό την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού για απάτη.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το Δεκέμβριο του 2019, ο κατηγορούμενος ανάρτησε ηλεκτρονική αγγελία για την πώληση κινητού τηλεφώνου και απέσπασε χρηματικό ποσό 70 ευρώ από ημεδαπό, ο οποίος το κατέβαλε ως προκαταβολή για την αγορά του, χωρίς να ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία.
Read More »
Θεσπρωτία: Σχηματισμός δικογραφίας για απάτη στο πλαίσιο αγοραπωλησίας μέσω διαδικτύου Θεσπρωτία: Σχηματισμός δικογραφίας για απάτη στο πλαίσιο αγοραπωλησίας μέσω διαδικτύου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 10, 2022 Rating: 5

Σύλληψη 47χρονου στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 10, 2022
Σύλληψη 47χρονου στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 47χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, ο ανωτέρω κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό την παράνομη έξοδό του στο εξωτερικό.

Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το πλαστό έγγραφο.
Read More »
Σύλληψη 47χρονου στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 47χρονου στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 10, 2022 Rating: 5

Σελίδες