Εντυπωσιακή άσκηση της Πυροσβεστικής στο κτίριο της Π.Ε. Θεσπρωτίας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024
Εντυπωσιακή άσκηση της Πυροσβεστικής στο κτίριο της Π.Ε. Θεσπρωτίας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)


Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη σήμερα Πέμπτη 21 Μαρτίου, η φετινή άσκηση ετοιμότητας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσπρωτίας με την ονομασία «Σεισίχθων 2024».
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Π.Ε. Θεσπρωτίας στην Ηγουμενίτσα και το σενάριο περιελάμβανε απεγκλωβισμό δύο ατόμων με σχοινιά από τους ορόφους του κτιρίου. 


Σύμφωνα με το σενάριο, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας εκδηλώθηκε φωτιά. Επιπλέον στον πρώτο και το δεύτερο όροφο του κτιρίου έχουν εγκλωβιστεί δύο άτομα από τους καπνούς.
Στην άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πολιτικής Προστασίας καθώς επίσης και οι εργαζόμενοι της Π.Ε Θεσπρωτίας.
Με το πέρας του απεγκλωβισμού και της κατάσβεση πυρκαγιάς δόθηκε λήξη της άσκησης.


Συγχαρητήρια στη διοίκηση της Πυροσβεστικής, τα στελέχη της αστυνομίας και κυρίως στην προϊσταμένη της πολιτικής προστασίας σε επίπεδο νομού Θεσπρωτίας κα Μελίνα Κόκορη για την άποψη οργάνωση της άσκησης.

Δείτε την άσκηση όπως την κατέγραψε η κάμερα του thespro.gr., καθώς και φωτογραφίες:


Read More »
Εντυπωσιακή άσκηση της Πυροσβεστικής στο κτίριο της Π.Ε. Θεσπρωτίας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) Εντυπωσιακή άσκηση της Πυροσβεστικής στο κτίριο της Π.Ε. Θεσπρωτίας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024 Rating: 5

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ηγουμενίτσα 


Στο πλαίσιο τον εκδηλώσεων για τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, θα ισχύσουν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

· Κυριακή 24 Μαρτίου 2024: Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

 Από τις 16:00 μέχρι και το πέρας της λιτανείας, απαγόρευση κυκλοφορίας, στάσης και στάθμευσης οχημάτων επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, από τη συμβολή της με την οδό 8ης Δεκεμβρίου μέχρι και τη συμβολή της με την οδό Βύρωνος.

 Από τις 16:00 μέχρι και το πέρας της λιτανείας, απαγόρευση στάθμευσης των οχημάτων επί των οδών 8ης Δεκεμβρίου και Κύπρου μέχρι και τη συμβολή της με την οδό Βύρωνος (1ο Δημοτικό Σχολείο), ενώ κατά την διάρκεια διέλευσης της λιτανείας θα διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων επί της οδού Κύπρου.

· Κυριακή 24 & Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024: Από τις 16:00 μ.μ. της 24/03/2024 μέχρι και το πέρας της παρέλασης της 25/03/2024, απαγόρευση κυκλοφορίας, στάσης και στάθμευσης οχημάτων επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, από τη συμβολή της με την οδό 8ης Δεκεμβρίου μέχρι και τη συμβολή της με την οδό Βύρωνος.

· Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024:

Από τις 06:00 μέχρι και το πέρας της παρέλασης, απαγόρευση κυκλοφορίας, στάσης και στάθμευσης οχημάτων επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, από τη συμβολή της με την οδό Βύρωνος μέχρι και τη συμβολή της με την οδό Δαγκλή.

 Από τις 06:00 μέχρι πέρατος των εκδηλώσεων εορτασμού της Εθνικής Επετείου, απαγόρευση στάθμευσης των οχημάτων επί της οδού Νέας παραλιακής από τη συμβολή της με την οδό Ευαγγελιστρίας μέχρι και τη συμβολή της με την είσοδο τελωνείου Ηγουμενίτσας.
Read More »
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ηγουμενίτσα Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024 Rating: 5

Με δεκατρείς «εκπροσώπους» η Περιφέρεια Ηπείρου στη Διεθνή Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND EXPO

Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024
Με δεκατρείς «εκπροσώπους» η Περιφέρεια Ηπείρου στη Διεθνή Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND EXPO


Η δυναμική που έχει αναπτύξει ο κλάδος της Υψηλής Τεχνολογίας στην Ήπειρο, αποτυπώνεται από το έντονο ενδιαφέρον που υπήρξε για συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND EXPO που θα πραγματοποιηθεί από 25 έως 27 Απριλίου 2024 στη Θεσσαλονίκη.

Στην Έκθεση θα συμμετάσχει για πρώτη φορά η Περιφέρεια Ηπείρου με δικό της περίπτερο. Στη δημόσια πρόσκληση που απηύθυνε- μέσω της Διεύθυνσης Δια Βίου Μάθησης – Απασχόλησης – Εμπορίου και Τουρισμού- ανταποκρίθηκαν δώδεκα επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιφέρειά μας καθώς και το Εργαστήριο Τεχνολογίας Αλγορίθμων του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Την ικανοποίησή του για τις συμμετοχές από την Ήπειρο, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης δηλώνοντας τα εξής:

«Η εκδήλωση ενδιαφέροντος από επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας που διαπιστώθηκε ξεπέρασε τις αρχικές μας προσδοκίες και δικαιώνει την επιλογή να συμμετάσχει για πρώτη φορά η Περιφέρεια Ηπείρου οργανωμένα στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις δράσεις τους, να ανταλλάξουν ιδέες στον συνεχώς εξελισσόμενο τομέα των τεχνολογιών και να πραγματοποιήσουν σημαντικές B2B & B2G συναντήσεις. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος που υπήρξε δικαιώνει τη σταθερή επιδίωξή μας να προχωρήσουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο τη δημιουργία του Κέντρου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, ώστε να στεγαστούν και εταιρίες που σήμερα δραστηριοποιούνται στην Ήπειρο, αλλά και άλλες που πρόκειται να δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια στον πλέον αναπτυσσόμενο κλάδο των τεχνολογιών».
Read More »
Με δεκατρείς «εκπροσώπους» η Περιφέρεια Ηπείρου στη Διεθνή Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND EXPO Με δεκατρείς «εκπροσώπους» η Περιφέρεια Ηπείρου στη Διεθνή Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND EXPO Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024 Rating: 5

Δ.Υ.Π.Α: Ενημέρωση για την Ολοκληρωμένη Δράση Κατάρτισης και Απασχόλησης ανέργων ηλικίας 25 έως 45 ετών

Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024
   Δ.Υ.Π.Α: Ενημέρωση για την Ολοκληρωμένη Δράση Κατάρτισης και Απασχόλησης ανέργων ηλικίας 25 έως 45 ετών

Έναρξη επιλογής προγραμμάτων κατάρτισης για την «Ολοκληρωμένη Δράση Κατάρτισης και Απασχόλησης ανέργων ηλικίας 25 έως 45 ετών»

Από  Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024, οι ωφελούμενοι που έχουν προεπιλεγεί από τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην «Ολοκληρωμένη Δράση Κατάρτισης και Απασχόλησης ανέργων ηλικίας 25 έως 45 ετών» μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν στον ιστότοπο voucher.gov.gr και συγκεκριμένα στην ενότητα «ΔΥΠΑ - Προγράμματα Κατάρτισης για το Ταμείο Ανάκαμψης».

Τα εγκεκριμένα προγράμματα ψηφιακών ή πράσινων δεξιοτήτων από τα οποία θα επιλέγουν οι άνεργοι-ωφελούμενοι θα εμφανίζονται σύμφωνα με το εκπαιδευτικό επίπεδο (απόφοιτος υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κ.λ.π.), καθώς και με τα λοιπά ακαδημαϊκά προσόντα που έχουν δηλώσει.

Το έργο στοχεύει στην κατάρτιση 10.000 ανέργων και στη δημιουργία 7.500 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος απασχόλησης ανέρχεται στα 41.331.600 € και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση με σκοπό την αναβάθμιση και πιστοποίηση δεξιοτήτων, καθώς και την απασχόληση ανέργων για τουλάχιστον 6 μήνες. Η κατάρτιση υλοποιείται εξ αποστάσεως και διαρκεί 80 ώρες (τουλάχιστον 60 ώρες σύγχρονης και έως 20 ώρες ασύγχρονης εκπαίδευσης) και ακολουθεί πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν από ανεξάρτητους φορείς πιστοποίησης.

Οι επιχειρήσεις που θα απασχολήσουν ανέργους για 6 μήνες σε νέα θέση εργασίας θα λάβουν επιχορήγηση έως 100% του συνολικού κόστους (μισθού και εισφορών), έως 6.132 ευρώ.

Οι αιτήσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων υποβάλλονται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.gov.gr/ipiresies/epikheirematike-drasterioteta/apaskholeseprosopikou/summetokhe-epikheireseon-ergodoton-se-programmata-katartises-anergon

Μετά την υποβολή της αίτησης, οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ θα υποδείξουν στην επιχείρηση υποψηφίους με τα απαιτούμενα προσόντα που δήλωσε η επιχείρηση.
Οι ωφελούμενοι που έχουν προεπιλεγεί από τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην «Ολοκληρωμένη Δράση Κατάρτισης και Απασχόλησης ανέργων ηλικίας 25 έως 45 ετών» μπορούν να επιλέξουν εντός 5 ημερών το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν στον ιστότοπο voucher.gov.gr και συγκεκριμένα:

1. Για την υποβολή φόρμας συμμετοχής ωφελουμένων στον σύνδεσμο: https://kub.voucher.gov.gr/oaed-sub2c/beneficiary/app-form/front/front/ | https://kub.voucher.gov.gr/oaed-sub2c/beneficiary/app-form/front/front/

2. Για την επιλογή προγράμματος κατάρτισης στον σύνδεσμο: https://kub.voucher.gov.gr/oaed-sub2c/training-program/program-selection/front/ | https://kub.voucher.gov.gr/oaed-sub2c/training-program/program-selection/front/

Ο ωφελούμενος μετά την υποβολή της φόρμας συμμετοχής σε πρόγραμμα ΣΕΚ αποστέλλει αντίγραφο αυτής με ηλεκτρονικό τρόπο στο ΚΠΑ2 από το οποίο έλαβε συστατικό σημείωμα.

Επισημαίνεται ότι οι ωφελούμενοι άνεργοι οφείλουν να διατηρήσουν ενεργό το δελτίο ανεργίας τους καθ΄όλη τη διάρκεια παρακολούθησης του προγράμματος ΣΕΚ.

Η πρόσληψη των ωφελούμενων από τις επιχειρήσεις, θα πραγματοποιηθεί μετά την επιτυχή ολοκλήρωση και πιστοποίησή τους από το πρόγραμμα κατάρτισης.

Για περισσότερες πληροφορίες για την ολοκληρωμένη δράση ακολουθήστε τους παρακάτω συνδέσμους:
https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-katartisis-ghia-to-tamio-anakampsis
https://www.dypa.gov.gr/olokliromeni-drasi-katartisis-kai-apaskholisis-anerghon-ilikias-25-45-etwn
Read More »
Δ.Υ.Π.Α: Ενημέρωση για την Ολοκληρωμένη Δράση Κατάρτισης και Απασχόλησης ανέργων ηλικίας 25 έως 45 ετών   Δ.Υ.Π.Α: Ενημέρωση για την Ολοκληρωμένη Δράση Κατάρτισης και Απασχόλησης ανέργων ηλικίας 25 έως 45 ετών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024 Rating: 5

Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση περί όπλων

Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024
Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση περί όπλων


Συνελήφθη χθες το πρωί (20-03-2024) στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, διότι διαπιστώθηκε ότι κατείχε ένα περίστροφο κρότου.
Read More »
Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση περί όπλων Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση περί όπλων Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024 Rating: 5

Εξιχνιάστηκε κλοπή χρημάτων από κατάστημα

Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024
Εξιχνιάστηκε κλοπή χρημάτων από κατάστημα


Ταυτοποιήθηκε αλλοδαπός για την εμπλοκή του στην υπόθεση

Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας κλοπή, που έλαβε χώρα το πρωί της Τρίτης 19/03/2024 στην πόλη της Άρτας.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία αλλοδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενες εισήλθε σε κατάστημα αθλητικών ειδών, προσποιούμενος τον πελάτη, από όπου αφαίρεσε από την τσέπη μπουφάν εισπράξεις της επιχείρησης, που ανέρχονταν στο ποσό των 1.200 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.
Read More »
Εξιχνιάστηκε κλοπή χρημάτων από κατάστημα Εξιχνιάστηκε κλοπή χρημάτων από κατάστημα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024 Rating: 5

Η αναβαθμισμένη πλατφόρμα e-katanalotis θα λειτουργήσει πολύ πριν το Πάσχα

Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024
Η αναβαθμισμένη πλατφόρμα e-katanalotis θα λειτουργήσει πολύ πριν το Πάσχα


«Μέσω του e-katanalotis ο πολίτης θα μπορεί να δημιουργεί το προσωπικό του καλάθι με προϊόντα και να βλέπει μέσω χάρτη σε ποια καταστήματα κοντά στο σπίτι του πωλούνται πιο φθηνά, ώστε να μπορεί να τα αγοράζει εκεί που είναι φθηνότερα».

Αυτό σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας μιλώντας την Τετάρτη (20/3) ΣΚΑΪ 100,3.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η αναβαθμισμένη πλατφόρμα θα λειτουργήσει πολύ πριν το Πάσχα.

Εξήγησε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει παρουσιαστεί μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «οι έλεγχοι στην αγορά συνεχίζονται όπως και οι προσπάθειες να αποτραπούν τα – έστω και λιγοστά- φαινόμενα αισχροκέρδειας».


Τέλος, όπως είπε ο υπουργός, «οι πολυεθνικές κατέβασαν τις τιμές στα προϊόντα, στα οποία επιβλήθηκαν πρόστιμα».
Read More »
Η αναβαθμισμένη πλατφόρμα e-katanalotis θα λειτουργήσει πολύ πριν το Πάσχα Η αναβαθμισμένη πλατφόρμα e-katanalotis θα λειτουργήσει πολύ πριν το Πάσχα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024 Rating: 5

Σύλληψη αλλοδαπών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024
 Σύλληψη αλλοδαπών 
στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας 


Τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας προέβησαν στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών, ηλικίας 27 και 19 ετών.

Συγκεκριμένα, οι αλλοδαποί, στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων, εντοπίστηκαν από στέλεχος του Γραφείου Ασφάλειας να εισέρχονται κρυφά στο λιμάνι του εξωτερικού στην Ηγουμενίτσα και να προσπαθούν να κρυφτούν κάτω από Φ/Γ οχήματα, τα οποία επρόκειτο να φορτωθούν σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο με προορισμό την Ιταλία.

Προανάκριση διενεργείται από την Λιμενικής Αρχή της Ηγουμενίτσας.
Read More »
Σύλληψη αλλοδαπών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσα  Σύλληψη αλλοδαπών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024 Rating: 5

Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024
Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος ιδρύθηκε από 22 οικογένειες το 1990 με την προτροπή της κας Χαρίκλειας Χατζησεβαστού – Καθηγήτριας Παιδιατρικής Κλινικής Γενετικής Α.Π.Θ. Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη ομάδα γονέων με παιδιά με σύνδρομο Down στη χώρα και για φορέα Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εγγεγραμμένο στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εποπτευόμενο από αυτό. Ο Σύλλογος διαθέτει ειδική αίθουσα εργοθεραπείας, αίθουσα για χορό, καλλιτεχνικό εργαστήρι, θεατρικό εργαστήρι, αίθουσα για μουσικοθεραπεία και αθλητικές δραστηριότητες.

Το σύνδρομο Down είναι η πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική διαταραχή στους ανθρώπους. Πήρε το όνομά του από τον Αγγλο John Langdon Down, που πρώτος το περιέγραψε το 1866. Αφορά μια γενετική κατάσταση, που προκύπτει από την εμφάνιση ενός επιπλέον χρωμοσώματος στο 21ο ζευγάρι, για τον λόγο αυτό ονομάζεται «Τρισωμία 21». Σε ποσοστό 90-95% προέρχεται από το ωάριο και 5-10% από το σπερματοζωάριο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μία στις 1.000 ή στις 1.100 γεννήσεις παρουσιάσει «Τρισωμία 21», ενώ τα άτομα με σύνδρομο Down και οι οικογένειές τους υπολογίζονται περίπου σε 25 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.
Read More »
Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024 Rating: 5

Σύλληψη αλλοδαπού οδηγού Φ/Γ οχήματος στην Ηγουμενίτσα για λαθραία τσιγάρα

Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024
Σύλληψη αλλοδαπού οδηγού Φ/Γ οχήματος στην Ηγουμενίτσα για λαθραία τσιγάρα


Τις απογευματινές ώρες χθες, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών της Λιμενικής Αρχής της Ηγουμενίτσας προέβησαν στη σύλληψη ενός 41χρονου αλλοδαπού.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην πύλη εισόδου στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας σε φορτηγό όχημα με επικαθήμενο, εντοπίστηκε επιμελώς κρυμμένη, σε διάφορα σημεία του τράκτορα, ποσότητα επτακοσίων ογδόντα πέντε (785) πακέτων τσιγάρων, τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης, με σκοπό ο 41χρονος οδηγός να τα μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το φορτηγό όχημα με το επικαθήμενο, καθώς και τα ανευρεθέντα τσιγάρα, τα οποία πρόκειται να παραδοθούν στο Τελωνείο της Ηγουμενίτσας.
Read More »
Σύλληψη αλλοδαπού οδηγού Φ/Γ οχήματος στην Ηγουμενίτσα για λαθραία τσιγάρα Σύλληψη αλλοδαπού οδηγού Φ/Γ οχήματος στην Ηγουμενίτσα για λαθραία τσιγάρα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024 Rating: 5

Στελέχη του Υπ. Οικονομικών στο Δήμο Ηγουμενίτσας – Συζήτηση για το δρόμο Ηγουμενίτσα - Μαυρομάτι

Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024
Στελέχη του Υπ. Οικονομικών στο Δήμο Ηγουμενίτσας – Συζήτηση για το δρόμο Ηγουμενίτσα - Μαυρομάτι


Την Ηγουμενίτσα επισκέφθηκε κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής (DG Regio) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επικεφαλής τον Προϊστάμενο του Τμήματος που εποπτεύει την υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ στην Ελλάδα κ. Παναγιώτη Πανταζάτο. Το κλιμάκιο της Ε.Ε., συνοδευόταν από στελέχη της Γενικής Γραμματείας ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με επικεφαλής τον Προϊστάμενο του Τμήματος των ΠΕΠ κ. Χ. Κύρκογλου, καθώς και από τους αρμόδιους υπαλλήλους της Διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΠ Ηπείρου, υπό την Προϊσταμένη της υπηρεσίας κ. Εύη Παπανικολάου.

Σκοπός της επίσκεψης και των επιτόπιων αυτοψιών που διεξήχθησαν, ήταν η ενημέρωση για την ολοκλήρωση τεσσάρων έργων του Δήμου που υλοποιήθηκαν στο ΠΕΠ Ηπείρου κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίου 1ου Γυμνασίου – 1ου Λυκείου Ηγουμενίτσας, ανάπλαση αστικού δασυλλίου Ηγουμενίτσας, έργα βιώσιμης αστικής κινητικότητας στην 1η Π.Ε. Λαδοχωρίου και διευθέτηση ρέματος Λάκας). Τα έργα αυτά ολοκληρώθηκαν επιτυχημένα με ευθύνη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και πάντα υπό την αποτελεσματική επίβλεψη των στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, η οποία αναγνωρίζεται ευρέως, για την αποδοτικότητα και ποιότητα του έργου της.

Τα κλιμάκια των στελεχών της Ε.Ε., του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και του ΠΕΠ Ηπείρου, ενημερώθηκαν επίσης για τον πρόσφατα επικαιροποιημένο σχεδιασμό του Δήμου, σχετικά με την υλοποίηση των έργων των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και Κινητικότητας, στο πλαίσιο των οποίων θα εκτελεστούν έργα αναπλάσεων και διευθέτησης συγκοινωνίας στον αστικό ιστό της Ηγουμενίτσας, αλλά και στην Πλαταριά, τα Σύβοτα και την Πέρδικα. Από όλους εκφράστηκε η ικανοποίηση για την επικαιροποίηση του σχεδιασμού, καθώς και για την ετοιμότητα που επιδεικνύουν οι υπηρεσίες του Δήμου (Δ/ νση Τεχνικών Υπηρεσιών, Τμήμα Προγραμματισμού κ.α.) για την άμεση έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης.

Τέλος, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Παναγιώτης Νταής ενημέρωσε τα στελέχη της Ε.Ε. και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, για την εθνική, οικονομική και κοινωνική αναγκαιότητα άμεσης ολοκλήρωσης της μελέτης κατασκευής της οδού σύνδεσης της Εγνατίας με τα ελληνοαλβανικά σύνορα (το 1ο τμήμα του οποίου είναι η περιφερειακή οδός Ηγουμενίτσας), καθώς και ένταξης του έργου σε ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, ώστε να διασφαλιστεί η υλοποίησή του. Επίσης, συζητήθηκε η προοπτική υπαγωγής του έργου στο διευρωπαϊκό σύστημα μεταφορών, καθώς αποτελεί οδό σύνδεσης διεθνούς αυτοκινητόδρομου με τα σύνορα της Ε.Ε.
Read More »
Στελέχη του Υπ. Οικονομικών στο Δήμο Ηγουμενίτσας – Συζήτηση για το δρόμο Ηγουμενίτσα - Μαυρομάτι Στελέχη του Υπ. Οικονομικών στο Δήμο Ηγουμενίτσας – Συζήτηση για το δρόμο Ηγουμενίτσα - Μαυρομάτι Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024 Rating: 5

«Τουρισμός για όλους»: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις - Ποιοι οι δικαιούχοι

Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024
«Τουρισμός για όλους»: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις - Ποιοι οι δικαιούχοι


Προθεσμία μιας εβδομάδας, έως και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 1η Απριλίου, έχουν περισσότεροι από 200.000 δικαιούχοι για να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024», το οποίο βγήκε στον «αέρα» από την Πέμπτη 14 Μαρτίου.

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024», το οποίο περιλαμβάνει για πρώτη φορά αυξημένο κουπόνι διακοπών (voucher) αξίας έως και 400 ευρώ, παραμένει ανοικτή.

Δικαίωμα υποβολής έχουν μέχρι και τη Δευτέρα 1 Απριλίου 23:59 όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι που καλύπτουν τα κριτήρια (δείτε στο https://vouchers.gov.gr/tourism4all-2024). Μία εβδομάδα αργότερα αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα.

Οι δικαιούχοι μπορούν να εκδώσουν μια άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα της χώρας επιλέξουν.

Το νέο Πρόγραμμα του υπουργείου Τουρισμού, που υλοποιείται με την υποστήριξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας, σε συνεργασία με τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στοχεύει στην άμεση ενίσχυση της εγχώριας τουριστικής δραστηριότητας με την κάλυψη ενός σημαντικού μέρους του κόστους διαμονής των δικαιούχων.

Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει μέσω κλήρωσης και μοναδικό κριτήριο αποτελεί το εισόδημα του 2022 (φορολογικές δηλώσεις 2023). Η εξαργύρωση του ποσού πρέπει να γίνει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 μέσω άυλης κάρτας σε τουριστικά καταλύματα και πρακτορεία αλλά και για ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Δεν θεωρούνται δικαιούχοι του Προγράμματος «Τουρισμός για Όλους 2024» οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2024 της Δ.ΥΠ.Α., ανεξαρτήτως του αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι, και οι κληρωθέντες του Προγράμματος «Τουρισμός για Όλους 2022», ανεξαρτήτως του αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα

Το Πρόγραμμα, που αποτελεί την αναβαθμισμένη ψηφιακή εκδοχή του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους 2022», προβλέπει:

Αυξημένη επιδότηση 200 Euro ανά δικαιούχο (από 150 Euro που προβλέπονταν στο προηγούμενο Πρόγραμμα),

Ποσό ύψους 300 Euro σε φυσικά πρόσωπα:

- άγαμα ή σε κατάσταση χηρείας με προστατευόμενα τέκνα, βάσει τελευταίας εκκαθαρισμένης κατά την υποβολή της αίτησης Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων 2022,

- έγγαμα ή μέρη συμφώνου συμβίωσης με τρία προστατευόμενα τέκνα και άνω, βάσει τελευταίας εκκαθαρισμένης κατά την υποβολή της αίτησης κοινής ή χωριστής Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων 2022. Σημειώνεται ότι η επίκληση της ύπαρξης του ανωτέρω αριθμού τέκνων για τη λήψη της επαυξημένης ενίσχυσης είναι δυνατή άπαξ.

- συνταξιούχους όλων των Ταμείων με οριστική απόφαση απονομής σύνταξης λόγω γήρατος έως 31.12.2022, που πληρούν τις οριζόμενες στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και πρόσκληση προϋποθέσεις.

Ειδική πρόβλεψη για υψηλότερη επιδότηση 400 Euro για ΑμεΑ με αναπηρία από 67% και άνω και δικαιούχους με τέκνα ΑμεΑ με αναπηρία από 67% και άνω.
Ανέπαφη πληρωμή και εξαργύρωση του ποσού της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, σε κάθε πάροχο διαμονής (ξενοδοχεία, καταλύματα κ.ά.) και σε κάθε προορισμό της χώρας, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς.

Αμεση αποζημίωση των παρόχων, γεγονός που βάζει τέλος στην αναμονή και στις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ανάλωση του ποσού εφάπαξ ή σε δόσεις μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2024, ώστε να υποστηριχθεί και η επιλογή διακοπών εκτός υψηλής τουριστικής περιόδου.

Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Αίτηση για το Πρόγραμμα θα μπορούν να υποβάλουν πολίτες που πληρούν τα κάτωθι εισοδηματικά κριτήρια:

ΑΤΟΜΙΚΟ (ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΓΑΜΑ Ή ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΗΡΕΙΑΣ)
ΧΩΡΙΣ ΤΕΚΝΑ 19.000 ευρώ

ΜΕ 1 ΤΕΚΝΟ 20.500 ευρώ

ΜΕ 2 ΤΕΚΝΑ 22.000 ευρώ

ΜΕ 3 ΤΕΚΝΑ 24.000 ευρώ

ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΕΚΝΑ 29.000 ευρώ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ (ΕΓΓΑΜΟΙ ΚΑΙ ΜΕΡΗ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ)

ΧΩΡΙΣ ΤΕΚΝΑ 31.000 ευρώ

ΜΕ 1 ΤΕΚΝΟ 32.500 ευρώ

ΜΕ 2 ΤΕΚΝΑ 34.000 ευρώ

ΜΕ 3 ΤΕΚΝΑ 36.000 ευρώ

ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΕΚΝΑ 41.000 ευρώ

Οι έγγαμοι

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι έγγαμοι ή μέρη συμφώνου συμβίωσης μπορούν να υποβάλουν ξεχωριστή αίτηση, εφόσον διαθέτουν κωδικούς taxisnet, δηλώνοντας τα προστατευόμενα τέκνα τους.

  Σε περίπτωση κλήρωσης και των δύο αιτήσεων, το ποσό της επαυξημένης ενίσχυσης κατοχυρώνεται στην πρώτη εκ των δύο αιτήσεων (βάσει αύξοντα αριθμού κλήρωσης). Στη δεύτερη κληρωθείσα αίτηση κατοχυρώνεται μη επαυξημένο ποσό ενίσχυσης.
Read More »
«Τουρισμός για όλους»: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις - Ποιοι οι δικαιούχοι «Τουρισμός για όλους»: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις - Ποιοι οι δικαιούχοι Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024 Rating: 5

Σήμερα η άσκηση ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ σε ολόκληρη την Ήπειρο για την αντιμετώπιση των σεισμών

Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024
Σήμερα η άσκηση ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ σε ολόκληρη την Ήπειρο για την αντιμετώπιση των σεισμών


Σήμερα, 21 Μαρτίου 2024 θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων ασκήσεις ετοιμότητας με την κωδική ονομασία ” ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2024 ” οι οποίες αφορούν αντιμετώπιση των συνεπειών από την πιθανή εκδήλωση σεισμικών φαινομένων.

 Στα Ιωάννινα η άσκηση θα πραγματοποιηθεί εντός της ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων και θα συμμετέχουν η 5η ΕΜΑΚ καθώς επίσης και όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες των Ιωαννίνων. 

Στην Ηγουμενίτσα η άσκηση θα γίνει στο κτίριο της Π.Ε. Θεσπρωτίας. 

Στην Άρτα στις εγκαταστάσεις του 4ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας (Πλατεία Καραϊσκάκη) και στην Πρέβεζα στο 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιππιάδας. Στις ασκήσεις έχουν κληθεί για να συμμετέχουν και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς.

 Η έναρξη των ασκήσεων είναι στις 10:00 π.μ.
Read More »
Σήμερα η άσκηση ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ σε ολόκληρη την Ήπειρο για την αντιμετώπιση των σεισμών Σήμερα η άσκηση ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ σε ολόκληρη την Ήπειρο για την αντιμετώπιση των σεισμών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024 Rating: 5

Sports Pass 300 ευρώ στους μαθητές - Ποιοι είναι δικαιούχοι

Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024
Sports Pass 300 ευρώ στους μαθητές - Ποιοι είναι δικαιούχοι


Την παροχή ενός voucher για μαθητές της Α’ Γυμνασίου, ύψους 300 ευρώ, που θα ονομάζεται Sports Pass, έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν πως το sports pass θα είναι ένα voucher ύψους 300 ευρώ που αναμένεται να ενεργοποιηθεί το τρίτο τρίμηνο του 2024.

Το νέο αυτό πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενίσχυση της άθλησης και αφορά ενίσχυση των εγγραφών των μαθητών σε αθλητικά σωματεία.

Τα κριτήρια για το νέο voucher

Τα κριτήρια θα είναι εισοδηματικά και θα αφορά περίπου 35.000 μαθητές από τους συνολικά 100.000 που φοιτούν στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου.

Η διάταξη όπως αναγράφεται στο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης 2024 του υπουργείου Παιδείας:

«Όπως σημειώνεται στο σχέδιο δράσης του Υπουργείου για το 2024 (σελ.107, κεφ. 8.2, “Αθλητισμός στο σχολείο”), προβλέπεται πρόγραμμα ενίσχυσης της άθλησης των παιδιών, παρέχοντας την ευκαιρία σε πολλούς μαθητές της Α’ Γυμνασίου να εγγραφούν σε Αθλητικούς Συλλόγους της αρεσκείας τους ενισχύοντας τον αναπτυξιακό αθλητισμό.

Με περίπου 100.000 μαθητές να απαρτίζουν τον πληθυσμό στον οποίο απευθύνεται το μέτρο, μόλις 35.000 θα δικαιούνται το ποσό των 300 ευρώ του voucher, οι οποίοι θα επιλεγούν κατά προτεραιότητα με βάση οικογενειακά και εισοδηματικά κριτήρια».
Read More »
Sports Pass 300 ευρώ στους μαθητές - Ποιοι είναι δικαιούχοι Sports Pass 300 ευρώ στους μαθητές - Ποιοι είναι δικαιούχοι Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024 Rating: 5

Παράταση εγγραφών στα δημόσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία για το σχολικό έτος 2024-25

Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024
Παράταση εγγραφών στα δημόσια νηπιαγωγεία και δημοτικά  σχολεία για το σχολικό
 έτος 2024-25


Παρατείνεται κατά μία εβδομάδα η προθεσμία της υποβολής των αιτήσεων εγγραφής των μαθητών και μαθητριών στα Δημόσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της χώρας για το σχολικό έτος 2024-2025, μέχρι και την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, με απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττας Μ. Μακρή.

Στα Νηπιαγωγεία, για το σχολικό έτος 2024-2025, θα φοιτήσουν μαθητές/τριες που έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία εγγραφής, όπως αυτή ορίζεται στις σχετικές διατάξεις του άρθρου 34 του ν. 4704/2020 (Α΄ 133). Σύμφωνα με αυτές, στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται μαθητές/τριες που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών. Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2024-25, μαθητές/τριες γεννημένοι/ες το 2020 και τα Νηπιαγωγεία υποχρεούνται να δεχτούν όλες τις αιτήσεις προνηπίων που έχουν γεννηθεί κατά τη διάρκεια του έτους αυτού.

Στην Α’ Δημοτικού, κατά το σχολικό έτος 2024-2025 θα φοιτήσουν οι μαθητές/τριες που γεννήθηκαν από 1-1-2018 έως και 31-12-2018.
Read More »
Παράταση εγγραφών στα δημόσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία για το σχολικό έτος 2024-25 Παράταση εγγραφών στα δημόσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία για το σχολικό έτος 2024-25 Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024 Rating: 5

ΣΦΕΕ: Μόλις 40 από τα 160 καινοτόμα φάρμακα, διαθέσιμα στους ασθενείς στην Ελλάδα

Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024
ΣΦΕΕ: Μόλις 40 από τα 160 καινοτόμα φάρμακα, διαθέσιμα στους ασθενείς στην Ελλάδα


Η μείωση των κινήτρων για την Έρευνα και Ανάπτυξη νέων καινοτόμων φαρμάκων στην Ευρώπη καθιστά την Ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία λιγότερο ανταγωνιστική, σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου, παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει σε σχέση με την πρόταση της της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτό τονίζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, αναφερόμενος στην πρόταση της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, επισημαίνοντας ότι δυστυχώς στην Ελλάδα μόλις 40 από τα 160 καινοτόμα φάρμακα είναι διαθέσιμα στους ασθενείς, την περίοδο 2018 - 2021.

Η ανακοίνωση του ΣΦΕΕ αναλυτικά έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια της γνωμοδότησης της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI), ο ΣΦΕΕ εκτιμά ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει τη σημασία της ύπαρξης ενός ισχυρού και προβλέψιμου πλαισίου κινήτρων για την φαρμακοβιομηχανία, τους ασθενείς και τα ευρωπαϊκά και εθνικά συστήματα υγείας.

Παράλληλα, εξακολουθούμε να μη μπορούμε να αντιληφθούμε πώς η μείωση των κινήτρων για την ανακάλυψη και ανάπτυξη νέων θεραπειών μπορεί να είναι προς το όφελος των ασθενών.

Η Ελλάδα, αποτελεί μια χώρα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά στην πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα και ιδιαίτερα σε καινοτόμα, με μόλις 40 από τα 160 να είναι πλήρως διαθέσιμα στους πολίτες (την περίοδο 2018-2021), κυρίως για λόγους που σχετίζονται με την σταθερά χαμηλή δημόσια χρηματοδότησης αλλά και το ύψος των υποχρεωτικών επιστροφών που καλούνται να καταβάλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες

Καθώς οι διαβουλεύσεις για τη νέα φαρμακευτική νομοθεσία θα συνεχιστούν, χαιρετίζουμε την ευκαιρία για συνεχή διάλογο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η έρευνα, η ανάπτυξη και η παραγωγή νέων θεραπειών μπορούν να συμβάλουν στην δημιουργία μιας ανταγωνιστικής και ανθεκτικής Ευρώπης, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους σε μικρές χώρες όπως η Ελλάδα θα διασφαλιστεί η συνεχής και έγκαιρη πρόσβαση των πολιτών σε νέες και καινοτόμες θεραπείες».
Read More »
ΣΦΕΕ: Μόλις 40 από τα 160 καινοτόμα φάρμακα, διαθέσιμα στους ασθενείς στην Ελλάδα ΣΦΕΕ: Μόλις 40 από τα 160 καινοτόμα φάρμακα, διαθέσιμα στους ασθενείς στην Ελλάδα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024 Rating: 5

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ

Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024
Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ


Από κόσκινο ετοιμάζεται να περάσει η ΑΑΔΕ υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας που παρουσιάζουν μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον, με βάση μία σειρά από συγκεκριμένα κριτήρια, όπως για παράδειγμα περιπτώσεις που εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα και μεγαλύτερη εισπραξιμότητα, υποθέσεις που σχετίζονται με επιστροφές φόρων ή αυτές που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες αλλά και αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές.

Επίσης ψηλά στην ατζέντα των φοροελεγκτών βρίσκονται και 885 μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής οι οποίες σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασία κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, ηλεκτρονικό εμπόριο, ψηφιακές πλατφόρμες, απάτες ΦΠΑ και ενδοκοινοτικό εμπόριο.

Πιο συγκεκριμένα οι ανωτέρω 885 υποθέσεις έχουν να κάνουν με:

• 470 υποθέσεις ερευνών φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίες ψηφιακών αρχείων κ.λπ.

• 105 υποθέσεων ερευνών αξιοποίησης νέων πληροφοριών και δεδομένων.

• 155 υποθέσεων ειδικών ερευνών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, των πλατφορμών παραγγελιοληψίας, των πλατφορμών διαμεσολάβησης στην παροχή υπηρεσιών διαμονής και εν γένει του ηλεκτρονικού επιχειρείν.

• 155 υποθέσεων έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

Για τον έλεγχο όλων των υποθέσεων θα εφαρμοστούν κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, ειδικοί αλγόριθμοι, ένα αυτοματοποιημένο μοντέλο τελικής μοριοδότησης αλλά και στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ. Υποθέσεις που συγκεντρώνουν την υψηλότερη μοριοδότηση ελέγχονται κατά προτεραιότητα.

Η επιλογή των υποθέσεων που ελέγχονται κατά προτεραιότητα το 2024 γίνεται ανά ελεγκτική υπηρεσία ενώ για τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛΚΕ) Αττικής και Θεσσαλονίκης ανά υποδιεύθυνση.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, φέτος θα διενεργηθούν τουλάχιστον 72.885 φορολογικοί έλεγχοι με το βάρος να πέφτει στις «φρέσκες» υποθέσεις, σε μεταβιβάσεις ακινήτων και υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

Με απόφασή του, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής δίνει νέες οδηγίες στους ελεγκτές ζητώντας να ελέγξουν κατά προτεραιότητα:

1. Όλες οι υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών οι οποίες παραγράφονται στις 31/12/2024 και αφορούν ακίνητα τα οποία δεν εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας και δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση προσωρινή αξία της Δ.Ο.Υ.

2. Εκθέσεις έρευνας των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ)

3. Πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος

4. Επιστροφές φόρων.

5. Δικαιούχους που έτυχαν επιστροφής ΦΠΑ, καθώς και δικαιούχους νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος, χωρίς έλεγχο.

6. Υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων,

7. Υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου, συνεκτιμώντας αιτιολογημένα στο Ο.Π.Σ. Elenxis

8. Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε Εισαγγελικής ή Δικαστικής Αρχής και διατηρούνται στην Α.Α.Δ.Ε.

9. Υποθέσεις που αφορούν σε διενέργεια μερικών επιτόπιων ελέγχων διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

10. Διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), υποθέσεις πολυμερών ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές, υποθέσεις διενέργειας ελέγχου στο πλαίσιο επανάληψης διαδικασίας καθώς και σε εκτέλεση προδικαστικής απόφασης, υποθέσεις που αφορούν σε επιβολή προστίμων και υποθέσεις που αφορούν σε ανακλήσεις αδειών λειτουργίας γραφείων ή υποκαταστημάτων αλλοδαπών εταιρειών που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα

11. Αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής κατόπιν αιτήματος,

12. Υποθέσεις μερικού ελέγχου φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ από το γραφείο σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις μη έκδοσης ή έκδοσης ανακριβούς φορολογικού στοιχείου/ παραστατικού.

13. Τη συμμόρφωση των δηλούντων ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με τους κανόνες δέουσας επιμέλειας.
Read More »
Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024 Rating: 5

28.670 οι άνεργοι στην Ήπειρο τον Φεβρουάριο, μόλις 6.338 οι επιδοτούμενοι

Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024
28.670 οι άνεργοι στην Ήπειρο τον Φεβρουάριο, μόλις 6.338 οι επιδοτούμενοι

Στους 28.670 ανέρχονται οι άνεργοι στην Ήπειρο κατά τον μήνα Φεβρουάριο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΔΥΠΑ. Ο αριθμός των ανέργων είναι ελάχιστα μειωμένος σε σύγκριση με αυτόν που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο του 2023.

Ένα χρόνο πριν οι άνεργοι ήταν 29.492 και η μείωση υπολογίζεται στο 2, 8%.

Από το σύνολο των ανέργων του Φεβρουαρίου οι 13.790 μετρούν χωρίς δουλειά διάστημα άνω ή ίσο του ενός έτους και οι υπόλοιποι λιγότερο του έτους.

Οι επιδοτούμενοι άνεργοι στην Ήπειρο ανέρχονται σε 6.338. Απ΄αυτούς οι 1.871 είναι εποχικοί στον κλάδο του τουρισμού.

Από τους 1.017.056 ανέργους στο σύνολο της χώρας οι 489.529 (48,1%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 527.527 (51,9%) για λιγότερο από 12 μήνες.

Οι άνδρες ανέρχονται σε 364.133 (35,8%) και οι γυναίκες σε 652.923 (64,2%).

Η ηλικιακή κατηγορία 30-44 ετών συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων, φθάνει σε 327.918 άτομα (32,2%).

Το εκπαιδευτικό επίπεδο Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανέρχεται σε 487.406 άτομα (47,9%).

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
28.670 οι άνεργοι στην Ήπειρο τον Φεβρουάριο, μόλις 6.338 οι επιδοτούμενοι 28.670 οι άνεργοι στην Ήπειρο τον Φεβρουάριο, μόλις 6.338 οι επιδοτούμενοι Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024 Rating: 5

Σελίδες