https://picasion.com/
https://picasion.com/
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1

Συνεδριάζει την Τετάρτη το δημοτικό συμβούλιο Φιλιατών

Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023
Συνεδριάζει την Τετάρτη το δημοτικό συμβούλιο ΦιλιατώνΚαλείστε σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών δια ζώσης που θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου (Ελευθερίου Βενιζέλου 8), στις 5 Ιουλίου 2023, ημέρα Τετάρτη  και ώρα 20:00 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του ν.3852/2010, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 74 του ν.4555/2018 και την υπ’ αριθμ. 375/2-6-2022 εγκύκλιο του ΥΠΕΣ, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα:

1. Καθορισμός χώρου και ημερομηνίας για τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης για τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για τα έτη 2020,2021 2022 και 2023 σύμφωνα με το άρθρο 217 Ν 3463/2006.
Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων

2. Εκμίσθωση Κοινοτικού Καταστήματος Φοινικίου για την λειτουργία καταστήματος υγειονομικού χαρακτήρα ( καφενείου). 
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Γκίκας Θωμάς

3. Ανάκληση της υπ΄αριθμ.112/2023 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα: Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του έργου «ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ ΠΡΟΣ ΔΟΝΑΤΟ».
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

4. Αίτημα του Δήμου Φιλιατών προς το Ίδρυμα Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης, για την  παραχώρηση χρήσης του υπ αριθμ. ΚΗΥ 5727 σχολικού λεωφορείου.
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

5.  Συγκρότηση επιτροπής παρακολούθησης και παραλαβής προμήθειας στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης με τίτλο «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ-ΤΗΛΕΜΕΤΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ, ΣΤΟΝ ΤΟΕΒ ΧΑΜΗΛΗΣ ΖΩΝΗΣ ΣΚΑΛΑΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ" και κωδ. ΟΠΣΑΑ 0022032676» που έχει ενταχθεί στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020» - Δράση 4.3.1. «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων».
       Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων 

6.  Έκφραση γνώμης επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων 
( Μ. Π.Ε. ) του έργου ( Υποκατηγορία Α1 , ομάδα 10η : << Κατασκευή και λειτουργία Αιολικού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ( ΑΣΠΗΕ) με διακριτική ονομασία << ΠΛΑΙΣΙΟ>>, ισχύος 58,5 ΜW , στη θέση << ΠΟΥΛΙΑ – ΚΟΤΣΙΟΝ-ΦΑΡΜΑΚΟΒΟΥΝΙ>> και των συνοδών του έργου στις Δ.Ε. Φιλιατών και Σαγιάδας , του Δήμου  Φιλιατών, Π.Ε. Θεσπρωτίας , Περιφέρειας Ηπείρου>>.
    -Εισηγητής:Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων

Read More »
Συνεδριάζει την Τετάρτη το δημοτικό συμβούλιο Φιλιατών Συνεδριάζει την Τετάρτη το δημοτικό συμβούλιο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023 Rating: 5

Άρτεμις Αγαθοπούλου – η… αιώνια έφηβη, η… νεράιδα του Αχέροντα

Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023
Άρτεμις Αγαθοπούλου – η… αιώνια έφηβη, η… νεράιδα του Αχέροντα


Μιλάει στον Ηπειρωτικό Αγώνα και στη Γεωργία Σκοπούλη, με αφορμή τις «Διαστάσεις», έργο που παίχτηκε και στα Γιάννενα 24 Μαρτίου 2023

Ένα παράξενο κορίτσι ή μήπως ένας αληθινός άνθρωπος; Ένα γήινος άνθρωπος. Που απολαμβάνει τη ζωή μέσα από τη φύση, ζώντας μέσα στη φύση; «Ο πλούτος της φύσης δεν έχει χαθεί. / Ο άνθρωπος χάνεται στα φρικτά του κατασκευάσματα.» Που από πολύ νωρίς πήρε τη ζωή στα χέρια του και περπάτησε μαζί της: «Δεν ήθελα να ζω με δεκανίκια. / Ούτε με αλλονών τις πλάτες / και τα πόδια και τα νύχια. / Δυνάμωνα τα δικά μου.»

Απόφοιτη της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας, της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, και του Τμήματος Υποκριτικής Τέχνης Θεάτρου και Κινηματογράφου.


Γύρισε τον “κόσμο όλο”. Ταξίδια πολλά, ταξίδια περιπλάνησης και περιήγησης, γεμάτα χρώμα και ομορφιά, γεμάτα εμπειρίες και γνώση. Κι έκανε το ταξίδι στίχο και τη γνώση ζωή. «Όλη μου η ζωή δρόμος / γεμάτος μουσική και παύσεις.» «Θα μπορούσα ν’ αντέξω κάθε θάνατο / Θα μπορούσα και όχι. / Μα όσο έχω ζωή / ζωή θέλω ν’ αντέχω.»

Σπούδασε στο Μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο του Κόσμου: Τα ταξίδια περιήγησης – όχι τουρισμού.

Ο ρεαλισμός σε όλες τις τέχνες, λέει, αν δεν έχει να καταγγείλει ή να υμνήσει, είναι στείρος. Κραυγή αγωνίας ο στίχος της. «Αρχαία Ελληνικά / αποστραγγισμένα απ’ τη βαθειά τους σοφία / και τη μουσική τους / και αναλύσεις κειμένων προκαθορισμένες που σε κάνουν να απορείς […] / μα κανείς να μην θέλει ν’ ακούσει τα παιδιά; […] / και γιατί τόσοι κήποι στα σχολειά / να μην είναι κατάφυτοι; / Και γιατί η αγροτιά να ’ναι παλιοδουλειά; / Ρωτώ. / Ποιό θέατρο του παράλογου ζω;»

Δεν λείπει η αισιοδοξία και η ελπίδα! «Όσο κι αν μας στριμώχνει αυτό το φράγμα / θα το σπάσουμε. Δεν είμαστε για πούλημα / ούτε για εκμετάλλευση. Είμαστε το νερό / που τρέχει λεύτερο στις φλέβες της γης […] / Άκου το τραγούδι μας! Τρομάζεις;! Κλείνεις τ’ αυτιά σου ε;» «Όχι ρε!!! Τα παιδιά μας θ’ αγγίζονται! Θα πιάνονται χέρι χέρι / θα φιλιούνται / θα χορεύουν ξυπόλυτα / θα ερωτοτροπούν / και θα κοιτάζονται στα μάτια βαθειά!!!».

Η δική μας Άρτεμις, η Γιανιώτισσα. Την κέρδισε όμως η άλλη της πατρίδα, η “αρχέγονη Θεσπρωτία”. Και εκεί τη συναντήσαμε και μας άνοιξε την ψυχή της, στην αυλή του σπιτιού της, κάτω από την πυκνή σκιά των δέντρων κι ανάμεσα στα λουλούδια και τα ζωντανά της, τη γάτα, το σκυλάκι και τα χελωνάκια της.
Όλα ήταν δρόμος

Ποια είναι η Άρτεμις Αγαθοπούλου;

Ξέρετε ότι πήρα τη ζωή μου και την έκανα κομματάκια και την σκόρπισα μέσα σ’ ένα δωμάτιο; Έπειτα πήγα έκανα μια βουτιά στη θάλασσα κι όταν γύρισα μπήκα στο δωμάτιο και πήρα ένα ένα τα κομματάκια για να την συναρμολογήσω από την αρχή; Για χρόνια αυτή η δουλειά!

Ψυχανάλυση;

Μπορεί να πει κανείς είναι ένα είδος ψυχανάλυσης, ή αυτοψυχανάλυσης.

Από εκεί και πέρα προσθέτεις αυτά τα κομμάτια και πιάνουν τόπο. Μπορούμε να τα οριοθετήσουμε. Αυτό το έκανα πάντα. Ήταν στο ασυνείδητο, άρχισε να γίνεται πιο ξεκάθαρο με το που μπήκα στις παραστατικές τέχνες, δηλαδή στην περφόρμανς και στο θέατρο. Δεν είναι τυχαία αυτή η τροπή.

Προϋπήρξε, βέβαια, η ποίηση, η ζωγραφική, η γλυπτική, η φωτογραφία, και η μουσική.

Όλα αυτά ήταν δρόμος…

Ζωγραφίζω από παιδί, από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, και ήταν απόλυτα συνδεδεμένο με την μοναξιά μου, καθότι και μοναχοπαίδι. Στην πραγματικότητα ζωγράφιζα τα παράθυρα από τα οποία έβλεπα τον κόσμο μου.

Ήταν η Σχολή Καλών Τεχνών, ήταν τα ταξίδια – από την Ινδία μέχρι την Πορτογαλία και το Μαρόκο, την Ελλάδα με τα νησιά της με ένα σακίδιο στην πλάτη από τα 19 μου χρόνια – που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα μου και τον τρόπο που είδα τη ζωή μου…


Κι ο πατέρας; Η μάνα;

Είχα έναν πατέρα ταξιδευτή του πνεύματος! Και μια μάνα που τελικά με αποδέχτηκε παρόλο που με δυσκολία με κατανόησε…

Υπήρχε πολύ αγάπη στο σπίτι. Διαφορετικά, χωρίς την αγάπη, δεν αναπτύσσεται τίποτα! Είναι σαν να φυτεύεις ένα σπόρο στην πέτρα
…έτσι κι ο άνθρωπος αναζητάει την αλήθεια!

Τι είναι αυτό που σας χαρακτηρίζει;

Θα σας πάω τώρα στη φύση. Τι κάνει, λοιπόν, ο σπόρος μέσα στο χώμα; Θέλει υγρασία και ζέστη για να σκάσει. Προϋπόθεση να έχει κρατήσει την ζωντανή του ενέργεια, να μην είναι τζούφιος. Σκάει λοιπόν και αρχίζει κι ανεβαίνει προς τα πάνω, μικρό βλασταράκι, προς αναζήτηση του ήλιου, έτσι σκάνε τα μπουμπούκια, τα λουλούδια, ο καρπός. Αν δεν υπήρχε ο ήλιος, το φως…

Έτσι κι ο άνθρωπος αναζητάει την αλήθεια. Αυτό είναι που με χαρακτηρίζει. Γι’ αυτό και ταξιδεύω, είτε πραγματικά είτε νοητά.

Από μικρό παιδί ήθελα να γυρίσω τον κόσμο όλον! Γρήγορα συνειδητοποίησα ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Είναι τόσο τεράστιος! Όταν ταξιδεύεις, όχι όταν κάνεις τουρισμό, όταν κάνεις περιήγηση, το ταξίδι έχει διαδρομή και η διαδρομή έχει πολύ πληροφορία, είναι βίωμα.

«Ταξίδεψα και ταξιδεύω ακόμα / σαν παραμύθι από στόμα σε στόμα. / Πετώ με τον άνεμο. / Φυτρώνω σε παράξενο χώμα.»

Με το βανάκι μου λοιπόν, του 1975, για να πηγαίνω… αργά! Το διαμόρφωσα σε σπίτι και εργαστήριο. Ταξιδεύω από το 2009. Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Δημιουργώντας παράλληλα κόσμημα με γήινα υλικά, ζωγραφική, και μικρά δρώμενα σε εξωτερικούς χώρους και σε κάποια φεστιβάλ.

Είναι συλλογή βιωμάτων, εικόνων. Και όλα αυτά, μαζί με το βανάκι μου, τα παρουσίασα στην μεταπτυχιακή μου εργασία στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, στον εκθεσιακό χώρο Νίκος Κεσσανλής, υπό την επίβλεψη του καθηγητή μου Πάνου Χαραλάμπους.

Δεν ήταν απλά κομμάτια από την τέχνη μου. Ήταν η ίδια η ζωή μου!

Ο ρεαλισμός σε όλες τις τέχνες, κυρία Γεωργία, αν δεν έχει να καταγγείλει ή να υμνήσει, είναι στείρος.

Η Τέχνη μου είναι και ο βιοπορισμός μου

«Η κοπέλα αυτή δεν ζωγραφίζει τη φύση, ζωγραφίζει αυτό που εισπράττει από τη φύση». Το είπε για μένα μια πνευματική γυναίκα στο Βαρανάσι της Ινδίας. Αυτό το «κάτι» που δεν το είχα ακούσει από πνευματικούς ανθρώπους ή άλλους καλλιτέχνες και να το ακούω από έναν άνθρωπο στην άκρη του κόσμου που ζει με μισή μπανάνα την ημέρα!

Άρχισα εκεί να ανακαλύπτω τα προσωπικά μου στοιχεία στην τέχνη και να τα εξελίσσω. Μετά την Ινδία συνεχίστηκε η περιπλάνηση μου στα νησιά της Ελλάδας, κυρίως Λέσβο και Κρήτη όπου έζησα κατά καιρούς, νότια Ευρώπη και Αφρική, διάρκειας πέντε χρόνων.

Η περιπλάνηση κάποια στιγμή με γύρισε σπίτι διαφορετική! Ήμουν 28 χρονών! Και έτοιμη να αποχωριστώ τον ένα μου γονιό. Τον αγαπημένο πατέρα!

Εκεί έμεινα ένα χρόνο, και είχα την ευκαιρία να επεξεργαστώ τις πληροφορίες της διαδρομής μου. Ήταν ένα άλλο πανεπιστήμιο…

Ο θάνατος του πατέρα με οδήγησε πίσω στη φύση, όλη μου η ζωή χαρακτηρίζεται απο την σχέση μου μαζί της.

Και μετακομίζω στην αρχέγονη Θεσπρωτία, στην Ηγουμενίτσα! Όλα μου δε τα καλοκαίρια τα περνάω με το τροχόσπιτό μου στις πηγές του Αχέροντα, ζωγραφίζοντας, κατασκευάζοντας κόσμημα απο υλικά της φύσης, κάνοντας land art (τέχνη στο χώμα) και δίνοντας παραστάσεις performance, από τα οποία τόσα χρόνια ζω, είναι ο βιοπορισμός μου.

Ένας πυρήνας Πολιτισμού

Και το θεατράκι σας, ΦΑΟΣ, στην Ηγουμενίτσα;

Και, με τον Θωμά Λιώλιο, τον αξιόλογο αυτόν άνθρωπο, ηθοποιό και σκηνοθέτη, αποφασίζουμε να δημιουργήσουμε έναν πυρήνα πολιτισμού, ένα θέατρο – πολυχώρο Τέχνης στην πόλη της Ηγουμενίτσας, μια περιοχή που τον είχε απόλυτη ανάγκη.

Με αγάπη, πείσμα και όραμα δουλέψαμε επί τέσσερα χρόνια κατασκευάζοντας, κυριολεκτικά με τα χέρια μας, έναν χώρο εργασίας, έκφρασης, και έκθεσης της Τέχνης! Έναν χώρο όπου μπορούμε να δημιουργούμε τις παραστάσεις μας, να τις παρουσιάζουμε στον κόσμο και να φιλοξενούμε και άλλους καλλιτέχνες να δείξουν την δικιά τους δουλειά.

Η παραμελημένη επαρχία έχει απόλυτη ανάγκη απο τέτοιου είδους κινήσεις και ρίσκα και αυτό μας το αποδεικνύει κάθε μέρα ο κόσμος!

Από την εποχή που δουλεύουμε μαζί ανεβάσαμε μια σειρά έργα Ελλήνων δημιουργών. Και τώρα ετοιμάζουμε δυο έργα του Κώστα Μπούρα το ένα βασισμένο στην Απολογία του Σωκράτη, και το άλλο «Η Εκάβη στη Θράκη».

Η πρώτη παράσταση στο δικό μας θέατρο ήταν οι «Διαστάσεις», έργο που γράφτηκε και παίχτηκε από εμένα σε σκηνοθεσία Θωμά Λιώλιου, και παρουσιάστηκε και στα Γιάννενα και θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα.

Μόνο ποιητικά αντιμετωπίζω τα πράγματα

Πώς μια ποιήτρια μπορεί και γράφει ένα θεατρικό έργο καί παράλληλα το υποδύεται η ίδια;

Είμαι μεταφορέας! Παίρνω από το σύμπαν, φιλτράρω, εργάζομαι, και μεταφέρω στον κόσμο.

Ήθελα να ανεβάσουμε ένα έργο στο οποίο θα μπορούσα να εκφράσω ερμηνευτικά το βίωμά μου και την αγωνία μου για την πορεία της ζωής μας.

Ναι, έχω θυμό μέσα μου. Έχω μεγάλο θυμό με το σύστημα και την αποδοχή του από τους ανθρώπους…

Είμαι Σουλιώτισσα! Αν ζούσα επί Τουρκοκρατίας θα ήμουν καπετάνισσα. Αν ζούσα στην Κατοχή θα ήμουν στην Αντίσταση. Αν ζούσα στη χούντα θα ήμουν στο Πολυτεχνείο… Στην σημερινή εποχή επέλεξα την Τέχνη.

Αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής μου, αυτή που διανύομε ως ανθρωπότητα, έψαξα στη μεγάλη και πολύ πλούσια βιβλιοθήκη μου να βρω ένα κείμενο να με εκφράζει απόλυτα και βαθειά, που να περιέχει όλες μου τις ιδέες συμπυκνωμένες, και δεν βρήκα. Και έτσι αποφάσισα να γράψω αυτό το κείμενο. Είναι και δεν είναι η ζωή μου. Βλέπεις πόσο ταυτίζεται ο κόσμος χωρίς να έχει τα ίδια βιώματα με μένα! Εκεί συνειδητοποιώ για μιά ακόμη φορά ότι είμαστε ένα!

Σε αυτό το έργο έχω κάνει μια κεφαλαιοποίηση της ζωής σε τέσσερις ηλικίες, σε τέσσερις διαστάσεις. Το παιδί, η φαντασία, το όνειρο και η πραγματικότητα. Και το πώς περνάμε από τις τρεις πρώτες για να σταθούμε δυνατοί δημιουργοί στη σκληρή καθημερινή πραγματικότητα και να μην αποδεχόμαστε, να μην δειλιάζουμε και να μην παραιτούμαστε. Αλλά να παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας και να την πάμε ένα βήμα παραπέρα για τους επόμενους. Αυτό είναι οι Διαστάσεις.

Μόνο ποιητικά αντιμετωπίζω τα πράγματα!

Έχω σπουδάσει υποκριτική και συνεχίζω, αυτόν τον καιρό παρακολουθώ το πρόγραµµα Performance του Πανεπιστηµίου Πατρών. Είναι μια αέναη διαδικασία, οπότε ήταν πολύ μεγάλο το δέλεαρ να καταφέρω να παίξω ένα κείμενο που έχω γράψει εγώ!

Το σκηνοθέτησε ο Θωμάς Λιώλιος πάνω στη δικιά μου ιδέα και την δικιά μου εγκεφαλική και πνευματική ιδιοσυγκρασία…

Ο τίτλος του έργου, «Διαστάσεις. Είσαι σίγουρος ότι είσαι βουνό;», τι υποδηλώνει;

Αυτό το τελευταίο είναι η ερώτηση που κάνω στον άνθρωπο. Μπορεί να είναι ένας και μόνο άνθρωπος, αλλά και όλο το κοινό σαν ένα πρόσωπο. Ο σκηνοθέτης μου το ονομάζει το «κοινό πρόσωπο». Είσαι σίγουρος άνθρωπέ μου, που είσαι τόσο σκληρός, τόσο αμετακίνητος, τόσο δύσκαμπτος; Ώστε όλα αυτά που ζούμε καθημερινά να μην μπορούν να σε επηρεάσουν έστω και στο ελάχιστο; Να μην μπορούν να σε ταρακουνήσουν, να σε μεταλλάξουν;

Η Άνοιξη θα ‘ρθει…

Όμως, δεν απελπίζεστε…

Η απελπισία και η ματαιότητα μού είναι άγνωστες λέξεις, δεν υπάρχουν πουθενά στο έργο μου. Δεν μπορώ να συμβιβαστώ! Πού είναι η ελπίδα; Η ελπίδα είναι μέσα μας, είναι στη φύση!

Ας αναλογιστούμε τον κύκλο της φύσης που πάντα μετά τον Χειμώνα έρχεται η Άνοιξη. Έτσι και στη ζωή η Άνοιξη θάρθει!

Και η Επανάσταση;

Και η Επανάσταση! Όπως λέει και ο φίλος και συνεργάτης μου, μουσικός και ποιητής Νικόλας Μποτίνας: Επανάσταση να μένεις Άνθρωπος μέσα στα Κτήνη.

Και η ποιήτρια Άρτεμις Αγαθοπούλου;
Έχω εκδώσει δυο ποιητικές συλλογές. Το ΑΜΑ ΖΩΝΤΑΣ ΑΠΛΑ, το 2018, και το ΆΧΝΑ, το 2022.

Στο πρώτο περιλαμβάνονται πολλών χρόνων κείμενα από πολλά ταξίδια. Και είναι πιο προσωπικό, πιο αυθόρμητο, πιο βιωματικό. Πιο αθώο, θάλεγα.

Το δεύτερο βγήκε σε πολύ λιγότερο χρονικό διάστημα κατά το οποίο βιώσαμε πάρα πολλά σαν κοινωνία, είναι πιο συλλογικό, γι’ αυτό και αναφέρω πάρα πολύ κόσμο στα «ευχαριστήρια». Ανθρώπους που με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο με σημάδεψαν …


agon.gr
Read More »
Άρτεμις Αγαθοπούλου – η… αιώνια έφηβη, η… νεράιδα του Αχέροντα Άρτεμις Αγαθοπούλου – η… αιώνια έφηβη, η… νεράιδα του Αχέροντα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023 Rating: 5

Λιμάνια: Νέες επενδύσεις, νέα σχήµατα

Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023
Λιμάνια: Νέες επενδύσεις, νέα σχήµατα


Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που έχουν υλοποιηθεί τον τελευταίο έναν χρόνο στο λιµενικό δίκτυο της χώρας. Επενδύσεις δεκαετιών έχουν ξεπαγώσει και, παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν από τη λύση του δύσκολου γεωπολιτικού γρίφου λόγω της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας, τα λιµάνια µπαίνουν σε ρυθµούς ανάπτυξης.
Εκτός από τα λιµάνια που το ΤΑΙΠΕΔ έχει στο χαρτοφυλάκιό του, το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται και στις υπόλοιπες λιµενικές υποδοχές και µαρίνες της χώρας, οι οποίες έπειτα από δεκαετίες παρακµής µπαίνουν ξανά στον χάρτη των αξιοποιήσιµων υποδοµών.

Τα δεδοµένα
Οι αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Ηγουµενίτσα και οι επερχόµενες αλλαγές σε Ηράκλειο και Βόλο, αλλά και η ουσιαστική µεταβολή του σχεδιασµού για το λιµάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλάζουν τον λιµενικό χάρτη της χώρας. Την ίδια στιγµή, η µεγάλη άνοδος του τουρισµού φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις σηµαντικές ανάγκες που υπάρχουν για επενδύσεις στα µεγάλα "τουριστικά" λιµάνια της χώρας που υποδέχονται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κρουαζιέρας. Και όλα αυτά ενώ η ατµοµηχανή της λιµενικής βιοµηχανίας, ο Πειραιάς, για ακόµα µία χρονιά έδειξε εξαιρετικά οικονοµικά αποτελέσµατα, η Θεσσαλονίκη έχει πλέον ενταχθεί στον παγκόσµιο χάρτη της κρουαζιέρας και λιµάνια όπως η Ραφήνα και το Λαύριο και η Ελευσίνα καταρτίζουν τον σχεδιασµό της επόµενης ηµέρας. Κοµβικής σηµασίας και η αναζωογόνηση της ναυπηγικής βιοµηχανίας, µε τα ναυπηγεία Σκαραµαγκά, Ελευσίνας και Σύρου να θέτουν ξανά τη χώρα στον ευρωπαϊκό χάρτη της λιµενικής βιοµηχανίας, δηµιουργώντας έναν µεγάλο νέο οικονοµικό κύκλο για τη χώρα τόσο µε την εισροή συναλλάγµατος και τις χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας όσο και µε τον αναβαθµισµένο ρόλο που µπορούν να διαδραµατίσουν στη γεωπολιτική και ενεργειακή σκηνή.
Σύµφωνα µε την έρευνα για την ελληνική λιµενική βιοµηχανία, την οποία επιµελούνται οι καθηγητές Γιώργος Βαγγέλας, Θάνος Πάλλης και η ερευνήτρια Εύη Κλαδάκη, αυξηµένες εµφανίζονται οι συνολικές επενδύσεις που πραγµατοποιήθηκαν στους οργανισµούς λιµένων της χώρας την περίοδο 2020-2021, σε σχέση µε την προηγούµενη διετία 2018-2029. Ειδικότερα, στους 13 λιµένες (ΟΛΠ, ΟΛΘ και 11 περιφερειακά λιµάνια) επενδύθηκαν, το 2020-2021, 101,6 εκατ. ευρώ, έναντι 78,1 εκατ. την προηγούµενη διετία.

Ηράκλειο
Στην κοινοπραξία των εταιρειών Grimaldi Euromed S.p.A. & Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε. έναντι συνολικού τιμήματος 80 εκατ. ευρώ κατέληξε το 67% των μετοχών του λιμένα Ηρακλείου, ύστερα από σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Ο κύκλος εργασιών του Οργανισµού Λιµένος Ηρακλείου το 2022 παρουσίασε αύξηση 37,42% στα 7,78 εκατ., έναντι 5,66 εκατ. κατά τη χρήση του 2021, υπερβαίνοντας και τα αντίστοιχα µεγέθη του 2019 κατά 18,52%.Το λιµάνι του Ηρακλείου έχει αναπτύξει πολλές και διαφορετικές παράλληλες δραστηριότητες στην ακτοπλοΐα, την κρουαζιέρα, αλλά και τη µεταφορά εµπορευµατοκιβωτίων και χύδην φορτίου. Γι’ αυτό και οι µέχρις στιγµής υποψήφιοι επενδυτές έχουν µεγάλες στρατηγικές βλέψεις για τον σηµαντικό ρόλο που µπορεί να διαδραµατίσει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ως γέφυρα µεταξύ Ασίας και Ευρώπης.
Σηµαντικά βήµατα έχει υλοποιήσει και η υπάρχουσα διοίκηση του Οργανισµού, ειδικά στην πράσινη µετάβαση, τα οποία ενισχύουν τον επενδυτικό του φάκελο. Ο Οργανισµός έχει ήδη προχωρήσει σε ένα µεγαλόπνοο αναπτυξιακό έργο που αφορά τα σχέδια ηλεκτροδότησης πλοίων, στο οποίο πρωτοπορεί πανελλαδικά µαζί µε το λιµάνι του Πειραιά, που συµµετέχει σε αντίστοιχο πρόγραµµα. Το πρόγραµµα, προϋπολογισµού 1,2 εκατ. ευρώ, χρηµατοδοτείται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Πρόγραµµα Connecting Europe Facility.

Βόλος
Κοµβικό ρόλο για τις θαλάσσιες µεταφορές της Ελλάδας αλλά και µέρους της Βαλκανικής Χερσονήσου, λόγω της γεωγραφικής θέσης του και της γειτνίασής του µε υπάρχουσες αλλά και αναπτυσσόµενες οδικές και σιδηροδροµικές υποδοµές, µπορεί δυνητικά να διαδραµατίσει το λιµάνι του Βόλου. Αυτός είναι και ο λόγος που το επενδυτικό ενδιαφέρον στον σχετικό διαγωνισµό του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού συµµετοχής τουλάχιστον 67% του µετοχικού κεφαλαίου του Οργανισµού Λιµένος Βόλου Α.Ε. (ΟΛΒ Α.Ε.) έχει προσελκύσει διεκδικητές από τη Μάλτα, τη Βουλγαρία, τον Περσικό Κόλπο και, βέβαια, την Ελλάδα.
Τα διάφορα υποψήφια επενδυτικά σχήµατα έχουν δείξει ενδιαφέρον για τις δυνατότητες του λιµανιού, καθώς είναι στο µέσο της απόστασης µεταξύ ΟΛΠ και ΟΛΘ αλλά και δίπλα σε µεγάλα βιοµηχανικά και αγροτικά κέντρα της χώρας. Παράλληλα, το λιµάνι του Βόλου έχει και σηµαντικό στρατιωτικό και ενεργειακό ρόλο, όπως αποδεικνύουν οι διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν προκειµένου οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάµεις να κρατήσουν τµήµα της χερσαίας ζώνης για δική τους χρήση, αλλά και τα σχέδια για ανάπτυξη σταθµού αεριοποίησης υγροποιηµένου φυσικού αερίου (ARGO FSRU) που έχουν κατατεθεί στις αρµόδιες ελληνικές ρυθµιστικές αρχές.
Τα προεπιλεγέντα επενδυτικά σχήµατα είναι τα εξής: Advance Properties O.O.D., κοινοπραξία Goldair Cargo A.E. - Goldair Handling Α.Ε., κοινοπραξία Intrakat A.E. - TΕΚΑΛ Α.Ε., κοινοπραξία Israel Shipyards Ltd - Χαλυβουργία Ελλάδος Α.Ε., Mariner Capital Ltd, QTerminals W.L.L., ΓΕΚ Τέρνα Α.Ε. και Οργανισµός Λιµένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.
Σύµφωνα µε τον τελευταίο ισολογισµό του 2021, ο κύκλος εργασίας του OΛΒ είχε διαµορφωθεί στα 5,2 εκατ. ευρώ, σηµειώνοντας 10% αύξηση σε σχέση µε το 2020, τα EBITDA στα 1,48 εκατ. ευρώ, έναντι 1,39 εκατ. το 2020, και τα κέρδη προ φόρων στα 522.000 ευρώ.

Ηγουµενίτσα
Ο όµιλος Grimaldi απέκτησε το 67% των µετοχών του Οργανισµού Ηγουµενίτσας καταβάλλοντας το ποσό-ρεκόρ –σε σχέση µε τα οικονοµικά στοιχεία του λιµένα− των 84,17 εκατ. ευρώ, πολύ περισσότερα από τον δεύτερο διεκδικητή. Το 2021 τα έσοδα του λιµανιού ήταν 5,6 εκατ. ευρώ και τα κέρδη µετά φόρων 0,6 εκατ. ευρώ. Βέβαια, τα µεγέθη αυτά διαφαίνεται ήδη πως αλλάζουν, καθώς ο κ. Grimaldi έχει δηλώσει έτοιµος να επενδύσει "στην ανάπτυξη του λιµανιού της Ηγουµενίτσας και ταυτόχρονα στην ανάπτυξη των εµπορικών δρόµων γύρω από την αρχαία Via Egnazia, της οποίας το ελληνικό λιµάνι αποτελεί την κύρια πύλη". Παράλληλα, έχει στείλει το θετικό µήνυµα και στην τοπική κοινωνία, υπογραµµίζοντας ότι "µέσω των επενδύσεών µας στο λιµάνι στοχεύουµε να διευκολύνουµε την ανάπτυξη της τοπικής οικονοµίας".
Όπως σηµειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ιταλικού οµίλου, η παραχώρηση που αφορά το λιµάνι της Ηγουµενίτσας "περιλαµβάνει το δικαίωµα αποκλειστικής χρήσης και διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της λιµενικής ζώνης της Ηγουµενίτσας, των αλιευτικών καταφυγίων της Σαγιάδας και της Πλαταριάς και του καταφυγίου σκαφών αναψυχής των Συβότων. Η Ηγουµενίτσα είναι το κύριο λιµάνι της Ηπείρου και ένα από τα µεγαλύτερα εµπορικά λιµάνια της Ελλάδας, στρατηγικής σηµασίας για τις συνδέσεις µεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης". Με τα εµπορικά σήµατα Grimaldi Lines και Minoan Lines, ο όµιλος Grimaldi εκτελεί διάφορα δροµολόγια τακτικών γραµµών που συνδέουν απευθείας την Ηγουµενίτσα µε τα ιταλικά λιµάνια της Ανκόνα και του Μπρίντιζι και αφορούν κυρίως εµπορεύµατα, αυτοκίνητα και επιβάτες.
Οι θαλάσσιες συνδέσεις της Αδριατικής αποτελούν κρίσιµο κρίκο για τις µεταφορές µεταξύ της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Τουρκίας και ολόκληρης της βαλκανικής χερσονήσου.

Αλεξανδρούπολη
Η ελληνική κυβέρνηση στα τέλη του 2022 αποφάσισε τη µαταίωση του διαγωνισµού ιδιωτικοποίησης του λιµανιού της Αλεξανδρούπολης και την ανάπτυξή του από το Δηµόσιο. Παράλληλα, προχώρησε και στην κρίσιµη ανάπτυξη του σιδηροδροµικού διαδρόµου από την Αλεξανδρούπολη στο Ορµένιο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, και από εκεί στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, ένα έργο προϋπολογισµού 1,3 δισ. ευρώ. Το σχέδιο αξιοποίησης και ανάπτυξης του λιµανιού της Αλεξανδρούπολης, το οποίο ήδη υλοποιείται, προβλέπει παρεµβάσεις άµεσης προτεραιότητας, δεύτερον µεσοπρόθεσµες παρεµβάσεις και, τρίτον, δηµιουργία έργου για το λιµάνι µε την προσέλκυση νέων χρηστών. Οι παρεµβάσεις άµεσης προτεραιότητας αφορούν έργα για την αναβάθµιση της επιχειρησιακής ικανότητας, συνολικής αξίας 35 εκατ. ευρώ.Ο Οργανισµός έχει ενταχθεί στο Ταµείο Ανάκαµψης (RRF) για την υλοποίηση δέσµης έργων υποστηρικτικών για την αξιοποίηση περίπου 24 εκατ. ευρώ, όπως η αποκατάσταση των βαθών της λιµενολεκάνης και του διαύλου εισόδου-εξόδου, η ολοκλήρωση του οδικού δικτύου εντός της χερσαίας ζώνης του λιµένα και η σύνδεσή του µε τη νέα Περιφερειακή Οδό Αλεξανδρούπολης, που ήδη βρίσκεται υπό κατασκευή. Πρόκειται για έργα που θα αναβαθµίσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες του λιµένα και θα συµβάλουν στην αποτελεσµατικότερη διαχείριση της κυκλοφορίας, δεδοµένου ότι η κίνηση των οχηµάτων µε προορισµό το λιµάνι δεν θα διεξάγεται µέσα από τον αστικό ιστό της πόλης. Η Μονάδα Συµβάσεων Στρατηγικής Σηµασίας του ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία µε τα υπουργεία Υποδοµών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα αναλάβουν την ωρίµανση, δηµοπράτηση και χρηµατοδότηση των έργων (18,5 εκατ. ευρώ για τα έργα εκβάθυνσης και 4,5 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου).
Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα λειτουργήσει ως φορέας χρηµατοδότησης, το υπουργείο Υποδοµών και Μεταφορών ως Αναθέτουσα Αρχή και το ΤΑΙΠΕΔ ως φορέας ωρίµανσης των έργων.

Ο αναβαθµισµενος ρολος του ΤΑΙΠΕΔ
Η χρονιά, ωστόσο, έκρυβε και ουσιαστικές αλλαγές στον σχεδιασµό των λιµανιών, µετά και τις νέες αποφάσεις του Συµβουλίου της Επικρατείας. Το ΤΑΙΠΕΔ ενεργεί πλέον ως Αρχή Σχεδιασµού για τον Οργανισµό Λιµένος Πειραιώς, τον Οργανισµό Λιµένος Θεσσαλονίκης, καθώς και για τα 11 περιφερειακά λιµάνια του χαρτοφυλακίου του, συµπεριλαµβανοµένων των δραστηριοτήτων που θα υποπαραχωρηθούν σε επενδυτές. Ταυτόχρονα, παρέχει συνδροµή σχετικά µε την εκπόνηση Ειδικού Κανονισµού Ανάπτυξης Λιµένων ο οποίος θα λαµβάνει υπόψη τις ανάγκες του σχεδιασµού λιµενικών ζωνών, καθώς αυτές αποτελούν ειδικές εγκαταστάσεις µε εξειδικευµένες σχεδιαστικές, λειτουργικές και αδειοδοτικές ανάγκες.

Της Αναστασίας Βαμβακά - capital.gr
Read More »
Λιμάνια: Νέες επενδύσεις, νέα σχήµατα Λιμάνια: Νέες επενδύσεις, νέα σχήµατα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023 Rating: 5

Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα για το πρόγραμμα επαγγελματικής εμπειρίας νέων στην ψηφιακή οικονομία

Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023
Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα για το πρόγραμμα επαγγελματικής εμπειρίας νέων στην ψηφιακή οικονομία


Αναρτήθηκε σήμερα, Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023, στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ο οριστικός πίνακας των ωφελούμενων ανέργων, ανά Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2), του «προγράμματος απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στην ψηφιακή οικονομία για 3.900 ανέργους έως 29 ετών».

Η κατάρτιση των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε με βάση τα προβλεπόμενα κριτήρια της Δημόσιας Πρόσκλησης Νο11/2023 και ο πίνακας περιλαμβάνει εγγεγραμμένους ανέργους, ηλικίας έως 29 ετών, που έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα κατάρτισης στην ψηφιακή οικονομία και θα αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, διάρκειας έξι ωρών την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα για έξι μήνες.


Η ΔΥΠΑ θα τους καταβάλει απευθείας 594 ευρώ μηνιαία καθαρή αποζημίωση (27 ευρώ ημερησίως για 22 ημέρες), με ασφάλιση για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και για επαγγελματικό κίνδυνο.

Η ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων συμμετοχής για τις επιχειρήσεις, όπως και οι διαθέσιμες θέσεις ανά περιοχή, θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Το πρόγραμμα, με συνολικό προϋπολογισμό 14.935.120 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020», με χρηματοδότηση από την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ).
Read More »
Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα για το πρόγραμμα επαγγελματικής εμπειρίας νέων στην ψηφιακή οικονομία Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα για το πρόγραμμα επαγγελματικής εμπειρίας νέων στην ψηφιακή οικονομία Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023 Rating: 5

Διακομιδή 78χρονου από τους Παξούς στην Πέρδικα Θεσπρωτία

Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023
Διακομιδή 78χρονου από τους Παξούς στην Πέρδικα Θεσπρωτία


Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκε η διακομιδή ενός 78χρονου, που έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης, από τον λιμένα ν. Παξών στον λιμένα Πέρδικας Θεσπρωτίας, με το Ε/Γ – Τ/Ρ ”ΠΑΞΟΣ ΕΞΠΡΕΣ” Λ.Π. 820.
Read More »
Διακομιδή 78χρονου από τους Παξούς στην Πέρδικα Θεσπρωτία Διακομιδή 78χρονου από τους Παξούς στην Πέρδικα Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023 Rating: 5

Αιτήσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023
Αιτήσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα


Από την Παρασκευή (30/6) θα μπορούν οι φοιτητές να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για το στεγαστικό επίδομα, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση συζύγων, οι οποίοι έχουν υποβάλει χωριστές φορολογικές δηλώσεις, υποβάλλει την ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος ο ένας μόνο γονέας, δικαιούχος του επιδόματος, ο οποίος στη φορολογική δήλωση του έτους 2022 θα πρέπει να έχει δηλώσει το σύνολο των τέκνων που τον βαρύνουν (εξαρτώμενα μέλη), προκειμένου να διαμορφωθεί σωστά το οικονομικό κριτήριο (προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του ενός).

Απαραίτητες προϋποθέσεις
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι ο φοιτητής, για τον οποίο χορηγείται το επίδομα να είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είναι κάτοχος Ακαδημαϊκής Ταυτότητας σε ισχύ και να είναι και κάτοχος Α.Φ.Μ.. Διευκρινίζεται ότι η υπηκοότητα αφορά μόνο στο πρόσωπο του φοιτητή και όχι στων γονέων ή κηδεμόνων αυτού.

Πώς θα γίνονται οι αιτήσεις
Όπως ενημερώνει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκέπτονται την ειδική εφαρμογή στεγαστικού επιδόματος https://stegastiko.minedu.gov.gr.

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκαν από την Α.Α.Δ.Ε. για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet.

Η εισαγωγή των κωδικών πρόσβασης αντικαθιστά δήλωσης συναίνεσης διασταύρωσης των στοιχείων του. Ο αιτών συμπληρώνει υποχρεωτικά στα αντίστοιχα πεδία της αίτησης τα ακόλουθα στοιχεία:

α) τον αριθμό της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας και τον ΑΜΚΑ του φοιτητή,

β) τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του ιδίου, του/της έτερου γονέα (σε περιπτώσεις διαζευγμένων, θανόντων ή άγαμων γονέων, το αντίστοιχο πεδίο παραμένει κενό) και του φοιτητή εάν δικαιούχος είναι ο γονέας, ή μόνο το Α.Φ.Μ. του ιδίου και του/της συζύγου του στην περίπτωση που δικαιούχος είναι ο φοιτητής (σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρούσας),

γ) τον αριθμό του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου,

δ) τον αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού (ΙΒΑΝ), το πατρώνυμο, το μητρώνυμο, τη ΔΟΥ, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του (τηλέφωνο, e-mail).

Στην περίπτωση συγκατοίκησης, συμπληρώνονται και τα ακόλουθα:

ε) o αριθμός της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας του συγκατοικούντος φοιτητή,

στ) ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του συγκατοικούντος φοιτητή,

ζ) ο Α.Φ.Μ. του προσώπου, όπως έχει δηλωθεί στο μισθωτήριο του συγκατοικούντος φοιτητή

Στην περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο o φοιτητής δεν έχει Ακαδημαϊκή Ταυτότητα σε ισχύ, τότε υποβάλλει αίτηση χορήγησης του επιδόματος, αφού προηγουμένως αιτηθεί και παραλάβει την Ακαδημαϊκή του Ταυτότητα. Αν η Ακαδημαϊκή Ταυτότητα έχει ακυρωθεί λόγω λήξης της φοιτητικής ιδιότητας (περάτωση σπουδών, διακοπή φοίτησης κ.λ.π.) τότε λαμβάνονται υπόψη στοιχεία της τελευταίας ακυρωμένης Ακαδημαϊκής του Ταυτότητας και ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος του Ιδρύματος βεβαιώνει κατά την επιβεβαίωση του ακαδημαϊκού κριτηρίου ότι ο φοιτητής είχε τη φοιτητική ιδιότητα για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

Διευκρινίζεται ότι φοιτητές – υπήκοοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δηλώνουν ότι οι γονείς τους είναι κάτοικοι εξωτερικού και δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση με τον αριθμό της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ).

Στις περιπτώσεις που ο υπόχρεος φορολογικής δήλωσης δικαιούχος γονέας απεβίωσε μετά τη λήξη του φορολογικού έτους 2022 και ο φοιτητής/τέκνο του υπαγόταν σε αυτόν ως προστατευόμενο μέλος, ο/η σύζυγος του θανόντος θα πρέπει να υποβάλει οριστικά την αίτησή του εμπρόθεσμα. Στη συνέχεια προσκομίζει στην αρμόδια υπηρεσία του Ιδρύματος την αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά και το Ίδρυμα, αφού επιβεβαιώσει ότι ο δικαιούχος ανήκει σε αυτή την κατηγορία, προωθεί τον μοναδικό αριθμό υποβολής αίτησης μέσω e-mail: stegastiko@minedu.gov.gr στη Δ/νση Οργανωτικής και Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης, αναφέροντας τη σχετική αιτιολογία.

Δικαιούχοι και δικαιολογητικά
Για τον χαρακτηρισμό του φοιτητή ως δικαιούχου, ο έλεγχος των κριτηρίων διενεργείται, ανάλογα με την περίπτωση ως εξής:

α) Ο φοιτητής είναι ορφανός και από τους δύο γονείς: υποβάλλεται πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης στην αρμόδια υπηρεσία του Ιδρύματος.

β) Οι γονείς του φοιτητή είναι κάτοικοι εξωτερικού: υποβάλλεται βεβαίωση μόνιμης κατοικίας των γονέων του φοιτητή στην αρμόδια υπηρεσία του Ιδρύματος. Σε περίπτωση που δεν επαληθευτεί κάποιο από τα παραπάνω, ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος του Ιδρύματος επιλέγει το αντίστοιχο πεδίο και η αίτηση απορρίπτεται.

γ) Ο φοιτητής είναι πάνω από 25 ετών: ελέγχεται ηλεκτρονικά από τα στοιχεία του Μητρώου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Αφορά σε φοιτητές που έχουν γεννηθεί πριν την 1-1-1997, οι οποίοι δεν εμφανίζονται ως εξαρτώμενα μέλη στις φορολογικές δηλώσεις των γονέων τους.

δ) Ο φοιτητής είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν.4172/2013(Α’ 167): ελέγχεται με αυτόματη διασύνδεση – διαλειτουργικότητα του Πληροφοριακού Συστήματος υποβολής αιτήσεων με τα αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται έως την Πέμπτη 3 Αυγούστου.


Read More »
Αιτήσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα Αιτήσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023 Rating: 5

Σμιλεύοντας το χρόνο»: Ψηφιακή εγκατάσταση, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023
Σμιλεύοντας το χρόνο»: Ψηφιακή εγκατάσταση, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων


«Σμιλεύοντας το χρόνο». Αυτός είναι ο τίτλος της ψηφιακής εγκατάστασης, η οποία από την Τετάρτη 26 Ιουνίου έως και την Κυριακή 2 Ιουλίου 2023 λειτουργεί στην Αίθουσα για την Ρωμαϊκή Εποχή στην Ήπειρο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

 Πρόκειται για το πρώτο σημείο-εφαρμογή του ερευνητικού προγράμματος MUSEE στο μητροπολιτικό Μουσείο της Ηπείρου.

 Το πρόγραμμα πραγματοποιεί το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, με επιστημονική υπεύθυνη την Επικ. Καθηγήτρια κ. Καλή Τζώρτζη, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ).

Οι επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων έχουν την ευκαιρία να «βιώσουν» μια ξεχωριστή εμπειρία ειδικά σχεδιασμένης άυλης, ψηφιακής αφηγηματικής προβολής, που συνδυάζει οπτική και ηχητική (πρωτότυπη μουσική) για ένα σημαντικό έκθεμα, την μαρμάρινη ρωμαϊκή σαρκοφάγο (αρ. 6176) από το Λαδοχώρι της Θεσπρωτίας.

Η εφαρμογή, διάρκειας 6 λεπτών, επικεντρώνεται στη σύνθετη και πολυπρόσωπη ανάγλυφη παράσταση με τα «Λύτρα του Έκτορα» (ραψωδία Ω της Ιλιάδας), στους ομηρικούς ήρωες, στους θεούς και σε άλλα εικονογραφικά στοιχεία, δημιουργώντας οπτικο-ακουστικά ερμηνευτικά επίπεδα και νοήματα με σκοπό την ενίσχυση της συγχρονικής κατανόησης και της διάδρασης με το έκθεμα.

Read More »
Σμιλεύοντας το χρόνο»: Ψηφιακή εγκατάσταση, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων Σμιλεύοντας το χρόνο»: Ψηφιακή εγκατάσταση, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023 Rating: 5

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα για το πρόγραμμα επαγγελματικής εμπειρίας νέων στην ψηφιακή οικονομία

Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023
ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα για το πρόγραμμα επαγγελματικής εμπειρίας νέων στην ψηφιακή οικονομία
Αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ ο οριστικός πίνακας των ωφελούμενων ανέργων, ανά Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης του «Προγράμματος απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στην ψηφιακή οικονομία για 3.900 ανέργους έως 29 ετών».

Η κατάρτιση των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε με βάση τα προβλεπόμενα κριτήρια της Δημόσιας Πρόσκλησης Νο11/2023 και ο πίνακας περιλαμβάνει εγγεγραμμένους ανέργους, ηλικίας έως 29 ετών, που έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα κατάρτισης στην ψηφιακή οικονομία και θα αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία διάρκειας 6 ωρών την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα για 6 μήνες.


Η ΔΥΠΑ θα τους καταβάλλει απευθείας 594 ευρώ μηνιαία καθαρή αποζημίωση (27 ευρώ ημερησίως για 22 ημέρες), με ασφάλιση για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και για επαγγελματικό κίνδυνο.

Η ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων συμμετοχής για τις επιχειρήσεις, όπως και οι διαθέσιμες θέσεις ανά περιοχή, θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Το πρόγραμμα, με συνολικό προϋπολογισμό 14.935.120 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» με χρηματοδότηση από την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων.
Read More »
ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα για το πρόγραμμα επαγγελματικής εμπειρίας νέων στην ψηφιακή οικονομία ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα για το πρόγραμμα επαγγελματικής εμπειρίας νέων στην ψηφιακή οικονομία Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023 Rating: 5

Ο Μάριος Κάτσης για την παραίτηση Τσίπρα

Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023
Ο Μάριος Κάτσης για την παραίτηση Τσίπρα


Μόνο τιμή και περηφάνια νιώθω που έχω υπηρετήσει δίπλα σου. Σε όλες τις στιγμές, αταλάντευτα μαζί σου. Από τα πρώτα χρόνια της νεολαίας, το 2012 που ήμουν υποψήφιος για πρώτη φορά στις εθνικές εκλογές που γίναμε αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και στη μεγάλη μάχη για την πολιτική αλλαγή του 2015, όπως και σε όλες τις επόμενες που δώσαμε μέχρι σήμερα.
Και στα εύκολα και στα δύσκολα. Και για όσα καταφέραμε για την κοινωνία αλλά και για όσα δεν πετύχαμε. Τουλάχιστον παλέψαμε, απο τα πιο μικρά, μέχρι τα πιο μεγάλα και στο νομό και στη χώρα.
Δίπλα λοιπόν στον πιο έντιμο πολιτικό, στον μεγαλύτερο ηγέτη που είχε ποτέ η σύγχρονη αριστερά και η δημοκρατική παράταξη του τόπου, του οποίου η εμβέλεια ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια και τα σύνορα όχι μόνο του κόμματος, αλλά και της ίδιας της χώρας. Ένας πολιτικός που η ιστορία θα τον δικαιώσει, γιατί κατάφερε να γράψει ιστορία, δεν επέλεξε να είναι κομπάρσος.
Ανιδιοτελής, ασυμβίβαστος και καθαρός, μέχρι τέλους. Γι’ αυτό και πολεμήθηκε τόσο λυσσαλέα και ασύμμετρα απο όλο το σύστημα, γιατί δεν τον «κρατούσε» κανείς.
Αλέξη Τσίπρα μαζί σου μέχρι τέλους!
Read More »
Ο Μάριος Κάτσης για την παραίτηση Τσίπρα Ο Μάριος Κάτσης για την παραίτηση Τσίπρα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023 Rating: 5

Σύλληψη αλλοδαπού για λαθραία καπνικά προϊόντα στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023
Σύλληψη αλλοδαπού για λαθραία καπνικά προϊόντα στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 54χρονου αλλοδαπού προέβησαν βραδινές ώρες χθες, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.Δ.Ι.Ν.) και του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 155 του Ν. 2960/01.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας σε Ι.Χ.Ε. όχημα, με οδηγό τον ανωτέρω, εντοπίστηκαν επιμελώς κρυμμένα εντός των εσωτερικών τοιχωμάτων των θυρών του οχήματος, ποσότητα καπνού για ναργιλέ, μέσα σε νάιλον συσκευασίες και σε πακέτα συνολικού μικτού βάρους τριάντα οκτώ κιλών και πεντακοσίων γραμμαρίων (38,5kg), στερούμενα ειδικής ελληνικής ταινίας φόρου κατανάλωσης.

Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν το όχημα και η ποσότητα καπνικών προϊόντων, ενώ το σύνολο των διαφυγόντων δασμών και φόρων των κατασχεθέντων καπνικών προϊόντων ανέρχεται σε έντεκα χιλιάδες πεντακόσια σαράντα ευρώ και εβδομήντα επτά λεπτά (11.540,77€).

Read More »
Σύλληψη αλλοδαπού για λαθραία καπνικά προϊόντα στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη αλλοδαπού για λαθραία καπνικά προϊόντα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023 Rating: 5

Το 2ο Φεστιβάλ Χορωδιών Ηγουμενίτσας: Αναζητώντας τη Συνύπαρξη των Μουσικών Παραδόσεων

Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023
Το 2ο Φεστιβάλ Χορωδιών Ηγουμενίτσας: Αναζητώντας τη Συνύπαρξη των Μουσικών ΠαραδόσεωνΣας προσκαλούμε στο 2o Φεστιβάλ Χορωδιών Ηγουμενίτσας, σε ένα Φεστιβάλ που από ένα απλό
 όραμα μετουσιώθηκε και καθιερώθηκε ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.
2 ημέρες γεμάτες χορωδιακή μουσική σε 2 μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους

8 Ιουλίου 2022, 7:30 μ.μ. στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων
και 9 Ιουλίου, 8:30 μμ στην Αρχαία Ελέα


Σε λίγες μέρες η Θεσπρωτία υποδέχεται 200 εξαιρετικούς χορωδούς, μαέστρους και μουσικούς από διάφορες πόλεις της υπέροχης χώρας μας. Οι Χορωδίες που συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη γιορτή μουσικής και πολιτισμού θα μας προσφέρουν υψηλού επιπέδου χορωδιακή μουσική κλασικού ρεπερτορίου στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων, καθώς και παραδοσιακά ακούσματα της Ελλάδας και πολυφωνικά της Ηπείρου στην Αρχαία Ελέα.

Διοργανωτής: Πολιτιστικός και Κοινωνικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας «ΡΕΝΑ ΚΩΤΣΙΟΥ»

Συνδιοργανωτές: Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, Δήμος Ηγουμενίτσας, Δήμος Φιλιατών, Δήμος Σουλίου και Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας
Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό.
Ειδικά για το Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων η είσοδος γίνεται ΜΟΝΟ με αριθμημένη πρόσκληση, που ισχύει για ένα άτομο και είναι απαραίτητη η επίδειξή της κατά την είσοδο στον χώρο της εκδήλωσης.
Απαραίτητη η κράτηση στο τηλέφωνο 6939427564.
Για την αποφυγή συνωστισμού προσέλευση κοινού στις 7:00 μ.μ. στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων και στις 8:00 μμ στην Αρχαία Ελέα.

Στο 2ο Φεστιβάλ Χορωδιών Ηγουμενίτσας συμμετέχουν οι εξής Χορωδίες:

8 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων – κλασικό ρεπερτόριο:
1. Πολυφωνική Χορωδία «ΗΔΥΦΩΝΟΝ» Φιλαρμονικής Ορχήστρας Κυπαρισσίας Δήμου Τριφυλίας
 2. Μεικτή Χορωδία «ΠΑΝΟΡΑΜΑ» & Musical Group “THAMYRIS” KEΠΑΠ Δήμου Πυλαίας -Χορτιάτη
3. Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «ΕΜΜΕΛΕΙΑ» της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας
4. Μικτή Χορωδία Ηγουμενίτσας «ΡΕΝΑ ΚΩΤΣΙΟΥ»

9 Ιουλίου στην Αρχαία Ελέα – παραδοσιακά και πολυφωνικά:
1. Φωνητικό Σύνολο Νεοχωρίου Λευκίμμης
2. ΠωγωΝέοι
3. Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού
4. Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής "ΡENA ΚΩΤΣΙΟΥ"

Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ: Κώστας Τσίντζας
Παρουσίαση Προγράμματος – Φιλική Συμμετοχή: Αλέξης Κωστάλας
Με τη στήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ραγίου «Άγιος Κοσμάς», του Α.Τ. Φιλιατών και του Α.Τ. Παραμυθιάς.

Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη τους Χορηγούς:
Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, Ο Φούρνος στην Πόλη, Σύλλογος Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, Γεωργίου Υδατοκαλλιέργειες, Γ. Μπλέτσας & ΥΙΟΙ Ο.Ε., DIELLAS, Kotsis Travel, Εμποροβιοτεχνικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας, Τάγκας Ευάγγελος Οικοδομικές Εργασίες, Έπιπλα Γεωργίου, Χαμαιλέων – Αναστασία Σμυρόγλου, Παύλος Ζαχαροπλαστείο, ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας, Economy Marketgroup, Panos Nicolaou, Παπανικολάου Super Market, Ξενοδοχείο Jolly, Monosis Group Γαστεράτος, Χρόνης Sports, Παπαδημητρίου Γεώργιος Τροφοδοσία Καταστημάτων, Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Ν. Θεσπρωτίας, Παπαδόπουλος Κώστας Τροφοδοσία καταστημάτων, Διαχείριση πολυκατοικιών Oikosmart, Διαχείριση πολυκατοικιών International Service, Φάρμα Βένος, Άρης Ανθοπωλείο, Simas Επιγραφές, Π.Ε.Δ. Ηπείρου, Πολύχρωμο Βιβλιοπωλείο Πάσχος, Επί Ποδός, narcisse Κοσμήματα & Αρώματα

Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη τους Χορηγούς Επικοινωνίας:
ΕΡΤ3, ΕΡΤ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΕΝ ΠΛΩ 89,2 FM, ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ η δική μας πόλη, Epirus Media, Θεσπρωτικός Παλμός, thespro.gr, Εφημερίδα TITANH, periodikostep.gr, Θεσπρωτών Διαβούλευση, Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι, epirusinfo, #ParamythiaNews

Ευχαριστούμε για τη στήριξη τους δεκάδες εθελοντές, ο Σύλλογός μας πρεσβεύει την Προσφορά, τον Εθελοντισμό και την Αγάπη προς τον Άνθρωπο!

Χαιρόμαστε που έχουμε τόσους συνοδοιπόρους, η βοήθεια όλων είναι πραγματικά πολύτιμη!

Με εκτίμηση,
το Δ.Σ. του Πολιτιστικού και Κοινωνικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας «ΡΕΝΑ ΚΩΤΣΙΟΥ»Read More »
Το 2ο Φεστιβάλ Χορωδιών Ηγουμενίτσας: Αναζητώντας τη Συνύπαρξη των Μουσικών Παραδόσεων Το 2ο Φεστιβάλ Χορωδιών Ηγουμενίτσας: Αναζητώντας τη Συνύπαρξη των Μουσικών Παραδόσεων Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023 Rating: 5

Η μεγαλύτερη επιχείρηση της ΕΛΑΣ κατά της παιδικής πορνογραφίας | Έρευνες και στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023
Η μεγαλύτερη επιχείρηση της ΕΛΑΣ κατά της παιδικής πορνογραφίας | Έρευνες και στην Ηγουμενίτσα


Μεγάλη έρευνα, με την κωδική ονομασία «συγκοινωνούντα δοχεία», πραγματοποίησε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την καταπολέμηση της πορνογραφίας ανηλίκων και της εκδικητικής πορνογραφίας.
Η έρευνα έγινε από τις 16 Ιουνίου μέχρι τις 26 Ιουνίου με τους αστυνομικούς να κάνουν εφόδους σε σπίτια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αίγιο, Κόρινθο, Καλαμάτα, Χαλκιδική, Δράμα, Κομοτηνή, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Γρεβενά, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Καρδίτσα, Βόλο, Φάρσαλα, Αλιβέρι, Θήβα και Ρόδο.
Συνολικά ταυτοποιήθηκαν 32 άτομα (31 Έλληνες και ένας αλλοδαπός), εκ των οποίων τα έξι συνελήφθησαν. Οι κατηγορούμενοι διατηρούσαν πρόσβαση σε servers σελίδας κοινωνικής δικτύωσης και διακινούσαν μεγάλο όγκο υλικού σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και εκδικητικής πορνογραφίας
Το επίμαχο υλικό εμπλουτιζόταν και ανανεωνόταν σε τακτική βάση, ώστε να είναι δυνατή η διαρκής αγοραπωλησία και ανταλλαγή ταυτόχρονα σε όλους τους διακομιστές
Συνολικά ταυτοποιήθηκαν 30 ανήλικα θύματα, ηλικίας 13 έως 17 ετών και 10 ενήλικα θύματα εκδικητικής πορνογραφίας. Το πορνογραφικό υλικό το πουλούσαν έναντι 5 έως 35 ευρώ. Ανάλογα με το ύψος του αντιτίμου οι χρήστες αποκτούσαν πρόσβαση σε όλο το υλικό που ήταν αποθηκευμένο σε κάθε διακομιστή, πλήρη πρόσβαση σε κλειδωμένα κανάλια όπου βρισκόταν ομαδοποιημένο το ανωτέρω υλικό και κατηγοριοποιημένο βάσει προσωπικών στοιχείων θύματος ή ανά περιοχή κατοικίας του και δυνατότητα να «κατεβάσουν» όλο το επίμαχο υλικό μέσω υπερσυνδέσμων.
Πιο αναλυτικά, ως προς τον τρόπο δράσης τους, γνωστοποιούσαν το υλικό που κατείχαν και ζητούσαν επικοινωνία μέσω προσωπικών μηνυμάτων, προκειμένου να πωλήσουν ή να ανταλλάξουν τα επίμαχα αρχεία.


Για να προσελκύσουν περισσότερα άτομα, δημοσίευαν απροκάλυπτα μέρος του υλικού ή ακόμη και τα ονοματεπώνυμα των ανηλίκων ή ενηλίκων θυμάτων για τα οποία διέθεταν σχετικό πορνογραφικό υλικό. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις γνωστοποιούσαν την πόλη διαμονής των θυμάτων ή αντιστοίχιζαν το υλικό που κατείχαν σε άλλα δημοφιλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να είναι δυνατή και η μελλοντική, απευθείας επικοινωνία των παραληπτών με τα θύματα και να τα εκβιάσουν για τη λήψη χρηματικών ποσών ή για επιπλέον υλικό.
Παράλληλα, εμπλούτιζαν και ανανέωναν τακτικά το συνολικό επίμαχο υλικό των θυμάτων, ώστε να είναι πρόσφορη η διαρκής αγοραπωλησία ή και ανταλλαγή του σε όλους τους διακομιστές.
Τα στοιχεία τέθηκαν υπόψη της αρμόδιας Εισαγγελίας και ακολούθησε έρευνα με τη χρήση ειδικών ανακριτικών τεχνικών σε κανάλια των διακομιστών και στο πορνογραφικό υλικό το οποίο είχε αποθηκευτεί τοπικά ή σε νεφοϋπολογιστικούς λογαριασμούς με σκοπό τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των θυμάτων.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με το Τμήμα Homeland Security Investigations της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα και με την εταιρία νεφοϋπολογιστικών λογαριασμών, όπου δημοσιεύτηκαν οι επίμαχοι υπερσύνδεσμοι, απ’ όπου προέκυψαν ηλεκτρονικά ίχνη και στοιχεία για τους χρήστες – διαχειριστές και τους χρήστες – επισκέπτες των διακομιστών.
Τα δεδομένα αυτά τέθηκαν εκ νέου υπόψη της Εισαγγελίας και από την περαιτέρω αλληλογραφία με παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου προέκυψαν τα στοιχεία των εμπλεκομένων ατόμων ενώ εξακριβώθηκε και ο τόπος κατοικίας τους.
Από την επιτόπια έρευνα που διενεργήθηκε στα ψηφιακά πειστήρια, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των ατόμων στην υπόθεση, ενώ σε πολλά από αυτά βρέθηκε τοπικά αποθηκευμένο ή σε νεφοϋπολογιστικούς λογαριασμούς, πλήθος υλικού (φωτογραφίες και βίντεο) αναγνωρισμένων – ταυτοποιημένων ανηλίκων θυμάτων και εκδικητικής πορνογραφίας ενηλίκων, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις ταυτοποιήθηκε ότι πωλήθηκε σε έτερους χρήστες, έναντι συγκεκριμένων εμβασμάτων μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, πράξεις για τις οποίες έξι άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.
Read More »
Η μεγαλύτερη επιχείρηση της ΕΛΑΣ κατά της παιδικής πορνογραφίας | Έρευνες και στην Ηγουμενίτσα Η μεγαλύτερη επιχείρηση της ΕΛΑΣ κατά της παιδικής πορνογραφίας | Έρευνες και στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023 Rating: 5

Παραιτήθηκε από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας

Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023
Παραιτήθηκε από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας


Ο Αλέξης Τσίπρας υπέβαλε την παραίτηση του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και διαβεβαίωσε πως δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος στην διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας,
Σε δραματικούς τόνους και με έντονο το προσωπικό στοιχείο, ο μέχρι σήμερα επικεφαλής αυτής της πορείας ενός κόμματος που από 3,5% έφθασε να κυβερνήσει την χώρα το 2015, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε πώς ολοκληρώθηκε ένας ιστορικός κύκλος και ανοίγει ένας άλλος που θα σηματοδοτηθεί από την επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ.
Μίλησε για ένα νέο κύμα. « Θα παραμερίσω για να περάσει αυτό το νέο κύμα» είπε με εμφανή συγκίνηση. Προηγουμένως είχε δηλώσει πώς οι αποφάσεις του δεν ελήφθησαν εν θερμώ αλλά αντιθέτως ήταν προϊόν μίας βασανιστικής ενδοσκόπησης που κράτησε τρία εικοσιτετράωρα.
Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε ένα νέο κύκλο για τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του στο Ζάππειο, μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι η άμεση προτεραιότητα, τόνισε.
«Κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει. Έχω εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματός μας. Στις αστείρευτες δυνάμεις της κοινωνίας και της Αριστεράς. Αποφάσισα λοιπόν να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του Κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό του. Την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες. Στις οποίες φυσικά δεν θα είμαι υποψήφιος. Θα είμαι όμως παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές, είπε.  

Read More »
Παραιτήθηκε από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας Παραιτήθηκε από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023 Rating: 5

4η συνάντηση για τους αργυροπελεκάνους

Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023
4η συνάντηση για τους αργυροπελεκάνους


Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου (ΜΔΠΠΗ) του ΟΦΥΠΕΚΑ, διοργάνωσε την 4η συνάντηση εργασίας για την προστασία και διατήρηση των πληθυσμών των αργυροπελεκάνων (P.crispus) του δυτικού άξονα του Ελλαδικού χώρου σε επίπεδο Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, στο πλαίσιο του ΠΕ2.1 «Δικτύωση Εσωτερικού με Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών» του Υποέργου 1 της Πράξης «Διαχειριστικές Δράσεις Προστατευόμενων Περιοχών, Ειδών και Οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης του τέως Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Καλαμά-Αχέροντα-Κέρκυρας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον στην Ηγουμενίτσα και συμμετείχαν στελέχη από Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Συγκεκριμένα, από την ΜΔΠΠ Κοιλάδας Αχελώου και Αμβρακικού Κόλπου, ΜΔ Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, ΜΔ Εθνικού Πάρκου Στροφυλιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου, ΜΔΠΠ Κεντρικής Μακεδονίας (Παράρτημα Κερκίνης), ΜΔΠΠ Θεσσαλίας και από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών.

Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Κωνσταντίνης, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες έθεσε το πλαίσιο και το στόχο της συνάντησης. Τον συντονισμό της συνάντησης είχε η κα Αλεξάνδρα Ράπτη, υπεύθυνη έργου του ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Στόχος της δράσης είναι, μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, η ενίσχυση της συνεργασίας με άλλες ΜΔΠΠ και η αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την προστασία και διατήρηση του πληθυσμού του είδους Pelecanus crispus. Εκπρόσωποι από κάθε Μονάδα Διαχείρισης που συμμετείχε στη συνάντηση, παρουσίασαν δεδομένα σχετικά με την κατάσταση των πληθυσμών αργυροπελεκάνου στις αποικίες που επλήγησαν από την γρίπη των πτηνών και έκαναν αναφορά στα προβλήματα που αναδείχθηκαν από τη διαχείριση των μαζικών θανάτων, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη δυνατή διαχείριση παρόμοιων καταστάσεων για το συγκεκριμένο είδος.


Για το σκοπό αυτό, παρουσιάστηκαν στη συνάντηση σχετικές εισηγήσεις. Η κα Όλγα Αλεξάνδρου, Δρ Δασολόγος – Ορνιθολόγος, από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, πραγματοποίησε παρουσίαση με τίτλο: «Αποικία αργυροπελεκάνου Μικρής Πρέσπας 2023 – Εξελίξεις μετά την καταστροφή από τη γρίπη των πτηνών το 2022», ενώ η εισήγηση του κ. Θεόδωρου Ναζηρίδη, Δρ Δασολόγου από ΜΔΠΠ Κεντρικής Μακεδονίας (Παράρτημα Κερκίνης), είχε ως θέμα: «Οι πελεκάνοι στο Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης μετά την γρίπη των πτηνών τα έτη 2021 και 2022 – Συνοπτική παρουσίαση του ‘’Σχεδίου Συντονισμού Δράσεων του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. σε Προστατευόμενες Περιοχές για τη Διαχείριση Μαζικών Περιστατικών Κρουσμάτων της Γρίπης των Πτηνών’’». Στη συνέχεια, ο κ. Ιωάννης Βέργος, ΠΕ Βιολόγος από την ΜΔΠΠ Θεσσαλίας, παρουσίασε ομιλία με θέμα «Εξέλιξη του φαινομένου των νεκρών πουλιών στον ταμιευτήρα της Κάρλας και η διαχείρισή του», ενώ ο κ. Σπυρίδων Κώνστας, ΠΕ Ιχθυολόγος από τη ΜΔΠΠ Κοιλάδας Αχελώου και Αμβρακικού Κόλπου, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις «Καταγραφές Αργυροπελεκάνων και την αναπαραγωγική επιτυχία στο Εθνικό πάρκο υγροτόπων Αμβρακικού Κόλπου». Η τελευταία ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον κ. Νικόλαο Παλαιό, επόπτη φύλαξης της ΜΔ Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και είχε ως θέμα «Προστασία και αναπαραγωγική επιτυχία του Αργυροπελεκάνου στο Εθνικό πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού».

Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση όλων των συμμετεχόντων, από την οποία προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα. Κοινή παραδοχή όλων ήταν το γεγονός ότι η γρίπη των πτηνών αποτελεί παγκόσμια απειλή για την άγρια πανίδα και κυρίως για τον αργυροπελεκάνο. Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη για συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και για κοινή προσέγγιση στη λήψη μέτρων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση περιστατικών επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη των συμμετεχόντων στις περιοχές τροφοληψίας, για παρατήρηση του είδους, στο Δέλτα Καλαμά.
Read More »
4η συνάντηση για τους αργυροπελεκάνους 4η συνάντηση για τους αργυροπελεκάνους Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023 Rating: 5

Οι προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης: Αυξήσεις στους μισθούς του Δημοσίου, έκπτωση φόρου για γονείς με παιδιά

Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023
Οι προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης: Αυξήσεις στους μισθούς του Δημοσίου, έκπτωση φόρου για γονείς με παιδιά


Αυξήσεις στους μισθούς του δημοσίου, αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αλλά και μείωση του ΕΝΦΙΑ, είναι ορισμένες μόνο απο τις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Το ενιαίο μισθολόγιο και οι αλλαγές του, είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες αφού έχουν μπει στην άκρη πόροι περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι αυξήσεις στους μισθούς του Δημοσίου.

Αναμένεται αν οι διατάξεις για το μισθολόγιο θα περάσουν σε αυτό το πρώτο νομοσχέδιο του καλοκαιριού ή αν θα περάσουν στο δεύτερο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για το φθινόπωρο.

Οι πληροφορίες μιλούν για μία οριζόντια αύξηση στα επίπεδα του 4%, αλλά και μεγαλύτερες αυξήσεις σε νεοεισερχόμενους αλλά και σε όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης.

Στο νομοσχέδιο αυτό που θα έρθει τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή αναμένεται να περάσει και η διάταξη για την αύξηση της έκπτωσης φόρου για τους γονείς με παιδιά.

Το σχετικό όφελος κυμαίνεται από τα 90 ευρώ ετησίως για όσους έχουν ένα παιδί και φτάνει μέχρι και τα 220 ευρώ για όσους έχουν δύο ή και περισσότερα παιδιά.

Η αύξηση θα φανεί στην παρακράτηση φόρου του Ιανουαρίου του 2024 και μετά. Άρα θα μεταφραστεί σε μία αύξηση των καθαρών αποδοχών η οποία μπορεί να φτάσει και στα 16 – 17 ευρώ μηνιαίως.

Θεσπίζεται η έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν τα ακίνητα. Ο στόχος είναι η έκπτωση να είναι της τάξεως του 10%. Στόχος είναι να φανεί στα εκκαθαριστικά της επόμενης χρονιάς – του 2024. Πρέπει φυσικά να προηγηθούν οι προετοιμασίες ούτως ώστε να έχουμε τη διασύνδεση των ασφαλιστικών εταιρειών με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να καταγράφονται τα ασφαλισμένα ακίνητα.

Υπάρχει σχέδιο για την αύξηση κατά 8% στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Πρόκειται για μία αύξηση η οποία θα φανεί από τις αρχές του 2024. Ως εκ τούτου, αυτοί που σήμερα εισπράττουν 200 ευρώ θα πάνε στα 216 ευρώ και αντίστοιχη θα είναι η αύξηση και για όσους έχουν υψηλότερες αποδοχές.
Read More »
Οι προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης: Αυξήσεις στους μισθούς του Δημοσίου, έκπτωση φόρου για γονείς με παιδιά Οι προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης: Αυξήσεις στους μισθούς του Δημοσίου, έκπτωση φόρου για γονείς με παιδιά Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023 Rating: 5

Αντιδράσεις «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τα αιολικά πάρκα την Ήπειρο

Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023
Αντιδράσεις «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τα αιολικά πάρκα την Ήπειρο


Η «Λαϊκή Συσπείρωση» προτείνει να συζητηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι νέες αδειοδοτήσεις για αιολικά πάρκα στη Λάκκα Σούλι και στα όρη Σμόλικα και Γράμμο, καταθέτοντας αίτημα να γίνει συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η περιφερειακή παράταξη στέκεται αποφασιστικά απέναντι στα τρία αυτά έργα και γνωμοδοτεί αρνητικά, ενώ αναλαμβάνει κάθε νομική και άλλη ενέργεια για την οριστική αποτροπή τους και ταυτόχρονα αναθέτει στην αρμόδια υπηρεσία να συντάξει μια άρτια επιστημονική έκθεση που να στοιχειοθετεί και επιστημονικά την άρνησή μας ώστε να σταλεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης στο υπουργείο μια ολοκληρωμένη κυρίως πολιτική αλλά και επιστημονικά ορθή απόφαση.


«Η «Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου» υπογραμμίζει ότι «… ο κάθε μονοπωλιακός όμιλος αποφασίζει αν, πότε και πού θα επενδύσει, ποια ενεργειακή πηγή θα χρησιμοποιήσει, με κριτήριο το ποσοστό του κέρδους του. Γι’ αυτό, με κριτήριο το κέρδος, ο κάθε επιχειρηματικός όμιλος έχει το δικό του σχέδιο και ανταγωνίζεται τους άλλους για να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και να ισχυροποιήσει τη θέση του».
Read More »
Αντιδράσεις «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τα αιολικά πάρκα την Ήπειρο Αντιδράσεις «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τα αιολικά πάρκα την Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023 Rating: 5

Πανελλαδικές 2023: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες – Πώς θα μάθετε τα αποτελέσματα

Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023
Πανελλαδικές 2023: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες – Πώς θα μάθετε τα αποτελέσματα
Άνοιξε η πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, στην οποία είναι αναρτημένες οι βαθμολογίες των υποψηφίων των Εξετάσεων Γενικών Ενιαίων Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

Οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητούν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαία.

Επιπλέον, σχετικές καταστάσεις αναρτώνται σε όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας και περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά στοιχεία του ανά εξεταζόμενο μάθημα.

Τέλος, οι υποψήφιοι θα λάβουν τη βαθμολογία τους και με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τηλέφωνό τους, εφόσον έχουν ήδη υποβάλει σχετική αίτηση.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι για τη διευκόλυνση των υποψηφίων στον υπολογισμό των μορίων τους το υπουργείο Παιδείας έχει αναπτύξει ειδική εφαρμογή, με την οποία οι υποψήφιοι, εισάγοντας τους γραπτούς βαθμούς τους, μπορούν να δουν αυτόματα τα μόριά τους για κάθε Τμήμα/Σχολή του Πεδίου ή του Τομέα που ανήκουν.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο: https://markcalc.it.minedu.gov.gr/.


Read More »
Πανελλαδικές 2023: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες – Πώς θα μάθετε τα αποτελέσματα Πανελλαδικές 2023: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες – Πώς θα μάθετε τα αποτελέσματα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023 Rating: 5

Μουσικοχορευτική παράσταση "Στα πατήματα των Κυρατζήδων"

Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023
Μουσικοχορευτική παράσταση "Στα πατήματα των Κυρατζήδων"


Σύλλογός μας σε άριστη συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ηπειρωτών Ζωγράφου, έχει την χαρά να σας προσκαλέσει σε ακόμη μια εξαιρετική πρωτοβουλία & δράση που διοργανώνουμε από κοινού.
Την Δευτέρα 3 Ιουλίου και ώρα 20:00, οι πολυπληθείς χορευτικές ομάδες (ενηλίκων και παιδιών) του Συνδέσμου Ηπειρωτών Ζωγράφου «Η Ήπειρος», μαζί με μέλη των χορευτικών ομάδων του Συλλόγου Ηπειρωτών Αστυνομικών Αττικής και του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Φιλοπάππου, παρουσιάζουν την μουσικοχορευτική παράσταση "Στα πατήματα των Κυρατζήδων", εμπνευσμένη από τον βίο τις διαδρομές των εμπορικών καραβανιών των περασμένων αιώνων, που είχαν ως αφετηρία την Ήπειρο
.
Η παράσταση διοργανώνεται με την ευγενική υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και την αρωγή του Δήμου Ζωγράφου, με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, σε εναλλαγή με αφηγηματικά μέρη.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία:
Τζένη Αρσένη

Χοροδιδάσκαλος: Αποστόλης Γεωργίου

Επιμέλεια Κειμένων:
• Ελένη Καρίνου
• Σταύρος Πατίλας
• Άρτεμης Τζαφέρη

Συμμετέχει το Πολυφωνικό σχήμα Χειμαριωτών Αθήνας &
μέλη της Χορωδίας "Φηγού θρόισμα" του Συνδέσμου Ηπειρωτών Ζωγράφου. "Η ΗΠΕΙΡΟΣ".


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
• Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα ακολουθήσει γλέντι όπως μόνο εμείς ξέρουμε !
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Γεώργιος Λάκκας
Ο Γεν.Γραμματέας Αλέξανδρος Γκούμας


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πενταγίων 4, Αθήνα, Τ.Κ.:161 21, Φαξ: 210 5222760

Εκ μέρους του Δ.Σ.:
Πρόεδρος: Γεώργιος Λάκκας (6974312943)Γεν. Γραμματέας: Αλέξανδρος Γκούμας (6937137250)

Read More »
Μουσικοχορευτική παράσταση "Στα πατήματα των Κυρατζήδων" Μουσικοχορευτική παράσταση "Στα πατήματα των Κυρατζήδων" Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023 Rating: 5

Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023
Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ


Ευχαριστούμε τους πολίτες της Θεσπρωτίας που μας τίμησαν με την ψήφο τους στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση και πορεύτηκαν μαζί μας στον μεγάλο και δίκαιο αγώνα που δώσαμε με πείσμα και αξιοπρέπεια.

Από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στο νομό μας, θα σταθούμε όπως πάντα δίπλα στην κοινωνία για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά της.

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου είναι ιδιαίτερα αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Είναι κυρίως αρνητικό για την κοινωνία και τη δημοκρατία , γιατί στη νέα βουλή θα υπάρχουν πέραν της κυβερνητικής δεξιάς, τρία ακροδεξιά κόμματα με το ένα εξ αυτών να έχει φασιστικές ρίζες και διασυνδέσεις.

Για πρώτη φορά στα χρόνια της μεταπολίτευσης υπάρχουν τόσο αρνητικοί συσχετισμοί για τον προοδευτικό χώρο. Και αυτό πρέπει να εκλαμβάνεται ως σήμα κινδύνου από κάθε δημοκράτη πολίτη.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο πρόεδρός μας Αλέξης Τσίπρας, «όταν η Δεξιά και η Ακροδεξιά προελαύνουν, οι δυνάμεις της προόδου και της δημοκρατίας οφείλουν να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους. Και σε ό,τι μας αφορά, αυτό αποτελεί προτεραιότητα».

Στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απαιτείται να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά και συνδιαμόρφωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Χρειάζεται να προβληματιστούμε με ωριμότητα και ευθύνη για τις αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος και οφείλουμε άμεσα και συντεταγμένα αλλά και με τη λιγότερη δυνατή εσωστρέφεια να ανασυγκροτηθούμε.

Πρέπει να σταθούμε στο ύψος του ρόλου της βασικής δύναμης, που μας ανέθεσαν εκ νέου οι πολίτες με την ψήφο τους. Της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μπορεί να σταθεί απέναντι στη Δεξιά και την άκρα Δεξιά και να ασκήσει αποφασιστική προγραμματική αντιπολίτευση.

Προχωρώντας στην ανασυγκρότηση του κόμματός μας, να ξανασυναντηθούμε με τις αξίες της συλλογικότητας, της ανιδιοτέλειας και της κοινωνικής ευθύνης.
Read More »
Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023 Rating: 5

Δημοσιογράφους από τη Ρουμανία ξενάγησε η Περιφέρεια στα παράλια της Ηπείρου

Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023
Δημοσιογράφους από τη Ρουμανία ξενάγησε
η Περιφέρεια στα παράλια της Ηπείρου


Δημοσιογράφους από τη Ρουμανία περιλάμβανε το τελευταίο ταξίδι εξοικείωσης για τουριστικά θέρετρα της Ηπείρου, που οργάνωσε η Περιφέρεια.

Στην αποστολή μετείχαν δημοσιογράφοι και bloggers, από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της Ρουμανίας και οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά την Πρέβεζα, την Πάργα, τα Σύβοτα και την Πλαταριά, επισκέφθηκαν την Αρχαία Νικόπολη και το Νεκρομαντείο, τη λίμνη Ζηρού, τον Αμβρακικό κόλπο, τον Κοκκινοπηλό και τον Αχέροντα, παραλίες της Ηπείρου, ενώ δοκίμασαν και τοπικές γεύσεις.

Το ταξίδι εξοικείωσης των Ρουμάνων δημοσιογράφων ήταν ενταγμένο στο πρόγραμμα προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου και συγκεκριμένα στην αγορά της Ρουμανίας, η οποία μέσω της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Βουκουρέστι – Άκτιο μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τη ζήτηση που υπάρχει για καλοκαιρινές διακοπές στα παράλια της Ηπείρου.

Η επίσκεψη των Ρουμάνων δημοσιογράφων οργανώθηκε και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το γραφείο ΕΟΤ Ρουμανίας και την αεροπορική εταιρεία Wizz Air, τη μοναδική εταιρεία που έχει απευθείας πτήσεις Βουκουρέστι-Άκτιο, ενώ τη συνέδραμε η «Νέα Ένωση Ξενοδόχων Πρέβεζας». Στην Πρέβεζα την αποστολή υποδέχθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. και Τουρισμού κ. Στράτος Ιωάννου.

Η Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου εκφράζει τις ευχαριστίες της προς το γραφείο ΕΟΤ Ρουμανίας και ιδιαίτερα στο Διευθυντή της κ. Γιώργο Σταφυλάκη για την πολυετή, εξαιρετική και άψογη συνεργασία. Ευχαριστεί επίσης τη «Νέα Ένωση Ξενοδόχων Πρέβεζας» για την άριστη συνεργασία και για τη φιλοξενία που παρείχε στους Ρουμάνους δημοσιογράφους.
Read More »
Δημοσιογράφους από τη Ρουμανία ξενάγησε η Περιφέρεια στα παράλια της Ηπείρου Δημοσιογράφους από τη Ρουμανία ξενάγησε η Περιφέρεια στα παράλια της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023 Rating: 5

Σπίτι μου»: Ξεκινά η εκταμίευση των πρώτων στεγαστικών δανείων νέων

Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023
Σπίτι μου»: Ξεκινά η εκταμίευση των πρώτων στεγαστικών δανείων νέων


Ξεκινά η εκταμίευση των πρώτων δανείων του στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Τα πρώτα δάνεια αφορούν την αγορά πρώτων κατοικιών από νέους, μετά την έγκριση των δανείων από τις αντίστοιχες τράπεζες, καθώς και τον επιτυχημένο νομικό και τεχνικό έλεγχο των ακινήτων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα «Σπίτι μου» υλοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς και έχει τεράστια ανταπόκριση.

Συγκεκριμένα, από την έναρξη των αιτήσεων στις 3 Απριλίου 2023 μέχρι σήμερα:

- Υποβλήθηκαν συνολικά 36.544 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν ήδη αξιολογηθεί 25.573, δηλαδή 7 στις 10 (70%).

- Από τις 25.573 αξιολογημένες αιτήσεις, έλαβαν προέγκριση 17.606, δηλαδή σχεδόν 7 στις 10 (69%), ενώ οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν, καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

- Από τις 17.066 προεγκρίσεις, έχουν ήδη εγκριθεί 4.706 δάνεια, δηλαδή πάνω από 1 στις 4 (28%), καθώς έχει βρεθεί ακίνητο και έχει ξεκινήσει ο νομικός και τεχνικός έλεγχος, με μέσο όρο ποσού έγκρισης 104.896 ευρώ περίπου.

- Το 62% των εγκεκριμένων δανείων αφορά αγορά πρώτης κατοικίας από ζευγάρια, ενώ το 87% αφορά δικαιούχους με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ.

- Το 39% των εγκεκριμένων δανείων αφορά αγορά πρώτης κατοικίας στην Αττική και το 22% στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ 7% αφορά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και 6% στη Δυτική Ελλάδα και στη Θεσσαλία αντίστοιχα.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε: «Είμαι ευτυχής και υπερήφανος που η πρώτη μου υπογραφή ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι η πρώτη εκταμίευση χρημάτων για το πρόγραμμα "Σπίτι μου", ένα πρόγραμμα το οποίο χειριζόμουν ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων από την πλευρά της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και, που σήμερα, μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και της ΔΥΠΑ, κάνουμε την πρώτη εκταμίευση προς τους δικαιούχους».

Από την πλευρά του, ο διοικητής της ΔΥΠΑ, κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης, υπογράμμισε: «Η επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής, μετά από μία δεκαετία αδράνειας, φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα, καθώς νέα ζευγάρια και νέοι αποκτούν την πρώτη τους κατοικία, μέσω του προγράμματος της ΔΥΠΑ. Η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη και αυτό αποδεικνύει την ανάγκη που έρχεται να καλύψει το "Σπίτι μου". Η ΔΥΠΑ θα συνεχίσει να στηρίζει τους νέους με νέες δράσεις σε όλους τους τομείς αρμοδιότητάς της και να υλοποιεί με ταχύτητα τις πολιτικές της κυβέρνησης για τη στεγαστική προστασία του εργατικού δυναμικού».

Υπενθυμίζεται ότι, μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου», νέοι ή νέα ζευγάρια, ηλικίας 25-39 ετών, μπορούν να αποκτήσουν κατοικία με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75% του κεφαλαίου χορηγείται άτοκα από τη ΔΥΠΑ, ενώ, για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους και όσους αποκτήσουν την ιδιότητα αυτή, το δάνειο είναι άτοκο στο σύνολό του.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/spitimou.
Read More »
Σπίτι μου»: Ξεκινά η εκταμίευση των πρώτων στεγαστικών δανείων νέων Σπίτι μου»: Ξεκινά η εκταμίευση των πρώτων στεγαστικών δανείων νέων Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023 Rating: 5

Από σήμερα το 3ημερο της ΘΕΑΤΟ με το δικαστικό θρίλερ “12 ένορκοι”

Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023
Από σήμερα το 3ημερο της ΘΕΑΤΟ με το δικαστικό θρίλερ “12 ένορκοι” 


Στο θέατρο Καρκαμίσι
Πέμπτη 29/6 , την Παρασκευή 30/6 και το Σάββατο 1/7 , στις 9.15μμ
29|06|2023

Ένα δικαστικό θρίλερ που καθηλώνει τον θεατή συμπαρασύροντάς τον στην δίνη των προβληματισμών που αφορούν πανανθρώπινες και διαχρονικές αξίες της ζωής με αφορμή την συμμετοχή του σεναριογράφου ως ένορκο σε δίκη για φόνο γράφετε ένα αριστούργημα που μας μεταφέρει στην Αμερική του 1950.

Ένα αλλοδαπό παιδί σκοτώνει τον πατέρα του και μετά την δίκη του οι 12 ένορκοι αποσύρονται για να αποφασίσουν ΟΝΟΦΩΝΑ για το αν είναι ΕΝΟΧΟΣ ή ΑΘΩΟΣ… δεν είναι εύκολο να αφήσουν στην άκρη τις προσωπικές τους προκαταλήψεις και τα στοιχεία καταγωγής και κοινωνικής θέσης που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους

Αλήθεια πόσο εύκολο είναι να πάρεις την ζωή ή τον θάνατο ενός ανθρώπου στα δικά σου χέρια ;

Η απόφασή μας να ασχοληθούμε με ένα δικαστικό θρίλερ που αναδεικνύει την δύναμη της φωνής του ενός απέναντι σε όλους τους άλλους πάρθηκε ακριβώς για να καταδείξει αυτό ακριβώς : μέσα σε μια κοινωνία που η παντός είδους ομαδοποίηση , η γκετοποίηση και η επαναξιολόγηση των κοινωνικών αξιών μέσα από νέες συνθήκες ζωής , αναδύεται έντονη η ανάγκη για αντίσταση στην αποστασιοποίηση από τα πανανθρώπινα αγαθά και τις αξίες που οδηγούν τα τελευταία χρόνια στην απομόνωση των ανθρώπων και την ανάπτυξη ενός τεράστιου εαυτού (υπερεγώ) με αυτοκαταστροφικές συνέπειες για την προσωπική μας αλλά και την κοινωνική μας ανάπτυξη .

Η συνέχεια στο θέατρο στο Καρκαμίσι (Πέμπτη 29/6 , την Παρασκευή 30/6 και το Σάββατο 1/7 , στις 9.15μμ)
Read More »
Από σήμερα το 3ημερο της ΘΕΑΤΟ με το δικαστικό θρίλερ “12 ένορκοι” Από σήμερα το 3ημερο της ΘΕΑΤΟ με το δικαστικό θρίλερ “12 ένορκοι” Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023 Rating: 5

ΚΚΠΠΗ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συνοδούς κατασκηνώσεων

Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023
ΚΚΠΠΗ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συνοδούς κατασκηνώσεωνΤο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου αναζητά συνοδούς των φιλοξενούμενων παιδιων των δομών του για τις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις στη Λεπτοκαρυά Πιερίας και στη Μπούκα Αμφιλοχίας.

Τα παιδιά και οι έφηβες που θα συνοδεύσουν είναι ηλικίας από 9 έως 18 χρόνων και έχουν ήπιες δυσκολίες στην συμπεριφορά και επικοινωνία.

 Οι κατασκηνωτικές περίοδοι αφορούν στα χρονικά διαστήματα:

05-13 Ιουλίου: Λεπτοκαρυά Πιερίας (για 13 παιδιά τυπικής ανάπτυξης)

13-26 Ιουλίου:Λεπτοκαρυά Πιερίας (για ένα παιδί Αμεα)

13-26 Ιουλίου:Μπούκα Αμφιλοχίας (για 13 παιδιά τυπικής ανάπτυξης )

Αποστολή βιογραφικών υποψηφίων συνοδών στο e-mail: paidi.ioa@kkppe.gr (θέματα αμοιβών και αποζημιώσεων συνοδών στο τηλ. 2651360102 Δ/νση ΚΚΠΠΗ)


Read More »
ΚΚΠΠΗ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συνοδούς κατασκηνώσεων ΚΚΠΠΗ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συνοδούς κατασκηνώσεων Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023 Rating: 5

Η αρχαία Ελέα, τα ωδεία, τα σχολεία και το θέατρο για 4.000 θεατές | Drone Η πρώτη πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023
Η αρχαία Ελέα, τα ωδεία, τα σχολεία και το θέατρο για 4.000 θεατές | Drone
Η πρώτη πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας


Στην Χρυσαυγή Παραμυθιάς, εκτείνεται μια πλαγιά σπαρμένη με ερείπια, κειμήλια και κατάλοιπα μίας από τις σπουδαιότερες αρχαίες πόλεις της περιοχής. Πρόκειται για την αρχαία Ελέα, την πρώτη πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας.

Η ίδρυσή της τοποθετείται στα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ., σχεδόν 200 χρόνια πριν από τον σχηματισμό της περίφημης πανηπειρωτικής συμμαχίας «Κοινὸν Ἀπειρωτᾶν». Το μέρος που επιλέχθηκε για να χτιστεί η Ελέα έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την ταχύτατη ακμή της. Το υψόμετρο των 500 περίπου μέτρων στις πλαγιές του Κορίλα ήταν ιδανικό για την εποπτεία ολόκληρης της κοιλάδας. Παράλληλα, με τα ορμητικά νερά του ποταμού Κωκυτού που έρρεαν σε αφθονία, πότιζαν εύκολα τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους.

Τα ερείπια του αρχαίου οικισμού της Ελέας από ψηλά. Στην κορυφή του οικισμού δέσποζε η Ακρόπολη της Ελέας. Ήταν δομημένη σε τρία επίπεδα, το άνω δυτικό, το μέσο και το κάτω ανατολικό, ενώ περικλειόταν από πολύ ισχυρή οχύρωση. Αρκετά μέρη των τειχών, αλλά και της Ακρόπολης σώζονται μέχρι σήμερα σε καλή κατάσταση. Ενδεικτικά, στην βορειοανατολική πλευρά, μπορούμε να διακρίνουμε σημεία όπου το πάχος τους ξεπερνά τα 3,5 μέτρα και το ύψος τους φτάνει τα 7.

Υπολογίζεται ότι εντός της οχύρωσης κατοικούσαν περίπου 3.000 Ελεάτες. Ερείπια από πολυτελή σπίτια, δημόσια κτίρια όπως ωδεία και σχολεία, αγορά, υπόγειες στοές, ένα μεγάλο θέατρο χωρητικότητας 3- 4.000 θεατών μαρτυρούν την σπουδαιότητα της αρχαίας πόλης.

Τα σύμβολα που χάραζαν οι Ελεάτες στα νομίσματά τους, υιοθετήθηκαν αργότερα από τους κατοίκους των Γιτάνων, της μεγάλης Θεσπρωτικής πόλης που διαδέχθηκε την Ελέα στην πρωτοκαθεδρία. Οι 25ετείς αρχαιολογικές ανασκαφές που ξεκίνησαν στην περιοχή το 1985 έφεραν στο φως πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων και αντικειμένων που πλέον έχουν μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσπρωτίας.

Η ακρόπολη της Ελέας. Επόπτευε όλη την περιοχή από ψηλά. Η αρχαία Ελέα, λίγους αιώνες μετά την ίδρυσή της, κατέπεσε απότομα και μέχρι σήμερα, παρά την τεράστια αρχαιολογική της σημασία, φαίνεται να παραμένει ξεχασμένη. Η περιοχή κατελήφθη από τους Ρωμαίους το 168 π.Χ. και μετά τη Ναυμαχία του Ακτίου, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να μεταφερθούν στην Νικόπολη Πρεβέζης.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ελέας δεν είναι δημοφιλής, αφού οι προσπάθειες που έχουν γίνει για την ανάδειξή του είναι διαχρονικά ελάχιστες. Μόλις τον τελευταίο χρόνο είναι ανοικτός και επισκέψιμος για το κοινό. Για πολλά χρόνια, οι ετήσιοι επισκέπτες του ήταν ελάχιστοι. Υπό άλλες συνθήκες, η πληθώρα ευρημάτων, η εντυπωσιακή ακρόπολη και τα καλοδιατηρημένα τείχη θα καθιστούσαν την Ελέα ως κορυφαίο πόλο έλξης του νομού.

Αντιθέτως, σήμερα, αποτελεί έναν καλά κρυμμένο θησαυρό της ορεινής Θεσπρωτίας που μόνο οι ψαγμένοι περιηγητές, οι αρχαιολάτρεις και οι ντόπιοι έχουν την χαρά να απολαμβάνουν.

Δείτε πλάνα του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Ελέας από ψηλά, όπως την κατέγραψε η κάμερα του Life After Gravity:
Read More »
Η αρχαία Ελέα, τα ωδεία, τα σχολεία και το θέατρο για 4.000 θεατές | Drone Η πρώτη πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας Η αρχαία Ελέα, τα ωδεία, τα σχολεία και το θέατρο για 4.000 θεατές | Drone Η πρώτη πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023 Rating: 5

Σελίδες