Δύο φιλοζωικοί φορείς καταγγέλλουν τον Δήμο Ηγουμενίτσας για παράνομες περισυλλογές και εγκατάλειψη αδέσποτων

Τετάρτη, Αυγούστου 15, 2018

Μπορεί η νομοθεσία να δίνει στο δικαίωμα στους δήμους όπου διαπιστώνεται υπερπληθυσμός αδέσποτων να τον αραιώνουν, με μεταφορά ζώων εντός των ορίων τους εντούτοις αυτό το εφαρμόζουν οι αρμόδιοι παράνομα αφού δεν φροντίζουν ούτε να παίρνει τις συγκεκριμένες αποφάσεις η αρμόδια Πενταμελής Επιτροπή – που σε κάθε δήμο πρέπει και να υφίσταται, συνεδριάζει, να κρατάει πρακτικά, ώστε να υπάρχει λογοδοσία για πράξεις και παραλείψεις – αλλά δεν προσφέρουν σε αυτά τα πλάσματα και ό,τι άλλο ορίζει η νομοθεσία δηλαδή τροφή και νερό, εμβόλια, στείρωση ώστε να μην αυξάνεται ο πληθυσμός τους.

Έτσι ο Δήμος Ηγουμενίτσας σύμφωνα με καταγγελίες δύο φιλοζωικών φορέων μάζεψε τρία αδέσποτα σκυλιά από το Λαδοχώρι Θεσπρωτίας και από τη γειτονιά που τα φρόντιζαν – δηλαδή εκεί έβρισκαν τα ζώα τροφή και νερό – και τα παράτησε στο παλιό Γραικοχώρι, αλλά αυτό ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί.
Το σωματείο «Φιλοζωική Δράση Εθελοντών Ν. Θεσπρωτίας» στις 12 Αυγούστου στη σελίδα της στο facebook έγραψε τα εξής: «Έχουμε πληροφορίες ότι ο Δήμος μάζεψε 3 σκυλιά από το Λαδοχώρι... Μπορεί κάποιος να μας πει που πήγαν αυτά τα σκυλιά μιας και στο καταφύγιο δεν ήρθαν ποτέ ;;;; Το ένα ήταν γέρικο χρόνια στην γειτονιά και φροντιζοταν από όλους ... Τι συμβαίνει με τον δήμο μας και με ποιο προσωπικό έγινε ξαφνικά μπογιας;;;; Από όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχουν εξειδικευμένα άτομα γι αυτό στις υπηρεσίες του δήμου .. Οποίος έχει φωτό από τα σκυλιά που λείπουν ας τα προσθέσει από κάτω από την ανάρτηση.».

H ανακοίνωση του Φιλοζωικού Σωματείου Θεσπρωτίας.

Ενώ το Φιλοζωικό Σωματείο Θεσπρωτίας στις 13 Αυγούστου στη σελίδα του στο facebook επισήμανε τα εξής: «Για το θέμα της περισυλλογής αδέσποτων σκυλιών από το Λαδοχωρι είχαμε μόλις μια "ευγενική "συζήτηση με τον κ.αντιδήμαρχο κ.Τζωρτζη ο οποίος δεν ήξερε τίποτα. Η συγκεκριμένη δημοτική αρχή ξεκίνησε την θητεία της με καταστολες. Μαζευε αδέσποτα από παντού και τα άφηναν όπου να ναι.Φυσικά τους ανακαλύψαμε και το πρόβλημα αποκαταστάθηκε. Μαθαίνω όμως ότι η φασιστική τακτική της καταστολής πήρε νέα πνοή από καινούργιους δημοτικούς συμβούλους. Κανείς σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραβαίνει τον νόμο και οι αντιδήμαρχοι υπάρχουν σαν υπηρέτες του Λαού και όχι εξουσιαστές. Οι λανθανοντες ρολόι οδηγούν σε ακρότητες που γυρίζουν πάντα εις βάρος τους. Η εξωπραγματική τους εξουσία είναι μόνον στην φαντασία τους. Αν ο ψήφος μας τους έκανε πρίγκιπες η δικαιοσύνη θα τις κάνει πάλι βατραχους, κυλοντας τους στον βάλτο που τους αξίζει.».


 
Read More »
Δύο φιλοζωικοί φορείς καταγγέλλουν τον Δήμο Ηγουμενίτσας για παράνομες περισυλλογές και εγκατάλειψη αδέσποτων Δύο φιλοζωικοί φορείς καταγγέλλουν τον Δήμο Ηγουμενίτσας για παράνομες περισυλλογές και εγκατάλειψη αδέσποτων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 15, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Προσλήψεις υδραυλικών και ηλεκτρολόγων στην ΔΕΥΑΗ

Τετάρτη, Αυγούστου 15, 2018


Η Δηµοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Ηγουµενίτσας (Δ.Ε.Υ.Α.Η.) ανακοινώνει την πρόσληψη, µε σύµβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου, συνολικά πέντε (5) ατόµων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Δηµοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηγουµενίτσας, που εδρεύει στην Ηγουµενίτσα του Ν. Θεσπρωτίας και συγκεκριµένα του εξής, ανά υπηρεσία, έδρα, ειδικότητα και διάρκεια σύµβασης, αριθµού ατόµων:

3 ΔΕ Υδραυλικών
1 ΔΕ χειριστών µηχανηµάτων έργων (αποφρακτικού οχήµατος)
1 ΔΕ Ηλεκτρολόγων

Οι ενδιαφερόµενοι καλούνται να συµπληρώσουν την αίτηση µε κωδικό ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ.6 και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως, είτε µε άλλο εξουσιοδοτηµένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρηµένη από δηµόσια αρχή, είτε ταχυδροµικά µε συστηµένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας µας στην ακόλουθη διεύθυνση: Δηµοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηγουµενίτσας, Ελευθερίας 7, Τ.Κ. 46100 Ηγουµενίτσα, απευθύνοντάς την στη γραµµατεία υπόψιν κ. Κ. Τσίπη (τηλ. επικοινωνίας: 2665 0 23223). Στην περίπτωση αποστολής των αιτήσεων ταχυδροµικώς το εµπρόθεσµο των αιτήσεων κρίνεται µε βάση την ηµεροµηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής, ο οποίος µετά την αποσφράγισή του επισυνάπτεται στην αίτηση των υποψηφίων.
Για να δείτε την προκήρυξη πατήστε ΕΔΩ
Για να δείτε την αίτηση πατήστε ΕΔΩ


 
Read More »
Ηγουμενίτσα: Προσλήψεις υδραυλικών και ηλεκτρολόγων στην ΔΕΥΑΗ Ηγουμενίτσα: Προσλήψεις υδραυλικών και ηλεκτρολόγων στην ΔΕΥΑΗ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 15, 2018 Rating: 5

Πρόταση για άμεσο πλαφόν στην τιμή της βενζίνης στην Θεσπρωτία

Τετάρτη, Αυγούστου 15, 2018

Την επιβολή πλαφόν στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης, του πετρελαίου κίνησης και του υγραερίου κίνησης έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018 προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε 17 νομούς της χώρας. 
Πρόκειται για τους νομούς Γρεβενών, Ευρυτανίας, Κεφαλληνίας, Φωκίδος, Ρεθύμνης, Κέρκυρας, Λευκάδος, Κιλκίς, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Σάμου, Κυκλάδων, Χίου, Δωδεκανήσου, Αρκαδίας, Ροδόπης και Καστοριάς. 
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ, το πλαφόν στις τιμές θα ισχύει ως και την επόμενη Κυριακή και η ανώτατη τιμή θα επαναϋπολογίζεται κάθε Παρασκευή με βάση συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο που αναφέρεται στη γνωμοδότησή της και θα ισχύει από την αμέσως επόμενη Δευτέρα. 
Επίσης, με βάση τον συγκεκριμένο τύπο, θα εξετάζονται οι επικρατούσες τιμές και στους υπόλοιπους νομούς της χώρας εάν πληρούν το κριτήριο ένταξης στο καθεστώς επιβολής ανώτατης τιμής καυσίμου και φυσικά όσοι νομοί το πληρούν θα προστίθενται στη σχετική λίστα.


 
Read More »
Πρόταση για άμεσο πλαφόν στην τιμή της βενζίνης στην Θεσπρωτία Πρόταση για άμεσο πλαφόν στην τιμή της βενζίνης στην Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 15, 2018 Rating: 5

Δεκαπενταύγουστος: Ο Επιτάφιος της Παναγιάς στο Γηρομέρι Φιλιατών

Τετάρτη, Αυγούστου 15, 2018Αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου η ακριτική ιερά Μονή Γηρομερίου Φιλιατών γιορτάζει στις 15 Αυγούστου και πλήθος προσκυνητών, ακολουθεί ευλαβικά το παλιό έθιμο της περιφοράς του Επιταφίου της Παναγιάς.

Την παραμονή της γιορτής, αργά το απόγευμα της 14ης Αυγούστου, οι μοναχοί ψάλουν τα εγκώμια της Θεοτόκου. Πρόκειται για μια ακολουθία, που έχει στοιχεία εκείνης της Μεγάλης Παρασκευής, του Επιταφίου του Χριστού και ξεκίνησε από τα Ιεροσόλυμα στον τάφο της Παναγιάς στη Γεσθημανή. Μετά το τέλος της ακολουθίας , γίνεται η περιφορά του Επιταφίου της Θεοτόκου μέσα σε κλίμα κατάνυξης.

Η Μονή Γηρομερίου, είναι ένα ανδρικό μοναστήρι, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τη Θεσπρωτία. Κτίστηκε τον 14ο αιώνα από τον Όσιο Νείλο, πάνω σε έναν απόκρημνο βράχο και μέσα σε ένα τοπίο απείρου φυσικού κάλλους, την εποχή της ακμής του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Κατά τον 16 αιώνα, η Μονή είχε αναδειχθεί σε μεγάλο μοναστικό κέντρο, ενώ σημαντική ήταν η βοήθεια που προσέφερε προς τους σκλαβωμένους Έλληνες επί Τουρκοκρατίας. Στο Γηρομέρι φυλάσσονται λείψανα Αγίων και σπουδαία θρησκευτικά και ιστορικά κειμήλια. 


 
Read More »
Δεκαπενταύγουστος: Ο Επιτάφιος της Παναγιάς στο Γηρομέρι Φιλιατών Δεκαπενταύγουστος: Ο Επιτάφιος της Παναγιάς στο Γηρομέρι Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 15, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Προσπάθησαν να πηδήξουν την περίφραξη του λιμανιού αλλά συνελήφθησαν

Τετάρτη, Αυγούστου 15, 2018


Στη σύλληψη δύο αλλοδαπών προέβησαν, βραδινές ώρες εχτές, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω εντοπίστηκαν από προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας της οικείας Λιμενικής Αρχής να εισέρχονται κρυφά εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, αναρριχώμενοι από την περίφραξη αυτού και σε έλεγχο που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.
Διενεργείται προανάκριση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.


 
Read More »
Ηγουμενίτσα: Προσπάθησαν να πηδήξουν την περίφραξη του λιμανιού αλλά συνελήφθησαν Ηγουμενίτσα: Προσπάθησαν να πηδήξουν την περίφραξη του λιμανιού αλλά συνελήφθησαν Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 15, 2018 Rating: 5

Η ηθοποιός Μπέτυ Αποστόλου μας ξεναγεί στον ποταμό Αχέροντα και το Νεκρομαντείο

Τετάρτη, Αυγούστου 15, 2018


Ο Αχέροντας είναι από τους αγαπημένους μου καλοκαιρινούς προορισμούς. Εδώ έχω τις πιο όμορφες αναμνήσεις μιας και η καταγωγή μου είναι από τον Δήμο Σουλίου. Ένα μέρος ακατάλυπτης ομορφιάς με πλούσια βλάστηση και κρυστάλλινα νερά. Ένας ποταμός με μεγάλη μυθολογική παράδοση, ιστορική και περιβαλλοντική αξία.
Θα τα ανακαλύψουμε όλα μαζί στη συνέχεια!
Ο Αχέροντας είναι ποταμός της Ηπείρου. Διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης. Οι πρώτες πηγές του προέρχονται από τα χιόνια του όρους Τόμαρο στον νομό Ιωαννίνων και οι εκβολές του είναι στο Ιόνιο Πέλαγος, στο χωριό Αμμουδιά στην Πρέβεζα. Έχει χαρακτηριστεί περιοχή ιδιαίτερου κάλλους και προστατεύεται από το Ευρωπαικό Δίκτυο Προστατευόμενων περιοχών (Natura 2000). Στον Αχέροντα (από το “άχος”, που σημαίνει αναστεναγμός) διέπλεε ο “ψυχοπομπός” Ερμής, παραδίδοντας τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα, για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη. Η κάθε ψυχή, περνώντας από το πορθμείο του Χάροντα, έπρεπε να δώσει από έναν οβολό για τη μεταφορά.                               

Εμείς θα ξεκινήσουμε τα ταξίδι μας από το χωριό Γλυκή, στον νομό Θεσπρωτίας, όπου σε αυτό το σημείο του ποταμού αναβλύζουν οι πιο πολλές πηγές, γνωστές ως οι “Οι Πηγές του Αχέροντα”.

Μπορούμε να ακολουθήσουμε το μονοπάτι, με δεξιά μας το ποτάμι, όπου εκεί, εκτός από πανέμορφα πλατάνια και ξύλινες γέφυρες,

υπάρχουν και χώροι για αθλητικές δραστηριότητες, όπως canoe, kayak αλλά και ιππασία.

Στο τέλος του μονοπατιού θα μπούμε κόντρα στο ρεύμα του ποταμού και θα συναντήσουμε το περίφημο φαράγγι με τα κρυστάλλινα νερά και τις μικρές λίμνες, που φτάνουν σε βάθος τριών μέτρων. Καλό είναι να είμαστε εφοδιασμένοι με λαστιχένια παπούτσια θαλάσσης και αδιάβροχες τσάντες για να είναι πιο ασφαλής η διαδρομή μας.

Υπάρχουν και άλλα πολλά μονοπάτια που ενδείκνυνται για τους λάτρεις της πεζοπορίας, αφού κάποια από αυτά φτάνουν και τις πέντε ώρες περπάτημα. Εμείς θα ακολουθήσουμε το περίφημο μονοπάτι της “Σκάλας της Τζαβέλαινας”, γνωστό ακόμα από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, αφού εδώ κατέβαιναν από το ηρωικό Σούλι η Τζαβέλαινα και άλλες Σουλιώτισσες στα κάτω χωριά του κάμπου για να προμηθευτούν σιτάρι, καλαμπόκι κ.α.

Το μονοπάτι περιστοιχίζεται από επιβλητικά όρη με πλούσια βλάστηση. Σε κάποια σημεία είναι ορατό και το κάστρο του Σουλίου.

Μετά από σαράντα περίπου λεπτά πεζοπορίας, θα συναντήσουμε ένα πέτρινο γεφύρι, με πανέμορφη θέα του φαραγγιού, όπως το διαπερνά ο ποταμός.


Ακολουθώντας το μονοπάτι βρίσκουμε μια ξύλινη γέφυρα με το όνομα “Ντάλα”, που πήρε το όνομά της από κάποιον που συντηρούσε ένα νερόμυλο λίγο πιο πάνω. Ακριβώς μετά τη γέφυρα, συνεχίζουμε αριστερά, μέσα σε έναν παραπόταμο του Αχέροντα, όπου στα 50 περίπου μέτρα, κόντρα στο ρεύμα και με πολλή προσοχή, θα συναντήσουμε έναν καταρράκτη τριών περίπου μέτρων. Η θέα του θα μας αποζημιώσει.

Αφού κολυμπήσουμε στα παγωμένα νερά του καταρράκτη, θα ξεκινήσουμε για την επιστροφή μας, αυτή τη φορά μέσα από τον ποταμό. Είναι μια πανέμορφη διαδρομή μιας ώρας περίπου, με το τοπίο να εναλλάσσεται συνεχώς. Φαράγγια, πανέμορφη βλάστηση και μικρές λίμνες θα μας ακολουθήσουν μέχρι τις πηγές της Γλυκής.

Η επόμενη στάση μας θα είναι στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Σε έναν χαμηλό βραχώδη λόφο, στο σημερινό χωριό Μεσοπόταμος, βρίσκεται το Νεκρομαντείο. Εδώ, στα αρχαία χρόνια, έσμιγε ο ποταμός Αχέρων μαζί με τους ποταμούς Πυριφλεγέθων και Κωκυτό και δημιουργούσαν  την περίφημη Αχερουσία Λίμνη. Η τελική αποξήρανση της λίμνης έγινε τη δεκαετία του ’50 και στη θέση της δεσπόζει ο εύφορος κάμπος του Φαναρίου, με τον λόφο του Νεκρομαντείου.
Στους διπλανούς λόφους, μέχρι και σήμερα, υπάρχουν ευρήματα από δύο μυκηναϊκές πόλεις με κυκλώπεια τείχη, την Εφύρα και την Πανδοσία. Στον χώρο του Νεκρομαντείου βρίσκεται και η Μονή του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου Λυκουρέσης, χτισμένη στους μεταβυζαντινούς χρόνους, καθώς και μια οθωμανική κατοικία ονομαζόμενη ως “Κούλια”, χτισμένη το πρώτο μισό του 19ου αιώνα, σήμερα πλήρως ανακαινισμένη.

Εδώ στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα, όπως μας αναφέρει ο Όμηρος στην Οδύσσεια, είχε φτάσει το καράβι του Οδυσσέα για να μεταβεί στα παλάτια του Άδη, για να πάρει χρησμό από τον μάντη Τειρεσία για το πώς θα γυρίσει στην Ιθάκη. Αλλά και άλλοι ήρωες, όπως ο Ηρακλής και ο Θησέας επισκέφτηκαν το μέρος, ακόμη και ο Ορφέας, ο βασιλιάς της Θράκης, για να φέρει πίσω την Ευριδίκη.

Το Νεκρομαντείο του Αχέροντα είχε διαφορετική λειτουργία από αυτό των Δελφών και της Δωδώνης. Εδώ η παροχή χρησμού γινόταν μέσω των νεκρών συγγενών. Η λειτουργία του ανάγεται από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και το 167 π.Χ που πυρπολήθηκε από τους Ρωμαίους και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε.

Η διαδικασία μύησης των πιστών για την επαφή με τους νεκρούς συγγενείς τους περνούσε μέσα από σωματική αλλά και ψυχική προετοιμασία. Με ειδική διατροφή (κουκιά, κριθαρένιο ψωμί, χοιρινό κρέας, στρείδια, γάλα και μέλι), διέμεναν για άγνωστο χρονικό διάστημα σε χώρους κοντά στην είσοδο του Μαντείου, σε αδιαπέραστο σκοτάδι με προσευχές και ακατάληπτες δεήσεις.

Όταν έκρινε ο ιερέας-οδηγός ότι ο πιστός ήταν έτοιμος, τον οδηγούσαν στον μεγάλο διάδρομο δεξιά, όπου προσφέρονταν θυσίες και χοές. Έπειτα διέσχιζαν τον λεγόμενο “λαβύρινθο”, ο οποίος έδινε την εντύπωση της περιπλάνησης στον σκοτεινό κόσμο του Άδη. Μέσω της τελευταίας σιδερόφραχτης πύλης έμπαιναν στην κεντρική αίθουσα του ιερού. Εκεί εμφανιζόταν ο νεκρός που τους έδινε τον χρησμό. Μεγάλη εντύπωση προκαλεί η επιβλητική υπόγεια αίθουσα, γνωστή ως η αίθουσα του Άδη και της Περσεφόνης. Με δεκαπέντε πώρινα τόξα και χωρίς πόρτα εισόδου, δεν ξέρουμε ακόμα μέχρι και σήμερα τη χρησιμότητά της.

Τελευταία στάση του ταξιδιού μας είναι οι οι εκβολές του Αχέροντα στο Ιόνιο Πέλαγος. Στο χωριό Αμμουδιά, ο ποταμός σχηματίζει ένα δέλτα, γνωστό ως το “Δέλτα του Αχέροντα”. Εδώ βρίσκεται το “Δάσος της Περσεφόνης” με τους ευκάλυπτους και τις αιωρούμενες αηδονοφωλιές. Μικρά βαρκάκια προσφέρονται για ρομαντικές βόλτες στο ποτάμι, αφού εδώ τα νερά είναι πολύ ήρεμα, αλλά και για περιηγήσεις στις γύρω θαλάσσιες σπηλιές. Στη δεξιά πλευρά συναντάμε μια πανέμορφη παραλία με πανύψηλους ευκάλυπτους.


Σας αφήνω να απολαύσετε ένα πανέμορφο ηλιοβασίλεμα όπως χάνεται στα νερά του Ιονίου.

Το δικό μας ταξίδι τελειώνει κάπου εδώ … του Αχέροντα όμως θα συνεχίζεται αέναα και αυτό είναι το μεγαλείο και η ομορφιά της φύσης.
Σας ευχαριστώ για την παρέα!
Read More »
Η ηθοποιός Μπέτυ Αποστόλου μας ξεναγεί στον ποταμό Αχέροντα και το Νεκρομαντείο Η ηθοποιός Μπέτυ Αποστόλου μας ξεναγεί στον ποταμό Αχέροντα και το Νεκρομαντείο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 15, 2018 Rating: 5

Σελίδες