Σύλληψη 5 ατόμων στην Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2024
Σύλληψη 5 ατόμων στην Ηγουμενίτσα


Τις απογευματινές ώρες χθες, τα στελέχη της Ασφάλειας και της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) της Λιμενικής Αρχής της Ηγουμενίτσας προέβησαν στη σύλληψη πέντε αλλοδαπών.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε εντός του λιμανιού εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι 29χρονος αλλοδαπός οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος τύπου VAN, μετέφερε τέσσερις αλλοδαπούς, οι οποίοι κατείχαν και επέδειξαν ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία ανήκουν σε άλλα πρόσωπα, με σκοπό να τους μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το VAN όχημα.

Read More »
Σύλληψη 5 ατόμων στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 5 ατόμων στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2024 Rating: 5

Λαγκάβιτσα 1994 - Ντοκιμαντέρ του tvA Θεσπρωτίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2024
Λαγκάβιτσα 1994 - Ντοκιμαντέρ του tvA Θεσπρωτίας (ΒΙΝΤΕΟ)


Δείτε μια παραγωγή για λογαριασμό της ομοσπονδίας Μουργκάνας και των φορέων της περιοχής από τον τηλεοπτικό σταθμό της Θεσπρωτίας tvA


Read More »
Λαγκάβιτσα 1994 - Ντοκιμαντέρ του tvA Θεσπρωτίας (ΒΙΝΤΕΟ) Λαγκάβιτσα 1994 - Ντοκιμαντέρ του tvA Θεσπρωτίας (ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2024 Rating: 5

Συνεχίζουν την αποχή ως τις 2 Φεβρουαρίου οι δικηγόροι

Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2024
Συνεχίζουν την αποχή ως τις 2 Φεβρουαρίου οι δικηγόροι


Συνέχιση της αποχής μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 2024 οι δικηγόροι αποφάσισε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών συλλόγων της χώρας .

«Η διατήρηση των υφιστάμενων δικαστικών σχηματισμών, η κατάργηση του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος για τους δικηγόρους, η διεύρυνση της δικηγορικής ύλης, η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων νομικής βοήθειας, η ριζική αναμόρφωση του σχεδίου νόμου για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ολομέλειας, η ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων, η προστασία της πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών, η εφαρμογή κώδικα δεοντολογίας από τις εισπρακτικές εταιρείες και η άρση καταχρηστικών συμπεριφορών», παραμένουν στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων και διεκδικήσεών των δικηγόρων όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωση τους.

«Δυστυχώς μέχρι σήμερα, παραμένουν ρηματικώς οι δεσμεύσεις του υπουργού, οι οποίες ενώ εκφράστηκαν ενώπιον της Ολομέλειας, καμία εξ αυτών δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα».

Το πλαίσιο της αποχής

Συγκεκριμένα, αποφάσισαν αποχή :
– Από όλες τις ποινικές δίκες, εκτός των δικών που προέρχονται από διακοπή και στις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η εξέταση του πρώτου μάρτυρα.
– Από δίκες συμφερόντων Ελληνικού Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ δημοσίου τομέα, πλην ΟΤΑ.
– Από δίκες Νομικής Βοήθειας.
– Από την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, Τραπεζών και funds.
Read More »
Συνεχίζουν την αποχή ως τις 2 Φεβρουαρίου οι δικηγόροι Συνεχίζουν την αποχή ως τις 2 Φεβρουαρίου οι δικηγόροι Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2024 Rating: 5

Δεν πείστηκε από το «φροντιστήριο» και καταψηφίζει

Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2024
Δεν πείστηκε από το «φροντιστήριο» και καταψηφίζει


Σταθερός και αμετακίνητος στην αρχική του άποψη παραμένει ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας σχετικά με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.

Ο ίδιος παρέστη στο «φροντιστήριο» που έγινε από το Μαξίμου όμως αυτό δεν στάθηκε εφικτό για να τον μεταπείσει.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ήπειρος TV1 τόνισε ότι στηρίζει πλήρως την κυβέρνηση και το έργο της.

Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο όμως η στάση του είναι ξεκάθαρη, δεν θα στηρίξει το νομοσχέδιο με την ψήφο του και αυτό θα πράξει ως το τέλος, πηγαίνοντας στη βουλή και καταψηφίζοντας.

Read More »
Δεν πείστηκε από το «φροντιστήριο» και καταψηφίζει Δεν πείστηκε από το «φροντιστήριο» και καταψηφίζει Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2024 Rating: 5

Με μεγάλη επιτυχία η ετήσια χοροεσπερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραποτάμου

Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2024
Με μεγάλη επιτυχία η ετήσια χοροεσπερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραποτάμου


Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Andreou Palace πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 13 Ιανουαρίου με μεγάλη επιτυχία η ετήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου μας!

Την εκδήλωσή μας τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής της ΝΔ Θεσπρωτίας κ. Βασίλειος Γιόγιακας, ο Δήμαρχος Σουλίου κ. Αθανάσιος Ντάνης, η πρόεδρος του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας κ. Μαρία Σαμίου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Δημήτριος Δημάκος, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αλέξανδρος Μητσέλος καθώς και λοιπά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τα Αρτοποιεία “Πανταζή “, “Τσίτου”, “Στόλη” και “Γκόγκο” για την ευγενική τους χορηγία με τις βασιλόπιτες, όλους όσους συμμετείχαν αφιλοκερδώς είτε ως χορηγοί είτε προσφέροντας τα δώρα τους, συμβάλλοντας στην επιτυχία της εκδήλωσης καθώς και τη διεύθυνση του κέντρου για την άψογη εξυπηρέτηση!

Θα θέλαμε τέλος να ευχαριστήσουμε όλα τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου μας που στηρίζουν κάθε δράση μας!

Σας ευχόμαστε ολόψυχα Καλή Χρονιά με προσωπική και οικογενειακή ευτυχία!
Read More »
Με μεγάλη επιτυχία η ετήσια χοροεσπερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραποτάμου Με μεγάλη επιτυχία η ετήσια χοροεσπερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραποτάμου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2024 Rating: 5

Αλλάζουν εκ βάθρων τα τεκμήρια διαβίωσης και μειώνονται οριζόντια 30%

Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2024
Αλλάζουν εκ βάθρων τα τεκμήρια διαβίωσης και μειώνονται οριζόντια 30%


Σημαντικές αλλαγές έρχονται άμεσα στον τρόπο φορολόγησης των πολιτών με τεκμαρτό τρόπο. Όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, σχεδιάζεται και θα υλοποιηθεί εντός των επόμενων μηνών, η αναμόρφωση από μηδενική βάση των τεκμηρίων διαβίωσης και παράλληλα η οριζόντια μείωσή τους κατά 30% από το 2025.

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται να συμπληρώσει την φορολογική παρέμβαση που έχει προηγηθεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θεωρούν ότι υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις στο σύστημα και προκαλούν αδικίες οι οποίες και πρέπει απαραίτητα να διορθωθούν, αλλά από την άλλη θα πρέπει να διαφυλαχθεί η αποτελεσματικότητα αυτού του «εργαλείου» που αποφέρει στα κρατικά ταμεία επιπλέον 5,5 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου, θα πρέπει να γίνει ένα είδος «παντρέματος» ανάμεσα στα τεκμήρια διαβίωσης και τον νέο τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών, έτσι ώστε το σύστημα αφενός να είναι αποδοτικό, αφετέρου όμως να αποδίδει φορολογική δικαιοσύνη. Και όπως σημείωναν δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι επειδή κληρονόμησαν ένα ακίνητο ή αγόρασαν μία δεδομένη στιγμή κάποιο αυτοκίνητο, καλούνται να πληρώσουν υψηλούς φόρους σε σχέση με τις πραγματικές τους δυνατότητες.

Από την άλλη, σημειώνουν ότι το σύστημα έχει «παράθυρα» που κάποιοι εκμεταλλεύονται προκειμένου να αποφύγουν φόρους.

Όπως είναι ήδη γνωστό, έχει συγκροτηθεί εξαμελής ειδική επιτροπή υπό τη Γενική Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής Μαίρη Ψύλλα, η οποία έχει ως αντικείμενό της την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και την διατύπωση απόψεων και προτάσεων σχετικά με το θέμα της αναμόρφωσης των τεκμηρίων και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Η Επιτροπή θα συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά το μήνα και εκτάκτως όταν προκύπτουν επείγοντα θέματα.

Μία αλλαγή που φαίνεται να γίνεται είναι ο τρόπος υπολογισμού των τεκμηρίων για ακίνητα που κατέχουν οι φορολογούμενοι. Για παράδειγμα με βάση την τελευταία αναπροσαρμογή των αξιών, όπου υπήρξε σημαντική αύξηση σε κάποιες περιοχές, πχ. στην κέντρο ή στα νότια της Αθήνας, το τεκμήριο αυξήθηκε υπέρμετρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές που εξετάζονται είναι:

 Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής.

 Τροποποιήσεις στις διατάξεις για τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους άγαμους και των 5.000 ευρώ για τους εγγάμους ή τους συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης.
 Εξάλειψη στρεβλώσεων και αδικιών που προκαλεί ο προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Είναι ενδεικτικό ότι περισσότεροι από 1,6 εκατ. φορολογούμενοι πλήρωσαν φόρους με βάση το τεκμαρτό εισόδημά τους και όχι το πραγματικό. Μάλιστα το ποσό που τους πρόσθεσε η εφορία ανήλθε στα 5,5 δισ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της Εφορίας:

 547.827 μισθωτοί αν και δήλωσαν στη φορολογική τους δήλωση εισοδήματα ύψους 1,46 δισ. ευρώ φορολογήθηκαν για εισοδήματα 2,84 δισ. καθώς με την εφαρμογή των τεκμηρίων προστέθηκαν εισοδήματα ύψους 1,38 δισ. ευρώ.

465.238 συνταξιούχοι δήλωσαν εισοδήματα 992 εκατ. ευρώ. Ωστόσο φορολογήθηκαν για εισοδήματα 2,29 δισ. ευρώ λόγω τεκμηρίων.

 377.292 εισοδηματίες δήλωσαν εισοδήματα 209 εκατ. ευρώ. Ωστόσο τα τεκμήρια αποκάλυψαν εισοδήματα 1,78 δισ. και τελικά φορολογήθηκαν για εισόδημα 1,98 δισ.

Χιλιάδες φορολογούμενοι «παγιδεύτηκαν» στα τεκμήρια λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

 180.889 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι ενώ δήλωσαν εισόδημα ύψους 391 εκατ., η εφορία τους πρόσθεσε τεκμαρτό εισόδημα 759 εκατ.

 91.045 φορολογούμενοι με αγροτική δραστηριότητα εμφάνισαν στην εφορία εισόδημα 185 εκατ. Με την εφαρμογή των τεκμηρίων προστέθηκαν 328 εκατ. και φορολογήθηκαν για πραγματικό και τεκμαρτό εισόδημα 513 εκατ.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτουν επίσης τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία:

 Σε 356.188 φορολογούμενους η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων είναι μέχρι 1.000 ευρώ.

 Σε 975.263 φορολογούμενους η ΠΔΤ είναι 1.000 – 5.000 ευρώ.

 Σε 319.669 φορολογούμενους η ΠΔΤ είναι 5.000 – 10.000 ευρώ.

Τα τεκμήρια διαβίωσης εφαρμόζονται σήμερα για:

1. Κατοικίες. Για την κύρια κατοικία του φορολογούμενου (ιδιόκτητη, μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρούμενη) το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά της με την ακόλουθη κλίμακα:

 μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.

 από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.

 από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.

 από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.
 από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.

Το τεκμήριο προσαυξάνεται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ. και κατά 70% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω. Για τις μονοκατοικίες, τα παραπάνω ποσά αυξάνονται κατά 20% ενώ για τις δευτερεύουσες κατοικίες μειώνονται κατά 50%.

2. Αυτοκίνητα. Το τεκμήριο διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά του αυτοκινήτου και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κυβικά εκατοστά. Ειδικότερα:

 Για αυτοκίνητα μέχρι και 1.200 κ.ε. ισχύει τεκμήριο 4.000 ευρώ.

 Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κ.ε. και μέχρι 2.000 κ.ε., προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

 Για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.ε. και μέχρι 3.000 κ.ε., προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

3. Σκάφη αναψυχής. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.

4. Πισίνες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά τους και το ύψος του είναι ανάλογο με το αν η πισίνα είναι εξωτερική ή εσωτερική.

5. Δίδακτρα. Λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη που καταβάλλεται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.

6. Βοηθητικό προσωπικό. Η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

7. Κόστος διαβίωσης. Η ελάχιστη ετήσια δαπάνη ορίζεται σε 3.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

Read More »
Αλλάζουν εκ βάθρων τα τεκμήρια διαβίωσης και μειώνονται οριζόντια 30% Αλλάζουν εκ βάθρων τα τεκμήρια διαβίωσης και μειώνονται οριζόντια 30% Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2024 Rating: 5

Alfred Philippson: Ένας σπουδαίος επιστήμονας στην Παραμυθιά του 1893 | Γράφει ο Δονάτος Μπόλοσης

Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2024
Alfred Philippson: Ένας σπουδαίος επιστήμονας στην Παραμυθιά του 1893 | Γράφει ο Δονάτος Μπόλοσης


O Γερμανό – Εβραίος γεωλόγος και γεωγράφος Alfred Philippson (1864-1953) πραγματοποίησε στα τέλη του 19ου αιώνα ερευνητικά ταξίδια στην Ελλάδα. Μέσα σε 104 ημέρες και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο μέχρι και τα τέλη Ιουνίου του 1893 επισκέφτηκε την Θεσσαλία και την Ήπειρο. Σκοπός των εξερευνήσεων του Philippson ήταν η μελέτη της μορφολογίας και της γεωλογικής σύστασης των ορέων της Θεσσαλίας και της Ηπείρου. Ο ίδιος χαρακτήριζε την περιοχή, όσον αφορά την γεωλογική της μελέτη, ως terra incognita (ανεξερεύνητη περιοχή, άγνωστος χώρος).

Ο Philippson δεν ήταν ένας ακόμη περιηγητής. Ήταν ένας επιστήμονας με πολύ υψηλού επιπέδου μορφωτικό επίπεδο και επιστημονική κατάρτιση, ενώ έφερε μαζί του κατάλληλο εξοπλισμό και όργανα μετρήσεων. Πέρα όμως από τις σημαντικές γεωλογικές του παρατηρήσεις, διορθώσεις και περιγραφές, η οξυδέρκεια του τον βοήθησε να κάνει παρατηρήσεις για την πολιτική κατάσταση, τους οικισμούς αλλά και την καθημερινή ζωή των κατοίκων των περιοχών που επισκέφτηκε.

Το 1897 ο Philippson δημοσίευσε τα αποτελέσματα και τα πορίσματα της έρευνάς του στο έργο του Thessalien und Epirus. Reisen und Forschungen im Nordlichen Griechenland το οποίο αρχικά εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο W. H. Kuhl στο Βερολίνο. Αν και το σημαντικό αυτό έργο διατέθηκε στο ελληνικό κοινό στην πρωτότυπη έκδοση και υπάρχει σε πολλές πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, δεν είχε γίνει καμιά προσπάθεια για μεταφρασμένη έκδοσή του στα ελληνικά μέχρι πρόσφατα. Το 2014 ο Φιλολογικός Ιστορικός Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (ΦΙ.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων προχώρησε στην ελληνική έκδοση του έργου από τις εκδόσεις Δέσποινα Κυριακίδη με τίτλο Θεσσαλία και Ήπειρος, Ταξίδια και εξερευνήσεις στη Βόρεια Ελλάδα σε μετάφραση του Αριστείδη Σφέικου.

Το πρωί της 9 Μαΐου του 1893 ο Philippson αναχωρεί από τους Φιλιάτες όπου διανυκτέρευσε το προηγούμενο βράδυ, ερχόμενος από το Μουρσί της Βόρειας Ηπείρου, για την Παραμυθιά. Μετά από πορεία περίπου έξι ωρών φτάνει στη Παραμυθιά και αφού προηγουμένως είχε καταγράψει τις παρατηρήσεις του για τα όρη Παραμυθιάς και την κοιλάδα που την φιλοξενεί. Η πρώτη παρατήρηση του Philippson στον αστικό ιστό είναι «τα δρομάκια του παζαριού της [που] είναι εξαιρετικά ανισόπεδα, ταυτόχρονα στενά και γωνιώδη» ενώ χαρακτηρίζει το καλντερίμι με το οποίο είναι στρωμένα «απαίσιο». Στην συνέχεια αναφέρεται στα καστρόμορφα σπίτια με τους κήπους που απλώνονται στην πλαγιά του όρους Γκορίλας, στα τζαμιά με τους μιναρέδες και τα ψιλόλιγνα κυπαρίσσια, αλλά και στο κάστρο του Αγίου Δονάτου που δεσπόζει σε λόφο πάνω από την πόλη και το οποίο χαρακτηρίζει μεγαλοπρεπές. Επίσης κάνει μία εκτίμηση του μεγέθους της πόλης υπολογίζοντας τα σπίτια σε περίπου 550 και τους κατοίκους σε περίπου τρεις χιλιάδες. Αν λάβουμε υπ’ όψιν την τουρκική στατιστική του 1895 σύμφωνα με την οποία η Παραμυθιά είχε 469 σπίτια και 2.009 κατοίκους, η εκτίμηση του Philippson είναι αρκετά εσφαλμένη, τουλάχιστον ως προς τον πληθυσμό.

Ο Philippson αφού κατέλυσε σε ένα από τα χάνια της πόλης έχοντας στα χέρια του μια συστατική επιστολή του Ρώσου προξένου στα Ιωάννινα, επισκέφτηκε τον Επίσκοπο Παραμυθιάς Λεόντιο Ελευθεριάδη τον οποίο χαρακτηρίζει «ένα νέο άντρα εξαιρετικής ομορφιάς» και «με τρόπο εξαιρετικά ευγενικό και συμπεριφορά ενός κοσμογυρισμένου ανθρώπου». Ο Philippson περιγράφει την οικία του Επισκόπου ως ένα ευρύχωρο σπίτι με ευρωπαϊκή επίπλωση το οποίο βρίσκεται στο κέντρο ενός περιποιημένου κήπου περιφραγμένου με ψηλό πέτρινο τοίχο. Αφού αποδέχεται την πρόταση του Επισκόπου να διανυκτερεύσει στη οικία του μεταβαίνει στον Οθωμανό καϊμακάμη της Παραμυθιάς για εθιμοτυπική επίσκεψη. Έξω από το σεράι του βλέπει πολύ κόσμο με ζώα να περιμένει για την απόδοση διαφόρων φόρων της οθωμανικής διοίκησης. Ο καϊμακάμης, ένας νεαρός Οσμάνος που μιλά μόνο τουρκικά, τον υποδέχεται αρκετά φιλικά, αλλά ο Philippson εξαιτίας της δυσκολίας στην επικοινωνία και σκεπτόμενος τον κόσμο που περιμένει απέξω συντομεύει τη επίσκεψη, κάτι που ο καϊμακάμης εκλαμβάνει ως αγένεια εκ μέρους του, όπως παραπονέθηκε αμέσως μετά στον Επίσκοπο.

Στη συνέχεια ο Philippson με τη βοήθεια του Επισκόπου κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις σε ένα βιεννέζικο χάρτη που διαθέτει. Στην συζήτηση που ακολούθησε, ο Λεόντιος του αναφέρει ότι η κοιλάδα της Παραμυθιάς κατοικείται από Χριστιανούς επί το πλείστον, με εξαίρεση την πόλη, και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μιλά ελληνικά, κάτι για το οποίο ο ίδιος αμφιβάλλει επικαλούμενος τις αναφορές του Αραβαντινού και του De Cubernatis. Πριν κλείσει την αναφορά του στην Παραμυθιά, με βάση όσα συζήτησε με τον Επίσκοπο, αναφέρει την προσωπική του εκτίμηση για την κατάσταση που επικρατεί ανάμεσα στις δύο κοινότητες, την χριστιανική και την οθωμανική, χωρίς να πέφτει έξω: «Εδώ στην Παραμυθιά φαίνεται ότι το μίσος μεταξύ των μελών των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων είναι μεγάλο. Όλη η αποτρόπαιη αγριότητα που χαρακτηρίζει την αλβανική φυλή εμφανίζεται σε περιστασιακές εκρήξεις. Πριν από μερικά χρόνια σε δρομάκι έξω από την πόλη μερικοί Μωαμεθανοί επιτέθηκαν σε ένα Έλληνα ιερέα και τον θανάτωσαν ψήνοντας τον μέσα σε έναν φούρνο! Οι δράστες παρέμειναν φυσικά ατιμώρητοι. Ο Επίσκοπος δέχτηκε ήδη δύο φορές πυροβολισμούς με ύπουλο τρόπο. Πιστεύω ότι και η αντίπαλη πλευρά δεν θα υστερεί σε παρόμοιες “ευγενείς” πράξεις».

*Ο Δονάτος Μπόλοσης είναι ιστορικός, ερευνητής της τοπικής ιστορίας της Θεσπρωτίας και συγγραφέας του βιβλίου Ο Μίχο Λίας (1918-2013).
Read More »
Alfred Philippson: Ένας σπουδαίος επιστήμονας στην Παραμυθιά του 1893 | Γράφει ο Δονάτος Μπόλοσης Alfred Philippson: Ένας σπουδαίος επιστήμονας στην Παραμυθιά του 1893 | Γράφει ο Δονάτος Μπόλοσης Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2024 Rating: 5

O Δήμαρχος Φιλιατών βράβευσε μαθητές που πρώτευσαν σε διαγωνισμό της μαθηματικής εταιρείας

Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2024
O Δήμαρχος Φιλιατών βράβευσε  μαθητές που πρώτευσαν  σε διαγωνισμό  της μαθηματικής  εταιρείας

Eίχαμε την χαρά να υποδεχτούμε στο Δημαρχείο μας και να βραβεύσουμε τους μαθητές Γιώργο Νατσίκο και Φίλιππο Ζήση της Γ Γυμνασίου Φιλιατών, μαζί με τους γονείς τους και τους καθηγητές τους, που πρώτευσαν σε διαγωνισμό της Μαθηματικής Εταιρείας.

Είμαστε υπηρεφανοι γι αυτούς, τίμησαν το σχολείο και την πόλη μας και τους ευχόμαστε πάντα ψηλά, πάντα επιτυχίες!Read More »
O Δήμαρχος Φιλιατών βράβευσε μαθητές που πρώτευσαν σε διαγωνισμό της μαθηματικής εταιρείας O Δήμαρχος Φιλιατών βράβευσε μαθητές που πρώτευσαν σε διαγωνισμό της μαθηματικής εταιρείας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2024 Rating: 5

Προβλέψεις – σοκ για τον πληθυσμό της Ελλάδας

Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2024
Προβλέψεις – σοκ για τον πληθυσμό της Ελλάδας


Tον Μάιο αναμένεται να παρουσιαστεί το σχέδιο δράσης για το δημογραφικό στην Ελλάδα τη στιγμή που τα στοιχεία για τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού είναι δραματικά.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε διεθνές συνέδριο που γίνεται στο Καβούρι προκαλούν προβληματισμό. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εκτιμάται πως το 2023 ο αριθμός των γεννήσεων στη χώρα ήταν ο μικρότερος που έχει καταγραφεί τα τελευταία 91 χρόνια, από το 1932. Οι γεννήσεις το 2023 είναι λιγότερες από 23.000 και τα στοιχεία αναμένεται να οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα από την ΕΛΣΤΑΤ και τα Ληξιαρχεία.

Ταυτόχρονα, ο δείκτης γονιμότητας έχει πέσει κάτω από το 1,5% από το 1987 και μετά. Αυτό σημαίνει πως αντιστοιχεί 1,5 παιδί ανά μία γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας.

Τα στοιχεία δείχνουν μείωση του πληθυσμού και σύμφωνα με τις πιο ζοφερές εκτιμήσεις, έως το 2050 εκτιμάται ο πληθυσμός της χώρας που θα είναι κάτω των 65 ετών, θα είναι λιγότερος από ότι σήμερα κατά 1.800.000 κατοίκους.
Read More »
Προβλέψεις – σοκ για τον πληθυσμό της Ελλάδας Προβλέψεις – σοκ για τον πληθυσμό της Ελλάδας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2024 Rating: 5

Ευχαριστήριο μαθητών του Α2 του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2024
Ευχαριστήριο μαθητών του Α2 του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας


Οι μαθητές του Α2 του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας ολοκλήρωσαν μία προσπάθεια ανεύρεσης οικονομικής βοήθειας – χορηγίας από την εμπορική κοινότητα της πόλης μας για την υλοποίηση εκπαιδευτικής εκδρομής,

Σε αυτή την προσπάθεια ανταποκρίθηκαν και θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε, οι κάτωθι:
 • Mαγεριό σπιτικό φαγητό
 • Ρίς αρώματα
 • Strada Μarina πιτσαρία
 • Φύσει βιολογικά
 • Hotel Oscar
 • Hotel Aktaion
 • City no 22
 • Fitnes Sport
 • Quick Stop
 • Bruno
 • Ο θείος Ψητοπωλείο
 • Queen Κρεπερί
 • Medley
 • Ειρήνη Κάλλη Ανθοπωλείο
 • Κουφάλας Γεώργιος Οπτικά
 • Venos fine jewellery shop
 • Αφροδίτη Γιανακού Aurora
 • Σπαής Φώτιος Καφεκοπτείο

Οι μαθητές του Α2 του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας
Read More »
Ευχαριστήριο μαθητών του Α2 του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας Ευχαριστήριο μαθητών του Α2 του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2024 Rating: 5

Άκυρη τελικά η συνεδρίαση της ΠΕΔ, λόγω της συμμετοχής Γόγολου

Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2024
Άκυρη τελικά η συνεδρίαση της ΠΕΔ, λόγω της συμμετοχής Γόγολου


Μη νόμιμη είναι τελικά η συνεδρίαση της ΠΕΔ Ηπείρου, η οποία έγινε στις 28 Δεκεμβρίου και με οριακή συμμετοχή η οποία επιτεύχθηκε με την παρουσία του Γιάννη Γόγολου από την Ηγουμενίτσα.

Με την διαφορά όπως είχε αναφέρει από τότε το Epiruspost σε σχετικό του δημοσίευμα η συμμετοχή του κ. Γόγολου δεν ήταν νόμιμη αφού έπρεπε να αντικατασταθεί από το ΔΣ της ΠΕΔ μετά την παραίτησή του από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου Ηγουμενίτσας.


Η περίφημη συνεδρίαση ήταν αυτή που έλαβε αποφάσεις για την πληρωμή μελετών που είχαν εκπονηθεί –ορισμένες τουλάχιστον- πριν από δεκαπέντε χρόνια και μέσω του προγράμματος τότε Θησέας.

Η διαδικασία βέβαια έχει πολλά κενά, νομικά και ουσιαστικά τα οποία θα κληθούν να ξανασυζητήσουν οι αυτοδιοικητικοί.

Στην συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης πάντως οι αποφάσεις υποχρεωτικά θα ανακληθούν λόγω μη νόμιμης σύνθεσης του ΔΣ όπως προκύπτει και από έγγραφο που έχει αποστείλει στο ενδιάμεσο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Read More »
Άκυρη τελικά η συνεδρίαση της ΠΕΔ, λόγω της συμμετοχής Γόγολου Άκυρη τελικά η συνεδρίαση της ΠΕΔ, λόγω της συμμετοχής Γόγολου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2024 Rating: 5

Σύλληψη 27χρονου στην Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2024
Σύλληψη 27χρονου στην Ηγουμενίτσα 


Στη σύλληψη ενός 27χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, ο 27χρονος κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό την παράνομη έξοδό του στο εξωτερικό.

Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το πλαστό έγγραφο.
Read More »
Σύλληψη 27χρονου στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 27χρονου στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2024 Rating: 5

Στο νέο ΔΣ της ΠΟΑΣΥ εκλέχθηκε ο Πρόεδρος των Αστυνομικών της Θεσπρωτίας κ. Βασίλης Νάκος

Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2024
Στο νέο ΔΣ της ΠΟΑΣΥ εκλέχθηκε ο Πρόεδρος των Αστυνομικών της Θεσπρωτίας κ. Βασίλης Νάκος


Εκπροσώπηση από την Θεσπρωτία στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΑΣΥ. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Θεσπρωτίας Βασίλης Νάκος εκλέχθηκε Αναπληρωτής Ταμίας & Ειδικός Γραμματέας.

Η αντιμετώπιση τόσο των οξυμένων προβλημάτων του αστυνομικού προσωπικού όσο και των χρόνιων παθογενειών της Ελληνικής Αστυνομίας, αποτελούν ισχυρή δέσμευση της Ομοσπονδίας.

Το συνδικαλιστικό κίνημα συνεχίζει δυναμικά τον αγώνα, βάσει χρονοδιαγραμμάτων, ενεργειών και πρωτοβουλιών
Read More »
Στο νέο ΔΣ της ΠΟΑΣΥ εκλέχθηκε ο Πρόεδρος των Αστυνομικών της Θεσπρωτίας κ. Βασίλης Νάκος Στο νέο ΔΣ της ΠΟΑΣΥ εκλέχθηκε ο Πρόεδρος των Αστυνομικών της Θεσπρωτίας κ. Βασίλης Νάκος Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2024 Rating: 5

Δύο μισέλληνες κι ένας φιλέλληνας έφυγαν από τη ζωή | Γράφει ο Ηλίας Βεζδρεβάνης

Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2024
Δύο μισέλληνες κι ένας φιλέλληνας έφυγαν από τη ζωή | Γράφει ο Ηλίας Βεζδρεβάνης


Πρόσφατα «έφυγαν’ από τη ζωή τρείς προσωπικότητες Διεθνούς ακτινοβολίας, κύρους, επιρροής και απήχησης. Με τις συμπεριφορές και τις πράξεις των ωφέλησαν ή εζημίωσαν την ανθρωπότητα και φυσικά και την Ελλάδα.

Πρόκειται για τους:
1. Χένρυ Κίσινγκερ, 100 ετών
2. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, 81 ετών
3. Ζάκ Ντελόρ, 96 ετών

Από τους ανωτέρω οι δύο πρώτοι έδειξαν τον βαθύ και ακραίο ΜΙΣελληνισμό τους, ενώ ο τρίτος έδειξε εμπράκτως και με σοβαρότητα τον ξεκάθαρο Φιλελληνισμό του. Θα προβούμε σε σύντομες αναφορές και στους τρείς, που πλέον ανήκουν στην Ιστορία.
…Και αρχίζουμε με τον πρώτο, τον ΜΙΣέλληνα Χένρυ Κίσινγκερ

1. ΧΕΝΡΥ ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ
Πρόκειται για τον Αμερικανό-Εβραίο Υπουργό των Εξωτερικών των ΗΠΑ και «μόνιμο» Σύμβουλο της Αμερικανικής Διπλωματίας. Υπήρξε πρωταγωνιστής του Ψυχρού Πολέμου με όπλα τη ραδιουργία, την ψυχρότητα, την κυνικότητα, την έλλειψη του κάθε δισταγμού για οποιαδήποτε ωμότητα «ήταν προσωποποίηση του απόλυτου κακού». Υπήρξε ο άνθρωπος, που οδήγησε του Αμερικανούς Προέδρους -κυρίως- και διάφορους άλλους στους βομβαρδισμούς της Καμπότζης, στους χιλιάδες νεκρούς του Ανατολικού Τιμόρ, στη Δικτατορία του Πινοσέτ, τη δολοφονία του εκλεγμένου Προέδρου της Χιλής Αλλιέντε, στο βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, στον πόλεμο του Ιράκ και πολλές, άλλες, απάνθρωπες συμπεριφορές.
… Βέβαια δεν παρέλειψε να εγκληματήσει και κατά της Ελλάδος με την ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ. Από τη μια πλευρά υποσχόταν στον ανόητο Ιωαννίδη την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και από την άλλη άφηνε τον Τουρκικό Αττίλα να καταλαμβάνει το 38% της Κύπρου!

Άλλωστε η «γνώμη» του Κίσινγκερ για την Ελλάδα ήταν η ακόλουθη:
« Ο Ελληνικός λαός είναι ατίθασος (δυσκολοκυβέρνητος) και γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις Πολιτιστικές ρίζες. Τότε ίσως συνετιστεί. Εννοώ δηλαδή, να πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και πολιτιστικά αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητα του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει. Έτσι ώστε να πάψει να μας παρενοχλεί, στην περιοχή των Βαλκανίων, και της Ανατολής, των τόσο σημαντικών για τα συμφέροντα των ΗΠΑ...»

Χένρυ Κίσινγκερ
(Πρώην Υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ)
Εδημοσιεύθη στο «Βήμα της Κυριακής», 31-8-1997
και στην «Καθημερινή», 24-8-1997
… Βέβαια κάτω από την πίεση του Ελληνισμού των ΗΠΑ προσπάθησε να «μαζέψει» τις ανωτέρω κακοήθειες, αλλά η Ιστορία κατέγραψε αυτές!!!

2. ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΣΟΪΜΠΛΕ
Υπήρξε Γερμανός Πολιτικός, επί πολλά χρόνια Βουλευτής και Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Η γνώμη του Σόϊμπλε τόσο στη Γερμανική Πολιτική, όσο και στα τεκταινόμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν βαρύνουσα.
Είναι αλήθεια ότι η Οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα από το 2007 άρχισε να βαδίζει προς τη χρεοκοπία και το 2009 η Ελλάδα ήταν μια χρεοκοπημένη χώρα. Τότε ο Σόϊμπλε με τον ΜΙΣΕΛΛΗΝΙΣΜΟ στην καρδιά του είπε και έπραξε τα χειρότερα για την Ελλάδα. Αυτός ο κυνικός άνθρωπος μέσα από την κακοψυχία του χαρακτήρισε τους Έλληνες «Τεμπέληδες» πρόσβάλοντας ένα ολόκληρο έθνος, αναγκάζοντας τον τότε Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας αείμνηστο ΚΑΡΟΛΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ να διαμαρτυρηθεί έντονα για τον υβριστή των Ελλήνων. Αυτός ο «σπουδαίος» Γερμανός δεν πληροφορήθηκε -τουλάχιστον- ότι 400.000 Έλληνες δούλεψαν σκληρά και με αποδοχές «ανειδίκευτου εργάτη» και υπήρξαν -μαζί με άλλους μετανάστες- οι δημιουργοί του Γερμανικού Οικονομικού θαύματος;

Εάν οι Έλληνες ήταν «τεμπέληδες» θα τους κρατούσαν στις Γερμανικές Φάμπρικες; Και θα ανανέωναν -πριν λήξουν- τις συμβάσεις εργασίας; Και εκτός από την εκστομισθείσα ΥΒPI κατά των Ελλήνων για το, υποτίθεται, καλό μας εζήτησε την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ με μια -μικρή- αποζημίωση ελεημοσύνης από έναν άνθρωπο που μόνο ελεημοσύνη δεν γνώριζε η κυνική καρδιά του.
… Και όταν, με την παρέμβαση τόσο της Γερμανίδας Πρωθυπουργού ΜΕΡΚΕΛ όσο και των φιλικών προς την Ελλάδα, Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ο Σόϊμπλε έκανε «πίσω» και πρότεινε (επέβαλλε) Μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα, που ούτε δίκαιες, ούτε αναγκαίες, ούτε αποτελεσματικές ήταν και ταλαιπώρησαν τους Έλληνες επί 10 χρόνια με θλιβερά -και σήμερα-… «υπόλοιπα»!
… Με αναίδεια, αυθάδεια και κακοήθεια 100 πιθήκων είχε εκστομίσει το αμίμητο: «Οι Έλληνες κάποτε θα μου στήσουν άγαλμα»!!!
…Ασφαλώς κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, αλλά αμφιβάλουμε αν οι συμπατριώτες του πράξουν αυτό, καθόσον λίγο πριν να φύγει από τη ζωή πρόλαβε να δει την καταρρέουσα οικονομία της πατρίδος του χάρι και των οικονομικών νουθεσιών του.
…Και βέβαια ο αποθανών «δεδικαίοται» αλλά η ιστορία δεν έχει συναισθηματισμούς. Καταγράφει την αλήθεια. Και ο μεγάλος Γάλλος Φιλόσοφος και συγγραφέας ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ λέγει: «Στους ζωντανούς χρωστάμε σεβασμό και στους νεκρούς χρωστάμε όλη την αλήθεια».

3. ΖΑΚ ΝΤΕΛΟΡ
Πολλοί προσπάθησαν για την ενοποίηση της Ευρώπης, αλλά τα «πρωτεία» ανήκουν στον Γάλλο Τεχνοκράτη ΖΑΚ ΝΤΕΛΟΡ.
Ως Τεχνοκράτης Υπουργός Οικονομικών ο Ντελόρ, ύστερα από τα αποτυχημένα Σοσιαλιστικά πειράματα του Γάλλου Προέδρου ΜΙΤΕΡΑΝ βοήθησε στη σταθεροποίηση της Γαλλικής Οικονομίας και ύστερα εκλήθη να υπηρετήσει την Ευρωπαϊκή Ιδέα. Ο Ντελόρ επήρε στα χέρια του το πηδάλιο της Ε.Ε. και επί 10 χρόνια (1985-1995) μαζί με το Γερμανό Πρωθυπουργό ΚΟΛ και το Γάλλο Πρόεδρο ΜΙΤΕΡΑΝ οδήγησαν την Ευρώπη στη σημερινή φυσιογνωμία της. Ο Ντελόρ ήταν μια εμβληματική προσωπικότητα ήταν ένας σπάνιος Διανοητής.
Την ίδια εποχή ο ΝΤΕΛΟΡ συγκρούσθηκε με τη δυναμική Αγγλίδα Πρωθυπουργό, καθ’ όσον αντιπροσώπευαν δυο διαφορετικούς κόσμους οι δύο αυτές προσωπικότητες. Ο ΝΤΕΛΟΡ ήταν κάθετος υπέρμαχος της Ενοποίησης της Ευρώπης, ενώ η ΘΑΤΣΕΡ είχε και …. «αστερίσκους», που αργότερα οδήγησαν το Ηνωμένο Βασίλειο στην έξοδο από τη ΖΩΝΗ του ΕΥΡΩ.
Με την Ελλάδα οι σχέσεις του ΝΤΕΛΟΡ δεν ήταν πάντοτε ανέφελες, αλλά ως αφοσιωμένος στο στόχο του έπραττε ότι ήταν χρήσιμο για την Ελλάδα και με τα περίφημα «ΠΑΚΕΤΑ ΝΤΕΛΟΡ» η Ελλάδα εισέπραξε μεγάλα χρηματικά ποσά και αντιμετώπισε προβλήματα σε διάφορους τομείς.
Πολλές φορές, ως χώρα, φέραμε τον ΝΤΕΛΟΡ στα όρια της αντοχής του, αλλά μας αντιμετώπισε με υπομονή, κατανόηση και σεβασμό στην κρατική μας οντότητα. Έδειξε με την όλη συμπεριφορά του τον φιλελληνισμό του εμπράκτως.
Είχα την τιμή, την τύχη και την ΕΥΘΥΝΗ να συνεργασθώ με τους Συνεργάτες του Ντελόρ ως ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα για πλήθος από Αναπτυξιακά Προγράμματα των «πακέτων ΝΤΕΛΟΡ». Με ευκρίνεια διέγνωσα ότι οι Συνεργάτες του ΝΤΕΛΟΡ είχαν εντολή να συμπεριφέρονται με ευγένεια, καλοσύνη, κατανόηση και διάθεση να βοηθήσουν παντού, ιδιαίτερα σε οργανωτικά και τεχνικά θέματα, που η χώρα μας τότε, είχε «άγρια μεσάνυχτα».
Η συμβολή των Συνεργατών του Ντελόρ, ιδιαίτερα για την υλοποίηση του τεράστιου Προγράμματος των Μ.Ο.Π (Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα) ήταν εξαιρετικά ωφέλιμη.
Το Μ.Ο.Π Δυτικής Ελλάδος του οποίου είχα την ευθύνη για την εφαρμογή του, ήταν 173 δισεκατομμύρια ECU και αφορούσε έργα σε 16 Νομούς από τη Λακωνία μέχρι την Κέρκυρα.
Σημειώνω ότι από αυτό το Πρόγραμμα χρηματοδοτήσαμε το Αρδευτικό του Κάμπου Παραμυθιάς με 3 ½ Δισεκατομμύρια ECU, Αρδευτικό της Υψηλής Ζώνης της Σκάλας Φιλιατών 1,2 εκατομμύρια ECU και ένα «σκόρπιο» οδικό δίκτυο στο Νομό μας ύψους 700 εκατομμυρίων ECU. Ακόμη ύστερα από «προσωπική» συμφωνία με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Ι. ΚΑΨΟΚΟΛΗ το ΜΟΠ δυτικής Ελλάδος χρηματοδότησε τις δαπάνες για τον «αυτόματο πιλότο» στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων και τις αναγκαίες Υποδομές και η Περιφέρεια Ηπείρου διέθεσε τις δαπάνες για την κατασκευή της Γέφυρας στη Βρυσέλλα.
Όταν παραιτήθηκα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, για να προετοιμασθώ για τις εκλογές του 1993, το ΜΟΠ μας είχε απορροφητικότητα 92% σε αντίθεση με όλα τα άλλα ΜΟΠ της Ελλάδος που κατά μέσω όρο είχαν απορροφητικότητα 67%. Ήταν μια ξεχωριστή χαρά και τιμή για εμάς, τους συνεργάτες μου και τους συνεργάτες του Ντελόρ. Ο τύπος της εποχής το είχε καταγράψει.
Είμαι βέβαιος ότι πολλά θα γραφούν για τον Πρωταγωνιστή της ενοποίησης της Ευρώπης ΖΑΚ ΝΤΕΛΟΡ!
Εμείς σημειώνουμε ότι ο Μεγάλος αυτός Ευρωπαίος ΖΑΚ ΝΤΕΛΟΡ υπήρξε Μέγιστος αρωγός και με γεμάτη την καρδιά από φιλελληνισμό.
Οι Έλληνες τιμούμε τον ΖΑΚ ΝΤΕΛΟΡ και θα τον ενθυμούμεθα τόσο για το πλήθος των προσφορών - «πακέτων» του όσο και για το σεβασμό του στην Ελλάδα και τους Έλληνες.
Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία της (3-1-2024) η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κα. ΜΕΤΣΟΛΑ είπε: «Ο ΝΤΕΛΟΡ ήταν ένας Γίγαντας ήταν ένας Οραματιστής, ήταν ο πατέρας του ΕΥΡΩ»
…Εμείς προσθέτουμε ήταν όλα αυτά, αλλά ήταν και ένας σύγχρονος φιλέλληνας!

ΗΛΙΑΣ Κ. ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗΣ
Πρώην Βουλευτής
Read More »
Δύο μισέλληνες κι ένας φιλέλληνας έφυγαν από τη ζωή | Γράφει ο Ηλίας Βεζδρεβάνης Δύο μισέλληνες κι ένας φιλέλληνας έφυγαν από τη ζωή | Γράφει ο Ηλίας Βεζδρεβάνης Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2024 Rating: 5

Στην κοπή της πίτας της Π.Ε. Θεσπρωτίας ο Μητροπολίτης

Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2024
Στην κοπή της πίτας της Π.Ε. Θεσπρωτίας ο Μητροπολίτης


Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παραμυθίας , Φιλιατών , Γηρομερίου και Πάργης κ.κ. Σεραπίωνα και τη συνοδεία του, συναντήθηκαν σήμερα με τον Αντιπεριφερειάρχη Θωμά Πιτούλη στο γραφείο του, προσκεκλημένοι για την Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας των Υπάλληλων της Περιφερειακής Ενότητας ( Π.Ε) Θεσπρωτίας .


Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, αφού τον καλωσόρισε του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του, εξέφρασε δε την ελπίδα και την προσδοκία του, ότι αυτό θα είναι προς όφελος της Κοινωνίας και του Τόπου.

Στο Σεβασμιότατο ο Αντιπεριφερειάρχης προσέφερε τα Άμφια της Ενθρόνισης και βιβλία Εκδόσεων της Π.Ε.


Ο Σεβασμιότατος αντευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του Αντιπεριφερειάρχη και στη συνέχεια μετέβησαν στην Αίθουσα Συσκέψεων όπου με την ευλογία του έγινε η κοπή της Πίτας παρουσία των υπαλλήλων της Π.Ε Θεσπρωτίας .

Παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Γιόγιακας Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Νταής , η κ. Σπανοπούλου - Σάρρα εκπρόσωπος του Δήμου Φιλιατρών , ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γκαμπρέλας.

Read More »
Στην κοπή της πίτας της Π.Ε. Θεσπρωτίας ο Μητροπολίτης Στην κοπή της πίτας της Π.Ε. Θεσπρωτίας ο Μητροπολίτης Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2024 Rating: 5

Σελίδες