Αντιδήμαρχος Παξών: Η αλήθεια για τον Άγγλο τραυματία που μεταφέρθηκε στην Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017


Μετά από έρευνα και βάσει όσων έχουν γραφτεί στο διαδίκτυο για το περιστατικό με τη μεταφορά τραυματία από τους Παξούς προς την Ηγουμενίτσα και τον τρόπο που διενεργήθηκε η μεταφορά του, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Οικονομικών Παξών Γιώργος Λύχνος δημοσιοποιεί τις αποντήσεις των εμπλεκόμενων μερών, προς ενημέρωση και αποκατάσταση της αλήθειας. Ο αντιδήμαρχος κοινοποιεί στην "Ενημέρωση" τις απαντήσεις που έλαβε τόσο από το Κέντρο Υγείας Παξών, όσο και από την Πλοιοκτήτρια Εταιρεία. Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα έλαβε διαστάσεις μετά από καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων).


Η απάντηση της NORTHWEST FERRIES - SHIPPING COMPANY
Αρ. Πρωτ. 325
Πρέβεζα 30 Αυγούστου 2017
Θέμα: Μεταφορά τραυματία από Παξοί προς Ηγουμενίτσα
Η εταιρεία μας προς αποκατάσταση της αλήθειας και των πραγματικών γεγονότων, σας γνωρίζει ότι κατά το συμβάν που έλαβε χώρα της 29 Αυγούστου 2017 στο δρομολόγιο του πλοίου μας από Παξούς προς Ηγουμενίτσα στην μεταφορά αλλοδαπού τραυματία με συντριπτικό κάταγμα στο πόδι, ακολουθήθηκε κατά γράμμα η οδηγία του ιατρού του Κ.Υ. Παξών που περιγράφεται στο συνημμένο έγγραφο του Κ.Υ. Παξών ως εξής: «παρακαλείται η παραμονή του στο φορείο αμετακίνητος».
Το ασθενοφόρο του Κ.Υ. Παξών αδυνατούσε λόγω άλλου περιστατικού να συνοδεύσει τον τραυματία έως το Νοσοκομείο προορισμού, όπως αναφέρεται επίσης στο αναφερθέν έγγραφο.
Για τραυματία και συνοδό με εντολή Πλοιάρχου δεν εκδόθηκε εισιτήριο και το πλήρωμα παρείχε κάθε δυνατή βοήθεια καθ΄όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.
Η εταιρεία μας και σε άλλες περιπτώσεις μεταφοράς και διακομιδής ασθενών με ασθενοφόρο ή χωρίς, βοήθησε στην απρόσκοπτη και άμεση μετακίνησή τους, πολλές φορές χωρίς αντίτιμο ως προσφορά της προς το κοινωνικό σύνολο.
Με εκτίμηση
Για την Νορθ Γουεστ Φερρις Ι.Ν.Ε.
Σουλιώτης Απόστολος


Η ανακοίνωση του Κέντρου Υγείας Παξών

ΠΑΞΟΙ: 31-8-2017
Με αφορμή το περιστατικό της 29ης Αυγούστου 2017 που αφορά στη μεταφορά του τραυματία Tom Byfield από το ΚΥ Παξών στο νοσοκομείο Ιωαννίνων θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής:
Το ακτινολογικό του ΚΥ βρίσκεται σε λειτουργία, είναι σύγχρονο, με πρόσφατη τοποθέτηση ψηφιακού εκτυπωτή, αλλά η κλινική εικόνα του ασθενούς ήταν διευκρινιστική για τη διάγνωση του κατάγματος μηριαίου χωρίς να χρειάζεται η επιβεβαίωση ακτινογραφικά (ανισουψία γονάτων, σμίκρυνση σκέλους, εσωστροφή).
Ο ασθενής ήταν αιμοδυναμικά σταθερός (BP 135/73 mmHg, HR 86 bpm HCT 45,8%, SatO2 99%) και δεν ήταν απαραίτητη η συνοδεία ιατρού. Η φύση του τραύματος επέβαλε την ακινητοποίηση του ασθενούς στην υπάρχουσα θέση του στο φορείο.
«Χρειαζόμασταν το ασθενοφόρο»
Το μοναδικό ασθενοφόρο έπρεπε να καλύψει άλλο περιστατικό στο νησί και γι΄αυτό δεν επιβιβάστηκε στο πλοίο. Ο ασθενής παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Ηγουμενίτσας, καθώς είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες από το ΚΥ Παξών για την διακομιδή. Συνοδός του ασθενούς ήταν ο αδελφός του και ήταν καθόλα ενήμερος για την διαδικασία που ακολουθήθηκε.
Η χειρουργική αποκατάσταση του τραύματος ως υποτροχαντήριο κάταγμα επιβεβαίωσε πλήρως την διάγνωση των ιατρών του ΚΥ. Οι ειδήσεις για εσφαλμένη διάγνωση εκ μέρους των ιατρών αποδεικνύεται ψευδής.
«Ισως για πολιτικούς λόγους...»
Η ΠΟΕΔΗΝ όφειλε να έρθει σε επικοινωνία μαζί μας και να ενημερωθεί πως εξελίχθηκε το όλο περιστατικό προτού να προβεί σε όλες τις παραστάσεις, και ίσως για πολιτικούς λόγους και να δώσει αφορμή στα media για αρνητικά σχόλια όσο αφορά στο επίπεδο των ιατρικών υπηρεσιών στο νησί των Παξών.
Οι γιατροί του ΚΥ είμαστε περήφανοι για το έργο που προσφέρουμε και προσκαλούμε όποιον επιθυμεί να επισκεφτεί το νησί και να διαπιστώσει ότι το ΚΥ Παξών ίσως να είναι και το καλύτερο ΚΥ στην Ελλάδα.
Ο ΣΥΝ. Δ/ΝΤΗΣ Κ.Υ. ΠΑΞΩΝ
Καραμπουρνιώτης Κων/νος
 
Read More »
Αντιδήμαρχος Παξών: Η αλήθεια για τον Άγγλο τραυματία που μεταφέρθηκε στην Ηγουμενίτσα Αντιδήμαρχος Παξών: Η αλήθεια για τον Άγγλο τραυματία που μεταφέρθηκε στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017 Rating: 5

Ένας μικρός σκουπιδότοπος στην Σαγιάδα (+ΦΩΤΟ)

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017

Σε ένα μικρό σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί ο χώρος, πριν την παραλία Κεραμίδι στην Σαγιάδα, όπου έχει κατασκευαστεί και μία βρύση.


Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες που μας έστειλε αναγνώστης, οι ταξιδιώτες που σταματάνε στο σημείο για να θαυμάσουν τη θέα προς το Ιόνιο και για να ξεδιψάσουν, αντικρίζουν σκουπίδια και την βρύση να μην λειτουργεί, αφού κανένας δεν τοποθέτησε την βάνα της.
Το σημείο αν και έπρεπε να αποτελεί μία μικρή όαση δροσιάς, με την κατασκευή ενός κιόσκι και την τοποθέτηση παγκακιών, έχει δυστυχώς μετατραπεί σε έναν μικρό σκουπιδότοπο.

Ελπίζουμε η Δημοτική Αρχή Φιλιατών να μεριμνήσει άμεσα για τον ευπρεπισμό του σημείου, αλλά και να δρομολογήσει της απαραίτητες κατασκευές, εάν τις κρίνει σκόπιμες και υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια.


Read More »
Ένας μικρός σκουπιδότοπος στην Σαγιάδα (+ΦΩΤΟ) Ένας μικρός σκουπιδότοπος στην Σαγιάδα (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017 Rating: 5

Δήμος Σουλίου: Μία πρόσληψη καθαρίστριας στο Σχολικού Κέντρου Τσαγγαρίου

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017


Μία (1) θέση καθαριστή/-στριας για το υπόλοιπο διδακτικό έτος 2017 - 2018, που θα απασχοληθεί με σύμβαση μίσθωσης έργου, για την καθαριότητα δύο (2) αιθουσών διδασκαλίας του Σχολικού Κέντρου Τσαγγαρίου, προκηρύχθηκε απο την δημοτική αρχή. 
Τα δικαιολογητικά συμμετοχής του κάθε ενδιαφερόμενου στο διαγωνισμό είναι:


α) Έγγραφη αίτηση με πλήρη στοιχεία, για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό, συνοδευόμενη, εκτός των άλλων, απαραίτητα από τα εξής δικαιολογητικά: Φωτοαντίγραφο Δελτίου Ταυτότητας Φωτοαντίγραφο Εκκαθαριστικού Σημειώματος φορ. έτους 2016 Πιστοποιητικό οικογενειακής καταστάσεως.
β) Ότι άλλο δικαιολογητικό ήθελε κριθεί κατά περίπτωση αναγκαίο από τους ενδιαφερόμενους.

Αιτήσεις και δικαιολογητικά, θα πρεπει να κατατεθούν μέχει την Πέμπτη 7.9.2017 και ώρα 14:00. στο γραφείο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Παραμυθιά.

Η σύμβαση θα ισχύει από την ημέρα της υπογραφής μέχρι και την 30η Ιουνίου 2018.


 
Read More »
Δήμος Σουλίου: Μία πρόσληψη καθαρίστριας στο Σχολικού Κέντρου Τσαγγαρίου Δήμος Σουλίου: Μία πρόσληψη καθαρίστριας στο Σχολικού Κέντρου Τσαγγαρίου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017 Rating: 5

Συνελήφθη στο Ράγιο Θεσπρωτίας 38χρονος με 18 κιλά κάνναβη

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017


Συνελήφθη, σήμερα (02-09-2017) τα ξημερώματα, στο Ράγιο Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας 38χρονος υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για μεταφορά ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό τη διακίνηση και παράνομη είσοδο στη χώρα.Ειδικότερα, στα πλαίσια στοχευμένων επιχειρησιακών δράσεων για την αποτροπή εισόδου ναρκωτικών στη χώρα, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τον 38χρονο, διότι κατελήφθη να μεταφέρει πεζός έναν ταξιδιωτικό σάκο που περιείχε (21) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (18.492) γραμμαρίων.

Κατασχέθηκαν τα ναρκωτικά καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς, ο οποίος στερείται νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας. 


 
Read More »
Συνελήφθη στο Ράγιο Θεσπρωτίας 38χρονος με 18 κιλά κάνναβη Συνελήφθη στο Ράγιο Θεσπρωτίας 38χρονος με 18 κιλά κάνναβη Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017 Rating: 5

Οι χρυσές λίρες της Παραμυθιάς στην κατοχή του 40, μέσα από τα αρχεία των Γερμανών

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017

Άγνωστα στοιχεία για τον πόλεμο του 40, παρουσίασε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε εκδήλωση με τίτλο «Πρώτη παρουσίαση των Γερμανικών Αρχείων Κατοχής από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού».

Στην εκδήλωση που ήταν χωρισμένη σε 2 ενότητες (Εγκλήματα κατά του έμψυχου δυναμικού και Καταστροφές και λάφυρα), έγινε παρουσίαση των γερμανικών αρχείων της Κατοχής από τα οποία δεν έλειψαν και οι αναφορές των κατακτητών στην Παραμυθιά, με σημειώσεις και στοιχεία που αφορούσαν την βοήθεια των Βρετανών με την ρίψη χρυσού καθώς και με τις ενέργειες των Γερμανών αφενός για την σύλληψη αφετέρου για την δέσμευση και κλοπή του χρυσού της Παραμυθιάς.

Χαρακτηριστικό είναι το έγγραφο με ημερομηνία Αυγούστου 1943, το οποίο αναφέρεται στη ρίψη ποσότητας χρυσού από τους Βρετανούς στην Παραμυθιά και στα Γιάννενα. Στο έγγραφο οι Γερμανοί περιγράφουν τους κατοίκους της Παραμυθιάς ως επιχειρηματίες και εργαζόμενους στις εμπορικές επιχειρήσεις της Παραμυθιάς, οι οποίοι σύμφωνα με την προπαγάνδα και την προσπάθεια του συντάκτη για παραπλάνηση του κέντρου επιχειρήσεων, είναι, κατά κύριο λόγο αξιωματικοί ή πολιτικοί υπάλληλοι και χαρακτηρίζονται ύποπτοι.


Το έγγραφο αναφέρει χαρακτηριστικά πως σε όλα τα μαγαζιά της Παραμυθιάς, υπάρχει αγγλικός χρυσός. Επίσης περιγράφονται οι δράσεις των κατακτητών για την σύλληψη των κατοίκων της πόλης που συσχετίζονται με τον χρυσό των Άγγλων, όπως κάποιος πωλητής καταστήματος στον οποίο βρέθηκε αγγλικός χρυσός και ένα σημαντικό ποσό δραχμών και ο οποίος οδηγήθηκε στις φυλακές. Αναφορά γίνεται και στα τρόφιμα καθώς και την διακίνησή τους, αναφέροντας πως ποσότητα τροφίμων μεταφέρεται από τον Δημοσθένη Ρήγο, σε ένα δωμάτιο στην Παραμυθιά το οποίο εντοπίζεται από τους κατακτητές.

Στα αρχεία για την Παραμυθιά το όνομα Πιτούλης, εμφανίζεται όλο και περισσότερο στις ανακρίσεις. Πρόκειται για μια οικογένεια η οποία χρηματοδοτεί και οργανώνει στρατιωτικές ομάδες στη βορειοδυτική Ελλάδα (κυρίως Θωμάς και Δήμος Πιτούλης).

Αναφορά γίνεται επίσης στην συμμετοχή του Ερυθρού Σταυρού ο οποίος χρησιμοποιείται για τη διανομή τροφίμων, ρουχισμού και χρημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Παραμυθιας.

Τα σχετικά αρχεία η διεύθυνση ιστορίας του γενικού επιτελείου στρατού τα προμηθεύτηκε από την υπηρεσία εθνικών αρχείων των ΗΠΑ. Η Διεύθυνση αξιοποιεί υπηρετούντες στρατιώτες υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου με άριστη γνώση γερμανικών για την κατά το δυνατόν βέλτιστη μετάφραση των τεκμηρίων και επεξεργασία των πληροφοριών που περιέχονται στα υπόψη αρχεία υπό την επίβλεψη επιστημονικού προσωπικού της.


 
Read More »
Οι χρυσές λίρες της Παραμυθιάς στην κατοχή του 40, μέσα από τα αρχεία των Γερμανών Οι χρυσές λίρες της Παραμυθιάς στην κατοχή του 40, μέσα από τα αρχεία των Γερμανών Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017 Rating: 5

Οδοιπορικό στη Μουργκάνα με το συγγραφέα της Μουργκάνας Σωτήρη Δημητρίου...

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017


Τόχαμε συμφωνήσει με το Σωτήρη Δημητρίου... 
Να κάνουμε μια οδοιπορία στα μέρη του, εκεί απ' όπου μεταφέρει στα βιβλία του πολλά βιώματά του. 
Η Μουργκάνα, οι άνθρωποί της και οι συνήθειές του είναι μέσα στην καρδιά του γνωστού και καταξιωμένου συγγραφέα. 
Και τις συμφωνίες του ο Σωτήρης τις κρατάει. 
Δεν μπορούσαμε να μην κάνουμε στάση στο χωριό του, την Πόβλα, όπου συναντήσαμε τη θειάκω του, μια καλοσυνάτη γριούλα, που λειτουργεί ένα μικρό καφενεδάκι, περίπτερο παλαιότερα, που της το άφησε ο άνδρας της, με εισπράξεις ελάχιστες, όλο το καλοκαίρι δεν έπακε ούτε 100 ευρώ. 
Στο περιδιάβασμα μέχρι τις "πηγές" της Λαγκάβιτσας, όπου ο Σωτήρης Δημητρίου, κάτω από τα ξεραμένα, πλέον, λόγω του ιού, πλατάνια και δίπλα στα στερεμένα νερά, εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας, μας διάβασε, ως δώρο για την παρέα, ένα μικρό κείμενο, για τα παλαιά ήθη των ανθρώπων της περιοχής, όπως τα συγκρατεί στη μνήμη της η μητέρα του. 


Τι ωραία, που έτρεχαν οι λέξεις, και τι όμορφα, που αναπηδούσαν οι αναπολήσεις, η μια μετά την άλλη, λες και είχαν στήσει χορό, λες και έβγαζαν μια μεθυστική μουσική. 
Στο διάβα μας και στις στάσεις μας συναντήσαμε και διάφορους ανθρώπους, που η απλή παρουσία τους και ο αυθορμητισμός τους γέμιζαν με χαρά την καρδιά του Σωτήρη Δημητρίου. 
Τον έβλεπαν ως το δικό τους άνθρωπο και τους έβλεπε ως τους δικούς του ανθρώπους. 
Ανστρεφόμενος κανείς το Σωτήρη Δημητρίου, παραδίδεται αμαχητί στον κόσμο των ιδεών του. 
Μιλάει όταν χρειάζεται και φιλοσοφεί μέσα από διδακτικά αστεία, και αστειεύται διδακτικά μέσα από τη φιλοσοφία, ενώ κοιτάει κατάματα το μέλλον μέσα από το παρελθόν, χωρίς να διαγράφει το παρόν, αφού αυτό είναι το νέκταρ της ζήσης. Κοντά του αντιλαμβάνεσαι τον κλασικό ορισμό του ανθρώπου. 
Σε οποιαδήποτε σύλληψη του, είτε ως δημιουργικός νους, είτε ως πνευματικό σκεπτόμενο ον, είτε ως ηθική προσωπικότητα, είτε ως αυτοσυνείδηση, ο άνθρωπος είναι μια σύνθεση από κόσμο νοητό και κόσμο αισθητό.


 
Read More »
Οδοιπορικό στη Μουργκάνα με το συγγραφέα της Μουργκάνας Σωτήρη Δημητρίου... Οδοιπορικό στη Μουργκάνα με το συγγραφέα της Μουργκάνας Σωτήρη Δημητρίου... Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017 Rating: 5

Φωνή συνείδησης από ένα Θεσπρωτόπουλο, που πέτυχε στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017

Ο νεαρός Πέτρος Τσούπης, από τον Άγιο Βλάσιο Θεσπρωτίας, έφηβος με πολλές γνώσεις και πολλά συναισθήματα, κατόρθωσε φέτος να κάνει ένα διακαή πόθο του, πραγματικότητα. Να εισέλθει στη σχολή Αστυφυλάκων. Αυτό ήταν το στοχευμένο όνειρό του (παρότι πέρυσι είχε περάσει στη Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων). 
Και το πέτυχε, εξασφαλίζοντας μάλιστα και καλή σειρά εισαγωγής. 
Το άξιζε και το κατάφερε με συστηματική προσπάθεια, αλλά και με σταθερό σημείο αναφοράς την αγνή πίστη του στο Θεό, απ' όπου αντλεί ανεξάντλητη ελπίδα και η καρδιά του ανοίγεται σε ουράνια πετάγματα. 
Πέρα, όμως, από την ικανοποίηση για την επίτευξη του στόχου,  έκανε  και ένα βήμα παραπάνω, που αποκαλύπτει τον αποκρυσταλλωμένο πνευματικό του κόσμο. 
Μ' ένα εξαιρετικό κείμενο, εξωτερίκευση των εσωτερικών του δημιουργικών διεργασιών, που ανήρτησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, λέει το δικό του "μπράβο" σ' όσους συνέδραμαν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στην επιτυχία του. 
Και δεν ξεχνάει και όσους "μαζί κουβαλήσαμε το "σταυρό" των εξετάσεων, αλλά και μαζί τώρα γευόμαστε τη χαρά της επιτυχίας". 


Είναι σημαντικό πράγμα, την ώρα της ευτυχίας χαράς, την ώρα, που το "μεθύσι" της χαράς σου δημιουργεί ευφορία, να σκέπτεσαι, συνεσταλμένα, και τουςανθρώπους, που σου στάθηκαν. Και να απευθύνεσαι ανοιχτά και ειλικρινά προς αυτούς. Αληθινός ο Πέτρος, μας διδάσκει, ναι μας διδάσκει, με τη φωνή της συνείδησής του, ότι η ηθική του δεν είναι απρόσωπες υποχρεώσεις, αλλά η πολλαπλότητα και η γενικότητά της εξατομικεύεται στη συγκροτημένη προσωπικότητα ενός νεαρού. Γι' αυτό η ηθική του Πέτρου έχει δύναμη και είναι ακέραια και ακαταμάχητη. Δημοσιεύται παρακάτω η ιαχή της καρδιάς του: 

"Έκλεισε  ο κύκλος των φετινών Πανελληνίων με την ανακοίνωση των αποτελεσματων. Έτσι κι εγώ θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχαριστήσω κάποιους ανθρώπους οδοδεικτες στον αγώνα των εξετάσεων, που με στήριξαν και με βοήθησαν απεριόριστα.  
Πρώτιστα, τους γονείς μου και την αδερφή μου τόσο για την στήριξη στον αγώνα όσο για την παροχή τοσων εφοδίων. Δεν μου στέρησαν τίποτα και αυτό το αναγνωρίζω και τους ευγνωμονώ! Μαμά μπαμπά και Μαρίνα ευχαριστώ! 

Επιπρόσθετα, νιώθω αδηριτη την ανάγκη να ευχαριστήσω τις δύο υπέροχες καθηγήτριες μου του φροντιστηριου την Χαραλαμποπουλου Ελένη και την Μαρία Καλουρη για όλα αυτά που έκαναν για εμένα :για το ευχάριστο και ωφέλιμο μάθημα, για τις άριστες προσωπικές σχέσεις καθώς επίσης και για το θάρρος που μου έδιναν τις φορές που ένιωθα ασφυκτικά πιεσμένος από τις ανειλημμενες υποχρεώσεις. 

Ιδιαίτερη αναφορά κάνω στους φίλους μου, "κολλητούς" και μη, με τους οποίους μαζί κουβαλήσαμε το "σταυρό" των εξετάσεων, αλλά και μαζί τώρα γευομαστε τη χαρά της επιτυχίας. Σας εύχομαι καλή επιτυχία, τα χρόνια που έρχονται να είναι τα καλύτερα για εσάς 

Ακόμα μια φορά να ευχαριστήσω τους δύο προπονητές μου τον Κωνσταντίνο Βιρβιλη και τον Δημήτριο Θωμάζο για την σωτηρια βοήθεια τους, που χωρίς αυτήν δεν θα ήμουν τώρα σε αυτή τη σχολή. Ευχαριστώ! 

Τέλος, να ευχαριστήσω όλους, όσοι μου συμπαρασταθηκαν είτε ελάχιστα είτε σε μεγαλύτερο βαθμό αυτά τα δύο χρόνια. Εύχομαι ο Θεός να σας δίνει ο, τι επιθυμείτε".Read More »
Φωνή συνείδησης από ένα Θεσπρωτόπουλο, που πέτυχε στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις Φωνή συνείδησης από ένα Θεσπρωτόπουλο, που πέτυχε στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017 Rating: 5

13 συλλήψεις στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017

Στη σύλληψη δώδεκα (12) αλλοδαπών προέβησαν, βραδινές ώρες χθες και πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας της οικείας Λιμενικής Αρχής, κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταβούν λάθρα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.


Επίσης, στη σύλληψη μιας 31χρονης αλλοδαπής προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, η ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας της οικείας Λιμενικής Αρχής, κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικό έγγραφο άλλου προσώπου, με σκοπό να μεταβεί λάθρα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.


 
Read More »
13 συλλήψεις στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας 13 συλλήψεις στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017 Rating: 5

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ- ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017


Μετά την 24η πρωινή ώρα ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ.
Η 24ωρη εφημερία αρχίζει στις 8 π.μ. και λήγει στις 8 π.μ την επόμενη ημέρα1 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΟΝΤΟΣ
2 ΣΑΒΒΑΤΟ 8 π.μ.-3μ.μ. ΚΟΤΙΝΑΣ – ΜΠΕΚΙΟΥ – ΝΤΑΗΣ  
3μ.μ έως  πρωί ΚΟΤΙΝΑΣ
3 ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΣΠΙΩΤΗ ΣΠ.
4 ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑΣ
5 ΤΡΙΤΗ ΚΑΤΣΙΟΣ
6 ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΟΥΡΗ
7 ΠΕΜΠΤΗ ΚΟΤΙΝΑ ΧΡ.
8 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΠΠΑΣ ΔΗΜ.
9 ΣΑΒΒΑΤΟ 8 π.μ.-3μ.μ. ΑΣΠΙΩΤΗΣ – ΚΟΤΙΝΑ ΧΡ. – ΚΑΤΣΙΟΣ
3μ.μ έως  πρωί ΑΣΠΙΩΤΗΣ
10 ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΟΥΦΑΛΑΣ
11 ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΑΚΡΙΔΗ
12 ΤΡΙΤΗ ΛΙΑΚΟΥ
13 ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΑΠΠΑΣ
14 ΠΕΜΠΤΗ ΝΤΑΗΣ
15 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΠΟΛΟΤΣΗΣ
16 ΣΑΒΒΑΤΟ 8 π.μ.-3μ.μ. ΜΠΕΚΙΟΥ – ΝΤΑΗΣ – ΛΙΑΚΟΥ
3μ.μ έως  πρωί ΜΠΕΚΙΟΥ
17 ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΟΝΤΟΣ
18 ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΟΤΙΝΑΣ
19 ΤΡΙΤΗ ΑΣΠΙΩΤΗ ΣΠ.
20 ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΑΣΤΟΡΑΣ
21 ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΤΣΙΟΣ
22 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΟΥΡΗ
23 ΣΑΒΒΑΤΟ 8 π.μ.-3μ.μ. ΚΟΤΙΝΑ ΧΡ.– ΚΑΤΣΙΟΣ – ΑΣΠΙΩΤΗ ΣΠ.
 3μ.μ έως  πρωί ΚΟΤΙΝΑ ΧΡ.
24 ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΠΠΑΣ ΔΗΜ.
25 ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΣΠΙΩΤΗΣ
26 ΤΡΙΤΗ ΚΟΥΦΑΛΑΣ
27 ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΑΚΡΙΔΗ
28 ΠΕΜΠΤΗ ΛΙΑΚΟΥ
29 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΠΠΑΣ
30 ΣΑΒΒΑΤΟ 8 π.μ.-3μ.μ. ΝΤΑΗΣ – ΛΙΑΚΟΥ – ΚΟΥΦΑΛΑΣ
 3μ.μ έως  πρωί ΝΤΑΗΣ
Read More »
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ- ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017 ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ- ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017 Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017 Rating: 5

Πωλούνται ή ενοικιάζονται αγροτεμάχια στους Σπαθαραίους Θεσπρωτίας

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017


Πωλούνται ή ενοικιάζονται αγροτεμάχια 35 στρεμμάτων, στους Σπαθαραίους Θεσπρωτίας.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6978892439 Read More »
Πωλούνται ή ενοικιάζονται αγροτεμάχια στους Σπαθαραίους Θεσπρωτίας Πωλούνται ή ενοικιάζονται αγροτεμάχια στους Σπαθαραίους Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017 Rating: 5

Ξεκινούν οι εγγραφές στον Σύλλογο ΚΑΡΑΤΕ Black Belt Shotokan Κarate Igoumenitsas

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017
Read More »
Ξεκινούν οι εγγραφές στον Σύλλογο ΚΑΡΑΤΕ Black Belt Shotokan Κarate Igoumenitsas Ξεκινούν οι εγγραφές στον Σύλλογο ΚΑΡΑΤΕ Black Belt Shotokan Κarate Igoumenitsas Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017 Rating: 5

Πωλείται οικόπεδο με οικία

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017
https://3.bp.blogspot.com/-r0N6YfkjlNw/WRCWaei8SVI/AAAAAAABiMk/hKIii6I2d78pHUyX4CRnemQjxMRjuXCyACLcB/w1200-h630-p-k-no-nu/201702181246583345.jpg

Πωλείται στο Μεσοβούνι Θεσπρωτίας, οικόπεδο 2240 τ.μ., εντός οικισμού, με μονοκατοικία 84 τ.μ., με υπόγειο 20 τ.μ. και με πενήντα ελαιόδεντρα

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6978892439Read More »
Πωλείται οικόπεδο με οικία Πωλείται οικόπεδο με οικία Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017 Rating: 5

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στη σχολή χορού Step by Step Αλεξία Βάνη

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017


Read More »
Ξεκίνησαν οι εγγραφές στη σχολή χορού Step by Step Αλεξία Βάνη Ξεκίνησαν οι εγγραφές στη σχολή χορού Step by Step Αλεξία Βάνη Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017 Rating: 5

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο Πρότυπο Ωδείο Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017Read More »
Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο Πρότυπο Ωδείο Ηγουμενίτσας Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο Πρότυπο Ωδείο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ξεκινούν οι εγγραφές στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών Sharon Nicholls

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017
Read More »
Ηγουμενίτσα: Ξεκινούν οι εγγραφές στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών Sharon Nicholls Ηγουμενίτσα: Ξεκινούν οι εγγραφές στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών Sharon Nicholls Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ξεκινούν οι εγγραφές στο φροντιστήριο Αγγλικών "Σιάφη - Κυριαζή"

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017
Έναρξη εγγραφών: Τετάρτη 6/9/2017
Ώρες: 12.00-13.30 & 19.00-21.00
Έναρξη μαθημάτων : 15/9/2017
Πληροφορίες: 26650-26262 & 6958747024


Read More »
Ηγουμενίτσα: Ξεκινούν οι εγγραφές στο φροντιστήριο Αγγλικών "Σιάφη - Κυριαζή" Ηγουμενίτσα: Ξεκινούν οι εγγραφές στο φροντιστήριο Αγγλικών "Σιάφη - Κυριαζή" Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017 Rating: 5

Θεσπρωτία: Πρόσκληση για συμμετοχή στην ένστολη διαμαρτυρία στην Θεσσαλονίκη

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017

ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΑΓΩΝΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΝΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08/09/2017
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ και πάλι, ενάντια στα μνημόνια της εξαθλίωσης, της υποβάθμισης και της εξαχρείωσης του κοινωνικού ιστού του Κράτους.
Διεκδικούμε και Απαιτούμε:
- Την πλήρη συμμόρφωση της Κυβέρνησης σε όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, όσον αφορά τα μισθολογικά μας.
- Διασφάλιση των ασφαλιστικών μας ταμείων και διατήρηση της αυτοτέλειας αυτών.
- Ενίσχυση του αξιόμαχου των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και του φρονήματος αυτών, με την καθολική και έμπρακτη αναγνώριση του έργου τους από τους Κυβερνώντες.
- Την αναγνώριση του επαγγέλματος που επιτελούμε ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού.
- Την διασφάλιση της καταβολής κύριων και επικουρικών συντάξεων σε ανεκτά επίπεδα διαβίωσης και όχι υπό την μορφή φιλοδωρήματος.
- Την ανατροπή του συνταξιοκτόνου νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό που οδηγεί όλους μας σε συντάξεις πείνας και εξαθλίωσης.
 
111111111111
 
Συνάδελφοι:
Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος παρά μόνο αυτός που δεν δόθηκε ποτέ.
Έλα να δώσουμε ένα τέλος στις ψηφισμένες από το 2012 μισθολογικές περικοπές.
Έλα να δώσουμε ένα τέλος σε αυτή την ανυποληψία των πολιτικών αποφάσεων.
Έλα να κερδίσουμε ξανά την ζωή μας και τα ιδανικά μας.
Έλα να ανατρέψουμε τα μνημόνια της οργής και του ολέθρου όπως καταφέραμε άλλωστε με τις δικαστικές αποφάσεις.
Εσύ και μόνο Εσύ μπορείς να καθορίσεις το μέλλον σου και όλοι μαζί από κοινού.

Παρακαλούνται όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, να επικοινωνήσουν μέχρι την Πέμπτη 07/09/2017 και ώρα 14.00΄ με το προεδρείο της ένωσης στα κατωτέρω τηλέφωνα:

NAKOΣ Βασίλειος Τηλ. 6951785587
ZΗΣΗΣ Δημήτριος Τηλ. 6906689802
Read More »
Θεσπρωτία: Πρόσκληση για συμμετοχή στην ένστολη διαμαρτυρία στην Θεσσαλονίκη Θεσπρωτία: Πρόσκληση για συμμετοχή στην ένστολη διαμαρτυρία στην Θεσσαλονίκη Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017 Rating: 5

Τι απαντάει ο Φορέας Διαχείρισης για την κατάσταση στο Έλος Καλοδικίου

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017
https://3.bp.blogspot.com/-Rus3tLiiCL0/WamWBadZzXI/AAAAAAAAHhk/B30WFYAuyJ4TaOXYh9hNtvxkqa2ShgClACEwYBhgL/s1600/5.jpg
             
Απάντηση του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά σε δημοσίευμά μας, αναφορικά με την κατάσταση στο Έλος Καλοδικίου
 
Ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά πραγματοποιώντας μετρήσεις πεδίου συστηματικά από το έτος 2010, που περιλαμβάνουν επιστημονική παρακολούθηση των πληθυσμών ορνιθοπανίδας των προστατευόμενων περιοχών, άλλων ειδών, χλωρίδας και πανίδας και τύπων οικοτόπων καθώς και εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην οικολογία των οργανισμών (ζωϊκών και φυτικών) και στα οικοσυστήματα έπειτα από ασκούμενες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, έχει γνώση της οικολογικής κατάστασης του Έλους Καλοδικίου (Προστατευόμενη Περιοχή – Ειδική Ζώνη Διατήρησης (SAC) – του Δικτύου Natura 2000 με κωδικό GR2120002, η οποία μαζί με άλλους υγρότοπους της ευρύτερης περιοχής έχει χαρακτηριστεί επίσης ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (SPA), με κωδικό GR2120006).            Όσον αφορά γενικά υδρολογικά στοιχεία που προσφέρουν σημαντικές ενδείξεις για τις αιτίες που έχουν οδηγήσει στη σημερινή εικόνα του Έλους Καλοδικίου, θα μπορούσαμε, σταχυολογόντας, να αναφέρουμε τα παρακάτω:
 • Στη βόρεια περίμετρο του έλους η στάθμη του υπόγειου νερού βρίσκεται χαμηλότερα από αυτήν του έλους. Στο σημείο αυτό υπάρχουν καταβόθρες σε υψόμετρο 107,7 μ., όπου παρατηρείται συνεχής ροή νερού από το έλος προς αυτές. Αυτό σημαίνει ότι τα πλεονάσματα νερού του έλους πάνω από τη στάθμη αυτή διοχετεύονται και εμπλουτίζουν τον υπόγειο υδροφορέα. Αντίθετα στη Νότια πλευρά η στάθμη του υπογείου νερού βρίσκεται ψηλότερα από αυτήν του έλους. Σε περιόδους υψηλής στάθμης νερού στον υδροφορέα, παρατηρείται τροφοδοσία του έλους, από αυτόν, μέσω πηγών που εντοπίστηκαν σε υψόμετρο 108 μ. Η εισροή υδάτων από παραποτάμους ή ρυάκια είναι ελάχιστη με αποτέλεσμα η αυξομείωση της στάθμης του νερού στον υγρότοπο να οφείλεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στην αντίστοιχη αυξομείωση και κατά συνέπεια υπερχείλιση της στάθμης του υποκείμενου υδροφόρου ορίζοντα.
 • Οι εκτάσεις του με υψόμετρο κάτω των 110 μέτρων καλύπτονται με νερό για περίπου 10 μήνες το χρόνο. Κατά την τελευταία περίοδο και όταν οι χρονιές είναι ξηρές, όπως η φετινή σύμφωνα με τα μετεωρολογικά στοιχεία, το νερό περιορίζεται στην περιοχή με υψόμετρο κάτω των 107,5 μέτρων ή σε μικρές κοιλότητες, κυρίως στα ΒΑ. Προς το τέλος της θερινής περιόδου δε, η επιφάνεια του έλους σχεδόν ξηραίνεται, εκτός ίσως από λίγες μεμονωμένες θέσεις, έκτασης λίγων στρεμμάτων, όπως φαίνεται και στις συνημμένες φωτογραφίες. Είναι προφανές ότι η στάθμη του νερού χαρακτηρίζεται από εποχιακές μεταβολές. Σημειώνουμε εδώ ότι το έντονο πρόβλημα της φετινής λειψυδρίας, λόγω πολύ χαμηλών κατακρημνίσεων (λίγες βροχές και χιονοπτώσεις), έχει γίνει αισθητό ακόμα και στη λίμνη των Ιωαννίνων (Παμβώτιδα) όπου «Οι πηγές που τροφοδοτούν την λίμνη στέρεψαν με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία να έχει αποκαλυφθεί ο πυθμένας της λίμνης καθώς τα νερά υποχώρησαν σημαντικά, ενώ σε άλλα δημιουργήθηκαν... παραλίες και αποκαλύφθηκαν τα βράχια», όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα:http://www.cnn.gr/news/ellada/story/95099/sterepse-i-limni-ioanninon-dimioyrgithikan-paralies-pics.
 • Έντονη είναι η εντύπωση ότι τα τελευταία χρόνια ο υγρότοπος χάνει σημαντικές ποσότητες νερού υποεπιφανειακά από υδρευτικές γεωτρήσεις που έγιναν σε ψηλότερες θέσεις (στη νότια περίμετρο) και από τις καταβόθρες (στη βόρεια περίμετρο) ενώ το νερό που υπερχειλίζοντας μπορεί να διαφεύγει επιφανειακά, κυλάει προς τη μεγάλη καταβόθρα της πεδιάδας του Μαργαριτίου. Ωστόσο, προκειμένου τα ανωτέρω να διακριβωθούν και να προκύψει διαχειριστικά χρήσιμη περιβαλλοντική πληροφορία, θεωρείται σκόπιμη η εκπόνηση αντίστοιχων υδρογεωλογικών/διαχειριστικών μελετών. Κατά την εκπόνηση των μελετών αυτών, θα πρέπει να οριστεί η οικολογικά ενδεδειγμένη υδρολογική λειτουργία του Έλους και να προταθούν μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η διατήρησή της.

Προκειμένου όμως να αποσαφηνιστεί ποια είναι η θέση και ο ρόλος του Φορέα ως προς την τρέχουσα κατάσταση του Έλους Καλοδικίου, αναφέρουμε συνοπτικά τα παρακάτω:
 • Οι αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης προσδιορίζονται κυρίως στην παρ. 2 του Άρθρου 15 του Ν. 2742/1999 με την τροποποίησή του από το Άρθρο 7 του Ν. 3937/2011.
 • Σύμφωνα με τα παραπάνω, η παρακολούθηση των υδάτων, όσον αφορά την ποσότητα και την ποιότητά τους, στο Έλος Καλοδικίου και πολύ περισσότερο στην ευρύτερη περιοχή που συνδέεται υδρολογικά με το Έλος δεν αποτελεί καθ’ ύλη αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης. Για το λόγο αυτό, έχει αναπτυχθεί ήδη Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης της ποιότητας και της ποσότητας των υδάτων, με την ύπαρξη σταθμών επιχειρησιακής παρακολούθησης υπογείων υδάτινων σωμάτων στην ευρύτερη υδρολογική περιοχή του Έλους Καλοδικίου, χωρίς όμως ο Φορέας Διαχείρισης να ανήκει στους αρμόδιους φορείς για τη λειτουργία του εν λόγω δικτύου και των συγκεκριμένων σταθμών κατ’ επέκταση (ΚΥΑ με αρ. οικ. 140384/2011 – ΦΕΚ 2017/Β’).
 • Οι αρμοδιότητες του Φορέα, τόσο εκ του οικείου νομικού πλαισίου όσο κατ’ ουσία τη δεδομένη στιγμή (με βάση τις υφιστάμενες συνθήκες στελέχωσης και περιορισμένης και ασταθούς χρηματοδοτικής ροής καθώς και την εν γένει αβεβαιότητα όσον αφορά τη συνέχεια της λειτουργίας του), έχουν κυρίως την κατεύθυνση επικουρίας των εκάστοτε αρμόδιων αρχών με:
o την έκφραση απόψεων επί δραστηριοτήτων ή έργων, μεριμνώντας ώστε όλα τα έργα και οι δραστηριότητες που ασκούνται και έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τα οικοσύστήματα εντός των περιοχών της χωρικής του αρμοδιότητας να λειτουργούν με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, όπως προβλέπεται από την περιβαλλοντική νομοθεσία
o   τη συγκέντρωση περιβαλλοντικής πληροφορίας καθώς και
o τον έλεγχο της εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας μέσω της φύλαξης – επόπτευσης των περιοχών της χωρικής αρμοδιότητάς του.
 • Εκ των συνθηκών προκύπτει ότι ο Φορέας δε δύναται να αναλάβει την εκπόνηση της όποιας απαιτούμενης υδρογεωλογικής μελέτης, την ανάθεση και χρηματοδότηση μιας τέτοιας μελέτης καθώς και την εκτέλεση σχετικών τεχνικών έργων κατά τη δεδομένη χρονική περίοδο (κάτι που ίσχυε και σε προηγούμενες χρονικές περιόδους όπως προκύπτει και από προγενέστερο έγγραφο του Φορέα προς συναρμόδιες υπηρεσίες που είχε θέμα «Εκπόνηση μελέτης και υλοποίηση διαχειριστικών παρεμβάσεων στο βορειοδυτικό άκρο του Έλους Καλοδικίου για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων» και αρ. πρωτ. 421/14-11-2013).


 • Από το προαναφερόμενο έγγραφο (το οποίο είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου), όπως και από άλλα (με αρ. 1650/17-06-2011, 47/27-02-2013 και 322/08-10-2013), προκύπτει επίσης ότι τουλάχιστον κατά την περίοδο 2011 – 2013, οπότε και παρατηρούνταν έντονες κατακρημνίσεις, το οικολογικό πρόβλημα που είχε καταγραφεί στο Έλος Καλοδικίου δεν ήταν οι απώλειες επιφανειακών υδάτων αλλά, αντιθέτως, η κατακράτησή τους λόγω επιχωματώσεων προς την πλευρά όπου προϋπήρχε το φράγμα του Έλους και η κατ’ επέκταση δημιουργία πλημμυρικών φαινομένων, με αρνητικές επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα της περιοχής. Οι επιπτώσεις αυτές αφορούν κυρίως τη «Βαλτόπαπια» – Aythya nyroca – είδος χαρακτηρισμού της περιοχής ως προστατευόμενης, το οποίο είχε σταματήσει να φωλιάζει εκεί λόγω της υπερβολικής αύξησης της στάθμης του νερού (σε αντίθεση με τις υγροτοπικές εκτάσεις που βρίσκονται σε οικολογική ισορροπία στο Δέλτα του Αχέροντα, όπου το είδος άρχισε να φωλιάζει και να διαχειμάζει σε μεγαλύτερους αριθμούς από ότι στο Έλος Καλοδικίου κατά τα τελευταία χρόνια) καθώς και στη σημαντική μικτή αποικία ερωδιών που είχε καταγραφεί εκεί και καταστράφηκε όταν η δενδρώδης βλάστηση, που επιτελεί σημαντικό οικολογικό ρόλο για τη διατήρηση της αποικίας, σάπισε εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων ύδατος. Τα παραπάνω παρέχουν μια ένδειξη ότι το ζήτημα που έχει θίχτεί, περί απώλειας σημαντικών ποσοτήτων νερού από το Έλος Καλοδικίου, δεν έχει χαρακτήρα μόνιμης κατάστασης η οποία ισχύει από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Είναι όμως γεγονός, καταγεγραμμένο και στα προαναφερόμενα έγγραφα του Φορέα, ότι το φράγμα δε λειτουργούσε και εξακολουθεί να μη λειτουργεί ορθολογικά καθότι δεν έχει συντηρηθεί, δε μπορεί να ρυθμίζει (ανοιγοκλείνοντας) τη ροή των επιφανειακών υδάτων και τα στοιχεία ρύθμισής του δεν έχουν προσδιοριστεί από σχετική μελέτη ενώ οι επιχωματώσεις δημιουργούσαν και εξακολουθούν να δημιουργούν, καθότι παραμένουν ως είχαν, ένα μόνιμο φράγμα χωρίς δυνατότητες ρύθμισης.
 • Από τα παραπάνω, καθίσταται προφανές ότι ο Φορέας ουδέποτε προέβη σε υποβολή πρότασης προς συναρμόδιες αρχές να ανοίξει εντελώς το φράγμα στο Έλος Καλοδικίου, όπως έχει στρεβλά διατυπωθεί. Η θέση του Φορέα ήταν εξαρχής ότι πρέπει να μελετηθεί η λειτουργία του φράγματος, το φράγμα να συντηρηθεί και να λειτουργήσει ορθολογικά. Επιπλέον, όπως φαίνεται και στις πρόσφατες φωτογραφίες που είναι συνημμένες στο παρόν, οι επιχωματώσεις παραμένουν άθικτες όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς οποιοσδήποτε να έχει προχωρήσει σε οποιαδήποτε παρέμβαση επί αυτών.
 • Ο Φορέας μπορεί να συμβάλλει, κατά την εκπόνηση της ως άνω αναφερόμενης υδρογεωλογικής μελέτης ή Σχεδίων Διαχείρισης ή/και κατά το σχεδιασμό και τη λήψη τυχόν νέων μέτρων συνδυαστικού χαρακτήρα για τη διαχείριση των υδάτων στο Έλος Καλοδικίου, στον προσδιορισμό του οικολογικώς ενδεδειγμένου ισοζυγίου ύδατος παρέχοντας περιβαλλοντικά δεδομένα σχετικά με τη βιοποικιλότητα της περιοχής (που έχει στη διάθεσή του μέσω της συνεχούς και συστηματικής επιστημονικής παρακολούθησης των εξαρτώμενων από το νερό ειδών και τύπων οικοτόπων).
 • Παρόλο που ο Φορέας δε διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία, εμπειρία και υλικοτεχνική υποδομή για την καταγραφή των φυσικοχημικών παραμέτρων που προσδιορίζουν την ποιότητα και την ποσότητα των υδάτων (πέρα από ότι αφορά στοιχειώδης μετρήσεις με μικρά φορητά όργανα κυρίως για το σκοπό της επίδειξης στο πλαίσιο δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης), δύναται και προτίθεται να παρέχει το προσωπικό και τις όποιες υλικοτεχνικές υποδομές βρίσκονται στη διάθεσή του τη δεδομένη στιγμή προς επικουρία των αρμόδιων αρχών με σκοπό τη διατήρηση του ως άνω προσδιορισμένου ισοζυγίου ύδατος ή/και την εφαρμογή των τυχόν ληφθέντων μέτρων διαχείρισης.
 • Τέλος, όσον αφορά τον πληθυσμό της ιχθυοπανίδας του Έλους Καλοδικίου, ο Φορέας, προκειμένου να συμβάλει στη διασφάλιση της ανάπτυξης και προστασίας του, είχε αποστείλει το με αρ. πρωτ. 179/21-05-2012 έγγραφο, με βάση το οποίο ζητούσε από το Τμήμα Αλιείας της Π.Ε. Θεσπρωτίας να «…εξεταστεί η συμπερίληψη της  περιοχής του Έλους Καλοδικίου στην απαγόρευση της αλιείας με κάθε μέσο και εργαλείο για την προστασία της αναπαραγωγής των ψαριών, για το χρονικό διάστημα από 1ης Απριλίου έως 15 Ιουνίου κάθε έτους…».

Όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία του Φορέα και προκειμένου να είναι σαφής η εικόνα των πηγών από όπου προέρχεται η χρηματοδότησή του:
 • Κατά το διάστημα 2007-2009, οπότε και πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά η εκκίνηση της λειτουργίας του Φορέα (start-up), χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια (με μικρή συμμετοχή από εθνικούς πόρους) και κυρίως από το Μέτρο 8.1 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» 2000-2006 (του Γ’ ΚΠΣ) που αφορούσε τη «Διαχείριση και λειτουργία προστατευόμενης περιοχής Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά»
 • Κατά το διάστημα 2010-2015, οπότε και συνέχισε ο Φορέας της λειτουργία του, χρηματοδοτήθηκε ξανά από ευρωπαϊκά κονδύλια (με μικρή συμμετοχή από εθνικούς πόρους) και κυρίως από τον άξονα προτεραιότητας 9 «Προστασία Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (του ΕΣΠΑ)
 • Τα τελευταία μόνο δύο χρόνια (2016 και το τρέχον έτος) ο Φορέας χρηματοδοτείται αποκλειστικά μέσω κρατικών κονδυλίων και συγκεκριμένα μέσω του Πράσινου Ταμείου, με πολύ περιορισμένο προϋπολογισμό.
            Αποκαθιστώντας την πραγματικότητα, ο Φορέας δεν έχει προβεί σε πρόταση ούτε έχει παρακινήσει υπηρεσίες με σκοπό τη διάνοιξη του φράγματος στο Έλος Καλοδικίου. Αντιθέτως, έχει προτείνει την εκπόνηση μελέτης που έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, την ορθολογική λειτουργία του εν λόγω φράγματος και την κατ’ επέκταση σωστή συντήρηση και λειτουργία του φράγματος. Επίσης, μεγάλο ρόλο στην μακροσκοπικά παρατηρούμενη υδρολογική κατάσταση του Έλους Καλοδικίου έχουν διαδραματίσει οι φετινές κλιματολογικές συνθήκες, με τις πολύ χαμηλές κατακριμνήσεις. Ακόμα, ο Φορέας Διαχείρισης κινητοποιείται συνεχώς για τα ζητήματα που υποπίπτουν στην αντίληψή του και αφορούν τις περιοχές της χωρικής του αρμοδιότητας, όπως το εξεταζόμενο, πάντα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη κινητοποίησης από εξωϋπηρεσιακούς παράγοντες, κάτι που άλλωστε δεν έχει συμβεί στη συγκεκριμένη περίπτωση. Επειδή όμως η συντριπτική πλειοψηφία των περιβαλλοντικών γεγονότων συνοδεύεται από συνέπειες που θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι δεν ανήκουν μόνο στη σφαίρα των αρνητικών άλλά ανήκουν και σε αυτή των θετικών επιδράσεων και καθώς τα οικολογικά ζητήματα χρήζουν πάντα ολιστικής αντιμετώπισης, οι ενδείξεις μείωσης του πληθυσμού του μυοκάστορα (Myocastor coypus) στο Έλος Καλοδικίου είναι ένα συγκρατημένα αισιόδοξο στοιχείο έκβασης της κατάστασης με το οποίο θα θέλαμε να κλείσουμε το παρόν άθρο. Ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός αυτού του ξενικού είδους που είχε παρατηρηθεί το προηγούμενο διάστημα και πλέον φαίνεται να έχει αναχαιτιστεί, είναι ικανός να αποβεί καταστροφικός για σημαντικά τμήματα υδροχαρούς βλάστησης και καλαμιώνα και επηρεάζει αρνητικά υδρόβια πτηνά, ιχθυοπανίδα και αμφίβια. Οι επιδράσεις αυτές διαδοχικά επηρεάζουν και ανώτερους θηρευτές, όπως οι βίδρες (Lutra lutra). Ο μυοκάστορας είναι ζώο της Νότιας Αμερικής και άτομά του διέφυγαν από εκτροφές γουνοφόρων ζώων και προσαρμόστηκαν στις συνθήκες της περιοχής, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας μας.
Read More »
Τι απαντάει ο Φορέας Διαχείρισης για την κατάσταση στο Έλος Καλοδικίου Τι απαντάει ο Φορέας Διαχείρισης για την κατάσταση στο Έλος Καλοδικίου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017 Rating: 5

Σελίδες