12 νέες παιδικές χαρές στον Δήμο Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2018


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας αναγνωρίζοντας τη σημασία του παιχνιδιού και της επαφής με τη φύση για τη σωστή σωματική, νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και αξιοποιώντας τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα, προχώρησε στη διακήρυξη για την προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού αναβάθμισης 12 παιδικών χαρών. Η εν λόγω παρέμβαση στις παιδικές χαρές συνολικού ποσού 240.000,00€, συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ και από ιδίους πόρους του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Με στόχο την ασφάλεια, τη λειτουργικότητα και την αισθητική των παιδικών του χαρών ο Δήμος Ηγουμενίτσας δίνει προτεραιότητα στον εκσυγχρονισμό τους, ώστε να τις καταστήσει ιδανικά μέρη, όπου τα παιδιά, μέσα από το παιχνίδι, θα αθλούνται, θα ψυχαγωγούνται, θα δραστηριοποιούνται και θα κινητοποιούνται για άσκηση στην ύπαιθρο προσφέροντάς τους ερεθίσματα και μαθησιακές εμπειρίες, που τα βοηθούν να αναπτυχθούν ψυχοσυναισθηματικά και να αποκομίσουν πολλαπλά οφέλη.


Read More »
12 νέες παιδικές χαρές στον Δήμο Ηγουμενίτσας 12 νέες παιδικές χαρές στον Δήμο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2018 Rating: 5

Ξεκινάει η μεταστέγαση του νεκροταφείου Ηγουμενίτσας - Προειδοποίηση του Δήμου για "αναγκαστικές" εκταφές

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2018


Παρακαλούνται οι συγγενείς των νεκρών του Κοιμητηρίου Ηγουμενίτσας, για τους οποίους η επταετής ταφή ή και η τυχόν νόμιμη επιπλέον παραμονή τους σε αυτό έληξε, όπως προβούν στην εκταφή των οστών (άρθρα 9, 10 και 11 του ισχύοντα κανονισμού), το συντομότερο δυνατό.

Σε αντίθετη περίπτωση, είμαστε υποχρεωμένοι και θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση, σε εφαρμογή του άρθρου 12 να προβούμε στην αναγκαστική εκταφή των νεκρών των οποίων τα οστά θα τοποθετηθούν σε χωνευτήριο.

Ο Κανονισμός κοιμητηρίων έχει αναρτηθεί στον παρακάτω σύνδεσμο: https://diavgeia.gov.gr/doc/69%CE%96%CE%97%CE%A9%CE%A1%CE%99-%CE%9341


Read More »
Ξεκινάει η μεταστέγαση του νεκροταφείου Ηγουμενίτσας - Προειδοποίηση του Δήμου για "αναγκαστικές" εκταφές Ξεκινάει η μεταστέγαση του νεκροταφείου Ηγουμενίτσας - Προειδοποίηση του Δήμου για "αναγκαστικές" εκταφές Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2018 Rating: 5

Το Κέντρο Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ γιορτάζει τα Χριστούγεννα

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2018
Το Κέντρο Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ γιορτάζει τα Χριστούγεννα με ένα δώρο για τους μικρούς φίλους που φοιτούν στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο! 
Σας καλούμε σε μια παράσταση αφήγησης στο Α’ Δημοτικό Σχολείο στις 18.00.
Η είσοδος είναι ελεύθερη


 
Read More »
Το Κέντρο Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ γιορτάζει τα Χριστούγεννα Το Κέντρο Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ γιορτάζει τα Χριστούγεννα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Σήμερα η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2018


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, το Π.Α.Κ.Π.ΠΟ του Δήμου Ηγουμενίτσας και η Δημοτική Κοινότητα Ηγουμενίτσας σας προσκαλούν στην έναρξη των εκδηλώσεων Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς 2018, την Παρασκευή 07-12-2018 και ώρα 16:30, όπου θα γίνει η φωταγώγηση του δέντρου της πλατείας Δημαρχείου από το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας
κ. Ιωάννη Λώλο.

Η βραδιά θα περιλαμβάνει ζεστά ροφήματα (σοκολάτας, ρακόμελου, κρασιού) γλυκίσματα (μελομακάρονα, λουκουμάδες), μουσική από την Φιλαρμονική του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ του Δήμου Ηγουμενίτσας, το μουσικό συγκρότημα «Trio Tenoro» και πολλά χριστουγεννιάτικα τραγούδια που θα ηχούν από νωρίς.

Για τους μικρούς μας φίλους θα υπάρχει ο Μάγος με τα μαγικά του και το σπιτάκι του
Αη Βασίλη όπου θα γράφουν τα γράμματα τους να τα παραλάβει ο Άγιος Βασίλης. Τα πυροτεχνήματα θα λάμψουν στον ουρανό με την φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δένδρου σημαίνοντας την έναρξη των φετινών γιορτών.

Ευχόμαστε σε όλους σας Καλές Γιορτές!

Ο Πρόεδρος του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ
Γεράσιμος Φουσέκης


Read More »
Ηγουμενίτσα: Σήμερα η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου Ηγουμενίτσα: Σήμερα η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2018 Rating: 5

Επιστολή: "Ξευτελίζουν το εθνικό σύμβολο σε δημοτικό κτήριο στην Παραμυθιά"

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2018Για την σημαία έχουν χυθεί αμέτρητοι τόνοι αίματος, από ήρωες γνωστούς και αφανείς. Από ανθρώπους που θυσίασαν την ζωή τους για να είναι ελεύθεροι οι σημερινοί Άρχοντες του τόπου και να Διοικούν τον κατατρεγμένο σημερινό Παραμυθιώτικο Λαό.

Και όμως αυτό το σύμβολο κατάντησε ένα κουρέλι στο Δημοτικό Κτήριο του Δήμου Παραμυθιάς, απέναντι από το Κλειστό Γυμναστήριο Παραμυθιάς, λιγα μέτρα από το σημειο που εκτελέστηκαν οι 49 Πρόκριτοι της Παραμυθιάς.

Ξευτελίζουν το Εθνικό Συμβολο και αυτό αποδεικνύει την Πατριοφροσύνη των Εκλεγμένων Αρχόντων της Παραμυθιάς.

Από ότι βλέπουμε στο Ιντερνετ, δεν έχουν χρόνο γιατί είναι απασχολημένοι να φωτογραφίζονται με υπονοούμενα και Φιλοφρονήσεις ο ένας για τον άλλον. Γιατί από άλλους δεν μπορούν να δεχτούν Φιλοφρονήσεις, όταν συμπεριφέρονται έτσι στο εθνικό Σύμβολο.

Κάποιοι έδωσαν το αίμα τους γι΄αυτό το ιερό ύφασμα. Κάποιοι ορκίστηκαν «Ελευθερία ή θάνατος» πάνω σε αυτό το ιερό ύφασμα. Γιατί κάποιοι το αντιμετωπίζουν ως κουρελόπανο;Ποιοι είναι οι υπευθυνοανεύθυνοι που κουρελιάζουν την εθνική μας υπερηφάνεια;

Θα προμηθευτώ εγώ ο ίδιος μια Σημαία και θα την τοποθετήσω μόνος μου και θα κοινοποιήσω το βίντεο από την Έπαρση της. Επισης θα προσφέρω αλλη μια Σημαια στο Δημαρχειό.

ΝΤΡΟΠΗ

Τ.Τ


 
Read More »
Επιστολή: "Ξευτελίζουν το εθνικό σύμβολο σε δημοτικό κτήριο στην Παραμυθιά" Επιστολή: "Ξευτελίζουν το εθνικό σύμβολο σε δημοτικό κτήριο στην Παραμυθιά" Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2018 Rating: 5

Τι λένε σε έρευνα οι νέοι των Φιλιατών για τον τόπο τους

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2018

Σε έρευνα της περιβαλλοντολόγου στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών Βαγιούλας Διαμάντη, έγινε προσπάθεια να ακουστεί η φωνή της νέας γενιάς ενός ορεινού δήμου, του Δήμου Φιλιατών, να αναδειχθούν οι απόψεις τους και οι προσδοκίες τους για το μέλλον. Από την έρευνα μεταξύ μαθητών του Λυκείου Φιλιατών, προέκυψε ότι οι νέοι έχουν αναπτύξει ισχυρή σχέση με τον τόπο τους. 
 
Το φυσικό περιβάλλον με το οποίο έρχονται καθημερινά σε επαφή, ο καθαρός αέρας, η ησυχία, οι χαλαροί ρυθμοί ζωής και οι σχέσεις που αναπτύσσουν με την οικογένεια, τους φίλους και τους συντοπίτες είναι κριτήρια σημαντικά για να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στον τόπο τους. 
 
Οι μαθητές αναγνωρίζουν την καλή ποιότητα ζωής που μπορεί να τους προσφέρει η ζωή στον τόπο τους. Όμως, η τάση αστικοποίησης είναι έκδηλη, ως αποτέλεσμα των περιορισμένων δυνατοτήτων που τους προσφέρει ο τόπος τους και τα οποία σχετίζονται με ελλιπή έργα υποδομής και αδυναμία ολοκλήρωσης των σπουδών και εύρεσης εργασίας. 
Οι επιλογές για αθλητισμό και διασκέδαση αναδεικνύονται ως τα κυριότερα στοιχεία που οι νέοι ζηλεύουν από τη ζωή των πόλεων. Μόλις 9% των νέων δήλωσε ότι επιθυμεί την παραμονή στον Δήμο Φιλιατών, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ανεξάρτητα από την πορεία που τελικά θα ακολουθήσουν οι νέοι. 
 
Το πιο σημαντικό είναι ότι είναι τα κορίτσια, κυρίως, αυτά που δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στον τόπο και λιγότερο τα αγόρια. Η πλειονότητα των μαθητών δείχνει απρόθυμη να ασχοληθεί με εργασίες του πρωτογενή τομέα. Οι ιδιομορφίες των αγροτικών ασχολιών στις ορεινές περιοχές και οι δύσκολες συνθήκες, διαμορφώνουν μια αντίληψη που διέπεται από έντονη επιφυλακτικότητα. Το συμπέρασμα υπογραμμίζει τη γενικότερη τάση εγκατάλειψης του πρωτογενούς τομέα στις ορεινές περιοχές, που εμφανίζεται σε σχετικές μελέτες. Επίσης, η έρευνα δείχνει ότι πιο απρόθυμα να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία/γεωργία είναι τα κορίτσια. Κι αυτό αποτελεί εν δυνάμει πρόβλημα για το μέλλον των περιοχών αυτών. 
Είναι σημαντικό το ότι οι νέοι δεν ταυτίζουν τα βουνά με την απομόνωση παρά, κυρίως, τα θεωρούν συνώνυμα του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτισμού. Αυτή τους η αίσθηση είναι ιδιαίτερα θετική και θα πρέπει να ενισχυθεί περισσότερο. Το να νιώθει κάποιος το βουνό ως απομόνωση ίσως τον αποθαρρύνει να εγκατασταθεί στο μέλλον σ' αυτό. Το να το θεωρεί τόπο πολιτισμού και καθαρού περιβάλλοντος μπορεί να είναι βασική αιτία επιστροφής σ' αυτόν, όπως αποδεικνύεται από σχετικές έρευνες. Είναι σημαντικό η τοπική κοινωνία να ακολουθήσει επιλογές και σχεδιασμό συγκράτησης του νεανικού πληθυσμού. Θα πρέπει οι νέοι να ενημερωθούν για τις αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου τους και η εκπαίδευση να λειτουργήσει ως μέσο για να εισάγει τους νέους στην τοπική οικονομία. 
Οι νέοι μέσα από την πολιτιστική τους ταυτότητα θα πρέπει να αισθανθούν περήφανοι για τον τόπο τους και η καλή ποιότητα ζωής να αποτελέσει πρότυπο διαβίωσης. Η εξοικείωση των νέων με τις νέες τεχνολογίες επικοινωνίας και πληροφόρησης θα πρέπει να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας στην οποία οι νέοι θα μπορέσουν να ενταχθούν ομαλά και να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο.


ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών (76%) κατοικεί στους Φιλιάτες, ενώ μικρότερο ποσοστό (24%) κατοικεί σε οικισμούς εκτός Φιλιατών (Σμέρτος, Παλαιοκλήσσι, Ασπροκκλήσι, Σαγιάδα, Πλαίσιο, Τσαμαντάς). Επίσης, οι μαθητές ρωτήθηκαν πόσο χρόνο χρειάζονται για να μεταβούν στο σχολείο. Ένας μικρός αριθμός μαθητών χρειάζεται να μετακινείται καθημερινά περισσότερο από τριάντα λεπτά προκειμένου να έχει πρόσβαση στο σχολείο (9%). Οι περισσότεροι μαθητές φτάνουν σύντομα στο σχολείο σε χρόνο λιγότερο από 10 λεπτά (66%). Το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών μεταβαίνει στο σχολείο με τα πόδια (69%), ενώ το 20% με λεωφορείο. Οι υπόλοιποι μαθητές μετακινούνται με τους γονείς τους με αυτοκίνητο (5%), με ταξί (3%) και με μηχανάκι (2%). Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές κατά την πρόσβαση στο σχολείο αφορούν κυρίως τους μαθητές που κατοικούν εκτός των Φιλιατών. Το 80% των μαθητών ανέφερε ότι δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα στην πρόσβαση κατά τη μετάβαση στο σχολείο. Ενώ μόνο το 20% των μαθητών ανέφερε ότι αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα κατά την μετακίνηση στο σχολείο.
 
Για τους μαθητές που κατοικούν σε απομακρυσμένους οικισμούς και χρειάζεται καθημερινά να χρησιμοποιούν λεωφορείο, αυτοκίνητο ή ταξί, ως σημαντικότερες δυσκολίες αναφέρονται οι άσχημες καιρικές συνθήκες (8%) αλλά και η κουραστική διαδρομή (6%). Με μια ερώτηση ανοικτού τύπου ζητήθηκε από τους μαθητές να αναφέρουν τον τόπο πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών. Από την στατιστική επεξεργασία των απαντήσεών τους προέκυψε ότι επιλέγονται κυρίως μεγάλα αστικά κέντρα της Περιφέρειας Ηπείρου ή και αστικά κέντρα εκτός της Περιφέρειας. Δεν διαπιστώθηκε η επιλογή ορεινών προορισμών και η ανάγκη επαφής με τη φύση αλλά αντίθετα, η επιθυμία για τη μετάβαση σε μια αστικοποιημένη περιοχή. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών (33%) δήλωσε ότι οι σχολικές εκδρομές πραγματοποιούνται στο γήπεδο των Φιλιατών. Μικρότερα ποσοστά των μαθητών δήλωσαν την Κέρκυρα (15%), τους Φιλιάτες (13%), τα Ιωάννινα (11%), την Αθήνα (9%), την Θεσσαλονίκη (9%), την Ηγουμενίτσα (9%). 
 
Έπειτα ερωτήθηκαν οι μαθητές για τον τρόπο αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου τους. Υπήρχε η δυνατότητα επιλογής περισσοτέρων της μιας απαντήσεων. Στο γράφημα 6 παρουσιάζονται τα αποτελέσματα. Ο μεγαλύτερος αριθμός των μαθητών δήλωσε ότι προτιμά να περνάει τον ελεύθερο χρόνο πηγαίνοντας για καφέ (18%), ακολουθεί η ενασχόληση με το διαδίκτυο (16%) και στη συνέχεια η παραμονή στο σπίτι με φίλους (15%). Ένας εξίσου σημαντικός αριθμός μαθητών απάντησε ότι προτιμά να ασχολείται με κάποια αθλητική δραστηριότητα ή αγαπημένη ασχολία (ποδήλατο, χοροί, extreme sports κ.α) (15%). Χαρακτηριστικός είναι ο μικρός αριθμός των νέων που δηλώνει την προτίμησή του για διάβασμα βιβλίων. 
 
Στη συνέχεια οι μαθητές, ρωτήθηκαν για το αν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από το σπίτι. Είναι θετικό ότι ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών (83%) έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο από το σπίτι. Στη συνέχεια, τα παιδιά ρωτήθηκαν αν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή στον τόπο τους. Η πλειονότητα των ερωτώμενων, δήλωσε ότι είναι αρκετά (38%) και πολύ (19%) ευχαριστημένοι από την ζωή στον τόπο τους, ενώ μόλις 12% των μαθητών δήλωσε ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι. Ωστόσο, δεν είναι μικρό και το ποσοστό των μαθητών που δήλωσαν λίγο ικανοποιημένοι από τη ζωή στον τόπο τους (31%).

Επίσης, τα παιδιά ρωτήθηκαν αν αισθάνονται πως ζουν σε μια γεωγραφικά απομονωμένη περιοχή. Η πλειονότητα των μαθητών δήλωσε ότι αισθάνονται πως ζουν σε μια γεωγραφικά απομονωμένη περιοχή, είτε μερικές φορές (38%) είτε πάντα (35%). Ένα μικρότερο ποσοστό (27%) θεωρεί ότι η περιοχή στην οποία κατοικεί δεν είναι γεωγραφικά απομονωμένη. Βέβαια, η έννοια της απομόνωσης είναι κυριολεκτική αλλά και μεταφορική. Μπορεί να μετρηθεί σε χρόνο ταξιδιού αλλά και ως απομάκρυνση από το κυρίαρχο πολιτικό και πολιτισμικό ρεύμα της πολιτείας. Σε κάθε περίπτωση, η αντίληψη των νέων ότι ζουν «απομονωμένοι», δείχνει, καταρχήν, την αίσθηση που οι ίδιοι έχουν για την περιοχή τους και πως αυτοί την βλέπουν. Δείχνει ή αιτιολογεί, επίσης, μια πιθανή τάση φυγής και μια ανάγκη αστικοποίησης που μπορεί να εκφράσουν. 
 
Στη συνέχεια έγινε προσπάθεια να διαπιστωθεί ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που κάνουν τη νέα γενιά να έχει μια ισχυρή σχέση με τη ζωή στον συγκεκριμένο τόπο, για ποιους λόγους νιώθουν τυχεροί, αλλά και ποια είναι τα αρνητικά στοιχεία τα οποία τους δυσαρεστούν και ίσως είναι τελικά και οι λόγοι για τους οποίους θα αναζητήσουν νέο τόπο μόνιμης κατοίκησης και νέες προοπτικές για τη ζωή τους. Σημειώνεται ότι οι ερωτήσεις επιτρέπουν την πολλαπλή επιλογή. Η πλειονότητα των μαθητών θεωρεί ότι το σημαντικότερο στοιχείο που τους προσφέρει ο τόπος τους είναι η δυνατότητα επαφής με τη φύση, ο καθαρός αέρας και η ησυχία (36%). Εκτιμούν τους χαλαρούς ρυθμούς ζωής (26%) και τις ισχυρές οικογενειακές σχέσεις (25%) που το συγκεκριμένο περιβάλλον επιτρέπει να αναπτυχθούν. 
 
Οι ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύσσονται με τους συντοπίτες, προστίθεται, σε μικρότερο ποσοστό (11%), στα θετικά στοιχεία του τρόπου ζωής τους, που οι μαθητές θεωρούν ότι προσφέρει ο τόπος τους. Το σημαντικότερο αρνητικό στοιχείο του τόπου και της ζωής εκεί, σύμφωνα με το σύνολο των απόψεων των μαθητών, είναι οι περιορισμένες επιλογές διασκέδασης (30%) και οι λιγοστές ευκαιρίες εργασίας (27%). Ακολουθεί ο στενός κοινωνικός κύκλος (26%) και το αίσθημα της απομόνωσης (15%). Στη συνέχεια οι μαθητές ρωτήθηκαν να εκφράσουν την άποψή τους σχετικά με το αν πιστεύουν ότι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους συνομήλικούς τους που ζουν σε μεγάλα αστικά κέντρα. 
Το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών (76%) δήλωσε ότι οι ευκαιρίες που τους παρέχονται στον τόπο που ζουν δεν είναι οι ίδιες με τις ευκαιρίες που έχουν οι νέοι των μεγάλων αστικών κέντρων. Ζητήθηκε στη συνέχεια να προσδιορίσουν ποια είναι τα στοιχεία που θεωρούν ότι τους παρέχονται στον τόπο τους και νιώθουν τυχεροί για αυτά και ποια είναι εκείνα που περιορίζουν τις δυνατότητές τους και θα ήθελαν να αποκτήσουν. 
 
Ως σημαντικά θεωρούν κατά σειρά την επαφή με το φυσικό περιβάλλον (25%), τις ισχυρές σχέσεις που αναπτύσσονται με την οικογένεια και τους φίλους (21%), την ασφάλεια που νιώθουν όσον αφορά την έλλειψη των κινδύνων και της εγκληματικότητας που εμφανίζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα (20%), τους χαλαρούς ρυθμούς ζωής (19%) και την δυνατότητα αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου τους σε δραστηριότητες που επιλέγουν, μακριά από αγχωτικούς ρυθμούς ζωής (12%). 
Στις απαντήσεις του συνόλου των μαθητών διαπιστώνεται η άποψή τους για τις περιορισμένες δυνατότητες που τους παρέχει ο τόπος τους και οι οποίες σχετίζονται με την έλλειψη έργων υποδομής. Θα ήθελαν να έχουν περισσότερες επιλογές για αθλητισμό και να λαμβάνουν μέρος σε αθλητικές εκδηλώσεις (23%). Επίσης, τους λείπουν οι χώροι για ψυχαγωγία και η δυνατότητα για την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, κινηματογράφου, καλλιτεχνικών εκθέσεων και μουσικών συναυλιών (22%). Θεωρούν, σε μικρότερο βαθμό, ότι οι νέοι στις μεγάλες πόλεις είναι τυχεροί γιατί βρίσκονται κοντά σε εμπορικά κέντρα, σε πολυχώρους ψυχαγωγίας – μαγαζιών – σινεμά (17%). 
Μόλις 1% των μαθητών απάντησε ότι δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα παιδιά των αστικών κέντρων. Οι μαθητές ρωτήθηκαν αν μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους στο Λύκειο σκοπεύουν να μείνουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και στη συνέχεια, με ερωτήσεις ανοιχτού τύπου, να πουν τους λόγους για τους οποίους θα έμεναν ή θα έφευγαν. Το 59% των μαθητών δήλωσε ότι μετά την ολοκλήρωση των σπουδών στο Λύκειο δεν προσδοκά να παραμείνει στους Φιλιάτες, ενώ μόλις το 8% των μαθητών δήλωσε ότι θα παραμείνει. Τα κορίτσια εμφανίζονται περισσότερο αποφασισμένα να φύγουν από τους Φιλιάτες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα γραφήματα 14 και 15 στα οποία αναφέρονται οι λόγοι της επιλογής τους αυτής. Ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο οι μαθητές δηλώνουν ότι πρόκειται να φύγουν μετά την ολοκλήρωση των σπουδών στο Λύκειο είναι οι περιορισμένες δυνατότητες που τους προσφέρει ο τόπος τους (45%) και σε χαμηλότερα αλλά σημαντικά ποσοστά για λόγους αναζήτησης εργασίας (31%) και για σπουδές (24%). 
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφέρεται: " γιατί εδώ δεν υπάρχει μέλλον", "εδώ δεν υπάρχουν ευκαιρίες για να πραγματοποιήσω τα όνειρά μου", "γιατί εδώ δεν υπάρχει ζωή, ...τίποτα", "για να ζήσω σε μια μεγάλη πόλη". Αν και τα παιδιά σε προηγούμενη ερώτηση δήλωσαν ότι τους αρέσει αρκετά η ζωή στον τόπο τους και εκεί νιώθουν ικανοποιημένοι, το μεγαλύτερο ποσοστό επιλέγει να φύγει προκειμένου να αναζητήσει καλύτερες ευκαιρίες διαβίωσης, εργασίας και σπουδών. Στην ανοιχτή ερώτηση ποιοι είναι οι λόγοι παραμονής στον τόπο κατοικίας μετά την ολοκλήρωση των σπουδών στο Λύκειο, απάντησαν μόλις 14 μαθητές. Η αγάπη για τον τόπο, η οικογενειακή ζωή αλλά και η επαφή με το φυσικό περιβάλλον και τα οφέλη που αυτό προσφέρει είναι οι σημαντικότεροι λόγοι που δημιουργούν μια ισχυρή σχέση με τον τόπο τους. 
Μόλις 2 μαθητές δήλωσαν ότι θα έμεναν για λόγους εργασίας. Στη συνέχεια οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση: "Αν φύγετε μετά το Λύκειο, θα θέλατε να επιστρέψετε στο μέλλον στον τόπο σας;". Το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών, το 63%, απάντησε ότι θα επέστρεφε. Το ποσοστό αυτό επιβεβαιώνει την αγάπη των μαθητών για τη ζωή στους Φιλιάτες και δείχνει ότι κυρίως οι λόγοι αναζήτησης νέων δυνατοτήτων όπως εργασία και σπουδές είναι αυτοί που θα τους αναγκάσουν τελικά να φύγουν. 
Ο σημαντικότερος λόγος που θα τους έδινε τη δυνατότητα να γυρίσουν πίσω στους Φιλιάτες είναι η εύρεση εργασίας (38%). Στη συνέχεια η ανάγκη να βρεθούν κοντά στην οικογένεια (25%) ή για άλλους λόγους (25%) και τέλος, η αγάπη για τον τόπο (13%).

Σύμφωνα με τον στατιστικό έλεγχο χ2 παρατηρήθηκε ότι τα αποτελέσματα διαφοροποιούνται ανάλογα με το φύλο (x2=6,931, df= 1, p-value=0.008). Ποσοστό 67% των αγοριών απάντησε ότι θα επέστρεφε στους Φιλιάτες, ενώ μόνο το 33% των κοριτσιών είναι θετικό στην επιστροφή. Στη συνέχεια, ζητήθηκε από τους νέους να απαντήσουν σχετικά με την προοπτική για ενασχόληση με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Ο Δήμος Φιλιατών είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του ορεινός δήμος όπου η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας μπορεί να αποτελέσει μια επαγγελματική διέξοδο για τη νέα γενιά. Επίσης, ο δήμος περιλαμβάνει και πεδινές περιοχές όπου η γεωργία είναι ήδη ανεπτυγμένη και οι υδατοκαλλιέργειες είναι σημαντικός οικονομικός κλάδος για την περιοχή. 
Όσον αφορά την προοπτική ενασχόλησης με την κτηνοτροφία, μόνο το 29% των μαθητών ανέφερε ότι θα μπορούσαν να το σκεφτούν θετικά. Αποδεικνύεται ότι η προοπτική ενασχόλησης με την κτηνοτροφία εμφανίζει ισχυρή συσχέτιση με το φύλο (χ2=10,089, df=1, p-value=0,001). Συγκεκριμένα, από το μικρό αυτό ποσοστό, το 81% αφορά τα αγόρια, ενώ μόλις το 19% τα κορίτσια. Όσον αφορά την γεωργία, το ποσοστό των μαθητών που θεωρούν ότι είναι μια ενδεχόμενη επαγγελματική ενασχόληση για αυτούς, είναι 40%. Από το ποσοστό αυτό, το 76% είναι αγόρια ενώ μόλις το 24% είναι κορίτσια (x2=9,735, df=1, p-value=0,002). 
Παρά τις δυνατότητες του τόπου για την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, οι νέοι δείχνουν απροθυμία να ασχοληθούν με εργασίες του πρωτογενή τομέα. Η πλειονότητα των μαθητών δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την ενασχόληση με την κτηνοτροφία και τη γεωργία στην περιοχή τους, με υψηλά ποσοστά, 71% και 60% αντίστοιχα. Διακρίνονται και στις απαντήσεις τους αυτές οι τάσεις αστυφιλίας αλλά, και ότι ο συγκεκριμένος επαγγελματικός χώρος δεν συμβαδίζει με τα πρότυπα κοινωνικής επιτυχίας των νέων. Οι δύσκολες συνθήκες των αγροτικών ασχολιών στις ορεινές περιοχές, κάνουν τους νέους, και ιδιαίτερα τα κορίτσια, έντονα επιφυλακτικούς και τους στρέφουν σε ασχολίες εξωαγροτικού χαρακτήρα.

Τέλος, οι μαθητές κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ τριών διατυπωμένων προτάσεων για τις ορεινές περιοχές του Δήμου, ποια τους εκφράζει καλύτερα και συγκεκριμένα:
- Οι ορεινές περιοχές διαθέτουν πλούσια πολιτιστικά στοιχεία, μοναδικό φυσικό περιβάλλον, καλή ποιότητα ζωής.
- Είναι απομονωμένες περιοχές του Δήμου και εκεί δεν υπάρχει ασφάλεια διαβίωσης. - Καμία από τις δύο.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών αναγνωρίζει ότι οι ορεινές περιοχές του Δήμου διαθέτουν πλούσια πολιτιστικά στοιχεία και μοναδικό φυσικό περιβάλλον που εξασφαλίζουν καλή ποιότητα ζωής. Οι περισσότεροι μαθητές ταυτίζουν τις ορεινές περιοχές με τη φύση και τον πολιτισμό και όχι με την απομόνωση. Το συμπέρασμα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Ωστόσο, σημαντικό ποσοστό θεωρεί ότι καμία από τις δύο προτάσεις δεν περιγράφει τα βουνά. Είτε κρίνουν πως ένας συνδυασμός των δύο είναι πιο σωστός, είτε ταυτίζουν τον ορεινό χώρο με άλλες έννοιες.
 
Read More »
Τι λένε σε έρευνα οι νέοι των Φιλιατών για τον τόπο τους Τι λένε σε έρευνα οι νέοι των Φιλιατών για τον τόπο τους Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2018 Rating: 5

Ευχαριστήριο μήνυμα Τζήμερου για την περιοδεία του στην ΄Ηπειρο

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2018


Η περιοδεία του Θάνου Τζήμερου στην Ήπειρο, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία.
Επισκέψεις σε παραγωγικές μονάδες, συναντήσεις και συζητήσεις με πολίτες, συνεντεύξεις σε τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης

Αίθουσες ασφυκτικά γεμάτες, όπου οι δημιουργικοί πολίτες της Ηπείρου, συμφώνησαν με τη "Δημιουργία, ξανά!": η Ελλάδα μπορεί να γίνει ξανά μια χώρα παραγωγής αγαθών, πολιτισμού και αξιοπρέπειας, αν πάψει να κυριαρχείται από τη μάστιγα του κρατισμού.

Ευχαριστούμε, τα τοπικά ΜΜΕ για τη δημοσίευση δελτίων τύπου, άρθρων και συνεντεύξεων.

Ευχαριστούμε, το Επιμελητήριο Άρτας, το Δήμο Πρέβεζας και τα ξενοδοχεία Olympic Hotel στα Ιωάννινα και Angelica Palace στην Ηγουμενίτσα για την υποδειγματική φιλοξενία.

Ευχαριστούμε τέλος, όλους τους πολίτες που μας τίμησαν με την παρουσία τους στις ομιλίες στην Άρτα, στα Ιωάννινα, στην Ηγουμενίτσα και στην Πρέβεζα και συμμετείχαν αυθόρμητα με καίριες και συγκεκριμένες ερωτήσεις στις συζητήσεις που έγιναν σε όλες τις πόλεις της Ηπείρου.


 
Read More »
Ευχαριστήριο μήνυμα Τζήμερου για την περιοδεία του στην ΄Ηπειρο Ευχαριστήριο μήνυμα Τζήμερου για την περιοδεία του στην ΄Ηπειρο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Με επιτυχία τα ομαδικά εργαστήρια πληροφόρησης και συμβουλευτικής Ανέργων

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2018Με επιτυχία υλοποιήθηκαν την Τετάρτη τα ομαδικά εργαστήρια πληροφόρησης και συμβουλευτικής Ανέργων στην Ηγουμενίτσα από το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ηγουμενίτσας και το Δίκτυο Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του ΙΝ.Ε Γ.Σ.Ε.Ε.

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τα δύο εργαστήρια με τίτλο «Τεχνικές Πλοήγησης στην Αγορά Εργασίας: Βιογραφικό Σημείωμα – συνοδευτική επιστολή» και «Τεχνικές Πλοήγησης στην Αγορά Εργασίας: Συνέντευξη επιλογής» με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τα εργαστήρια παρέχονται δωρεάν και υλοποιούνται μέσω της Κινητής Μονάδας Απασχόλησης με στόχο την ένταξη ή επανένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας. 


Ευχαριστούμε πολύ το ΙΝ.Ε Γ.Σ.Ε.Ε. για την συνεργασία, τους συμμετέχοντες και τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δημήτριο Πάκο.

Η παρούσα πρωτοβουλία οργανώνεται στα πλαίσια του Υποέργου 1 «Λειτουργία των εξ’ αποστάσεως και δια ζώσης υπηρεσιών νομικής και επαγγελματικής πληροφόρησης και συμβουλευτικής στις Μονάδες παροχής υπηρεσιών καθώς και των υπηρεσιών Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής των ανέργων στα εξειδικευμένα κέντρα προώθησης στην απασχόληση στον άξονα των λιγότερο αναπτυγμένων περιφερειών (ΛΑΠ-Ήπειρος)» της Πράξης «Εξ αποστάσεως και δια ζώσης υπηρεσίες Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Εργαζομένων και Ανέργων»


Read More »
Ηγουμενίτσα: Με επιτυχία τα ομαδικά εργαστήρια πληροφόρησης και συμβουλευτικής Ανέργων Ηγουμενίτσα: Με επιτυχία τα ομαδικά εργαστήρια πληροφόρησης και συμβουλευτικής Ανέργων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2018 Rating: 5

Αρνητικές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου - Στους -0,2 στο Ελευθεροχώρι Παραμυθιάς

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2018


Το πιο κρύο πρωινό, έως τώρα, για το φετινό χειμώνα ήταν το σημερινό στην περιοχή μας. Αρνητικές θερμοκρασίες σημειώθηκαν στις περισσότερες ορεινές και ημιορεινές περιοχές, ενώ και στα πεδινά και παράκτια τμήματα πλησίασε τους μηδέν βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι ελάχιστες θερμοκρασίες την Παρασκευή 7/12/2018 ήταν οι εξής:

Βωβούσα:-8.8
Ιωάννινα (Ανατολή):-7.3
Αγία Κυριακή Ιωαννίνων:-7.2
Ελεούσα Ιωαννίνων:-6.5
Τύρια:-6.1
Κόνιτσα:-2.8
Δερβίζιανα:-2.1
Θεοδώριανα:-1.8
Πάπιγκο:-1.4
Πληκάτι:-1.4
Δωδώνη:-1.2
Μέτσοβο:-0.9
Τσεπέλοβο:-0.9
Νεοχώρι Άρτας:-0.3
Πράμαντα:-0.3
Ελευθεροχώρι Παραμυθιάς:-0.2
Καταρράκτης Άρτας:0.6
Λεπιανά Άρτας:1.2
Φλάμπουρα Πρέβεζας:1.2
Κομπότι Άρτας:2.0
Άρτα:4.8
Πρέβεζα:5.3
Πάργα: 6.1


 
Read More »
Αρνητικές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου - Στους -0,2 στο Ελευθεροχώρι Παραμυθιάς Αρνητικές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου - Στους -0,2 στο Ελευθεροχώρι Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2018 Rating: 5

Η Washington Post στην Ήπειρο: «Που πήγαν τα παιδιά;»

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2018Το Καλπάκι έχει ως αφετηρία η Washington Post, μία από τις μεγαλύτερες κι εγκυρότερες εφημερίδες του κόσμου, προκειμένου να αναδείξει το έντονο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας. Καταγράφοντας εικόνες στο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής, αναλύει πως μετά την οικονομική κρίση έρχεται η δημογραφική κρίση στην Ελλάδα.Η κατάσταση στο Καλπάκι αντικατοπτρίζει το εντεινόμενο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας. Στο συγκεκριμένο δημοτικό, το 2018, πήγαν 13 πρωτάκια. Τα μισά σχολεία στην περιοχή έχουν κλείσει. Ολο και περισσότεροι πιθανοί γονείς φεύγουν ή δεν κάνουν παιδιά, επειδή είναι άνεργοι ή βγάζουν μετά βίας τα προς το ζην, αναφέρει η εφημερίδα.

«Η ελληνική οικονομία δεν εξαρτάται πλέον από τα προγράμματα ούτε θεωρείται ότι θέτει σε κίνδυνο το ευρώ. Όμως, η χώρα μόλις τώρα ξεκινά να αντιμετωπίζει την επόμενη φάση της απειλής. Μία μείωση των γεννήσεων που έχει αυξήσει την πιθανότητα μιας συρρικνωμένης, αποδυναμωμένης Ελλάδας τα χρόνια που θα έρθουν», σημειώνει το δημοσίευμα.

Η μικρότερη μεταπολεμική γενιά

Κατά τη διάρκεια της βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης, τα ήδη χαμηλά ποσοστά γεννήσεων έπεσαν ακόμη περισσότερο, όπως έγινε και σε άλλες προβληματικές οικονομίες της νότιας Ευρώπης. Η Ελλάδα χτυπήθηκε από έναν ακόμη παράγοντα, καθώς μισό εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα, πολλοί από αυτούς νέοι, πιθανοί μελλοντικοί γονείς.

«Το αποτέλεσμα ήταν ότι η ύφεση της χώρας δημιούργησε τη μικρότερη γενιά της Ελλάδας μεταπολεμικά, παιδιά που φτάνουν τώρα σε ηλικία δημοτικού. Κάποια από αυτά πηγαίνουν στα σχολεία με παπούτσια και τσάντες από δεύτερο χέρι και είναι ακόμη στο πρώτο στάδιο κατανόησης της τρομακτικής εποχής στην οποία έχουν γεννηθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά η Washington Post.

Το ποσοστό γεννητικότητας στην Ελλάδα, περίπου 1,35 γεννήσεις ανά γυναίκα, είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και αρκετά κάτω από τον στόχο του 2,1 που απαιτείται για έναν σταθερό πληθυσμό, χωρίς να υπολογίζεται η μετανάστευση. Το ποσοστό γεννητικότητας ήταν σε ανάκαμψη πριν από την κρίση, φτάνοντας της 1,5 γεννήσεις ανά γυναίκα το 2008. Πρόοδος που όμως έχει εξανεμιστεί πλέον, καθώς το ποσοστό έπεσε ξανά στα χαμηλά των τελών της δεκαετίας του ‘90 και των αρχών του 2000, σημειώνει το δημοσίευμα.

Δραματική μείωση γεννήσεων

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό. Εξαιτίας της «εξόδου» των νέων, που πιθανόν στο μέλλον να γίνονταν γονείς, ο αριθμός των παιδιών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα έχει πέσει ακόμη πιο δραματικά από ότι το ποσοστό γεννητικότητας, φτάνοντας σε ιστορικά χαμηλά. Το 2009, πριν από τις πιο σφοδρές περιόδους της κρίσης, έγιναν 118.000 γεννήσεις στην Ελλάδα. Από τότε, ο αριθμός πέφτει σταθερά, και έχει επισκιαστεί για τα καλά από τον αριθμό των θανάτων. Το 2017, ο συνολικός αριθμός των γεννήσεων ήταν 88.500, ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί.

Σε κάποιες χώρες, το ποσοστό γεννητικότητας ανέκαμψε γρήγορα μετά την οικονομική κρίση. Ομως, αυτό είναι απίθανο να συμβεί στην Ελλάδα, δηλώνει στην Washington Post ο Βύρων Κοτζαμάνης, καθηγητής Δημογραφίας στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, καθώς ακόμη και πριν την κρίση η μέση Ελληνίδα δεν έκανε παιδιά πριν από τα 31. Κάποιες γυναίκες που ανέβαλαν την εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της ύφεσης έχασαν εντελώς την ευκαιρία να γίνουν μητέρες. Το αποτέλεσμα είναι η ύφεση να έχει μειώσει μόνιμα το μέγεθος της νεότερης ελληνικής γενιάς, αλλά και τη «δεξαμενή» των γονιών για τα χρόνια που θα έρθουν. «Θα έχουμε όλο και λιγότερες γεννήσεις στην Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες», τονίζει ο καθηγητής.

Ο αντίκτυπος στην οικονομία

Οι δημογραφικές αλλαγές πλήττουν και τις προοπτικές της Ελλάδας για μία ανάκαμψη όπως εκείνη στις ΗΠΑ μετά τη μεγάλη ύφεση, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα. Η ελληνική οικονομία παραμένει κατά 25% μικρότερη σε σύγκριση με πριν από μία δεκαετία και τις επόμενες έξι δεκαετίες η Εurostat εκτιμά ότι ο ελληνικός πληθυσμός των 10,7 εκατομμυρίων θα μειωθεί κατά 32%. Ποσοστό που το ξεπερνούν μόνο μερικές χαμηλοεισοδηματικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που έχουν δει επίσης τη φυγή εργαζομένων προς πλουσιότερα κράτη.


 
Read More »
Η Washington Post στην Ήπειρο: «Που πήγαν τα παιδιά;» Η Washington Post στην Ήπειρο: «Που πήγαν τα παιδιά;» Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2018 Rating: 5

Δήμος Σουλίου: Γνωριμία με τις δράσεις και το έργο του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2018Η σύσταση και λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου αποτελεί πρώτιστα κοινωνική αλληλέγγυα δράση που το αποτύπωμά της εμφανίζει το βαθμό της κοινωνικής ευαισθησίας των τοπικών κοινωνιών.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο προσφέρει στους δικαιούχους του, κυρίως τρόφιμα και προϊόντα μη ευπαθή, όπως γάλατα εβαπορέ, ρύζι, ζυμαρικά, αλεύρι, όσπρια, λάδι, ζάχαρη, κονσέρβες, παιδικές κρέμες, βασικά είδη καθαριότητας, όπως χαρτικά, απορρυπαντικά, σαπούνια, χλωρίνη, και είδη περιποίησης βρεφών όπως πάνες, μωρομάντηλα, κ.λπ., είδη ένδυσης και υπόδησης, σχολικά είδη καθώς και παιχνίδια, βιβλία, είδη οικιακής χρήσης.

Την Παρασκευή, στις 10:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στον χώρο του κοινωνικού παντοπωλείου του δήμου Σουλίου στο Γαρδίκι, με θέμα: Γνωριμία με τις δράσεις και το έργο του Κοινωνικού Παντοπωλείου


 
Read More »
Δήμος Σουλίου: Γνωριμία με τις δράσεις και το έργο του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμος Σουλίου: Γνωριμία με τις δράσεις και το έργο του Κοινωνικού Παντοπωλείου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2018 Rating: 5

Ζωντανή μουσική στο Μεζεδοπωλείο "Το Παλιό Λιμάνι" στην Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2018


Read More »
Ζωντανή μουσική στο Μεζεδοπωλείο "Το Παλιό Λιμάνι" στην Ηγουμενίτσα Ζωντανή μουσική στο Μεζεδοπωλείο "Το Παλιό Λιμάνι" στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2018 Rating: 5

Θεσπρωτία: Απονομή Πιστοποιητικών Γλωσσομάθειας

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2018


Η απονομή Πιστοποιητικών Γλωσσομάθειας LAAS & NOCN είναι ξεχωριστή για τα μέλη του Συλλόγου Ιδιοκτήτων Κέντρων Ξένων Γλωσσών Palso Ν. Θεσπρωτίας , καθώς αναγνωρίζεται ο κόπος και η σκληρή δουλειά των μαθητών μας, ο μόχθος των γονιών αλλά και η δική μας συνολική προσπάθεια. 

Σας περιμένουμε όλους και όλες, με μεγάλη περηφάνια να χειροκροτήσουμε όλοι μαζί τους μικρούς αλλά και τους πιο μεγάλους «πτυχιούχους» μας.

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 11:30 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο «Πάνθεον» στην Ηγουμενίτσα.

Θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα:
« Ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες των παιδιών;»
ομιλήτρια η Κα. Τζοβάρα Αγγελική,
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, ΜΑ Εγκληματολογίας

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ηγουμενίτσας & του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας


 
Read More »
Θεσπρωτία: Απονομή Πιστοποιητικών Γλωσσομάθειας Θεσπρωτία: Απονομή Πιστοποιητικών Γλωσσομάθειας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2018 Rating: 5

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας συνεχίζονται και τον Δεκέμβριο οι προβολές εικονικής πραγματικότητας για την Αγια Σοφιά

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2018


Για τον καλύτερο συντονισμό της επίσκεψής σας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας σας ενημερώνει ότι κατά τον μήνα Δεκέμβριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω προβολές της παραγωγής εικονικής πραγματικότητας του ΙΜΕ «Αγία Σοφία: 1.500 Χρόνια Ιστορίας», διάρκειας 40 λεπτών.
Πρόγραμμα προβολών 
 • Τρίτη, 04/12/2018, 1 η προβολή, ώρα έναρξης: 11:00 | 2 η προβολή, ώρα έναρξης: 13:00 
 • Πέμπτη, 06/12/2018, 1 η προβολή, ώρα έναρξης: 11:00 | 2 η προβολή, ώρα έναρξης: 13:00 
 • Κυριακή, 09/12/2018, 1 η προβολή, ώρα έναρξης: 11:00 
 • Τρίτη, 11/12/2018, 1 η προβολή, ώρα έναρξης: 11:00 | 2 η προβολή, ώρα έναρξης: 13:00 
 • Πέμπτη, 13/12/2018, 1 η προβολή, ώρα έναρξης: 11:00 | 2 η προβολή, ώρα έναρξης: 13:00 
 • Σάββατο, 15/12/2018, 1 η προβολή, ώρα έναρξης: 11:00 
 • Τρίτη, 18/12/2018, 1 η προβολή, ώρα έναρξης: 11:00 | 2 η προβολή, ώρα έναρξης: 13:00 
 • Πέμπτη, 20/12/2018, 1 η προβολή, ώρα έναρξης: 11:00 | 2 η προβολή, ώρα έναρξης: 13:00 
 • Κυριακή, 23/12/2018, 1 η προβολή, ώρα έναρξης: 11:00 
 • Πέμπτη, 27/12/2018, 1 η προβολή, ώρα έναρξης: 11:00 | 2 η προβολή, ώρα έναρξης: 13:00 
 • Σάββατο, 29/12/2018, 1 η προβολή, ώρα έναρξης: 11:00 | 2 η προβολή, ώρα έναρξης: 13:00 
Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2665.0.28539 (Δευτ.-Παρ. 09:00-14:00). Παρακαλούμε για την προσέλευσή σας 10 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής. Ελάχιστος αριθμός συμμετοχής 5 άτομα. 
Σε περίπτωση ακύρωσης, παρακαλούμε ενημερώστε εγκαίρως. 
Διοργάνωση: Δήμος Ηγουμενίτσας, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας


 
Read More »
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας συνεχίζονται και τον Δεκέμβριο οι προβολές εικονικής πραγματικότητας για την Αγια Σοφιά Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας συνεχίζονται και τον Δεκέμβριο οι προβολές εικονικής πραγματικότητας για την Αγια Σοφιά Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2018 Rating: 5

Το νέο του γραφείο εγκαινιάζει ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Ν. Θεσπρωτίας

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2018

Ο Σύλλογος Στήριξης και Αλληλεγγύης Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Ν. Θεσπρωτίας απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση για τα εγκαίνια του γραφείου του , στο Τοπικό Διαμέρισμα στη Νέα Σελεύκεια του Δήμου Ηγουμενίτσας, την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 12.30μμ. 

Η παραχώρηση της αίθουσας έγινε από τον Πρόεδρο του Τοπικού Διαμερίσματος Νέας Σελεύκειας κ. Ιωάννου Γεώργιο, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά του, ώστε ο Σύλλογός μας να αποκτήσει στέγη. 

Για το Δ.Σ. 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥ
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΑΓΛΑΙΑ ΠΑΠΑΖΩΗ Read More »
Το νέο του γραφείο εγκαινιάζει ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Ν. Θεσπρωτίας Το νέο του γραφείο εγκαινιάζει ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Ν. Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2018 Rating: 5

Energean: Εταιρεία της Χρονιάς, Συμφωνία της Χρονιάς και Δ/νων Σύμβουλος της Χρονιάς από το Oil & Gas Council

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2018


Με τον καλύτερο τρόπο κλείνει μια εντυπωσιακή χρονιά η Energean, καθώς κατακτά και τα τρία βραβεία στα οποία ήταν υποψήφια από το Oil and Gas Council.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της Τελετής Απονομής των Oil and Gas Council “Awards of Excellence” («Βραβεία Αριστείας») που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 4ης Δεκεμβρίου στο Hilton Park Lane στο Λονδίνο, η Energean κέρδισε το βραβείο για τη «Συμφωνία της Χρονιάς» (Deal of the Year), η οποία αναφέρεται στην εισαγωγή της εταιρείας στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, καθώς και το βραβείο «Εταιρεία Πετρελαίου και Αερίου της Χρονιάς» (Oil & Gas Company of the Year για κεφαλαιοποίηση έως 1 δισεκ. δολάρια).

Επίσης, το βραβείο «Διευθύνων Σύμβουλος της Χρονιάς» (Executive of the Year) κέρδισε ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, ο οποίος με αφορμή τις ξεχωριστές αυτές διακρίσεις δήλωσε τα εξής:

«Η Energean είχε ένα καταπληκτικό 2018 που χαρακτηρίστηκε από σημαντικά γεγονότα:

-Την άντληση κεφαλαίων ύψους 2 δισεκ. δολαρίων από τις αγορές

-Τη μεγαλύτερη εδώ και τέσσερα χρόνια Δημόσια Εγγραφή εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Λονδίνο και την ένταξη της μετοχής στον δείκτη FTSE250.

-Τη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης για το ύψους 1,6 δισεκ. δολαρίων project της ανάπτυξης των κοιτασμάτων Karish και Tanin στο Ισραήλ, παράλληλα με την εξασφάλιση 12 συμβολαίων πώλησης 4,2 δισεκ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως μέσω του μοναδικού FPSO στην Ανατολική Μεσόγειο.

-Τη σταθερή ανά τρίμηνο αύξηση της παραγωγής στην Ελλάδα.

Μέσα σε δέκα χρόνια, δημιουργήσαμε εκ του μηδενός 400 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα και δυνητικά αποθέματα Η Energean είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη για την κατάκτηση αυτών των βραβείων κύρους που αποτελούν αναγνώριση των σημαντικών επιτευγμάτων αυτής της χρονιάς».

Σημειώνεται ότι για την κατάκτηση των βραβείων η Energean είχε ανταγωνισμό από μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα στη διεθνή βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς μεταξύ των υποψηφίων για τη «Συμφωνία της Χρονιάς» ήταν η ύψους 10 δισεκ. δολαρίων συμφωνία εξαγοράς των χερσαίων assets της BHP Biliton στις ΗΠΑ από την BP, ενώ μεταξύ των υποψηφίων για το βραβείο «Διευθύνων Σύμβουλος της Χρονιάς» ήταν η Katie Jackson της Shell, ο Patrick Pouyanne της Total, o Karl Johnny Hersvik της Aker BP κ.α.


Read More »
Energean: Εταιρεία της Χρονιάς, Συμφωνία της Χρονιάς και Δ/νων Σύμβουλος της Χρονιάς από το Oil & Gas Council Energean: Εταιρεία της Χρονιάς, Συμφωνία της Χρονιάς και Δ/νων Σύμβουλος της Χρονιάς από το Oil & Gas Council Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2018 Rating: 5

Σελίδες