ΟΛΗΓ εναντίον ΟΛΗΓ | Αμφισβητούν τις νομιμοποιήσεις των καταστημάτων στο Δρέπανο που οι ίδιοι έκαναν

Πέμπτη, Απριλίου 15, 2021
ΟΛΗΓ εναντίον ΟΛΗΓ | 
Αμφισβητούν τις νομιμοποιήσεις των καταστημάτων στο Δρέπανο που οι ίδιοι έκαναν


Τη γενική κατακραυγή προκάλεσε η απόφαση της κτηματικής υπηρεσίας, με τη σύμφωνη γνώμη της ΟΛΗΓ Α.Ε. - όπως πρώτο αποκάλυψε το thespro.gr - να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα του δρόμου που οδηγεί στην παραλία του Δρεπάνου και κατά επέκταση τη νομιμότητα της διαδικασίας με την οποία κατασκευάζεται η προέκταση του ποδηλατόδρομου - πεζόδρομου προς την παραλία.

Σήμερα αποκαλύπτουμε μία ακόμα εχθρική κίνηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, προς τη δημοτική αρχή Ηγουμενίτσας άρα και κατά των δημοτών της πόλης, κυρίως των νεαρότερης ηλικίας κατοίκων αλλά και επισκεπτών.

Όπως είναι γνωστό, τα καταστήματα του Δρεπάνου (SOHO & OSTRIA), αντιμετώπιζαν για χρόνια προβλήματα σχετικά με τη νομιμότητά τους.Αυτός ήταν άλλωστε και ένας από τους λόγους, που το 2015 η τότε Αντιδήμαρχος Οικονομικών και σημερινή Πρόεδρος του ΔΣ της ΟΛΗΓ Α.Ε. κα Ρεγγίνα Δηλαβέρη, είχε προχωρήσει στη σφράγιση των δύο καταστημάτων, τα οποία παραμένουν από τότε ανεκμετάλλευτα.

Το 2018, η τότε διοίκηση της ΟΛΗΓ ανέθεσε σε εξωτερικούς συνεργάτες μηχανικούς την εφαρμογή της διαδικασίας του Ν.4495/17, στην περιοχή του Δρεπάνου και σύμφωνα με τον Ν. 4495/17 εξέδωσαν τις με αριθμό 10500511 (OSTRIA) και 10500532 (SOHO) βεβαιώσεις υπαγωγής για κτίσματα εντός χερσαίας ζώνης.


Οπότε και νομιμοποιήθηκαν, ανάμεσα σε άλλα και τα δύο καταστήματα του Δρεπάνου.

Στο Ν.4495/17 και συγκεκριμένα στην παρ.3δ του αρ. 114 αναφέρεται ότι :
«Στις διατάξεις του παρόντος, κατά παρέκκλιση των οριζόμενων στο άρθρο 89, υπάγονται:
... δ) κτίρια εντός χερσαίας ζώνης λιμένα, που ανήκουν στο Δημόσιο ή σε δημόσια αρχή ή έχουν παραχωρηθεί στους δήμους,...»
Στο Αρ. 89 του ιδίου νόμου με τίτλο «Απαγόρευση υπαγωγής- συμπεριλαμβάνονται ο αιγιαλός, ο παλιός αιγιαλός και η παραλία. (παρ. 2ζ -η)
Άρα η βούληση του νομοθέτη είναι, κατά παρέκκλιση, στους χώρους της χερσαίας ζώνης να επιτρέπεται η νομιμοποίηση κτιρίων ακόμα και εντός αιγιαλού, παλαιού αιγιαλού και παραλίας.

Όλα τα παραπάνω αναφέρονται και σε έγγραφο του τότε υπεύθυνου μηχανικού της ΟΛΗΓ Α.Ε. κ. Ευστρατίου στις 17/6/2020 (Αρ. Πρωτ. 4628), προς την Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, το οποίο κοινοποιείται και προς το λιμεναρχείο και την Κτηματική Υπηρεσία Θεσπρωτίας, απαντώντας ουσιαστικά σε έγγραφο - καταγγελία της Κτηματικής Υπηρεσίας Θεσπρωτίας από τις 23/4/2020 (Αρ. Πρωτ. 28956).

Αυτό το έγγραφο του κ. Ευστρατίου, έρχεται η σημερινή διοίκηση του λιμανιού, στις 22 Φεβρουαρίου 2021, με απόφαση του διευθύνοντα συμβούλου κ. Πορφύρη (Αρ. Πρωτ. 1883) και το ανακαλεί, αμφισβητώντας επί τις ουσίας το περιεχόμενό του, κυρίως ως προς τις διαδικασίες τακτοποίησης κτιρίων και τις φερόμενες ως βεβαιώσεις νομιμότητας του παραλιακού δρόμου Ηγουμενίτσας - Δρεπάνου, υιοθετώντας ολοφάνερα τις απόψεις τις κτηματικής υπηρεσίας Θεσπρωτίας, κατά γράμμα.

Αμφισβητεί δηλαδή τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη νομιμοποίηση των εν λόγω κτηρίων. Διαδικασία που ακολούθησε και η παρούσα διοίκηση σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις νομιμοποίησης, όπως πχ το Πάνθεον.

Δεν αρκείται μόνο σε αυτό η διοίκηση της ΟΛΗΓ Α.Ε., αλλά ανακαλεί και κάθε άλλο συναφές συνυπογραφόμενο από τον εν λόγω συντάξαντα μηχανικό έγγραφο, τον κ. Ευστρατίου δηλαδή, ο οποίος όμως έχει βάλει τη σφραγίδα του στα περισσότερα έργα (Ευρωπαϊκά και μη) που έχει υλοποιήσει η ΟΛΗΓ Α.Ε., τα τελευταία 20 χρόνια.

Ειλικρινά δεν μπορούμε πλέον να κατανοήσουμε το μένος που δείχνει η σημερινή διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, ειδικά των δύο νέων παιδιών που αποτελούν τη κεφαλή της διοίκησης, κατά της πόλης και των πολιτών.
Ειδικά μάλιστα αφού και οι δύο είναι γέννημα θρέμμα της πόλης και ενεργά μέλη της κοινωνίας, μέσω της ενασχόλησής τους με τα κοινά και την πολιτική.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, επιτέλους, με ομόφωνο ψήφισμά του, καταδίκασε τις πράξης της κτηματικής υπηρεσίας και της διοίκησης του λιμανιού, που στρέφονται κατά των συμφερόντων του Δήμου Ηγουμενίτσας, υποβαθμίζοντας με τις πράξεις αυτές την ποιότητα ζωής των κατοίκων. 

Μήπως, λέω μήπως, ήρθε η ώρα να πάρει σαφέστατη θέση σε αυτήν τη σύγκρουση, που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες ατραπούς με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα ο κυβερνητικός βουλευτής κ. Γιόγιακας; 

Εξ άλλου και οι δύο πλευρές, τόσο η διορισμένη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, όσο και ο εκλεγμένος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, ανήκουν στο κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Read More »
ΟΛΗΓ εναντίον ΟΛΗΓ | Αμφισβητούν τις νομιμοποιήσεις των καταστημάτων στο Δρέπανο που οι ίδιοι έκαναν ΟΛΗΓ εναντίον ΟΛΗΓ |  Αμφισβητούν τις νομιμοποιήσεις των καταστημάτων στο Δρέπανο που οι ίδιοι έκαναν Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 15, 2021 Rating: 5

Εισαγγελική παρέμβαση για fake news σχετικά με τα self tests των μαθητών

Πέμπτη, Απριλίου 15, 2021
Εισαγγελική παρέμβαση για fake news σχετικά με τα self tests των μαθητών


Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών με αφορμή αναρτήσεις στο διαδίκτυο που αφορούν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ.

Τα δημοσιεύματα αυτά αναφέρουν ψευδώς πως αν ένας μαθητής κάνει self test και βγει δεύτερη φορά θετικός, θα οδηγείται σε «δομή covid», κάτι που δεν προβλέπεται πουθενά στη σχετική κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), η οποία αναφέρει λεπτομερώς τη διαδικασία που ορίζεται, με δωρεάν έλεγχο εντός 24 ωρών σε δημόσια δομή, περιορισμό στο σπίτι μέχρι τον επανέλεγχο και εφαρμογή του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος έχει την λοίμωξη.

Η Εισαγγελία παρενέβη με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας και στόχος της εισαγγελικής έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν διαπράττεται το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.
Read More »
Εισαγγελική παρέμβαση για fake news σχετικά με τα self tests των μαθητών Εισαγγελική παρέμβαση για fake news σχετικά με τα self tests των μαθητών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 15, 2021 Rating: 5

Σύλληψη 50χρονου στην Ηγουμενίτσα που είχε κρυμμένους 3 παράνομους μετανάστες

Πέμπτη, Απριλίου 15, 2021
Σύλληψη 50χρονου στην Ηγουμενίτσα που είχε κρυμμένους 3 παράνομους μετανάστες

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Στη σύλληψη τριών (03) αλλοδαπών καθώς και του 50χρονου αλλοδαπού διακινητή τους, προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής με τη συνδρομή υπαλλήλου ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας του λιμένα στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 50χρονος οδηγός Φ/Γ οχήματος με επικαθήμενο, μετέφερε στο χώρο του επικαθήμενου τους τρεις (03) αλλοδαπούς, οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό να τους μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση,κατασχέθηκε το ανωτέρω Φ/Γ όχημα – επικαθήμενο.
Read More »
Σύλληψη 50χρονου στην Ηγουμενίτσα που είχε κρυμμένους 3 παράνομους μετανάστες Σύλληψη 50χρονου στην Ηγουμενίτσα που είχε κρυμμένους 3 παράνομους μετανάστες Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 15, 2021 Rating: 5

104 νεκροί σε ένα 24ωρο | 3.833 νέα κρούσματα και 819 διασωληνωμένοι

Πέμπτη, Απριλίου 15, 2021
104 νεκροί σε ένα 24ωρο | 3.833 νέα κρούσματα και 819 διασωληνωμένοι Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.833, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 308.006 (ημερήσια μεταβολή +1.3%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 60 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.636 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 104, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.239 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 819 (62.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.925 ασθενείς. Οι εισαγωγές2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 526 (ημερήσια μεταβολή -6.41%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 515 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Read More »
104 νεκροί σε ένα 24ωρο | 3.833 νέα κρούσματα και 819 διασωληνωμένοι 104 νεκροί σε ένα 24ωρο | 3.833 νέα κρούσματα και 819 διασωληνωμένοι Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 15, 2021 Rating: 5

Νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία- 35 σε όλη την Ήπειρο

Πέμπτη, Απριλίου 15, 2021
Νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία- 35 σε όλη την Ήπειρο Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 6
ΠΕ Θεσπρωτίας 5
ΠΕ Ιωαννίνων 23
ΠΕ Πρέβεζας 1
Read More »
Νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία- 35 σε όλη την Ήπειρο Νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία- 35 σε όλη την Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 15, 2021 Rating: 5

Ομόφωνη καταδίκη του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας για ΟΛΗΓ και Κτηματική Υπηρεσία

Πέμπτη, Απριλίου 15, 2021
Ομόφωνη καταδίκη του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας για ΟΛΗΓ και Κτηματική ΥπηρεσίαΨΗΦΙΣΜΑ
Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ηγουμενίτσας
σχετικά με το σταμάτημα από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας της κατασκευής του έργου του ποδηλατοδρόμου προς το Δρέπανο.
(απόφαση Δ.Σ. 54/2021)

Σε συνέχεια των εγγράφων της ΟΛΗΓ Α.Ε. και της Κτηματικής Υπηρεσίας Θεσπρωτίας με τα οποία κάλεσαν το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας να σταματήσει την κατασκευή του έργου του ποδηλατοδρόμου προς το Δρέπανο, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας

Ομόφωνα Αποφασίζει:
Καταδικάζει απερίφραστα τις πράξεις της Κτηματικής Υπηρεσίας Θεσπρωτίας και της Διοίκησης της ΟΛΗΓ Α.Ε. οι οποίοι με πρόσχημα την μη νομιμότητα του δρόμου Ηγουμενίτσας – Δρεπάνου, ζητούν την αναστολή των εργασιών κατασκευής του ποδηλατοδρόμου προς το Δρέπανο. Ενός έργου που κατασκευάζεται έχοντας όλες τις αδειοδοτήσεις, πάνω σε έναν νομίμως κατασκευασμένο προ 50ετίας δρόμο.
Καταδικάζει τις πράξεις της Κτηματικής Υπηρεσίας Θεσπρωτίας και της Διοίκησης της ΟΛΗΓ Α.Ε. με τις οποίες αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Δήμου Ηγουμενίτσας στο Δρέπανο, καθώς και τη δυνατότητα του Δήμου να δημοπρατήσει τα καταστήματα ιδιοκτησίας του.
Δηλώνει ότι ο Δήμος θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση του έργου, το οποίο η τοπική κοινωνία περιμένει με ανυπομονησία και το οποίο θα συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων καθώς και την ασφαλή μετάβαση στην παραλία του Δρεπάνου.
Δηλώνει ότι ο Δήμος θα προχωρήσει στη δημοπράτηση των καταστημάτων ιδιοκτησίας του στο Δρέπανο.
Το παρόν ψήφισμα να κοινοποιηθεί στους Υπουργούς Οικονομικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και να δημοσιευθεί στα ΜΜΕ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
ΔΟΝΑΤΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ
Read More »
Ομόφωνη καταδίκη του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας για ΟΛΗΓ και Κτηματική Υπηρεσία Ομόφωνη καταδίκη του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας για ΟΛΗΓ και Κτηματική Υπηρεσία Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 15, 2021 Rating: 5

Βασίλης Γιόγιακας: Η απλούστευση των διαδικασιών έναρξης δραστηριότητας στηρίζει τις μικρές επιχειρήσεις

Πέμπτη, Απριλίου 15, 2021
Βασίλης Γιόγιακας: Η απλούστευση των διαδικασιών έναρξης δραστηριότητας στηρίζει τις μικρές επιχειρήσεις«Το νομοσχέδιο έρχεται να στηρίξει τον μικρό και μικρομεσαίο επιχειρηματία, τον μικρό και μικρομεσαίο επενδυτή, αφού αυτούς αφορούν οι περισσότερες κατηγορίες οικονομικής δραστηριότητας που απλουστεύονται», τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας ως εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης για την απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων, τη μεταφορά στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας των αρμοδιοτήτων για τα εμπορικά σήματα και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στο κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου ο βουλευτής Θεσπρωτίας σημείωσε ότι για τις οικονομικές δραστηριότητες που εντάσσονται στη διαδικασία της απλής γνωστοποίησης οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες απλώς ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας ότι ξεκινούν την συγκεκριμένη δραστηριότητα, αντί να υποβάλουν αιτήσεις προς την αρμόδια υπηρεσία και να περιμένουν να εγκριθούν. Πριν καταθέσει τη γνωστοποίηση ο ενδιαφερόμενος συγκεντρώνει μεν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται αλλά δεν τα υποβάλει και τα κρατά, μαζί με το αποδεικτικό υποβολής της γνωστοποίησης, στην έδρα της επιχείρησής του ώστε να μπορεί να τα επιδείξει σε περίπτωση ελέγχου.

«Το νομοσχέδιο έρχεται για να προσφέρει στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες ένα ακόμα πλέγμα διευκολύνσεων, σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εργάζεται, με σχέδιο, όχι μόνο για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία, αλλά και για τη σταδιακή αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου», τόνισε στο κλείσιμο της ομιλίας του, το πλήρες κείμενο της οποίας ακολουθεί:

Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα έχει στο επίκεντρο την απλούστευση των διαδικασιών για την έναρξη μιας σειράς οικονομικών δραστηριοτήτων.

Η φιλοσοφία των ρυθμίσεων αυτών έχει τις ρίζες τις στο 2014, όταν για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε από την τότε Κυβέρνηση - και για κάποιες κατηγορίες επιχειρήσεων - η έναρξη δραστηριότητας με την απλή αναγγελία.

Η απλούστευση της έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας συνεχίστηκε ως μνημονιακή υποχρέωση με το νόμο 4442 του 2016, αξιοποιώντας σε μεγάλο βαθμό την τεχνογνωσία και τις συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Έχουμε, λοιπόν, εδώ μια πολιτική που υπηρετείται εδώ και μερικά χρόνια με συνέπεια και συνέχεια.

Μια πολιτική που είναι σύμφωνη με το κυβερνητικό σχέδιο για περισσότερες και καλύτερες επενδύσεις στη χώρα μας, και για τη στήριξη της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας.

Και το νομοσχέδιο που συζητούμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έρχεται να στηρίξει την επιχειρηματικότητα με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Έρχεται, μάλιστα, να στηρίξει τον μικρό και μικρομεσαίο επιχειρηματία, τον μικρό και μικρομεσαίο επενδυτή, αφού αυτούς αφορούν οι περισσότερες κατηγορίες οικονομικής δραστηριότητας που απλουστεύονται.

Έρχεται, ακόμη, να στηρίξει τη διατηρήσιμη ανάπτυξη της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας με κανόνες, και με το βλέμμα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Με το πρώτο και κύριο μέρος του νομοσχεδίου εντάσσονται σε καθεστώς απλής γνωστοποίησης διάφορες οικονομικές δραστηριότητες:
σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης,
επαγγελματικής κατάρτισης μεταφορέων και οδηγών οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων,
συνεργεία και χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων,
πλυντήρια και λιπαντήρια οχημάτων,
χώροι στάθμευσης βαρέων οχημάτων και σταθμοί υπεραστικών λεωφορείων.

Γνωστοποίηση σημαίνει, για όσους μας βλέπουν, ότι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες απλώς ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας ότι ξεκινούν την συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα, αντί να υποβάλουν αιτήσεις προς την αρμόδια υπηρεσία και να περιμένουν αυτές να εγκριθούν.

Πριν καταθέσει τη γνωστοποίηση ο ενδιαφερόμενος συγκεντρώνει μεν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, αλλά δεν τα υποβάλει.

Τα κρατά, μαζί με το αποδεικτικό υποβολής της γνωστοποίησης στην έδρα της επιχείρησής του, ώστε να μπορεί να τα επιδείξει σε περίπτωση ελέγχου.

Με ό,τι κυρώσεις προβλέπονται σε περίπτωση που δεν το κάνει ή δεν τα έχει συγκεντρώσει.

Πέρα από την απλή γνωστοποίηση, στο πρώτο μέρος του νομοσχεδίου προβλέπεται και μια απλοποιημένη διαδικασία για κάποιες άλλες κατηγορίες οικονομικής δραστηριότητας για τις οποίες απαιτείται έγκριση πριν την έναρξη λειτουργίας τους, ώστε να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον και ιδιαίτερα η προστασία αγαθών όπως η υγεία και η ασφάλεια.

Σε αυτές ανήκουν διάφορες ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως τα λούνα παρκ και τα παγοδρόμια, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, τα Κέντρα Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας για ΑμΕΑ καθώς και η ενοικίαση θαλάσσιων μέσων αναψυχής.

Όπως σωστά ανέφερε ο συνάδελφος Μανούσος Βολουδάκης στην αρμόδια Επιτροπή, οι διαδικασίες γνωστοποίησης και έγκρισης που προβλέπονται στο νομοσχέδιο είναι σύμφωνες με το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών που θεσπίστηκε με το Άρθρο 45 του νόμου 4635 του 2019 και το οποίο αποτελεί μία ολοκληρωμένη κεντρική δημόσια πολιτική για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και τη μείωση των διοικητικών βαρών.

Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου περιλαμβάνει μια σειρά διατάξεις με τις οποίες ρυθμίζονται κάποια ειδικότερα θέματα για τη λειτουργία της αγοράς:

επιλέγεται το ενιαίο πλαίσιο άσκησης των δραστηριοτήτων που προβλέπονται στο νόμο 4442 του 2016 για ορισμένες δραστηριότητες που λειτουργούν μέσα σε ειδικές τουριστικές υποδομές.

Τέτοιες είναι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα θέατρα, οι πισίνες και κολυμβητικές δεξαμενές καθώς και άλλες που υπάγονται επίσης στη διαδικασία της γνωστοποίησης.

Ακόμη, ρυθμίζονται θέματα αδειοδότησης μεταποιητικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων εφοδιαστικής αλυσίδας ενώ λύνονται εκκρεμότητες σχετικά με την ανάπτυξη και λειτουργία Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, όπως είναι τα Βιομηχανικά και Βιοτεχνικά Πάρκα.

Στις ρυθμίσεις αυτές, περιλαμβάνεται η άρση της απαίτησης διασφάλισης ελάχιστου ποσοστού της έκτασης, δεν απαιτείται δηλαδή η συναίνεση του 55% των ιδιοκτητών γης για τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης στα Οινόφυτα.

Με αυτή την τροποποίηση επιχειρείται να ξεπεραστεί ένα αδιέξοδο δεκαετιών που εμποδίζει τη χωροθέτηση και τη λειτουργία της περιοχής ως Οργανωμένου Υποδοχέα Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων:

με διευθέτηση των κοινόχρηστων χώρων, με οργάνωση της διοίκησης, με αξιοποίηση χρηματοδοτικών πηγών και εργαλείων που θα συμβάλουν να αναπτυχθεί και να αξιοποιήσει τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο βιολογικός καθαρισμός.

Έχει σημασία να πούμε για άλλη μια φορά ότι δεν θίγονται, αλλά αντίθετα προστατεύονται, τα δικαιώματα των ιδιοκτητών ενώ υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, και ιδιαίτερα η ανάγκη να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες σε περιοχή.

Με λίγα λόγια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς επιλέγουμε να αναμετρηθούμε με το πρόβλημα, αντί να το προσπεράσουμε και να το αφήσουμε να διογκώνεται.

Στην ίδια ομάδα διατάξεων για τους Οργανωμένους Υποδοχείς, δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς του υπολοίπου συντελεστή δόμησης μεταξύ ακινήτων του ιδίου ιδιοκτήτη που βρίσκονται σε περιοχή ή πάρκο βιομηχανικής ή βιοτεχνικής δραστηριότητας, με ποσοστό κάλυψης που δεν μπορεί να ξεπερνά το ογδόντα τοις εκατό.

Είπαμε και στη δεύτερη ανάγνωση, κύριοι Υπουργοί, ότι, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θα καθορίζεται η διαδικασία, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος να απογυμνωθούν βιομηχανικά ή βιοτεχνικά πάρκα χαμηλής ζήτησης, στερώντας επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας που είναι πολύτιμες για τις τοπικές οικονομίες.

Μια από τις πολύ ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις του νομοσχεδίου έχει να κάνει με τη μεταφορά της αρμοδιότητας διαχείρισης των εμπορικών σημάτων από τη Γενική Γραμματέα Εμπορίου στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Σε ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου του Δημοσίου, το οποίο χειρίζεται συναφή θέματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

Που διαθέτει την τεχνογνωσία και την εμπειρία για να ανταποκριθεί στις ανάγκες διαχείρισης των εμπορικών σημάτων, χωρίς τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σήμερα.

Με αυτή την αλλαγή η χώρα μας εναρμονίζεται με μια διεθνή πρακτική που εφαρμόζεται σχεδόν παντού.

Η κριτική που ειπώθηκε από την αντιπολίτευση για δήθεν «ιδιωτικοποίηση» της διαχείρισης εμπορικών σημάτων και απώλεια εσόδων για το Δημόσιο απαντήθηκε με τρόπο πειστικό και τεκμηριωμένο στις συνεδριάσεις της Επιτροπής:

ο ΟΒΙ είναι φορέας της Γενικής Κυβέρνησης, τα ταμειακά του διαθέσιμα συναθροίζονται με αυτά της Γενικής Κυβέρνησης, υπάγεται στο Δημόσιο Λογιστικό, στο ενιαίο μισθολόγιο και στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

Στο νομοσχέδιο αυτό έχουμε και διατάξεις που βελτιώνουν το πλαίσιο της εμπορικής δημοσιότητας και αναβαθμίζουν το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, το γνωστό ΓΕΜΗ.

Μια σημαντική αλλαγή είναι ότι θεσμοθετείται η υποχρέωση καταχώρισης στο ΓΕΜΗ και των φυσικών προσώπων που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.

Καταχώρηση που γίνεται ατελώς και χωρίς να απαιτείται η δημοσιοποίηση οικονομικών στοιχείων για τα πρόσωπα αυτά.

Δημιουργείται, έτσι, για πρώτη φορά ένα συνολικό μητρώο των νομικών και φυσικών προσώπων που ασκούν οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας.

Αξίζει, κυρίες και κύριο συνάδελφοι, πριν ολοκληρώσω την εισήγησή μου, να ξεχωρίσω μερικές άλλες διατάξεις που έρχονται να απαντήσουν σε συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς.

Είναι η δυνατότητα εγκατάστασης αυτόματων μηχανημάτων παραλαβής και παράδοσης ταχυδρομικών αντικειμένων ταχυμεταφορών σε δημόσιους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, από αδειοδοτημένες επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Μια δυνατότητα που βελτιώνει την ποιότητα εξυπηρέτησης των συμπολιτών μας και ανταποκρίνεται στην καταναλωτική τάση των εξ αποστάσεων αγορών.

Είναι επίσης η ηλεκτρονική πλατφόρμα «e-Καταναλωτής» στην οποία οι επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ υποχρεώνονται να αναρτούν καθημερινά τις τιμές ραφιού των προϊόντων τους, σύμφωνα με λίστα που θα εκδώσει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Τα οφέλη αυτής της διαδικασίας είναι προφανή, για τον υγιή ανταγωνισμό, για τη διαφάνεια και για την έγκυρη πληροφόρηση του καταναλωτή.

Είναι, ακόμη, το άρθρο για τον τρόπο υπολογισμού του πλαφόν των αμοιβών όσων συμμετέχουν στα όργανα αξιολόγησης, ελέγχου και παρακολούθησης των επενδυτικών σχεδίων.

Με αυτό επιχειρείται να αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση διαφόρων σταδίων του αναπτυξιακού νόμου, προς όφελος εκατοντάδων δικαιούχων επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων.

Και κάτι τελευταίο, κύριε Υπουργέ, που αφορά τη διάταξη για την έγκριση της δραστηριότητας μίσθωσης σκαφών αναψυχής, η ισχύς της οποίας θεωρούμε ότι είναι εύλογο να παραταθεί πέρα από τον ένα χρόνο.

Η επέκταση, για μια 3ετία ή μια 5ετία, πιστεύουμε ότι θα αυξήσει σημαντικά τη βιωσιμότητα μιας τέτοιας επένδυσης, και θα ενθαρρύνει τα σοβαρά επιχειρηματικά σχέδια, έναντι των κάθε λογής «αλεξιπτωτιστών»…

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είπα και στην αρχή ότι το νομοσχέδιο αυτό αγγίζει σε μεγάλο βαθμό τη μικρή και τη μικρομεσαία επιχείρηση.

Έρχεται για να προσφέρει στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες ένα ακόμα πλέγμα διευκολύνσεων, σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εργάζεται, με σχέδιο, όχι μόνο για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία, αλλά και για τη σταδιακή αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου.

Να συμβάλει στο «εύκρατο κλίμα» που διαμορφώνεται για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των επενδύσεων, με υπόστρωμα τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων.

Και με αυτό το σκεπτικό, με αυτή την προσδοκία και με αυτόν το σκοπό, ασφαλώς το υπερψηφίζουμε!
Read More »
Βασίλης Γιόγιακας: Η απλούστευση των διαδικασιών έναρξης δραστηριότητας στηρίζει τις μικρές επιχειρήσεις Βασίλης Γιόγιακας: Η απλούστευση των διαδικασιών έναρξης δραστηριότητας στηρίζει τις μικρές επιχειρήσεις Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 15, 2021 Rating: 5

70 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και άσκοπη μετακίνηση

Πέμπτη, Απριλίου 15, 2021
70 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και άσκοπη μετακίνησηΣτο πλαίσιο εντατικών ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (14-04-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά (70) παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:

(61) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους (300) ευρώ, ως εξής:
17 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
7 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
20 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
17 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

(9) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους (300) ευρώ, ως εξής:
4 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας
4 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και
1 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με αμείωτη ένταση με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
Read More »
70 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και άσκοπη μετακίνηση 70 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και άσκοπη μετακίνηση Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 15, 2021 Rating: 5

Λώλος: «Δεν θα σταματήσει το έργο του ποδηλατόδρομου»

Πέμπτη, Απριλίου 15, 2021
Λώλος: «Δεν θα σταματήσει το έργο του ποδηλατόδρομου»«Δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει το έργο»… 
Αυτή την απάντηση και μάλιστα σε υψηλούς τόνους έδωσε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος ενημερώνοντας το δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τον ποδηλατόδρομο- πεζόδρομο προς το Δρέπανο.

Οι εργασίες μετά από αίτημα της Κτηματικής Υπηρεσίας αλλά και του ΟΛΗΓ σταμάτησαν καθώς… ανακάλυψαν ότι ο δρόμος είναι παράνομος! 
Ένας δρόμος που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια από ντόπιους και επισκέπτες.

Ο Δήμαρχος φανερά ενοχλημένος –και δικαιολογημένα- ανέφερε ότι το έργο έχει όλες τις αδειοδοτήσεις, όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και δεν πρόκειται να σταματήσει.

Ήδη ο ίδιος έχει ενημερώσει τον Λιμενάρχη αλλά και τον αρμόδιο υπουργό…

Read More »
Λώλος: «Δεν θα σταματήσει το έργο του ποδηλατόδρομου» Λώλος: «Δεν θα σταματήσει το έργο του ποδηλατόδρομου» Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 15, 2021 Rating: 5

Σύμπραξη δήμου Σουλίου και τριών πανεπιστημίων για την διαχείριση των υδάτων

Πέμπτη, Απριλίου 15, 2021
Σύμπραξη δήμου Σουλίου και τριών πανεπιστημίων για την διαχείριση των υδάτωνΤο πρόγραμμα “Eυφυές Πράσινο Σύστημα Ελέγχου Διαρροών και Παρακολούθησης Ποιότητας Υδάτων Δικτύου Ύδρευσης Περιοχής Παραμυθιάς” κατατέθηκε στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση απο το Δήμο Σουλίου με συνολικό προϋπολογισμό 750.400€.
Για την υλοποίηση, ο Δήμος Σουλίου πραγματοποιεί σύμπραξη με τα Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Norwegian University of Life Sciences.

Η πράξη με τίτλο «Ευφυές Πράσινο Σύστημα Ελέγχου Διαρροών και Παρακολούθησης Ποιότητας Υδάτων Δικτύου Ύδρευσης
Περιοχής Παραμυθιάς του Δήμου Σουλίου» αφορά μεν την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία εξοπλισμού για την
αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης με στόχο τη μείωση των διαρροών, την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, την
παρακολούθηση και τη βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου νερού και τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος
διαχείρισης υδατικών πόρων του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Σουλίου.

Το σύστημα περιλαμβάνει τρεις (3) Τοπικούς Σταθμούς Παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων. Το σύστημα θα περιλαμβάνει εφαρμογή υποστήριξη στη λήψη των αποφάσεων, η οποία θα αναπτυχθεί από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η οποία θα βασίζεται στη μοντελοποίηση και προσομοιώσεις που θα ολοκληρωθούν από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Επιπλέον, το Norwegian University of Life Sciences θα αναπτύξει εικονικούς αισθητήρες με σκοπό τον αρτιότερο έλεγχο διαρροών της κλειστής ζώνης του δικτύου ύδρευσης της περιοχής Παραμυθιά του Δήμου Σουλίου, καθώς και την πιθανή υποβάθμιση της ποιότητας του παρεχόμενου νερού

Στόχος του έργου είναι η βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων μέσω της μείωσης των διαρροών, η
εξασφάλιση της επάρκειας και της ποιότητας του πόσιμου νερού στις υδρευτικές υποδομές του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της
κλειστής ζώνης της περιοχής Παραμυθιάς του Δήμου Σουλίου που παρουσιάζει ελλειμματικό υδατικό ισοζύγιο, η επίτευξη
ορθολογικού τρόπου λειτουργίας, η διασφάλιση της ποιότητας του νερού, η προστασία του περιβάλλοντος και η προώθηση της
αποδοτικότητας των πόρων.

Ειδικότερα ο Δήμος Σουλίου μέσω της υλοποίησης του προτεινόμενου έργου επιδιώκει:
– Την παροχή αδιάκοπης τροφοδοσίας νερού, που ικανοποιεί τις προβλεπόμενες προδιαγραφές ποιότητας, μέσα από την κλειστή
ζώνη του δικτύου διανομής
– την εξασφάλιση των απαιτούμενων ποσοτήτων που επιτρέπει την τροφοδοσία όλων κατοικιών στην περιοχή ευθύνης της
κλειστής ζώνης
– τη δραστική μείωση των λειτουργικών της εξόδων μέσω της ορθολογικότερης διαχείρισης του δικτύου και εξοπλισμού
– την διασφάλιση του απαιτούμενου ελέγχου ποιότητας του παραγόμενου και καταναλισκώμενου νερού που με τη σημερινή
λειτουργία του δικτύου δεν πραγματοποιείται σε συνεχή βάση
– την εξυπηρέτηση των αναγκών των καταναλωτών άμεσα και αποτελεσματικά
– την ελαχιστοποίηση της ποσότητας του νερού που διαρρέει και κατασπαταλάται καθώς στην περιοχή που εστιάζει η παρούσα
πράξη παρατηρείται μεγάλο ποσοστό διαρροών και μη ελέγχου της ποιότητάς του
– τη μείωση της άσκοπα καταναλισκόμενης ενέργειας που απαιτεί η σημερινή λειτουργία του δικτύου, των γεωτρήσεων και των
προωθητικών συγκροτημάτων και δεξαμενών
– την υιοθέτηση μιας δικαιότερης τιμολογιακής πολιτικής βασισμένη σε πραγματικά στοιχεία και
– την εξασφάλιση των παραπάνω µε τον πλέον οικονομικό τρόπο και χωρίς καμία επιβάρυνση των καταναλωτών καθώς η εν
λόγω πράξη περιλαμβάνει εξοπλισμό που το κόστος απόκτησής του δε θα μετακυλήσει στους χρήστες του δικτύου (τελικούς
καταναλωτές).

Αναμενόμενα αποτελέσματα από την υλοποίηση της πράξης είναι η αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών του Δήμου Σουλίου,
η σύγκλιση του υδατικού ισοζυγίου, ο έλεγχος – περιορισμός των διαρροών και η βελτίωση της επάρκειας και της ποιότητας του
νερού.
Read More »
Σύμπραξη δήμου Σουλίου και τριών πανεπιστημίων για την διαχείριση των υδάτων Σύμπραξη δήμου Σουλίου και τριών πανεπιστημίων για την διαχείριση των υδάτων Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 15, 2021 Rating: 5

Grua: Η πρώτη Συλλογικότητα Γυναικών στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Απριλίου 15, 2021

 Grua: Η πρώτη Συλλογικότητα Γυναικών στην Ηγουμενίτσα

BeFunky-collage%2B-%2B2021-04-10T155556.549


ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

ΕΙΜΑΣΤΕ εργαζόμενες, άνεργες, αυτοαπασχολούμενες, μαθήτριες, μητέρες, αγρότισσες, συνταξιούχες, μετανάστριες.

Πίσω από την κατηγορία «γυναίκες» μπορούμε να δούμε γυναίκες - θηλυκότητες με διαφορετικές ταυτότητες. Υπάρχουν στοιχεία διαφοροποίησης, ωστόσο υπάρχει σύγκλιση ως προς τον τρόπο που βιώνεται η εμπειρία των γυναικών μέσα στον κοινωνικό ιστό.

170976340_102352821975232_1463122578100542467_n

Η γυναικεία εκμετάλλευση ως απόρροια του καταπιεστικού κοινωνικοοικονομικού συστήματος, κινείται σε ένα ευρύ φάσμα που περιλαμβάνει διαφορετικούς τρόπους και διαφορετικούς χώρους. Υποτίμηση και εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς μας με παραβιαστικές συμπεριφορές από τα αφεντικά. Βία και κακοποιήσεις τόσο στον «ιδιωτικό» χώρο (περιστατικά γυναικείας κακοποίησης αποκρύπτονται μέσα στο και καλά ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον) όσο και στον δημόσιο χώρο (σεξουαλικοποιημένες επιθέσεις από τους γυναικολόγους, παραβιαστικές συμπεριφορές στα μπαρ που βγαίνουμε και στο δρόμο που κυκλοφορούμε, έμφυλη διάκριση και εξουσιαστικές πρακτικές στο χώρο του πανεπιστημίου από τους καθηγητές) , βιασμοί από τα λεγόμενα «τέρατα», ποινικοποίηση των εκτρώσεων και άρνηση της αυτοδιάθεσης των σωμάτων μας. Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωπες με συμπεριφορές που μας υποτιμούν και δημιουργούν μια αίσθηση κατωτερότητας συγκριτικά με την ανδρική υπεροχή, σε συνδυασμό με την ευθύνη που μας έχει αποδοθεί για την αναπαραγωγή της οικογένειας, την οικιακή εργασία και τις σεξουαλικές μας υποχρεώσεις απέναντι στους συζύγους.

171368033_102328125311035_732760365458268653_n

Όλα αυτά μας ωθούν στο να υπερασπιστούμε τις εαυτές μας με όσα μέσα διαθέτουμε και να συλλογικοποιήσουμε τις ανάγκες μας. Ως γυναίκες που ζούμε στην πόλη της Ηγουμενίτσας θεωρούμε πως υπάρχει μια αναγκαιότητα να δημιουργηθεί μια ομάδα, η οποία θα κινείται απευθείας προς τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Έχουμε αντιληφθεί το κενό που υπάρχει στην πόλη μας ως προς την υποστήριξη και την αλληλεγγύη στα γυναικεία ζητήματα. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε σχέσεις ανάμεσα σε εμάς τις γυναίκες που βιώνουμε και αντιλαμβανόμαστε την καθημερινή ακραία υποτίμηση και να στηρίξουμε τις αυτονομίες και τις επιθυμίες μας –που συνήθως υποχωρούν στο όνομα της πατριαρχικής κοινωνίας. Η συγκρότηση αυτής της συλλογικότητας γίνεται για να μας υπενθυμίζει ότι ο φεμινισμός δεν είναι ιδεολογία αλλά κοινωνική αναγκαιότητα και εμείς έχουμε την θέληση να δράσουμε εκτός των άλλων και στο πλαίσιο της αυτομόρφωσης και της ενίσχυσης της γυναικείας συνείδησης.

Σε μια εποχή που ακόμα υπάρχουν ανισότητες, #metoo που προτάσσει τον ατομικό και όχι τον συλλογικό δρόμο, βία και υποτίμηση της θηλυκότητας, που οι γυναίκες αναγκάζονται να ζουν καθημερινά σε έναν κόσμο εκμετάλλευσης, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να φτάσουμε στην ισότητα - ισονομία. Μπορούμε, όμως, να καταφέρουμε πολλά. Αρκεί όλες μαζί να χρησιμοποιήσουμε τη φωνή και τη δύναμή μας.

ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΞΙΣΜΟ

Ακολυθήστε τη Συλλογικότητα στη σελίδα της στο facebook:
Read More »
Grua: Η πρώτη Συλλογικότητα Γυναικών στην Ηγουμενίτσα  Grua: Η πρώτη Συλλογικότητα Γυναικών στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 15, 2021 Rating: 5

Συνάντηση Μ. Κάτση με το Δήμαρχο Φιλιατών

Πέμπτη, Απριλίου 15, 2021
Συνάντηση Μ. Κάτση με το Δήμαρχο ΦιλιατώνΤο δημαρχείο Φιλιατών επισκέφτηκε τη Δευτέρα 12/04/21 ο βουλευτής Θεσπρωτίας, Μάριος Κάτσης, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας με το Δήμαρχο κ. Σπύρο Παππά, για σειρά θεμάτων που απασχολούν την τοπική κοινωνία.

Το πιο κρίσιμο από τα ζητήματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα, και απασχολεί όχι μόνο τον Δήμο Φιλιατών, αλλά εκατοντάδες δήμους σε ολόκληρη τη χώρα, είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται από την πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), η οποία αφορά την εκτέλεση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ χαρακτήρισε αυθαίρετο και άδικο το πληθυσμιακό όριο των 10.000 κατοίκων για τον καθορισμό της χρηματοδότησης νέων έργων, καθώς δεν μπορεί ένας δήμος με 9.100 κατοίκους, όπως αυτός των Φιλιατών, να έχει ανώτατο όριο συνολικής χρηματοδότησης τα 6.000.000€, ενώ ένας δήμος με 10.000 κατοίκους να έχει 12.000.000€ αντίστοιχα, τη στιγμή μάλιστα που στον υπολογισμό των κονδυλίων συνυπολογίζονται και έργα που μεταφέρθηκαν από το προηγούμενο πρόγραμμα Φιλόδημος. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη στέρηση πολύτιμων αναπτυξιακών πόρων, ειδικά στους μικρότερους δήμους, αλλά βάζουν και σε άμεσο κίνδυνο έργα ήδη ενταγμένα στο πρόγραμμα Φιλόδημος.

Ο Μ. Κάτσης υποστήριξε πως «η κυβερνητική επιλογή της τελευταίας στιγμής να θεωρηθεί ενιαίο το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μετά από 20 μήνες από την κατάργηση του «Φιλόδημος Ι» θέτει εκ των πραγμάτων τους δημάρχους σε δίλημμα για το ποια έργα θα επιλέξουν να υλοποιήσουν λόγω του πλαφόν παντού». Όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί εάν απλώς συνεχιζόταν η επιτυχής υλοποίηση του «Φιλόδημου», στον οποίο είχαν ενταχθεί, σε χρονικό διάστημα 1,5 έτους περίπου, 502 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,302 δισ. ευρώ ενώ αντίστοιχα στο «Τρίτσης» κατάφεραν να ενταχθούν μόλις 20 έργα με προϋπολογισμό περίπου 40 εκατ. Ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, παρά τις δυσκολίες και τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια, σχεδίασε και υλοποίησε τα προγράμματα Φιλόδημος I και II, με τα οποία έδωσε πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ στην τοπική αυτοδιοίκηση για έργα που βελτίωναν την καθημερινότητα των πολιτών και ενίσχυαν τις τοπικές οικονομίες. Μακριά από τις πελατειακές λογικές του παρελθόντος και στο πλαίσιο της ισοκατανομής των χρηματοδοτήσεων, ο Δήμος Φιλιατών ενέταξε έργα και προμήθειες ύψους 3.500.000 ευρώ στο πρόγραμμα Φιλόδημος, ενώ συνολικά οι τρεις δήμοι της Θεσπρωτίας πήραν πάνω από 20.000.000€ για έργα και προμήθειες που σήμερα έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ή συνεχίζουν να υλοποιούνται. Δυστυχώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αντί να πατήσει πάνω σε αυτό το σχέδιο και να το επεκτείνει, έκανε «βαφτίσια», δημιουργώντας το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης», είτε για να μεταφέρει ήδη ενταγμένα έργα, ώστε να τα παρουσιάσει ως νέα, είτε να τα περικόψει δημιουργώντας ένα μπάχαλο. Για νέα έργα δε, ούτε λόγος!

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που συζητήθηκε, είναι αυτό των ρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση για τις λαϊκές αγορές. Χωρίς καμία διαβούλευση με τους επαγγελματίες και τις τοπικές κοινωνίες, ετοιμάζεται να πετάξει έξω μεγάλη μερίδα παραγωγών με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους ίδιους, αλλά και για τους καταναλωτές. Η λαϊκή αγορά των Φιλιατών αποτελεί θεσμό και σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή, καθώς έχει στηρίξει και έχει στηριχθεί για δεκαετίες, από όλους τους δημότες και τους Θεσπρωτούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζητά την κατάργηση όλων των διατάξεων που οδηγούν στην κατάρρευση το θεσμό των λαϊκών αγορών, ενώ παράλληλα διεκδικεί την ενίσχυση των παραγωγών, τη στήριξη των εισοδημάτων τους, και τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων τους.

Τέλος στη συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα των δασικών χαρτών που αναρτήθηκαν πρόσφατα στη Θεσπρωτία, και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από το λάθος χαρακτηρισμό ολόκληρων περιοχών, ακόμη και αγροτικών δρόμων ή και επαρχιακού οδικού δικτύου. Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ προώθησε τη μεταρρύθμιση των δασικών χαρτών, ως ένα σημαντικό εργαλείο για τη χαρτογράφηση των δασών και των δασικών εκτάσεων, ώστε να προχωρήσει ο αναπτυξιακός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός, με διαφάνεια και μείωση της γραφειοκρατίας. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη διαχειριστική της ανεπάρκεια και στην προσπάθειά της να κάνει μετεκλογικά ρουσφέτια, μετέτρεψε τους δασικούς χάρτες σε έναν άλυτο γρίφο εις βάρος των πολιτών και του κράτους δικαίου.

Ο βουλευτής δεσμεύτηκε να φέρει άμεσα αυτά τα ζητήματα στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προκειμένου να αναδειχτούν και να δοθούν λύσεις από τα αρμόδια Υπουργεία.
Read More »
Συνάντηση Μ. Κάτση με το Δήμαρχο Φιλιατών Συνάντηση Μ. Κάτση με το Δήμαρχο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 15, 2021 Rating: 5

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες Στην αγορά, κυκλοφορούν πολλά διαφορετικά είδη παπουτσιών που μπορούν να κάνου...

Σελίδες