Με τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας συναντήθηκε η Ν.Ε. Θεσπρωτίας του ΠΑΣΟΚ

Δευτέρα, Αυγούστου 08, 2022
Με τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας συναντήθηκε η Ν.Ε. Θεσπρωτίας του ΠΑΣΟΚ


Η ενημέρωση για μια σειρά ζητημάτων, προβλημάτων καθώς και η πορεία των έργων υποδομής αλλά και των παρεμβάσεων κοινωνικής πολιτικής, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης αντιπροσωπίας της Ν.Ε. Θεσπρωτίας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής και του Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλου.

Η Ν.Ε Θεσπρωτίας του ΠΑΣΟΚ μεταξύ άλλων έθεσε στον κ. Δήμαρχο τα ζητήματα της πορείας των μελετών για τον περιφερειακό δρόμο της πόλης της Ηγουμενίτσας, της ύδρευσης, της χερσαίας ζώνης, των κτηριακών υποδομών των πρώην ΤΕΙ, καθώς και την αξιοποίηση δημοσίων κτηρίων προς όφελος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με όσα απάντησε ο κ. Λώλος:Τα ακριβά τιμολόγια ύδρευσης, είναι αιτία του αυξημένου ενεργειακού κόστους καθώς υπάρχουν πολλές γεωτρήσεις και χαμηλή εισπραξιμότητα (60% των τιμολογημένων λογαριασμών).
Σχετικά με τον περιφερειακό δρόμο Ηγουμενίτσας, ο κ. Λώλος, τόνισε πως είναι σε ώριμο στάδιο όσον αφορά τις μελέτες και απομένει η ένταξη του σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης σε αντίθεση με την σύνδεση με το Μαυρομάτι που είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο.
Για τη στέγαση των νηπιαγωγείων σε νοικιαζόμενους χώρους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, σημείωσε ότι έχει προγραμματιστεί η οικοδόμηση νέων χώρων σε οικόπεδα του δήμου.
Για το ζήτημα του ΤΕΙ τόνισε πως η Δημοτική Αρχή ενεργεί για την ίδρυση σχολής ναυτιλιακών σπουδών.

Η Ν.Ε. Θεσπρωτίας του ΠΑΣΟΚ, θεωρεί πως υπάρχουν μεγάλες καθυστερισεις από πλευράς Δημοτικής Αρχής, στην αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων που τέθηκαν και απαιτούνται στοχευμένες και ταχύτατες ενέργειες τόσο για την επίλυση τους, όσο και για την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με ευρύτατες συνεργασίες με τους άλλους εμπλεκομένους φορείς και φυσικά μόνο αν επιδείξει την απαραίτητη διάθεση η Δημοτική Αρχή.

Η Ν.Ε. Θεσπρωτίας του ΠΑΣΟΚ, θα είναι αρωγός σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ της Περιφερειακής Ενότητάς μας, ενώ οι συναντήσεις δημόσιους φορείς της Θεσπρωτίας καθώς και με τους παραγωγικούς φορείς, θα συνεχιστούν όλο το επόμενο διάστημα, με σκοπό την καταγραφή των προβλημάτων και της δυνατότητας συνεισφοράς μας στην επίλυση τους.

Ν.Ε. Θεσπρωτίας
ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής
Read More »
Με τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας συναντήθηκε η Ν.Ε. Θεσπρωτίας του ΠΑΣΟΚ Με τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας συναντήθηκε η Ν.Ε. Θεσπρωτίας του ΠΑΣΟΚ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 08, 2022 Rating: 5

ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕΙ Η ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Δευτέρα, Αυγούστου 08, 2022
ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕΙ Η ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ


Η υποβολή τελικά μόνο τριών δεσμευτικών προσφορών στη διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΟΛΗΓ Α.Ε., συνιστά ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα. Την ίδια στιγμή, αποδεικνύει ότι οι πανηγυρισμοί και οι θριαμβευτικές δηλώσεις που έγιναν όταν υποβλήθηκαν αρχικά εννέα προσφορές, είχαν ως μοναδικό στόχο να δικαιολογήσουν την απόφαση ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, παρουσιάζοντας το δήθεν μεγάλο και διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον που προκλήθηκε.

Τώρα που έφθασε η ώρα της αλήθειας όμως, η υπόθεση αποκτά την πραγματική της διάσταση. Στην ουσία, κανένα έντονο ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση δεν υπάρχει, αφού όλοι οι διεθνείς επενδυτές αποσύρθηκαν και οι μόνες εταιρείες που συνεχίζουν είναι είτε εγχώριες ή δραστηριοποιούνται ήδη στην εσωτερική αγορά.

Όπως είχαμε τονίσει σε παλαιότερο σχετικό άρθρο μας, το λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας είναι ένα από τα σημαντικότερα επιβατικά λιμάνια της χώρας, που διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στο δίκτυο των διευρωπαϊκών μεταφορών και ως τέτοιο πρέπει να τυγχάνει της ιδιαίτερης προσοχής και μέριμνας του ελληνικού κράτους, αλλά και της Ε.Ε. Έχει σαφώς και εμπορική σημασία, η οποία όμως δεν είναι η κύρια δραστηριότητά του και ούτε είναι πιθανό να γίνει ποτέ, για τους εξής λόγους: Πρώτον, γιατί ακόμη και όταν το εμπορικό τμήμα λειτουργήσει το μέγεθός του δεν είναι σημαντικό, ενώ υστερεί εμφανώς σε υποδομές εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) σε σύγκριση με άλλα λιμάνια της χώρας. Δεύτερον, γιατί δεν προβλέπεται στον ορατό ορίζοντα η σύνδεσή του με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Τρίτον, γιατί οι οδικοί άξονες που ενώνουν την κεντρική Ευρώπη με τα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή, λειτουργούν πλέον ομαλά, αφού η πολιτικοοικονομική κατάσταση στα κράτη που διασχίζουν έχει πλέον εισέλθει σε ρυθμούς κανονικούς (μην ξεχνάμε ότι η κίνηση στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας γιγαντώθηκε όταν λόγω πολεμικών συρράξεων και πολιτικών αναταραχών, οι οδικοί άξονες των Βαλκανίων ήταν κλειστοί ή ανασφαλείς). Αν στους παράγοντες αυτούς, προστεθεί η ιδιαίτερα χαμηλή κερδοφορία των τελευταίων δύο ετών, αλλά και η αμφιβολία για τις προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια (χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος που παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση στον τουρισμό κρουαζιέρας σε όλη τη χώρα, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας η σχετική κίνηση είναι εξαιρετικά μικρή) τότε η απόσυρση της πλειονότητας των αρχικά υποβληθεισών προσφορών δικαιολογείται απόλυτα.

Με βάση τα εν λόγω στοιχεία το λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας δεν ενδείκνυται για ιδιωτικοποίηση και για να καταστεί το εγχείρημα πιο ελκυστικό, εντάχθηκαν στο σχέδιο το πορθμείο εσωτερικού (Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα – Παξοί), η Μαρίνα Ηγουμενίτσας, αλλά και τα καταφύγια σκαφών Συβότων, Πλαταριάς και Σαγιάδας. Αλλά ούτε και αυτή η προσθήκη αποδείχθηκε ικανή να προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον και αντίστοιχο ανταγωνισμό, ενώ από την άλλη πλευρά η συμπερίληψη αυτών των υποδομών στο πακέτο της ιδιωτικοποίησης, στερεί από την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, τη δυνατότητα να τις αξιοποιήσουν προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης. Επιπρόσθετα, λόγω του περιορισμού του ανταγωνισμού, αναμένεται ότι και το οικονομικό τίμημα που θα προσφερθεί από τους εναπομείναντες ενδιαφερομένους, δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Η εξέλιξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης θα πρέπει να προβληματίσει όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτήν. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να επιχειρηθεί μια επανεξέταση της πορείας και να εντοπιστούν τα λάθη που αναμφίβολα έγιναν. Η επανεξέταση αυτή θα πρέπει να είναι ανοικτή και να μπορεί να οδηγήσει ακόμη στην διερεύνηση της περίπτωσης αναστολής ή ακύρωσης της διαδικασίας, καθώς και στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την διόρθωση των σφαλμάτων και των αστοχιών που αφορούν στον ίδιο τον σκληρό πυρήνα της απόφασης για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, με την εκτίμηση άλλων εναλλακτικών λύσεων (όπως π.χ. ΟΛΗΓ ως ΔΕΚΟ με αλλαγή τρόπου επιλογής διοίκησης ώστε να τοποθετούνται με αντικειμενικά κριτήρια άτομα με ειδικότητα στη διαχείριση λιμένων, κατοχή της πλειονότητας των μετοχών από το δημόσιο με την πρόβλεψη εισαγωγής στρατηγικού επενδυτή και διαχειριστή κ.α.), αλλά και στα επιμέρους συστατικά της (παραχώρηση Μαρίνας και καταφυγίων σκαφών, δικαίωμα «βέτο» του δημοσίου για μια σειρά σημαντικών αποφάσεων, αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική οικονομία και κοινωνία, διασφάλιση εργατικών δικαιωμάτων κ.α.). Και με την ευκαιρία αυτή να αποσαφηνιστεί και να καθορισθεί δεσμευτικός «οδικός χάρτης» για το θέμα της αποδέσμευσης από τον ΟΛΗΓ της χερσαίας ζώνης λιμένα που δεν εξυπηρετεί λιμενικούς σκοπούς, της επιστροφής της στο ελληνικό δημόσιο και της μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων διαχείρισης των εγκαταστάσεών της στο Δήμο, το οποίο θέμα παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι έχει επιλυθεί, παραμένει ακόμη «θολό».

Θα κλείσουμε με κάτι χιλιοειπωμένο, αλλά και επίκαιρο στη συγκεκριμένη περίσταση: Το σημαντικό δεν είναι να μην κάνεις λάθη. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι όποιος δουλεύει κάνει λάθη. Το κατακριτέο είναι να μην τα αντιλαμβάνεσαι και να μη τα διορθώνεις. Στην περίπτωση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, τώρα φαίνεται με σαφήνεια τα λάθη που έγιναν. Και είναι η κατάλληλη στιγμή να διορθωθούν. Αυτό που απαιτείται είναι τολμηρές αποφάσεις. Υπάρχουν όμως αυτοί που θα τις λάβουν;

Παναγιώτης Β. Νταής
Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας
Read More »
ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕΙ Η ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕΙ Η ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 08, 2022 Rating: 5

Πρόσληψη 4 γιατρών στο νοσοκομείο Φιλιατών

Δευτέρα, Αυγούστου 08, 2022
Πρόσληψη 4 γιατρών στο νοσοκομείο Φιλιατών


Σε συνέχεια της Υπουργικής Απόφασης με την οποία εγκρίθηκε η προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ, προκηρύχθηκαν με την Α31/13389/8-8-2022 Προκήρυξη του Νοσοκομείου μας (ΑΔΑ: 6Μ2Ζ46904Α-5ΟΣ) , οι κατωτέρω θέσεις, ήτοι:
Μια (1) θέση ειδικευμένου ιατρού ειδικότητας ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ, στον βαθμό του Δ/ντή.
Μια (1) θέση ειδικευμένου ιατρού ειδικότητας ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ, στον βαθμό του Επιμελητή Α΄.
Μια (1) θέση ειδικευμένου ιατρού ειδικότητας ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ, στον βαθμό του Επιμελητή Α΄.
Επίσης εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υγείας η πρόσληψη ενός (1) επικουρικού ιατρού ειδικότητας Ιατρικής Βιοπαθολογίας για τρία (3) χρόνια.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΟΥΡΑΣ
Read More »
Πρόσληψη 4 γιατρών στο νοσοκομείο Φιλιατών Πρόσληψη 4 γιατρών στο νοσοκομείο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 08, 2022 Rating: 5

Συνελήφθη στη Θεσπρωτία με πάνω από 77 κιλά ακατέργαστης κάνναβης

Δευτέρα, Αυγούστου 08, 2022
Συνελήφθη στη Θεσπρωτία με πάνω από 77 κιλά ακατέργαστης κάνναβης


Συνελήφθη σήμερα το πρωί σε παραμεθόρια περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για εισαγωγή, μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών και απείθεια.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον αλλοδαπό σε παραμεθόρια περιοχή οδηγώντας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και τον συνέλαβαν, παρά την προσπάθειά του να αποτρέψει τον έλεγχο ασφαλίζοντας τις πόρτες του οχήματος.
Εντός του αυτοκινήτου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 70 δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -77- κιλών και -320- γραμμαρίων.
Κατασχέθηκαν ακόμη το αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας εταιρείας ενοικιάσεως οχημάτων με έδρα χώρα του εξωτερικού και κινητό τηλέφωνο.
Το προσδοκώμενο όφελος από την πώληση της παραπάνω ποσότητας ναρκωτικών εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 190.000 ευρώ.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.
Read More »
Συνελήφθη στη Θεσπρωτία με πάνω από 77 κιλά ακατέργαστης κάνναβης Συνελήφθη στη Θεσπρωτία με πάνω από 77 κιλά ακατέργαστης κάνναβης Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 08, 2022 Rating: 5

Ιδιωτικά σκάφη έσωσαν πολίτες από τη θάλασσα στα Σύβοτα (+BINTEO)

Δευτέρα, Αυγούστου 08, 2022
Ιδιωτικά σκάφη έσωσαν πολίτες από τη θάλασσα στα Σύβοτα (+BINTEO)


Απίστευτες σκηνές εκτυλίχθηκαν στην θαλάσσια περιοχή των Συβότων, αργά το μεσημέρι της Κυριακής, όταν ξέσπασε το μπουρίνι.

Αν ιδιωτικά σκάφη δεν είχαν κινητοποιηθεί άμεσα και αν δεν έκαναν τεράστια προσπάθεια η τραγωδία θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις, κάποιες μάλιστα παιδιών που έκαναν θαλάσσια σπορ, που σώθηκαν από την αυτοθυσία που έδειξαν οι χειριστές των ιδιωτικών σκαφών.

Το μπουρίνι είναι απίστευτης έντασης τόσο στη θαλάσσια περιοχή όσο και στην παραλιακή ζώνη.

Σε αρκετές παραλίες μάλιστα υπήρξαν και μικροτραυματισμοί από ομπρέλες που εκτοξεύθηκαν ή από άλλα αντικείμενα.


Read More »
Ιδιωτικά σκάφη έσωσαν πολίτες από τη θάλασσα στα Σύβοτα (+BINTEO) Ιδιωτικά σκάφη έσωσαν πολίτες από τη θάλασσα στα Σύβοτα (+BINTEO) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 08, 2022 Rating: 5

Συνελήφθη ημεδαπός με 420 γραμμάρια κάνναβης, πιστόλι και κλεμμένο κυνηγητικό όπλο

Δευτέρα, Αυγούστου 08, 2022
Συνελήφθη ημεδαπός με 420 γραμμάρια κάνναβης, πιστόλι και κλεμμένο κυνηγητικό όπλο


Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων συνέλαβαν χθες (07-08-2022) το βράδυ ημεδαπό, ο οποίος κατηγορείται για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών, παράνομη οπλοκατοχή και κλοπή.
Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, οι αστυνομικοί εντόπισαν αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ημεδαπός και κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν δύο συσκευασίες με μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.
Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του, κατά την οποία βρέθηκε και κατασχέθηκε συνολική ποσότητα -418,6- γραμμαρίων ακατέργαστης κάνναβης, διαμοιρασμένη σε πλήθος επιμέρους συσκευασιών, έτοιμων για περαιτέρω διακίνηση.

Ακόμη κατασχέθηκαν:
πιστόλι διαμετρήματος -6,35- mm με γεμιστήρα,
κυνηγητικό όπλο, το οποίο είχε κλαπεί στον παρελθόν από περιοχή των Ιωαννίνων,
χρηματικό ποσό -800- ευρώ και
-2- ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.
Read More »
Συνελήφθη ημεδαπός με 420 γραμμάρια κάνναβης, πιστόλι και κλεμμένο κυνηγητικό όπλο Συνελήφθη ημεδαπός με 420 γραμμάρια κάνναβης, πιστόλι και κλεμμένο κυνηγητικό όπλο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 08, 2022 Rating: 5

Σύβοτα: Ελεύθερος με προφορική εντολή εισαγγελέα ο χειριστής του σκάφους (+ΒΙΝΤΕΟ)

Δευτέρα, Αυγούστου 08, 2022
Σύβοτα: Ελεύθερος με προφορική εντολή εισαγγελέα ο χειριστής του σκάφους (+ΒΙΝΤΕΟ)


Ελεύθερος, με προφορική εντολή του εισαγγελέα, αφέθηκε ο χειριστής του ταχύπλοου σκάφους, ο οποίος συνελήφθη για τον θάνατο 62χρονης Ελληνίδας, η οποία έκανε αλεξίπτωτο θαλάσσης στα Σύβοτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα οριστεί τακτική δικάσιμος όταν ολοκληρωθεί η προανάκριση, καθώς οι λιμενικές Αρχές ερευνούν εάν τηρήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας. Οι πραγματογνώμονες θα ερευνήσουν την κατάσταση του εξοπλισμού έλξης του αλεξίπτωτου και τους ιμάντες πρόσδεσης.

Κακές οι καιρικές συνθήκες
Το τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε όταν ξέσπασε έντονο μπουρίνι στην περιοχή. Ο χειριστής του ταχύπλοου επιχείρησε να τραβήξει τη γυναίκα με το σχοινί, όμως εξαιτίας των ισχυρών ριπών ανέμων έσπασε ο ιμάντας έλξης και η γυναίκα έπεσε από ύψος στο νερό, όπου τραυματίστηκε θανάσιμα.
«Οι καιρικές συνθήκες προκάλεσαν την πτώση της γυναίκας στη θάλασσα.
Ωστόσο επί μέρους θέματα θα εξακριβωθούν. Δεν πρέπει όμως το δυστύχημα αυτό να μας κάνει να δαιμονοποιήσουμε κάποιες θαλάσσιες δραστηριότητες», τόνισε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νίκος Κοκκάλας.


Read More »
Σύβοτα: Ελεύθερος με προφορική εντολή εισαγγελέα ο χειριστής του σκάφους (+ΒΙΝΤΕΟ) Σύβοτα: Ελεύθερος με προφορική εντολή εισαγγελέα ο χειριστής του σκάφους (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 08, 2022 Rating: 5

Συγκινητικό το αγκάλιασμα για το μουσικοθεατρικό έργο Στη Σμύρνη κάποτε στη Νέα Σελεύκειας Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Αυγούστου 08, 2022
Συγκινητικό το αγκάλιασμα για το μουσικοθεατρικό έργο Στη Σμύρνη κάποτε στη Νέα Σελεύκειας Ηγουμενίτσας
Συγκινητικό το αγκάλιασμα κι η αγάπη για το μουσικοθεατρικό έργο Στη Σμύρνη κάποτε στον φιλόξενο τόπο της Νέας Σελεύκειας Ηγουμενίτσας.
Σε μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση ανταμώσανε επί σκηνής μουσικοί, ηθοποιοί, τραγουδιστές για να τιμήσουν τα 100 χρόνια μνήμης για την Σμύρνη στο εξαιρετικό φεστιβάλ που συνδιοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Σελεύκειας με την Περιφέρεια Θεσπρωτίας
Ένα μουσικοθεατρικό έργο με 16 πρωτότυπα τραγούδια, το οποίο υπογράφουν ο ποιητής-συγγραφέας Θανάσης Σάλτας (θεατρικό κείμενο-στίχοι τραγουδιών), η σκηνοθέτης Ιωάννα Μαστοράκη (σκηνοθεσία) και η συνθέτρια Αρετή Κοκκίνου (μουσική σύνθεση έργου και κύκλου τραγουδιών).
Το έργο αποτελεί έναν πολιτισμικό ύμνο στην πάλαι ποτέ κοσμοπολίτικη Σμύρνη, με λαογραφικές αναφορές στις βασικές συνοικίες όλων των εθνοτήτων (ελλήνων, αρμενίων, τούρκων, εβραίων, ευρωπαίων λεβαντινών) που συνυπήρχαν ως το 1922.
Στο έργο ζωντανεύουν όλοι οι πολιτισμοί και όλη η ιστορία της Σμύρνης. Από τις ξέγνοιαστες κοσμοπολίτικες βεγγέρες και τις βόλτες στην Προκυμαία, μέχρι τις συγκλονιστικές ημέρες του μικρασιατικού πολέμου και της καταστροφής της Σμύρνης. Ένα βαθιά οικουμενικό και αντιπολεμικό έργο, με συγκινητικές σκηνές και υπέροχα πρωτότυπα τραγούδια.
Θεατρικές και μουσικές περιπλανήσεις στα μπεζεστένια, έρωτες στους φραγκομαχαλάδες, κόρτε στο Σινέ Πατέ, χανούμισσες στους τουρκομαχαλάδες, αρμένισσες μάντισσες, η συνθήκη των Σεβρών, η προσευχή στην Αγία Φωτεινή, το μέτωπο στον Σαγγάριο, η μεγάλη φωτιά, ο διωγμός και η προσφυγιά….
Στη σκηνή συνυπάρχουν ηθοποιοί, μουσικοί και τραγουδιστές συνθέτοντας θεατρικά και μουσικά τοπία από όλες τις γειτονιές της Σμύρνης.
Το μουσικοθεατρικό έργο παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία επί 2 συνεχόμενα έτη στο Θέατρο της Ημέρας και έλαβε άριστες κριτικές από ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων , ενώ παρουσιάστηκε εκτενές αφιέρωμα για το έργο στην τηλεοπτική εκπομπή του δημοσιογράφου Κώστα Χαρδαβέλλα στην Αρένα της ζωής.
Ο συγγραφέας Θανάσης Σάλτας και η σκηνοθέτης Ιωάννα Μαστοράκη πραγματοποίησαν ενδελεχή μελέτη και ιστορική έρευνα για τον μικρασιατικό πολιτισμό και την πολυπολιτισμικότητα της Σμύρνης. Έχουν βραβευτεί για τα έργα τους και έχουν αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές για τις θεατρικές παραστάσεις τους από κριτικό παραστάσεων της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών – Θεατρικά Βραβεία Κάρολος Κουν κι Ευρωπαϊκά Βραβεία Θεάτρου – Χορού, ενώ το 2019 βραβεύτηκαν στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Διαβαλκανικού Θεάτρου.
Το έργο θα παρουσιάζεται σε όλη την Ελλάδα με πρώτο σταθμό στο Δήμο Ηγουμενίτσας στις 27 Ιουλίου στη Νέα Σελεύκεια. Ενώ Στις 8 Σεπτεμβρίου θα συμμετέχει στο Επετειακό Φεστιβάλ των Ιωνικών Εορτών του Δήμου Νέας Σμύρνης με αφορμή τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης που διοργανώνεται στο Άλσος της Νέας Σμύρνης και θα ολοκληρώσει τον κύκλο των εμφανίσεων στο Δημοτικό Θέατρο-Θανάσης Βέγγος του Δήμου Κορυδαλλού.

Τα τραγούδια του ομώνυμου θεατρικού έργου κυκλοφορούν επίσημα από την FM Records ενώ το έργο συνολικά χαρακτηρίστηκε ως ένα μνημειώδες έργο για την Σμύρνη μπορείτε να ακούσετε το όλο το μουσικό album στον παρακάτω σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=3bWv4lIXc4Q

Συντελεστές:
Κείμενο-Στίχοι τραγουδιών: Θανάσης Σάλτας
Σκηνοθεσία : Ιωάννα Μαστοράκη
Πρωτότυπη Μουσική σύνθεση: Αρετή Κοκκίνου
Τραγουδιστές: Θέλμα Καραγιάννη, Ισίδωρος Πάτερος
Ηθοποιοί : (αλφαβητικά):
Ιωάννα Μαστοράκη , Θανάσης Σάλτας Αμαλία Κλημοπούλου.

Μουσικοί:
Βιολί: Γεωργία Μαρίνη ,Ακορντεόν: Αγγέλικα Παπανικολάου Κιθάρες: Αρετή Κοκκίνου,Τσέλο: Σταύρος Παργινός Μαντολίνο: Αρετή Κοκκίνου.
Read More »
Συγκινητικό το αγκάλιασμα για το μουσικοθεατρικό έργο Στη Σμύρνη κάποτε στη Νέα Σελεύκειας Ηγουμενίτσας Συγκινητικό το αγκάλιασμα για το μουσικοθεατρικό έργο Στη Σμύρνη κάποτε στη Νέα Σελεύκειας Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 08, 2022 Rating: 5

Σελίδες