Συνεχίζονται οι αυθαιρεσίες στον ποταμό Αχέροντα (Στενά Αχέροντα - Γλυκή) - 16 φωτογραφίες

Πέμπτη, Ιουνίου 08, 2017
Τα τελευταία χρόνια, με την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, στη περιοχή των Στενών Αχέροντα, βόρεια του οικισμού της Γλυκής, διαδραματίζονται οι ίδιες σκηνές.
Λαμβάνει χώρα η άσκηση δραστηριοτήτων όπως κανό – καγιάκ, ράφτινγκ, ιππασία, κλπ όπου κατά την άσκησή τους συντελούνται παρεμβάσεις στην περιοχή με αυτοσχέδιες κατασκευές υποστηρικτικών υποδομών (σιδερένιες και ξύλινες κατασκευές με συρματόσχοινα στερεωμένα για εναέριο πέρασμα της κοίτης, ξύλινες γέφυρες εντός της κοίτης του ποταμού), υλοτομία δένδρων, κλαδέματα πλατάνων κλπ
Όλα αυτά διενεργούνται χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές (ασφάλειας, υγιεινής κλπ) και χωρίς την απαιτούμενη περιβαλλοντική αδειοδότησής τους, επιφέροντας σημαντική αλλοίωση στη φυσιογνωμία της περιοχής.
Εικόνες αλόγων που σταβλίζονται στην παρόχθια ζώνη του Αχέροντα ή ψησταριές και κατασκηνώσεις εντός της Προστατευόμενης Περιοχής, αδιαφορώντας για το καθεστώς προστασίας της, συμπληρώνουν τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην περιοχή. Οι συνεχείς συστάσεις από την πλευρά του Φορέα Διαχείρισης, που εντείνει τις εποπτεύσεις στην περιοχή κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου για την πρόληψη τέτοιων φαινομένων, φαίνεται να μην είναι αποτελεσματικές όπως επίσης και οι όποιες σχετικές αναφορές προς τις συναρμόδιες υπηρεσίες.
Το μοναδικό περιβάλλον της περιοχής, που αποτελεί πηγή ζωής και ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία, πρέπει να διαφυλαχθεί ώστε να μπορεί να παίζει αυτό το ρόλο και στο μέλλον, κάτι που επιτάσσει και το καθεστώς προστασίας της περιοχής, η οποία εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 και προστατεύεται σε Εθνικό επίπεδο λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και την πλούσια βιοποικιλότητά της
Η συνδρομή όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών και η απαραίτητη κοινωνική συναίνεση θα συμβάλλουν στην ορθολογική διαχείριση της περιοχής με αποτέλεσμα την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη διασφάλιση της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος.
Οι εικόνες που ακολουθούν καταδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την αυθαιρεσία και την προχειρότητα που επικρατούν στην περιοχή, ωστόσο ελπίζουμε ότι θα είναι και οι τελευταίες που καταγράφονται. 

Δείτε τις 16 φωτογραφίες που κατέγραψε ο Φορέας Διαχείρισης στενών Αχέροντα και Καλαμά
Read More »
Συνεχίζονται οι αυθαιρεσίες στον ποταμό Αχέροντα (Στενά Αχέροντα - Γλυκή) - 16 φωτογραφίες Συνεχίζονται οι αυθαιρεσίες στον ποταμό Αχέροντα (Στενά Αχέροντα - Γλυκή) - 16 φωτογραφίες Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 08, 2017 Rating: 5

Ο Βασίλης Γιόγιακας εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στην πρόταση νόμου για το Εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα - ενίσχυση κοινωνικής προστασίας και ένταξης (+ΒΙΝΤΕΟ)

Πέμπτη, Ιουνίου 08, 2017


Ο Βασίλης Γιόγιακας ήταν ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στη συζήτηση πρότασης νόμου που κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη με θέμα "Εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα - ενίσχυση κοινωνικής προστασίας και ένταξης":


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω σημειώνοντας ότι η καθυστέρηση με την οποία συζητείται η πρόταση νόμου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, περίπου δεκαέξι μήνες μετά την κατάθεσή της, αδικεί ως έναν βαθμό αυτή την πρωτοβουλία. Θα ήταν πιο χρήσιμο η πρόταση αυτή να συζητηθεί και να ληφθεί υπόψη πριν η Κυβέρνηση νομοθετήσει το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.

Συζητάμε σήμερα τη διαχείριση της φτώχειας της ελληνικής κοινωνίας. Βλέπουμε συνανθρώπους μας, συμπολίτες μας, να υποφέρουν. Βλέπουμε τον ψυχισμό τους να έχει διαταραχθεί. Βλέπουμε τους ανθρώπους της διπλανής μας πόρτας να υποφέρουν.

Παρ’ όλα αυτά, θεωρούμε ότι ακόμη κι έτσι δίνεται η ευκαιρία να επαναλάβουμε και να συμφωνήσουμε σε δύο πράγματα.

Το ένα είναι ότι χρειάζεται να ενισχυθούν οι παρεμβάσεις για να στηριχθούν οι αδύναμες ομάδες των συμπολιτών μας πολύ περισσότερο μετά την οικονομική ύφεση των δύο τελευταίων χρόνων και τα όσα έχουν προβλεφθεί για την επόμενη τριετία.

Θυμίζω ότι το κλείσιμο της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης έφερε μέτρα περίπου 9,2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε νέους φόρους και περικοπές, μέτρα που πλήττουν μεταξύ άλλων τους χαμηλόμισθους, τους συνταξιούχους και όλους εκείνους που ήδη βρίσκονται στο περιθώριο ή διατρέχουν τον κίνδυνο της φτώχειας. 

Ήδη στον Προϋπολογισμό του 2017 οι δαπάνες για συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα μειώθηκαν κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Μόνο οι συνταξιοδοτικές δαπάνες είναι λιγότερες κατά 700 εκατομμύρια, ενώ το ΕΚΑΣ κόπηκε κατά 600 εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ θα αφαιρεθούν το 2017 από τις τσέπες των πολιτών με αντιστάθμισμα μόλις 870 εκατομμύρια ευρώ, 570 εκατομμύρια ευρώ για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και 300 εκατομμύρια ευρώ για κοινωνικές δομές.

Επομένως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η στήριξη των ασθενέστερων, παρά την όποια προσπάθεια, έχει περιορισμένα αποτελέσματα, όταν υπάρχει περιβάλλον ύφεσης, υπερφορολόγησης και χωρίς αποεπενδύσεις.

Το δεύτερο σημείο, στο οποίο συμφωνήσαμε, είναι ότι οι διάφορες πολιτικές δεν μπορούν να καλύψουν στο βαθμό που πρέπει τους συνανθρώπους μας σε κίνδυνο φτώχειας. Διαφορετικές παροχές σε διαφορετικές κατηγορίες πληθυσμού, περιορισμένη αποκέντρωση, αδυναμία στόχευσης στην κάθε περίπτωση ξεχωριστά είναι μερικά από τα προβλήματα, με αποτέλεσμα τα φτωχά άτομα και νοικοκυριά να παίρνουν λιγότερα από όσα χρειάζονται για να έχουν μια ελάχιστα αξιοπρεπή διαβίωση.

Ερχόμενος στην πρόταση νόμου, από τη συζήτηση στην Επιτροπή προέκυψε ως ζητούμενο να αξιολογηθεί η εφαρμογή του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, που θυμίζουμε και πάλι ότι νομοθετήθηκε ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από την Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και είχε καταψηφιστεί από την τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Και όχι μόνο καταψηφίστηκε, φωνάζατε, κυρία Υπουργέ, ότι δεν είναι σωστό και φτωχοποιείται η χώρα μας.

Είχε εφαρμοστεί τότε πιλοτικά σε δεκατρείς δήμους με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια τον Οκτώβρη του 2012 και στη συνέχεια έγινε η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων. Το επίδομα αυτό έχει, σύμφωνα με το σχεδιασμό, τρεις πυλώνες.

Ο πρώτος είναι η οικονομική ενίσχυση με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Ο δεύτερος είναι να αποκτήσουν πρόσβαση οι δικαιούχοι σε υπηρεσίες και αγαθά πρώτης ανάγκης, ενώ στον τρίτο πυλώνα επιχειρείται η ένταξη ή επανένταξη στην αγορά εργασίας μέσα από προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης.

Σήμερα δεν είμαστε σε θέση να πούμε κατά πόσο λειτουργεί ο δεύτερος και ο τρίτος πυλώνας. Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος δεν είναι ενδεικτική. Επιλέχθηκαν τριάντα δήμοι της χώρας, όπου οι κάτοικοι είχαν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες εισοδήματος και ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Η επέκταση του προγράμματος σε όλη την Ελλάδα τρέχει μόλις από τον περασμένο Μάρτιο, όταν έγινε η πρώτη πληρωμή των δικαιούχων για όσους υπέβαλαν αίτηση και πήραν έγκριση τον προηγούμενο Φλεβάρη. Είναι σαφές ότι πρέπει να έχουμε συγκεντρωτικά στοιχεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ίσως μετά τους έξι μήνες, για να μπορούμε να έχουμε μια έγκυρη εικόνα. Αυτά με αφορμή το άρθρο 1 της πρότασης νόμου.

Όσον αφορά το άρθρο 2, σχετικά με το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους, όπως γνωρίζετε τρέχει μέσω πενήντα επτά κοινωνικών συμπράξεων σε ολόκληρη τη χώρα ένα συγχρηματοδούμενο πρόγραμμα διανομής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Το είπαν και άλλοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης στις Επιτροπές. Είναι ένα πρόγραμμα πολύ χρήσιμο για να ανακουφιστούν οι φτωχότεροι και να αντιμετωπιστεί η επισιτιστική ανασφάλεια. Για τον λόγο αυτό δεν επιτρέπεται να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα 330 εκατομμύρια ευρώ, που έχουν διασφαλιστεί μέχρι το 2020. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει, κυρία Υπουργέ, να ξαναδείτε τον σχεδιασμό και τις διαδικασίες του προγράμματος.

Στο άρθρο 4 συμφωνούμε με την επαναφορά του ακατάσχετου λογαριασμού στα 1.500 ευρώ, όπως συμφωνούμε ότι όλα τα αναπηρικά, προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα, που παίρνουν συμπολίτες μας, πρέπει να προστατεύονται από κατασχέσεις.

Στην Επιτροπή έγινε αρκετή συζήτηση με αφορμή το άρθρο 5 για τα ΚΕΠ, σχετικά με το δίκτυο, που θα εξυπηρετεί τους πολίτες και θα υποστηρίζει τις δράσεις κοινωνικής προστασίας.

Έχει ήδη προβλεφθεί να λειτουργήσουν σε τοπικό επίπεδο διακόσια πενήντα τέσσερα κέντρα κοινότητας. Κατανοούμε τις διάφορες δυσκολίες, αλλά ο αριθμός των κέντρων κοινότητας που λειτουργούν, σύμφωνα με τα όσα μας είπε η κυρία Υπουργός στην Επιτροπή, δεν είναι ικανοποιητικός. Νομίζουμε ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να προχωρήσει με πιο γοργούς ρυθμούς η λειτουργία των κέντρων και ασφαλώς να διασυνδεθούν πλήρως με τα κοινωνικά προγράμματα και τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων.

Ως προς το άρθρο 6, συμφωνούμε ότι η αποσύνδεση των κέντρων εκπαίδευσης, κοινωνικής υποστήριξης και κατάρτισης ανθρώπων με αναπηρία από τα νοσοκομεία είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ο Υπουργός Υγείας δήλωσε στην Επιτροπή ότι επιδιώκει ένα εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της αποκατάστασης στο δημόσιο σύστημα υγείας. Τα ΚΕΚΥΚ ΑμεΑ θα αποσυνδεθούν από τα νοσοκομεία και θα αποτελέσουν αποκεντρωμένες δομές των ΥΠΕ στελεχωμένες με γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας.

Η διαφωνία μας βρίσκεται σε δυο σημεία. Η πρώτη διαφωνία μας είναι ότι το δίκτυο αποκατάστασης πρέπει να είναι ενιαίο σε όλη τη χώρα, για να μπορεί να υπάρξει πράγματι εθνικός σχεδιασμός και ολοκληρωμένη εικόνα των προβλημάτων και των αναγκών.

Η δεύτερη διαφωνία μας είναι ότι σ’ αυτό το δίκτυο πρέπει να συμπεριληφθούν και άλλοι φορείς, κερδοσκοπικού και μη χαρακτήρα, που να έχουν αντικείμενο τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία, από τα πιστοποιημένα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης μέχρι τους κατά τόπους συλλόγους ΑμεΑ και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Ελπίζουμε το Υπουργείο Υγείας να συστήσει άμεσα την ομάδα των ειδικών και να έχουμε το συντομότερο δυνατό την πρότασή του για τις δομές αποκατάστασης. Τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων και των οικογενειών τους είναι πολλά και δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλα όσα αναφέραμε με αφορμή τη σημερινή συζήτηση είναι μέρος των προτεραιοτήτων που έχει θέσει η οικονομική και κοινωνική επιτροπή, ώστε να δυναμώσει η προστασία και η ένταξη των ευάλωτων συμπολιτών μας.

Χρειαζόμαστε έναν χάρτη ποιότητας κοινωνικών υπηρεσιών, ένα εθνικό σύστημα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, όπου θα έχουν ρόλο και ο ιδιωτικός τομέας και οι οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών.

Πιστεύουμε ότι οι περιφέρειες και οι δήμοι πρέπει να έχουν περισσότερες αρμοδιότητες και πόρους, για να εφαρμόσουν τοπικές και στοχευμένες πολιτικές, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας. Και όπως είπαμε νωρίτερα, όσον αφορά το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους άπορους πρέπει να εξαντληθούν οι δυνατότητες αξιοποίησης όλων των πηγών του ΕΣΠΑ.

Πολύ περισσότερο, όμως, πιστεύουμε σε πολιτικές που θα αυξήσουν το εθνικό εισόδημα, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα στηρίξουν την επιχειρηματική πρωτοβουλία, διότι μόνο έτσι θα αντιστρέψουμε την αύξηση της φτώχειας, αλλά και θα μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε ένα ισχυρό δίκτυ κοινωνικής προστασίας, που θα στηρίζει με επάρκεια αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.


Read More »
Ο Βασίλης Γιόγιακας εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στην πρόταση νόμου για το Εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα - ενίσχυση κοινωνικής προστασίας και ένταξης (+ΒΙΝΤΕΟ) Ο Βασίλης Γιόγιακας εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στην πρόταση νόμου για το Εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα - ενίσχυση κοινωνικής προστασίας και ένταξης (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 08, 2017 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ταξίδι στο χρόνο, μέσα από παλιές φωτογραφίες (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Πέμπτη, Ιουνίου 08, 2017


Ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χρόνο, προσφέρει στους επισκέπτες, η έκθεση φωτογραφίας που εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης, στον πολιτιστικό χώρο ΠΑΝΘΕΟΝ στην Ηγουμενίτσα.

Η έκθεση με τίτλο "Το 1ο Δημοτικό Σχολείο και η παλιά πόλη της Ηγουμενίτσας - Ένα φωτογραφικό ταξίδι στο χρόνο", ήταν μία ιδέα του Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου κ. Γεώργιου Κύλλα, στην οποία βρήκε συμπαραστάτες τόσο την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, όσο και συμπολιτών μας που προσέφεραν φωτογραφίες από το προσωπικό του αρχείο.
 

Η έκθεση είναι προγραμματισμένη να λειτουργήσει μέχρι και σήμερα, αν και θα προτρέπαμε τους διοργανωτές να επιμηκύνουν τη διάρκειά της, ώστε να μπορέσουν να την επισκεφθούν όσοι το δυνατό περισσότεροι συμπολίτες. 
Read More »
Ηγουμενίτσα: Ταξίδι στο χρόνο, μέσα από παλιές φωτογραφίες (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) Ηγουμενίτσα: Ταξίδι στο χρόνο, μέσα από παλιές φωτογραφίες (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 08, 2017 Rating: 5

Ευχαριστήρια επιστολή προς τους γιατρούς του Νοσοκομείου Φιλιατών

Πέμπτη, Ιουνίου 08, 2017

Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τις πιο θερμές μου ευχαριστίες προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών και ιδιαίτερα το θαυμασμό μου προς τον χειρούργο κ. Γεώργιο Γώγο, τους συνεργάτες του και την αναισθησιολόγο κα Ειρήνη Νικολοπούλου, για την αμέριστη στήριξη και το ειλικρινές ενδιαφέρον που υπέδειξαν, ώστε να καταστεί δυνατή η έγκαιρη διάγνωση και η επιτυχής παρέμβαση και αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος υγείας που μου προέκυψε ξαφνικά.
Η επιστημονική επάρκεια, το ήθος, η ανιδιοτέλεια και η άψογη συμπεριφορά και ανθρωπιά που τους διακρίνει, όλους και όλες ανεξαίρετα, τους τιμά ιδιαίτερα γιατί κοσμούν το Νοσοκομείο μας και αποτελούν εγγύηση, ασφάλεια και σιγουριά για κάθε συνάνθρωπό μας που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και χρήζει νοσοκομειακής περίθαλψης και φροντίδας.

Με ευγνωμοσύνη και εκτίμηση
Κωνσταντίνος Τσούτσης
Σκορπιώνα ΘεσπρωτίαςRead More »
Ευχαριστήρια επιστολή προς τους γιατρούς του Νοσοκομείου Φιλιατών Ευχαριστήρια επιστολή προς τους γιατρούς του Νοσοκομείου Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 08, 2017 Rating: 5

Συνελήφθη 51χρονος για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών

Πέμπτη, Ιουνίου 08, 2017Συνελήφθη, χθες (07-06-2017) το μεσημέρι στην Άρτα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 51χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών.

Ειδικότερα, ο 51χρονος εντοπίστηκε χθες το μεσημέρι στην πόλη της Άρτας και συνελήφθη διότι στην κατοχή του βρέθηκε μία συσκευασία με ακατέργαστη ινδική κάνναβη, βάρους (7,64) γραμμαρίων.

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας, διαπιστώθηκε ότι ο 51χρονος καλλιεργούσε σε αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας του, που βρίσκεται σε χωριό της Άρτας, πέντε δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από (1,70) έως (1,95) μέτρων, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.Επίσης, κατασχέθηκαν και διάφορα αντικείμενα και εργαλεία (λάστιχα ποτίσματος, κλαδευτήρι, κτλ.) τα οποία ο δράστης χρησιμοποιούσε για την περιποίηση των φυτών κάνναβης.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας. 


 
Read More »
Συνελήφθη 51χρονος για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών Συνελήφθη 51χρονος για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 08, 2017 Rating: 5

Ομάδα Παραγωγών στήνουν οι Θεσπρωτοί αιγοπροβατοτρόφοι ως απάντηση στις βιομηχανίες

Πέμπτη, Ιουνίου 08, 2017Με Ομάδα Παραγωγών Γάλακτος, υπό την ομπρέλα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσπρωτίας – Πρέβεζας, επιχειρούν οι συνεταιριστές κτηνοτρόφοι των δύο νομών να αναστρέψουν την οδυνηρή πορεία της αιγοπροβατοτροφίας στην περιοχή τους, καθώς η αύξηση του κόστους παραγωγής, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές, έχουν δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οι παραγωγοί επιχειρούν να οργανωθούν στη βάση της συγκέντρωσης του γάλακτος και στην ποιοτική αναβάθμισή του, ώστε να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην αγορά.

Όπως λέει στην «ΥΧ» ο γενικός διευθυντής του ΑΣ Θεσπρωτίας-Πρέβεζας, Βασίλης Παρόλας, το τιμολόγιο αυτήν τη στιγμή στην περιοχή διαμορφώνεται, ανάλογα της ποιότητας και της ποσότητας, στα 88, 92 και 97 λεπτά το κιλό, ενώ για τους μεγαλοπαραγωγούς φτάνει, κατά την παράδοση στο φορτηγάκι των εταιρειών, στα 1,05 ευρώ το κιλό.

Οι πρώτες διερευνητικές συζητήσεις έγιναν την περασμένη Παρασκευή στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ηγουμενίτσας, παρουσία περίπου 120 παραγωγών. Το επόμενο δεκαπενθήμερο οριστικοποιείται η ίδρυση της Ομάδας Παραγωγών Γάλακτος και κατατίθενται τα σχετικά έγγραφα στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ηγουμενίτσας, με απώτερο στόχο να μπουν στο επάγγελμα νέοι κτηνοτρόφοι και να παραμείνουν στο χώρο του γάλακτος.

«Το 2009, η Ελλάδα είχε 125.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων και σήμερα έχουν μειωθεί σε μόλις 83.000. Οι αγελαδοτρόφοι είχαν πάνω από 6.000 εκμεταλλεύσεις, ενώ σήμερα έχουν απομείνει περίπου 1.200 και βαίνουν μειούμενες. Η Θεσπρωτία έχει ελάχιστο αγελαδινό γάλα και δεν καλύπτει ούτε κατά διάνοια τις ανάγκες της. Η παραγωγή αιγοπρόβειου μειώνεται συνεχώς, κι αν δεν αλλάξει κάτι, σε δυο χρόνια οι παραγωγοί θα έχουν μείνει οι μισοί, σε μια ακριτική περιοχή», εξηγεί ο γενικός διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσπρωτίας – Πρέβεζας.
Μέχρι και πεντάμηνο η εξόφληση

Η παραγωγή της Θεσπρωτίας παραδίδεται, σημειώνει ο συνομιλητής μας, κυρίως σε τρεις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, που απορροφούν αιγοπρόβειο γάλα: Τη Δωδώνη, την Ήπειρος και την Όλυμπος, ενώ ένα άλλο κομμάτι παραδίδεται σε τοπικά κυρίως τυροκομεία. Ο όγκος παραγωγής ανέρχεται σε περίπου 8.000-10.000 τόνους γάλακτος ανά έτος, ενώ το χρονικό διάστημα αποπληρωμής κυμαίνεται από 2 -2,5 μήνες έως και 5 μήνες στην αγορά. Οι χαμηλές τιμές και το κόστος παραγωγής είναι η κύρια αιτία των δεινών αυτήν τη στιγμή, όμως, μεσοπρόθεσμα, όλοι παραδέχονται πως μπαίνει στη μέση κι ο ηλικιακός παράγοντας, που δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια για ανάκαμψη.

«Οι γαλακτοβιομηχανίες πιέζουν διαρκώς για τις τιμές, χωρίς να υπολογίζουν ότι με αυτή την πρακτική και οι ίδιες θα βρεθούν σε δεινή θέση, διότι δεν μπαίνει νέος κόσμος στο επάγγελμα. Το 50% των παραγωγών είναι άνω των 60 ετών και δημιουργείται θέμα βιωσιμότητας του κλάδου. Εμείς επιδιώκουμε με αυτές τις κινήσεις να αλλάξει αυτό. Ο νέος κόσμος να μπει στην παραγωγή και να μπορεί να ζήσει. Είμαστε ακριτικός νομός και θα έπρεπε, ενδεχομένως, να υπάρχουν επιπλέον κίνητρα για να μπουν νέοι άνθρωποι», λέει. Πρώτο βήμα το μέτρο 9

Οι συνεταιρισμένοι κτηνοτρόφοι της Θεσπρωτίας επιθυμούν να ενταχθούν στο μέτρο 9 για τις Ομάδες Παραγωγών. Σε εξέλιξη είναι μάλιστα και συζητήσεις και για την εκπαίδευση των παραγωγών, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», ώστε να έχουν και καλύτερη επαφή με την αγορά.

Πρώτο βήμα, εξηγεί ο κ. Παρόλας, είναι η ένταξη στο μέτρο 9, ώστε να δημιουργηθεί ικανός όγκος παραγωγής, για καλύτερη διαπραγμάτευση, αλλά και στο μέτρο 4.2.1 για τη μεταποίηση, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες νέες υποδομές που θα σηκώσουν το βάρος της συγκέντρωσης και εμπορίας γάλακτος. Αδήριτη ανάγκη να μειωθεί το κόστος παραγωγής, γεγονός που σκοπεύουν να επιτευχθεί με παρεμβάσεις σε πρώτη φάση και στα αγροτικά εφόδια, σε λιπάσματα και ζωοτροφές.
Ζητούμενο η αλλαγή μοντέλου

Η ανάγκη για αλλαγή στο παραγωγικό μοντέλο της Θεσπρωτίας, που έμεινε επί χρόνια σε παραδοσιακές μορφές οργάνωσης, είναι το ζητούμενο, εξηγούν πηγές από την αγορά. Το πρόβλημα στη συγκέντρωση του γάλακτος, με το ορεινό και το ημιορεινό ανάγλυφο, που είναι τροχοπέδη για την ανάπτυξη, μπορεί να αντιμετωπιστεί πλέον πιο εύκολα, μετά την ολοκλήρωση και της Ιόνιας Οδού, καθώς συχνά το επικαλούνται οι γαλακτοβιομηχανίες ως επιχείρημα προκειμένου να μειώνουν τις τιμές.
Το προφίλ
Ταβάνι τα 50 ζώα για το 32% των εκτροφών

Η Θεσπρωτία έχει μικρές και πολύ μικρές εκμεταλλεύσεις, καθώς το 32% των παραγωγών έχουν έως 50 αιγοπρόβατα, με αποτέλεσμα η συγκέντρωση του γάλακτος, χωρίς Ομάδα Παραγωγών, να καθίσταται προβληματική. «Λίγο καλύτερες τιμές παίρνουν μόνο οι μεγάλοι παραγωγοί και όσοι έχουν υψηλότερη ποιότητα», εξηγεί ο κ. Παρόλας. Η γαλακτοβιομηχανία που συγκεντρώνει κατεξοχήν παραγωγή από τα κοπαδιάρικα, είναι η Δωδώνη. Ωστόσο, η παραγωγή φθίνει λόγω γήρανσης του πληθυσμού, έλλειψης διαδοχής και μετανάστευσης. Σε αυτό το ζοφερό τοπίο στην αγορά της Θεσπρωτίας φημολογείται ότι υπάρχουν αθρόες εισαγωγές γάλακτος από Σαρδηνία και Βουλγαρία, για τις οποίες θα έπρεπε να γίνονται εντατικότεροι έλεγχοι.


 
Read More »
Ομάδα Παραγωγών στήνουν οι Θεσπρωτοί αιγοπροβατοτρόφοι ως απάντηση στις βιομηχανίες Ομάδα Παραγωγών στήνουν οι Θεσπρωτοί αιγοπροβατοτρόφοι ως απάντηση στις βιομηχανίες Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 08, 2017 Rating: 5

Θεσπρωτία: 3 προσλήψεις για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς

Πέμπτη, Ιουνίου 08, 2017


Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενέκρινε την πρόσληψη 727 εποχικών υπαλλήλων για την αντιμετώπιση των εποχικών αναγκών της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Φυτικής Παραγωγής στο πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς έτους 2017, εκ των οποίων οι 3 αφορούν την Θεσπρωτία.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατανέμει εποχικό προσωπικό σε Περιφερειακές Ενότητες – Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Χώρας για την αντιμετώπιση των εποχικών αναγκών της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Φυτικής Παραγωγής στο πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς έτους 2017.Ειδικότερα, εγκρίθηκαν οι θέσεις ως εξής:


157 Τομεάρχες Δακοκτονίας Γεωπόνοι ή Τεχνολόγοι Γεωπόνοι και 570 Λοιπό εργατοτεχνικό προσωπικό ΥΕ (παγιδοθέτες, αρχιεργάτες, ψεκαστές, παρασκευαστές, δειγματολήπτες, μεταφορείς, εργάτες αποθήκης κ.λπ.).

Η πρόσληψη του ανωτέρω προσωπικού θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του Ν. 2190/94 «Σύσταση ανεξάρτητης αρχής για την επιλογή προσωπικού και ρύθμιση θεμάτων διοίκησης» όπως ισχύει, από τα αρμόδια για την πρόσληψη όργανα. 
Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων γίνονται στις περιφέρειες που είναι υπεύθυνες για το πρόγραμμα

Για τις θέσεις των γεωπόνων θα ζητηθούν: Βεβαίωση Ασκησης Επαγγέλματος Γεωτεχνικού Ειδικότητας Γεωπόνου ή Βεβαίωση Συνδροµής Νοµίµων Προϋποθέσεων Εναρξης Ασκησης Επαγγέλµατος Γεωτεχνικού Ειδικότητας Γεωπόνου και οποιοδήποτε πτυχίο ή δίπλωµα ΑΕΙ ή Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστηµίου (ΕΑΠ), ΑΕΙ ή Προγραµµάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ), ΑΕΙ της ηµεδαπής ή ισότιµος τίτλος σχολών της αλλοδαπής, το οποίο οδηγεί στην απόκτηση του δικαιώµατος άσκησης επαγγέλµατος γεωπόνου.


 
Read More »
Θεσπρωτία: 3 προσλήψεις για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς Θεσπρωτία: 3 προσλήψεις για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 08, 2017 Rating: 5

Δήλωση Περιφερειάρχη για αναλογική χρέωση των διοδίων στην Εγνατία Οδό

Πέμπτη, Ιουνίου 08, 2017Την πρότασή του να ισχύσει χαμηλή χρέωση στους τρεις σταθμούς διοδίων που υπάρχουν στην Εγνατία οδό, εντός των ορίων της Ηπείρου (συνυπολογιζομένου και αυτού του Μαλακασίου), έως ότου εφαρμοστεί το σύστημα αναλογικής χρέωσης, επανέλαβε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε συνέχεια της επιστολής που είχε στείλει προ δεκαημέρου στο Υπουργείο Υποδομών, στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και τους βουλευτές. "Κάναμε την πρόταση για διόδια στο 1 ευρώ το πολύ, μέχρι να εφαρμόσουν τα αναλογικά διόδια. Και δεν το ορίσαμε αυτό τυχαία, αλλά μετρήσαμε τι βγαίνει με τα χιλιόμετρα και την αναλογικότητα", τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι "παρακολουθούμε από πολύ κοντά και την εισήγηση, που νομίζω πως είναι ομόφωνη του Δ.Σ. της "Εγνατία Οδός Α.Ε. προς τα αρμόδια υπουργεία για το ύψος των διοδίων".


Παράλληλα ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι στο επόμενο διάστημα πρόκειται να συναντηθούν οι περιφερειάρχες Ηπείρου και Βόρειας Ελλάδος (ήτοι Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), προκειμένου να συζητήσουν το θέμα και να καταλήξουν σε μια αντικειμενική πρόταση στα πλαίσια των δυσκολιών που περνά η χώρα.

Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε μάλιστα "αυθαίρετη και εξωπραγματική" την τιμή των 2,40 ευρώ που λέγεται ότι θα καθοριστεί στα νέα διόδια Δροσοχωρίου, αλλά και ότι θα εξακολουθήσει να ισχύει και στα διόδια της Τύριας. "Ζητάμε όπως μέχρι το 2018, οι τιμές που θα ισχύουν να είναι αντίστοιχες με αυτές που θα ίσχυαν αν εφαρμοζόταν η αναλογική χρέωση", επαναφέροντας για μια ακόμη φορά και τη χρέωση των 2,40 ευρώ που εφαρμόζεται στα διόδια Μαλακασίου ακόμη και για όσους κινούνται προς Θεσσαλία, διανύοντας ελάχιστα χιλιόμετρα εντός της Εγνατίας οδού. 


 
Read More »
Δήλωση Περιφερειάρχη για αναλογική χρέωση των διοδίων στην Εγνατία Οδό Δήλωση Περιφερειάρχη για αναλογική χρέωση των διοδίων στην Εγνατία Οδό Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 08, 2017 Rating: 5

Προσκύνημα στο μοναστήρι Γηρομερίου Θεσπρωτίας - Του Αναστάσιου Βασιάδη

Πέμπτη, Ιουνίου 08, 2017


Το προσκύνημα στην Ιερά Μονή "Κοιμήσεως της Θεοτόκου" στο Γηρομέρι Θεσπρωτίας, αποτελεί για κάθε απόδημο Θεσπρωτό, πνευματικό αλλά και ιστορικό χρέος, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με κάποια από τις πανηγυρικές μεγάλες εορτές του καλοκαιριού.

Τις μέρες αυτές το μοναστήρι κατακλύζεται από προσκυνητές επισκέπτες που συνδυάζουν την αίσθηση της κατάνυξης στον ιερό χώρο, με την απόλαυση του πανέμορφου φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Η προσκυνηματική επίσκεψη των αποδήμων δίνει την ευκαιρία συγκινητικών συναντήσεων στο μοναστήρι, μεταξύ συγγενών και φίλων, που οι συνθήκες της ζωής και η αμείλικτη καθημερινότητα έχουν απομακρύνει από πολλά χρόνια.

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή "Κοιμήσεως της Θεοτόκου" Γηρομερίου, βρίσκεται στην ακριτική περιοχή κοντά στο χωριό Γηρομέρι του Νομού Θεσπρωτίας, οκτώ χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλεως των Φιλιατών, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στις δυτικές πλαγιές του όρους Φαρμακοβούνι.

Ιδρυτής και πρώτος κτήτορας της Μονής ήταν ο Όσιος Νείλος ο Εριχιώτης (1228-1334)

Ο Όσιος Νείλος ήταν Κωνσταντινουπολίτης, κατάγονταν από την αυτοκρατορική γενιά των Λασκαριδών και είχε το κοσμικό όνομα Νικόλαος.

Σε πολύ νεαρή ηλικία έγινε μοναχός στην περίφημη Μονή Ακοιμήτων ή Στουδίου, όπου ο Νικόλαος μετονομάσθηκε σε Νείλος.

Μετά από αρκετά χρόνια επισκέφθηκε για προσκύνημα τα Ιεροσόλυμα.

Επιστρέφοντας συγκρούσθηκε με τον Αυτοκράτορα Μιχαήλ Η' Παλαιολόγο, για το επίμαχο τότε ζήτημα της ενώσεως Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας.

Καταδικάστηκε για τις θέσεις του και εγκαταλείφθηκε σε μια βάρκα στο πέλαγος για να χαθεί.

Μετά από ημέρες η βάρκα άραξε στα παράλια του Αγίου Όρους, στην Μονή των Ιβήρων, όπου παρέμεινε για μία τριετία ως πορτάρης.

Γυρνώντας στην Κωνσταντινούπολη, τιμήθηκε από το νέο Αυτοκράτορα Ανδρόνικο Παλαιολόγο, όμως δεν έμεινε για πολύ στη Βασιλεύουσα. Ξεκίνησε νέα πολυετή περιοδεία, κατά την οποία επισκέφθηκε πολλά μέρη των Αγίων Τόπων.

Στη συνέχεια περνώντας τα νησιά του Αιγαίου, την Πελοπόννησο και την Κέρκυρα έφτασε στην Αυλώνα της Ηπείρου, όπου έμεινε για μερικά χρόνια κοντά στην αρχαία πόλη Ερίχιον απ' όπου προέρχεται και η προσωνυμία του Οσίου, Εριχιώτης.

Μετά από πρόσκληση κατοίκων της Θεσπρωτίας, μετέβη νοτιότερα στην περιοχή του Γηρομερίου και εγκαταστάθηκε σε ένα παλαιό ασκητήριο, στη σπηλιά ενός απότομου βράχου, στη θέση Ροδάνι, απέναντι από την σημερινή τοποθεσία της Μονής.


Σύντομα σχηματίστηκε γύρω του μικρή αδελφότητα ασκητών.
Στο απέναντι βουνό, μέσα στο δάσος, βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας, πράγμα το οποίο οδήγησε τους ασκητές να εγκατασταθούν εκεί και να κτίσουν τον πρώτο πυρήνα της Μονής.
Μετά από αρκετά χρόνια και σε βαθιά γεράματα, στην ηλικία των 106 ετών, ο Όσιος Νείλος παρέδωσε το πνεύμα του στις 2 Ιανουαρίου του έτους 1334, αφού συνέταξε την Διαθήκη του και όρισε τον διάδοχό του.
Το λείψανο του Οσίου Νείλου ενταφιάστηκε σε μικρή απόσταση από τη Μονή και παραμένει μέχρι σήμερα εκεί, διότι όταν επεχείρησαν μετά από λίγα χρόνια απεσταλμένοι του αυτοκράτορα, να προβούν σε εκταφή και μεταφορά των ιερών λειψάνων του Οσίου στην Κωνσταντινούπολη, κατέπεσε ογκώδης βράχος και κάλυψε τον τάφο.
Σήμερα, επάνω από τον τάφο του Οσίου Νείλου υπάρχει μικρό παρεκκλήσι.
Η Ιερά Μονή Γηρομερίου αποτέλεσε ένα πολύ σπουδαίο και σημαντικό μοναστικό κέντρο και έφτασε στην μεγαλύτερη ακμή του περίπου στα μέσα του 16ου αιώνα.
Η ιστορική διαδρομή του μοναστηριού, η πνευματική του προβολή και η εθνική του προσφορά, έχουν καταγραφεί λεπτομερώς και κατά τρόπο που δεν μπορεί να ενταχθεί στο παρούσα ευκαιριακή ανάρτηση.
Παραμένει η χαρά και η συγκίνηση από την ημέρα της Πεντηκοστής, που γιορτάστηκε στο Γηρομέρι με συγγενείς και φίλους, που ξανασυναντήθηκαν μετά από πολλά χρόνια.Read More »
Προσκύνημα στο μοναστήρι Γηρομερίου Θεσπρωτίας - Του Αναστάσιου Βασιάδη Προσκύνημα στο μοναστήρι Γηρομερίου Θεσπρωτίας - Του Αναστάσιου Βασιάδη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 08, 2017 Rating: 5

4.954 τροχονομικές παραβάσεις τον Μάιο στην Ήπειρο

Πέμπτη, Ιουνίου 08, 2017Με στόχο την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν, τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Μάιο του 2017, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν 9 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 12 το 2016). 
Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
 • 1 θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα (έναντι 3 το 2016)
 • 2 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (έναντι 4 το 2016)
 • 6 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι 5 το 2016)
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 13 παθόντες (έναντι 23 το 2016). Ειδικότερα, καταγράφηκαν:
 • 1 νεκρός (έναντι 4 το 2016)
 • 2 σοβαρά τραυματίες (έναντι 7 το 2016)
 • 10 ελαφρά τραυματίες (έναντι 12 το 2016)


Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
 • υπερβολική ταχύτητα
 • έλλειψη προσοχής κατά την οδήγηση
 • παραβίαση προτεραιότητας
 • λοιπά αίτια αναφερόμενα στους οδηγούς
β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (4.954) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα και επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.

Βεβαιώθηκαν :
 • 981 για υπερβολική ταχύτητα.
 • 65 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη).
 • 69 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.
 • 289 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση.
 • 174 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση.
 • 36 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.
 • 2 για παραβίαση προτεραιότητας.
 • 76 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.
 • 33 για αντικανονικό προσπέρασμα.
 • 27 για αντικανονικούς ελιγμούς.
 • 28 για φθαρμένα ελαστικά.

Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν (137) παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και (317) παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων. 


 
Read More »
4.954 τροχονομικές παραβάσεις τον Μάιο στην Ήπειρο 4.954 τροχονομικές παραβάσεις τον Μάιο στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 08, 2017 Rating: 5

«Παραδοσιακοί οικισμοί και βιώσιμη ανάπτυξη» στην πλατεία Φοινικίου

Πέμπτη, Ιουνίου 08, 2017
Read More »
«Παραδοσιακοί οικισμοί και βιώσιμη ανάπτυξη» στην πλατεία Φοινικίου «Παραδοσιακοί οικισμοί και βιώσιμη ανάπτυξη» στην πλατεία Φοινικίου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 08, 2017 Rating: 5

Συνελήφθη 32χρονος ημεδαπός στην Ηγουμενίτσα με πάνω από 31 κιλά κάνναβης (+ΦΩΤΟ)

Πέμπτη, Ιουνίου 08, 2017Συνελήφθη, σήμερα (07-06-2017) τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, ένας 32χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για μεταφορά ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό τη διακίνηση.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο 32χρονος, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο χώρο των αποσκευών, μέσα σε δύο σάκους, σαράντα (24) δέματα που περιείχαν κάνναβη, συνολικού βάρους (31.540) γραμμαρίων.


Επίσης, κατασχέθηκαν το παραπάνω Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας. 


 
Read More »
Συνελήφθη 32χρονος ημεδαπός στην Ηγουμενίτσα με πάνω από 31 κιλά κάνναβης (+ΦΩΤΟ) Συνελήφθη 32χρονος ημεδαπός στην Ηγουμενίτσα με πάνω από 31 κιλά κάνναβης (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 08, 2017 Rating: 5

Συνελήφθη ο επικεφαλής εξτρεμιστικής οργάνωσης στην Αλβανία - Υπόλογος για τις επιθέσεις στην Ελληνική μειονότητα

Πέμπτη, Ιουνίου 08, 2017


Στη σύλληψη του Ταχίρ Βέλιου, επικεφαλής εξτρεμιστικής οργάνωσης που ονειρεύεται... Μεγάλη Αλβανία, προχώρησαν οι Αλβανικές αστυνομικές αρχές.

Ο Ταχίρ Βέλιου, ο οποίος έχει στρατολογήσει δεκάδες νέους, στην Αλβανία, το Κόσσοβο και τα Σκόπια, συνελήφθη με αφορμή τις καταδρομικές επισκέψεις που είχε κάνει πριν από λίγες ημέρες, σε περιοχές της ελληνικής μειονότητας, όπου υπέστειλε και έκαψε ελληνικές σημαίες.

Χαρακτηριστικές ήταν οι περιπτώσεις στο Αλύκο και την Λειβαδιά, ενώ τις ίδιες ημέρες με μπαράζ δημοσιεύσεων ζητούσε την απέλαση του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου!


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο Βέλιου, συνελήφθη αργά το βράδυ της Τρίτης, στα σύνορα Αλβανίας Κοσσυφοπεδίου.

Μαζί με δύο ακόμη συνεργάτες του, κρατούνται από τις Αλβανικές αρχές και κατηγορούνται για το κάψιμο της ελληνικής σημαίας, τη διανομή παράνομου έντυπου υλικού και την δημιουργία εξτρεμιστικής οργάνωσης που καλλιεργεί το εθνικό μίσος.

Ο ίδιος και η οργάνωσή του, το τελευταίο διάστημα έκαναν έντονη την παρουσία τους, πέρα από την περιοχή της ελληνικής μειονότητας, στο Κόσσοβο αλλά και στα Σκόπια.

Μία κίνηση που πριν από έναν χρόνο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί γραφική, εξελίσσονταν σε επικίνδυνη για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή, γεγονός που είχε επισημανθεί από πολλές ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες.

Η Αλβανική κυβέρνηση, έδειχνε ότι δεν είχε πρόθεση να «αγγίξει» τον Βέλιου και την ομάδα του, όμως φαίνεται ότι ασκήθηκαν πολλές κι έντονες πιέσεις για να προχωρήσει στη σύλληψή του.


 
Read More »
Συνελήφθη ο επικεφαλής εξτρεμιστικής οργάνωσης στην Αλβανία - Υπόλογος για τις επιθέσεις στην Ελληνική μειονότητα Συνελήφθη ο επικεφαλής εξτρεμιστικής οργάνωσης στην Αλβανία - Υπόλογος για τις επιθέσεις στην Ελληνική μειονότητα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 08, 2017 Rating: 5

Δήλωση του Προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου για τα διόδια

Πέμπτη, Ιουνίου 08, 2017Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Την τελευταία δεκαπενταετία η χώρα μας, έχει αναβαθμίσει σημαντικά το οδικό της δίκτυο, όμως το κόστος των διοδίων που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες και οι επισκέπτες, είναι δυσανάλογο των χιλιομετρικών αποστάσεων.

Εκπροσωπώντας τον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο, γνωρίζω ότι το θέμα του κόστους των διοδίων αποτελεί μείζον ζήτημα. Οι υφιστάμενοι αλλά και οι νέοι μετωπικοί σταθμοί διοδίων, αυξάνουν σημαντικά το κόστος μετακίνησης των κατοίκων και των επισκεπτών της Ηπείρου, οδηγώντας με αυτό τον τρόπο, τους μεγάλους οδικούς άξονες, αλλά και την περιοχή μας σε υποβάθμιση.


Για τους δύο μεγάλους οδικούς άξονες της Ηπείρου, την Εγνατία Οδό που ξεκινά από την Ηγουμενίτσα και την Ιόνια Οδό που ξεκινά από τα Ιωάννινα, ζητούμε να εφαρμοστεί άμεσα το αναλογικό σύστημα με μειωμένες τιμές.

Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζουμε κατ’ αρχήν τη δήλωση του Υπουργού Υποδομών κ. Σπίρτζη για την θέσπιση αναλογικών διοδίων. Ζητούμε όμως να εφαρμοστούν εδώ και τώρα, ειδάλλως συντασσόμαστε με την πρόταση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη, για την άμεση μείωση του τιμών των διοδίων σε ένα ευρώ.

Θεωρούμε δε, παράλογο το γεγονός ότι σήμερα κατασκευάζονται μετωπικοί σταθμοί διοδίων, ενώ με την εφαρμογή του αναλογικού συστήματος, θα πρέπει αυτοί να καταργηθούν.

Θέλοντας λοιπόν ξεκάθαρες απαντήσεις αλλά και λύσεις για τους Ηπειρώτες, ως ΠΕΔ Ηπείρου σε συνεργασία και με τις άλλες ΠΕΔ, θα ζητήσουμε το προσεχές διάστημα συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό για το εν λόγω θέμα». 


 
Read More »
Δήλωση του Προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου για τα διόδια Δήλωση του Προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου για τα διόδια Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 08, 2017 Rating: 5

Σελίδες