«Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη από το τμήμα «Υποκριτικής Τέχνης Θεάτρου και Κινηματογράφου» του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Μαΐου 31, 2018

Το τμήμα «Υποκριτικής Τέχνης Θεάτρου και Κινηματογράφου» του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας, παρουσιάζει την κλασική κωμωδία του Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες», σε σκηνοθεσία Μαρίας Κατσουλίδη και Νίκου Σφαιρόπουλου. Τους φωτισμούς και τα ηχητικά επιμελήθηκε ο Θωμάς Λιώλιος.

Η παράσταση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εξάμηνης πρακτικής άσκησης των σπουδαστών του τμήματος υπό την αιγίδα του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι σπουδαστές:
ΒΑΝΟΥ ΖΩΪΤΣΑ
ΒΡΥΣΗ ΑΝΝΑ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΔΟΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΚΑΙΣΑΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΚΑΤΣΟΥΡΑ ΙΟΥΛΙΑ
ΚΟΥΡΤΗ ΙΟΥΛΙΑ
ΜΟΝΑΧΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΜΟΥΤΣΑΪ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ
ΝΤΑΓΚΑ ΕΥΘΥΜΙΑ
ΣΙΟΚΟΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΤΡΙΧΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
ΤΣΙΓΚΟΥ ΟΛΓΑ
ΧΟΒΟΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ-ΕΡΙΚΑ

Ημερομηνία παράστασης: Κυριακή 3 Ιουνίου 2018 στο Θέατρο Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας και ώρα 21:00.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Read More »
«Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη από το τμήμα «Υποκριτικής Τέχνης Θεάτρου και Κινηματογράφου» του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη από το τμήμα «Υποκριτικής Τέχνης Θεάτρου και Κινηματογράφου» του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 31, 2018 Rating: 5

Η ΔΩΔΩΝΗ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος και προσκαλεί το κοινό να γνωρίσει την Γεύση του Καλού

Πέμπτη, Μαΐου 31, 2018


Συγκεντρώνουμε 1 τόνο γάλα ΔΩΔΩΝΗ για τα γενναία παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ
#dodoni #thetasteofgood #worldmilkday2018
Η ΔΩΔΩΝΗ, η κορυφαία γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου γιορτάζει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος και προσκαλεί το κοινό να επισκεφτεί το microsite www.tasteofgood.gr/milkday, να δώσει τη δική του απάντηση στην ερώτηση «Γάλα σημαίνει…» και να βοηθήσει στη συλλογή και διάθεση 1.000 λίτρων φρέσκου γάλακτος ΔΩΔΩΝΗ για τα γενναία παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα.

Στο ειδικά διαμορφωμένο microsite www.thetasteofgood.gr οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν, μέσα από αληθινές ιστορίες ανθρώπων, την Γεύση του Καλού, την Γεύση της ΔΩΔΩΝΗ, βασικό συστατικό της οποίας είναι το γάλα. Χάρη σε αυτό, η ΔΩΔΩΝΗ συνεργάζεται καθημερινά με 5.500 παραγωγούς, απασχόλει πάνω από 450 ανθρώπους, παράγει 100 αμιγώς ελληνικά, αγνά προϊόντα, στηρίζει την τοπική μας κοινωνία και ταξιδεύει γεύσεις της Ελλάδας σε 45 χώρες και στις 5 ηπείρους. Οι παραγωγοί, οι άνθρωποι της ΔΩΔΩΝΗ, τα προϊόντα, η τοπική κοινωνία και η εξαγωγική δραστηριότητα κάνουν την ΔΩΔΩΝΗ ξεχωριστή και συνθέτουν τη Γεύση του Καλού!

Ως και τις 4 Ιουνίου, οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν τον δικό τους ύμνο στο γάλα και να λάβουν μέρος στην κλήρωση για να κερδίσουν αγαπημένα, ελληνικά προϊόντα ΔΩΔΩΝΗ, στηρίζοντας τη δράση της ΔΩΔΩΝΗ για τα γενναία παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ.

Παράλληλα και φέτος, την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος Παρασκευή 1η Ιουνίου, προωθητικές ομάδες της ΔΩΔΩΝΗ θα βρίσκονται από τις 12:00 μέχρι και τις 20:00 στην πλατεία Συντάγματος και Νέας Σμύρνης στην Αθήνα, στην πλατεία Μαβίλη στα Ιωάννινα, καθώς και στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Πιστή στις αξίες της για διάθεση αγνών γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ προχώρησε στη δημιουργία νέων, ανανεωμένων συσκευασιών για το πλήρες και το ελαφρύ γάλα, υιοθετώντας έναν πιο φρέσκο και μοντέρνο σχεδιασμό.

Χρησιμοποιώντας αποκλειστικά 100% ελληνικό γάλα εδώ και 55 χρόνια, η ΔΩΔΩΝΗ αποτελεί συνώνυμο της Γεύσης του Καλού, δίνοντας προτεραιότητα στους ανθρώπους της, τους καταναλωτές, την εταιρική υπευθυνότητα, την εξαίρετη ποιότητα και την αυθεντική γεύση.

Read More »
Η ΔΩΔΩΝΗ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος και προσκαλεί το κοινό να γνωρίσει την Γεύση του Καλού Η ΔΩΔΩΝΗ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος και προσκαλεί το κοινό να γνωρίσει την Γεύση του Καλού Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 31, 2018 Rating: 5

Χρήστος Λαμπρίδης -Παρέμβαση στο 3o Φόρουμ Μακρο-περιφέρειας Αδριατικής Ιονίου στην Κατάνια - Τι ανέφερε για την Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Μαΐου 31, 2018


Στις 24 και 25 Μαΐου 2018, πραγματοποιήθηκε στην Κατάνια της Ιταλίας το 3ο Φόρουμ της Στρατηγικής της ΕΕ, για τη Μακρο-περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου. Πρόκειται για μια ενωσιακή στρατηγική που αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη προσέγγιση της περιφέρειας και στην ενεργοποίηση και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων αναπτυξιακών συντελεστών των 4 κρατών-μελών της ΕΕ (Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία και Σλοβενία) και 4 τρίτων χωρών (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Σερβία) που συμμετέχουν. Επίσης πρόκειται για μια στρατηγική με συγκεκριμένες οργανωτικές δομές και διαδικασίες, στην οποία επιδιώκονται ο συντονισμός των πολιτικών και η προώθηση και υλοποίηση έργων για την ανάπτυξη της Μακρο-περιφέρειας γύρω από τέσσερεις (4) θεματικούς πυλώνες: Τη Γαλάζια Ανάπτυξη, τη διασύνδεση της περιφέρειας, το περιβάλλον και το βιώσιμο τουρισμό.

Το φόρουμ αυτό είναι μια συνέχεια της περυσινής συνάντησης των Ιωαννίνων, και επισήμανε πως η πρωτοβουλία αυτή της μακροστρατηγικής για την Αδριατική και το Ιόνιο είναι σε ισχύ εδώ και 3,5 χρόνια και στηρίζεται από τέσσερα κράτη-μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Κροατία, και από μη μέλη, την Αλβανία, τη Βοσνία -Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής εκπροσωπήθηκε στο Φόρουμ από το Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων, κ. Χρήστο Λαμπρίδη, ο οποίος πραγματοποίησε ομιλία σε πάνελ με τίτλο «Ένα Νέο Όραμα για τις Μεταφορές για την Ανάπτυξη και τη Συνοχή» και στο οποίο συμμετείχαν ομιλητές αναγνωρισμένης αξίας και υψηλού κύρους. Κατά την ομιλία του και στη συζήτηση που ακολούθησε, ο κ. Λαμπρίδης μεταξύ άλλων, επεσήμανε την ανάγκη για συγκεκριμένη πολιτική δέσμευση για τη Μακρο-περιφέρεια, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο πολιτικών των συμμετεχόντων κρατών, την επιταγή για δέσμευση ικανών πόρων για έργα και την προτεραιότητα των έργων για την ανάπτυξη της Μακρο-περιφέρειας έναντι άλλων έργων κατά την αξιολόγηση προτάσεων στο πλαίσιο ανταγωνιστικών διαδικασιών, καθώς και την ανάγκη καλύτερης και αποτελεσματικότερης σύνδεσης της Μακρο-περιφέρειας με το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών.
Ο κ. Λαμπρίδης τόνισε το ρόλο των λιμένων και των θαλάσσιων μεταφορών στην ανάπτυξη της Μακρο-περιφέρειας και τις νέες προκλήσεις, όπως η Γαλάζια Οικονομία και η Γαλάζια Ανάπτυξη, ενώ ανέδειξε τη σημασία μιας συνολικής και συνδυαστικής προσέγγισης των πυλώνων, για παράδειγμα σε σχέση με την κρουαζιέρα ή την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης και της βιώσιμης ανάπτυξης στη λιμενική λειτουργία και ανάπτυξη. Τέλος, ιδιαίτερη σημασία απέδωσε στην προώθηση ενός Master Plan για την ανάπτυξη των μεταφορών στην Μακρο-περιφέρεια, που προωθείται σθεναρά και από την ιταλική πλευρά, δεδομένου ότι αυτό συνιστά μια ουσιαστική προϋπόθεση και θα εξασφαλίσει μια στέρεα βάση για τις επόμενες προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων.
Στις σημαντικές επιτυχίες της Κατάνια συγκαταλέγεται ο κατάλογος έργων που παρουσιάστηκαν μετά από την ενδελεχή προετοιμασία των αρμόδιων Υπηρεσιών των συμμετεχόντων κρατών, τη διαπραγμάτευση και τη διαδικασία labelling που ακολουθήθηκε. Μεταξύ των έργων συγκαταλέγονται 9 ελληνικά έργα, εκ των οποίων 7 συνιστούν έργα λιμενικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για τα έργα:
1. ADRIETA – Πολυτροπικός Διάδρομος Αδριατικής-Ιονίου
2. Δίκτυο Μικρών Λιμένων Αδριατικής-Ιονίου,
3. Παρατηρητήριο Λιμένων Αδριατικής-Ιονίου
4. Βελτίωση της μεταφορικής ικανότητας και των λιμενικών υπηρεσιών για την κρουαζιέρα
5. Κατασκευή νέων επιβατικών τερματικών σταθμών στο λιμένα της Κέρκυρας
6. Αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και υπηρεσιών στο λιμένα της Πάτρας,
7. Ολοκλήρωση της δημιουργίας του εμπορευματικού κέντρου του λιμένα Ηγουμενίτσας.
Η αξία της συμπερίληψης τους στον κατάλογο συνδέεται με την ενδεχόμενη πριμοδότησή τους, κατά την αξιολόγηση προτάσεων στο πλαίσιο ανταγωνιστικών διαδικασιών επιλογής για χρηματοδότηση.
Τέλος, η Διακήρυξη της Κατάνια επιβεβαίωσε τις αρχές και στοχεύσεις της Διακήρυξης των Ιωαννίνων στο προηγούμενο Φόρουμ, το 2017, ενώ έθεσε ορισμένες βασικές κατευθύνσεις για τις μελλοντικές προσπάθειες των εμπλεκομένων.
Συνολικά, εκτιμάται ότι το 3ο Φόρουμ συνιστά την επιτυχημένη κατάληξη των προσπαθειών που αναλήφθηκαν από το Υπουργείο Ναυτιλίας, σε αγαστή συνεργασία με τα υπόλοιπα συναρμόδια Υπουργεία Μεταφορών & Υποδομών, Εξωτερικών, Οικονομίας & Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, όπως επίσης της σύμπραξης των Φορέων Διοίκησης & Εκμετάλλευσης των Λιμένων, αλλά επίσης της συνεργασίας με την Ιταλική Προεδρία της EUSAIR και τις αντιπροσωπείες των υπολοίπων κρατών.

Την ανάγκη η μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου να αποτελέσει μία ενιαία εμπορική, πολιτισμική, κοινωνική και οικονομική οντότητα, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστος Λαμπρίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας του 3ου Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αδριατική και το Ιόνιο, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κατάνια. Αναδεικνύοντας τη σημασία της μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου, τόνισε πως είναι μια περιοχή στρατηγικής σημασίας και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να έχουμε μια ενιαία οπτική για τα πράγματα και πώς αναπτύσσονται τα δίκτυα στην περιοχή».

Ανέφερε ως παράδειγμα τον τομέα της κρουαζιέρας, λέγοντας πως είναι γνωστό ότι το brand name Αδριατική-Ιόνιο είναι ενιαίο, αφορά όλες τις χώρες της περιοχής, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψουμε ώστε αυτό το brand name το οποίο ανταγωνίζεται την κρουαζιέρα στην Άπω Ανατολή, στην Καραϊβική, να είναι πιο ενισχυμένο ώστε να έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Μιλώντας για το Φόρουμ, ο γγ Λιμένων το χαρακτήρισε εξαιρετικού ενδιαφέροντος και σημείωσε πως φάνηκε η δουλειά που έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα. Ειδικότερα, ο κ. Λαμπρίδης είπε πως «έχουν γίνει σημαντικά βήματα για να γνωρίζουμε ποια είναι αυτά τα έργα που χρειαζόμαστε σήμερα ώστε η στρατηγική για τη μακροπεριφέρεια να είναι μια επιτυχημένη στρατηγική». Τα έργα αυτά καταγράφηκαν, προσέθεσε και επισήμανε πως απομένει «να αξιοποιήσουμε τους πόρους που απαιτούνται και όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να αρχίσουν να υλοποιούνται».

Σε ό,τι αφορά αυτά που αναφέρθηκαν στις ειδικές συνεδρίες που πραγματοποιήθηκαν για τις μεταφορές στο πλαίσιο του φόρουμ, ο γενικός γραμματέας Λιμένων χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική την πρόταση που κατατέθηκε για την εκπόνηση ενός σχεδίου (master plan) το οποίο θα καταγράψει το σύνολο των αναγκών, τα χαρακτηριστικά του δικτύου και πού χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις για να βελτιωθεί το μεταφορικό δίκτυο στις χώρες αυτές. «Είναι ένα έργο που πρέπει να μπει σε προτεραιότητα, τόνισε και εκτίμησε πως «θα μας δείξει μια εικόνα που σήμερα δεν την έχουμε με μεγάλη ακρίβεια για το τι χρειαζόμαστε ακριβώς ώστε αυτό το μεταφορικό δίκτυο στις χώρες της μακροπεριφέρειας να είναι αποτελεσματικό».

Επίσης, ως ένα δεύτερο σημαντικό παράδειγμα που δείχνει ότι η περιοχή αποτελεί μια ενιαία οντότητα παρέθεσε τη στρατηγική «one belt- one road» (το Δρόμο του Μεταξιού), στην οποία η μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο της, σημείωσε. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως οι επενδύσεις που έχουν γίνει στα λιμάνια της Ελλάδας, μέσω της COSCO, δείχνουν ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της Κίνας να επενδύσει στην περιοχή και υπογράμμισε πως «εάν μπορέσουμε και αυξήσουμε τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που μπορεί να έχει αυτή η δραστηριότητα γι΄ αυτή την περιοχή θα μπορέσουμε να έχουμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα». Καταληκτικά, ανέφερε πως αυτό το Φόρουμ συνέβαλε σε αυτό και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.
 
Read More »
Χρήστος Λαμπρίδης -Παρέμβαση στο 3o Φόρουμ Μακρο-περιφέρειας Αδριατικής Ιονίου στην Κατάνια - Τι ανέφερε για την Ηγουμενίτσα Χρήστος Λαμπρίδης -Παρέμβαση στο 3o Φόρουμ Μακρο-περιφέρειας Αδριατικής Ιονίου στην Κατάνια - Τι ανέφερε για την Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 31, 2018 Rating: 5

Διαδρομή 2: Οι Δανοί σε Ηρωικά Μονοπάτια της Θεσπρωτίας - Του Γιώργου Μαλαμίδη (+ΒΙΝΤΕΟ)

Πέμπτη, Μαΐου 31, 2018

Την Τρίτη, συνεχίσαμε με τους Δανούς με στόχο να κατακτήσουμε τον Γκορίλα και να πορευθούμε σε ηρωικά μονοπάτια. 

Ο Γκορίλας φαντάζει άγριος και δυσπρόσιτος στα μάτια των φίλων μας αλλά με ενθάρρυνση και κουράγιο καταφέραμε να σταθούμε στην κορυφογραμμή του. 

Άλλωστε στα βουνά ανεβαίνεις με το μυαλό και όχι με τα πόδια. 

Πορευτήκαμε λοιπόν πάνω στον άγριο όγκο του περίφημου όρους έχοντας φυσικά σαν φόντο το σπήλαιο του Αι Αρσένη. 

Η ικανοποίηση που αισθανθήκανε όταν στάθηκαν εκεί και άγγιξαν τον Σταυρό δεν περιγράφεται με λόγια. 

Έμαθαν επιπλέον για την υπέρμετρη προσπάθεια που κατέβαλαν συχνά οι κάτοικοι των χωριών του Σουλίου για να περάσουν το μονοπάτι και να πορευθούν προς την αγορά της Παραμυθιάς για τα αναγκαία εφόδια. 

 Κατάβαση από τον ίδιο δρόμο με περίσσια υπομονή και εν συνεχεία ξενάγηση στην Αρχαία Ελέα, την 1η πρωτεύουσα των Θεσπρωτών. 

Ένα πλουσιοπάροχο γεύμα τους περίμενε έτοιμο στο Ελεατάν στη Βέλλιανη και ο Κώστας να τους λέει ιστορίες για τον Αι Αρσένη.

Με πρωτοβουλία του Δήμου Σουλίου που ευχαριστούμε θερμά, προσφέρθηκαν εκεί ντόπιο τσίπουρο του οινοποιείου Διαμάντη, πεντανόστιμο κεφαλοτύρι από το παραδοσιακό τυροκομείο Μάστορα, ενώ το παραδοσιακό ψωμί ήταν μια προσφορά του φούρνου Καλογήρου. 

Ευχαριστούμε επίσης πολύ τις τρεις εταιρίες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

Την Πέμπτη με το καλό θα πορευθούμε ανάμεσα από ψηλά έλατα, μέσα στο μαγικό ελατόδασος, στην αγκαλιά της Χιονίστρας και στην Ελαταριά.


Read More »
Διαδρομή 2: Οι Δανοί σε Ηρωικά Μονοπάτια της Θεσπρωτίας - Του Γιώργου Μαλαμίδη (+ΒΙΝΤΕΟ) Διαδρομή 2: Οι Δανοί σε Ηρωικά Μονοπάτια της Θεσπρωτίας - Του Γιώργου Μαλαμίδη (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 31, 2018 Rating: 5

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Ακαδημαϊκή λειτουργία και ο κοινωνικός του ρόλος - Του Τριαντάφυλλου Αλμπάνη

Πέμπτη, Μαΐου 31, 2018


Κάθε δημόσια επένδυση στην παιδεία αποτελεί επένδυση για το μέλλον της χώρας. Η δημόσια δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά αγαθά. Η επαρκής και σταθερή χρηματοδότησή της αποτελεί βασική προϋπόθεση, για να καταστεί το Πανεπιστήμιο κύτταρο δημιουργίας, παραγωγής επιστημονικής γνώσης και πολιτιστικής ανάπτυξης. Ο ρόλος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο καθολικό επιστημονικό γίγνεσθαι δεν προκύπτει μόνο από τη θέση που καταλαμβάνει στις διεθνείς συγκριτικές κατατάξεις, αλλά είναι σήμερα -και πρέπει να συνεχίσει να είναι- αποτέλεσμα της καθημερινής εκπαιδευτικής και ερευνητικής πράξης και των ακαδημαϊκών επιδόσεων των μελών του.

Ο ρόλος του Πανεπιστημίου είναι καθοριστικός για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη διασφάλιση της ανάπτυξης, αφού είναι ο κατ’ εξοχήν πάροχος της εκπαίδευσης των νέων επιστημόνων της χώρας που συγχρόνως, είναι δημοκρατικά επιφορτισμένος με την καλλιέργεια υπεύθυνης εργασιακής συνείδησης. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οφείλει να σταθεί δίπλα στην κοινωνία, και πρωτίστως δίπλα στους φοιτητές του. Η ενίσχυση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου πρέπει να συμβαδίζει με ανάλογο επίπεδο της φοιτητικής μέριμνας. Συμβολικά αλλά και πραγματολογικά, το πεδίο αυτό ορίζει μια αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση και είναι πρώτη προτεραιότητα.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι ένα από τα μεγάλα περιφερειακά Ιδρύματα της χώρας, με μια ιστορική διαδρομή που υπερβαίνει τα 50 χρόνια. Το ευρύ και πλούσιο εκπαιδευτικό του έργο, η στελέχωσή του με προσωπικό υψηλής κατάρτισης, οι υποδομές που έχουν δημιουργήσει τα Τμήματα και οι ερευνητικές ομάδες που έχουν συγκροτηθεί στους κόλπους του, το έχουν φέρει σε περίοπτη θέση μεταξύ των Ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.

Πιο αναλυτικά, η επιλογή της συμμετοχής μου στις επικείμενες πρυτανικές εκλογές στηρίζεται στην απόφαση να υποστηρίξω μια πολιτική λειτουργίας του Πανεπιστημίου που θα ισχυροποιεί τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα του, με βάση τις παρακάτω αρχές και προγραμματικές προτάσεις:

1.Ανάπτυξη- Χρηματοδότηση. Η δημόσια χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου έχει παγιωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια στα χαμηλότερα επίπεδα της ιστορίας του, δημιουργώντας ένα σοβαρό πρόβλημα στην ανάπτυξη και συντήρηση των κτιριακών και ερευνητικών υποδομών του, ακόμα και στην επαρκή υποστήριξη των εκπαιδευτικών υποχρεώσεων των Τμημάτων, των εργαστηρίων και των κλινικών. Στην κατεύθυνση αυτή, απαιτείται άμεση αναζήτηση πόρων, με νέες ολοκληρωμένες προτάσεις από τα ΕΣΠΑ, τα τομεακά προγράμματα του ελληνικού Δημοσίου και ιδιαίτερα της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και μέσα από τη συμμετοχή του Ιδρύματος στα ευρωπαϊκά προγράμματα για τις υποδομές των ΑΕΙ.

2. Διοίκηση- Διαφάνεια- Ίσες Ευκαιρίες. Η διαφάνεια σε όλες τις διοικητικές πράξεις και διαδικασίες των συλλογικών θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου είναι βασική προϋπόθεση για ένα σύγχρονο και δημοκρατικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό Ίδρυμα. Η πρυτανική αρχή οφείλει να λογοδοτεί στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για τα πεπραγμένα της, υποκείμενη σε διαρκή έλεγχο και υπερασπιζόμενη την νομιμότητα. Για τον σκοπό αυτό, η ενίσχυση των θέσεων εργασίας και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών αποτελούν μια σημαντική προτεραιότητα. Μια πρυτανική αρχή που απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας στη βάση κοινώς αποδεκτών αρχών και ενός ολοκληρωμένου προγράμματος, είναι σε θέση να εμπνεύσει τα μέλη του Πανεπιστημίου και να αποτελέσει την απαρχή μιας καινούργιας περιόδου για τη διοίκηση και τη λειτουργία του. Στην κατεύθυνση αυτή, είναι απαραίτητες:

α) η άμεση θέσπιση του καταστατικού χάρτη της αυτοδιοίκησης του Ιδρύματος, με τη σύνταξη και έγκριση του Οργανισμού, και κατ’ επέκταση με τη σύνταξη του Κανονισμού λειτουργίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
β) η ορθολογική κατανομή του προσωπικού στις διοικητικές μονάδες, με βάση τα προσόντα και την εμπειρία τους, και
γ) η πλήρης κάλυψη των θέσεων ευθύνης των διοικητικών υπηρεσιών του Ιδρύματος, με απόλυτο σεβασμό στις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος.

3. Κοινωνική αποστολή. Το Πανεπιστήμιο είναι ανάγκη να υπερασπιστεί την πνευματική υπόστασή του, σε στενή διασύνδεση με την κοινωνία και με επίγνωση της αποστολής του, που είναι:
α) να παράγει και να μεταδίδει τη νέα γνώση με την έρευνα και τη διδασκαλία και να καλλιεργεί τις τέχνες και τον στοχασμό,
β) να διαπλάθει υπεύθυνους πολίτες με επιστημονική, κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική συνείδηση,
γ) να παρέχει τα απαραίτητα εφόδια για τη βέλτιστη επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία των φοιτητών του, και
δ) να συμβάλλει στην κάλυψη των κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών του τόπου.

Τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου φέρουν το κύριο βάρος αυτής της υψηλής αποστολής, οπότε τα κενά σε διδακτικό προσωπικό έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα της ακαδημαϊκής λειτουργίας. Σήμερα, το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται μερικώς διά των θέσεων 407/80 σε περιορισμένο αριθμό, και διά του θεσμού των πανεπιστημιακών υποτρόφων, οι οποίοι αμείβονται από το αποθεματικό του ΕΛΚΕ. Είναι απαραίτητη η άμεση και διαρκής διεκδίκηση της κάλυψης των κενών που προκύπτουν στα προγράμματα σπουδών με νέες θέσεις μελών ΔΕΠ.

4. Προγραμματισμός Εξέλιξης και Ανάπτυξης. Προκειμένου να αντιμετωπίζονται με τρόπο ολιστικό τα ζητήματα που άπτονται της εξέλιξης των Τμημάτων και των Σχολών, του σχεδιασμού και της διαμόρφωσης των ανάλογων υποδομών, αλλά και του σεβασμού του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, κρίνεται αναγκαία η εκπόνηση 5ετούς προγράμματος ανάπτυξης και αναδιοργάνωσης των κτιριακών υποδομών του Πανεπιστημίου. Άμεση προτεραιότητα έχει η κάλυψη των κτιριακών αναγκών των Τμημάτων Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Οικονομικών Επιστημών και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.

Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ολοκληρωθεί η μηχανοργάνωση των διοικητικών υπηρεσιών και να δοθεί βαρύτητα στην επιτάχυνση της προαγωγής του ψηφιακού Πανεπιστημίου.

5. Τη διαφορά κάνουν οι άνθρωποι. Σε έναν ζωντανό οργανισμό, όπως το Πανεπιστήμιο είναι βέβαιο ότι οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά. Η ορθολογική στελέχωση όλων των Τμημάτων με επιστημονικό, διοικητικό και ειδικό προσωπικό είναι απαραίτητη για την αναβάθμιση του έργου τους. Ιδιαίτερες δράσεις απαιτούνται στις παρακάτω κατευθύνσεις:

α) εφαρμογή των νέων τεχνολογιών για αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των υποχρεώσεων των εργαζομένων, με παροχή κινήτρων για τη συνεχή επιμόρφωσή τους,

β) εξασφάλιση της ακαδημαϊκής δεοντολογίας και της νομιμότητας στις διαδικασίες εκλογής μελών ΔΕΠ, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις,

γ) ενίσχυση και προβολή του ερευνητικού έργου, ιδιαίτερα των νέων μελών ΔΕΠ και ερευνητών.

Τέλος, η αυτοδιοίκηση του Πανεπιστημίου δεν θα ήταν εφικτή δίχως τη θεμελιώδη διεργασία της συνεχούς αξιολόγησης και της συνεπαγόμενης ανάδρασης των Τμημάτων και των Σχολών, με λήψη μέτρων και διατύπωση τεκμηριωμένων αιτημάτων προς την πολιτεία, στην κατεύθυνση της αέναης βελτίωσης της ποιότητας του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου. Και αυτή είναι μια διαδικασία που απαιτεί την ενεργό συμμετοχή όλων.

Τριαντάφυλλος Αλμπάνης
Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Read More »
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Ακαδημαϊκή λειτουργία και ο κοινωνικός του ρόλος - Του Τριαντάφυλλου Αλμπάνη Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Ακαδημαϊκή λειτουργία και ο κοινωνικός του ρόλος - Του Τριαντάφυλλου Αλμπάνη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 31, 2018 Rating: 5

"Ο μικρός Πρίγκιπας" - Θεατρικό δρώμενο για φιλανθρωπικό σκοπό στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Μαΐου 31, 2018


Το αβγό και το παιδικό τμήμα θεατρικού παιχνιδιού αφιερώνει αυτήν την παράσταση στο Κδαπ ΑμεΑ !Συγκεντρώνουμε χρήματα με σκοπό να κάνουμε ένα δώρο στους συνανθρώπους μας ,υπενθυμίζοντας τους πως είμαστε δίπλα τους.
Προαιρετική είσοδος 2 ευρώ.Υπό την αιγίδα του Δήμου Ηγουμενίτσας.
 
Παρασκευή 1η Ιουνίου
Στις 21.00 στο ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας

Ο Μικρός Πρίγκιπας (Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ).Διαλέξαμε το παραμύθι ,το διαβάσαμε,το αναλύσαμε,δραματοποιησαμε τις εικόνες του μέσα από το θεατρικό παιχνίδι , το χορογραφησαμε ,το λατρέψαμε και είμαστε έτοιμοι να το παρουσιάσουμε.Μία ομαδική εργασία όπου τα παιδιά έδωσαν ότι καλύτερο έχουν.Εμείς το αγαπήσαμε..εσείς;;Την Παρασκευή στις 21.00 στο ΕΠΑΛ σας περιμένουμε να ταξιδέψουμε στους πλανήτες του Μικρού μας Πρίγκηπα.
Παίζουν με αλφαβητική σειρά:
Βαγγελης Σωτήρης
Ζακοπουλος Κωνσταντίνος
Κολιουσης Ίωνας
Σκορδά Γεωργία
Σκορδά Μελίνα
Χατζάρας Γιώργος
Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους υπόλοιπους μικρούς μας φίλους όπου δεν συμμετέχουν στο δρώμενο.
Read More »
"Ο μικρός Πρίγκιπας" - Θεατρικό δρώμενο για φιλανθρωπικό σκοπό στην Ηγουμενίτσα "Ο μικρός Πρίγκιπας" - Θεατρικό δρώμενο για φιλανθρωπικό σκοπό στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 31, 2018 Rating: 5

Συνεργασία Περιφέρειας Ηπείρου και τουριστικού οργανισμού APOLLO για αύξηση των τουριστών από Σκανδιναβικές χώρες

Πέμπτη, Μαΐου 31, 2018


Ο Πρόεδρος Leit Vase Larsen και στελέχη του Τουριστικού Οργανισμού APOLLO, επισκέφθηκαν σήμερα την Περιφέρεια Ηπείρου, όπου συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον Αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιο για την Τουριστική Ανάπτυξη Στράτο Ιωάννου.

Κατά τη συνάντηση, στην οποία παρευρισκόταν και η Προϊσταμένη του Τμήματος Τουρισμού της Περιφέρειας κ. Ιουλία Μαρκούλα, τα στελέχη της APOLLO, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το βαθμό συνεργασίας και στήριξης που έχουν από την Περιφέρεια και ενημέρωσαν για το προγραμματισμό της επόμενης τουριστικής περιόδου, που περιλαμβάνει αύξηση κατά δύο των πτήσεων την εβδομάδα προς Ιωάννινα και κατά μία προς Άκτιο.

Ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης, εξήρε το γεγονός ότι η APOLLO αξιοποιεί τα δύο αεροδρόμια που εξυπηρετούν την Ήπειρο, του Ακτίου και των Ιωαννίνων, δίνοντας τη δυνατότητα για περισσότερες επιλογές στους τουρίστες από τις Σκανδιναβικές χώρες.

Το αεροδρόμιο του Ακτίου, ανέφερε, σαφώς βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από αυτό των Ιωαννίνων, για το οποίο η Περιφέρεια είναι πρόθυμη να συμβάλει στην αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που εντοπίζει ο τουριστικός οργανισμός. Πρόσθεσε δε ότι ήδη έχει αναλάβει ορισμένες εργασίες διευκόλυνσης των αφίξεων- αναχωρήσεων του τουριστών, ενώ για το μέλλον και προκειμένου να κρατηθεί το χαμηλό κόστος τελών εξυπηρέτησης των αεροσκαφών, ενημέρωσε ότι η Περιφέρεια εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει τη λειτουργία του μαζί με άλλους τοπικούς φορείς.

Στο σημείο αυτό, ευχαρίστησε την APOLLO, τόσο για την επιλογή της να καθιερώσει πτήσεις προς και από Ιωάννινα, αλλά κυρίως να μην υπαναχωρήσει, όταν πέρυσι για ανεφοδιασμό αναγκάζονταν να μεταβαίνει στο αεροδρόμιο των Σκοπίων. «Με την επιμονή σας, καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε το κεντρικό κράτος ώστε να εξασφαλίσει τα κονδύλια που απαιτήθηκαν για την δημιουργία των απαραίτητων υποδομών ανεφοδιασμού με καύσιμα», συμπλήρωσε, ανακοινώνοντας ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή, υπέγραψε και τη δεύτερη άδεια εγκατάστασης δεξαμενών καυσίμων. «Έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και άλλοι τουριστικοί οργανισμοί από άλλες περιοχές της Ευρώπης για πτήσεις προς το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, τους οποίους είμαστε επίσης πρόθυμοι να συνδράμουμε», πρόσθεσε ο κ. Καχριμάνης.

Στα αριθμητικά δεδομένα της συμβολής της APOLLO στον τουρισμό της περιοχής, αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, ο οποίος όπως είπε μέσω Άκτιου και Ιωαννίνων συνολικά μεταφέρει τώρα 45.000 τουρίστες ετησίως, αριθμός που θα αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια με την αύξηση των πτήσεων της Εταιρείας. «Συνολικά μιλάμε για 450.000 διανυκτερεύσεις. Αν υπολογίσουμε ότι μια μονάδα 50 δωματίων έχει το χρόνο 7.000 διανυκτερεύσεις, τότε αντιλαμβάνεται κανείς το όφελος», ανέφερε ο κ. Ιωάννου, κάνοντας λόγο επίσης στην τεράστια συμβολή που θα έχει σε επίπεδο διαφήμισης η επιλογή της APOLLO να γυριστεί σε παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές της Ηπείρου, η διεθνής τηλεοπτική παραγωγή ΤΗΕ BACHELOR.

O Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Leit Vase Larsen, ευχαρίστησε την Περιφέρεια για την μέχρι σήμερα συνεργασία και τη στήριξη που παρείχε, τονίζοντας ότι η APOLLO, με την απόφασή της να δρομολογήσει πτήσεις και προς Ιωάννινα, βλέπει εκτός από τη θάλασσα και το βουνό. «Με τα προϊόντα που προσφέρουμε θα μεγαλώσουμε τη σεζόν, και αυτό αφορά μια διαφορετική κατηγορία τουριστών που δεν είναι η ίδια με εκείνη της θάλασσα», ανέφερε.

Απονομή τιμητικής πλακέτας

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης απένειμε τιμητική πλακέτα στον Leit Vase Larsen, για τη συμβολή της APOLLO στον τουρισμό της Ηπείρου. «Τους τιμούμε γιατί μας άνοιξαν νέες προοπτικές», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Ο κ. Larsen από την πλευρά του δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι πιστεύει πολύ δυνατά στην περιοχή μας και θα σχεδιάσει προγράμματα που θα συνδέουν θάλασσα και βουνό, προσθέτοντας ότι με τις νέες πτήσεις που θα δρομολογηθούν την επόμενη περίοδο υπολογίζεται ότι οι τουρίστες που θα μεταφέρονται στην Ήπειρο από τη Σκανδιναβία θα ανέρχονται στους 50.000 ετησίως.

Τέλος η Εμπορική Διευθύντρια Νίνα Χόρνεβαλ, χαρακτήρισε πολύ θετική την εξέλιξη της συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι η APOLLO είναι ο νούμερο1 τουριστικός οργανισμός της Σκανδιναβίας για την Ελλάδα.

Στην αντιπροσωπεία της APOLLO μετείχαν επίσης οι: CEO Ole Dannemod, η Εμπορική Διευθύντρια Νίνα Χόρνεβαλ, ο Υπεύθυνος Συμβολαίων Μανόλης Παντελέλης.


Read More »
Συνεργασία Περιφέρειας Ηπείρου και τουριστικού οργανισμού APOLLO για αύξηση των τουριστών από Σκανδιναβικές χώρες Συνεργασία Περιφέρειας Ηπείρου και τουριστικού οργανισμού APOLLO για αύξηση των τουριστών από Σκανδιναβικές χώρες Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 31, 2018 Rating: 5

Ο Παύλος Πολάκης αύριο στην Ηγουμενίτσα για τα εγκαίνια του ΤΕΠ

Πέμπτη, Μαΐου 31, 2018

 
Την Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2018 και ώρα 12:00 στα εγκαίνια του Τ.Ε.Π. Ηγουμενίτσας
του Γ.Ν. –Κ.Υ. Φιλιατών στην Ηγουμενίτσα θα παρευρεθεί ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης.


 
Read More »
Ο Παύλος Πολάκης αύριο στην Ηγουμενίτσα για τα εγκαίνια του ΤΕΠ Ο Παύλος Πολάκης αύριο στην Ηγουμενίτσα για τα εγκαίνια του ΤΕΠ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 31, 2018 Rating: 5

Εορτές Σουλίου 2018: Βραδιά Παραδοσιακών Χορών

Πέμπτη, Μαΐου 31, 2018


Read More »
Εορτές Σουλίου 2018: Βραδιά Παραδοσιακών Χορών Εορτές Σουλίου 2018: Βραδιά Παραδοσιακών Χορών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 31, 2018 Rating: 5

Σύλληψη 25χρονου και 34χρονου στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Μαΐου 31, 2018


Στη σύλληψη ενός 34χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα το οποία στερούνταν σφραγίδας εισόδου σε έδαφος Schengen (VISA), με σκοπό να μεταβούν λάθρα στο εξωτερικό.

Επίσης, στη σύλληψη ενός 25χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκαν σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό να μεταβούν λάθρα στο εξωτερικό.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
Read More »
Σύλληψη 25χρονου και 34χρονου στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 25χρονου και 34χρονου στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 31, 2018 Rating: 5

Εγκαταλελειμμένο το ιστορικό , "σβήνει" μέσα στο χρόνο!

Πέμπτη, Μαΐου 31, 2018
 
Εγκαταλελειμμένο το ιστορικό Κάστρο Μαργαριτίου, "σβήνει" μέσα στο χρόνο! 
 
Οι κάτοικοι ζητούν παρέμβαση των τοπικών αρχών, μέσω της Αδελφότητας Συλλόγων Μαργαριτίου. 
 
Και πραγματικά, πρόκειται για ένα μνημείο, που θα μπορούσε να αναδειχθεί και να αποτελέσει τουριστικό προορισμό. 
 
Τώρα έχει παραδοθεί στη φθορά και το έχουν κατακλύσει δένδρα και χορτάρια... 
 
Η νότια πλευρά έχει ύψος 10 μέτρα και διατηρείται ακέραια. 
Η βόρεια πλευρά είναι κατεδαφισμένη. 
 
Από την βορειοδυτική πλευρά, στην οποία υπήρχε και η θολωτή πύλη του κάστρου, σώζονται χαλάσματα. 
Από τους δύο στρογγυλούς πύργους του κάστρου, ο βόρειος είναι κατεδαφισμένος μέχρι την βάση του, ενώ ο νότιος σώζεται ακέραιος. 
Εσωτερικά του κάστρου υπήρχαν θολωτά υπόγεια καταφύγια, αποθήκες, δύο υδατοδεξαμενές και υπόνομοι.Το κάστρο κατασκευάστηκε από τους Τούρκους το 1549 επάνω στα ερείπια προϋπάρχοντος αρχαίου οχυρού, και καταστράφηκε από τους Ενετούς το 1571.
 
Ένας βασικός λόγος για τη δημιουργία του φρουρίου ήταν η επαναστατικότητα των ντόπιων κατοίκων (οι εξεγέρσεις του πληθυσμού ήταν συχνές, λόγω της υψηλής φορολογίας, αλλά και της μορφολογίας της περιοχής , που διευκόλυνε την απομόνωση, τη διαφυγή και την απόκρυψη) και δεύτερος σημαντικός λόγος η γειτνίαση με του Ενετούς (στην Πάργα και στα Επτάνησα). 
 
Μετά τη ναυμαχία της Ναυπάκτου ( 7 Οκτώβρη του 1571), όπου νίκησαν οι χριστιανικές δυνάμεις, οι Βενετοί αποφάσισαν την καταστροφή του κάστρου και εκστράτευσαν εναντίον του, συνεπικουρούμενοι από Παργιανούς και Κερκυραίους. 
Μετά από τρεις διαδοχικές επιθέσεις κατέλαβαν το φρούριο και το κατέστρεψαν ολοσχερώς. 
 
Το κάστρο του Μαργαριτίου, στην περίοδο του Αλή πασά, το 1818, επισκευάστηκε από τους Τούρκους και χρησιμοποιήθηκε σαν ορμητήριο κατά της Πάργας. Αργότερα χρησίμευσε και σαν φυλακή. 
Οι φυλακές του κάστρου Μαργαριτίου, ήταν γνωστές για τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων και αναφέρονταν ως «Φυλακές Κούτσουρο». 
 
Στο κάστρο αυτό φυλακίστηκε ο Διονύσιος ο Φιλόσοφος και ο Γάλλος πρίγκιπας Rose, γιατί ξεσήκωνε τους Μουσουλμάνους Τσάμηδες κατά του Αλή πασά. 
Έως το 1911 το φρούριο του Μαργαριτίου χρησίμευε ως στρατώνας (του τούρκικου στρατού, εννοείται), έδρα του στρατιωτικού διοικητού της περιοχής και ως φυλακές για τους βαρυποινίτες και τους επαναστάτες Έλληνες.
Read More »
Εγκαταλελειμμένο το ιστορικό , "σβήνει" μέσα στο χρόνο! Εγκαταλελειμμένο το ιστορικό , "σβήνει" μέσα στο χρόνο! Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 31, 2018 Rating: 5

Σελίδες