«Το Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ» γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών» - Της Κωνσταντίνας Ζιάγκου

Τρίτη, Ιουνίου 26, 2018


«Το Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ» γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών»

Το Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ» γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου) με δύο δράσεις : Την Τρίτη 26 Ιουνίου με θεατρικό δρώμενο και μουσική συναυλία στις 21.00 στον πεζόδρομο της πόλης και την Τετάρτη 27 Ιουνίου με μια Ημερίδα με θέμα «Χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και η πρόληψή τους» που θα απευθύνεται στους νέους που εκπληρώνουν την στρατιωτική τους θητεία στο Τάγμα Φιλιατών.

Παρακάτω ακολουθεί ένα άρθρο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών.

Το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας «ΑΡΙΑΔΝΗ» που λειτουργεί στον νομό Θεσπρωτίας από το 1999 δραστηριοποιείται στον τομέα της πρόληψης της εξάρτησης. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δράσεις που αφορούν την πρωτογενή πρόληψη. Η πρωτογενής πρόληψη εμπεριέχει το σύνολο των μέτρων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ώστε να εμποδίσουμε την εμφάνιση μιας διαταραχής, ενός συμπτώματος, μιας παθολογίας ή μιας ένδειξης κοινωνικής δυσλειτουργίας. Στις σωματικές ασθένειες για παράδειγμα που θεραπεύονται ο εμβολιασμός αποτελεί το κύριο μέσο της πρωτογενούς πρόληψης.

Τα προγράμματά μας με την επιστημονική εποπτεία του Ο.ΚΑ.ΝΑ (Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών) εφαρμόζονται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, σε γονείς και στην ευρύτερη κοινότητα. Ενδεικτικά αναφέρω ως δράσεις σεμινάρια γονέων, ημερίδες για εκπαιδευτικούς με θέμα την σχολική βία, ομιλίες και εισηγήσεις ποικίλης θεματολογίας , προγράμματα στο σχολείο για το κάπνισμα, την χρήση του διαδικτύου, την εφηβεία, το άγχος των εξετάσεων, συμβουλευτική ατομική και ομαδική, δημιουργική αξιοποίηση ελεύθερου χρόνου και πολλές δράσεις που δεν απαριθμούνται σε ένα σύντομο άρθρο.

1) Τι εννοούμε όμως με τον όρο εξάρτηση;

Εξάρτηση είναι μια κατάσταση ψυχική και σωματική που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της επίδρασης μιας ουσίας και χαρακτηρίζεται από μια ποικιλία εκδηλώσεων, στις οποίες περιλαμβάνεται πάντοτε η διάθεση για τη συνέχιση λήψης της ουσίας με σκοπό την επανεμφάνιση των επιδράσεων ή αντίθετα την αποφυγή των δυσάρεστων συμπτωμάτων που θα εκδηλωθούν αν δεν ληφθεί η ουσία.

Η εξάρτηση μπορεί να είναι σωματική όταν ο οργανισμός του χρήστη της ουσίας δεν μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά χωρίς την ουσία και ψυχολογική όταν ο χρήστης έχει την ανάγκη της ουσίας για να λειτουργήσει συναισθηματικά.

Η εξάρτηση από ουσίες συνιστά σύμφωνα με τον Olivenstein το παράγωγο μιας «τριπλής συνάντησης», μιας ευάλωτης προσωπικότητας/ψυχισμού, ενός επιβαρυντικού περιβάλλοντος και μιας ή περισσότερων ουσιών. Παρακάτω θα προσπαθήσω να περιγράψω αυτούς τους παράγοντες.

2) Εξαρτησιογόνες ουσίες

Ο όρος που χρησιμοποιείται για τις εξαρτησιογόνες ουσίες είναι «ναρκωτικά».Με βάση την φαρμακολογική τους δράση οι ουσίες που προκαλούν εξάρτηση ταξινομούνται στις παρακάτω κατηγορίες:

Ψευδαισθησιογόνα-παραισθησιογόνα με κυριότερα στην κατηγορία αυτή το LSD , το χασίς και η μαριχουάνα
Διεγερτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως η κοκαίνη, το κράκ και οι αμφεταμίνες
Κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως το αλκοόλ, τα υπνωτικά και τα ηρεμιστικά
Πτητικές ουσίες όπως ο αιθέρας, το χλωροφόρμιο και τα διάφορα είδη κόλλας
Κατεξοχήν ναρκωτικά όπως το όπιο και τα παράγωγά του, η ηρωίνη, η μορφίνη και η μεθαδόνη.

Αιτιολογικοί παράγοντες

Η χρήση ουσιών είναι ένα φαινόμενο πολυαιτιολογικής προέλευσης και καθορίζεται από την αλληλεπίδραση ποικίλων παραγόντων. Οι αιτιολογικοί παράγοντες σχηματικά μπορούν να ομαδοποιηθούν σε δύο κατηγορίες, κοινωνικοί-περιβαλλοντικοί και ατομικοί παράγοντες.

Κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες

Αρκετά από τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης κοινωνίας έχουν κάνει το άτομο ευάλωτο στην αναζήτηση συμπεριφορών φυγής και αποφυγής από τις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής χαρακτηριστικά:

Τα κοινωνικά ξεριζώματα και οι μετακινήσεις απομονώνουν από την ευρύτερη οικογένεια, αφαιρούν από το άτομο την ταυτότητα και το αίσθημα του «ανήκειν» σε μια κοινωνική ομάδα
Η εξασθένιση των παραδοσιακών αξιών και θεσμών
Η φαρμακευτική και καταναλωτική προσέγγιση της κοινωνίας
Η διαθεσιμότητα των ουσιών
Οι δομικές αλλαγές στην οικογένεια
Η αυξανόμενη επιρροή των συνομηλίκων

Ατομικοί παράγοντες

Τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της εφηβείας καθώς η εφηβεία είναι η κατεξοχήν ηλικία έναρξης της χρήσης
Θετική στάση απέναντι στην χρήση
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας
Ψυχοπαθολογικές μορφές συμπεριφοράς

Προτάσεις για την θεραπεία της εξάρτησης είναι ενδεικτικά οι θεραπευτικές κοινότητες, η σωματική αποτοξίνωση, ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις και το πρόγραμμα μεθαδόνης.

Οι εξαρτησιογόνες ουσίες όπως και οι συμπεριφορές που συνδέονται με την χρήση παρουσιάζουν αξιοσημείωτες αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Η ευρωπαίκη έρευνα ESPAD στον μαθητικό πληθυσμό, στην διεξαγωγή της οποίας συνέδραμε το Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ» κατέδειξε τα εξής:

Το 2016 συνεχίζεται μια τάση μείωσης του καπνίσματος στους 16χρονους μαθητές στην χώρα μας
Η πρόσβαση στα ηρεμιστικά/κάνναβη θεωρείται εύκολη
Αυξάνεται διαχρονικά το ποσοστό των εφήβων που θεωρούν ¨ακίνδυνη¨ την χρήση κάνναβης
Το 69% των μαθητών είναι στο διαδίκτυο και τις 7 ημέρες της εβδομάδας.
1 στους 12 έφηβους βρίσκεται σε κίνδυνο για παθολογική ενασχόληση με τον στοιχηματισμό.

Τα στοιχεία αυτά αναδεικύουν την ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το σύνθετο και πολυπαραγοντικό πρόβλημα των εξαρτήσεων και ιδιαίτερα για τις αναδυόμενες νέες εξαρτήσεις όπως διαδίκτυο και τζόγος. Η πρόληψη στο πρωτογενές επίπεδο όπως εφαρμόζεται από το Κ.Π «ΑΡΙΑΔΝΗ» είναι ένας τρόπος να απαντήσουμε στις δυσκολίες και τις προκλήσεις της ζωής με ανθεκτικότητα και αξιοπρέπεια.

Κωνσταντίνα Ζιάγκου
Ψυχολόγος – Επιστημονικά Υπεύθυνη 
του Κέντρου Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ»

Read More »
«Το Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ» γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών» - Της Κωνσταντίνας Ζιάγκου «Το Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ» γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών» - Της Κωνσταντίνας Ζιάγκου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 26, 2018 Rating: 5

Στην κατασκήνωση Παραμυθιάς για 9ημερο camp, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού

Τρίτη, Ιουνίου 26, 2018

Στην κατασκήνωση Παραμυθιάς, θα βρεθεί από 30.6 μέχρι 08.07, τμήμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, στα πλαίσια των Κατασκηνωτικών δράσεων.

Πιο συγκεκριμένα 41 άτομα, μαθητές και συνοδοί του κλάδου “Πουλιών” (παιδιά ηλικίας 7-11>), των τμημάτων Ζακύνθου, Ιωαννίνων και Μετσόβου, θα βρεθούν στην κατασκήνωση της πόλης όπου και θα είναι η βάση για τις εξορμήσεις τους στο όρος Γκορίλα και την ευρύτερη περιοχή.

Ο Oδηγισμός είναι μία παγκόσμια, αυτόνομη, ανεξάρτητη οργάνωση με παιδαγωγικό χαρακτήρα που απευθύνεται σε παιδιά και νέους. 
Είναι η "πιο Μεγάλη Παρέα του κόσμου" σε 140 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, 144 χώρες στον κόσμο και 10.000.000 μέλη σε όλη τη γη.

Ο Οδηγισμός στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1932, ενώ η οργάνωση έγινε μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Οδηγών και Κοριτσιών Προσκόπων (WAGGGS) το 1933. 
Σήμερα η οργάνωση έχει 10.682 μέλη


 
Read More »
Στην κατασκήνωση Παραμυθιάς για 9ημερο camp, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Στην κατασκήνωση Παραμυθιάς για 9ημερο camp, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 26, 2018 Rating: 5

Πωλούνται 16 στρέμματα στο Κάμπο Ραγίου

Τρίτη, Ιουνίου 26, 2018


Πωλούνται 16 στρέμματα ποτιστικά στο Κάμπο Ραγίου στη θέση "Κοτσάρι", διπλά σε δρόμο.
Πληροφορίες στο τηλ. 6979628210Read More »
Πωλούνται 16 στρέμματα στο Κάμπο Ραγίου Πωλούνται 16 στρέμματα στο Κάμπο Ραγίου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 26, 2018 Rating: 5

Μουσικό καλοκαίρι 2018 από το Πρότυπο Ωδείο Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Ιουνίου 26, 2018
Read More »
Μουσικό καλοκαίρι 2018 από το Πρότυπο Ωδείο Ηγουμενίτσας Μουσικό καλοκαίρι 2018 από το Πρότυπο Ωδείο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 26, 2018 Rating: 5

Στις 30 Ιουνίου ο 8ος ποδηλατικος Γυρος Αχεροντα

Τρίτη, Ιουνίου 26, 2018Μια μερα για τον αθλητισμό, το διαφορετικο κ τη διασκεδαση ετοιμαζεται στις 30 Ιουνίου στη Γλυκη!

Ο καθιερωμένος ποδηλατικος Γυρος Αχεροντα γινεται 8 χρονων κ γιορταζει μαζι με παρκουρ κ χρωματοπολεμο!Μετα τη βολτα γυρω απο τον Αχεροντα μεσω Γλυκης-Βουβοποταμου-Αχερουσιας-Καστριου-Κορωνοπουλου-Κυψελης-Ποταμιας θα επιστρεψουμε στην κεντρική πλατεια της Γλυκης οπου θα μας περιμενει για αρχη γευστικοτατος μπουφες!

Στη συνέχεια οι ξεχωριστοι στο αθλημα Κωνσταντίνος Μαντης και Janus Schlomer θα μας εντυπωσιασουν με το ιδιαίτερο αυτο αθλημα ενω τελος ολοι θα διασκεδασουμε με χρωματοπολεμο!

Συγκεντωση στις 6:30 μ.μ στην πλατεια της Γλυκης- εναρξη του ποδηλατικου στις 7μμ.

Συμμετοχή ΔΩΡΕΑΝ

Προσοχή: Λογω αλλαγής των κανονων ασφαλειας,για συμμετοχή στον ποδηλατικο γυρο παιδιων κατω των 18 ετων χρειαζεται μια υπεύθυνη δηλωση των γονεων οτι επιτρέπουν στα παιδια τους να λαβουν μερος!

Στο χωρο της συγκεντρωσης θα βρίσκεται υπάλληλος του δημου για την καλυτερη εξυπηρέτηση σχετικα με τις δηλωσεις!

Επισης θα υπαρχει συνοδεια γιατρου και αστυνομιας για την μεγιστη ασφαλεια καθως και αγροτικων αυτοκινητων σε περίπτωση που καποιος κουραστει!

Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Γλυκης-Ποταμιας


 
Read More »
Στις 30 Ιουνίου ο 8ος ποδηλατικος Γυρος Αχεροντα Στις 30 Ιουνίου ο 8ος ποδηλατικος Γυρος Αχεροντα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 26, 2018 Rating: 5

Θερινά εργαστήρια του Κ.Π. ΑΡΙΑΔΝΗ για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών

Τρίτη, Ιουνίου 26, 2018Τα θερινά εργαστήρια του Κέντρου Πρόληψης για δεύτερο καλοκαίρι θα υποδεχτούν τους μικρούς μας φίλους.

Θα γελάσουμε, θα μάθουμε μαζί και θα προσθέσουμε ένα ακόμη όμορφο καλοκαίρι στις αναμνήσεις μας.

Με χαρά και ενθουσιασμό σχεδιάσαμε ένα πλούσιο πρόγραμμα.
· Γιατί η πρόληψη έχει πολλές φωτεινές πλευρές.
· Γιατί είναι ωραίο να ανταποκρίνεσαι στις ανάγκες της κοινότητας στην οποία ζεις.
· Γιατί μας αρέσουν οι προκλήσεις και οι αλλαγές ξεπερνώντας περιορισμούς και πλαίσια.
· Γιατί αλλάζουμε σελίδα στο Κέντρο Πρόληψης με καινοτόμες και μοναδικές δράσεις.
· Γιατί είναι δημιουργικό να φροντίζεσαι για να φροντίζεις.
· Γιατί αναδεικνύεται έμπρακτα η αξία της εθελοντικής προσφοράς.

Για όλους αυτούς τους λόγους προσκαλούμε τα παιδιά όλου του Νομού Θεσπρωτίας στα θερινά εργαστήρια.

Τα εργαστήρια γίνονται τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Την επιστημονική επιμέλεια των προγραμμάτων έχει η κα Κων/να Ζιάγκου, ψυχολόγος-επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης.

Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται από 18 – 22 Ιουνίου στο τηλέφωνο 2665025140 και ώρες 9.00 – 14.00

Καλό καλοκαίρι να φτιάξουμε !

Για το Δ.Σ. του Κ.Π. ΑΡΙΑΔΝΗ
Η Πρόεδρος Αλεξάνδρα Κοτσώνη 


Read More »
Θερινά εργαστήρια του Κ.Π. ΑΡΙΑΔΝΗ για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών Θερινά εργαστήρια του Κ.Π. ΑΡΙΑΔΝΗ για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 26, 2018 Rating: 5

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας: «Αγία Σοφία: 1.500 Χρόνια Ιστορίας»

Τρίτη, Ιουνίου 26, 2018


Η παραγωγή εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Αγία Σοφία: 1.500 Χρόνια Ιστορίας», διάρκειας 40 λεπτών, θα προβάλλεται για το επόμενο διάστημα στην αίθουσα βιντεοπροβολών του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας. Για τον μήνα Ιούνιο οι ημερομηνίες και ώρες των προβολών διαμορφώνονται ως εξής:  
 • Τρίτη, 12/06/2018, 1η προβολή, ώρα έναρξης: 11:00
 • Πέμπτη, 14/06/2018, 1η προβολή, ώρα έναρξης: 11:00 | 2η προβολή, ώρα έναρξης: 13:00
 • Κυριακή, 17/06/2018, 1η προβολή, ώρα έναρξης: 11:00
 • Τρίτη, 19/06/2018, 1η προβολή, ώρα έναρξης: 11:00 | 2η προβολή, ώρα έναρξης: 13:00
 • Πέμπτη, 21/06/2018, 1η προβολή, ώρα έναρξης: 11:00 | 2η προβολή, ώρα έναρξης: 13:00
 • Σάββατο, 23/06/2018, 1η προβολή, ώρα έναρξης: 11:00
 • Τρίτη, 26/06/2018, 1η προβολή, ώρα έναρξης: 11:00 | 2η προβολή, ώρα έναρξης: 13:00
 • Πέμπτη, 28/06/2018, 1η προβολή, ώρα έναρξης: 11:00 | 2η προβολή, ώρα έναρξης: 13:00
Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2665.0.28539 (Δευτ.-Παρ. 09:00-14:00). Παρακαλούμε για την προσέλευσή σας 10 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής. 
Ελάχιστος αριθμός συμμετοχής 5 άτομα. 
Σε περίπτωση ακύρωσης, παρακαλούμε ενημερώστε εγκαίρως.
Read More »
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας: «Αγία Σοφία: 1.500 Χρόνια Ιστορίας» Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας: «Αγία Σοφία: 1.500 Χρόνια Ιστορίας» Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 26, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Απαγόρευση στάθμευσης για 2 ημέρες μπροστά από το ΠΑΝΘΕΟΝ

Τρίτη, Ιουνίου 26, 2018

Ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ηγουμενίτσας έχοντας υπόψη: 
1. Την ανάγκη για ομαλή διεξαγωγή της 50ης Συνάντησης των Εθνικών Συντονιστών της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.
2. Τη Μόνιμη Αστυνομική Εγκύκλιο υπ’ αριθμ. 05 (Σ.ΜΕ.Α.Τ 05). 3. Τις διατάξεις του Άρθρου 52 του Ν.2686/1999(ΦΕΚ 57Α) “Κύρωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας” όπως ισχύει.
4. Το άρθρο 173 του ΓΚΛΗ (ΦΕΚ 479/Β/78)
5. Αριθμ. Πρωτ.:5321/22-06-2018 Έγγραφο Δήμου Ηγουμενίτσας.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Α. Την απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης παντός τροχοφόρου οχήματος επί της Νέας Παραλιακής οδού, έμπροσθεν Πάνθεον, από την 08:00 ώρα της 26-06-2018 έως την 15:00 ώρα της 27-06-2018.

Β. Η παρούσα Απόφαση να γίνει ευρέως γνωστή με ανακοίνωση τύπου.


Read More »
Ηγουμενίτσα: Απαγόρευση στάθμευσης για 2 ημέρες μπροστά από το ΠΑΝΘΕΟΝ Ηγουμενίτσα: Απαγόρευση στάθμευσης για 2 ημέρες μπροστά από το ΠΑΝΘΕΟΝ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 26, 2018 Rating: 5

Οριστικά εκτός σχολείων κινητά και tablets

Τρίτη, Ιουνίου 26, 2018Οδηγίες για τη χρήση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών από μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς μέσα στα σχολεία δίνει με εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας.

Στόχος, σύμφωνα με το ΥΠΕΠΘ, είναι η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η σχετική εγκύκλιος, «εντός του σχολικού χώρου οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα ή οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχο».

«Ο ανάλογος εξοπλισμός που τους διαθέτει το σχολείο στο οποίο φοιτούν χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την εποπτεία-επίβλεψη του εκπαιδευτικού» επισημαίνει η εγκύκλιος.

Οι εκπαιδευτικοί, εκτός από τις διαθέσιμες από το σχολείο ηλεκτρονικές συσκευές (H/Y, laptops, tablets, διαδραστικούς πίνακες κτλ) μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τον δικό τους προσωπικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και για τις ανάγκες της, αλλά και στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα, τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και τις σχετικές διατάξεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων, καθώς οι φωτογραφίες αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Η ανάρτηση, η αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα (πχ αναμνηστικού τύπου φωτογραφίες, βίντεο και δραστηριότητες της σχολικής ζωής) δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνον όταν οι γονείς ή κηδεμόνες των μαθητριών-μαθητών έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους.

Πρότυπο έντυπο γονικής συναίνεσης πριν από την αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα και την ανάρτηση εικόνων και βίντεο με μαθητές στις ιστοσελίδες και ιστολόγια του σχολείου, καθώς και άλλο χρήσιμο υλικό που αφορά στην ασφάλεια των μαθητών στο Διαδίκτυο και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών, είναι διαθέσιμο στον ενημερωτικό κόμβο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» http://internet-safety.sch.gr/).

Το υπουργείο στη σχετική εγκύκλιο ξεκαθαρίζει ότι δεν επιτρέπεται η χρήση-λειτουργία καμερών ασφαλείας στους σχολικούς χώρους κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και πως οι ώρες λειτουργίας τους θα πρέπει να αναγράφονται με σαφήνεια σε σχετικές ενημερωτικές πινακίδες, ώστε να γνωρίζουν όλοι οι μαθητές και φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο δεν παρακολουθούνται.


 
Read More »
Οριστικά εκτός σχολείων κινητά και tablets Οριστικά εκτός σχολείων κινητά και tablets Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 26, 2018 Rating: 5

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Τρίτη, Ιουνίου 26, 2018
 
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
(ΟΔΟΣ ΚΟΥΓΚΙΟΥ - ΚΙΑΦΑΣ πλάτους 12μ)
Με οικοδομική άδεια σε ισχύ
(Για πενταόροφη οικοδομη + πυλωτή + υπόγειο + στέγη + προβλεψη για πισίνα)
Τηλ. Επικοινωνίας
6946151200
6945224594


Read More »
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 26, 2018 Rating: 5

Γ. Μανιάτης: "Οι 10 προτεραιότητες της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής"

Τρίτη, Ιουνίου 26, 2018
 
Άρθρο στο Greek Energy 2018
Η πατρίδα μας βρίσκεται στο μεταίχμιο της μετεξέλιξής της σ’ έναν σπουδαίο ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής. Με αφετηρία το ν.4001/2011, όταν υπήρξε η  πρώτη θεσμοθέτηση για τον μετασχηματισμό της εθνικής ενεργειακής αγοράς, διαμορφώσαμε τις μεγάλες εθνικές ενεργειακές προτεραιότητες, ώστε η Ενέργεια και οι Ορυκτοί Πόροι να αποτελέσουν βασικό θεμέλιο του νέου Εθνικού Παραγωγικού Μοντέλου, που δημιουργεί εθνικό πλούτο και νέες θέσεις εργασίας. 
 1. Η προώθηση της εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας, με αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, στηρίζεται στη γενική ευρωπαϊκή αρχή της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης απεξάρτησης από τρίτες χώρες, της επάρκειας, του μειωμένου κόστους και της αποτροπής ασύμβατων απειλών (κυβερνοεπιθέσεις) σε βάρος των βασικών ενεργειακών δικτύων της χώρας. Βασικός στόχος οι πολλές εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας, με στόχο τη μείωση των τιμών και τη συνακόλουθη αύξηση ανταγωνιστικότητας κι εξαγωγών της χώρας.
 2. Η κατάκτηση της Ενεργειακής Δημοκρατίας, η μετάβαση από το μοντέλο των ελάχιστων μεγάλων ενεργειακών παραγωγών, στο μοντέλο των ομάδων αποκεντρωμένων πολλών μικρών Αυτοπαραγωγών και Αυτοκαταναλωτών (Prosumers/Producers + Consumers), στηρίζεται στην προώθηση του Συμψηφισμού Ενέργειας που νομοθετήσαμε το 2014 και συνεχίστηκε με τις Ενεργειακές Κοινότητες. Η κατά 70% μείωση του κόστους την τελευταία 5ετία, έχουν καταστήσει τις ΑΠΕ ανταγωνιστικές με τον λιγνίτη, ενώ ταυτόχρονα η Αποθήκευση Ενέργειας μπορεί να δημιουργήσει αρκετές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στη χώρα από το σύνολο των περίπου 5.000.000 σε επίπεδο Ε.Ε. Ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα, η Ευφυής Γεωργία, ή Γεωργία Ακριβείας, μπορεί να μειώσει κατά 60% το κόστος ενέργειας στους 300.000 αγρότες της χώρας που είναι οργανωμένοι σε 400 Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), έτσι ώστε να προκύψει μια τεράστια αναβάθμιση του τομέα.
 3. Η Ενεργειακή Φτώχεια από την οποία κινδυνεύουν πάνω από 50.000.000 Ευρωπαίοι πολίτες, αντιμετωπίστηκε με έναρξη το 2011, για πρώτη φορά στην Ε.Ε., του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (Κ.Ο.Τ.), της κατανομής του 3% του κύκλου εργασιών των ΑΠΕ στις τοπικές κοινωνίες και των εκπτώσεων 70% ηλεκτρικού ρεύματος στις Μονάδες Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την ταυτόχρονη επιδότηση κατά 60% του κόστους σύνδεσης με φυσικό αέριο στα 30.000 νοικοκυριά Αττικής, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας (2014).
 4. Η Εξοικονόμηση Ενέργειας, το Mega Project της Ελλάδας, ύψους 10 δις €, που μπορεί να διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια, η «Πράσινη Οικοδομή», στηρίζεται στην εξαιρετική εμπειρία του «Εξοικονομώ Ι» και στην ανάγκη επέκτασης στο σύνολο των 7.000.000 κτιρίων/διαμερισμάτων, που είναι ενεργειακά αθωράκιστα. Η ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ (EFSF) πρέπει να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα, ενώ η αποδοχή της πρότασής μας για κίνητρα φοροαπαλλαγών διαμορφώνει μια τεράστια αναπτυξιακή προοπτική που θα βοηθήσει να αυξηθούν κατά έως και 50% τα έσοδα του δημοσίου από τον τομέα αυτό.
 5. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, η δημιουργία Έξυπνων – Όμορφων – Βιώσιμων Πόλεων, τα Έξυπνα Δίκτυα, η Ηλεκτροκίνηση – Αυτοκίνηση μέσα από την αξιοποίηση του διανοητικού κεφαλαίου της χώρας, της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) και του Internet of Things (IoT), μπορούν να προσδώσουν τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές στον ενεργειακό τομέα με τη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας πολεοδομικής, αρχιτεκτονικής και συγκοινωνιακής προσέγγισης.
 6. Οι Ορυκτοί Πόροι της χώρας, που σήμερα συμβάλλουν κατά 3,4% στο ΑΕΠ, μπορούν την επόμενη 5ετία να αυξηθούν στο 10% ΑΕΠ και τον διπλασιασμό των 100.000 σήμερα απασχολούμενων. Απαιτείται να προκηρυχθούν όλοι οι έτοιμοι διαγωνισμοί που έχουμε παραδώσει από τις αρχές του 2015, με την ταυτόχρονη κατανομή του 25% των εσόδων του δημοσίου στις τοπικές κοινωνίες, με στόχο τη διαμόρφωση τοπικών συμμαχιών και τοπικών μηχανισμών ελέγχου και διαφάνειας.
 7. Η προώθηση των ερευνών των Εθνικών Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων, με ιδιαίτερη έμφαση στο Ιόνιο, τη νότια Κρήτη και την ηπειρωτική χώρα, δεν επιτρέπεται να συνεχίσουν να κινούνται στους τραγικά αργούς ρυθμούς της τελευταίας 3ετίας. Η ενεργειακή έκρηξη της Ανατολικής Μεσογείου έχει καταστήσει τη χώρα μέρος του Ενεργειακού Eldorado, που μπορεί να διαμορφώσει τρομακτικές προοπτικές ανάπτυξης και αύξησης των δημοσίων εσόδων για τη χώρα. Η ταχύτητα και αποτελεσματικότητα της περιόδου 2011-14, δείχνει να έχει δώσει τη θέση της σε σοβαρές καθυστερήσεις, απουσία οράματος και λογικής business as usual. Ελλάδα και Κύπρος από κοινού, στο πλαίσιο του κοινού «Ενεργειακού Δόγματος 2011-12», αποκτούν ισχυρό διπλωματικό όπλο για τη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής, της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, αλλά και της οικονομικής πολιτικής της χώρας. Ο ν.4162/2013 για το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, έπρεπε ήδη να έχει διαμορφώσει τις θετικές προϋποθέσεις για στήριξη του εθνικού ασφαλιστικού συστήματος.
 8. Η κατασκευή των 3 ευρωπαϊκής σημασίας Αγωγών Φυσικού ΑερίουTAP, EASTMED, IGB, που σχεδιάσαμε, εγκρίναμε κι εντάξαμε για υλοποίηση στα έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCIs) την περίοδο 2013-14, μαζί με την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, την Πλωτή Μονάδα FSRU της Αλεξανδρούπολης και την απελευθέρωση της αντίστοιχης αγοράς, διαμορφώνουν ένα ισχυρό πλαίσιο μετασχηματισμού της χώρας σε ενεργειακό hub της Ε.Ε., με την προοπτική τροφοδοσίας της με ποσότητες φυσικού αερίου της τάξης των 40bcma. Κορυφαίος είναι ο ρόλος του αγωγού EuroAsia Interconnector στη διαμόρφωση του εθνικού τοπίου ηλεκτρισμού με την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης – Αττικής.
 9. Το νέο Εθνικό Παραγωγικό Μοντέλο μπορεί να στηριχτεί σε επενδύσεις ύψους 50 δις € στους τομείς της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος, με την κατασκευή των αγωγών φυσικού αερίου, των δικτύων ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών, τις ιδιωτικοποιήσεις και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και αποθήκευση, τον συμψηφισμό ενέργειας, την ανάπτυξη Έξυπνων Δικτύων/Πόλεων/Κτιρίων, την προώθηση της Εξοικονόμησης Ενέργειας κι Ενεργειακής Αποδοτικότητας από πολλαπλές πηγές χρηματοδότησης και κυρίως φοροαπαλλαγές, την αξιοποίηση των Ορυκτών Πρώτων Υλών και ασφαλώς την ανάπτυξη των Εθνικών Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων. Ο τομέας μπορεί να συνεισφέρει πάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας την επόμενη 5ετία.
 10.  Τέλος, όραμά μας είναι η διαμόρφωση μιας «Νέας Αγοράς», της συνδυασμένης αγοράς ενέργειας και ορυκτού πλούτου, κατά το ανάλογο της ανάπτυξης της αγοράς τουρισμού πριν αρκετές δεκαετίες. Η χώρα μπορεί να μετασχηματιστεί σε Κέντρο Τεχνικής Υποστήριξης Αγωγών κι Εξεδρών Υδρογονανθράκων για όλη τη Μεσόγειο, βασισμένη στην εξαιρετική Μεταλλευτική Βιομηχανία, τη Ναυπηγοεπισκευαστική Υποδομή και την κατάλληλη γεωγραφική θέση μας. Ο μετασχηματισμός αυτός θα στηριχτεί στην παράλληλη μετεξέλιξη και προσαρμογή των Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων των ελληνικών Πανεπιστημίων στους τομείς του Περιβάλλοντος, της Μηχανικής, της Οικονομίας, της Νομικής, της Γεωλογίας, κ.ά.
Πιστεύω βαθιά ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει με ένα σύγχρονο Προοδευτικό Πατριωτικό Όραμα εθνικής αλήθειας, εξωστρέφειας, αυτοπεποίθησης και κοινωνικής αλληλεγγύης.
Read More »
Γ. Μανιάτης: "Οι 10 προτεραιότητες της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής" Γ. Μανιάτης: "Οι 10 προτεραιότητες της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής" Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 26, 2018 Rating: 5

Σελίδες