ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΑΦΙΣΟΡΥΠΑΝΣΗ ΜΕ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ - ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΩΤΣΙΑ

Τρίτη, Δεκεμβρίου 12, 2017


Ένα από τα διαχρονικά προβλήματα, μεταξύ άλλων, ρύπανσης στην πόλη μας αλλά και στον υπόλοιπο Δήμο είναι η εκτεταμένη αφισορύπανση κυρίως από την άνοιξη έως το τέλος του καλοκαιριού που η πόλη μας φοράει τα καλά της για να υποδεχτεί την κοσμοσυρροή και τους επισκέπτες.

Προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα πριν από αρκετά χρόνια το τότε δημοτικό συμβούλιο ψήφισε αυστηρότατα πρόστιμα σε όσους ρυπαίνουν και ομολογουμένως για πολλά χρόνια υπήρχε στο θέμα αυτό μια τάξη. Ίσως να μην το προσέξαμε αλλά δυστυχώς η κανονικότητα περνάει απαρατήρητη, θεωρείτε αυτονόητη.

Μεταξύ όλων όμως περίοπτη θέση στην αφισορύπανση έχουν τα τσίρκο προερχόμενα συνήθως από την Ιταλία .

Για πολλές μέρες πριν τις παραστάσεις αφίσες τεραστίων διαστάσεων διαφημίζουν και ρυπαίνουν όλο τον νομό αφήνοντας μας όταν αποχωρούν παρακαταθήκη την βρωμιά τουςΤα τελευταία χρόνια την τιμητική τους έχει το τσίρκο MUNDIAL. Αφίχθη στην πόλη μας αρχές Απριλίου και προχώρησε στην συνήθη διαδικασία εκτεταμένης διαφήμισης - αφισορύπανσης. Ενημέρωσα τις δημοτικές αρχές για την πάγια τακτική τους να ρυπαίνουν και να αποχωρούν και ζήτησα να εφαρμοστεί ο νόμος μεταξύ άλλων και σε εκείνους. 
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας με ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να επιβάλει τα αυστηρά πρόστιμα καθώς θα καταστρέψει επιχειρήσεις αλλά με διαβεβαίωσε ότι οι υπεύθυνοι θα τις αφαιρέσουν μετά το πέρας των παραστάσεων.

Παρά τις ενστάσεις μου σε αυτή την λογική και τις επανειλημμένες οχλήσεις μου στον αντιδήμαρχο καθαριότητας να μεριμνήσει τουλάχιστον ότι οι αρμόδιοι του τσίρκο θα αφαιρέσουν τις αφίσες τους όπως υποσχέθηκαν , αυτές εννέα μήνες αργότερα παραμένουν στην θέση τους

. Οι δημοτικές αρχές συλλέγουν φόρους, μεταξύ άλλων και για να διατηρούν την πόλη καθαρή ,φυσικά στα πλαίσια του εφικτού, αλλά όταν συναινούν στην ρύπανση της πόλης παρά τις προειδοποιήσεις των πολιτών μάλλον είναι υπόλογοι…

Οι αρμόδιοι εάν δεν χρησιμοποιούν τουλάχιστον την απειλή της επιβολής του νόμου που το Δ.Σ ψήφισε προκειμένου να αποτρέψουν την αφισορύπανση και η κοινωνική τους ευαισθησία δεν τους επιτρέπει να επιβάλουν τα πρόστιμα, τουλάχιστον σε προκλητικές και κραυγαλέες περιπτώσεις , μάλλον βρίσκονται σε λάθος θέση.

Βασίλης Κώτσιας


Read More »
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΑΦΙΣΟΡΥΠΑΝΣΗ ΜΕ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ - ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΩΤΣΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΑΦΙΣΟΡΥΠΑΝΣΗ ΜΕ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ - ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΩΤΣΙΑ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 12, 2017 Rating: 5

Φιλοζωικό μπαζάρ το Σαββατοκύριακο στην Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Δεκεμβρίου 12, 2017
Read More »
Φιλοζωικό μπαζάρ το Σαββατοκύριακο στην Ηγουμενίτσα Φιλοζωικό μπαζάρ το Σαββατοκύριακο στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 12, 2017 Rating: 5

Στο δρόμο για το 11ο Συνέδριο - Του Γιώργου Ντάνη

Τρίτη, Δεκεμβρίου 12, 2017

 
Έφτασε η ώρα για το 11ο Εθνικό Συνέδριο Αρχών και Θέσεων της Νέας Δημοκρατίας, μετά από την επιτυχημένη ολοκλήρωση μιας συμμετοχικής και συνάμα δημιουργικής προσυνεδριακής διαδικασίας.

Διαπιστώνεται, αποτελώντας μια σημαντική κατάκτηση, πως για το συνέδριο αυτό υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας και όχι μόνο από τον χώρο αποκλειστικά των μελών και των παραδοσιακών ψηφοφόρων, όπως συνέβαινε με τα συνέδρια όλων των κομμάτων μέχρι σήμερα.

Επίσης, η μεγάλη και ουσιαστική συμμετοχή στον προσυνεδριακό διάλογο, η ποιότητα των προτάσεων, αλλά και η ανάλυση των προβληματισμών, σηματοδοτούν το πραγματικά νέο, το ιδιαίτερο και ξεχωριστό, που δημιουργήθηκε και ολοκληρώθηκε στον πολιτικό χάρτη της χώρας από την οργάνωση και δραστηριοποίηση της Νέας Δημοκρατίας το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Είναι επομένως απαίτηση της κοινωνίας, η διαμόρφωση ενός προγράμματος που θα ανταποκρίνεται επάξια στις απαιτήσεις του σήμερα αλλά και στις προοπτικές του αύριο, βασισμένο σε Αρχές και Θέσεις μακριά από ευκαιριακές υποσχέσεις και ψευτοδιλήμματα που προάγουν τον λαϊκισμό. Ένα πρόγραμμα κοστολογημένο, έχοντας σαν γνώμονα την ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να βγούμε από τον κυκεώνα της κρίσης.

Χρέος μας είναι να αλλάξουμε νοοτροπία, να γίνουμε ενεργοί πολίτες για να πάψει πλέον η κοινωνία μας να είναι θεατής και το χειρότερο να υπομένει αδιέξοδες πολιτικές, ανερμάτιστες τακτικές και παρωχημένες εμμονές. Χρειάζονται καινοτόμες πρωτοβουλίες σε όλους τους τομείς.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί σε εκείνο το τμήμα του πληθυσμού που βιώνει τον κοινωνικό αποκλεισμό στο μέγιστο επίπεδο φτώχειας. Δεν θα πρέπει η πολιτεία να εμμένει σε έναν στατικό προνοιακό μηχανισμό επιδομάτων, αλλά να δημιουργήσει πραγματικούς μηχανισμούς στήριξης και υποβοήθησης των αδυνάμων με ενεργητικές πολιτικές εκπαίδευσης, κατάρτισης, βελτίωσης ικανοτήτων και δεξιοτήτων για ισότιμη επανένταξη.

Κλείνοντας αυτή τη σύντομη παρέμβαση θα τονίσω συμπερασματικά ότι:

Από τα προσυνέδρια ακόμη φάνηκε ότι έχουν πέσει τα κομματικά τείχη και ότι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη πήρε το “οξυγόνο” που τόσο είχε ανάγκη. Συνεργάστηκε με τους Άριστους και τόλμησε να ανοίξει έναν πραγματικό διάλογο με την κοινωνία, έβαλε στην ατζέντα με ειλικρίνεια θέματα που στρεβλώνουν χρόνια τώρα την προσπάθεια για μια ορθολογική αναπτυξιακή προοπτική. Με αυτές τις καινοτόμες για την χώρα μας διαδικασίες το 11ο συνέδριο θα αποτελέσει την καρδιά της Νέας Ελλάδας που όλοι μας θέλουμε. Τα αποτελέσματά του είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσουν και θα προβληματίσουν στρώματα του ευρύτερου πολιτικού φάσματος.

Η Νέα Δημοκρατία με τον Κυριακό Μητσοτάκη διατηρώντας τις Αξίες και τις Αρχές της μετεξελίσσεται σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κόμμα που παράγει πολιτική από κάτω προς τα πάνω. Αξίζει λοιπόν να δούμε όλοι μας με προσοχή τα συμπεράσματα του συνεδρίου και να κρίνουμε με νηφαλιότητα αν μας ικανοποιεί η παρούσα κατάσταση ή αξίζουμε καλύτερα!

Γεώργιος Β. Ντάνης
Μηχανικός Πληροφορικής (MSc)


 
Read More »
Στο δρόμο για το 11ο Συνέδριο - Του Γιώργου Ντάνη Στο δρόμο για το 11ο Συνέδριο - Του Γιώργου Ντάνη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 12, 2017 Rating: 5

Οι "Εχθροί εξ Αίματος" του Αρκά, το Σάββατο στην Παραμυθιά, με τα έσοδα για την "Κιβωτού του Κόσμου"

Τρίτη, Δεκεμβρίου 12, 2017
 
 
Η ΘΕΑΤΟ Παραμυθιάς, φιλοξενεί την Θεατρική Ομάδα Εκπαιδευτικών ΕΠΑΛ Βέροιας με την παράσταση "Εχθροί εξ Αίματος" (Αρκάς), το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στις 7.30 το βράδυ στο θέατρο Καρκαμίσι , στην Παραμυθιά για μια εκδήλωση Αγάπης και Προσφοράς.

Η παράσταση δίνεται για την στήριξη των παιδιών της "Κιβωτού του Κόσμου" στα σπίτια της στην Πωγωνιανή και στην Κόνιτσα .

Μπορείτε να φέρεται μαζί σας, τρόφιμα (ξηρά τροφή, κονσερβοποιημένα) , παιχνίδια και βιβλία σε καλή κατάσταση .

Η παρουσία σας θα βοηθήσει να στηρίξουμε τα παιδιά που μας έχουν ανάγκη και θα ομορφύνει τις μέρες των γιορτών των Χριστουγέννων στα σπίτια της Κιβωτού του Κόσμου .( Οικονομική Ενίσχυση 5 €)

Read More »
Οι "Εχθροί εξ Αίματος" του Αρκά, το Σάββατο στην Παραμυθιά, με τα έσοδα για την "Κιβωτού του Κόσμου" Οι "Εχθροί εξ Αίματος" του Αρκά, το Σάββατο στην Παραμυθιά, με τα έσοδα για την "Κιβωτού του Κόσμου" Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 12, 2017 Rating: 5

Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων στην Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Δεκεμβρίου 12, 2017


Read More »
Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων στην Ηγουμενίτσα Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 12, 2017 Rating: 5

Ένα ακόμη βραβείο για το 2ο Γενικό Λύκειο Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Δεκεμβρίου 12, 2017


Το 2ο βραβείο του Ελληνικού Τμήματος της 17ης ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, (CAMERA ZIZANIO 2017) στην κατηγορία ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ 17 ΕΩΣ 20 ΕΤΩΝ κατέκτησε το ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ του 2ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας, με την ταινία "Καρδιά από πέτρα".

Η 17η Κάμερα Ζιζάνιο πραγματοποιήθηκε στο Πύργο της Πελοποννήσου από τις 2 έως τις 9 Δεκεμβρίου 2017 μαζί με το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους. 

Όπως σημειώνει στο σκεπτικό των φετικών βραβεύσεων η κριτική επιτροπή "... οι ταινίες που είδαμε ως Κριτική Επιτροπή του Ελληνικού τμήματος εκφράζουν θέματα που απασχολούν την ηλικία μας. ...είχαν μηνύματα κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, προωθούσαν τη φιλία και τη συνεργασία με ένα πρωτότυπο αλλά και διασκεδαστικό τρόπο."

Η ταινία του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου του 2ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας είναι αλληγορικό video, για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Η ανέμελη περιπλάνηση ενός παιδιού σε λατομείο μετατρέπεται σε εφιάλτη, όταν το λατομείο ζωντανεύει...

Η πρωτότυπη μουσική ανήκει στον μουσικό Παναγιώτη Τζάνη, το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι δημιουργία του κινηματογραφικού εργαστηρίου του 2ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας με υπεύθυνο καθηγητή τον Χαράλαμπο Κανδηλιώτη.
 
Read More »
Ένα ακόμη βραβείο για το 2ο Γενικό Λύκειο Ηγουμενίτσας Ένα ακόμη βραβείο για το 2ο Γενικό Λύκειο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 12, 2017 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Δεμένα τα πλοία την Πέμπτη

Τρίτη, Δεκεμβρίου 12, 2017


Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας ανακοινώνει ότι σύμφωνα με το από 08-12-2017 Δελτίο Τύπου, η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο.) αποφάσισε τη συμμετοχή της στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ με την πραγματοποίηση απεργίας των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017, με έναρξη την 00:01 και λήξη την 24:00, της ίδιας ημέρας. 
Επίσης, σύμφωνα με το από 10-12-2017 Δελτίο Τύπου, το ΔΣ του Σωματείου Μηχανικών και Κατωτέρων Πληρωμάτων M/S και Π/Θ Κοντινών Αποστάσεων «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ» αποφάσισε τη συμμετοχή του στην προαναφερόμενη απεργία της Π.Ν.Ο. με 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση (αφορά τις δρομολογιακές γραμμές Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας, Λευκίμμης - Ηγουμενίτσας, Ηγουμενίτσας - Παξών). 
Προς αποφυγή ταλαιπωρίας το επιβατικό κοινό που επιθυμεί να μετακινηθεί την ανωτέρω ημερομηνία προς Λιμένες Ιταλίας και προς Λιμένες Κέρκυρας - Λευκίμμης - Παξών, παρακαλείται να ενημερώνεται σχετικά από τα τοπικά Ναυτικά Πρακτορεία και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας (2665099400).


 
Read More »
Ηγουμενίτσα: Δεμένα τα πλοία την Πέμπτη Ηγουμενίτσα: Δεμένα τα πλοία την Πέμπτη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 12, 2017 Rating: 5

Το 1ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας στην 5th Experimental Physics Olympiad

Τρίτη, Δεκεμβρίου 12, 2017


Οι μαθήτριες της τρίτης τάξης του 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας Ζάρρου Βικτωρία και Κοτσίνα Βασιλική συνοδευόμενες από τον υπεύθυνο του Ε.Κ.Φ.Ε. Θεσπρωτίας κ. Νούση Βασίλη συμμετείχαν στο διαγωνισμό 5th Experimental Physics Olympiad που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9-12-2017 στη Σόφια της Βουλγαρίας από το παράρτημα Σόφιας της Ένωσης Φυσικών Βουλγαρίας.

Η συμμετοχή για πρώτη φορά Ελλήνων μαθητών στο διαγωνισμό οργανώθηκε από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ), εκ μέρους της οποίας παρίστατο ως αρχηγός της αποστολής ο κ. Ιακωβίδης Γεώργιος. 
Οι διοργανωτές του διαγωνισμού είχαν εξασφαλίσει τη διαμονή των μαθητών στους ξενώνες του National Training Center for Olympians, ενώ τα υπόλοιπα έξοδα για τις μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας (αλλά και του συνοδού καθηγητή) καλύφθηκαν από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών ως χορηγία για την δεύτερη θέση που κατέλαβαν πέρυσι (2017) τον Ιανουάριο στο διαγωνισμό EUSO Βόρειας Ελλάδας, ένα διαγωνισμό που διοργανώνει κάθε χρόνο η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Ε.Κ.Φ.Ε.. 
Στο διαγωνισμό εκτός από τους πέντε συνολικά μαθητές της Ελληνικής αποστολής, συμμετείχαν επίσης πολυμελείς ομάδες μαθητών από τη Βουλγαρία, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Σερβία, τη Ρωσία, το Καζακστάν, κ.ά.
Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε διάκριση για τους Έλληνες μαθητές στο διαγωνισμό, η συμμετοχή μας μόνο ως θετική μπορεί να αποτιμηθεί, όχι μόνο για τις εμπειρίες που αποκτήσαμε αλλά κυρίως γιατί αυτοί οι πέντε μαθητές ως πρωτοπόροι, και με τη συμπαράσταση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, άνοιξαν ένα επιπλέον δρόμο που μπορεί με την κατάλληλη οργάνωση να προσφέρει στην προαγωγή της πειραματικής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών στη χώρα μας.Βεβαίως δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε πως:
Σε οργανωτικό επίπεδο (εκ μέρους της Ε.Ε.Φ.) υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούν να γίνουν, με κυριότερο τη διαδικασία μετάφρασης των θεμάτων του διαγωνισμού στην Ελληνική γλώσσα, γιατί οι Έλληνες μαθητές αναγκάστηκαν να διαγωνιστούν στα Αγγλικά, ενώ οι μαθητές από τις άλλες χώρες διαγωνίστηκαν στη μητρική τους γλώσσα.
Στο θέμα της ενημέρωσης και της προετοιμασίας των μαθητών για το διαγωνισμό τόσο η Ε.Ε.Φ. όσο και η ΠΑΝΕΚΦΕ και τα κατά τόπους Ε.Κ.Φ.Ε. μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά.
Τέλος, διαγωνισμοί αυτού του είδους καταδεικνύουν τις σε επίπεδο πρακτικής αδυναμίες του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Αδυναμίες που μόνο να επιδεινωθούν μπορούν με τη -σύμφωνα με την εκτίμηση της ΠΑΝΕΚΦΕ (και όχι μόνο) για τις πρόσφατες προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας- διαφαινόμενη υποβάθμιση και επί της ουσίας κατάργηση του ρόλου των Ε.Κ.Φ.Ε. στην πειραματική διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.


 
Read More »
Το 1ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας στην 5th Experimental Physics Olympiad Το 1ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας στην 5th Experimental Physics Olympiad Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 12, 2017 Rating: 5

Το πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Φιλιατών

Τρίτη, Δεκεμβρίου 12, 2017


Ο Δήμαρχος Φιλιατών και το Δημοτικό Συμβούλιο καλούν τους Πολίτες να πάρουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη μας και τους εύχονται Χρόνια Πολλά, Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένος ο Νέος Χρόνος.

9 Δεκεμβρίου 2017και ώρα 17:30 μ. μ.:Έναρξη εκδηλώσεων στην κεντρική πλατεία Φιλιατών ( ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΟΥΦΑΛΑ ), με την συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου,στο Άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου παράλληλα την ίδια ώρα από το Σπίτι του Άγιου Βασίληθα γίνει χρωματισμός προσώπου στην νεολαία της πόλης και θα μοιρασθούν γλυκά σε όλους τους παρευρισκόμενους.

17 Δεκεμβρίου 2017 :Ώρα 12:00 το μεσημέρι, εκδήλωση στην κεντρική πλατεία,για τα παιδιά ηλικίας από 2 έως 15 ετών, με θέμα: Γράμμα στον Άγιο Βασίλη.

21 Δεκεμβρίου 2017 :Από το πρωί, η μπάντα του Δήμου θα παιανίζει τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα στα καταστήματα, στις γειτονιές της καθώς και σε όλους τους δημόσιους φορείς που εδρεύουν στην πόλη των Φιλιατών.
Επίσης την ίδια ημέρα στις 18:00 μ. μ. το Ωδείο Φιλιατών θα διοργανώσει Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

27 Δεκεμβρίου 2017: Ώρα 18:00 μ. μ.: Συναυλία της Φιλαρμονικής στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με μουσικό εορτασμό για την υποδοχή του νέου Χρόνου.


 
Read More »
Το πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Φιλιατών Το πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 12, 2017 Rating: 5

Η Θεσπρωτία μετά την κατάληψη των Ρωμαίων

Τρίτη, Δεκεμβρίου 12, 2017

 
Η φυσική ομορφιά και η πλούσια κτηνοτροφική παραγωγή της Ηπείρου τράβηξαν από νωρίς το ενδιαφέρον των Ρωμαίων, οι οποίοι ήδη από τις αρχές του 1ου αι. π.Χ. εγκαταστάθηκαν σε διάφορες παραλιακές περιοχές. 
Πλούσιοι Ρωμαίοι που ανήκαν στην τάξη των ιππέων ήταν από τους πρώτους γαιοκτήμονες που εγκαταστάθηκαν στην παράκτια ζώνη της Ηπείρου. Φαίνεται μάλιστα πως και ο ίδιος ο Αττικός είχε κτήματα στις εκβολές του ποταμού Καλαμά, στον κάμπο της Κεστρίνης, μια περιοχή που θεωρούνταν ασφαλής για να επενδύσει κάποιος Ρωμαίος, καθώς βρισκόταν πολύ μακριά από το πεδίο των πολεμικών επιχειρήσεων. 
Σ’ αυτά τα ρωμαϊκά αγροκτήματα παράγονταν εκλεκτά αγροτικά προϊόντα, όπως μήλα, λαχανικά, όσπρια και εκλεκτά κρασιά. 
Επίσης, η εκτροφή βοδιών, αλόγων και προβάτων ήταν ακόμη μια πολύ σημαντική πηγή εσόδων για τους Ρωμαίους.Προς τα τέλη του 2ου αι. π.Χ., οι δυτικές επαρχίες της Ηπείρου δημιούργησαν ένα κοινό, το οποίο είχε έδρα τη Φοινίκη και λειτουργούσε με μια σχετική αυτονομία. «Το κοινόν των Ηπειρωτών των περί Φοινίκην» αναφέρεται από τον Πολύβιο πως πρέπει να συγκροτήθηκε μετά το 167 π.Χ., με τη Φοινίκη να κατέχει δεσπόζουσα θέση ανάμεσα στις πόλεις της Ηπείρου. 
Στην αρχή του κοινού της Φοινίκης, ασκούσε τυραννική εξουσία ο Χάρωψ, ο γιος του Μαχάτα, ο οποίος εξόντωσε κάθε πολιτικό του αντίπαλο με την πρόφαση πως έτρεφαν αντιρωμαϊκά αισθήματα. 
Όλους τους αντιπάλους του τους σκότωσε, άλλους στην αγορά και άλλους στα χωράφια, ενώ δεν δίστασε ακόμη και να εισβάλει στα σπίτια τους και να τους θανατώσει μπροστά στην οικογένειά τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, φρόντισε ταυτόχρονα να δημεύει τις περιουσίες τους με αθέμιτο τρόπο και μ’ αυτόν τον τρόπο απέκτησε πολλά πλούτη.

Μετά το 146 π.Χ. το κοινόν της Ηπείρου είχε ακόμη μια σχετική ελευθερία, όμως πέρασε πια στη δικαιοδοσία του Ρωμαίου ανθυπάτου της Μακεδονίας.
ΠΗΓΗ: GeoHistory


 
Read More »
Η Θεσπρωτία μετά την κατάληψη των Ρωμαίων  Η Θεσπρωτία μετά την κατάληψη των Ρωμαίων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 12, 2017 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Πλήρωσε το βενζινάδικο με πλαστές επιταγές και συνελήφθη

Τρίτη, Δεκεμβρίου 12, 2017


Συνελήφθη, το Σάββατο (09-12-2017) το πρωί, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 39χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για απάτη και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, διότι στο πλαίσιο εμπορικών συναλλαγών, προσκόμισε σε πρατήριο υγρών καυσίμων σε περιοχή της Θεσπρωτίας, επιταγές αξίας (9.650) ευρώ, για τις οποίες, όπως προέκυψε, είχε προγενέστερα δηλωθεί κλοπή, σε περιοχές της Αττικής.

Οι παραπάνω επιταγές κατασχέθηκαν.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε αρμοδίως ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.


Read More »
Ηγουμενίτσα: Πλήρωσε το βενζινάδικο με πλαστές επιταγές και συνελήφθη Ηγουμενίτσα: Πλήρωσε το βενζινάδικο με πλαστές επιταγές και συνελήφθη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 12, 2017 Rating: 5

Σελίδες