https://picasion.com/
https://picasion.com/
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1

Συγκέντρωση εργατικών σωματείων έξω από το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας

Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023
 Συγκέντρωση εργατικών σωματείων έξω από το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργατικών σωματείων έξω από το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας

Με κεντρικό σύνθημα «Ως Εδώ! Έκαναν την Αττική 'κρανίου τόπο' για τους πολλούς και Ριβιέρα για τα κέρδη των λίγων» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων του νομού Αττικής, στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν το «συνεχιζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα που μετατρέπει την Αττική σε αποκαΐδια» ενώ διατράνωσαν και την αποφασιστικότητά τους να μπει φρένο στη διαχρονικά καταστροφική πολιτική.


Read More »
Συγκέντρωση εργατικών σωματείων έξω από το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας  Συγκέντρωση εργατικών σωματείων έξω από το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023 Rating: 5

ΕΦΚΑ: Τι έδειξαν οι έλεγχοι για την αδήλωτη εργασία

Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023
ΕΦΚΑ: Τι έδειξαν οι έλεγχοι για την αδήλωτη εργασία


Με εντατικοποίηση των ελέγχων αντιμετωπίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ (ΠΕΚΑ) τα φαινόμενα της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας που στερούν πολύτιμους πόρους από το ασφαλιστικό σύστημα. Συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα 1ος/2022-6ος/2023 πραγματοποιήθηκαν 33.740 επιτόπιοι έλεγχοι.

Αναλυτικότερα, για το χρονικό διάστημα από το 1ο/2022 μέχρι και τον 6ο/2023, ισχύουν τα παρακάτω:

Ελέγχθηκαν 68.449 υποθέσεις εργαζομένων , 3.844 βρέθηκαν αδήλωτοι, 11.383 βρέθηκαν εκτός δηλωμένου ωραρίου εργασίας.

Ειδικότερα, όσον αφορά στα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας που διαμορφώνονται κατά τα ανωτέρω χρονικά διαστήματα (έτος 2022 και 1ο εξάμηνο του 2023) στις κοινές επιχειρήσεις είναι: 6,0% και 4,2% αντίστοιχα, ενώ για τους εργαζόμενους εκτός ωραρίου τα ποσοστά ανέρχονται σε 17,5% και 13,7% αντιστοίχως. Σε 32,0% και 31,4% ανέρχονται αντίστοιχα τα ποσοστά της υποδηλωμένης εργασίας για το έτος 2022 και το 1ο εξάμηνο του 2023.

Για τις περιπτώσεις αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας καταλογίστηκαν πρόστιμα από επιτόπιους και ουσιαστικούς ελέγχους κοινών επιχειρήσεων και το ποσό όλων των προστίμων ανέρχεται συνολικά στα 96.553.150,90 Euro για το έτος 2022 και το διάστημα 1ου εξαμήνου του 2023. Επισημαίνεται ότι κατά το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου 2023 πραγματοποιήθηκαν 67 επιτόπιοι έλεγχοι από το ΠΕΚΑ Αττικής από ‘Αλιμο μέχρι και Βάρκιζα (Αθηναϊκή Ριβιέρα) και ελέγχθηκαν 239 εργαζόμενοι. Επιπλέον, έχουν προγραμματιστεί έλεγχοι από μικτά κλιμάκια των ΠΕΚΑ σε όλη την επικράτεια.

Στόχος των ελεγκτικών μηχανισμών του Φορέα είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων καθώς και των ίδιων των εργοδοτών από εκείνους που παραβιάζουν την ασφαλιστική νομοθεσία σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό.

Υπενθυμίζεται ότι οι έλεγχοι διακρίνονται σε επιτόπιους και ουσιαστικούς:

– Επιτόπιος είναι ο έλεγχος που γίνεται από τα ελεγκτικά όργανα στον χώρο που ασκεί δραστηριότητα ο ελεγχόμενος, κατά τον οποίο γίνεται αναλυτική και πλήρης καταγραφή των πραγματικών στοιχείων απασχόλησης, προκειμένου να εξακριβωθεί η τήρηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Σε περίπτωση καταγραφής αδήλωτης εργασίας παράγονται πρόστιμα ΠΕΠ/ΠΕΠΥ.

– Ουσιαστικός είναι ο έλεγχος κατά τον οποίο διερευνάται η ορθότητα ή μη της ασφάλισης όλων των εργαζομένων της επιχείρησης από την ημερομηνία λειτουργίας της, λαμβάνοντας υπόψη τον τελευταίο έλεγχο αλλά και τυχόν παραγραφή εισφορών (τακτικός). Να σημειωθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα και έκτακτων ή ειδικών ελέγχων. Σε περίπτωση διαφορών εισφορών παράγονται πράξεις επιβολής εισφορών ΠΕΕ, ΠΕΠΕΕ κ.λπ.

Με τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων σε κλάδους που εμφανίζεται μεγαλύτερη παραβατικότητα, αλλά και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογικών εργαλείων στην καθημερινή πρακτική των ελέγχων, η Διοίκηση του Φορέα στοχεύει στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ‘Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Έχουμε μηδενική ανοχή στην αδήλωτη και στην υποδηλωμένη εργασία.
 Η ανασφάλιστη εργασία αποτελεί τεράστια παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, μεγάλη ζημιά για το ασφαλιστικό μας σύστημα, και πολύ μεγάλο πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία της αγοράς καθώς δημιουργεί συνθήκες άνισου ανταγωνισμού. 
Ξεκινάμε σαρωτικούς ελέγχους και θα εξετάσουμε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, για να χτυπήσουμε ακόμα περισσότερο και την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία. Μεγάλο όπλο στα χέρια μας θα είναι η ολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας».
Read More »
ΕΦΚΑ: Τι έδειξαν οι έλεγχοι για την αδήλωτη εργασία ΕΦΚΑ: Τι έδειξαν οι έλεγχοι για την αδήλωτη εργασία Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023 Rating: 5

Δωρεά από το Φαρμακείο της κυρίας Λαμπρούση Χριστίνας στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας σε φαρμακευτικό και παραφαρμακευτικό υλικό.

Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023
Δωρεά από το Φαρμακείο της κυρίας Λαμπρούση Χριστίνας στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας σε φαρμακευτικό και παραφαρμακευτικό υλικό.Ο Δήμος Ηγουμενίτσας θέλει να ευχαριστήσει το Φαρμακείο της κας Λαμπρούση Χριστίνας για την συλλογή σε φάρμακα και παραφαρμακευτικό υλικό προς το Κοινωνικό Φαρμακείο και για τη συνεχή στήριξη σε οτιδήποτε έχουμε χρειαστεί.

Η ανάγκη βοήθειας στους συνδημότες μας που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες είναι συνεχής. Το Κοινωνικό Φαρμακείο δέχεται τις προσφορές σε φάρμακα και παραφαρμακευτικό υλικό που δεν χρειάζεστε και δεν έχει παρέλθει ο χρόνος λήξης τους καθημερινά 7:00 – 15:00.

Βοηθήστε μας να βοηθήσουμε όσους μας έχουν ανάγκη.

Στοιχεία επικοινωνίας:
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
ΑΓ.ΔΟΝΑΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ( ΠΡΩΗΝ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ)
Τ.Κ. 46100 Ηγουμενίτσα
Τηλ.: 2665024245
Φαξ: 2665028888
Email: kf@igoumenitsa.gr
Facebook: https://www.facebook.com/kfIgoumenitsas/Read More »
Δωρεά από το Φαρμακείο της κυρίας Λαμπρούση Χριστίνας στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας σε φαρμακευτικό και παραφαρμακευτικό υλικό. Δωρεά από το Φαρμακείο της κυρίας Λαμπρούση Χριστίνας στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας σε φαρμακευτικό και παραφαρμακευτικό υλικό. Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023 Rating: 5

Έλεγχοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας σε Σαντορίνη, Θεσσαλονίκη, Πάργα-Πρέβεζα, Σύβοτα-Θεσπρωτία και Κέρκυρα, για την τήρηση της ασφαλιστικής-εργατικής και φορολογικής νομοθεσίας

Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023
Έλεγχοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας σε Σαντορίνη, Θεσσαλονίκη, Πάργα-Πρέβεζα, Σύβοτα-Θεσπρωτία και Κέρκυρα, για την τήρηση της ασφαλιστικής-εργατικής και φορολογικής νομοθεσίαςΑπό τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος πραγματοποιήθηκαν από 19 έως 22 Ιουλίου 2023 έλεγχοι, για τη διαπίστωση παραβάσεων της ασφαλιστικής – εργατικής και φορολογικής νομοθεσίας.

Οι έλεγχοι εστιάστηκαν σε Σαντορίνη, Θεσσαλονίκη, Πάργα-Πρέβεζα, Σύβοτα-Θεσπρωτία και Κέρκυρα και συγκεκριμένα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ξενοδοχειακές μονάδες, όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις συνολικά σε 24 περιπτώσεις, ενώ σε 2 περιπτώσεις προβλέπεται και 48ωρη αναστολή λειτουργίας.

Πιο αναλυτικά, διαπιστώθηκε:

Στη Σαντορίνη:
σε εστιατόριο, η μη έκδοση 6 αποδείξεων και να απασχολούνται 4 εργαζόμενοι εκτός ημέρας εργασίας, ενώ κινήθηκαν οι διαδικασίες για 48ωρη αναστολή λειτουργίας,
σε εστιατόριο, να απασχολούνται 3 εργαζόμενοι εκτός ημέρας εργασίας,
σε καφετέρια – εστιατόριο, η μη έκδοση 2 αποδείξεων και να απασχολούνται 2 εργαζόμενοι εκτός ημέρας εργασίας,
σε εστιατόριο – σνακ μπαρ, να απασχολείται εργαζόμενος, ο οποίος δεν ήταν καταχωρημένος στον πίνακα προσωπικού και ένας εκτός ωραρίου εργασίας,
σε αναψυκτήριο, να απασχολούνται 3 εργαζόμενοι, εκτός ημέρας εργασίας και
σε αναψυκτήριο - σνακ μπαρ, να απασχολούνται 2 εργαζόμενοι εκτός ημέρας εργασίας.
 
Στη Θεσσαλονίκη:
σε καφέ-μπαρ, η μη έκδοση 5 αποδείξεων,
σε καφέ-μπαρ, η μη έκδοση 1 απόδειξης και να απασχολούνται 3 εργαζόμενοι εκτός ημέρας εργασίας και
σε καφέ-μπαρ, η μη έκδοση 2 αποδείξεων και να απασχολούνται 8 εργαζόμενοι, χωρίς να επιδειχθεί πίνακας προσωπικού.

Στη Ζάκυνθο:
σε εστιατόριο, η μη έκδοση 2 αποδείξεων,
σε μπαρ, να απασχολούνται 2 εργαζόμενοι, χωρίς να επιδειχθεί πίνακας προσωπικού,
σε μπαρ, να απασχολείται εργαζόμενος, εκτός ημέρας εργασίας,
σε καφέ – μπαρ, να απασχολείται εργαζόμενος, εκτός ημέρας εργασίας,
σε beach bar, να απασχολούνται 3 εργαζόμενοι, δίχως να επιδειχθεί πίνακας προσωπικού,
σε σνακ-μπαρ, να απασχολείται εργαζόμενος, εκτός ημέρας εργασίας και
σε μπαρ, να απασχολείται εργαζόμενος, εκτός ημέρας εργασίας.

Στην Πάργα Πρεβέζης:
σε καφέ-μπαρ-εστιατόριο, διαπιστώθηκε η μη έκδοση 12 αποδείξεων, λόγος για τον οποίο προβλέπεται 48ωρη αναστολή λειτουργίας και
σε εστιατόριο - καφέ – μπαρ, να απασχολούνται 10 εργαζόμενοι, εκτός ωραρίου εργασίας.

Στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, σε επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ενοικίασης επιπλωμένων διαμερισμάτων – εστιατορίου – μίσθωσης ομπρελών & καθισμάτων παραλιών, να απασχολούνται 4 εργαζόμενοι, εκτός ωραρίου εργασίας.


Στην Κέρκυρα:
σε σνακ – μπαρ- εστιατόριο, να απασχολούνται 2 εργαζόμενοι, εκτός ωραρίου εργασίας,
σε καφέ – σνακ μπαρ - υπηρεσίες μίσθωσης ομπρελών & καθισμάτων παραλίας, η μη έκδοση 7 αποδείξεων και να απασχολείται εργαζόμενος εκτός ωραρίου εργασίας,
σε ξενοδοχείο – σνακ – μπαρ, η μη έκδοση 2 αποδείξεων και να απασχολείται εργαζόμενος εκτός ωραρίου εργασίας,
σε εταιρεία παροχής γευμάτων, η μη έκδοση 1 απόδειξης και να απασχολείται εργαζόμενος, εκτός ωραρίου εργασίας και
σε καφέ – μπαρ, να απασχολούνται 4 εργαζόμενοι εκτός ωραρίου εργασίας.

Για τις παραπάνω περιπτώσεις θα ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΠΕΚΑ, ΣΕΠΕ και Δ.Ο.Υ.) για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες ως προς την επιβολή διοικητικών κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση financialpolice@hellenicpolice.gr της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.
Read More »
Έλεγχοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας σε Σαντορίνη, Θεσσαλονίκη, Πάργα-Πρέβεζα, Σύβοτα-Θεσπρωτία και Κέρκυρα, για την τήρηση της ασφαλιστικής-εργατικής και φορολογικής νομοθεσίας Έλεγχοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας σε Σαντορίνη, Θεσσαλονίκη, Πάργα-Πρέβεζα, Σύβοτα-Θεσπρωτία και Κέρκυρα, για την τήρηση της ασφαλιστικής-εργατικής και φορολογικής νομοθεσίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023 Rating: 5

Δωρεάν εξετάσεις και λιπομέτρηση 31 Ιουλίου - 4 Αυγούστου από Μελέτη Υγείας Ηπείρου και ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023
Δωρεάν εξετάσεις και λιπομέτρηση 31 Ιουλίου - 4 Αυγούστου
από Μελέτη Υγείας Ηπείρου και ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας


Με σκοπό την πρόληψη υγείας, το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας συμμετέχει στην πρωτοποριακή επιδημιολογική μελέτη «Μελέτη Υγείας Ηπείρου» του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Ιατρικής Φροντίδας Ιωαννίνων που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Ηπείρου, μέσω του Ε.Π «Ήπειρος 2014-2020».

Στη μελέτη αυτή, στην οποία έχουν ήδη λάβει μέρος εθελοντικά περισσότεροι από 2500 κάτοικοι της Ηπείρου, στόχος είναι να παραχθεί νέα σημαντική γνώση για την πρόληψη, θεραπεία και πρόγνωση νοσημάτων, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της υγείας των Ηπειρωτών, και κατ’ επέκταση όλων των Ελλήνων.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 20 έως 70 ετών, μόνιμους κατοίκους του Δήμου Ηγουμενίτσας, να συμμετέχουν στην Μελέτη Υγείας Ηπείρου, που θα βρίσκεται στην Ηγουμενίτσα, στο χώρο του ΚΑΠΗ (Ελευθερίας 7) από 31 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου 2023. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν μία δωρεάν και λεπτομερή αναφορά της κατάστασης της υγείας τους και τα αποτελέσματα μίας πλήρους λιπομέτρησης.

Τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και εμπιστευτικότητας και με την απαιτούμενη χρονική διάρκεια ανάμεσα στα ραντεβού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή, καλώντας στο τηλέφωνο του ΚΕΠ Υγείας 26653-61118 (09:00-14:00).

Καθώς η Μελέτη Υγείας Ηπείρου συνεχίζει να δέχεται νέες συμμετοχές και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής), όσοι ενδιαφέρονται να επισκεφθούν το εξεταστικό κέντρο στα Ιωάννινα, μπορούν να κλείσουν ραντεβού στην παρακάτω ιστοσελίδα https://ehs.med.uoi.gr/booking/
Read More »
Δωρεάν εξετάσεις και λιπομέτρηση 31 Ιουλίου - 4 Αυγούστου από Μελέτη Υγείας Ηπείρου και ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας Δωρεάν εξετάσεις και λιπομέτρηση 31 Ιουλίου - 4 Αυγούστου από Μελέτη Υγείας Ηπείρου και ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023 Rating: 5

Απο τον εορτασμό του Προφήτη Ηλία στο Πόποβο Παραμυθιάς +Φωτογραφίες

Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023
Απο τον εορτασμό του Προφήτη Ηλία στο Πόποβο Παραμυθιάς +Φωτογραφίες


Το διήμερο 19 και 20 Ιουλίου εόρτασε το εξωκλήσι του προφήτη Ηλία στο Πόποβο, το οποίο ανακαινίστηκε, σχεδόν εκ θεμελίων, πρόσφατα από Ποποβίτη, ο οποίος με πολύ μεράκι...

Το διήμερο 19 και 20 Ιουλίου εόρτασε το εξωκλήσι του προφήτη Ηλία στο Πόποβο, το οποίο ανακαινίστηκε, σχεδόν εκ θεμελίων, πρόσφατα από Ποποβίτη, ο οποίος με πολύ μεράκι και μόχθο προσωπικό κατόρθωσε ένα επίτευγμα. Και δεν σταματά, αλλά συνεχίζει ενθουσιωδώς την αναμόρφωση και αναγέννηση του χώρου.

Την παραμονή της εορτής εψάλη εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, στο τέλος του οποίου διατέθηκαν δωρεάν 400 και πλέον μερίδες φαγητού στο κόσμο, που είχε κατακλύσει το εξωκλήσι.

Πέρα από τα φαγητό και την κοινωνική επαφή, ο άριστα και πρωτότυπα διαμορφωμένος αύλειος, αλλά και εξωτερικός, χώρος του ξωκλησιού, προκάλεσε τις καλύτερες εντυπώσεις στους συμμετέχοντες κατά την πανήγυρη και τον απόλαυσαν με την παραμονή τους μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα.

Μιλώντας στον εσπερινό ο θεολόγος π. Ηλίας Μάκος τόνισε ότι την πιο βασική προτροπή, που μας στέλνει ο προφήτης Ηλίας από τα βάθη των χρόνων, είναι ότι “ήρθε η ώρα να σταματήσει η περιπλάνησή μας, σαν καταφρονημένων, σε μονοπάτια κακοτράχαλα στην άνυδρη έρημο της απιστίας και της αποστασίας από την πηγή της χαράς.
 Ήρθε η ώρα να σταματήσει η δραματική πορεία μας. Ήρθε η ώρα να αλλάξει η περιπλάνησή μας. Ήρθε η ώρα να αλλάξει ο κόσμος όλος. 
Η επιστροφή μας στον Θεό θα σημάνει νέα εποχή”.

Ανήμερα τελέστηκε όρθρος και θεία λειτουργία, όπου οι πιστοί ένιωσαν τον προφήτη Ηλία να τους καλεί να ανοίξουν τα μάτια της ψυχής τους.
Read More »
Απο τον εορτασμό του Προφήτη Ηλία στο Πόποβο Παραμυθιάς +Φωτογραφίες Απο τον εορτασμό του Προφήτη Ηλία στο Πόποβο Παραμυθιάς +Φωτογραφίες Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023 Rating: 5

Μουργκάνα και Σουλιώτες

Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023
Μουργκάνα και Σουλιώτες


H ισχυρή συναισθηματική σχέση ανάμεσα στους Σουλιώτες και τους κατοίκους των ορεινών και απάτητων από τους τούρκους χωριών της περιοχής Μουργκάνας

Μια απόπειρα ιστορικο-φιλολογικής προσέγγισης του γνωστού δημοτικού τραγουδιού
Τόμαθες μωρ’ δολιο-μάνα, μωρ’ γυαλένια κρουσταλλένια
τι’ χε γένει στη Μουργκάνα, κόρη-κόρη διαμαντένια
Πολεμούσαν οι Σουλιώτες με τους Κάτω Δελβινιώτες,
κι έκαναν δυο ώρες μάχη. Πήρανε φλουριά και γρόσια.
Πήραν και μια Ρωμιοπούλα, στο βουνό την ανεβάζουν.
Κάθονται και την ξετάζουν: Τούρκα είσαι για Ρωμιά;
Ρωμιοπούλα είμαι η καημένη και με λάδι βαφτισμένη.
Και με πήραν την καημένη απ’ της μάνας μου τα χέρια
του πατέρα τα καρτέρια.

Πολλά χρόνια τώρα είχα την απορία, ποια σχέση άραγε μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στη Μουργκάνα και τους Σουλιώτες, που υποκρύπτεται στο παραπάνω ποιητικό έργο.

Η Μουργκάνα ή «Όρη Τσαμαντά» είναι σήμερα το γνωστό και ιστορικό (κυρίως από τον Εμφύλιο) βουνό του ανατολικού τμήματος περιοχής Φιλιατών Θεσπρωτίας, στα σύνορα με την Αλβανία (ή Βόρειο Ήπειρο) και υψόμετρο 1806 μ. Ψάχνοντας την ετυμολογία και σημασία της λέξης βρήκα ότι πρόκειται είτε για κάτι ιδιαίτερα φοβερό και τρομακτικό (μούργκος) ή προέρχεται από την αλβανική λέξη μούργκα (=πεδιάδα). Σχετικά με τη Μουργκάνα θα ταίριαζε άριστα το «τρομακτικό» αφού, αν δει κανείς το βουνό από τη δυτική του πλευρά (από τον Τσαμαντά) όντως προκαλεί τρόμο.

Με το όνομα Μούργκα υπάρχει και στο Σούλι βουνό, αμέσως ανατολικά του και ύψους περί τα 1100 μ. Η Μούργκα του Σουλίου είναι πολύ μικρότερη της Μουργκάνας και καθ’ ύψος και, κυρίως, κατά μήκος. Αν και δυτικά, προς την πλευρά του Σουλίου δηλαδή, είναι κι αυτή απόκρημνη. Δεν θα έλεγα ωστόσο πως προκαλεί το δέος της Μουργκάνας.

Ομοιάζουν όμως σε κάτι; Αν ανεβεί κανείς στις κορυφές τους, θα διαπιστώσει πως και τα δυο βουνά έχουν εντυπωσιακά πλούσια οροπέδια και μεγάλης έκτασης κατάφυτα ανατολικά πρανή, όπου μπορούν να ξεκαλοκαιριάσουν ευτυχισμένα χιλιάδες αιγοπρόβατα. Πάντως, κάποιος που έχει περπατήσει τα δυο βουνοκορφές, με το πρώτο άκουσμα «Μουργκάνα» σκέφτεται πως πρόκειται για μια μεγάλη «Μούργκα», αφού η θηλυκή κατάληξη -άνα προσδίδει αυξητική αίσθηση (όπως και η θηλ. κατάληξη -άρα)

Λίγα λόγια ως προς το περιεχόμενο του ποιήματος: πρόκειται για μια εξαίσια σύντομη, σχεδόν επιγραμματική, περιγραφή μιας δίωρης μάχης ανάμεσα στους Σουλιώτες και τους «Κάτω Δελβινιώτες». Η αναφορά αυτή παραπέμπει πιθανότατα στα χρόνια της κυριαρχίας του Αλή Πασά του Τεπελενλή. Τότε που το Σούλι ήταν ελεύθερο και η περιοχή του Δελβίνου, όπως και ευρύτερα της Ηπείρου και της Βορείου Ηπείρου Αληπασιοκρατούμενη.
 Και ταυτόχρονα στην περίοδο των σκληρών Σουλιώτικων αγώνων εναντίον του Βεζίρη των Ιωαννίνων, πράγμα όμως που δεν καταγράφεται ιστορικά. Γεγονός ιστορικό πάντως είναι ότι οι Σουλιώτες για μεγάλα διαστήματα είχαν καλές έως φιλικές σχέσεις με τους Αγαδομπέηδες του Δελβίνου, του Αργυροκάστρου και της Αυλώνας.
 Μάλιστα τον καιρό που ήταν θανάσιμοι αντίπαλοι και πολέμιοι του Αλή, καθώς ο Βεζίρης επεδίωκε -και το πέτυχε τελικά- να τους υποτάξει με σκοπό τη δημιουργία δικού του μεγάλου και αυτόνομου από την υπόλοιπη Οθωμανική Αυτοκρατορία κράτους. Αυτοί, λοιπόν, οι Αγαδομπέηδες είχαν την ανάγκη των Σουλιωτών και συχνά ζητούσαν τη βοήθειά τους εναντίον του κοινού εχθρού -φυσικά στα χρόνια εκείνα δεν υπήρχαν σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας

Συνεχίζοντας ο λαϊκός ποιητής αναφέρει: «πήρανε φλουριά και γρόσια» -οι Σουλιώτες εννοείται- χωρίς να εξηγεί αν αυτό ήταν η αιτία ή το αποτέλεσμα του πολέμου. Λογικά, πρέπει να είναι το αποτέλεσμα της νίκης των Σουλιωτών, αφού η μάχη ήταν μικρής διάρκειας και δεν αναφέρει στρατιωτικά γεγονότα. Ιστορικά δεν πρέπει να αποκλειστεί ότι οι Σουλιώτες, αν και πολύ μακριά τους, έφτασαν κάποια φορά μέχρι το Δέλβινο -μέσω Μουργκάνας για περισσότερη ασφάλεια- για να βρουν εφόδια. Εξάλλου είναι γνωστές οι ριψοκίνδυνες «έφοδοι», πιο κοντά και μακριά από το Σούλι, και μάλιστα στα χρόνια που ήταν δυνατοί κι ανίκητοι (μέχρι το 1800).

Αυτό που δίνει περισσότερη ομορφιά και ταυτόχρονα δραματικότητα στο τραγούδι είναι η αρπαγή από τους Μουσουλμάνους «Κάτω Δελβινιώτες» μιας πανέμορφης και πάναγνης κόρης μέσα από τα «χέρια της μάνας» και τα «καρτέρια του πατέρα». 
Δεν υπάρχουν ωραιότερα στολίδια να αποτυπωθεί ο ηθικο-σωματικός της κόσμος από αυτά με τα οποία τη στολίζει ο λαϊκός ποιητής: «γυαλένια», «διαμαντένια», «κρουσταλένια»!!! Αυτή τη δυστυχισμένη κόρη πήραν οι Σουλιώτες -που για τον Ποιητή είναι και Έλληνες και Χριστιανοί – εκτός από τα γρόσια και τα φλουριά, μαζί τους «στο βουνό» της Μουργάνας -μέσα από το οποίο και πιθανότατα επέστρεψαν. 
Να σημειωθεί ότι για τους ορειβάτες η περιοχή του Δελβίνου είναι ορατή από σημεία των Τσαμαντοβουνών. Το «πάρσιμο» αυτό αποτέλεσε για την ίδια, όπως φαίνεται στον διάλογο που διαμείβεται, πράξη απελευθέρωσης από τα μουσουλμανικά μολυσμένα χέρια. Και για τη μεγάλη αυτή χάρη που της έγινε, εκφράζει ευγνωμοσύνη!

Γεννιέται εύλογα η απορία: υπάρχει άραγε κάποια ιστορική συσχέτιση ανάμεσα στους Σουλιώτες και τους κατοίκους των ορεινών και απάτητων από τους τούρκους χωριών της περιοχής Μουργκάνας, η οποία μάς είναι άγνωστη; Πάντως αυτό που βγαίνει ως ιστορικό συμπέρασμα από το παραπάνω ωραιότατο δημοτικό τραγούδι -και ταυτόχρονα υπέροχο τραγουδημένο άσμα- είναι πως υπήρχε, τουλάχιστον, ισχυρή συναισθηματική σχέση.

Γράφει- ο Βαγγέλης ΤσιρώνηςRead More »
Μουργκάνα και Σουλιώτες Μουργκάνα και Σουλιώτες Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023 Rating: 5

Υποψήφια με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» η Μάγδα Τάτση

Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023
Υποψήφια με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» η Μάγδα Τάτση


Υποψήφια με την παράταξη Ορίζοντες Ηπείρου θα είναι η Μάγδα Τάτση που είχε κατέλθει υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στο Νομό Θεσπρωτίας.

Η υποψηφιότητα ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής και μάλλον όχι τυχαία καθώς είχε προηγηθεί αυτή του ΠΑΣΟΚ για την στήριξη του Στέφανου Ζούμπα ως υποψήφιου περιφερειάρχη.

Στη δήλωση της Μάγδας Τάτση αναφέρεται: «Με πυξίδα τον αξιακό καθώς και τον ηθικό μου κώδικα και με οδηγό την συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων, ως αντιπρόεδρος των «Οριζόντων Ηπείρου», θα βρίσκομαι στο πλευρό του Σπύρου Ριζόπουλου θέτοντας εκ νέου υποψηφιότητα στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
 Πιστεύω ακράδαντα πως μόνο οι «Ορίζοντες Ηπείρου», ως ανεξάρτητη παράταξη, μπορούν και έχουν τη θέληση να ανασύρουν τη Θεσπρωτία από το τέλμα και να οδηγήσουν ολόκληρη την Ήπειρο στην πρόοδο, την ανάπτυξη και την ευημερία.
 Άλλωστε αυτό αξίζει σε κάθε Θεσπρωτό, αυτό αξίζει σε κάθε Ηπειρώτη. Η Αλλαγή είμαστε Όλοι εμείς Μαζί!»
Read More »
Υποψήφια με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» η Μάγδα Τάτση Υποψήφια με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» η Μάγδα Τάτση Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023 Rating: 5

Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ

Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023
Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕΤους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους βάζει στο στόχαστρο ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται κυρίως εκείνοι που δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα οι δαπάνες τους είναι διπλάσιες.

Έτσι, όσοι το προηγούμενο έτος παρουσίασαν στις δηλώσεις τους μεγάλες αποκλίσεις (έσοδα και έξοδα) θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, σύμφωνα με το σχέδιο της φορολογικής διοίκησης, σε πρώτη φάση θα ελεγχθούν όσοι είχαν μεγάλες αποκλίσεις, θα ακολουθήσουν όσοι επαγγελματίες διάγουν πολυτελή βίο και δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και στο τέλος θα ελεγχθούν μισθωτοί που δηλώνουν επίσης χαμηλά εισοδήματα αλλά η διαβίωσή τους δείχνει ότι ξοδεύουν πολύ περισσότερα, τα οποία δεν προκύπτουν από ανάλωση κεφαλαίων προηγούμενων ετών ή από την πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Με βάση τα ανωτέρω, το επόμενο διάστημα, πιθανόν μετά την ολοκλήρωση υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, θα ξεκινήσουν οι πολυεπίπεδες διασταυρώσεις.

Για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα και οι πληροφορίες που έχει η φορολογική διοίκηση από ηλεκτρονικές πληρωμές αγαθών και υπηρεσιών, αγορές περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, αυτοκίνητα), δάνεια, μεταβολές στις καταθέσεις, συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, δαπάνες σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, ασφαλιστήρια συμβόλαια, πληρωμές λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμη και στοιχεία των διακοπών τους και συγκεκριμένα από τις πλατφόρμες Booking και Airbnb.

«Το υπουργείο Οικονομικών έχει από την πρώτη στιγμή θέσει ως μια από τις προτεραιότητές του την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ενα από τα σημαντικότερα εργαλεία σε αυτόν τον τομέα είναι και η αξιοποίηση των δεδομένων που το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει να συλλέγονται στην ΑΑΔΕ. Οπου διαπιστώνονται περιπτώσεις κραυγαλέας φοροδιαφυγής θα πραγματοποιούνται εστιασμένοι έλεγχοι», δήλωσε στην Καθημερινή ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης. «Ξεκαθαρίζουμε πως θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στη μάχη αυτή, μάχη που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δικαιοσύνη και την ανάπτυξη», τονίζει ο υφυπουργός.

Οπως είχε δηλώσει τις προηγούμενες μέρες ο κ. Θεοχάρης, η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα υπολογίζεται σε περίπου 8-10 δισ. ευρώ, από τα οποία μπορούν να εισπραχθούν σχεδόν τα μισά και συγκεκριμένα 4-5 δισ. ευρώ. Επίσης, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι οι ύποπτες για φοροδιαφυγή δηλώσεις θα ελεγχθούν εξονυχιστικά το φθινόπωρο.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΑΑΔΕ τις προηγούμενες μέρες, ετήσια εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ δήλωσαν στην εφορία σχεδόν έξι στα δέκα νοικοκυριά, ή 3,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Παράλληλα, στα όρια της φτώχειας και συγκεκριμένα με εισοδήματα έως 5.000 ευρώ εμφανίζεται ότι ζει το 37% των φυσικών προσώπων, κάτι που σε κάθε περίπτωση υποκρύπτει μεγάλη φοροδιαφυγή. Επίσης, σχεδόν επτά στους δέκα επαγγελματίες σε σύνολο 388.481 εμφάνισαν στην εφορία καθαρά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Συνολικά τα φορολογητέα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα που δηλώθηκαν ανήλθαν σε 4,3 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες τους ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ.

Πώς θα γίνουν οι έλεγχοι

Για την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων και διογκωμένων δαπανών, οι διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ θα εστιάσουν σε ελέγχους στοιχείων που αφορούν:

Για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθούν δεδομένα από ηλεκτρονικές πληρωμές, δάνεια, καταθέσεις, λογαριασμούς κινητής, ρεύματος κ.ά.

• Τα ποσά των τόκων των καταθέσεων που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος.

• Τραπεζικούς λογαριασμούς οι οποίοι αθροιστικά εντός του έτους (2021) εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.

• Τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λπ.).

• Τα ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας.

• Το κόστος των νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

• Το κόστος των διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία.

• Το κόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας.

• Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.

• Το κόστος της ύδρευσης για τους πελάτες που η ετήσια κατανάλωση νερού υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής ανακοίνωσε ότι εντός της εβδομάδας κάνει πρεμιέρα (αν και καθυστερημένα) το νέο ψηφιακό εργαλείο «Ελεγχοςlive», που θα συνδράμει τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ στους ελέγχους που πραγματοποιούν στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές. Με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα βλέπουν στην οθόνη των τάμπλετ τους το οικονομικό προφίλ των ελεγχομένων και σε πραγματικό χρόνο θα διενεργούν διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων. 
Στο τέλος του ελέγχου θα εκδίδεται επιτόπου το σημείωμα με τα αποτελέσματα, το οποίο θα αποστέλλεται απευθείας στη θυρίδα του φορολογουμένου στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ.
 Ειδικότερα, οι ελεγκτές της εφορίας μέσα από τα τάμπλετ θα έχουν άμεσα πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία ώστε να διαπιστώνουν τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές, να ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα δεδομένα των τιμολογίων και αποδείξεων στην πλατφόρμα myDATA, να διενεργούν άμεσες και ταχύτατες διασταυρώσεις στοιχείων με φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις ΦΠΑ κ.λπ.


Read More »
Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023 Rating: 5

Παναγιωτης Νταής: Κατώτερη των περιστάσεων για ακόμη μια φορά η Δημοτική Αρχή

Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023
Παναγιωτης Νταής: Κατώτερη των περιστάσεων για ακόμη μια φορά η Δημοτική ΑρχήΜε αφορμή τις διαμαρτυρίες πολλών συνδημοτών για την εγκατάσταση και λειτουργία καντίνας και ξαπλωστρών στην παραλία «Ελιά», συζητήθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, μετά από πρωτοβουλία του Συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση». Η προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες συμπολίτες να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση, ενώ αρκετοί από αυτούς συμμετείχαν με τοποθετήσεις και παρεμβάσεις.

Παρά την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να υποβαθμίσει και απαξιώσει την κινητοποίηση αυτή, βαφτίζοντάς της αυθαίρετα ως υποκινούμενη για προεκλογικές σκοπιμότητες, το σίγουρο είναι ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσεται ένα κίνημα κοινωνικής διαμαρτυρίας για την κατάσταση στις παραλίες του Δήμου, αλλά και γενικότερα για το πρωτοφανές τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει ο Δήμος. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση πρέπει να τοποθετηθούν όλοι χωρίς υπεκφυγές και υπονοούμενα.
Ο Συνδυασμός «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» από την πρώτη στιγμή ζήτησε δημόσια να ερευνηθεί από όλες τις αρμόδιες αρχές η καταγγελία των πολιτών, να ελεγχθεί η νομιμότητα της εγκατάστασης (συμφωνία με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση μίσθωσης, έκδοση των κατάλληλων αδειών κ.α.) και αν βρεθούν παρατυπίες να επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα.
 Όλες οι υπηρεσίες το έπραξαν εκτός από το Δήμο Ηγουμενίτσας, ο οποίος κατά τη δήλωση των εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής περιμένει τα πορίσματα των αυτοψιών, άλλων υπηρεσιών, ενώ ο ίδιος εδώ και δέκα ημέρες δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ, ο επικεφαλής του Συνδυασμού Παναγιώτης Νταής, στην παρέμβασή του ανέφερε ότι ακόμη και με μια απλή επίσκεψη στο χώρο διαπιστώνεται η μη τήρηση των όρων της σύμβασης παραχώρησης και της νομοθεσίας, οπότε πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα οι διατάξεις περί ανάκλησης της παραχώρησης, αζημίως για το δημόσιο, όπως προβλέπεται στη σχετική υπουργική απόφαση. Για μια ακόμη φορά η Δημοτική Αρχή κρυπτόμενη πίσω από νομικά τεχνάσματα και προσπαθώντας αναίσχυντα να μεταθέσει το βάρος της ευθύνης της σε άλλες υπηρεσίες, δεν προχώρησε στη λήψη της απόφασης για την προώθηση των διαδικασιών άμεσης ανάκλησης της άδειας. Ελπίζουμε ότι θα το πράξουν αυτό οι άλλοι συναρμόδιοι φορείς.

Ο Π. Νταής, επεσήμανε επίσης ότι πρέπει όλοι να αφουγκραστούν τον κοινωνικό αναβρασμό και να προωθηθούν δύο πρωτοβουλίες επανακαθορισμού των όρων χρήσης των παραλιών αρμοδιότητας Δήμου.
 Η πρώτη άμεση πρωτοβουλία είναι ο τακτικός έλεγχος καλής λειτουργίας και εκτέλεσης των συμβάσεων μίσθωσης χώρου για εγκατάσταση καντινών και ξαπλωστρών και θαλάσσιων παιγνιδιών, σε όλες τις παραλίες της αρμοδιότητας του Δήμου, προκειμένου να προλαμβάνονται περιπτώσεις παρεκκλίσεων.
 Η δεύτερη πρωτοβουλία είναι ο επανακαθορισμός με αντικειμενικά κριτήρια των παραλιών, στις οποίες θα μπορεί να επιτρέπεται η παραχώρηση της χρήσης του χώρου τους για παρόμοιες εγκαταστάσεις.

Οι παραλίες που θα επιλεγούν, θα πρέπει να έχουν το κατάλληλο μέγεθος, το οποίο να επιτρέπει τη συνύπαρξη και συλλειτουργία τέτοιων εγκαταστάσεων, παράλληλα με την ακώλυτη διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα. Στις λοιπές παραλίες που λόγω μεγέθους δεν μπορούν να φιλοξενήσουν τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις σύμφωνα με τους περιορισμούς που θέτουν οι νόμοι και οι οικείες διατάξεις, να μην παραχωρείται η χρήση χώρου για το σκοπό αυτό.

Η προαναφερθείσα πρόταση εντάσσεται ήδη στο προεκλογικό μας πρόγραμμα και δεσμευόμαστε ότι θα αποτελέσει μια από τις προτεραιότητές μας, ως η επόμενη Δημοτική Αρχή. Τέλος, καλούμε την τοπική κοινωνία τους φορείς και τους ενεργούς πολίτες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των κινητοποιήσεων για την παραλία Ελιά και σε άλλες περιπτώσεις όπως οι κανονισμοί χρήσης των πεζοδρόμων και το σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Οι δημότες πρέπει να εκφράζονται και να ακούγονται. Και η φωνή και άποψή τους πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.


Read More »
Παναγιωτης Νταής: Κατώτερη των περιστάσεων για ακόμη μια φορά η Δημοτική Αρχή Παναγιωτης Νταής: Κατώτερη των περιστάσεων για ακόμη μια φορά η Δημοτική Αρχή Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023 Rating: 5

Τα κατά Πέτσα κονδύλια για την πυροπροστασία και τα ψίχουλα που φτάνουν στους Δήμους

Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023
Τα κατά Πέτσα κονδύλια για την πυροπροστασία και τα ψίχουλα που φτάνουν στους Δήμους


Πριν από μερικούς μήνες σε συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου ακούστηκε η έκφραση ότι «οι Δήμοι πετσόπληκτοι». Ο Στέλιος Πέτσας ήταν τότε Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και με την τακτική που ακολουθούσε είχε καταφέρει να στρέψει εναντίον του πολλούς Δημάρχους.

Η σχέση του με την αυτοδιοίκηση ήταν ελάχιστη. Η σχέση του με την Ελλάδα –πλην Αττικής- ανύπαρκτη.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών μάλλον δεν κατάλαβε ποτέ ότι είναι διαφορετικές οι ανάγκες που έχει η Κηφισιά ή το Μαρούσι από αυτές που έχει η Άρτα και τα Τζουμέρκα.

Ο Στέλιος Πέτσας, παρότι δεν κατέχει πλέον την θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, κατάφερε τις τελευταίες ημέρες να στρέψει και πάλι εναντίον του, μεγάλο αριθμό δημάρχων.

Και το έκανε με την δήλωση ότι ενίσχυσε τους Δήμους με το ποσό των 23,1 εκατομμυρίων για την πυροπροστασία. Και μετά τη δήλωση αυτή ήρθαν οι βαρύγδουπες αναλύσεις των αθηναϊκών μέσων ενημέρωσης για τον… πακτωλό χρημάτων προς την αυτοδιοίκηση και έμμεσα τα ερωτηματικά αν οι δήμοι αξιοποιούν τα κονδύλια της πυροπροστασίας και με ποιο τρόπο.

Πως όμως έχουν τα πράγματα;

Η αυτοδιοίκηση συχνά- πυκνά μετατρέπεται σε αποδιοπομπαίο τράγο. Προφανώς έχει ευθύνες όμως δεν μπορεί να φορτώνεται όλα τα δεινά του κόσμου και κυρίως όλες τις αμαρτίες ενός σαθρού συστήματος για την προστασία του δασικού πλούτου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών τον περασμένο Μάρτιο ενέκρινε όντως 23,1 εκατομμύρια για τους 332 δήμους της χώρας προκειμένου να μεριμνήσουν για την δασοπροστασία. Μέσος όρος λοιπόν 69. 698 ευρώ στον κάθε Δήμο.

Η αναλυτική κατανομή για τους Δήμους της Ηπείρου είναι η ακόλουθη:

-ΑΡΤΑΙΩΝ 70.000,00

-ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 30.000,00

-ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ 40.000,00

-ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ 30.000,00

-ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 60.000,00

-ΣΟΥΛΙΟΥ 42.000,00

-ΦΙΛΙΑΤΩΝ 50.000,00

-ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ 55.000,00

-ΔΩΔΩΝΗΣ 50.000,00

-ΖΑΓΟΡΙΟΥ 55.000,00

-ΖΙΤΣΑΣ 55.000,00

-ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ 70.000,00

-ΚΟΝΙΤΣΑΣ 50.000,00

-ΜΕΤΣΟΒΟΥ 50.000,00

-ΠΩΓΩΝΙΟΥ 60.000,00

-ΖΗΡΟΥ 35.000,00

-ΠΑΡΓΑΣ 30.000,00

-ΠΡΕΒΕΖΗΣ 40.000,00

Αναλυτικά η απόφαση του Υπουργείου ΕΔΩ

Με ποσά λοιπόν που κυμαίνονται από τριάντα χιλιάδες το μικρότερο μέχρι εβδομήντα χιλιάδες το μεγαλύτερο οι Δήμοι καλούνται να εκτελέσουν προγράμματα προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης, να απομακρύνουν υπολείμματα καθαρισμού, να εκτελέσουν έργα και εργασίες προληπτικού καθαρισμού στις ζώνες μίξης δασών και οικισμών, να συμβάλλουν στη συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες, να υλοποιήσουν προληπτικά μέτρα για αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών από λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων, να προμηθευτούν εξοπλισμό, να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα και να καλύψουν τις δαπάνες μίσθωσης οχημάτων ή μηχανημάτων.

Ποια είναι η πραγματικότητα στην Ήπειρο;

Τα κονδύλια που δίνει το Υπουργείο και για τα οποία καμαρώνει ο κ. Πέτσας δεν αρκούν ούτε για τους καθαρισμούς και τις κοπές χόρτων και κλαδιών κατά μήκος του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Στους Δήμους συστάθηκαν από το 2020 γραφεία πολιτικής προστασίας τα οποία είναι… απλώς γραφεία! Παρότι υπήρχε η δέσμευση για στελέχωσή της με προσωπικό μέσω προσλήψεων που θα γινόταν κεντρικά αυτό δεν συνέβη ποτέ.

Τα μηχανήματα που διαθέτουν οι περισσότερες Δήμοι είναι εικοσαετίας και πλέον. Από την εποχή που εφαρμόστηκε το σχέδιο «Καποδίστριας» και το γενναίο πρόγραμμα στήριξης.

Σε Δήμους όπως είναι της Ηπείρου, με τεράστιες δασικές εκτάσεις και δάση, με δασικούς δρόμους εγκαταλειμμένους από τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες, με ατελείωτο επαρχιακό οδικό δίκτυο, πυροπροστασία από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο και με τα ψίχουλα του Υπουργείου δεν γίνεται…

Είναι μόνο για να καμαρώνει ο πρώην Υπουργός στους αθηναϊκούς τηλεοπτικούς σταθμούς..Read More »
Τα κατά Πέτσα κονδύλια για την πυροπροστασία και τα ψίχουλα που φτάνουν στους Δήμους Τα κατά Πέτσα κονδύλια για την πυροπροστασία και τα ψίχουλα που φτάνουν στους Δήμους Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023 Rating: 5

Με πρόσωπο έκπληξη η ΝΔ για το Δήμο Σουλίου;

Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023
Με πρόσωπο έκπληξη η ΝΔ για το Δήμο Σουλίου;


 
Ένα περίπου μήνα πριν κατατεθούν οι υποψηφιότητες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως κατέληξε στο πρόσωπο το οποίο θα ηγηθεί παράταξης, που θα διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο του Δήμου Σουλίου.

Όπως έγινε γνωστό, ο μέχρι τώρα επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο Σουλίου και προερχόμενος από τα σπλάχνα της Νέας Δημοκρατίας κ. Νικόλας Κάτσιος, ενημέρωσε τους συνεργάτες και συνυποψήφιούς του, πως δεν θα διεκδικήσει εκ νέου τη θέση του Δημάρχου.

Από τη στιγμή αυτή, ξεκίνησαν τα τηλεφωνήματα και η διερεύνηση για την επιλογή του κατάλληλου προσώπου, το οποίο θα ηγηθεί της δημοτικής παράταξης που θα υποστηριχθεί από τη Νέα Δημοκρατία.


Σύμφωνα με πληροφορίες του thespro.gr, μετά από πρόταση της ΔΕΕΠ και του βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Γιόγιακα, το πρόσωπο στο οποίο κατέληξαν δεν είναι άλλο παρά αυτό του πρώην βουλευτή Θεσπρωτίας και Υφυπουργού Παιδείας κ. Θωμά Κούρτη.

Ο κ. Κούρτης, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη, δέχεται "πιέσεις" και από την Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα του κυβερνώντος κόμματος, ώστε να αποδεχθεί την πρόταση και να ηγηθεί του ψηφοδελτίου στο Δήμο Σουλίου.

Έτσι, μετά από την υποψηφιότητα του Αντώνη Μπέζα στην Ηγουμενίτσα, αναμένουμε εάν ένας ακόμα πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, θα κατέλθει στο στίβο της τοπικής αυτοδιοίκησης Α' βαθμού.

Οι δύο πρώην βουλευτές Θεσπρωτίας, Αντώνης Μπέζας και Θωμάς Κούρτης

Ο ίδιος ο Θωμάς Κούρτης, έκανε μια αινιγματική ανάρτηση στο facebook, χρησιμοποιώντας το στίχο του Καβάφη "Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο Όχι να πούνε". 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο κ. Κούρτης αναμένεται να δώσει την απάντησή του, ακόμα και εντός της ημέρας.

Ποιος είναι ο Θωμάς Κούρτης:
Ο Θωμάς Κούρτης γεννήθηκε στην Αγία Κυριακή Θεσπρωτίας το 1955. Σπούδασε στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων και στη Γυμναστική Ακαδημία (ΤΕΦΑ Αθηνών)  και ήταν εκπαιδευτικός και καθηγητής μέσης εκπαίδευσης.
Έγινε μέλος της ΟΝΝΕΔ από το 1974, διατέλεσε πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών της σχολής του και συμμετείχε στο πρώτο μεταδιδακτορικό συνέδριο της ΕΦΕΕ. Διετέλεσε γραμματέας και πρόεδρος της ΟΛΜΕ την περίοδο 1985-1989.  
Το 1990 εκλέγεται βουλευτής Θεσπρωτίας και από τα τέλη του 1992, μέχρι και τη πτώση της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, διετέλεσε Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.Read More »
Με πρόσωπο έκπληξη η ΝΔ για το Δήμο Σουλίου; Με πρόσωπο έκπληξη η ΝΔ για το Δήμο Σουλίου; Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023 Rating: 5

Έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας σε Σύβοτα και Πάργα

Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023
Έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας σε Σύβοτα και Πάργα


Μετά την Πρέβεζα όπου είχαν βεβαιωθεί αρκετές παραβάσεις, σειρά πήρε η Πάργα και τα Σύβοτα.
Δύο από τους πιο τουριστικούς προορισμούς της Ηπείρου βρέθηκε στο επίκεντρο των ελέγχων της Οικονομικής Αστυνομίας για την τήρηση της ασφαλιστικής-εργατικής και φορολογικής νομοθεσίας
Οι έλεγχοι έγιναν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ξενοδοχειακές μονάδες.

Απ’ αυτούς βρέθηκαν

-Στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, σε επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ενοικίασης επιπλωμένων διαμερισμάτων – εστιατορίου – μίσθωσης ομπρελών & καθισμάτων παραλιών, να απασχολούνται 4 εργαζόμενοι, εκτός ωραρίου εργασίας.

Στην Πάργα Πρεβέζης:
-σε καφέ-μπαρ-εστιατόριο, διαπιστώθηκε η μη έκδοση 12 αποδείξεων, λόγος για τον οποίο προβλέπεται 48ωρη αναστολή λειτουργίας και
-σε εστιατόριο – καφέ – μπαρ, να απασχολούνται 10 εργαζόμενοι, εκτός ωραρίου εργασίας.

Για τις περιπτώσεις αυτές ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΠΕΚΑ, ΣΕΠΕ και Δ.Ο.Υ.) για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες ως προς την επιβολή διοικητικών κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση financialpolice@hellenicpolice.gr της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.
Read More »
Έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας σε Σύβοτα και Πάργα Έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας σε Σύβοτα και Πάργα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023 Rating: 5

Συλλυπητήριο μήνυμα από το ΚΨΥ Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023
Συλλυπητήριο μήνυμα από το ΚΨΥ Ηγουμενίτσας


Με μεγάλη λύπη και πόνο ψυχής, το προσωπικό του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ηγουμενίτσας αποχαιρετά τον αγαπημένο του συνεργάτη, ψυχίατρο και επιστημονικά υπεύθυνο στο ΚΨΥ Ηγουμενίτσας του ΓΝ-ΚΥ Φιλιατών (2009-2013) κ. Βασίλη Παππά και εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του αγαπημένου Ανθρώπου, Φίλου, Μέντορα, Ψυχιάτρου.

Έναν αμερόληπτο άνθρωπο που προσέφερε την βοήθεια του σε οποιονδήποτε την είχε ανάγκη. Είναι μεγάλη τιμή και ευλογία να γνωρίζει κανείς έναν τέτοιον επιστήμονα. Η απουσία του θα είναι ιδιαίτερα αισθητή. Άνθρωπος με ήθος, έντιμος, άμεσος, οικείος που υπηρέτησε το λειτούργημα της ιατρικής με συνέπεια και αφοσίωση. Επιστημονικά καταρτισμένος και καταξιωμένος στον ιατρικό χώρο αποτελούσε υπόδειγμα γιατρού, προσφέροντας τις υπηρεσίες του με γνώμονα την κοινωνική προσφορά, την ανιδιοτέλεια και την Ανθρωπιά. Έναν υπέροχο άνθρωπο και αξιόλογο επιστήμονα που με το σημαντικό του έργο βοήθησε να διαμορφωθεί όχι μόνο το ΚΨΥ αλλά και οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην περιοχή. Η αγάπη του και το μεράκι του για τον τόπο μας και το ψυχικά πάσχοντα, τον έταξε να παρέχει ψυχιατρικές υπηρεσίες επί πολλά έτη στο Νομό Θεσπρωτίας με αυτοθυσία και αυταπάρνηση των πολλαπλών ευκαιριών που του εδόθησαν για επαγγελματική ανέλιξη. Έναν άνθρωπο ο οποίος συνέδεσε τη ζωή του με τον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών. Έναν ενεργό πολίτη που ήξερε να μοχθεί και να μάχεται έως τη τελευταία στιγμή. Έναν άξιο οικογενειάρχη.

Το προσωπικό του ΚΨΥ Ηγουμενίτσας εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του που πενθεί.

Καλό παράδεισο Βασίλη.

Μας λείπεις…..!
Θα μας λείπεις….! 
Σε ευχαριστούμε για όλα!
Read More »
Συλλυπητήριο μήνυμα από το ΚΨΥ Ηγουμενίτσας Συλλυπητήριο μήνυμα από το ΚΨΥ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023 Rating: 5

Μαζική παρέμβαση πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας για ελεύθερη παραλία στην «Ελιά»

Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023
Μαζική παρέμβαση πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο
Ηγουμενίτσας για ελεύθερη παραλία στην «Ελιά»


Πρωτοφανής και μαζική ήταν η παρουσία των πολιτών - πλατύ κόσμου και νεολαίας - της Ηγουμενίτσας - εντός και εκτός της αίθουσας - στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής 21/7, για να εκφράσουν την οργή και την αγανάκτησή τους για την παραχώρηση σε επιχειρηματία της τελευταίας ελεύθερης παραλίας της Θεσπρωτίας.

Εν τω μεταξύ είχαν συγκεντρωθεί περίπου χίλιες υπογραφές κατοίκων που αντιδρούν στην απόφαση του Δήμου να παραχωρήσει την παραλία, μετά από διαγωνιστικές διαδικασίες με έναν υποψήφιο, για μία τριετία και με αντίτιμο χίλια ευρώ!!!.

Μέσα από μια διαδικασία που κράτησε τέσσερις ώρες, με συνθήματα, πανό και παρεμβάσεις εκπροσώπων φορέων και πολιτών σφυροκοπήθηκαν κυριολεκτικά οι απαράδεκτοι ισχυρισμοί της Δημοτικής Αρχής, που απηχούσαν ουσιαστικά το γνώριμο παραμύθι της τουριστικής ανάπτυξης. Και παρά το γεγονός ότι Δήμαρχος και Αντιδήμαρχοι έμειναν κυριολεκτικά «γυμνοί» μπροστά στον κόσμο, να μη θέλουν να δεχτούν τα αυτονόητα και να αναζητούν σανίδα σωτηρίας μέσα από μια πρόταση επανελέγχου της υλοποίησης της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής.

Μάλιστα απέδωσαν την μαζική μαχητική παρουσία του κόσμου στην προεκλογική περίοδο και σε υποκίνησή των (!!!), γενόμενοι καταγέλαστοι από τον κόσμο.

Ήταν τόσο έντονη η παρέμβαση του ακροατηρίου, που αναγκάστηκαν και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που είχαν υπερψηφίσει την πρόταση στην Οικονομική Επιτροπή, να δηλώνουν ότι ανακαλούν την ψήφο τους και να ζητούν την ανάκληση της απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Με προκλητική επιμονή η Δημοτική Αρχή, επικαλούμενη διαδικαστικούς λόγους, πρότεινε να παραπεμφθεί το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή, που είναι δήθεν άλλο όργανο, αλλά ξεγυμνώθηκαν όταν εκπρόσωπος των πολιτών ανέγνωσε τα ονόματα των μελών της Οικονομικής Επιτροπής που ήταν όλα παρόντα!

Απέναντι στην δολιχοδρομία της νομιμότητας, και μόνον μετά την επιμονή του κόσμου, ο προκλητικός Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αναγκάστηκε να βάλει σε ψηφοφορία και την πρόταση για «Ανάκληση της Απόφασης Παραχώρησης -Ελεύθερη η παραλία της «Ελιάς», η οποία δεν πέρασε, με την πλειοψηφία να ψηφίζει την πρόταση του Δημάρχου και με τους κατοίκους αγανακτισμένους να ετοιμάζονται για τις περαιτέρω κινήσεις για να μείνει ελεύθερη η παραλία.

Ιδιαίτερα εύστοχες ήταν οι παρεμβάσεις εκπροσώπων και πολιτών, που ξεκαθάρισαν ότι το ζήτημα της παραχώρησης δεν είναι ζήτημα νομιμότητας (οι νόμοι άλλωστε υπηρετούν αυτήν την πολιτική), αλλά ζήτημα πολιτικής απόφασης, ζητώντας από τους Δημοτικούς Συμβούλους «πάρτε πίσω την απόφαση», αναδεικνύοντας ταυτόχρονα συνοπτικά «το θαύμα του τουρισμού», με την σερβιτόρο έγκυο ξενοδοχοϋπάλληλο να δουλεύει στο λιοπύρι, το σερβιτόρο - δύτη, τον τσουρουφλισμένο και κρυμμένο στο ψυγείο μαθητευόμενο μάγειρα, τον απλήρωτο και ξυλοκοπημένο νέο στην Πάργα, τις τιμές Μυκόνου, αλλά και στην κατάληψη του αιγιαλού, στην άναρχη εμπορευματοποίηση των παραλιών, την πλήρη απάλειψη κάθε ελεύθερου χώρου.Read More »
Μαζική παρέμβαση πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας για ελεύθερη παραλία στην «Ελιά» Μαζική παρέμβαση πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας για ελεύθερη παραλία στην «Ελιά» Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023 Rating: 5

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2023

Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2023Ο Δήμος Ηγουμενίτσας και το Τμήμα Αθλητισμού-Πολιτισμού του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ. του Δήμου Ηγουμενίτσας στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2023» σας ενημερώνουν για τις εκδηλώσεις της εβδομάδας:

· Τρίτη 25/07/2023 και ώρα 21:30 εορτασμός της Αγίας Παρασκευής-βαρκαρόλα-μεταφορά της εικόνας στην Πλαταριά και ακολουθεί Δημοτική Βραδιά που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαταριάς, στις 21:30 με ελεύθερη είσοδο.

· Τετάρτη 26/07/2023, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαταριάς σας προσκαλεί στο χορευτικό αντάμωμα-δημοτική βραδιά στην Πλαταριά στις 21:30 με ελεύθερη είσοδο.

· Πέμπτη 27/07/2023 και ώρα 21:00 «Καλοκαιρινό Παζάρι» από το ΚΔΑΠ μεΑ «Το Εργαστήρι» στο Λιμανάκι Ηγουμενίτσας με ελεύθερη είσοδο.

· Παρασκευή 28/07/2023 και ώρα 21:00 η Art Muppets Production παρουσιάζει την παιδική παράσταση «Η Τοσοδούλα» στο Δημοτικό Σχολείο Γραικοχωρίου με γενική είσοδο 8€.


Η Πρόεδρος του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ.
Δέσποινα Ζεϊμπέκογλου


Read More »
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2023 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2023 Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023 Rating: 5

Για την συνέχεια του αγώνα να μείνει ελεύθερη η παραλία της «Ελιάς»

Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023
Για την συνέχεια του αγώνα να μείνει ελεύθερη η παραλία της «Ελιάς»Μετά την πρωτοφανή, μαζική παρουσία και παρέμβαση συμπολιτών μας στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τη διαπίστωση ότι ναι μεν η Δημοτική Αρχή «ξεγυμνώθηκε», επικαλούμενη όμως διαδικαστικούς λόγους, δεν υποχώρησε στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας να μείνει ελεύθερη η παραλία της «Ελιάς» και με το δεδομένο ότι η παραλία είναι κατειλημμένη από την καντίνα και τις ξαπλώστρες του ιδιώτη, καλούμε όλους τους πολίτες που αντιδρούν στην κατάληψη της παραλίας σε ανοιχτή συνέλευση - συζήτηση για ανταλλαγή απόψεων και σχεδιασμό των περαιτέρω δράσεων,

την Τετάρτη 26/7, ώρα 8.30μμ στην Πλατεία Δημαρχείου
Πολίτες της Ηγουμενίτσας


Read More »
Για την συνέχεια του αγώνα να μείνει ελεύθερη η παραλία της «Ελιάς» Για την συνέχεια του αγώνα να μείνει ελεύθερη η παραλία της «Ελιάς» Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023 Rating: 5

Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ

Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023
Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ

Τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους βάζει στο στόχαστρο ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται κυρίως εκείνοι που δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα οι δαπάνες τους είναι διπλάσιες.


Έτσι, όσοι το προηγούμενο έτος παρουσίασαν στις δηλώσεις τους μεγάλες αποκλίσεις (έσοδα και έξοδα) θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, σύμφωνα με το σχέδιο της φορολογικής διοίκησης, σε πρώτη φάση θα ελεγχθούν όσοι είχαν μεγάλες αποκλίσεις, θα ακολουθήσουν όσοι επαγγελματίες διάγουν πολυτελή βίο και δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και στο τέλος θα ελεγχθούν μισθωτοί που δηλώνουν επίσης χαμηλά εισοδήματα αλλά η διαβίωσή τους δείχνει ότι ξοδεύουν πολύ περισσότερα, τα οποία δεν προκύπτουν από ανάλωση κεφαλαίων προηγούμενων ετών ή από την πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Με βάση τα ανωτέρω, το επόμενο διάστημα, πιθανόν μετά την ολοκλήρωση υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, θα ξεκινήσουν οι πολυεπίπεδες διασταυρώσεις.

Για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα και οι πληροφορίες που έχει η φορολογική διοίκηση από ηλεκτρονικές πληρωμές αγαθών και υπηρεσιών, αγορές περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, αυτοκίνητα), δάνεια, μεταβολές στις καταθέσεις, συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, δαπάνες σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, ασφαλιστήρια συμβόλαια, πληρωμές λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμη και στοιχεία των διακοπών τους και συγκεκριμένα από τις πλατφόρμες Booking και Airbnb.

«Το υπουργείο Οικονομικών έχει από την πρώτη στιγμή θέσει ως μια από τις προτεραιότητές του την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ενα από τα σημαντικότερα εργαλεία σε αυτόν τον τομέα είναι και η αξιοποίηση των δεδομένων που το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει να συλλέγονται στην ΑΑΔΕ. Οπου διαπιστώνονται περιπτώσεις κραυγαλέας φοροδιαφυγής θα πραγματοποιούνται εστιασμένοι έλεγχοι», δήλωσε στην Καθημερινή ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης. «Ξεκαθαρίζουμε πως θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στη μάχη αυτή, μάχη που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δικαιοσύνη και την ανάπτυξη», τονίζει ο υφυπουργός.

Οπως είχε δηλώσει τις προηγούμενες μέρες ο κ. Θεοχάρης, η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα υπολογίζεται σε περίπου 8-10 δισ. ευρώ, από τα οποία μπορούν να εισπραχθούν σχεδόν τα μισά και συγκεκριμένα 4-5 δισ. ευρώ. Επίσης, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι οι ύποπτες για φοροδιαφυγή δηλώσεις θα ελεγχθούν εξονυχιστικά το φθινόπωρο.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΑΑΔΕ τις προηγούμενες μέρες, ετήσια εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ δήλωσαν στην εφορία σχεδόν έξι στα δέκα νοικοκυριά, ή 3,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Παράλληλα, στα όρια της φτώχειας και συγκεκριμένα με εισοδήματα έως 5.000 ευρώ εμφανίζεται ότι ζει το 37% των φυσικών προσώπων, κάτι που σε κάθε περίπτωση υποκρύπτει μεγάλη φοροδιαφυγή. Επίσης, σχεδόν επτά στους δέκα επαγγελματίες σε σύνολο 388.481 εμφάνισαν στην εφορία καθαρά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Συνολικά τα φορολογητέα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα που δηλώθηκαν ανήλθαν σε 4,3 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες τους ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ.

Πώς θα γίνουν οι έλεγχοι

Για την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων και διογκωμένων δαπανών, οι διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ θα εστιάσουν σε ελέγχους στοιχείων που αφορούν:

Για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθούν δεδομένα από ηλεκτρονικές πληρωμές, δάνεια, καταθέσεις, λογαριασμούς κινητής, ρεύματος κ.ά.

• Τα ποσά των τόκων των καταθέσεων που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος.

• Τραπεζικούς λογαριασμούς οι οποίοι αθροιστικά εντός του έτους (2021) εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.

• Τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λπ.).

• Τα ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας.

• Το κόστος των νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

• Το κόστος των διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία.

• Το κόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας.

• Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.

• Το κόστος της ύδρευσης για τους πελάτες που η ετήσια κατανάλωση νερού υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής ανακοίνωσε ότι εντός της εβδομάδας κάνει πρεμιέρα (αν και καθυστερημένα) το νέο ψηφιακό εργαλείο «Ελεγχοςlive», που θα συνδράμει τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ στους ελέγχους που πραγματοποιούν στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές. Με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα βλέπουν στην οθόνη των τάμπλετ τους το οικονομικό προφίλ των ελεγχομένων και σε πραγματικό χρόνο θα διενεργούν διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων. Στο τέλος του ελέγχου θα εκδίδεται επιτόπου το σημείωμα με τα αποτελέσματα, το οποίο θα αποστέλλεται απευθείας στη θυρίδα του φορολογουμένου στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ. Ειδικότερα, οι ελεγκτές της εφορίας μέσα από τα τάμπλετ θα έχουν άμεσα πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία ώστε να διαπιστώνουν τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές, να ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα δεδομένα των τιμολογίων και αποδείξεων στην πλατφόρμα myDATA, να διενεργούν άμεσες και ταχύτατες διασταυρώσεις στοιχείων με φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις ΦΠΑ κ.λπ.
Read More »
Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023 Rating: 5

Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μάρκου Μπότσαρη στην Αμπελιά Παραμυθιάς

Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023
Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μάρκου Μπότσαρη στην Αμπελιά ΠαραμυθιάςΤα αποκαλυπτήρια της προτομής του οπλαρχηγού Μάρκου Μπότσαρη, της εμβληματικής μορφής της επανάστασης, με καταγωγή από την Αμπελιά Παραμυθιάς, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακης στην Αμπελιά με πρωτοβουλία του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου.

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης ανέφερε:

Αρχικά θα πρέπει να ευχαριστήσουμε την εταιρεία «Αχέρων Μπετόν Λατομεία ΑΕ» και συγκεκριμένα τον κ. Νάστα Μάρκο, για την ευγενική χορηγία του όπως και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμπελιάς «Μάρκος Μπότσαρης», για αυτή τους την πρωτοβουλία, να φιλοτεχνηθεί η προτομή στο χωριό καταγωγής των Μποτσαραίων.

Πρόκειται για ηγετική προσωπικότητα της ελληνικής επανάστασης, τον οπλαρχηγό που συμμετείχε σε αρκετούς αγώνες σε όλη την ελληνική επικράτεια και κατάφερε με την ανδρεία του και τις στρατηγικές του ικανότητες να διακριθεί στον στίβο της μάχης και να συνδράμει με επιτυχία στην ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Η Ελλάδα θρήνησε με τιμή και δόξα τον εθνικό της ήρωα, ο οποίος μέσα από τα ανδραγαθήματά του μετουσιώθηκε σε θρύλο στα πέρατα της οικουμένης, και αποτυπώθηκε στα έργα σπουδαίων φιλελλήνων ζωγράφων, ποιητών και συγγραφέων.

Ένα όνομα συνυφασμένο με την ανδρεία, την αυτοθυσία και την αγάπη προς την πατρίδα, είναι ο Μάρκος Μπότσαρης, είναι ολόκληρη η ιστορία του έθνους μας, που ζωντανεύει μέσα από τους ήρωες. Τους ήρωες που αντιστέκονται και πολεμούν για την προάσπιση των αξιών και των ιδανικών της πατρίδας, για την ελευθερία του έθνους.

Γι’αυτό και σήμερα, αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, διότι από τα σπλάχνα αυτής της γης, ξεπήδησε ένας από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας της χώρας μας.

Με αυτό το έργο, συνειδητοποιούμε ταυτόχρονα την ιστορική ταυτότητα αυτού του τόπου, που αποτελεί πηγή πληροφόρησης, μνήμης αλλά και υπενθύμισης. Από εδώ και στο εξής, δεν θα αλλάξει μόνο την αισθητική της περιοχής αλλά θα διαδραματίσει και το ρόλο του μάρτυρα του ένδοξου παρελθόντος μας που έχει ως στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μας κληρονομιάς στο διάβα του χρόνου.

Σε δήλωση της η Προεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταυρούλα Μπραίμη, αναφέρει:

“Είναι χρέος ιερο και καθήκον απαράβατο η τιμή στους προγόνους το καθήκον αυτό υψώνεται σε ύψη δυσθεώρητα όταν δεν αναφερόμαστε απλά σε προγόνους αλλά στους ήρωες της πατριδας”αποσπασμα από το χαιρετισμό μου στην εκδήλωση αποκαλυπτηριων της ΠΡΟΤΟΜΗΣ του ήρωα Σουλιώτη Μάρκου Μπότσαρη στη γενέτειρα του Δραμεση(Αμπελια).Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της


Read More »
Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μάρκου Μπότσαρη στην Αμπελιά Παραμυθιάς Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μάρκου Μπότσαρη στην Αμπελιά Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023 Rating: 5

Απεργούν αύριο Τρίτη οι Δημοτικοί Υπάλληλοι στους ΣΜΑ

Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023
Απεργούν αύριο Τρίτη οι Δημοτικοί Υπάλληλοι στους ΣΜΑΕδώ και αρκετό καιρό, οι εργαζόμενοι στους Δήμους της Ηπείρου παρακολουθούμε με ιδιαίτερη αγωνία τις εξελίξεις γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής, την ίδια στιγμή που οι υπηρεσίες καθαριότητας στις οποίες δουλεύουμε είναι υποστελεχωμένες, μισο-ιδιωτικοποιημένες και ο λαός μας πληρώνει τα σκουπίδια που πετάει για χρυσάφι, μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) της περιοχής για 1+1 χρόνο από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΣΔΣΑ Ηπείρου.

Η ανάγκη να λειτουργήσουν οι ΣΜΑ είναι δεδομένη, και οι πρώτοι που πληρώνουν την τετραετή -σε κάποιες περιπτώσεις - καθυστέρηση της Περιφέρειας Ηπείρου να παραδώσει το έργο είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι.

Οι Δημοτικές Αρχές της περιοχής, όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο δεν διαμαρτυρήθηκαν στην Περιφέρεια Ηπείρου για την καθυστέρηση του έργου, αντίθετα άφηναν τα ανταποδοτικά να «φουσκώνουν» εξαιτίας των πολύωρων μεταφορών σκουπιδιών μέχρι τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Ελευθεροχώρι, που δημιουργήθηκε και λειτουργεί με ΣΔΙΤ, αποφέροντας τεράστια κέρδη στον επιχειρηματικό όμιλο (ΤΕΡΝΑ) που έχει αναλάβει τη διαχείριση και λειτουργία της.

Το ΔΣ του ΑΣΔΣΑ, όλοι οι Δήμαρχοι της Ηπείρου αντί να ζητήσουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, διέθεσαν ήδη το προσωπικό από τις ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες τους για τη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ, διευκολύνοντας στην πράξη την Περιφέρεια να παραδώσει το έργο στον ΦΟΔΣΑ, με ξεκάθαρη την πρόθεση στη συνέχεια να ιδιωτικοποιηθεί.

Τώρα αντί να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια για την πρόσληψη προσωπικού, δίνουν ολόκληρη τη λειτουργία των ΣΜΑ στους εργολάβους.

Το μέλλον της διαχείρισης απορριμμάτων όπως περιγράφεται από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων αλλά και μετά και το νόμο 5037/2023 (ΦΕΚ Α' 78/28.03.2023) που οδηγεί στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του νερού και των αποβλήτων – απορριμμάτων, είναι : ακόμα περισσότερες ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες άρα ακόμα περισσότερα χαράτσια για τις ΜΕΒΑ και τους καφέ κάδους, για τα Πράσινα Σημεία, για τα Κέντρα Ανακύκλωσης Εκπαίδευσης Διαλογής Στην Πηγή, τα Κέντρα Δημιουργικής Επαναχρησιμοποιήσης Υλικών. Σα να μην έφταναν αυτά προωθούν την καύση είτε των αποβλήτων, είτε του υπολείμματος, ώστε εμείς και τα παιδιά μας να αναπνέουμε τον καρκίνο για να βγάζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι εκατομμύρια.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο λογαριασμός θα ανεβαίνει μέσω της αύξησης των ανταποδοτικών τελών, οι εργασιακές σχέσεις θα χειροτερεύουν μπροστά στην αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και θύματα… όπως πάντα η προστασία του περιβάλλοντος και η υγεία μας.

Απαιτούμε την αλλαγή του ΟΕΥ του ΦΟΔΣΑ ώστε να δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις εργασίας σύμφωνα με την εγκεκριμένη έκθεση τεκμηρίωσης παροχής ΥΓΟΣ ώστε να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό όλα τα στάδια επεξεργασίας απορριμμάτων για τα οποία έχει ευθύνη ο ΦΟΔΣΑ

Απαιτούμε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού τόσο στο ΦΟΔΣΑ όσο και σε όλους τους Δήμους της Ηπείρου και να σταματήσει η διάθεση και μετακίνηση προσωπικού από τους Δήμους προς το ΦΟΔΣΑ.

Τα μέλη του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ που έρχονται 2 μήνες πριν τις εκλογές να εξοφλήσουν γραμμάτια στις μεγάλες επιχειρήσεις της διαχείρισης απορριμμάτων της περιοχής, πρέπει να ξέρουν ότι θα βρουν τους δημοτικούς υπαλλήλους, το λαό της Ηπείρου απέναντι σε κάθε σχεδιασμό περαιτέρω ιδιωτικοποίησης.ΟΥΤΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΤΑ ΛΑΙΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΠΟΥ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ, ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

Απαιτούμε:

-Να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των ΣΜΑ

- ΟΧΙ, στις ΣΔΙΤ, στις συμβάσεις παραχώρησης, σε κάθε είδους ιδιωτικοποίηση- εμπορευματοποίηση των σκουπιδιών. Όλα τα στάδια διαχείρισης απορριμμάτων να περάσουν στον πλήρη έλεγχο, τη λειτουργία και τη διαχείριση των δήμων ή των διαδημοτικών Νομικών Προσώπων

- Κατάργηση του ανταποδοτικού χαρακτήρα της διαχείρισης απορριμμάτων.

- Ορθολογική μεταφορά των ΑΣΑ μέσω των σταθμών μεταφόρτωσης

- Οι Δήμοι να υλοποιήσουν άμεσα -και να απαιτήσουν χρηματοδότηση- προγράμματα μείωσης του όγκου των αποβλήτων, προγράμματα ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε χωριστά ρεύματα των συσκευασιών, των μετάλλων, του έντυπου χαρτιού καθώς και του οργανικού κλάσματος (βιοαποβλήτων) με κομποστοποίηση.

- Διασφάλιση όλων των εργαζόμενων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και εξασφάλιση όλων, χωρίς εκπτώσεις, των όρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας μας.

- Ουσιαστική αναβάθμιση των Υπηρεσιών Καθαριότητας, μαζί και των άλλων Υπηρεσιών των δήμων, σε υποδομές, εξοπλισμό, έμψυχο δυναμικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις

- Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και τα άλλα «οικονομικά εργαλεία». Το κόστος που συνεπάγεται ο εκσυγχρονισμός της διαχείρισης των απορριμμάτων, να καλυφθεί με κεντρικούς δημόσιους πόρους που θα προκύψουν από την πρόσθετη φορολόγηση του κεφαλαίου.

- Επιστροφή στους Δήμους των παρακρατηθέντων πόρων παρελθόντων ετών.

- Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για το σύνολο των Υπηρεσιών των Δήμων

- Προσλήψεις στους Δήμους με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό σε μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Α’ Βαθμού Ν. Πρέβεζας
Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων
Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσπρωτίας
Σωματείο Εργαζομένων Δήμου ΆρταςRead More »
Απεργούν αύριο Τρίτη οι Δημοτικοί Υπάλληλοι στους ΣΜΑ Απεργούν αύριο Τρίτη οι Δημοτικοί Υπάλληλοι στους ΣΜΑ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023 Rating: 5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ

Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑΗ ΕΛΙΑ λίγα km από την Ηγουμενίτσα είναι η μόνη παραλία στην ευρύτερη περιοχή όπου οι κάτοικοι μπορούν να απολαμβάνουν ελευθέρα το κολύμπι χωρίς επί πλέον χρεώσεις.

 Παράμενε η μόνη ελεύθερη παραλία που δεν είχε παραδοθεί ακόμα στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Από την διπλανή παραλία της Γάτας μέχρι την Αγία Παρασκευή όλες οι παραλίες έχουν καταληφθεί από ξαπλώστρες καθιστώντας απαγορευτική την χρήση τους στους λουόμενους που δεν μπορούν, η και δεν θέλουν, να πληρώσουν για απολαύσουν το κολύμπι τους.

 Αυτήν την παραλία αποφάσισε η Δημοτική Αρχή (Δ.Α.) της Ηγουμενίτσας να παραδώσει σε ιδιώτες για «αξιοποίηση». Η συγκεκριμένη όμως είναι τόσο μικρή που αν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια δεν θα απομείνει καθόλου ελεύθερος χώρος για τους λουόμενους, όπως συνέβη στην γειτονική παραλία της Γάτας.

Αυτό δικαίως έχει αναστατώσει και εξαγριώσει μια σειρά πολιτών που κάνουν χρήση την συγκεκριμένη παραλία και κινητοποιούνται για να σταματήσει το έγκλημα αυτό. Ήδη έχουν μαζευτεί πάνω από 1.000 υπογραφές που ζητούν την αναστολή αυτής της απόφασης της οικονομικής επιτροπής του δήμου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση έπραξε το αυτονόητο, συμφωνώντας με το αίτημα και συστρατευόμενη στον αγώνα τους, έφερε το θέμα για συζήτηση στο Δ.Σ.

Κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. ,με αυτό το θέμα, η παρουσία των διαμαρτυρομένων πολιτών ήταν πρωτοφανής.
 Η αίθουσα συνεδριάσεων αποδεδείχθηκε πολύ μικρή για χωρέσει όλο τον κόσμο που πλημμύρισε και τον χώρο έξω από αυτήν.
 Αυτή η λαϊκή αντίδραση είναι ότι πιο θετικό συνέβη στο Δ.Σ. σε όλη του αυτή την θητεία. Ο λαός απαιτεί τα δίκια του δυναμικά. 
Η Δ.Α. όμως αυτή την παρουσία χαρακτήρισε προεκλογική. Αναρωτήθηκε γιατί τώρα.
 Είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνουν ότι η ίδια η Δ.Α. έβγαλε τον λαό στον δρόμο με τις αποφάσεις τους;
 Είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνονται ότι παράδοση της ΕΛΙΑΣ για επιχειρηματική δραστηριότητα είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι; Δεν καταλαβαίνουν ότι τα λαϊκά στρώματα έχουν φτάσει στα όρια τους και δεν μπορούν να επιβαρυνθούν και άλλο οικονομικά αυτές τις εποχές; Δεν έχουν καταλάβει ότι έχουν και οι ντόπιοι το δικαίωμα να απολαύσουν τις πανέμορφες παραλίες της περιοχής μας, που είναι πόλος έλξης για χιλιάδες τουρίστες; Η μήπως οι ομορφιές της περιοχής μας είναι μόνο για τους παραθεριστές; Φαίνεται ότι θεωρούν έτσι γίνεται η τουριστική ανάπτυξη. Οι τουρίστες και ντόπιοι εχούμενοι να απολαμβάνουν το δικαίωμα της χρήσης του παραλιακού μετώπου και τα λαϊκά στρώματα να τους υπηρετούν η να είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους. Πράγμα που αποτυπώθηκε κατά τις εκδηλώσεις με τις HARLEY στο Δρέπανο. Αλλά τέτοια ανάπτυξη δεν την έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος.

Η Δ.Α. ισχυρίστηκε ότι έκανε την δημοπράτηση του χώρου γιατί ήταν υποχρεωμένη από τον νόμο. Σε αυτό θέλουμε να παρατηρήσουμε:

· Ο νόμος της παρέχει στον δήμο την δυνατότητα της εκμετάλλευσης του χώρου αλλά δεν είναι υποχρεωτικός. Προφανώς και υπάρχει οικονομικό πρόβλημα στον δήμο σαν αποτέλεσμα της λειψής χρηματοδότης από το κεντρικό κράτος. Αλλά υπάρχει και ο δρόμος της διεκδίκησης πόρων και κονδυλίων που δικαιούται δήμος και όχι αυτός της οικονομικής αφαίμαξης των κατοίκων. Πράγμα που ο δήμος κάνει και με άλλους τρόπους( δημοτικά τέλη…).

· Έτσι και αλλιώς το νομικό πλαίσιο που αφορά τους δήμους είναι αντιλαϊκό . Στους δήμους έχουν φορτωθεί μια σειρά καθήκοντα και αρμοδιότητες χωρίς το ανάλογο προσωπικό και χρηματοδότηση . Έχουν περιορισθεί οι βαθμοί ελευθερίας των .Οι δήμοι έχουν καταντήσει γρανάζι του κρατικού μηχανισμού σε σημείο να μην μιλάμε πια για Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ωστόσο υπάρχει και ο δρόμος της λαϊκής αντιπολίτευση σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική. Γιατί υπάρχουν Δ.Α. που είναι στην κατεύθυνση του αγώνα και της διεκδίκησης από το κεντρικό κράτος, μαζί με τον λαό. Οι ίδιοι νόμοι λ.χ. ισχύουν και στην Πάτρα, αλλά η Δ.Α. με δήμαρχο τον Κ. Πελετίδη έχει διαλέξει τον αγωνιστικό δρόμο διεκδικώντας από την ΕΤΑΔ το παραλιακό μέτωπο για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

· Τέλος θα πρέπει να μας πει η Δ.Α., που διεκδικεί την «χερσαία ζώνη», τι σκέφτεται να κάνει σε αυτή. Οι μέχρι σήμερα ενέργειες της δείχνουν ότι σκοπεύει να αναπτύξει παρά πέρα την επιχειρηματική δραστηριότητα. Αν είναι έτσι γιατί οι πολίτες θα πρέπει να διαλέξουν ποιος θα τους ξεζουμίζει καλύτερα, ο ιδιώτης καπιταλιστής η ο δήμος; Από ότι φαίνεται με την ΕΛΙΑ ,αλλά και τις άλλες παραλίες που διαχειρίζεται ο δήμος, μπορεί κάλλιστα μας εκμεταλλεύεται το δημόσιο όσο και ο ιδιώτης «επενδυτής».

Κατά την συζήτηση πήραν τον λόγο εκπρόσωποι της επιτροπής αγώνα για ελεύθερη παραλία, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας και πολίτες που εκφράσανε την αντίθεση τους στο συντελούμενο έγκλημα. Αναδείχθηκαν διάφορες πλευρές αυτής της απόφασης της Δ.Α. αλλά και παρατυπίες ( π.χ. αποδείχθηκε ότι δεν πρόκειται για καντίνα αλλά προκατασκευασμένο κατάστημα που μεταφέρθηκε με γερανό). Το πλήθος των παρευρισκομένων συμμετείχε ενεργά σε μια συνεδρίαση που διήρκησε περίπου 4 ώρες.

Στο τέλος η Λ.Σ. βάλαμε για ψήφιση την πρόταση της επιτροπής αγώνα: «Ζητάμε να σταματήσουν οι εργασίες τοποθέτησης της «καντίνας» και να ανασταλεί η όποια απόφαση για καντίνα και ξαπλώστρες στην ΕΛΙΑ. Πρόταση που απορρίφθηκε από την Δ.Α. και την προσκείμενη σε αυτήν πλειοψηφία.

Ωστόσο το δίκιο, η αλήθεια, δεν αποφασίζονται πάντα και μόνο με την ψήφο. Για αυτό ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα η Δ.Α. είναι υποχρεωμένη:

· Να εφαρμόσει τους νόμους που επικαλείται ( ΚΥΑ 2023, ΦΕΚ 1432, κανονισμό 103/2012 του Δ.Σ.) γιατί στο Δ.Σ. αναλύθηκαν μια σειρά από παρατυπίες.

· Να ελέγξει αν τηρούνται οι όροι λειτουργίας, που σαφέστατα καταπατούνται, σε όλους τους χώρους που έχει παραχωρήσει άδεια. Σε όλες τις παραλίες όπως υποχρεούται από τον νόμο

· Να πάρει σοβαρά υπό όψη την εκφρασμένη λαϊκή αντίδραση, η οποία δεν σταματάει με μια ψηφοφορία.

Η Λ.Σ. θα ελέγχουμε στο Δ.Σ. αν τηρούνται οι ισχύοντες νόμοι, αλλά και κανονισμοί που το Δ.Σ. έχει ψηφίσει σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ωστόσο την λύση θα δώσει το λαϊκό κίνημα, που έδειξε ότι είναι ζωντανό και διεκδικεί. Είναι γνωστό ότι η Λαϊκή Συσπείρωση αγωνίζεται ελεύθερο, από επιχειρηματική δραστηριότητα, παραλιακό μέτωπο στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών για ανάπαυση, αθλητισμό, πολιτισμό, αναψυχή. Σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε μαζί με το εργατικό λαϊκό κίνημα, γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό.

Ηγουμενίτσα 23/07/2023
Για την Λαϊκή συσπείρωση
Δώρης Δήμας


Read More »
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023 Rating: 5

103.750 τροχονομικοί έλεγχοι και 21.302 παραβάσεις το διάστημα από 16 Ιουλίου έως 22 Ιουλίου 2023

Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023
103.750 τροχονομικοί έλεγχοι και 21.302 παραβάσεις το διάστημα από 16 Ιουλίου έως 22 Ιουλίου 2023


Το 64% των παραβάσεων αφορούσαν σε υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση προστατευτικού κράνους, μη χρήση ζώνης ασφαλείας, στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης και παράνομη στάθμευση

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με βάση τις πάγιες εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Συγκεκριμένα το διάστημα από 16 Ιουλίου έως 22 Ιουλίου 2023, διενεργήθηκαν 103.750 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 21.302 παραβάσεις.

Πιο αναλυτικά, παραβάσεις βεβαιώθηκαν ανά περιφέρεια, ως ακολούθως:

· 2.900 στη Θεσσαλονίκη,

· 2.522 στην Κρήτη,

· 2.144 στη Θεσσαλία,

· 1.767 στην Κεντρική Μακεδονία,

· 1.748 στην Αττική,

· 1.587 στη Δυτική Ελλάδα,

· 1.530 στο Νότιο Αιγαίο,

· 1.454 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

· 1.333 στη Στερεά Ελλάδα,

· 1.218 στην Πελοπόννησο,

· 1.195 στην Ήπειρο,

· 740 στα Ιόνια Νησιά,

· 737 στο Βόρειο Αιγαίο και

· 427 στη Δυτική Μακεδονία.

Ειδικότερα, οι παραβάσεις, που βεβαιώθηκαν αφορούν:

· 6.200 για παράνομη στάθμευση,

· 4.648 για υπερβολική ταχύτητα,

· 1.154 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδήγησης,

· 1.139 για μη χρήση προστατευτικού κράνους,

· 458 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,

· 447 για οδήγηση σε κατάσταση μέθης,

· 438 για Κ.Τ.Ε.Ο.,

· 315 για ανασφάλιστα οχήματα,

· 245 για χρήση κινητού τηλεφώνου,

· 228 για παραβίαση σηματοδότη,

· 209 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας,

· 171 για θορύβους,

· 135 για αντικανονικούς ελιγμούς,

· 130 για μη τήρηση απόστασης ασφαλείας,

· 120 για αντικανονικό προσπέρασμα,

· 86 για φθαρμένα ελαστικά,

· 65 για απόσπαση προσοχής οδηγού,

· 49 για κίνηση αντίθετη σε μονόδρομο,

· 36 για καυσαέρια,

· 31 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων,

· 26 για παραβίαση προτεραιότητας,

· 25 για παραβίαση σήματος τροχονόμου,

· 14 για έλλειψη ζώνης ασφαλείας,

· 14 για κίνηση στην αριστερή λωρίδα,

· 13 για αντικανονική χρήση φώτων,

· 13 για υπέρβαρο-διαστάσεις φορτίου,

· 8 για μη κίνηση στο δεξιό άκρο οδού και

· 4.885 λοιπές παραβάσεις.Η Ελληνική Αστυνομία, αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα οδικής ασφάλειας και στο πλαίσιο αυτό οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση με σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Επιπλέον, στοχευμένες δράσεις και εξειδικευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, πραγματοποιήθηκαν σε καθημερινή βάση καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας από 17 έως 23 Ιουλίου 2023, στην περιοχή της παραλιακής Ε.Ο. Αθηνών-Σουνίου, με σκοπό την αντιμετώπιση των αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και άλλων επικίνδυνων παραβάσεων που οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα, διαταράσσουν την ασφάλεια των συγκοινωνιών και την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών.

Συνολικά διενεργήθηκαν 247 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων, βεβαιώθηκαν 81 παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Πιο αναλυτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν ήταν:

· 12 για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος,

· 11 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,

· 10 για χρήση κινητών τηλεφώνων,

· 9 για μη χρήση κράνους,

· 9 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης,

· 2 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και

· 28 για λοιπές παραβάσεις.

Επιπρόσθετα, αφαιρέθηκαν 3 ζεύγη πινακίδων, 7 άδειες κυκλοφορίας, 7 άδειες ικανότητας οδήγησης, ενώ μεταφέρθηκαν 13 οχήματα.

Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με την ίδια ένταση και σε άλλες περιοχές της Αττικής, που παρουσιάζουν αυξημένη και επικίνδυνη παραβατικότητα.


Read More »
103.750 τροχονομικοί έλεγχοι και 21.302 παραβάσεις το διάστημα από 16 Ιουλίου έως 22 Ιουλίου 2023 103.750 τροχονομικοί έλεγχοι και 21.302 παραβάσεις το διάστημα από 16 Ιουλίου έως 22 Ιουλίου 2023 Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023 Rating: 5

Σελίδες