Σύλληψη 46χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024
Σύλληψη 46χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα


Τις βραδινές ώρες χθες, τα στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας προέβησαν στη σύλληψη ενός 46χρονου αλλοδαπού.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε εντός Ε/Γ – Ο/Γ πλοίου, ο 46χρονος κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό την παράνομη έξοδό του στο εξωτερικό. Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε τα πλαστό έγγραφο.
Read More »
Σύλληψη 46χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 46χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024 Rating: 5

“Αναπολώντας εν Ηγουμενίτση…” | Η 25η Μαρτίου στο παρελθόν (φωτογραφίες)

Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024
“Αναπολώντας εν Ηγουμενίτση…” | Η 25η Μαρτίου στο παρελθόν (φωτογραφίες)

Παρέλαση των Λυκόπουλων 25η Μαρτίου 1966


Παλιά άλμπουμ άνοιξαν και ασπρόμαυρες φωτογραφίες ψηφιοποιήθηκαν, ώστε άνθρωποι που υπήρξαν μαθητές στην Ηγουμενίτσα τις δεκαετίες του 1950 – 1960 να συναντηθούν διαδικτυακά και να ανταλλάξουν αναμνήσεις από το μαθητικά τους χρόνια.

Την επέτειο της 25ης Μαρτίου, περιγράφει με κείμενο του στη σελίδα “Αναπολώντας εν Ηγουμενίτση” ο Αναστάσιος Βασιάδης, πλαισιωμένο με φωτογραφίες από το αρχείο του και το αρχείο παλιών συμμαθητών:
“Για τους παλιούς μαθητές της Ηγουμενίτσας, η επέτειος της 25ης Μαρτίου ξαναζωντανεύει τις μνήμες μιας εποχής που φαίνεται τόσο μακρινή, αλλά και τόσο κοντινή «Αναπολώντας…εν Ηγουμενίτση!»

Εν αναμονή της εθνικής εορτής διαμορφώνονταν μια χαρούμενη εορταστική ατμόσφαιρα που ξεκινούσε αρκετές ημέρες νωρίτερα, με τις πρόβες των μαθητικών παρελάσεων.
Με χαρά και ενθουσιασμό ακούγονταν τα ρυθμικά σφυρίγματα που έδιναν τον ρυθμό στους μαθητές που μετείχαν στις πρόβες, που πλην άλλων γλύτωναν και από τα μαθήματα, εκείνες τις ώρες.
Στις παρελάσεις της Εθνικής Εορτής λάμβαναν μέρος κυρίως οι μαθητές του Παιδικού Σταθμού, του Νηπιαγωγείου που ιδρύθηκε αργότερα, του Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου και για όσο διάρκεσε ο θεσμός, του Λυκείου.
Βέβαια αναπόσπαστα τμήματα των παρελάσεων προέρχονταν από την Προσκοπική Κοινότητα με τα Λυκόπουλα, τους Πρόσκοπους και τις Οδηγούς.
Αργότερα και για κάποια χρόνια μετείχαν στην παρέλαση και τμήματα της οργάνωσης Αλκίμων.
Σημαντική σειρά στην παρέλαση είχε και το τμήμα μαθητριών της Οικοκυρικής Σχολής Ηγουμενίτσας.
Περιστασιακά παρέλαυναν τμήματα ενστόλων από το 628 Τάγμα Πεζικού Φιλιατών, από την Διοίκηση Χωροφυλακής και τα γνωστά ΤΕΑ.

Ως δείκτες μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, χρησιμοποιούνταν ναύτες που υπηρετούσαν στο Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
Κυρίως όμως η παρέλαση ήταν υπόθεση των μαθητών και των προσκόπων.
Ορισμένες χρονιές το βράδυ της 25ης Μαρτίου, ακολουθούσε εκ νέου παρέλαση λαμπαδοφορίας, με την χρήση πυρσών, που κατασκευάζονταν από τους ίδιους τους μαθητές με καρφωμένα τενεκοκούτια στην άκρη ξύλινης ράβδου στα οποία τοποθετούνταν στουπιά εμποτισμένα με πετρέλαιο, των οποίων η φλόγα διαρκούσε αρκετή ώρα.


Παρέλαση του Δημοτικού Σχολείου την 25η Μαρτίου 1964
25η Μαρτίου 1969 Νυχτερινή λαμπαδηδρομία στην παραλιακή λεωφόρο
Παρέλαση των Λυκόπουλων 25η Μαρτίου 1966
Παρέλαση προσκόπων
1963 Δημοτικό σχολείο Ηγουμενίτσας
1971 Το Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας


Read More »
“Αναπολώντας εν Ηγουμενίτση…” | Η 25η Μαρτίου στο παρελθόν (φωτογραφίες) “Αναπολώντας εν Ηγουμενίτση…” | Η 25η Μαρτίου στο παρελθόν (φωτογραφίες) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024 Rating: 5

ΟΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΤΟΥ ΄60

Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024
ΟΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΤΟΥ ΄60


Η αναμονή της εθνικής εορτής και οι πρόβες των παρελάσεων που γίνονταν στις αυλές των σχολείων, δημιουργούσαν μια ενθουσιώδη ατμόσφαιρα η οποία κορυφώνονταν τις επίσημες ημέρες.
Οι αναμνήσεις ξαναζωντανεύουν με τις παρελάσεις της σημερινής μαθητιώσας νεολαίας και αναζωπυρώνονται με τις επικαιροποιημένες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι φωτογραφίες αυτής της ανάρτησης παραπέμπουν στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, με την υπερήφανη συμμετοχή της νεολαίας της Ηγουμενίτσας, την εποχή του ΄60.

Στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 1964, τον σημαιοφόρο Τάσο Βασιάδη συνοδεύουν ως παραστάτες εύζωνοι, οι Πέτρος Κοντοζήσης και Ηλίας Ράγκος. Πιό πίσω αναγνωρίζονται οι Άκης Κρητικός, Τάκης Ζώτος, Χρήστος Αθανασίου, Γιάννης Γιώτης, Βασίλης Αναστασίου, Άννα Μιχαλά, Σταυρούλα Μάτση και Φωτεινή Μπίτη,
Η παρέλαση των προσκόπων το 1965. Αναγνωρίζονται οι Τάσος Βασιάδης, Σωτήρης Γεωργούλης, Σωτήρης Δήμας, Γιώργος Ρούμπης, Κώστας Στέρτσος και Γιάννης Γιώτης.
Στα λυκόπουλα στο βάθος αναγνωρίζονται ο Τζάκος και ο Δημήτρης Τσολακίδης. Από τη Φιλαρμονική που παιανίζει, ξεχωρίζει ο Γιώργος Βασιάδης με την κορνέτα.
Η παρέλαση του Γυμνασίου Ηηγουμενίτσας το 1968.
Αναγνωρίζονται οι Τάσος Βασιάδης, Γιάννης Ζώης, Σπύρος Μπαλάσκας, Νάσος Σπυριδώνου, Αντώνης Μπούσης, Θόδωρος Βαγγελής, Γιώργος Νικολάου, Παύλος Λουκάς, Σπύρος Τρίκος, Γιώργος Ρούμπης, Αλκίνοος Μάντος, Παναγιώτης Νάτσιος, Τάκης Πέτσης και Στέλιος Ράπτης.
Η παρέλαση του 1969.
Αναγνωρίζονται οι Τάσος Βασιάδης, Βασίλης Κοτινάς και Σπύρος Πάκος
Η 25η Μαρτίου 1969 επιφύλαξε και νυκτερινή παρέλαση-λαμπαδοφορία.
Μαζί με την γυμνάστρια Νίνα Κωστήρα αναγνωρίζονται οι Τάσος Βασιάδης, Ελένη Ντάνη, και Αμαλία Λιάκου.


 
Read More »
ΟΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΤΟΥ ΄60 ΟΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΤΟΥ ΄60 Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024 Rating: 5

Καραμπόλα αυτοκινήτων πριν λίγο στην Ηγουμενίτσα

Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024

  Καραμπόλα αυτοκινήτων πριν λίγο στην Ηγουμενίτσα

Κλειστή παρέμεινε για αρκετή ώρα το πρωί της Κυριακής η κεντρική οδός της Ηγουμενίτσας , οδός Κύπρου, όταν αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του με αποτέλεσμα να προσκρούσει σε σταθμευμένο όχημα και από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης να παρασυρθούν άλλα τρία.

Από το ατύχημα προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε όλα τα οχήματα.

Προανάκριση διενεργεί το τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας

Read More »
Καραμπόλα αυτοκινήτων πριν λίγο στην Ηγουμενίτσα   Καραμπόλα αυτοκινήτων πριν λίγο στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024 Rating: 5

Εβδομάδα πληρωμών: Ποιοι και πότε θα δουν χρήματα στο λογαριασμό τους

Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024
Εβδομάδα πληρωμών: Ποιοι και πότε θα δουν χρήματα στο λογαριασμό τους

Συνολικά 2.355.609.601 ευρώ θα καταβληθούν σε 4.198.881 δικαιούχους, από τις 26 έως τις 29 Μαρτίου 2024, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνει στις 26 Μαρτίου η πληρωμή κύριων και επικουρικών Συντάξεων μηνός Μαρτίου 2024 και θα καταβληθούν 1.132.480.259 ευρώ σε 2.375.668 δικαιούχους.

Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνει στις 28 Μαρτίου η πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Μαρτίου 2024 και θα καταβληθούν 1.136.829.342 ευρώ σε 1.740.028 δικαιούχους.

Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνει στις 28 Μαρτίου η πληρωμή προκαταβολών συνταξιούχων Ν. 4778/21 μηνός Μαρτίου 2024 και θα καταβληθούν 5.500.000 ευρώ σε 15.000 δικαιούχους.

Από τις 26 έως τις 28 Μαρτίου 2024, θα καταβληθούν 20.800.000 ευρώ σε 950 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

2. Από τη ΔΥΠΑ θα καταβληθούν:

– 20 εκατ. ευρώ σε 36.000 δικαιούχους για επιδόματα ανεργίας και λοιπά επιδόματα,

– 16 εκατ. ευρώ σε 17.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης,

– 3 εκατ. ευρώ σε 100 δικαιούχους για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα,

– 11 εκατ. ευρώ σε 135 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου» και

– 10 εκατ. ευρώ σε 14.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.
Read More »
Εβδομάδα πληρωμών: Ποιοι και πότε θα δουν χρήματα στο λογαριασμό τους Εβδομάδα πληρωμών: Ποιοι και πότε θα δουν χρήματα στο λογαριασμό τους Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024 Rating: 5

Το 95% αυτών των φρούτων και λαχανικών βρέθηκαν θετικά για φυτοφάρμακα

Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024
Το 95% αυτών των φρούτων και λαχανικών βρέθηκαν θετικά για φυτοφάρμακα

Η τελευταία έκδοση του ετήσιου καταναλωτικού οδηγού της Environmental Working Group αποκαλύπτει ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των μη βιολογικών φρούτων και λαχανικών που υποβλήθηκαν σε δειγματοληψία περιείχαν ίχνη τοξικών φυτοφαρμάκων, ενώ η “βρώμικη δωδεκάδα” – συμπεριλαμβανομένων των φραουλών και του σπανακιού – βρέθηκε σε επίπεδα που πλησιάζουν το 95%.

Η τελευταία έκδοση ενός ετήσιου οδηγού για τους καταναλωτές που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη αποκαλύπτει ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των μη βιολογικών φρούτων και λαχανικών που υποβλήθηκαν σε δειγματοληψία περιείχαν ίχνη τοξικών φυτοφαρμάκων, ενώ η “βρώμικη δωδεκάδα” – συμπεριλαμβανομένων των φραουλών και του σπανακιού – εξετάστηκε σε επίπεδα που πλησιάζουν το 95%.

Οι επιστήμονες της Περιβαλλοντικής Ομάδας Εργασίας (EWG) καταγράφουν στη νέα τους έκθεση, “2024 Shopper’s Guide to Pesticides In Produce”, ότι τέσσερα στα πέντε από τα πιο συχνά ανιχνευόμενα φυτοφάρμακα που βρέθηκαν στα δώδεκα πιο μολυσμένα προϊόντα ήταν μυκητοκτόνα που θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

“Υπάρχουν δεδομένα που υποδηλώνουν ότι αυτά τα μυκητοκτόνα μπορούν να διαταράξουν τη λειτουργία των ορμονών στο σώμα μας”, δήλωσε στο Common Dreams η ανώτερη επιστήμονας της EWG Alexa Friedman, προσθέτοντας ότι τα χημικά αυτά “έχουν συνδεθεί με πράγματα όπως χειρότερα αποτελέσματα στην υγεία” και “επιπτώσεις στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα”.

Τα τέσσερα μυκητοκτόνα που εντοπίστηκαν στα προϊόντα της Dirty Dozen ήταν το fludioxonil, το pyraclostrobin, το boscalid και το pyrimethanil.

Δύο από αυτά – το fludioxonil και το pyrimethanil – βρέθηκαν επίσης στις υψηλότερες συγκεντρώσεις από όλα τα φυτοφάρμακα που ανιχνεύθηκαν.

Οι ετήσιοι κατάλογοι Dirty Dozen και Clean Fifteen βασίζονται σε ανασκόπηση των δεδομένων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ και του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Φέτος, η EWG εξέτασε τα αποτελέσματα από 47.510 δείγματα 46 φρούτων και λαχανικών.

Ο κατάλογος Dirty Dozen του 2024 είναι παρόμοιος με τα προηγούμενα έτη, με τις φράουλες, το σπανάκι και μια τριάδα πλούσιων χόρτων – λάχανο, λαχανίδες και μουστάρδα – να καταλαμβάνουν και πάλι τις τρεις πρώτες θέσεις. 

Ο πλήρης κατάλογος έχει ως εξής:
Φράουλες.
Σπανάκι.
Λάχανο, λαχανίδα και χόρτα μουστάρδας.
Σταφύλια.
Ροδάκινα.
Αχλάδια.
Νεκταρίνια.
Μήλα.
Πιπεριές και καυτερές πιπεριές.
Κεράσια.
Βατόμουρα.
Πράσινα φασόλια.

Τα τέσσερα μυκητοκτόνα βρέθηκαν στα φρούτα και τα λαχανικά για τα οποία υπήρχαν νέα δεδομένα φέτος – βατόμουρα, φασολάκια, ροδάκινα και αχλάδια – για ορισμένα από αυτά σε υψηλά επίπεδα.

“Ένας λόγος για τον οποίο μπορεί να βλέπουμε μυκητοκτόνα σε υψηλές συγκεντρώσεις σε σύγκριση με άλλους τύπους φυτοφαρμάκων είναι ότι τα μυκητοκτόνα ψεκάζονται συχνά στα προϊόντα αργότερα στη διαδικασία”, δήλωσε ο Friedman.

Οι αγρότες εφαρμόζουν συχνά μυκητοκτόνα μετά τη συγκομιδή για να προστατεύσουν τις καλλιέργειες από το ωίδιο ή τη μούχλα στο δρόμο προς το παντοπωλείο.

Πέρα από τα μυκητοκτόνα, οι δοκιμές έδειξαν επίσης τα νεονικοτινοειδή ακεταμιπρίδη και ιμιδακλοπρίδη, τα οποία βλάπτουν τις μέλισσες και άλλους επικονιαστές και έχουν συσχετιστεί με βλάβες στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος των παιδιών.

Οι δοκιμές αποκάλυψαν επίσης τα πυρεθροειδή εντομοκτόνα κυπερμεθρίνη και μπιφενθρίνη. Αν και υπάρχουν λιγότερες μελέτες για αυτά τα φυτοφάρμακα, οι υπάρχουσες έρευνες δείχνουν ότι μπορούν επίσης να βλάψουν τον εγκέφαλο των παιδιών.

Περισσότερα από 1 στα 10 δείγματα αχλαδιών βρέθηκαν θετικά στη διφαινυλαμίνη, η οποία έχει απαγορευτεί επί του παρόντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω ανησυχιών για τον καρκίνο.

Τα περισσότερα από τα φυτοφάρμακα που ανιχνεύθηκαν στη βρώμικη δωδεκάδα είναι νόμιμα, αλλά μια εξαίρεση είναι η ακεφάτη, ένα οργανοφωσφορικό εντομοκτόνο που ουσιαστικά απαγορεύεται για χρήση στα πράσινα φασόλια, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε αυτά.

Ένα δείγμα βρέθηκε θετικό σε επίπεδα 500 φορές υψηλότερα από το νόμιμο όριο της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA).

Η EWG διαπίστωσε ότι σχεδόν το 75% των μη βιολογικών φρούτων και λαχανικών που εξετάστηκαν ήταν μολυσμένα με φυτοφάρμακα.


Ωστόσο, σχεδόν το 65% των συμβατικών προϊόντων στον κατάλογο Clean Fifteen ήταν απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα.

 Η φετινή λίστα των Clean Fifteen είναι η εξής:
Γλυκό καλαμπόκι.
Αβοκάντο.
Ανανάς.
Κρεμμύδια.
Παπάγια.
Γλυκά μπιζέλια.
Σπαράγγια.
Πεπόνι μελιτζάνα.
Ακτινίδια.
Λάχανο.
Καρπούζι.
Μανιτάρια.
Μάνγκο.
Γλυκοπατάτες.
Καρότα.

Ο Οδηγός του αγοραστή αποσκοπεί κυρίως στο να βοηθήσει τους καταναλωτές να κάνουν ενημερωμένες επιλογές καθώς επιλέγουν μεταξύ συμβατικών και βιολογικών προϊόντων, τα οποία μπορεί να είναι πιο ακριβά ή πιο δύσκολο να βρεθούν.

“Συνιστούμε πάντα στους ανθρώπους να καταναλώνουν όσο το δυνατόν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, είτε αυτά είναι βιολογικά είτε συμβατικά”, δήλωσε ο Φρίντμαν.

Αλλά για τους ανθρώπους που ανησυχούν για την κατανάλωση φυτοφαρμάκων, πρόσθεσε, η EWG συνιστά “τη χρήση του Οδηγού του αγοραστή ως έναν τρόπο για να ιεραρχήσετε ποια φρούτα και λαχανικά θα αγοράσετε βιολογικά για να μειώσετε την έκθεσή σας στα φυτοφάρμακα”.

Η EWG συνιστά να δίνεται προτεραιότητα στις βιολογικές εκδόσεις των προϊόντων της βρώμικης δωδεκάδας.

Στο σύνολό της, η EWG υποστηρίζει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να κάνουν περισσότερα για να κατανοήσουν τους πραγματικούς κινδύνους που ενέχουν τα φυτοφάρμακα και να προστατεύσουν τους ανθρώπους από αυτά.

“Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξουν περισσότερες μελέτες που να εστιάζουν πραγματικά στις επιπτώσεις αυτών των φυτοφαρμάκων στην υγεία, ειδικά των φυτοφαρμάκων που βρήκαμε σε υψηλή ανίχνευση φέτος, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα πώς αυτά μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των ευαίσθητων πληθυσμών, ιδιαίτερα των παιδιών”, δήλωσε ο Friedman.

Πρόσθεσε ότι ενώ πολλά από τα φυτοφάρμακα που ανιχνεύθηκαν στις δοκιμές ήταν στα νόμιμα όρια που έχει θέσει η EPA ή κάτω από αυτά, “το νόμιμο δεν σημαίνει πάντα ότι είναι ασφαλή για όλους”.

Σε μια μελέτη του 2020, για παράδειγμα, οι ερευνητές της EWG διαπίστωσαν ότι για σχεδόν το 90% των κοινών φυτοφαρμάκων, η EPA δεν είχε εφαρμόσει ένα επιπλέον περιθώριο ασφαλείας για τα παιδιά κατά τον καθορισμό των ορίων, παρόλο που υποχρεούται να το κάνει βάσει του νόμου για την προστασία της ποιότητας των τροφίμων.


Επί του παρόντος, η EPA έχει την ευκαιρία να βελτιώσει τους κανονισμούς καθώς ξαναγράφει την απαγόρευση του chlorpyrifos στα τρόφιμα, η οποία ανατράπηκε από δικαστήριο λόγω τεχνικής λεπτομέρειας.

Επίσης, επανεξετάζει κατά πόσον το φυτοφάρμακο διμεθυλοτετραχλωροτερεφθαλικό εστέρα ή DCPA μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια, αφού αναγνώρισε τους “σημαντικούς κινδύνους” που ενέχει για την ανθρώπινη υγεία.

Η EWG κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για μια σειρά νέων κανόνων που ορισμένοι νομοθέτες μπορεί να προσπαθήσουν να επισυνάψουν στο νομοσχέδιο για τη γεωργία του 2023 ή σε άλλες σημαντικές νομοθεσίες.

Αυτοί οι προτεινόμενοι νόμοι, όπως ο νόμος για την ομοιομορφία της γεωργικής επισήμανσης και ο νόμος EATS, θα εμπόδιζαν τις πολιτείες ή τις τοπικές αρχές να θεσπίσουν πρόσθετους κανονισμούς για τα φυτοφάρμακα.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, η EWG μαζί με άλλες 184 περιβαλλοντικές ομάδες έστειλε επιστολή στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία αντιτιθέμενη σε τέτοια μέτρα, τα οποία, όπως υποστηρίζουν οι ομάδες, παίρνουν “τη λήψη αποφάσεων από τα χέρια εκείνων που επηρεάζονται περισσότερο από τη χρήση φυτοφαρμάκων”.

“Οι πολιτείες και οι τοπικές αρχές είναι συχνά σε πολύ καλύτερη θέση από την EPA να αξιολογούν γρήγορα τους κινδύνους, να εξετάζουν τα αναδυόμενα στοιχεία και να λαμβάνουν αποφάσεις για την προστασία του μοναδικού τοπικού περιβάλλοντος και των κοινοτήτων τους, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων και των εγκαταστάσεων φροντίδας παιδιών, από τα τοξικά φυτοφάρμακα”, αναφέρεται στην επιστολή.

“Η υπονόμευση αυτής της εξουσίας θα παρεμποδίσει τις κρίσιμες τοπικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση του καρκίνου και άλλων κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία, των απειλών για τους υδάτινους πόρους και των βλαβών για τους επικονιαστές και άλλα είδη άγριας ζωής”.
Read More »
Το 95% αυτών των φρούτων και λαχανικών βρέθηκαν θετικά για φυτοφάρμακα Το 95% αυτών των φρούτων και λαχανικών βρέθηκαν θετικά για φυτοφάρμακα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024 Rating: 5

Τροχαίο με μηχανές, τραυματίστηκε 59χρονος

Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024
Τροχαίο με μηχανές, τραυματίστηκε 59χρονοςΤροχαίο ατύχημα με μοτοσικλέτες σημειώθηκαν στο 8ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων- Άρτας.

Το τροχαίο έγινε όταν δύο μοτοσικλέτες εισέρχονταν σε χώρο στάθμευσης καταστήματος.

Η προπορευόμενη σταμάτησε όμως εκείνη που ακολουθούσε έπεσε πάνω στην σταθμευμένη.

Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστεί ένας 59χρονος ο οποίος με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ διακομίσθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και υποβάλλεται σε χειρουργείο.

Πηγή  epiruspost.gr
Read More »
Τροχαίο με μηχανές, τραυματίστηκε 59χρονος Τροχαίο με μηχανές, τραυματίστηκε 59χρονος Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024 Rating: 5

Ε.Π.Λ.Σ.ΒΔ.Ε. : ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024
Ε.Π.Λ.Σ.ΒΔ.Ε. : ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΗ ΕΠΛΣΒΔΕ διοργανώνει ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ της 26 ΜΑΡΤΙΟΥ στον αίθριο χώρο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσα.

Δέκα λεπτά από τον χρόνο μας, μπορεί να είναι χρόνια ζωής και να σώσουν έναν συνάνθρωπο μας.
Read More »
Ε.Π.Λ.Σ.ΒΔ.Ε. : ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ Ε.Π.Λ.Σ.ΒΔ.Ε. : ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024 Rating: 5

Στη Βουλή τα διόδια της Εγνατίας και η αύξηση με την παραχώρηση

Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024
Στη Βουλή τα διόδια της Εγνατίας και η αύξηση με την παραχώρηση


Ιλιγγιώδη ποσά θα πληρώνουν οι οδηγοί με την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού σε ιδιώτες καθώς θα υπάρξει τρομακτική αύξηση στην τιμή των διοδίων.

Αυτό ήταν γνωστό από την προκήρυξη του διαγωνισμού, εδώ και χρόνια, όμως τώρα που η διαδικασία εισέρχεται στην τελική ευθεία, φαίνεται να γίνεται συνείδηση σε όλους.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι τα διόδια για τη διαδρομή Ηγουμενίτσα – Κήποι Έβρου με επιστροφή, απόσταση συνολικά 1.316 χιλιομέτρων, θα αυξηθούν κατά 120% με την παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου στους ιδιώτες και συγκεκριμένα:

-Τα ιδιωτικής χρήσεως αυτοκίνητα θα πληρώνουν 85,5 ευρώ από 38,4 σήμερα

-Τα λεωφορεία και φορτηγά 214 ευρώ από 96 σήμερα

-Οι νταλίκες 300 ευρώ από 134,4 σήμερα

Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στην Εγνατία Οδό, την αναφορά των οποίων κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χάρης Μαμουλάκης, όσον αφορά στη σύμβαση παραχώρησης στους ιδιώτες εντοπίζονται τα εξής άκρως περίεργα σημεία:

-Το εφάπαξ τίμημα μειώθηκε κατά 170 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα ενώ σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ ότι το εφάπαξ τίμημα θα είναι 1.496.100.000 (1,496 δισ. ευρώ) λίγο πριν την κατάθεση ή και κατά την φάση κατάθεσης των τευχών στο ελεγκτικό ανακοινώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ μείωση του τιμήματος κατά 170 εκατομμύρια ευρώ κάτι που επιβεβαιώθηκε και από της εγγραφές του στον προϋπολογισμό του 2024.

-Το ΤΑΙΠΕΔ επιλέγει να εκχωρήσει στον παραχωρησιούχο δημόσια έσοδα ύψους 11,35 δισεκατομμύρια ευρώ και αντ’ αυτού να εισπράξει 2.180.000.000 (κατά την προσφορά ήταν 2,35 δισ. ευρώ) στη διάρκεια των 35 ετών.

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Στη Βουλή τα διόδια της Εγνατίας και η αύξηση με την παραχώρηση Στη Βουλή τα διόδια της Εγνατίας και η αύξηση με την παραχώρηση Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024 Rating: 5

Η Μητρόπολη Παραμυθίας για την κοίμηση του ιερέα Γε­ωρ­γί­ου Μπα­σι­ά­ρα

Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024
Η Μητρόπολη Παραμυθίας για την κοίμηση του ιερέα Γε­ωρ­γί­ου Μπα­σι­ά­ρα


Με­τά βα­θυ­τά­της θλί­ψε­ως ἀγ­γέλ­λε­ται ἡ πρός Κύ­ρι­ον ἐκ­δη­μί­α τοῦ ἀ­ει­μνή­στου Πρωτοπρε­σβυ­τέ­ρου κυ­ροῦ Γε­ωρ­γί­ου Μπα­σι­α­ρᾶ, Ἐ­φη­με­ρί­ου τοῦ Ἱ­ε­ροῦ Να­οῦ Ἁ­γί­ου Δη­μη­τρί­ου Κε­ρα­μίτ­σας καί Ἀρ­χι­ε­ρα­τι­κοῦ Ἐ­πι­τρό­που Μητροπολιτικῆς Περιφερείας Κε­ρα­μίτ­σας, ὁ ὁ­ποῖ­ος ἱ­ε­ρο­πρε­πῶς καί εὐ­όρ­κως δι­α­κό­νη­σε ἐ­πί πλέ­ον τῶν σα­ράν­τα ἐ­τῶν τήν Ἱ­ε­ρά Μη­τρό­πο­λή μας. Ἡ Ἐ­ξό­δι­ος Ἀ­κο­λου­θί­α θά τε­λε­σθεῖ σήμερα Σάβ­βα­το 23 Μαρ­τί­ου 2024 καί ὥ­ρα 11.30 στόν ὡς ἄ­νω Ἱ­ε­ρό Να­ό, Χο­ρο­στα­τοῦν­τος τοῦ Σε­βα­σμι­ω­τά­του Μη­τρο­πο­λί­του Πα­ρα­μυ­θί­ας, Φι­λι­α­τῶν, Γη­ρομ­ερί­ου καί Πάρ­γας κ. Σε­ρα­πί­ω­νος.
Εὔ­χε­σθε ὑ­πέρ ἀ­να­παύ­σε­ως τῆς ψυ­χῆς αὐ­τοῦ.
Read More »
Η Μητρόπολη Παραμυθίας για την κοίμηση του ιερέα Γε­ωρ­γί­ου Μπα­σι­ά­ρα Η Μητρόπολη Παραμυθίας για την κοίμηση του ιερέα Γε­ωρ­γί­ου Μπα­σι­ά­ρα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024 Rating: 5

Μείωση της γεννητικότητας, ένα παγκόσμιο φαινόμενο που θα επιδεινωθεί

Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024
Μείωση της γεννητικότητας, ένα παγκόσμιο φαινόμενο που θα επιδεινωθεί


Τα ποσοστά γεννητικότητας σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου δεν θα επαρκούν για να διατηρηθεί σταθερός ο πληθυσμός τους ως το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα και προειδοποιεί για τις ολοένα και αυξανόμενες ανισότητες μεταξύ των φτωχών και των πλούσιων κρατών.

«Η γεννητικότητα μειώνεται σε όλο τον κόσμο», τονίζει η έκθεση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet η οποία σημειώνει ότι περισσότερες από τις μισές χώρες έχουν ήδη πολύ χαμηλό ποσοστό γεννητικότητας για να διατηρήσουν σταθερό το επίπεδο του πληθυσμού τους.

Και «στο μέλλον τα ποσοστά γεννητικότητας θα εξακολουθήσουν να μειώνονται σε όλο τον κόσμο».

Η έκθεση βασίζεται στα στοιχεία του Global Burden of Disease, ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Bill & Melinda Gates, και έχει στόχο να συγκεντρώσει τα στοιχεία για την υγεία των περισσότερων χωρών.

Οι ερευνητές εκτίμησαν όχι μόνο τα τρέχοντα ποσοστά γεννητικότητας στις χώρες, αλλά προσπάθησαν επίσης να υπολογίσουν τη μελλοντική τους εξέλιξη με βάση πολλούς παράγοντες, όπως το επίπεδο μόρφωσης και παιδικής θνησιμότητας.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε 155 χώρες και εδάφη από τις 204 το ποσοστό γεννητικότητας ως το 2050 δεν θα επαρκεί για να διατηρηθεί ο πληθυσμός τους σταθερός. Ως το 2100 ο αριθμός των χωρών αυτών αναμένεται να φτάσει τις 198, δηλαδή το 97% του συνόλου.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι ο πληθυσμός στις φτωχές χώρες θα συνεχίσει να αυξάνεται για καιρό, ενώ θα μειώνεται στις ανεπτυγμένες χώρες. Συγκεκριμένα ως το τέλος του αιώνα οι περισσότερες γέννες θα καταγράφονται στις χώρες με χαμηλό ή χαμηλό προς μεσαίο εισόδημα, με τις περισσότερες από τις μισές να αφορούν χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Η ανισορροπία αυτή κινδυνεύει να έχει «σημαντικές επιπτώσεις» τόσο στις κοινωνίες όσο και στις οικονομίες.

Ως το 2021, 110 χώρες κατέγραφαν ποσοστά γεννητικότητας κάτω από το επίπεδο των 2,1 παιδιών ανά γυναίκα που είναι απαραίτητο για να παραμείνει σταθερός ο πληθυσμός τους.

Η έκθεση υπογραμμίζει τις ιδιαίτερα ανησυχητικές τάσεις σε χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Σερβία, όπου το ποσοστό γεννητικότητας είναι κάτω από 1,1 παιδί ανά γυναίκα.

Την ώρα που τα μειούμενα ποσοστά γεννητικότητας στις πιο πλούσιες χώρες συνδέονται με τις περισσότερες ευκαιρίες που έχουν οι γυναίκες στην εκπαίδευση και την εργασία, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να βελτιωθεί η πρόσβαση σε σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης και εκπαίδευσης σε άλλες πιο φτωχές περιοχές.

Πολλές από τις πιο φτωχές χώρες «θα δυσκολευτούν να υποστηρίξουν τον πιο νέο και γρήγορα αυξανόμενο πληθυσμό του πλανήτη σε κάποια από τα πιο ασταθή οικονομικά και πολιτικά» μέρη, τα συστήματα υγείας των οποίων βρίσκονται υπό πίεση, ενώ επηρεάζονται και από επεισόδια ακραίας ζέστης, επεσήμανε ο Στάιν Εμίλ Φόλστετ του Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ.

Ωστόσο οι ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τις προβλέψεις αυτές.

Επέκριναν πολλές επιλογές μεθοδολογίας των ερευνητών, υπογραμμίζοντας κυρίως ότι πολλές φτωχές χώρες δεν διαθέτουν αυτή τη στιγμή επαρκή στοιχεία, ενώ υπογράμμισαν ότι η μείωση της γεννητικότητας μπορεί να έχει και πλεονεκτήματα (στο περιβάλλον, τη διατροφή…) πέρα από τα μειονεκτήματα (στα συστήματα συνταξιοδότησης ή την εργασία).
Read More »
Μείωση της γεννητικότητας, ένα παγκόσμιο φαινόμενο που θα επιδεινωθεί Μείωση της γεννητικότητας, ένα παγκόσμιο φαινόμενο που θα επιδεινωθεί Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024 Rating: 5

Σουλιώτες | 3 επιστολές των αδούλωτων αετών το 1821

Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024
Σουλιώτες | 3 επιστολές των αδούλωτων αετών το 1821

Γράφει ο Ιωάννης Ελ. Σιδηράς - Θεολόγος, Εκκλησιαστικός Ιστορικός και Νομικός

Εάν κάποιος αποτολμούσε να χαρακτηρίσει τους ήρωες αετούς των βουνών της Ηπείρου δεν θα μπορούσε παρά μόνο να τους χαρακτηρίσει ως αδούλωτους και ανυπότακτους, αγέρωχους και υπερήφανους, όντως ελευθέρους μέχρι θανάτου, ώστε μετά από δύο και πλέον αιώνες από τους μακροχρόνιους, ακατάβλητους και μεγαλειώδεις πολεμικούς αγώνες και πολιορκίες τους από τον Αλή Πασά μέχρι την ηρωϊκή και αυτοθυσιαστική και μαρτυρική τελευτή τους στο Κούγκι του Σουλίου με την θρυλική μορφή του ήρωος και γενναιόφρονος Καλογέρου Σαμουήλ και την εν έτει 1803 μετεγκατάστασή τους στα Επτάνησα, αποδεικνύουν του λόγου και της γραφής το αληθές ότι όντως υπήρξαν και κατεγράφησαν στις σελίδες της αδεκάστου και απροσωπολήπτου ιστορίας οι «ες αεί» αδούλωτοι και ελεύθεροι αετοί της Ηπείρου.

Όταν λοιπόν μετά την κατά το έτος 1803 εγκατάστασή τους στα Επτάνησα ήλθε το πλήρωμα του χρόνου και εν έτει 1820 επέστρεψαν και πάλι στη πατρώα γη των σκληροτράχηλων βουνών της Ηπείρου έλαβαν ενεργό συμμετοχή στον αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας του υπόδουλου Γένους και ευρέθησαν αντιμέτωποι όχι πλέον με τον Αλή Πασά αλλά με τον Μεχμέτ Χουρσίτ Πασά, ο οποίος ήταν αποφασισμένος να εδραιώσει την κυριαρχία του Σουλτάνου στην ευρυτέρα περιοχή της Ηπείρου σε εφαρμογή της αρχής: «κεφάλι που δεν προσκυνά, πέφτει», αλλά στην περίπτωση των αδούλωτων και ανυπότακτων Σουλιωτών επικρατούσε πάντοτε ως επιλογή ο ένδοξος θάνατος και ποτέ η οσφυοκαμψία, διότι ποτέ μα ποτέ οι Σουλιώτες δεν υπήρξαν «προσκυνημένοι και ατιμασμένοι».

Ο πολύς Χριστοφόρος Περραιβός στα «Απομνημονεύματα Πολεμικά», τα οποία συνέγραψε και εξέδωσε εν έτει 1836, όντας ο ίδιος αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυς του πολύπλαγκτου και πολυδαίδαλου βίου των Σουλιωτών διασώζει μεταξύ άλλων τρείς επιστολές (μία του Χουρσίτ Πασά και δύο των Σουλιωτών) της κρισίμου για την ίδια την επιβίωση των Σουλιωτών περιόδου 1821-1822, όταν η συμμετοχή τους στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και μέχρι πρότινος συμμαχία τους ένεκα επιβιώσεως με τον Αλή Πασά εναντίον των Οθωμανών, είχε προκαλέσει την οργή του Μεχμέτ Χουρσίτ Πασά, ο οποίος ερεθιζόμενος από τους συμμάχους του στα πεδία των μαχών τουρκαλβανούς και δη του λεγομένους Τσάμηδες, οι οποίοι μισούσαν ακόρεστα τους Σουλιώτες, επιθυμούσε με κάθε τρόπο να τους καταστήσει συνεργάσιμους και ευκόλως διαχειρίσιμους προκειμένου να φυλάττει τα νώτα του και να ελέγχει απολύτως άπασα την Ήπειρο, «διό ενέκρινε να πολιτευθή, ή, αληθέστερον ειπείν, ν’ απατήση τους Σουλιώτας, φοβούμενος μήπως μετά τον εκείθεν αναχωρισμόν του, επαναστατήσωσιν όλην την Ήπειρον, και τότε τα Τουρκαλβανικά στρατεύματα και κατ’ εξοχήν τα Τσάμικα, ήσαν βιασμένα να επιστρέψωσιν εις τα ίδια, προς υπεράσπισιν των οικογενειών των, διό και έπεμψε προς αυτούς την εξής επιστολήν».

Η δολία και πονηρά επιστολή του Μεχμέτ Χουρσίτ Πασά προς τους Σουλιώτες είναι ενδεικτική και αποκαλυπτική των ενδομύχων σκέψεών του προκειμένου να τους παγιδεύσει, γράφοντας στην υπό ημερομηνία 5 Μαΐου 1822 επιστολή του, τα παρακάτω γλυκόλογα ψευδόλογα:

«Επιστολή του Μεχμέτ Χουρσί Πασά προς τους Σουλιώτας.

Καπετανέοι και λοιποί Σουλιώται σας χαιρετώ,
Δίκαιον είχετε να κινήσετε τα όπλα εναντίον του υψηλού Δεβλετίου, έως της σήμερον. Το σφάλμα όμως δεν είναι ιδικόν σας, αλλά του προκατόχου μου Ισμαήλ Πασά, ος τις δεν έπραξε κατά το βασιλικόν φιρμάνι, το οποίον έλεγε, ότι όσοι εκείνοι, γκερέκ Μουσουλμάνοι, γκερέκ ραγιάδες, εδιώχθησαν, και ηρπάχθησαν τα υποστατικά των από τον χαΐνην Αλή πασάν, τόρα να επιστρέψωσιν εις την πατρίδα των, να λάβουν τα υποστατικά των, και να κινήσουν τα όπλα κατ’ αυτού διά να τον εξολοθρεύσουν, αλλά ο Ισμαήλ πασάς, αν διά όλους τους άλλους εφρόντισε να ενεργήση το βασιλικόν φιρμάνι, εις εσάς όμως όχι μόνον πατρίδα και υποστατικά δεν έδωκεν, αλλά συνήργησε προς τούτοις και να σας χάση όλους, καθώς με βεβαιότητα επληροφορήθην περί τούτου. Εσείς δε, διά να αποφύγετε με αυτόν τον κίνδυνον, απολαύσετε δε την πατρίδα σας και υποστατικά, εβιάσθητε να συμμαχήσετε με τον πρώην άσπονδον εχθρόν σας Αλή πασάν. Δι’ αυτήν λοιπόν την αιτίαν και το δίκαιον και υψηλόν Δεβλέτι όχι μόνον δεν σας έχει εις το γαζέπι του (οργήν του), αλλά σας δίδει ακόμη δι’ εμού και το ράϊ (συγχώρησιν) διά πάντα∙ σας συγχωρεί να έχετε και να εξουσιάζετε τον τόπον σας και υποστατικά σας, καθώς και πρώτα. Να ζήτε με τα ίδια προνόμια, τα οποία απελαμβάνετε και εξ αρχής, χωρίς να εμπορή κανένας γείτων να σας ενοχλήση. Ανίσως πάλιν έχετε σκοπόν να μου ζητήσετε και άλλα πράγματα, από τα οποία έχετε χρείαν, στείλετέ μοι εδώ δύο ή τρεις καπετανέους με πληρεξούσια γράμματά σας, διά να στερεώσωμεν την ειρήνην και αμνηστείαν, και να σας δώσωμεν και ότι άλλο ζητείται. Να τους στείλετε όμως το γρηγορώτερον, επειδή βιάζομαι να κινήσω με τα στρατεύματα διά να υπάγω, όπου είμαι προσταγμένος από το κραταιόν και υψηλόν Δεβλέτι μου, και υγιαίνετε.

Τη 5 Μαΐου 1822, Ιωάννινα.

Ο Σερασκέρης και πληρεξούσιος όλων των εις την Ρούμελην Οθωμανικών στρατευμάτων, Βεζίρ Μεχμέτ Χουρσίτ Πασάς».

Η απαντητική επιστολή εστάλη στις 7 Μαΐου 1822 από τους Σουλιώτες προς τον Μεχμέτ Χουρσίτ Πασά αλλά δεν ήταν αυτή την οποία επιθυμούσε και ανέμενε, δηλαδή μιά επιστολή δηλούσα την υποταγή και νομιμοφροσύνη τους στον ίδιο και την Υψηλή Πύλη, αλλά αντιληφθέντες οι ίδιοι την απάτη του Μεχμέτ Χουρσίτ Πασά απήντησαν με γραφή διακηρύττουσα το αδούλωτο και ελεύθερο του φρονήματός τους, ως εξής:

«Επιστολή των Σουλιωτών προς τον αρχιστράτηγον Ιωαννίνων.

Υψηλότατε Βεζίρ Μεχμέτ Χουρσί Πασά.
Τα υψηλόν σου μπουγιουρδί ελάβομεν και τα μεν αυτώ γεγραμμένα καλώς εκαταλάβομεν. Ευχαριστούμεν δε τον Θεόν, ότι εγνωρίσατε καθαρά τα όσα άδικα μας έκαμεν ο προκάτοχός σας Ισμαήλ πασάς, ώστε και δι’ αυτήν την αιτίαν παρακινείσθε, φαίνεται, να μας δώσετε την συγχώρησιν και ειρήνην εκ μέρους του κραταιοτάτου Σουλτάνου, διά να ζήσωμεν, ως και πρότερον, με τα υποστατικά μας και προνόμια. Υψηλότατε! πας άνθρωπος φυσικά αγαπά την ησυχίαν και ειρήνην, αρκεί μόνον να ήναι και τα δύο στέρεα και σωτήρια, και όχι προσωρινά και ολέθρια, διότι τα κινήματά σας δεν μας ασφαλίζουν την προβαλλομένην συγχώρησιν και ειρήνην, ως στερεά και σωτήρια πράγματα. Μην ακούετε, Υψηλότατε, αυτούς τους φράγκους, οι οποίοι σας λέγουν, ότι οι Έλληνες επαναστάτησαν κατά του Σουλτάνου. Το πράγμα δεν είναι καθώς αυτοί σας το παρασταίνουν, αλλά συνέβη κατά τον ρηθησόμενον τρόπον. Οπόταν το υψηλόν Δεβλέτι ωργίσθη τον Αλή Πασάν διά τας κακάς του πράξεις, εκείνος, διά ν’ αποφύγη, ή τουλάχιστον σμικρύνη την κατ’ αυτού βασιλικήν οργήν, έπεμψεν αποστόλους εις το Αιγαίον πέλαγος, εις τον Μωρέα και Ρούμελην να κηρύξουν, ότι το Δεβλέτι απεφάσισε να βάλη σπαθί εις τους Έλληνας, και ότι, αν θέλωσι την ζωήν των, πρέπει να λάβωσιν όλοι τα όπλα να υπερασπισθώσι, και ότι θέλει τους είναι και αυτός βοηθός. Εδώ η πανουργία του εύρε σύμφωνον και συμβοηθόν την περίστασιν, επειδή τα σύγχρονα κινήματα των πολυαρίθμων στρατευμάτων του Σουλτάνου κατά τε ξηράν και θάλασσαν εβίασαν τους Έλληνας να πιστεύσουν τους λόγους των αποστόλων του Αλή Πασά, και ενταυτώ να δράξουν τα όπλα να υπερασπίσωσι των εαυτόν των και γυναικόπαιδά των. Ιδού λοιπόν συνέβη και εις αυτούς, καθώς και εις ημάς, η υπόθεσις, αγκαλά διαφορετικόν μεν το πράγμα, σύμφωνον δε κατά την έννοιαν με το ιδικόν μας. Όθεν δίκαιον είναι να δώσετε και εις αυτούς εκ μέρους του κραταιοτάτου Σουλτάνου την συγχώρησιν, ειρήνην και αμνηστείαν, χωρίς να κινηθήτε κατ’ αυτών με τα στρατεύματα και όταν εκείνοι πρώτοι δεχθώσιν αυτά, τότε και ημείς τα δεχόμεθα ως δεύτεροι, επειδή πρώτοι εκείνοι ηπατήθησαν. Αν λοιπόν το πράγμα γίνη ούτως, ως γράφομεν, το οποίον είναι και δίκαιον, τότε και ημείς είμεθα σύμφωνοι εις όσα μας προβάλλετε. Το εναντίον δε, προκρίνομεν μυριάκις ν’ αποθάνωμεν εις την αρχήν με τιμήν και δόξαν, παρά να αμαυρώσωμεν το όνομά μας εις το τέλος με το αιώνιον όνειδος της προδοσίας.
Ταύτα και σας προσκυνούμεν όλοι οι Σουλιώται μεγάλοι και μικροί.

7 Μαΐου 1822 Σούλιον».

Τέτοιας εντάσεως υπήρξε η οργή και ταραχώδης σύγχυση του Μεχμέτ Χουρσίτ Πασά από την αγέρωχη απάντηση των Σουλιωτών οι οποίοι εν είδει ηχηρού ραπίσματος απέρριψαν πάσα πρόταση έστω και απλή σκέψη να συνθηκολογήσουν με τον επαίσχυντο δυνάστη, τύραννο και δήμιο του Γένους τους, «ώστε, απορρίψας την πρώτην απόφασιν της εκστρατείας διά την Πελοπόννησον, αμέσως έδωκε νέας διαταγάς εις τους αρχηγούς να κινηθώσι κατά των Σουλιωτών, και να περάσωσι όλους συν γυναιξί και τέκνοις εν στόματι μαχαίρας, διότι ετόλμησαν να τω γράψωσι με τέτοιον αυθάδη και υπερήφανον τρόπον, και όχι ως βασιλικοί και υποκλινείς ραγιάδες. Πολύ δε περισσότερον τον ετάραττεν η λέξις «Έλληνες» της οποίας την έννοιαν αγνοών το πρώτον, πληροφορηθείς δε, ουτ’ ήθελεν πλέον να την ακούση, ουτ’ ετόλμα τις να την προφέρη έμπροσθέν του». Αξία ιδιαιτέρας ιστορικής μνείας είναι η γραφή την οποία ουχί ως δουλοπρεπείς και επαίτες βοηθείας αλλά ως υπερήφανοι, αδούλωτοι και ελεύθεροι μαχόμενοι αγωνιστές Έλληνες απέστειλαν στους εκ του ασφαλούς καθεύδοντες τον ύπνον του δικαίου Προύχοντες της Πελοποννήσου, οι οποίοι παρά τις προηγηθείσες επιστολές των Σουλιωτών με τις οποίες προειδοποιούσαν τους ηγήτορες της Επαναστάσεως για τον επαπειλούμενο κίνδυνο από την παρουσία και δράση του Μεχμέτ Χουρσίτ Πασά, ο οποίος ήταν αποφασισμένος να καταπνίξει στο αίμα την Ελληνική Επανάσταση, ουδέν έπρατταν και «αγρόν ηγόραζον», παραθεωρούντες το επερχόμενο κακό ή αδιαφορούντες για τα γραφόμενα των Σουλιωτών, όντων αυτών και των γυναικοπαίδων τους τραγικώς και αδίκως εγκαταλελειμμένων ωσάν να ήταν οι παρείσακτοι του Γένους στην δολοφονική μάχαιρα των Οθωμανών από τους εν αναισθησία και παντελή αδιαφορία τελούντες ιθύνοντες πολιτικούς και λοιπούς στρατιωτικούς ηγέτες της Επαναστάσεως.

Πατριώται! Ο εχθρός, με τον οποίον μέλλομεν να κτυπηθώμεν είναι γενναίος, πολύτροπος, εμπειροπόλεμος, επίμων, δραστήριος και εκδικητικός, ώστε και ο ίδιος ο Αλή Πασάς δεν συνεστάλη να το ομολογήση αξιότερόν του, τα στρατεύματα του όχι μόνον είναι πολλά, αλλά (το οποίον δεν σας λανθάνει) και τα δυνατώτερα του Σουλτάνου. Διά να επιτύχωμεν λοιπόν το σκοπούμενον, πρέπει να προσυσκεφθώμεν διά την ασφάλειαν των μελλόντων, επειδή, όταν έμβωμεν εις τους κινδύνους, τότε ούτε νουν ήσυχον, ουτ’ ευκαιρίαν έχομεν να συλλογισθώμεν περί των κοινών συμφερόντων

Όταν λοιπόν οι Σουλιώτες έλαβαν την γραφή του Μεχμέτ Χουρσίτ Πασά, κατά την τρίτη ημέρα από την παραλαβή της, απέστειλαν επιστολή προς τους «Διοικητάς και Προύχοντας Πελοποννήσου» κρούοντες τον κώδωνα του κινδύνου για την επαπειλούμενη συμφορά από τον Μεχμέτ Χουρσίτ Πασά, γράφοντας τα κάτωθι:

«Ευγενέστατοι Διοικηταί και Προύχοντες Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδος, χαίρετε και υγιαίνετε. Πολλά και διάφορα γράμματα σας εστείλαμεν άχρι τούδε, διά των οποίων σας εφανερόναμεν πάντοτε τα εδώ διατρέχοντα, πολύ δε περισσότερον τους σκοπούς του Χουρσίτ Πασά μετά τον θάνατον του Αλή Πασά, αι δε αποκρίσεις σας ου μόνον εγίνοντο σπάνιοι, αλλ’ ως επί το πλείστον και αδιάφοροι. Και τούτου ένεκα εβιάσθημεν εσχάτως να εξαποστείλωμεν και τους συμπατριώτας μας, Μάρκον Μπότζαρην, Αθανάσιον Δράκον και Λάμπρον Ζάρμπαν, διά να σας πληροφορήσωσι και προφορικώς τα γινόμενα, αλλ’ έως της ώρας δεν ελάβομεν απόκρισίν σας. Ως φαίνεται, ή τόσον αδιαφορείτε, ή δυσπιστείτε, ή εξουθενείτε τον εχθρόν. Όθεν, διά να σας εβγάλωμεν εις το εξής την αδιαφορίαν και δυσπιστίαν, ιδού σας περικλείομεν αντίγραφα της προς ημάς επιστολής του Χουρσίτ Πασά και της προς εκείνον αποκρίσεως μας, από τα οποία δεν αμφιβάλλομεν, ότι θέλετε βεβαιωθή, και πιστεύσει χωρίς δισταγμόν. Κύριοι! περιττόν κρίνομεν να εξηγήσωμεν τα οποία φρονήματα και γνώμην μας τρέφομεν διά το έθνος, διότι, αν προλαβόντως εδυσπιστήσθε, πληροφορείσθε τόρα ακριβέστερα από τα εσώκλειστα, τα οποία δεν επιδέχονται πλέον καμμίαν πρόφασιν και διαφιλονείκησιν, αλλ’ επειδή και ημείς απεφασίσαμεν να πράξωμεν τα όσα η γραφή μας διαλαμβάνει, παρακαλείται το έθνος να μας εξοινομήση από τα εξής. α΄. Να πέμψεται τρία, ή και τέσσερα πλοία πολεμικά, διά να μετακομίσωσι τα γυναικόπαιδά μας εις αυτά τα μέρη, και να τα κατοικίσετε εις κανέν ασφαλές και υγιές μέρος, και να λάβετε την φροντίδα να τα τρέφετε, επειδή αν μείνουν εδώ, όχι μόνον κινδυνεύουν, αλλά και την τροφήν ματαίως δαπανώσιν, η οποία μέλλει να χρησιμεύση διά μόνους τους πολεμικούς. β΄. Με τα ίδια πλοία να μας στείλετε ακόμη πολεμικά εφόδια και τροφάς, τα οποία είναι τα πρώτα μέσα και αληθή νεύρα και όργανα του προκειμένου σκοπού μας. Αλλά τα ρηθέντα ζητήματα πρέπει να εκτελεσθώσι με δραστηριότητα, πριν δηλαδή ο εχθρός μας πολιορκήση, διότι τότε ούτε τα γυναικόπαιδα δυνάμεθα να μετατοπίσωμεν, ούτε τροφάς και πολεμοφόδια να μετακομίσωμεν από τον αιγιαλόν, επειδή απέχει αφ’ ημών οκτώ ωρών διάστημα και όταν, όσα προβάλλομεν, δεν εκτελεσθώσιν εγκαίρως, τότε και ημείς θα κινδυνεύσωμεν, και το έθνος μετά ταύτα, πιθανόν, να υποφέρη τα χείριστα. Πατριώται! Ο εχθρός, με τον οποίον μέλλομεν να κτυπηθώμεν είναι γενναίος, πολύτροπος, εμπειροπόλεμος, επίμων, δραστήριος και εκδικητικός, ώστε και ο ίδιος ο Αλή Πασάς δεν συνεστάλη να το ομολογήση αξιότερόν του, τα στρατεύματα του όχι μόνον είναι πολλά, αλλά (το οποίον δεν σας λανθάνει) και τα δυνατώτερα του Σουλτάνου. Διά να επιτύχωμεν λοιπόν το σκοπούμενον, πρέπει να προσυσκεφθώμεν διά την ασφάλειαν των μελλόντων, επειδή, όταν έμβωμεν εις τους κινδύνους, τότε ούτε νουν ήσυχον, ουτ’ ευκαιρίαν έχομεν να συλλογισθώμεν περί των κοινών συμφερόντων. Όθεν δίδομεν τελός της επιστολής μας, κύριοι, υπενθυμίζοντες σας μόνον την κατά την δεκάτην έκτην Φεβρουαρίου σταλείσαν προς υμάς επιστολήν μας, της οποίας το σχέδιον, αν ηθέλετε εκτελέσαι τότε, έπρεπε να εβλέπετε σήμερον ημάς εκστρατεύοντας κατά του Χουρσίτ Πασά, και όχι εκείνον καθ’ ημών.
Υγιαίνετε. 10 Μαΐου 1822, Σούλιον.

Οι πολίται
Νότης Μπότσαρης.
Τούσας Ζέρβας.
Ζηγούρης Τζαβέλλας.
Γιώτης Δαγκλής.
Γιώργος Δράκος.
Λάμπρος Κασμάς.».
Read More »
Σουλιώτες | 3 επιστολές των αδούλωτων αετών το 1821 Σουλιώτες | 3 επιστολές των αδούλωτων αετών το 1821 Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024 Rating: 5

Σχηματισμός δικογραφίας για απάτη

Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024
Σχηματισμός δικογραφίας για απάτηΑπό το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού για απάτη με υπολογιστή και παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών, που έγινε την 29-10-2023.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος αφού απέκτησε παράνομη πρόσβαση σε εφαρμογή ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων που ανήκε σε ημεδαπή, κατάφερε και απέσπασε τα στοιχεία τραπεζικού της λογαριασμού, καταφέρνοντας να πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους -290- ευρώ.
Read More »
Σχηματισμός δικογραφίας για απάτη Σχηματισμός δικογραφίας για απάτη Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024 Rating: 5

Ρομπότ στις σήραγγες της Εγνατίας

Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024
Ρομπότ στις σήραγγες της Εγνατίας


Η Εγνατία Οδός προχωρά σε μια καινοτόμο λύση στον αυτοκινητόδρομο, χρησιμοποιώντας ρομπότ στις σήραγγες.

Μια πρωτοποριακή μέθοδο, που περιλαμβάνει ρομπότ διαφόρων χρήσεων για τις δραστηριότητες επιθεώρησης, ελέγχου και αξιολόγησης των σηράγγων και ταυτόχρονα να βελτιώσουν την ασφάλεια του προσωπικού της επιθεώρησης και να μειώσουν το απαιτούμενο χρόνο και το απαιτούμενο κόστος, ακολουθεί η Εγνατία Οδός.

Μέσω του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος PILOTING, στο οποίο συνεργάζονται 13 φορείς έξι χωρών, η Εγνατία Οδός πραγματοποίησε πολυήμερες δοκιμές με ρομπότ και TT-Drone.

Κατά τις δοκιμές δοκιμάστηκαν τα ρομπότ που αναπτύχθηκαν στο πρόγραμμα για την επιθεώρηση της οδικής σήραγγας Μετσόβου (μήκους 3,5 χλμ) και της υδραυλικής σήραγγας μεγάλου ορύγματος. 

Τα κύρια σενάρια που δοκιμάστηκαν σύμφωνα με τους διαφορετικούς τύπους επιθεώρησης ήταν τα εξής:

Το ρομποτικό όχημα CART από τη ROBOTNIK, ένα προηγμένο robot εδάφους σχεδιασμένο για γενική επιθεώρηση σηράγγων (με χρήση εικόνων και αισθητήρων LIDAR). Το robot εδάφους είναι σε θέση να κινείται αυτόνομα, με ακρίβεια και με ασφάλεια, σε περιοχές χωρίς δορυφορική κάλυψη (περιβάλλον GNSS) χάρη στους αλγόριθμους πλοήγησης που αναπτύχθηκαν από τη SINTEF και τη ROBOTNIK.

Το ελικόπτερο TT-DRONE από τη USE που έχει αναπτυχθεί για λεπτομερή οπτική επιθεώρηση συγκεκριμένων περιοχών των σηράγγων. Είναι ένα drone συνδεμένο στο ρομπότ εδάφους για να μπορεί να πετάει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το drone μπορεί επίσης να πλοηγηθεί αυτόνομα και με ακρίβεια (χωρίς πιλότο) ώστε να λάβει εικόνες από τις περιοχές ενδιαφέροντος.

Επιθεωρούν ψηφιακά τις σήραγγες

Όλες αυτές οι τεχνολογίες έχουν ενσωματωθεί στην πλατφόρμα PILOTING I&M ώστε να αναπτυχθεί μια πλήρως ολοκληρωμένη ψηφιακή λύση επιθεώρησης με τη χρήση ρομπότ. Τα τελικά αποτελέσματα επιθεώρησης που έλαβαν χώρα στις σήραγγες της Εγνατίας Οδού, αξιολογούνται από ομάδα μηχανικών της «Εγνατία Οδός ΑΕ», συγκριτικά με τα αποτελέσματα των συμβατικών συμβατικά επιθεωρήσεών τους.

Αυτές οι εξελίξεις καθιερώνουν το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα PILOTING ως φάρο καινοτομίας και βιωσιμότητας για την επιθεώρηση σηράγγων παγκοσμίως. Τα ευρήματα και οι λύσεις που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο αυτού του έργου αναμένεται να αποτελέσουν τη βάση των μελλοντικών εμπορικών προϊόντων μετά την ολοκλήρωση του έργου στα τέλη του 2023.

Τι είναι η CATEC

Η έλλειψη επενδύσεων για την ανανέωση των γερασμένων υποδομών, όπως οι σήραγγες και οι γέφυρες, απαιτεί αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των επιθεώρησεων και συντηρήσεων, ώστε να διατηρηθούν τα απαραίτητα επίπεδα ασφάλειάς τους.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ένα ερευνητικό πρόγραμμα υπό τον συντονισμό της εταιρείας Advanced Center for Aerospace Technologies (CATEC) και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το PILOTING, που αποτελείται από 13 εταιρείες και ακαδημαϊκά εργαστήρια από την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ελβετία, τη Γαλλία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία, δρομολογήθηκε πριν από τρία χρόνια.

Αυτή η ερευνητική δράση έχει ως στόχο την ανάπτυξη ρομποτικών, εναέριων και επίγειων, συστημάτων με χαρακτηριστικά και τεχνολογίες που προσαρμόζονται σε κάθε τύπο υποδομής και τις ανάγκες του, για την επιθεώρηση και συντήρησή του.

Η CATEC είναι ένα κέντρο προηγμένης τεχνολογίας που βοηθά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αεροδιαστημικών εταιρειών μέσω τεχνολογικής έρευνας και καινοτομίας, δημιουργίας γνώσης, μεταφοράς τεχνολογίας και προηγμένων υπηρεσιών. Τη διαχειρίζεται το Andalusian Foundation for Aerospace Development (FADA), και διαθέτει προσωπικό που αποτελείται από περισσότερους από 80 ειδικούς και τεχνικούς.

Κατά τη διάρκεια της δεκαπενταετούς ιστορίας της, έχει γίνει ένα από τα πιο ενεργά τεχνολογικά κέντρα σε εθνικά και ευρωπαϊκά R&D (έρευνας και ανάπτυξης) έργα, ξεχωρίζοντας σε τομείς όπως η ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών και εφαρμογών και στην 4η βιομηχανική επανάσταση, σε μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα ή drones (UAS/ RPAS), σε εναέρια ρομποτική και μη- καταστροφικές δοκιμές.

Αυτή τη στιγμή εργάζεται σε περισσότερα από 60 έργα R&D, τόσο με δημόσιους ερευνητικούς οργανισμούς όσο και με εταιρείες, ως επικεφαλής αρκετών εξ αυτών σε πρωτοβουλίες Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων όπως το Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την πλευρά της, η Εγνατία Οδός ΑΕ έχει μελετήσει, κατασκευάσει και από το 2009 επιθεωρεί δεκάδες χιλιόμετρα από δίδυμες οδικές σήραγγες στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού. Συμβάλλει με την εμπειρία της στον ορθό προσανατολισμό της έρευνας και της επαλήθευσης πεδίου των υπό ανάπτυξη ρομποτικών τεχνολογιών αυτόνομης επιθεώρησης, ώστε να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες ελέγχου και αξιολόγησης των εν λειτουργία σηράγγων.
Read More »
Ρομπότ στις σήραγγες της Εγνατίας Ρομπότ στις σήραγγες της Εγνατίας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024 Rating: 5

Συνελήφθησαν δύο ανήλικες ημεδαπές για κλοπή από περίπτερο

Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024
Συνελήφθησαν δύο ανήλικες ημεδαπές για κλοπή από περίπτερο


Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των γονέων για παραμέληση της εποπτείας τους

Συνελήφθησαν χθες (22-03-2024) το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων δύο ανήλικες ημεδαπές, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενες αφαίρεσαν από περίπτερο στην πόλη των Ιωαννίνων, προϊόντα αξίας -21- ευρώ.

Στο πλαίσιο των ερευνών, βρέθηκαν στην κατοχή τους και αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη τα αφαιρεθέντα αντικείμενα.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.
Read More »
Συνελήφθησαν δύο ανήλικες ημεδαπές για κλοπή από περίπτερο Συνελήφθησαν δύο ανήλικες ημεδαπές για κλοπή από περίπτερο Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024 Rating: 5

Η Μητρόπολη Παραμυθιάς για τον Α΄ Κα­τα­νυ­κτι­κό Ἑ­σπε­ρι­νό στον Αγ. Δονάτο +Φωτογραφίες

Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024
Η Μητρόπολη Παραμυθιάς για τον Α΄ Κα­τα­νυ­κτι­κό Ἑ­σπε­ρι­νό στον Αγ. Δονάτο +Φωτογραφίες


Tε­λέ­σθη­κε στόν Κα­θε­δρι­κό Ἱ­ε­ρό Να­ό Ἁ­γί­ου Δο­νά­του Πα­ρα­μυ­θί­ας ὁ Α΄ Κα­τα­νυ­κτι­κός Ἑ­σπε­ρι­νός, χο­ρο­στα­τοῦν­τος τοῦ Σε­βα­σμι­ω­τά­του Μη­τρο­πο­λί­του μας κ. Σε­ρα­πί­ω­νος, μέ τή συμ­με­το­χή τῶν Ἐ­φη­με­ρί­ων τοῦ Ἱ­ε­ροῦ Να­οῦ, Πρω­το­πρε­σβυ­τέ­ρων π. Βε­λισ­σα­ρί­ου καί π. Βα­σι­λεί­ου, τοῦ Ἱ­ε­ρο­δι­α­κό­νου τῆς Μη­τρο­πό­λε­ώς μας π. Ματ­θαί­ου, συμπροσευχομένων τῶν Κλη­ρι­κῶν τῆς Μη­τρο­πο­λι­τι­κῆς Πε­ρι­φέ­ρει­ας Πα­ρα­μυ­θί­ας καί μέ με­γά­λη συμ­με­το­χή τοῦ πι­στοῦ Λα­οῦ τοῦ Θε­οῦ.

Ὅ­λοι οἱ Ἑ­σπε­ρι­νοί τῶν Κυ­ρι­α­κῶν τῆς Με­γά­λης Τεσ­σα­ρα­κο­στῆς ὀ­νο­μά­ζον­ται Κα­τα­νυ­κτι­κοί, δι­ό­τι κα­τά τή δι­άρ­κει­ά τους ψάλ­λον­ται κα­τα­νυ­κτι­κά τρο­πά­ρι­α ἀ­πό τό Τρι­ώ­δι­ο, πού τό πε­ρι­ε­χό­με­νό τους ἔχει νά κάνει μέ τή συ­ναί­σθη­ση τῆς ἁ­μαρ­τίας, τοῦ πέν­θους, τῆς συν­τρι­βῆς, τῆς με­τά­νοι­ας καί τῆς θερ­μῆς ἱ­κε­σί­ας γι­ά ἄ­φε­ση ἁ­μαρ­τι­ῶν.

Στόν Α΄ Κα­τα­νυ­κτι­κό Ἑ­σπε­ρι­νό, πού λέ­γε­ται καί «Ἑ­σπε­ρι­νός τῆς Συ­γνώ­μης», στό τέ­λος τῆς Ἱ­ε­ρᾶς Ἀ­κο­λου­θί­ας ὁ Λα­ός προ­σῆλ­θε καί ἀ­σπά­στη­κε τό Ἱερό Εὐ­αγ­γέ­λι­ο καί τόν Τίμιο Σταυ­ρό πού κρα­τοῦ­σε ὁ Σε­βα­σμι­ώ­τα­τος Μη­τρο­πο­λί­της μας ζη­τῶν­τας συ­γνώ­μη, ὥ­στε συγ­χω­ρη­μέ­νοι ὅ­λοι μα­ζί νά εἰ­σέλ­θουν στούς πνευ­μα­τι­κούς ἀ­γῶ­νες τῆς Με­γά­λης Τεσσα­ρα­κο­στῆς. Ἀ­κο­λού­θως ὁ Σεβασμιώτατος διένειμε σέ ὅ­λο τό ἐκ­κλη­σί­α­σμα ἀπό ἕνα ἀντίτυπο τῆς Θεί­ας Λει­τουρ­γί­ας τοῦ Ἁ­γί­ου Ἰ­ω­άν­νου τοῦ Χρυ­σο­στό­μου μέ ἀπόδοση στή νέ­α Ἑλ­λη­νι­κή.
Read More »
Η Μητρόπολη Παραμυθιάς για τον Α΄ Κα­τα­νυ­κτι­κό Ἑ­σπε­ρι­νό στον Αγ. Δονάτο +Φωτογραφίες Η Μητρόπολη Παραμυθιάς για τον Α΄ Κα­τα­νυ­κτι­κό Ἑ­σπε­ρι­νό στον Αγ. Δονάτο +Φωτογραφίες Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024 Rating: 5

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας

Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024
Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών από την Εκπαιδευτική Ομάδα τουΕΚΑΒ Θεσπρωτίας.

Το Σεμινάριο υλοποιήθηκε από τους Εκπαιδευτές και Διασώστες του ΕΚΑΒΘεσπρωτίας κ.κ. Ευάγγελο Κατσιμάνη και Παναγιώτη Τάση, οι οποίοι ενημέρωσαν τους εκπαιδευτικούς για κρίσιμα θέματα που σχετίζονται με την παροχή Πρώτων Βοηθειών και την αντιμετώπιση απειλητικών καταστάσεων για τη ζωή.

Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να παρακολουθήσουν σε άσκηση εξομοίωσης την τεχνική Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.

Στη συνέχεια, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί εφάρμοσαν την τεχνική ΚΑΡΠΑ σε πρόπλασμα.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας και του Δημοτικού Σχολείου Νέας Σελεύκειας, τους οποίους ευχαριστούμε για την ενεργό συμμετοχή τους.

Ευχαριστούμε θερμά το ΕΚΑΒ Θεσπρωτίας για τη θετική και άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμα μας και τους Διασώστες κ.κ. Κατσιμάνη και Τάση οι οποίοι μας προσέφεραν ένα άρτιο σεμινάριο και ενημέρωσαν τους εκπαιδευτικούς με άμεσο και κατανοητό τρόπο για τα κρίσιμα θέματα της παροχής Πρώτων Βοηθειών στο σχολείο και ευρύτερα στην κοινωνία.

Για το 5ο ΔΣ Ηγουμενίτσας
Η Διευθύντρια
Ευτυχία Νάννη


Read More »
Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024 Rating: 5

Στην Εκκλησία της Ευαγγελίστριας (Ηγουμενίτσα,1948) - Του Θεόδωρου Ν. Κώτσιου

Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024
Στην Εκκλησία της Ευαγγελίστριας (Ηγουμενίτσα,1948) - Του Θεόδωρου Ν. Κώτσιου Πρώτο πρωινό του Τήρη, του Πήπη και των υπολοίπων, στο νέο περιβάλλον. Με τα αποδεικτικά μετεγγραφής στα χέρια κατηφορίζουν. Περνούν τα χωρίς όρια ελαιοπερίβολα Μιχαλά και περπατούν στην παραλιακή οδό. Η θάλασσα ανακατεμένη, αλλά χωρίς πλεούμενα. Στρίβουν δεξιά, συναντούν ένα διώροφο ξενοδοχείο, στο ισόγειο του οποίου στεγάζονται η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών και η Αγροτική Τράπεζα, και καταλήγουν στη βάση ενός λοφίσκου, στην κορυφή του οποίου, όπως τους πληροφόρησαν, στεγάζεται το νεοσυσταθέν γυμνάσιο. Ανεβαίνουν μια μικρή ανηφοριά, και βρίσκονται μπροστά σ’ ένα παλιό κτίριο, που έχει σχήμα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, και αποτελείται από τοίχους καλοφκιαγμένους, μια ανεκτή οροφή κεραμοσκεπασμένη, αρκετά παράθυρα, δύο εισόδους, ένα μεγάλο δωμάτιο, τέσσερα μικρότερα, κι ένα μικρό. Το δάπεδο στη μεγαλύτερη επιφάνεια χωματένιο. Οι δυο βορεινές αίθουσες είναι καλά κλεισμένες και στο εσωτερικό τους διακρίνονται μαυροπίνακες και κινητοί πάγκοι συνεχείας. Το μικρό δωματιάκι, προς τη δυτική πλευρά, προφανώς γραφείο των καθηγητών, φιλοξενεί ένα τραπέζι, τρεις καρέκλες και μια ντουλάπα. Οι υπόλοιπες αίθουσες ημιτελείς, κενές περιεχομένου, χωρίς εσωτερικές πόρτες, και με ορισμένα τζάμια σπασμένα.

Σε απόσταση πέντε περίπου μέτρων το σφαγείο της πόλης, σε άμεση επαφή με το κύμα. Κείνη τη στιγμή βρισκόταν σε εργασία. Ζωντανά σε σειρά άφηναν την τελευταία τους πνοή φωνασκούντα. Αίματα έτρεχαν και χρωμάτιζαν την αμμουδιά. Δέρματα νωπά σχημάτιζαν θημωνιές. Εκδορείς δούλευαν με τις μάχαιρες, κι όταν εκκένωναν τα άχρηστα εσωτερικά, χαρακτηριστικές μυρωδιές διαχέονταν στο γύρω χώρο. Και ενώ όλα αυτά, τα βαριά και τα ασήκωτα, συνέβαιναν μπροστά στα μάτια των έκπληκτων μαθητών, δυο εργάτες, που έρχονται να πιάσουν δουλειά στην οικοδομή, τους πληροφορούν, ότι το γυμνάσιο λειτουργεί προσωρινά στην Εκκλησία της Ευαγγελίστριας, ακριβώς στον απέναντι λόφο. Οι νεαροί, χωρίς να χάνουν καιρό, κατεβαίνουν και διαπερνούν το δημόσιο δρόμο. Τι δημόσιο δρόμο, δηλαδή, ένα κακό χάλι· που όλο κάρα τον χρησιμοποιούν, μ’ ένα ή δυο άλογα εμπρός και τον οδηγό να κρατάει τα χαλινά· κι αυτά τα φορτηγάκια να εκπέμπουν κρότους δυνατούς με τις σιδερένιες ρόδες τους· αλλά και να ραντίζουν τους τυχερούς διερχόμενους με νερό αναμιγμένο με κοκκινόχωμα· ό,τι πρέπει για να αποτυπωθούν πίνακες ζωγραφικής στα παντελόνια και τα πουκάμισα, τα οποία παίζουν αυτόματα το ρόλο καμβά για καλλιτέχνη. Ακολουθεί ένα μονοπάτι ανηφορικό, που έχει διαμορφωθεί από τις πατημασιές των ανθρώπων. Ένθεν – κακείθεν του δρομίσκου πεύκα καχεκτικά, αρρωστιάρικα, με μια τούφα στην κορυφή, που φιλοξενεί φωλιές πουλιών σε ποικιλία. Οι κορμοί τους γυμνοί με χαρακιές και ιερογλυφικά, τα οποία εκπέμπουν μηνύματα κρυφά, ακαταλαβίστικα. Μόνο σ’ ένα απ’ αυτά τα δέντρα το γραπτό έχει σαφήνεια. Μια καρδιά περικλείουσα τις λέξεις, «Σταυρούλα, σ’ αγαπώ», και υπογραφή ένα σίγμα τελικό. Άιντε τώρα να μαντέψεις, άιντε να βρεις το συγγραφέα, που πόναγε για μια Βούλα, κι αυτή, η κακούργα, αντιστεκόταν και τον παίδευε· και τον ανάγκασε να χρησιμοποιήσει το φυτό για να αποτυπώσει, για να δημοσιοποιήσει τον καημό του, κι έτσι να εξακολουθήσει το ντέρμπι του, ο σεβντάς του, να βρίσκεται στην επικαιρότητα, όσο το ταλαιπωρημένο δεντρί θα είναι εν ζωή. Τα παιδιά βρίσκονται τώρα στην είσοδο του ναού. Κάνουν το σταυρό τους και εισέρχονται. Την ώρα, όμως, εκείνη, μέσα γινόταν μάθημα. Κι ένας καθηγητής ασπρομάλλης, ψηλός, καλοστεκούμενος, τους έκανε νόημα να περιμένουν εκτός, μέχρι να χτυπήσει ο κώδωνας.

Στο διάλειμμα, ο Σιμέλης, ο Πετρέλης, και οι υπόλοιποι, μπαίνουν στην Εκκλησία της Ευαγγελίστριας και παραδίνουν τα διαπιστευτήριά τους στο γυμνασιάρχη, ο οποίος, αφού τα ανάγνωσε, καλωσόρισε τα παιδιά, και πριν την έναρξη της δεύτερης ώρας έκανε και τις ανάλογες συστάσεις για τις νέες αφίξεις. Τα εκ Παραμυθίας μαθητούδια, αναθυμούμενα τις ευκολίες τού τέως γυμνασίου τους, ρίχνουν μια ματιά γύρω τους και απογοητεύονται. Το εσωτερικό τού ναού δεν έχει διαρρυθμίσεις, είναι απλό. Ο εκτός του ιερού χώρος είναι ενιαίος. Σε επαφή με τους τοίχους υπάρχουν στασίδια. Αρκετές καρέκλες ψάθινες, διεσπαρμένες, ορισμένα σκαμνάκια ατομικής χρήσης, και δυο μαυροπίνακες. Δυο παραθυράκια από τη μια μεριά και δυο αντίστοιχα από την άλλη, σαν μικρά παρατηρητήρια, σαν φινιστρίνια. Ο ουρανός συννεφιασμένος, μια μαυρίλα, μια σκοτεινιά. Τα καντήλια αναμμένα για να βοηθήσουν στην ανάγνωση των κειμένων. Μια ομοίωση του κρυφού σχολειού της παλιάς εποχής. Και οι εικόνες των Αγίων και των Οσίων, μ’ εκείνα τα αποστεωμένα σώματα και τους ζυγούς ακριβείας στα χέρια, και κάτι σπαθιά ίσια με κάτω, και κάτι βλέμματα αυστηρά σαν δίκοπο μαχαίρι, φορτίζουν την ατμόσφαιρα, και δημιουργούν ένα κλίμα βαρύ και ασήκωτο.

Κάθε τάξη καταλαμβάνει ένα τεταρτημόριο της ωφέλιμης επιφάνειας. Στο νοτιοανατολικό τμήμα, ο μαθηματικός διδάσκει στην Πέμπτη Οκταταξίου Άλγεβρα και ειδικότερα τις «ταυτότητες». Σηκώνει στον πίνακα ένα παιδί, που σε λίγο το καθίζει, περιλούζοντάς το με τη λέξη «μπαίγνιο». Ακολουθεί δεύτερο με την ίδια τύχη και άλλο κοσμητικό. Κι ύστερα ένα τρίτο στεριώνει και αποτυπώνει με την κιμωλία τα ζητούμενα.

Στο νοτιοδυτικό κομμάτι, το γειτνιάζον με το παγκάρι, ο θεολόγος, αναλύει στην Τρίτη τάξη χωρία από την Παλαιά Διαθήκη, και συγκεκριμένα από το κεφάλαιο της «Γένεσης», την έβδομη μέρα, την αγιασμένη, κατά την οποία, ο Κύριος πήρε χώμα και έπλασε τον Αδάμ, και του εμφύσησε πνοή ζωής. Κι από την πλευρά του έφκιαξε την Εύα. Και τους δυο, τούς τοποθέτησε στον Παράδεισο, για να ζουν με τους απογόνους τους αιωνίως, τρώγοντας τους καρπούς απ’ όλα τα γύρω δέντρα, εκτός από ένα, που έστεκε στο μέσο της Εδέμ, «το δέντρο της γνώσεως». Και ο όφις, στη συνέχεια, ξεγέλασε τη γυναίκα, κι αυτή, με τη σειρά της, τον άντρα, κι έτσι χάθηκε, κι έτσι απολέστηκε για πάντα ο Παράδεισος για το ανθρώπινο γένος, που τιμωρήθηκε να βγάζει το ψωμί του με ιδρώτες και με κόπους.

Η Έκτη τάξη, ολιγάριθμη, είχε πιάσει τη βορειοανατολική μεριά, κοντά στο Άγιο Βήμα, και δεχόταν από το φιλόλογο αναλυτικές εξηγήσεις στο κεφάλαιο του συντακτικού, που αναφερόταν στους υποθετικούς λόγους, μάθημα αρκετά δύσκολο για τους μαθητές, που χρειάζονταν ένταση προσοχής για τη σύλληψη των εννοιών, οι οποίες θα τους χάριζαν τα κλειδιά, που θα τους άνοιγαν τις πόρτες για να κατανοήσουν ευκολότερα τους λόγους του Δημοσθένη.

Τέλος, το βορειοδυτικό μέρος, είχε καταληφθεί από την Τετάρτη, όπου ο φυσικός έκανε γεωγραφία της Ευρώπης, και ο μαθητής που εξεταζόταν έδειχνε με το χάρακα στο χάρτη, ως πρωτεύουσα της Αγγλίας τη λέξη «Λονδίνο», και όχι τη μεγάλη τελεία που ήταν δίπλα, πράγμα που εξόργισε τον εξεταστή και προξένησε γέλια σ’ όλο το ακροατήριο.

Με άλλα λόγια, σε μια σταλιά τόπο, τέσσερις τάξεις ασχολούνται με διαφορετικά μαθησιακά αντικείμενα· και οι φωνές, όσο χαμηλές κι αν είναι, δημιουργούν ήχους και αντηχήσεις στον περίκλειστο χώρο· και γίνεται μια όσμωση, ένα ανακάτεμα, ένας αχταρμάς, ένας χυμός ομογενοποιημένος· που μέσα του περιλαμβάνει κάθε καρυδιάς καρύδι· και αριθμητικά νούμερα, και ιερά λόγια, και ρήματα, και μετοχές, και απαρέμφατα· ακόμα, και όρια κρατών, και βουνά, και ποτάμια· και το κάθε μαθητούδι πρέπει να κάνει επιλογή, ώστε να αποθηκεύσει στο μυαλουδάκι του το χρειαζούμενο· για να μπορέσει την επομένη να σταθεί ευπρόσωπα μπροστά στον καθηγητή· γιατί αλλιώς κινδυνεύει, όχι μόνο να πάρει κακό βαθμό, αλλά και να φορτωθεί μ’ ένα σωρό λεκτικά στολίσματα, ενίοτε και με σκαμπίλια, που τότε βρίσκονταν κι αυτά στην ημερήσια διάταξη.

Read More »
Στην Εκκλησία της Ευαγγελίστριας (Ηγουμενίτσα,1948) - Του Θεόδωρου Ν. Κώτσιου Στην Εκκλησία της Ευαγγελίστριας (Ηγουμενίτσα,1948) - Του Θεόδωρου Ν. Κώτσιου Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024 Rating: 5

Σελίδες