Πλάτανος σε χωριό της Θεσπρωτίας φυτεύτηκε την ημέρα και την ώρα, που οι πρώτοι άνθρωποι, πάτησαν στη σελήνη

Σάββατο, Ιουλίου 22, 2017


Πλάτανος σε χωριό της Θεσπρωτίας φυτεύτηκε την ημέρα, που οι πρώτοι άνθρωποι, βρέθηκαν στη σελήνη, πριν 48 χρόνια! Στις 20 Ιουλίου του 1969. 
Πρόκεται για έναν πλάτανο στη θέση "Λούτσα" του Πολυδρόσου Θεσπρωτίας, έξω από το εκκλησάκι της αγίας Παρασκευής, στα όρια των νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. 
Η πρωτοβουλία ανήκε στον αείμνηστο ευεργέτη και μεγάλο οραματιστή έργων προόδου, Χρυσόστομο Λαμπρίδη. 
Μάλιστα φυτεύτηκε την ώρα ακριβώς που η σεληνάκατος προσεληνώθηκε. 
10 και 17 πρώτα λεπτά το βράδυ. 
Η σχετική αναμνηστική επιγραφή αναφέρει: "ΦΥΤΕΥΤΗΚΕ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΡΜΟΣΤΡΟΓΚ ΚΑΙ ΩΛΝΤΡΙΝ ΠΑΤΗΣΑΝ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ 20-7-1969 ΩΡΑ 22.17 Χ.Λ.Λ.". Γεγονός-ορόσημο για την ανθρωπότητα. Ο Νιλ Άρμστρονγκ και ο Έντουιν Όλντριν είναι τα πρώτα ανθρώπινα όντα που φτάνουν στη Σελήνη. 
Η εκτόξευση έγινε στις 17:32 ώρα Ελλάδας. Όλα εξελίχθηκαν ομαλά, σύμφωνα με το πρόγραμμα, έως τις 20 Ιουλίου, όταν άρχισε το δυσκολότερο σκέλος της αποστολής. 
Η σεληνάκατος θα έπρεπε να αποκολληθεί από το διαστημόπλοιο και να πάρει πορεία προς τη Σελήνη και συγκεκριμένα προς τη Θάλασσα της Ηρεμίας, το μέρος που είχε επιλέξει η NASA για την προσελήνωση. 
Η διαδικασία ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και παραλίγο να καταλήξει σε τραγωδία. 


Κατά τη διάρκεια της πορείας της σεληνακάτου προς τη Σελήνη το αυτόματο σύστημα πλοήγησης υπέστη βλάβη και ο κυβερνήτης Άρμστρονγκ ανέλαβε να πιλοτάρει το σκάφος με το χειροκίνητο σύστημα. Κατόρθωσε να το προσεληνώσει οριακά στις 22:17:30 ώρα Ελλάδας, έχοντας καύσιμα μόνο για 30 δευτερόλεπτα. 
Ο Νιλ Άρμοστρονγκ άνοιξε την πόρτα της σεληνακάτου στις 4:56 ώρα Ελλάδας της 21 Ιουλίου (9:56 της 20ης Ιουλίου ώρα Αμερικής), κατέβηκε τη μικρή σκάλα και πάτησε το πόδι του στη Σελήνη. 
«Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα» είπε στο Κέντρο Ελέγχου του Χιούστον. 
Ο Όλντριν τον ακολούθησε αναφωνώντας: «Υπέροχη… Υπέροχη Μοναξιά!». Πρώτο τους μέλημα ήταν να συνηθίσουν να περπατούν σαν τα καγκουρό, εξαιτίας της έλλειψης της βαρύτητας. Στη συνέχεια και για τις επόμενες δυόμιση ώρες στρώθηκαν στη δουλειά: συνέλεξαν υλικό, τράβηξαν φωτογραφίες, κράτησαν σημειώσεις και εγκατέστησαν μηχανήματα για παρατηρήσεις. 
Τοποθέτησαν την αμερικανική σημαία και μια πλακέτα εκ μέρους όλης της ανθρωπότητας, που απεικόνιζε τα δύο ημισφαίρια και έγραφε: «Είμαστε άνθρωποι από τον Πλανήτη Γη, οι πρώτοι που πάτησαν το πόδι τους στη Σελήνη. Ήρθαμε με ειρηνικό σκοπό εκ μέρους όλης της ανθρωπότητας. Ιούλιος 1969 μ.Χ.».


Read More »
Πλάτανος σε χωριό της Θεσπρωτίας φυτεύτηκε την ημέρα και την ώρα, που οι πρώτοι άνθρωποι, πάτησαν στη σελήνη  Πλάτανος σε χωριό της Θεσπρωτίας φυτεύτηκε την ημέρα και την ώρα, που οι πρώτοι άνθρωποι, πάτησαν στη σελήνη Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 22, 2017 Rating: 5

Στην Ηγουμενίτσα σήμερα ο Γραμματέας Οργανωτικού της ΝΔ Στέλιος Κονταδάκης

Σάββατο, Ιουλίου 22, 2017Στο πλαίσιο των δράσεων "οργανωνόμαστε" κλιμάκιο της Γραμματείας Οργανωτικού με επικεφαλής τον Γραμματέα κ.Στέλιο Κονταδάκη θα βρίσκεται στις 22 & 23 Ιουλίου στην Ήπειρο. 
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα επίσκεψης έχει ως εξής:

Σάββατο 22-07-2017
•10:00 Ιωάννινα ξενοδοχείο Olympic
•12:30 Ηγουμενίτσα γραφεία ΝΟΔΕ

Κυριακή 23-07-2017
•10:00 Πρέβεζα γραφεία ΝΟΔΕ
•13:00 Άρτα γραφεία ΝΟΔΕ


 
Read More »
Στην Ηγουμενίτσα σήμερα ο Γραμματέας Οργανωτικού της ΝΔ Στέλιος Κονταδάκης Στην Ηγουμενίτσα σήμερα ο Γραμματέας Οργανωτικού της ΝΔ Στέλιος Κονταδάκης Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 22, 2017 Rating: 5

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ

Σάββατο, Ιουλίου 22, 2017

ΜΙΝΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 22/7/2017 ΚΑΙ ΩΡΑ 21:00  ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΣΤΙΑ Read More »
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 22, 2017 Rating: 5

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

Σάββατο, Ιουλίου 22, 2017Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυνηγετικού Συλλόγου Φιλιατών έχοντας υπόψη τα άρθρα 7 και 8 του καταστατικού του Συλλόγου και ύστερα από την υπ'αριθμ. 2/08-02-2016 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου

ΚΑΛΕΙΤα μέλη του Συλλόγου σε ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ στις 30 Ιουλίου 2017 ημέρα Κυριακή και ώρα 10:00 πρωινή στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στον Δήμο Φιλιατών με θέμα :

Έγκριση επιβολής έκτακτης οικονομικής εισφοράς υπέρ Ε' Κ.Ο. Ηπείρου ποσού ίσου 2,00 Ευρώ ανα κυνηγό για φιλοθηραματικούς σκοπούς


Read More »
ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 22, 2017 Rating: 5

Στις 28 Ιουλίου το παραδοσιακό πανηγύρι στην Αγία Μαρίνα Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Ιουλίου 22, 2017
Read More »
Στις 28 Ιουλίου το παραδοσιακό πανηγύρι στην Αγία Μαρίνα Ηγουμενίτσας Στις 28 Ιουλίου το παραδοσιακό πανηγύρι στην Αγία Μαρίνα Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 22, 2017 Rating: 5

Σελίδες