Στην λίμνη Προντάνη της Αμπελιάς Παραμυθιάς +ΒΙΝΤΕΟ

Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023
Στην λίμνη Προντάνη της Αμπελιάς Παραμυθιάς +ΒΙΝΤΕΟ

Η εναλλαγή της ευρύτερης περιοχής της Παραμυθιάς από λίμνες, ποτάμια, ανθισμένα λιβάδια, μοναδικά δάση άφθαστης ομορφιάς, συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικό, παρέχοντας εμπειρίες στους επισκέπτες της, οι οποίοι μπορούν να ακολουθήσουν πολλά απο τα είδη του σύγχρονου εναλλακτικού τουρισμού.

Ένα σημείο αδικημένο, είναι η λίμνη Προντάνη στα όρια των κοινοτήτων Αμπελιάς και Ψάκας. Μια λίμνη με επιφάνια 4 χιλιόμετρα, μέγιστο μήκος 1.400 μέτρα και μέγιστο πλάτος 400 μέτρα, κατέχει την δική της θέση στο φυσικό πλούτο της περιοχής και εχει την δική της ιστορία συνυφασμένη με την ζωή των κατοίκων των 2 κοινοτήτων και όχι μόνο.

Ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές – μνημεία της φύσης στην ζώνη ειδικής προστασίας (SPA) με κωδικό GR2120006.

Στην λίμνη Προντάνη εκτος απο τα δεκάδες ειδη πανιδας που συναντούμε συχνά, εντοπίστηκαν τα είδη σταχτοτσικνιά (Ardea cinerea) που είναι ο μεγαλύτερος και κοινότερος ευρωπαϊκός ερωδιός και νυχτοκόρακα (Nycticorax nycticorax) που είναι ένας ερωδιός με κοσμοπολίτικη εξάπλωση. Ξεχειμωνιάζουν τα πουλιά και από εδώ γίνεται η μετανάστευση για τις θερμές και στην επιστροφή είναι τα μέρη όπου θα ξεκουραστούν για να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τις ψυχρές χώρες του βορρά.

Οι μυημένοι στις φωτογραφίες φύσης, επισκέπτονται το σημείο για παρατήρηση και φωτογράφιση της πανίδας, ενώ δεν είναι λίγοι οσοι ψαρεύουν Κυπρίνους.

Η ανάπτυξη του Βιοτεχνικού Πάρκου Θεσπρωτίας αλλά και η κατασκευή της Εγνατίας οδού που βρίσκονται πολύ κοντά, δεν επηρέασαν την μορφολογία της λίμνης ούτε την εικόνα του τοπίου.


Βίντεο: DroneworX TS – Φωτογραφίες: Λεωνίδας Τζάνης, Γιώργος Μαλαμίδης, Κώστας Δρίμιτζιας
Read More »
Στην λίμνη Προντάνη της Αμπελιάς Παραμυθιάς +ΒΙΝΤΕΟ Στην λίμνη Προντάνη της Αμπελιάς Παραμυθιάς +ΒΙΝΤΕΟ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Θεσπρωτία: Στις 18 Νοεμβρίου η ενθρόνιση του Μητροπολίτη παραμυθίας

Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023
Θεσπρωτία: Στις 18 Νοεμβρίου η ενθρόνιση του Μητροπολίτη παραμυθίας


Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής καί Κονίτσης κύριος ΑΝΔΡΕΑΣ, Τοποτηρητής τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου καί Πάργας, ανακοινοῖ ὅτι,
 το ΣΑΒΒΑΤΟΝ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023 και περί ώραν 11ην πρωϊνήν, ἐν Παραμυθίᾳ καί ἐν τῇ Πλατείᾳ ἔμπροσθεν τοῦ Ἱεροῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ τοῦ Ἁγίου Δονάτου Ἐπισκόπου Ευροίας Ἠπείρου, θα πραγματοποιηθῇ, Θεοῦ θέλοντος, ἡ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΘΡΟΝΙΣΕΩΣ τοῦ νέου Μητροπολίτου Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. ΣΕΡΑΠΙΩΝΟΣ, παρουσίᾳ τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ, καί μέ τήν συμμετοχήν πλειάδος Ἀρχιερέων, τῶν Ἀρχῶν, Συλλόγων, καί Φορέων τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, καθώς καί τοῦ Λαοῦ τοῦ Θεοῦ.

Read More »
Θεσπρωτία: Στις 18 Νοεμβρίου η ενθρόνιση του Μητροπολίτη παραμυθίας Θεσπρωτία: Στις 18 Νοεμβρίου η ενθρόνιση του Μητροπολίτη παραμυθίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Σεισμική δόνηση πριν λίγο στη Θεσπρωτία

Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023
Σεισμική δόνηση πριν λίγο στη Θεσπρωτία


Σεισμική δόνηση σημειώθηκε πριν λίγο με επίκεντρο τον Παραπόταμο του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Η σεισμική δόνηση είχε ένταση 3,9 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ και σημειώθηκε στις 20.30.

Η δόνηση που είχε βάθος 10 χιλιόμετρα, έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε ολόκληρη τη Θεσπρωτία.

Read More »
Σεισμική δόνηση πριν λίγο στη Θεσπρωτία Σεισμική δόνηση πριν λίγο στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Επιμελητήριο Θεσπρωτίας :Ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας

Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023
Επιμελητήριο Θεσπρωτίας :Ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας


O Πρόεδρος κος Πάσχος Αλέξανδρος και το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Υπαλλήλων Επιμελητηρίων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Ιονίων Νήσων – Δυτικής Ελλάδας και τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), σας προσκαλούν στην ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με θέματα:

– Γνωριμία με τους εκπροσώπους του τοπικού Περιφερειακού Γραφείου του ΟΒΙ
– Αρμοδιότητες/υπηρεσίες του ΟΒΙ
– Σύντομη παρουσίαση Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, Εμπορικά Σήματα, Βιομηχανικά Σχέδια
– Συζήτηση με Ερωτήσεις – Απαντήσεις.

Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου και ώρα 13:00 έως και 14:30 στον σύνδεσμο μέσω τις διαδικτυακής πλατφόρμας WEBEX.

Η πρόσβασή σας στην ενημερωτική τηλεδιάσκεψη είναι ΔΩΡΕΑΝ στα πλαίσια των ανταποδοτικών υπηρεσιών του Επιμελητηρίου προς τα Μέλη του!

– Κατά την είσοδό σας στην τηλεδιάσκεψη παρακαλείστε να διατηρείτε κλειστά τα μικρόφωνά σας.
– Εάν υπάρξουν απορίες, παρακαλείστε να τις σημειώσετε και να τις ερωτήσετε στους εισηγητές όταν δοθεί ο ανάλογος χρόνος για συζήτηση κι επίλυση αποριών ή να τις αποστείλετε μέσω μηνύματος από την πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης (δεξί κάτω εικονίδιο «Chat»).Read More »
Επιμελητήριο Θεσπρωτίας :Ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας Επιμελητήριο Θεσπρωτίας :Ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Συνελήφθη σε περιοχή της Πρέβεζας ημεδαπός για κατοχή ναρκωτικών

Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023
Συνελήφθη σε περιοχή της Πρέβεζας ημεδαπός για κατοχή ναρκωτικών


Κατασχέθηκαν πάνω από 600 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης

Συνελήφθη σήμερα (07-11-2023) το πρωί σε περιοχή της Πρέβεζας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κατοχή ναρκωτικών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφορίας, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον κατηγορούμενο να επιβαίνει σε αυτοκίνητο και σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε αυτό και στο σπίτι του, βρέθηκε και κατασχέθηκε συνολική ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους -633- γραμμαρίων, που ήταν τοποθετημένη σε βάζα και νάιλον συσκευασίες.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.


Read More »
Συνελήφθη σε περιοχή της Πρέβεζας ημεδαπός για κατοχή ναρκωτικών Συνελήφθη σε περιοχή της Πρέβεζας ημεδαπός για κατοχή ναρκωτικών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Επίδομα θέρμανσης: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023
Επίδομα θέρμανσης: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσειςΆνοιξε η πλατφόρμα, όπου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ.

Από την πλατφόρμα myΘέρμανση μπορείτε να επιλέξετε αν θα υποβάλετε αίτηση για ένταξη στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Θέρμανσης, ή αν θα δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας.

Για τα λοιπά καύσιμα (φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα – πέλετ, θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης, φωτιστικό πετρέλαιο “μπλε κηροζίνη”), εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, μπορείτε να υποβάλετε στοιχεία των παραστατικών αγοράς.

Πώς υποβάλλω αίτηση Επιλέγω αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
Επιλέγω αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνω τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη
Επιλέγω είδος καυσίμου
Συμπληρώνω τον Αριθμό παροχής ρεύματος
Επιλέγω οικισμό
Συμπληρώνω τα τ.μ. της κατοικίας
Συμπληρώνω τον IBAN στο myAADE
Read More »
Επίδομα θέρμανσης: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις Επίδομα θέρμανσης: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Απόπειρες απάτης με δήθεν εξόφληση λογαριασμών από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου

Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023
Απόπειρες απάτης με δήθεν εξόφληση λογαριασμών από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου

Τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει γνωστές νέες απόπειρες εξαπάτησης πολιτών από αγνώστους για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου.

Οι άγνωστοι αντλούν στοιχεία από τη «Διαύγεια», επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους δικαιούχους πληρωμών, επικαλούμενοι ονόματα δήθεν υπαλλήλων του Περιφερειακού Ταμείου και ζητούν ή στοιχεία κωδικών τραπεζικών λογαριασμών ή τους παραπέμπουν σε ψεύτικα link υποτίθεται άλλων συνεργαζόμενων τραπεζών προκειμένου να τους καταβάλουν τις οφειλές.

Η Περιφέρεια Ηπείρου επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά, ότι δεν υπάρχει περίπτωση υπάλληλος της, ως και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης να ζητήσει από συναλλασσόμενο ή και από οποιονδήποτε άλλο πολίτη κωδικούς τραπεζών και όσοι γίνονται αποδέκτες τέτοιων τηλεφωνημάτων να επικοινωνούν άμεσα με τις υπηρεσίες της.

Επισημαίνονται επίσης ότι:

· Τα email του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Ηπείρου και των στελεχών του είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του.

· Τα τηλέφωνα του ΠΤΑ Ηπείρου είναι τα 2651034054 και 2651037781. Οποιοδήποτε άλλο τηλέφωνο σας καλέσει εκ μέρους μας να γνωρίζετε εκ των προτέρων πως δεν μας ανήκει.Read More »
Απόπειρες απάτης με δήθεν εξόφληση λογαριασμών από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου Απόπειρες απάτης με δήθεν εξόφληση λογαριασμών από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Επίδομα παιδιού: Κλείνει έως τις 30 Νοεμβρίου η πλατφόρμα

Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023
Επίδομα παιδιού: Κλείνει έως τις 30 Νοεμβρίου η πλατφόρμα


Στις 10 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 18.00, η πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού, θα κλείσει προσωρινά για τους πολίτες, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία υπολογισμού της καταβολής της πέμπτης δόσης του επιδόματος την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Νοεμβρίου, όπως ενημερώνει ο ΟΠΕΚΑ.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει αυτόματα στις 30 Νοεμβρίου 2023. Για να χορηγηθεί το επίδομα, η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση, η οποία έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Η πέμπτη δόση για το Επίδομα Παιδιού 2023 θα καταβληθεί την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, αλλά τα χρήματα θα αρχίσουν να μπαίνουν στους λογαριασμούς από το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου.

Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στην αίτηση Α21 έτους 2023. Μετά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος του 2023, λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2022.

Επισημαίνεται ότι στο εξής, μεταξύ των προϋποθέσεων που θα ελέγχονται για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού είναι η φοίτηση των εξαρτώμενων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση -από το προ νήπιο έως και το Γυμνάσιο- και η επάρκεια φοίτησης.

Στην αίτηση Α21 πρέπει να καταχωρηθούν απαραιτήτως τα σχετικά πεδία, όπως τα στοιχεία της Σχολικής Μονάδας, η Τάξη και ο Αριθμός Μητρώου του τέκνου που βρίσκεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
Read More »
Επίδομα παιδιού: Κλείνει έως τις 30 Νοεμβρίου η πλατφόρμα Επίδομα παιδιού: Κλείνει έως τις 30 Νοεμβρίου η πλατφόρμα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Τους 629 έφτασαν οι κωδικοί προϊόντων με «Μόνιμη μείωση τιμής»

Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023
Τους 629 έφτασαν οι κωδικοί προϊόντων με «Μόνιμη μείωση τιμής»


Τους 629 έφτασαν οι κωδικοί προϊόντων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Μόνιμη μείωση τιμής», ενώ τη Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των πολυεθνικών στις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο για υπέρβαση του μέγιστου περιθωρίου κέρδους που επιτρέπεται για προϊόντα που είναι βασικά για την ανθρώπινη διαβίωση.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, κατά τη συνάντηση πραγματοποιήθηκαν γόνιμες συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δύο πολυεθνικών εταιρειών, καθώς έγινε διάλογος με σκοπό την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού.

Στο μεταξύ συνεχίζεται ο έλεγχος σε άλλες 5 πολυεθνικές επιχειρήσεις και δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι τις αμέσως επόμενες μέρες ενδέχεται να ανακοινωθούν νέα πρόστιμα.

Σωτ. Αναγνωστόπουλος: Συνεχείς οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια

Όλα τα πρόστιμα τα οποία έχουν μπει μέχρι στιγμής σε εταιρίες, είτε για πλασματικές εκπτώσεις, είτε για αθέμιτη κερδοφορία, στη συντριπτική τους πλειονότητα εισπράττονται, είπε στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, προβλέπεται χρονικό περιθώριο 60 ημερών, εάν θέλουν οι εταιρείες να προσφύγουν στα δικαστήρια.

Ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι ο τελευταίος έλεγχος, αυτός ο οποίος απέδωσε και τα πρόστιμα των 2 εκατ. ευρώ στις δύο πολυεθνικές για αθέμιτη κερδοφορία, έγινε τους τελευταίους μήνες από το καλοκαίρι μέχρι και το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, οι έλεγχοι συνεχίζονται και είναι καθημερινοί και συνεχείς σε όλα τα σημεία της αγοράς. Δεν είναι μόνο στις πολυεθνικές επιχειρήσεις, είναι στις επιχειρήσεις λιανικής, στις εμπορικές επιχειρήσεις, σε άλλες παραγωγικές επιχειρήσεις, παντού, σημείωσε.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος ανέφερε επίσης, ότι αυτές τις ημέρες ελέγχονται 5 πολυεθνικές επιχειρήσεις αλλά ταυτόχρονα ελέγχονται και μικρότερες ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ είναι στο μικροσκόπιο και οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης. Πρόκειται για ενδελεχή έλεγχο, συνέχισε ο γενικός γραμματέας, και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξηγήσουν για ποιο λόγο έχουν προβεί σε ανατιμήσεις, και αν αυτό αποδειχτεί επαρκές δεν θα δεχτούν πρόστιμο, αλλά αν δεν αποδειχθεί επαρκές θα επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα.

Ιδιαίτερα για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις όμως, όπως είπε, υπήρξαν κάποια στοιχεία τα οποία δημιούργησαν απορίες στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με αποτέλεσμα να γίνει ενδελεχής έλεγχος σε όλους του κωδικούς τους. Εκεί βρέθηκαν κάποιες παρατυπίες που οδήγησαν στην επιβολή προστίμων, επειδή υπήρξε υπέρβαση του μέγιστου περιθωρίου κέρδους που επιτρέπεται για τα προϊόντα που είναι βασικά για την ανθρώπινη διαβίωση.
Read More »
Τους 629 έφτασαν οι κωδικοί προϊόντων με «Μόνιμη μείωση τιμής» Τους 629 έφτασαν οι κωδικοί προϊόντων με «Μόνιμη μείωση τιμής» Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΗΝ "ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ" - Του Τάσου Βασιάδη

Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023
ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΗΝ "ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ" - Του Τάσου Βασιάδη


Στις διάφορες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης αναρτώνται συχνά φωτογραφίες, των πρώτων επιβατικών- οχηματαγωγών “Egnatia” και “Appia”, που στα χρόνια του ΄60 αποτελούσαν τις «πλωτές γέφυρες» που συνέδεαν τα λιμάνια της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας, της Κέρκυρας και του Brindisi.
Ιδιαίτερα το αναρτώμενο φωτογραφικό υλικό αφορά το «Egnatia» που προηγήθηκε του «Appia» και εκτελούσε με αποκλειστικότητα τα δρομολόγια προς Ιταλία, λαμβάνοντας το προσωνύμιο «Βασίλισσα της Αδριατικής και του Ιουνίου».
Με αφορμή τις ως άνω αναρτήσεις ανακαλείται στην μνήμη ένα χαρακτηριστικό επεισόδιο της εποχής, όπως περιγράφεται στο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ το 1963, από τον τότε μαθητή και λυκόπουλο της Εφορίας Προσκόπων Ηγουμενίτσας, Τάσο Βασιάδη.


ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΔΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ «ΕΓΝΑΤΙΑ»
Αφήγηση Τάσος Βασιάδης 

Ήταν Πάσχα και εμείς τα λυκόπουλα της πόλης με τον Έφορο Προσκόπων, τον δάσκαλο Κώστα Παπαγγέλη, πήγαμε το πρωί να χαιρετίσουμε τους ξένους που κατέβαιναν από το ΕΓΝΑΤΙΑ, προσφέροντας τους λουλούδια. 
Αργότερα ο καπετάνιος του πλοίου μας κάλεσε να επισκεφθούμε εσωτερικά το πλοίο. 
Αφού διασχίσαμε πολλούς διαδρόμους και αίθουσες και αφού ανεβοκατεβήκαμε πολλές σκάλες, βρεθήκαμε στην πλώρη του ΕΓΝΑΤΙΑ.
Αφού χορτάσαμε την θέα από εκεί, αποφασίσαμε να να φύγουμε γιατί σε λίγο θα αναχωρούσε το πλοίο.
Αλλά το κακό ήταν που δεν βρίσκαμε την έξοδο.
Αρχίσαμε να τρέχουμε, μα του κάκου... 
Θα το είχαμε γυρίσει τρεις φορές το πλοίο, όταν σταθήκαμε λαχανιασμένοι να πάρουμε μια ανάσα...
Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα μεγάφωνα στο διάδρομο φώναξαν: 
-Εντός πέντε λεπτών το σκάφος αναχωρεί!
Αρχίσαμε πάλι το τρέξιμο... 
Βρήκαμε μια πόρτα και την περάσαμε. 
Πίσω από την πόρτα ακολουθούσαν κάτι σκαλοπάτια. Τα κατεβήκαμε, μα στο τέλος αντί να βγούμε έξω, φθάσαμε στις τουαλέττες του πλοίου... 
Πίσω γρήγορα!
Ο θόρυβος από την μηχανή του πλοίου που ακούγονταν χαμηλός δυνάμωσε και ενισχύθηκε με τους συνοδούς κρότους από την αλυσσίδα της άγκυρας, σημάδι της αρχόμενης αναχώρησης... 
Το σκάφος κουνήθηκε!
Εκείνη την στιγμή κάποιος μας φώναξε: 
- Από εδώ γρήγορα!
Περάσαμε την πόρτα που μας έδειξε και βγήκαμε στο χώρο που βρίσκονταν τα αυτοκίνητα.
Τρέξαμε και πηδήσαμε στην ξηρά, την στιγμή που η ράμπα επιβίβασης είχε αρχίσει να ανεβαίνει...
Αν αργούσε να μας δείξει την πόρτα αυτός που μας φώναξε, θα τερματίζαμε ή στην Κέρκυρα, ή στην Πάτρα ή ούτε λίγο ούτε πολύ στο Πρίντεζι της Ιταλίας. 
Πάλι φτηνά την γλυτώσαμε.
Read More »
ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΗΝ "ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ" - Του Τάσου Βασιάδη ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΗΝ "ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ" - Του Τάσου Βασιάδη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Κάλεσμα για ίδρυση συλλόγου ΑμεΑ Θεσπρωτίας

Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023
Κάλεσμα για ίδρυση συλλόγου ΑμεΑ Θεσπρωτίας
Καλούνται τα άτομα με αναπηρίες όλων των κατηγοριών (τετραπληγία, εγκεφαλική παράλυση, κώφωση, τύφλωση, ψυχική αναπηρία, νοητική αναπηρία και άλλες βαριές και πολλαπλές αναπηρίες) για την ίδρυση συλλόγου στο Νομό Θεσπρωτίας

Η ίδρυση του συλλόγου θα καλύψει ένα κενό που υπάρχει στον νομό μας. Με την ίδρυση του συλλόγου τα άτομα με αναπηρίες θα αποκτήσουν φωνή και ύπαρξη, ελπίδα και προοπτική.


Πληροφορίες:
Παπαζώη Αγλαϊα, τηλ: 6936438361Read More »
Κάλεσμα για ίδρυση συλλόγου ΑμεΑ Θεσπρωτίας Κάλεσμα για ίδρυση συλλόγου ΑμεΑ Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

ΓΕΦΥΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ 1931 ΤΟΝ ΚΑΛΑΜΑ ΣΤΗ ΒΡΥΣΕΛΛΑ

Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023
 ΓΕΦΥΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ 1931 ΤΟΝ ΚΑΛΑΜΑ ΣΤΗ ΒΡΥΣΕΛΛΑ 

Η ιταλική γέφυρα ARCHIVIO STORICO LUCE ΚΩΔ. RG00007035.

Στη θέση που σήμερα βρίσκεται η τσιμεντένια γέφυρα του Καλαμά κάτω από τη Βρυσέλλα, βρισκόταν κάποτε και εξυπηρετούσε τους ταξιδιώτες μια περαταριά (στα αρβανίτικα «λούντρα»). Η κατασκευή αυτή είχε αντικαταστήσει την απλή θαλασσινή βάρκα που την γέμιζαν με άμμο και την χρησιμοποιούσαν για το πέρασμα του ποταμού.
Ήταν η περαταριά μια ξύλινη κατασκευή με επίπεδη καρίνα, ώστε να είναι δύσκολη η ανατροπή της. Στην πλώρη έφερε έναν ξύλινο στύλο, ο οποίος συνδέονταν με τροχαλία με ένα σχοινί το οποίο ήταν τεντωμένο σε δέντρα ή στύλους στις δυο όχθες ώστε να μην παρασυρθεί από το ρεύμα η σχεδία και ταυτόχρονα να διευκολύνεται η κίνησή της κάθετα στα νερά του ποταμού. Μπορούσε να εξυπηρετήσει ανθρώπους και φορτηγά ζώα και αργότερα, όταν η κατασκευή της τυποποιήθηκε μπορούσε να μεταφέρει και μικρά αυτοκίνητα από τη μια όχθη στην άλλη. Ο αρχιφωτογράφος του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ, Αλή Σαμή Βέη, φωτογράφησε πριν τον πόλεμο ένα τέτοιο αμάξι πάνω στην περαταριά της Βρυσέλλας.
Ξύλινες περαταριές στον Καλαμά, υπήρχαν στη Μενίνα ( μια στο Ματζάρι και μια πιο πάνω από το Παλιογέφυρο στη θέση περίπου της σημερινής τσιμεντογέφυρας) και στη Βροσύνα. Μαζί με τις περαταριές χρησιμοποιούνταν το πιο απλό σύστημα της «καλάθας» σε όλο το μήκος του Καλαμά.
Πριν εγκατασταθεί η τυποποιημένη περαταριά στη Βρυσέλλα, χρησιμοποιούνταν για το σκοπό αυτό μια απλή σχεδία η οποία εγκυμονούσε κινδύνους και οι ταξιδιώτες κινδύνευαν.
Η πρώτη αναφορά για την κατασκευή του πορθμείου στη Βρυσέλα γίνεται από τη Γενική Διοίκηση Ηπείρου προς το Ειδικό Ταμείο Επαρχιακής Οδοποιίας, το Μάη του 1931. Η περάτωση της κατασκευής έγινε τον Σεπτέμβρη του 1931 "Αποπερατώθη πρό τριημέρου η από τινος αρξαμένη κατασκευή πορθμείου υπό του δημοσίου επί του Καλαμά παρά την κοινότητα Βρυσέλλας και ήρξατο η λειτουργία του κατά τρόπον άνετον και άνευ πληρωμής δια τον πληθυσμόν".
Την περαταριά της Βρυσέλλας στην αρχή εκμεταλεύονταν ο Βασίλης Τσόγκας από τη Σαγιάδα έχοντας σαν βοηθό το Νικόλα Κόρο Σαγιαδινό επίσης. 

Ο Νικόλαος Κόρος 100 χρονών σήμερα, διηγείται ότι η οδήγηση της περαταριάς ήταν εύκολη, γιατί κινούταν με το ρεύμα. Έμεναν σε ένα σπίτι με δυο δωμάτια, το οποίο το ένα το χρησιμοποιούσαν ως κουζίνα και το άλλο ως κρεβατοκάμαρα. Επειδή εργαζόταν στην ερημιά είχαν το δικαίωμα οπλοφορίας (ένα τυφέκιο "μαρτίνι"). Αργότερα μετά το θάνατο του Αλεξίου από φυματίωση, την περαταριά ανέλαβε πάλι Σαγιαδινός, ο αγωγιάτης Βασίλης Τσάμης.
Το όνειρο των κατοίκων της περιοχής ήταν να κατασκευαστεί μόνιμη γέφυρα πάνω στο ποτάμι. Μάλιστα τον Απρίλιο του 1931 η εφημερίδα "ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ" ανακοίνωσε υπό τον τίτλο ΓΕΦΥΡΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ, ότι "Το ταμείον Επαρχ. Οδοποιΐας διέθεσεν εις τον προϋπολογισμόν του 1931-32 πίστωσιν 500.000δρ. δι' εκτέλεσιν έργων μεμονωμένων συγκοινωνίας επί επαρχιακών οδών μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η κατασκευή γεφύρας επί του Καλαμά και παρά την Κοινότητα Βρυσέλας". 
Ήθελαν να ενώσουν το Φιλιάτι με το δρόμο που οδηγούσε από τα Γιάννενα στην Ηγουμενίτσα, αλλά ο γερουσιαστής Ιωαννίνων Πέτρος Μπέμπης χαρακτήρισε την κατασκευή ως "... εντεχνικόν έργον δυσυπερβλήτων δυσχερειών και κολοσσιαίας δαπάνης, είναι η απαιτηθησομένη γέφυρα εις το σημείον αυτό του Καλαμά..."
Στις αρχές Ιούλη του 1932 τα νερά του ποταμού έπεσαν τόσο πολύ, ώστε η Γενική Διοίκηση εξουσιοδότησε τον Έπαρχο να κατασκευάσει "ειδική διάβαση" ώστε να μπορούν να περνάνε τα ζώα.
Ο Σπύρος Μελετζής φωτογράφισε στα 1937 την περαταριά. 
Στη δεξιά όχθη του ποταμού υπήρχε στρατιωτικό φυλάκιο το οποίο διακρίνεται σε μια από τις φωτογραφίες.
To Μάρτη του 1936 το καινούριο πορθμείο το οποίο είχε στοιχίσει 60.000 δραχμές έπαψε να λειτουργεί για μια δαπάνη (ένα καρούλι) 200 δραχμών. Οι οδοιπόροι έπρεπε να περάσουν από το ιδιωτικό πορθμείο που λειτουργούσε παράλληλα (ή λειτούργησε για την περίσταση) και το οποίο φαίνεται ότι ήταν μια απλή βάρκα.
Ο Καλαμάς δημιουργούσε συνεχώς προβλήματα και το Δεκέμβρη του 1937 σε μια κατεβασιά του έκοψε το συρματόσχοινο, αναγκάζοντας τον Β. Τσάμη να κατασκευάσει αυτοσχέδιο μπαρκί (βάρκα) για να μπορέσει να το ξαναφτιάξει.
Τη νύχτα της 28ης Οκτωβρίου 1940, μετά την ιταλική επίθεση, τα ελληνικά τμήματα της προκάλυψης οπισθοχωρώντας, πέρασαν τον Καλαμά από την περαταριά της Βρυσέλας. Για το λόγο αυτό, τιμήθηκε με παράσημο ο ηρωικός περατάρης Βασίλης Τσάμης. "...Τα αγωνιζόμενα επί του άξονος Παράβρυσον [Πλαίσιο] -Φιλιάτες, τμήματα της προκαλύψεως συγκείμενα εκ δύο λόχων πεζικού, μαχόμενα επιβραδυντικώς κατά τον άξονα της συμπτύξεώς των, φθάνουσι την νύκτα της 28ης Οκτωβρίου νοτίως του ποταμού Καλαμά, διαπεραιωθέντα δια του πορθμείου Βρυσέλας..."
Το Νοέμβρη του 1940 οι Ιταλοί, εγκατέστησαν μια πρόχειρη γέφυρα για να περάσουν τα τμήματά τους απέναντι. Από το ημερολόγιο του Φερναντο Καμπιόνε διαβάζουμε: "3 Νοεμβρίου 1940...Στην επιστροφή συναντούμε μεταγωγικά -τριακόσια και πλέον ζώα- και ένα τμήμα ανδρών του μηχανικού με γεφυρόσκαλα. Την νύχτα θα την μεταφέρουν στα χέρια ως τον ποταμό (τον Καλαμά), μολονότι είναι βαρυτάτη. 4 Νοεμβρίου. Συρρέουν προς τον ποταμό (τον Καλαμά) πολυάριθμα φορτηγά αυτοκίνητα, γεμάτα υλικό...Έρχεται επίτηδες από τα Τίρανα ο Στρατηγός -Διοικητής του Μηχανικού για να επιστατήση στην ζεύξι του ποταμού με γεφυρόσκαφα, όταν θα συντελεσθή η διάβασίς του..." 
"...Η ΠΡΟΧΕΙΡΗ ΓΕΦΥΡΑ... Άνδρες του πεζικού και του μηχανικού προσπαθούν να περάσουν τον ποταμό, για να στερεώσουν στην απέναντι όχθη ένα καλώδιο και να σχηματίσουν μια πρόχειρη γέφυρα. Ελπίζεται να το κατορθώσουν πριν βραδυάσει...Κατά τις 4 το απόγευμα ένα τηλεφώνημα μας πληροφορεί ότι οι πεζοί, ύστερα από διάφορες εναλλαγές του αγώνος και αφού υπέστησαν αισθητές απώλειες, τοποθέτησαν την πρόχειρη γέφυρα και τώρα τα τμήματα περνούν τον ποταμό..." 
Οι Ιταλοί προσπάθησαν να ζεύξουν τον Καλαμά και στην περιοχή της Σκουπίτσας σύμφωνα με το Επιτελείο Στρατού.
"...Από του μεσονυκτίου της 4 προς 5 Νοεμβρίου, τα επί του ποταμού Καλαμά φυλάκια του Υποτομέως Παραποτάμου εσημείωσαν έναρξιν κατασκευής γεφύρας υπό των Ιταλών παρά το πορθμείον Βρυσέλας και ήρξαντο να βάλωσσι κατ' αυτών μέχρι πρωίας. Άμα τη έω, οι Ιταλοί ήρχισαν να βοβαρδίζωσι σφοδρώς...τη συμμετοχή της αεροπορίας, ήτις βοβαρδίζουσα...εκάλυπτε την υπό των Ιταλών κατασκευήν γεφυρών επί του ποταμού Καλαμά εις Βρυσέλαν και Τσιφλίκι..." Επιτελείον Στρατού, ο.π., σ. 92
Η εφημερίδα ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΠΡΕΒΕΖΗΣ, αρ. 135, 24-10-1960, σ. 1, γράφει: "...ο εχθρός επί του ποταμού Καλαμά υποστάς βαρυτάτας απωλείας εις νεκρούς, πνιγέντας και τραυματίας...ιδίως κατά την απόπειράν του να διαβή τον ποταμόν κατά πυκνάς φάλαγγας λέμβων ελαστικών αι οποίαι εβυθίζοντο από τα πυρά των Πολυβόλων..." 
Ο διοικητής του Τάγματος Φιλιατών, Αλέξανδρος Παπαγεωργίου, περιγράφει στο ημερολόγιό του τη μάχη του Παραπόταμου: 
"5η Νοεμβρίου 1940. Καιρός αίθριος. Την 5ην πρωϊνήν ώραν ο εχθρός ήρξατο σφοδροτάτου και καταιγιστικού πυρός διά ολοκλήρου του πυροβολικού του και των όλμων του…ενώ ταυτοχρόνως αρκετός αριθμός λέμβων πλήρων στραριωτών εξαπελύθη εκ της Βορείας όχθης του ποταμού Καλαμά και παρασυρόμεναι υπό του ρεύματος του ποταμού προσήγγισαν εις την Νοτίαν όχθην ένθα απεβιβάσθησαν οι εν αυταίς στρατιώται. Πλείσται όμως των λέμβων ανετράπησαν υπό του ρεύματος και οι εντός αυτών επνίγησαν. Πολλαί λέμβοι επίσης διετρήθησαν υπό των πυρών των αυτομάτων μας (πολυβόλων και οπλοπολυβόλων) και εβυθίσθησαν, πνιγέντων των εν αυταίς στρατιωτών…Απόπειραι διελεύσεως του εχθρού εκ της θέσεως του πορθμείου Βρυσέλλας ως και πόρων Δυτικώς και Ανατολικώς τούτου απέτυχον, λόγω της επισεσημασμένης και πυκνής βολής των ημετέρων πολυβόλων… Κατά την διάρκειαν της επιθέσεως του εχθρού, έτερα τμήματα τούτου, διά λέμβων διεπεραιώθησαν επί της Νοτίας όχθης του ποταμού και ανεπτύχθησαν προς επίθεσιν, πλην όμως και ταύτα καθηλώθησαν υπό των ημετέρων πυρών. Τα διαπεραιωθέντα εχθρικά τμήματα ενισχύονται διαρκώς εκ του αυτού σημείου δι ετέρων, διαπεραιουμένων επίσης διά λέμβων, πλην όμως δεν κατόρθωσεν ο εχθρός να διαπεραιώση τμήματα εκ του Πορθμείου Βρυσέλλας και των Δυτικώς και Ανατολικώς τούτου πόρων, διότι αι ομάδες πυροβόλων εκ θέσεως Κλεφτέϊκα και Φωλέζας έβαλλον συνεχώς παρά τα καταιγιστικά πυρά του εχθρικού πυροβολικού και όλμων…"

Τελικά το κατόρθωσαν το μεσημέρι και πέρασαν το ποτάμι. "…Την 16.25΄ ώραν ο Διοικητής της αριστεράς υπολορίδος μοι ανέφερεν…ότι ο εχθρός αποπερατώσας την γέφυραν εις Πορθμείον Βρυσέλλας, διήρχετο ταύτην και υπελόγιζε τα διελθόντα τμήματα περισσότερον από τάγμα…"
Οι Ιταλοί πέρασαν την ίδια μέρα τον Καλαμά και στο Τσιφλίκι (Ράϊ).
Το πρωί της 6ης Νοέμβρη, ελληνικά αεροπλάνα κατέστρεψαν τη γέφυρα βομβαρδίζοντάς τη.
"...6 Νοεμβρίου...Κατά τας 8 το πρωί τρία εχθρικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν την γέφυρα με γεφυρόσκαφα, που ετοποθετήθησαν με πολλούς κόπους την νύχτα. Μπόρεσαν να δράσουν ανενόχλητα μολονότι βαλλόμενα από το αντιαεροπορικό πυροβολικό...Η γέφυρα ανετινάχθη. Ένα εχθρικό αεροπλάνο ήταν αληθινά υπέροχο...Η αεροπορική επιδρομή προκάλεσε τρεις νεκρούς και οκτώ τραυματίας μεταξύ των ανδρών που ήσαν απεσπασμένοι στην γέφυρα..."
Η ελληνική εκδοχή είναι πιο σύντομη: "...Υπό της αεροπορίας κατεστράφη και η εις την περιοχήν Παραποτάμου παρά τον ποταμόν Καλαμά, κατασκευασθείσα υπό των Ιταλών γέφυρα..."
Οι Ιταλοί την επισκεύασαν και κατά την υποχώρησή τους και ενώ η αρχική σκέψη ήταν η ανατίναξη της γέφυρας τελικά την αποσυναρμολόγησαν στις 19 Νοέμβρη του 1940.
"...Στις 6 το πρωί το 32ο πεζικό μας βεβαιοί ότι όλα τα τμήματά του πέρασαν το ποτάμι και ότι η γέφυρα που επρόκειτο να καταστραφή, ελύθη και μεταφέρθη στην όχθη..." 

Αργότερα όταν ξαναγύρισαν στην περιοχή, μέσα σε 28 μέρες, κατασκεύασαν μια ξύλινη γέφυρα κι εγκατέστησαν κι αυτοί στρατιωτικό φυλάκιο για τη φύλαξή της.Αργότερα κατά την οπισθοχώρησή τους ανατίναξαν τη γέφυρα αυτή.
Μετά την απελευθέρωση, οι Βρετανοί εγκατέστησαν πάλι μια περαταριά στο ποτάμι.

Το καλοκαίρι του 1945 οι Ελληνικές αρχές κατασκεύασαν μια ξύλινη γέφυρα στον ίδιο χώρο κι εγκατέστησαν το Βασίλη Τσάμη ως φύλακα, με το βασικό έργο να προσέχει την κατασκευή απομακρύνοντας τα κλαδιά και δέντρα που παρέσερνε ο Καλαμάς και θα μπορούσαν να βλάψουν την κατασκευή. 
Ο Νομομηχανικός Θεσπρωτίας, για οικονομικούς λόγους απέλυσε τον φύλακα κι έτσι το χειμώνα του 1946 «…σε μια μεγάλη κατεβασιά ήλθε ο Καλαμάς ορμητικός όπως πάντοτε και παρέσυρεν το ‘απροστάτευτο’ γιοφύρι…» 

Ξανάφτιαξαν μια περαταριά χωρητικότητας δυο τόνων, την οποία ανέλαβε πάλι ο Τσάμης. Το καλοκαίρι του 1946 δημοπρατήθηκε μια τσιμεντένια γέφυρα στο Φοινικιώτικο ποτάμι την οποία ανέλαβε ως εργολάβος κάποιος Τζοβάρας, ο οποίος καθυστέρησε ν’ αρχίσει τις εργασίες κι έτσι το Νοέμβρη ο ποταμός παρέσυρε δυο φορές τα βάθρα της γέφυρας.
Στον ίδιο τον Καλαμά προτάθηκε ως λύση η κατασκευή μια λυόμενης σιδερένια γέφυρας τύπου Μπέλεϋ, η οποία τοποθετήθηκε εκεί από την εταιρεία Γκορίτσα και Σία ύστερα από πολλές καθυστερήσεις στα τέλη του 1947 λόγω των γεγονότων του εμφυλίου και παραμένει ακόμα στη θέση της ως σήμερα εντελώς παρατημένη από τον καιρό που φτιάχτηκε η σύγχρονη τσιμεντογέφυρα (1995).
Στην αριστερή όχθη του ποταμού λειτουργούσε στρατιωτικό φυλάκιο το οποίο έλεγχε τους επιβάτες ως το τέλος της δικτατορίας το 1974. 
Έπρεπε ο διερχόμενος να ήταν εφοδιασμένος με ειδική άδεια για να περάσει τη γέφυρα. 
Read More »
ΓΕΦΥΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ 1931 ΤΟΝ ΚΑΛΑΜΑ ΣΤΗ ΒΡΥΣΕΛΛΑ  ΓΕΦΥΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ 1931 ΤΟΝ ΚΑΛΑΜΑ ΣΤΗ ΒΡΥΣΕΛΛΑ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

ΕΦΚΑ: Έρχονται αλλαγές και «κούρεμα» χρεών για τους οφειλέτες ταμείων

Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023
ΕΦΚΑ: Έρχονται αλλαγές και «κούρεμα» χρεών για τους οφειλέτες ταμείων


Αλλαγές στο επόμενο διάστημα σχετικά με τις οφειλές των φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς τον ΕΦΚΑ, για 15,5 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, θα επιφέρει η απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία εντάσσονται τα χρέη οφειλέτη στο νόμο Κατσέλη, οδηγώντας σε «κούρεμα» το αρχικό χρέος.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Απογευματινής», η συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει τον δρόμο για ανάλογη μεταχείριση και άλλων υποθέσεων, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα, σε ό,τι αφορά τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ:Το μεγαλύτερο πλήθος οφειλετών συγκεντρώνεται στις χαμηλότερες κλίμακες χρεών με 1.753.769 ασφαλισμένους να χρωστούν έως 15.000 ευρώ ο καθένας.
Το 89,21% των οφειλετών έχουν χρέη έως 30.000 ευρώ ο καθένας.
Μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά 93.991 οφειλέτες που έχουν χρέη από 50.000 έως 100.000 ευρώ.
Το μεγαλύτερο μέρος αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες. Συγκεκριμένα, 2,578 οφειλέτες χρωστούν το 23,71% του συνόλου.
Read More »
ΕΦΚΑ: Έρχονται αλλαγές και «κούρεμα» χρεών για τους οφειλέτες ταμείων ΕΦΚΑ: Έρχονται αλλαγές και «κούρεμα» χρεών για τους οφειλέτες ταμείων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

ΤΟ ΚΚΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ "ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ" ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΦΩΝ

Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023
ΤΟ ΚΚΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ "ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ" ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΦΩΝ


Η οργή και η αγανάκτηση από τη μείωση της «Βασικής ενίσχυσης» να γίνει αγώνας και διεκδίκηση.

Με αισθήματα οργής και αγανάκτησης έχουν πλημμυρίσει οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που είδαν στους λογαριασμούς τους το ποσό της προκαταβολής (70%) της βασικής ενίσχυσης του έτους 2023 να είναι μειωμένο από 20% έως και 50%. Παράλληλα υπήρχαν και περιπτώσεις που δεν καταβλήθηκε ούτε ένα ευρώ.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027 που προβλέπει συνολική μείωση της «Βασικής Ενίσχυσης» μεγαλύτερη από 250 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Απώλειες που δεν θα αντισταθμιστούν από τις υπόλοιπες άμεσες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ όπως τα “οικολογικά προγράμματα”, η “αναδιανεμητική ενίσχυση”, οι “συνδεδεμένες” κ.α., η πληρωμή των οποίων έπεται, καθώς το συνολικό κονδύλι της νέας περιόδου είναι μειωμένο κατά 5% σε σχέση με το αντίστοιχο της περιόδου 2014 – 2020, ενώ οι απώλειες για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους θα διευρυνθούν σε διψήφια ποσοστά εξαιτίας της εκτόξευσης του πληθωρισμού.

Σοβαρές είναι οι ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που έχοντας ως κοινή στρατηγική τους τη συγκέντρωση της παραγωγής και της γης, την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων έχουν υπερψηφίσει αυτήν την πολιτική.

Ευθύνες έχουν και οι τοπικές διοικήσεις (Περιφέρεια, Δήμοι) που το προηγούμενο διάστημα έβαλαν πλάτη στην προώθηση των στόχων της νέας ΚΑΠ οργανώνοντας με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Ηπείρου ημερίδες προετοιμασίας για την κατάρτιση των “στρατηγικών σχεδίων” της ΚΑΠ 2021-2027 και καλλιεργώντας αυταπάτες ότι με τη νέα ΚΑΠ μπορεί να βελτιωθεί ή τουλάχιστον να μην επιδεινωθεί η κατάσταση των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Τώρα προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες τους τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ ρίχνοντας το φταίξιμο σε “διαχειριστικές ανεπάρκειες” του ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που μιλούν για “κυβερνητικό φιάσκο”. Μαζί και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου που υπερασπίζοντας την κυβέρνηση καλλιεργεί τον εφησυχασμό, μιλάει για αρρυθμίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αποπροσανατολίζει τους κτηνοτρόφους. Την ίδια ώρα το διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης που υπέβαλλε η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ακυρωθεί.

Οι άμεσες ενισχύσεις αποτελούν την άλλη όψη του νομίσματος των εξευτελιστικών τιμών στα προϊόντα των αγροτών τις οποίες επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι και αυτό που κάνουν είναι να επιτείνουν το “μαρτύριο της σταγόνας” που υφίστανται οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι προσπαθώντας να διατηρήσουν το βιός τους.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Να κάνουν την οργή και αγανάκτηση οργάνωση και αγώνα ενάντια στους αντιπάλους τους που είναι οι έμποροι, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, το κράτος, οι κυβερνήσεις και η ΕΕ. Να εμπιστευτούν την δύναμή τους και μέσα από Αγροτικούς - Κτηνοτροφικούς Συλλόγους, φτιάνοντας καινούργιους όπου δεν υπάρχουν, δυναμώνοντας το πανελλαδικά οργανωμένο αγροτικό κίνημα που εκπροσωπεί η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ) να απαιτήσουν να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις ενισχύσεις και αυτές να δίνονται μόνο σ΄αυτούς που πραγματικά παράγουν με μοναδικό κριτήριο το φυτικό και το ζωϊκό κεφάλαιο. Ταυτόχρονα να διεκδικήσουν μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους και της ίδιας της ζωής τους.

Μαζικά και οργανωμένα μαζί με τους εργατοϋπαλλήλους, τα άλλα λαϊκά στρώματα και όλους αυτούς που στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος να παλέψουν ώστε τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας να περάσουν στους πραγματικούς παραγωγούς του πλούτου για να ζήσει ο λαός σύμφωνα με τις σύγχρονες παραγωγικές δυνατότητες.

Read More »
ΤΟ ΚΚΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ "ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ" ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΦΩΝ ΤΟ ΚΚΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ "ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ" ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΦΩΝ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Σε Βόρειο Αιγαίο και Ήπειρο το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής!

Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023
Σε Βόρειο Αιγαίο και Ήπειρο το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής!Η μακροζωία είναι για τους ακρίτες!! Δύο παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας, το Βόρειο Αιγαίο και η Ήπειρος έχουν το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, παρότι υποχώρησε ελαφρώς, κάτι που κατά κύριο λόγο συνδέεται με την πανδημία.

Οι γυναίκες στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου έχουν το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στη χώρα μας με 85,8 χρόνια, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες στα ακριτικά μας νησιά με 80,5 έτη.

Στη δεύτερη θέση και στις δύο περιπτώσεις ακολουθεί μία ακόμη ακριτική περιφέρεια και δεν είναι άλλη από την Ήπειρο όπου οι γυναίκες έχουν προσδόκιμο ζωής 85,1 χρόνια και οι άνδρες 80,2 χρόνια. Για σύγκριση, στην Αττική οι γυναίκες εκτιμάται ότι θα ζήσουν 82,6 χρόνια και οι άνδρες 77 χρόνια.

Τα αναλυτικά στοιχεία για το προσδόκιμο ηλικίας σε όλες τις χώρες της ΕΕ και ανά περιφέρεια δημοσιοποίησε μαζί με infographics η Eurostat, με βάση τα δεδομένα του 2021. Όπως σημειώνεται, την τελευταία δεκαετία ενώ το προσδόκιμο ζωής στην ΕΕ αυξήθηκε με σχετικά σταθερό ρυθμό μέχρι το 2019, όταν έφτασε τα 81,3 χρόνια, η πανδημία το 2020 και 2021 προκάλεσε αντιστροφή της τάσης.

Το 2021, το συνολικό προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στην ΕΕ ήταν 80,1 χρόνια. Το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες στην ΕΕ ήταν 82,9 χρόνια, δηλαδή 5,7 χρόνια μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών, που ήταν κατά μέσο όρο 77,2 χρόνια. Οι γυναίκες αναμένεται να ζήσουν περισσότερο και στις 242 περιοχές NUTS 2 όπου υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα.

Το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες καταγράφεται στην περιφέρεια της Μαδρίτης στην Ισπανία με 88,2 έτη και ακολουθούν άλλες πέντε ισπανικές περιφέρειες.

Για τους άνδρες, αντίστοιχα, το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής εντοπίζεται στη Φινλανδία και στην αυτόνομη νησιωτική περιφέρεια Åland με 82,8 χρόνια, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η περιφέρεια της Μαδρίτης και η αντίστοιχη της Ναβάρας.
Read More »
Σε Βόρειο Αιγαίο και Ήπειρο το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής! Σε Βόρειο Αιγαίο και Ήπειρο το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής! Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Συμμετέχουμε Ενεργά στον Εμβολιασμό κατά της Λύσσας – Κάλεσμα για Δείγματα από τους Κυνηγούς του Νομού Θεσπρωτίας

Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023
Συμμετέχουμε Ενεργά στον Εμβολιασμό κατά της Λύσσας – Κάλεσμα για Δείγματα από τους Κυνηγούς του Νομού Θεσπρωτίας
ΑΠΟ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΑΡΤΕΜΙΣ

Αγαπητοί φίλοι κυνηγοί,

Η 17η φθινοπωρινή διαδικασία εμβολιασμού κατά της λύσσας σε κόκκινες αλεπούδες ολοκληρώθηκε με επιτυχία, και τώρα είμαστε έτοιμοι για τη δεύτερη φάση του προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, καλούμε όλους τους κυνηγούς να συμμετέχουν ενεργά για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων. Η συμμετοχή σας είναι απαραίτητη για να διασφαλίσουμε ότι η προστασία των αλεπούδων από τη λύσσα είναι αποτελεσματική και διαρκής.

Στη φάση αυτή, η κύρια απαίτηση είναι η αποστολή δειγμάτων από αλεπούδες στις κτηνιατρικές υπηρεσίες για περαιτέρω αξιολόγηση. Τα δείγματα αυτά θα βοηθήσουν στην εκτίμηση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων κατά της λύσσας και θα συμβάλουν στην βελτίωση της υγείας των αλεπούδων.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε το έγγραφο από τη “Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής,” το οποίο περιέχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη δράση αυτή. Θα βρείτε πληροφορίες για το πώς να προετοιμάσετε τα δείγματα και πώς να τα αποστείλετε στις αρμόδιες αρχές.

Επίσης, σας επισυνάπτουμε το έγγραφο που θα χρειαστείτε για την αποστολή του δείγματος. Παρακαλούμε ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες που περιλαμβάνονται σε αυτό το έγγραφο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάθε δείγμα που αποστέλνεται στην κτηνιατρική υπηρεσία θα επιβραβεύεται με 50€, ως αναγνώριση της συμβολής σας στην προστασία των αλεπούδων και της υγείας τους.

Για την περιοχή του Νομού Θεσπρωτίας, χρειάζονται συνολικά 59 δείγματα. Κάθε δείγμα που στέλνετε είναι σημαντικό, και η συνεισφορά σας θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου αυτού.

Συμμετέχοντας ενεργά στη διαδικασία αυτή, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την αφοσίωση και τη στήριξή σας στον κυνηγετικό σύλλογό μας και στη φροντίδα της φύσης.
Advertisement

Ρυθμίσεις απορρήτου

Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή διευκρίνιση. Μαζί μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική προστασία στις αλεπούδες και να διατηρήσουμε την υγεία τους.


Με εκτίμηση,
Κυνηγετικός Σύλλογος Φιλιατών “Άρτεμις”

Read More »
Συμμετέχουμε Ενεργά στον Εμβολιασμό κατά της Λύσσας – Κάλεσμα για Δείγματα από τους Κυνηγούς του Νομού Θεσπρωτίας Συμμετέχουμε Ενεργά στον Εμβολιασμό κατά της Λύσσας – Κάλεσμα για Δείγματα από τους Κυνηγούς του Νομού Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Λαθρεμπόριο καυσίμων: Αυστηρότερες κυρώσεις σε πρατήρια – Οι υποχρεώσεις των εταιριών

Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023
Λαθρεμπόριο καυσίμων: Αυστηρότερες κυρώσεις σε πρατήρια – Οι υποχρεώσεις των εταιριών


«Ανοικτή πληγή» για τα δημόσια έσοδα είναι το λαθρεμπόριο καυσίμων που στερεί φόρους πολλών εκατομμυρίων από το κράτος.

Αυξημένες υποχρεώσεις για τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων φέρνει το νέο πλαίσιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση και με το οποίο αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για το λαθρεμπόριο.

Συγκεκριμένα :

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ | ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣδιεξαγωγή ελέγχων άδειας λειτουργίας πρατηρίωνετήσιος έλεγχος ποιότητας καυσίμωνενημέρωση ΑΑΔΕ για τυχόν παραβάσεις διακοπή συνεργασίας με παραβατικά πρατήρια

ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ | ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ“λουκέτο” 2 ετών – ανεξάρτητα αν πρόκειται για την ίδια επιχείρηση ή άλληιδιοκτήτες χώρου – εγγύηση μισθωμάτων 2 ετών

Read More »
Λαθρεμπόριο καυσίμων: Αυστηρότερες κυρώσεις σε πρατήρια – Οι υποχρεώσεις των εταιριών Λαθρεμπόριο καυσίμων: Αυστηρότερες κυρώσεις σε πρατήρια – Οι υποχρεώσεις των εταιριών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Έργα αναβάθμισης στις χερσαίες πύλες εισόδου

Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023
Έργα αναβάθμισης στις χερσαίες πύλες εισόδου
Πραγματοποιήθηκε η 4η Συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, μετά και την τροποποίηση της συγκρότησής της με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα.

Αντικείμενο της Συνεδρίασης ήταν η ένταξη στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας και η ανάθεση στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) υπηρεσιών ωρίμανσης για μία σειρά έργων.

Μεταξύ των έργων περιλαμβάνεται η αναβάθμιση των εθνικών χερσαίων Συνοριακών Σημείων Διέλευσης που αφορά και στην Ήπειρο.

Το έργο περιλαμβάνει την αναβάθμιση των πυλών εισόδου/εξόδου των χερσαίων συνόρων της, με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, ώστε να καλύπτουν τις αυξανόμενες ανάγκες εισόδου πολιτών τρίτων χωρών και αγαθών, ενισχύοντας παράλληλα και το σχέδιο της εθνικής πολιτικής και ασφάλειας.
Read More »
Έργα αναβάθμισης στις χερσαίες πύλες εισόδου Έργα αναβάθμισης στις χερσαίες πύλες εισόδου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Σωτήρης Δημητρίου: «Μια Μαρίνα Τζάφου» Τούλα Ρεπαπή

Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023
Σωτήρης Δημητρίου: «Μια Μαρίνα Τζάφου» Τούλα Ρεπαπή 


«Αν ο λόγος είναι σπόρος, τα λόγια είναι θροΐζουσα πλαγιά.»
(«Αδέσποτο θρύλημα», σελ. 175)

Ο Σωτήρης Δημητρίου στο βιβλίο Μια Μαρίνα Τζάφου, ανεξάντλητος κι ανεπιτήδευτος όπως οι ήρωές του, συνεχίζει τη συγγραφική του πορεία μέσα από ογδόντα επτά νέα διηγήματα. Ως ακόρεστος «Συλλέκτης στιγμών» παρατηρεί την κοινωνία. Τον εμπνέει η καθημερινότητα των ηρώων της και έχοντας αυτούς στο κέντρο, τους δίνει μια δεύτερη ζωή στη στιβαρή, γεμάτη ποίηση, γραφή του. Όλοι ημιτελείς, εξοστρακισμένοι από τη ζωή ζουν εντός αυτής, όντες ηττημένοι εκτός αυτής.

Ελεύθερος όσο ποτέ, αναπτύσσεται στις αφηγήσεις του με το βιβλίο αυτό να είναι το δεύτερο πολυσέλιδο, μετά το έργο Ουρανός απ’ άλλους τόπους. Με σύμμαχο την αγάπη αναγνωστών, την αποδοχή, βράβευση και κατάταξη του έργου του στα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης λογοτεχνίας μας, ίσως έχει αποβάλει κάθε ενδοιασμό για έκταση και έκθεση. Ελευθερία στη γραφή, την οποία εκφράζει και στο βιβλίο Τα οπωροφόρα της Αθήνας, βιβλίο που ξεχωρίζω για τη σύνθετη σύλληψή του: ενώ μιλά για τα οπωροφόρα της Αθήνας, μας χαρίζει μια σπουδή στη γραφή, με το βλέμμα πάντα στραμμένο στον άνθρωπο και στις λέξεις. Αυτά τα δύο τον βασανίζουν και τον εμπνέουν, χαρίζοντας στους πρωταγωνιστές του την αθανασία των σελίδων του, διασώζοντας ταυτόχρονα τις ρίζες των λέξεων, το μεγαλείο και τη μουσικότητα των ήχων τους. Το νέο που φέρνει ο συγγραφέας στο βιβλίο αυτό είναι η καταγραφή ενός μεγάλου αριθμού παροιμιών, θέλοντας να τονίσει πως οι παροιμίες –η λαϊκή σοφία της ζωής– λακωνικά κι αναμφισβήτητα έχουν μιλήσει για τα πάντα.

Οι ήρωές του όλοι ηττημένοι της ζωής, κάποιοι νωρίτερα, κάποιοι αργότερα. Κάποιοι επανέρχονται, «Προσφυγάκια ΙΙΙ» κολυμπούν κι εδώ έχοντας ξεκινήσει από Το κουμπί και το φόρεμα, συμπληρώνοντας την εικόνα τους, ενώ άλλοι κάνουν πρώτη φορά την εμφάνισή τους. Τίτλοι ανατρεπτικοί, «Ένας υγιής θάνατος», «Η γούβα κι ο ωκεανός», κεντρίζουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη που θα κατακτηθεί στο τέλος από την υπόθεση. Λέξεις ασυνήθιστες, γοητευτικές και με νοηματική βαρύτητα κάνουν την εμφάνισή τους πρώτη φορά στις σελίδες του. Λέξεις από προσμείξεις λέξεων εμφανίζονται για να δείξουν το πάθος του γι’ αυτές, να τις ενώνει, να τις συγχωνεύει, να παράγει νέες, κι αλλού επιλέγει λέξεις που ενώ βάζουν τελεία στην πρόταση, στο μυαλό του αναγνώστη συνεχίζουν ερμηνευτικά και εικονοφόρα να παράγουν συναισθήματα ανακαλώντας αναμνήσεις, π.χ. τα κτίρια «δοχεία ζωής».

Με το διήγημα «Μια Μαρίνα Τζάφου» (83ο, σελ. 395) δηλώνει τη στοργή του για τους γέροντες. Μιλά και για τους άγραφους ηθικούς νόμους που ορίζουν συμπεριφορές απομακρύνοντας τους ανθρώπους, τις καλημέρες που δεν επιτρέπονται, αλλά και τα δικαιώματα της νομής πάνω στους καρποφόρους κλώνους των δρόμων. Με την ποικιλία αλλά και τη γλύκα από τα σύκα να πλουτίζουν την αφήγηση, αφήνοντας μια πίκρα στο τέλος για ένα σύκο που δεν πρόσφερε και μια καλημέρα που δεν είπε στη γερόντισσα, που έβλεπε να στέκει ορθή στην πόρτα του φτωχικού της, πάντα μόνη. Κι όμως, στο κηδειόσημο με τ’ όνομά της είδε πως είχε και δισέγγονα! Με βλέμμα τρυφερό και γεμάτο συμπόνια δείχνει τη μοναξιά και το γήρας ως τη μεγαλύτερη ήττα του ανθρώπου στη ζωή.

Στις αφηγήσεις του δεν λείπουν τα σχέδια για ταξίδια που δεν γίνονται ποτέ. Ο φούρναρης, γλυκομίλητος αλλά μισάνθρωπος. Έλεγε στην υπάλληλό του για ένα ταξίδι στην Καραϊβική, από τα ψιλά που έκοβαν στα ρέστα. Αυτός το έλεγε για αστείο και αυτή το πίστεψε και έδωσε τα ρέστα της δικής της ζωής. Τα νιάτα της. Η ποίηση υπάρχει συνεχώς στον πεζό του λόγο. Χωρίς ομοιοκαταληξία, αλλά με τη διάθεση να δώσει ξεχωριστή αύρα και βαρύτητα στις λέξεις. Να κάνει την πρόταση να ξεχωρίσει. «Οι μέρες του ήταν μουντές, οι νύχτες χωρίς άστρα» (σελ. 15), έτσι περιγράφει τη ζωή ενός μοναχικού μεσήλικα, χωρίς οικογένεια. Αν και η ποίηση ομορφαίνει τη γραφή του, ταυτόχρονα ένας ωμός ρεαλισμός που αγγίζει τα άκρα εμφανίζεται σαν το αμφίσημο όχι μόνο ενός προσώπου, αλλά σαν το αμφίσημο και το εύρος της γραφής του. Είναι κι αυτό μια ελευθερία.

Στο διήγημα «Εισαγγελέας Ζαγοριανάκος» μοιάζει οι ήρωές του να θέλουν να είναι άλλοι. Ωστόσο, χιούμορ αλλά και λύπη διαχέονται στις αράδες, αλλά και πώς αλλιώς θα μπορούσε να διαχειριστεί την τρέλα; Αλλάζουν τόπο οι αφηγήσεις και δείχνουν πως ο συγγραφέας βρίσκεται στην Αθήνα. Γύρω από τη γειτονιά του, γύρω από το πέταλο του Σταδίου, όπου κάνει μια ανθρωπογεωγραφία των αθλουμένων. Η Βδοκώ ανησυχούσε για τον «ξενιτεμένο» στην Αθήνα γιο της, σαν ηρωίδα από το βιβλίο Τους τα λέει ο Θεός, όπου η μοναξιά, η αγωνία και το γήρας φέρνουν τον παραλογισμό.

Η φύση διατηρεί την ευωδιά της έντονης παρουσίας της και γίνεται το σκηνικό πολλών αφηγήσεων, στιβαρή, λάμπουσα και ευάλωτη, όπως η γραφή του.

Κι όσο προχωρά ο αναγνώστης διαπιστώνει τη συνέχεια και την εσωτερικότητα των κειμένων. Στο διήγημα «Το καρέλο», νοσταλγικές παιδικές αναμνήσεις αναδύονται δίνοντας βάθος χρόνου στο κείμενο και στο βλέμμα του συγγραφέα. Το κάνουν εξομολογητικά εσωτερικό, αν και περιγράφει τα πέριξ. Ωστόσο, και ο υπερρεαλισμός έχει τη θέση του, με το όνειρο του παράξενου χαμού ενός κωπηλάτη. Στο διήγημα «Ποριά» βρίσκει ευκαιρία να μιλήσει για τις λέξεις και για τη στιγμή στην εφηβεία που στιγματίζει μια ζωή. Την εκτρέπει.

Η αγάπη της μάνας προς το παιδί της εμφανίζεται συνεχώς στα κείμενά του. Την έχει νιώσει ο ίδιος και ξέρει να την αποκωδικοποιεί. «Απ’ όλη εκείνη τη χαρούμενη αναστάτωση έμειναν στη μνήμη μου έντονα το χέρι της μάνας σου στο κεφάλι σου και τα λόγια που σου είπε. Ζυγούρι μου» (σελ. 95, «Πάρε το χέρι σου, Κάρολε»).

Παιδικά τραγουδάκια παρεμβάλλονται, καθώς ο συγγραφέας επιστρέφει νοερά στο τότε που ήταν παιδί. Ένα κοριτσάκι νικά τον αυτισμό με το λούσο. Της το έμαθε η μητέρα της. Το συνέχισε κι όταν όλοι είχαν πεθάνει. Όμως, ο εφιάλτης των ματιών τους ήταν επάνω της και μετά. Η φρίκη, το μίσος και η εκδίκηση όλα μαζί σ’ ένα «Χανζαπλάστ». Το κόλλησε στις φωτογραφίες στο μνήμα τους. Στο διήγημα «Οικονόμος», παράξενοι συσχετισμοί κάνουν τους ανθρώπους να σμίγουν ερωτικά. Στο «Αίμα της γέννας», ο άκληρος κι η τύχη του, ο συγγραφέας κι η τύχη του επίσης. «Κι αυτή η άγουρη, ασήμαντη γνωριμία ανυψώθηκε ολόφωτη ένα βήμα πριν το πέρας. Όπως τότε ταπεινώθηκε ένα βήμα πριν την αρχή. Ένα βήμα, πριν η φύση στήσει τις ολάνθιστες βέργες της» (σελ. 123).

Στα ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας, «Η δίοπος», μια Αλίκη στο ναυτικό και τα ταξί γίνονται πολλές φορές η θεατρική σκηνή των αφηγήσεών του. Μοιάζει η κάθε μέρα του να είναι ένα ξύπνημα χωρίς προγραμματισμό κι ένας περίπατος στους δρόμους. Όμως, μια ποιητική συλλογή τον κατατρέχει. Σαν εφιάλτες τον κυνηγούν τα αντίτυπά της. Το ξανασυναντήσαμε στο διήγημα «Δέκα χρόνια ανεμελιάς», στο βιβλίο Τα όνειρα μού δέλουν.

Ένα παζλ ανθρώπων, ένα μείγμα ανθρώπινων ιστοριών και πόνων όπου ο παραλογισμός, η εγκατάλειψη, η τρέλα, το γήρας, οι αναμνήσεις, οι εμμονές, οι ενοχές, η ματαίωση των ονείρων και της ζωής, περισσεύουν. Αναφέρεται κι εδώ σ’ αυτή τη γεμάτη δηλητήριο και αγάπη σχέση μάνας-παιδιού, λέγοντας στο βιβλίο Τους τα λέει ο Θεός: «…ούτε η μάνα λησμονεί ούτε και τα παιδιά ησυχάζουν ποτές», αυτές ζουν στο μυαλό τους για πάντα. Στέκει επίσης στο ζωώδες ένστικτο, που οδηγεί ανεξέλεγκτα ακόμη και στον θάνατο, προκειμένου να κορεστεί. Ο έρωτας και σαν ορμητικό συναίσθημα και ένστικτο έχει μεγάλη θέση στις αφηγήσεις του. Ορίζει τις ζωές των ηρώων και στο γήρας γλυκαίνει τις σκέψεις τους, παραμένοντας κάτι ανάρμοστο εντός των οικογενειακών συγγενικών δεσμών («Το λούλε της νεράιδας»). Στο διήγημα «Τρεις μέρες πριν πεθάνω», το μίσος μεταξύ μάνας και κόρης τις απομακρύνει. Μίση από παιδιά σε γονείς αλλά και μεταξύ αδελφών και συγγενών διαβρώνουν τις σχέσεις και χάνεται η στιγμή της τελευταίας αγκαλιάς και συγγνώμης. Ενώ στο διήγημα «Έχεις πνίξει κότα;», κτηνώδης εγκληματική συμπεριφορά προβάλλει το έρεβος των ανθρωπίνων ενστίκτων.

Το εμβληματικό κτίριο Ξενία του αρχιτέκτονα Κωνσταντινίδη στην Ηγουμενίτσα περιφέρει την ομορφιά του από τα «Δοχεία ζωής» στο «Σινέ Όασις, σινέ Θύαμις» και γίνεται το συνεκτικό στοιχείο του χρόνου, με τον δυνητικό τίτλο «Το κτίριο κι η πόλη». «Στολές» κοινωνικές χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους. Οι ανύπανδροι αποφεύγουν κάποιες συζητήσεις, με τον συγγραφέα να προσθέτει, φαντάσου να πεις πως είσαι και συγγραφέας. Άλλη μια αναπηρία! Σαν μαθηματική εξίσωση όλα τακτοποιημένα στο μυαλό, με μόνο μια ρωγμή. Αυτή της τρέλας. Στο διήγημα «Ουρανός» με ποίηση και συναίσθημα μιλά για την πατρίδα, τα γυναικεία μάτια, τις προσπάθειες, τη φιλία, τον χρόνο που αν και περνά ανελέητα, δεν αλλοιώνει τίποτα. Όλα τα βαθαίνει στην ψυχή. «Καθώς δεν διέθετε αντανακλαστικά στην καθημερινή τριβή, στις αψιμαχίες, στις ευκαιρίες, έβγαινε πάντα ηττημένος αλλά σε βάθος χρόνου νικητής· σε κάποια σελίδα τακτοποιούσε το θέμα» (σελ. 394) και «Όσο και να μετενδύει ο συγγραφέας τους ήρωες που έχουν κάποια αντιστοιχία με ζώντα άνθρωπο, δεν μπορεί να θολώσει τα νερά» (σελ. 391).

Στο διήγημα «Η κοπέλα», αναφερόμενος στην ηρωίδα του Αλέξω (Ουρανός απ’ άλλους τόπους) εκφράζει την αγάπη και τον θαυμασμό στη μητέρα του, μεταφέροντας νοσταλγικές στιγμές της νιότης της αλλά και τώρα στιγμές με εγγόνια και δισέγγονα καθώς μάχεται για τη ζωή της, έτσι όπως έκανε πάντα. Την Αλέξω θαύμασε κι αγάπησε κι ο αναγνώστης ποτισμένος από τα αισθήματα του συγγραφέα.

Με στοργή σκύβει πάνω από τις ζωές των ηρώων του προσπαθώντας να τους φέρει σ’ εμάς. Να τους δικαιολογήσει, να μας τους γνωρίσει, να μην είναι πια μόνοι. Να μην είναι οι ξεχασμένοι της ζωής, να είναι όλοι μέσα στις σελίδες του, αποτυπώνοντας μέσα από τις ζωές τους την ηθογραφική εικόνα της Ελλάδας. Τα περισσότερα διηγήματα στο χωριό, εκεί η φύση διατηρεί την ευωδιά της έντονης παρουσίας της και γίνεται το σκηνικό πολλών αφηγήσεων, στιβαρή, λάμπουσα και ευάλωτη, όπως η γραφή του. Αναφέρεται στο σμίξιμο των δύο φύλων –σημαντικό στοιχείο–, αποκωδικοποιεί πρόσωπο και σώμα διαβαθμίζοντας ταυτόχρονα τις σωματικές εντάσεις. Συγγραφικές ανασφάλειες και αυτάρκειες ποτίζουν την πένα του, δημιουργώντας τις συναισθηματικές βάσεις και εμπνεύσεις που μέσα από αυτές θα εκφραστεί.

Το χιούμορ εμφανίζεται διακριτικό/ειρωνικό, όταν αναφέρεται σε τηλεοπτικές εκπομπές. Στο διήγημα «Άσπρο άλογο», η ψυχική ασθένεια πρωταγωνιστεί δείχνοντας το κακό που βγαίνει μέσα από το κακό και το κακό που έρχεται μέσα από το καλό. Ο θάνατος. Στην «Εντελέχεια», ο συγγραφέαςπαραμένει στις σκέψεις εκκρεμοτήτων προσπαθώντας να τακτοποιήσει και να διορθώσει εαυτόν, ενώ ο φόβος των λέξεων και της δέσμευσης τον κατατρώει. Στη συνέχεια, «Άγγελοι χωρίς φτερά», ένα πολύ δυνατό διήγημα, όπου στα χωριά οι διανοητικές και σωματικές δυσπλασίες γενούν ανάλογες τερατώδεις συμπεριφορές. «Ένα παίγνιο της μοίρας ήταν όπως κι όλοι μας, βέβαια», λέει στο «Όχι Καλπακόνε», ένα διήγημα για την αγάπη, τον μισεμό και τον θάνατο, γραμμένο με τρυφερότητα, και τη φύση μέσα από την ολάνθιστη τριανταφυλλιά να είναι στην αυγή και στη δύση της ζωής τους.

Ο Σωτήρης Δημητρίου, μ’ ένα πλήθος διηγημάτων στη συλλογή Μια Μαρίνα Τζάφου, μοιάζει να λέει: αυτούς κρύβω μέσα μου, όλοι αυτοί είμαι εγώ, όλοι αυτοί είναι ο καθένας μας, αναφωνώντας με αγάπη: «Ιδέ ο άνθρωπος!»


Μια Μαρίνα Τζάφου
Σωτήρης Δημητρίου
Εκδόσεις Πατάκη
σ. 432
ISBN: 978-960-16-6203-9
Τιμή: 21,10€


Η Τούλα Ρεπαπή είναι κριτικός λογοτεχνίας.

Άλλα κείμενα:
Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας: «Το μέγεθος και η μοίρα του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα»
«Για την έκθεση ζωγραφικής “Εικόνες από το μέλλον” της Εβίτας Κανέλλου» της Τούλας Ρεπαπή
«Με αφορμή το βιβλίο “Τα όνειρα μού δέλουν” του Σωτήρη Δημητρίου» της Τούλας Ρεπαπή
Χ.Α. Χωμενίδης: «Η δίκη Σουάρεφ»


Read More »
Σωτήρης Δημητρίου: «Μια Μαρίνα Τζάφου» Τούλα Ρεπαπή Σωτήρης Δημητρίου: «Μια Μαρίνα Τζάφου» Τούλα Ρεπαπή Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Youth Pass: Πότε θα πιστωθούν τα 150 ευρώ στους δικαιούχους

Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023
Youth Pass: Πότε θα πιστωθούν τα 150 ευρώ στους δικαιούχους

Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για το Youth Pass με στόχο την οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ σε περίπου 200.000 νέους 18 και 19 ετών. Το Youth Pass έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να την χρησιμοποιούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

Αυτά ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

Δικαιούχοι του Youth Pass είναι:

• φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος,

• που έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους εντός του προηγούμενου από την αίτηση έτους και

• υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα.

Τονίζεται πως δεν υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια.

Άρα για τη φετινή ενίσχυση, μπορούν να κάνουν αίτηση, οι νέοι που συμπλήρωσαν είτε το 18ο έτος είτε το 19ο έτος της ηλικίας τους από 1.1.2022 έως και 31.12.2022. Η αίτηση υποβάλλεται άπαξ και δεν επανυποβάλλεται μετά και τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου. Επομένως, ένας νέος 18 ετών που υποβάλει φέτος αίτηση για το Youth Pass θα λάβει φέτος 150 ευρώ και το 2024 επιπλέον 150 ευρώ χωρίς να κάνει νέα αίτηση. Ωστόσο, αν για τον οποιοδήποτε λόγο, ένας νέος δεν υποβάλει την αίτησή του όταν είναι 18 ετών, μπορεί να το πράξει όταν γίνει 19 ετών, λαμβάνοντας βέβαια την ενίσχυση μόνο για το δεύτερο έτος και όχι αναδρομικά.

Μέχρι πότε οι αιτήσεις

Οι νέοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των Κ.Ε.Π. από την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου έως και την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, ενώ οι ενισχύσεις θα έχουν καταβληθεί μέχρι την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023.

Τονίζεται ότι το Youth Pass αποτελεί μόνιμο μέτρο ενίσχυσης των νέων. Συνεπώς, από το 2024 και εφεξής η ειδική εφαρμογή θα δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων από την 1η Απριλίου μέχρι και τη 15η Μαΐου κάθε έτους. Η ενίσχυση για όλους τους δικαιούχους θα καταβάλλεται μια φορά ετησίως μέχρι την 31η Μαΐου κάθε έτους.

Διαδικασία πίστωσης

Μετά την υποβολή της αίτησης, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ενημερώνει τον δικαιούχο για την πρώτη ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού μέσω γραπτού μηνύματος (sms) ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν την ενίσχυση που θα λάβουν για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού (π.χ. σε τουριστικά καταλύματα), του πολιτισμού (π.χ. για παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων ή συναυλιών, για την αγορά βιβλίων κ.ά.) και των μεταφορών (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια ή για την ενοικίαση ΙΧ ή σκαφών αναψυχής κ.ά.).
Read More »
Youth Pass: Πότε θα πιστωθούν τα 150 ευρώ στους δικαιούχους Youth Pass: Πότε θα πιστωθούν τα 150 ευρώ στους δικαιούχους Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις χρήσεις γης γύρω από τα λιμάνια

Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις χρήσεις γης γύρω από τα λιμάνια

Διαβούλευση ν/σχ του υπ. Περιβάλλοντος που θα οριοθετεί τους όρους δόμησης και τις αρμοδιότητες

Τα στραβά και απίστευτα των λιμένων της χώρας που αφορούν χρήσεις γης και δόμησης φιλοδοξεί να επιλύσει σχετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση στη διαδικτυακή πλατφόρμα open.gov.

Η ιστορική ανάπτυξη των πόλεων περιμετρικά των λιμένων μετά τη δεκαετία του ’50, αλλά και των βιομηχανικών περιοχών με εκσυγχρονισμό των λιμενικών εγκαταστάσεων, αύξησε τις πολεοδομικές απαιτήσεις και των δύο πλευρών σε έκταση γης και χώρο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές οι δήμοι στη μετέπειτα πορεία τους να μη γνωρίζουν τις χερσαίες ζώνες των λιμένων, αλλά και τα λιμάνια τούς πολεοδομικούς χώρους των δήμων.

Επίσης, ο σχεδιασμός για τα πολεοδομικά όρια ήταν διαφορετικός για τα λιμάνια αλλά και για τις πόλεις.

Υπάρχουν επίσης αρκετές περιπτώσεις λιμένων που στους σχεδιασμούς τους αναφέρουν περιγραφικά μόνο τμήματα της χερσαίας ζώνης τους, χωρίς τοπογραφικά διαγράμματα, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Οι χερσαίες ζώνες των λιμένων έως σήμερα εγκρίνονται από την αποκεντρωμένη περιφέρεια έπειτα από γνωμοδότηση της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, αλλά και την Κτηματική Υπηρεσία.

Επίσης η μεταφορά των πολεοδομικών αρμοδιοτήτων στους δήμους της χώρας είχε ως αποτέλεσμα σε πολλούς από αυτούς να μη γνωρίζουν τις χερσαίες ζώνες των λιμένων, αλλά και τα λιμάνια περιοχές δόμησης των δήμων.

Σημειώνεται ότι το 2010 οι πολεοδομικές αρμοδιότητες που αφορούσαν την έκδοση αδειών ελέγχου και επιβολή προστίμων για αυθαιρεσίες μεταφέρθηκαν στους δήμους με την υποχρέωση στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» ο κάθε δήμος να ιδρύσει τη δική του πολεοδομία. Πολλοί από τους δήμους, ωστόσο, δεν μπόρεσαν παρά τις διαρκείς παρατάσεις να ιδρύσουν Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ) με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται από γειτονικούς δήμους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όταν ένα λιμάνι ξεκινούσε να εκπονήσει ένα σχέδιο ανάπτυξής, να δημιουργούνται πολεοδομικές διαφορές με τους δήμους και δικαστικές προσφυγές.

Μάλιστα, όπως ανέφερε πηγή από το υπουργείο Ναυτιλίας στη «Ν», υπάρχουν αυτή τη στιγμή περιπτώσεις περιοχών στην Αττική αλλά και στην Κεντρική Ελλάδα όπου έχουν κατασκευαστεί γήπεδα μπάσκετ και η μία μπασκέτα ανήκει πολεοδομικώς στον δήμο και η άλλη στο λιμάνι.

Πλέον, με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος θα δίνεται η δυνατότητα στα λιμάνια και τους δήμους να ρυθμίζουν με μία πράξη πολεοδομικά ζητήματα που αφορούν χερσαίες ζώνες.

Η σχετική ρύθμιση αναμένεται να επιλύσει προβλήματα δεκαετιών για πρώτη φορά σε όλο το σύστημα λιμενικής διακυβέρνησης της χώρας.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή το μοναδικό λιμάνι της χώρας που διαθέτει Προεδρικό Διάταγμα είναι ο ΟΛΠ. Σε αυτό περιλαμβάνονται όλες οι προβλέψεις για τη λειτουργία και την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμένα, οι λιμενικές ζώνες και υποζώνες, οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, οι νέες υποχρεωτικές και μη επενδύσεις και οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.
Το νομοσχέδιο

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνεται η συγκεκριμένη ρύθμιση και βρίσκεται υπό διαβούλευση έως τις 13 Νοεμβρίου, έχει τον τίτλο: «Όροι δόμησης, κατασκευής, επιτρεπόμενες χρήσεις γης για κέντρα δεδομένων, χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, αξιοποίηση πόρων Πράσινου Ταμείου και λοιπές περιβαλλοντικές και ενεργειακές διατάξεις».

Στο άρθρο 11 ορίζεται ότι με Προεδρικά Διατάγματα που εγκρίνονται τα Αναπτυξιακά Προγράμματα και Μελέτες Διαχείρισης Λιμένα (master plans) και εκδίδονται με πρόταση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έπειτα από γνώμη της ΕΣΑΛ (Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων), θα μπορούν να τροποποιούνται: Εγκεκριμένα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης, Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου και άλλα σχέδια χρήσεων γης, κατά το μέρος που αφορούν χερσαίες ζώνες λιμένων.

Η νέα ρύθμιση επιχειρείται για όλα τα λιμάνια και κυρίως γι’ αυτά που είναι διεθνούς ενδιαφέροντος, επιλύοντας χρόνια πολεοδομικά προβλήματα δήμων και λιμένων.
Αλλαγή της διαδικασίας

Η αλλαγή της διαδικασίας έγινε με αφορμή το πρόσφατο «μπλοκάρισμα» των έργων στο λιμάνι του Πειραιά έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) στο οποίο είχαν προσφύγει γειτονικοί δήμοι.

Η διαδικασία πλέον αλλάζει. Έως σήμερα η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) γνωμοδοτούσε για το σχέδιο ανάπτυξης ενός λιμένα (master plan) και μετά ακολουθούσε η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος περί χρήσεων γης και όρων δόμησης.

Τώρα, αφού υπάρξει η γνωμοδότηση από την ΕΣΑΛ, μετά έρχεται η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων επί του master plan για τους όρους χρήσης γης και όρων δόμησης.

Ο φάκελος του σχεδιασμού θα ξαναεπιστρέφει στην ΕΣΑΛ και μετά θα ακολουθεί τον «δρόμο» προς το ΣτΕ προκειμένου να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που εγκρίνει το master plan και τις χρήσεις γης και όρους δόμησης.

Σημειώνεται ότι κάθε δήμος που μπορεί να είχε διαφωνίες σε αναπτυξιακά έργα των λιμένων εθνικής σημασίας ή περιβαλλοντικά ζητήματα, συνήθως προσέφευγε στη δικαιοσύνη εμποδίζοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα την πορεία των έργων και δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στο επιχειρησιακό πρόγραμμα των επενδυτών, κυρίως στους λιμένες εθνικής σημασίας που έχει δοθεί προτεραιότητα για την παραχώρησή τους.
Ισχυρό όπλο


Το Προεδρικό Διάταγμα θα αποτελεί πλέον ισχυρό όπλο των διοικήσεων για την ανάπτυξη των λιμένων, καθώς αν κάποια δημοτική αρχή αποφασίσει να προσφύγει στη δικαιοσύνη, μια απόφαση υπέρ της θα έχει περιορισμένη τύχη.


Το σημαντικό επίσης πλεονέκτημα της νέας ρύθμισης είναι ότι προβλέπει σχεδιασμό νέου οικοδομικού κανονισμού μόνο για τα λιμάνια που ο μελετητής έχει ήδη ξεκινήσει να φτιάχνει.

Αν κάποια αρχή λιμένος ζητούσε από την πολεοδομία την κατασκευή μιας αποθήκης ειδικού τύπου ή ενός σιλό ή την επέκταση μιας σιδηροδρομικής γραμμής μέσα στο λιμάνι, έως τώρα δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης από την υπάρχουσα πολεοδομική νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον συντάκτη του νομοσχεδίου, οι κανόνες της δόµησης επηρεάζουν συνολικά τον τρόπο µε τον οποίο δημιουργείται ένα κτίριο. Προσδιορίζουν τη λογική µε την οποία αναπτύσσεται ο όγκος του, η μορφή του και εξυπηρετείται η λειτουργία του, και οδηγούν σε εικόνες και τύπους κτιρίων και οικοδομικών συνόλων.

Ο νέος Οικοδομικός Κανονισμός εκσυγχρονίζεται ώστε να ανταποκρίνεται στις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας των κατασκευών.

Προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα που τίθενται από την κλιματική αλλαγή και την αυξημένη ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.

Υποστηρίζει την ένταξη στα κτίρια νέων υλικών, τεχνολογιών και δομικών συστημάτων, ενώ πριμοδοτεί µε κίνητρα τον σχεδιασμό µε φιλοπεριβαλλοντικά κριτήρια προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, του περιβάλλοντος και της οικονομίας.

Εξάλλου η συγκεκριμένη ρύθμιση αντιμετωπίζει πολεοδομικά ζητήματα στις χερσαίες ζώνες λιμένων για τους οποίους εγκρίνονται Αναπτυξιακά Προγράμματα και Μελέτες Διαχείρισης, επικαιροποιείται το υφιστάμενο πλαίσιο, ρυθμίζονται ζητήματα ρυμοτομικής φύσεως που έχουν ανακύψει και παρέχεται η δυνατότητα να εγκρίνεται με Προεδρικό Διάταγμα ειδικός οικοδομικός κανονισμός για τη ρύθμιση των ιδιαίτερων οικοδομικών προϋποθέσεων, στο πλαίσιο της ανάδειξης των λιμένων της χώρας.

Έως την έγκριση του νέου οικοδομικού κανονισμού, με τα Προεδρικά Διατάγματα, θα μπορούν να εγκρίνονται παρεκκλίσεις σε ό,τι αφορά το ύψος και τον συντελεστή κατ’ όγκο εκμετάλλευσης αποθηκών, εγκαταστάσεων εφοδιαστικής και άλλων ειδικών κτιρίων και εγκαταστάσεων, καθώς και οι αποστάσεις μεταξύ των κτιρίων και εγκαταστάσεων.

Τα Προεδρικά Διατάγματα θα εκδίδονται με πρόταση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Εφόσον, επίσης, στη χερσαία ή θαλάσσια ζώνη του λιμένα υπάρχουν μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι ή άλλα πολιτιστικά στοιχεία και σύνολα, τα Προεδρικά Διατάγματα θα εκδίδονται από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αν στα Αναπτυξιακά Προγράμματα και στις Μελέτες Διαχείρισης Λιμένα (Master Plan) συμπεριλαμβάνονται σιδηροδρομικές και εθνικές οδικές υποδομές, τα Προεδρικά Διατάγματα θα συντάσσονται από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.
Σε τρία μέρη

Τα Προεδρικά Διατάγματα για τους λιμένες χωρίζονται σε τρία μέρη. Στο πρώτο περιλαμβάνονται η χωρική οργάνωση και το αναπτυξιακό πρόγραμμα του λιμένα, στο δεύτερο οι κατευθύνσεις και τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ στο τρίτο περιλαμβάνεται υπόμνημα με το τοπογραφικό διάγραμμα, με τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης των ζωνών του λιμένα.

Η νέα ρύθμιση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος θα διευκολύνει τις νέες διοικήσεις των πρόσφατα παραχωρηθέντων λιμένων Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου αλλά και του Βόλου προκειμένου να προχωρήσουν σε νέους σχεδιασμούς αξιοποίησης, με αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τα υπόλοιπα λιμάνια και κυρίως γι’ αυτά που βρίσκονται στη διαδικασία έγκρισης των master plans ή σε αυτά για τα οποία ξεκινά τώρα η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες για το σχέδιο ανάπτυξης των λιμένων.

Αναβάθμιση των υποδομών

Η πρόσφατη απόκτηση των λιμανιών της Ηγουμενίτσας και του Ηρακλείου από τον ιταλικό όμιλο Grimaldi, αλλά και του λιμανιού του Βόλου από τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, συμφερόντων της γαλλικής Terminal Link και του γκρουπ Ιβάν Σαββίδη, θα προσδώσει νέα δυναμική στις εμπορευματικές μεταφορές αλλά και στην ανάπτυξη του τουρισμού.

Για το λιμάνι του Ηρακλείου εκκρεμεί η επικύρωση της σύμβασης από τη Βουλή, ενώ για την Ηγουμενίτσα, για την οποία έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο όμιλος Grimaldi θα επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, στις μαρίνες σε Σύβοτα και Πλαταριά, οι οποίες παρουσιάζουν δυνατότητες επέκτασης και θα επιτρέψουν τη φιλοξενία μεγαλύτερων σκαφών αναψυχής.

Παράλληλα ο ιταλικός όμιλος και στο κομμάτι της κρουαζιέρας έχει ξεκινήσει συνομιλίες με μεγάλες εταιρείες, ενώ η εταιρεία στοχεύει στην ανάπτυξη των πλοίων που μεταφέρουν οχήματα.

Για το λιμάνι του Βόλου, που πρόσφατα απέκτησε ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης συμφερόντων της γαλλικής Terminal Link και του γκρουπ Ιβάν Σαββίδη, εξετάζεται η ανάπτυξη νέων θαλάσσιων διαδρόμων από τη Μέση Ανατολή, ενώ στους σχεδιασμούς εντάσσονται η ενίσχυση της κρουαζιέρας, της διακίνησης των αυτοκινήτων (car terminal) αλλά και των ακτοπλοϊκών συνδέσεων.

Επισημαίνεται επίσης ότι το λιμάνι του Βόλου είναι ήδη μέλος του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να λάβει ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για αναπτυξιακά έργα, ενώ επιδιώκεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση του λιμανιού με το λιμάνι της Αλεξάνδρειας.

Σημαντικά έργα είναι σε εξέλιξη για το επόμενο διάστημα και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ήδη έργα αναβάθμισης των υποδομών του λιμανιού, ύψους 24 εκατ. ευρώ, έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για χρηματοδότηση από την Ε.Ε., στα οποία περιλαμβάνεται και η οδική σύνδεση του νέου εμπορικού προβλήτα του λιμένος με τη νέα Περιφερειακή Οδό.
Read More »
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις χρήσεις γης γύρω από τα λιμάνια Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις χρήσεις γης γύρω από τα λιμάνια Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό σήμερα στην Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό σήμερα στην Ηγουμενίτσα


Τρίτη, 7/11, ώρα 7.00 μμ, Πλατεία Δημαρχείου
Read More »
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό σήμερα στην Ηγουμενίτσα Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό σήμερα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

3 προσλήψεις για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς στο Δήμο Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023
3 προσλήψεις για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς στο Δήμο Ηγουμενίτσας


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ανακοίνωσε την πρόσληψη προσωπικού με σύναψη σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, τριών (3) ατόμων για την υλοποίηση της Δράσης Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης περιόδου 2023-2024, του Ν.Π.Δ.Δ. Προσχολική Αγωγή, Κοινωνική Προστασία και Πολιτισμός Δήμου Ηγουμενίτσας, και συγκεκριμένα:
  • 101 (Για τη στελέχωση της δομής: ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΥΒΟΤΩΝ με έδρα την Πλαταριά)
  • ΤΕ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ ΠΡΩΙΜΗΣ ΠΑΙΔΙΚΉΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 1
  • 102 (Για τη στελέχωση της δομής: ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΣΤΡΙ) ΔΕ ΜΑΓΕΙΡΩΝ 1
  • 103 (Για τη στελέχωση της δομής: Β΄ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ) ΥΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ 1
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ 1ΠΕ/ΤΕ ή ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ 2ΔΕ/ΥΕ και να την υποβάλουν, μαζί με τα απαιτούμενα από την παρούσα Ανακοίνωση δικαιολογητικά, είτε αυτοπροσώπως είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στα γραφεία της υπηρεσίας μας στην ακόλουθη διεύθυνση: Ν.Π.Δ.Δ. ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ, Ελευθερίας 7, Τ.Κ. 46100, Ηγουμενίτσα, απευθύνοντάς την στο τμήμα Διοικητικού - Οικονομικού, υπόψη κας Μ. Κυβράνογλου (τηλ. επικοινωνίας: 26653-60021)

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι δέκα (10) ημέρες (υπολογιζομένων ημερολογιακά) και αρχίζει από την επόμενη ημέρα της τελευταίας δημοσίευσης της παρούσας σε τοπικές εφημερίδες ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ : ΕΝΑΡΞΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ : ΤΕΤΑΡΤΗ 08/11/2023 ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/11/2023 (ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ)
Read More »
3 προσλήψεις για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς στο Δήμο Ηγουμενίτσας 3 προσλήψεις για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς στο Δήμο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Σελίδες