Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ ένωσαν τη φωνή τους για την προώθηση του «EastMed Act»

Παρασκευή, Οκτωβρίου 18, 2019
Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ ένωσαν τη φωνή τους για την προώθηση του «EastMed Act» 
 

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον η εκστρατεία προώθησης της νομοθετικής ατζέντας της Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας στο Κογκρέσο (CHIA).

Οι διάδρομοι του Καπιτωλίου γέμισαν με νέους Ελληνοαμερικανούς επαγγελματίες, καθώς τα μέλη του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC) επιδόθηκαν σε ένα μαραθώνιο επαφών με βουλευτές και γερουσιαστές με σκοπό να τους ενημερώσουν για την ανάπτυξη του τριμερούς σχήματος (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ) και τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι επαφές στο Καπιτώλιο έγιναν σε μια μέρα, όπου όλα τα φώτα ήταν στραμμένα στην ανατολική Μεσόγειο, λόγω των διαπραγματεύσεων που λάμβαναν χώρα για την προσωρινή αναστολή των τουρκικών επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του HALC και της AJC προσπάθησαν να αξιοποιήσουν την έντονη κινητικότητα που υπάρχει στο Κογκρέσο για το θέμα των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Υπό αυτό το πρίσμα, επικεντρώθηκαν στην προώθηση του νομοσχεδίου «EastMed Act», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια και την ενεργειακή συνεργασία. Υπενθυμίζεται ότι η αποπομπή της Άγκυρας από το πρόγραμμα των F-35 αλλά και η άρση του εμπάργκο για την πώληση αμερικανικών όπλων στη Κυπριακή Δημοκρατία, έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Τα μέλη του HALC και της AJC τόνισαν στους Αμερικανούς γερουσιαστές την ανάγκη να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η διαδικασία για την ψήφιση του νομοσχεδίου από την ολομέλεια της Γερουσίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κλειστή συνάντηση που έγινε με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ. Ο έμπειρος πολιτικός έδωσε μάλιστα στρατηγικές συμβουλές για τα επόμενα βήματα, ενώ παρέδωσε και λίστα με ονόματα βουλευτών και πολιτικού προσωπικού που ενδέχεται να σταθούν εμπόδιο στην πορεία του νομοθετικού εγχειρήματος.

Στην πλειοψηφία τους, τα μέλη του Κογκρέσου φάνηκαν να συμφωνούν ότι η Τουρκία διαδραματίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και ότι είναι ανάγκη να παγιωθεί η συνεργασία της Ουάσιγκτον με το τριμερές σχήμα. Μάλιστα φάνηκε να έχει εμπεδωθεί το αίσθημα ότι η Τουρκία είναι ήδη ένας εταίρος της Μόσχας. Ωστόσο, πάρα πολλά μέλη του Κογκρέσου έθεσαν ερωτήσεις για τη συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου με την Ρωσία. Ορισμένα από τα θέματα που τέθηκαν αφορούσαν το γενικότερο πλαίσιο της συνεργασίας, τους οικονομικούς και πολιτισμικούς δεσμούς, αλλά και την ενεργειακή εξάρτηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των θεμάτων που τέθηκαν αφορούσε «κληρονομίες» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που ως εκ τούτου δεν αντανακλούν τη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα. Οι συγκεκριμένες ερωτήσεις έδωσαν, όμως, τη δυνατότητα στα μέλη του HALC και της AJC να διαλύσουν ορισμένα από τα στερεότυπα του παρελθόντος, δίνοντας μια πιο επίκαιρη εικόνα για τις παραμέτρους στις οποίες κινείται η ελληνική διπλωματία. Μάλιστα, η αμερικανική πλευρά φάνηκε να υποδέχεται ιδιαίτερα θετικά το γεγονός ότι η Εκκλησία της Ελλάδας αναγνώρισε την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Οι διάφορες ομάδες που πραγματοποίησαν τις επαφές στο Κογκρέσο ήταν μικτές, υπό την έννοια ότι συμπεριλάμβαναν τόσο μέλη του HALC όσο και της AJC. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων οι γερουσιαστές και οι βουλευτές δεν γνώριζαν ποιος εκπροσωπεί την κάθε πλευρά, γεγονός που οδήγησε σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα μέλη του HALC να υπερασπίζονται τα ισραηλινά θέματα και αντιστοίχως τα μέλη της AJC να συνηγορούν υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, η κάθε πλευρά εμφανίστηκε πολύ καλά ενημερωμένη για τα θέματα της άλλης, τα οποία υπερασπίστηκε σαν να ήταν δικά της στις περιπτώσεις που χρειάστηκε. Για παράδειγμα, τα μέλη της AJC υπενθύμισαν επανειλημμένα στους Αμερικανούς πολιτικούς τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η Κύπρος στο να αναγνωρίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την Χεζμπολάχ ως τρομοκρατική οργάνωση.

Σχολιάζοντας την ολοκλήρωση των εργασιών της διάσκεψης, ο υπεύθυνος για θέματα άμυνας και ασφάλειας του HALC στρατηγός (ε.α.) Ταξιάρχης Σαρδέλης σημείωσε το πόσο έχει αλλάξει η εικόνα αλλά και η οργάνωση του ελληνικού λόμπι στην Ουάσιγκτον τα τελευταία χρόνια.

«Θυμάμαι τι ήταν το ελληνικό λόμπι όταν έφυγα στα πρώτα χρόνια της κρίσης. Και αυτό που είδα σήμερα, ούτε το γνώριζα και ούτε πίστευα ότι θα το έβλεπα το 2012. Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπεις τη νέα γενιά να έρχεται προετοιμασμένη και κυρίως διαβασμένη. Αυτά τα νέα παιδιά έχουν αναπτύξει μια δεξιότητα που η προηγούμενή γενιά δεν είχε ενδιαφερθεί πραγματικά να καλλιεργήσει: ρωτούν τις σωστές ερωτήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ
Read More »
Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ ένωσαν τη φωνή τους για την προώθηση του «EastMed Act» Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ ένωσαν τη φωνή τους για την προώθηση του «EastMed Act» Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 18, 2019 Rating: 5

Ο Δώρης Δήμας προς την εφημερίδα «Η ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ»

Παρασκευή, Οκτωβρίου 18, 2019
Ο Δώρης Δήμας προς την εφημερίδα «Η ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ» 

Προς την εφημερίδα « Η ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ»
Κοινοποίηση : ΜΜΕ Θεσπρωτίας

Κύριε διευθυντή
Στις 15/10/2019 σας έστειλα ηλεκτρονικά την τοποθέτηση μου στο Δ.Σ. της Ηγουμενίτσας με το ακόλουθο συνοδευτικό.

«Κύριοι

Σας στέλνω βασικά σημεία της εισήγησης της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας. Νομίζω ότι από την στιγμή που ασχολείστε με την δράση της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Ηγουμενίτσα δικαιούμαστε να σας ζητήσουμε να δημοσιεύσετε και το τι ακριβώς λέμε και πράττουμε όπως αυτό προκύπτει και από τα δικά μας κείμενα. Επιζητούμε την κριτική ,όχι μόνο την δική σας, αλλά πάνω σε αυτά που συγκεκριμένα λέμε η κάνουμε και όχι πάνω σε εικασίες. Θα συμφωνείτε ότι μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει αντικειμενική πληροφόρηση.

Ευχαριστώ

Δώρης Δήμας»

Δεν το κάνατε. Δικαίωμα σας να αντιλαμβάνεστε όπως θέλετε την αντικειμενική πληροφόρηση. Δεν έχετε όμως κανένα δικαίωμα στην παραπληροφόρηση.

Στην στήλη σας άποψη και με τίτλο «Αχ μωρέ Δώρη μου, αχ μωρέ Δώρη μου» στις 17/10/2019 (http://www.thesprotiki.gr/index.php/apopseis/1789-ax-more-dori-mou-ax-more-dori-mou.html) ,δυστυχώς το κάνατε για μια ακόμα φορά.

Δεν θα αναφερθώ στα ζητήματα της τοποθέτησης μου στο Δ.Σ. Αλλά σε ζητήματα που θίγετε για μια ακόμα φορά κάνοντας κριτική στο ΚΚΕ με θέσεις που απέχουν πολύ από την αλήθεια. Προφανώς η έρευνα σας ήταν «ζούφια», αφού βασίζεται σε λάθος πληροφορίες. Όπως:

· Εγκαλείτε τους κομμουνιστές γιατί μόνον αυτοί καταψήφισαν στην ΠΟΕΟΤΑ το ψήφισμα για το ΚΕΠ της Ηγουμενίτσας. Αλήθεια από που προκύπτει αυτό; Στην Γ.Σ. της ΠΟΕΟΤΑ συμμετέχουν 6 παρατάξεις. Το ψήφισμα ψηφίστηκε μόνο από 2. Από τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. . Οι υπόλοιπες 4 πρότειναν και ψήφισαν την πρόταση να συζητηθεί το θέμα πρώτα στο πρωτοβάθμιο Σωματείο. Έπραξαν δηλαδή το αυτονόητο. Δεν μπορούσαν τοποθετηθούν πάνω σε ένα ανυπόγραφο κείμενο που αναφερόταν σε κάποιον χώρο εργασίας, χωρίς να έχει συζητηθεί το θέμα η να έχει ζητηθεί να συζητηθεί στο Δ.Σ. του Σωματείου που δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο χώρο. Με τι στοιχεία και τίνος την πληροφόρηση αποφάσισαν οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.; Ρωτείστε σας παρακαλώ τον κ. Γιάννη Τσούνη της ΠΟΕ – ΟΤΑ που αναφέρετε ότι σας έδωσε την πληροφορία.

· Μας εγκαλείτε ότι αγνοούμε τι γινόταν σε όλα τα ΚΕΠ της χώρας, ότι δεν είχαμε συντρόφους να μας πουν. Σας πληροφορούμε ότι και έχουμε και μας πληροφορούν οι σύντροφοι. Αλλά δεν χρειάστηκε να πάμε πολύ μακριά για να μάθουμε ότι δεν «κρατιούνται φάκελοι με στοιχεία σε όλα τα ΚΕΠ της χώρας». Στον Δήμο της Ηγουμενίτσας λειτουργούν 5 γραφεία ΚΕΠ υπό την ίδια διεύθυνση. Μόνο στο γραφείο της Ηγουμενίτσας κρατιόνταν φάκελος με στοιχεία. Στα υπόλοιπα 4 γραφεία δεν τηρούνταν η ίδια διαδικασία, δηλαδή δεν κρατιούνταν στοιχεία. Εσείς πόσα γραφεία ΚΕΠ μπορείτε να αναφέρετε που κρατούσαν στοιχεία;

Εκτός από τις ανακρίβειες του δημοσιεύματος αξίζει να απαντηθούν και μερικά σχόλια. Όπως σε αυτό που γράφετε: «Αλήθεια; Τελικά το 1989 τι ήταν; Σκάνδαλο η σκευωρία; Όπως αναρωτήθηκε και ο Γόγολος… Μεγάλη η διαφορά για να κάνεις συγκρίσεις. Το μόνο κοινό που έχουν τα δύο γεγονότα ήταν η συνεργασία των ίδιων πολιτικών χώρων.»

Σαφέστατο το σχόλιο και ο υπαινιγμός σας. Το ΚΚΕ και σε αυτήν την περίπτωση «τα βρήκε με την Ν.Δ.», κολλάει δε και με το «Πάντως, σύντροφε, ως υπερασπιστής του Δημάρχου μια χαρά τα πήγες.».

Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί μέσα από τα συλλογικά του όργανα για το «1989». Δεν νομίζετε όμως ότι χρειάζεται μεγάλο θράσος από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σαν τον Γιάννη Γόγολο λ.χ., να κατηγορούν το ΚΚΕ για συνεργασία με την Ν.Δ.; Έχει ξεχαστεί ότι το ΠΑΣΟΚ συνεργάσθηκε με Ν.Δ. και ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση Παπαδήμου και συμμετείχε στην κυβέρνηση Σαμαρά; Μήπως πέρασε πολύς χρόνος για να ξεχαστούν τα μνημόνια , ποιος τα ψήφισε και ποιος τα εφάρμοσε, ποιος υφίσταται τις συνέπειες; Κατά τα άλλα πως εξηγείται οι συμπεριφορά των συνδικαλιστών Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στην ΠΟΕΟΤΑ για αυτό το θέμα;

Αν είχατε δημοσιεύσει τα κείμενα που σας έχουμε στείλει τόσο την ανακοίνωση, όσο εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δ.Σ. της Ηγουμενίτσας σχετικά με το ΚΕΠ τότε μια σειρά από τα ερωτήματα σας θα είχαν απαντηθεί. Θα είχαν την ευκαιρία και οι αναγνώστες σας να μάθουν για την στάση μας από πρώτο χέρι. Αυτό το κάνανε τα άλλα ΜΜΕ της Ηγουμενίτσας. Εσείς δεν το κάνατε. Ωστόσο υπάρχει τα κείμενα υπάρχουν δημοσιευμένα, όπως υπάρχει στο διαδίκτυο και το βίντεο της συνεδρίασης του Δ.Σ. στις 14/10/2019 ανηρτημένο σε όλα τα τοπικά site. Οπότε εύκολα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν την αλήθεια για την συνεδρίαση. Ποιος υπερασπίστηκε ποιόν.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας κάνουμε γνωστό ότι διαφωνούμε με το κλείσιμο σας:
«Το κλείνω προς το παρόν
Επειδή λοιπόν ο κος Λώλος ανακοίνωσε ότι ζήτησε να γίνει ΕΔΕ εμείς θα αναστείλουμε τα δημοσιεύματα μας.
Θα βάλουμε τα όπλα παρά πόδα Δώρη.
Σεβόμενοι μια εσωτερική διαδικασία που άρχισε ή πρόκειται να αρχίσει, όποτε αρχίσει. Για να μην επηρεάσουμε την έρευνα.»
Διαφωνούμε γιατί πιστεύουμε ότι η διερεύνηση στοιχείων που έχετε δημοσιοποιήσει πρέπει να συνεχιστεί. Σεβόμαστε το δημοσιογραφικό απόρρητο και δεν ζητάμε τις πηγές σας, το αναφέραμε και στην τοποθέτηση μας στο Δ.Σ.. Πιστεύουμε όμως ότι η δημοσιοποίηση συγκεκριμένων στοιχείων π.χ. ποια είναι η πολυκατοικία όπου κατοικούν 60 άτομα που έλαβαν ΑΜΚΑ από το ΚΕΠ Ηγουμενίτσας , ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, ποιος βεβαιώνει κλπ ,θα βοηθούσε πολύ την έρευνα.
Εμείς πάντως θα τηρήσουμε αυτό που δηλώσαμε στο Δ.Σ.:
«Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα παρακολουθεί το θέμα μέχρι να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και αν χρειαστεί θα το φέρει ξανά στο Δ.Σ.
Δεν θα επιτρέψουμε οι εργαζόμενοι στο ΚΕΠ να παραμένουν εκτεθειμένοι σαν εν δυνάμει ένοχοι για χρόνο.

ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ»

Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Ηγουμενίτσα 18/10/2019
Δώρης Δήμας
Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας

ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Στο κείμενο που σας απέστειλα στις 18/10/2019 με τίτλο «Απάντηση στην ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ» αναφέρω ότι:

«Αν είχατε δημοσιεύσει τα κείμενα που σας έχουμε στείλει τόσο την ανακοίνωση, όσο εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δ.Σ. της Ηγουμενίτσας σχετικά με το ΚΕΠ τότε μια σειρά από τα ερωτήματα σας θα είχαν απαντηθεί. Θα είχαν την ευκαιρία και οι αναγνώστες σας να μάθουν για την στάση μας από πρώτο χέρι………».

Αυτό δεν είναι σωστό γιατί ότι η εισήγηση μας δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗΣ στο φύλο της Πέμπτης την οποία δεν διάβασα. Σίγουρα είναι αβλεψία μου. Προφανώς δεν είχα πρόθεση η λόγο να γράψω ανακρίβειες, πολύ περισσότερο ψέματα. Ο λόγος που συνέβη αυτή η αβλεψία είναι ότι παρακολουθώ όλα τα ΜΜΕ κατά κύριο λόγο στην ηλεκτρονική τους έκδοση και ελάχιστα έως καθόλου στην έντυπη τους.

Είμαι ασυγχώρητος, έπρεπε μάλλον να το ψάξω περισσότερο.
Το κείμενο όμως δεν ασχολείται μόνο με αυτό το ζήτημα ,ούτε κυρίως με αυτό.
Όλα τα υπόλοιπα στα γραφόμενα μου στο κείμενο ισχύουν στο ακέραιο.

Ηγουμενίτσα 18/10/2019
Δώρης Δήμας
Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας.

Read More »
Ο Δώρης Δήμας προς την εφημερίδα «Η ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ» Ο Δώρης Δήμας προς την εφημερίδα «Η ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ» Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 18, 2019 Rating: 5

Δήμος Σουλίου: Η νέα δημοτική επιτροπή παιδείας

Παρασκευή, Οκτωβρίου 18, 2019
Δήμος Σουλίου: Η νέα δημοτική επιτροπή παιδείας
 
 

Με απόφαση του ο δήμαρχος Σουλίου ορίζει τα μέλη της δημοτικής επιτροπής παιδείας του δήμου Σουλίου ως εξής:

1. Ορίζει Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Σουλίου, τον εκάστοτε αντιδήμαρχο αρμόδιο σε θέματα παιδείας με αναπληρωτή του, τον νόμιμο αναπληρωτή αυτού.
2. Τον Διευθυντή του Α ́ Δημοτικού Σχολείου Παραμυθιάς, κ. Αναστασόπουλο Οδυσσέα, τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείο υ Γαρδικίου, κ. Μάνθο Γεώργιο.
3. Τον Διευθυντή Γυμνασίου Νεράιδας κ. Μπάλλα Ευθύμιο τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον Διευθυντή του Ε.Π.Α.Λ Παραμυθιάς, κ. Βακαλόπουλο Χρήστο.
4. Τον εκάστοτε πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Α ́Δημοτικού Σχολείου Παραμυθιάς, με αναπληρωτή τον νόμιμο αναπληρωτή αυτού.
5. Τον εκάστοτε πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Παραμυθιάς με αναπληρωτή του τον νόμιμο αναπληρωτή αυτού.
6. Τον Εκπρόσωπο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, κ. Τσόδουλο Κυριάκο τακτικό μέλος, με αναπληρωτή αυτού, την κ. Κόκκορη Δέσποινα.
7. Εκπρόσωπο της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας, κ. Μπρέστα Θεόδωρο τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον κ. Σπύρου Σωτήριο.

Η θητεία της ανωτέρω Επιτροπής είναι διετής
Read More »
Δήμος Σουλίου: Η νέα δημοτική επιτροπή παιδείας Δήμος Σουλίου: Η νέα δημοτική επιτροπή παιδείας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 18, 2019 Rating: 5

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΟΓΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΦΑΚΕΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Παρασκευή, Οκτωβρίου 18, 2019
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΟΓΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΦΑΚΕΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 
 
 
Όπως είναι γνωστό με πρωτοβουλία της Δημοτικής μας Παράταξης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα 14 – 10 – 2019,συζητήθηκε το θέμα των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής, μετά την διαπίστωση της απώλειας υπηρεσιακού φακέλου από το ΚΕΠ του Δήμου Ηγουμενίτσας, μια υπόθεση η οποία προξενεί πολλά ερωτήματα για τις συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας του Δήμου και έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, των μέσων μαζικής ενημέρωσης της περιοχής μας αλλά και της Αθήνας, ακόμα και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων (Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.). Η συζήτηση αυτή αποτελεί μια πρώτη νίκη, αφού ο Δήμαρχος «σύρθηκε» και αναγκάστηκε να δώσει εξηγήσεις για τις μέχρι τώρα ενέργειές του, κάτι που έως τότε αρνείτο πεισματικά να πράξει σε ερωτήσεις που επανειλημμένα θέταμε και επίσης του ζητήσαμε να φέρει το θέμα η δημοτική αρχή προς συζήτηση και ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο και αρνείτο διαρκώς.

Η δεύτερη νίκη ήταν το ότι λάβαμε γνώση ορισμένων μόνο εγγράφων που συντάχθηκαν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργεί ο κ. Δήμαρχος. Από τα στοιχεία που έχουμε υπόψη μας έως τώρα, προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

1.Από την ενημέρωση που αναγκάστηκε να κάνει για την συγκεκριμένη υπόθεση, προκύπτει από έγγραφα ότι το περιεχόμενο του φακέλου αφορά στη χορήγηση ΑΜΚΑ σε αλλοδαπούς και ότι στον επίμαχο φάκελο υπήρχαν Βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας, υπογεγραμμένες από τους αρμόδιους Αντιδημάρχους και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, αλλά και άλλα έγγραφα. Αναφέρεται επίσης σε έγγραφο ότι τα μόνα στοιχεία που θα ήταν υπό αίρεση στο συγκεκριμένο φάκελο ήταν οι Βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας, καθώς και πιθανά αναληθή έγγραφα των πολιτών που αιτούνταν ΑΜΚΑ (ψευδή δήλωση κατοικίας στη ΔΟΥ ή ηλεκτρονικά μισθωτήρια κατοικίας με μηδαμινό μίσθωμα) χωρίς καμία δυνατότητα ελέγχου. Επισημαίνεται επίσης σε έγγραφο δε ότι ο πιο πιθανός λόγος αφαίρεσης του φακέλου ήταν η εξαφάνιση των στοιχείων που περιείχε, σχετικά με τη νομιμότητα της χορήγησης ΑΜΚΑ. Τέλος, αναφέρεται ότι επανειλημμένα έχει ζητηθεί από το ΚΕΠ η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας, κάτι που ουδέποτε έπραξε ο Δήμος.

Προφανώς δεν είμαστε σε θέση να υιοθετήσουμε ή να απορρίψουμε τα αναγραφόμενα στα έγγραφα, αλλά ζητούμε επίμονα την περαιτέρω διερεύνησή τους.

2.Ο κ. Δήμαρχος με χαρακτηριστική καθυστέρηση διενήργησε προκαταρκτική εξέταση μέσω ανταλλαγής εγγράφων με το ΚΕΠ και άλλες αρμόδιες αρχές του κράτους. Το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης στρέφεται μόνο ως προς το αν τηρείτο νόμιμα ο φάκελος και τα στοιχεία – έγγραφα εντός αυτού, καθώς και στο αν έχει παραβιαστεί η νομοθεσία περί ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και όχι στις συνθήκες τις απώλειάς του, κάτι που συνιστά μέγιστο σφάλμα και ταυτόχρονα κίνηση αποπροσανατολισμού.

3.Ο κ. Δήμαρχος αποφάσισε να συνεχίσει την έρευνα με τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ). Απ΄ ότι φαίνεται όμως το αντικείμενο θα αφορά κυρίως τη νομιμότητα τήρησης του φακέλου και την παραβίαση της νομοθεσίας περί ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και καθόλου το βασικό θέμα που είναι η απώλεια του φακέλου. Η Ένορκη Διοικητική Εξέταση πρέπει κατά προτεραιότητα να διερευνήσει τα ακόλουθα: α) ποια είναι τα γενικότερα μέτρα ασφάλειας στο Δημοτικό Μέγαρο, ώστε να προστατεύονται οι εργαζόμενοι, οι πολίτες, τα δημόσια έγγραφα και η δημοτική ακίνητη και κινητή περιουσία, από κλοπές, βλάβες, απώλειες και β) κάτω από ποιες συνθήκες χάθηκε ο επίμαχος φάκελος, αν υπάρχουν κάποιοι που ωφελούνται από την απώλεια των εγγράφων και στοιχείων του περιεχομένου του φακέλου, ποιοι είναι αυτοί και τι θέλουν να αποκρύψουν. Ευπρόσδεκτη είναι φυσικά η έρευνα και άλλων διαστάσεων της υπόθεσης, αλλά η απουσία των προαναφερόμενων ερωτημάτων προς διερεύνηση, υποκρύπτει πρόθεση συγκάλυψης. Για την πληρότητα της ενημέρωσής μας ζητάμε εκ των προτέρων την πρόσβαση στην εντολή ΕΔΕ προς τον υπάλληλο που θα οριστεί να τη διενεργήσει.

4.Ο κ. Δήμαρχος αρνείται να προσφύγει στις αρμόδιες κρατικές αρχές (Αστυνομία, Δικαιοσύνη) για να διερευνηθεί η ποινική τυχόν διάσταση της υπόθεσης. Η άρνηση αυτή αποτελεί επίσης μέγιστο λάθος, αφού οι ανωτέρω υπηρεσίες έχουν τα μέσα, την ικανότητα και την εμπειρία, να επιληφθούν με αποτελεσματικό τρόπο του θέματος.


Πάγια προκαταβολή Δημοτικών & τοπικών Κοινοτήτων

Τέλος, να αναφέρουμε ότι και στο δεύτερο σοβαρό και σημαντικό θέμα για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του Δήμου και των Κοινοτήτων, τη συζήτηση του οποίου επέβαλε η Δημοτική μας Παράταξη, υπήρξε μια θετική εξέλιξη. Ενημερωθήκαμε από τον κ. Δήμαρχο ότι αποφάσισε να ενεργοποιήσει τη διαδικασία των πάγιων προκαταβολών στις Κοινότητες, μέσω των οποίων μπορούν να αντιμετωπιστούν με αμεσότητα και ευελιξία, σημαντικά και επείγοντα προβλήματα της καθημερινότητας όπως η αποκατάσταση ζημιών στα δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης – ηλεκτροφωτισμού κ.α., η επισκευή εγκαταστάσεων παιδικών χαρών όταν υπάρχει κίνδυνος ασφάλειας των παιδιών, εργασίες καθαρισμού κοινοχρήστων χώρων κ.τ.λ. Χαιρετίζουμε την απόφαση αυτή, η οποία προφανώς ελήφθη κάτω από τη δική μας πίεση. Αλλιώς πως εξηγείται το γεγονός ότι ενώ η Απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών για τις πάγιες προκαταβολές δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την 11 – 9 – 2019, ο κ. Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την εφαρμογή της στο Δήμο Ηγουμενίτσας, την 14 – 10 – 2019, κατόπιν της συζήτησης του θέματος με πρωτοβουλία της Παράταξής μας, ενώ όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα σιωπούσε χαρακτηριστικά.

Read More »
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΟΓΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΦΑΚΕΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΟΓΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΦΑΚΕΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 18, 2019 Rating: 5

Ερώτηση Κάτση και 23 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική «αφαίμαξη» των Δημοσίων Οργανισμών Λιμένων

Παρασκευή, Οκτωβρίου 18, 2019
Ερώτηση Κάτση και 23 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική «αφαίμαξη» των Δημοσίων Οργανισμών Λιμένων 
 

Ερώτηση προς του Υπουργούς Ναυτιλίας και Οικονομικών κατέθεσαν 24 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Μάριος Κάτσης, η οποία αφορά την οικονομική «αφαίμαξη» των Οργανισμών Λιμένων μέσω των υψηλών μερισμάτων τα οποία πήρε το ΤΙΠΕΔ από τα κέρδη και τα αποθεματικά των 10 περιφερειακών λιμανιών της χώρας.

Την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τα 10 περιφερειακά λιμάνια είχαν κατορθώσει να συγκεντρώσουν, μέσω του τακτικού αποθεματικού και των αδιάθετων κερδών προηγούμενων χρήσεων περισσότερα από 50 εκ. ευρώ διαθέσιμων πόρων.

Τα ποσά αυτά προορίζονταν για την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων οι οποίες θα οδηγούσαν στην περαιτέρω ανάπτυξη των δημόσιων Οργανισμών Λιμένων και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ενδεικτικό για το μέγεθος της απώλειας κερδών και αποθεματικού στους Οργανισμούς Λιμένων, από την πρόσφατη απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ είναι, ότι μόνο από τον Οργανισμό Λιμένα Ηγουμενίτσας πήρε ως μέρισμα 5 εκ. ευρώ (2 εκ. ευρώ σύνολο κερδών για το 2018 και 3 εκ. ευρώ από τα αδιάθετα κέρδη προηγούμενων χρήσεων).

Η εν λόγω εξέλιξη δημιουργεί έντονα ερωτηματικά και σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για το μέλλον των Οργανισμών, αφού ουκ ολίγες φορές στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δήλωναν ότι η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει το μοντέλο των ιδιωτικοποιήσεων και στα 10 περιφερειακά λιμάνια της χώρας, ενώ ο αρμόδιος Υπουργός Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι το μέλλον των Οργανισμών θα αποφασιστεί μετά και τις μελέτες αξιολόγησης και βιωσιμότητας που ανέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ σε εταιρεία, προκειμένου να επιλεγεί το βέλτιστο μοντέλο αξιοποίησης. Αλήθεια, με ποια οικονομικά στοιχεία θα αξιολογηθεί η οικονομική κατάσταση των λιμένων; Με τα κέρδη και τα αποθεματικά που είχαν συγκεντρώσει οι Διοικήσεις των Οργανισμών ή με τα οικονομικά στοιχεία που προκύπτουν μετά την οικονομική «αφαίμαξη»;

Αθήνα, 09 Οκτωβρίου 2019
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς κ. Υπουργό Οικονομικών
και κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
ΘΕΜΑ: «Αφαίμαξη των Δημόσιων Οργανισμών Λιμένα»


Τα 10 Περιφερειακά λιμάνια της χώρας έχουν πολλές δυνατότητες και διαθέτουν όλα τα εχέγγυα ώστε να βοηθήσουν σημαντικά στην ανάπτυξη της τοπικής, περιφερειακής και εθνικής Οικονομίας. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σταθερά δεσμευμένη στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα τους και στην ενίσχυση των δυνατοτήτων τους, συνέβαλε στην πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων και στην χρηματοδότηση έργων συντήρησης των υποδομών τους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Λιμένων από το οποίο ήταν αποκλεισμένοι πριν το 2015. Επίσης με το νόμο 4597/2019 ανέτρεψε τον σχεδιασμό προηγούμενων Κυβερνήσεων για ιδιωτικοποίησή τους και θεσμοθέτησε την πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε ορισμένες δραστηριότητες, μέσω υποπαραχωρήσεων, με τη διατήρηση όμως του δημόσιου χαρακτήρα των Οργανισμών Λιμένα, σύμφωνα και με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Σε αυτό το πλαίσιο και με γνώμονα την οικονομική και εμπορική αναζωογόνηση των λιμένων, λειτούργησαν, από το 2016 και μετά, οι νέες τότε Διοικήσεις των 10 Οργανισμών Λιμένα ΑΕ, παράγοντας σημαντικά αποτελέσματα σε διάφορους τομείς, και κυρίως στον οικονομικό όπου προ των πρόσφατων αυθαίρετων παρεμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ είχαν κατορθώσει να συγκεντρώσουν για το σύνολο των λιμένων, μέσω του τακτικού αποθεματικού και των αδιάθετων κερδών προηγούμενων χρήσεων περισσότερα από 50 εκ. ευρώ διαθέσιμων πόρων.

Τα ποσά αυτά προορίζονταν για την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων οι οποίες θα οδηγούσαν στην περαιτέρω ανάπτυξη των δημόσιων Οργανισμών Λιμένα και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ωστόσο, ξαφνικά, κατά τις ετήσιες γενικές συνελεύσεις των Οργανισμών, που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, ο βασικός μέτοχος των Λιμένων ΑΕ, το ΤΑΙΠΕΔ, ανακοίνωσε, στις περισσότερες των περιπτώσεων, τη διανομή μερίσματος για λογαριασμό του και παράλληλα προχώρησε στην ανάληψη μεγάλου ποσού των αδιάθετων κερδών προηγούμενων χρήσεων.

Το μέγεθος της απώλειας κερδών και αποθεματικού στους Οργανισμούς φαίνεται να είναι σχεδόν ολικό , ενώ ενδεικτικά αναφέρεται ότι στον Οργανισμό Λιμένα Βόλου το ΤΑΙΠΕΔ πήρε ως μέρισμα το σύνολο σχεδόν των ετήσιων κερδών (1.440.000€), στον Οργανισμό Λιμένα Ηρακλείου πήρε ως μέρισμα 6,500.000 € (2,5 εκ σύνολο κερδών για το 2018 και 4 εκ. αδιάθετα κέρδη προηγούμενων χρήσεων), στο Οργανισμό Λιμένα Πάτρας πήρε ως μέρισμα 2,.560.000 € (60.000 σύνολο κερδών για το 2018 και 2,5 εκ από τα αδιάθετα κέρδη προηγούμενων χρήσεων), στον Οργανισμό Λιμένα Ηγουμενίτσας πήρε ως μέρισμα 5.000.000 εκ. € (2 εκ. € σύνολο κερδών για το 2018 και 3 εκ. € από τα αδιάθετα κέρδη προηγούμενων χρήσεων).

Τέλος, η εν λόγω εξέλιξη δημιουργεί έντονα ερωτηματικά και σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για το μέλλον των Οργανισμών, αφού ουκ ολίγες φορές στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δήλωναν ότι η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει το μοντέλο των ιδιωτικοποιήσεων και στα 10 περιφερειακά λιμάνια της χώρας, ενώ ο αρμόδιος Υπουργός Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι το μέλλον των Οργανισμών θα αποφασιστεί μετά και τις μελέτες αξιολόγησης και βιωσιμότητας που ανέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ σε εταιρεία, προκειμένου να επιλεγεί το βέλτιστο μοντέλο αξιοποίησης. Αλήθεια, με ποια οικονομικά στοιχεία θα αξιολογηθεί η οικονομική κατάσταση των λιμένων; Με τα κέρδη και τα αποθεματικά που είχαν συγκεντρώσει οι Διοικήσεις των Οργανισμών ή με τα οικονομικά στοιχεία που προκύπτουν μετά την οικονομική «αφαίμαξη»;

Επειδή η αποτελεσματική λειτουργία των 10 λιμένων (Ηράκλειο, Ελευσίνα, Ραφήνα, Λαύριο, Πάτρα, Βόλος, Ηγουμενίτσα, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Κέρκυρα), των οποίων τη μοναδική μετοχή διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, επηρεάζει αποφασιστικά την οικονομική κατάσταση και την κοινωνική πραγματικότητα σε μεγάλες περιφέρειες της χώρας αλλά και το δημόσιο συμφέρον συνολικά,

Επειδή η αφαίμαξη των σημαντικών αυτών πόρων που προορίζονταν για την πραγματοποίηση καίριων επενδύσεων, δημιουργεί προβλήματα στην λειτουργία των Οργανισμών και στους χρήστες των λιμένων,

Επειδή μια σημαντική προσπάθεια που έγινε στα χρόνια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τόνωση της λειτουργίας των περιφερειακών λιμανιών, κινδυνεύει να ανακοπεί από τις πρακτικές της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΤΑΙΠΕΔ,

Επειδή η «υφαρπαγή» των πόρων των Οργανισμών, τους αποδυναμώνει οικονομικά και δημιουργεί μια κατάσταση απαξίωσης, που κάνει τις προσπάθειες για παραχώρηση των μετοχών τους σε ιδιώτες να εμφανίζεται ως μοναδική λύση σε ιδιώτες των μετοχών τους, σε αντίθεση με τις προβλέψεις του νόμου 4597/2019 που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποιο είναι το μέρισμα που ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ και ποιο είναι το ποσό από τα Αδιάθετα Κέρδη Προηγούμενων Χρήσεων που αφαιρέθηκε από τους Οργανισμούς Λιμένα για το έτος 2019 κατά την πραγματοποίηση των ετήσιων Γενικών Συνελεύσεων των Οργανισμών, συνολικά αλλά και για κάθε Οργανισμό;

2. Για ποιο λόγο αποφασίστηκε η «αφαίμαξη» των Οργανισμών Λιμένα με τόσο υψηλά μερίσματα;

3. Πως θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα προκύψουν στη λειτουργία των Οργανισμών Λιμένα και πως θα υλοποιηθεί το επενδυτικό τους πρόγραμμα μετά την αφαίρεση του τακτικού αποθεματικού και των αδιάθετων κερδών;

4. Υπάρχει απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να γίνουν οι προαναφερόμενες ενέργειες;
Read More »
Ερώτηση Κάτση και 23 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική «αφαίμαξη» των Δημοσίων Οργανισμών Λιμένων Ερώτηση Κάτση και 23 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική «αφαίμαξη» των Δημοσίων Οργανισμών Λιμένων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 18, 2019 Rating: 5

Την Κυριακή ο 4ος Παράκτιος Δρόμος Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Οκτωβρίου 18, 2019
Την Κυριακή ο 4ος Παράκτιος Δρόμος Ηγουμενίτσας

Η παραλαβή του υλικού για τον 4 ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΔΡΟΜΟ θα πραγματοποιηθεί στο ΠΑΝΘΕΟΝ την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019 από τις 6 το απόγευμα έως και τις 8.30 μ.μ και το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 από τις 9 το πρωί έως και τις 12 π.μ 

Για τους συμμετέχοντες που θα έρθουν από άλλες πόλεις θα υπάρχει η δυνατότητα παραλαβής την Κυριακή πριν από τον αγώνα έως και τις 9 π.μ
Read More »
Την Κυριακή ο 4ος Παράκτιος Δρόμος Ηγουμενίτσας Την Κυριακή ο 4ος Παράκτιος Δρόμος Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 18, 2019 Rating: 5

Προγράμματα για 46.483 ωφελούμενους του ΟΑΕΔ

Παρασκευή, Οκτωβρίου 18, 2019
Προγράμματα για 46.483 ωφελούμενους του ΟΑΕΔ

 
 
Προγράμματα για 46.483 ωφελούμενους του ΟΑΕΔ θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα από το Υπουργείο Εργασίας και τον οργανισμό. 
 
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΟΑΕΔ αναμένονται να προκηρυχθούν συνολικά το επόμενο διάστημα νέα προγράμματα για 46.483 ωφελούμενους του ΟΑΕΔ ως εξης: 
- Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 35.000 στους δήμους, 
- Το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών του δημοσίου τομέα και επιχειρήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμοι και Περιφέρειες για την απασχόληση 2.000 ανέργων ηλικίας από 55 ως 67 ετών
- Το πρόγραμμα κατάρτισης για τους 8.933 ωφελούμενους του προγράμματος «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρτισης σε 56 Δήμους και 37 Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος/ φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών».
Read More »
Προγράμματα για 46.483 ωφελούμενους του ΟΑΕΔ Προγράμματα για 46.483 ωφελούμενους του ΟΑΕΔ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 18, 2019 Rating: 5

Προβολή παιδικής ταινίας από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας

Παρασκευή, Οκτωβρίου 18, 2019
Προβολή παιδικής ταινίας από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας


Read More »
Προβολή παιδικής ταινίας από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας Προβολή παιδικής ταινίας από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 18, 2019 Rating: 5

Συνάντηση του Δημάρχου Σουλίου κ. Γιάννη Καραγιάννη με τον Προεδρο του Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα Καλαμά & Κέρκυρας

Παρασκευή, Οκτωβρίου 18, 2019
Συνάντηση του Δημάρχου Σουλίου κ. Γιάννη Καραγιάννη με τον Προεδρο του Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα Καλαμά & Κέρκυρας 
 
 
Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα Καλαμά & Κέρκυρας κ. Μάρκο Νικολάου, πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης, ο Δήμαρχος Σουλίου κ. Γιάννης Καραγιάννης.

Την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του κ. Δημάρχου, απασχόλησε θέματα που αφορούν τις περιοχές ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης, στα διοικητικά όρια του Δήμου Σουλίου και κυρίως τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το Μεταχρωματικό Έλκος του Πλατάνου, στους ποταμούς Αχέροντα και Καλαμά.

Η μόνιμη παρακολούθηση της εξάπλωσης της ασθένειας με ακριβή καταμέτρηση των μολυσμένων πλατάνων, καθώς και η αντικατάσταση τους, είναι η άμεση προτεραιότητα και για αυτό, προτάθηκε η πραγματοποίηση μιας σειράς συναντήσεων στα πλαίσια του "Προγράμματος των Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων στον Αχέροντα", μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, των Δήμων Σουλίου και Πάργας καθώς και του Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα Καλαμά & Κέρκυρας.

Την συνάντηση απασχόλησε και θέματα τουρισμού με τον κ. Μάρκο Νικολάου, να προτείνει να αναλάβει το προσωπικό του φορέα, ξεναγήσεις τουριστών στον Αχέροντα. Το θέμα αυτό και μια σειρά θεμάτων του τουρισμού του Αχέροντα, αναμένεται να απασχολήσουν και τις εργασίες της Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού που θα συσταθεί άμεσα.

Τέλος συμφωνήθηκε να υπάρχει συνεχή επικοινωνία μέχρι την νέα κανονιστική χρήσης του αγροτεμαχίου 21 στον ποταμό Αχέροντα με σκοπό τον περιορισμό των δραστηριοτήτων εντός του προβλεπόμενου χώρου μέχρι τo σημείο απαγόρευσης διέλευσης των οχημάτων και με τον Φορέα Διαχείρισης να έχει ενεργό ρόλο στην επόπτευση της περιοχής Natura.
Read More »
Συνάντηση του Δημάρχου Σουλίου κ. Γιάννη Καραγιάννη με τον Προεδρο του Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα Καλαμά & Κέρκυρας Συνάντηση του Δημάρχου Σουλίου κ. Γιάννη Καραγιάννη με τον Προεδρο του Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα Καλαμά & Κέρκυρας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 18, 2019 Rating: 5

Συμμετοχή του ΟΛΗΓ στην Έκθεση “European Week of Regions and Cities 2019”

Παρασκευή, Οκτωβρίου 18, 2019
Συμμετοχή του ΟΛΗΓ στην Έκθεση “European Week of Regions and Cities 2019” 
 
Στο πλαίσιο του έργου NEWBRAIN “Nodes Enhancing Waterway Bridging Adriatic-Ionian Network” ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας ως εταίρος του έργου ανέλαβε την παρουσίασή του, μέσα από τη συμμετοχή του με εκθεσιακό περίπτερο στην ευρέως αναγνωρισμένη έκθεση “European Week of Regions and Cities 2019” που έλαβε χώρα από τις 7 έως τις 10 Οκτωβρίου 2019 στις Βρυξέλλες.

Η “Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων” είναι ένα ετήσιο τετραήμερο γεγονός κατά το οποίο οι πόλεις και περιφέρειες, καθώς και αναγνωρισμένοι Ευρωπαϊκοί Φορείς παρουσιάζουν την ικανότητά τους να δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης, να εφαρμόζουν την πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αποδεικνύουν τη σημασία του τοπικού και περιφερειακού επιπέδου για μια καλή ευρωπαϊκή διακυβέρνηση. Με την πάροδο των ετών, η εκδήλωση έχει εξελιχθεί στο κύριο γεγονός της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ, καθώς χαιρετίζει περίπου 6.000 συμμετέχοντες τον Οκτώβριο κάθε χρόνο (τοπικοί, περιφερειακοί, εθνικοί και ευρωπαϊκοί φορείς λήψης αποφάσεων και εμπειρογνώμονες) για περισσότερα από 100 εργαστήρια και συζητήσεις, εκθέσεις και ευκαιρίες δικτύωσης.

Με την ευκαιρία αυτή ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας συμμετείχε στη πλέον καταξιωμένη ευρωπαϊκή πλατφόρμα δικτύωσης στην περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης δόθηκε έμφαση στην ανταλλαγή ορθών πρακτικών στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ένταξης, τη διασυνοριακή συνεργασία, τη περιφερειακή καινοτομία και την τοπική ανάπτυξη.

Το έργο NEWBRAIN χρηματοδοτείται μέσω του Προγράμματος ADRION - Adriatic-Ionian Programme INTERREG V-B Transnational 2014-2020, υλοποιείται από 9 εταίρους που αντιπροσωπεύουν τους κεντρικούς κόμβους logistics του συστήματος μεταφορών Αδριατικής-Ιονίου και στοχεύει στην απελευθέρωση του δυναμικού ολοκληρωμένων διατροπικών μεταφορών, με ιδιαίτερη έμφαση στις θαλάσσιες μεταφορές μικρών αποστάσεων, στη βελτίωση των συνδέσεων με την ενίσχυση του διακρατικού συντονισμού των βασικών φορέων εφοδιαστικής αλυσίδας και των διατροπικών μεταφορέων καθώς και την ενίσχυση των ικανοτήτων τους για τη δρομολόγηση εφικτών επενδύσεων.

Read More »
Συμμετοχή του ΟΛΗΓ στην Έκθεση “European Week of Regions and Cities 2019” Συμμετοχή του ΟΛΗΓ στην Έκθεση “European Week of Regions and Cities 2019” Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 18, 2019 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ολοκλήρωση διατροπικών συνδέσεων στην περιοχή Αδριατικής – Ιονίου

Παρασκευή, Οκτωβρίου 18, 2019
Ηγουμενίτσα: Ολοκλήρωση διατροπικών συνδέσεων στην περιοχή Αδριατικής – Ιονίου


Στις 15 και 16 Οκτωβρίου, η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας φιλοξένησε την 4η Διακρατική Εταιρική Συνάντηση του έργου ADRIPASS «Ολοκλήρωση διατροπικών συνδέσεων στην περιοχή Αδριατικής – Ιονίου/ Integrating multimodal connections in the Adriatic-Ionian region», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας INTERREG Adriatic – Ionian (ADRION).

Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης οι εταίροι είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν για την εξέλιξη της πορείας υλοποίησης των δράσεων του έργου και να συντονίσουν τις επόμενες ενέργειες για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου, το οποίο στοχεύει στη βελτίωση των συνδέσεων των θαλάσσιων Μεταφορών με τα Δίκτυα Μεταφορών της ενδοχώρας, με απώτερο στόχο την προώθηση της ανάπτυξης του τομέα των Μεταφορών στην περιοχή Αδριατικής – Ιονίου.

Ο επικεφαλής εταίρος του έργου Central European Initiative-CEI (Ιταλία), παρουσίασε αρχικά την υφιστάμενη κατάσταση στο σύνολο των δράσεων των επιμέρους Πακέτων Εργασίας του έργου. Στη συνέχεια το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Ελλάδα) παρουσίασε την πορεία υλοποίησης του 1ου τεχνικού πακέτου εργασίας του έργου που αφορά στην ανάπτυξη ενός διακρατικού σχεδίου για τις μεταφορές στην περιοχή που έχει ως στόχο την ανάλυση και ιεράρχηση μέτρων και παρεμβάσεων για τον εξορθολογισμό των εμπορευματικών ροών στην περιοχή.

Ο Λιμένας Κόπερ (Σλοβενία) συντόνισε τη συζήτηση για το 2ο τεχνικό πακέτο εργασίας του έργου που αφορά στην υλοποίηση πιλοτικών δράσεων με τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών για τον εξορθολογισμό των εμπορευματικών ροών και τη βελτίωση του ρόλου των λιμένων ως πυλών εισόδου στους διαδρόμους μεταφοράς αγαθών. Ακολούθως οι εταίροι Λιμένας Κόπερ, Αρχή Λιμένος Πλότσε (Κροατία), Εταιρεία Λιμένα Μπαρ (Μαυροβούνιο), Π.Ε. Θεσπρωτίας (Ελλάδα) και Αρχή Λιμένος Δυρραχίου (Αλβανία) παρουσίασαν την εξέλιξη των πιλοτικών δράσεων που υλοποιούνται στην περιοχή ευθύνης τους.

Η αναφορά στα τεχνικά πακέτα εργασίας, ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση, από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Σερβίας (CCIS), των δράσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής καθώς και των προγραμματισμένων ενεργειών για την Ανάπτυξη στρατηγικών για τον εξορθολογισμό των εμπορευματικών ροών στην περιοχή της Αδριατικής – Ιονίου.

Η ατζέντα της 2ης ημέρας αφορούσε σε διοικητικά και οικονομικά θέματα καθώς και στον προγραμματισμό των δράσεων για τη διάχυση και δημοσιότητα του έργου σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η τελική συνάντηση του έργου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στην Τεργέστη της Ιταλίας τον Ιούνιο του 2020.

Το έργο ADRIPASS χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταµείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας ΙΙ.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο ADRIPASS: adripass.adrioninterreg.eu

Read More »
Ηγουμενίτσα: Ολοκλήρωση διατροπικών συνδέσεων στην περιοχή Αδριατικής – Ιονίου Ηγουμενίτσα: Ολοκλήρωση διατροπικών συνδέσεων στην περιοχή Αδριατικής – Ιονίου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 18, 2019 Rating: 5

Συνεδριάζει τη Δευτέρα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Οκτωβρίου 18, 2019
Συνεδριάζει τη Δευτέρα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ΗγουμενίτσαςΚαλείστε σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Ηγουμενίτσας η οποία θα γίνει την 21η Οκτωβρίου 2019 ημέρα Δευτέρα και ώρα 13:00 μ.μ. στο γραφείο Δημάρχου στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας για τη συζήτηση των παρακάτω θεμάτων:

Θέμα 1ο
Έκθεση εσόδων – εξόδων Γ’ τριμήνου για τον έλεγχο υλοποίησης του προϋπολογισμού έτους 2019.
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 2ο
Κατάρτιση σχεδίου αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικ. έτους 2019.
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 3ο
Άσκηση ή μη ένστασης ενώπιον της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής του ΕΦΚΑ κατά των με αριθμό Μ 147/2019 ΠΕΕ, Χ1475/2019 ΠΕΕ, Μ149/2019 ΠΕΕ, Χ1477/2019 ΠΕΕ, Μ150/2019 ΠΕΕ, Χ1478/2019 ΠΕΕ, Μ151/2019 ΠΕΕ, Χ1479/2019 ΠΕΕ, 152/2019 ΠΕΕ, Χ 1480/2019 , Μ153/2019 ΠΕΕ, 1481/2019 ΠΕΕ, Μ154/2019 ΠΕΕ, 1482/2019 ΠΕΕ, 155/2019 ΠΕΕ, 1483/2019 ΠΕΕ, Μ156/2019 ΠΕΕ, 1484/2019 ΠΕΕ, Μ157/2019 ΠΕΕ, 1485/2019 ΠΕΕ , Μ158/2019 ΠΕΕ, 1486/2019 ΠΕΕ, Μ159/2019 ΠΕΕ, 1487/2019 ΠΕΕ, Μ160/2019 ΠΕΕ, Χ1488/2019 ΠΕΕ, Μ161/2019 ΠΕΕ, Χ1489/2019 ΠΕΕ , Μ175/2019 ΠΕΕ, Χ1490/2019 ΠΕΕ, Μ177/2019 ΠΕΕ, Χ1491/2019 ΠΕΕ, Μ178/2019 ΠΕΕ, Χ1498/2019 ΠΕΕ, Μ179/2019 ΠΕΕ, Χ1497/2019 ΠΕΕ, Μ180/2019 ΠΕΕ, Χ1499/2019 ΠΕΕ, Μ182/2019 ΠΕΕ, Χ1501/2019 ΠΕΕ, Μ183/2019 ΠΕΕ, Χ1496/2019 ΠΕΕ, Μ184/2019 ΠΕΕ, Χ1495/2019 ΠΕΕ, Μ185/2019 ΠΕΕ, Χ1494/2019 ΠΕΕ, Μ186/2019 ΠΕΕ, Χ1493/2019 ΠΕΕ, Μ188/2019 ΠΕΕ,Χ1492/2019 ΠΕΕ , Μ195/2019 ΠΕΕ,Χ1476/2019 ΠΕΕ, Χ1500/2019 ΠΕΕ.
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 4ο
Άσκηση ή μη έφεσης κατά της με αριθμό 46/2018 Απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κέρκυρας.
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 5ο
Έκδοση χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής για επεκτάσεις στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 6ο
Αποδοχή δωρεάς από την εταιρεία Μπακιρτζίδης Στέφανος και Σια Ε.Ε. και αναμόρφωση προϋπολογισμού.
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 7ο
Συγκρότηση Επιτροπής παρακολούθησης και παραλαβής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 221 του ν. 4412/2016 (παρ. 1, παρ.11β και παρ. 11δ)για την προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση του δημοτικού σταδίου Δήμου Ηγουμενίτσας.
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 8ο
Έγκριση Πρακτικού Ι του ηλεκτρονικού διαγωνισμού του έργου: «Άμεση αποκατάσταση ζημιών οδού από Μορφάτι προς λατομείο αδρανών υλικών “ΑΣΒΕΣΤΟΛΙΘΟΣ Α.Ε.“ και κτηνοτροφικές μονάδες» και ανάδειξη προσωρινού αναδόχου.
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 9ο
Έγκριση διενέργειας συνοπτικού διαγωνισμού του έργου: «Ασφαλτόστρωση δρόμου προς Κωπηλατικό Όμιλο Ηγουμενίτσας», καθορισμός των όρων αυτού και έγκριση της μελέτης.
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 10ο
Έγκριση πρακτικού ΙΙΙ της Επιτροπής Διενέργειας του ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού με τίτλο: «Προμήθεια τροφίμων για τις ανάγκες του ΝΠΔΔ ΠΑΚΠΠΟ του Δήμου Ηγουμενίτσας για ένα έτος» - Συμμόρφωση με απόφαση της ΑΕΠΠ.
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 11ο
Συγκρότηση Επιτροπής διενέργειας ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού (επαναδημοπράτηση)για την ανάθεση του έργου: “Κατασκευή πλατείας στον οικισμό Εθνικής Αντίστασης”.
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 12ο
Συγκρότηση Επιτροπής διενέργειας ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου: “Αποκατάσταση ύδρευσης στο Πολυνέρι Δήμου Ηγουμενίτσας”.
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 13ο
Συγκρότηση Επιτροπής διενέργειας ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου: “Τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου Γραικοχωρίου”.
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 14ο
Έγκριση Πρακτικού Ι της Επιτροπής Διαγωνισμού και ανάδειξη προσωρινού αναδόχου του ανοιχτού διαγωνισμού για την «προμήθεια ειδών καθαριότητας και ευπρεπισμού για τις ανάγκες των υπηρεσιών και των δομών του Δήμου Ηγουμενίτσας, του ΝΠΔΔ ΠΑΚΠΠΟ και των Σχολικών Επιτροπών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης».
Εισηγητής: - Δήμαρχος

Θέμα 15ο
Επικύρωση της αριθ. 14084/1267/14.10.2019 Απόφασης Δημάρχου για κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων του Δήμου Ηγουμενίτσας κατά της κα. Ευαγγελίας Λιώλη του Διονυσίου κατοίκου Γραικοχωρίου.
Εισηγητής: - Δήμαρχος
Read More »
Συνεδριάζει τη Δευτέρα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας Συνεδριάζει τη Δευτέρα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 18, 2019 Rating: 5

Που βρίσκεται τελικά ο τάφος της Κυρα Βασιλικής; - Του Γρηγόρη Καλογερόπουλου

Παρασκευή, Οκτωβρίου 18, 2019
Που βρίσκεται τελικά ο τάφος της Κυρα Βασιλικής; - Του Γρηγόρη Καλογερόπουλου


ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΥΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ
(Εκπληκτική Συνέχεια)

Θα ενυθμούνται οι αναγνώστες ότι για το αίτημα μερικής ή ολικής μεταφοράς των οστών από το Αιτωλικό στη γενέτειρά της πατρίδα η οποία είναι η Κοινότητα Πλαίσιο Θεσπρωτίας, είχαμε δηλώσει οτι θα καθιστούσαμε γνωστό δια του τύπου όλες τις ενέργειες από πλευράς μας επ αυτού του θέματος. Πράγμα το οποίο είχαμε πράξει κατά το παρελθον και πράττουμε και σήμερα.

Ετσι κατόπιν πολλών μα πολλών γραπτών και τηλεφωνικών ενεργειών μας προηγουμένως με τις αρμόδιες Δημόσιες και Εκκλησιστικες Υπηρεσίες στο Αιτωλικο και στο Μεσολόγγι , τελικά στις 15 Ιανουαρίου 2019 είχαμε απευθύνει γραπτώς το αίτημά μας προς το Υπουργείο Εσωτερικών, περί της μερικής ή ολικής μεταφοράς των οστών της ιστορικής Κυρά Βασιλικής από το Αιτωλικό, στη γενέτειρά της πατρίδα η οποία είναι η Κοινότητα Πλαίσιο Θεσπρωτίας και παλαιότερα Πλεσίβιτσα. Πράγματι το Υπουργείο Εσωτερικών στις 24 Ιανουαρίου 2019 διαβίβασε το αίτημά μας αυτό στις καθ ύλην αρμόδιες Υπηρεσιες, ήτοι στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμου, Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Δυτικής Ελλάδας Πελοποννήσου και Νοτίου Ιουνίου καθώς και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, προς ενέργεια επ αυτού του αιτήματος.

Υστερα από πολλές ανταλλαγείσες επιστολές με τις προαναφερόμενες Δημόσιες Υπηρεσίες , τελικά το θέμα αυτό περί μερικής ή ολικής μεταφοράς των οστών της προαναφερθείσης, κατέληξε στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ιεράς Ματρόπολης Μεσολογγίου προς το οποίο κατ επανάληψη απευθυνθήκαμε προηγουμένως και τελευταία στις 8 Οκτωβρίου 2019.

Λάβαμε την εξής εκπληκτική απάντηση στις 9 Οκτωβρίου 2019 από τον Πρόεδρο του εν λόγω Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και Εφημερίου του Ιερού Ναού Παμεγίστων Ταξιαρχών Αιτωλικού. Αποφεύγουμε να αναφέρουμε το όνομά του.

« Αγαπητε Κυριε Καλογεροπουλε Κατόπιν της τηλεφωνικής μας συνομιλίας , και του ήδη από πέρυσι σχετικού μου ηλεκτρονικού μηνύματος (το οποίο εμείς ποτέ δεν λάβαμε )θα ήθελα να σας υπενθυμίσω οτι κατά την διάρκεια της Εφημερειακής μου θητείας στον Ι.Ν. Παμεγίστων Ταξιαρχών Αιτωλικού, προέβην προ 23ετίας εις τον εξωραισμό του τάφου της κας Βασιλικής όπου διεπιστώθη η μη ύπαρξη οστών. Συνάγεται έτσι ότι μετά την πάροδο 200 ετών ένα τέτοιο φαινόμενο είναι άκρως φυσιολογικό »

Με διαφορετκά λόγια απο το 1834 μέχρι το 1996 όπου το έτος αυτό ο εν λόγω τότε και νυν Εφημέριος των Παμεγίστων Ταξιαρχών στο Αιτωλικό προέβη στον εξωραισμό του τάφου της εκλιπούσης και διαπίστωσε τη μη ύπαρξη των οστών της Κυρά Βασιλικής , εξάγεται κατά μιά περίπτωση λέγουμε, ότι τα οστά είτε έλυωσαν εξ ολοκλήρου , είτε αποσυντέθηκαν ή εξατμίστηκαν ή εξανεμήθησαν κατά το μικρό αυτό διάστημα των 152 ετών τα οποία παρέμειναν υπό τη γην.Αναρωτιώμαστε όμως , μα είναι δυνατον άκρως φυσιολογικά να είχε συμβεί ένα τέτοιο εκπληκτικό γεγονός παντελούς απώλειας οστών, τη στιγμή που ανακαλύπτονται σήμερα οστά από ανθρώπινα όντα τα οποία είχαν αποθάνει προ δεκάδων χιλιάδων ετών !!!

Κατά συνέπεια θεωρούντες την απάντηση οτι δεν είναι επαρκούντως πειστική, τα ερωτήματα αυτοεπεξηγηματικά που τίθενται είναι.πολλά Ας αναφέρουμε ωρισμένα.Πριν όμως πράξουμε τούτο, θα αναφέρουμε για τους αναγνώστες ,τα πλεον τεκμηριωμένα ιστορικά δεδομένα που έχουμε για τα τελευταία χρόνια της ζωής της εκλιπούσης Κυρά Βασιλικής δηλαδή:

« Αφου εξόφλησε τα χρέη της που είχε προς το Πατριαρχείο η Κυρά Βασιλική έφθασε το 1830 στη Θεσσαλία για να ζήσει στο Βοεβόδα-Τσιφλίκ, ένα από τα κτήματα τα οποία της το ειχε δωρίσει ο Αλή Πασάς. Λόγω της εμπόλεμης τότε κατάστασης και επειδή το κτήμα αυτό είχε ήδη δημευτεί από το 1820, από περηφάνεια μη θέλοντας να επιστρέψει στα Γιάννενα, πήγε στο Ναύπλιο με σκοπό να ζητήσει την συμπαράσταση του τότε Κυβερνήτη της Ελλάδας του Ιωάννη ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ο οποίος αν και είχε γεννηθεί στην Κέρκυρα κατάγετο από το Αργυρόκαστρο της Βορείου Ηπείρου. Υστερα δε απο μια συνάντηση που είχε με τον Ιωάννη Καποδίστρια στο Ναύπλιο προς τον οποίο προφανώς κατέστησε γνωστό και περί του πολυθρυλούμενου θησαυρου του Αλή Πασά, ο τελευταίος της παραχώρησε ένα ακίνητο στην Κοινότητα Κατοχή Μεσολογγίου όπου θα περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής της μέχρι τον θάνατόν της σχεδόν σαν αιχμάλωτη. Η εποχή έχει αλλάξει πλέον. Η άλλοτε πανίσχυρη αρχόντισσα των Ιωαννίνων η οποια διέτασε τον Αλή Πασά να βάλει φωτιά στα τόπια δηλαδή στα κανόνια και να κάψει τα Γιαννενα, κατά την λαική ρήση για να φανεί πόσο μεγάλη επιρροή ενασκούσε στον Αλή Πασά , εξάπτει τώρα την αντιπάθεια στη Κοινότητα της Κατοχής. Οσο δε καταρρέει το άλλοτε ωραίο και πανίσχυρο αυτό πλάσμα , τοσο περιφρονείται από όλους. Μόνο ο πράγματι ηρωικός αδερφός της Γεωργιος ΚΟΝΤΑΞΗΣ την περιβάλει με στοργή ο οποίος όμως απουσίαζε συχνά λόγω των στρατιωτικων του αγώνων ενατίον των Τούρκων. Ενας άλλος αδελφος της ο Σίμος είχε προ πολλου αποβιώσει. Πάσχουσα δε απο δυσεντερία , αλλοι γραφουν από καρκίνο, αιφνίδια απεβιωσε σε νεαρη ηλικια των 45 ετών και ετάφη η πολυθρυλητη αυτη γυναικα στις 11 Δεκαμβριου 1834 (άλλοι ιστορικοί υποστηρίζουν τον μήνα Μάιο του 1835) στο Ναό των Παμεγίστων Ταξιαρχών στο Αιτωλικό ».

Σήμερα μια επιτύμβια επιγραφή η οποία είναι αναρτημένη επι του τοίχου της εν λογω Εκκλησίας δίπλα από το τάφο της Κυρά Βασιλκής αναφέρει τα κατωθι:

ΤΑΦΟΣ ΚΥΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ 1789-1834

« ΑΠΕΘΑΝΕΝ Η ΚΥΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΙΤΖΟΥ ΑΠΟ ΔΥΔΕΝΤΕΡΙΑ ΕΤΩΝ 45 ΜΕΤΑΣΧΩΝ (αντί του κανονικού μετασχούσα) ΤΩΝ ΑΧΡΑΝΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΛΗΨΕΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤ ΑΔΕΙΑΝ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟ ΤΟΥ ΕΦΗΜΕΡΙΟΥ ΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΕΤΑΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΗΘΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗN ΤΑΞΙΝ ΕΝ ΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ

ΕΝ ΑΙΤΩΛΙΚΟΝ (αντί του κανονικού εν Αιτωλικώ) ΤΗ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1834

ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΙΕΡΕΥΣ

Δ.Κ. »Ας επανέλθουμε τώρα σε ωρισμένα ερωτήματα τα οποία εγείρονται τη στιγμή που κατα το εξωραισμό του τάφου της Κυρά Βασιλικής ο τότε και νυν Εφημέριος της Εκκλησίας αυτής ο οποίος προέβη στον εν λόγω εξωραισμό κατά το έτος 1996 και που διέγνωσε την μη ύπαρξη οστών στο τάφο της Κυρά Βασιλικής, δηλαδή:

Πως είναι δυνατόν η Κυρά Βασιλική να ειχε ενταφιαστεί στο Αιτωλικό ενώ η οικία που ζούσε ήταν η Kοινότητα Κατοχή, η οποία απέχει περί τα δέκα τρία χιλιόμετρα μακρυά από το Αιτωλικο ;

Επιτρέπονταν τότε το 1834 ο ενταφιασμός ενός ατόμου ζων και αποθανών στο τοπο κατοικίας του , σε άλλο μέρος ; Ηδύνατο την εποχή εκείνη να γίνει μεταφορά νεκρού επι απόστασης 13 χιλιομέτρων και με ποιά μέσα ;

Κυριώτερο.Πως ητο δυνατόν να ειχε ενταφιαστεί η Κυρα Βασιλική στην πιο περίοπτη θέση μπροστά στην κεντρική είσοδο της Εκκλησίας των Ταξιαρχών στο Αιτωλικό την εποχή εκείνη το 1834, που ως πρώην παλλακίδα του Αλή Πασα ,οπως συνηθως φημολογείτο επι το ευγνέστερον την αποκαλούσαν οι κατοικοι και ιδιαίτερα οι γυναίκες της περιοχής και που τότε τα έθιμα και η ηθική ήταν αυστηρότατα και που προξενούσε την αντιπάθεια και ηταν περιφρονημένη από τους κατοίκους αυτής της Κοινότητας ; Γιατί στην επιγραφή δεν αναγράφεται όπως συνηθίζετο απο αρχαιοτάτων χρόνων το γνωστό και το στερεότυπο:

Ενθάδε κείται το σώμα της αποθανούσης Κυρά Βασιλικής κλπ κλπ . αλλα απαντάται στην επιγραφή το αινιγματικό, Απέθανεν η Κυρά Βσιλική κλπ κλπ ;

Γιατί στην επιγραφή δεν αναφέρεται όπως συνηθίζετο απαρέγκλιτα σε ολες τς επιγραφές της εποχής το χριστιανικό όνομα τόσο του Αγιου Επιτρόπου Ακαρνανίας, όσο κυρίως και το χριστιανικό όνομα του Εφημερίου των Ταξιαρχών (για παράδειγμα Δημητρίου ή Ιωάννου ή Κωνσταντίνου ή Ευαγγέλου) οι οποίοι προέβησαν στην ταφήν της εκλιπουσης ,αλλά αναγράφεται απλά, συντομογαφικά και αόριστα στην αναρτημένη Επιγραφή , κατ αδείαν του Επιτρόπου του Αγίου Ακαρνανίας και υπο του Εφημερίου των Ταξιαρχών ;

Ο Μέγας Πρωτοσύγγελος ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ στην σημαντική πραγματεία αυτού η οποία είναι δημοσιευμένη το 1926 στο Δελτίον Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος τόμος Θ σελίδες 610-617,με τίτλο, Σπερματολογίαι περι των εσχάτων της Κυρά Βασιλικής , ο οποίος ταξίδευσε και πήγε ειδικά στην Κατοχή, στο Αιτωλικό ,στην Εκκλησία των Ταξιαρχών και στο Μεσολόγγι για να συλλέξει αυθεντικές πληροφορίες απο ηλιωμένους κατοίκους για την τελευταία περίοδο της ζωής της Κυρά Βασιλικής , στην πραγματεία του αυτη, δεν αναφέρει ΕΠΙΓΡΑΦΗ θανάτου της Κυρα Βασιλικης στον αύλειο χώρο της εν λόγω Εκκλησιας. Βασιζομενοι σε αυτη την παρατηρηση η Επιγρφή θανάτου της Κυρα Βασιλικης δημιοθργήθηκε μετά το ετος 1926 ;

Αντίθετα ο Συγγραφέας Ιωάννης Παναγ. ΠΕΓΚΑΣ στο μνημειώδες έργο αυτού με τίτλο ΠΛΕΣΙΒΙΤΣΑ εκδοση ομως 2006, αποτελούμενο απο 559 σελίδες, στη σελίδα 269 του βιβλιου αναφέρει ως ακολουθως την ληξιαρχική πράξη θανάτου της Κυρα Βασιλικης, και δινει ως πηγή: Κώδιξ Ι. Ν. Ταξιαρχών –Αιτωλικού σελίς 6 αριθ 20 ήτοι:

« Απέθανεν η Κυρά Βασιλικη Κήτζου (στην αναρτημένη επιγραφή αναγράφεται Κίτζου) από δυσεντερία ήτον (η) ασθενεία της, ετων 45 μετασχών των αχράντων μυστηρίων της θείας μεταλήψεως και κατ αδείαν του επιτρόπου του Αγιου Ακαρνανίας και υπό του Εφημερίου των Ταξιαρχών, ετάφη κατά τη συνήθη εκκλησισατικήν τάξιν εν τη εκκλησία των Ταξιαρχών. Εν Ανατολικίον (στην αναρτημένη Επιγραφη αναγράφεται εν Αιτωλικόν) τη 11η Δεκεμβρίου 1834. Μελέτιος Ιερεύυς (στην αναρτημένη Επιγραφή προστίθεται Δ.Κ.) »

Υπάρχει όντως χειρόγραφο της εποχής, δηλαδη συντεταγμένο με ημερομηνια 11 Δεκεμβριου 1834 στην εν λογω Εκκλησία με κωδικα σελις 6 αριθ 20 ; Δεν πρέπει να υπάρχει τετοιο εγγραφο. καθότι η αναρτημενη Επιγραφή μας λεει οτι ήτο ο Ιερεας Μελέτιος ο οποίος συνέταξε αυτή την ληξιαρχικη πραξη θανατου της εκλιπουσης Κυρα Βασιλικης. Ποτε ομως έζησε αυτος ; Παρ ολες τις έρευνες που καναμε δεν κατωρθώσαμε να βρούμε κάτι το συγκεκριμένο για τον εν λόγω.

Γιατι λοιπόν αυτές οι λεκτικες διαφορές οι οποιες παρουσιάζονται στο κείμενο σύνταξης της ΕΠΙΓΡΑΦΗΣ μεταξύ των προαναφερομένων πηγών ;

Τα δημοσιευθέντα, το πρώτον απο τον Συγγραφεα Στέφανο ΞΕΝΟ στο Βιβλιο του ,

Ο ΑΛΗ ΠΑΣΙΑΣ και μετέπειτα απο τον Σπυρίδωνα Π. ΑΡΑΒΑΒΤΙΝΟΝ στο Βιβλίο του με τίτλο Ιστορία Αλή Πασά του Τεπελενλή συγγρφείσα επι τη βάσει του ανεκδότου έργου του Παναγιώτη Αραβαντινού Εκδοση Αθηνα 1895, και τα αφηγηθέντα μεσα σε αυτα τα βιβλια , περί μέθης και οινοποσίας της Κυρα Βασιλικής κατά τα τελευταία έτη της ζωής της, για να λησμονήσει τα μεγαλεία του προτέρου εν χλιδή βίου αυτής, ελέγχονται ως ανυπόστατα και μάλλον το κατηγορητήριον αυτών θα πρέπει να θεωρείται ως κείμενα ελαφροτήτων.Ολα αυτά καθώς και άλλα ερωτήματα που εγείρονται με τα ανωτέρω νέα στοιχεία που ανεφάνησαν σήμερα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο τόπος ενταφιασμού του σωματος της Κυρά Βασιλικής δεν έχει ακόμη πλήρως διαλευκανθεί με αδιάσειστα ιστορικά στοιχεία.Κατά συνέπεια με τα ανωτέρω ερωτήματα που εγείρονται, θα πρέπει τυφλά να οδηγηθούμε οτι υπήρξε φυσιολογική πλήρης αποσύνθεση των οστών της εκλιπουσης , για να δικαιολογηθεί, η μη ύπαρξη οστών, που παρατηρήθηκε κατά τον εξωραισμό του τάφου αυτης το 1996 , ή θα πρέπει να προβούμε σε περισσότερες δέουσες και ενδελεχείς ιστορικές έερυενες ; Χωρίς ενδοιασμούς και δια την Ιστοριαν, το δεύτερο ειναι επιβεβλημένο νομίζουμε να ακολουθηθεί.Ετσι απο μια άποψη, με τα νέα δεδομένα που ανεφάνησαν απρόοπτα σήμερα οτι ο τάαφος της Κυρα Βασιλκης στερείται οστών, και τα φυσιολογικα ερωτήματα τα οποια εγείρονται , οδηγούν στο συμπερασμα ότι η Κυρα Βασιλική το 1834 πρέπει να ειχε ενταφιαστεί στην Κοινότητα Κατοχή, που ήταν αλλως τε και το σπίτι της που ζούσε, καθώς εκεί και η περίφημη Κούλια της Κυρά Βασιλικής. Ειναι εύκολο να γράψει κανείς και την αντίθετη άποψη , οτι ούσα ασθενής και πάσχουσα απο δυσεντερία, πηρε τον δρομο των δεκατριών χιλιομετρων απο την Κατοχη να υπάγει στο Αιτωλικο για να θεραπευτεί και εκεί αφού δεν θεραπεύτηκε, απέθανε και εκεί ετάφη. Χρειαζονται ομως και αποδείξεις οι οποίες επι του παρόντος είναι απελπιστικά συγκεχυμένες. Πολύ αργότερα απο το 1834 και πιθανότατα, αφού μαθεύτηκε σε ευρεία κλίμακα ανά την Ελλάδα το σημαντικό ιστορικό και το μέγα χριστιανικό έργο της Κυρα Βασιλκης ( αναφέρεται οτι κατασκεύασε ή ανακαίνησε περί τις δέκα τον αριθμό εκκλησίες, διέσωσε πολλούς Ελληνες αγωνιστές απο την αγχόνη, μύηση αυτης και αλλων στην Φιλική Εταιρεία), το οποιο έργο ειχε επιτελέσει επι εποχής κυριαρχίας της στα Γιάννενα, τοτε και πολυ αργοτερα απο το 1834 πρεπει να ειχε γινει μια πρωτοβουλια συμβολικης ανέγερσης τάφου προς τιμήν της, προφανως άνευ οστων μπροστά απο την είσοδο της Εκκλησίας των Παμεγιστων Ταξιαρχων στο Αιτωλικο, τη στιγμή που παρατηρήθηκε και ερευνήθηκε παραλληλα οτι δεν ήταν γνωστό το ακριβες σημείο στο Νεκροταφείο της Κατοχής που ειχε εναφιαστεί το σωμα της Κυρα Βασιλικης. Διαφορετικα πως δυνάμεθα να εξηγήσουμε τη μη ύπαρξη οστών κατα τον εξωραισμό του τάφου αυτής στο Αιτωλικο ο οποιος έγινε προ 23 ετών από σήμερα δηλαδή το 1996.Η ανωτέρω άποψη που δίδεται, αποτελεί μια υπόθεση, μια εικασίια δική μας σε συνδυαυσμό βέβαια με τα νέα προαναφερόμενα στοιχεία που ενεφανήσθησαν σήμερα στις 9 Οκτωβριου 2019, η οποία όμως άποψη πρέπει να εκληφθεί με προσοχή, καθοτι δεν αποτελει και απόδειξη. Ωστόσο θα περιμένουμε με μεγάλη ευχαρίστηση απο τις στήλες της παρούσης Εφημερίδας και απόψεις και άλλων Ιστορικών από τα Γιάννενα, τη Θεσπρωτία και γενικά την Ηπειρο επ αυτου , για να τεκμηριωθεί πλήρως τελικά το εθνικό πλεον για την Ηπειρο θέμα αυτό.Πιστεύουμε δε οτι με τα νέα συνταρακτικά στοιχεία που εμφανίστηκαν τώρα , οτι δηλαδή ο τάφος της Κυρα Βασιλικης στο Αιτωλικό στερείται σήμερα οστών, θα κινήσουν αυτά τα στοιχεία το ενδιαφέρο των Ιστορικων της Ηπειρου και θα υπάρξουν οι σχετικές απαντητικές πραγματείες.Εχοντες λοιπόν , αναλύσεις και επεξηγήσεις επι του εθνικού αυτού θέματος για την Ηπειρο , και απο αλλους Ηπειρώτες Ιστορικούς, θα οδηγηθούμε, είτε στο οριστικό κλείσιμο του κεφαλαίου αυτού που επίσημα προβήκαμε περι μερικής ή ολικής μεταφοράς των οστων της ΚΥΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ στη γενέτειρά της Πατριδα, είτε θα συνεχίσουμε τις ενέργειες για να την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας επ αυτού του ιστορικού θέματος.

Εν αναμονή
Μετά τιμής
Γρηγόριος ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Πρόεδρος ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΒΟΤΩΝ
Read More »
Που βρίσκεται τελικά ο τάφος της Κυρα Βασιλικής; - Του Γρηγόρη Καλογερόπουλου Που βρίσκεται τελικά ο τάφος της Κυρα Βασιλικής; - Του Γρηγόρη Καλογερόπουλου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 18, 2019 Rating: 5

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες Στην αγορά, κυκλοφορούν πολλά διαφορετικά είδη παπουτσιών που μπορούν να κάνου...

Σελίδες